Byn Palijovo i Ukraina: Familjer utan hopp och övergivna barn bakom en sönderskjuten väg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Byn Palijovo i Ukraina: Familjer utan hopp och övergivna barn bakom en sönderskjuten väg."

Transkript

1 JUNI - JULI 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Byn Palijovo i Ukraina: Familjer utan hopp och övergivna barn bakom en sönderskjuten väg. Gena går entusiastiskt i söndagsskolan som Mission Possibles team håller i byn präglad av fattigdom och alkoholism.

2 IGNAT IVANOV Verksamhetsledare Mission Possible Finland Platser som vi aldrig hade åkt till, om detta arbete inte hade funnits Byn Palijovo: Familjer utan hopp och övergivna barn bakom en sönderskjuten väg IGNAT IVANOV När min far, pastor Boris Ivanov i Bulgarien, på sin tid grundade församlingen i romerslummen i Filipovtsi, var han den enda vitingen som fick komma in i byn. Lite i taget växte bybornas förtroende till andra utomstående som följde med honom. Vi började med soppkök och läsundervisning där. Efter det har många vänner från olika länder besökt den här församlingen. I maj besökte en grupp utlänska ungdomar en annan romerby och renoverade kyrkan där vi har vårt soppkök. Vi har haft många sådana grupper av volontärer. Ungdomarna undrade varför busschauffören inte vågade köra in i byn. För ungdomarna var veckan de tillbringade i byn unik. De hade kommit till en plats dit ytterst få utomstående kan besöka en avlägsen romerby i Östeuropa och de fick en personlig kontakt med familjer och barn som Mission Possible hjälper. Även jag har genom vårt hjälparbete besökt platser jag aldrig annars hade åkt till, och som jag inte ens har hört talas om. På samma sätt har du via vårt gemensamma hjälparbete och nyhetstidningen, fått bekanta dig med dem och de människor som bor i sådana byar och som behöver oss. I det här numret finns en sådan plats: Följ med oss till byn Palijovo! Bortglömd by Vi har under några års tid arbetat i några avlägsna och fattiga byar i Ukraina. Byn Palijovo ligger cirka 35 km från Odessa, men resan tar lång tid. Delar av vägen är sönderskjuten och fylld med enorma gropar. Armén använder närliggande fält till skjutövningar. Den avlägsna byn Palijovo är bortglömd, den ligger vid en grund havsvik. Förr levde byborna av fiske. Det var en bra tid. För några år sedan besökte några europeiska kontrollanter byn och beslutade om fiskeförbud. Fiskförädlingsfabriken stängdes och människorna förlorade sin försörjning. I de förfallna bostadshusen bor nu bara arbetslösa. Största delen av de vuxna är alkoholiserade På gatorna finns passiva och onyktra bybor. Stämningen är apatisk, folk sitter ute och dricker. De har inget hopp om något bättre. De få som inte dricker oavbru-

3 > Jag besökte Palijovo tillsammans med vårt team. Du har fina byxor, sa jag till en kille. Snart kom det ytterligare fem killar alla hade likadana shorts! Jag frågade Oleg om byxorna var hjälp från vårt team. Självklart är de, sa Oleg. De här barnen hade bara trasor på sig. Familjen i byn Palijovo öppnade sitt hem för söndagsskola för barnen. tet säsongsarbetar på närliggande gårdar. Den alkoholiserade delen av byborna stjäl från samma gårdar. Alla här röker hampa, unga som gamla Alla här röker hampa, unga som gamla, sade invånarna i Palijovo till oss. Överallt växer det tätt med hampa. Livet har spårat ur. Många bybor har suttit i fängelse i flera omgångar. Barnen lever mitt i allt detta. De är ensamma utan vägledning och omsorg och går i byn hungriga och med trasiga kläder. Vi håller söndagsskola i före detta fiskares hus En mamma åkte in till staden med sina barn på grund av man- nens ständiga drickande. Där var det någon som bjöd in henne till församlingen, där ledaren för Mission Possible Odessa, Oleg Kaljakin, arbetar deltid som pastor. Mamman blev troende och beslutade sig för att återvända med barnen till sin man. Hon förstod att byns barn och vuxna behöver precis det som hon själv hade hittat: evangelium och hjälp. Hon föreslog att vi skulle börja med verksamhet i Palijovo och erbjöd sitt hem för det, och mannen hade inget emot det. Nu går ett tjugotal barn i söndagsskolan, som vårt team håller en gång i veckan. För barnen är det veckans höjdpunkt, de väntar utanför dörren! Vi tar med oss mat och kläder. Vi skaffar skolkläder till barnen och hjälper dem med läxorna, vi lär ut grundläggande värderingar och uppförande. Vi har ett nära samarbete med ledarna i byn. För närvarande diskuterar vi frågan om lokaler för aktiviteter för barn och ungdomar. I Östeuropa finns det för närvarande bra möjligheter att göra evangelisationsoch hjälparbete. I praktiken är det bara våra egna resurser som begränsar.

