Leda och organisera för ökad innovationsförmåga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Leda och organisera för ökad innovationsförmåga"

Transkript

1 UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer Reviderad Leda och organisera för ökad innovationsförmåga En utlysning inom programmet Innovationsledning och organisering 1 Sammanfattning Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta. Vinnova inbjuder universitet, högskolor, forskningsinstitut och organisationer med utveckling- och förändringsbehov, att tillsammans skicka in ansökan inom utlysningen "Leda och organisera för ökad innovationsförmåga. Sista ansökningsdag är 3 juni 2016 klockan Syftet med utlysningen är att stimulera forskning och utvecklingsarbete som kan förbättra organisationers förmåga att leda och organisera för innovation och som leder till att kunskap och metodik inom utlysningens område utvecklas, sprids och nyttiggörs. Bidrag kan sökas för forsknings- och utvecklingsprojekt där minst tre projektparter ingår. Minst en av parterna ska vara universitet, högskola eller forskningsinstitut. Minst två av parterna ska ha ett eget utvecklings- eller förändringsbehov avseende innovationsledning, som adresseras i projektet. För utlysningen finns avsatt en budget på högst 20 miljoner kronor och projekten förväntas pågå i maximalt två år. OBS: Vinnova förbehåller sig rätten att när som helst under utlysningsperioden och utan särskild information justera denna utlysningstext. Samtliga potentiella sökande rekommenderas därför att inför varje deadline hämta aktuell information på utlysningens webbsida. Aktuell information om utlysningen, inbjudan och länk till ansökningsfunktionen finns på under Utlysningar. VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS Post: Vinnova, SE Stockholm Besök/Office: Mäster Samuelsgatan 56 Fakturaadress: Vinnova, FE 34, Strömsund Leveranser/Deliveries: Klara Norra Kyrkogata 14 Tel: +46 (0) Fax: +46 (0) vinnova@vinnova.se Orgnr: VAT-nr: SE

2 2 (11) 2 Vilka kan söka? Bidrag kan sökas för forsknings- och utvecklingsprojekt där minst tre olika projektparter ingår. Minst en av parterna ska vara universitet, högskola eller forskningsinstitut. Minst två av parterna ska ha ett eget utvecklings- eller förändringsbehov avseende innovationsledning som adresseras i projektet. De sistnämnda parterna kan vara organisationer från både privat, offentlig och ideell sektor. Samtliga projektparter kan vara koordinator för projektet. Nedanstående utgör inget krav, men vi ser gärna att projekten sätts samman så att: - det ingår en projektpart som har en uttalad ambition att utveckla tjänster eller fungera som plattform för spridning och tillämpning av kunskap efter projektets avslut - projektgrupperna består av representanter från olika funktioner, beslutsoch organisationsnivåer 3 Beskrivning av utlysningen 3.1 Bakgrund och motiv Vårt näringsliv och samhälle möter utmaningar som förutsätter förmåga att göra och tänka nytt. Många organisationer behöver bli än bättre på att omsätta kunskap, kompetens och erfarenheter i nya och bättre varor, tjänster, processer och affärsmodeller. För att kunna göra detta krävs bättre förståelse för hur organisationer praktiskt kan gå tillväga för att utveckla sin innovationsförmåga och det behövs kunskap om vad som bidrar till uthållig innovationsförmåga. Vi behöver också förstå vad som krävs i termer av ledningssystem och organisatoriska förutsättningar i olika situationer och sammanhang där innovationer skapas. Det behövs också insatser för att säkerställa att den kunskap som redan finns är tillgänglig och används. Inom programmet Innovationsledning och organisering genomför Vinnova insatser som syftar till att stärka den privata, offentliga och ideella sektorns förmåga till förnyelse och innovation. Vi gör det genom att stimulera utveckling och användning av forskningsbaserad kunskap om hur innovations- och förändringsarbete kan ledas och organiseras på ett framgångsrikt och långsiktigt sätt. Vi initierar insatser som sammanför organisationer inom privat, offentlig och ideell sektor med forskare från universitet, högskola eller forskningsinstitut i projekt där praktik och teori möts, omsätts och utvecklas. Programmet rymmer satsningar som avser både kunskapsutveckling, forskarstött utvecklingsarbete och nyttiggörande.

3 3 (11) Den aktuella utlysningen planeras och genomförs inom ramen för programmet Innovationsledning och organisering. 3.2 Definitioner Med innovationsledning avses här ledning och organisering för ökad innovationsförmåga. Innovationsledning kan innebära att skapa riktlinjer och mål för innovationsarbete och säkerställa att det finns processer, metoder och verktyg för att uppnå och följa upp dessa mål. Det kan också avse hur man leder och styr för att stimulera till innovation och förnyelse och bidrar till att en innovativ kultur genomsyrar organisationen. Med innovationsförmåga avses här förmågan att kontinuerligt och hållbart skapa innovation. Det handlar om organisatoriska förutsättningarna för innovation, men också om kunskap och kompetens. Med organisatoriska förutsättningar för innovation avses här organisatoriska strukturer, processer, rutiner och förhållningssätt som avgör hur väl individers och gruppers kompetens, kreativitet och initiativ tas tillvara och utvecklas för att sedan kunna omsättas i varor, tjänster, processer, affärer och nya sätt att leda och organisera verksamhet. 3.3 Syfte Syftet med utlysningen Leda och organisera för ökad innovationsförmåga är att stimulera forskning och utvecklingsarbete som kan förbättra organisationers förmåga att leda och organisera för innovation och som leder till att kunskap och metodik inom utlysningens område utvecklas, sprids och nyttiggörs. 3.4 Innehåll och genomförande Vad beror det på att vissa lyckas skapa gynnsamma förutsättningar för innovation, medan andra inte förmår göra det? Hur kan man uthålligt och hållbart leda och organisera för innovation? Med den här utlysningen vill vi medverka till att organisationer (från privat, offentlig och ideell sektor) i samverkan med forskare bedriver ett gemensamt forsknings- och utvecklingsarbete med fokus på innovationsledning och innovationsförmåga. Utgångspunkten för de frågor projekten tar sig an ska vara de deltagande organisationernas utmaningar och utvecklingsbehov avseende innovationsledning. Vi ser en möjlighet att utveckla och sprida goda exempel inom området samtidigt som nya och gamla utmaningar kan identifieras och adresseras. Områden där forsknings- och utvecklingsinsatser kan vara relevanta för denna utlysning är bland annat förmågan:

