Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Församlingens verktygslåda del 1 Av: Johannes Djerf Under de senaste söndagarna i vinter så har jag pratat om Anden. Vi har talat om längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga på vår kristna tro genom den helige andes hjälp. Sist jag predikade så talade vi om andens frukter. Egenskaper hos Jesus som mer och mer kan få prägla våra liv när vi dagligen gör det till en vana att låta Guds ande vara med i allt vi gör. Personligen så har detta varit väldigt spännande veckor, och det bästa är att det inte är slut, och det hoppas jag att det aldrig blir för någon utav oss, att tala om livet och att växa med den helige ande. Idag och två söndagar framöver så tänkte jag fortsätta att tala om att Guds ande vill ge dig och mig gåvor till att tjäna honom och till att bygga upp vår församling. Gåvor som Paulus talar om vid flera tillfällen och då framförallt i 1 kor.12 Jag kan inte riktigt hålla mig längre, så nu kör vi igång. Håll i hatten! Församlingen i den grekiska staden korint som får del av Paulus beskrivning av Andens gåvor var en väldigt spännande församling. Paulus hade en gång i tiden börjat där med enbart Guds ord i sin mun, och fylld av Andens kraft. Vilket var tillräckligt. Han hade mött Akvila och Priscilla, som undervisade honom och som började göra tält ihop med honom. Det var tre personer. Men det var tre personer som inte kunde hålla tyst. De gick ut på stan, hem till folk, och till synagogan och förkunnade att Kristus är Messias, och människor kom till tro, i denna stad som var ett stort handelscentrum och som var plats för många olika människor. Greker, romare, syrier, asiater, egypter och judar trängdes på gatorna, vilket gjorde att budskapet om Jesus skulle spridas till när och fjärran om nu en församling skulle skulle bildas i staden. Vilket det också gjorde, och kyrkohistorikerna säger att Korint församlingen fick runt medlemmar. En gigantiskt stor församling som började med tre personer som gick i andens kraft. Vilket tycker jag får påminna oss här idag att det inte alltid behöver vara i de stora sammanhangen som Gud gör under. Det behöver inte vara tonårsläger eller midsommarkonferens. Du och jag behöver inte vara en del av de största församlingarna för att se Gud verka. Om Gud kunde få 3 st. till att bli så borde det finnas oändliga möjligheter för Gud att verka i den här Gudstjänsten och även för vår församling i Törestorp att växa lavinartat! Lyssna nu! Vi är absolut inte för få och vi har absolut inte några som helst begränsade resurser!

2 Vi är en oerhört rik församling på människor som älskar Jesus, och som har många, många nedlagda gåvor som kan förändra hela den här församlingen och hela vårt område! Det får vi aldrig sluta att tro på! Ok!? Jag är faktiskt övertygad om att Guds rike kan få bryta fram på ett mäktigt sätt runt omkring dig och mig på ett helt nytt sätt, bara vi fortsätter att vända våra hjärtan till honom. Bara vi fortsätter att tro på oss själva som Guds verktyg och att Guds helige ande har lagt ned sin kraft och sina gåvor i våra liv, så att vi kan gå och fortsätta tjäna honom. Så här skriver Paulus om dessa gåvor i 1 Kor.12:4-11. När vi läser den här texten så kanske flera utav oss känner direkt att detta är lite av en överkurs. Detta med nådegåvorna är mer något för de som kommit lite längre i sin tro och är lite mer andliga så. Men inget kan vara mer fel. För detta är det första som vi behöver lära oss och utrustas med. Lärjungarna kastades första dagen med Jesus in i andens verk då de fick se människor både bli befriade och helade. Att tjäna i den helige andes verk är alltså grundkursen i den kristna tron! Det är här som det kristna livet börjar! Och Paulus är noga med att säga att det är gåvor som alla kristna får. Åt var och en kommer igen som en röd tråd genom hela kapitlet. Där det inte finns något A och B lag. Jag är ganska så säker på att många utav oss ibland tänkt att den som talar i tungor eller att den som kan undervisa är lite mer andlig och är med i lag 1, och har det mer rätt ställt med Gud än vad jag har. I församlingen i Korint så tänkte man så också. Man tvistade om vilka gåvor som var "andligast" och vilka som visade att man verkligen blivit döpt i helig ande. Så det är därför Paulus nu skriver om de olika gåvorna och att de uppenbarar sig hos var och en så att det blir till nytta. Alltså, varje kristen har fått gåvor genom den Helige ande. Du är unik. Gåvorna som anden ger till dig är till och med unika eftersom de hör ihop med din personlighet som ingen annan människa har, och Gud använder dig och mig så som han vill, så det hjälper och lyfter andra människor. Det är därför som dessa gåvor finns, för att bygga upp församlingen. Och det är i gemenskapen som också gåvorna ges. Tänk bara på när den helige ande utgöts över lärjungarna första gången. Det står att När pingstdagen hade kommit var de alla samlade. Då kom plötsligt från himlen ett dån, som när en våldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset där de satt. Tungor som av eld visade sig för dem och fördelade sig och satte sig på var och en av dem. Alltså löftet om anden gäller varje troende och anden fördelar sina gåvor till var och en, men det sker i gemenskapen, när alla var samlade.