4 I rätt tid på rätt plats! Våra medarbetare Lilja och Tanja berättar om resultatet av arbetet Jag ser att ni När vi för ett år sedan började barnverksamheten var många föräldrar är annorlunda än vi. Skulle jag misstänksamma. Nu är de tacksamma för vårt arbete och vi har blivit vänner kunna prata med er en stund? med många. En mamma sa: Jag ser att ni är annorlunda än vi. Skulle jag kunna prata med er en stund. En stund blev en och en halv timme. Vi hade verkligen ett bra samtal och hon frågade mycket om Gud. Vi ger familjerna olika slags hjälp beroende på vilka resurser vi har. Vår julhälsning gjorde intryck hos föräldrarna. De var förstummade när vi delade ut julpaket med nya och bra saker till barnen och familjerna! Tragisk sprängning Redan från starten av arbetet upplevde vi att vi var på rätt plats i rätt tid. Nära byn finns en garnison och efter skjutövningarna går barnen ofta till området och plockar hylsor. Oturligt hittade de en odetonerad granat och började undersöka den i bostadshusets korridor. Andra barn samlades också för att se. En pappa som bodde där hörde ljud och gick för att se vad som var på gång. Förskräckt sa han till barnen att gå undan och tog försiktigt granaten för att gå bort med den. Barnen följde ändå nyfiket efter honom. Samtidigt anlände vår lilla buss till platsen och barnen sprang för att möta oss och räddades med minsta möjliga marginal, för precis då utlöstes granaten! Mannen skadades mycket svårt. Han förlorade ena armen och fick splitterskador i magen. Mannens sjukhuskostnader och invalidisering var en katastrof för familjen, som redan tidigare levde i fattigdom. Vi hjälpte familjen med räkningarna och tar med mat och kläder till dem när vi besöker byn. Vi uppmuntrar dem och ber tillsammans med dem. De är desperat behov av stöd. Ni kom i exakt rätt tid! Vi har haft drog- och sexualupplysning för högstadieeleverna i byns skola. Eleverna och lärarna har gett mycket bra återkoppling. Kunskaperna har varit viktigare än vad vi kanske trott från början. Vi hade till exempel en lektion om Hur kan du skydda dig innan äktenskapet. Efteråt gav en flicka en lapp i vår hand: Ni kom precis i rätt tid. Nu vet jag hur jag ska handla! Vi får så goda frön i dessa eleversliv och nu vet de även vem de kan fråga mer. Tanja (vänster) och Lilja håller drogupplysning i byn, som lider av missbruksproblem.

5 Vi har blivit så berörda av barnens öppenhet. Budskapet om Jesus, vår frälsare, har väckt en uppriktig tro i deras hjärtan och de har fått ett äkta förhållande till Gud. De är väldigt gärna med i våra aktiviteter och frågar mycket, berättar ledarna. De här barnen och cirka 300 barn totalt deltar i aktiviteter som Mission Possible ordnar i avlägsna och fattiga byar i Ukraina.

