Yttrande över Försvarsmaktens ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till skjutfält

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över Försvarsmaktens ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till skjutfält"

Transkript

1 Länsstyrelsen i Västra Götaland Miljöskyddsenheten Göteborg Yttrande över Försvarsmaktens ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till skjutfält Undertecknade företräder Donsö Bys samfällighetsförening och Styrsö Sörgårds skifteslag ( Markägarna ) i samband med Försvarsmaktens ansökan om tillstånd enligt miljöbalken, för vad som nu av Försvarsmakten benämns Göteborgs Skärgårdsskjutfält. Markägarna äger gemensamt Stora Rävholmen med fastighetsbeteckningarna Donsö S:23 samt Styrsö S:156. Områdena arrenderas sedan år 1941 av Fortifikationsverket. De gällande upplåtelseavtalen ( Upplåtelseavtalen ) av nyttjanderätt (lägenhetsarrende) för de båda fastigheterna torde vara helt överensstämmande. Upplåtelsen av den del av Stora Rävholmen som tillhör Donsö gäller i 25 år från och med den 14 maj 1991, d.v.s. till och med den 14 maj 2016 och detsamma antas gälla för den del av ön som tillhör Styrsö. Stora Rävholmen är av Försvarsmakten registrerat som ett s.k. artilleriskjutområde, men används idag av Försvarsmakten i huvudsak som ett övningsområde för sjöstridskrafter. På ön finns inga fortifikationer eller andra byggnader för försvarsändamål uppförda av Försvarsmakten. Stora Rävholmen är belägen mycket nära tätbebyggda områden och i direkt anslutning till allmän farled. 1 Yrkanden Markägarna yrkar att Länsstyrelsen skall avslå Försvarsmaktens ansökan om tillstånd enligt 9:6 miljöbalken för att bibehålla och nyttja befintliga områden, särskilt med avseende på Stora Rävholmen, för skjutning med skarp och lös ammunition, handgranats- och sprängverksamhet samt övrig verksamhet.

2 Vidare yrkas att Länsstyrelsen skall avslå Försvarsmaktens begäran om att Länsstyrelsen överlåter till tillsynsmyndigheten att vid stora övningar fastställa villkor för verksamhet, som kan medföra överskridanden av i ansökan angivna ramar. 2 Slutsatser av miljökonsekvensbeskrivningen Inledningsvis vill Markägarna framhålla att man inte delar Försvarsmaktens slutsats av den upprättade miljökonsekvensbeskrivningen, nämligen att den sökta verksamheten i stora drag kommer att överensstämma med dagens verksamhet och att några förändringar i verksamhetens miljöpåverkan därmed inte kan förväntas. 2.1 Verksamheten kommer utökas avsevärt Vid en jämförelse mellan den nuvarande verksamhetens utbredning över antal dagar per år samt ammunitionsmängder under de senaste tre åren och de yrkade antal dagarna samt ammunitionsmängd för den planerade verksamheten, se bilaga 1, framkommer att den planerade verksamheten har en betydligt större utsträckning i spräng- och skjutverksamhet än den nuvarande. Bara för Stora Rävholmen planeras 25 skjutdagar samt enheter ammunition jämfört med 15 skjutdagar och enheter ammunition för hela Södra Skärgården år Ammunition av grövre kaliber kommer också att användas i högre utsträckning i den planerade verksamheten än inom den nuvarande verksamheten. Det poängteras i ansökan att de angivna antal dagarna samt ammunitionsmängd endast är totalramar, men det framkommer även att större övningar kan komma att kräva högre värden. Markägarna konstaterar att den planerade verksamheten kommer att trappas upp betydligt i jämförelse med dagens verksamhet och detta kan komma att få avsevärt större miljöpåverkan än vad som framgår av miljökonsekvensbeskrivningen. 3 Uppfyllande av allmänna hänsynsregler Vid tillståndsprövning ska prövas om verksamheten iakttar de allmänna hänsynsreglerna enligt kap 2 MB. Markägarna vill i detta avseende fästa Länsstyrelsens uppmärksamhet på följande omständigheter. 3.1 Ej uppfyllt försiktighetsprincipen enligt tidigare tillstånd Alla som bedriver en verksamhet ska utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön enligt 2:3 MB. 2 (8)

