Arbetsgruppsmöte för God bebyggd miljö den 2 juni tema Hälsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsgruppsmöte för God bebyggd miljö den 2 juni tema Hälsa"

Transkript

1 Britta Lidberg Landsbygdsavdelningen Miljömålssekretariatet Arbetsgruppsmöte för God bebyggd miljö den 2 juni tema Hälsa Deltagare: Lena Fakt Veronika Johansson Clarinda Larsson Anders Franzén Anna Karlsson Anne Andersson Carl-Johan Sanglert Gustav Enander Britt Wennerström Jesper Ekberg Magnus Törnvall Maria Alm Bengt-Göran Ericsson Anna Isaksson Lena Hedin Eva Timén Karin von Zweigbergk Britta Lidberg Riksbyggen Riksbyggen Habo kommun Länsmuseum Finnvedsbostäder Trafikverket Regionförbundet Landstinget Naturskyddsföreningen Gislaveds kommun Gislaveds kommun Landstinget Landstinget Presentationsrunda Mötet inleddes med en snabb presentationsrunda laget rund eftersom alla inte var med vid förra mötet. Nytillkomna den här gången var Lena Fakt och Veronika Johansson från Riksbyggen som jobbar med miljöfrågor inom företaget. Anna Karlsson från Finnvedsbostäder i Värnamo. Gustav Enander som jobbar på bl.a. i miljömålssekretariatet och med ansvar för de flesta mål som berörs av åtgärdsprogrammet Hälsanas miljömål. Gustav ska försöka vara med på åtminstone några av våra möten för att hålla koll så de olika arbetsgrupperna inte dubbelarbetar.

2 Sida 2/9 Magnus Törnvall representerar Naturskyddsföreningen, jobbar till vardags på ITAB. Lena Hedin, Eva Timén och Jesper Ekberg från Landstinget är alla på folkhälsosektionen. Eva jobbar med äldres hälsofrågor, Lena inom området fysisk aktivitet och Jesper är folkhälsochef. Temapresentationer Mötet inleddes med att Anne berättade om buller och säkerhet (i stadsmiljön) och Karin om hur de jobbar med bullerfrågan och även transport av farligt gods i planeringen. Enligt Anne så är biologisk mångfald, klimat och trafikbuller de tre stora frågorna i hennes arbete. En fråga kom upp om lågfrekvent buller ingår i Trafikverkets beräkningar. Det är svårt att åtgärda men kan eventuellt orsaka stress. Troligtvis ingår det inte i deras beräkningar. Trafikverket och kommuner jobbar bra tillsammans med infrastrukturfrågor och i de sammanhangen lyfts klimatet, men inte buller. Presentationerna bifogas. Tankar kring dagens tema Uppgiften inför mötet var att fundera på hur frågor om hälsa och säkerhet kommer in i det dagliga arbetet och vilka åtgärder som är viktiga. Clarinda Hur man ska ta hand om dagvatten och hur man ska göra det estetiskt snyggt. Buller från pumpstationer. Skugga vid lekplatser. Träd i samhället. Anders Konsekvenser av bullerskydd för kulturvärden. Fönsterbyte kan minska det kulturhistoriska värdet. Anna K Har diskussioner med hyresvärdar som vill ta ner träd för att kunna använda paraboler. Då gäller det att förklara trädens värde för hälsan. Det är många nationaliteter i kommunen och alla har kanske inte samma förhållande till träd.

3 Sida 3/9 Anne Calle Träden är viktiga för miljön vid värmeböljor genom att skapa skugga. De tar fram plan för vattenmiljöer och cykelstråk. Lastbilar som står på tomgång vid affärerna är ett problem vad gäller buller och avgaser. När det gäller nöjdkundhetsindex så är tryggheten det som står överst. Många som pendlar och inte gör det med kollektivtrafik, något att jobba med. Som ett förtydligande så är vägarna inne i städerna inte Trafikverkets, med undantag av genomfarter ibland, annars är det kommunala vägar i städerna. Järnvägarna är deras och farligt gods som är en hälsorisk går ofta på järnväg. Hur nära ska man bygga bostäder? Det är en utredning om buller på gång som ska samsa PBL och MB, tidigare har lagarna sagt lite olika. Samhället accepterar mer buller nuförtiden men är det verkligen rätt spår? Det är viktigt att komma ihåg att de sekundära aspekterna ofta går ut över kulturvärden som är svåra att värdera men är de förlorade så är de helt borta. Britt Granskar alla ÖP i hela länet och där kommer bullerfrågan m.m. in. Förutom buller tas även lekplatser, kulturfrågor, vindkraft m.m. upp. Ska åka på regional översiktsplanering imorgon och på onsdag något som gruppen kan skicka med om vad man kan ta upp där? Magnus Har tidigare jobbat med ljudteknik och är intresserad just av bullerfrågan. Punkter med buller kan uppstå där det är mycket trafik, vid industrier (men är kanske inte så längre?), vindkraft, södra stambanan. E4:an ger mer ett kontinuerligt bakgrundsbrus. Magnus erfarenhet från länet är att Jönköping och delvis Huskvarna är väldigt bullerförorenade medan andra tätorter inte är det. Kommentarer kring bullerpunkter vid industrier mycket buller från industrier har man åtgärdat så nu är det mer kringbuller som finns, t.ex. vid in- och utlastning vilket då mer faller under trafikfrågor.

