Fondens namn: Grundtvig Mobilitetsstipendier - Fortbildningsstipendier

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fondens namn: Grundtvig Mobilitetsstipendier - Fortbildningsstipendier"

Transkript

1 Fondens namn: Grundtvig Mobilitetsstipendier - Fortbildningsstipendier Om fonden: Inom programmet Grundtvig är mobilitetsstipendierna individuella bidrag som gör det möjligt för personer anställda inom vuxenutbildningen att åka utomalands för att uppdatera sin yrkeskunskap. Å andra sidan kan man också sprida sin egen specialkompetens till en annan organisation och därigenom delta i utvecklingen av vuxenutbildningen i mållandet. Vuxenutbildningspersonalens mobilitet omfattar fortbildningsstipendier, besök och utbyten samt expertutbyten. Fortbildningens syfte är att utveckla deltagarnas färdigheter i undervisning, handledning, rådgivning eller ledarskap och att förbättra kvaliteten hos livslångt lärande i Europa. Vem kan söka: Alla som arbetar inom vuxenutbildningen kan ansöka om bidrag: vuxenlärare och utbildare samt utbildare av dessa, ledningen och den administrativa personalens vid vuxenläroinrättningar, studierådgivare och handledare, personer som assisterar vuxenstuderande i behov av specialundervisning, personer som arbetar med invandrare och andra minoriteter samt representanter för myndigheter som sköter vuxenutbildningsärenden. Den sökande kan vara anställd på heltid eller deltid. Även timlärare och volontärer kan ansöka om stipendium. Arbetslösa vuxenutbildningsproffs eller sådana som för närvarande arbetar med andra uppgifter kan ansöka bidrag om de planerar att övergå eller återvända till arbete inom vuxenutbildningen. Ansökningstid: Ansökningstider 2012 är (kurserna börjar tidigast ), (kurserna börjar tidigast ) och (kurserna börjar tidigast ). Alla kurser skall börja senast För närmare information se tbildningsstipendier/till_sokande. Projektets längd: Kursen pågår 5 dagar till 6 veckor. Hurdana projekt: Stipendier beviljas för fortbildning i kursform. Kursen arrangeras i ett annat programland, deltagare och utbildare kommer från flera olika europeiska länder. Kursens tema måste anknyta till den sökandes arbetsuppgifter. Populära teman som passar bra i programmet Grundtvig är t. ex. nya undervisningsmetoder, utveckling av nätundervisning, deltagande för grupper i svagare social ställning, språkundervisning, interkulturell växelverkan, aktivt medborgarskap, hållbar utveckling, handledning och rådgivning inom vuxenutbildning samt projektadministration.

2 Du kan söka fortbildningskurser i databasen för Comenius/Grundtvig-kurserna på adressen Även för andra kurser än kurserna i databasen kan stipendier sökas, så länge de uppfyller ovannämnda krav om längd, programland, deltagare och utbildare. För- och nackdelar: Anställda inom yrkesutbildning för vuxna kan inte ansöka stipendium för att utveckla sitt substanskunnande i yrkesämnet. För detta kan man utnyttja möjligheterna inom programmet Leonardo da Vinci. Bland personalen vid högskolorna är de personer ansökningsdugliga som jobbar inom fortbildningen. Högskolornas övriga vuxenutbildningspersonal, de som jobbar till exempel inom yrkeshögskolornas examensinriktade vuxenutbildning, ska i första hand utnyttja möjligheterna i programmet Erasmus, utom då kursens tema och mål är knutna till specialfrågor i anslutning till vuxenstudier eller inlärning bland vuxna. Ansökningarna utvärderas alltid individuellt. CIMO kan begränsa antalet ansökningar som godkänns från samma organisation. Om det kommer många ansökningar till samma kurs, kan CIMO begränsa antalet som godkänns till den. Vid urvalet ges preferens åt sökande som inte har fått Grundtvig-mobilitetsstipendium under de två senaste åren. Motprestationer: Då du har valt ut en kurs som lämpar sig för dig, ska du av kursens arrangör ta reda på om det ännu finns lediga platser på kursen. Då du har fått ett positivt stipendiebeslut, ska du själv till kursarrangören bekräfta ditt deltagande i kursen. Om deltagandet i kursen inhiberas efter att stipendiet blivit beviljat (av annan orsak en force majeure), kan beviljade stipendiemedel inte användas till betalning av en eventuell annulleringsavgift. Sökanden måste då själv stå för annulleringsavgiften. Reservera inte flygbiljetter innan kursarrangören har bekräftat, att kursen säkert kommer att hållas. Om kursen inställs, kan du söka till en ny kurs (hos CIMO får du närmare anvisningar). Stipendium beviljas för en given utbildning, varför det inte går att byta kurs utan CIMOs tillstånd. Du ska rapportera till CIMO om kursen och stipendiet senast en månad efter avslutat kurs. Egen- och stödfinansiering: Bidrag beviljas för: resor, levnadskostander (se tabellen på ansökningsanvisningar), kursavgift (högst 150 /dag) och språkträning (högst 100 ). Maximibeloppet av det stipendium som beviljas uppgår till för en veckas kurs och till för en kurs som varar två veckor eller längre tid. Det lönar sig att göra upp en realistisk budget. Stipendier beviljas maximalt till det ansökta beloppet och tillägg kan inte beviljas i efterskott. Överföringar inom stödbeloppet mellan olika kostnadsgrenar kan inte göras senare. Observera att stipendiet inte nödvändigtsvis täcker kostnaderna till 100%. Sökande som behöver särskilt stöd kan av motiverat skäl beviljas ett större stipendium än det genomsnittliga.