3 Under kapitel 6 i Försvarsmaktens ansökan redogörs för efterlevnad av hänsynsreglerna. För verksamhetens iakttagande av försiktighetsprincipen enligt 2:3 MB sägs att flera åtgärder vidtagits för att skydda och förbättra miljön. Det anges bl.a. att mängden metaller till miljön kan minskas genom uppsamling av ammunitionstomhylsor och ytstädning av markområden (skrot från ammunition och målmaterial). Såvitt Markägarna kunnat konstatera har så emellertid aldrig skett fram till dags dato. Det ligger idag en stor mängd ammunitionsrester och granatsplitter på Stora Rävholmen, något som innebär olägenhet och riskerar att medföra skada för människors hälsa och/eller miljön. Problemet med att ammunitionsrester inte tas om hand på Stora Rävholmen har inte bara uppmärksammats av Markägarna. I samband med samråd har privatpersoner bl.a. påtalat att ön har dessutom blivit farlig då den är full av ammunition. I söndags hittade barnen skarpa patroner (med spetsen kvar) där vi låg och solade (bilaga 5 kap 7 samråd sid 4). Från annan privatperson har det påtalats att Det ligger drivor av patroner och annat skräp på hela ön, även patroner där spetsen är kvar har hittats (Bilaga 5 kap 7 samråd sid 5). Markägarna vill framhålla att om den planerade verksamheten genomförs så kommer en betydligt större mängd ammunitionsrester tillkomma. Eftersom uppsamling av ammunitionstomhylsor och ytstädning inte har fungerat tillfredställande med den omfattning verksamheten har idag finns anledning att befara att det inte heller kommer att skötas i framtiden. I detta sammanhang vill markägarna särskilt påminna om 16:6 MB, där det bl.a. stadgas att tillstånd kan vägras den som inte har fullgjort sina skyldigheter enligt tidigare tillstånd. Markägarna vill även poängtera att den informationstavla, som idag finns för att informera om när skjutövningar hålls, sällan eller aldrig rensas från gamla anslag. Detta riskerar att medföra att informationen inte tas på allvar av förbipasserande, och verksamheten riskerar därför att bli en fara för människors hälsa. Markägarna vill även poängtera att eventuell övning som innebär övergång av vatten med stridsfordon, bandvagn, svävare eller liknande kan komma att skada mark och övrig naturmiljö avsevärt. Vad gäller bullerstörningar för befintlig bebyggelse och boende menar Försvarsmakten att dessa inte kommer att öka jämfört med tidigare verksamhet. Markägarna vill här poängtera att omkringboende redan idag påverkas och störs av det buller, som övningsverksamheten generar. Endast en mindre ökning kan därför bli påtaglig för de boende i området. Men 3 (8)

4 hänvisning till att den planerade verksamheten kommer att ha en betydligt större utsträckning i bl.a. antal skjutdagar och ammunitionsmängd än den nuvarande, framstår det som osannolikt att ingen ökning av buller kommer att ske. 3.2 Risk för att hushållnings- och kretsloppsprincipen kommer att åsidosättas Av samma skäl som i föregående punkt anser Markägarna att det även finns skäl att rikta kritik mot Försvarsmaktens uppfyllande av hushållningsoch kretsloppsprincipen enligt 2:5 MB. Enligt den principen ska alla, som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd hushålla med råvaror och energi samt utnyttja möjligheterna till återanvändning och återvinning. Försvarsmakten menar att det finns ett väl utbyggt system för källsortering och insamling av farligt avfall. Att döma av hur avfall i form av ammunitionsrester och granatsplitter har hanterats på Stora Rävholmen fram tills idag är detta inte ett fungerande system och medför att hushållnings- och kretsloppsprincipen inte är uppfylld. 3.3 Ej uppfyllt lokaliseringskravet Försvarsmakten har vidare i miljökonsekvensbeskrivningen inte beskrivit någon alternativ lokalisering av verksamheten. Enligt 2:6 MB ska en plats väljas som är lämplig med hänsyn till att ändamålet skall kunna uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljön. Denna bestämmelse är tänkt att tillämpas även vid ändringar i befintlig verksamhet och vid omprövning av befintlig verksamhet. Med anledning av de intrång som den planerade verksamheten medför för både människors hälsa och miljön är det därför anmärkningsvärt att ingen alternativ lokalisering har angivits. Möjligheten att istället utvidga de bataljonsövningsfält, som idag finns i södra och östra Sverige borde bl.a. utredas. Skillnaderna mellan de olika skärgårdstyperna torde inte vara så stora. 3.4 Slutsats tillstånd ska inte lämnas Ett totalt upphörande av verksamheten skulle enbart medföra positiva konsekvenser för naturmiljön och människors och djurs hälsa. Den verksamhet som bedrivs i dag påverkar både miljö och människors och djurs hälsa avsevärt och riskerar att leda till skada eller olägenhet av väsentlig betydelse. Tillstånd bör därför inte lämnas för den planerade verksamheten. 4 Uppfyllande av hushållningsbestämmelser Vid tillståndsprövning ska även prövas om miljöbalkens hushållningsbestämmelser är uppfyllda. Huvudregeln är att mark- och vattenområden ska användas för det ändamål som de är bäst lämpade för med hänsyn till beskaffenhet och läge samt föreliggande behov enligt 3:1 MB. 4 (8)