3 För Anden är det största beviset på att vi tillsammans är ett i Jesus, att vi har fått del av en och samma ande. Ingen mer och ingen mindre. Det är en ande men många olika gåvor som är verktyg för oss, när vi skall göra Guds rikes gärningar. Sedan är det upp till var och en att söka, utforska och upptäcka gåvorna som anden ger till oss. Det är verktyg för att du och jag ska hitta vår plats i livet med Jesus. Det är precis som det var när jag och Lisa köpte bil för några månader sedan. Då vi behövde läsa i instruktionsböckerna om hur bilen fungerade och inte bara det utan vi behövde verkligheten också testa så att alla knappar som vi läst om faktiskt fungerade. Vi behövde även ta del av råd och uppmuntran av både bilförsäljaren och vänner för att se bilens funktioner ännu klarare så att vi skulle komma fram på bästa sätt på vägen till den plats som vi ville komma till. Och på samma sätt är det med gåvorna vi får av Anden. Vi behöver lära oss att använda dessa verktyg genom undervisning och lära oss att även praktisera, se att det faktiskt fungerar i verkligheten att t.ex. be för sjuka, profetera eller att dela ord av vishet. Och vi behöver definitivt ta emot råd ifrån Guds ande som ger oss gåvorna och vi behöver ta emot uppmuntran ifrån andra så att vi kan se klarare och komma framåt på vägen och hitta vår plats. För många gånger så ser vi inte våra gåvor själv. Det är inte så speciellt svenskt och fint tycker vi att säga att jag har en gåva, Det är nästan tvärtom att vi tycker det är finare att säga att vi inte har någon gåva och inte kan något, vilket är oerhört tragiskt, så därför behöver vi ibland höra det ifrån någon annan för att faktiskt förstå, att jag har fått något ifrån Gud. Gud har gett mig något, som han vill använda mig i. Vilket får bli en utmaning för oss. Att när vi nu idag och söndagarna framöver får lyssna till de olika gåvorna så behöver vi komma ihåg att uppmuntra varandra och våga berätta för varandra att du, jag tror att du har den här gåvan. Det här fungerar du i, eller kanske det här skulle du kunna fungera i, även om du inte gör det nu, så tror jag att det här är din uppgift, det hör ihop med dig. Paulus skriver till Timoteus i 2 tim.1:6, Därför påminner jag dig om att låta den Guds nådegåva flamma upp igen som finns i dig genom min handpåläggning. Alltså, vi behöver få våra nådegåvor att flamma upp igen så att församlingen fungerar som den ska. Paulus försöker förklara detta genom att peka på att vi som församling är en kropp. Han skriver fortsättningsvis i 1 kor.12: Gud har fogat samman vår kropp som är beroende av varje del och funktion för att fungera så bra som möjligt. Och Paulus tar denna bild på församlingen som jag tycker är helt fantastiskt.