6 Roma, getskötaren Den mobbade pojken kommer till barnverksamheten för de yngre barnen Byskolans lärare (i bilden med sin yngre son s. 2) lämnade sitt jobb, även om hon tyckte mycket om det. För en ensamstående mamma var det omöjligt att klara sig på den minimala lönen, som inte heller betalades ut regelbundet. Den räckte inte för barnens mat, och än mindre till att täcka kostnaderna för el och vatten, för kläder och ved. För att kunna försörja sina två söner, varav en var ganska lite, köpte mamman in en ko och några getter. Mjölken är både för eget behov och för försäljning. Några år senare har getflocken växt, och den äldre sonen Roma hjälper mamman. Pojkens dag börjar vid fem-tiden på morgonen och klockan åtta går han till skolan. När han kommer hem tar han hand om getterna och på kvällen gör han sina läxor. Det är tungt, men Roma förstår att mamma inte skulle klara sig utan hans insatser, och getterna är livsnödvändiga för familjens försörjning. På vintern bor de nyfödda killingana i pojkarnas rum eftersom djurstallet är för kallt. Pojkarnas kläder genomsyras därför av getlukt. Roma lider mycket av mobbingen han utsätts för i Roma går med sin lillebror i vår barnverksamhet. Han lyssnar mycket intresserat på bibelberättelserna, svarar ivrigt på lärarens frågor och ställer själv följdfrågor. Här är det inget barn som mobbas, utan alla får uppmuntran, stöd och hjälp. skolan, och han är ensam. När vi startade söndagsskolan började den fem år gamla lillebrodern Sasha gå dit. Vi åkte för att träffa mamman och familjen och tog med olika förnödenheter till dem. Vi berättade för mamman om de aktiviteter som vi hade börjat erbjuda i byn. Hon visade sig vara en öppen och varm människa, hon förde nyfiket dialog med oss och berättade om sitt liv. Efter besöket började även den äldre brodern gå till söndagsskolan och deltar nu entusiastiskt, även om han är betydligt äldre än de andra barnen. Bröderna upplever sig vara övergivna av samhället. Vi försöker uppmuntra och stödja dem, och vi berättar för dem hur värdefulla och unika de är i Guds ögon och hur de frimodigt kan vara bland andra människor utan att behöva känna sig underlägsna. Vi lär dem från bibeln att de har sin egen plats och funktion.

7 Är detta allt vad livet har att erbjuda? Barnverksamhetens undervisning ger ny riktning för barnen som oftast bara sett alkoholism och hopplöshet I byn Palijovo, liksom barn i många andra byar, har barnen bara sett brist, hopplöshet och alkoholism, och i många hem möter de också våld, som så ofta hänger samman med missbruk. Föräldrar sjunker in i apati när de inte kan försörja och ta hand om sina barn, och börjar dricka mer och mer. Senare riskerar barnen att ta efter deras exempel. Även Dimas och Genas mamma har alkoholproblem. Hemförhållandena är mycket svåra. Pojkarna kommer gärna till vår barnverksamhet och springer alltid glatt för att möta oss. Första gången de var med, gav mamman dem en mycket hård utskällning efteråt. Vi gick dit för att prata med henne. Hon kom med och tittade på barnverksamheten. Efter det lät hon barnen delta. Dima lyssnar noga på bibelberättelserna och kan nämna exempel ur sitt eget liv kring situationer där lärdomarna tilllämpas. Genom undervisningen får barnen en stabil grund för sina liv att stå på, och förstår vad som är rätt och vad som är fel. Pojkarna deltar i spel, lek och hantverk som vi jobbar med i barngrupperna. Vi lär barnen att göra vackra föremål från naturmaterial. Vi berättar för barnen om ett annat liv i vår barnverksamhet i byn Palijovo, och vi visar dem exempel genom våra egna liv. Vi lär dem att älska sina föräldrar, och vi talar om hur viktig familjen är.

