Introduktion till visuell kommunikation och design (MKGA60), 7,5 hp Välkommen till kursen! Kursens mål

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Introduktion till visuell kommunikation och design (MKGA60), 7,5 hp Välkommen till kursen! Kursens mål"

Transkript

1 Introduktion till visuell kommunikation och design (MKGA60), 7,5 hp Visuell kommunikation och design, Medie- och kommunikationsvetenskap, Karlstads universitet Kursinformation med momentschema Välkommen till kursen! Första delkursen i Visuell kommunikation och design innehåller teoretiska och praktiska moment som syftar till att utveckla din multipla kommunikativa färdighet, din kreativa och kommunikativa förmåga och din kompetens att använda ny medieteknologi. I kursen övas och analyseras olika sätt att kommunicera mening, idéer, koncept och berättelser i visuell form. Delkursen behandlar frågor om visuell kommunikation i en både historisk och samtida kontext. Delkursen innehåller föreläsningar, seminarier, gruppvisa och individuella övningar och datapass där vi går igenom några av de program som behövs för att producera grafisk design. Föreläsningarna tar upp teorier om grafisk design, färglära, typografi, perception, multimodalitet, reklam, estetik och etik och introducerar bildanalytiska, semiotiska och retoriska perspektiv och analysmetoder. Det här är en kreativ kurs, där du själv får använda din kreativa förmåga, skapa visuell form och analysera och reflektera över den visuella formens uttryck. Därför har du ett stort ansvar att ta del av alla moment, öva själv inom de dataprogram som används och arbeta engagerat och intresserat i uppgifterna. Kursen är dessutom ganska kort med många moment, så det kommer bli intensivt och roligt. Här får du information du behöver för att kunna följa kursen, ett momentschema samt betygsförfarande. Om ändringar sker under kursen meddelas detta genom information på It s learning. Ta för vana att kolla detta dagligen. Kursens mål Kursplanen som ligger på studentnätet kan ge mer information om mål och vad studenten förväntas kunna efter genomförd kurs. Kursen ska ge en fördjupad ingång i ämnet visuell kommunikation och grundkunskaper inom visuell form i olika medium och inom ämnet grafisk form. Efter avslutad delkurs skall studenten kunna redogöra för olika visuella metoder och kommunikativa genrer och relatera dem till olika medier i historiska såväl som samtida kontexter, tillämpa grundläggande begrepp inom grafisk design, perception, multimodalitet, reklam, estetik och etik, skapa grundläggande visuella produktioner för att kommunicera mening, koncept och idéer, kommentera och analysera visuella produktioner utifrån bildanalytiska, semiotiska, retoriska perspektiv och analysmetoder, värdera sina egna och andras visuella produktioner utifrån estetiska och etiska perspektiv och framföra muntlig och skriftlig kritik av andras visuella produktioner.

2 Föreläsningar/Datapass Kursen innehåller föreläsningar inom ämnet visuell kommunikation och datapass i programmen Photoshop, Illustrator och Indesign. I datapassen ingår genomgång av grundläggande delar i programmen och i viss mån mer avancerade övningar. Under vissa pass i kursen får ni arbeta med uppgifter under handledning. Dessutom är datasalarna bokade vid några tillfällen för eget arbete, så att ni själva ska kunna arbeta med era uppgifter. För att kunna arbeta i datasalarna krävs inloggning och passerkort för att komma in i salarna och datorerna. Viktigt att ha allt detta ordnat innan första datapasset. Passerkort ansöks om via Studentcentrum. Examinationsuppgifter och kreativa övningar Ni kommer göra ett antal uppgifter och övning (både individuellt och i grupp) som alla finns angivnga i kursinformationens momentschema. Uppgifterna ska presenteras inför klassen och sedan lämnas in. Övningarna ska ni i vissa fall lämna in, men dessa är inte betygssättande. Specifikationer på de tre uppgifterna delas ut under föreläsning (se momentschemat). Läs uppgifterna noga så att ni gör det som förväntas av er, eftersom det är förutsättning för betygssättning. Kreativitet och idé värdesätts, men också givetvis utförande. Skissa för hand, arbeta med val av typografi, ta fram passande bilder för en stark visuell kommunikation, gör en kommunikativ brief, tänk igenom alla val ordentligt och använd kursmaterial och litteratur. Egna uppgifterna arbetas med under bokade datapass när tid finns, men egen tid kan också krävas. Extra handledning ges under kursen vid behov, kontakta mig så bokar vi en tid. Utskrifter kan göras i våra datasalar, under kurstid. När du gör uppgifterna är det viktigt är att du alltid tänker dig att din idé och layout ska presenteras som för en kund. Förbered presentationen ordentligt och montera gärna upp snyggt på kartong. Uppgifterna redovisas i klassen med utskrifter och tillhörande skriftliga analyser. Till den sista examinationsuppgiften ska också en CD med alla original bifogas. Den sista uppgiften hängs också som en utställning i hus 12. Viktigt och relavant för betygsättningen är att uppgiften redovisas och lämnas in enligt deadline och dess presentationsutförande. Om du inte kan närvara vid redovisningen meddelas detta till mig i god tid. Uppgifterna får en skriftlig kommentar och poängsätts utifrån kriterier. Helhetintryck och poäng på utförandet samt förmåga att reflektera i analys med relevant litteraturhänsvisning, är avgörande vid betygsättningen. Övningar inom visuell kommunikation och i bild och form (i Photoshop, Illustrator och In- Design) betygssätts inte, utan de är till för att jag ska se att ni hänger med och behärskar kursens praktiska moment. Vissa övningar presenteras av er under föreläsning/datapass och andra ska lämnas in på It s learning i en inlämningsmodul.

3 Betyg/examination I kursen ges betyget VG, G eller U. Alla delar i denna kurs är examinerande, slutuppgiften/ det större projektet är mer betydande men alla uppgifter är vägledande för betygsättningen. Skriftliga individuella anlyser ingår i alla kreativa uppgifter och i dessa är det avgörande att litteraturen och andra kunskapskällor tydligt finns med tillsammans med egna reflektioner. Det är helheten och presentation av uppgifterna som räknas in i betygsättningen och jag som lärare i kursen går igenom alla delar innan betygsättningen. Bedömning sker bl a med poäng/ utifrån kriterierna. Fördelningen för betygsättningen ser ut så här i stort och är vägledande för betyg, vid bedömningen tas hänsyn till helhetkänslan och idé samt genomförande. För G (Godkänt) i kursen krävs att samtliga uppgifter är inlämnade och redovisade i tid, att de bedöms godkända (G), att du deltagit i alla obligatoriska moment (förhinder på träffar meddelas i god tid och komplettering krävs i viss mån). Samtliga övningsuppgifter ska vara genomförda. Ev sent inlämnade uppgifter kan behöva kompletteras. Betyg kan ej ges om uppgifter ej är inlämnade eller om ej G på uppgifterna. För VG (Väl Godkänt) på kursen krävs samma sak som ovan men med VG på följande inlämnade delar: VG på kreativa uppgifter samt VG på slutliga uppgiften. För att få VG krävs både att det kreativa arbetet och den skriftliga analysen håller en hög nivå. Kurslitteratur Effektiv visuell kommunikation av Bo Bergström är huvudbok på kursen. Denna har du stor användning av. Likaså boken The New Basics som är en ny intressant bok för oss och som kommer användas under kursen. I från dessa böcker kommer en hel del kunskap hämtas och ger tillsammans med det material från föreläsningarna som läggs ut underlag för de olika uppgifterna och de individuella skriftliga inlämningarna. Det är viktigt att ni i analyser tar med kunskap från litteratur och hänvisar till den korrekt. Lärare Jessica Edlom Rum 12A329 Tel , jessica.edlom@kau.se

4 Momentschema Visuell kommunikation och design v 35 Mån 29 aug Kursintroduktion 11B344 Föreläsning: Introduktion visuell kommunikation Budskap i visuell kommunikation och bildanalys Läsanvisning: Bergström kapitel Berättelsen, Budskapet, Bilden. Övning 1: analysera bild och annons Uppgift 1 delas ut: annonslayout med bild. Grupparbete. Redovisas 19 sept. Tis 30 aug Datapass: Photoshop I 12B357 Introduktion. Verktyg och funktioner. Hantera bilder, bildjustering och retusch. Övning 2: färgbalansera och justera foto. Ons 31 aug Föreläsning: Grafisk form I 11B344 Färg och form. Grundtankar, regler. Läsanvisning: Bo Bergström Formen, Färgen. Tors 1 sep Datapass: Photoshop II 12B357 Fördjupning: retusch, montage etc. Övning 3: skapa montage v 36 Mån 5 sep Föreläsning: Identitet och grafisk profil 11B344 Varumärken, logotyper och grafisk identitet. Läsanvisning: Bo Bergström profilen Övning 4: Vad signalerar logotyper? Tis 6 sep Datapass: Illustrator 12B357 Grunder med verktyg för stilisering, rita symboler/illustrationer. Övning 5: Gör en logotyp Tors 8 sep Föreläsning: typografi 11B344 Betydelsen som typsnittet har, olika stilar och historik. Läsanvisning: Bo Bergström Typografin. Övning 6: Analysera typografi. Hur arbetar man med typografi, i kombination med övrigt formspråk och budskapet? Uppgift 2 delas ut: Skapa en grafisk profil, med symbol/märke för print och webb. Individuell uppgift. Redovisas 22 sept. Fre 9 sept Handledning i datal 12B357 v 37 Mån 12 sept Föreläsning: Grafisk form II 11B344 Layout, regler, begrepp, former, typografering. Olika layout-karaktärer. Grafisk form-historia, nutid, framtid.

5 Tis 13 sept Datapass: InDesign I 12B357 Grunder och verktyg, skapa dokument och arbeta typografiskt med layout. Övning: 7: Layouta en broschyr under lektion. Montera texter, bilder. Layout och typografi. Ons 14 sept Handledning i datal 12B Föreläsning: Reklam och idédesign 11C270 Idén, funktionen, strategi och resultat. Olika reklammedier. Läsanvisning: Bo Bergström Strategin, Kreativiteten. Slutuppgift delas ut. Individuell examinerande uppgift. Redovisning/utställning 29 sept. Tor 15 sept Handledning i datal 12B357 Fre 16 sept Eget arbete i datasal 12B358 v 38 Mån 19 sep Olika typer av grafisk design 11B344 Formgivning av tidningar, böcker, förpackningar och etiketter, informationsgrafik, webbplatser. Redovisning uppgift 1 Tis 20 sept Datapass: InDesign II 12B358 Fortsättning: Mallar, styckeformat, sidhantering, tryckanpassning Handledning i datasal 12B358 Ons 21 sept Handledning i datasal 12B Eget arbete i datasal 12B358 Tors 22 sept Tryck och papper 11B344 Redovisning uppgift Handledning i datasal 12B357 Fre 23 sept Eget arbete i datasal 12B358 v 39 Mån 26 sept Handledning i datasal 12B358 Tis 27 sept Handledning i datasal 12B Eget arbete i datasal 12B358 Tor 29 sept Redovisning och utställning av slutuppgift 11C269

6 Inspiration Färg Om färg: Om färg och perception: Färgpaletten i Indesign: Färger till bild: Typografi Typografi i design: Text art: Typografi på affischer: Typografi och texteffekter: Gratis typsnitt: Gratis retrotypsnitt: Gratis typsnitt: Typsnittsmakare: Typsnittsleverantör: Formattyper Broschyrer: Reklamarkiv: Svensk reklam: Svensk reklampress med ny reklam: Designportföljer, reklam: Rockaffischer: Visitkort: Portföljer: Grafiska profiler Karlstads kommun (under fliken Vår kommun/strategier och policyer): Vägverket: Wallenstam: Photoshop Illustrator Indesign Adobe Help: InDesign (video tutorials): Adobe TV: InDesign Video tutorials: Adobe Help: Indesign (text): InDesign Secrets: InDesign Magazine: InDesign Tutorials and Training, Lynda.com:

7

Introduktion till visuell kommunikation och design, 7,5 hp

Introduktion till visuell kommunikation och design, 7,5 hp Introduktion till visuell kommunikation och design, 7,5 hp Visuell kommunikation och design, Medie- och kommunikationsvetenskap, Karlstads universitet Kursinformation med momentschema Välkommen till kursen!

Läs mer

Välkommen till kursen!

Välkommen till kursen! Medie- och kommunikationsvetenskap, Karlstads universitet MKGA48 Grafisk form och foto VT2009 MOMENTSCHEMA OCH INFORMATION OM KURSEN Lärare: Ann Lundqvist, Hans Karlsson Välkommen till kursen! Detta momentschema

Läs mer

Välkommen till kursen

Välkommen till kursen Medie- och kommunikationsvetenskap, Karlstads universitet MKGA48 Grafisk form och foto HT2010 Halvfart KURSINFORMATION och MOMENTSCHEMA Lärare: Ann Lundqvist, Hans Karlsson Välkommen till kursen Här följer

Läs mer

Momentschema Grafisk form och foto ht 11

Momentschema Grafisk form och foto ht 11 Momentschema Grafisk form och foto ht 11 Detta schema visar innehåll i kursen med uppgifter och redovisningsdag. Tillfällen som ej finns med i detta schema är t ex studiebesök som kommer till under kursen,

Läs mer

Välkommen till projekt - och produktionskursen hösten 2008

Välkommen till projekt - och produktionskursen hösten 2008 Medie- och kommunikationsvetenskap MKGB20 Informationsprogrammet HT2008 B Produktionskunskap Momentschema och information Lärare: Gary Bergqvist, Katarina Averås och Ann Lundqvist Välkommen till projekt

Läs mer

Kurskod: MK2011 Utbildningsområde: Tekniska området Humanistiska området Huvudområde: Medie- och

Kurskod: MK2011 Utbildningsområde: Tekniska området Humanistiska området Huvudområde: Medie- och 1(5) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Digital mediedesign I, 30 högskolepoäng Digital Media Design I, Basic

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Grafisk formgivning och Illustration 1 Graphic design and Illustration 1 26,5 högskolepoäng / 26,5 credits Kurskod:

Läs mer

Kurskod: MK2011 Utbildningsområde: Tekniska området Humanistiska området Huvudområde: Medie- och

Kurskod: MK2011 Utbildningsområde: Tekniska området Humanistiska området Huvudområde: Medie- och 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2014 Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Digital mediedesign I, 30

Läs mer

M E D I E - O C H K O M M U N I K A T I O N S V E T E N S K A P A N N L U N D Q V I S T. Välkommen till kursen Projekt & produktion

M E D I E - O C H K O M M U N I K A T I O N S V E T E N S K A P A N N L U N D Q V I S T. Välkommen till kursen Projekt & produktion Välkommen till kursen Projekt & produktion målet Verkligt uppdrag - Trycksaksproduktion - kunskap God beställarkompetens Kännedom om alla led t ex: kund, fotograf, reklambyrå, tryckeri Projektledarens

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Grafisk formgivning och Illustration 2 Graphic design and Illustration 2 26,5 högskolepoäng / 26,5 credits Kurskod:

Läs mer

Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 1 Religionshistorisk introduktion (7,5 hp)

Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 1 Religionshistorisk introduktion (7,5 hp) Linköpings Universitet Institutionen för kultur och kommunikation IKK Religionsvetenskaplig grundkurs 790G01 Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 1 Religionshistorisk introduktion (7,5 hp) Studiehandledning

Läs mer

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Höstterminen 2015 1 (14) Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30

Läs mer

Grundläggande statistik I (6 hp)

Grundläggande statistik I (6 hp) Sociologiska institutionen Kandidatprogram för sociologisk samhällsanalys Termin 1 FN (30 hp) HT 2010 Grundläggande statistik I (6 hp) (Basic statistics I, FC, 6 ECTS) Lärare: Paul Fuehrer Kursens målsättning

Läs mer

Introduktion till informatik - människa, teknik, organisation

Introduktion till informatik - människa, teknik, organisation KURSINFORMATION Introduktion till informatik - människa, teknik, organisation KANDIDATPROGRAMMET I SYSTEMVETENSKAP Sida 1 av 6 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Kursinnehåll... 3 2. Lärandemål... 4 3. Arbetsformer

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

KURSPLAN. Graphic Design and Illustration 5 30 högskolepoäng / 30 credits

KURSPLAN. Graphic Design and Illustration 5 30 högskolepoäng / 30 credits KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Graphic Design and Illustration 5 30 högskolepoäng / 30 credits Kurskod: GIK304 Fastställd av: Prefekt, efter

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG301 Marknadsföring, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Marketing, Bachelor Course, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

Kursplan. Grafisk design video webb 2017/18

Kursplan. Grafisk design video webb 2017/18 Kursplan Grafisk design video webb 2017/18 Copywriting för webb och print Kursen är främst ett färdighetsämne med olika övningar muntligt och skriftligt., Retorik Grunder i klassisk retorik som är kopplade

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

ha fördjupat si na kunskaper i digitalt skapande inom något område

ha fördjupat si na kunskaper i digitalt skapande inom något område Ämne: Estetik och skapande Kurs: Digitalt Skapande Kurskod: EOS1201 Poäng: 100 Mål Mål för kursen Kursen skall ge kunskaper i att gestalta och utveckla tankar och idéer genom användning av digitala verktyg

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I och Sociologi II, VT-14 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail:

Läs mer

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen för

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten KOMC26, Strategisk kommunikation: Strategisk kommunikation och public relations i digitala medier, 15 högskolepoäng Strategic Communication: Strategic Communication and

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden för Musiklärarutbildningen att gälla från och med , höstterminen 2015.

Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden för Musiklärarutbildningen att gälla från och med , höstterminen 2015. Konstnärliga fakulteten LIMP31, Betygssättning, handlingsutrymme och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Teacher Management and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

VETENSKAPLIG METOD TNGD23 Kursstart: Januari 2013

VETENSKAPLIG METOD TNGD23 Kursstart: Januari 2013 Info GDK3 2013-09-27 Valbara kurser & exjobb Tobias Trofast, LiU 1 VETENSKAPLIG METOD TNGD23 Kursstart: Januari 2013 Kursen kan vara en bra start på ditt examensarbete! Du får: Göra ett upplägg för ditt

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SPK040 Språkkonsultprogrammet, kurs 4, 30 högskolepoäng Language Consultancy Programme, Course 4, Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för svenska språket

Läs mer

KURSPLAN. Graphic Design and Illustration 6 30 högskolepoäng / 30 credits

KURSPLAN. Graphic Design and Illustration 6 30 högskolepoäng / 30 credits KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Graphic Design and Illustration 6 30 högskolepoäng / 30 credits Kurskod: GIK305 Fastställd av: Prefekt, efter

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LV1212 Litteraturvetenskap, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Comparative Literature, Intermediate Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer

3. Lärandemål. Kursplan

3. Lärandemål. Kursplan Kursplan Fördjupningsprojekt: Design-, konst-, och kropp/kläder, del 1, 22 hp (Advanced project: Design-, art-, and body/clothes, part 1, 22 ECTS) K3 Kurskod: TXK301 1. Beslut och riktlinjer Kursplanen

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Graphic design and Illustration 3 27,5 högskolepoäng / 27,5 credits Kurskod: GIK207 Fastställd av: Prefekt, efter

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN Industridesigns grunder Industrial designs basis 26,5 högskolepoäng / 26,5 ECTS credits Kurskod: IDK112, termin 2 Kursens indelning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LGRE40 Religionskunskap 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Religious Studies 4 for Teachers in Upper Secondary School, 15 higher education credits

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016. Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA61, Genusvetenskap: Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 högskolepoäng Gender Studies: Law in Theory and Practice - a Gender Perspective, 30 credits

Läs mer

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Vårterminen 2015 Innehåll Välkommen till Svenska som främmande språk förberedande kurs, 30 högskolepoäng...

Läs mer

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT Kurskod: 918G09 Kursansvarig: Anna Englund Bohm

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT Kurskod: 918G09 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Kurshandledning Bruksspel 7,5 hp VT 2013 Kurskod: 918G09 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Presentation av kursen... 3 Tid och plats... 3 Registrering... 3

Läs mer

Webbdesign med multimedia, 5p Kurskod Kurstillfälle Hösten 2007 Kursansvarig lärare Ulf Larsson, Rum 3047 ulf.larsson@sh.

Webbdesign med multimedia, 5p Kurskod Kurstillfälle Hösten 2007 Kursansvarig lärare Ulf Larsson, Rum 3047 ulf.larsson@sh. Delkursbeskrivning: Webbdesign med multimedia, 5 poäng (Interactive Multimedia for the Web, 7.5 ECTS Credits) Kurs Webbdesign med multimedia, 5p Kurskod Kurstillfälle Kursansvarig lärare Ulf Larsson, Rum

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA63, Sociologi: Organisationer och sociologisk omvärldsanalys, 30 högskolepoäng Sociology: Organisations and Sociological Analysis, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Datum 2014-12-11. Kursens benämning: Grundkurs i ledarskap under påfrestande förhållanden

Datum 2014-12-11. Kursens benämning: Grundkurs i ledarskap under påfrestande förhållanden 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Grundkurs i ledarskap under påfrestande förhållanden Engelsk benämning: Basic course in Leadership under demanding conditions Kurskod: 1LL046 (fristående kurs), 1FK020

Läs mer

Teori, 9 hp, Sociologi II och Utredningssociologi II

Teori, 9 hp, Sociologi II och Utredningssociologi II 1 (4) Version 2016-07-08 Sociologiska institutionen Teori, 9 hp, Sociologi II Utredningssociologi II Kursbeskrivning HT 2016 Denna delkurs ger en fördjupad presentation av de teoretiska perspektiv som

Läs mer

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Sh A samt Eng B

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Sh A samt Eng B 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Internationella relationer Engelsk benämning: International Relations Kurskod: 1FK001 Gäller från: HT 2013 Fastställd: Kursplanen är fastställd av det gemensamma ämnesrådet

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LGFR40 Franska 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng French 4 in Teacher Education for upper secondary school, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen

Läs mer

ÄRED02, Religionskunskap 2, 30 högskolepoäng Religious Education 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄRED02, Religionskunskap 2, 30 högskolepoäng Religious Education 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄRED02, Religionskunskap 2, 30 högskolepoäng Religious Education 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1112 Socialpsykologi: Introduktion till studier av samhället och sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies of society

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK50 Teknik 5 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 5 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2016-12-27 att

Läs mer

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av utbildningsledaren

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION TS1210 Teaterstudier, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Theatre studies, Intermediate course, 30 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 2 Etik (7,5 hp)

Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 2 Etik (7,5 hp) Linköpings Universitet Institutionen för kultur och kommunikation IKK Religionsvetenskaplig grundkurs 790G01 Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 2 Etik (7,5 hp) Studiehandledning HT 2013 790G01 Förord Studiehandledningens

Läs mer

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I, HT11 Delkursansvarig lärare Reza Azarian Rum B972 Tel. 16 31 91 Reza.azarian@sociology.su.se

Läs mer

Vad designer gör. Källa: Design projekt guiden

Vad designer gör. Källa: Design projekt guiden Vad designer gör Designer är avgörande för den affärsmässiga framgången för innovationer. En designer har metoder för att samla in och förstå användarnas egentliga behov. Designern kan sedan omvandla behoven

Läs mer

Datorbaserade analysmetoder (6 hp) VT 2009

Datorbaserade analysmetoder (6 hp) VT 2009 Sociologiska institutionen Datorbaserade analysmetoder (6 hp) VT 2009 (Computer based data-analysis, FC, 6 ECTS) Lärare: Paul Fuehrer Kursens målsättning Kursen Datorbaserade analysmetoder och syftar till

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP L6HK10 Hem- och konsumentkunskap 1 för lärare 1-6, 15 högskolepoäng Home and Consumer Studies 1 for Teachers in Year 1-6, 15 higher education credits Fastställande

Läs mer

Kursguide Informationsprogrammet HT 2011 Delkurs 1 Organisationskommunikation 7,5hp Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap

Kursguide Informationsprogrammet HT 2011 Delkurs 1 Organisationskommunikation 7,5hp Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap Kursguide Informationsprogrammet HT 2011 Delkurs 1 Organisationskommunikation 7,5hp Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap Allmän information om kursen (ur kursplanen) Delkursen handlar om

Läs mer

Kursbeskrivning för grundläggande statistik 2 (6 hp), SSA 2, VT17

Kursbeskrivning för grundläggande statistik 2 (6 hp), SSA 2, VT17 1 (5) STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Kursbeskrivning för grundläggande statistik 2 (6 hp), SSA 2, VT17 Allmänt om delkursen Delkursen omfattar 6 hp och ges på andra terminen på kandidatprogrammet

Läs mer

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SPK030 Språkkonsultprogrammet, Kurs 3, 30 högskolepoäng Language consultancy programme, Course 3, Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för svenska språket

Läs mer

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 högskolepoäng Inledning Introduktion till ekonomistyrning är den första av fyra kurser i ekonomistyrning. Mål och innehåll utgörs av tre områden:

Läs mer

Teckenspråk ur tolkningsperspektiv Sign Language from an Interpreter's View. G2F - Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Teckenspråk ur tolkningsperspektiv Sign Language from an Interpreter's View. G2F - Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Kursplan för kurs på grundnivå Teckenspråk ur tolkningsperspektiv Sign Language from an Interpreter's View Kurskod: LITU30 Gäller från: HT 2015 Fastställd: 2015-02-18 Institution Institutionen för lingvistik

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA30, Sociologi: Socialpsykologi, Introduktion till studier av sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, Introduction to Studies of Social

Läs mer

Kursansvarig: Margareta Kesselberg, Rum: B320, Tel: 018-471 10 18, E-post: margareta.kesselberg@dis.uu.se

Kursansvarig: Margareta Kesselberg, Rum: B320, Tel: 018-471 10 18, E-post: margareta.kesselberg@dis.uu.se Kursinformation Välkommen till delkursen i Planerad kommunikation (5p) som ges inom ramen för MKV A. Kursen ger en introduktion till informationshanteringen hos organisationer och företag. Den ger grundläggande

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Breddning av industridesign Broadening of Industrial design 27,5 högskolepoäng / 27,5 credits Kurskod: IDK215

Läs mer

Klassisk Sociologisk Teori, 7,5 hp, Sociologi II och Utredningssociologi II

Klassisk Sociologisk Teori, 7,5 hp, Sociologi II och Utredningssociologi II 1 Version 2017-06-28 Sociologiska institutionen Klassisk Sociologisk Teori, 7,5 hp, Sociologi II Utredningssociologi II Kursbeskrivning HT 2017 Denna delkurs ger en fördjupad presentation av de teoretiska

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Datum Kursens benämning: Grundkurs i statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet

Datum Kursens benämning: Grundkurs i statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Grundkurs i statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet Engelsk benämning: Basic Course in Political Science with a Focus on Crisis Management and Security

Läs mer

SOCIOLOGISK TEORI (7,5 hp), Sociologi III Kursinformation VT 2017 (Mindre ändringar kan förekomma)

SOCIOLOGISK TEORI (7,5 hp), Sociologi III Kursinformation VT 2017 (Mindre ändringar kan förekomma) 1 SOCIOLOGISK TEORI (7,5 hp), Sociologi III Kursinformation VT 2017 (Mindre ändringar kan förekomma) Kursen utgör en fortsättning fördjupning av vissa områden inom modern sociologisk teori som fortfarande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER HU1232 Hållbar utveckling - Historia och nuvarande kontext, 15 högskolepoäng The History of Sustainable Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs. Den kan normalt ingå i en generell examen på såväl grundnivå som avancerad nivå.

Kursen ges som fristående kurs. Den kan normalt ingå i en generell examen på såväl grundnivå som avancerad nivå. Humanistiska och teologiska fakulteterna TTPA05, Teaterns teori och praktik: Grund- och fortsättningskurs, 60 högskolepoäng The Theory and Practice of Theatre: Level 1 and Level 2, 60 credits Grundnivå

Läs mer

Institutionen för Estetiska ämnen Umeå universitet

Institutionen för Estetiska ämnen Umeå universitet Institutionen för Estetiska ämnen Umeå universitet www.estet.umu.se FÖRDJUPNINGSKURS I SLÖJD: KREATIVT SKAPANDE trä och metall 15 hp, VT 2016 Välkommen till kursen KREATIVT SKAPANDE trä och metall, 15

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN 30030 Industridesign, individuell fördjupning Industrial, individual proficency 30 högskolepoäng / 30 ECTS credits Kurskod: IDK320,

Läs mer

KURS-PM för. Lärande i arbete 1 (YTLW17) 20 Yhp. Version 1.1 Uppdaterad

KURS-PM för. Lärande i arbete 1 (YTLW17) 20 Yhp. Version 1.1 Uppdaterad KURS-PM för Lärande i arbete 1 (YTLW17) 20 Yhp Version 1.1 Uppdaterad 2019-02-28 Kursens syfte: LIA-periodens syfte är att den studerande ska kunna hantera olika delar i ett projekt, samt om möjligt även

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ5172 Psykosocialt arbete, 25 högskolepoäng Psychosocial Work, 25 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2013-11-25 och senast

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET NS1231 Danska, fortsättningskurs 2, 15 högskolepoäng Danish, Intermediate Course 2, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Industridesignens grunder Industrial designs basis 26,5 högskolepoäng / 26,5 credits Kurskod: IDK114 Fastställd

Läs mer

Internationell politik, 7.5 hp

Internationell politik, 7.5 hp LINKÖPINGS UNIVERSITET 2010-05-06 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Avdelningen för Statsvetenskap Våren 2010 Kursansvarig: Rickard Mikaelsson, FD Internationell politik, 7.5 hp Vecka

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i visuell kommunikation Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in visual communication First cycle 180 Higher Education

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis Kurskod: 1OP302 Gäller från: VT 2016 Fastställd: Denna kursplan

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

Kursplan Gränssnittsdesign, 100p Läsår

Kursplan Gränssnittsdesign, 100p Läsår Kursplan Gränssnittsdesign, 100p Läsår 2013-2014 Kurswebb: www.creativerooms.se/edu, välj Gränssnittsdesign Lärare: Aino-Maria Kumpulainen, aino-maria.kumpulainen@it-gymnasiet.se Hösttermin 2013 Vecka

Läs mer

Kursinformation - TEIO 61, Industriell organisation grundkurs

Kursinformation - TEIO 61, Industriell organisation grundkurs Tekniska högskolan vid Linköpings universitet 2015-01-19 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Projekt, Innovationer och Kursinformation - TEIO 61, Industriell organisation grundkurs Välkomna

Läs mer

Vad designer gör. Källa: Design projekt guiden http://www.svid.se/sv/designprojektguiden/om-design/vaddesigner-gor/

Vad designer gör. Källa: Design projekt guiden http://www.svid.se/sv/designprojektguiden/om-design/vaddesigner-gor/ Vad designer gör Designer är avgörande för den affärsmässiga framgången för innovationer. En designer har metoder för att samla in och förstå användarnas egentliga behov. Designern kan sedan omvandla behoven

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ4111 Socialt arbete, 30 högskolepoäng Social Work, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-04-14

Läs mer

Kursplan Blandtekniker

Kursplan Blandtekniker Kursplan Blandtekniker Övningar i att: - utveckla det personliga bildspråket. - begrunda och analysera bilder gemensamt - finna skilda tekniker och skilda material får att nå olika uttryck - förstå bildkomposition

Läs mer

Kursinformation Tets 37 HT -2013

Kursinformation Tets 37 HT -2013 Linköpings universitet IEI- Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling 2013-08-25 Logistik Ekdahl/KD Kursinformation Tets 37 HT -2013 Välkommen till kursen Grundläggande Logistik. Kursen innehåller

Läs mer

Kurs 5:2 Barn* i grupp, 7,5 poäng

Kurs 5:2 Barn* i grupp, 7,5 poäng Kurs 5:2 Barn* i grupp, 7,5 poäng Delkursbeskrivning Välkomna till kursen Barn i grupp. I den övergripande kursplanen beskrivs momentet på följande sätt: Delkursen skall ge grundläggande kunskaper om barns

Läs mer

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SW2263 Psykoterapeutisk teori och metod, 30 högskolepoäng Psychoterapeutic Theory and Method, 30 Fastställande Kursplanen är fastställd, fastställd av Institutionen för

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LGRE30 Religionskunskap 3 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Religious Studies 3 for Teachers in Upper Secondary School, 15 higher education credits

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Bedömning, betygsättning och VFU - 15 hp

Bedömning, betygsättning och VFU - 15 hp Studiehandledning för Bedömning, betygsättning och VFU - 15 hp Kurskod: LPAK05 (KPU5, VAL5) Vårterminen 2019 Karlstads universitet Datum: 2018-11-29 Kursledare: Joakim Wendell VFU-ansvarig: Mikael Svanberg

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L9TY30 Tyska 3 för lärare åk 7-9, 15 högskolepoäng German 3 for Teachers in Secondary School Year 7-9, Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1133 Retorik, grundkurs, 30 högskolepoäng Rhetoric, Introductory Course, 30 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden 2011-10-19

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP L9ID20 Idrott och hälsa II, 15 högskolepoäng Physical education and health II, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Kursens syfte och mål Kursen är en fortsättningskurs på XX1601 Organisatoriska förutsättningar

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3. Samhällsvetenskapliga fakulteten EDMB34, Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 Law in Theory and Practice - A Gender Perspective, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen Slöjd Mål att sträva mot enligt nationella kursplanen Skolan skall i sin undervisning i slöjd sträva efter att eleven bygger upp sin självkänsla och tilltro till den egna förmågan att slöjda, utvecklar

Läs mer

FÖRVALTNINGSHÖGSKOLAN

FÖRVALTNINGSHÖGSKOLAN FÖRVALTNINGSHÖGSKOLAN FH1109 Introduktion till offentlig förvaltning, 30 högskolepoäng Introduction to Public Administration, 30 Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION TS1111 Teaterstudier, grundkurs, 30 högskolepoäng Theatre studies, Introductory course, 30 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer

Att leda och arbeta utifrån den nationella värdegrunden inom äldreomsorgen, 7,5 högskolepoäng

Att leda och arbeta utifrån den nationella värdegrunden inom äldreomsorgen, 7,5 högskolepoäng Studiehandledning Att leda och arbeta utifrån den nationella värdegrunden inom äldreomsorgen, 7,5 högskolepoäng Länkar till kursplan, litteraturlista, studiehandledning, lektionssalar etc. finns till vänster

Läs mer