Bildarkiv Länkar här finns många tips och trix för PhotoShop Starta programmet Röda ögon Text Lager Spara...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bildarkiv... 3. Länkar här finns många tips och trix för PhotoShop... 3. Starta programmet... 4. Röda ögon... 5. Text... 5. Lager... 6. Spara..."

Transkript

1

2 Bildarkiv... 3 Länkar här finns många tips och trix för PhotoShop... 3 Starta programmet... 4 Röda ögon... 5 Text... 5 Lager... 6 Spara... 9 Spara för webben... 9 Pixlar Klona PhotoShops viktigaste kotkommando Avslöjad!!! Beskära Ändra färgton i en bild Ny tom bild Ändra färgton i bilden Dra över delar av en bild Ändra storlek på bilder Massbeskärning Ett collage För ljusa eller för mörka partier Frilägga Förvanska Filter Text Banta med PhotoShop Norge ett reklamcollage (25)

3 Bildarkiv Tillsammans med denna lathund finner du online ( ett litet bildarkiv som du kan arbeta med. Det är glada amatörbilder (inte alltid så bra kanske t o m sämre än dina med därför har vi ju Elements) Länkar här finns många tips och trix för PhotoShop (sök efter tutorial och PhotoShop) Fria bilder Flickr Sökord skriver man uppe till höger(på engelska helst) Om denna symbol finns till vänster över bilden, kan man ladda ner i olika kvalitet klicka och se Multimediabyrån Pics4learning Fotofinnaren Photolib Fotoakuten Länksida Stock.XCHNG 3 (25)

4 Introduktion PhotoShop är sedan länge det ledande programmet för bildbearbetning, men tyvärr också väldigt dyrt. Sedan ett antal år finns Lillebror PhotoShop Elements, som sedan version 3 är fullt användbart för de flesta behov. Här utgår vi från den senaste versionen Elements 8 (2009/10). Problemet är förstås att versionerna skiljer sig åt, men symbolerna ser väldigt lika ut och i grunden fungerar det på ungefär samma sätt i alla versioner. På adobe.se kan man registrera sig och ladda ner en fullt fungerande version (30 dagar) Ett köp av Elements kostar kronor och är ett antal 1000 lappar billigare än Storebror Starta programmet Välj inte funktioner som: Sortera bilder Gör ett fotoalbum eller liknande utan Starta från scratch eller Redigera Du bör i alla fall komma till en vy som ser ut ungefär så här (I vissa versioner är den vit) Vilka Fönster som skall vara framme beror förstås på vad man arbetar med, Lager bör dock alltid vara synligt. OBS håll reda på nummerföljden. Nummer 1 är inte alltid överst 4 (25)

5 Röda ögon Arkiv öppna röda ögon.jpg 2 Klicka mitt i pupillen borta Lite döda ögon kanske men rätt ok 3 Klicka också på läppen det kan bli en kul fläskläpp 1 Välj verktyget Borttagning av röda ögon 5 (25)

6 Text 2 Ändra storleken till det största det blir ändå ganska litet klicka på bilden och skriv. Att texten blir så liten beror på att Elements anpassar bilden till arbetsytan här 17,5 % 1 Klicka på Textverktyget 1 Klicka med Textverktyget på texten (OBS på inte bredvid) och markera texten. 2 Markera 72 pt och skriv t ex 250 tryck på enter 3 Klicka på Flyttverktyget och dra texten dit du vill. 6 (25)

7 Lager Kolla nere till höger: Papperskorg Du har nu 3 eller fler lager: 1. Bakgrund 2. Textlagret 3. Ett tomt lager Det tomma lagret kommer sig av att du markerade fel klickade utanför texten och då blev det ett nytt tomt lager. Lagret som skall ändras är ju det som heter Ludwig Dra det tomma lagret, som här heter Lager 1 till papperskorgen allra längst nere till höger och försök att klicka på texten igen. Håll hela tiden ett vakande öga på lagren nere till höger, så att du säkert är i rätt lager. Nästan alla saker som man tycker inte fungerar beror på att man är i fel lager Mer om Lager senare Nu har vi fixat storlek och position på texten men färgen är förmodligen gräslig. 1 Klicka på pipetten och välj en annan färg t ex kinden eller den röda handduken. 2 Textverktyget markera texten 3 Klicka på färgrutan längst ner till vänster 7 (25)

8 Här kan du ändra till alla möjliga färger. Men grundprincipen är att utgå från en färg i bilden och sedan ändra den till det ljusare eller mörkare. Dra i den lilla cirkeln på det stora röda fältet nedan. Ok:a och texten får den nya färgen. Alla datafärger har koder. En av de vanliga är RGB (Röd, grön, blå) Har du RGBkoden kan du skriva in den till höger vid R G B och det blir precis samma färg som t ex i företagets logga. 8 (25)