4 Sida 4/9 Maria Jobbar med gång- och cykelfrågor såsom framkomlighet, upplevd trygghet, växtlighet (minskar partikelhalterna men skapar även otrygghet). Man spar energi genom att släcka lampor men det skapar å andra sidan otrygghet. I orter där det inte är något exploateringstryck finns det inte pengar för GC-vägar m.m. Bengt-Göran Anderstorps motorbana som bullrar en del. Luftkvalitet är inga jätteproblem egentligen (utom i Jönköping). Förorenad mark är ett miljöproblem men kan bli ett hälsoproblem och i förlängningen blir det ett utvecklingsproblem om man inte kan bygga på marken. Det är ett planeringsproblem som bara växer. Gröna miljöer inne i tätorter och dess betydelse för hälsan. I små städer har man tidigare hänvisat till områden utanför staden men nu börjar man lite mer lyfta att det även ska finnas grönt inne i de mindre städerna. Nedsågade träd. Förtätning utmaning att samsa det med grönområden. Anna I Järnvägar och vägar är barriärer för djur som ska röra sig i landskapet Det har gjorts en bulleranalys där större områden som kan betraktas som tysta har identifierats. Analysen kan vara ett underlag vid vindkraftsbyggnad men har ingen hindrande verkan. Bullret stör även djuren. Lena H och Eva Fysisk aktivitet har ju en direkt koppling till hälsa. Tryggheten och säkerheten utifrån GC-vägar. Landstinget diskuterar mycket kring jämlik hälsa. Rekreation för hälsan är det som landstinget vill bevaka och lyfta fram. Det är oerhört viktigt med gröna oaser i staden eftersom det främjar fysisk aktivitet och minskar stress. Karin Buller och farligt gods enligt presentationen. Viktigt med översiktsplanering för att få det rätt från början bl.a. vad gäller gröna områden och GC-vägar. Veronika och Lena F

5 Sida 5/9 Jesper Riksbyggen skapar det som folk vill ha, följer riktvärden för god inomhusmiljö o.s.v. Kan inte bygga där de vill ibland eftersom de inte kan nå riktvärdena för buller t.ex. Förbättrar i befintliga hus buller, trygghet, vegetation. Ser att det finns stora skillnader i hälsa utifrån geografi, kön, hur det ser ut där man bor o.s.v. Upplevelsen får inte glömmas bort, inte bara sådant som kan mätas. De stora problemen Som en sammanfattning av vilka frågor inom det dagliga arbetet som knyter an till hälsa så är buller och utformning av samhället med tillgängliga och trygga grönområden stora frågor. Även kulturmiljön är viktig att beakta. Åtgärdsförslag Mötet började med att diskutera vad man skulle kunna ha med i en regional översiktsplan. Bland förslagen nämndes ekologiska kärnområden, grönstruktur, infrastrukturen, tankplatser för alternativa bränslen, vattenresurser, materialförsörjning, avfallssortering (görs olika i olika kommuner). Nedan följer anteckningar från de diskussioner som följde kring åtgärdsförslag. Buller Buller finns det lagkrav och riktlinjer kring, frågan kom upp om vi kanske bör sikta in sig på det som inte finns några krav kring, t.ex. tillgänglighet till grönområden? Buller finns reglerat men ändå går det inte åt rätt håll, kanske inte ska bortse från det ändå. Varför uppnår man inte det man vill? Samhällsutvecklingen i sig motverkar, det blir mer och mer buller. Lågfrekvent buller mäts inte men det kanske är det som är problemet. Vad har vi för kartläggningar och brister när det gäller buller? Kan en kartläggning leda till samordnade åtgärder i länet. En sådan sammanställning vore önskvärt. Vilken kartläggning vill man ha? Man kan kartlägga via bullermätningar men också hur man upplever miljön. Identifiera problemområden.

6 Sida 6/9 Statistik En åtgärd skulle kunna vara att samordna statistiken, för att effektivisera. Vad vi tar fram i olika organisationer och vilka verktyg vi använder. Diskutera tillsammans vilken statistik vi vill ha. Social delaktighet Inom skolor görs barnmiljöronden, skulle man på motsvarande sätt kunna göra en närmiljörond i ett bostadsområde? Det skulle kunna vara ett sätt att få social delaktighet. På Finnvedsbostäder har de regelbundna möten med hyresgäster, personal på äldreboende och förskolor. Skulle man även kunna använda sociala medier och få information därifrån från samhällsmedborgarna? Information som samlas in via facebook skulle då kunna kopplas till ålder, stadsdel o.s.v. Delaktighet och medborgarnas ansvar att vara med. Vi ser en förskjutning av ansvaret till medborgarna. Eftersträva engagemanget hos medborgarna det är där det hållbara samhället ligger. Samtidigt får man inte se det som att man avlastar den offentliga sektorn dess ansvar eller för att spara resurser genom att lägga över det på medborgarna, ansvaret för de stora strukturerna i samhållet måste ligga på en annan nivå. Hitta en metodik för hur man ska lyssna och involvera medborgarna och sedan åtgärda enligt förslagen. Viktigt att deltagarna vet vad man kan tycka till om och vad som kan åtgärdas, man måste vara tydlig med hur resultatet kommer att användas. På Gotland har man jobbat med brukarmedverkan och delaktighet. Gislaved har provat kartverkstad. Vilka attityder har folk? Det pågår många dialogprojekt inom planeringssidan men det handlar också om att sprida resultaten. Det finns olika sätt att jobba på: samrådsmöten, cocktailparty, studiecirklar. Gemensamt för alla sätt är dock att de är väldigt tidskrävande. En åtgärd skulle kunna vara en konferens med exempel på hur man går tillväga för att föra dialog med medborgarna. Cykel Ta bort buskage och förbättrat belysning för att skapa trygghet. Sådant arbete handlar också om ett jämställdhetsperspektiv. Är det lättare att få in något i befintliga dokument istället för att komma med nya åtgärder? I klimatprogrammet finns ett åtgärdsförslag om att ta fram en cykelstrategi för Jönköpings län. Arbetet ser väldigt olika ut mellan kommunerna. Svårigheten att få med cykel på bussarna är också en fråga inom God bebyggd miljö. Jönköpings länstrafik är mot frågan men det skulle kunna vara något att jobba på länsnivå med. Skåne och Öresundstågen har särskilda vagnar på tågen för cyklar. I Holland och Danmark är det möjligt att ta med cyklar på bussarna. Även något för den regionala ÖPn.

