Därför kommer EU-kommissionen under 2013 att. Det ligger i luften är Luftens år! ETT NYHETSBREV DEC 2012 FRÅN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Därför kommer EU-kommissionen under 2013 att. Det ligger i luften är Luftens år! ETT NYHETSBREV DEC 2012 FRÅN"

Transkript

1 Det ligger i luften ETT NYHETSBREV DEC 2012 FRÅN 2013 är Luftens år! 2013 är utsett till Luftens år inom EU. Luftkvaliteten i Europa har förbättrats stadigt de senaste 20 åren men mycket arbete återstår fortfarande. Utsläppen av flera luftföroreningar har minskat men har inte resulterat i den önskade förbättringen. Trenden ur ett europeiskt perspektiv är att halterna av kvävedioxid sjunker och att halterna av marknära ozon och partiklar stiger. Därför kommer EU-kommissionen under 2013 att genomföra en omfattande översyn av EU:s luftpolitik. Förhoppningen är att det kommer att resultera i ett kompletterat luftkvalitetsdirektiv, ett nytt så kallat takdirektiv samt en ny tematisk strategi för luftföroreningar. EU:s luftkvalitetsdirektiv (dir 2008/50/EG och 2004/107/ EG) kommer tillsammans med direktivet om nationella utsläppstak att vara de centrala direktiven inom strategin. Underlaget för dessa direktiv kommer att uppdateras inför framtida revideringar av direktiven. Eftersom Sverige som medlem i EU är skyldig att genomföra EU:s direktiv så kommer de reviderade luftkvalitetsdirektiven att ha stor påverkan på Sveriges framtida luftkvalitetslagstiftning. För mer information, se EU-kommissionens webbsidor för översynen: l Bild: Colourbox.

2 Trängselskattens påverkan på Göteborgsluften färre Göteborgare exponeras för höga halter av kvävedioxid Trängselskatten har en positiv påverkan på luftföroreningarna i Göteborg. Miljöförvaltningen i Göteborg har utrett hur halterna av kvävedioxid (NO 2 ) påverkas av trängselskattens införande. Resultaten visar att halterna sjunker med ca 1-2 procent i ytterområden av kommunerna Göteborg, Mölndal och Partille samt med ca 3-5 procent i centrala delar av Göteborg. 3 procents sänkning av halten innebär ca 1 mikrogram per kubikmeter kvävedioxid. Sänkningen av kvävedioxidhalterna innebär att ca färre göteborgare kommer att exponeras av halter över 20 vid sin bostad, vilket gör att Göteborgs miljömål om minskad kvävedioxidexponering år 2020 blir lättare att nå. Tunga fordon äter upp utsläppsminskningar Trängselskatten medför att trafikflödena minskar längs de flesta centrala leder, med vissa undantag som exempelvis Lundby hamngata och Tuvevägen. På vissa gator ökar trafiken med tunga fordon när trafiken med lätta fordon minskar, vilket medför att utsläppsminskningen ibland äts upp på grund av de färre men smutsigare tunga fordonen. l Exponeringshalter av NO2 med och utan trängselskatt Den övre blå kurvan visar exponeringen av kvävedioxid innan trängselskatten, och den undre gröna kurvan exponeringen efter att trängselskatten har påbörjats. Efter trängselskattens införande kommer ca färre göteborgare att exponeras av en kvävedioxidhalt över 20 mikrogram per kubikmeter, vilket är ett av göteborgs miljömål år 2020 för luftkvalitet.

3 Luftvårdsdagen 2012 Årets Luftvårdsdag ägde rum den 6 december i Göteborg. I år var det Göteborgs Hamn som var värd för dagen och vi höll till i Sjömanskyrkans lokaler. Dagen innehöll många intressanta föreläsningar. Björn Sigström och Åsa Wilske från Göteborgs Hamn inledde med att berätta om sin verksamhet. De berättade bland annat om åtgärder de gör för att minska sin miljöpåverkan. Sedan berättade luftvårdsprogrammets samordnare Mikael Hagberg om luftvårdsprogrammets arbete det senaste året och vad som kommer att göras nästa år. Efter det presenterade Emma Björkman från miljöförvaltningen i Göteborg luftkvalitetsmätningen som luftvårdsprogrammet har gjort i Kungsbacka under Resultaten från mätningen visar bland annat att halterna av kvävedioxid och partiklar (PM 10 ) vid mätplatsen generellt är låga och det bedöms inte finnas någon risk för att MKN överskrids under år 2012 i Kungsbacka. Innan det var dags för lunch fick vi lyssna till Lars Barregård som är överläkare och professor vid Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet. Han berättade om nya forskningsresultat kring samband mellan luftföroreningar och hälsa med särskilt fokus på hur barn påverkas. Därefter presenterade Sven Kindell från SMHI resultat från beräkningen av partikelhalter i regionens gaturum som luftvårdsprogrammet gjort under året och Lars E. Olsson, forskare i psykologi vid Karlstad Universitet berättade om sina forskningsresultat kring sambanden mellan lycka och olika transportsätt. Lars berättade bland annat att du tar dig lyckligast till jobbet genom att cykla eller gå. Dessutom fick vi veta mer om Västsvenska paketet genom Lars-Bertil Ekman från stadsledningskontoret. Avslutningsvis presenterade Tomas Wisell från miljöförvaltningen i Göteborg förväntade effekter på luftkvaliteten till följd av att trängselskatten införs i Göteborg. Miljöförvaltningens undersökning visar att trängselskatten får en positiv påverkan på luftföroreningarna i Göteborg. Luftvårdsprogrammet tackar Björn Sigström från Göteborgs Hamn och Lotta Dahlqvist från Sjömanskyrkan för det fina värdskapet och inramningen av dagen. Bra lokal, fungerande teknik och god service och mat gjorde att dagen fungerade fint. Vill ditt företag eller kommun vara värd för luftvårdsdagen nästa år? Hör av er! Läs mer om Luftvårdsprogrammet: l Lars Barregård berättade om hur barn påverkas av luftföroreningar. Bilder: Jöran Fagerlund.