9 Spara Det finns nu 3 olika bilder att spara eller inte spara 1. Originalet röda ögon.jpg, som du öppnade till att börja med. Speciellt om detta är ditt enda original skall det förstås inte sparas då blir ju det riktiga originalet förstört. 2. Spara för webben. Här kan man välja kvalitet, storlek, kompression mm. Denna bild går inte att redigera senare, men det är den man brukar vilja ha som slutresultat 3. Elements filen (*.psd) om man vill ändra senare, eller om man lagt ner mycket jobb på en bild är det bra att spara denna. Den innehåller alla saker du gjort i Elements, lager, färger osv. Här går det jätte lätt att t ex rätta ett stav och sedan spara för webben igen. Finns denna fil inte sparad måste man göra om allt arbete. Klicka på Arkiv Spara för webben Här kommer en vy med 2 jätteförstorade detaljer av bilden. Den har tidigare varit förminskad till 17,5 % Spara för webben Välj JPEG för vanliga bilder och GIF för t ex logotyper med mkt text. Kvalitet och storlek Under GIF/JPEG kan man välja mellan hög medel osv Ju lägre kvalitet ju färre kilobyte Kolla längst ner: Vänster Elements originalet 20,3 mb Höger JPEG medium 307 kb Prova olika inställningar Zooma till 12,5 % längs ner till vänster Kvalitetsskillnaden syns inte så jättemycket, då originalet är rätt oskarpt Ändra storleken på bilden med: Pixlar eller % (se nästa sida) OBS bevara proportioner Klicka till slut på OK för att spara bilden Öppna ljusmörk.jpg och spara för webben 9 (25)

10 Pixlar Eller Bildpunkter är ett slags mått på storlek och upplösning av en bild (även en bildskärm) Din bildskärm har förmodligen en upplösning på 1280x1024 eller liknande. Vill du ha en bild som skrivbordunderlägg väljer du den upplösningen och lämplig kvalitet (hög medel låg osv) Hemsida Gå till någon hemsida högerklicka på en bild egenskaper och du ser storleken på bilden. Bilden skall vara färdig från Elements, man skall inte behöva dra i den för att ändra storleken, då tappar bilden i kvalitet Bestäm alltså storleken först anpassa sedan kvalitén så att den blir så bra som möjligt utan att blåsa iväg onödigt många kilobyte. Det är hela tiden en kompromiss. En Pixlig Bill Gates 10 (25)

11 Titta noga på bilden nedan finns det något som verkar onaturligt? Titta och tänk lite till Svaret finns på nästa sida 11 (25)

12 Klona Visst såg du att rökpelaren till vänster såg konstig ut samma rök hela tiden. Adnan Hajj som fotografen ifråga heter ville förstås ha en mer dramatisk bild och photoshoppade lite för mycket och framförallt för klumpigt. Bilden valsade runt i pressen ända tills någon avslöjade det hela och Adnan fick inga fler jobb. (Hur kunde förresten även den tröttaste nattredaktören på tidningen missa fejket?) Vi kan photoshoppa våra bilder hur vi vill samma sak gäller inte en pressfotograf. Öppna bilden ljusmörk.jpg 2 När går ut på bilden har du bara en pytteliten prick dra upp reglaget till ca 200 px 1 Välj Klonstämpeln 12 (25)

13 Håll nere Altknappen på tangentbordet och klicka med musen i molnen släpp. Klicka sedan i himlen (flera gånger eller också klick håll och dra) och det blir en massa fler moln. Även ditt första försök kommer att vara lika bra som Adnan Hajj. + visar stället du kopierar från O stället du kopierar till Ibland behöver man ta alt klick igen för att kopiera från ett nytt ställe PhotoShops viktigaste kotkommando Ctrl + Z för att ångra (det är hela tiden prova göra ångra tills det blir bra) Ctrl+A för att markera allt Ctrl+D för att avmarkera allt Vid kommandona i menyer finns ytterligare kortkommandon Prova nu att klona en skorsten till 13 (25)

14 Avslöjad!!! Skorstenen blev ju bra. Men molnen kom också med Och något konstigt nere på skorstenen Byt till en lite mindre klonstämpel och klona över lite blå himmel från närheten Fortsätt med att klona andra detaljer i bilden T ex en kran eller en bil Ta också bort den irriterande kabeln som hänger i luften Beskära Bilden i sig är rätt ok men det är alldeles för mycket gata i förgrunden Välj Beskärningsverktyget Klick håll och dra över det område du vill ha kvar bekräfta med Enter OBS Man får det man beskär och måtten på bilden går förlorade Se nedan Massbeskärning 14 (25)

15 Ändra färgton i en bild Öppna mannerst.jpg Lager ny lager Nu har du ett nytt genomskinligt lager ovanpå bilden (Kolla detta nere till höger) Därefter: Välj Färgpytsen Välj färg och klicka sedan på bilden Hoppsan allt blev bara blått (eller vad du nu valde för färg) Vi fixar det nere till höger: Här är ditt nya färgade lager Klicka på nedåtpilen och dra reglaget åt vänster till lämplig färgton Detta är ett lätt och bra sätt att anpassa bilder med olika färg ton till varandra eller till en grundfärg på hemsidan. 15 (25)

16 Bilden nedan är gjord på det sättet Hämtad från Men här finns en sak till från PhotoShop. Om man tittar lite närmare ser man att det är fyra olika bilder i en Innan vi skall göra ett collage några andra viktiga saker (som vi också behöver för att göra ett collage) 16 (25)