3 Redovisningskrav: -Resekostnader: Beräkna de kostnader som uppkommer av resorna heimfrån/från arbetsplatsen till inkvarteringen i mållandet tur och retur enligt det förmånligaste resealternativet. De lokala resekostnader som under kursen uppkommer i mållandet utgör kostander för uppehälle (subsistence). Använding av egen bil ersätts enligt taxan för allmänna kommunikationsmedel. Använding av taxi ersätts endast i motiverade undantagsfall. Det belopp som beviljas för resekostnader bestäms enligt övervägande så att det belopp som ansökts utgör det maximala beloppet. Resekostnaderna redovisas enligt de faktiska kostnaderna, varför kvittorna skall sparas. -Uppehälle (subsistence): Uppehälle kostnaderna omfattar kostnader för logi, kost och försäkring samt lokala resor i mållandet. Resans längd anges i antalet dagar (inte övernattningar). Utöver kursdagarna beaktas en resdag före kursen och en resdag efter kursen. Uppehälle kostnaderna utgör en s.k. lump sum, d.v.s. en standardsumma, som redovisas enligt de förverkligade dagarna. För uppehälle kostnaderna behöver verifikat inte bifogas rapporten. -Övriga kostnader (other expenses): Till kursavgiften anges endast den andel som utgör egentlig kursavgift. Om kursarrangören erbjuder ett kurs- och logipaket, ska logikostnaderna avskiljas från kursavgiften. Konferens- eller seminarieavgiften gäller endast Comenius-sökande. Grundtvig sökande kan inte få fortbildningsstipendier för att delta i konferenser eller seminarier, utan dessa ingår i Grundtvig programmet i funktionen besök och utbyten. Hemsida samt kontaktinformation: tbildningsstipendier. Katariina Vinblad, tfn , e-post: katariina.vinblad@cimo.fi, PB 343, Helsingfors Ansökan: Ansökningsanvisningar finns på: _Hakuohje_IST_2011_sv.pdf Ansökningsblanketten ska inlämnas till CIMO både i elektronisk form och som pappersversion med bilagor. Utskriften av ansökan ska vara försedd med underskrift av både sökanden och en person med underteckningsrätt från den sökandes organisation (t.ex. direktörs, rektors). Ifall i blanketten har uppgetts en bakgrundsorganisation, ska ansökan vara försedd med underskrift av en representant för organisationen. Viktigt att tänka på: Frågorna på ansökningsblanketten är öppna frågor som då det gäller utvärderingen hör till de viktigaste. Sätt dig omsorgsfullt in i frågorna och formulera dina svar så exakt och konkret som möjligt.

4 Endast de uppgifter som lämnats i ansökningsblanketten kan beaktas, varför du inte ska betrakta någon som helst information som självklar. Om din organisation inte är vuxenutbildningsanstalt ska i ansökningsblanketten förtydligast att det är fråga om arbete inom vuxenutbildning. Bland personalen vid högskolorna är de personer ansökningsdugliga som jobbar inom fortbildningen. Högskolornas övriga vuxenutbildningspersonal, de som jobbar t. ex. inom yrkeshögskolornas examensinriktade vuxenutbildning, kan ansöka om stipendium endast ifall kursens tema eller mål är knutna speciellt till vuxenstudier eller specialfrågor i anslutning till inlärning bland vuxna. Varje ansökan utvärderas av två bedömare av vilka åtminstone den ena är en extern bedömare. Det poängtal ansökan får utgörs av medeltalet av dessa två utvärderingar. Ansökan bör innehålla motiveringar för den sökandes deltagande och där bör framgå hur sökanden i sitt eget arbete och på sin arbetsplats ämnar utnyttja de kunskaper och färdigheter han eller hon inhämtat i fortbildningen. Lämna in ansökan till: Ansökningsblanketten ska inlämnas till CIMO både i elektronisk form och som pappersversion med bilagor. Ansökningsblanketten med båda personernas underskrift jämte bilagor sänds i tre exemplar till adressen: CIMO, Grundtvig fortbildningsstipendier, PB 343, Helsingfors. Bilagor postas tillsammans med ansökningsblanketten, som ansökan ska dessa sändas in i tre exemplar. Bilagor till den ansökningsblankett som sänds per post är: dagsprogram för kursen, kursbroschyr etc., om kursen inte finns med i databasen för Comenius/Grundtvig-kurserna. Praktiska tips om hur man lyckas med Grundtvig ansökan: - Motiveringarna skall vara konkreta, alltså vilken typ av kunnande är det brist på, varför vill ni resa och lära er mera. - Man bör motivera nyttorna utgående från sin egen organisation, inte bara att betrakta de ur egen synpunkt. - Svara på alla frågor. Man får poäng för bara det man har skrivit! Skriv allt och skriv konkret. - Om sökandens organisation inte tydligt är en vuxenutbildningsenhet, bör man förklara sina arbetsuppgifter och klargöra sambandet med vuxenutbildning. Var tydlig på att sökandens arbetsuppgifer har med vuxenutbildning att göra. - Substanskunnande i det yrkesämne man undervisar i hör till Leonardo-programmet.

5 - Utbildningen bör alltid vara till sin karakter europeisk och deltagarna bör komma från flera olika länder. Dvs sök inte till en kurs i Finland eller utomlands arrangerad av en finsk organisation. - Kursens program bör vara tillräckligt kompakt, får inte se ut som turism. - Ifall det är flera sökande från samma organisation bör var och en skriva sin egen ansökan utgående från arbetsuppgifter. - Ansökan bör vara en helhet som en utomstående kan förstå, ni bör leda evalueraren genom hela ansökan in i er situation.

Projektets längd: Besöket eller utbytet pågår minst en dag och högst 12 veckor.

