Nyheter i Kapitalvinstberäkning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyheter i Kapitalvinstberäkning"

Transkript

1 Nyheter i Kapitalvinstberäkning I denna version av Kapitalvinstberäkning har vi lagt stor vikt vid användarvänligheten. Vi har förändrat i strukturen och sett över ordval. Sådant som används ofta har vi lyft fram. Vi hoppas att denna förändring kommer att underlätta ditt arbete i Kapitalvinstberäkning och göra det lättare för dig att hitta. Kapitalvinst Redan i föregående version ändrades namnet Reavinstberäkning till Kapitalvinstberäkning. Enklast hittar du till beräkningen genom att i objektkortets verktygsrad använda knappen Ny kalkyl. Här väljer du Kapitalvinstberäkning för beräkning av vinst eller förlust vid försäljningar. Saknar du knappen i verktygsraden kan systemadministratören hjälpa dig att lägga till den. Deklarationsblanketter K5, K6, K7 och 2252 för beskattningsår 2005 I nästa uppdatering, version som vi levererar i januari 2006, kommer vi att uppdatera programmet med nya deklarationsblanketter för beskattningsåret Blanketterna beräknas vara beslutade och klara först i slutet av året. Enligt utkast är blankettförändringarna väsentliga. Kapitalvinstberäkning Nyhetsbrev november (11)

2 Innehåll Ny struktur... 3 Fliken privatbostadsfastighet... 5 Mappen Säljare... 5 Ursprungsbostad och ersättningsbostad... 6 Säljaruppgifter... 6 Nytt uppskov... 7 Permanentbostad... 7 Nytt uppskov vid köp av ny bostad... 8 Preliminärt uppskov... 8 Slutligt uppskov... 8 Första taxeringen... 8 Andra taxeringen... 9 Nytt alternativ om du inte köper ersättningsbostad Kopiera uppskov och Radera uppskov Nya meddelanden Återföring av obeskattad vinst Äkta bostadsrättsförening eller privatbostadsföretag Kapitalvinstberäkning Nyhetsbrev november (11)

3 Ny struktur Strukturen har vi förändrat så att det nu finns en flik för bostaden, en mapp för säljarna och en mapp för resultatet. Var och en av dessa går att expandera, vilket innebär att om du klickar på plustecknet framför någon av dem kommer du att hitta fler alternativ. Fliken Privatbostadsfastighet Under Privatbostadsfastighet finns inmatningen av förbättringar. Utgår du från en bostadsrätt står det Privatbostadsrätt i stället för Privatbostadsfastighet. Vid beräkning av Näringsfastighet, Lantbruk eller Delavyttring tillkommer även flikar för värdeminskningsavdrag och delavyttring. Kapitalvinstberäkning Nyhetsbrev november (11)

4 Mappen säljare Under mappen Säljare finns inmatningen för de aktuella säljarna i kalkylen. Här nedan finns personerna Karin och Hans Svensson. Säljaruppgifter och nytt uppskov ligger nu direkt under varje person på egna flikar. Mappen Resultat Under mappen Resultat kan du se varje säljares resultat. Här nedan väljer du att se resultat för Karin och Hans Svensson. Kapitalvinstberäkning Nyhetsbrev november (11)

5 Fliken Privatbostadsfastighet När du klickar på alternativet Privatbostadsfastighet kommer inmatningen att visas till höger. Här skiljer sig inte programmet från tidigare. Det som är nytt är att inmatningen av förbättringar nu ligger direkt under bostaden (klicka på plustecknet). Mappen Säljare När du klickar på mappen Säljare visas till höger en lista över säljarna. Här kan du stämma av vilka personer som är aktuella i kalkylen. Du kan lägga till eller ta bort personer i kalkylen. Vill du ändra ägarandelarna gör du det genom att markera en person och sedan längst ner under listan göra ändringen. Kapitalvinstberäkning Nyhetsbrev november (11)