8 INSAMLING FÖR AKUT RENOVERING I JEKATERINBURG Avsändare: Mission Possible Sweden, Gamla Kyrkvägen 26, S Danderyd Vårt barnhem i Jekaterinburg är en plats full av aktiviteter och liv! Huset används maximalt. Vi hyser in så många barn som det bara får plats hela tiden. Vi behöver nu göra en stor renovering oplanerat. Efter sju år av intensiv användning har vi fått korrosionsskador och läckage på byggnadens värmerörsystem. Vi måste göra en renovering direkt nu under sommaren för att huset ska kunna värmas till hösten när det blir kallt ute. Samtidigt förbättrar vi toaletter och duschutrymmen. Den uppskattade kostnaden för arbetet är ca kronor. All hjälp för dessa extra kostnader utöver våra löpande driftskostnader är mycket varmt välkomna! Tack alla! Gåvor kan skicka med ett meddelande Renovering, kontonumren är de samma som tidigare. TRANSNISTRIEN, MOLDAVIEN UKRAINA BULGARIEN ALBANIEN RYSSLAND DIN MÖJLIGHET ATT DELTA I ARBETET: Andrei Ivanov berättar i en kort video om behovet av renovering på vår hemsida: Sverige: Plusgiro: Swish Vår verksamhet finansieras genom gåvor. Tack för ditt stöd! Finland: Nordea FI Danske Bank FI OP FI Insamlingstillstånd POL , Mission Possible Sweden Gamla Kyrkvägen 26 S Danderyd Tel: +46-(0) info@mp.org Mission Possible ry PL Vantaa Tel (0) info@mp.org Mer om Mission Possibles verksamhet på hemsidan

God Jul till dig kära Mission Possible-vän! Tack för att du varit med oss under det gångna året! DECEMBER 2015 - JANUARI 2016

God Jul till dig kära Mission Possible-vän! Tack för att du varit med oss under det gångna året! DECEMBER 2015 - JANUARI 2016 DECEMBER 2015 - JANUARI 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer God Jul till dig kära Mission Possible-vän! Tack för att du varit med oss under det gångna året! IGNAT IVANOV

Läs mer

När vi hjälper ett barn, räddar vi ett helt liv.

När vi hjälper ett barn, räddar vi ett helt liv. AUGUSTI - SEPTEMBER 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer När vi hjälper ett barn, räddar vi ett helt liv. Sasha och Masha, våra små vänner i barnhemmet i Jekaterinburg IGNAT

Läs mer

Två barn på andra sidan staketet

Två barn på andra sidan staketet AUGUSTI SEPTEMBER 2015 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Två barn på andra sidan staketet Ett syskonpar, från en alkoholistfamilj i en liten by i Ukraina, letar efter mat

Läs mer

APRIL-MAJ 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Omvälvning i Ukraina

APRIL-MAJ 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Omvälvning i Ukraina APRIL-MAJ 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Omvälvning i Ukraina IGNAT IVANOV Verksamhetsledare Mission Possible Finland Glimtar från vår verksamhets historia Be för

Läs mer

Vi är väntade! Hjälp, evangelium och glädje till hem där det råder brist och hopplöshet OKTOBER / NOVEMBER 2016

Vi är väntade! Hjälp, evangelium och glädje till hem där det råder brist och hopplöshet OKTOBER / NOVEMBER 2016 OKTOBER / NOVEMBER 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Vi är väntade! Hjälp, evangelium och glädje till hem där det råder brist och hopplöshet IGNAT IVANOV Verksamhetsledare

Läs mer

FEBRUARI - MARS Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Vilket slags liv har du besparat barnen ifrån?

FEBRUARI - MARS Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Vilket slags liv har du besparat barnen ifrån? FEBRUARI - MARS 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Vilket slags liv har du besparat barnen ifrån? 2016-1_SWE.indd 1 09-Feb-16 13:50:57 IGNAT IVANOV Verksamhetsledare Mission

Läs mer

FEBRUARI - MARS 2015. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. De marginaliserade och bortglömda är vår målgrupp

FEBRUARI - MARS 2015. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. De marginaliserade och bortglömda är vår målgrupp FEBRUARI - MARS 2015 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer De marginaliserade och bortglömda är vår målgrupp IGNAT IVANOV VERKSAMHETSLEDARE MISSION POSSIBLE FINLAND Till gator

Läs mer

3 / Evangelium och hjälp till Östeuropa

3 / Evangelium och hjälp till Östeuropa 3 / 2019 Evangelium och hjälp till Östeuropa Rosdalens barn Rosdalen är en av Bulgariens turistområden men i detta område bor också väldigt fattiga människor. I detta nummer träffar du familjer och barn

Läs mer

3 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Nytt soppkök!