17 Ny tom bild Arkiv ny tom fil I de flesta sammanhang utgår man från pixlar Byt alltså till: pixlar pixlar pixlar/tum Bakgrundssinnehåll: vitt eller genomskinligt Redan tidigare har du bestämt att bilden skall vara t ex 500 x 300 ändra bredd och höjd Upplösning: kan räcka med 72 för webbilder Ok:a Ändra färgton i bilden Öppna mannerst.jpg Dra över delar av en bild Öppna mannerst.jpg Nu har du 2 bilder samtidigt förmodligen ligger de över varandra ändra genom att klicka på fönster välj bilder och flyt 17 (25)

18 Ta flyttverktyget och dra bilden över till den tomma filen Lägg märker till att Mannerstöm blir bra mycket större Detta beror på att våra 2 bilder inte har samma upplösning Elements anpassar storleken till fönstret. Jämför procentsatserna överst på bilderna Ändra storlek på bilder Klicka på bilden du vill ändra storleken på bild ändra storlek bildstorlek Ändra till Punkter = Pixlar Den nya tomma filen var 500 x 300 Denna är mycket större OBS man kan inte ändra till 500x300 då förstör man proportionerna. Pilla inte på bocken vid bibehåll proportioner OBS2 Prova fram och tillbaka, tills du har bestämt dig. Öppna sedan bilden igen och gör det hela i ett steg, annars har du tappat en massa kvalitet på bilden, när du först förminskar och sedan förstorar. 18 (25)

19 Massbeskärning Tekniken ovan kan användas för att beskära en mängd bilder till samma nya format. Dra över bilden till den tomma filen spara för webben. Nästa och nästa och nästa Man behöver inte slänga den tidigare den sparas inte med. Ett collage Tillbaka till tekniken för att göra en bild typ BRFLORENSBERG. Stäng ev gamla bilder som du har igång Gör en ny tom fil 400x300 Lägg på ett nytt lager och färga det svart Öppna mannerst.jpg klonstämpeln ca 200 px Altklicka på Mannerströms huvud Klicka på den svarta bilden (klicka för att byta till den) Klicka flera gånger blir mer intensitet i bilden Eller klick håll och dra Prova glöm inte att du kan ångra med Ctrl+Z För varje ny detalj som du vill klona över bör man ta ett nytt lager Alltså ett lager för varje kloning Annars kan man inte flytta detaljerna efteråt (Och det vill/måste man ofta göra) Välj då lager och flytta med Flyttverktyget Byta till den nya bilden och välj det svarta lagret byt till en annan färg Kolla hela tiden Vilken bild har du igång??? Och vilket lager är du i??? 19 (25)

20 T ex så här kan det bli Glöm inte att spara för webben i lämplig kvalitet Spara likaså *.psd filen ifall du vill/måste göra ändringar TIPS: dutta inte utan stor och rejält och gärna oregelbundet För ljusa eller för mörka partier Öppna ljusmörk.jpg Förbättra justera Skuggor/högdagrar Och sen är det bara att dra i reglagen. 20 (25)

21 Frilägga Öppna soria.jpg Tolerans (för trollstaven) Ju högre tolerans, ju fler närliggande färger tas med. Prova att höja och sänka För att frilägga delar av en bild finns 2 huvudverktyg: Magnetlasson och Trollstaven Klicka på Trollstaven och sedan på olika delar av bilden Håll också ner shift för att markera flera olika delar. Klicka på magnetlasson. Klick håll och dra runt himlen uppe till vänster. De bitar du missade kan du efterjustera med shift och Trollstaven (med alt tar man istället bort områden) Prova med dessa 2 tekniker att frilägga olika delar av bilden t ex en del av skylten eller någon siffra. Förvanska Ojdå sträckan blev plötsligt mycket längre! Markera 9:an med Trollstaven ctrl+c för att kopiera ctrl+v för att klistra in byta tll Flyttverktyget och dra 9:an åt vänster Öppna meny.jpg Ändra priserna Använda Trollstaven och Klonstämpeln 21 (25)

22 Filter Öppna vatten.jpg Beskär bort den ljus ramen runt bilden Ta reda på bilden storlek Gör en ny tom fil som är dubbelt så lång Dra över originalbilden två gånger Vänd den nedre bilden Filter förvrängning vattenringar Prova också andra filter och olika inställningar I det första exemplet la vi effekten på hela lagret. Markera något parti i bilden med Trollstaven (shiftklicka för att markera flera områden) Prova olika filter (Exemplet här till höger har textur krackelering) 22 (25)

23 Text Gör en ny tom bild t ex 500x300 genomskinlig Skriv med storlek 36pt Markera text och högerklicka Här finns en mängd olika möjlighter att förvränga texten Sen kan man alltid byta färg Klicka för fler alternativ Och till sist lägga på något filter Markera hela lagret med Ctrl+A När man sedan drar olika effekter till lagret måste man först ok:a skylten nedan Lagerstilar Vid Spara för webben går det bara att använda *,gif jpg kan inte ha genomskinlig barkgrund 23 (25)

