SAMRÅDSHANDLING. Behovsbedömning och avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning med anledning av miljöbedömning av åtgärdsprogram

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMRÅDSHANDLING. Behovsbedömning och avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning med anledning av miljöbedömning av åtgärdsprogram"

Transkript

1 SAMRÅDSHANDLING Behovsbedömning och avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning med anledning av miljöbedömning av åtgärdsprogram Med avseende på ämnena i bilaga 6 till Havs- och vattenmyndighetens föreskrift (HVMFS 2013:19) om klassning och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten samt PFAS i grundvatten Länsstyrelsen Norrbottens län Luleå Telefon Länsstyrelsen Västernorrlands län Länsstyrelsen Västmanlands län Härnösand Västerås Telefon Telefon (13) Länsstyrelsen Kalmar län Kalmar Telefon Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg Telefon

2 Utgiven av: Författare: Upplaga: Vattenmyndigheterna i samverkan Vattenmyndigheterna i samverkan Digital upplaga 2(13)

3 Samråd om behovsbedömning och avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning av förslag till åtgärdsprogram Med avseende på ämnena i bilaga 6 till Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter (HVMFS 2013:19) om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten och PFAS i grundvatten Missiv Vattenmyndigheterna i samverkan har genomfört en behovsbedömning och förslag på avgränsning av miljökonsekvensbeskrivningen för förslaget till åtgärdsprogram för ämnena i bilaga 6 till Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter (HVMFS 2013:19) om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten och PFAS i grundvatten. Behovsbedömningen och avgränsningen har gjorts gemensamt för de fem vattendistrikten. Genomförandet av åtgärdsprogrammet kan antas komma att ge upphov till betydande miljöpåverkan enligt 4 förordning (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar. Miljöbedömning och upprättande av miljökonsekvensbeskrivning krävs därför i enlighet med vad som framgår av miljöbalken med följdlagstiftning. Berörda länsstyrelser, kommuner och centrala myndigheter ges därför tillfälle att yttra sig över behovsbedömningen. Samråd om avgränsningen av miljökonsekvensbeskrivningen, i enlighet med 6 kap 13 miljöbalken, sker samtidigt. Samrådet pågår mellan den 24 maj och den 22 juni Handlingarna skickas ut till länsstyrelser, kommuner och myndigheter enligt sändlista samt hålls tillgängliga för allmänheten på vattenmyndigheternas webbplats, Samrådet omfattar Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken och 4 förordning (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar ska alla planer och program inom vissa sektorer, till exempel vattenförvaltning, avfallshantering och energi, genomgå en miljöbedömning, om de utarbetas och antas av myndighet, följer enligt lag och om de kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. En betydande miljöpåverkan anses uppstå bland annat om en plan eller ett program anger förutsättningarna för kommande tillstånd av verksamheter och åtgärder som tillståndsprövas enligt miljöbalken. För att uppnå god status för ämnena i bilaga 6 till HVMFS 2013:19 krävs ett åtgärdsprogram enligt förordning (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön (vattenförvaltningsförordningen), vilket är ett sådant program som avses i 6 kap. 11 miljöbalken och 4 förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar. Åtgärdsprogrammet kommer att antas av en myndighet och vara vägledande vid kommande prövningar av bland annat miljöfarliga verksamheter. Detta gör att vattenmyndigheterna i sin behovsbedömning har bedömt att miljöbedömning av åtgärdsprogrammet ska genomföras och en miljökonsekvensbeskrivning upprättas. 3(13)

4 Avgränsning av miljökonsekvensbeskrivningen gällande förslag till åtgärdsprogram för ämnena i bilaga 6 till HVMFS 2013:19 Generella bestämmelser om vad en miljökonsekvensbeskrivning ska innehålla finns i 6 kap. 12 miljöbalken. I miljökonsekvensbeskrivningen ska den betydande miljöpåverkan som genomförandet av planen kan antas medföra identifieras, beskrivas och bedömas. Rimliga alternativ med hänsyn till planens eller programmets syfte och geografiska räckvidd ska också identifieras, beskrivas och bedömas. Omfattningen och detaljeringsgraden av innehållet ska avgränsas utifrån vad som är rimligt i det enskilda fallet. Enligt 6 kap. 13 miljöbalken ska miljökonsekvensbeskrivningen innehålla de uppgifter som är rimliga med hänsyn till: 1. bedömningsmetoder och aktuell kunskap, 2. planens eller programmets innehåll och detaljeringsgrad, 3. allmänhetens intresse och, 4. att vissa frågor kan bedömas bättre i samband med prövningen av andra planer och program eller i tillståndsprövningen av verksamheter eller åtgärder. I samrådshandlingen beskrivs förslag på de avgränsningar för miljökonsekvensbeskrivningen som ska upprättas och skälen för dessa. Vid bedömning av vad som är rimligt att ta med har de fyra punkterna ovan särskilt beaktats. Lämna synpunkter och svar på frågorna digitalt Vattenmyndigheterna välkomnar synpunkter och kompletterande information från alla. Det är viktigt att få veta om behovsbedömningen och avgränsning av miljökonsekvensbeskrivningen är relevant samt att miljökonsekvensbeskrivningen kommer att innehålla den information som behövs i det kommande samrådet om åtgärdsprogrammet. Dessutom finns det i början på samrådshandlingen frågor som vattenmyndigheterna särskilt vill ha svar på. För att underlätta omhändertagande av synpunkter vill vi att svaret skickas via webbenkät på vattenmyndigheternas webbplats eller i digitalt textformat till vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen.se. Vänligen ange ärendets diarienummer i e-postmeddelandets ämnesrad. Bottenvikens vattendistrikt Bottenhavets vattendistrikt Norra Östersjöns vattendistrikt Södra Östersjöns vattendistrikt Västerhavets vattendistrikt Länsstyrelser och kommuner uppmanas att lämna in ett svar till det vattendistrikt som man huvudsakligen tillhör medan nationella myndigheter lämnar sitt samrådsvar till alla fem vattendistrikt. Vi ser gärna att dina synpunkter struktureras efter samrådshandlingens disposition med tydliga hänvisningar till vilket avsnitt som avses. Synpunkter på samrådsdokumentet ska ha inkommit till Vattenmyndigheten senast den 22 juni (13)