4 Ingen av oss har liksom valt ut människor och valt bort andra och sagt att du får inte vara med, men du ser trevlig ut. Utan Gud har valt att foga samman oss till Törestorps Missionsförsamling, eftersom vi är hans barn och tillhör honom. Där alla inte har samma gåvor utan där vi är olika. Vi är alltså delar av en och samma kropp där alla behövs. Och fungerar inte någon del i kroppen, alltså fungerar inte någon av våra gåvor så är det inte som det ska. Visst, det är precis som i vår kropp när t.ex. en arm är bruten, att kroppen lär sig så småningom hantera situationen och fungera så gott det går, men det går inte komma ifrån att kroppen skulle kunna fungera ännu bättre om allt var friskt. Är ni med? Vi kan kanske lära oss att fungera som församling någorlunda, även om inte alla gåvor fungerar som de ska, men vi är inte hela, vi saknar någon och vi fungerar absolut inte som vi borde kunna fungera om inte alla är med och använder sig av de gåvor som Gud lagt ner i var och en. Vi behöver förstå att alla kristna har andliga gåvor. Punkt. Vi är var och en saknade när inte vi är med och ger av oss själva i gemenskapen. När vi väljer att inte vara med så blir följderna att några få får uträtta det mesta arbetet och sliter ut sig, medans många gåvor förblir outnyttjade. Någon har liknat församlingen vid en fotbollsmatch, där tusentals människor som är i desperat behov av motion betraktar tjugotvå personer som är i desperat behov av att få sätta sig och vila. Så låt oss börja redan den här dagen med att söka och upptäcka varandras gåvor så att vi som gemenskap inte sliter ut varandra utan fungerar på bästa möjliga sätt. Jag vet inte om ni såg när Markus Hellner och Johan Olsson tog var sin OS Medalj i dubbeljakten i längdåkning. En sport som för många är väldigt individuell, men under hela loppet så hjälpte samtliga svenskar varandra så att det gick så bra som möjligt för alla. Per Elofsson, den gamla längdåkningskungen, stod efter loppet och hade inga ord utan bara tårar, när han skulle försöka förklara det som hade hänt. Det var så vackert, när han hade sett hur de hjälpt varandra fram till medalj. Och på samma sätt så finns det inte något vackrare när vi som kristen gemenskap hjälper varandra framåt till att hitta varandras gåvor. Och jag tänkte att vi skulle börja med att kort titta närmare på några av dessa gåvor och sedan så fortsätter vi nästa vecka. Vi börjar med trons gåva som Paulus skriver om.

5 Vi har alla fått en gåva av tro säger Bibeln, men vi får inte blanda ihop nådegåvan av tro med denna tro som frälser, även om den påminner och är grunden till mycket av denna gåva. Den tro som är frälsande är från början ett steg ut i det okända. En risktagning som handlar om att överlämna sig åt någonting, att lita på Gud även om man inte har koll på allt, vilket är en attityd som uttrycker hela det kristna livet och inte minst denna nådegåva som mer handlar om den här tron som kan förflytta berg. Som har en övernaturlig tro på att saker och ting kan ske, även om man inte har fullständig kontroll över allt. Jag tror ni alla någon gång träffat på en sådan människa, som inte ser några hinder utan bara möjligheter. När man själv börja tänka logiskt och tycker att det här kommer aldrig att gå, så ser denna person bortom logiken och säger istället att det kommer visst gå, för Gud är det möjligt. Den som har trons gåva ser liksom resultatet klart innan det hänt. Vilket är väldigt förlösande för Guds rikes resurser, då man i ett ögonblick helt och fullt förstår att Jesus kan och vill utföra ett under av helande och befrielse. Jesus själv visar ständigt på denna gåva när han går på vattnet, tystar stormen eller öppnar ögonen hos den blinde eller ger kraft till den lames ben. Helt ologiskt för det naturliga tänkandet. Men för en kristen och framförallt för den som har gåvan av tro så är det övernaturliga det naturliga. Och vi behöver dessa människor som tror utan hinder. Det styrker oss och det leder oss vidare. Trons gåva gör att vi inte står still utan hela tiden ser lite mer av det som Gud också ser. Därför så behöver vi ständigt be om denna gåva, denna modiga tro, för vår tjänst och till församlingen. Det förhärligar Jesus och vilken makt han faktiskt har att förändra situationer! En annan gåva som verkligen bygger upp oss är gåvan av att meddela kunskap, som många gånger också hör ihop med gåvan att undervisa. Det handlar inte om att förstå allt vad Bibeln säger, men det handlar om att kunna tillämpa Guds ord för sina åhörare så att de förstår det gamla budskapet i en ny situation. Det kan även innebära en uppenbarelse ifrån Gud som leder oss att agera på ett särskilt sätt, utifrån vad man läser i Bibeln. Att meddela kunskap kan också innebära att dela med sig av ett tillfälligt ord som den helige anden inspirerar dig och mig till. Som kan vara till hjälp och uppmuntran i särskilda situationer, vilket också hör ihop lite med det profetiska. Ibland är det ju så att vi i svåra frågor och problem har svårt att se vad det är som faktiskt Gud säger i sitt ord som kan hjälpa oss. Och då behöver vi människor som har gåvan av kunskap att visa på vad Gud säger. Jag har varit med om det flera gånger.