7 Sida 7/9 Planering Vad är en god bebyggd miljö i en liten ort? Viktigt att ha med i planen direkt vid nybyggnation, plantera träd o.s.v. Miljö och resurser krockar, förr fanns sommarjobbare som rensade ogräs nu är det asfalterat, i bostadsområden. Det gröna försvinner mer och mer. Hur planerar man på ett mänskligt sätt? Vilka verktyg behövs för att få till det? Det skulle behövas exempel eller kunskapsöverföring kring planering i mindre tätorter, det handlar först och främst om att komma bort från Jönköpingsskalan. På många håll behöver man även riva stuprören inom kommunens organisation. s projekt om hållbara små orter löper på året ut, en slutsats redan nu är dock att det krävs lokala utvecklingsprogram och fördelning av resurser samt ökad trivsel. Förslag på åtgärd är att komma ut och presentera projektet. Skapa lokal förankring. Nässjö jobbar med en ort om året lite mer fokuserat. Stadsodling och kolonilotter Stadsodling (urban farming) förenar flera nyttor. Marken används till att producera nyttiga livsmedel samtidigt som folk får göra något kreativt och det blir dessutom en mötesplats. En åtgärd skulle kunna vara att kommunerna upplåter mark till koloniområden. Ansvarsfrågan kan vara ett problem om mark ska upplåtas för odling. Handlar det om stadsodling, som inte är så organiserat, kan det vara svårare också eftersom kommunen då inte har någon förening som de kan kommunicera med. En positiv bieffekt är att man blir mer rädd om sin närmiljö om man använder den till t.ex. odling. Nedskräpning är ett större problem i dag än förr, säger magkänslan, hur som helst är det ett problem med nedskräpning men den minskar när delaktigheten ökar. Köra tillbaka resterna från rötgasanläggningarna till stadsodlingarna. Kretsloppstänkande. Ekosystemtjänster Riksbyggen jobbar med ekosystemtjänster. De ska inte bygga på mark där de tar bort mer än de tillför. Bygger de på en parkering behöver de inte tillföra så mycket men bygger de på åkermark så måste de göra mer. Viktigt även för dagvatten. Det finns en del verktyg för att jobba med ekosystemtjänster och en åtgärd skulle kunna vara för bostadsbolag att använda de verktygen bättre.

8 Sida 8/9 Det görs ett projekt kring hur man kan ta hand om ekosystemtjänster i detaljplaner. Man kan styra exploateringsgrad. Kommunen kan styra i exploateringsavtal vad man får göra. Kunskapsöverföring Vi behöver jobba mer med kunskapsöverföring och kompetenshöjning. Vad ska man svara när någon ringer och vill ta ner träd? Hur ska man skriva planer? Lokalpolitikerna är de som har pengar men inte alltid kunskap. Forskning kring grönområden. Vad säger den om vilken nivå vi måste komma upp till? Det skulle behövas bättre kommunikation mellan kommuner och landsting för att sprida kunskap om vad som behövs för att förbättra folkhälsan. Finns mycket utifrån barnperspektiv, t.ex. hur skolgårdar ska utformas (den perfekta skolgården är föränderlig, naturen är föränderlig). Samarbete med högskolorna Högskolorna efterfrågar examensarbeten, kan vi använda dem på något sätt? Man skulle kunna lägga ut vad kommunerna vill ha hjälp med (inte bara examensarbeten utan även projektarbeten) där studenterna kan söka vad som efterfrågas. Miljöbron i Gbg, Sthlm m.m, är ett sådant initiativ. Eventuellt håller de på och bygger upp något liknande på högskolan. Sammanfattning av åtgärdsförslagsembryon Samordna statistikarbetet. Vilken statistik vi vill ha och vilka verktyg vi använder. Göra en kartläggning av problemområden med buller, eventuellt ur olika perspektiv. Närmiljörond i bostadsområden för att få in medborgarnas synpunkter på hur områdena bör utformas och förbättras. Metodik för hur man kan få medborgarna delaktiga. Pilotprojekt för att hitta vägen fram. Barnkonventionen och äldrekonventionen som bakgrund för åtgärden. Kompetenshöjning konferenser eller dyl för att utbilda politiker, tjänstemän m.m. Det skulle vara upp till alla att fundera på vad som behövs och vilka planeringsunderlag som behövs. Förslagsvis ett ambulerande värdskap med en träff varje år. Nästa möte Nästa möte har tema Kulturmiljö, estetik, grön- och vattenområden. Anders och ev Calle berättar lite om kulturaspekten.