5 4.1 Område av riksintresse för flera ändamål Stora Rävholmen är ett populärt utflyktsmål där det finns bl.a. fina badplatser och goda möjligheter för förtöjning av fritidsbåtar. Hela Göteborgs skärgård är som känt ett riksintresse för friluftsliv. Vidare omfattas områdena bl.a. av riksintresset för kulturmiljövård och för yrkesfiske. Hela Stora Rävholmen är klassad som värdefull fornlämningsmiljö av Länsstyrelsen och en av ängarna på ön är registrerad i Länsstyrelsens förteckning över värdefull ängs- och hagmark. Slutligen är hela Göteborgs skärgård ett av Länsstyrelsen fastställt område, som så långt som möjligt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan påverka områdets karaktär. På Stora Rävholmen finns ett rikt fågelliv. Bland annat är det enligt Donsö Fågelklubb (bilaga 5 kap 7 samråd sid 8) ett viktigt område för ett stort antal kustfåglar såsom knölsvan, ejder och flera arter av gäss. På ön Knappen inte långt från Stora Rävholmen finns även stycken häckande gråtrutar. Ca 4 km söder om Stora Rävholmen förekommer knubbsälar. Dessa har av Länsstyrelsen utpekats som en skyddsvärd art och är särskilt störningskänslig i juni i samband med födseln av kutar. Fåglarna i området har häckningsperiod under april-juni vilket sammanfaller med tidpunkten för den mest intensiva perioden i den planerade verksamheten. Detta riskerar att påtagligt störa fåglarna i häckningsperioden. Vidare är området väster om Rävholmarna skyddat fisk- och musselvatten enligt 14 FS 2007:554. Vidare ska framhållas att det runt Stora Rävholmen finns förekomst av s.k. ålgräsängar, den enda riktiga marina fröväxten i Sverige. Ålgräsängar är viktiga födokällor för flera sorters fåglar, huserar flera olika arter fisk under deras uppväxttid samt minskar grumligheten i vattnet. De planerade undervattenssprängningarna riskerar att skada såväl ålgräsängarna som fisk i området. Vidare vill Markägarna poängtera att det saknas uppgifter i miljökonsekvens-beskrivningen om verksamhetens påverkan på kända arter av orm- och groddjur. Försvarsmakten menar att växt- och djurlivet i huvudsak ska ha anpassat sig till den verksamhet, som bedrivs i dag. Markägarna delar inte denna uppfattning. Den ökning av övningsverksamheten, som är avsedd kan tvärtom komma att förvärra situationen påtagligt, inte minst för fågellivet. Vidare bör framhållas att Försvarsmaktens förslag om att man, för att minska antalet död och skadad fisk vid sprängningar, kan skrämma bort dessa innan sprängningstillfället inte framstår som allvarligt menat. 4.2 Området är ej riksintresse för totalförsvaret Försvarsmakten menar att det aktuella området är ett riksintresse för Totalförsvaret enligt 3:9 andra stycket MB. Markägarna ifrågasätter om Göteborgs södra skärgård ska anses utgöra ett sådant riksintresse. Man har från Markägarnas sida uppfattat att Försvarsmakten, såsom statlig myndighet, 5 (8)

6 har preciserat att området är ett riksintresse för Totalförsvaret, men vill uppmärksamma Länsstyrelsen på att denna typ av beslut inte är rättsligt bindande, eftersom det saknas ett lagligt bemyndigande till myndigheter att fatta ett sådant juridiskt beslut. Om ett område är av riksintresse eller inte enligt 3 kap MB måste därför avgöras i det enskilda fallet. Markägarna hävdar därför att området inte skall bedömas utgöra ett riksintresse för totalförsvaret i enlighet med 3:9 st 2 MB. Markägarna upplät nyttjanderätt till området till Försvarsmakten för försvarsändamål för första gången under början av 1940-talet, d.v.s. under andra världskriget. Behovet av övningsområde i Göteborgs skärgård måste rimligtvis vara betydligt mindre idag än tidigare. Hotbilden mot Sverige har avsevärt nedgått under många år och stora nedskärningar har under de senaste åren gjorts i Försvarsmaktens verksamhet. Bl.a. har Amfibieregementet i Göteborg lagts ned, och av Amfibiekårens (f.d. Kustartilleriet) tidigare fem regementen finns numera bara ett kvar, vars verksamhet av naturliga skäl är koncentrerad till ostkusten. Markägarna ifrågasätter därför om Totalförsvaret har behov av ett s.k. skärgårdsskjutfält på västkusten. Som tidigare framhållits bör inte heller den skärgårdstyp som finns i området skilja sig på ett så avsevärt sätt jämfört med skärgårdstyperna i södra och östra Sverige att det även krävs ett s.k. skärgårdsskjutfält i Göteborgs södra skärgård. I MB 3:9 st 2 anges att områden, som är av riksintresse på grund av att de behövs för totalförsvarets anläggningar skall skyddas mot åtgärder. I detta fall gör Markägarna emellertid gällande att det inte rör sig om någon anläggning i lagens mening, varför området inte kan sägas vara ett sådant riksintresse som avses i 3:9 st 2 MB. I prop 1985/86:3 s 77 anges bl.a. att anläggningar som är av särskild betydelse är befästningsanläggningar samt övnings- och skjutfält. Enligt Försvarsmaktens egna uppgifter används området idag som övningsområde för sjöstridskrafter. Området är därför inte ett sådant traditionellt övnings- och skjutfält som avses i propositionen. Av samma skäl kan inte heller försvarsintresset ges företräde framför andra riksintressen enligt 3:10 MB. 4.3 Slutsats - företräde skall ges för ändamål som främjar långsiktig hushållning med mark, vatten och den fysiska miljön Det kan konstateras att den planerade verksamheten i Göteborgs södra skärgård konkurrerar med ett flertal andra skyddade riksintressen, inte minst för yrkesfiske samt friluftslivet. Enligt 3:10 MB ska företräde ges åt det ändamål, som på lämpligaste sätt främjar en långsiktig hushållning med marken, vattnet och den fysiska miljön i övrigt. Det kan vidare konstateras att 6 (8)