6 Ursprungsbostad och ersättningsbostad När du klickat på plustecknet framför Säljare och ytterligare en gång på plustecknet framför namnet, i vårt exempel Karin Svensson, så kan du välja nya inmatningssidor för Säljaruppgifter eller Nytt uppskov. Här skiljer sig programmet från tidigare. Det som är nytt är att inmatningen av uppgifter från ursprungsbostad (säljaruppgifter) och ersättningsbostaden (nytt uppskov) ligger direkt under varje säljare. Säljaruppgifter Här finns inmatningsfält för den ursprungliga bostaden. Finns det gammalt uppskov att återföra ska du mata in det här. Om den avyttrade bostaden avyttrats 1990 eller tidigare ska du välja Återföring av uppskovsbelopp. Om den nu avyttrade bostaden köpts 1992 eller senare ska du välja Återföring av obeskattad vinst. Här finns tooltip med information till din hjälp. Tooltip är den gula textremsa du ser när du för markören över en ledtext. Du ska också fylla i till hur stor del bostaden har använts för eget/närståendes boende och vilken innehavstid det gäller, datumen skrivs ut på blankett K5/K6. Dessa datum kommer att kopieras till de datumfält som finns under Nytt uppskov och som tillhör ersättningsbostaden och kommer att fyllas i på uppskovsblanketten, Datumen överensstämmer i de flesta fall. Kapitalvinstberäkning Nyhetsbrev november (11)

7 Nytt uppskov Här har vi strukturerat upp inmatningen för uppskovsansökan. Relevanta fält till preliminärt respektive slutligt uppskov visas nu mer överskådligt. Permanentbostad Uppskov med kapitalvinst kan endast medges för permanentbostad. Vi tydliggör med röd text att du ska välja ett av alternativen för att komma vidare i inmatningen för uppskovsansökan. När du valt ett alternativ visas fler inmatningsfält. Kapitalvinstberäkning Nyhetsbrev november (11)

8 Nytt uppskov vid köp av ny bostad Välj mellan preliminärt eller slutligt uppskov. Preliminärt uppskov Preliminärt uppskov är det alternativ som är förinställt. För att få ett preliminärt uppskov med hela kapitalvinsten räcker det med att du uppfyller ett av nedanstående alternativ. Markera ett av alternativen och programmet beräknar nu ett preliminärt uppskovsbelopp och du kan skriva ut uppskovsblanketten Slutligt uppskov Första taxeringen Här väljer du att göra en beräkning för slutligt uppskov. Uppfyller man alla villkor för slutligt uppskov vid första taxeringen kan du härifrån direkt gå till datumfält för kontrakt och bosättning. Fyll också i anskaffningskostnaden för ersättningsbostaden så räknar programmet ut ett slutligt uppskovsavdrag. Kapitalvinstberäkning Nyhetsbrev november (11)

9 Andra taxeringen När slutligt uppskov inte kan erhållas vid första taxeringen ska du komplettera din deklaration vid andra taxeringen, för beräkning av slutligt uppskov. Beakta då följande alternativ. Läs noga igenom alternativen och se vad som passar in på just din situation. Observera att det finns ett nytt alternativ för att skriva ut 2252 samt knapparna Kopiera uppskovsuppgifter och Radera uppskovsuppgifter. Alternativ 1 Har du fått preliminärt uppskovsavdrag vid första taxeringen och sedan vill ansöka om slutligt uppskovsavdrag vid andra taxeringen ska du alltid bocka i detta alternativ. Alternativ 2 Kapitalvinstberäkning Nyhetsbrev november (11)

10 Nytt alternativ om du inte köper ersättningsbostad Har du fått preliminärt uppskovsavdrag och sedan inte anskaffar en ersättningsbostad eller bosätter dig där inom föreskriven tid, ska du återföra uppskovsavdraget som inkomst i deklarationen året efter det år du gjorde avdraget. Då ska du dessutom ta upp ett särskilt tillägg som motsvarar 10 procent av uppskovsavdraget. Bocka först för Alternativ 1, se bilden ovan, att preliminärt uppskov medgivits vid tidigare taxering. Därefter bockar du för Alternativ 2, jag har inte köpt någon ny ersättningsbostad eller inte bosatt mig där inom föreskriven tid. Preliminärt uppskovsavdrag plus särskilt tillägg ska återföras. Programmet skriver ut uppgifterna på blankett Programmet räknar ut det extra tillägget. Alternativ 3 Detta alternativ väljer du för de fall när fastigheten köpts tidigare än året före det år ursprungsbostaden såldes. Typfallet är när du flyttar ut permanent i den sedan tidigare ägda sommarstugan och lägger ned kostnader för ny-, till- eller ombyggnad. Alternativ 4 I vissa tvångsförsäljningsfall räcker det att delägarens vinst är kr istället för minst kr per delägare i normalfallet. Bockar du för Alternativ 4 tar programmet hänsyn till den lägre gränsen. Kopiera uppskov och Radera uppskov Funktionen för att kopiera uppskov har vi gjort tydligare och enklare. Samtidigt har vi lagt till möjligheten att radera uppskov. Längst ner på sidan för Nytt uppskov hittar du dessa knappar. Vi har lagt funktionerna efter inmatningen av uppgifter för varje person. Ofta har personerna olika ersättningsbostäder och då vill du kunna mata in uppgifter för var och en. Men i de fall då personerna köper gemensam ersättningsbostad kan du kopiera över samtliga uppgifter till en eller flera personer. När du vill radera alla uppskovsuppgifter för en eller flera personer kan du använda funktionen Radera uppskovsuppgifter. Kopiera uppskov Radera uppskov Kapitalvinstberäkning Nyhetsbrev november (11)

