29 Remiss Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel RS150078

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "29 Remiss Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel RS150078"

Transkript

1 Ärende 29 RS Remiss Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel RS Ärendet Region Halland har inbjudits lämna synpunkter på Läkemedelsverkets rapport avseende regeringsuppdrag att utreda förutsättningar för och konsekvenser av att införliva artikel 16.2 Läkemedelsdirektivet (2001/83/EG) i svensk lagstiftning. Synpunkter önskas också avseende de föreslagna regulatoriska alternativen. Hälso- och sjukvårdsutskottets förslag Regionstyrelsen beslutar att anta förslaget till yttrande Yttrande Arbetsutskottet instämmer i hälso- och sjukvårdsutskottets förslag till beslut. Handlingar Skrivelse från regionstyrelsen Tjänsteskrivelse från regionkontoret ( )

2 1(2) Regionkontoret Datum Diarienummer Hälso- och sjukvårdsavdelningen [2015-xx-xx] RS Ann-Kristin Ottersgård Brorsson Utvecklare Socialdepartementet Yttrande över remiss: Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel (Dnr S2013/8560/FS (delvis)) Region Halland har getts möjlighet att lämna synpunkter på Läkedelsverkets rapport avseende förutsättningar för och konsekvenser av att införliva artikel 16.2 Läkemedelsdirektivet (2001/83/EG) i svensk lagstiftning. Läkemedelsverket genomlyser på ett bra sätt frågeställningarna kring införandet av homeopatiska/antroposofiska läkemedel i läkemedelslagen och ger alternativa regleringsförslag. Region Halland vill dock också kommentera alternativet att inte införliva artikel Man skulle då hänvisa homeopatiska/antroposofiska läkemedel till godkännande processer enligt befintlig lagstiftning, d.v.s. att de godkänns som läkemedel, homeopatiska läkemedel eller traditionella växtbaserade läkemedel. Preparat som inte lever upp till något av dessa krav kan då inte heller längre förekomma på den svenska marknaden. Det är inte oproblematiskt att inkludera homeopatiska/antroposofiska läkemedel i läkemedelslagen. Användning av homeopatiska/antroposofiska läkemedel är inte i överensstämmelse med Patientsäkerhetslagens krav på att vetenskap och beprövad erfarenhet ska utgöra grunden för de behandlingsmetoder och läkemedel som vården använder sig av. Förtroendet för hälso- och sjukvård och trovärdigheten genom krav på effekt och säkerhet för godkännande av läkemedel riskerar att urholkas. Ansvarsfrågan för legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal är viktig att klargöra. Benämningen homeopatiska respektive antroposofiska läkemedel är i sig ett problem då det legitimerar användning av preparat utan dokumenterad effekt. En Adress: Region Halland, Box 517, Halmstad Besöksadress: Södra vägen 9 Tfn: Fax: E-post: regionen@regionhalland.se Webb: Org.nr:

3 2(2) annan benämning, t.ex. preparat, vore önskvärt när det inte handlar om konventionella läkemedel. Region Halland instämmer dock i att det finns ett visst om än begränsat utrymme för omdömesgill användning av homeopatiska och antroposofiska läkemedel inom hälso- och sjukvården i Sverige. Läkemedelsverket gör bedömningen att en oreserverad användning av ett homeopatiskt eller antroposofiskt läkemedel i regel står i strid med kraven på legitimerad hälso- och sjukvårdspersonals skyldighet att utföra sitt arbete i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Läkemedelsverkets föreslår principer för att avgränsa en användning av antroposofiska/homeopatiska läkemedel som skulle kunna falla inom ramen för hälso- och sjukvårdslagens krav på god vård även om behandlingen inte uppfyller gängse krav på vetenskap och beprövad erfarenhet.. 1. Behandling får bara ske på patientens initiativ. 2. Gängse terapi ska erbjudas patienten i första hand. Antroposofiska/homeopatiska läkemedel ska föregås av eller ges parallellt med gängse terapi, såvida patienten inte uttryckligen sagt nej till sådan terapi. 3. Patienten ska informeras om läkemedlets homeopatiska/antroposofiska karaktär och relation till gängse terapi. 4. Behandlande läkare bör ha erfarenhet av användning av homeopatiska/antroposofiska läkemedel. 5. På samma sätt som för andra läkemedel är inte läkare skyldig att förskriva eller aktivt medverka i behandling med ett homeopatiskt eller antroposofiskt läkemedel på begäran av patient. Principerna är bra men behöver tydliggöras ytterligare avseende hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar och kompetenskrav (punkt 4). Om artikel 16.2 införlivas i svensk lagstiftning bedömer Region Halland att alternativ 2 är lämpligast med tanke på patientsäkerhet. Alternativet innebär att homeopatiska läkemedel kan godkännas enligt artikel 16.2 med terapeutiska indikationer lämpliga för egenvårdsområdet. Det finns en logik i att acceptera bristande dokumentation för medel tänkta för behandling av enklare åkommor än för svåra sjukdomstillstånd. Med detta alternativ påverkas också hälso- och sjukvårdspersonal i mindre grad. Regionstyrelsen Mats Eriksson Regionstyrelsens ordförande Catarina Dahlöf Regiondirektör Adress: Region Halland, Box 517, Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: Fax: E-post: regionen@regionhalland.se. Webb: Org.nr:

4 TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Regionkontoret Hälso- och sjukvårdsavdelningen Ann-Kristin Ottersgård Brorsson Utvecklare Datum Diarienummer RS Regionstyrelsen Remiss: Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel (Dnr: S2013/8560/FS (delvis)) Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att anta förslaget till yttrande. Sammanfattning Region Halland har inbjudits lämna synpunkter på Läkemedelsverkets rapport avseende regeringsuppdrag att utreda förutsättningar för och konsekvenser av att införliva artikel 16.2 Läkemedelsdirektivet (2001/83/EG) i svensk lagstiftning. Synpunkter önskas också avseende de föreslagna regulatoriska alternativen. Bakgrund Läkemedelsdirektivets artikel 16.2 ger möjlighet för medlemsländerna att inkludera nationella bestämmelser om prekliniska studier och kliniska prövningar (effekt och säkerhetsdokumentation) för godkännande av homeopatiska läkemedel. Bestämmelserna ska vara i enlighet med de principer och särdrag som utmärker homeopatin i landet. Läkemedelsverket tar inte ställning generellt för eller emot homeopati/antroposofi eller till om artikel 16.2 ska införas. De bedömer att det inte föreligger rättsliga hinder för att införa särskilda bestämmelser för homeopatiska läkemedel i läkemedelslagen och har utarbetat regulatoriska alternativ i enlighet med uppdraget. Man bedömer att det finns patientsäkerhetsfördelar med en reglering men också att användning av homeopatiska/antroposofiska läkemedel inte överensstämmer med patientsäkerhetslagens krav på vetenskap och beprövad erfarenhet. Frågan om god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen i relation till användning av homeopatiska/antroposofiska läkemedel diskuteras.

5 2(6) Läkemedelsverket bedömer vidare att frågan om införlivande av artikel 16.2 och regulatoriskt alternativ är en politisk och inte en vetenskaplig eller regulatorisk fråga då den handlar om avvägning av olika intressenters önskemål. Om artikel 16.2 inte införlivas Detta alternativ diskuteras inte i rapporten. Om det är möjligt att inte införliva artikel 16.2 i svensk lagstiftning, skulle befintlig lagstiftning fortsätta tillämpas. Det innebär att homeopatiska/antroposofiska läkemedel skulle kunna godkännas som konventionella läkemedel om de uppfyller gällande krav på effekt och säkerhet, som homeopatiska läkemedel med förenklat registreringsförfarande för medel som uppfyller kraven enligt artikel 14 i Läkemedelsdirektivet eller som traditionella växtbaserade läkemedel. Homeopatiska/antroposofiska läkemedel som inte uppfyller kriterier för någon av kategorierna skulle då inte längre förekomma på den svenska marknaden. För att ett homeopatiskt läkemedel ska kunna godkännas enligt artikel 14 ska det vara avsett att intas oralt, utvärdes bruk eller inhalation, inte ha någon angiven indikation och ha en hög utspädningsgrad. Den farmaceutiska kvaliteten ska vara tillfredsställande. För att godkännas som traditionella växtbaserade läkemedel ska det kunna dokumenteras att produkten (substansen) haft en medicinsk användning i minst 30 år utan att skadliga effekter rapporterats eller beskrivits i litteraturen, samt att produktens farmaceutiska kvalitet är tillfredsställande. Inget krav ställs på resultat av kliniska prövningar för att visa produkternas effekt. Läkemedel Benämningen homeopatiska respektive antroposofiska läkemedel är i sig ett problem då det legitimerar användning av preparat utan dokumenterad effekt. Det medför också problematik med många olika regler för olika typer av läkemedel vad gäller krav på effekt och säkerhet. Förtroendet för hälso- och sjukvården Utgångspunkten för Hälso- och sjukvårdens patienter ska vara att de alltid kan känna sig trygga i att de behandlingsmetoder och medicinska preparat som vården använder sig av vilar på evidensbaserad och vetenskaplig grund. Utifrån detta är det svårt att förhålla sig till de homeopatiska/antroposofiska läkemedlen.

6 3(6) Om beslut fattas att införliva artikel 16.2 Föreslagna regulatoriska alternativ Gemensamt för samtliga alternativ: *Avser produkter som inte kan godkännas enligt artikel 14, det förenklade registreringsförfarandet. *Produkterna ska ha använts minst 30 år inom homeopatin/antroposofin varav minst 15 år inom EU/EES utan att skadliga effekter uppstått eller misstänkts *Ingen effektdokumentation krävs *Dokumentation krävs för lång och säker användning, bedömning görs enligt samma principer som för traditionella växtbaserade läkemedel och homeopatiska läkemedel i det förenklade registreringsförfarandet. *Godkänd produkter omfattas av läkemedelsdirektivets farmakovigilanslagstiftning Alternativ 1: Produkterna kan godkännas med specifika terapeutiska indikationer. Både receptfria läkemedel med egenvårdsindikation och receptbelagda läkemedel med avancerade specifika indikationer kan godkännas. Detta alternativ leder till störst påverkan på den konventionella hälso-och sjukvården. Alternativ 2: I strikt analogi med regelverket för traditionella växtbaserade läkemedel omfattas bara produkter med terapeutiska indikationer lämpliga för egenvårdsområdet, d.v.s. receptfritt (användning utan läkares diagnos, ordination eller övervakning av behandling). Produkter som är avsedda för behandling av svårare sjukdomar/indikationer undantas liksom läkemedel som inte är avsedda att intas genom munnen, för utvärtes bruk eller inhalation (t.ex. injektionsläkemedel). Receptbeläggning är inte möjlig. Antalet tillgängliga antroposofiska läkemedel skulle minska. Alternativet förväntas ge en mycket begränsad påverkan på den konventionella hälso- och sjukvården. Alternativ 3: Ingen specifik indikation får anges, istället föreslås generell indikation för samtliga godkända produkter (i överensstämmelse med homeopatisk tradition). Alla produkter receptbeläggs. Förväntas att endast läkare med erfarenhet inom homeopati/antroposofi använder dessa produkter. Tydlig vägledning i förhållande till kravet på vetenskap och beprövad erfarenhet kommer att krävas. Alternativ 4: Produkter avsedda för egenvård blir receptfria (som alternativ 2), för alla andra produkter tillämpas receptbeläggning med generell indikation (som alternativ 3) eller nuvarande lagstiftning för konventionella läkemedel. Relativt liten påverkan på konventionell hälso- och sjukvård förväntas (jämför altenativ 2 och 3).