7 den planerade verksamheten medför avsevärt mer långtgående miljöpåverkan än om området endast användes för friluftsändamål och fiske. Denna verksamhet bör därför ges företräde. 5 Upplåtelseavtalen Slutligen vill Markägarna framhålla att det är oklart om Försvarsmakten under de gällande Upplåtelseavtalen har rätt att utföra den planerade verksamheten. Upplåtelseavtalen ingicks under förutsättningen att den dåvarande av Försvarsmakten bedrivna verksamheten inte skulle komma att ändras på ett så omfattande sätt, som nu avses att ske. Göteborg den 5 maj 2009 Per Olov Sköld Anna Grandin 7 (8)

8 BILAGA 1 Av Försvarsmaktens komplettering av ansökan, daterad den 22 januari 2009, sid 17 framgår att verksamheten i hela området under de senaste tre åren har sett ut som följer Tabell 1. Antal skott för Finkalibrig <20 mm Finkalibrig lös Grovkalibrig >20 mm Handgranat Sprängning Robot Tabell 2. Antal dagar med skjut- eller sprängverksamhet i södra skärgården Vardagar dag Vardagar kväll 0 Vardag: 12 6 Vardagar natt 0 Helgdag:8 0 Helgdagar dag 2 3 Helgdagar kväll 0 0 Helgdagar natt 0 0 För den planerade verksamheten anges följande yrkade dagar samt ammunitionsmängder i Verksamhetsbeskrivningen på sid 19. Tabell 1. Ammunitionsförbrukning vid maximal verksamhet Ammunition Galterö S Stårholmen Känsö L Rävh. S Rävh. Finkalibrig <20mm Finkalibrig lös <20mm Grovkalibrig > 20mm Handgranat Sprängning max 125 g Sprängning max 2 kg Robot (max 3 ggr/år) Tabell 2. Fördelning av verksamhet över Göteborgs skärgårdsskjutfält Period Galterö S S Stårholmen Känsö L Rävh. S Rävh. Totalram Vardag dag Vardag kväll Vardag natt Helgdag dag Helgdag kväll Helgdag natt (8)

Bilaga 1 Förslag till skrivelse till Miljödomstolen

Bilaga 1 Förslag till skrivelse till Miljödomstolen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2011-01-13 Diarienummer 0484/09 Repronummer 013/11 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Hans Linderstad Telefon 368 04 63 E-post: hans.linderstad@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

BullerPM - Påverkan på nya enbostadshus vid Åreskiftet på Brännö från Göteborgs skärgårdsskjutfält

BullerPM - Påverkan på nya enbostadshus vid Åreskiftet på Brännö från Göteborgs skärgårdsskjutfält Dnr 0754/06 BullerPM - Påverkan på nya enbostadshus vid Åreskiftet på Brännö från Göteborgs skärgårdsskjutfält Sammanfattning och ställningstagande som gjorts gällande byggnation av bostäder i en miljö

Läs mer

BullerPM - Påverkan på nytt enbostadshus inom Styrsö 2:501 från Göteborgs skärgårdsskjutfält

BullerPM - Påverkan på nytt enbostadshus inom Styrsö 2:501 från Göteborgs skärgårdsskjutfält BullerPM - Påverkan på nytt enbostadshus inom Styrsö 2:501 från Göteborgs skärgårdsskjutfält Sammanfattning och ställningstagande som gjorts gällande byggnation av bostäder i en miljö utsatt för buller

Läs mer

BESLUT 2010-12-21. Försvarsmakten Miljöprövningsenheten Pl 920 749 81 Enköping. Tillstånd enligt miljöbalken för Göteborgs skärgårdsskjutfält

BESLUT 2010-12-21. Försvarsmakten Miljöprövningsenheten Pl 920 749 81 Enköping. Tillstånd enligt miljöbalken för Göteborgs skärgårdsskjutfält Dossienummer 1480-1367 1(38) Miljöprövningsdelegationen Försvarsmakten Miljöprövningsenheten Pl 920 749 81 Enköping Tillstånd enligt miljöbalken för Göteborgs skärgårdsskjutfält Verksamhetskod: 92.10 B

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 maj 2017 SÖKANDE AA KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Näringsdepartementet) beslut den 4 maj 2016, N2015/05366/PUB, avseende överklagande

Läs mer

YTTRANDE 2013-12-19 Ärendenr: NV-06932-13. Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM

YTTRANDE 2013-12-19 Ärendenr: NV-06932-13. Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM 1(7) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2013-12-19 Ärendenr: NV-06932-13 Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande angående överklagande i fråga om tillstånd enligt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 23 juni 2015 SÖKANDE 1. AA 2. BB KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Socialdepartementet) beslut den 28 maj 2014, S2013/4676/PBB, i fråga om

Läs mer

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg Anna Isberg och Pendar Behnood Översiktlig genomgång av miljöbalkens krav och vilka juridiska verktyg tillsynsmyndigheten har för sitt arbete Verksamhetsutövare

Läs mer

MILJÖRAPPORT. Miljöledningssystem: Marinbasen har ett miljöledningssystem enligt ISO 14001. Systemet är ej certifierat.