9 Sida 9/9 Alla får tänka ut en fråga var som är det viktigaste att jobba med inom sitt område på temat för nästa möte. Övrigt Gustav berättade att hans grupp diskuterat radonfrågan. Skanska skulle kunna vara några att bjuda in till något av de kommande mötena.

Arbetsgruppsmöte för God bebyggd miljö den 6 oktober tema Planering/social sammanhållning*

Arbetsgruppsmöte för God bebyggd miljö den 6 oktober tema Planering/social sammanhållning* 2014-10-10 Britta Lidberg Landsbygdsavdelningen Miljömålssekretariatet 010-22 36 245 Arbetsgruppsmöte för God bebyggd miljö den 6 oktober tema Planering/social sammanhållning* *god vardagsmiljö, gång-

Läs mer

Markanvisning som Socialt Instrument Hur då?

Markanvisning som Socialt Instrument Hur då? Markanvisning som Socialt Instrument Hur då? Fiktiv plats: Fastigheterna är belägna i Lerums tätort cirka 700 meter från Lerums centrum. I gällande översiktsplan, ÖP 2008, anges markanvändningen till befintlig

Läs mer

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter SAMMANFATTNING jonkoping.se Grönstruktur är en viktig byggsten för hållbara samhällen Grönstrukturen bidrar till rekreationsmöjligheter och positiva hälsoeffekter,

Läs mer

Bevara barnens skogar

Bevara barnens skogar Bevara barnens skogar Verksamhetsriktlinjer STÄMMANS BESLUT OM RIKTLINJER 2011-2014 Naturskyddsföreningen ska verka för: att barn- och familjeverksamhet på sikt bedrivs av minst hälften av kretsarna en

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Skåne i korthet! 33 kommuner 12 x 12 mil i kvadrat 1, 2 miljoner inv,

Läs mer

1.1 Har kommunen aktuella dokument för att främja miljöanpassade transporter och minskat transportbehov?

1.1 Har kommunen aktuella dokument för att främja miljöanpassade transporter och minskat transportbehov? Miljömålsenkät 2011 1. Planeringsunderlag - Strukturer för transportsystem, handel och bebyggelse Definitioner Aktuellt underlag = underlag som enligt kommunens bedömning inte är i behov av uppdatering.

Läs mer

Hällingsjö. 29 november 2018

Hällingsjö. 29 november 2018 Hällingsjö 29 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Landvetter. 18 december 2018

Landvetter. 18 december 2018 Landvetter 18 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Dialogmöte Exercisheden

Dialogmöte Exercisheden Dialogmöte Exercisheden Anteckningar från möte #1 med allmänheten (21 januari 2017) Varför är vi här? Stadsbyggnadskontoret har bjudit in till ett antal dialoger kring utvecklingen av Heden på temat Vad

Läs mer

HANDLINGSPLAN BILAGA 1. GRÖNPROGRAM FÖR LUNDS KOMMUN

HANDLINGSPLAN BILAGA 1. GRÖNPROGRAM FÖR LUNDS KOMMUN VERSION 2019-04-24 HANDLINGSPLAN BILAGA 1. GRÖNPROGRAM FÖR LUNDS KOMMUN 1 Om handlingsplanen Handlingsplanen tar utgångspunkt i Grönprogram för Lunds kommun och syftar till att förverkliga grönprogrammets

Läs mer

MILJÖMÅL: GOD BEBYGGD MILJÖ

MILJÖMÅL: GOD BEBYGGD MILJÖ MILJÖMÅL: GOD BEBYGGD MILJÖ Lektionsupplägg: Det här är vårt kvarter om vi får bestämma! Hur skulle det se ut där ni bor om ni fick bestämma? Här är en uppgift där klassen utifrån medborgardialogskonceptet

Läs mer

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur Strukturbild för Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen

Läs mer

Vårt framtida Gnosjö

Vårt framtida Gnosjö Vårt framtida Gnosjö Översiktsplan 2001 Tidsplan Samråd 19 mars-31 maj 2014 Granskning Preliminärt september-oktober 2014 Antagande i kommunfullmäktige januari-februari 2015 Dialogen hösten 2012 339 förslag

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med fokusgruppen Transporter och planering

Minnesanteckningar från möte med fokusgruppen Transporter och planering Minnesanteckningar från möte med fokusgruppen Transporter och planering Plats: Jönköping University Tid: den 4 september 2015 kl 9-12 Deltagare: Gunnar Eckert, Jönköping University Ann-Marie Dahl, Jönköping

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA En sammanfattning 2 (12) Januari 2019. Kortversion av rapporten Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA. Författare: Kenneth Berglund, utredare Stadsutveckling, Hyresgästföreningen, kenneth.berglund@hyresgastforeningen.se

Läs mer

Eskilsby. 12 december 2018

Eskilsby. 12 december 2018 Eskilsby 12 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Rävlanda. 4 december 2018