4 4 (11) att skapa och implementera ett strategiskt och integrerat ramverk för att framgångsrikt leda för innovation. Det kan till exempel röra sig om kultur, struktur och strategier som skapar gynnsamma förutsättningar för innovation. att praktiskt och framgångsrikt bedriva innovationsaktiviteter. Det kan till exempel röra sig om att utveckla och pröva processer, metoder, verktyg och modeller för att bedriva innovationsprocesser/-aktiviteter. att leda och organisera relationer mellan såväl individer som organisationer. Det handlar till exempel om utmaningar kopplade till att öppna upp innovationsprocesserna mellan olika interna funktioner och mellan olika organisationer och att involvera både kunder och användare. att hållbart och ansvarsfullt leda och organisera för innovation på ett sätt, som gör att resurser (jordens och de mänskliga) tas tillvara på bästa möjliga sätt. Hållbart omfattar här även aspekter som hälsa, kompetens, genus och mångfald. Inom ramen för denna utlysning kan Vinnova inte finansiera projektförslag som avser: forskning, utan tydlig koppling till ett aktuellt förändrings- eller utvecklingsarbete inom medverkande organisationer verksamhetsutveckling, utan inslag av forskning enbart utveckling av nätverk eller samarbetsplattformar analys och/eller utveckling av organisatoriska innovationer utan att dessa syftar till ökad innovationsförmåga. 3.5 Resultat- och effektmål De projekt som finansieras förväntas gemensamt bidra till att utlysningens mål uppfylls. Nedan beskrivs resultat- och effektmål, det vill säga utlysningens mål på kort sikt (vid projektavslut) och längre sikt (3-5 år efter projektavslut). Resultatmål utlysningens mål vid projektavslut: Ökad kunskap om utmaningar kopplat till behov av och förväntningar på hög innovationsförmåga. Forsknings- och erfarenhetsbaserad kunskap om innovationsledning realiseras/omsätts i ramverk, metoder, processer och verktyg. Dokumenterade exempel på att leda och organisera för ökad innovationsförmåga beskrivet och analyserat på ett sådant sätt att de kan komma fler tillgodo och omsättas i praktiken.

5 5 (11) Ökad innovationsförmåga i medverkande organisationer. Det har skett eller åtminstone påbörjats förändring avseende innovationsledning i medverkande organisationer. Spridning av kunskap och goda exempel på innovationsledning via konferenser och publikationer.. Effektmål utlysningens mål 3-5 år efter projektavslut: Kunskap om att leda och organisera för god innovationsförmåga har spridits till fler organisationer än de som medverkat i projekten. Modeller för att leda och organisera för ökad innovationsförmåga har tillämpats och prövats över tid i de medverkande organisationerna. Fler aktörer som sprider kunskap om och/eller erbjuder tjänster till stöd för verksamheter som vill öka sin förmåga att leda och organisera för innovation. Spridning av kunskap och goda exempel på innovationsledning via konferenser och publikationer. 4 Förutsättningar för bidrag 4.1 Budget Budgeten för utlysningen är upp till 20 miljoner kronor. Projekten förväntas pågå i två år, med bidrag från Vinnova om maximalt 2 miljoner kronor per projekt. Inom utlysningen beräknas cirka 15 projekt få bidrag. 4.2 Statligt stöd Bidrag från Vinnova som ges till företag och andra organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet begränsas av reglerna om statligt stöd. Reglerna innebär i flertalet fall att företaget eller organisationen får bidrag endast med en viss del av de stödberättigande kostnaderna 1. I denna utlysning kan medelstora företag 2 få bidrag med upp till 50 procent av sina stödberättigande kostnader. Bidraget ges med stöd av Vinnovas förordning (2015:208) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation. 1 de_ pdf 2 Se s

6 6 (11) Små företag 3 kan få bidrag med upp till 100 procent av sina stödberättigande kostnader. Bidraget ges då med stöd av förordning (EU) 1407/2013 om stöd av mindre betydelse, så kallat försumbart stöd eller de minimis-stöd, se Notera att blanketten Intyg om försumbart stöd ska fyllas i och skickas in till Vinnova innan bidrag kan beviljas. Bidrag till små företag kan också beviljas som stöd till nystartade företag enligt Vinnovas förordning (2015:208) om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation. I sådana fall ska stödberättigade företag vara icke börsnoterade småföretag upp till fem år efter deras registrering, som ännu inte har delat ut vinst och som inte har bildats genom företagskoncentration. För stödberättigade företag som inte omfattas av registrering kan femårsperioden för stödberättigande anses börja löpa från den tidpunkt då företaget antingen inleder sin ekonomiska verksamhet eller är skyldigt att betala skatt för sin ekonomiska verksamhet. Stora företag 4 kan inte få bidrag i denna utlysning. När universitet, högskolor, forskningsinstitut och andra organisationer deltar i sin icke ekonomiska verksamhet kan de få bidrag med upp till 100 procent av sina stödberättigande kostnader. Bidraget utgör då inte statligt stöd. 5 Tidplan Följande tider gäller för utlysningen. Observera att tiderna är preliminära. För aktuella uppgifter Öppningsdatum: 11 mars 2016 Sista ansökningsdag: 3 juni 2016 kl Datum för beslut: 29 september 2016 Tidigaste datum för projektstart: 4 oktober Se s Företag som inte uppfyller kriterierna för att vara ett medelstort företag.