MILJÖRAPPORT. Miljöledningssystem: Marinbasen har ett miljöledningssystem enligt ISO 14001. Systemet är ej certifierat. MILJÖRAPPORT Grunddel För Södra Skärgårdens Skjutområde(1480-1367) år: 2011 version: 1 UPPGIFTER OM VERKSAMHETSUTÖVAREN Verksamhetsutövare: Marinbasen Organisationsnummer: 202100-4615 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN

Läs mer

Miljöbalkens hänsynsregler

Miljöbalkens hänsynsregler Miljöbalkens hänsynsregler Hänsynsreglerna är själva kärnan i Miljöbalken, de grundläggande principerna. De ska efterlevas av alla, både företag, privatpersoner, kommuner och ideella organisationer. Miljökontoret

Läs mer

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist,

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist, Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

Styrsö den 5 juli Till. Mark- och miljödomstolen Vänersborgs Tingsrätt Box Vänersborg

Styrsö den 5 juli Till. Mark- och miljödomstolen Vänersborgs Tingsrätt Box Vänersborg Styrsö den 5 juli 2011 Till Mark- och miljödomstolen Vänersborgs Tingsrätt Box 1070 462 28 Vänersborg Svar på yttrande från Försvarsmakten 2011-04-01 samt från Länsstyrelsen i Västra Götaland 2011-03-29

Läs mer

Planering av markanvändning

Planering av markanvändning Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

Plan och marklagstiftning

Plan och marklagstiftning Plan och marklagstiftning Miljöbalken och plan- och bygglagen Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års

Läs mer

Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket

Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen 2011-05-25 Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet En individuell prövning som utgår från den

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer Bilaga 1 Yttrande SOU 2005:59 1 Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer 2 kap. 7 Kraven på hänsyn enligt 2-6 gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Vid

Läs mer

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer

Ansökan enligt miljöbalken om ändring av tillstånd för verksamhet på flygskjutmålet Hammaren, Karlsborgs kommun: Komplettering

Ansökan enligt miljöbalken om ändring av tillstånd för verksamhet på flygskjutmålet Hammaren, Karlsborgs kommun: Komplettering Remissvar Sida 1/5 Datum 2012-06-01 Ert datum 2012-04-27 Beteckning Er beteckning 551-12463-2012 Måns Lindell Vätternvårdsförbundet 036-39 50 00 Kerstin Harvenberg Miljöskyddsenheten Länsstyrelsen i Västra

Läs mer

Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM 1(7) Rättsenheten Lars-Erik Persson Länsjurist 010-224 47 59 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över ansökan om tillstånd till expropriation av nyttjanderätt till fastigheterna

Läs mer

En renässans för friluftslivet?

En renässans för friluftslivet? En renässans för friluftslivet? Propositionen 2009/10:238 - Framtidens friluftsliv Regeringsuppdrag till Naturvårdsverket: Förslag till mål för friluftslivspolitiken, (Naturvårdsverkets rapport 6476 mars

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet ANMÄLAN 1 (5) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 Miljöprövningsförordningen Allmänna uppgifter (A) VAR GOD TEXTA Anläggningens namn Organisations-/personnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Introduktion till miljöbalken

Introduktion till miljöbalken Introduktion till miljöbalken Många lagar har betydelse för miljön Miljöbalken Miljökvalitet Skydd av natur, djur och växter Artskyddsförordningen Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Förorenade områden

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet ANMÄLAN 1 (6) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 Miljöprövningsförordningen Allmänna uppgifter (A) VAR GOD TEXTA Anläggningens namn Organisations-/personnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:882 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken dels att

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 26 juni 2014 SÖKANDE Kvänum Badene Vind AB, 556889-0015 Ombud: Advokat Maria Paijkull Advokatfirman Vinge KB Box 11025 404 21 Göteborg KLANDRAT

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Yttrande beträffande Överklagande i fråga om tillstånd enligt miljöbalken till militär verksamhet inom Göteborgs skärgårdsskjutfält, Göteborgs kommun

Yttrande beträffande Överklagande i fråga om tillstånd enligt miljöbalken till militär verksamhet inom Göteborgs skärgårdsskjutfält, Göteborgs kommun Miljödepartementet 103 33 Stockholm e-post: m.registator@regeringskansliet.se Ert diarienummer M2012/21/Me Yttrande beträffande Överklagande i fråga om tillstånd enligt miljöbalken till militär verksamhet