6 Då jag varit instängd i mina egna oroligheter eller sorger men sedan fått ett bibelord eller en tanke ifrån någon som säger det som jag exakt behövde höra, vilket jag tror att många av er kan känna igen er i. Ord av kunskap som visar vägen ut ur svårigheten och påminner oss om Guds kärlek. Jag har också varit med om att ge kunskapens ord till någon annan. Då en tanke dykt upp i mitt huvud, ett bibelord eller bara en bild som jag känt att det här ska jag berätta för den personen, vilket då passat in i den personens situation, och ibland så har det kanske inte det! Och det är också viktigt att tänka på när det gäller detta och i alla gåvorna att det faktiskt är tillåtet att göra fel. Ibland så kanske det inte blir som man tänkt sig, men det är ändå väldigt viktigt tror jag att pröva sig fram om man vill upptäcka något. Ett sätt om du vill upptäcka denna gåva är att nästa gång du ber för någon, så våga vara tyst en stund och fråga Gud, finns det något Gud som du vill säga genom mig? Och våga sedan säga det du får upp i ditt huvud. Det kanske inte stämmer alls, men om det är ifrån Gud, så är det värt alla gånger att testa. Det är bättre att det blir fel än att du inte sagt något alls om det nu faktiskt känns som att det är något uppmuntrande och kan vara till hjälp för den andre personen. Nådegåvan av kunskapens ord hjälper oss i församlingen att uppleva Gud, som talar konkret genom sitt ord. Kunskapens ord ges inte, för att en församlingsmedlem ska berömma sig över att äga hela sanningen och inte behöva lyssna till andra. Utan vi får denna gåva för att vara till hjälp och att lära sig att ödmjukt lyssna till andra människors behov och se Guds kärlek i olika situationer. Vilket alla nådegåvor är till för, som vi sagt innan, att bygga upp varandra. Så därför så hoppas jag att du kommer ihåg min utmaning som jag gav dig innan. Att känner du att han eller hon har gåvan av tro eller gåvan att dela kunskapens ord med andra, glöm inte att säga det till den personen efter Gudstjänsten idag. Lova mig detta! Han eller hon behöver det!! För vi är alla en del av denna kropp, och vi får alla del av en och samma ande som ger sina gåvor så som han vill, eftersom han vill använda oss i denna kristna gemenskap. Så att vi som församling fungerar så bra som möjligt och att Guds rike får bli större i Törestorp. Så avslutar vi idag, Missa nu inte fortsättningen nästa söndag. Vi ber.

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 3 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 3 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 3 Av: Johannes Djerf Som många utav er vet så har vi under de senaste två söndagarna gått igenom de nådegåvor, som Paulus skriver om bl.a. I 1 kor.12 och rom.12. Gåvor som

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Mos 31:6-8. Från påsk till pingst

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Mos 31:6-8. Från påsk till pingst 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 180513 5 Mos 31:6-8 Från påsk till pingst Var inte rädda, Herren din Gud går själv med dig! Så lät hälsningen till folket som vi läste tidigare i gudstjänsten. Herren

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 4 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 4 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 4 Av: Johannes Djerf Törestorps Missionskyrka Världens bästa kyrka. Kan man säga så? Vad tycker du? Låter det som att man skryter med något, som inte riktigt är sant, för

Läs mer

FLERSTÄMMIG FÖRSAMLING DEL 1

FLERSTÄMMIG FÖRSAMLING DEL 1 FLERSTÄMMIG FÖRSAMLING DEL 1 APG. 2:1-4 NÄR PINGSTDAGEN KOM VAR DE ALLA FÖRSAMLADE. DÅ HÖRDES PLÖTSLIGT FRÅN HIMLEN ETT DÅN SOM AV EN STORMVIND, OCH DET FYLLDE HELA HUSET DÄR DE SATT. DE SÅG HUR TUNGOR

Läs mer

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 1 Tunadalskyrkan 130804 Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 Den helige Ande skickar överraskande budbärare Ja så löd rubriken på ett blogginlägg som jag råkade hitta på internet. En man med en sjukdom som ibland

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Tunadalskyrkan, Köping Lärjungskap del 7, Alla har något att bidra med 1 Kor 14:26

Tunadalskyrkan, Köping Lärjungskap del 7, Alla har något att bidra med 1 Kor 14:26 1 Tunadalskyrkan, Köping 161204 Lärjungskap del 7, Alla har något att bidra med 1 Kor 14:26 Jag fick ett telefonsamtal häromdagen från någon som höll på med en uppgift i religion och som skulle jämföra

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen Anden Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 5 1. Den helige Ande Samling 1 Den helige Ande som person 6-8 Fördjupningsruta treenigheten 9 Samling 2 Andens frukt 10-11 Samling 3 Andens gåvor

Läs mer

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Vad längtar du efter? Jag menar innerst inne, när du skalat bort all längtan efter framgångar, god hälsa och lyckliga relationer! Vad längtar du då efter?