7 7 (11) 6 Formella krav För att komma ifråga för Vinnovas bedömning enligt kriterierna angivna i 7.2 ska följande krav vara uppfyllda: Minst tre projektparter ska ingå i projektet. Minst en av parterna ska vara universitet, högskola eller forskningsinstitut. Det ska finnas ett beslutat utvecklingsarbete avseende innovationsledning hos minst två av de deltagande parterna. Dokument som styrker detta ska bifogas den startrapport som ska skickas in för beviljade projekt. Först efter att startrapporten med bilagor inkommit till Vinnova betalas bidrag ut och projektet kan starta. Projektet får inte ha påbörjats innan ansökan lämnas in. I den mån det finns ett pågående samarbete mellan projektets parter så kan redan genomförda aktiviteter inte i efterhand finansieras med bidrag från Vinnova. Parterna ska vara juridiska personer och verksamheten ska ha bedrivits i minst ett år vid det datum som projektet kan starta. 7 Bedömning 7.1 Bedömningsprocessen Inkomna ansökningar som uppfyller de formella kraven och ligger i linje med utlysningens inriktning bedöms av externa experter. Ansökningarna bedöms enligt bedömningskriterierna nedan och bedömningen sker i konkurrens mellan inkomna ansökningar. Vinnova fattar sedan beslutet om finansiering och meddelar detta beslut till samtliga sökande. 7.2 Bedömningskriterier Följande kriterier kommer att tillämpas av Vinnova vid bedömning av ansökningarna: 1. Potential (det vill säga betydelsen av resultaten och effekterna om projektet lyckas) a. Vetenskaplig höjd, förnyelsepotential och förmåga att bidra till den vetenskapliga utvecklingen inom utlysningens identifierade områden b. Potential att påtagligt bidra till att de deltagande organisationerna ökar sin kunskap om att leda och organisera för innovation och utvecklar sin innovationsförmåga c. Projektresultatens betydelse för och potential att bidra till utveckling i andra organisationer än de som ingår i projektet.

8 8 (11) 2. Aktörer (det vill säga vilka aktörer som involveras och hur samarbetet dem emellan organiseras för att genomföra projektet och nå projektets resultat- och effektmål) a. Kompetens, förmåga och engagemang hos samtliga projektparter i förhållande till projektmål och genomförande b. Hur väl projektet är förankrat och förberett i medverkande organisationer samt hur väl det är länkat till deras interna strategi-, innovations- och utvecklingsprocesser. c. Projektledarens kompetens, förmåga och engagemang att leda projektet. 3. Genomförande (det vill säga hur projektet har utformats för att nå dess resultat och effektmål) a. Realism och trovärdighet hos projektplan och budget b. Angreppsätt, metodik och interaktion mellan forskare och medverkande organisationer c. Strategi och plan för att sprida och nyttiggöra resultaten inom och bortom projekttiden. Detta inkluderar samarbeten med aktörer som sprider kunskap om och/eller erbjuder tjänster till stöd för verksamheter som vill öka sin förmåga att leda och organisera för innovation d. Hur jämställdhets- och mångfaldhetsaspekter 5 integrerats i projektplanen. 5 Med mångfald menar vi någon eller några av de skyddade diskrimineringsgrunderna.

9 9 (11) 8 Ansökan 8.1 Hur man ansöker Ansökan lämnas in elektroniskt via ansökningstjänsten på Vinnovas Intressentportal. För att kunna lämna in en ansökan måste ett användarkonto hos Vinnova skapas. Befintligt användarkonto hos Vinnova kan användas. Den som skickar in ansökan ska ha mandat att göra det på organisationens vägnar. Observera att ansökningarna ska vara inne senast kl sista ansökningsdag. Efter denna tidpunkt stängs systemet och det går inte längre att skicka in en ansökan till Vinnova. Då får inga kompletteringar göras av ansökan såvida inte Vinnova begär in dem. Tänk på att det kan ta tid att fylla i, ladda upp och skicka ansökan, i synnerhet om söktrycket är stort. Påbörja därför arbetet med att fylla i ansökan i god tid. Observera att det är möjligt att spara ändringar och tillägg ända fram till dess att ansökan är skickad. 8.2 Ansökans innehåll Ansökan består av ett webbformulär som fylls i av sökanden. Till ansökan ska endast bifogas projektbeskrivning och CV-bilaga. Dokument som styrker deltagande organisationers engagemang skickas inte in i samband med ansökan utan bifogas den startrapport som ska skickas in för de projekt som beviljats. För projektbeskrivning och CV-bilagor ska de nedladdningsbara wordmallarna användas. Övriga bilagor undanbeds och kommer inte ingå i bedömningen. Projektbeskrivningen ska vara max 10 A4-sidor med 12 punkters text (Times New Roman). Den ska skrivas på svenska eller engelska. Endast det efterfrågade antalet sidor kommer att ingå i bedömningen. En översikt över ansökan och beskrivning av de tre delområden som ingår i den separata projektbeskrivningen presenteras i tabell 1.