24 Banta med PhotoShop Före Efter Öppna banta.jpg Filter förvrängning gör flytande Och kilona rasar 24 (25)

25 Norge ett reklamcollage I mappen Norge finns 4 bilder börja med att öppna fjord.jpg Förbättra fjordbilden (ljusa och mörka partier) Hitta ett lämpligt kryssningsfartyg i Google Frilägg och kopiera in till fjorden Det skall förstås se så naturligt ut som möjligt Klona Ändra/höj temperaturen Klona över skylten med temperaturen Klona också över något från Troll eller Solo OBS Använd lager Namnge dessa om det blir många Lägg till text Hämta färg med pipetten Förvräng texten Spara För webben 600x400 i lämplig kvalitet Och förstås ditt PS arbete som *.psd Ett exempel från Club Eriks Norgereklam 25 (25)

Elements 5.0. Innehållsförteckning

Elements 5.0. Innehållsförteckning Elements 5.0 Innehållsförteckning 2. Tanka hem en bild 3. Öppna en bild 4. Rotera 5. Ändra storlek 6. Spara 7. Skriv ut 9. Förbättra 12. Filter 13. Trollstav/Övertoning 14. Klona 15. Gör flytande 16. Svartvit

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14 Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements

Grundredigering i Photoshop Elements Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Här får du lära dig hur man flyttar bilder från kameran till datorn, hur man fixar till ett foto, hur man skriver ut bilder och mycket mera. Lycka till! copyright

Läs mer

Du hittar manualen på.

Du hittar manualen på. Du hittar manualen på http://www.buf.kristianstad.se/it/pse/index.htm Innehåll Start s 3 Verktyg s 4 Beskär s 5 Bildpaket s 6 Bakgrundbild s 7 Flyta ut s 8 Infoga bild i Word s 9 Justera färger s 11 Ludda

Läs mer

Så här använder du de enklaste funktionerna i programmet: Starta programmet. Programmet startas från ikonen på skrivbordet.

Så här använder du de enklaste funktionerna i programmet: Starta programmet. Programmet startas från ikonen på skrivbordet. PhotoFiltre 1 Innehåll Starta programmet... 3 Rotera bilden... 4 Beskära bilden... 4 Ljusa upp en bild... 5 Förminska bilden... 6 Skärpa i bilden... 7 Spara och komprimera bilden... 7 Ta bort röda ögon...

Läs mer

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop Elements 11

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop Elements 11 En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop Elements 11 Mappstrukturering... 2 Arbetsflöde bildbearbetning för webb Beskär... 3 Storleksförändra bild... 4 Skärpa... 5 Spara för webb... 6 Från logga

Läs mer

Laboration 2 Grunderna i Photoshop

Laboration 2 Grunderna i Photoshop Mitthögskolan Institutionen för Informationsteknologi och medier. Jan-Erik Jonsson 060-14 87 90 Laboration 2 Grunderna i Photoshop Interaktiva multimedier v1.0 2001-11-27 lab_2.doc Sida 2/5 Allmänt Materialet

Läs mer

Skapa, öppna och ladda ned bilder

Skapa, öppna och ladda ned bilder Skapa, öppna och ladda ned bilder Skapa en bild 1. Välj Arkiv - Nytt 2. Ge bilden ett namn i rutan Namn 3. Skriv vilken bredd och höjd i rutan Bredd och Höjd 4. Ange upplösning (pixlar/tum = dpi) 5. Klicka

Läs mer

PixlrGuiden - av AlizonWeb PIXLRGUIDEN. av AlizonWeb. Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1

PixlrGuiden - av AlizonWeb PIXLRGUIDEN. av AlizonWeb. Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1 PIXLRGUIDEN av AlizonWeb Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1 Innehåll Introduktion 3 Vad är Pixlr? 3 Fördelar med Pixlr 3 Om denna guide 3 Kapitel 1: Genomgång av arbetsyta

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 3

ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 3 ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 3 LATHUND Innehållsförteckning Start Välkomstfönstret... 3 Bläddra efter bilder... 5 Visa och ordna foton... 6 Verktygslådan... 7 Beskär en bild... 8 Ändra storlek, storlek på

Läs mer

bilder för användning

bilder för användning Grundläggande guide i efterbehandling av bilder för användning på webben Innehåll Innehåll...2 Inledning...3 Beskärning...4 Att beskära en kvadratisk bild...5 Att beskära med bibehållna proportioner...5

Läs mer

Lär dig grunderna om Picasa

Lär dig grunderna om Picasa Lär dig grunderna om Picasa Välkommen till Picasa. I den här guiden får du lära dig att använda Picasa för att organisera och redigera dina foton. Picasa Programvara När du börjar, finns det 2 saker du

Läs mer

Adobe. Photoshop CS3. Grundkurs. www.databok.se

Adobe. Photoshop CS3. Grundkurs. www.databok.se Adobe Photoshop CS3 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Introduktion till materialet... 1 Övningsfiler... 1 2 Digitala bilder...2 Bildskärmens upplösning... 2 Svartvita halvtonsbilder... 3

Läs mer

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 6.0

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 6.0 Sidan 1 av 5 Inbyggd hjälpfunktion i Photoshop Elements... 2 Dataprogram för bildbehandling... 3 Forts. Adobe Photoshop Elements verktygsfält... 3 Menyraden, Bild... 3 Ändra bildstorlek... 3 Intensitet