7 4(6) Synpunkter Alternativ 2 det alternativ som i störst utsträckning tar ansvar för patientsäkerhet och bibehåller de förväntningar som kan ställas på godkända läkemedel. Konsekvenser för patienten Konsekvenser för patienten av samtliga alternativ blir att endast produkter med acceptabel säkerhet och farmaceutisk kvalitet kommer att finnas tillgängliga. Antalet tillgängliga produkter kommer att variera med vald alternativ reglering, fler rent homeopatiska läkemedlen (ej antroposofiska) förväntas dock kunna bli tillgängliga med samtliga alternativ. Vidarklinikens verksamhet kommer att påverkas då de till stor del behandlar med antroposofiska läkemedel utanför egenvårdsområdet. Patientsäkerhetslagens krav på vetenskap o beprövad erfarenhet Användning av homeopatiska/antroposofiska läkemedel uppfyller inte Patientsäkerhetlagens krav på vetenskap och beprövad erfarenhet och det måste klargöras om det är förenligt för legitimerad hälso-. och sjukvårdspersonal att behandla patienter med homeopatiska/antroposofiska läkemedel. God vård enligt Hälso och sjukvårdslagen? Det finns ett visst om än begränsat utrymme för omdömesgill användning av homeopatiska och antroposofiska läkemedel inom hälso- och sjukvården i Sverige. Läkemedelsverket gör bedömningen att en oreserverad användning av ett homeopatiskt eller antroposofiskt läkemedel i regel står i strid med kraven på legitimerad hälso- och sjukvårdspersonals skyldighet att utföra sitt arbete i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Läkemedelsverkets föreslår principer för att avgränsa en användning av antroposofiska/homeopatiska läkemedel som skulle kunna falla inom ramen för god vård även om behandlingen inte uppfyller gängse krav på vetenskap och beprövad erfarenhet. 1. Behandling får bara ske på patientens initiativ. 2. Gängse terapi ska erbjudas patienten i första hand. Antroposofiska/homeopatiska läkemedel ska föregås av eller ges parallellt med gängse terapi, såvida patienten inte uttryckligen sagt nej till sådan terapi. 3. Patienten ska informeras om läkemedlets homeopatiska/antroposofiska karaktär och relation till gängse terapi. 4. Behandlande läkare bör ha erfarenhet av användning av homeopatiska/antroposofiska läkemedel.

8 5(6) 5. På samma sätt som för andra läkemedel är inte läkare skyldig att förskriva eller aktivt medverka i behandling med ett homeopatiskt eller antroposofiskt läkemedel på begäran av patient. Synpunkter Principerna är bra men behöver tydliggöras ytterligare avseende hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar och kompetenskrav (punkt 4). Konsekvenser för tillverkare Företagen har efterfrågat möjligheten att distribuera produkter med angiven indikation. Produkter som registrerats enligt artikel 14 är svåra att marknadsföra. Idag ska varje homeopatisk produkt registreras för att få försäljas medan tillverkare av antroposofiska läkemedel fått regeringens tillstånd till försäljning utan föregående, produktspecifik ansökan. Den skevheten utjämnas. Konsekvenser för apotek Om ett regleringsalternativ som inkluderar receptförskrivning beslutas blir Apoteken blir skyldiga att tillhandahålla förordnade godkända homeopatiska/antroposofiska läkemedel (som ej registrerats enligt artikel 14). Ekonomiska konsekvenser av beslutet Om regeringen beslutar att införliva antroposofiska/homeopatiska läkemedel i Läkemedelslagen kommer, utgående från lagen om Läkemedelsförmåner, ett företag att kunna ansöka om förmån (högkostnadsskydd) för sin produkt hos Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Läkemedelsverket påtalar också att Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/24/EU om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande hälsooch sjukvård bör kunna omfatta godkända homeopatiska och antroposofiska läkemedel. Konsekvenser av detta liksom av eventuella kostnader, rättigheter och skyldigheter för svenska medborgare, kommuner och landsting utifrån antroposofiska och homeopatiska behandlingsmetoder behöver genomlysas, till exempel avseende kostnader för gränsöverskridande hälso- och sjukvård och rätt till läkemedel som godkänts i den behandlande medlemsstaten. Ett regelverk som inkluderar användning av homeopatiska/antroposofiska läkemedel kan stå i strid med Hälso- och sjukvårdslagens krav på en kostnadseffektiv hälso-och sjukvård. Regionkontoret Catarina Dahlöf Regiondirektör Karin Möller Hälso- och sjukvårdsdirektör