10 10 (11) Tabell 1. Översikt av innehåll för projektansökan Ansökans Beskrivning olika delar Blankett i Vinnovas intressentportal Potential, syfte, resultat och effekter Aktörer Plan för genomförande Bilagor Projekttitel och sammanfattning av projektet på engelska och svenska Mål, projekttid och kostnader Klassificering av projektet Uppgifter om koordinator Utvecklingsbehov avseende innovationsledning, som projektet avser att adressera Bakgrund Projektets syfte Projektets förväntade resultat på kort och lång sikt Målgrupp för projektets resultat Projektparter ange följande information för varje projektpart: o Namn o Vad parten bidrar med i projektet (det viktigaste) o Vad parten konkret vill få ut av projektet (det viktigaste) o Projektdeltagare Projektets förankring i medverkande organisationer Övriga aktörer som bidrar till projektet Projektets sammansättning Tillvägagångssätt Aktivitets- och tidplan Nyttiggörande av projektets resultat Hur jämställdhets- och mångfaldhetsaspekter integrerats i projektplanen [1] Projektbeskrivning enligt nedladdningsbar wordmall med rubriker som följer de tre områden som beskrivs ovan (potential, aktörer och genomförande). [2] CV-bilaga (obligatorisk) för nyckelpersoner enligt nedladdningsbar wordmall. * Antal tecken är exklusive blanksteg CV-bilagan ska innehålla relevanta CV:n för projektledaren och samtliga nyckelpersoner i projektteamet (forskare såväl som praktiker). För dessa ska anges namn, ålder, kön, titel/funktion samt omfattning av medverkan i projektet. Varje CV ska vara på max 1 A4-sida med 12 punkters text (Times new roman). Dokument som styrker deltagande organisationers engagemang bifogas först när ett projekt beviljats och kan till exempel utgöras av utdrag ur verksamhetsplan, dokumentation/beslutsunderlag som visar på ett internt beslutat utvecklings- eller innovationsarbete.

11 11 (11) 9 Villkor För utlysningen gäller Vinnovas allmänna villkor för bidrag som är tillämpliga vid beslutsdatumet. Villkoren innehåller regler om rapportering, projektavtal, uppföljning, revision och förutsättningar för utbetalning med mera. Villkoren hittas under Villkor och kostnader till vänster på utlysningens webbsida. I tillägg till de allmänna villkoren gäller följande. Projektet ska vara representerat av minst två projektparter vid de programseminarier och programkonferenser som Vinnova anordnar under projekttiden. Kostnad för sådan medverkan är stödberättigande. Förutom slutrapport förväntas även projektet bidra med populärvetenskapliga beskrivningar av projektets resultat. 10 Sekretessfrågor Ansökningar till denna utlysning är allmänna handlingar. Som huvudregel har allmänheten enligt offentlighetsprincipen rätt att ta del av dessa. Detta gäller även ansökningar som avslås eller återkallas. Även Vinnovas beslut och beslutsmotiveringar är allmänna handlingar. Vinnova är dock skyldigt att sekretessbelägga alla uppgifter om den enskildes affärs- eller driftsförhållanden, uppfinningar och forskningsresultat om det kan antas att den enskilde lider ekonomisk skada om uppgifterna offentliggörs. Närmare information om sekretessregler vid ansökan finns på webbsidan Sekretess vid ansökningar som kan nås från utlysningens webbsida. För mer information, se Juridisk information på under Om Vinnova. 11 Kontakt Kontaktpersoner för utlysningen är: Kristina Larsen, utlysningsansvarig och handläggare, kristina.larsen@vinnova.se Cassandra Marshall, programledare och handläggare, cassandra.marshall@vinnova.se Carl Ridder, handläggare, carl.ridder@vinnova.se Kerstin Fröjd, koordinator, kerstin.frojd@vinnova.se Kontakt för frågor om ansökningsfunktionen är: Vinnovas IT-support, tel , helpdesk@vinnova.se

Leda och organisera för ökad innovationsförmåga

Leda och organisera för ökad innovationsförmåga UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2017-03-01 2016-05332 Reviderad 2017-03-22 Leda och organisera för ökad innovationsförmåga En utlysning inom programmet Innovationsledning och organisering VERKET FÖR

Läs mer

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 UTLYSNING 1 (12) Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (12) Innehåll 1 Utlysningen

Läs mer

Nyttiggörande av kunskap om innovationsledning och organisering

Nyttiggörande av kunskap om innovationsledning och organisering UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2016-07-05 2016-03545 Reviderad Nyttiggörande av kunskap om innovationsledning och organisering 1 Sammanfattning Utlysningen syftar till att nyttiggöra forskningsbaserad

Läs mer

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-12-18 2013-05536 Reviderad Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg En utlysning inom VINNOVAs strategiska område Innovationskraft i offentlig

Läs mer

Stöd till nationell individrörlighet för innovation

Stöd till nationell individrörlighet för innovation UTLYSNING 1 (6) Datum [ÖPPNINGSDATUM_ ANS_OMG1] Reviderad [Datum för revidering] Diarienummer [DIARIENUMMER] Stöd till nationell individrörlighet för innovation En utlysning inom programmet Personrörlighet

Läs mer

Kompetenscentrum stöd till SMF

Kompetenscentrum stöd till SMF UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer [170307] 2015-04704 Reviderad [170307] Kompetenscentrum stöd till SMF Stöd till Små- och Medelstora Företag för forskningsinsatser i Vinnovas kompetenscentrum En utlysning

Läs mer

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-04-15 2013-01710 Reviderad 2013-04-24 Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet En utlysning inom det strategiska området Produktion och arbetsliv. 1 Sammanfattning

Läs mer

Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014)

Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014) UTLYSNING INNOVATIV PRODUKTFRAMTAGNING 1 (9) Datum Diarienummer 2014-03-24 2014-01488 Reviderad Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014) Detta är den andra utlysningen

Läs mer

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-02-22 2012-00657 Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 Stärkt konkurrenskraft hos företag samt ökad innovationskraft inom hälso- och sjukvård och

Läs mer

Innovationsledning och organisering nyttiggörande av kunskap för ökad innovationsförmåga, 2019.