3 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Nytt soppkök! 3 / 2018 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Nytt soppkök! RUMEN IVANOV Mission Possibles ledare i Bulgarien Förändringen har börjat! När vi besökte slumbyn Karnare för första

Läs mer

DECEMBER JANUARI Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Ljuset kom. Flicka från byn Rozino. Foto: Linsey Curro

DECEMBER JANUARI Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. Ljuset kom. Flicka från byn Rozino. Foto: Linsey Curro DECEMBER 2016 - JANUARI 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Ljuset kom Flicka från byn Rozino. Foto: Linsey Curro IGNAT IVANOV Verksamhetsledare "Folket som bor i mörker

Läs mer

"För de minstas bästa"

För de minstas bästa AUGUSTI / SEPTEMBER 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer "För de minstas bästa" Vårt nya hjälpprojekt startar! Moderskapspaket och mycket annan hjälp till unga mödrar i

Läs mer

FEBRUARI - MARS 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer

FEBRUARI - MARS 2014. Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer FEBRUARI - MARS 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Taggtråden som avbildades i Mission Possibles gamla logga är idag bruten. Idag kan vi verka fritt i länder som för 40

Läs mer

I detta nummer: Barnhemmens tidigare och nuvarande barn.

I detta nummer: Barnhemmens tidigare och nuvarande barn. JUNI - JULI 2015 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer I detta nummer: Barnhemmens tidigare och nuvarande barn. Se video: Lilla Aleksandra, som gått igenom smärtsamma erfarenheter,

Läs mer

God och fridfull jul!

God och fridfull jul! 6 / 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer God och fridfull jul! Varmt tack till er för det gångna året hälsar Mission Possibles team. Det är samtidigt ett tack från alla

Läs mer

För ett barns leende behövs inte mycket

För ett barns leende behövs inte mycket DECEMBER 2014 - JANUARI 2015 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer För ett barns leende behövs inte mycket IGNAT IVANOV VERKSAMHETSLEDARE MISSION POSSIBLE FINLAND Glimtar ur vår

Läs mer

Hej igen! 5 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer

Hej igen! 5 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer 5 / 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Hej igen! Sergi, Melio och Selman är barn som deltar i vår barnverksamhet i Albanien. De går nu i första klass och kommer alltid

Läs mer

Evangeliets och kunskapens ljus till Albanien!

Evangeliets och kunskapens ljus till Albanien! JUNI - JULI 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Evangeliets och kunskapens ljus till Albanien! Även i sommar får hundratals gatubarn samlas till oförglömliga läger i Mission

Läs mer

Jag... mitt i allt detta... 2 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer

Jag... mitt i allt detta... 2 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer 2 / 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer Jag... mitt i allt detta... Dima och hans mor kom till vårt barnhem just när de hade mist allt hopp. Läs deras berättelse s. 6-7

Läs mer

De behöver kärlek, omsorg - och tid.

De behöver kärlek, omsorg - och tid. OKTOBER - NOVEMBER 2014 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer De behöver kärlek, omsorg - och tid. IGNAT IVANOV VERKSAMHETSLEDARE MISSION POSSIBLE FINLAND Inga genvägar för resultat

Läs mer

APRIL / MAJ Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. En plats där nödställda får skydd

APRIL / MAJ Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. En plats där nödställda får skydd APRIL / MAJ 2016 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer En plats där nödställda får skydd IGNAT IVANOV Verksamhetsledare En plats dit nödställda kan gå och vart förlorade söner

Läs mer

1 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. De första mödrarna i romerbyarna fick moderskapspaket!

1 / Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer. De första mödrarna i romerbyarna fick moderskapspaket! 1 / 2017 Livsförändring för gatubarn, gatans ungdomar och deras familjer De första mödrarna i romerbyarna fick moderskapspaket! IGNAT IVANOV Verksamhetsledare Spädbarn och ungdomar Vad har den nyfödde

Läs mer

Vad hände sen? 4 / I detta nummer berättar vi om barn och föräldrar några år efter att de fått hjälp av Mission Possible.

Vad hände sen? 4 / I detta nummer berättar vi om barn och föräldrar några år efter att de fått hjälp av Mission Possible. 4 / 2019 Evangelium och hjälp till Östeuropa Vad hände sen? I detta nummer berättar vi om barn och föräldrar några år efter att de fått hjälp av Mission Possible. Var är Sasha idag? Sasha var alltid ivrig

Läs mer

Moderskapspaketen öppnar dörren till församlingen för nya familjer.