Projektets längd: Besöket eller utbytet pågår minst en dag och högst 12 veckor. Fondens namn: Grundtvig Mobilitetsstipendier Besök och utbyten Om fonden: Inom programmet Grundtvig är mobilitetsstipendierna individuella bidrag som gör det möjligt för personer anställda inom vuxenutbildningen

Läs mer

Besvara alla punkter i ansökningsblanketten och kontrollera att giltighetskriterierna på sida 3 uppfylls.

Besvara alla punkter i ansökningsblanketten och kontrollera att giltighetskriterierna på sida 3 uppfylls. 7.12.2012 Grundtvig besök och utbyten Ansökningsanvisning 2013 Syftet med denna ansökningsanvisning är att hjälpa de sökande med att fylla i ansökningsblanketten. Dessa anvisningar är avsedda att användas

Läs mer

Grundtvig expertutbyten Ansökningsanvisning 2012

Grundtvig expertutbyten Ansökningsanvisning 2012 10.1.2012 Grundtvig expertutbyten Ansökningsanvisning 2012 Syftet med denna ansökningsanvisning är att hjälpa de sökande med att fylla i ansökningsblanketten. Dessa anvisningar är avsedda att användas

Läs mer

Grundtvig fortbildningsstipendier för vuxenutbildningspersonal Ansökningsanvisning 2013

Grundtvig fortbildningsstipendier för vuxenutbildningspersonal Ansökningsanvisning 2013 7.12.2012 Grundtvig fortbildningsstipendier för vuxenutbildningspersonal Ansökningsanvisning 2013 Syftet med denna ansökningsanvisning är att hjälpa de sökande med att fylla i ansökningsblanketten. Dessa

Läs mer

Grundtvig fortbildningsstipendier för vuxenutbildningspersonal Ansökningsanvisning 2010

Grundtvig fortbildningsstipendier för vuxenutbildningspersonal Ansökningsanvisning 2010 17.12.2009 Grundtvig fortbildningsstipendier för vuxenutbildningspersonal Ansökningsanvisning 2010 Syftet med denna ansökningsanvisning är att hjälpa de sökande med att fylla i ansökningsblanketten. Bekanta

Läs mer

GRUNDTVIG Volontärprojekt för seniorer. Ansökningsanvisning 2013

GRUNDTVIG Volontärprojekt för seniorer. Ansökningsanvisning 2013 22.11.2012 GRUNDTVIG Volontärprojekt för seniorer Ansökningsanvisning 2013 Syftet med denna ansökningsanvisning är att hjälpa de sökande med att fylla i ansökningsblanketten för volontärprojekt för seniorer.

Läs mer

Kina-programmet, utlysning 2014

Kina-programmet, utlysning 2014 Asien-programhelhet utbildningssamarbete Kina-programmet, utlysning 2014 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer

Grundtvig. Europeiska unionens. program för. vuxenutbildning

Grundtvig. Europeiska unionens. program för. vuxenutbildning Grundtvig Europeiska unionens program för vuxenutbildning Grundtvigprogrammet Grundtvigprogrammet för vuxenutbildning erbjuder internationella möjligheter för alla som är verksamma inom vuxenutbildning.

Läs mer

Asien-programmet Utbildningssamarbete

Asien-programmet Utbildningssamarbete 1 Asien-programmet Utbildningssamarbete Utlysning 2012 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt viktiga för Finland,

Läs mer

Kvalitet i ansökan Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten. Kerstin Hagblom Sara Norlund

Kvalitet i ansökan Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten. Kerstin Hagblom Sara Norlund Kvalitet i ansökan Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten Kerstin Hagblom Sara Norlund Kort information om delprogrammen Comenius Fortbildning pedagogisk personal inom för-

Läs mer

Programmet för livslångt lärande. Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn

Programmet för livslångt lärande. Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn Programmet för livslångt lärande Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn Vilka möjligheter finns? För individer: studiebesök fortbildningskurser job shadowing praktik

Läs mer

Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten. Sara Norlund, handläggare Christina Erenvidh, Regional nätverkare

Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten. Sara Norlund, handläggare Christina Erenvidh, Regional nätverkare Grundtvig och Comenius Fortbildning samt Grundtvig Besök och utbyten Sara Norlund, handläggare Christina Erenvidh, Regional nätverkare DAGENS PROGRAM 13:15 Information om Internationella programkontoret

Läs mer

Deltagarens rapporteringsblankett KA1 Mobilitet bland studerande och nyutexaminerade vid yrkesläroanstalter Call 2015

Deltagarens rapporteringsblankett KA1 Mobilitet bland studerande och nyutexaminerade vid yrkesläroanstalter Call 2015 Deltagarens rapporteringsblankett KA1 Mobilitet bland studerande och nyutexaminerade vid yrkesläroanstalter Call 2015 Punkter som markerats med asterisk (*) är obligatoriska. 1 Deltagarrapportens syfte

Läs mer

Europeiska unionens program för vuxenutbildning MOBILITET

Europeiska unionens program för vuxenutbildning MOBILITET Grundtvig Europeiska unionens program för vuxenutbildning MOBILITET Grundtvig Syftet med Grundtvigprogrammet är att bemöta den utbildningsutmaning som den åldrande befolkningen i Europa ställer och att

Läs mer

Föreläsning vid Svenska Litteratursällskapet den 12 maj 2011 kl. 13.15. Ingvar Dahlbacka

Föreläsning vid Svenska Litteratursällskapet den 12 maj 2011 kl. 13.15. Ingvar Dahlbacka Föreläsning vid Svenska Litteratursällskapet den 12 maj 2011 kl. 13.15 Ingvar Dahlbacka Stiftelsens för Åbo Akademi forskningsinstitut grundades år 1972 tillkom för att möjliggöra en bred forskning också