5 Tillsammans värnar vi vattnets värden! Lisa Lundstedt Mats Walin Irene Bohman Hanna Tornevall Joakim Kruse Vattenvårdsdirektörer i Bottenvikens, Bottenhavets, Norra Östersjöns, Södra Östersjöns och Västerhavets vattendistrikt. 5(13)

6 Sändlista Havs- och vattenmyndigheten Naturvårdsverket Sveriges geologiska undersökning (SGU) Samtliga kommuner Samtliga länsstyrelser 6(13)

7 Frågor vi gärna vill att du svarar på Vattenmyndigheterna tar gärna emot dina synpunkter på behovsbedömningen och avgränsningen av miljökonsekvensbeskrivningen och önskar att du svarar på nedan frågor: 1. Har Vattenmyndigheten gjort en relevant behovsbedömning enligt 6 kap. 11 första stycket MB och 4-5 förordning (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar? 2. Har positiv och negativ miljöpåverkan och betydande miljöpåverkan beaktas i tillräcklig grad vid behovsbedömningen? 3. Har behovsbedömningen gjorts utifrån relevanta bedömningskriterier i bilaga 4 förordning (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar enligt nedan: a. anger förutsättningarna för verksamheter eller åtgärder när det gäller plats, art, storlek och driftsförhållanden eller genom att fördela resurser, b. har betydelse för andra planers eller programs miljöpåverkan, c. har betydelse för integreringen av miljöaspekter särskilt för att främja en hållbar utveckling, d. innebär miljöproblem som är relevanta för planen eller programmet, eller e. har betydelse för genomförandet av gemenskapens miljölagstiftning. f. sannolikheten, varaktigheten och frekvensen av påverkan och möjligheten att avhjälpa den, g. påverkans totaleffekt, h. påverkans gränsöverskridande art, i. riskerna för människors hälsa eller för miljön, j. påverkans storlek och fysiska omfattning, k. vilken betydelse och sårbarhet som det påverkade området har på grund av intensiv markanvändning, överskridna miljökvalitetsnormer, kulturarvet eller speciella särdrag i naturen, och l. påverkan på områden eller natur som har erkänd nationell, gemenskapseller internationell skyddsstatus. Förordning (2005:356). 4. Har behovsbedömningen i tillräcklig omfattning bedömt betydande positiv och negativ miljöpåverkan i annat land? 5. Är avgränsningen av miljökonsekvensbeskrivningens innehåll och detaljeringsgrad rimlig samt utifrån identifierade betydande positiva och negativa betydande miljöpåverkan? 6. Framgår skälen till avgränsningarna? Inkomna synpunkter kommer att sammanställas i en särskild sammanställning som publiceras på vattenmyndigheternas webbplats. Synpunkterna kommer att beaktas vid utarbetandet av miljökonsekvensbeskrivningen. 7(13)

8 Bakgrund till samrådet Vattenmyndigheterna beslutade om förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för respektive vattendistrikt för perioden i december EU:s dotterdirektiv till vattendirektivet om prioriterade ämnen (Europaparlamentets och Rådets direktiv 2008/105/EG av den 16 december 2008 om miljökvalitetsnormer inom vattenpolitikens område och ändring och senare upphävande av rådets direktiv 82/176/EEG, 83/513/EEG, 84/156/EEG, 84/491/EEG och 86/280/EEG, samt om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG) uppdaterades med tolv ämnen Direktivet införlivades i svensk lag genom vattenförvaltningsförordningen där det i 6 kap. 2a står att ett åtgärdsprogram ska tas fram för dessa ämnen senast december 2018 så att ytvattenförekomsterna uppnår en sådan god kemisk ytvattenstatus som enligt direktivet ska ha nåtts i december Havs- och vattenmyndigheten har föreskrivit gällande klassificering av dessa ämnen i HVMFS 2013:19. Vattenmyndigheterna valde att hantera de nya prioriterade ämnena i ett eget åtgärdsprogram. Problem med höga halter av PFAS-ämnen i grundvatten uppmärksammades under vattenmyndigheternas arbete med kartläggning och analys under På grund av avsaknad av nationellt riktvärde försköts klassificering, riskbedömning samt beslut om åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer till beslut Då kunde också uppdraget synkroniseras med kartläggningen av PFOS i ytvatten. Vattenmyndigheten ska fastställa ett åtgärdsprogram för vattendistriktet där det anges vilka åtgärder som behöver genomföras för att miljökvalitetsnormerna för distriktets vattenförekomster ska kunna följas. Vattenmyndighetens åtgärdsprogram omfattar de vattenförekomster som inte uppnår eller riskerar att inte uppnå god vattenstatus, och syftar till att dels åtgärda de påverkanskällor som bedöms som betydande, dels förebygga försämringar av vattenstatus. Åtgärdsprogrammet riktar sig till myndigheter och kommuner som ska vidta de åtgärder som behövs. I de flesta fall innebär det att myndigheter och kommuner sedan i sin tur ska ställa krav på andra aktörer, till exempel verksamhetsutövare, att genomföra de fysiska åtgärder som krävs för att följa miljökvalitetsnormerna. Beskrivning av processen för miljöbedömningen av åtgärdsprogrammet Alla planer och program inom vissa sektorer, till exempel vattenförvaltning, ska genomgå en miljöbedömningsprocess om de utarbetas och antas av en myndighet, krävs enligt lag och om de kan antas medföra en betydande miljöpåverkan, exempelvis om de väsentligt anger förutsättningarna för prövning av efterföljande åtgärder och verksamheter. Åtgärdsprogrammet krävs enligt Miljöbalkens kapitel 6 och är vägledande vid prövningar av bland annat miljöfarlig verksamhet och därför har en miljöbedömning påbörjats. Syftet med miljöbedömning är att integrera miljöaspekter i planer och program så att en hållbar utveckling främjas. Miljöbedömningen ska leda till att relevanta miljöaspekter beaktas i arbetet med planer och program. 8(13)