Innovationsledning och organisering nyttiggörande av kunskap för ökad innovationsförmåga, 2019. UTLYSNING 1 (12) Innovationsledning och organisering nyttiggörande av kunskap för ökad innovationsförmåga, 2019. En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (12)

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 121109 2012-01384 Reviderad Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation - samhällsutmaningar som tillväxtmöjligheter

Läs mer

Normkreativ innovation 2017

Normkreativ innovation 2017 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-01-30 2016-05307 Reviderad Normkreativ innovation 2017 - finansiering av instegsprojekt i företag Normkreativ innovation handlar om att utmana normer för att skapa

Läs mer

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2014-01-01 2013-05607 Reviderad 2014-06-16 Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 1 Utlysningens omfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 21 september 2015 Reviderad Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända En utlysning inom programmet Social innovation. 1 Sammanfattning En utlysning

Läs mer

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga UTLYSNING 1 (14) Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (14) Innehåll 1 Utlysningen

Läs mer

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel 1 (6) STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel En utlysning inom Strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning

Läs mer

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation.

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation. UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2014-06-25 2014-03980 Reviderad -- Öppna datakällor 4 En utlysning inom programmet Öppen innovation. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker

Läs mer

Forska&Väx hösten 2013

Forska&Väx hösten 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer [2013-05-29_] [2012-02377] Reviderad [2013-05-15] Forska&Väx hösten 2013 Finansiering för små och medelstora företag forskning utveckling innovation 1 Sammanfattning

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING 1 (7) Datum Diarienummer 2019-04-19 2017-02398 Reviderad 2017-09-12 Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Följeforskning i programmet Innovatörer

Följeforskning i programmet Innovatörer UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-09-28 2017-04712 Reviderad Följeforskning i programmet Innovatörer En satsning knuten till programmet Innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Normkritisk innovation 2018

Normkritisk innovation 2018 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2017-12-15 2017-05257, 2017-05259 Reviderad Normkritisk innovation 2018 Jämställdhet och jämlikhet som drivkraft för innovation och hållbar tillväxt En utlysning inom

Läs mer

Knowledge Innovation Communities (KIC) planeringsbidrag

Knowledge Innovation Communities (KIC) planeringsbidrag UTLYSNING 1 (7) Datum Diarienummer 2016-05-02 2011-03827 Knowledge Innovation Communities (KIC) planeringsbidrag En utlysning inom programmet EU-relationer 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet.

Läs mer

Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer

Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2015-03-31 2014-02348 Reviderad 2015-02-02 Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer För en framtidens skola som utnyttjar potentialen i digitala arbetssätt

Läs mer

Utmaningsdriven innovation - Steg 1 Initiering 2016 (höst)

Utmaningsdriven innovation - Steg 1 Initiering 2016 (höst) UTLYSNING STEG 1 INITIERING 1 (12) Datum Diarienummer 2016-03-31 2014-05331 Reviderad 2016-05-31 Utmaningsdriven innovation - Steg 1 Initiering 2016 (höst) En utlysning inom programmet Utmaningsdriven

Läs mer

FRÖN- FöR Ökad innovation i offentlig verksamhet

FRÖN- FöR Ökad innovation i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-03-04 2013-01042 Reviderad 2013-09-02 FRÖN- FöR Ökad innovation i offentlig verksamhet En utlysning inom VINNOVAs strategiska område Innovationskraft i offentlig

Läs mer

Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020

Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-04-30 2013-02101 Reviderad 2013-04-30 Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020 En utlysning inom programmet för ökad EU-samverkan 1 Sammanfattning

Läs mer

VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen

VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2014-03-11 2014-01303 Reviderad 2014-01391 AO Datum för revidering VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen Utlysningen VINN NU 2014 genomförs

Läs mer

UTLYSNING 1 (6) VINNVÄXT 2016 Skiss

UTLYSNING 1 (6) VINNVÄXT 2016 Skiss UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer 2015-02-20 2015-00027 VINNVÄXT 2016 Skiss Inbjudan att inkomma med skisser för uppbyggnad och utveckling av innovationsmiljöer inom strategiska områden av betydelse för

Läs mer

Innovationsledning och organisering nyttiggörande av kunskap för ökad innovationsförmåga

Innovationsledning och organisering nyttiggörande av kunskap för ökad innovationsförmåga UTLYSNING 1 (14) Innovationsledning och organisering nyttiggörande av kunskap för ökad innovationsförmåga En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (14) Innehåll

Läs mer

Stöd till innovatörer

Stöd till innovatörer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-05-05 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer En utlysning för organisationer som kan stödja innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY

Läs mer

Kombinerad mobilitet som tjänst

Kombinerad mobilitet som tjänst UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-06-16 2017-03113 Reviderad Kombinerad mobilitet som tjänst En utlysning inom programmet Drive Sweden VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR

Läs mer

Utlysning Innovation och Design 2012

Utlysning Innovation och Design 2012 1 2012-05-14 Utlysning Innovation och Design 2012 2 1. Allmänt om utlysningen VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige genom finansiering av behovsmotiverad forskning och utveckling av