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. 1Ko 14:26 Hur ska det

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10

Tunadalskyrkan e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10 1 Tunadalskyrkan 160612 3 e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10 Ett brev kan se ut på många sätt, skrivet i ett automatiskt dataprogram med tryckt adress; i ett brunt eller orange kuvert från

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan Köping 190407 5 i fastan II Apg 4:1-12 Försonaren Påsken ligger ju väldigt sent i år, och det innebär att det får konsekvenser också i kyrkoårets texter. Idag är det femte

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Bibeltexter till predikan

Bibeltexter till predikan Bibeltexter till predikan 2016 03 13 Apg 2:38 Petrus svarade dem: "Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då får ni den helige Ande som gåva. Rom 6:6 Vi vet

Läs mer

Vi har ingen anledning att tro att listorna skulle vara kompletta eller att gåvorna skulle vara väldigt strikt avgränsade till person eller tid.

Vi har ingen anledning att tro att listorna skulle vara kompletta eller att gåvorna skulle vara väldigt strikt avgränsade till person eller tid. !1 Preidkan 2018-06-17 1 Kor 14:1 Sträva efter kärleken, men var också ivriga att få de andliga gåvorna, framför allt profetians gåva. 2 Den som talar tungomål talar inte till människor utan till Gud,

Läs mer

Tunadalskyrkan Tema Lärjungaskap del 6 Andens Gåvor 1 Kor 12:4-11

Tunadalskyrkan Tema Lärjungaskap del 6 Andens Gåvor 1 Kor 12:4-11 1 Tunadalskyrkan 161030 Tema Lärjungaskap del 6 Andens Gåvor 1 Kor 12:4-11 I veckan hade vi styrelsemöte och det var många olika frågor att ta i. Ansvarsuppgifterna delades och en del föll på min lott.

Läs mer

Guds Ande påverkar allt!

Guds Ande påverkar allt! Guds Ande påverkar allt! Av: Johannes Djerf I fredags kväll så var jag inbjuden till Rydaholm och tonårsgruppen i kyrkan där för att tala om relationer och sex. Och jag förstår om ni undrar om det var

Läs mer

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Needbuilder: Kanske är du som jag och kämpar med din tro ibland på olika sätt. - Kanske du är överlåten till församlingen och lever livet för Gud,

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Eva Andreas Tunadalskyrkan 160904 Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Matt 28:16-20 Under hösten kommer de flesta av mina predikningar att ha ett gemensamt tema, och varje predikan

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28 1 Tunadalskyrkan 14 09 07 Friheten i Kristus Mark 2:23-28 I en av våra psalmer sjunger vi om att Friheten sträcker ut sin hand, Och för att beskriva friheten används många olika ord: kärlek, att komma

Läs mer

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Jag har den stora förmånen att under vissa morgnar under dagens första timmar få titta på barnkanalen på tv med min äldsta dotter. Det

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 190630 Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört Apg 4:13-31 Lärjungen Petrus kunde se tillbaka på många händelser med Jesus. En dag när

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf Helande En nyckel Av: Johannes Djerf Detta är min lilla nyckelknippa (visa), och här har jag bl.a. en nyckel till att öppna kyrkans dörrar med, en nyckel till expeditionen där jag jobbar, en nyckel till

Läs mer

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet 1 Tunadalskyrkan 160925 Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet Dotter, syster, hustru, svärmor, svärdotter, mormor, pastor, kantor, körsångare ja listan kan göras lång på vem

Läs mer

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern 231 Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN Vi i Warenbergskyrkan tillhör EFS som är en missionsrörelse i Svenska kyrkan. EFS är en del av den världsvida Kyrkan och en del av Kristi kropp på jorden, vi bekänner därför

Läs mer

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf En av de saker som jag inte tycker om att göra, det är att gå på kalas. Vilket säkert gör mig till en väldigt udda figur för dig om jag inte redan var det.

Läs mer

Var hjälpsam! Hjälparen Hjälparen

Var hjälpsam! Hjälparen Hjälparen Var hjälpsam! Joh 16:7-15 Men jag säger er sanningen: Det är för ert bästa som jag går bort. För om jag inte går bort, kommer inte Hjälparen till er. Men när jag går bort ska jag sända honom till er. 8

Läs mer

Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Söndag 03 november :11

Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Söndag 03 november :11 * Sammanfattning av predikan den 8/9 Vem är den helige Ande? - Tredje personen i Guds treenighet - Är Faderns och Jesu/Kristi ande Tittade på några bilder vi har för Anden: Duva, Eld, Vind, Källa Anden

Läs mer

Att leva i två världar

Att leva i två världar Att leva i två världar 15 Han sade till dem: "Och ni? Vem säger ni att jag är? 16 Simon Petrus svarade: "Du är Messias, den levande Gudens Son." 20 Sedan befallde han lärjungarna att inte berätta för någon

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

Tunadalskyrkan Samlingssöndag 1 Tim 6:11,12 Kämpa trons goda kamp

Tunadalskyrkan Samlingssöndag 1 Tim 6:11,12 Kämpa trons goda kamp 1 Tunadalskyrkan 15 09 06 Samlingssöndag 1 Tim 6:11,12 Kämpa trons goda kamp Så ligger en sommar bakom igen med många olika upplevelser och händelser både i det personliga och i världen omkring oss. Det

Läs mer

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Rom 1:1 Från Paulus, Kristi Jesu tjänare, kallad till apostel och avskild för Guds evangelium, Rom 1:2 som han har utlovat genom sina profeter

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Rom 8:28 Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud, som är kallade efter hans beslut.