9 Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram har som syfte att förbättra miljöförhållanden och bedöms därför huvudsakligen innebära att positiv betydande miljöpåverkan uppstår. Miljöbedömningen ska genomföras även om påverkan bedöms positiv. Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram får enligt vattenförvaltningsförordningen enbart rikta sig till myndigheter och kommuner. Åtgärdsprogrammet får inte riktas till verksamhetsutövare och enskilda eller till myndigheter och kommuner som verksamhetsutövare. Programmet innehåller därför enbart administrativa styrmedel. Åtgärdsmyndigheterna genomför åtgärdsprogrammet genom att rikta krav och styrmedel inom sitt ansvarsområde för att fysiska åtgärder vidtas. Detta innebär att åtgärdsprogrammet inte har någon direkt påverkan på den fysiska miljön utan enbart sekundär. Arbetet med att ta fram och förankra åtgärdsprogrammet görs av vattenmyndigheterna tillsammans med åtgärdsmyndigheterna. Ambitionen i miljöbedömningsarbetet är att ha ett väl fungerande utbyte mellan processen för framtagandet av åtgärdsprogrammet, analys av miljönytta av de administrativa åtgärderna och utarbetandet av miljökonsekvensbeskrivningen. Genom obligatoriska samråd garanteras allmänheten, organisationer, myndigheter och andra intressenter insyn i processen och möjlighet att påverka. I det första samrådet som pågår mellan 24 maj till 22 juni 2017, samråder vattenmyndigheterna om behovsbedömningen och avgränsningen av miljökonsekvensbeskrivningen. I det andra samrådet mellan 1 november 2017 till 30 april 2018, som även kungörs för allmänheten, samråder man om åtgärdsprogram, miljökvalitetsnormer och miljökonsekvensbeskrivningen. Synpunkterna från samråden sammanställs i en särskild sammanställning där man också beskriver hur synpunkterna beaktats samt val och ställningstagande som gjorts i miljöbedömningsprocessen. Sammanställningen görs tillgänglig via vattenmyndigheternas webbplats och beaktas av vattendelegationerna vid beslut om åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer senast 22 december Den miljökonsekvensbeskrivning som upprättas inom ramen för miljöbedömningen ska bland annat garantera att de som beslutar om åtgärdsprogrammet har kännedom om konsekvenserna av den betydande miljöpåverkan som genomförandet av programmet kan antas medföra. En kvantitativ beskrivning av de olika alternativen i scenarier i miljökonsekvensbeskrivningen används för att kunna utvärdera alternativens betydande miljöpåverkan för att få ett relevant beslutsunderlag. Åtgärdsprogrammet som enbart är administrativt och inte inriktat på fysiska åtgärder bedöms som det enda rimliga alternativet till nollalternativet. Val av fysiska åtgärder görs bäst av respektive åtgärdsmyndighet och utvärderas lämpligast i samband med den beslutsprocessen. Miljöbalken med följdlagstiftning och Naturvårdsverkets handbok med allmänna råd om miljöbedömning av planer och program (Handbok 2009:1, 2009) främst använts som stöd i miljöbedömningen. Övriga underlag anges som referenser. Erfarenheter från arbetet med miljökonsekvensbeskrivningen för åtgärdsprogrammet för har också tagits tillvara. 9(13)

10 Miljökonsekvensbeskrivningens avgränsningar och rimliga alternativ Innehåll, omfattning och detaljeringsgrad Fem separata miljökonsekvensbeskrivningar kommer upprättas, en för varje vattendistrikt, i samband med samråd om förslag till åtgärdsprogram för för ämnena i bilaga 6 till Havs- och vattenmyndighetens föreskrift (HVMFS 2013:19) om klassning och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten. Miljökonsekvensbeskrivningen kommer att innehålla en miljöbedömning per vattendistrikt av ämnena i bilaga 6 till HVMFS 2013:19 för ytvatten samt PFAS för grundvatten. Bedömningen ska göras på samma vattenförekomstindelning som varit gällande och på ämnesgrupperingarna tillåtna och förbjudna bekämpningsmedel, dioxiner och dioxinlika föreningar, PFOS och PFAS. Förslaget till åtgärdsprogrammet avser tidsperioden Bedömning av alternativens betydande miljöpåverkan görs på kort sikt fram till 2021, på medellång sikt fram till 2027 och på lång sikt efter Detta som en naturlig del av vattenförvaltningens indelningar i förvaltningscykler och olika målår. Underlag kommer hämtas från bedömningar i VISS gjorda 2017 samt förslaget till åtgärdsprogram , och innehåller de avgränsningar som finns i dessa system och dokument. Påverkan kommer att bedömas utifrån befintlig kunskap till exempel från statusklassningar gjorda 2017 enligt HVMFS 2013:19, Kemikalieinspektionens databas Prioriteringsguiden PRIO 1 och Naturvårdsverkets rapport om akvatisk miljögiftsövervakning 2. Vid värdering av detaljeringsgraden ska man vara medveten om att en miljökonsekvensbeskrivning för ett åtgärdsprogram inte ska likställas med en miljökonsekvensbeskrivning för en verksamhet eller åtgärd som kan ha en helt annan detaljeringsgrad i beskrivningen av miljökonsekvenserna för till exempel ett enskilt projekt eller en verksamhet. Miljökonsekvensbeskrivningen kommer inte att bedöma frågor som bedöms bättre i samband med prövningen av andra planer och program eller i tillståndsprövning av verksamheter eller åtgärder. Positiv och negativ betydande miljöpåverkan Den positiva och negativa betydande miljöpåverkan som åtgärdsprogrammet förväntas ge upphov till ska identifieras, beskrivas och bedömas i miljökonsekvensbeskrivningen. Avgränsning av betydande miljöpåverkan föreslås enligt nedan tabell där identifiering av åtgärdsprogrammets miljöpåverkan och betydande miljöpåverkan gjorts enligt följande: + positiv miljöpåverkan Naturvårdsverket Översyn av nationell akvatisk miljögiftsövervakning 2014, Programområden Sötvatten och kust och hav. ISBN (13)

11 ++ betydande positiv miljöpåverkan - negativ miljöpåverkan -- betydande negativ miljöpåverkan Tom ruta ingen miljöpåverkan Tabell Bedömning av positiv och negativ miljöpåverkan och betydande miljöpåverkan Sannolik påverkan Varaktig påverkan Gränsöverskri dande påverkan Risker för hälsa och miljö Storlek av påverkan Fysisk omfattning av påverkan Påverkan på skyddade områden med skyddsstatus Tillfälliga effekter Positiva effekter till 2021 Positiva effekter till 2027 Positiva effekter >2027 Negativa effekter till 2021 Biologisk mångfald Befolkning Människors hälsa Djurliv Växtliv Mark Vatten Luft Klimatfaktorer Materiella tillgångar Landskap Bebyggelse Forn-/kulturlämningar Annat kulturarv Miljökvalitetsmål (13)