Rävlanda. 4 december 2018 Rävlanda 4 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? 19:30 20:20 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Dagordning 8.00-8.10 Välkomna o information om RUFS 2050 8.10-8.25 Grönstrukturen i RUFS 2050 8.25-8.40

Läs mer

Regional miljöhälsorapport 2017

Regional miljöhälsorapport 2017 Regional miljöhälsorapport 2017 Östergötlands län Arbets- och miljömedicin Linköping Underlag Enkäten: - Miljöfaktorer - Upplevda besvär - Hälsotillstånd Kompletterande uppgifter: - Kön, ålder, civilstatus,

Läs mer

Hällabrottet Översiktsplan Kumla kommun 2040

Hällabrottet Översiktsplan Kumla kommun 2040 Hällabrottet Tätortsutveckling Hällabrottet Ortens karaktär Hällabrottet är med cirka 1 750 invånare den näst största tätorten i kommunen och ligger cirka 3 kilometer öster om Kumla. Orten är kulturhistorisk

Läs mer

Dokumentation från workshop med Open Space Technology Västerås Stad

Dokumentation från workshop med Open Space Technology Västerås Stad Dokumentation från workshop med Open Space Technology Västerås Stad 2017-03-23 EPS Human Invest AB Anåsbergsvägen 22 439 34 ONSALA Tfn: +46300 615 05 Cell/Mobil: +46706-89 85 50 E-Mail: eva@epshumaninvest.se

Läs mer

Landskapsstrategi för Jönköping län ett samverkansprojekt. Vy över Östra Vätterbranterna Foto Anna Lindhagen

Landskapsstrategi för Jönköping län ett samverkansprojekt. Vy över Östra Vätterbranterna Foto Anna Lindhagen Landskapsstrategi för Jönköping län ett samverkansprojekt Vy över Östra Vätterbranterna Foto Anna Lindhagen Syfte tar sin utgångspunkt i naturvärden Syftet har varit att ta fram en strategi för hur biologisk

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Standardförfarande. 1(9) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan 1 för fastigheten Ramen 10. Med närområde inom Hageby i Norrköping

SAMRÅDSHANDLING. Standardförfarande. 1(9) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan 1 för fastigheten Ramen 10. Med närområde inom Hageby i Norrköping 1(9) Behovsbedömning SPN 2016/0043 214 tillhörande detaljplan 1 för fastigheten Ramen 10 Med närområde inom Hageby i Norrköping den 9 juni 2017 SAMRÅDSHANDLING Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Tolvmansgården 1 och Myrsloken 11 inom Västerhiske i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten Tolvmansgården 1 och Myrsloken 11 inom Västerhiske i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning till miljö Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2015/01497 Datum: 2017-02-16 Handläggare: Jonas Söderlind för fastigheten Tolvmansgården 1 och Myrsloken 11 inom Västerhiske i, Västerbottens län

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Mölnlycke. 20 november 2018

Mölnlycke. 20 november 2018 Mölnlycke 20 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

1. Planeringsunderlag - Strukturer för transportsystem, handel och bebyggelse

1. Planeringsunderlag - Strukturer för transportsystem, handel och bebyggelse Sida 1 av 18 Miljömålsenkät 2012 Telefon Start datum 1. Planeringsunderlag - Strukturer för transportsystem, handel och bebyggelse Definitioner Aktuellt underlag = underlag som enligt kommunens bedömning

Läs mer

VÄLKOMMEN Till dialog med Samhällsbyggnad, Lidköpings kommun

VÄLKOMMEN Till dialog med Samhällsbyggnad, Lidköpings kommun VÄLKOMMEN Till dialog med Samhällsbyggnad, Lidköpings kommun Hur vill vi att vårt kvarter ska se ut? Vad kan/vill vi bevara? Och hur? Medborgardialog? Ni har kunskap, erfarenhet, och behov som vi vill

Läs mer

Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering

Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering Hållbar kommun, 23 Januari 2018 Jörgen Sundin, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-01-24 1 Vad

Läs mer

Uppdrag. Erfarenhet från att arbeta med det gröna strategiskt. Lars Johansson

Uppdrag. Erfarenhet från att arbeta med det gröna strategiskt. Lars Johansson Uppdrag Erfarenhet från att arbeta med det gröna strategiskt Lars Johansson 2016-05-26 2016-07-29 Begreppet Grönstruktur Boverket: Grönstruktur i städer och tätorter är, liksom bebyggelsestruktur och trafikstruktur,

Läs mer

Länsstyrelsens perspektiv på lokal och regional planering för minskad klimatpåverkan

Länsstyrelsens perspektiv på lokal och regional planering för minskad klimatpåverkan Länsstyrelsens perspektiv på lokal och regional planering för minskad klimatpåverkan 18 november 2015 Elisabet Weber Länsarkitekt, Länsstyrelsen Skåne Exempel på regional och lokal planering - Skåne Arbete

Läs mer

REMISSVAR FÖRORDNING OM RIKTVÄRDEN FÖR TRAFIKBULLER, S2014/5195/PBB

REMISSVAR FÖRORDNING OM RIKTVÄRDEN FÖR TRAFIKBULLER, S2014/5195/PBB 2014-09-23 1 (5) Till: Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ansvarig tjänsteman: Magnus Ulaner Miljö- och hållbarhetschef HSB Riksförbund 010-442 03 51 magnus.ulaner@hsb.se REMISSVAR FÖRORDNING OM RIKTVÄRDEN

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Välkomna, kort presentation av sessionens bakgrund och syfte Presentationsrunda

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4168 217-5-22 Social konsekvensanalys Detaljplan för Lagerstråle 7 Trossö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun 1 SAMHÄLLSBYGGNAD Diarienr: Miljöreda 11/0246a Upprättad: 2012-02-01 Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun I samband med upprättande av

Läs mer

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas?