Läs mer

En kropp många lemmar En Ande många gåvor Bibelstudium i Trosalundskyrkan 6 september 2016 Torbjörn Alesand

En kropp många lemmar En Ande många gåvor Bibelstudium i Trosalundskyrkan 6 september 2016 Torbjörn Alesand En kropp många lemmar En Ande många gåvor Bibelstudium i Trosalundskyrkan 6 september 2016 Torbjörn Alesand Några grekiska ord pneumatikos charisma/-ta charis dōrea dynamis energēma det som hör till det

Läs mer

BARA NÅD HELGELSENS VÄG. och. Einar Bäfverfeldt

BARA NÅD HELGELSENS VÄG. och. Einar Bäfverfeldt BARA NÅD och HELGELSENS VÄG Einar Bäfverfeldt Einar Bäfverfeldt Tryckt hos Författares Bokmaskin, Stockholm 2015 ISBN 978-91-637-9139-0 Där inte annat är angivet är bokens bibelcitat tagna från Svenska

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 170305 1 i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13 Det var en mörk kväll. Lägerelden var tänd och Jesus och lärjungarna satt och pratade förtroligt med varandra. Någon

Läs mer

Var läraktig! Lärjunge = Mathetes = Elev, Student, Lärling

Var läraktig! Lärjunge = Mathetes = Elev, Student, Lärling Var läraktig! Ords 3:1 Min son, glöm inte min undervisning, bevara mina bud i ditt hjärta. 2 Ty långt liv och många levnadsår och frid skall de ge dig. 3 Låt ej godhet och sanning vika ifrån dig. Bind

Läs mer

Heliga trefaldighets dag. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Heliga trefaldighets dag. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 Heliga trefaldighets dag Dagens bön: Heliga Treenighet, Fader, Son och Ande, led oss till dina djup av rikedom, vishet och kunskap, så att vi kan vittna om försoningens hemlighet. Du som lever och

Läs mer

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen

Ande och gemenskap. Nr 5 i serien Kristusvägen Ande och gemenskap Nr 5 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GEMENSKAP Människan är skapad till gemenskap med andra människor och med Gud. Vi är med i många gemenskaper: i familjen, i skolan eller

Läs mer

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det.

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. 1 Rom 16:25-26. Hemligheten var dold innan Jesus Kristus avslöjade den.

Läs mer

Bibelläsning och bön under pingstnovenan

Bibelläsning och bön under pingstnovenan Bibelläsning och bön under pingstnovenan N är Jesus hade uppstått från de döda talade han med sina lärjungar om att han snart skulle lämna dem. Inför sin himmelsfärd uppmanade Jesus dem att vänta på det

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. Kol 3:17 Och allt vad

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

Tunadalskyrkan Tema: Lärjungaskap del 4 Andens utrustning Rom 12:1-8, Kor 12:27-31, Ef 4;11-13

Tunadalskyrkan Tema: Lärjungaskap del 4 Andens utrustning Rom 12:1-8, Kor 12:27-31, Ef 4;11-13 Tunadalskyrkan 161002 Tema: Lärjungaskap del 4 Andens utrustning Rom 12:1-8, Kor 12:27-31, Ef 4;11-13 Längst fram här i kyrkan har vi en kopia av skulptur ursprungligen gjord av den danske konstnären Thorvaldsen.