4 Bild: Erik Bäck. Göteborgsregionen klarar partikelnormen Partikelnormen klaras i hela Göteborgsregionen. Det visar färska beräkningar som gjorts för utsatta gaturum och vägavsnitt av SMHI på uppdrag från Luftvårdsprogrammet. Alla kommuner klarade normen SMHI har beräknat partikelhalter (PM 10 ) i luften för år 2010 vid 50 gaturum i regionen. Inget av de studerade gaturummen beräknas ha överskridit miljökvalitetsnormen. Däremot beräknas överskridanden av den övre utvärderingströskeln ha skett vid 17 gaturum fördelat i Göteborgs, Mölndals och Partilles kommun. Inom kommunerna Ale, Alingsås, Härryda, Lerum och Kungsbacka förekom överskridanden av den nedre utvärderingströskeln medan de beräknade partikelhalterna ligger under den nedre utvärderingströskeln i Lilla Edet, Stenungsund samt på Tjörn och Öckerö. Det hårdast föroreningsbelastade gaturummet var Guldhedsgatan i Göteborg där beräknades 90-percentilen till 49,7 μg/m 3, alltså nära att tangera miljökvalitetsnormen (50 μg/m 3 ). Kraven på mätningar och beräkningar är olika beroende på hur höga föroreningshalterna är i en kommun. Om den nedre utvärderingströskeln överskrids ska kommunen utföra indikativa mätningar. Överskrids den övre utvärderingströskeln ska kommunen utföra kontinuerliga mätningar. Samverkar kommunerna kan de kontinuerliga mätningarna delas upp inom samverkansområdet. Det finns dock krav på att beräkningar som är validerade mot mätningar ska genomföras inom hela området t.ex. likt den beräkning av partiklar (PM 10 ) som nu genomförts. Överskrids miljökvalitetsnormen måste kommunen dock mäta kontinuerligt oavsett samverkan, för Göteborgsregionen är det aktuellt i Mölndal och Göteborg. Hela rapporten finns att hämta på vår hemsida, l

5 Omprövning av åtgärdsprogram för partiklar (PM 10 ) och kvävedioxid Program för samordnad kontroll Partikelnormen har klarats sen 2006 Nuvarande åtgärdsprogram för partiklar fastställdes av Länsstyrelsen 2006 och ska enligt Miljöbalken omprövas vart sjätte år. Göteborgs Stads och Luftvårdsprogrammets mätningar visar att miljökvalitetsnormen för partiklar har klarats sedan 2006 i Göteborg och bedömningen är att den kommer att klaras även framöver. Mot bakgrund av detta kommer Länsstyrelsen besluta att det inte krävs något åtgärdsprogram för partikar framöver. Avvaktar med åtgärdsprogram för kvävedioxid Miljökvalitetsnormen för kvävedioxid överskrids däremot på ett antal platser i Göteborg. Överskridandena förekommer främst längs de stora statliga trafiklederna samt på vissa stadsgator. Från och med den 1 januari 2013 införs trängselskatter i Göteborg, vilka förväntas dämpa trafiken och därmed utsläpp och halter av partiklar och kvävedioxid. Därutöver tar Göteborgs Stad fram ett miljöprogram som också innehåller en rad åtgärder för att bland annat dämpa utsläppen från trafiken. Programmet väntas bli antaget under hösten Mot bakgrund av detta avvaktar Länsstyrelsen med att besluta om det behövs ett nytt åtgärdsprogram. Först måste man se vad nya mätningar, trängselskatter och nytt miljöprogram ger för effekter. l Den 20 november beslutade Luftvårdsprogrammets styrgrupp om kommande års mät- och beräkningsstrategi Målsättningen med strategin är, precis som tidigare år, att optimera luftövervakningen ur ett regionalt perspektiv. Det innebär att vi ska använda befintliga resurser på ett effektivt sätt för att få en så bra övervakning som möjligt. Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet (NFS 2010:8) ska samverkan mellan kommuner bedrivas i enlighet med ett Program för samordnad kontroll, vilket femårsstrategin utgör. Enligt programmet fortsätter den fasta mätverksamheten som tidigare vid Luftvårdsprogrammets mätstationer i Mölndal och Gårda i Göteborg. Mätstationen vid Järntorget lades ner under Beslutet om att stänga ner mätstationen togs efter att mätstationens analysator gått sönder. Det var inte ekonomiskt försvarbart att investera i en ny analysator och behålla mätstationen eftersom regionen ändå uppfyller lagkravet på antalet mätstationer och eftersom mätstationen inte bedömdes vara viktig ur andra perspektiv. Beslutet togs också mot bakgrund av nuvarande osäkerhet kring vilka mätinstrument som överensstämmer med referensmetoden eller likvärdig metod. Beräkningar av kvävedioxid och partiklar fortsätter med treårsintervall. Dessutom ingår löpande underhåll av emissionsdatabasen samt en indikativ mätning i någon medlemskommun varje år också i strategin. Övriga projekt som föreslås för perioden är: - Helårsmätning av bensen med passiva provtagare - Luftföroreningar i avgasplymer från bussar och taxi - Exponeringsstudie av normalpendlare i Göteborgsregionen - Mätningar av ultrafina partiklar i gaturum. l