12 Negativa effekter till 2027 Negativa effekter >2027 Ämnena i bilaga 6 till HVMFS 2013:19 är giftiga för vattenlevande organismer och kan medföra långsiktiga faror för akvatiska ekosystem och bedöms därför vara av betydande påverkan för biologisk mångfald, djur- och växtliv. Eftersom växt- och djurliv är mobila bedöms minskad påverkan på dessa kunna medföra en viss positiv miljöpåverkan även i andra länder då arterna förflyttar sig. Det bedöms även vara av betydande miljöpåverkan gällande människors hälsa då dessa ämnen kan leda till allergiframkallande och reproduktionsstörande samt eventuellt cancerframkallande effekter. Eftersom vissa av ämnena transporteras via luft till och från Sverige kan åtgärdsprogrammets förslag gällande gränsöverskridande luftvård leda till positiv miljöpåverkan. Detta gäller till exempel dioxiner som bildas vid bland annat ofullständig förbränning, är mycket persistenta och kan spridas långväga. Minskar vi dessa utsläpp till luft, reducerar vi även nedfallet av dioxinerna till vatten både i Sverige och i andra länder. Det som bedöms som negativ miljöpåverkan, och samtidigt ge effekter på kort sikt, är riskerna vid fysiska åtgärder såsom sanering av förorenade områden då dessa giftiga ämnen kan frigöras till vattenmassan. Däremot bedöms en betydande positiv miljöpåverkan på mark just eftersom åtgärderna föreslås leda till saneringar med inriktning på dessa ämnen. Bedömning har också gjorts att förslagen till åtgärdsprogrammet leder till betydande positiv miljöpåverkan för skyddade områden då åtgärderna minskar risken för att giftiga ämnen sprids till känsligare miljöer. Effekterna bedöms vara varaktiga och som störst på lång sikt då det tar lång tid innan insatta åtgärder eller begränsningar ger resultat i miljön. Vattenmyndigheterna har identifierat följande betydande miljöpåverkan som ska bedömas i miljökonsekvensbeskrivning för de olika alternativen: - Biologisk mångfald - Människans hälsa - Djurliv - Växtliv - Mark - Vatten I miljöbedömningen har positiv påverkan på Sveriges miljökvalitetsmål identifierats. En slutsats av identifieringen är att förslaget till åtgärdsprogram inte kommer leda till en betydande gränsöverskridande negativ eller positiv miljöpåverkan vilket innebär att samråd med grannländer inte behöver genomföras (jfr 6 kap. 15 miljöbalken). Nuvarande miljötillstånd, nollalternativ och rimliga alternativ Nuvarande miljötillstånd för ämnena i bilaga 6 till HVMFS 2013:19 kommer att beskrivas som status utifrån statusklassningar i VISS gjorda (13)

13 Nollalternativet motsvarar den sannolika utvecklingen om förslaget till åtgärdsprogram inte genomförs och kommer att beskrivas genom en framskrivning av miljötillståndet utifrån statusbedömning 2017 och med det beslutade åtgärdsprogrammet för Vattenmyndigheterna avser att göra en miljöbedömning av förslaget till åtgärdsprogram som det enda alternativet utöver nollalternativet. Åtgärdsprogrammet bedöms som det enda rimliga alternativet då det enbart är administrativt och inte inriktat på fysiska åtgärder. Berörda planer och andra program samt kopplingar till närliggande lagstiftningsområden Miljökonsekvensbeskrivningen kommer hierarkiskt och övergripande beskriva hur förslaget till åtgärdsprogram förhåller sig till andra relevanta planer och program samt Sveriges miljökvalitetsmål och eventuella målkonflikter mellan dessa. Åtgärdsprogrammets koppling till närliggande lagstiftningsområde kommer också att beskrivas. Förklaring av termer och begrepp samt referenser Specifika termer och begrepp som förenklar för läsaren kommer att finnas i en ordlista. Miljökonsekvensbeskrivningen kommer även att innehålla en referenslista. 13(13)

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2004:606 Utkom från trycket den 22 juni 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt 2009 2015 Rapportnr: 2010:3 ISSN: 1403-624X Titel: Miljökonsekvensbeskrivning Bottenhavets vattendistrikt 2009-2015 Utgivare: Vattenmyndigheten

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd om miljöbedömningar av planer och program [till 6 kap. miljöbalken samt förordningen (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar]

Läs mer

Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram

Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram Teresia Wällstedt Vattenmyndigheten, Norra Östersjöns vattendistrikt Vad är vattenförvaltning? EUs ramdirektiv

Läs mer

Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten?

Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten? Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten? Karin Wall Länsstyrelsen Västra Götalands län Vattenmyndigheten Västerhavet Varför? Vatten är

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Kalmar läns (Vattenmyndighet i Södra Östersjöns vattendistrikt) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster i Södra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB 1 Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB T O V E A N D E R S S O N & T O V E S K Ä R B L O M 2 Agenda Bakgrund Nya ord och uttryck Strategiska miljöbedömningar Specifika miljöbedömningar Olika typer av samråd

Läs mer

Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter

Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Samrådsmöte 24 januari 2018, Alvesta Martin Rappe George, Vattenmyndigheten Södra Östersjön Två separata delar inom vattenförvaltningen

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Länsstyrelsen i Norrbottens läns (Vattenmyndigheten för Bottenvikens vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster i Bottenvikens vattendistrikt

Läs mer

Samrådssammanställning över synpunkter rörande Arbetsprogram med tidplan

Samrådssammanställning över synpunkter rörande Arbetsprogram med tidplan Samrådssammanställning över synpunkter rörande Arbetsprogram med tidplan Länsstyrelsen Norrbottens län 971 86 Luleå Telefon 010-225 50 00 1(9) Hemsida www.vattenmyndigheterna.se Utgiven av: Vattenmyndigheten

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för ytvatten enligt förordningen (2004:660) om förvaltning

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2018 Nr 31 Nr 31 LANDSKAPSLAG om miljökonsekvensbedömning och miljöbedömning Föredragen för Republikens President 1 den 27 juni 2018 Utfärdad i Mariehamn den 5 juni 2018 I enlighet

Läs mer

Ramdirektivet för vatten

Ramdirektivet för vatten Rent vatten börjar bli en bristvara 2000 kom EU:s medlemsstater överens om: Ramdirektivet för vatten Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett

Läs mer

Behovsbedömning Detaljplan för del av Rimbo-Tomta 7:1, Bålbroskogen i Rimbo Dnr: Ks:

Behovsbedömning Detaljplan för del av Rimbo-Tomta 7:1, Bålbroskogen i Rimbo Dnr: Ks: Behovsbedömning Behovsbedömningens syfte Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller ett program ska upprättas eller ändras. Miljöbedömningens första steg,

Läs mer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer Föreskrifter om miljökvalitetsnormer 22 FS 2015:xx Utkom från trycket den xx december 2015 Länsstyrelsen i X läns (Vattenmyndigheten i Y vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster

Läs mer

Underlag till Åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten

Underlag till Åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten Underlag till Åtgärdsprogram 2018-2021 för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten Bilagor A-E för Sveriges fem vattendistrikt Länsstyrelsen Norrbottens län Länsstyrelsen Västernorrlands

Läs mer

SAMRÅDSDOKUMENT. Kalmar Västra Götaland

SAMRÅDSDOKUMENT. Kalmar Västra Götaland SAMRÅDSDOKUMENT Kalmar Västra Götaland Fördjupade utmaningar I slutet av 2016 beslutades om en förvaltningsplan, ett åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Södra Östersjöns respektive Västerhavets

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200 av den 1 juni 2017 Antogs av riksdagen

Läs mer

Sammanställning av synpunkter från samråd om Arbetsprogram med tidplan för Bottenhavets vattendistrikt

Sammanställning av synpunkter från samråd om Arbetsprogram med tidplan för Bottenhavets vattendistrikt Sammanställning av synpunkter från samråd om Arbetsprogram med tidplan för Bottenhavets vattendistrikt Länsstyrelsen Västernorrlands län 871 86 Härnösand Telefon 0611-34 90 00 Hemsida www.vattenmyndigheterna.se

Läs mer

REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM

REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM INNEHÅLL I BESLUTET Regeringen beslutar att vattenmyndigheterna ska fastställa de åtgärdsprogram som ska gälla för 2017-2021.

Läs mer

Samråd om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter

Samråd om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Samråd om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter 8 februari 2018, Uddevalla Delilah Lithner, Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Två separata

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Vattenrådens dag 22 mars 2017 Hanna Tornevall Vattenvårdsdirektör Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan inklusive miljökvalitetsnormer beslutade

Läs mer

Arbetsprogram & Översikt väsentliga frågor

Arbetsprogram & Översikt väsentliga frågor Arbetsprogram & Översikt väsentliga frågor Kombinerat samråd: 1 dec 2012 1 juni 2013 Skellefteå 30/11 2012 Peter Wihlborg Varför tar vi fram AP/ÖVF? Enligt vattenförvaltningsförordningen: tre år innan

Läs mer

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen. Niklas Holmgren Strateg, Vattenmyndigheten Södra Östersjön

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen. Niklas Holmgren Strateg, Vattenmyndigheten Södra Östersjön Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Niklas Holmgren Strateg, Vattenmyndigheten Södra Östersjön Europa och Hässleholm Samråd pågår i hela EU. Andra gången - Vattendirektivet Första

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Tillståndsprocessens nya utmaningar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200

Läs mer

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet Program 14.30 15.00 Kaffe 15.00 15.15 Tid för bättre vatten 15.15 15.30 Parallella samråd 15.30 16.15 Nästan 600 sidor 16.25 16.50 Ger åtgärdsprogrammet rätt åtgärder 16.50 17.30 Samråd om vatten, gruppdiskussion

Läs mer

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet Nästan 600 sidor Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet Samrådsmaterial Förvaltningsplan Miljökvalitetsnormer Åtgärdsprogram Miljökonsekvensbeskrivning Samrådsmaterial Förvaltningsplan

Läs mer

Välkomna! Syftet med dagarna är att:

Välkomna! Syftet med dagarna är att: Välkomna! Syftet med dagarna är att: lära känna varandra och våra olika kunskaper och erfarenheter få en introduktion till svensk vattenförvaltning känna till tidplanen framöver och vattendelegationens

Läs mer

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten ett arv att skydda och förvalta Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Ramdirektivet för vatten

Läs mer

Åtgärder riktade till myndigheter och kommuner samt konsekvensanalys

Åtgärder riktade till myndigheter och kommuner samt konsekvensanalys SAMRÅDSHANDLING Bilagor A-E till Förslag till åtgärdsprogram 2018-2021 för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten för Sveriges fem vattendistrikt Åtgärder riktade till myndigheter och

Läs mer

Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan. Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014

Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan. Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014 Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014 Fria vandringsvägar Hur kommer Vattendirektivet in i bilden? Vad gör vattenmyndigheterna?

Läs mer

Samråd inom delområde Motala ström. Onsdag 17 april 2013

Samråd inom delområde Motala ström. Onsdag 17 april 2013 Samråd inom delområde Motala ström Onsdag 17 april 2013 Dagens program 10.00 10.10 Inledning 10.10 11.00 Vattenmyndigheten presenterar samrådets genomförande och samrådshandlingarna 11.00 11.30 Länsstyrelsen

Läs mer

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Program 09.30 10.00 Morgonkaffe och macka 10.00 10.15 Tid för bättre vatten 10.15 11.00 Nästan 600 sidor 11.00 11.30 Åtgärder på olika nivåer

Läs mer

Miljöbedömning och undersökning i PBLprocesserna. SKL 3 september 2019 Klara Falk

Miljöbedömning och undersökning i PBLprocesserna. SKL 3 september 2019 Klara Falk Miljöbedömning och undersökning i PBLprocesserna SKL 3 september 2019 Klara Falk Boverket och miljöbedömningar Naturvårdsverket - Vägledning om miljöbedömningar Boverket - Vägledning om miljöbedömningar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2017:955 Utkom från trycket den 14 november 2017 utfärdad den 2 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken

Läs mer

Vattenförvaltning vad innebär det? Lisa Lundstedt Vattenvårdsdirektör Bottenvikens vattendistrikt

Vattenförvaltning vad innebär det? Lisa Lundstedt Vattenvårdsdirektör Bottenvikens vattendistrikt Vattenförvaltning vad innebär det? Lisa Lundstedt Vattenvårdsdirektör Bottenvikens vattendistrikt Rent vatten börjar bli en bristvara 2000 kom EU:s medlemsstater överens om: Ramdirektivet för vatten Vatten

Läs mer

Välkomna! Samrådsmöte om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter. 18 januari 2018, Stockholm