Läs mer

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36 Det är en härlig tid vi är mitt inne i just nu. Allt lever och utvecklas och nu om någonsin kan vi se hur Guds ande ger liv i skapelsen. Samme Ande som skapar liv i naturen föder också de andligt döda

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Tro medför gärningar - efterföljelse

Tro medför gärningar - efterföljelse Tro medför gärningar - efterföljelse Ef 2:8-10 8 Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, 9 inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig. 10 Hans verk är vi,

Läs mer

Tunadalskyrkan Påskdagen Luk 24:1-12

Tunadalskyrkan Påskdagen Luk 24:1-12 1 Tunadalskyrkan 140420 Påskdagen Luk 24:1-12 Vad var det som hände den där morgonen? Ja, egentligen har vi inga svar på det, vi vet bara att det hände. Och de ögonvittnesskildringar vi har är också lite

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

4 texter om Dopet. Gudstjänster 27 maj-17 juni. Equmeniakyrkan Fiskebäck

4 texter om Dopet. Gudstjänster 27 maj-17 juni. Equmeniakyrkan Fiskebäck 4 texter om Dopet Gudstjänster 27 maj-17 juni Equmeniakyrkan Fiskebäck Söndag 27 maj Vattnet som skiljer och förenar Predikan: Peter Baric Text: Mark 16:15-16 Apg 16:25-34 Han sade till dem: Gå ut överallt

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG

JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG Text o foto: Tomas Wettermark, Pilgrimscentrum Vadstena. Du, Gud, ger mig liv och jag kan bara ta emot det. Hjärtat slår och jag andas, ibland tungt, ibland fort och ibland långsamt.

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Så får vi under en termin läsa M arkusevangeliet och hans berättelser om Jesus.

Så får vi under en termin läsa M arkusevangeliet och hans berättelser om Jesus. Eva Andreas, Tunadalskyrkan, Köping 180114 Mark 1:1-39 Så får vi under en termin läsa M arkusevangeliet och hans berättelser om Jesus. Hur förklarar man en människas liv på några få rader? De fyra evangelisterna

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref Ev II Joh 1:31-51 Kallelsen till Guds rike

Tunadalskyrkan e tref Ev II Joh 1:31-51 Kallelsen till Guds rike 1 Tunadalskyrkan 160605 2 e tref Ev II Joh 1:31-51 Kallelsen till Guds rike Från jul till pingst har vi i kyrkoåret påmints om Jesu liv och gärning, hört om hur han bebådades av änglar med orden att en

Läs mer

Femte Påsksöndagen - år C

Femte Påsksöndagen - år C 639 Femte Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 98:1-2) Sjung till Herrens ära den nya sången, ty Herren har gjort under. Han har låtit folken få se hans rättfärdighet, halleluja. Inledning I egenskap

Läs mer

Helande. En Gåva. Av: Johannes Djerf

Helande. En Gåva. Av: Johannes Djerf Helande En Gåva Av: Johannes Djerf Ibland kan vår tro kännas som en sådan här torr svamp (håller upp en tvättsvamp). Det finns där, tron finns där, men det finns inte så mycket av livet, det som du innerst

Läs mer

Dina första steg på trons väg

Dina första steg på trons väg Dina första steg på trons väg En liten hjälp för dig som precis har tagit emot Jesus och blivit frälst! Av Christer Åberg Inledning Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot

Läs mer

Tunadalskyrkan Tema Lärjungaskap del 5 Kärleken 1 Kor 12:31 1 Kor 13:13

Tunadalskyrkan Tema Lärjungaskap del 5 Kärleken 1 Kor 12:31 1 Kor 13:13 1 Tunadalskyrkan 161016 Tema Lärjungaskap del 5 Kärleken 1 Kor 12:31 1 Kor 13:13 Vad är kärlek? Enligt uppslagsverket wikipedia på internet kan man ge följande definition: Kärlek är ett spektrum av känslor

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

Förbli i Kristus, Bergslagskyrkan 8/5 16

Förbli i Kristus, Bergslagskyrkan 8/5 16 Förbli i Kristus, Bergslagskyrkan 8/5 16 - Vilken fest i söndags, tack för det! - Lite mindre folk idag, lite mer familjärt och jag ser fram emot att lära känna er mer och mer. - Som jag nämnde i söndags

Läs mer

Vi är Melleruds Kristna Center. Fånga visionen

Vi är Melleruds Kristna Center. Fånga visionen Vi är Melleruds Kristna Center Fånga visionen Framtidsbilden Vi ser en ung generation. där många följer Jesus...som är hängiven Jesus som är till välsignelse för alla släkter i regionen 1 Mos 12:2-3 Det

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium 1 Tunadalskyrkan 130915 Luk 7:11-17 Ett heligt mysterium Olika bibelöversättningar ger olika varianter av bibeltexten. I en av de nyare The Message på svenska är det också tillrättalagt för att det lättare

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

För valda i stifts- och kyrkofullmäktige

För valda i stifts- och kyrkofullmäktige För valda i stifts- och kyrkofullmäktige Utbildningspaket Moment 1 Det stora sammanhanget Ansvarig för momentet Berit Simonsson Till Frimodig Kyrkas nyvalda ledamöter Kära vänner, Frimodig Kyrkas styrelse