Läs mer

Stöd för mobilitet utan hinder. för ERASMUS+ högre utbildning

Stöd för mobilitet utan hinder. för ERASMUS+ högre utbildning Stöd för mobilitet utan hinder för ERASMUS+ högre utbildning ANSÖKAN OM TILLÄGGSSTÖD FÖR Erasmus+ mobilitetsperiod ÅT UTRESANDE STUDERANDE ELLER HÖGSKOLEPERSONAL MED SPECIALBEHOV I Erasmus+ program kan

Läs mer

Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet

Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet Utbildningssamarbete, Japan och Sydkorea 1. Allmänt Utbildningsstyrelsens Asien-program finansierar samarbetsprojekt med högskolor i asiatiska områden som

Läs mer

Asien-programmet, utlysning 2016

Asien-programmet, utlysning 2016 Asien-programmet, utlysning 2016 Utbildningssamarbetsprojekt Kina & Indien 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer

Gå över gränsen! hur kan du som arbetar med vuxnas lärande ta hjälp av oss för internationellt samarbete?

Gå över gränsen! hur kan du som arbetar med vuxnas lärande ta hjälp av oss för internationellt samarbete? Gå över gränsen! hur kan du som arbetar med vuxnas lärande ta hjälp av oss för internationellt samarbete? Vad vill du göra och vad kan vi hjälpa till med? Fortbilda dig personligen? Göra ett studiebesök?

Läs mer

Tjänstemannautbyte. En möjlighet till. internationalisering. för statligt anställda

Tjänstemannautbyte. En möjlighet till. internationalisering. för statligt anställda Tjänstemannautbyte En möjlighet till internationalisering för statligt anställda Programmen för tjänstemannautbyte stödjer internationell mobilitet och personalutveckling hos de anställda inom den statliga

Läs mer

Tjänstemannautbyte. En möjlighet till. internationalisering. för statligt anställda

Tjänstemannautbyte. En möjlighet till. internationalisering. för statligt anställda Tjänstemannautbyte En möjlighet till internationalisering för statligt anställda Programmen för tjänstemannautbyte stödjer internationell mobilitet och personalutveckling hos de anställda inom den statliga

Läs mer

Instruktioner inför anmälan till VAL för verksamma yrkeslärare. (skicka inte in detta försättsblad)

Instruktioner inför anmälan till VAL för verksamma yrkeslärare. (skicka inte in detta försättsblad) Instruktioner inför anmälan till VAL för verksamma yrkeslärare. (skicka inte in detta försättsblad) Studier inom VAL-projektet vänder sig till dig som är verksam som lärare men saknar lärarexamen. För

Läs mer

2. Ifall det är första gången ert nätverk ansöker om Nordplus-stöd via denna databas (2005 ) måste du registrera dig som ny användare.

2. Ifall det är första gången ert nätverk ansöker om Nordplus-stöd via denna databas (2005 ) måste du registrera dig som ny användare. ANSÖKNINGSANVISNINGAR 2006 Innan du fyller i ansökan: *Skriv ut och läs dessa ansökningsanvisningar noggrant. *Följ anvisningarna nedan. Hjälptext finns också elektroniskt i ansökningsformuläret. Kryssa

Läs mer

Grundtvig workshops. Vad kan man göra? Genom programmet får personer från olika länder möjlighet att utbyta erfarenheter och stärka sin kompetens.

Grundtvig workshops. Vad kan man göra? Genom programmet får personer från olika länder möjlighet att utbyta erfarenheter och stärka sin kompetens. Grundtvig Workshops Grundtvig Workshops Grundtvig workshops För vem? Grundtvig workshops vänder sig till lärare och personal som arbetar med vuxnas lärande inom läskunnighet och räknefärdighet, samt till

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR NORDPLUS 2005

ANSÖKNINGSANVISNINGAR NORDPLUS 2005 ANSÖKNINGSANVISNINGAR NORDPLUS 2005 VIKTIGT! Skriv ut och läs dessa ansökningsanvisningar noggrant innan du fyller i ansökan! Följ anvisningarna nedan. Hjälptext finns också elektroniskt i ansökningsformuläret.

Läs mer

estudiebyrå - STUDIETJÄNSTER

estudiebyrå - STUDIETJÄNSTER 1(9) estudiebyrå - STUDIETJÄNSTER INNEHÅLL: STUDIETJÄNSTER i estudiebyrån... 2 Browser-krav... 2 Registrering i portalen... 2 Kom ihåg att uppdatera ändringar i din egen information... 3 Virtual YH:s utbildningsutbud

Läs mer

Erasmus+ för allmänbildande och vuxeutbildning KA1. Startutbildning för godkända mobilitetsprojekt den 9.9.2014

Erasmus+ för allmänbildande och vuxeutbildning KA1. Startutbildning för godkända mobilitetsprojekt den 9.9.2014 Erasmus+ för allmänbildande och vuxeutbildning KA1 Startutbildning för godkända mobilitetsprojekt den 9.9.2014 Dagens program Resultat från ansökningsomgången (Riika Väliahde, Sirkka Säikkälä, CIMO) Projektadministration:

Läs mer

Statsbidrag vid vissa studier för personer med funktionsnedsättning

Statsbidrag vid vissa studier för personer med funktionsnedsättning Statsbidrag vid vissa studier för personer med funktionsnedsättning Komplettering och förtydligande av förordningen (2007:1345) och föreskrifterna (SKOLFS 2009:26) om statsbidrag vid vissa studier för

Läs mer

Grundtvig fortbildning och Grundtvig besök och utbyten 2013. Individuell kompetensutveckling