Moderskapspaketen öppnar dörren till församlingen för nya familjer. 5 / 2018 Evangelium och hjälp till Östeuropa Moderskapspaketen öppnar dörren till församlingen för nya familjer. IGNAT IVANOV Verksamhetsledare Förebildens makt De senaste åren har ungdomarna varit mer

Läs mer

En annorlunda familj 1 / Evangelium och hjälp till Östeuropa

En annorlunda familj 1 / Evangelium och hjälp till Östeuropa 1 / 2019 Evangelium och hjälp till Östeuropa En annorlunda familj Bekanta dig med Pavel och Minka, som bor i en slumby. De gör allt de förmår, för att ge sina barn ett bra liv och för att visa dem rätt

Läs mer

4 / Evangelium och hjälp till Östeuropa. Hur barnen förändras

4 / Evangelium och hjälp till Östeuropa. Hur barnen förändras 4 / 2018 Evangelium och hjälp till Östeuropa Hur barnen förändras PÄIVI RANTA Projektkoordinator UKRAINA Rika trots sin fattigdom Saliga de som är fattiga i anden, dem tillhör himmelriket. Saliga de som

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mateo och Bim har en hemlighet. De kan prata med djur. Mateo är så glad för han och hans mamma har köpt en katt från Djurens vänner, Charlie. Charlie måste gå

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit,

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, NYCKELN TILL DRÖMMARNA Översättning: Göran Gademan Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, rädd att komma för sent, och att aldrig hitta dig mer. Men nu är du här, i mina armar! Du är min fånge.

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Lektion Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1

Lektion Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1 Lektion 5-2016 Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1 Dagens dikt Idag är det onsdag. Vi studerar svenska. Igår var det tisdag och det regnade inte. Då studerade vi också svenska. men

Läs mer

REFLEKTIONSKORT för pedagoger

REFLEKTIONSKORT för pedagoger 1 Ni ska gå på utflykt och det är bestämt att alla barn ska gå parvis. Alla har redan valt par utom Elsa och Astrid. En av pedagogerna säger att de ska ta varandra i hand så de kommer iväg någon gång.

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 1 Tunadalskyrkan 160918 TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 Mobiltelefoner är en bra uppfinning. Man har den alltid med sig, har man en nyare telefon kan man också ansluta till internet och hitta

Läs mer

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9)

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9) LINA STOLTZ SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, Sams mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flytt från kriget i Syrien till Sverige. Nu sitter de på bussen på väg norrut. Det är mörkt

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Eva Andreas Tunadalskyrkan 160904 Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Matt 28:16-20 Under hösten kommer de flesta av mina predikningar att ha ett gemensamt tema, och varje predikan

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Vindkraftverkens predikan. Hes 37:1-14,

Vindkraftverkens predikan. Hes 37:1-14, 1 12 03 11 Vindkraftverkens predikan Hes 37:1-14, Vi har mycket omkring oss som är ganska självklart och som man kan se många gånger utan att det är mer än att vi i bästa fall konstaterar att det finns

Läs mer

Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium. 3Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer.

Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium. 3Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer. Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium Lukas, mer än någon annan evangelist, visar betydelsen av bön i Jesu liv och verksamhet (3:21, 5:16, 6:12, 9:18, 9:28, 10: 21-22, 11: 1, 22: 41-4, 23:46). Lukas 11 börjar med

Läs mer

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 4 sön e Trettondedagen Västerås 2017-01-28, Norrköping 2017-01-29 1/5 Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 Nåd vare med er och

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag heter Sara. Jag är 10 år gammal. Jag har en lillasyster. Hon är 3 år. Hon heter Linda. Jag har en mamma och pappa också. Vi är en fattig familj. Vi bor i ett litet hus på landet.