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? 18 augusti 2016 Elisabet Weber Länsarkitekt, Länsstyrelsen Skåne Samhällsplaneringen ett viktigt verktyg att nå HÅLLBAR UTVECKLING

Läs mer

Öresundsvägens utvecklingsområde. Projektforum 2 juni

Öresundsvägens utvecklingsområde. Projektforum 2 juni Öresundsvägens utvecklingsområde Projektforum 2 juni Agenda 13.00 Start. Välkommen, presentation 13.15 Knäckfrågor just nu i projektet 13.30 Tema-WS Disposition grön-blå infrastruktur Inledning om vad

Läs mer

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län 2019-05-13 Sida 1 av 5 Kommunledningskontoret Till Kommunstyrelsen Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Utökat förfarande. 1(10) Behovsbedömning. Tillhörande detaljplan för fastigheten Oxelbergen 1:2

SAMRÅDSHANDLING. Utökat förfarande. 1(10) Behovsbedömning. Tillhörande detaljplan för fastigheten Oxelbergen 1:2 1(10) Behovsbedömning Tillhörande detaljplan för fastigheten Oelbergen 1:2 med närområde inom Oelbergen i Norrköping den 1 mars 2016 SAMRÅDSHANDLING Utökat förfarande 2(10) 1 Behovsbedömningens syfte Enligt

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16 Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING Medborgardialog fördjupar demokratin genom medborgarnas synpunkter på aktuella frågor. Dialogen låter de förtroendevalda lyssna av opinioner

Läs mer

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Föredragets frågeställningar Så blir översiktsplanen ett mer strategiskt

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.331 217-3-2 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Bjärby 7:1 m.fl. Nättraby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark

Läs mer

Vårt framtida Gnosjö

Vårt framtida Gnosjö Vårt framtida Gnosjö Översiktsplan 2001 Tidsplan Samråd 19 mars-31 maj 2014 Granskning Preliminärt september-oktober 2014 Antagande i kommunfullmäktige januari-februari 2015 Dialogen hösten 2012 339 förslag

Läs mer

Miljömålsenkät Delmål Planeringsunderlag - Strukturer för transportsystem, handel och bebyggelse

Miljömålsenkät Delmål Planeringsunderlag - Strukturer för transportsystem, handel och bebyggelse Page 1 of 16 Miljömålsenkät 2010 1. Delmål Planeringsunderlag - Strukturer för transportsystem, handel och bebyggelse Definitioner Aktuellt underlag = underlag som enligt kommunens bedömning inte är i

Läs mer

Grön infrastruktur i prövning och planering

Grön infrastruktur i prövning och planering Grön infrastruktur i prövning och planering GRÖN INFRASTRUKTUR I prövning och planering Miljöbalksdagarna 5 april Melvin Thalin, Naturvårdsverket Illustration: Kjell Ström Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Miljömålsenkäten 2015

Miljömålsenkäten 2015 Miljömålsenkäten 2015 Enkäten ska besvaras senast 1 juni 2015. Enkäten har 13 avsnitt och du kan välja vilket avsnitt du vill besvara i rullisten uppe till höger. Du kan alltid komma tillbaka till denna

Läs mer

Kommunernas åtgärder. inom åtgärdsprogrammen för miljömålen och klimatanpassning

Kommunernas åtgärder. inom åtgärdsprogrammen för miljömålen och klimatanpassning Kommunernas åtgärder inom åtgärdsprogrammen för miljömålen och klimatanpassning Aktuella åtgärder för 2016 Kommunernas samlade åtgärder för 2016 I denna broschyr hittar du en sammanställning av alla aktuella

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Kvarteret Ormen 21 med närområde 1(7) Tillhörande detaljplan för. inom Kneippen i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING. Kvarteret Ormen 21 med närområde 1(7) Tillhörande detaljplan för. inom Kneippen i Norrköping 1(7) SPN 711/2007 BEHOVSBEDÖMNING Tillhörande detaljplan för Kvarteret Ormen 21 med närområde inom Kneippen i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 23 september 2008 A N T A G A N D E

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

Anser ert parti att man ska följa översiktsplanen och inte bygga i de markområden som ligger i en grön kil?