9 6(6) Bilaga: Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel Yttrande Styrelsens/nämndens beslut delges

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-04-15 LS 2015-0263 Landstingsstyrelsen Yttrande över Läkemedelsverkets rapport, Förutsättningar för och konskevenser av att införliva

Läs mer

Yttrande över Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel

Yttrande över Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel Planeringsenheten Läkemedelssektionen TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(3) Datum 2015-03-25 Diarienummer 150097 Landstingsstyrelsen Yttrande över Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska

Läs mer

Yttrande - "Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel - Dnr S2013/8560/FS

Yttrande - Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel - Dnr S2013/8560/FS MISSIV 1(3) 2015-04-15 RJL 2015/361 Förvaltningsnamn Avsändare Nämnden för Folkhälsa och sjukvård Yttrande - "Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel - Dnr S2013/8560/FS

Läs mer

30 Revisionsrapport om gransknings av cancersjukvården bröst- och prostatacancer RS150052, RS150107

30 Revisionsrapport om gransknings av cancersjukvården bröst- och prostatacancer RS150052, RS150107 Ärende 30 RS 2015-05-27 30 Revisionsrapport om gransknings av cancersjukvården bröst- och prostatacancer RS150052, RS150107 Ärendet Regionstyrelsen har fått revisionsrapporten Vård på lika villkor (2014-11-13)

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Särskilt tandvårdsbidrag

Yttrande över revisionsrapport Särskilt tandvårdsbidrag Datum Diarienummer 2014-12-17 RS140414, HR140012 Regionkontoret Gunnel Håkansson Region Hallands Revisorer Yttrande över revisionsrapport Särskilt tandvårdsbidrag Regionstyrelsen har för yttrande erhållit

Läs mer

Att nu Socialstyrelsen vill stärka kraven och poängtera vikten av läkemedelsavstämningar och genomgångar ser vi positivt på.

Att nu Socialstyrelsen vill stärka kraven och poängtera vikten av läkemedelsavstämningar och genomgångar ser vi positivt på. TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2011-06-28 Dnr HSS110082 Yttrande över Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden(sosfs 2001:1) om läkemedelshantering i hälso- och

Läs mer

Yttrande över Vissa ändringar i läkemedelslagen (Ds 2017:14) 14 LS

Yttrande över Vissa ändringar i läkemedelslagen (Ds 2017:14) 14 LS Yttrande över Vissa ändringar i läkemedelslagen (Ds 2017:14) 14 LS 2017-0701 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-08-09 LS 2017-0701 Yttrande över Vissa ändringar i läkemedelslagen (Ds 2017:14)

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Pris, tillgång och service,

Yttrande över delbetänkandet Pris, tillgång och service, Ärende 6 HSS 2013-02-25 TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Regionkontoret Datum Diarienummer 2013-01-29 HSS120119 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Yttrande över delbetänkandet Pris, tillgång och service, fortsatt utveckling

Läs mer

Förutsättningar för och konsekvenser av att införliva artikel 16.2 i läkemedelsdirektivet (2001/83/EG) i svensk läkemedelslagstiftning

Förutsättningar för och konsekvenser av att införliva artikel 16.2 i läkemedelsdirektivet (2001/83/EG) i svensk läkemedelslagstiftning Förutsättningar för och konsekvenser av att införliva artikel 16.2 i läkemedelsdirektivet (2001/83/EG) i svensk läkemedelslagstiftning Rapport från Läkemedelsverket 2014-10-30 Postadress/Postal address:

Läs mer

1. Problemet och vad som ska uppnås

1. Problemet och vad som ska uppnås Dnr 581:2010/510012 Konsekvensutredning gällande förslag till föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter LVFS 2006:3 och LVFS 2006:11. 1. Problemet och vad som ska uppnås I Europeiska gemenskapen

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 88516025HSLF Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Föreskrifter

Läs mer

Uppdraget ska omfatta följande insatser för att nå etappmålet:

Uppdraget ska omfatta följande insatser för att nå etappmålet: Regeringsbeslut I:3 2014-04-16 S2014/3530/FS (delvis) Socialdepartementet Läkemedelsverket Box 26 751 03 Uppsala Uppdrag om fördjupad analys av olika handlingsalternativ för att nå etappmålet om miljöhänsyn

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2017-10-26 Vår beteckning FÖRETAG AbbVie AB Box 1523 171 29 Solna SÖKANDE Samtliga landsting Koncernstab Hälso- och sjukvård Regionens hus 5 44 Göteborg SAKEN Prisändringsansökan inom

Läs mer

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17)

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17) REMISSVAR 1(5) Datum Diarienummer 2015-06-22 2015-60 Socialdepartementet 103 33 Stockholm För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17) (S2015/1590/SF) Sammanfattning Det är positivt att frågan om hur

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i läkemedelslagen (1992:859); SFS 2011:234 Utkom från trycket den 22 mars 2011 utfärdad den 10 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om läkemedelslagen

Läs mer

Gunnar Dahlberg, Elma Tajic, Anders Wickberg, Annika Olsson

Gunnar Dahlberg, Elma Tajic, Anders Wickberg, Annika Olsson 1 (5) 1 Syfte Syftet med instruktionen är att tydliggöra samverkan och ansvarsfördelning mellan kommuner och landsting avseende akutläkemedelsförråd inom hemsjukvård och särskilda boenden i Västmanland.