Välkomna! Samrådsmöte om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter. 18 januari 2018, Stockholm Samrådsmöte om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter 18 januari 2018, Stockholm Välkomna! Mats Wallin, Vattenmyndigheten Norra Östersjön Irene Bohman, Vattenmyndigheten

Läs mer

MKN för vatten. seminarium och workshop. Välkomna! Umeå 14 september 2016

MKN för vatten. seminarium och workshop. Välkomna! Umeå 14 september 2016 MKN för vatten seminarium och workshop Umeå 14 september 2016 Välkomna! Mål med dagen Ta in och sprida kunskap om MKN, att skapa kontaktnät och en arena för erfarenhetsutbyte kring MKN. Förhoppning De

Läs mer

Samråd inom Smålandskustens delområde. Onsdag 13 mars 2013

Samråd inom Smålandskustens delområde. Onsdag 13 mars 2013 Samråd inom Smålandskustens delområde Onsdag 13 mars 2013 Dagens program Vattenförvaltning EU:s ramdirektiv för vatten år 2000 Gemensamma principer, ramar och mål Övergripande mål: Främja en långsiktigt

Läs mer

Normer eller mål i svenskt vattenarbete. - betydelse för åtgärdsprogrammens genomförande?

Normer eller mål i svenskt vattenarbete. - betydelse för åtgärdsprogrammens genomförande? Normer eller mål i svenskt vattenarbete - betydelse för åtgärdsprogrammens genomförande? Uppsala den 27 januari 2010 Joakim Kruse, Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Miljökvalitetsnormer

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter och allmänna råd om redovisning av förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för grundvatten;

Läs mer

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning?

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning? ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Josefin Levander Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Först - vattenförvaltning light Hur mår våra vatten? Vilken miljökvalitetsnorm

Läs mer

PE-CONS 3619/3/01 REV 3

PE-CONS 3619/3/01 REV 3 PE-CONS 3619/3/01 REV 3 om bedömning av vissa planers och programs miljöpåverkan EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV med beaktande av Fördraget om upprättandet

Läs mer

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo Gjennomföring av tiltak i Sverige Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo 100311 SE WFD-organisation Naturgiven indelning fem havsbassänger huvudavrinningsområden Nationellt samarbete regionalt

Läs mer

Renare marks vårmöte 2010

Renare marks vårmöte 2010 Renare marks vårmöte 2010 Vad innebär de nya miljökvalitetsnormerna för vatten Helena Segervall Miljökvalitetsnormer Bestämmer om kvalitén på miljön i ett visst avgränsat område, t ex en vattenförekomst

Läs mer

Bilaga 2. Krav enligt vattenförvaltningsförordningen, bilaga 1

Bilaga 2. Krav enligt vattenförvaltningsförordningen, bilaga 1 Bilaga 2. Krav enligt vattenförvaltningsförordningen, bilaga 1 I bilaga 1 till vattenförvaltningsförordningen anges vilka uppgifter som ska finnas med i vattendistriktens förvaltningsplaner. Nedan följer

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2001/42/EG av den 27 juni 2001 om bedömning av vissa planers och programs miljöpåverkan

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2001/42/EG av den 27 juni 2001 om bedömning av vissa planers och programs miljöpåverkan L 197/30 SV Europeiska gemenskapernas officiella tidning 21.7.2001 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2001/42/EG av den 27 juni 2001 om bedömning av vissa planers och programs miljöpåverkan EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet

Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet Mats Wallin Vattenvårdsdirektör Norra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen Västmanland Vatten ska användas och värnas samtidigt!

Läs mer

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten Innehåll Åtgärder krävs på enskilda avlopp för att nå God ekologisk status Avlopp och Kretslopp 2010 Helena Segervall Vattenmyndigheten har tagit fram åtgärdsprogram för att behålla och uppnå God vattenstatus

Läs mer

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG)

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Sida 1 (6) Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Miljöbalken (1998:808) 2 kap. 7 Kraven i 2-5 och 6 första stycket gäller i den utsträckning

Läs mer

SAMRÅD OM DOKUMENTEN FÖRSLAG TILL FÖRVALTNINGSPLAN, FÖRSLAG TILL MILJÖKVALITETSNORMER OCH FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR

SAMRÅD OM DOKUMENTEN FÖRSLAG TILL FÖRVALTNINGSPLAN, FÖRSLAG TILL MILJÖKVALITETSNORMER OCH FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR REMISSYTTRANDE Ert Dnr: 537-34925-2014 537-5346-2014 537-5058-14 537-7197-14 537-9859-2014 Vårt Dnr: 2015_010 2015-04-30 Vattenmyndigheten för Västerhavet Vattenmyndigheten för Södra Östersjön Vattenmyndigheten

Läs mer

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum 1 (7) Organisation Hörby kommun Förvaltning l avdelning Upprättad av Hamish Bell Dokumenttyp Rutiner Handläggning Godkänd av Byggnadsnämnden Dokumenttitel Detaljplanering Underrubrik Undersökning om betydande

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om redovisning av förvaltningsplan för grundvatten; SGU-FS 2008:3 Utkom från trycket

Läs mer

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Att gå från byråkrati till handling Kartläggning och analys Identifiera vattenförekomster, bedöma

Läs mer

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 2 Jovars, det flyter utgångspunkten är ramdirektivet för vatten som antogs i december 2000!

Läs mer

Enligt sändlista Handläggare

Enligt sändlista Handläggare 1/7 Datum Dnr Mottagare 2011-10-26 2270-11 Enligt sändlista Handläggare Dir tel Kajsa Berggren 010-6986018 Omfördelning av ansvar för genomförande av delar inom vattenmyndigheternas åtgärdsprogram med

Läs mer

Återrapportering från Upplands-Bro kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Upplands-Bro kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Upplands-Bro kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Förordning (2009:956) om översvämningsrisker

Förordning (2009:956) om översvämningsrisker Förordning (2009:956) om översvämningsrisker Svensk författningssamling 2009:956 t.o.m. SFS 2017:875 SFS nr: 2009:956 Departement/myndighet: Justitiedepartementet L4 Utfärdad: 2009-10-08 Ändrad: t.o.m.