Läs mer

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop CS5

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop CS5 En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop CS5 Mappstrukturering... 2 Arbetsflöde bildbearbetning för webb Beskär... 3 Storleksförändra bild... 4 Skärpa... 5 Spara för webb... 6 Från logga i jpg,

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 5.0

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 5.0 Sidan 1 av 5 Inbyggd hjälpfunktion i Photoshop Elements... 2 Dataprogram för bildbehandling... 2 Forts. Adobe Photoshop Elements verktygsfält... 2 Menyraden, Bild...3 Ändra bildstorlek...3 Intensitet och

Läs mer

PHOTOSHOP GUIDE. Magnus Servin

PHOTOSHOP GUIDE. Magnus Servin B I L D M O N T A G E En steg-för-steg guide av Magnus Servin. Publicerad 2008-06-18. För fler guider, tips och inspiration se www.familjenservin.se/magnus h i m m e l.jp g Inl e d n i n g Denna guide

Läs mer

Kurs 7:1 Att använda bildhanteringsprogram

Kurs 7:1 Att använda bildhanteringsprogram Kurs 7:1 Att använda bildhanteringsprogram S TUDE NTDATOR UTBILDNINGE N MALMÖ HöGSKOLA Beijerskajen 8, K3, källaren, sal Apollo (A01:303), 205 06 Malmö www.bit.mah.se/undervisning/sdm Att använda bildhanteringsprogram,

Läs mer

Manual för Veneröds Dressyrstall

Manual för Veneröds Dressyrstall 1 Manual för Veneröds Dressyrstall Bildredigering På nyhetssidan finns möjlighet att lägga in en bild. Restriktionerna på denna är en bredd på 320 px och en höjd på 120 px, den får inte heller överstiga

Läs mer

Att använda bildhanteringsprogram, del 2

Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Gå till Adobe Online (M) Markeringsram - (L) Lasso - (C) Beskärning - (J) Airbrush - (S) Klonstämpel - (E) Suddgummi - (R) Oskärpa - (A) Markering av bankomponenter

Läs mer

Kort instruktion för arbete i Sitevision ( exempel från ATM)

Kort instruktion för arbete i Sitevision ( exempel från ATM) Sitevision på HiG BOL /2010-06-07 Kort instruktion för arbete i Sitevision ( exempel från ATM) För att lägga in text eller redigera text på HiG s nya webb måste du tillhöra någon grupp som har behörighet

Läs mer

Photoshop Elements 7. Adobe. Grundkurs

Photoshop Elements 7. Adobe. Grundkurs Photoshop Elements 7 Adobe Grundkurs Innehållsförteckning 1 Det här är Photoshop Elements 7...1 Programmets uppbyggnad...1 2 Ordna...3 Hämta filer...3 Visning/Sortering...6 Datumvy...6 Helskärmsläge...7

Läs mer

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator.

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Webben är en outsinlig källa av bildmaterial och somligt får du använda gratis! Verktyget Länka in

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 3.0

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 3.0 Sidan 1 av 5 Inbyggd hjälpfunktion i Photoshop Elements...2 Dataprogram för bildbehandling...2 Forts. Adobe Photoshop Elements verktygsfält...2 Menyraden, Bild...3 Ändra bildstorlek...3 Reglera filkompressionen

Läs mer

Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder.

Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder. Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder. Enligt vår erfarenhet det effektivaste och enklaste sättet att bildbehandla och beskära dina foton. Du kan dessutom

Läs mer

DigitalBild del 1 Adobe Photoshop Elements ver 6.0

DigitalBild del 1 Adobe Photoshop Elements ver 6.0 Sidan 1 av 7 Innehåll Photoshop Elements ver 6.0... 2 Startfönster... 3 Öppna flera bilder samtidigt... 4 Öppna en egen gruppbild... 5 Gör en delförstoring (porträttbild) av varje person... 5 Spara...

Läs mer

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 KOM-IGÅNG-GUIDE Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 Smelink.se l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Uppdaterad: 121019 Del 1 Logga in Välkommen att ta

Läs mer

Redigera. Rotera bild

Redigera. Rotera bild Redigera Ofta tar man bilder på höjden, d v s håller kameran vertikalt när man fotograferar. Några digitalkameror känner av detta och lägger bilden rätt, men oftast får man gå in i ett program och rotera

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Uppdaterad: 2013-12-04. Lathund. ImageVault

Uppdaterad: 2013-12-04. Lathund. ImageVault Uppdaterad: 2013-12-04 Lathund ImageVault 1 IMAGEVAULT För att kunna göra de ändringar och uppdateringar som du önskar på er sida så behöver du veta vad ImageVault är och används till. En beskrivning av

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

Retuschera och laga bilder med Photoshop

Retuschera och laga bilder med Photoshop sid. 1 Retuschera och laga bilder med Photoshop Klonstämpeln (Clone stamp) för för att redigera bort pixlar och ersätta dem med pixlar från andra områden i bilden. Lagningspenseln (Healing brush) Laga

Läs mer

Kom igång med Disgen 7

Kom igång med Disgen 7 Kom igång med Disgen 7 Lägg till foto Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: bengt@kj2.se Kurs.dis.se Kom igång med Disgen 1 Bengt Kjöllerström 2015-09-05 Modul 7 Lägg till foto Ändra och komplettera