Läs mer

Kommittédirektiv. Bostadsbyggande på statens fastigheter. Dir. 2017:7. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2017

Kommittédirektiv. Bostadsbyggande på statens fastigheter. Dir. 2017:7. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2017 Kommittédirektiv Bostadsbyggande på statens fastigheter Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2017 Dir. 2017:7 Sammanfattning En särskild utredare en samordnare som ska fungera som en förhandlingsperson,

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Ljud från vindkraftverk Naturvårdsverkets arbete Forskning om miljöeffekter 2012-10-17 Miljöbalken 1 Värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas Mark, vatten och fysisk miljö ska användas så att en

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB 1 Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB T O V E A N D E R S S O N & T O V E S K Ä R B L O M 2 Agenda Bakgrund Nya ord och uttryck Strategiska miljöbedömningar Specifika miljöbedömningar Olika typer av samråd

Läs mer

Miljömedicinsk bedömning av bullerstörningar från skärgårdsskjutfält

Miljömedicinsk bedömning av bullerstörningar från skärgårdsskjutfält Miljömedicinsk bedömning av bullerstörningar från skärgårdsskjutfält Mikael Ögren Akustiker Lars Barregård Överläkare, professor Göteborg den 3 oktober 2011 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Arbets- och

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Skickas till: Samhällsenheten Box 100 796 22 Älvdalen Tel: 0251-313 00 e-post: kommun@alvdalen.se Administrativa

Läs mer

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke Juridiken kring förelägganden och förbud Helena Emanuelson och Anneli Wejke Föreläggande om undersökning Kommunicering 17 FL 17 Ett ärende får inte avgöras utan att den som är sökande, klagande eller annan

Läs mer

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling?

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? Anna Fröberg Flerlage, Exploateringskontoret Stockholm Stad Ur en verksamhetsutövares

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 24 mars 2011 SÖKANDE AA KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Miljödepartementet) beslut den 27 november 2008, M2007/2902/F/P, i fråga om förhandsbesked

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 juni 2004 T 2223-03 KLAGANDE Stora Enso Hylte Aktiebolag, 556127-7954, 314 81 HYLTEBRUK Ombud: bolagsjuristen UJ MOTPART Naturvårdsverket,

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING Dnr: BYN 2017-2 Datum: 2017-03-29 Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Sidan 1 av 10 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

RIKSINTRESSE TOTALFÖRSVAR

RIKSINTRESSE TOTALFÖRSVAR RIKSINTRESSE TOTALFÖRSVAR Enligt Försvarsmaktens beslut 2010-02-17 Anspråk på riksintresse från central myndighet Försvarsmaktens beslut om riksintressen för försvaret daterat 2010-02-17. Mer information

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Tillsynsnämnden Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn Fastighetsbeteckning Besöksadress Utdelningsadress Postnummer

Läs mer

Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten?

Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten? Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten? Karin Wall Länsstyrelsen Västra Götalands län Vattenmyndigheten Västerhavet Varför? Vatten är

Läs mer

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING 1 (6) DETALJPLAN FÖR MÖRHULT FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING FÖRUTSÄTTNINGAR En behovsbedömning har genomförts efter koncept för planhandlingar daterade 2012-03-06,

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 5 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner 2018-2025 2018-06-26 Miljöbedömning av avfallsplanen För Dalslands

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs BESLUT 215-1-12 521-28623-215 1(4) Naturavdelningen Sven Arvidsson Infrahandläggare 1-224 43 58 Delg.kvitto Trafikverket Ärendemottagningen Västlänken Att. Mira Andersson-Ovuka trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Miljööverdomstolen har anhållit om Naturvårdsverkets skriftliga yttrande i rubricerat mål.

Miljööverdomstolen har anhållit om Naturvårdsverkets skriftliga yttrande i rubricerat mål. 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Kyriakos Zachariadis Tel: 08-698 1683 kyriakos.zachariadis @naturvardsverket.se YTTRANDE 2008-04-10 Dnr 544-2824-08 Rv SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Box

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan Sida 1 av 11 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Synpunkter från Vildmarkstationen som driver turistisk verksamhet på fastighet Borgärdet 13:34

Synpunkter från Vildmarkstationen som driver turistisk verksamhet på fastighet Borgärdet 13:34 Mark och miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka strand Ang. M 4212-11 Synpunkter från Vildmarkstationen som driver turistisk verksamhet på fastighet Borgärdet 13:34 Om Bergviks Skogs planer på att industrialisera

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Låt oss slå fast från början. Jonas Christensen Miljöjurist. Resurshushållning och Kretslopp. Är lagstiftningen verkligen tandlös?

Låt oss slå fast från början. Jonas Christensen Miljöjurist. Resurshushållning och Kretslopp. Är lagstiftningen verkligen tandlös? Miljöjurist Föredrag på Vatten- Avlopp och Kretsloppskonferensen (VAK) i Tylösand 14 mars 2019 jonas@ekolagen.se www.ekolagen.se 0730 59 09 29 Resurshushållning och Kretslopp. Är lagstiftningen verkligen

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd Datum Dnr 2017-11-22 MIL.2017.1506 Linda Bergman linda.bergman@varmdo.se 08 570 481 46 Miljöinspektör Enligt sändlista Delegationsbeslut BMH 5215 GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande

Läs mer

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio Grundläggande MIFO-juridik Paulina Rautio Varför? Kommunernas och Länsstyrelsernas uppdrag är att bevaka de allmänna miljöintressena. Bedriva operativ tillsyn. Kontrollera att miljöbalkens regler och myndigheterna

Läs mer

Kärnavfallslagstiftning. Oscar Alarik, Naturskyddsföreningen

Kärnavfallslagstiftning. Oscar Alarik, Naturskyddsföreningen Kärnavfallslagstiftning Oscar Alarik, Naturskyddsföreningen Vad jag tänker ta upp: Hur ska vi säkerställa att inte radioaktivt material hamnar i fel händer? Problemet att gömma något farligt och begärligt

Läs mer

BESLUT 1 (8) BESLUT Dnr: Försvarsmakten Ledningsregementet Miljöprövningsenheten Pl ENKÖPING

BESLUT 1 (8) BESLUT Dnr: Försvarsmakten Ledningsregementet Miljöprövningsenheten Pl ENKÖPING BESLUT 1 (8) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Försvarsmakten Ledningsregementet Miljöprövningsenheten Pl 920 749 81 ENKÖPING Slutliga villkor enligt miljöskyddslagen (1969:387) för buller från den militära

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum:

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum: Dnr: LSK 11-98-214 Kommunstyrelsen Datum: 2011-05-18 Detaljplan för VÄGERÖD 1:70 MM Östersidan, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

BESLUT. Sid DEFINITIONER 3

BESLUT. Sid DEFINITIONER 3 1 (74) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Tillstånd enligt miljöbalken för militär och civil verksamhet vid Bodens Södra skjutfält med övningsområdena Pagla, Heden och Torrkölen, artilleriöar samt skjutbanor vid Rödberget

Läs mer

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Riksintressen. Historik Vad är ett riksintresse? Vilken betydelse har riksintressen? Hur arbetar SGU med riksintressen? Förslag på nya kriterier

Riksintressen. Historik Vad är ett riksintresse? Vilken betydelse har riksintressen? Hur arbetar SGU med riksintressen? Förslag på nya kriterier Riksintressen Historik Vad är ett riksintresse? Vilken betydelse har riksintressen? Hur arbetar SGU med riksintressen? Förslag på nya kriterier Peter Åkerhammar Enheten för mineralinformation och gruvnäring

Läs mer

Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16

Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16 Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt

Läs mer

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne www.miljosamverkanskane.se 17 december 2013 Al Salam IDP camp, El Fasher, North Darfur, Sudan - 35 000 invånare

Läs mer

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling GRANSKNINGSYTTRANDE 1 (51) Kanslienheten, Kommunledningskontoret Växjö kommun Box 1222 351 12 Växjö Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling 2005-01-11. Förslag till översiktsplan för Växjö

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan Dnr BN-2014/01971 Bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen och MKB-förordningen

Behovsbedömning av detaljplan Dnr BN-2014/01971 Bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen och MKB-förordningen Behovsbedömning Sida 1 av 5 Diarienummer: BN-2014/01971 Datum: 2015-04-07 Handläggare: Erik Thurell Behovsbedömning av detaljplan Dnr BN-2014/01971 Bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2017:955 Utkom från trycket den 14 november 2017 utfärdad den 2 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken

Läs mer

Slottsmöllans tegelbruk

Slottsmöllans tegelbruk BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande planprogram för Slottsmöllans tegelbruk Byggnadsnämnden 2010-08-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

Rensning och underhåll av dikningsföretag

Rensning och underhåll av dikningsföretag Rensning och underhåll av dikningsföretag 11 september 2012 Therese Eklund, vattenhandläggare Vad ska jag prata om? Generell lagstiftning Lagstiftning som rör rensningsarbeten Exempel på försiktighetsmått

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll INFORMATION 1(7) Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll Definition vattenverksamhet Samtliga vattenverksamheter

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

FÖRNYBARA ENERGIKÄLLOR INOM DEN RÄTTSLIGA HANTERINGEN AV EKOLOGISKT KÄNSLIGA OMRÅDEN MÅLKONFLIKTER

FÖRNYBARA ENERGIKÄLLOR INOM DEN RÄTTSLIGA HANTERINGEN AV EKOLOGISKT KÄNSLIGA OMRÅDEN MÅLKONFLIKTER FÖRNYBARA ENERGIKÄLLOR INOM EKOLOGISKT KÄNSLIGA OMRÅDEN DEN RÄTTSLIGA HANTERINGEN AV MÅLKONFLIKTER Per Hallström, s rättssekretariat Stockholms miljörättscentrum, 24/4 2013 Gällande regelverk och lagstiftarens

Läs mer

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19 Malmö stad Delegationsbeslut Datum 2015-04-07 Handläggare Miljöinspektör Jens Artin Stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar Direkttelefon 040-34 58 85 / 34 20 39 Industrigatan i Malmö AB Box 55938 102 16 STOCKHOLM

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 26 oktober 2018 SÖKANDE 1. AA 2. BB Ombud för 1 och 2: Advokat Carolina Gustavsson Landahl Advokatbyrå AB Box 19143 104 32 Stockholm KLANDRAT

Läs mer

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla 2016-05-10 Sid 1 (6) Björkelunds stugförening c/o Yvette Heikka Mukka Tupanvägen 28 176 74 Järfälla Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Yttrande i mål nr M 298-11, Rotel 7

Yttrande i mål nr M 298-11, Rotel 7 Jonas Hansson Styrsö Valenväg 12 43084 Styrsö 2011-05-01 Miljödomstolen Vänersborgs Tingsrätt Box 1070, 462 28 Vänersborg Yttrande i mål nr M 298-11, Rotel 7 1 1 Inledning Detta yttrande behandlar tveksamheter

Läs mer

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Lite om dikningsföretag, diken, markavvattning mm Avvattning av mark hör hemma i

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Sävar S:23 inom Skeppsvik i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten Sävar S:23 inom Skeppsvik i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2016/00170 Datum: 2018-01-15 Handläggare: Clara Persson Harlin för fastigheten Sävar S:23 inom Skeppsvik i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning av

Läs mer

Boverket och riksintressena. Otto Ryding

Boverket och riksintressena. Otto Ryding Boverket och riksintressena Otto Ryding Boverkets roll Allmän uppsikt över hushållningen med mark- och vattenområden Uppsikt över hushållningen med mark- och vattenområden enligt 4 kap. MB Verka för samordning

Läs mer

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas.

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas. Beslut Miljöförvaltningen förelägger God Bostad AB org. nr 556677-8899, såsom ägare till fastigheten Lugnet 100:2 att genom provtagning och analys utreda orsak till och omfattning av fukt och mikroorganismer

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING. ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING. ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 SAMRÅDSFÖRSLAG 2012-03-08, rev. 2012-07-04 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Upphävande av detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 och del av Stärbsnäs 1:21 i Björkö-Arholma församling,

Läs mer

Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad

Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad Miljönämndens arbetsutskott 2010 04 15 27 1 Dnr 2009 2276 Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad Bilagor: Krav på bullerplank vid Mariebergsvägen, 09 2276 Tekniska förvaltningens

Läs mer

Upplägg. Bakgrund Lagändringar Förordning Vägledningar industribuller Frågor och diskussion. Näringsdepartementet

Upplägg. Bakgrund Lagändringar Förordning Vägledningar industribuller Frågor och diskussion. Näringsdepartementet Upplägg Bakgrund Lagändringar Förordning Vägledningar industribuller Frågor och diskussion Näringsdepartementet 1990-2012 1990-talet stor osäkerhet Stopp vid Leq 65 dba Prop 1996/97:53 Boverkets regeringsuppdrag

Läs mer

CODIFICATION - Något om Soil Security i svensk juridik

CODIFICATION - Något om Soil Security i svensk juridik 1 CODIFICATION - Något om Soil Security i svensk juridik ANDERS LINNERBORG & TOVE SKÄRBLOM 2 Codification gällande Soil Security vad innebär det? Hur skyddas jorden genom lagstiftning och myndighetsbeslut?

Läs mer

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr Energimyndigheten registrator@energimyndigheten.se Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr 2012-2103 Naturskyddsföreningen Gotland anser att Energimyndighetens

Läs mer

Upphävande av detalj- och byggnadsplaner inom Risbäcks by Dorotea kommun, Västerbottens län

Upphävande av detalj- och byggnadsplaner inom Risbäcks by Dorotea kommun, Västerbottens län 1 (6) Behovsbedömning av Upphävande av detalj- och byggnadsplaner inom Risbäcks by Dorotea kommun, Västerbottens län Bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen och MKB-förordningen

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun 1(7) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun, fysisk planering den 3 februari 2011 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G Godkänd

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling

Planering och beslut för hållbar utveckling Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser SOU 2015:99 Nytt om miljörätt 2016-03-17 Bengt Arwidsson Uppdraget Utredaren ska i slutbetänkandet redovisa en genomgripande

Läs mer

Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm

Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Sidan 1 av 5 Strategienheten Anders Bergman Datum Sid 2015-01-19 Dnr 2015KS004 1 (5) Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Underrättelse enligt 17 kap. 5 miljöbalken samt hemställan om tillåtlighetsprövning

Läs mer

Planens uppenbara positiva inverkan på:

Planens uppenbara positiva inverkan på: Sida 2 av 6 SAMMANFATTNING Betydande påverkan antas enligt bedömningskriterier i MKB-förordningen bilaga 4 Anges förutsättningar för kommande verksamhet eller åtgärder som kan antas medföra betydande miljöpåverkan

Läs mer