Grundtvig fortbildning och Grundtvig besök och utbyten 2013. Individuell kompetensutveckling 2013 04 04 Grundtvig fortbildning och Grundtvig besök och utbyten 2013 Individuell kompetensutveckling Grundtvig Fortbildning Vem kan söka? Personal som arbetar inom vuxenutbildning eller i en organisation

Läs mer

Globala Kronobergs. Faktablad EVS. Komma igång

Globala Kronobergs. Faktablad EVS. Komma igång Globala Kronobergs Faktablad EVS Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Globala Kronoberg är ett internationellt center som drivs av Nätverket SIP. Vi koordinerar

Läs mer

Anvisningar för erhållande av ekonomiskt stöd från Nordiska Samarbetsrådet för Kriminologi

Anvisningar för erhållande av ekonomiskt stöd från Nordiska Samarbetsrådet för Kriminologi Anvisningar för erhållande av ekonomiskt stöd från Nordiska Samarbetsrådet för Kriminologi 1 - Målsättning Nordiska Samarbetsrådet för Kriminologi kan bevilja ekonomiskt stöd till forskningsprojekt, arbetsgruppmöten,

Läs mer

An sökan om resebidrag. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

An sökan om resebidrag. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt An sökan om resebidrag Ansökan om resebidrag 1. Bidraget söks Totalt antal sidor som sänds till RUM (inklusive eventuella bilagor): På förhand (innan resa) I efterhand (efter resa) 2. Uppgifter om bidragssökande

Läs mer

SKOLORNAS SAMARBETSPROJEKT

SKOLORNAS SAMARBETSPROJEKT Comenius Europeiska unionens program för skolundervisning SKOLORNAS SAMARBETSPROJEKT Comeniusprogrammet Comenius för skolundervisning erbjuder alla inom skolgemenskapen eleverna, lärarna och övrig personal

Läs mer

HANDBOK. i att fylla i ansökan till Comenius/Grundtvig fortbildning

HANDBOK. i att fylla i ansökan till Comenius/Grundtvig fortbildning HANDBOK i att fylla i ansökan till Comenius/Grundtvig fortbildning Denna handbok ska fungera som en hjälp och ett stöd till dig som ska ansöka om Comenius eller Grundtvig fortbildning. Det är viktigt att

Läs mer

CIMOs internationella praktikplatser januari-februari 2011

CIMOs internationella praktikplatser januari-februari 2011 CIMOs internationella praktikplatser januari-februari 2011 Anvisningar för ansökan Lediganslagna branscher och länder I januari-februari 2011 kan du ansöka om praktikplatser inom följande studieområden:

Läs mer

Tjänstemannautbyte Internationaliseringsmöjligheter. statsanställda

Tjänstemannautbyte Internationaliseringsmöjligheter. statsanställda Tjänstemannautbyte Internationaliseringsmöjligheter för statsanställda Under tjänstemannautbytet fördjupar man sin kompetens inom det egna området, förbättrar sina språkkunskaper och utvidgar sina internationella

Läs mer

Information om Föreningsbidrag och stipendier

Information om Föreningsbidrag och stipendier VK300S v1.0 040416, Bidragsfolder uppdat. 2015 Information om Föreningsbidrag och stipendier Uppdaterad VT2015 2 (18) Innehållsförteckning Normer för kommunala bidrag till ungdomsorganisationer...3-4 Administrationsbidrag.....5

Läs mer

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2014/2015

Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2014/2015 Information om stipendier från Youth For Understanding Sverige programåret 2014/2015 Syftet med våra stipendier är att möjliggöra och uppmuntra utbyte för studenter som är särskilt goda ambassadörer för

Läs mer

Leonardo da Vinci. Europeiska unionens. program för. yrkesutbildning

Leonardo da Vinci. Europeiska unionens. program för. yrkesutbildning Leonardo da Vinci Europeiska unionens program för yrkesutbildning Leonardo da Vinci Programmet för livslångt lärande Leonardo da Vinci -programmet är Europeiska unionens program för yrkesutbildning. Från

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2015-2016

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2015-2016 1(5) ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2015-2016 Vad ansöker man om och för vilken tid? I Cirkos residensansökning kan man ansöka om en 2-4 veckors residensperiod i Cirko, i Södervik i Helsingfors.

Läs mer

Information om bidrag vid vissa studier. Till dig som är utbildningsanordnare inom folkhögskola, studieförbund eller kommunal vuxenutbildning

Information om bidrag vid vissa studier. Till dig som är utbildningsanordnare inom folkhögskola, studieförbund eller kommunal vuxenutbildning Information om bidrag vid vissa studier Till dig som är utbildningsanordnare inom folkhögskola, studieförbund eller kommunal vuxenutbildning Innehåll Inledning... 3 Regler som styr bidraget... 3 Kurser

Läs mer

Ansökan till utbildningar efter grundläggande utbildning våren och sommaren 2016

Ansökan till utbildningar efter grundläggande utbildning våren och sommaren 2016 1/5 Meddelande Ohje till vårdnadshavare Ansökan till utbildningar efter grundläggande utbildning våren och sommaren 2016 Gemensam ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning 23.2-15.3.2016 Yrkesinriktade

Läs mer

Om Fortes resebidrag 2013-06-27

Om Fortes resebidrag 2013-06-27 2013-06-27 Om Fortes resebidrag Medel för utrikes resor bör i första hand sökas inom ramen för en projektansökan. Forskare kan dock söka separata resebidrag för utrikes resor i följande fall: För att presentera