11 Nya meddelanden Vi har lagt till två meddelanderutor i Kapitalvinstberäkning, ett som är en påminnelse om att inte glömma bort att fråga säljaren om det finns ett gammalt uppskovsavdrag att återföra. Den andra meddelanderutan gör dig uppmärksam på om bostadsrätten ingår i en äkta eller oäkta förening. Återföring av obeskattad vinst Den sålda bostaden kan vara en s k ersättningsbostad. Det kan då finnas en obeskattad vinst (uppskovsavdrag) som nu ska återföras. Återföring av den obeskattade vinsten ska redovisas på blankett K5/K6 och det innebär att omkostnadsbeloppet ska minskas. Det belopp som ska återföras framgår av specifikationen till den skattskyldiges inkomstdeklaration. Skatteverket kan också ge upplysningar. För att inte glömma bort detta belopp har vi nu lagt in en fråga eller varning som en påminnelse för dig att fråga säljaren om det finns ett sådant belopp, d v s ett tidigare uppskov, att redovisa. Du kan välja att inte se detta meddelande genom att kryssa i Visa inte detta meddelande igen. Äkta bostadsrättsförening eller privatbostadsföretag I kalkylen Kapitalvinstbeskattning kan vi göra redovisning på deklarationsblankett K6. Det är endast försäljning av privatbostadsrätt som ska redovisas på denna blankett. Försäljning av andel i oäkta bostadsföretag redovisas däremot på blankett K4. Vi har inte längre några spärrar för att komma in i kalkylen utan du måste precis som tidigare veta om föreningen är äkta eller oäkta och avgöra om du kan redovisa försäljningen på en K6-blankett. Beroende på kommande blankettförändringar avvaktar vi med att lägga in möjligheten att redovisa på blankett K4. Du kan välja att inte se detta meddelande genom att kryssa i Visa inte detta meddelande igen. Kapitalvinstberäkning Nyhetsbrev november (11)

INFORMATION FRÅN VITEC

INFORMATION FRÅN VITEC INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Kapitalvinst Vitec Express VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL: 031360 61 00 KALMAR: BOX

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC

INFORMATION FRÅN VITEC INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Kapitalvinst För Mäklarsystem VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL: 031-360 61 00 KALMAR:

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC

INFORMATION FRÅN VITEC INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Kapitalvinst För Säljstöd VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL: 031-360 61 00 KALMAR: BOX

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2006:1520 Utkom från trycket den 29 december 2006 utfärdad den 20 december 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 11 juni 2010 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPARTER AA BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 18 maj 2009 i mål nr 295-08 och

Läs mer

Uppskovsavdrag, Avsnitt 29 637. 29 Uppskovsavdrag

Uppskovsavdrag, Avsnitt 29 637. 29 Uppskovsavdrag Uppskovsavdrag, Avsnitt 29 637 29 Uppskovsavdrag 47 kap. IL 45 kap. 27 IL 46 kap. 13 IL prop. 1999/2000:2 s. 566 570 prop. 2001/02:43 s. 50 52 och prop. 2003/04:19 s. 53 57 prop. 1993/94:45 Sammanfattning

Läs mer

14 Återföring av värdeminskningsavdrag

14 Återföring av värdeminskningsavdrag Återföring av värdeminskningsavdrag 985 14 Återföring av värdeminskningsavdrag Bestämmelserna om att gjorda värdeminskningsavdrag m.m. ska återföras om näringsfastigheter och näringsbostadsrätter avyttras