6 Luftvårdsprogrammets verksamhetsplan 2013 Fokus på de fasta mätstationerna 2013 Nästa år ligger Luftvårdsprogrammets huvudfokus på att få programmets fasta mätstationer att bli godkända som referensmetod. Som vi skrivit i tidigare nyhetsbrev börjar de nya lagkraven gälla från 11 juni De nya kraven säger att alla mätstationer som används för fasta mätningar skall överensstämma med referensmetod eller vara likvärdiga. Lagkraven kan komma att kräva omfattande investeringar av ny utrustning men i dagsläget är det fortfarande oklart om befintliga instrument blir godkända som referensmetod och i vilken omfattning det kommer att krävas investeringar. Luftvårdsprogrammet beräknar kvävedioxidhalter Förutom arbetet med mätstationerna kommer Luftvårdsprogrammet att genomföra två beräkningsprojekt under året, en beräkning av kvävedioxid för regionen och regionens större tätorter som görs vart tredje år och en studie av industrins påverkan på halterna av kolväten på Hisingen i Göteborg. Luftkvalitetsmätning i Ale kommun uppskjuten till 2014 Luftkvalitetsmätningen som var planerad i Ale kommun 2013 skjuts upp till Beslutet togs mot bakgrund av att den aktuella mätplatsen inte förväntas ha representativa trafikflöden förrän Informationsverksamheten fortsätter som tidigare genom hemsidan månadsrapporter, nyhetsbrevet, pollenrapportering och Luftvårdsdagen. Ny rapport Beräknade partikelhalter för år 2010 vid utvalda gatu- och vägavsnitt i Göteborgsregionen Luftkvalitetsmätning i Kungsbacka kommun januari april 2012 Rapporterna finns på vår hemsida, Vi finansierar luftvårdsprogrammet: Kommunerna i Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) samt Västtrafik Göteborgsområdet, Trafikverket Region Väst, Stena Line, Taxi Göteborg, Göteborg Energi, Göteborgs Hamn, Swedavia Göteborg Landvetter Airport, Mölndal Energi, Nynäs Refining, Preem AB, Renova, St1 Refinery AB, Tefco, Volvo Group Sweden AB samt Volvo Personvagnar Göteborgsregionens luftvårdsprogram, c/o Miljöförvaltningen i Göteborg Adress: Box 7012, Göteborg Tel:

Miljöförvaltningen i Göteborg sammanställer

Miljöförvaltningen i Göteborg sammanställer Det ligger i luften ETT NYHETSBREV JUNI 2013 FRÅN Luftkvaliteten i Göteborgsområdet Årsrapport 2012 Miljöförvaltningen i Göteborg sammanställer varje år en rapport över luftkvaliteten i Göteborgsområdet.

Läs mer

Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen

Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Verksamhetsplan 2013 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen BAKGRUND OCH MÅLSÄTTNING I luftvårdsprogrammet samarbetar Göteborgsregionens kommuner, Trafikverket Region Väst och företag, för att gemensamt

Läs mer

Efter införandet av trängselskatten vid årsskiftet. Det ligger i luften. Bättre luft med trängselskatt ETT NYHETSBREV DEC 2013 FRÅN

Efter införandet av trängselskatten vid årsskiftet. Det ligger i luften. Bättre luft med trängselskatt ETT NYHETSBREV DEC 2013 FRÅN Det ligger i luften ETT NYHETSBREV DEC 2013 FRÅN Bättre luft med trängselskatt Foto: Tomas Wisell. Efter införandet av trängselskatten vid årsskiftet har trafiken minskat på Göteborgs gator. Det innebär

Läs mer

Göteborg 2013-03-26. Till Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Kallelse

Göteborg 2013-03-26. Till Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Kallelse Göteborg 2013-03-26 Till Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Kallelse Ledamöter hälsas härmed välkomna till sammanträde med styrgruppen för Luftvårdsprogrammet tisdagen den 26 mars, kl. 13.00 16.00

Läs mer

WWFs globala program Climate Savers involverar. Det ligger i luften. Volvo utvidgar klimatsamarbete med WWF ETT NYHETSBREV JUNI 2012 FRÅN

WWFs globala program Climate Savers involverar. Det ligger i luften. Volvo utvidgar klimatsamarbete med WWF ETT NYHETSBREV JUNI 2012 FRÅN Det ligger i luften ETT NYHETSBREV JUNI 2012 FRÅN Volvo utvidgar klimatsamarbete med WWF Volvo Anläggningsmaskiner och Volvo Bussar ansluter sig till Volvokoncernens samarbete med WWFs program Climate

Läs mer

Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen

Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Verksamhetsplan 2014 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen BAKGRUND OCH MÅLSÄTTNING I luftvårdsprogrammet samarbetar Göteborgsregionens kommuner, Trafikverket Region Väst och företag för att gemensamt

Läs mer

Ren regionluft

Ren regionluft Ren regionluft 2014-2018 Mät- och beräkningsstrategi 2014-2018 för Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Program för samordnad kontroll Luftvårdsprogrammets uppgift är att övervaka och informera om den

Läs mer

Det ligger i luften. Ny hemsida och nytt namn. Den nya hemsidan hittar man numera direkt på startsidan ETT NYHETSBREV JUNI 2010 FRÅN

Det ligger i luften. Ny hemsida och nytt namn. Den nya hemsidan hittar man numera direkt på startsidan ETT NYHETSBREV JUNI 2010 FRÅN Det ligger i luften ETT NYHETSBREV JUNI 2010 FRÅN Ny hemsida och nytt namn Under våren sjösattes luftvårdsprogrammets nya hemsida. Nu kan du botanisera i en mer användarvänlig, mer innehållsrik och snyggare

Läs mer

Program för samordnad kontroll Kontrollstrategi och kvalitetssäkringsprogram

Program för samordnad kontroll Kontrollstrategi och kvalitetssäkringsprogram Program för samordnad kontroll Kontrollstrategi och kvalitetssäkringsprogram Viktoria Viklander, samordnare Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Hung Nguyen, miljöutredare miljöförvaltningen, Göteborgs

Läs mer

Ren regionluft

Ren regionluft Ren regionluft 2013-2017 mät och beräkningsstrategi 2013-2017 för Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Program för samordnad kontroll Luftvårdsprogrammet uppgift är att övervaka och informera om den

Läs mer

Ren regionluft Mät- och beräkningsstrategi för

Ren regionluft Mät- och beräkningsstrategi för Ren regionluft 2012-16 Mät- och beräkningsstrategi för Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Program för samordnad kontroll Luftvårdsprogrammet har i uppgift att övervaka och informera om den regionala