Läs mer

Vägledning för bidrag vid vissa studier

Vägledning för bidrag vid vissa studier 2015-02-24 ALL 2015/341 Vägledning för bidrag vid vissa studier Till personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga Beslutad 2015-02-13 av Leif Näfver, Avdelningschef Inledning Syftet med den här

Läs mer

Drömdeg För dig som är coach

Drömdeg För dig som är coach Drömdeg För dig som är coach innehåll Vad är Drömdeg? 3 Vad är min uppgift som Drömdegscoach? 3 Hur ansöker man om Drömdeg? 4 Att göra en projektplan 4 Att göra en tidsplan 5 Att göra en budget 6 Att redovisa

Läs mer

Internationellt kulturutbyte

Internationellt kulturutbyte Sida 1 / 7 Internationellt kulturutbyte ANSÖKAN OM BIDRAG INOM BILD OCH FORM UTSTÄLLNINGAR OCH ARBETS- ELLER STUDIEVISTELSE I UTLANDET 1. UPPGIFTER OM SÖKANDE Fält markerade med * är obligatoriska Förnamn*

Läs mer

Youth in Action Europeiska unionens ungdomsprogram på lättläst svenska

Youth in Action Europeiska unionens ungdomsprogram på lättläst svenska Youth in Action Europeiska unionens ungdomsprogram på lättläst svenska Europeiska unionens ungdomsprogr Youth in Action, gemensam verksamhet för ungdomar Vill du resa och träffa andra ungdomar i ett annat

Läs mer

Fondens namn: Youth in Action programmet Ung i Europa

Fondens namn: Youth in Action programmet Ung i Europa Fondens namn: Youth in Action programmet Ung i Europa Om programmet: Youth in Action riktar sig till undomar i åldrarna 13-30 år, personer i alla åldrar som arbetar med ungdomar och allmännyttiga organisationer.

Läs mer

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2018

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2018 ANSÖKNINGSMEDDDELANDE 1 (5) 3.4.2018 Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2018 Bakgrund Rättsgrund Statsunderstödslagen

Läs mer

VAD HÄNDER EFTER SFI?

VAD HÄNDER EFTER SFI? VAD HÄNDER EFTER SFI? STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Hos oss kan du få studie- och yrkesvägledning information om utbildningar, behörighetsregler och ansökningstider komma på drop-in med korta frågor boka

Läs mer

27 nov 2014. Kerstin Hagblom EPALE. Electronic Platform for Adult Learning in Europe

27 nov 2014. Kerstin Hagblom EPALE. Electronic Platform for Adult Learning in Europe EPALE Electronic Platform for Adult Learning in Europe 27 nov 2014 Kerstin Hagblom 2 EPALE: http://ec.europa.eu/epale/ Webbplats för att samla stöd till vuxenutbildningsaktörer i Europa För vem? Den som

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 1(5) ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2017-2018 Vad ansöker man om och för vilken tid? I Cirkos residensansökning kan man ansöka om en 2-4 veckors residensperiod i Cirko, i Södervik i Helsingfors.

Läs mer

Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på grund- eller avancerad nivå

Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på grund- eller avancerad nivå Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på grund- eller avancerad nivå Inom ramen för SIDA: s program Minor Field Studies (MFS) kan Högskolan Dalarna erbjuda stipendier på 25 000

Läs mer

MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT

MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT Comenius Europeiska unionens program för skolundervisning MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT Comeniusprogrammet Comenius för skolundervisning erbjuder alla inom skolgemenskapen eleverna, lärarna och övrig personal

Läs mer

Ansökan till snabbstyrkegrenarnas yrkestränarexamen 2014-2015

Ansökan till snabbstyrkegrenarnas yrkestränarexamen 2014-2015 Ansökan till snabbstyrkegrenarnas yrkestränarexamen 2014-2015 Anvisning Utbildningens innehåll bygger på de examensgrunder som fastställts av Undervisningsstyrelsen. http://www.oph.fi/download/111517_tranare_yrkesexamen.pdf

Läs mer

Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+

Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+ Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+ "Erasmus+" är namnet på EU:s nya program för utbildning, ungdom och sport. Det kommer att ersätta det ramprogram som finns idag och starta 2014. Det nya programmet

Läs mer

1.1 STIPENDIUM FÖR MANUSKRIPT

1.1 STIPENDIUM FÖR MANUSKRIPT ANSÖKNINGSANVISNINGAR Stipendium för manuskript/1.1.2016 1 1.1 STIPENDIUM FÖR MANUSKRIPT Inlämningstid av ansökan Ansökan för stipendium för manuskript och dess bilagan skall lämnas in i det elektroniska

Läs mer

1/09 Modulen stöd till residenscentra http://applications.kknord.org/user/poll.questions.php?moduleid=37

1/09 Modulen stöd till residenscentra http://applications.kknord.org/user/poll.questions.php?moduleid=37 Grundläggande information och instruktioner Att fylla i ansökningsblanketten Ansökningsblanketten för modulen för stöd till residenscentra har fem sidor. Du måste fylla i alla fält på varje sida för att

Läs mer

Individuell kompetensutveckling

Individuell kompetensutveckling Individuell kompetensutveckling Grundtvigprogrammet 2013 Sara Lindholm Seminariets upplägg Del 1: Teknisk information Del 2: Samtal om kvalitet i ansökan Individuell kompetensutveckling inom Grundtvig

Läs mer

Grundtvig förberedande besök och kontaktseminarier Ansökningsanvisning 2012

Grundtvig förberedande besök och kontaktseminarier Ansökningsanvisning 2012 Grundtvig förberedande besök och kontaktseminarier Ansökningsanvisning 2012 Syftet med denna ansökningsanvisning är att hjälpa de sökande med att fylla i ansökningsblanketten. Dessa anvisningar är avsedda