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2019-07-05 Vår beteckning SÖKANDE Mamocon AB Gravörgatan 1 253 60 Ramlösa SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående

Läs mer

Yttrande över motion Grön Rehabilitering

Yttrande över motion Grön Rehabilitering 1(2) Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-12-17 RS140276 Regionfullmäktige Yttrande över motion Grön Rehabilitering Förslag till beslut Regionfullmäktige avslår motionen. Motionen I en motion om

Läs mer

1 3 Dessa paragrafer behandlar olika procedurer som är möjliga vid ansökan om godkännande för försäljning.

1 3 Dessa paragrafer behandlar olika procedurer som är möjliga vid ansökan om godkännande för försäljning. Vägledning till Läkemedelverkets föreskrifter (LVFS 2006:11) om godkännande av läkemedel för försäljning m.m. särskilda aspekter avseende naturläkemedel 2014-05-20 Postadress/Postal address: P.O. Box 26,

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Patientrörlighet inom EES vissa kompletterande förslag (Ds 2015:18)

Yttrande över departementspromemorian Patientrörlighet inom EES vissa kompletterande förslag (Ds 2015:18) Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2015-05-05 Diarienummer 150272 Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Patientrörlighet inom EES vissa kompletterande förslag (Ds 2015:18) Förslag

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över departementsskrivelsen Patientrörlighet i EU förslag till ny lag (Ds 2012:6), ert diarienummer S2012/2474

Socialstyrelsens yttrande över departementsskrivelsen Patientrörlighet i EU förslag till ny lag (Ds 2012:6), ert diarienummer S2012/2474 2012-06-19 Dnr 18178/2012 1(5) Regler och tillstånd Barbro Rohdin barbro.rohdin@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande över departementsskrivelsen

Läs mer

Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland

Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland 1(2) Regionkontoret Hälso- och sjukvård Bengt Widgren, FoUU-chef Datum Diarienummer 2014-03-26 RS130446 Regionfullmäktige Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Regionsstyrelsens svar på revisionsrapporten Diariehantering och arkivvård

Regionsstyrelsens svar på revisionsrapporten Diariehantering och arkivvård 1(3) Datum Diarienummer RS130077 Regionens revisorer Regionsstyrelsens svar på revisionsrapporten Diariehantering och arkivvård Regionsstyrelsen vill härmed avge följande svar på revisionsrapporten Diariehantering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i läkemedelsförordningen (2006:272); SFS 2012:347 Utkom från trycket den 11 juni 2012 utfärdad den 31 maj 2012. Regeringen föreskriver 1 i fråga om läkemedelsförordningen

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2010-07-01 Vår beteckning 410/2010, SÖKANDE Celgene AB Kista Science Tower 164 51 KISTA SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutar

Läs mer

26 Yttrande över motion angående självtest vid behandling med blodförtunnande läkemedel RS140395

26 Yttrande över motion angående självtest vid behandling med blodförtunnande läkemedel RS140395 26 Yttrande över motion angående självtest vid behandling med blodförtunnande läkemedel RS140395 Ärendet I en motion från Margit Bik, Socialdemokraterna yrkas att Region Halland ska införa användning att

Läs mer

14 Remiss - Statlig ersättning till barn och unga som insjuknat i narkolepsi efter pandemivaccinering (Ds 2014:19) HSS140084

14 Remiss - Statlig ersättning till barn och unga som insjuknat i narkolepsi efter pandemivaccinering (Ds 2014:19) HSS140084 Ärende 14 HSS 2014-09-22 14 Remiss - Statlig ersättning till barn och unga som insjuknat i narkolepsi efter pandemivaccinering (Ds 2014:19) HSS140084 Arbetsutskottets förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal

Yttrande över revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal Datum Dnr 2015-02-12 RS140413 RHR140013 Region Hallands revisorer Yttrande över revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal Regionstyrelsen har noterat revisorernas synpunkter och avger härmed svar på vilka

Läs mer

15 Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland RS1300446

15 Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland RS1300446 15 Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland RS1300446 Arbetsutskottets förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen föreslår regionstyrelsen föreslå regionfullmäktige att avslå motionen.

Läs mer

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17). BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-05-15 Dnr: RS 2015-354 Regionstyrelsen Remissvar För kvalitet Med gemensamt ansvar har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Läs mer

BESLUT. Datum 2014-06-19

BESLUT. Datum 2014-06-19 BESLUT 1 (5) Datum 2014-06-19 Vår beteckning SÖKANDE Finox AG Technikumstrasse 2 CH-3401 Burgdorf Schweiz SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i läkemedelsförordningen (2006:272); SFS 2011:235 Utkom från trycket den 22 mars 2011 utfärdad den 10 mars 2011. Regeringen föreskriver 1 i fråga om läkemedelsförordningen

Läs mer

GRUNDEN FÖR VÄRDEBASERAD PRISSÄTTNING OCH TLV:S UTVECKLINGSARBETE

GRUNDEN FÖR VÄRDEBASERAD PRISSÄTTNING OCH TLV:S UTVECKLINGSARBETE GRUNDEN FÖR VÄRDEBASERAD PRISSÄTTNING OCH TLV:S UTVECKLINGSARBETE TLV fattar beslut om att läkemedel ska ingå läkemedelsförmånerna utifrån en värdebaserad prissättning Det värdebaserade systemet för subvention

Läs mer

Första linjens vård till barn och unga med psykisk ohälsa med måttliga symtom och funktionsnedsättningaruppdrag åt Driftnämnden Närsjukvård

Första linjens vård till barn och unga med psykisk ohälsa med måttliga symtom och funktionsnedsättningaruppdrag åt Driftnämnden Närsjukvård TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Regionkontoret Hälso- och sjukvård Karin Ingvarsson Utvecklare Datum Diarienummer 2016-02-10 RS150369, RS150370 Regionstyrelsen Första linjens vård till barn och unga med psykisk

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-11-23 Vår beteckning FÖRETAG AbbVie AB Box 1523 171 29 Solna SÖKANDE Samtliga landsting Koncernstab Hälso- och sjukvård Regionens hus 405 44 Göteborg SAKEN Prisändringsansökan inom

Läs mer

24 Hede stationshus avsiktsförklaring om samplanering RS160602

24 Hede stationshus avsiktsförklaring om samplanering RS160602 24 Hede stationshus avsiktsförklaring om samplanering RS160602 Ärendet Förslag föreligger om att anta avsiktsförklaring för Hede Stationshus. Avsiktsförklaringen innebär bland annat att Hallandstrafiken

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2019-08-07 Vår beteckning SÖKANDE Mediq Sverige AB Hallabäcksvägen 1 434 37 Kungsbacka SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 100-114 Tid: 2015-09-22, kl 08:00-09:10 Plats: 105 RJL 2015/ 1469 Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus Remiss - Insatser för att förbättra

Läs mer

Remissyttrande - Patientrörlighet inom EES - kompletterande förslag för tandvården

Remissyttrande - Patientrörlighet inom EES - kompletterande förslag för tandvården TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(4) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Staben för regionala frågor +4616104894 2015-11-19 LS-LED15-1524-3 Ä R EN D EG Å N G Landstingsstyrelsen

Läs mer

Protokoll från Landstingsstyrelsens arbetsutskotts sammanträde

Protokoll från Landstingsstyrelsens arbetsutskotts sammanträde I llj ~ Landstinget DALARNA Sammanträde 2015-05-18 45-46 PROTOKOLL omedelbar justering Sida 1 (5) Protokoll från s sammanträde Tid: 2015-05-18, kl 10:00 Plats:, Landstingshuset, Futurum Beslutande Ingalill

Läs mer

Integrationshandledning Produkttypsgrupper

Integrationshandledning Produkttypsgrupper Innehållsförteckning Syfte... 2 Terminologi... 2 Bakgrund... 2 Innehåll... 3 Integration... 5 Presentation... 5 Uppdatering... 7 Teknisk dokumentation... 7 Övrig information... 8 Bilaga... 9 Version Datum

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2015-05-21 Vår beteckning SÖKANDE Boehringer Ingelheim AB Box 47608 117 94 Stockholm SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutar

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26 Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Förlängning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 juni

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av humanläkemedel;

Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; beslutade den xxxx. LVFS 2012:XX Utkom från trycket den Läkemedelsverket föreskriver 1 med stöd av 4 kap. 6-7 samt 10 kap. 5 läkemedelsförordningen

Läs mer

2016/161 om säkerhetsdetaljer på läkemedelsförpackningar. Dnr: Datum:

2016/161 om säkerhetsdetaljer på läkemedelsförpackningar. Dnr: Datum: Vägledning om tillämpning av EUförordning 2016/161 om säkerhetsdetaljer på läkemedelsförpackningar Dnr: 3.2-2018-019782 Datum: 2018-03-12 Citera gärna Läkemedelsverkets rapporter, men glöm inte att uppge

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; LVFS 2012:14 Utkom från

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0071/6. Ändringsförslag. Miriam Dalli, Guillaume Balas för S&D-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B8-0071/6. Ändringsförslag. Miriam Dalli, Guillaume Balas för S&D-gruppen 11.2.2019 B8-0071/6 6 Punkt 1 1. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och nationella myndigheter att samarbeta för att ta fram en rättslig definition av medicinsk cannabis och göra tydlig åtskillnad

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2012:14) om säkerhetsövervakning av humanläkemedel;

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2012:14) om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2012:14) om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen.

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om marknadsföring av humanläkemedel; LVFS 2009:6 Utkom

Läs mer

Växtbaserade egenvårdsprodukter får jag rekommendera och biverkningsrapportera?

Växtbaserade egenvårdsprodukter får jag rekommendera och biverkningsrapportera? Växtbaserade egenvårdsprodukter får jag rekommendera och biverkningsrapportera? Erika Svedlund, Enheten för växtbaserade Växtbaserade Naturmedel Natur Traditionella växtbaserade 1978 1993 2006 Kosttillskott/naturprodukter/hälsokost,etc

Läs mer

SAKEN BESLUT. ALK SVERIGE AB Box Kungsbacka SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna

SAKEN BESLUT. ALK SVERIGE AB Box Kungsbacka SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna 1 (5) 2011-01-27 Vår beteckning SÖKANDE ALK SVERIGE AB Box 10073 434 21 Kungsbacka SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutar att nedanstående läkemedel

Läs mer

17 Remiss Mer trygghet och bättre försäkring RS150142

17 Remiss Mer trygghet och bättre försäkring RS150142 17 Remiss Mer trygghet och bättre försäkring RS150142 Ärendet Region Halland instämmer i förslagen kring en successiv och kunskapsbaserad reformering av socialförsäkringen och stora delar i förändringarna

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2017-11-24 Vår beteckning 2548/2017 SÖKANDE Steripolar AB Förrådsvägen 9 181 41 Lidingö SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om nationell läkemedelslista Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 28 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 E-hälsomyndigheten

Läs mer

6 Genomförande av direktiv 2004/24/EG om ändring, avseende traditionella växtbaserade

6 Genomförande av direktiv 2004/24/EG om ändring, avseende traditionella växtbaserade 6 Genomförande av direktiv 2004/24/EG om ändring, avseende traditionella växtbaserade läkemedel, av direktiv 2001/83/EG om upprättande av gemenskapsregler för humanläkemedel 6.1 Definitioner och tillämpningsområde

Läs mer

Läkemedel för särskilda behov

Läkemedel för särskilda behov Ublicering med anl av vosocialutskottets betänkande 2015/16:SoU15 Läkemedel för särskilda behov Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till en ny lag om behandling av personuppgifter

Läs mer

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Magnus Thyberg TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 1 (3) Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel

Läs mer

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23)

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-22 S2013/3153/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) Sammanfattning

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till nya föreskrifter om licens och om lagerberedningar

Konsekvensutredning av förslag till nya föreskrifter om licens och om lagerberedningar Konsekvensutredning Datum: 2017-12-18 Dnr: 3.1-2017-095516 Konsekvensutredning av förslag till nya föreskrifter om licens och om lagerberedningar 1.1. Problemet och vad som ska uppnås I dag gäller Läkemedelsverkets

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-08-30 Vår beteckning SÖKANDE Medtrum AB Järnvägsgatan 13 522 30 Tidaholm SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-09-03 Vår beteckning SÖKANDE Ypsomed AB Adolfsbergsvägen 31 168 66 Bromma SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att

Läs mer

Remissyttrande - Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna, S2014/3698/FS

Remissyttrande - Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna, S2014/3698/FS TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Claes Hammarlund Staben för regionala frågor +46155245742 2015-08-17 LS-LED15-0852-2 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27 Tid: 2016-03-02, kl 08:00-09:45 Plats: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus 23 Restnoteringar av läkemedel fortsatt utredning Rapport

Läs mer

Remissvar: Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna - TLV

Remissvar: Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna - TLV Sundbyberg 2015-09-01 Dnr.nr: S2014/3698/FS Vår referens: Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar: Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna

Läs mer

Yttrande över Läkemedelsverkets förslag till reviderad förordning (2010:1167) om avgifter för den statliga kontrollen av läkemedel

Yttrande över Läkemedelsverkets förslag till reviderad förordning (2010:1167) om avgifter för den statliga kontrollen av läkemedel Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15 202 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Susanna Eklund Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:13) om förordnande och utlämnande

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-05-17 Vår beteckning SÖKANDE Ypsomed AB Adolfsbergsvägen 31, 4 tr 168 66 Bromma SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om extemporeapotek

Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om extemporeapotek Kenneth Nordback Rättsenheten Datum: 2010-xx-xx Dnr: 581:2010/509521 Konsekvensutredning förslag till föreskrifter om extemporeapotek En konsekvensutredning ska enligt 6 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning

Läs mer

Tjänsteskrivelse Ls ( 0 7 03 /z. Yttrande till socialdepartementet över promemoria om åldersgränser för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster

Tjänsteskrivelse Ls ( 0 7 03 /z. Yttrande till socialdepartementet över promemoria om åldersgränser för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster Landstinget Halland (s ea a Tjänsteskrivelse Ls ( 0 7 03 /z Datum Diarienummer 2007-02-27 Ls070082 Landstingskontoret Agneta Overgaard, utvecklare Processavdelningen 035-13 48 73 agneta.overgaardalthalland.se

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2019-04-26 Vår beteckning SÖKANDE Coloplast AB Box 10171 434 22 Kungsbacka SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-04-04 Vår beteckning SÖKANDE TP Medical AB Gothersgade 21, 1 1123 København, Danmark SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV,

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2019-07-08 Vår beteckning SÖKANDE M Care Nöbbelövsvägen 100 226 60 Lund SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående

Läs mer

Frågor och svar om NT-rådet

Frågor och svar om NT-rådet Frågor och svar om NT-rådet NT-RÅDET Vad är NT-rådet? Rådet för nya terapier, NT-rådet, är en expertgrupp med representanter för Sveriges landsting och regioner. NT-rådet har mandat att ge rekommendationer

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-06-04 Vår beteckning SÖKANDE Mediq Sverige AB Hallabäcksvägen 1 43437 Kungsbacka SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer

Datum 2013-06-20. Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Forxiga Filmdragerad 10 mg Blister, 98 tabletter 041140 1527,89 1605,50

Datum 2013-06-20. Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Forxiga Filmdragerad 10 mg Blister, 98 tabletter 041140 1527,89 1605,50 1 (5) Datum 2013-06-20 Vår beteckning SÖKANDE Bristol-Myers Squibb Box 1172 171 23 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutar att nedanstående

Läs mer

BESLUT. Datum Omprövning av beslut och prisändringsansökan inom läkemedelsförmånerna

BESLUT. Datum Omprövning av beslut och prisändringsansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT 1 (5) Datum 2018-05-17 Vår beteckning 974/2017, 3271/2017 FÖRETAG Novo Nordisk Scandinavia AB Box 50587 202 15 Malmö SÖKANDE Samtliga landsting Koncernstab Hälso- och sjukvård Regionens hus 405

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-03-29 Vår beteckning SÖKANDE Mediplast AB Kantyxegatan 29 213 76 Malmö SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 88517075HSLF Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Läkemedelsverkets

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2005:11) om märkning och bipacksedlar

Läs mer

BESLUT. Datum 2011-05-02

BESLUT. Datum 2011-05-02 BESLUT 1 (5) Datum 2011-05-02 Vår beteckning SÖKANDE GlaxoSmithKline AB Box 516 SE - 169 29 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutar att

Läs mer

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna YTTRANDE Vårt dnr: 2015-08-28 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Susanna Eklund Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Slutrapport

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2019-03-29 Vår beteckning SÖKANDE ConvaTec (Sweden) AB Box 151 38 167 15 Bromma SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2019-06-26 Vår beteckning SÖKANDE Dansac & Hollister Scandinavia Inc. Enhagsslingan 5 187 40 Täby SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket,

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-12-18 Vår beteckning SÖKANDE SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående förbrukningsartiklar ska ingå

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-12-18 Vår beteckning SÖKANDE SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående förbrukningsartiklar ska ingå

Läs mer

Läkemedelsförordning (2015:458)

Läkemedelsförordning (2015:458) Import och exportföreskrifter/läkemedel, narkotika m.m. 1 1 kap. Förordningens tillämpningsområde Innehåll [4761] I denna förordning finns kompletterande bestämmelser till (2015:315) ([4701] o.f.). Uttryck

Läs mer

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) Förfylld penna (autoinjektor), 1 st. Förfylld penna (autoinjektor), 1 st

Namn Form Styrka Förp. Varunr AIP (SEK) Förfylld penna (autoinjektor), 1 st. Förfylld penna (autoinjektor), 1 st 2013-12-12 1 (5) Vår beteckning SÖKANDE Medeca Pharma AB Box 24005 750 24 Uppsala SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutar att nedanstående läkemedel

Läs mer

Förfalskade läkemedel ett hot mot folkhälsan

Förfalskade läkemedel ett hot mot folkhälsan Förfalskade läkemedel ett hot mot folkhälsan Eva Flodman Engblom Apotekare/Utredare Inspektionsenheten Vad är ett läkemedel? Läkemedelsdefinitionen Enligt 1 läkemedelslagen avses med läkemedel varje substans

Läs mer

Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning /2004

Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning /2004 BESLUT 1 (5) Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning 2005-02-25 1730/2004 SÖKANDE Swedish Orphan AB Drottninggatan 98 111 60 Stockholm Företrädare: Pär Östansjö SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna

Läs mer

Vägledning om tillämpning av EUförordning 2016/161 om säkerhetsdetaljer på läkemedelsförpackningar. Dnr: Datum:

Vägledning om tillämpning av EUförordning 2016/161 om säkerhetsdetaljer på läkemedelsförpackningar. Dnr: Datum: Vägledning om tillämpning av EUförordning 2016/161 om säkerhetsdetaljer på läkemedelsförpackningar Dnr: 3.2-2018-019782 Datum: 2019-02-08 Citera gärna Läkemedelsverkets rapporter, men glöm inte att uppge

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2017-06-07 Vår beteckning SÖKANDE Coloplast AB Box 10171 434 22 Kungsbacka SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 88516050 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Föreskrifter

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (6) Datum 2018-08-30 Vår beteckning SÖKANDE Medtrum AB Järnvägsgatan 13 522 30 Tidaholm SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT Datum 2018-04-23 Vår beteckning Diarienummer till beslut: Diarienummer till rättelse enligt 26 förvaltningslagen: 1077/2018 1 (7) SÖKANDE Axotan AB Drottninggatan 147 254 33 Helsingborg SAKEN Ansökan

Läs mer

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) avslår ansökan om att BD AutoShield Duo ska få ingå i läkemedelsförmånerna.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) avslår ansökan om att BD AutoShield Duo ska få ingå i läkemedelsförmånerna. 2013-11-22 1 (5) Vår beteckning SÖKANDE Becton Dickinson AB BOX 47204 100 74 Stockholm SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) avslår ansökan om att

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2012-03-05 Vår beteckning SÖKANDE Gilead Sciences Sweden AB Hemvärnsgatan 9, 8 tr. 171 54 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket,

Läs mer

09.00 Sammanträdets öppnande och eventuella frågor. Partiernas gruppmöten. Förslag till justerare: Christina Wahrolin (Ulric Andersson)

09.00 Sammanträdets öppnande och eventuella frågor. Partiernas gruppmöten. Förslag till justerare: Christina Wahrolin (Ulric Andersson) Sekretariat Ewa Pettersson FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (1) LANDSTINGSSTYRELSEN 2013-10-15 LK/131760 Plats Landstingshuset, Karlstad 09.00 Sammanträdets öppnande och eventuella frågor Partiernas gruppmöten 10.00

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (7) Datum 2018-09-14 Vår beteckning SÖKANDE ConvaTec (Sweden) AB Box 15138 167 15 Bromma SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-11-09 Vår beteckning SÖKANDE Shire Sweden AB Vasagatan 7 111 20 Stockholm SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att

Läs mer