Anser ert parti att man ska följa översiktsplanen och inte bygga i de markområden som ligger i en grön kil? SAMMANSTÄLLNING ENKÄT OM GRÖNA FRÅGOR INFÖR VALET 2014 Nätverket Ny Grön Våg består av ett 30-tal natur-, miljö-, och friluftsorganisationer i sområdet. Bland dessa ingår Naturskyddsföreningen i s län,

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Kompensationsåtgärder Grönytefaktor GYF i GBG. Gröna oaser / Gröna stråk Gröna väggar och tak. Vägledning Gröna väggar och tak (kommunens byggnader)

Kompensationsåtgärder Grönytefaktor GYF i GBG. Gröna oaser / Gröna stråk Gröna väggar och tak. Vägledning Gröna väggar och tak (kommunens byggnader) Kompensationsåtgärder Grönytefaktor GYF i GBG Gröna oaser / Gröna stråk Gröna väggar och tak Vägledning Gröna väggar och tak (kommunens byggnader) Vegetationsvägg på Kv. Traktören Träd i hård stadsmiljö

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning 1(9) tillhörande ändring av Förslag till stadsplanebestämmelser för kvarteret Kronan i Norrköping inom Gamla staden (Kronan 8) den 20 maj 2019 reviderad

Läs mer

Åtgärdsprogram mot buller

Åtgärdsprogram mot buller Åtgärdsprogram mot buller Kortsiktiga åtgärder och långsiktig strategi Systematiskt åtgärdsarbete - ej gata för gata Beskriver dagens bullersituation med utblick mot framtiden Vidtagna åtgärder och pågående

Läs mer

BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEM- TJÄNSTER I MILJÖBEDÖMNING

BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEM- TJÄNSTER I MILJÖBEDÖMNING BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEM- TJÄNSTER I MILJÖBEDÖMNING Webbinarium 26 mars, 2018 Torunn Hofset Jörgen Sundin Åsa Wisén Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-03-28 1 Upplägg

Läs mer

En god ljudmiljö i Örebro kommun

En god ljudmiljö i Örebro kommun En god ljudmiljö i Örebro kommun Örebro kommuns åtgärdsprogram mot buller enligt förordningen om omgivningsbuller (SFS 2004:675) Bullerseminarium 26 mars 2013 Tidplan 11 maj 2012: Kartläggningen presenterades

Läs mer

Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET. i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen

Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET. i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen 2017 2020 i samverkan med: I denna sammanställning finns åtgärderna i Utmaningar för ett hållbart

Läs mer

Välkomna! Stadsdelsprogram Frölunda. Onsdag 18 mars 2015 Kl och 18.00

Välkomna! Stadsdelsprogram Frölunda. Onsdag 18 mars 2015 Kl och 18.00 Välkomna! Stadsdelsprogram Frölunda Onsdag 18 mars 2015 Kl. 15.00 och 18.00 - Presentation - Uppdrag Stadsdelsprogram Frölunda - Frågestund - Diskussion om platser på kartan Medverkande Patrik Centerwall

Läs mer

Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige

Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige Elva länsstyrelser i två vattendistrikt i samverkan 2010-2016 Östergötland, Jönköping, Kalmar, Gotland, Blekinge, Skåne, Kronoberg, Halland, Västra Götaland,

Läs mer

- Ett nätverk - Ett uppdrag - En verksamhet

- Ett nätverk - Ett uppdrag - En verksamhet - Ett nätverk - Ett uppdrag - En verksamhet Segregationen har klassmässig grund Strategin är att förena de ekologiska, ekonomiska och sociala aspekterna och låta detta förhållningssätt prägla såväl vårt

Läs mer

Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen Datum: 2013-05-14 Plats: Markuskyrkan, Björkhagen Metod: Open Space Sammarnställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden-Björkhagen

Läs mer

Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl

Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl 1 (8) Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Här kommer remissvaret från Naturskyddsföreningen Stockholms län.

Här kommer remissvaret från Naturskyddsföreningen Stockholms län. TRN 2016-0082-116 Från: Beatrice Sundberg Till: TRF Funk Registrator Ärende: Remissvar Klimatfärdplan 2050 TRN 2016-0082 Datum: den 2 oktober 2017 17:12:05 Bilagor: Klimatfärdplan Remissvar okt 2017 SNF

Läs mer

Härryda. 15 november 2018

Härryda. 15 november 2018 Härryda 15 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

BKA OCH SKA I PLANPROCESSEN

BKA OCH SKA I PLANPROCESSEN Reviderad -24 november 2014 BKA OCH SKA I PLANPROCESSEN Stadsbyggnadskontoret har tagit fram en arbetsprocess för hur det sociala perspektivet ska beaktas i planprocesser och sedan årsskiftet 2013/2014

Läs mer

God bebyggd miljö - miljömål.se

God bebyggd miljö - miljömål.se Sida 1 av 6 Start Miljömålen Sveriges Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och

Läs mer

Reflektion från seminarium 5

Reflektion från seminarium 5 Reflektion från seminarium 5 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Erfarenheter från forskningsprojekten Klimatsmarta och attraktiva transportnoder och Urbana stationssamhällen - Ulf Ranhagen,

Läs mer

Här kommer Naturskyddsföreningen Stockholms läns yttrande över RUFS 2050.