Läs mer

Ersättning vid utbildningar

Ersättning vid utbildningar Ersättning vid utbildningar Som medlem i SRS har er station möjlighet att ge esrättning att kunna skicka era medlemmar på utbildningar av relevans för studentradioverksamhet. Nedan finner ni ett exempel

Läs mer

ANSÖKNINGSOMGÅNG FÖR ERUF- FINANSIERING TILL OCH MED 1.9.2014

ANSÖKNINGSOMGÅNG FÖR ERUF- FINANSIERING TILL OCH MED 1.9.2014 ANSÖKNINGSOMGÅNG FÖR ERUF- FINANSIERING TILL OCH MED 1.9.2014 Av Österbottens förbunds finansieringsram står 880 000 euro EU-stöd att sökas hos Birkalands förbund för utvecklingsprojekt som faller under

Läs mer

Arbetslöshet. Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst

Arbetslöshet. Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst Arbetslöshet Stöd för arbetslösa Kort och lättläst Innehåll Arbetslöshet 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 3 Arbetslöshetsdagpenning 3 Arbetsmarknadsstöd 4 Integrationsstöd till invandrare

Läs mer

25.3 2014 Finlandspaket 4

25.3 2014 Finlandspaket 4 13.11 2013 Finlandspaket 2 svenskspråkiga utbildningar 11.12 2013 Finlandspaket 3 ansökan & antagning 25.3 2014 Finlandspaket 4 gör din ansökan till vidare utbildning Gör din ansökan till universitet,

Läs mer

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2019

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2019 1 (5) 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 1(5) ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2016-2017 Vad ansöker man om och för vilken tid? I Cirkos residensansökning kan man ansöka om en 2-4 veckors residensperiod i Cirko, i Södervik i Helsingfors.

Läs mer

Internationell praktik. Bli internationell. anställ en utländsk. praktikant

Internationell praktik. Bli internationell. anställ en utländsk. praktikant Internationell praktik Bli internationell anställ en utländsk praktikant Bästa arbetsgivare! CIMO ordnar tillsammans med läroanstalter, studentorganisationer och arbetsförvaltningen praktikmöjligheter

Läs mer

Fresh Experts-programmet i detalj

Fresh Experts-programmet i detalj Bio- och miljövetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet Fresh Experts-programmet för magistrar 2010 2011 Studerande Du är viktig för oss. Bli färdig och delta i Fresh Experts-programmet! Hallå

Läs mer

OLE_OPI 1 + + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

OLE_OPI 1 + + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_OPI 1 *1079901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV STUDIER Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har för avsikt att vistas i Finland på grund av studier vid

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE PK3_plus 1 *1479901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR BARNET SÖKANDEN ÄR VÅRDNADSHAVARE Denna blankett är avsedd för dig vars vårdnadshavare ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband.

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

Antagningen av studerande förnyas

Antagningen av studerande förnyas 1/3 09/2013 Antagningen av studerande förnyas 2013 2014 Antagningen av studerande förnyas stegvis på alla skolstadier från och med hösten 2013. För alla antagningar är det gemensamma i förnyelsen ibruktagningen

Läs mer

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Sammanhanget Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EUkommissionen 2010. Kom till för att

Läs mer

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER Pidä työnhaku voimassa Asioi kanssamme verkossa: Ilmoita yhteystietoihisi sekä työnhakuusi liittyvät muutostiedot ja asioinnin opastus: 0295 020

Läs mer

An sökan om arrangemangsbidrag. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt

An sökan om arrangemangsbidrag. Riksförbundet Unga Musikanters Stockholmsdistrikt An sökan om arrangemangsbidrag Ansökan om arrangemangsbidrag Totalt antal sidor som sänds till RUM (inklusive eventuella bilagor): 1. Uppgifter om bidragssökande Ev. organisationsnummer Namn på bidragssökande

Läs mer

Utbyten för vuxenutbildningspersonal

Utbyten för vuxenutbildningspersonal Utbyten för vuxenutbildningspersonal Den här typen av utbytesprojekt kan omfatta en eller flera av följande verksamheter: Personalutbyten: Undervisningsuppdrag: personal vid vuxenutbildningsorganisationer

Läs mer

Grundläggande information

Grundläggande information Grundläggande information Att fylla i en ansökningsblankett Du måste fylla i alla fält i blanketten för att komma vidare till nästa sida. Ansökningen för Modulen stöd till nätverk: kortvarigt nätverksstöd

Läs mer

Bästa sökande av Helsingfors stads forskningsstipendium!

Bästa sökande av Helsingfors stads forskningsstipendium! Bästa sökande av Helsingfors stads forskningsstipendium! Var vänligt fyll i ansökningen noggrant och enligt instruktionerna. Bristfälliga ansökningar beaktas inte. Stipendierna är avsedda för forskare

Läs mer

Val av nya studerande

Val av nya studerande Val av nya studerande till Teaterhögskolan 2012 Nya studerande År 2012 antas nya studerande till utbildningsprogrammen för skådespelarkonst (finskspråkig), regi, dramaturgi, dans, ljusdesign och ljuddesign

Läs mer

Bästa sökande av Helsingfors stads forskningsstipendier!

Bästa sökande av Helsingfors stads forskningsstipendier! Bästa sökande av Helsingfors stads forskningsstipendier! Fyll i ansökan med omsorg och enligt anvisningarna. Vi behandlar inte ansökningar som fyllts i bristfälligt. Stipendierna är avsedda för personer

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Stöd till interkulturella projekt

Stöd till interkulturella projekt Handbok för Stöd till interkulturella projekt En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har fått stödet Innehållsförteckning sida Vad är stödet till interkulturella projekt? 3 Vem kan söka stödet

Läs mer

Varför reserveras en del av studieplatserna enbart för dem som inte redan har en studieplats vid eller examen från en högskola?

Varför reserveras en del av studieplatserna enbart för dem som inte redan har en studieplats vid eller examen från en högskola? HUR FÖRNYAS ANTAGNINGEN AV STUDERANDE TILL HÖGSKOLORNA? SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR Hur går det till när reformen genomförs stegvis? I reformens första skede kan högskolorna bestämma att reservera studieplatser

Läs mer

Ansökan om bidrag till internationellt kulturutbyte inom musik Läs bifogad information innan du fyller i blanketten!

Ansökan om bidrag till internationellt kulturutbyte inom musik Läs bifogad information innan du fyller i blanketten! Ansökan om bidrag till internationellt kulturutbyte inom musik Läs bifogad information innan du fyller i blanketten! Personuppgifter Alla bidrag söks av och tilldelas personer, ej grupper eller organisationer.

Läs mer

English Skandinaviska «Tillbaka till Kulturkontakt Nord. Ifall din ansökning beviljas, kan beskrivningen publiceras på Kulturkontakt Nords webbplats.

English Skandinaviska «Tillbaka till Kulturkontakt Nord. Ifall din ansökning beviljas, kan beskrivningen publiceras på Kulturkontakt Nords webbplats. 1. Grundläggande information 1.1. Ansökningens namn 1.2. En kort beskrivning 0/300 Ifall din ansökning beviljas, kan beskrivningen publiceras på Kulturkontakt Nords webbplats. 1.3. Planerat startdatum:

Läs mer

Information om bidrag vid vissa studier. För personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga

Information om bidrag vid vissa studier. För personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga Information om bidrag vid vissa studier För personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga Inledning Syftet med den här informationen är att tydliggöra villkor, bedömningskriterier och fördelning

Läs mer

Erasmus+ mobilitet skola (KA1)

Erasmus+ mobilitet skola (KA1) Informationsmöte 20 och 28 jan 2014 Erasmus+ mobilitet skola (KA1) Utmärkande för mobilitet skola (nytt!) Individuella ansökningar är borta En organisation/skola söker för sin personal Man ska ha en europeisk

Läs mer

Internationella programkontoret vägen till världens kunskap

Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret är en myndighet som främjar kunskapsutbyte och samarbete

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan Statens specialunderstöd för tutorlärarnas verksamhet och utbildning och utveckling

Läs mer

Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på kandidat- eller magisternivå

Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på kandidat- eller magisternivå Stipendium för fältarbete i utvecklingsland inför examensarbete på kandidat- eller magisternivå Inom ramen för SIDA: s program Minor Field Studies (MFS) kan Högskolan Dalarna erbjuda stipendier på 27 000

Läs mer

Ansökningsblankett för stipendier Anvisningar om ansökningsförfarandet finns på www.arbetetsvanner.fi. Se också blankettens sista sida.

Ansökningsblankett för stipendier Anvisningar om ansökningsförfarandet finns på www.arbetetsvanner.fi. Se också blankettens sista sida. Arbetets Vänner Huvudföreningens Kulturfond Ansökningsblankett för stipendier Anvisningar om ansökningsförfarandet finns på www.arbetetsvanner.fi. Se också blankettens sista sida. Sektion A: Uppgifter

Läs mer

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka stöd inom havs-och fiskeriprogrammet 2014-2020 för produktions-och

Läs mer

Enligt sändlista 370/625/2015. Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37. 1. Avsikten med systemet med träningsstipendier

Enligt sändlista 370/625/2015. Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37. 1. Avsikten med systemet med träningsstipendier Datum 30.9.2015 Enligt sändlista Dnr 370/625/2015 Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37 Ärende: Anvisningar för ansökan och beviljande av statens skattefria träningsstipendier för idrottare

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA PK2_plus 1 *1439901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA Denna blankett är avsedd för dig, finsk medborgare, vars utländska make/maka ansöker om

Läs mer

Stiftelsen Köpmannaförbundet

Stiftelsen Köpmannaförbundet Stiftelsen Köpmannaförbundet Information om stiftelsen och ansökningsblanketter Handelns organisation har en lång historik där Sveriges Köpmannaförbund efter mer än ett århundrade blivit en del av Svensk

Läs mer

Anvisningar för praktikanter inom CIMOs landsprogram

Anvisningar för praktikanter inom CIMOs landsprogram Anvisningar för praktikanter inom CIMOs landsprogram När CIMO-praktikplatsen har bekräftats, kan praktikanten i regel avtala om praktiska saker kring praktikperioden direkt med arbetsgivaren. Inom praktikprogrammen

Läs mer

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013 Handbok Praktikantprogrammet för yngre personer Ansökningsomgång 2013 Förord Välkommen till praktikantprogrammet. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning och råd när ni fyller

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap Bakgrund Författningsgrund Statsunderstödslagen (688/2001) Statsbudgeten

Läs mer

Ansökningsblankett Insamlingsfond till förmån för personer med stamning

Ansökningsblankett Insamlingsfond till förmån för personer med stamning Ansökningsblankett Insamlingsfond till förmån för personer med stamning Namn: Personnummer: Adress: Postnummer och ort: Epost: Telefon: Mobil: Medlem i stamningsförening: Postgiro/Bankgiro/Kontonummer

Läs mer

Kan internationalisering ge bättre matematikundervisning?

Kan internationalisering ge bättre matematikundervisning? Kan internationalisering ge bättre matematikundervisning? Internationella programkontoret är en statlig myndighet som arbetar för att höja kvaliteten inom utbildningsområdet genom att ge förutsättningar

Läs mer