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

Kapitel ett- Den magiska dörren

Kapitel ett- Den magiska dörren Kapitel ett- Den magiska dörren Hej jag heter Lovisa och jag går på Godisskolan. Jag är 9 år och jag älskar min lillebror Alvin. Jag och Alvin har upptäkt en dörr, den står vid ängen bakom skolan. Dom

Läs mer

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK

Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Guds mission NT Gud sände sin son till världen, 12e juni 16, BK Gay killens berättelse - Jag har inte läst idag om Richards liv för att provocera. - Vi som kristna behöver vishet i dessa frågor idag, då

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

FÖRSAMLINGENS VISION. Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT. Stefan W Sternmo

FÖRSAMLINGENS VISION. Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT. Stefan W Sternmo FÖRSAMLINGENS VISION Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT Stefan W Sternmo FÖRSAMLINGENS VISION Vad är församlingens vision, väg och värderingar? Enligt vår församlingsordning är

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

När Jesus döptes av Johannes hördes: 1. Anden säga Du är min älskade son, du är min utvalde. X. En röst säga Detta är min älskade son, följ honom.

När Jesus döptes av Johannes hördes: 1. Anden säga Du är min älskade son, du är min utvalde. X. En röst säga Detta är min älskade son, följ honom. Fråga 1. När Jesus döptes av Johannes hördes: 1. Anden säga Du är min älskade son, du är min utvalde. X. En röst säga Detta är min älskade son, följ honom. 2. En röst från himlen säga Du är min älskade

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att rädda människorna Människans väg till räddning Det är 4 steg du som människa tar för att bli räddad. 1. Du möter på olika sätt budskapet om

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Kapitel 1 hej. Det finns en dörr i skolan som jag undrar över. Den är i mitt klassrum och fröken säger att dörren aldrig har öppnats.

Kapitel 1 hej. Det finns en dörr i skolan som jag undrar över. Den är i mitt klassrum och fröken säger att dörren aldrig har öppnats. Kapitel 1 hej Jag heter Eric Knutson och är 9 år. Jag har ljust hår och jag är ganska kort jag gillar att spela fotboll och innebandy. Min mamma heter Karin och hon har också har just hår. Min pappa heter

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. 1Ko 14:26 Hur ska det

Läs mer

Lektion 5 - torsdagen den 13 februari, 2014 Svenska för internationella studenter, kurs 1

Lektion 5 - torsdagen den 13 februari, 2014 Svenska för internationella studenter, kurs 1 Lektion 5 - torsdagen den 13 februari, 2014 Svenska för internationella studenter, kurs 1 EXAM COURSE 1 Saturday February 22, 15:00-17:00 Surname A L: LADUVIKSSALEN Surname K Ö: UGGLEVIKSSALEN Please register

Läs mer

nr 1/17 Gränsöverskridare hög och vi får be om Guds kraft genom Den Helige Anden.

nr 1/17 Gränsöverskridare hög och vi får be om Guds kraft genom Den Helige Anden. nr 1/17 Gränsöverskridare Mission handlar om att överskrida gränser. Det var Jesus som var den förste gränsöverskridaren när Fadern sände honom från den himmelska världen in i denna värld. Efter tre aktiva

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf Under de senaste söndagarna i vinter så har jag pratat om Anden. Vi har talat om längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga på vår kristna

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Månadsbrev december-januari-13

Månadsbrev december-januari-13 Månadsbrev december-januari-13 Det har nu hunnit bli nytt år och ny termin på förskolan. Vi har inte skrivit något månadsbrev sen november men här kommer en sammanfattning av vad vi gjort under december

Läs mer

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans!

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans! Nu väntar Lucia och julen står för vår dörr! Ni är varmt välkomna att fira lucia hos med oss fredagen den 12 dec. Vi tänker att alla som vill får vara luciaklädda (lämna kläderna redan på morgonen märkta)

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Veckobrev v Konjunktion och, men Satsadverbial inte

Veckobrev v Konjunktion och, men Satsadverbial inte Veckobrev v47-49 Flykten Diktamensmeningar De var mycket kära och de planerade att gifta sig i september. Efter bion sa de hej då till varandra. Erika pekade på ett hus bakom soldaterna. Hon försökte gå

Läs mer

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012

Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012 Lions Club Löddeköpinge Elektrobladh AB Konstnär Ulla Bolin Acta Kapitalförvaltning Helsingborg Nyhetsbrev från Barnhemmet The Step Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia Februari 2012 Vi har den senaste