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen

Verksamhetsplan 2017 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Verksamhetsplan 2017 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen BAKGRUND OCH MÅLSÄTTNING I Luftvårdsprogrammet samarbetar Göteborgsregionens kommuner, Trafikverket Region Väst, Länsstyrelsen i Västra Götalands

Läs mer

Det ligger i luften. Ny metod upptäcker bussar med dålig avgasrening ETT NYHETSBREV JAN 2011 FRÅN

Det ligger i luften. Ny metod upptäcker bussar med dålig avgasrening ETT NYHETSBREV JAN 2011 FRÅN Det ligger i luften ETT NYHETSBREV JAN 2011 FRÅN Ny metod upptäcker bussar med dålig avgasrening En buss står startklar för att passera mätutrustningen som kommer att mäta dess utsläpp av kväveoxid, kolväten,

Läs mer

Ren regionluft mät- och beräkningsstrategi för Göteborgsregionens luftvårdsprogram,

Ren regionluft mät- och beräkningsstrategi för Göteborgsregionens luftvårdsprogram, 2009-10-26 Ren regionluft mät- och beräkningsstrategi för Göteborgsregionens luftvårdsprogram, 2010-14 Luftvårdsprogrammet har i uppgift att övervaka och informera om den regionala luftmiljön. En fortsatt

Läs mer

Hur mycket påverkas luften av skorstensutsläpp?

Hur mycket påverkas luften av skorstensutsläpp? JUNI 29 Hur mycket påverkas luften av skorstensutsläpp? En kartläggning av hur utsläppen från luftvårdsprogrammets medlemsföretag påverkar luftkvaliteten är nu färdig. Därmed finns en aktuell bild av hur

Läs mer

Ren regionluft mät- och beräkningsstrategi för Göteborgsregionens luftvårdsprogram,

Ren regionluft mät- och beräkningsstrategi för Göteborgsregionens luftvårdsprogram, 2008-11-10 Ren regionluft mät- och beräkningsstrategi för Göteborgsregionens luftvårdsprogram, 2009-13 Luftvårdsprogrammet har i uppgift att övervaka och informera om den regionala luftmiljön. En fortsatt

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen

Verksamhetsplan 2016 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Verksamhetsplan 2016 Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen BAKGRUND OCH MÅLSÄTTNING I luftvårdsprogrammet samarbetar Göteborgsregionens kommuner, Trafikverket Region Väst, Länsstyrelsen och företag för

Läs mer

Göteborgsregionens luftvårdsprogram, verksamhetsplan 2010

Göteborgsregionens luftvårdsprogram, verksamhetsplan 2010 Göteborgsregionens luftvårdsprogram, verksamhetsplan 2010 BAKGRUND OCH MÅLSÄTTNING I Göteborgsregionens luftvårdsprogram samarbetar Göteborgsregionens kommuner, Vägverket region Väst och företag, för att

Läs mer

Styrgruppen för Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen. Maja Wadstein 20 april Till Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Kallelse

Styrgruppen för Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen. Maja Wadstein 20 april Till Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Kallelse Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Till Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Kallelse Ledamöter hälsas härmed välkomna till sammanträde med styrgruppen för Luftvårdsprogrammet torsdagen den 20

Läs mer

Regeringen fastställde i december

Regeringen fastställde i december JUNI 2005 Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i Göteborgsregionen Regeringen fastställde i december 2004 åtgärdsprogram för att klara MKN i Stockholm och Göteborg. Det betyder

Läs mer

Det ligger i luften. Lägsta kvävedioxidhalterna i taknivå på 40 år Halterna av kvävedioxid i taknivå är de lägsta ETT NYHETSBREV JUNI 2015 FRÅN

Det ligger i luften. Lägsta kvävedioxidhalterna i taknivå på 40 år Halterna av kvävedioxid i taknivå är de lägsta ETT NYHETSBREV JUNI 2015 FRÅN Det ligger i luften ETT NYHETSBREV JUNI 215 FRÅN Foto:Viktoria Viklander. Mätstationen på femmanhuset. Lägsta kvävedioxidhalterna i taknivå på 4 år Halterna av kvävedioxid i taknivå är de lägsta sedan

Läs mer

Månadsrapport för luftövervakning i juni - augusti 2018

Månadsrapport för luftövervakning i juni - augusti 2018 Januari 19 Månadsrapport för luftövervakning i juni - augusti 18 På uppdrag av Luftvårdsförbundet i Göteborgsregionen Malin Fredricsson, Karin Söderlund Författare: Malin Fredricsson, Karin Söderlund På

Läs mer

Månadsrapport för luftövervakning i oktober 2018

Månadsrapport för luftövervakning i oktober 2018 Februari 19 På uppdrag av Luftvårdsförbundet i Göteborgsregionen Malin Fredricsson Författare: Malin Fredricsson På uppdrag av: Luftvårdsförbundet i Göteborgsregionen Fotograf: Malin Fredricsson Rapportnummer

Läs mer

Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen

Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen 2018-06-19 Miljökvalitetsnormen för kvävedioxid klaras inte i Göteborgsregionen Dygnsvärden av NO 2 (98-percentil)

Läs mer

Luftkvalitetsutredning. Krokslätt 182:2. bild. Karta: Göteborgs Stad

Luftkvalitetsutredning. Krokslätt 182:2. bild. Karta: Göteborgs Stad Luftkvalitetsutredning Krokslätt 182:2 bild Karta: Göteborgs Stad Förord Luftkvalitetsutredningen är utförd av miljöförvaltningen på uppdrag av stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad. Beräkningar och rapport

Läs mer

Lokala luftkvalitetsproblem och lösningar

Lokala luftkvalitetsproblem och lösningar Lokala luftkvalitetsproblem och lösningar Harald Perby Två olika perspektiv Luftkvalitet Lokalt problem. Mest lokala åtgärder. Känt sedan mycket länge. Två olika perspektiv Luftkvalitet Lokalt problem.