Läs mer

M2016/01062/R

M2016/01062/R Promemoria 2016-04-13 M2016/01062/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Departementssekreterare Ulrika Gunnesby Telefon 08-405 22 46 E-post ulrika.gunnesby@regeringskansliet.se Ändring i

Läs mer

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Program 9.30 10.00 Morgonkaffe och macka 10.00 10.15 Tid för bättre vatten Vattendelegat 10.15 11.15 Nästan 600 sidor Vattenmyndigheten Samarbete

Läs mer

Yttrande. Läkemedelsverkets yttrande har som utgångspunkt att i huvudsak gälla utredningens beröringspunkter inom vårt verksamhetsansvar.

Yttrande. Läkemedelsverkets yttrande har som utgångspunkt att i huvudsak gälla utredningens beröringspunkter inom vårt verksamhetsansvar. Yttrande Kia Salin Omvärld och innovationsstöd Telefon: 018-179249 Datum: 2015-04-26 Dnr: 3.4-2014-106870 Vattenmyndigheten.vastragotaland@lansstyrelsen.se Vattenmyndigheten.vastmanland@lansstyrelsen.se

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten. - Vad är det och hur fungerar de?

Miljökvalitetsnormer för vatten. - Vad är det och hur fungerar de? Miljökvalitetsnormer för vatten - Vad är det och hur fungerar de? Stockholm den 22 mars 2010 Henrik Pernmyr, Vattenmyndigheten för Södra Östersjöns vattendistrikt 1 Miljökvalitetsnormer i svensk rätt Miljökvalitetsnormer

Läs mer

Vattenmyndigheten Västerhavets samrådsmöte om

Vattenmyndigheten Västerhavets samrådsmöte om Vattenmyndigheten Västerhavets samrådsmöte om Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Arbetsprogram och översikt över väsentliga frågor 20 mars 2018, Göteborg Välkomna!

Läs mer

Boverket. Yttrande över förslag till miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten.

Boverket. Yttrande över förslag till miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten. Boverket Myndigheten för sernhausplenenno, byggande och boende Yttrande Datum 2018-04-24 3.1.2 Diarienummer 5923/2017 Ert diarienummer 537-14690-2017 Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Länsstyrelsen

Läs mer

Utbyggnad av Väsjöområdet, D-061-01. Behovsbedömning enligt bilaga 4 i MKB-förordningen

Utbyggnad av Väsjöområdet, D-061-01. Behovsbedömning enligt bilaga 4 i MKB-förordningen Kommunledningskontoret Åke Ekström Katarina Nordström Stadsekolog Biolog 5792 2015 5792 15 33 073-915 20 15 Utbyggnad av Väsjöområdet, D-061-01. Behovsbedömning enligt bilaga 4 i MKB-förordningen 2006-05-31

Läs mer

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan Statusklassning och vattendirektivet i Viskan EU s ramdirektiv för vatten och svensk vattenförvaltning VARFÖR EN NY VATTENFÖRVALTNING? Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas,

Läs mer

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan 2016-2021 för Västerhavets vattendistrikt Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Varför vattenförvaltning? Förebygga Åtgärda Planera För ett långsiktigt hållbart nyttjande

Läs mer

Generellt anser Länsstyrelsen att det saknas en prioritering mellan de väsentliga frågor som tas upp i arbetsprogrammet.

Generellt anser Länsstyrelsen att det saknas en prioritering mellan de väsentliga frågor som tas upp i arbetsprogrammet. YTTRANDE 1 (6) Miljöenheten Ann-Louise Haglund Direktnr. 023-812 24 Fax nr. 023-813 86 ann-louise.haglund@lansstyrelsen.se Länsstyrelsen Västernorrland, Vattenmyndigheten i Bottenhavets distrikt Yttrande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön; SFS 2016:734 Utkom från trycket den 21 juni 2016 utfärdad den 9 juni 2016. Regeringen

Läs mer

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS Camilla Vesterlund Vattenmyndigheten, Bottenvikens vattendistrikt Foto: Lars Björkelid Vattenförvaltningen 2015-2021 Samråd 1 november 2014 30

Läs mer

FÖRVALTNINGSPLAN VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT BILAGOR BILAGA 2. Krav enligt VFF bilaga 1 Västerhavet

FÖRVALTNINGSPLAN VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT BILAGOR BILAGA 2. Krav enligt VFF bilaga 1 Västerhavet FÖRVALTNINGSPLAN VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT BILAGOR BILAGA 2 Krav enligt VFF bilaga 1 Västerhavet 1 Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt 2016-2021 Förvaltningsplanen är uppdelad i fem olika

Läs mer

FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLANERING, STRATEGI OCH SERVICE

FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLANERING, STRATEGI OCH SERVICE FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLANERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-05-20 Handläggare: Cecilia Rivard Telefon: 08-508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2009-06-11

Läs mer

EU-konsultation för revidering av grundvattendirektivets bilaga I och II

EU-konsultation för revidering av grundvattendirektivets bilaga I och II Miljöförvaltningen Miljöanalys Dnr 2013-11650 Sida 1 (7) 2013-08-28 Handläggare Tonie Wickman Telefon: 0850828948 Till Miljö och hälsoskyddsnämnden EU-konsultation för revidering av grundvattendirektivets

Läs mer

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten ett arv att skydda och förvalta Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Ramdirektivet för vatten

Läs mer

Begäran om prövning av förslag till åtgärdsprogram för Västerhavets vattendistrikt 2015-2021

Begäran om prövning av förslag till åtgärdsprogram för Västerhavets vattendistrikt 2015-2021 Begäran 2015-05-06 Diarienummer 537-34925-2014 Sida 1(6) Regeringen Miljö- och energidepartementet miljodepartementet.registrator @regeringskansliet.se Begäran om prövning av förslag till åtgärdsprogram

Läs mer

Vattendirektivet så påverkas kommunerna

Vattendirektivet så påverkas kommunerna Vattendirektivet så påverkas kommunerna Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Från EU-direktiv till svensk lag Flera direktiv bakas ihop (upphörde 2013) Farliga ämnen 2000/60/EG Ramdirektiv för

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och

Länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och Länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och Miljösamverkan Sverige Myndigheternas syn på åtgärdsbetinget i vattendelegationernas beslut 2009 om vattenförvaltningsplaner för genomförande av EU:s ramvattendirektiv

Läs mer

UNDANTAG ENLIGT VATTENFÖRVALTNINGSFÖRORDNINGEN, MINDRE STRÄNGA KVALITETSKRAV OCH TIDSFRISTER SAMT STATUSFÖRSÄMRING

UNDANTAG ENLIGT VATTENFÖRVALTNINGSFÖRORDNINGEN, MINDRE STRÄNGA KVALITETSKRAV OCH TIDSFRISTER SAMT STATUSFÖRSÄMRING SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-10-21\dagordning\tjänsteutlåtande\8.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-09-16 MHN 2008-10-21 p 8 Stina Thörnelöf