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Tips och Trix kring konvertering och filmredigering (för vana datoranvändare)

Tips och Trix kring konvertering och filmredigering (för vana datoranvändare) Tips och Trix kring konvertering och filmredigering (för vana datoranvändare) Nja, kanske inte riktigt så gamla filmer Wolfgang Baat 2010 2(10) Tekniskt flödesschema Filmsnutt (Högerklicka egenskaper om

Läs mer

HDR den enkla vägen. Råkonverteraren Det första vi gör i råkonverteraren är att öppna våra tre bilder. av Kristoffer Ingemansson

HDR den enkla vägen. Råkonverteraren Det första vi gör i råkonverteraren är att öppna våra tre bilder. av Kristoffer Ingemansson HDR den enkla vägen av Kristoffer Ingemansson Att ta sina bilder Allting börjar ju så klart med att man letar upp ett motiv och tar sina bilder, men man bör även tänka på en del speciella saker när man

Läs mer

Bildhantering i OEW. Vi ska arbeta med följande bilder:

Bildhantering i OEW. Vi ska arbeta med följande bilder: Bildhantering i OEW Bilder på webben Bilder som man ser på olika hemsidor bör ha dessa egenskaper: 1 Klara färger 2 Skärpa 3 Snabbladdade 4 Rätt storlek för syftet Vi ska arbeta med följande bilder: Program

Läs mer

Mitt hus och jag steg för steg instruktioner

Mitt hus och jag steg för steg instruktioner Mitt hus och jag steg för steg instruktioner Till den här uppgiften behöver du ett foto på dig själv, ditt hus, en karta och en huvudlös figur. Se till att alla bilder ligger på samma ställe på din dator

Läs mer

Justeringslager i PSD. Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö

Justeringslager i PSD. Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö Justeringslager i PSD. Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö Vad är justeringslager? När ska dom användas? När ska dom användas? När ska dom användas? Ett justeringslager i Photoshop

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

IrfanView. Manual 3.80. www.resurs.folkbildning.net. Christina Hemström & Sven E Carlsson

IrfanView. Manual 3.80. www.resurs.folkbildning.net. Christina Hemström & Sven E Carlsson IrfanView Manual 3.80 www.resurs.folkbildning.net hristina Hemström & Sven arlsson Innehållsförteckning Om programmet IrfanView...3. Funktioner i menyerna...3 Hämta IrfanView från Internet...4 Installera

Läs mer

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik 2 Grunder All vår början bliver svår eller hur det nu brukar heta, och detta är något som gäller även Flash. För den som är ovan vid Flash gäller det säkert extra mycket, då det kan vara knepigt att förstå

Läs mer

SJF LATHUND EPISERVER 7.0

SJF LATHUND EPISERVER 7.0 SJF LATHUND EPISERVER 7.0 LOgGA IN. Logga in URL: http://test.sjf.discoworks.se/epiui/cms SKAPA OCH REDIGERA SIDOR. Skapa sida Öppna trädnavigeringen genom att klicka på den mörkgrå struktursymbolen längst

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Redigera bilder snabbt och enkelt!

Redigera bilder snabbt och enkelt! Redigera bilder snabbt och enkelt! När du ska ladda upp bilder till din hemsida så är det klokt att anpassa bilderna så att dom får rätt storlek och att dom blir så lätta som möjligt i filstorlek. Detta

Läs mer

Photoshop Elements 6.0

Photoshop Elements 6.0 Adobe Photoshop Elements 6.0 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Det här är Photoshop Elements 6... 1 Programmets uppbyggnad... 1 2 Ordna...3 Hämta filer... 3 Visning/Sortering... 6 Datumvy...

Läs mer

batklubben.eu s hemsida

batklubben.eu s hemsida batklubben.eu s hemsida redigera din sida av webbplatsen 1. Skriv in http://www.din_doman.se/admin i browserns adressfält. 2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan, och tryck OK. 3.

Läs mer

Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor

Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor Logga in i Episerver 6: Logga in genom att skriva http://rfs.se/gui i webbläsaren. Skriv ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan. Klicka

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. ImageVault

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. ImageVault Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund ImageVault 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Imagevault 4 Ladda upp fil 5 Ladda upp fler än fyra bilder samtidigt 7 Snabbuppladda bildalbum 9 Beskrivning kortkommando via

Läs mer

Adobe Photoshop CS. Ritprogrammet Photoshop är ett pixelbaserat ritprogram. I botten på bilderna Photoshop åsadkommer finns ett rutmönster av pixels.

Adobe Photoshop CS. Ritprogrammet Photoshop är ett pixelbaserat ritprogram. I botten på bilderna Photoshop åsadkommer finns ett rutmönster av pixels. Adobe Photoshop CS Ritprogrammet Photoshop är ett pixelbaserat ritprogram. I botten på bilderna Photoshop åsadkommer finns ett rutmönster av pixels. Vad är det du ser när du öppnar Photoshop Nedan ser

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Kom igång och redigera din hemsida!