Här kommer Naturskyddsföreningen Stockholms läns yttrande över RUFS 2050. TRN 2017-0052-147 Från: Till: TRF Funk Registrator Ärende: RUFS 2050 Diarienr TRN 2017-0052 Datum: den 3 november 2017 14:13:53 Bilagor: RUFS utställning ht 2017.doc Hej! Här kommer Naturskyddsföreningen

Läs mer

HANDLINGSPLAN GRÖNPROGRAM FÖR FÖR LUNDS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING

HANDLINGSPLAN GRÖNPROGRAM FÖR FÖR LUNDS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING HANDLINGSPLAN GRÖNPROGRAM FÖR FÖR LUNDS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING 2018-02-22 1 Om handlingsplanen Handlingsplanen tar utgångspunkt i Grönprogram för Lunds kommun och syftar till att förverkliga grönprogrammets

Läs mer

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv Projektbeskrivning: Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv 1. Sammanfattande projektidé Syftet med projektet är att undersöka hur samspelet mellan det regionala tillväxtarbetet och det

Läs mer

HANDLINGSPLAN GRÖNPROGRAM FÖR FÖR LUNDS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING

HANDLINGSPLAN GRÖNPROGRAM FÖR FÖR LUNDS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING HANDLINGSPLAN GRÖNPROGRAM FÖR FÖR LUNDS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING 2018-02-22 1 2 Om handlingsplanen Handlingsplanen tar utgångspunkt i Grönprogram för Lunds kommun och syftar till att förverkliga grönprogrammets

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Planens uppenbara positiva inverkan på:

Planens uppenbara positiva inverkan på: Sida 2 av 6 SAMMANFATTNING Betydande påverkan antas enligt bedömningskriterier i MKB-förordningen bilaga 4 Anges förutsättningar för kommande verksamhet eller åtgärder som kan antas medföra betydande miljöpåverkan

Läs mer

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra DET UNIKA MILJÖMÅLSARBETET Ett systematiskt systematiskt miljöarbete En enig riksdag stod bakom beslutet 1999. Största politiska samordningsprojektet

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Europeiska landskapskonventionen Den europeiska landskapskonventionens mål är en rikare livsmiljö

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG. Sammanfattning

SAMRÅDSFÖRSLAG. Sammanfattning SAMRÅDSFÖRSLAG Sammanfattning Övergripande strukturer Planförslaget Stråk och barriärer Stadsplan 2017 är ett sätt att testa om ÖP 2010:s strategier kring förtätning håller och om vi klarar av befolkningsökningen

Läs mer

Ny översiktsplan. Om Borås framtid i korthet. Vi vill höra din åsikt!

Ny översiktsplan. Om Borås framtid i korthet. Vi vill höra din åsikt! Ny översiktsplan Om Borås framtid i korthet Vi vill höra din åsikt! www.boras.se/oversiktsplan Övergripande strategier Översiktsplanen föreslår ett antal vägledande strategier. Här kan du läsa i korthet

Läs mer

Tomtebogård gröna kvaliteter

Tomtebogård gröna kvaliteter Tomtebogård gröna kvaliteter Vad kan det gröna bidra med i ny stadsdel Utgå från förutsättningarna Stadsbyggnad samverka med bebyggelse, skapa spännande stad Skapa ett nätverk av gröna och blå platser

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016 Från trafikstrategi till cykelplan Varberg växer 2015-61 000 invånare 2030-80 000 invånare Staden utvidgas i alla väderstreck Stadsutvecklingsprojektet Varberg växer Väst - Stadsutvecklingsprojektet (Varbergstunneln,

Läs mer

BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå

BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå Innehåll Övergripande planer, strategier och organisation fråga 1-5 Samverkan fråga 6-7 Fysisk planering fråga

Läs mer

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA Läs vårt valmanifest så förklarar vi varför Trelleborgs grönaste valmanifest 2018 Tänk om vi bygger en kommun utifrån barnens bästa. Om vi låter barnens behov och

Läs mer

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN När vi planerar för att bygga den goda staden är det många aspekter som bör finnas med. En mycket viktig del rör människors hälsa och välbefinnande. Därför behöver

Läs mer

Planprogram för Kärnekulla 1:4

Planprogram för Kärnekulla 1:4 Diarienummer BN13/329 Planprogram för Kärnekulla 1:4 Habo kommun Behovsbedömning 2014-12-03 Behovsbedömningens syfte Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller

Läs mer

Nya mål om Gestaltad livsmiljö. Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer

Nya mål om Gestaltad livsmiljö. Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer Nya mål om Gestaltad livsmiljö Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer 3+3+3=1 Mål för arkitektur-, formoch design Arkitektur, form och design ska bidra till ett

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Behovsbedömning detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65.

Behovsbedömning detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65. 1 [6] Referens David Ekberg detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65. Orenteringskarta över området en av detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola

Läs mer

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder. Här, i ett av Stockholms bästa lägen,

Läs mer

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27 Översiktsplanering Strategi Antagen KS 2012-11-27 Tyresö kommun / 2012-11-15 / 2012 KSM 0789 2 (9) Strategin har tagits fram av Carolina Fintling Rue, översiktsplanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Landskrona stad. Samrådshandling. Översiktsplan 2010 Landskrona Stad Samrådshandling 2009-09-01 Enligt KS beslut 220 20 09-09-10

Landskrona stad. Samrådshandling. Översiktsplan 2010 Landskrona Stad Samrådshandling 2009-09-01 Enligt KS beslut 220 20 09-09-10 Landskrona stad Översiktsplan 2010 Samrådshandling 2009-09-01 enligt KS beslut 220 2009-09-10 1 Arbetsorganisation Styrgrupp: Styrgruppen för fysisk planering : Torkild Strandberg (Kommunstyrelsens ordförande)

Läs mer

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Sammanställning från medborgardialog 3 december 2016. Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Planprogram för Gottsundaområdet med fokus på social hållbarhet Fyra stationer Ansvariga politiker, polis, fastighetsägare

Läs mer