Läs mer

Tjänstelyftet - Innovationsprojekt

Tjänstelyftet - Innovationsprojekt UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 24 mars 2014 2013-01123 Reviderad 27 mars 2014 Tjänstelyftet - Innovationsprojekt Sista ansökningsdag 4 juni 2014 En utlysning inom VINNOVAs program Tjänstelyftet Tänk

Läs mer

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-04-20 Rev. 2012-10-12 Öppna datakällor 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-12-15 2015-05904 Reviderad Individrörlighet för innovation och samhällsnytta En utlysning inom programmet Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Förberedelseprojekt 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 4 Syfte, definition och mål... 4 Bakgrund... 4 3 Vem riktar

Läs mer

Banbrytande idéer inom industriell utveckling

Banbrytande idéer inom industriell utveckling UTLYSNING 1 (9) Banbrytande idéer inom industriell utveckling Förstudier och hypotesprövningar för att ge förutsättningar för innovationer som kan bidra till en konkurrenskraftig och hållbar svensk industriell

Läs mer

Utlysning 2012-10-22. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-10-22. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-10-22 Öppen innovation och spetsanvändare 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

Stöd till innovatörer 2018

Stöd till innovatörer 2018 UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-11-21 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer 2018 En utlysning för organisationer som kan stödja enskilda innovatörer och uppfinnare VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling UTLYSNING 1 1 (10) (10) Internet of Things för innovativ samhällsutveckling En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige. Det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige är en

Läs mer

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte Utlysningen FRÖN - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet Informationsmöte 2014-04-04 Vad är FRÖN? En VINNOVA-satsning på ökad innovationskraft i offentligt finansierad verksamhet Aktörer

Läs mer

Kombinerad mobilitet som tjänst

Kombinerad mobilitet som tjänst UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2018-03-26 2018-01786 Reviderad [Datum för revidering] Kombinerad mobilitet som tjänst En utlysning inom programmet Drive Sweden VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Miljötekniktävlingar 2014

Miljötekniktävlingar 2014 UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2014-02-04 2013-03148 Reviderad 2014-02-27 Miljötekniktävlingar 2014 Innovationstävling som metod för att stimulera innovationsupphandling av miljöteknik VINNOVA är

Läs mer

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-03-15 2016-00068 Reviderad 2017-11-01 Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt En utlysning inom programmet EUREKA Kluster VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015

Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2015-09-02 2014-02347 Reviderad Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015 För en framtidens skola som utnyttjar potentialen i digitala arbetssätt

Läs mer

Utmaningsdriven innovation - Steg 2 Samverkansprojekt 2015 (höst)

Utmaningsdriven innovation - Steg 2 Samverkansprojekt 2015 (höst) UTLYSNING STEG 2 SAMVERKANSPROJEKT 2015 1 (13) Datum Diarienummer 2015-03-25 2013-04314_14 Reviderad Utmaningsdriven innovation - Steg 2 Samverkansprojekt 2015 (höst) En utlysning inom programmet Utmaningsdriven

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 15 januari 2015 2015-00032 Reviderad Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT

Läs mer

Utmaningsdriven innovation - Steg 1 Initiering 2017 (vår)

Utmaningsdriven innovation - Steg 1 Initiering 2017 (vår) UTLYSNING STEG 1 INITIERING 1 (12) Datum Diarienummer 2016-10-31 2014-05331 Reviderad Utmaningsdriven innovation - Steg 1 Initiering 2017 (vår) En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation Samhällsutmaningar

Läs mer

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-01-27 2016-00068 Reviderad Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt En utlysning inom programmet EUREKA Kluster VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM -

Läs mer

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut 2006-12-21 Utlysning Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut och lärosäten 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed industriforskningsinstitut och lärosäten att inkomma med ansökningar avseende

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Genomförandeprojekt 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 4 Syfte, definition och mål... 4 Bakgrund... 5 3 Vem riktar

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2017-05-15 2014-04036 Reviderad 2017-05-11 Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2017 1 Sammanfattning Utlysningen riktar

Läs mer

Innovationer för ett Hållbart Samhälle 2018 (IHS)

Innovationer för ett Hållbart Samhälle 2018 (IHS) UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2018-06-14 2018-02535 Reviderad 2018-08-28 Innovationer för ett Hållbart Samhälle 2018 (IHS) Lösningar på stora samhällsutmaningar genom utveckling av ny kunskap och

Läs mer

Innovationstävlingar 2013

Innovationstävlingar 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 16 maj 2013 2013-02403 Reviderad 3 augusti 2013 Innovationstävlingar 2013 Innovationstävling som metod för att stimulera till innovation En utlysning inom programmet

Läs mer

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program 1 (15) UTLYSNING Datum Preliminärt utkast version 2013-02-01 prel ver 1 Reviderad Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program Erbjudande att med utgångspunkt i

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Förberedelseprojekt Revisionshistorik Förtydligande av centrala begrepp samt illustrationer i avsnitt 2.3. 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma

Läs mer

UTLYSNING 1 (8) Reviderad VINN NU En utlysning inom programmet VINN NU

UTLYSNING 1 (8) Reviderad VINN NU En utlysning inom programmet VINN NU UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2013-08-20 2013-00989 Reviderad 2013-01850 AO Datum för revidering VINN NU 2013 Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst En utlysning

Läs mer

Bygginnovationen

Bygginnovationen UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-01-19 2015-06960 Reviderad 2016-09-27 Bygginnovationen 2016-2018 1 Sammanfattning Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft

Läs mer

Kunskapsspridning för ökad digitalisering i industrin

Kunskapsspridning för ökad digitalisering i industrin UTLYSNING 1 (11) Datum 2017-10-11 Diarienummer 2017-04966 Reviderad 2018-01-17 Kunskapsspridning för ökad digitalisering i industrin Finansiering av kunskapsspridningsprojekt Detta är en utlysning inom

Läs mer

VINN Verifiering höst 2015

VINN Verifiering höst 2015 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2015-06-16 2013-05653 Reviderad VINN Verifiering höst 2015 VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS Post: VINNOVA, SE-101 58

Läs mer

FashionTech och MediaTech

FashionTech och MediaTech 1 FashionTech och MediaTech 1 Sammanfattning Från analog till digital 2017 Bärbart mode och nyhetsmedia har gemensamt att de befinner sig i en förändringsfas som drivs av digitaliseringen för nya tjänster.