Läs mer

Typiskt Tobias! Sista hållplatsen

Typiskt Tobias! Sista hållplatsen KERSTIN LUNDBERG HAHN Sidan 1 Typiskt Tobias! Sista hållplatsen Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Ibland är man väldigt trött. Tobias somnar på bussen på kvällen och vaknar inte förrän chauffören väcker

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

KIDSCREEN-52. Frågeformulär om hälsa för barn och unga. Föräldraversion

KIDSCREEN-52. Frågeformulär om hälsa för barn och unga. Föräldraversion KIDSCREEN-52 Frågeformulär om hälsa för barn och unga Föräldraversion Page 1 of 8 Bästa föräldrar, Datum: Månad År Hur mår Ditt barn? Hur känner hon/han sig? Det här är vad vi vill att Du ska svara på.

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

21 december 2015. Vittnesbörd efter undervisning och praktik i Inre bönen :

21 december 2015. Vittnesbörd efter undervisning och praktik i Inre bönen : Vittnesbörd från elever på upprättelseprogrammet bibelskolan Jesus Helar och Upprättar läsåret 2015 2016 i Church of the Glory of God i Minsk Vitryssland. Vittnesbörd efter undervisning och praktik i Inre

Läs mer

Praktik i Frankrike

Praktik i Frankrike Praktik i Frankrike 13.7-7.8.2019 Första veckan Reste till Frankrike ett par dagar före min praktik började. Flög till Paris och tog sedan tåget till Nantes där min värdmamma hämtade mig. Min värdfamilj

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Den Magiska Dörren Av Hugo Flink & Milly Herkestam

Den Magiska Dörren Av Hugo Flink & Milly Herkestam Den Magiska Dörren Av Hugo Flink & Milly Herkestam Kapitel 1 Hej Hej jag heter Vilma och jag är 9 år.jag går på Lindbergs skolan. Min bästa vän heter Max. Mitt hår är ljusbrunt med lila slingor. Min tröja

Läs mer

KAROLINA PÅ LYCKÅS. en kopp med minnen

KAROLINA PÅ LYCKÅS. en kopp med minnen KAROLINA PÅ LYCKÅS en kopp med minnen KAROLINA PÅ LYCKÅS Denna lilla kopp med vallmo, har räddats av min morfar från en backstuga som skulle rivas. Backstugan hette Lyckåsen och min morfars mormor bodde

Läs mer

Ön Av Benjamin

Ön Av Benjamin Ön Av Benjamin Flygkraschen Kapitel 1 Jag hör åskan i luften och flygplanet skakar. Bredvid mig ser jag en person som frågar mig vad jag heter jag säger att jag heter. Oskar jag är 15 år och är med mina

Läs mer

Nigeria Owu-Ijebu. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 NIGERIA OWU-IJEBU

Nigeria Owu-Ijebu. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 NIGERIA OWU-IJEBU Nigeria Owu-Ijebu Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till barn och unga i Nigeria! SOS barnby Owu-Ijebu är inne på sitt 22:a verksamhetsår. Idag bor 78 barn i 12 SOS-familjer

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Vi är Melleruds Kristna Center. Fånga visionen

Vi är Melleruds Kristna Center. Fånga visionen Vi är Melleruds Kristna Center Fånga visionen Framtidsbilden Vi ser en ung generation. där många följer Jesus...som är hängiven Jesus som är till välsignelse för alla släkter i regionen 1 Mos 12:2-3 Det

Läs mer

Ukraina Brovary, Kiev

Ukraina Brovary, Kiev Ukraina Brovary, Kiev Återrapport 2/2017 Foto: Katerina Illevska Tack för att ni ger barn och unga i Ukraina en bättre framtid! SOS barnby Brovary utanför Kiev invigdes 2009, och här bor för närvarande

Läs mer

Lektion 5. Svenska för internationella studenter, kurs 1

Lektion 5. Svenska för internationella studenter, kurs 1 Lektion 5 Svenska för internationella studenter, kurs 1 Alla Kurs 1:or är registrerade i ladok och kan anmäla sig till tentan på www.mitt.su.se > mystudies>examination sign up Sista anmälningdag är den

Läs mer