Läs mer

Under två sommarveckor 2007 utfördes mätningar av bensen på

Under två sommarveckor 2007 utfördes mätningar av bensen på JUNI 8 Bra luft i småbåtshamnar Under två sommarveckor 7 utfördes mätningar av bensen på Tjörn i Skärhamn och Rönnäng. Syftet var att öka kunskapen om luftsituationen vid småbåtshamnar att kunna förbättra

Läs mer

Kompletterande luftkvalitetsutredning för Forsåker

Kompletterande luftkvalitetsutredning för Forsåker Author Markus Olofsgård Phone +46 10 505 00 00 Mobile +46703566210 E-mail markus.olofsgard@afconsult.com Date 2015-02-11 Project ID 702782 MölnDala Fastighets AB Kompletterande luftkvalitetsutredning för

Läs mer

Logistiklösning ger bättre luft i Göteborg

Logistiklösning ger bättre luft i Göteborg OKT 2003 Logistiklösning ger bättre luft i Göteborg Ökad ekonomisk tillväxt leder ofta till ett ökat transportbehov. Transportbranschen påverkar hela samhället inte bara här hemma, utan också ute i världen.

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Miljöförvaltningen Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Utredningsrapport 2016:16 www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten vid kontorslokalen Smedjan på

Läs mer

Det ligger i luften. Forskare från Göteborg vill kartlägga Kinas nya smog Luften i kinesiska storstadsregioner är ett stort

Det ligger i luften. Forskare från Göteborg vill kartlägga Kinas nya smog Luften i kinesiska storstadsregioner är ett stort Det ligger i luften ETT NYHETSBREV JUNI 2014 FRÅN Foto: Håkan Pleijel. Forskare från Göteborg vill kartlägga Kinas nya smog Luften i kinesiska storstadsregioner är ett stort hälsoproblem. Här finns en

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Mjölktorget

Luftkvalitetsutredning Mjölktorget Luftkvalitetsutredning Mjölktorget bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av stadsbyggnadskontoret. Mätningar och rapportskrivning är gjort av Emma Björkman och Erik Svensson på

Läs mer

Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2007

Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2007 Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2007 Samhällsbyggnadskontoret Miljö och hälsoskydd Rapport 2007-03 Sammanfattning Uppmätta halter av kvävedioxid (NO 2 ) som dygns- och

Läs mer

Luftkvaliteten vid Lundbyleden förmätning 2012

Luftkvaliteten vid Lundbyleden förmätning 2012 Luftkvaliteten vid Lundbyleden förmätning 2012 Dokumenttitel: Luftkvaliteten vid Lundbyleden förmätning 2012 Västsvenska paketet Utförande part: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Emma Björkman Förord Den

Läs mer

Mätningar av partiklar PM10 och PM2,5 vid Stationsgatan i Borlänge

Mätningar av partiklar PM10 och PM2,5 vid Stationsgatan i Borlänge 1:2016 Mätningar av partiklar PM10 och PM2,5 vid Stationsgatan 16-18 i Borlänge Kalenderåret 2015 Magnus Brydolf och Billy Sjövall SLB-ANALYS: FEBRUARI 2016 Förord Under kalenderåret 2015 mättes halter

Läs mer

Luftkvaliteten i Göteborg efter införandet av trängselskatten utvärdering av januari-juni 2013

Luftkvaliteten i Göteborg efter införandet av trängselskatten utvärdering av januari-juni 2013 Luftkvaliteten i Göteborg efter införandet av trängselskatten utvärdering av januari-juni 213 Dokumenttitel: Luftkvaliteten i Göteborg efter införandet av trängselskatterna Västsvenska paketet rapport

Läs mer

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Utredningsrapport 2016:01 Infovisaren Stadsbyggnadskontoret Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Foto: Marit Lissdaniels Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten på taket

Läs mer

Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2006

Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2006 Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2006 Samhällsbyggnadskontoret Miljö och hälsoskydd Rapport 2006-03 Inledning I denna rapport presenteras resultaten av luftföroreningsmätningar

Läs mer

Program för samordnad kontroll av luftkvalitet i Jönköpings län 2013 2020

Program för samordnad kontroll av luftkvalitet i Jönköpings län 2013 2020 Program för samordnad kontroll av luftkvalitet i Jönköpings län 2013 2020 Antagen på Luftvårdsförbundets styrelsemöte 11 juni 2012, kostnadsfördelning justerad på styrelsemöte 23 november 2012 Bakgrund

Läs mer

Ren regionluft - Lerums kommun Beräkningar av kvävedioxid i. Tomas Wisell Miljöförvaltningen Göteborg

Ren regionluft - Lerums kommun Beräkningar av kvävedioxid i. Tomas Wisell Miljöförvaltningen Göteborg Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Lerums kommun 2012 Tomas Wisell Miljöförvaltningen Göteborg Rapport 157 Lerum December 2013 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 BAKGRUND OCH SYFTE...

Läs mer

Det ligger i luften. Luftkvaliteten i Göteborgsregionen 2015 Luftkvaliteten är ett problem i våra tätorter på ETT NYHETSBREV JUNI 2016 FRÅN

Det ligger i luften. Luftkvaliteten i Göteborgsregionen 2015 Luftkvaliteten är ett problem i våra tätorter på ETT NYHETSBREV JUNI 2016 FRÅN Det ligger i luften ETT NYHETSBREV JUNI 2016 FRÅN Inversion. Foto: Erik Svensson. Luftkvaliteten i Göteborgsregionen 2015 Luftkvaliteten är ett problem i våra tätorter på grund av att det finns många utsläppskällor

Läs mer

Sammanställning av halter PM10/PM2,5 och NO2 vid Svärdsjögatan 3 i Falun

Sammanställning av halter PM10/PM2,5 och NO2 vid Svärdsjögatan 3 i Falun Sammanställning av halter PM10/PM2,5 och NO2 vid Svärdsjögatan 3 i Mätningar av PM10/PM2,5 och NO 2 under kalenderåret 2016 och NO 2 under januariapril år 2017 Magnus Brydolf och Billy Sjövall På uppdrag