Kom igång och redigera din hemsida! Kom igång och redigera din hemsida Smelink WEB l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Senast uppdaterad: 120918 Del 1 Logga in Välkommen att ta del av vårt uppdateringsverktyg,

Läs mer

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW DEN HÄR INSTRUKTIONEN BEHANDLAR; Att skapa en nyhet - använda en logga i nyheten - använda en pdf-fil i nyheten ATT SKAPA EN NYHET 1. Logga in i OEW 2. Om du ska använda en logga eller en pdf-fil i nyheten

Läs mer

Om man vill ändra färg inuti går det, men skuggan blir densamma.

Om man vill ändra färg inuti går det, men skuggan blir densamma. Visst är det roligt att kunna göra fina dokument, häften, affischer, inbjudningskort och annat skoj?! Och att få bilderna att hamna där du vill att de ska hamna, i rätt storlek och utan att andra saker

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 NYHETER Manual HSB Webb brf 2004 03 23 Nu kan man sätta en hemavdelning på ett arbetsflöde, så att det bara blir synligt från den avdelningen och nedåt i strukturen under en förening. Ett arbetsflöde blir

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

Kom igång och redigera din hemsida!

Kom igång och redigera din hemsida! Kom igång och redigera din hemsida Smelink WEB l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Senast uppdaterad: 100915 Del 1 Logga in Välkommen att ta del av vårt uppdateringsverktyg,

Läs mer

- En handledning för personal och elever i Karlshamns kommun

- En handledning för personal och elever i Karlshamns kommun - En handledning för personal och elever i Karlshamns kommun Denna handledning är än så länge bara ett arbetsmaterial. Innehållsförteckning Ladda ner/installera... 3 Börja använda programmet... 4 Första

Läs mer

PowerPoint. Kapitel 1. Vasen

PowerPoint. Kapitel 1. Vasen Kapitel 1 PowerPoint PowerPoint används vanligen till att göra presentationer som antingen skall visas på dator eller som overhead. I det här exemplet visas hur programmet kan användas av elever för att

Läs mer

Photoscape (http://photoscape.sv.softonic.com/download)

Photoscape (http://photoscape.sv.softonic.com/download) Photoscape (http://photoscape.sv.softonic.com/download)..har ett antal trevliga funktioner som dessutom är lätta att använda. Det är lite annorlunda uppbyggt en andra program men jag tycker att man ganska

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 7. Bildbehandling

IT-körkort för språklärare. Modul 7. Bildbehandling IT-körkort för språklärare Modul 7 Bildbehandling Brian Kottonya 2012 Innehåll 1. Vad är Splashup? 2. Skapa ett konto 3. Verktyg 4. Öppna en bild 5. Spara en bild 6. Ändra storlek på en bild 7. Lägga till

Läs mer

Torstens Digitalbildguide

Torstens Digitalbildguide Thor Stone Education Torstens Digitalbildguide 1 Det finns två huvudtyper av digital bild, vektorbaserad och pixelbaserad. - Vektorbaserade bilder bygger på en matematisk formel och kan storlekförändras

Läs mer

DK-serien. Enklare bildredigering med Irfanview

DK-serien. Enklare bildredigering med Irfanview DK-serien Enklare bildredigering med Irfanview 1 Enklare bildredigering med Irfanview Irfanview är ett gratis bildredigeringsprogram med svenska menyer. Den här kursen är en ren nybörjarkurs och kräver

Läs mer

First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line

First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line Elisabeth Banemark, Pedagogiskt center, Kristianstad 08-07-05 Innehållsförteckning Logga in Användarnamn och Lösenord...

Läs mer

ÖVNINGSUPPGIFTER TILL PHOTOSHOP ELEMENTS 10. http://www.skolportalen.se/laromedel/kategori/adobe/

ÖVNINGSUPPGIFTER TILL PHOTOSHOP ELEMENTS 10. http://www.skolportalen.se/laromedel/kategori/adobe/ ÖVNINGSUPPGIFTER TILL PHOTOSHOP ELEMENTS 10 http://www.skolportalen.se/laromedel/kategori/adobe/ Vi tar gärna emot kommentarer och tips. Det går bra att e-posta till förlaget: info@thelindata.se, eller

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Arbeta med bilder. Lathund kring hur du fixar till bilder från digitalkamera eller Internet så att de går att använda i ett kommunikationsprogram.

Arbeta med bilder. Lathund kring hur du fixar till bilder från digitalkamera eller Internet så att de går att använda i ett kommunikationsprogram. Arbeta med bilder Lathund kring hur du fixar till bilder från digitalkamera eller Internet så att de går att använda i ett kommunikationsprogram. Habilitering & Hjälpmedel Installera PhotoFiltre Att installera

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

En lathund av: Elisabeth Banemark, Barbro Nilsson, Anette Berg, Vladimir Gatara (2006) KICK KRISTIANSTAD

En lathund av: Elisabeth Banemark, Barbro Nilsson, Anette Berg, Vladimir Gatara (2006) KICK KRISTIANSTAD En lathund av: Elisabeth Banemark, Barbro Nilsson, Anette Berg, Vladimir Gatara (2006) KICK KRISTIANSTAD Innehållsförteckning Start Välkomstfönstret... 3 Öppna en bild... 5 Visa och ordna foto... 6 Verktygslådan...

