Trafikplikt inför upphandling av drift av Pågatåg beslutsunderlag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trafikplikt inför upphandling av drift av Pågatåg beslutsunderlag"

Transkript

1 Beslutsunderlag Ewa Rosén Regionala utvecklingsnämnden Trafikplikt inför upphandling av drift av Pågatåg beslutsunderlag 1. Bakgrund Gällande avtal för Pågatågen med Arriva Sverige AB och det separata avtalet om underhåll av fordonen med Mantena AS (Pågatågen, motorvagnståg litt. X61) löper ut i och med utgången av tidtabell 2018 (T18), som upphör i mitten av december För båda avtalen har möjliga förlängningsoptioner avropats och ett upphandlingsprojekt har startats med syfte att teckna avtal för drift av Pågatågen som bidrar till att uppfylla Skånetrafikens korta och långsikta mål om ökat resande, ökad marknadsandel för kollektivtrafiken och förbättrad kundnöjdhet. För att en upphandling ska kunna genomföras krävs enligt den nya kollektivtrafiklagen (SFS 2010:1065) att den Regionala Kollektivtrafikmyndigheten beslutar att upphandla trafiken och formaliserar denna avsikt genom att, besluta om allmän trafikplikt för systemet, detta beslut ska tas innan avtal tecknas. 1.1 Bakgrund och nulägesbeskrivning Pågatågen är ett kollektivtrafiksystem som startades för över 30 år sedan och som utvecklats mycket påtagligt sedan dess. Flera större trafiksatsningar har gjorts under åren, t.ex. Pågatågen på Ystadbanan 1996, ny och utökad trafik i samband med Citytunnelns öppnande 2011, Pågatåg Nordost-satsningen med start i december 2013 och senast Pågatåg till Trelleborg och Förslöv/Halmstad fr.o.m. december Trafiken bedrivs nu med andra generationens Pågatåg, i form av moderna elektriska motorvagnståg av typ X61, tillverkade av franska Alstom. Skånetrafiken förfogar f n av 69 fordon och vid start av det nya avtalet har ytterligare 30 fordon levererats, enligt Region Skånes tilläggsbeställning för att möta utbyggnad och tillväxt i systemet, i första hand till ca år 2023 i huvudprognosalternativet och till ca år 2021 i alternativet med högre tillväxt.

2 1.2 Funktionell beskrivning Tågtrafiken utgörs i huvudsak av starka stråk. Järnvägstrafiken är i hög grad strukturbildande. Tågens snabbhet ger goda konkurrensfördelar gentemot bilen. Pågatågen är det lokala och finmaskiga tågsystemet i den regionala tågtrafiken i Skåne. Pågatågen erbjuder en relativt lokal tillgänglighet, genom att i princip stanna på alla stationer. Trafikeringen är i de flesta fall inomregional, men når även till närliggande stationer i grannlänen, f n genom ändstationer i Halmstad, Markaryd och Karlshamn. Trafiken utom Skåne län bedrivs enligt särskilda avtal med operatören och med Skånetrafiken avseende tillgång till fordon och kostnader för fordonsunderhåll mm. 2. Kommande affärsmodell 2.1 Drift av trafik och underhåll av fordon I fråga om avtalsomfattning har två alternativ värderats; upphandling av två separata avtal för trafikdrift respektive tekniskt underhåll respektive upphandling av ett avtal med ett helhetsåtagande. Alternativen har värderats utifrån Skånetrafikens målsättningar och prioriterade områden och kommit fram till slutsatsen att ett avtal kommer att ge en bättre utförandekvalité. 2.2 Avtalstid Avtaltiden kommer att bli 6 år med sannolik möjlighet till förlängning år. Under åren mellan kommer stora förändringar på spårtrafiken att ske i Skåne. Utbyggnad mellan Malmö Lund, Söderåsbanan och Lommabanan är planerade utbyggnader. Vid ett längre avtal krävs möjligheter att förändra i avtalsmodellen för att följa utvecklingen när trafiken förändras. Eftersom vi idag har svårt att förutse vilka möjligheter och följder den utbyggda trafiken kommer att få blir ett kortare avtal att föredra för att vid nästa upphandling ha bättre möjlighet att handla upp utifrån rätt förutsättningar. 2.3 Förberedelsarbete Utöver det interna arbetet har möten för information och dialog med trafikföretagen med möjliga anbudsgivare, både trafikföretag och underhållsleverantörer.