Läs mer

2012-08-16. Utlysning VINN NU 2012. Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst.

2012-08-16. Utlysning VINN NU 2012. Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst. 2012-08-16 Utlysning 2012 Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst. En utlysning inom programmet 1(7) 1. Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet

Läs mer

Stöd för unga innovativa tillväxtföretag

Stöd för unga innovativa tillväxtföretag UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2012-11-15 2012-02992 Reviderad 2012-02-25 Stöd för unga innovativa tillväxtföretag En utlysning inom programmet Innovativa SMF. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Utlysning Social innovation våren 2016

Utlysning Social innovation våren 2016 1 (7) 20150107_v2 Utlysning Social innovation våren 2016 Många av de utmaningar som samhället står inför idag kräver radikalt nya sätt att tänka och agera. Behovet av nya lösningar är stort. Genom denna

Läs mer

VINN NU 2011 hösten Utlysning. Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU. en utlysning inom programmet VINN NU 1(7)

VINN NU 2011 hösten Utlysning. Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU. en utlysning inom programmet VINN NU 1(7) Utlysning 2011 hösten Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU en utlysning inom programmet 1(7) 1. Allmänt om utlysningen VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige

Läs mer

Social innovation 2019

Social innovation 2019 UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 20190115 2018-03286 Reviderad 20180924 Social innovation 2019 Utveckla och testa lösningar som på nya sätt adresserar sociala behov och bidrar till positiv samhällsutveckling

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Genomförandeprojekt Revisionshistorik Förtydligande av centrala begrepp samt illustrationer i avsnitt 2.3. 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma

Läs mer

Genomförbarhetsstudier och verifieringsprojekt 2016

Genomförbarhetsstudier och verifieringsprojekt 2016 UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2016-05-31 2014-04036 Reviderad 2016-05-24 Genomförbarhetsstudier och verifieringsprojekt 2016 Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem VERKET FÖR

Läs mer

Utveckling av innovationsplattformar för Hållbara attraktiva städer

Utveckling av innovationsplattformar för Hållbara attraktiva städer UTLYSNING 1 (13) Datum 2012-12-19 Skiss Reviderad Diarienummer 2012-03843 Utveckling av innovationsplattformar för Hållbara attraktiva städer En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation Samhällsutmaningar

Läs mer

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2018-01-12 2014-04036 Reviderad 2017-12-19 Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Läs mer

UTLYSNING 1 (9) Reviderad Social innovation VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS

UTLYSNING 1 (9) Reviderad Social innovation VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 20180115 2016-04866 Reviderad 20171221 Social innovation Smarta och skalbara lösningar som på nya sätt adresserar sociala behov och bidrar till positiv samhällsutveckling

Läs mer

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [ ] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx.

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [ ] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx. UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer [2014_] [2013-04441] Reviderad [2013-12-19] Forska&Va x 1 Vem kan söka finansiering? Har ni en innovativ idé som kommer att få ert företag att växa och skapa tillväxt

Läs mer

Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2016

Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2016 UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2015-12-07 2015-06858 Reviderad 2016-02-11 Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2016 1 Sammanfattning Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet.

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning steg 1 våren 2017

Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning steg 1 våren 2017 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2017-01-26 2017-00862 Reviderad Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning steg 1 våren 2017 1 Inledning Det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation

Läs mer

Smartare Elektroniksystem

Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (13) Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2018 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem. Smartare Elektroniksystem är en del av Vinnova,

Läs mer

Den smarta digitala fabriken

Den smarta digitala fabriken UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-07-06 2016-03240 Reviderad 2016-07-06 Den smarta digitala fabriken Finansiering av innovationsprojekt som stöttar Sveriges nyindustrialisering VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Immateriella tillgångar, innovation och samhälleligt värdeskapande i digitaliseringens tidevarv

Immateriella tillgångar, innovation och samhälleligt värdeskapande i digitaliseringens tidevarv UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2017-06-20 2016-05333 Immateriella tillgångar, innovation och samhälleligt värdeskapande i digitaliseringens tidevarv En utlysning inom programmet Innovationsforskning.

Läs mer

UTLYSNING 1 (16) Reviderad FRÖN fortsättning. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Utveckling - Införande

UTLYSNING 1 (16) Reviderad FRÖN fortsättning. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Utveckling - Införande UTLYSNING 1 (16) Datum Diarienummer 2015-05-26 2015-00082 Reviderad 2017-02-22 FRÖN fortsättning - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet Utveckling - Införande En utlysning inom Vinnovas

Läs mer

UTLYSNING 1 (12) Reviderad 2013-02-26. Mötesprojekt 2013. En utlysning inom programmet Testmarknad.

UTLYSNING 1 (12) Reviderad 2013-02-26. Mötesprojekt 2013. En utlysning inom programmet Testmarknad. UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2013-02-15 2013-00570 Reviderad 2013-02-26 Mötesprojekt 2013 En utlysning inom programmet Testmarknad. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Vi

Läs mer

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-04-14] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx.