Läs mer

Luften i Umeå. Sammanställning av mätningar vid Storgatan 113,

Luften i Umeå. Sammanställning av mätningar vid Storgatan 113, Luften i Umeå Sammanställning av mätningar vid Storgatan 113, 2008-11-03 2009-11-03 Inledning I denna rapport presenteras resultaten av kvävedioxidmätningar (NO2) vid Storgatan 113 öst på stan under perioden

Läs mer

Sammanställning av partikelhalter PM10/PM2,5 vid Vasagatan 11 i Mora

Sammanställning av partikelhalter PM10/PM2,5 vid Vasagatan 11 i Mora Sammanställning av partikelhalter PM10/PM2,5 vid Vasagatan 11 i Mora Mätperiod 2017-01-01 till 2017-12-31 Magnus Brydolf och Billy Sjövall På uppdrag av Mora kommun [Skriv här] SLB 1:2018 Innehållsförteckning

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Mars 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

EU: HUR PÅVERKAS VI? HUR PÅVERKAR VI?

EU: HUR PÅVERKAS VI? HUR PÅVERKAR VI? EU: HUR PÅVERKAS VI? HUR PÅVERKAR VI? Stockholm 23 september Matthew Ross-Jones, Enheten för luft & klimat Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-02-26 1 Övergripande EU mål för

Läs mer

Förslag på utvärderingsstrategier för Sverige enligt EU:s luftkvalitetsdirektiv. Johan Genberg Enheten för luft och klimat Naturvårdsverket

Förslag på utvärderingsstrategier för Sverige enligt EU:s luftkvalitetsdirektiv. Johan Genberg Enheten för luft och klimat Naturvårdsverket Förslag på utvärderingsstrategier för Sverige enligt EU:s luftkvalitetsdirektiv Johan Genberg Enheten för luft och klimat Naturvårdsverket Bakgrund Luftkvalitetsdirektiven innehåller detaljerade krav på

Läs mer

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN Miljöförvaltningen LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN Sommaren 2005 Vintern 2005/2006 Resultat från mätningar inom URBAN-projektet Rose-Marie Stigsdotter Miljöinspektör Rapport 2006:13 Miljöförvaltningen

Läs mer

Regeringen fastställer i detta åtgärdsprogram att de åtgärder som framgår av bilagan behöver vidtas för att bidra till att miljökvalitetsnormen

Regeringen fastställer i detta åtgärdsprogram att de åtgärder som framgår av bilagan behöver vidtas för att bidra till att miljökvalitetsnormen Regeringsbeslut 17 2004-12-09 M2003/1912/Mk Miljödepartementet Länsstyrelsen i Västra Götalands län 403 40 GÖTEBORG Åtgärdsprogram avseende miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i Göteborgsregionen 1 bilaga

Läs mer

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman Luftkvalitetsutredning vid Prospect Hillgatan bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av Göteborgs Stads stadsbyggnadskontor. Mätningar och rapportskrivning är utförda av Emma

Läs mer

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Mätningar under februari-april år 2017 Magnus Brydolf och Billy Sjövall Utförd på uppdrag av Uppsala kommun [Skriv här]

Läs mer

Haltbidragsberäkning av kvävedioxid - för några av Luftvårdsprogrammet medlemsföretag år 2009

Haltbidragsberäkning av kvävedioxid - för några av Luftvårdsprogrammet medlemsföretag år 2009 Haltbidragsberäkning av kvävedioxid - för några av Luftvårdsprogrammet medlemsföretag år 2009 Malin Andersson Björn Nilsson Miljöförvaltningen Göteborg Rapport 149 Juni 2009 1 2 Förord På uppdrag av Luftvårdsprogrammet

Läs mer

Luften i Umeå Sammanställning av mätningar vid Biblioteket 2012

Luften i Umeå Sammanställning av mätningar vid Biblioteket 2012 Luften i Umeå Sammanställning av mätningar vid Biblioteket 2012 Umeå kommun Miljö- och hälsoskydd Rapport 2013-01 Inledning I denna rapport presenteras resultaten av luftföroreningsmätningar 2012 från

Läs mer

Kv Brädstapeln 15, Stockholm

Kv Brädstapeln 15, Stockholm LVF 2008:20 Kv Brädstapeln 15, Stockholm BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER FÖR NULÄGET ÅR 2008 OCH VID EN UTBYGGNAD ÅR 2012 Boel Lövenheim SLB-ANALYS, AUGUSTI 2008 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Luften i Sundsvall 2011

Luften i Sundsvall 2011 Luften i Sundsvall 2011 Miljökontoret april 2012 Tel (expeditionen): 19 11 77 Luften i Sundsvall 1(8) Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 2 2 MILJÖKVALITETSNORMER OCH MILJÖMÅL... 3 3 MÄTNINGAR AV

Läs mer

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA Miljöförvaltningen LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA Kalenderåret 2008 och vinterhalvåret 2008/2009 Resultat från mätningar inom Urbanmätnätet Amir Ghazvinizadeh Rapport 2010:5 Miljöinspektör Miljöförvaltningen

Läs mer

Miljö- och hälsoskydd. Rapport Luften i Umeå. Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2010

Miljö- och hälsoskydd. Rapport Luften i Umeå. Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2010 Miljö- och hälsoskydd Rapport 2010-01 Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2010 Inledning I denna rapport presenteras resultaten av luftföroreningsmätningar från kommunens

Läs mer

9:00 Samverkansområdets verksamhet under året. 10:00 Miljökvalitetsnormerna för luft samt den nya Luftguiden (Naturvårdsverket) 10:30 Paus

9:00 Samverkansområdets verksamhet under året. 10:00 Miljökvalitetsnormerna för luft samt den nya Luftguiden (Naturvårdsverket) 10:30 Paus 9:00 Samverkansområdets verksamhet under året 10:00 Miljökvalitetsnormerna för luft samt den nya Luftguiden (Naturvårdsverket) 10:30 Paus 10:45 Återkoppling om Skånes kontrollstrategi och rapportering

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... November 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Inledande kartläggning av luftkvalitet