3 För att informera och skapa en bra dialog med anledning av föreslagna förändringar i den kommande upphandlingen erbjöd Skånetrafiken sig att träffa trafikföretagen på deras huvudkontor. Två tjänstemän från Skånetrafiken träffade trafikföretag i Stockholm, inför möten erhöll trafikföretagen ett antal frågeställningar för diskussion och de hade även möjlighet att lyfta egna frågeställninga. Trafikföretagen fick möjlighet att lämna återkopling och ha synpunkter på förslagen vilka kommer att sammanställas och användas i den kommande upphandlingen. Initiativet med möten hos trafikföretagen mottogs väldigt positivt och det var utvecklande för båda parter. 3. Samråd inför upphandling, SIU Inom ramen för de avtal som ska upphandlas under 2016 har ett samråd inför upphandling, SIU, genomförts den 17 mars Ett annat syfte med samrådet var att belysa och diskutera uppdrags- och avtalsfrågor i en kommande eventuell upphandling. Mötet annonserades den 29 januari 2016 via Dibus/Opic (elektroniskt annonserings- och upphandlingsstöd). Inför allmän SIU sändes en agenda ut med den samlade informationen om respektive trafikuppdrag. Skånetrafiken valde att avstå från enskilda SIU med anledning av träffar beskrivna ovan. För att säkerställa att trafikföretagen lämnade synpunkter efter SIU:n var skriftliga synpunkter välkomna och flera trafikföretag och underhållsleverantörer använde sig av möjligheten. Intresset från leverantörssidan sida har varit stort och på det allmänna samrådet var det en god representation från trafikföretagen. 4. Intresse för trafiken utifrån kommersiella utgångspunkter Inget intresse har visats för att driva pågåtgstrafiken på kommersiella grunder. 5. Pågatågslinjer Pågatågstrafiken har ca 20 miljoner resor/år och trafiken har haft en mycket positiv resandeutveckling under flera år. Ökningen i antalet resor uppgick mellan år 2014 och 2015 till drygt 9 %. Trafiken bedrivs med 69 stycken Pågatågsfordon av typen X61, tillverkade av Alstom. Ytterligare 30 st Pågatåg är beställda med leverans under 2017 och Trafikomfattning är 2016 sju huvudlinjer enligt nedan: Malmö Höör Kristianstad

4 Södra stambanan. Dubbelspår utom sträckan Hässleholm Kristianstad. Linjen körs i två varianter: Dels en tur i timmen Malmö Kristianstad dagligen samt en tur i timmen Malmö Höör måndag - fredag. Detta ger två tåg i timmen, men dock inte jämn halvtimmestrafik söder om Höör beroende på bristande kapacitet på banan. Den senare är sammankopplad med Ystadbanan, den första varianten utgår från Hyllie. Tågen till och från Höör stannar på mellanstationerna på sträckan Malmö Lund. Tågen från Höör har slutstation Simrishamn. Tågen till Höör startar i Ystad. Stort pendelresande i sydvästra delen mot Malmö/Lund, både skolungdom och arbetspendlare. Viktig busskoppling i Stehag till buss till/från Klippan/Ljungbyhed. Hässleholm är en central bytespunkt, liksom naturligtvis också Lund. Malmö Teckomatorp Helsingborg Råådalsbanan. Enkelspår Kävlinge Helsingborg, i övrigt dubbelspår. Linjen körs i timmestrafik vardagar och med timmestrafik även under på helger. Sammankopplad med Ystadbanan. Tågen till Helsingborg startar i Simrishamn och tågen från Helsingborg har slutstation Ystad. Bra resandeutveckling senaste åren. Central busskoppling i Teckomatorp mot främst Svalöv och Eslöv där bussen fungerar som matarbuss. Trelleborg - Malmö Landskrona Helsingborg Ängelholm - Halmstad Västkustbanan och Trelleborgsbanan. Dubbelspår undantaget sträckan Helsingborg Ängelholm och Trelleborgsbanan (Trelleborg Lockarp). Trelleborgsbanan trafikeras med halvtimmestrafik alla dagar. Tågen kör hela vägen till Helsingborg. Under icke peaktid vänder ena tåget i Kävlinge. Helsingborg Förslöv körs med timmestrafik i ett eget system. Utöver dessa körs 7 dubbelturer till Halmstad i sammarbete med region Halland. Dessa stannar inte i Barkåkra och Förslöv i T16. Trelleborgsbanan förväntas få 1,4 miljoner resor/år. Västkustbanan har halvtimmestrafik i rusningstid och timmestrafik övrig tid. Då Öresundstågen till stor del kör förbi Kävlinge så är linjen, tillsammans med Teckomatorpslinjen ovan, central för Kävlinges trafikförsörjning som primärt är riktat mot Lund/Malmö. Helsingborg Halmstad förväntas öppna upp arbetspendlingen mellan orterna. Sträckan är ett mycket starkt stråk och med stor potential för ytterligare tillväxt.

5 Helsingborg Åstorp Hässleholm Kristianstad Skånebanan. Enkelspårig bana. Körs i två delar: dels med timmestrafik Helsingborg Hässleholm. Dels med timmestrafik Helsingborg Åstorp som förlängs till/från Hässleholm/Kristianstad i rusningstid. På så sätt uppnås halvtimmestrafik i rusningstid Helsingborg Hässleholm. Relativt svag resandeutveckling de senaste åren, mycket beroende återkommande omfattande banarbeten med långa trafikavstängningar som följd. Stor andel resande av skolungdom. Resandet stort primärt till/från Helsingborg i den västra delen. Kvidinge ny Pågatågsstation i augusti 2014, vilket positivt bidragit till resandeökning ska banan enligt planerna byggas om för ökad hastighet. Malmö Ystad Simrishamn Ystadbanan och Österlenbanan. Enkelspårig bana, undantaget sista biten Lockarp Malmö C. Pågatågens kanske centralaste linje genom sina kopplingar norr om Malmö genom Citytunneln mot Helsingborg och Höör. Mycket stort resande efter flera år med mycket bra resandeutveckling. Mycket störningskänslig bana p.g.a. enkelspår och körväg genom Citytunneln, riskerar att förseningar smittar ut på andra linjer i systemet. Linjen brottas med akuta kapacitetsbekymmer i rusningstid, då tågen är fulla och inte kan förlängas från dagens många dubbelkopplingar till trippelkopplingar. Bitvis mycket stort pendelresande (skolor och arbete) mot Malmö och även mot Ystad. Relativt stort lokalt resande öster om Ystad. Stort sommarresande genom t ex Sommarkortet. Mycket cykelturism sommartid mot Österlen. Nya mötestationer planeras. Linjen har halvtimmestrafik Ystad Malmö samtliga dagar i veckan. Ystad Simrishamn har timmestrafik ska Österlenbanan få fjärrblockering. I samband med detta planeras ombyggnad av Ystad station, med bl.a. förlängda plattformar ska också nya mötesstationer bli klara i Svarte och Skabersjö.

6 Hässleholm Markaryd Markarydsbanan. Enkelspårig bana. Timmestrafik i rusningstid och varannan timmes trafik övrig tid. Centralt är bytesmöjligheterna i Hässleholm. Skolresandet till/från Hässleholm väntas, med erfarenhet av busstrafiken, bli viktigt. Linjen körs med ostyv tidtabell. Trafiken körs tillsammans med region Kronoberg. Det diskuteras förlängning av denna trafik till Halmstad, vilket skulle göra linjen till en viktig länk för resor i relationen Göteborg/Västkusten östra Skåne/västra Blekinge. Kristianstad Bromölla - Karlshamn Blekinge kustbana. Enkelspårig bana. Timmestrafik i rusningstid och varannan timmes trafik övrig tid till Bromölla. Vardagar kör tågen till Karlshamn i sammarbete med region Blekinge. Koppling till Pågatåg i Kristianstad är avgörande för trafiken. I framtiden finns planer på helgtrafik till Karlshamn, samt förlängning till Karlskrona. De senare planerna är osäkra. Pågatåg Express Malmö Helsingborg direkt. Konceptet under utveckling. Endast få turer i T16. Marieholmsbanan (Trafikstart december 2016 ) Eslöv Teckomatorp Helsingborg. Trafikstart planeras till december Det är Råådalsbanans tåg som flyttas från Kävlinge till Eslöv Teckomatorp, med ny station i Marieholm. Malmö Ringlinjen (Trafikstart december 2017) Malmö Ö Hyllie via kontinentalbanan med nya stationer i Rosengård och Östervärn. Trafikstart enligt senare beslut. Malmö stad jobbar mot trafikstart december Slutgiltiga beslut om trafiken saknas ännu. Lommabanan och Söderåsbanan (Trafikstart 2021) Malmö Lomma Kävlinge respektive Teckomatorp - Åstorp. Nya stationer i Lomma, Furulund, Svalöv, Kågeröd och Billesholm. Det ska bli timmestrafik. 6. Beslut om allmän trafikplikt Kollektivtrafik är en del av samhällsbyggandet som på många sätt påverkar människors val av arbete, boende, utbildning och fritid. Linjesträckningar och utbud blir därmed strukturbildande för den regionala utvecklingen. Det är därför angeläget att kollektivtrafiken präglas av långsiktighet och stabilitet. Det finns inget som tyder på att Pågatågstrafiken i nuvarande omfattning skulle komma till stånd enbart genom kommersiella aktörers försorg, utan finansiering från regionen. Mot den bakgrunden och med beaktande av regionens utveckling såväl i stort som för enskilda

7 medborgares vardag, rekommenderas regionala utvecklingsnämnden besluta om allmän trafikplikt. Därmed kan Region Skåne i egenskap av regional kollektivtrafikmyndighet ta ansvar för trafiken och stå som garant för dess fortsatta existens. För att befintlig trafik och planerade utökningar ska kunna bedrivas i offentlig regi krävs att beslutet om allmän trafikplikt omfattar samtlig tågtrafik som beskrivs ovan, inklusive löpande anpassningar av linjer och utbud.

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2014-11-14 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2016 löper ett antal

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-01-13 Ewa Rosén Regional utveckling 0451-288511 Kollektivtrafikmyndigheten Ewa.rosen@skanetrafiken.se Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2016 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2016 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-12-09 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala utvecklingsnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2016 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2017 löper trafikavtal

Läs mer

Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik

Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik Bilaga PLG 47/12 2012-06-13, rev 2012-08-29 (FP, AN och DM) Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik Kommunerna längs Godsstråket genom Skåne ser stora möjligheter och potential för

Läs mer

Skånetrafikens tågresande Sammanställning och analys av tågresandet i oktober 2016 jämfört med samma period föregående år

Skånetrafikens tågresande Sammanställning och analys av tågresandet i oktober 2016 jämfört med samma period föregående år Skånetrafikens tågresande 2016 Sammanställning och analys av tågresandet i oktober 2016 jämfört med samma period föregående år Innehåll Inledning... 2 Tågresandet i Skåne 2016... 3 Resandeförändringar...

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 Älmhult Markaryd Vittsjö Osby Killeberg Bjärnum Hästveda Perstorp Tyringe Sösdala Vinslöv Önnestad Kristianstad Fjälkinge Bromölla Sölvesborg Tjörnarp Höör NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM

Läs mer

Skånetrafiken. Det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken. Det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken Det självklara valet för dig som reser i Skåne Allt började 1999 Två skånska län blir ett Flygande start för Skånetrafiken Vilka vi är och vad vi gör En förvaltning inom Region Skåne Driva

Läs mer

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter Magnus Hedin, Go Ahead Nordic (trafikdirektör Skånetrafiken 2008-2011) Anders Jönsson, Region Skåne Den danske banekonference 15 maj 2017, Köpenhamn, Danmark Innovation och ökat resande skånska innitiativ

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2013 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2013 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2012-11-20 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2013 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2014 löper ett antal

Läs mer

Trafikplan Buss o Tåg Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017

Trafikplan Buss o Tåg Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017 Trafikplan Buss o Tåg 2017 Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017 Buss 2017 I sammanställningen markerade åtgärder genomförs A. Trafiksatsningar baserat på - Mål om fördubblat resande

Läs mer

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 27 maj 2016

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 27 maj 2016 Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år 2050 Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 27 maj 2016 Vad har hänt sedan sist vi sågs? Frukostmöte med Gunnar Alexandersson

Läs mer

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport 2014-02-26 Uppdraget Pågatåg Nordost är en samverkan mellan 12 kommuner och 3 regioner som arbetar för att utveckla regionen genom en förbättrad tågtrafik på 5 bandelar.

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Magnus Andersson Affärsområdeschef Tåg 0451-288506 Magnus.Andersson@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-16 Dnr 1500643 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Tågtrafiken inför T16

Läs mer

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Beslutsunderlag 2012-09-10 Bengt Nilsson 0451-288510 bengt.nilsson@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Hässleholm-Alvesta-Växjö Hässleholm-Markaryd

Läs mer

2015 jämfört. Sida 1 av 6

2015 jämfört. Sida 1 av 6 Skånetrafikens tågresande 2015 Sammanställning och analys av tågresandet i oktober 20152 jämfört med samma period föregående år Sida 1 av 6 Innehåll Inledning... 2 Tågresandet i Skåne 2015... 3 Resandeförändringar...

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2015. Kommundialog November 2013

Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2015. Kommundialog November 2013 Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2015 Kommundialog November 2013 Tidplan 2013 2014 oktober november december januari februari mars Arb. med utkast Utkast Samråd Slut- RTN 7/2 Ev just. förslag KTN 3/2

Läs mer

För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0. Timmemodellen Knutpunkt Hässleholm

För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0. Timmemodellen Knutpunkt Hässleholm För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0 Timmemodellen Knutpunkt Hässleholm SEXTON KOMMUNER ISAMVERKAN TILLSAMMANS MED NÄRINGSLIVET OCH REGIONERNA ALVESTA BROMÖLLA HALMSTAD HELSINGBORG HÄSSLEHOLM

Läs mer

Tågstrategi 2037. Miljoner tågresor/år i Skåne 1975-2006 med prognoser till år 2037 401. Låg 3%/år. Medel 6%/år. Hög 9%/år

Tågstrategi 2037. Miljoner tågresor/år i Skåne 1975-2006 med prognoser till år 2037 401. Låg 3%/år. Medel 6%/år. Hög 9%/år Tågstrategi 2037 400 Miljoner tågresor/år i Skåne 1975-2006 med prognoser till år 2037 401 350 Låg 3%/år 300 250 200 Medel 6%/år Hög 9%/år 180 150 100 78 50 0 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2007 2010 2015

Läs mer

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne Transportstrategi för Skåne Emelie Petersson Region Skåne Region Skånes organisation Uppdrag att främja hälsa, hållbarhet och tillväxt. En politiskt styrd organisation med ansvar för: Hälso- och sjukvård

Läs mer

DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013

DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013 hela DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013 Trängseln i Skåne hotar tillväxten! enom det geografiska läget spelar den skånska infrastrukturen en viktig roll, bland annat som del i en transitregion

Läs mer

För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0 SKÅNEBANAN

För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0 SKÅNEBANAN För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0 SKÅNEBANAN Möjligheter och behov för ökad kapacitet och direkttåg Helsingborg Halmstad Kristianstad PÅGATÅG NORDOST I SAMVERKAN MED HELSINGBORG, HÄSSLEHOLM

Läs mer

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Regional kollektivtrafikmyndighet Datum 2018-01-17 Diarienummer 180149 Landstingsfullmäktige Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet Förslag

Läs mer

Godsstråket genom Skåne - för både persontrafik och godstrafik

Godsstråket genom Skåne - för både persontrafik och godstrafik 2012-06-13 Godsstråket genom Skåne - för både persontrafik och godstrafik Kommunerna längs Godsstråket genom Skåne ser stora möjligheter och potential för att stråket i framtiden ska ha en viktig roll

Läs mer

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 mars 2016

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 mars 2016 Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år 2050 Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 mars 2016 Vad har hänt sedan sist vi sågs? Möte i den regionala arbetsgruppen

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 PÅGATÅG NORDOST 2009 NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM HÖÖR KRISTIANSTAD MARKARYD OSBY PERSTORP SÖLVESBORG ÄLMHULT Älmhult Markaryd Killeberg Vittsjö Osby Älmhult Markaryd Bjärnum Hästveda Killeberg

Läs mer

Pågatåg Nordost 2009

Pågatåg Nordost 2009 Pågatåg Nordost 2009 1 Pågatåg Nordost 2009 G&G 2007-08-13 Göran Svärd Ringvägen 21 28023 Hästveda 070-261 71 11 Pågatåg Nordost 2009 2 Pågatåg Nordost 2009 Uppdraget från 7 kommuner. Ge en samlad redovisning

Läs mer

Nytt tågtrafiksystem Symmetrisk och kapacitetsstark trafikering med Öresundståg i kvarts- och halvtimmestrafik i stommen

Nytt tågtrafiksystem Symmetrisk och kapacitetsstark trafikering med Öresundståg i kvarts- och halvtimmestrafik i stommen Nytt tågtrafiksystem 2020 Symmetrisk och kapacitetsstark trafikering med Öresundståg i kvarts- och halvtimmestrafik i stommen 2017-11-09 Mattias Schiöth Trafikstrateg Inledning Region Skåne har ambitiösa

Läs mer

FEMKLÖVERN I REGION SKÅNE

FEMKLÖVERN I REGION SKÅNE FEMKLÖVERNS KOLLEKTIVTRAFIKSATSNINGAR Budgetförutsättningar inför 2012 Mats Persson 25 oktober 2011 Klimatsmarta transporter och jobbpolitik Attraktiv kollektivtrafik underlättar rörligheten att välja

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

Överenskommelse om Lommabanan etapp 2 - Sverigeförhandlingen Ärende 18 KS 2017/68

Överenskommelse om Lommabanan etapp 2 - Sverigeförhandlingen Ärende 18 KS 2017/68 Överenskommelse om Lommabanan etapp 2 - Sverigeförhandlingen Ärende 18 KS 2017/68 Sida 431 av 740 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-03-06 Dnr: KS 2017/68 Kommunstyrelsen Överenskommelse om Lommabanan etapp 2

Läs mer

Trafikplan Buss 2017

Trafikplan Buss 2017 Trafikplan Buss 2017 Trafikplan Buss 2017 A. Trafiksatsningar för nöjdare och fler kunder B. Effektivisera och ompröva för ökad kundnytta C. Basutbud öppettider enligt utfästelser i Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Sammanfattning Busstrafiken i område Östra Sörmland, omfattande Strängnäs kommun samt de angränsande områdena i Eskilstuna kommun (Norra

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 4201 02:40 00:42 03:22 06:31 09:53 20:15 08:48 25:06 01:01:22 Trelleborg 627 02:33 01:13 03:46 08:27

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 13023 02:38 00:41 03:19 06:44 10:03 18:56 09:12 22:45 00:58:26 Trelleborg 1854 02:28

Läs mer

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik Inför planperioden 2018-2029 Syfte Underlag till nationell och regional åtgärdsplanering för planperioden 2018-2029. Gemensam vision

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-10 Dnr 1500318 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Malmöpendeln och avtal om Malmöringen

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 9476 02:50 00:22 03:12 07:16 10:28 20:04 09:28 23:58 01:00:09 Trelleborg 1288 02:43 01:04 03:47

Läs mer

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan.

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan. Bild: Stiliserad bandragning Lommabanan. » Lommabanan behöver byggas ut nu Planerna för att bygga ut Lommabanan för persontrafik har funnits länge, och de flesta utredningar som krävs har också genomförts.

Läs mer

OBJEKTAVTAL KOLLEKTIVTRAFIK MALMÖPENDELN LOMMABANAN ETAPP 2

OBJEKTAVTAL KOLLEKTIVTRAFIK MALMÖPENDELN LOMMABANAN ETAPP 2 RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ OBJEKTAVTAL KOLLEKTIVTRAFIK MALMÖPENDELN LOMMABANAN ETAPP 2 RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ OBJEKTAVTAL FÖR KOLLEKTIVTRAFIK MALMÖPENDELN LOMMABANAN ETAPP 2 Detta Objektavtal, vilket

Läs mer

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt 1 PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt VARFÖR PERSONTÅG? Hyltebruk

Läs mer

Regional persontrafik i Skåne-Blekinge Möjliga strategier på längre sikt

Regional persontrafik i Skåne-Blekinge Möjliga strategier på längre sikt Järnvägens roll i transportförsörjningen 2 Regional persontrafik i Skåne-Blekinge Möjliga strategier på längre sikt Halmstad Alvesta Båstad Förstorad arbetsmarknad, Helsingborg nås av cirka 1 milj personer

Läs mer

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne 1 Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt

Läs mer

Skånska framgångsfaktorer i kollektivtrafiken och utmaningar för framtiden VTI Linköping 2012-02-16. Bengt Nilsson

Skånska framgångsfaktorer i kollektivtrafiken och utmaningar för framtiden VTI Linköping 2012-02-16. Bengt Nilsson Skånska framgångsfaktorer i kollektivtrafiken och utmaningar för framtiden VTI Linköping 2012-02-16 Bengt Nilsson Skånska framgångsfaktorer 160 140 120 100 80 60 tåg (milj) regbuss (milj) stad (milj) totalt

Läs mer

Trafikplan

Trafikplan Trafikplan 2018 2017-01-25 Trafikplan 2018 Trafikplan 2018 samlad för tåg och buss Trafikplanen innehåller åtgärdsförslag för att nå nöjdare och fler kunder för både tåg och buss, med en gemensam prioriteringslista

Läs mer

Den svenska delen av Öresundstågstrafiken uppfyller Naturskyddsföreningens krav för märkningen Bra Miljöval.

Den svenska delen av Öresundstågstrafiken uppfyller Naturskyddsföreningens krav för märkningen Bra Miljöval. Mats Ohlsson Regionala utvecklingsnämnden Affärsutvecklare Skånetrafiken Beslutsunderlag 2017-11-23 0451-288596. mats.ohlsson@skanetrafiken.se Trafikplikt Öresundstågstrafik beslutsunderlag 1. Bakgrund

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling Helsingborgs stadsbusstrafik beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling Helsingborgs stadsbusstrafik beslutsunderlag Joel Dahllöf Regionala utvecklingsnämnden 0451-29 89 68 joel.dahllof@skanetrafiken.se 2017-06-07 Trafikplikt inför upphandling Helsingborgs stadsbusstrafik beslutsunderlag 1. Bakgrund Trafikavtalet för

Läs mer

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Bilaga 6 Bytespunkter och tillgänglighetsanpassning

Bilaga 6 Bytespunkter och tillgänglighetsanpassning Bilaga 6 Bytespunkter och tillgänglighetsanpassning Tillgänglighetsanpassning bytespunkter- buss Som bytespunkter för buss inräknas dels större och viktiga hållplatser med mycket resenärer men även hållplatser

Läs mer

Trelleborgsbanan. Snart kommer tåget!

Trelleborgsbanan. Snart kommer tåget! Trelleborgsbanan Snart kommer tåget! Ett Pågatåg varje halvtimme När Trelleborgsbanan öppnar i december 2015 kommer Pågatågen att gå varje halvtimme mellan Trelleborg och Malmö via de nya stationerna i

Läs mer

Tidsschema. Cirka kl kort sammanfattning och kvällen avslutas

Tidsschema. Cirka kl kort sammanfattning och kvällen avslutas Välkomna! Tidsschema Välkomna! Information Omgång 1 klockan 18.30-18.40 Omgång 2 klockan 18.40-18.50 Omgång 3 klockan 18.55-19.05 Omgång 4 klockan 19.05-19.15 Omgång 5 klockan 19.15-19.25 Cirka kl 19.25

Läs mer

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år statusrapport

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år statusrapport Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år 2050 - statusrapport Anders Jönsson, Region Skåne Styrgruppmöte i Pågatåg Nordost den 24 februari 2017 Vad har hänt sedan sist vi sågs?

Läs mer

Arbetspendlingens struktur i Skåne

Arbetspendlingens struktur i Skåne Arbetspendlingens struktur i Skåne Underlagsrapport till Regional systemanalys för infrastrukturen i Skåne Författare: Kristoffer Levin, Region Skåne Innehållsförteckning 1. BAKGRUND 3 1.1 Lokala arbetsmarknader

Läs mer

Skånetrafikens tågresande 2014

Skånetrafikens tågresande 2014 Rapport 2015:09, Version 1.0 Skånetrafikens tågresande 2014 Sammanställning och analys av tågresandet i oktober 2014 jämfört med samma period föregående år Dokumentinformation Titel: Skånetrafikens tågresande

Läs mer

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt transportsystem är en förutsättning för hållbar tillväxt där regional tillgänglighet påverkar arbetsmarknad,

Läs mer

PÅGATÅG NO - IDÉSTUDIE

PÅGATÅG NO - IDÉSTUDIE PÅGATÅG NO - IDÉSTUDIE Trimningsförslag i väntan på höghastighetsbanan Hässleholm 2016-03-04 Mats Améen IDÉSTUDIE FÖR PÅGATÅG NORDOST Idéstudie avseende smärre förbättringsåtgärder och effektiviseringar

Läs mer

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Ingemar Bryman, Utvecklingsstrateg, Mejl: ingemar.bryman@skanetrafiken.se Tel: 0451-288 571 Från vision till verklighet om resvanor idag och

Läs mer

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Malmö stad 2018

Företagsklimatet i Malmö stad 2018 Företagsklimatet i stad 2018 Om undersökningen i stad Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22

Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 2014-10-22 Innehållsförteckning Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt... 3 1. Allmänt... 3 2. Beskrivning av

Läs mer

Tågstrategi 2037 Seminarium 24 januari 2008

Tågstrategi 2037 Seminarium 24 januari 2008 Tågstrategi 2037 Seminarium 24 januari 2008 400 Miljoner tågresor/år i Skåne 1975-2006 med prognoser till år 2037 401 350 Låg 3%/år 300 250 200 Medel 6%/år Hög 9%/år 180 150 100 78 50 0 1975 1980 1985

Läs mer

Kapacitetsplan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsrestriktioner vid planerat banarbete på sträckan Helsingborg-Ängelholm

Kapacitetsplan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsrestriktioner vid planerat banarbete på sträckan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsplan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsrestriktioner vid planerat banarbete på sträckan Helsingborg-Ängelholm Tågplan 2020 Ärendenummer: TRV 2019/820 2 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org)

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-17 Dnr 1500318 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring storstadsåtgärder

Läs mer

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Hässleholm höghastighetstågstation - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Höghastighetstågstation i Hässleholm En ny stambana för höghastighetståg planeras Stockholm Göteborg/Malmö. Sträckningen

Läs mer

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR SYDSVENSKA PRIORITERINGAR UTIFRÅN POSITIONSPAPPRET ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2017 1 SYDSVENSKA PRIORITERINGAR Vi sex regioner i

Läs mer

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR UTKAST 2017-01-20 SYDSVENSKA PRIORITERINGAR UTIFRÅN POSITIONSPAPPRET ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2017 1 SYDSVENSKA PRIORITERINGAR

Läs mer

Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne

Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne Therese Kropp, Ledningsstrateg Skånetrafiken therese.kropp@skanetrafiken.se 0451-288502 Det går inte riktigt att trampa gasen i botten på samma sätt Skånetrafiken

Läs mer

8 Malmö Köpenhamn Helsingör

8 Malmö Köpenhamn Helsingör 8 Malmö Köpenhamn Helsingör öteborg u Halmstad Laholm Kalmar u Växjö u Båstad Förslöv Barkåkra Markaryd Vittsjö Killeberg Ödåkra Helsingborg C Ramlösa Bjärnum Kvidinge Kvidinge Hästveda Ballingslöv Hässleholm

Läs mer

bilaga 1 sidan 5 (av 19)

bilaga 1 sidan 5 (av 19) sidan 1 (av 19) sidan 2 (av 19) sidan 3 (av 19) sidan 4 (av 19) sidan 5 (av 19) sidan 6 (av 19) sidan 7 (av 19) sidan 8 (av 19) sidan 9 (av 19) sidan 10 (av 19) sidan 11 (av 19) sidan 12 (av 19) sidan

Läs mer

Hässleholm 18 maj Andreas Åkerblad Chef Samhällsplanering Trafikverket Region Syd

Hässleholm 18 maj Andreas Åkerblad Chef Samhällsplanering Trafikverket Region Syd Hässleholm 18 maj Andreas Åkerblad Chef Samhällsplanering Trafikverket Region Syd Nationella, regionala och kommunala planer- Hur tas planerna fram? Vem ansvarar för vad? Hur prioriteras åtgärderna? osv

Läs mer

Företagsklimatet i Skåne län 2019

Företagsklimatet i Skåne län 2019 Företagsklimatet i län 2019 Om undersökningen i län Deltagande företag Antal anställda Bransch Inga 9 Bygg Handel 19 19 1-38 Industri Tjänster till företag 1 11 6-2 33 Transport Jordbruk, skogsbruk 9 8

Läs mer

Järnvägens roll i transportförsörjningen

Järnvägens roll i transportförsörjningen 2005-01-13 Järnvägens roll i transportförsörjningen Analys av nuläge och utveckling för den regionala persontrafiken i Skåne-Blekinge sedan 1988 med tyngdpunkt åren 1997 2003 NARVIK BODEN PITEÅ SKELLEFTEÅ

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-04-12 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-08-17 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0

För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0 För en bättre regional tveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0 Timmemodellen Kntpnkt Hässleholm SEXTON KOMMUNER I SAMVERKAN TILLSAMMANS MED NÄRINGSLIVET OCH REGIONERNA ALVESTA BROMÖLLA HALMSTAD HELSINGBORG HÄSSLEHOLM

Läs mer

Vad är KOLL på LÄKEMEDEL?

Vad är KOLL på LÄKEMEDEL? Vad är KOLL på LÄKEMEDEL? Koll på Läkemedel är ett samarbetsprojekt mellan: SPF Seniorerna, PRO och Apoteket AB Samarbetet startade år 2010 med målet att nå en bättre läkemedelsanvändning bland äldre.

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-09-15 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-11-09 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-01-15 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-11-29 1 (13) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-11-16 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-08-15 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Regional analys av Greppas växtnäringsdatabas Växjö möte 4 dec Hans Nilsson Länsstyrelsen Skåne

Regional analys av Greppas växtnäringsdatabas Växjö möte 4 dec Hans Nilsson Länsstyrelsen Skåne Regional analys av Greppas växtnäringsdatabas Växjö möte 4 dec 2014 Hans Nilsson Länsstyrelsen Skåne Databasen 17 600 växtnäringsbalanser 8 105 specifika gårdar 4 125 gårdar där det finns två balanser

Läs mer

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 1(6) Datum Diarienummer 2012-11-28 RS120433 TILL TRAFIKVERKET REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2014-2025 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress:

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. ÅVS Markarydsbanan. Fredrik Bärthel Trafikverket PLväu

TMALL 0141 Presentation v 1.0. ÅVS Markarydsbanan. Fredrik Bärthel Trafikverket PLväu TMALL 0141 Presentation v 1.0 ÅVS Markarydsbanan Fredrik Bärthel Trafikverket PLväu Vad händer Avtal är på gång mellan Trafikverket, Region Halland och Laholms kommun rörande station i Veinge och station/mötesspår

Läs mer

KARTLÄGGNING OCH ANALYS AV STRÅKUTREDNINGAR AV TRANSPORTSYSTEMET I SKÅNE

KARTLÄGGNING OCH ANALYS AV STRÅKUTREDNINGAR AV TRANSPORTSYSTEMET I SKÅNE KARTLÄGGNING OCH ANALYS AV STRÅKUTREDNINGAR AV TRANSPORTSYSTEMET I SKÅNE Sammanfattning av Sweco Society AB:s rapport Prioritering av stråk utifrån Strategi för ett hållbart transportsystem i Skåne 2050

Läs mer

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Hässleholm höghastighetstågstation - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Höghastighetstågstation i Hässleholm En ny stambana för höghastighetståg planeras Stockholm Göteborg/Malmö. Sträckningen

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden DAGORDNING Datum 2014-01-31 1 (8) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-02-07 08.30-- Plats: Köpenhamns lufthamn,

Läs mer

MARKARYDSBANAN TRAFIKERINGSUPPLÄGG

MARKARYDSBANAN TRAFIKERINGSUPPLÄGG MARKARYDSBANAN TRAFIKERINGSUPPLÄGG Hässleholm 2017-12-01 Mats Améen UPPDRAG Etapp 1 u Varannantimmestrafik till Halmstad, timmestrafik till Markaryd u Så bra anslutningar som möjligt i både Hässleholm

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-06 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö stad med koppling

Läs mer

Yttrande avseende Nationell plan för transportsystemet för perioden

Yttrande avseende Nationell plan för transportsystemet för perioden TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (7) Kommunledningskontoret 2017-11-06 Avdelningen för tillväxt och hållbar utveckling Patrik Möller 044-135178 patrik.moller@kristianstad.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Yttrande avseende

Läs mer

Tillgänglighet Regionala kärnor

Tillgänglighet Regionala kärnor TemaBLAD: Tillgänglighet Regionala kärnor Strukturbild för Skåne TemaBLAD: Tillgänglighet Regionala kärnor December 2012 Analyser: DanielsonDosk Kartlayout: Johanna Hellsten Textbearbetning: Johanna Hellsten,

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2015-03-09 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Enhetschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-29 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö med koppling Sverigeförhandlingen

Läs mer

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Förslag 2013-05-03 Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Kommersiell kollektivtrafik i Skåne... 3 3 Fullt tillgänglighetsanpassade bytespunkter och linjer...

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2015-10-26 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-05-31 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2017

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2017

Företagsklimatet i Klippans kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Rapport april 2014 Förväntningarna på den nationella ekonomiska utvecklingen har ökat under den senaste tiden. Jämförs medelvärdet för BNP-tillväxten

Läs mer