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-04-14] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx. UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer [2014_] [2013-04441] Reviderad [2014-04-14] Forska&Väx 1 Vem kan söka finansiering? Har ni en innovativ idé som kommer att få ert företag att växa och skapa tillväxt

Läs mer

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-01-18] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx.

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-01-18] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx. UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer [2014_] [2013-04441] Reviderad [2014-01-18] Forska&Väx 1 Vem kan söka finansiering? Har ni en innovativ idé som kommer att få ert företag att växa och skapa tillväxt

Läs mer

Idéslussar i kommuner Utvecklingsprojekt 2016

Idéslussar i kommuner Utvecklingsprojekt 2016 UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 7 juni 2016 2015-02355 Idéslussar i kommuner Utvecklingsprojekt 2016 En utlysning inom programmet Innovationskapacitet i offentlig verksamhet En idésluss är en fysisk

Läs mer

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING Framtidens drönare Drönare för individer och samhälle Quadrotor drone in blue ski av Игоревич under CC-BY-SA Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 3 3 Vem

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING Datum [2018-01-16] Diarienummer 2017-02398 Reviderad [2018-12-21] Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet 2 (8) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet

Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 10 september 2015 2014-04033 Reviderad [Datum för revidering] Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet Utlysning Hösten 2015 1 Sammanfattning Det strategiska

Läs mer

Utveckling och produktion av biologiska läkemedel

Utveckling och produktion av biologiska läkemedel UTLYSNING 1 (10) Datum Utveckling och produktion av biologiska läkemedel En utlysning inom programmet Biologiska läkemedel 1 Sammanfattning Regeringen har gett Vinnova och Vetenskapsrådet i uppdrag att

Läs mer

Strategiska innovationsområden hösten utlysning för att etablera och genomföra SIOprogram

Strategiska innovationsområden hösten utlysning för att etablera och genomföra SIOprogram 1 (14) UTLYSNING Datum 2013-10-02 Reviderad Version Strategiska innovationsområden hösten 2013 - utlysning för att etablera och genomföra SIOprogram 1 Sammanfattning Regeringen gav 2012 VINNOVA, Energimyndigheten

Läs mer

Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2017

Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2017 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2016-12-20 2016-04962 Reviderad 2017-02-08 Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2017 1 Sammanfattning Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet.

Läs mer

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1 Medtech4health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health

Läs mer

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 (14) UTLYSNING Datum 2014-06-03 Version Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 Sammanfattning Regeringen gav 2012 VINNOVA,

Läs mer

Utveckling och produktion av biologiska läkemedel

Utveckling och produktion av biologiska läkemedel UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2016-06-10 ans.omg 1 [DIARIENUMMER] Utveckling och produktion av biologiska läkemedel En utlysning inom programmet Biologiska läkemedel 1 Sammanfattning Regeringen har

Läs mer

Strategiska forskningsoch innovationsagendor

Strategiska forskningsoch innovationsagendor 1 2012-04-27 Strategiska forskningsoch innovationsagendor Utlysning av bidrag för att ta fram strategiska forsknings- och innovationsagendor 2 1. Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet

Läs mer

Smartare elektroniksystem

Smartare elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Smartare elektroniksystem Forsknings- och innovationsprojekt 2019 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem Det strategiska innovationsprogrammet

Läs mer

Utmaningsdriven innovation Steg 3 Följdinvesteringar: Experimentell utveckling 2014

Utmaningsdriven innovation Steg 3 Följdinvesteringar: Experimentell utveckling 2014 UTLYSNING UDI STEG 3 FÖLJDINVESTERINGAR 1 (16) Utmaningsdriven innovation Steg 3 Följdinvesteringar: Experimentell utveckling 2014 En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation Samhällsutmaningar

Läs mer

Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi

Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi UTLYSNING 1 (11) Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi Etapp 1 Genomförbarhetsstudier En utlysning inom Vinnovas prioriterade område Cirkulär och biobaserad ekonomi. UTLYSNING 2 (11) Innehåll

Läs mer

Följeforskning biologiska läkemedel

Följeforskning biologiska läkemedel UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-04-11 [DIARIENUMMER] Följeforskning biologiska läkemedel En utlysning inom programmet Biologiska läkemedel 1 Sammanfattning Vinnova och Vetenskapsrådet har på uppdrag

Läs mer

Regionala arrangörer av event för unga kvinnor- Innovate Passion

Regionala arrangörer av event för unga kvinnor- Innovate Passion UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2016-10-14 2016-04157 Reviderad Regionala arrangörer av event för unga kvinnor- Innovate Passion Vinnovas satsning, Innovate Passion 1, är ett nytt koncept för att utveckla

Läs mer

Internationell samverkan med aktörer i Kina för Ecoinnovationer

Internationell samverkan med aktörer i Kina för Ecoinnovationer UTLYSNING 1 (14) Datum Diarienummer 2013-02-28 2012-02001 Reviderad 2013-02-22 Utlysning Internationell samverkan med aktörer i Kina för Ecoinnovationer 2013 Projektform B: Genomförande av internationella

Läs mer

Sambandet mellan immateriella tillgångar och konkurrenskraft företagsstrategier i digitaliseringens tidevarv

Sambandet mellan immateriella tillgångar och konkurrenskraft företagsstrategier i digitaliseringens tidevarv UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2016-09-14 2016-03424 Sambandet mellan immateriella tillgångar och konkurrenskraft företagsstrategier i digitaliseringens tidevarv En utlysning inom programmet Innovationsforskning.

Läs mer