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Hur det ser ut i FC (repetition) 2. Hur man skickar och läser mail i FC (repetition) 3. Att skicka och ta emot en bilaga

Läs mer

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Paletten Pennan Kalibrera tavlan Öppna Powerpoint direkt via paletten Öppna Scrapbooken (lektionsplaneraren) Pilen bredvid tangentbordsknappen visar att det finns fler

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

Digital bildhantering

Digital bildhantering Digital bildhantering En analog bild blir digital när den scannas. Bilden delas upp i småbitar, fyrkanter, pixlar. En pixel = den digitala bildens minsta byggsten. Hur detaljrik bilden blir beror på upplösningen

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Infoga, redigera och ta bort bilder på sunne.se En webbsida bäddar inte in en bild i sidan som många andra program, till exempel Word. Alla bilder och

Läs mer

En introduktion till WeavePoint 7 demo version. Att använda ett vävprogram

En introduktion till WeavePoint 7 demo version. Att använda ett vävprogram En introduktion till WeavePoint 7 demo version Demoversionen är det fullständiga WeavePoint med undantag för att det inte går att spara egna mönster. Det går att testa olika sätt att skriva ut de exempel

Läs mer

Vi börjar såklart med att öppna bilden i Photoshop. Mitt Photoshop är på engelska och version CS5, men ni med svenska och/eller tidigare versioner

Vi börjar såklart med att öppna bilden i Photoshop. Mitt Photoshop är på engelska och version CS5, men ni med svenska och/eller tidigare versioner Vi börjar såklart med att öppna bilden i Photoshop. Mitt Photoshop är på engelska och version CS5, men ni med svenska och/eller tidigare versioner kan hänga med ändå om ni tittar på bilderna. Som ni ser

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Sidan 2 - Logga in Sidan 3 - Uppbyggnad av en sida Sidan 4 - Infoga länk Sidan 5 - Infoga bilaga Sidan 6 - Infoga bild Sidan 7-8 Vad betyder knapparna

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Arbetsuppgifter. JPEG-filerna/kopiorna skall döpas om efter projektets mall: ÅÅ-MM-DD bildtitel Fotograf

Arbetsuppgifter. JPEG-filerna/kopiorna skall döpas om efter projektets mall: ÅÅ-MM-DD bildtitel Fotograf Arbetsuppgifter Tre bilder skall väljas ut från en dags fotografering för projektet 365 dagar. RAW-filer skall konverteras till JPEG (Vid fotografering i JPEG gör vi fullstora JPEG kopior för att inte

Läs mer

Manual för. 2.4 KALAS Sitemanager

Manual för. 2.4 KALAS Sitemanager Manual för 2.4 KALAS Sitemanager 1. Introduktion Den här manualen skall hjälpa dig att komma igång så att du själv på ett enkelt sätt kan lägga till, redigera eller ta bort webbsidor på din webbplats.

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx 1. Öppna Word 2007 i 97-2003 2. Vilken Explorer har jag 3. Inloggning med Explorer 8 4. Sökväg till sidan 5. Ha två fönster öppna 6. Stilar 7. Storleksändra 8. Inklistring av text 9. Bilder till startsidan

Läs mer

Din guide till. Digitala assistenten

Din guide till. Digitala assistenten Din guide till Digitala assistenten Dec 2012 Innehåll SÅ HÄR SÄTTER DU DIGITALA ASSISTENTEN I ARBETE... 3 Steg 1 Skapa en ny kalenderhändelse... 3 Steg 2 Välj vad du vill att Digitala assistenten ska göra...

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola www.mark.se Innehåll

Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola www.mark.se Innehåll Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola Marks kommuns hemsida www.mark.se ses bäst i text storlek mellan. Du kan ändra i Explorer Visa, textstorlek. Webbplatsen är byggd för upplösningen

Läs mer

IMS-manual för Netpub

IMS-manual för Netpub IMS-manual för Netpub * IMS = image management system = på klar och (nästan) redig svenska bildhanteringssystem för Svenska Yles webbpubliceringsverktyg Netpub Innehåll: Sidan: 1. För vem är manualen?

Läs mer

manual D E M O Systemkrav Pc med Windows 98/2000 166 Mhz Pentium 64 Mb RAM Miljontalsfärger (24 bit) Upplösning: 800 x 600 pixels

manual D E M O Systemkrav Pc med Windows 98/2000 166 Mhz Pentium 64 Mb RAM Miljontalsfärger (24 bit) Upplösning: 800 x 600 pixels D E M O manual produced by Tony Åström Production / tonyastrom.com Nu är det enkelt att komma igång med vårt nya Hissdesignprogram! Hissdesignprogrammet passar alla typer av hissar och hissfabrikat. Både

Läs mer

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna)

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Hotspot skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

PHOTOSHOP ELEMENTS 10

PHOTOSHOP ELEMENTS 10 Adobe PHOTOSHOP ELEMENTS 10 GRUNDER Innehållsförteckning 1 Arbetsytan...5 Programmets uppbyggnad... 5 Starta programmet... 5 Skapa mapp för egna övningsfiler... 8 2 Organisera bilderna...9 Kataloghanteraren...

Läs mer