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten - tillämpning vid tillsyn

Miljökvalitetsnormer för vatten - tillämpning vid tillsyn Miljökvalitetsnormer för vatten - tillämpning vid tillsyn Länsjurist Göteborg 9 november 2011 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens

Läs mer

Better Water! Sweden and the European Water Frame Directive. Ingemar Perä Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt

Better Water! Sweden and the European Water Frame Directive. Ingemar Perä Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Better Water! Sweden and the European Water Frame Directive Ingemar Perä Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Rent vatten börjar bli en bristvara 2000 kom EU:s medlemsstater överens om: Ramdirektivet

Läs mer

BILAGA 2 Förvaltningsplan Bottenhavet Krav enligt vattenförvaltningsförordningens bilaga 1

BILAGA 2 Förvaltningsplan Bottenhavet Krav enligt vattenförvaltningsförordningens bilaga 1 BILAGA 2 Förvaltningsplan Bottenhavet 2016-2021 Krav enligt vattenförvaltningsförordningens bilaga 1 Förvaltningsplan 2016-2021 för Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 2, Förvaltningsplan Bottenhavet 2016-2021

Läs mer

Bilaga 1 Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten

Bilaga 1 Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten Bilaga 1 Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten Samordning och finansiering, övervakning enligt ramdirektivet för vatten Utgiven av: Ansvarig avd./enhet: Författare: Omslagsbild:

Läs mer

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Handläggare: Anders Lindgren Telefon: Till Östermalms stadsdelsnämnd

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Handläggare: Anders Lindgren Telefon: Till Östermalms stadsdelsnämnd ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-05-26 Handläggare: Anders Lindgren Telefon: 08 508 09 306 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2009-06-11 Samråd

Läs mer

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Vattenförvaltning för företag. Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet?

Vattenförvaltning för företag. Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet? Vattenförvaltning för företag Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet? Den 22 december 2009 fastställde de fem svenska Vattenmyndigheterna miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram

Läs mer

Antagandehandling

Antagandehandling Antagandehandling 2010-01-22 Särskild sammanställning enligt Miljöbalken 6 kap. 16 gällande det tematiska tillägget till Översiktsplan 2002 för vindkraft, Tema vindkraft, tillägg till översiktsplanen.

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 20 mars 2000 (OR. en) 5685/00 Interinstitutionellt ärende: 96/0304 (COD) LIMITE ENV 22 CODEC 68

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 20 mars 2000 (OR. en) 5685/00 Interinstitutionellt ärende: 96/0304 (COD) LIMITE ENV 22 CODEC 68 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 20 mars 2000 (OR. en) 5685/00 Interinstitutionellt ärende: 96/0304 (COD) LIMITE ENV 22 CODEC 68 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: Gemensam ståndpunkt antagen av

Läs mer

Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser

Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser Promemoria Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian presenteras ett förslag till ett nytt 6 kap. miljöbalken samt till

Läs mer

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Remissens 3 huvudsakliga delar Förvaltningsplanen Tillsammans med ÅP ger planen inriktningen för fortsatta

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Fax Internet Bankgiro Org. nr Box 45

Postadress Besöksadress Telefon Fax Internet Bankgiro Org. nr Box 45 ARB2000, v2.1, 2014-01-30 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Tekniska förvaltningen Plan- och trafikavdelningen Planeringschef, Mimmi Öberg 0589-871 60, 073-765 71 60 mimmi.oberg@arboga.se Datum 2015-04-08 Yttrande

Läs mer

Sammanfattning av frågor

Sammanfattning av frågor webbenkäten Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter och

Läs mer

Bilaga 4 Datum Vår ref. 1 (6) AVFALLSPLAN 2012-2020

Bilaga 4 Datum Vår ref. 1 (6) AVFALLSPLAN 2012-2020 Bilaga 4 Datum Vår ref. 1 (6) AVFALLSPLAN 2012-2020 Länsstyrelsen i Västerbotten Miljöbalksenheten 901 86 Umeå Samråd om behovsbedömning och förslag till avgränsning av miljöbedömning för Avfallsplan/Strategi

Läs mer

Avgränsning MKB till fördjupad översiktsplan för södra Björkö Underlag för samråd enligt 6 kap 13 miljöbalken

Avgränsning MKB till fördjupad översiktsplan för södra Björkö Underlag för samråd enligt 6 kap 13 miljöbalken Diarienr: 0385/13 Öckerö kommun Avgränsning MKB till fördjupad översiktsplan för södra Björkö Underlag för samråd enligt 6 kap 13 miljöbalken 2015-01-26, rev 2015-04-02 MKB till fördjupad översiktsplan

Läs mer

Dokument: Dokument inför rådsmötet har ej ännu inkommit. Tidigare dokument: KOM(2006) 397 slutlig, Fakta-PM Miljödepartementet 2006/07:FPM 12

Dokument: Dokument inför rådsmötet har ej ännu inkommit. Tidigare dokument: KOM(2006) 397 slutlig, Fakta-PM Miljödepartementet 2006/07:FPM 12 Bilaga Rådspromemoria 007-06-1 Miljödepartementet Enheten för naturresurser Rådets möte den 8 juni 007 Dagordningspunkt Rubrik: Europaparlamentets och rådets direktiv om miljökvalitetsnormer inom vattenpolitikens

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för

Bedömning av miljöpåverkan för Bedömning av för detaljplan HOGSTAD 13:1 m fl i Hogstad, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program

Läs mer

Remiss - Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser

Remiss - Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser 2012-08-27 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Remiss - Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser Beslutsunderlag s skrivelse, den 27 augusti 2012. Sammanfattning Sundbybergs

Läs mer

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnads- och näringslivskontoret Datum Diarienummer 2015-03-18 KS0150/15 Handläggare Thomas Jågas Telefon 023-828 42 E-post: thomas.jagas@falun.se

Läs mer

Tillämpning av miljökvalitetsnormer för vatten

Tillämpning av miljökvalitetsnormer för vatten Tillämpning av miljökvalitetsnormer för vatten Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Joakim Kruse Skellefteå den 18 maj 2011 Vattenförvaltningens MKN Miljökvalitetsnormer (MKN) inom vattenförvaltningen

Läs mer