Inledande kartläggning av luftkvalitet 2018-06-27 Inledande kartläggning av luftkvalitet VILHELMINA KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden Vilhelmina kommun 1. Kartläggningens syfte Varje kommun är skyldig att kontrollera sin luftkvalitet i relation

Läs mer

Inledande kartläggning av luftkvalitet

Inledande kartläggning av luftkvalitet RAPPORT 2018-06-30 MBN 18-106 421 Inledande kartläggning av luftkvalitet Bjurholms kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post 916 81 Bjurholm Storgatan 9 0932-140 00 0932-141 90 kommunen@bjurholm.se

Läs mer

Ren Regionluft Beräkningar av kvävedioxid i Öckerö kommun 2006

Ren Regionluft Beräkningar av kvävedioxid i Öckerö kommun 2006 Ren Regionluft Beräkningar av kvävedioxid i Öckerö kommun 2006 Malin Andersson Miljöförvaltningen Göteborg Delrapport 145 Februari 2008 2 Göteborgsregionens luftvårdsprogram Miljökvalitetsnormer Sedan

Läs mer

Luftföroreningsmätningar i Kungälv vintern

Luftföroreningsmätningar i Kungälv vintern Luftföroreningsmätningar i Kungälv vintern 2006-2007 Erik Bäck Miljöförvaltningen Göteborg Rapport 144 Augusti 2007 1 Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har av Göteborgsregionens luftvårdsprogram fått

Läs mer

Ren regionluft Program för samordnad kontroll Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen

Ren regionluft Program för samordnad kontroll Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Ren regionluft 2017-2021 Program för samordnad kontroll Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Tel: 031 335 51 45, anna.axelsson@grkom.se Innehåll PROGRAM FÖR SAMORDNAD

Läs mer

Luften i Sundsvall 2013. Miljökontoret

Luften i Sundsvall 2013. Miljökontoret Luften i Sundsvall 2013 Miljökontoret Luften i Sundsvall Sida 2 av 10 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 MILJÖKVALITETSNORMER OCH MILJÖMÅL... 4 3 MÄTNINGAR AV LUFTFÖRORENINGAR I SUNDSVALL...

Läs mer

Norra Länken preliminära resultat från mätningarna av luftföroreningar längs Valhallavägen

Norra Länken preliminära resultat från mätningarna av luftföroreningar längs Valhallavägen Norra Länken preliminära resultat från mätningarna av luftföroreningar längs Valhallavägen Ann-Christine Stjernberg Miljöutredare, SLB-analys, Kvällens upplägg Luftföroreningar i Stockholm normer och mätningar

Läs mer

PM Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala

PM Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala Erik Hävermark Rikshem Box 307 101 26 Stockholm PM 2017-06-02 Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala I följande PM redovisas en beräkning av halten partiklar (PM10)

Läs mer

Mätningar av luftföroreningar i Västra Götaland 2012 U-4227

Mätningar av luftföroreningar i Västra Götaland 2012 U-4227 Mätningar av luftföroreningar i Västra Götaland 2012 U-4227 PM 10 - mätningar i Mariestad Foto: Håkan Magnusson Göteborg 2013-04-11 Karin Persson IVL Svenska Miljöinstitutet AB Barbara Sandell Luft i Väst

Läs mer

PM Luftkvalitet i Östra Kroppkärr, reviderad

PM Luftkvalitet i Östra Kroppkärr, reviderad Sid 1(9) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Plan- och byggavdelningen 2018-07-04, reviderad 2019-03-06 Karolina Norlin, 054-540 45 40 PM Luftkvalitet i Östra Kroppkärr, reviderad SYFTE Denna PM tas fram för att

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juni 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juni 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Kronobergs läns tätortsprogram. Övervakning av luftkvalitet i samverkan

Kronobergs läns tätortsprogram. Övervakning av luftkvalitet i samverkan Kronobergs läns tätortsprogram Övervakning av luftkvalitet i samverkan Samverkan i Kronobergs län luftvårdsförbundet Varför samverka? - Kommunerna är ansvariga att övervaka luftkvalitet; - Naturvårdsverket

Läs mer

Riskbedömning av gatu- och vägstråk i Göteborgsregionen för partiklar (PM 10 )

Riskbedömning av gatu- och vägstråk i Göteborgsregionen för partiklar (PM 10 ) Riskbedömning av gatu- och vägstråk i Göteborgsregionen för partiklar (PM 10 ) Jonny Andersson Miljöförvaltningen Göteborg Rapport 143 Juni 2007 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Bakgrund och Syfte

Läs mer

Luften i Sundsvall 2010

Luften i Sundsvall 2010 Luften i Sundsvall 2010 Sammanfattning Nivåerna av kvävedioxid har varit högre under 2010 och 2011 än under tidigare år. Miljökvalitetsnormen klarades med knapp marginal vid Skolhusallén under 2010. Under

Läs mer

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2012

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2012 Handläggare: Tomas Sjöstedt/ Kari Nyman Sid 1(7) Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort Sammanfattning Mätningar av kvävedioxid och partiklar i luften på Viktoriagatan har nu pågått kontinuerligt

Läs mer

Luftutredning Litteraturgatan

Luftutredning Litteraturgatan Miljöförvaltningen Luftutredning Litteraturgatan www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten vid Litteraturgatan i Göteborg och

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Januari 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, januari 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2018

Samtliga månadsanställda jan apr 2018 208 jan apr 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 7,6 7,8 6, Ale 8, 8,3 8,7 6, Härryda 7,5 8,5 8,8 6,2 Partille 7,8 8,5 9,6 3,6 Mölndal 7,7 8,7 9,0 6,4 Alingsås 8, 8,7 8,9 6, Stenungsund 7,7 8,8

Läs mer

Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Tjörns kommun Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg

Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Tjörns kommun Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Tjörns kommun 2015 Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Miljökvalitetsnormer och miljömål... 4 Utredningskommun

Läs mer

Ren regionluft. Beräkningar av kvävedioxid i Kungsbacka kommun Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg

Ren regionluft. Beräkningar av kvävedioxid i Kungsbacka kommun Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg Ren regionluft Beräkningar av kvävedioxid i Kungsbacka kommun 2015 Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Miljökvalitetsnormer och miljömål... 4 Utredningskommun

Läs mer

Luften i Sundsvall 2014 Mätstation för luftkvalité i centrala Sundsvall.

Luften i Sundsvall 2014 Mätstation för luftkvalité i centrala Sundsvall. Miljökontoret Luften i Sundsvall 2014 Mätstation för luftkvalité i centrala Sundsvall. Luften i Sundsvall Sida 2 av 10 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 MILJÖKVALITETSNORMER OCH MILJÖMÅL...

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan aug 2018

Samtliga månadsanställda jan aug 2018 208 jan aug jan aug 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 6,3 6,4 6,5 5,2 Ale 8, 7,9 6,8 7, 5,3 Härryda 7,5 7,3 7,3 7,6 5,2 Stenungsund 7,7 7,6 7,3 7,5 6, Alingsås 8, 7,3 7,6 4, Partille 7,8 7,8

Läs mer

Luft i Väst Kontrollstrategi för utomhusluft

Luft i Väst Kontrollstrategi för utomhusluft Mätare för NO2 på lyktstolpe, Ödsmåls gamla kyrkogård Luft i Väst Kontrollstrategi för utomhusluft 2018-2022 1 Innehållsförteckning Syfte Bakgrund och målsättning Samverkansområdet geografiska utbredning

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juli 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Beräkningar av kvävedioxidhalten i centrala Lerum vid olika vägtrafikscenarier, idag och år Uppdragsrapport 2009:3

Beräkningar av kvävedioxidhalten i centrala Lerum vid olika vägtrafikscenarier, idag och år Uppdragsrapport 2009:3 Beräkningar av kvävedioxidhalten i centrala Lerum vid olika vägtrafikscenarier, idag och år 2020. Uppdragsrapport 2009:3 Förord I samband med arbetet med ett nytt program för Lerums centrum fick Miljöförvaltningen

Läs mer

kan dröja sig kvar, medan utsläpp på hög höjd sprids (se foto nästa sida). Den omfattande sjöfarten är också Söderhamn Sandviken Jönköping Köping

kan dröja sig kvar, medan utsläpp på hög höjd sprids (se foto nästa sida). Den omfattande sjöfarten är också Söderhamn Sandviken Jönköping Köping DEC 9 Halterna av NO 2 högst i Göteborg Göteborg har högst halter av kvävedioxid i Sverige. Miljökvalitetsnormen nås inte på långa vägar i göteborgsregionen trots allt renare fordon och ett i stort sett

Läs mer

Luften i Sundsvall 2012

Luften i Sundsvall 2012 Luften i Sundsvall 2012 Miljökontoret jan 2013 Tel (expeditionen): 19 11 90 DOKUMENTNAMN: LUFTEN I SUNDSVALL 2011 ÄNDRAT : 2013-01-31 14:28 Luften i Sundsvall 1(8) Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING...

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Davidshallstorgsgaraget

Luftkvalitetsutredning Davidshallstorgsgaraget 2006-04-05 Luftkvalitetsutredning Davidshallstorgsgaraget SAMMANFATTNING På uppdrag av gatukontoret har miljöförvaltningen kartlagt luftkvaliteten vid planerad byggnation av garage under Davidshallstorg

Läs mer

Ren regionluft Program för samordnad kontroll Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen

Ren regionluft Program för samordnad kontroll Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Ren regionluft 2015-2019 Program för samordnad kontroll Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Tel: 031 368 3881 Epost: mikael.hagberg@miljo.goteborg.se Innehåll

Läs mer

Partikelmätningar på Guldhedsgatan vid Sahlgrenska sjukhuset vårvintern Uppdragsrapport 2006:2

Partikelmätningar på Guldhedsgatan vid Sahlgrenska sjukhuset vårvintern Uppdragsrapport 2006:2 Partikelmätningar på Guldhedsgatan vid Sahlgrenska sjukhuset vårvintern 2006 Uppdragsrapport 2006:2 Förord I denna rapport presenteras en mätning av partiklar (PM 10 ) på Guldhedsgatan i Göteborg under

Läs mer

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet juni Var mäter vi? Luftföroreningar juni Samlad bedömning...

Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet juni Var mäter vi? Luftföroreningar juni Samlad bedömning... Juni 217 Innehållsförteckning Sammanfattning av luftkvalitet och väder i Göteborgsområdet juni 217... 1 Vad mäter vi?... 1 Var mäter vi?... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Luftföroreningar juni 217...

Läs mer

Ren Regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Härryda kommun 2009

Ren Regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Härryda kommun 2009 Ren Regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Härryda kommun 2009 Malin Andersson och Maria Holmes Miljöförvaltningen Göteborg Rapport 152 - Härryda Oktober 2010 Miljökvalitetsnormer Sedan 1999 gäller

Läs mer

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN Miljöförvaltningen LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA KOMMUN SOMMAREN 2002 VINTERN 2002/03 Resultat från mätningar inom URBAN-projektet Rose-Marie Stigsdotter Miljöinspektör Rapport 2003:4 Miljöförvaltningen

Läs mer

Luftkvaliteten i Trelleborg Resultat från mätningar. Året 2010

Luftkvaliteten i Trelleborg Resultat från mätningar. Året 2010 Luftkvaliteten i Trelleborg Resultat från mätningar Året 2010 Miljöförvaltningens rapport nr 6/2011 Luftkvaliteten i Trelleborg... 1 Resultat från mätningar... 1 Året 2009... 1 Miljöförvaltningens rapport

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, april Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, april Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... April 2015 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, april 2015... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, augusti Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, augusti Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... Augusti 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, augusti 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Lilla Edets kommun Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg

Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Lilla Edets kommun Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Lilla Edets kommun 2015 Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Miljökvalitetsnormer och miljömål... 4 Utredningskommun

Läs mer