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år B

Sjätte Påsksöndagen - år B 651 Sjätte Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Vi är omslutna

Läs mer

Vila i tiden. Av: Johannes Djerf

Vila i tiden. Av: Johannes Djerf Vila i tiden Av: Johannes Djerf Oj, Är det redan dags. Varför kommer han inte i tid för? Oh vad jag känner mig stressad. Vad tid det tar! Hur lång tid tar det? - Du, jag har faktiskt inte tid med det,

Läs mer

Heliga Trefaldighets dag - år B

Heliga Trefaldighets dag - år B Ingångsantifon 751 Heliga Trefaldighets dag - år B Välsignad vare Gud: Fadern och den enfödde Sonen och den helige Ande. Ty han har visat barmhärtighet mot oss. Inledning Varje firande av Eukaristin börjar

Läs mer

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Filipperbrevet 3:7-11 7 Men allt det som förr var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit

Läs mer

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara FYREN En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara JESUS Ingen kan lägga en annan grund än den som är lagd, Jesus Kristus. (1 Kor 3:11) Kom till honom, den levande stenen, förkastad av människor

Läs mer

DEN HELIGE ANDE del 1 Anden i Gamla Testamentet

DEN HELIGE ANDE del 1 Anden i Gamla Testamentet DEN HELIGE ANDE del 1 Anden i Gamla Testamentet Inledning. Ordet för Ande (hebreiska Rauch och grekiska Pneuma ) betyder vind, andedräkt, ande. Guds Ande är det liv som utgår ur Gud utan vilken människan

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

FÖRSAMLINGENS VISION. Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT. Stefan W Sternmo

FÖRSAMLINGENS VISION. Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT. Stefan W Sternmo FÖRSAMLINGENS VISION Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT Stefan W Sternmo FÖRSAMLINGENS VISION Vad är församlingens vision, väg och värderingar? Enligt vår församlingsordning är

Läs mer

B. Förbön för döende

B. Förbön för döende B. Förbön för döende Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar och bör utformas i enlighet med situationens krav. Det fullständiga

Läs mer

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 4 sön e Trettondedagen Västerås 2017-01-28, Norrköping 2017-01-29 1/5 Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 Nåd vare med er och

Läs mer

Första söndagen i advent år B Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma

Första söndagen i advent år B Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma 21 Första söndagen i advent år B Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över mig.

Läs mer

16 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

16 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 1093 16 söndagen under året år A Ingångsantifon (jfr Ps 54:6, 8) Se, Gud är min hjälpare, Herren uppehåller min själ. Jag skall offra åt dig med villigt hjärta, jag skall prisa ditt namn, ty det är gott.

Läs mer

Att lyssna till den helige Ande. Björkenäslägret 2015 Tomas och Mia Enblom

Att lyssna till den helige Ande. Björkenäslägret 2015 Tomas och Mia Enblom Att lyssna till den helige Ande Björkenäslägret 2015 Tomas och Mia Enblom Mias första erfarenhet av den helige Ande Att lyssna till den helige Ande i GT Talade främst genom profeter Men talade på en uppsjö

Läs mer

När Kristus är Herre i en människas liv påverkas tankar och handlingar av honom, hans sinnelag och kärlek.

När Kristus är Herre i en människas liv påverkas tankar och handlingar av honom, hans sinnelag och kärlek. 1 Tunadalskyrkan 13 04 28 Joh 15:10-17. 5 Sönd i påsktiden Att påverkas av Jesus handlingar av honom, hans sinnelag och kärlek. Då utmanas den kristne att ständigt överge oförsonlighet, avund, bitterhet,

Läs mer

Församlingen som Kristi Kropp BK, 28e aug - 16

Församlingen som Kristi Kropp BK, 28e aug - 16 Församlingen som Kristi Kropp BK, 28e aug - 16 Inledning: - Bön - Jag har under flera år funderat på vad församling är? - Vänner som inte tycker förs. Är tillräckligt bra, tillräckligt andlig eller utmanande

Läs mer

Tryggheten i Kristus.

Tryggheten i Kristus. Tryggheten i Kristus Ditt porträtt i Kristus hur ser det ut? Med hjälp av följande sanningar kan du göra dig en bild av dig själv, så som du är i Kristus Jesus. Och kom ihåg att detta är hur Gud ser på

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Har du omskurit din Timoteus? HA

Har du omskurit din Timoteus? HA Har du omskurit din Timoteus? HA 5.5.2018 Matt 17 "Vad tror du, Simon? Från vilka tar jordens kungar upp tull och skatt? Från sina söner eller från andra?" Han svarade: "Från andra." Då sade Jesus till

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år A

Sjunde Påsksöndagen - år A 685 Sjunde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer