Statsbidrag vid vissa studier för personer med funktionsnedsättning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Statsbidrag vid vissa studier för personer med funktionsnedsättning"

Transkript

1 Statsbidrag vid vissa studier för personer med funktionsnedsättning Komplettering och förtydligande av förordningen (2007:1345) och föreskrifterna (SKOLFS 2009:26) om statsbidrag vid vissa studier för personer med funktionshinder.

2 Inledande bestämmelser Den förordning som gäller för bidrag är förordningen om statsbidrag vid vissa studier för personer med funktionshinder (2007:1345) Enligt förordningen ska Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) administrera bidrag till kortare studier om funktionsnedsättning, kortare studier inom kommunal vuxenutbildning, på grundskole- eller gymnasienivå, som är särskilt anpassade för personer med funktionsnedsättning och studier inom särskild utbildning för vuxna (särvux). De olika bidragen Den Studerande kan få bidrag per timme och för kost, logi och resor. Den studierande kan söka Bidrag per timme om han eller hon som är bosatt i Sverige och deltar i kurs vid folkhögskola, studieförbund, kommunal vuxenutbildning eller särvux. Den studerande kan söka bidrag för bidrag för kost, logi och resor om han eller hon är bosatt Sverige och deltar i kurs vid folkhögskola, studieförbund eller kommunal vuxenutbildning. Den Studerande kan inte söka det här bidraget om de under samma tid får studiestöd från CSN, aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning från Försäkringskassan. Om den studerande får hel sjuk- eller aktivitetsersättning går det bara att söka bidrag för kost, logi och resor. Åldersgränser Den studerande kan söka bidrag om han eller hon fyllt 18 år senast under det kalenderår utbildningen börjar. Ingen övre åldergräns finns. Grunder för prioritering Studerande med funktionsnedsättning och anhöriga kan söka bidraget. Syftet med bidraget är att den som studerar ska få ökad kunskap om sin funktionsnedsättning och förbättra möjligheterna att delta i samhällslivet. SPSM beviljar bidrag i den utsträckning som det finns anvisade medel. Om medel inte räcker till alla sökande prioriteras bidrag till studier som leder till att studerande med funktionsnedsättning och anhöriga får bättre kunskap att klara sin livssituation, 2 (6)

3 leder till fortsatta studier eller leder till arbete. Kurser som handlar om internt arbete inom en intresseorganisation, fortbildning av personal, organisationsutveckling, föreningsteknik, funktionärsutbildning, medlemsutbildning eller intressepolitiskt arbete är inte berättigade till bidrag. Assistenter, ledsagare, lärare, kursledare eller andra stödpersoner kan inte söka bidrag vid vissa studier. Samverkan Vid kurs på folkhögskola eller studieförbund är det viktigt att anordnarrollen är tydlig. I information till deltagare, myndigheter och samverkande handikapporganisationer ska det klart framgå vilken utbildningsanordnare som är ansvarig för kursen. Planering och genomförande av kursverksamhet som är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning eller som rör funktionshinder bör ske i samverkan mellan utbildningsanordnare och berörda intresseorganisationer. Statsbidragens storlek Bidrag per timme är ett belopp som SPSM fastställt. Beloppet är 82 kronor per timme och max 656 kronor per dag. Studerande kan söka bidrag per timme med högst 8 timmar per dag och max 240 timmar per person under ett kalenderår. Vid studier på heltid kan studerande söka bidrag per timme om utbildningen är högst 14 dagar eller 112 timmar. Studerande inom särvux kan söka bidrag per timme med högst kronor per månad, vilket motsvarar 118 timmar per månad. Det gäller studerande som påbörjar sina studier efter den 31 augusti För övriga studerande inom särvux finns ingen begränsning i antalet timmar per månad. Studerande kan högst söka bidrag med 656 kronor per dag som motsvarar åtta timmar. Bidrag för kost och logi kan den studerande söka per dag. Beloppet är fastställt av SPSM och är högst 405 kronor per dag. Är kostnaden lägre än maxbeloppet kan den studerande söka bidrag som utgör den faktiska kostnaden. Studerande kan söka bidrag för högst 30 dagar per person under ett kalenderår. Kurs som sammanlagt överstiger 14 dagar berättigar inte till bidrag. Bidrag för kost och logi beviljas för kursdagar med minst fyra klocktimmar undervisning per kursdag. Bidrag kan inte beviljas för dagar innan kurs eller om kursen har uppehåll under helg. Endagskurser eller kurser utan övernattning berättigar inte till bidrag. 3 (6)

4 Bidrag för resor kan den studerande söka med högst 810 kronor per person och kalenderår. Endast när den sammanlagda resekostnaden för färd till och från kursorten överstiger 200 kronor ersätts denna. Bidrag för resa med egen bil ersätts med 18,50 kronor per mil. Vid samåkning i bil kan endast en person få bidrag för resor. Studerande som får kost, logi och resor finansierad av annan, kan inte samtidigt få bidrag från SPSM. Ansökan Folkhögskola, studieförbund och kommunal vuxenutbildning Varje ansökan ska innehålla ett program eller schema från utbildningsanordnaren. Programmet ska innehålla uppgift om på vilket sätt kursen ökar kunskapen och om funktionsnedsättning och förbättrar möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att ta del i samhällslivet. I ansökan ska det även framgå till vilken funktionsnedsättning kursen riktar sig till. I programmet ska antalet undervisningstimmar per dag tydligt anges. Ansökan ska även innehålla uppgift om antal personer som planeras delta i utbildningen. Ansökan kan på motsvarande sätt göras av en enskild kursdeltagare. SPSM förutsätter att utbildningen genomförs i anordnarens lokaler och att kost och logi anordnas i skolans internat. Om utbildning och logi planeras i andra lokaler ska det klart framgå i ansökan vad som är orsaken till detta. Undantag kan medges om det finns synnerliga skäl. En kollektiv ansökan bör omfatta högst 30 deltagare. Anledningen till detta är att en större grupp deltagare bedöms mer som konferens inte som en kurs och kan därmed inte beviljas bidrag. Om det finns synnerliga skäl till fler än 30 deltagare ska detta framgå av ansökan med en motivering. För att anslaget ska räcka under hela året finns tre ansökningsperioder med en avsatt summa för varje period. Inom dessa tre separata perioder gör SPSM en bedömning av vilka utbildningar som prioriteras utifrån de sökandes behov. För utbildningar som genomförs under januari, februari, mars och april bör ansökan lämnas in senast den 15 november året innan. För utbildningar som genomförs under maj, juni, juli, augusti och september bör ansökan lämnas in senast den 15 mars. För utbildningar som genomförs under oktober, november och december bör ansökan lämnas in senast den 15 augusti. 4 (6)

5 Ansökningar som kommer in efter angivet datum kan endast beviljas bidrag om det finns anvisade medel kvar. I annat fall kommer ansökan att avslås. Särvux För kurser inom särvux ska ansökan ske per termin. I ansökan ska det framgå planerat antal undervisningstimmar för hela terminen per studerande. För utbildningar som genomförs under höstterminen bör ansökan ha kommit in senast den 15 augusti. För utbildningar som genomförs under vårterminen bör ansökan ha kommit in senast den 15 januari. Förhandsbesked Vid kollektiv ansökan lämnar SPSM ett skriftligt besked till utbildningsanordnaren efter varje ansökningsperiod. På motsvarande sätt lämnar SPSM skriftligt besked till enskilda sökande. Rekvisition När kursen är genomförd ska utbildningsanordnaren ansöka om bidrag för de studerande genom en särskild rekvisition. Rekvisitionen ska innehålla uppgifter om varje studerandes namn, personnummer och hemadress samt vara undertecknad av den studerande. På rekvisition ska det för varje studerande framgå antal dagar de söker bidrag för kost och logi. De som söker bidrag för resor ska uppge den faktiska kostnaden. För studerande som söker bidrag per timme ska antalet timmar anges. Deltagare som gjort en enskild ansökan ska skicka in en rekvisition med motsvarande uppgifter. När studerande ansöker om bidrag per timme ska de ange sitt bankkontonummer, i annat fall betalas bidraget ut på avi. Rekvisition ska skickas till SPSM så snart kursen är genomförd. Beslut och utbetalning Vid kollektiv ansökan skickar SPSM ut beslut om utbetalning till utbildningsanordnaren. Vid individuell ansökan är det den studerande som får beslutet. 5 (6)

6 När ansökan gjorts kollektivt betalas bidrag för kost, logi och resor ut i efterskott till utbildningsanordnaren som ansvarar för vidare utbetalning till deltagare. I annat fall betalas bidraget ut till den studerande. SPSM betalar alltid ut beviljat bidrag per timme i efterskott direkt till den studerande. För studerande inom särvux betalas bidrag per timme ut varje månad. Utbetalning sker i efterskott direkt till den studerande. Överklagande Den som är missnöjd med ett beslut om statsbidrag vid vissa studier för personer med funktionshinder kan överklaga genom att skriva till Förvaltningsrätten i Stockholms län. Överklagan kan endast ske efter genomförd kurs, då rekvisition har kommit in till SPSM. Skrivelsen ska skickas inom tre veckor till: SPSM Statsbidragsavdelningen Box Stockholm Brevet ska vara ställt till Förvaltningsrätten i Stockholms län. SPSM sänder överklagandet vidare till Förvaltningsrätten för prövning. I brevet ska man ange vilket beslut som överklagas genom att ange diarienumret och vilken ändring i beslutet man vill ha samt skälen för detta. Denna information kommer att uppdateras om förutsättningarna för statsbidrag vid vissa studier för personer med funktionshinder förändras. 6 (6)

Information om bidrag vid vissa studier. Till dig som är utbildningsanordnare inom folkhögskola, studieförbund eller kommunal vuxenutbildning

Information om bidrag vid vissa studier. Till dig som är utbildningsanordnare inom folkhögskola, studieförbund eller kommunal vuxenutbildning Information om bidrag vid vissa studier Till dig som är utbildningsanordnare inom folkhögskola, studieförbund eller kommunal vuxenutbildning Innehåll Inledning... 3 Regler som styr bidraget... 3 Kurser

Läs mer

Vägledning för bidrag vid vissa studier

Vägledning för bidrag vid vissa studier 2015-02-24 ALL 2015/341 Vägledning för bidrag vid vissa studier Till personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga Beslutad 2015-02-13 av Leif Näfver, Avdelningschef Inledning Syftet med den här

Läs mer

Information om bidrag vid vissa studier. För personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga

Information om bidrag vid vissa studier. För personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga Information om bidrag vid vissa studier För personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga Inledning Syftet med den här informationen är att tydliggöra villkor, bedömningskriterier och fördelning

Läs mer

Information om bidrag vid kortare studier

Information om bidrag vid kortare studier Allmänna råd och regler, ansökningstider m m för korttidsbidrag, internatbidrag och externatbidrag Information om bidrag vid kortare studier regler samt tillämpning 2007 Regler samt tillämpning 2007 Villkor

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bidrag vid korttidsstudier; SFS 2001:362 Utkom från trycket den 12 juni 2001 utfärdad den 31 maj 2001. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Riksgymnasier med Rh-anpassad utbildning

Riksgymnasier med Rh-anpassad utbildning Riksgymnasier med Rh-anpassad utbildning 2012-06-18 ALL 2012/30, 31, 32, 33 Innehåll Förord... 3 Riksgymnasieverksamheten... 4 Omvårdnadshuvudmän... 5 Skola... 6 Habilitering... 7 Elevhem... 8 Finansiering

Läs mer

Bedömning, behov och stöd. En enkätundersökning om särskilt utbildningsstöd

Bedömning, behov och stöd. En enkätundersökning om särskilt utbildningsstöd Bedömning, behov och stöd En enkätundersökning om särskilt utbildningsstöd Innehållsförteckning Inledning... 1 Fördelning av bidraget... 1 Enkäten... 2 Andel deltagare med funktionsnedsättning... 2 Stödperson...

Läs mer

Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning

Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Ödeshögs kommun 2017-11-01 Ödeshögs kommun - riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Inledning Syftet är att öka rekryteringen till studier

Läs mer

Att studera med primär immunbrist

Att studera med primär immunbrist Att studera med primär immunbrist - för studerande Information om gällande lagar och möjligheter till en anpassad studiesituation och ekonomiskt stöd Till dig som har primär immunbrist och ska börja studera

Läs mer

Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 1995:26) om bidrag till vissa funktionshindrade elever i gymnasieskolan

Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 1995:26) om bidrag till vissa funktionshindrade elever i gymnasieskolan Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 1995:26) om bidrag till vissa funktionshindrade elever i gymnasieskolan Grundförfattningen i dess lydelse med införda ändringar CSNFS 1995:26

Läs mer

Information om Föreningsbidrag och stipendier

Information om Föreningsbidrag och stipendier VK300S v1.0 040416, Bidragsfolder uppdat. 2015 Information om Föreningsbidrag och stipendier Uppdaterad VT2015 2 (18) Innehållsförteckning Normer för kommunala bidrag till ungdomsorganisationer...3-4 Administrationsbidrag.....5

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst. Enköpings kommun

Riktlinjer för färdtjänst. Enköpings kommun Riktlinjer för färdtjänst Enköpings kommun LAGEN OM FÄRDTJÄNST De grundläggande förutsättningarna för tillstånd anges i Lag om färdtjänst (SFS 1997:736). Färdtjänst är till för dem som på grund av funktionshinder

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för konst- och kulturutbildningar och vissa andra utbildningar; SFS 2013:871 Utkom från trycket den 26 november 2013 utfärdad den 14 november 2013.

Läs mer

Centrala studiestödsnämndens författningssamling

Centrala studiestödsnämndens författningssamling Centrala studiestödsnämndens författningssamling ISSN 0347-3066 Föreskrifter om ändring i Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 1995:26) om bidrag till vissa funktionshindrade

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag till skolhuvudmän för insatser inom ramen för samverkan för bästa skola och för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända; SFS 2016:329 Utkom

Läs mer

Redovisning regeringsuppdrag

Redovisning regeringsuppdrag Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning regeringsuppdrag 1 (10) Redovisning av uppdrag om statsbidrag till kommuner för som ersättning för utbildningsplatser för viss utbildning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd; SFS 2007:814 Utkom från trycket den 20 november 2007 utfärdad den 8 november 2007. Regeringen föreskriver

Läs mer

Gymnasieelever vid folkhögskola

Gymnasieelever vid folkhögskola Cirkulärnr: 2005:74 Diarienr: 2005/1754 Handläggare: Laina Kämpe, Eva-Lena Arefäll, Mats Söderberg Avdelning: Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Datum: 2005-08-03 Mottagare: Ansvarig för gymnasieskolan

Läs mer

Riktlinjer för stöd till inackordering för elever i gymnasieskola och gymnasiesärskola samt för resebidrag för elever i gymnasieskola

Riktlinjer för stöd till inackordering för elever i gymnasieskola och gymnasiesärskola samt för resebidrag för elever i gymnasieskola Antagna av barn- och utbildningsnämnden 2017-03-01 Barn- och utbildningsförvaltningen Riktlinjer för stöd till inackordering för elever i gymnasieskola och gymnasiesärskola samt för resebidrag för elever

Läs mer

Redovisning regeringsuppdrag

Redovisning regeringsuppdrag Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning regeringsuppdrag 1 (8) Dnr 2013:335 Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för fortbildning av lärare när det gäller svenska som andraspråk och kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; SFS 2016:709 Utkom från trycket

Läs mer

Folkbildningsrådet Dec 2000 Hjälpredan Flik 3

Folkbildningsrådet Dec 2000 Hjälpredan Flik 3 1 Folkbildningsrådet Dec 2000 Hjälpredan Flik 3 REGLER OCH DEFINITIONER KURSER OCH DELTAGARE Med utgångspunkt från behovet av en gemensam verksamhets-, studiestöds- stats- och landstingsbidragsredovisning

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2017

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2017 [Kommentarer] 1 (8) Dnr MYH 2016/4153 Studieförbund ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2017 Postadress Besöksadress Telefon/Fax Internet/E-post Box 145 Ingenjör

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2019

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2019 [Kommentarer] 1 (9) Dnr MYH 2018/1668 Studieförbund ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2019 Postadress Besöksadress Telefon/Fax Internet/E-post Box 145 Ingenjör

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2018

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2018 [Kommentarer] 1 (9) Dnr MYH 2017/3039 Folkhögskolor ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2018 Postadress Besöksadress Telefon/Fax Internet/E-post Box 145 Ingenjör

Läs mer

komvux Senast uppdaterad, juni 2017 CSN nr 1400A/1706

komvux Senast uppdaterad, juni 2017 CSN nr 1400A/1706 Rutiner för studeranderapportering i Mina tjänster komvux Senast uppdaterad, juni 2017 CSN nr 1400A/1706 Innehåll Inledning 3 Kundstöd 3 Om CSN 4 Studiehjälp 4 Studiemedel 4 Studiestartsstöd 5 Skolans

Läs mer

Lättläst om studiemedel

Lättläst om studiemedel Lättläst om studiemedel 2015 1 2 Innehåll Vad är studiemedel?...6 Vem kan få studiemedel?... 7 Hur mycket pengar kan du få?... 9 Hur många poäng måste du läsa?...14 Hur länge kan du få studiemedel?...16

Läs mer

Färdtjänst och riksfärdtjänst

Färdtjänst och riksfärdtjänst Färdtjänst och riksfärdtjänst BORTA HEMMA www.katrineholm.se Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänst är till för

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG FÖR KURSER KONTAKTTOLKNING 2017

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG FÖR KURSER KONTAKTTOLKNING 2017 [Kommentarer] 1 (9) Dnr MYH 2016/4153 Folkhögskolor ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG FÖR KURSER KONTAKTTOLKNING 2017 Postadress Besöksadress Telefon/Fax Internet/E-post Box 145 Ingenjör

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i studiestödsförordningen (2000:655); SFS 2010:442 Utkom från trycket den 4 juni 2010 utfärdad den 27 maj 2010. Regeringen föreskriver i fråga om studiestödsförordningen

Läs mer

Förslag till ändringar i förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd

Förslag till ändringar i förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd 1 Till Regeringskansliet 141202 Af-2014/596450 FK 009030-2014 Förslag till ändringar i förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd Med detta förslag föreslår Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att

Läs mer

Att studera med primär immunbrist - för studerande

Att studera med primär immunbrist - för studerande Att studera med primär immunbrist - för studerande Information om gällande lagar och möjligheter till en anpassad studiesituation och ekonomiskt stöd Till dig som har primär immunbrist och ska börja studera

Läs mer

Melleruds kommun Skolskjutsreglemente

Melleruds kommun Skolskjutsreglemente Skolskjutsreglemente Grundskola Kommunen har enligt skollagen skyldighet att ordna gratis skolskjuts för de elever i förskoleklass och grundskolan som behöver det med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden,

Läs mer

CSNFS 1995:26 Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd om bidrag till vissa funktionshindrade elever i gymnasieskolan;

CSNFS 1995:26 Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd om bidrag till vissa funktionshindrade elever i gymnasieskolan; CSNFS 1995:26 Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd om bidrag till vissa funktionshindrade elever i gymnasieskolan; beslutade den 24 augusti 1995. Utkom från trycket den 4 september

Läs mer

Meddelandeblad. Personlig assistans och särskilt utbildningsstöd till deltagare med funktionsnedsättning på folkhögskola

Meddelandeblad. Personlig assistans och särskilt utbildningsstöd till deltagare med funktionsnedsättning på folkhögskola Meddelandeblad Mottagare: Folkhögskolor, kommuner, landsting, Försäkringskassan April 2008 Personlig assistans och särskilt utbildningsstöd till deltagare med funktionsnedsättning på folkhögskola Ökad

Läs mer

Variabelförteckning fr.o.m. juli 2017 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin

Variabelförteckning fr.o.m. juli 2017 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Ar Termin Folkhögskola, skolkod Kursnummer Kurstyp Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Unik kod tilldelas skolan av SCB Varje skola avgör själv i vilken löpande ordning man numrerar

Läs mer

komvux Senast uppdaterad, juni 2013 CSN nr 1400A/1306

komvux Senast uppdaterad, juni 2013 CSN nr 1400A/1306 Rutiner för studeranderapportering i Mina tjänster komvux Senast uppdaterad, juni 2013 CSN nr 1400A/1306 Innehåll Inledning 3 Kundstöd 3 Om CSN 4 Studiehjälp 4 Studiemedel 4 Skolans ansvar 5 Att lämna

Läs mer

REGLER 1(7) Vår beteckning 2015-03-26 BOU2015/153 nr 2015.1673. 2015-05-06 ( 57) Dokumentansvarig: Barn- och utbildningskontorets administrativa chef

REGLER 1(7) Vår beteckning 2015-03-26 BOU2015/153 nr 2015.1673. 2015-05-06 ( 57) Dokumentansvarig: Barn- och utbildningskontorets administrativa chef REGLER 1(7) Barn- och utbildningsförvaltningen Fastställd av barn- och utbildningsnämnden, 2015-05-06 ( 57) Dokumentansvarig: Barn- och utbildningskontorets administrativa chef Regler för reseersättning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Ne# Dnr 43-2017:5424 Stenungsunds kommun kommun@stenungsund.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Stenungsunds kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2017:5424 2 (7) s beslut

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statlig ersättning för asylsökande m.fl.; SFS 2017:193 Utkom från trycket den 21 mars 2017 utfärdad den 9 mars 2017. Regeringen föreskriver följande. Inledande

Läs mer

Inackorderingstillägg, information och ansökan för elever i gymnasieskolan och den kommunala vuxenutbildningen.

Inackorderingstillägg, information och ansökan för elever i gymnasieskolan och den kommunala vuxenutbildningen. INFO - ANSÖKAN 2016-04-22 Inackorderingstillägg, information och ansökan för elever i gymnasieskolan och den kommunala vuxenutbildningen. Inackorderingstillägg Inackorderingstillägg kan beviljas om du

Läs mer

Bilstöd är ett hjälpmedel som syftar till att minska svårigheterna att förflytta sig för en person med funktionsnedsättning.

Bilstöd är ett hjälpmedel som syftar till att minska svårigheterna att förflytta sig för en person med funktionsnedsättning. Bilstöd Bilstöd är ett hjälpmedel som syftar till att minska svårigheterna att förflytta sig för en person med funktionsnedsättning. De ökade möjligheterna till rörlighet som bilen ger medför en förbättrad

Läs mer

Riktlinjer. Dokumentansvarig: Barn- och utbildningskontorets administrativa chef

Riktlinjer. Dokumentansvarig: Barn- och utbildningskontorets administrativa chef Riktlinjer Reseersättning gymnasieskola och gymnasial vuxenutbildning samt Inackorderingsbidrag gymnasieskola, gymnasiesärskola och gymnasial vuxenutbildning Dokumentansvarig: s administrativa chef REGEL

Läs mer

Ansökan om studieuppehåll - anmälan av uppehåll/avbrott från. Program vid institutionen för odontologi:

Ansökan om studieuppehåll - anmälan av uppehåll/avbrott från. Program vid institutionen för odontologi: Ansökan om studieuppehåll - anmälan av uppehåll/avbrott från programstudier vid institutionen för odontologi Efternamn Tilltalsnamn Personnummer Adress Telefon Postnummer Ort Mobiltelefon Program vid institutionen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2000:634) om arbetsmarknadspolitiska program; SFS 2007:1031 Utkom från trycket den 4 december 2007 utfärdad den 15 november 2007. Regeringen

Läs mer

LAGEN.NU. Förordning (1980:631) om ersättning av allmänna medel för skada orsaka...

LAGEN.NU. Förordning (1980:631) om ersättning av allmänna medel för skada orsaka... 1 of 8 5/6/2010 10:35 AM LAGEN.NU Nyheter Lagar Domar Begrepp Om Förordning (1980:631) om ersättning av allmänna medel för skada orsakad av deltagare i viss arbetsmarknadspolitiskt program eller yrkesinriktad

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för kvinnors organisering; SFS 2005:1089 Utkom från trycket den 16 december 2005 utfärdad den 8 december 2005. Regeringen föreskriver 1 följande. Statsbidragets

Läs mer

ANSÖKAN OM INACKORDERINGSBIDRAG

ANSÖKAN OM INACKORDERINGSBIDRAG ANSÖKAN OM INACKORDERINGSBIDRAG Avser lrä Avser läsåret. Elevens personuppgifter Efternamn och förnamn Bostadsadress (gata, nr, box, fack) Postnummer och ortsnamn Personnummer (10 siffror) Telefon Mobil

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag

Redovisning av regeringsuppdrag 1 (1) Dnr 2012:119 Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre bidragsnivån inom studiemedlet för vissa arbetslösa ungdomar i åldrarna 20-24 år har i

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om studiestöd

Lag. om ändring av lagen om studiestöd Lag om ändring av lagen om studiestöd I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om studiestöd (65/1994) 1 4 mom., 3 4 punkten, 4 2 mom. 2 punkten och 3 mom. 1 punkten, 5 b, 6 1 mom. 3 punkten, 11,

Läs mer

Information om vårdnadsbidrag

Information om vårdnadsbidrag Information om vårdnadsbidrag Innehållsförteckning Vad är ett vårdnadsbidrag? 3 För vilka barn kan man söka vårdnadsbidrag? 3 Vem kan söka vårdnadsbidrag 4 Kan äldre syskon ha barnomsorgsplats? 4 Vem kan

Läs mer

Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag

Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2011-02-22. 5,gäller från 2011-03-28. Ändringar antagna av KF 2012-02-28, gäller från 2012-01-01.

Läs mer

Färdtjänst. Kommunstyrelsen informerar. Reseservice telefonnummer 0771-25 10 20. Färdtjänsttaxa

Färdtjänst. Kommunstyrelsen informerar. Reseservice telefonnummer 0771-25 10 20. Färdtjänsttaxa Färdtjänsttaxa Färdtjänsttaxan är densamma som motsvarande resa med kollektivtrafiken plus en avgift på 18 kr/enkelresa. Kommunstyrelsen informerar Färdtjänst Aktuellt taxa finns på närmaste busstation,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:802 Utkom från trycket den 8 december 2015 utfärdad den 26 november 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

HFD 2014 ref 11. Försäkringskassan vidhöll sitt beslut.

HFD 2014 ref 11. Försäkringskassan vidhöll sitt beslut. HFD 2014 ref 11 SGI-skydd har inte gällt för en försäkrad som efter avslutade studier tagit semester och först därefter anmält sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Lagrum: 26 kap. 9 första stycket,

Läs mer

Att söka föreningsbidrag för funktionsrätts- och pensionärsföreningar samt samhällsnyttiga föreningar

Att söka föreningsbidrag för funktionsrätts- och pensionärsföreningar samt samhällsnyttiga föreningar Att söka föreningsbidrag för funktionsrätts- och pensionärsföreningar samt samhällsnyttiga föreningar Fr.o.m. 2018-01-01 Reviderade av tekniska förvaltningen 2018-01-03 Allmänna bestämmelser Bidragsberättigade

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:1654) om särskilt utbildningsbidrag; SFS 1998:658 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Regeringen föreskriver

Läs mer

Variabelförteckning fr.o.m. jan 2018 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin

Variabelförteckning fr.o.m. jan 2018 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Ar Termin Folkhögskola, skolkod Kursnummer Kurstyp Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Unik kod tilldelas skolan av SCB Varje skola avgör själv i vilken löpande ordning man numrerar

Läs mer

ANSÖKAN OM INACKORDERINGSTILLÄGG

ANSÖKAN OM INACKORDERINGSTILLÄGG ANSÖKAN OM INACKORDERINGSTILLÄGG Läsåret 2019/2020 Ansökan om inackorderingstillägg skall lämnas/skickas in till: Olofströms kommun Utbildningskontoret Box 304 293 24 Olofström Vid ev frågor är Ni välkommen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd; SFS 2000:639 Utkom från trycket den 11 juli 2000 Omtryck utfärdad den 29 juni 2000. Regeringen föreskriver

Läs mer

Redovisning regeringsuppdrag

Redovisning regeringsuppdrag Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning regeringsuppdrag 1 (8) Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre bidragsnivån

Läs mer

CSN gör studier möjligt. Marie Holmberg Karin Hurinský

CSN gör studier möjligt. Marie Holmberg Karin Hurinský CSN gör studier möjligt Marie Holmberg Karin Hurinský Innehåll Studiehjälp under 20 år Studiemedel över 20 år Studiestartstöd en chans till utbildning Stöd och support 2 Studiehjälp under 20 år - så funkar

Läs mer

Försäkringskassans allmänna råd

Försäkringskassans allmänna råd Försäkringskassans allmänna råd ISSN 1652-8743 Försäkringskassans allmänna råd om ändring i Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR 2002:17) om sjukersättning och aktivitetsersättning; beslutade den 3

Läs mer

Riktlinje. Våga vilja växa! Riktlinje för riksfärdtjänst. Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Gäller för: Riksfärdtjänst 212/2014

Riktlinje. Våga vilja växa! Riktlinje för riksfärdtjänst. Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Gäller för: Riksfärdtjänst 212/2014 DIARIENUMMER: SN 107/2014, KS 212/2014 FASTSTÄLLD: 2014-12-09 KF 192 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: - GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Verksamhetschef Bistånd Riktlinje Riktlinje för riksfärdtjänst

Läs mer

Studerandes rättigheter på S:ta Birgittas folkhögskola

Studerandes rättigheter på S:ta Birgittas folkhögskola Studerandes rättigheter på S:ta Birgittas folkhögskola 1. Antagning och att studera hos oss På vår folkhögskola är alla välkomna oavsett vilken bakgrund man kommer ifrån. Detta innebär att du som deltagare

Läs mer

Ansökan om inackorderingstillägg/resetillägg

Ansökan om inackorderingstillägg/resetillägg Delegationsbeslut Ansökan om inackorderingstillägg/resetillägg - för elever bosatta i Östra Göinge kommun Personuppgifter Efternamn och förnamn Personnummer Bostadsadress (gata, nr box, fack) Telefon Postnummer

Läs mer

Post 1 av 1 träffar. Departement: Arbetsmarknadsdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2017:830

Post 1 av 1 träffar. Departement: Arbetsmarknadsdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2017:830 Regeringskansliets rättsdatabaser Post 1 av 1 träffar SFS-nummer 2015:502 Förordning (2015:502) om viss samverkan om unga och nyanlända Departement: Arbetsmarknadsdepartementet Utfärdad: 2015-06-25 Ändring

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med en varaktigt funktionsnedsättning och som

Läs mer

Ansökan om inackorderingstillägg för elever i gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning (under 20 år) från Dalarnas län Läsåret.

Ansökan om inackorderingstillägg för elever i gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning (under 20 år) från Dalarnas län Läsåret. Ansökan om inackorderingstillägg för elever i gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning (under 20 år) från Dalarnas län Läsåret. Information hittar du sist i ansökan. Din ansökan kommer inte att handläggas

Läs mer

SKOLFS. Dessa föreskrifter träder i kraft den XX xxxxx På Skolverkets vägnar GENERALDIREKTÖREN Christina Sandström

SKOLFS. Dessa föreskrifter träder i kraft den XX xxxxx På Skolverkets vägnar GENERALDIREKTÖREN Christina Sandström Enheten för utbildningsstatistik Tobias Engberg 1 (8) Dnr 62-2013:996 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:142) om uppgiftsinsamling från huvudmännen inom skolväsendet m.m.;

Läs mer

Reglemente för samisk integrering

Reglemente för samisk integrering Reglemente för samisk integrering Detta reglemente träder i kraft den 15/3 2017 Reviderat den 22/6 2017 Reglemente för samisk integrering i grundskolan Inledande bestämmelser 1 Sameskolstyrelsen har ett

Läs mer

Att söka föreningsbidrag för handikapp- och pensionärsföreningar samt samhällsnyttiga föreningar

Att söka föreningsbidrag för handikapp- och pensionärsföreningar samt samhällsnyttiga föreningar Att söka föreningsbidrag för handikapp- och pensionärsföreningar samt samhällsnyttiga föreningar Fr.o.m. 2017-01-01 Reviderade av tekniska förvaltningen 2017-01-20 Allmänna bestämmelser Bidragsberättigade

Läs mer

Variabelförteckning fr.o.m. juli 2017 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin

Variabelförteckning fr.o.m. juli 2017 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Ar Termin Folkhögskola, skolkod Kursnummer Kurstyp Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Unik kod tilldelas skolan av SCB Varje skola avgör själv i vilken löpande ordning man numrerar

Läs mer

Bilstöd. Vem har rätt till bilstöd? Vad är bilstöd?

Bilstöd. Vem har rätt till bilstöd? Vad är bilstöd? Bilstöd Du som har en funktionsnedsättning som ger dig stora svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att använda allmänna kommunikationer kan få bilstöd. Även du som har barn med funktionsnedsättning

Läs mer

Ansökan om inackorderingstillägg/resetillägg

Ansökan om inackorderingstillägg/resetillägg - för elever bosatta i Östra Göinge kommun Personuppgifter Efternamn och förnamn Personnummer Bostadsadress (gata, nr box, fack) Telefon Postnummer och ort Ansökan avser Inackorderingstillägg Resetillägg

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Tillämpningsanvisningar för kommunalt i Sollentuna Antagna av barn- och ungdomsnämnden 2008-08-26, 79/2008, Dnr 2007/167 BUN Reviderad av barn- och ungdomsnämnden 2012-11-20, 124/2012, Dnr 2012/0222 BUN-1

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag till skolhuvudmän som inrättar karriärsteg för lärare; SFS 2013:70 Utkom från trycket den 5 mars 2013 utfärdad den 21 februari 2013. Regeringen föreskriver

Läs mer

Lagrum: 4 kap. 13 1 studiestödslagen (1999:1395); artiklarna 18 och 21 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Lagrum: 4 kap. 13 1 studiestödslagen (1999:1395); artiklarna 18 och 21 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt HFD 2014 ref 52 Fråga om nedsättning av årsbelopp enligt 4 kap. 13 1 studiestödslagen då låntagaren bedriver studier i ett annat EU-land och där uppbär stöd motsvarande svenskt studiestöd. Lagrum: 4 kap.

Läs mer

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för * Ledsagarservice Ledsagare är en person som är anställd av kommunen och som kan följa med ex till badhus, affär, läkare, bio och promenader. Servicen skall anpassas efter den enskildes behov. Den som

Läs mer

Studera med aktivitetsersättning

Studera med aktivitetsersättning 2018 Studera med aktivitetsersättning Möjligheter och begränsningar Raisa Volotinen, Försäkringskassan Sid 1 Oktober 2018 AE och studier Aktivitetsersättning förlängd skolgång Juli det år man fyller 19

Läs mer

Ansökan om färdtjänst

Ansökan om färdtjänst Efter blanketten finns information till dig som söker färdtjänst Skicka blanketten till: Värmlandstrafik AB Lagergrens gata 8 652 26 Karlstad Ansökan om färdtjänst Ansökan gäller: Färdtjänst utan ledsagare

Läs mer

Beslut om bidragsbelopp 2012

Beslut om bidragsbelopp 2012 25 november 2011 GSN-2011/.182 1 (6) HANDLÄGGARE Susanne Ståhlberg Ekonomiavdelningen susanne.stahlberg@huddinge.se Beslut om bidragsbelopp 2012 meddelar härmed beslut om bidragsbelopp för 2012. Grundskolenämnden

Läs mer

Försäkringskassans föreskrifter (FKFS 2016:4) om assistansersättning

Försäkringskassans föreskrifter (FKFS 2016:4) om assistansersättning Aktuell lydelse Försäkringskassans föreskrifter (FKFS 2016:4) om assistansersättning Bestämmelser oavsett om betalning sker i efterskott eller förskott Starttidpunkt för beviljandeperiod 1 När Försäkringskassan

Läs mer

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013 Handbok Praktikantprogrammet för yngre personer Ansökningsomgång 2013 Förord Välkommen till praktikantprogrammet. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning och råd när ni fyller

Läs mer

Studieresultat komvux. Maria Grahn Sillén, CSN Joacim Strömblad, CSN

Studieresultat komvux. Maria Grahn Sillén, CSN Joacim Strömblad, CSN Studieresultat komvux Maria Grahn Sillén, CSN Joacim Strömblad, CSN Ändrad resultatprövning för komvux Införs maj 2017 Enklare och mer rättssäkert Följer Överklagandenämnden för studiestöds (ÖKS) avgöranden

Läs mer

Vägledning om rapportering till CSN

Vägledning om rapportering till CSN Vägledning om rapportering till CSN universitet och högskola Senast uppdaterad, maj 2015 CSN nr 8602A/1505 Innehåll Inledning 3 Definitioner 3 Om CSN 4 Varför behöver CSN uppgifter från skolan? 5 Vilka

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för anordnare av kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare

Tillämpningsanvisningar för anordnare av kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare 1 (5) 2013-01-22 Bilaga 2) Tillämpningsanvisningar för anordnare av kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare Sammanfattning Kommunfullmäktige har fastställt auktorisationsvillkor

Läs mer

Söka studiemedel - steg för steg. För dig på komvux eller folkhögskola

Söka studiemedel - steg för steg. För dig på komvux eller folkhögskola Söka studiemedel - steg för steg För dig på komvux eller folkhögskola Beskrivning av de olika stegen i ansökan Här kan du se vilka uppgifter du behöver fylla i när du söker studiemedel. Vi har valt att

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag för 20. (Fyll i vilket år ni söker bidrag för)

Ansökan om föreningsbidrag för 20. (Fyll i vilket år ni söker bidrag för) ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Ansökan om föreningsbidrag för 20. (Fyll i vilket år ni söker bidrag för) - Aktivitetsstöd avser stöd till aktiviteter som föreningen avser genomföra - Verksamhetsstöd

Läs mer

Reglemente för färdtjänst och riksfärdtjänst

Reglemente för färdtjänst och riksfärdtjänst 1 (6) Färdtjänstreglemente Reglemente för färdtjänst och riksfärdtjänst Revidering enligt kommunfullmäktiges beslut 62/2011 Fastställt av kommunfullmäktige 14 juni 2005 Punkten 4.3 förtydligad enligt kommunstyrelsens

Läs mer

STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD

STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD Uppdaterad 2015 1 Innehåll Innehåll... sidan 2 Studeranderätt June folkhögskola... sidan 3 Huvudman/Profil... sidan 3 Statens syfte med statsbidraget...

Läs mer

Skolpeng/bidrag och interkommunal ersättning till förskola, fritidshem, pedagogisk omsorg, förskoleklass, skola och gymnasieskola 2015

Skolpeng/bidrag och interkommunal ersättning till förskola, fritidshem, pedagogisk omsorg, förskoleklass, skola och gymnasieskola 2015 Fastställd i KS 2014-12-01 Vellinge Skolpeng/bidrag och interal ersättning till förskola, fritidshem, pedagogisk omsorg, förskoleklass, skola och gymnasieskola 2015 FÖRSKOLA egen 1-3 år 93 160 kr 100 260

Läs mer

Folkbildningsrådet Lasse Magnusson. Nytt studiestödssystem. Huvudprinciper

Folkbildningsrådet Lasse Magnusson. Nytt studiestödssystem. Huvudprinciper Folkbildningsrådet 1999-09-28 Lasse Magnusson PM Nytt studiestödssystem Huvudprinciper Regeringen har i sin proposition 1999/2000:10 Ett reformerat studiestödssystem föreslagit att ett nytt studiestödssystem

Läs mer

Variabelförteckning fr.o.m. jan 2019 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin

Variabelförteckning fr.o.m. jan 2019 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Ar Termin Folkhögskola, skolkod Kursnummer Kurstyp Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Unik kod tilldelas skolan av SCB Varje skola avgör själv i vilken löpande ordning man numrerar

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (7) Barn- och utbildningsförvaltningen Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd Fastställda av skolchef fr.o.m. 2014-03-01 Reviderade 2017-10-06 Innehåll

Läs mer

Centrala studiestödsnämndens författningssamling

Centrala studiestödsnämndens författningssamling Centrala studiestödsnämndens författningssamling ISSN 0347-3066 Föreskrifter om ändring i Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2001:1) om beviljning av studiemedel; CSNFS 2010:2

Läs mer

Ansökan till Sommarkursen 2018

Ansökan till Sommarkursen 2018 Skolans noteringar ÅÅ-MM-DD / sign Antagen Antagen till reservplats Ej antagen webb Ankomstdatum Besked sänt Besked sänt Bekräftat antagning Anm avgift betald Återbud Ansökan till Sommarkursen 2018 Kurser

Läs mer

ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST

ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST Enheten för kollektivtrafik ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST Ansökan avser: Färdtjänst utan ledsagare Färdtjänst med ledsagare Namn... Personnummer... Bostadsadress... Postnummer... Postadress... Telefonnummer (inkl.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bidrag till företagshälsovård med vissa insatser inom rehabiliteringsområdet; SFS Utkom från trycket den utfärdad den 3 december 2009. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Kursuppföljning inom teckenspråksutbildning för vissa föräldrar år 2017

Kursuppföljning inom teckenspråksutbildning för vissa föräldrar år 2017 Kursuppföljning inom teckenspråksutbildning för vissa föräldrar år 2017 Lina Collin Ahlgren Innehåll Inledning...3 Datainsamling...4 Resultat...6 Barntillsyn och boende...6 Barntillsyn... 6 Boende... 8

Läs mer