Läs mer

14 Återföring av värdeminskningsavdrag

14 Återföring av värdeminskningsavdrag 187 14 Återföring av värdeminskningsavdrag 26 kap. IL SOU 1997:2, del II, s. 244 Sammanfattning Bestämmelserna om att gjorda värdeminskningsavdrag m.m. ska återföras om näringsfastigheter och näringsbostadsrätter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2007:1419 Utkom från trycket den 28 december 2007 utfärdad den 18 december 2007. Enligt riksdagens beslut 1 (1999:1229) 2

Läs mer

14 Återföring av värdeminskningsavdrag

14 Återföring av värdeminskningsavdrag 14 Återföring av värdeminskningsavdrag 189 26 kap. IL SOU 1997:2, del II, s. 244 Sammanfattning Bestämmelserna om att gjorda värdeminskningsavdrag m.m. ska återföras om näringsfastigheter och näringsbostadsrätter

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Promemoria om utökade möjligheter till uppskovsavdrag vid bostadsbyte

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Promemoria om utökade möjligheter till uppskovsavdrag vid bostadsbyte Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Promemoria om utökade möjligheter till uppskovsavdrag vid bostadsbyte 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Författningsförslag...3 2.1 Förslag

Läs mer

14 Återföring av värdeminskningsavdrag

14 Återföring av värdeminskningsavdrag Återföring av värdeminskningsavdrag 185 14 Återföring av värdeminskningsavdrag 26 kap. IL SOU 1997:2, del II, s. 244 Sammanfattning Bestämmelserna om att gjorda värdeminskningsavdrag m.m. ska återföras

Läs mer

Försäljning av bostadsrätt 4

Försäljning av bostadsrätt 4 SKV 321 utgåva 7 Försäljning av bostadsrätt Information, exempel och blanketter I den här broschyren beskriver vi hur du som har sålt din bostads rätt 2007 ska deklarera försäljningen. Du re do vi sar

Läs mer

29 Uppskovsavdrag. 29.1 Förutsättningar för uppskovsavdrag. Uppskovsavdrag 569

29 Uppskovsavdrag. 29.1 Förutsättningar för uppskovsavdrag. Uppskovsavdrag 569 Uppskovsavdrag 569 29 Uppskovsavdrag 29.1 Förutsättningar för uppskovsavdrag Den som avyttrat sin permanentbostad (ursprungsbostaden) den 8 september 1993 eller senare och förvärvar en annan bostad (ersättningsbostaden)

Läs mer

Bilaga 1 En avskaffad uppskovsrätt

Bilaga 1 En avskaffad uppskovsrätt *Skatteverket PROMEMORIA Datum Bilaga till dnr 2012-12-17 131-203632-12/1152 Bilaga 1 En avskaffad uppskovsrätt www.skatteverket.se Postadress Skatteverket E-postadress 171 94 SOLNA 0771-567 567 huvudkontoret@skatteverket.se

Läs mer

29 Uppskovsavdrag. 29.1 Förutsättningar för uppskovsavdrag

29 Uppskovsavdrag. 29.1 Förutsättningar för uppskovsavdrag 563 29 Uppskovsavdrag 29.1 Förutsättningar för uppskovsavdrag Den som avyttrat sin permanentbostad (ursprungsbostaden) och förvärvar en annan bostad (ersättningsbostaden) som han flyttar till, kan få uppskov

Läs mer

SKV 252 utgåva Information om blankett K12

SKV 252 utgåva Information om blankett K12 SKV 252 utgåva 6 2017 Information om blankett K12 Vem ska lämna blankett K12? Onoterat företag Du ska lämna blankett K12 som en bilaga till Inkomstdeklaration 1 om du har fått utdelning från ett onoterat

Läs mer

Slopande av särskilt tillägg vid återföring av preliminärt uppskovsbelopp

Slopande av särskilt tillägg vid återföring av preliminärt uppskovsbelopp *Skatteverket PROMEMORIA Datum Bilaga till dnr: 131 625836-08/113 2008-10-27 Promemoria Slopande av särskilt tillägg vid återföring av preliminärt uppskovsbelopp www.skatteverket.se Postadress Telefon

Läs mer

Försäljning av småhus 4

Försäljning av småhus 4 SKV 379 utgåva 14 Försäljning av småhus Information, exempel och blanketter I den här broschyren beskriver vi hur du som har sålt ditt småhus 2007 ska deklarera försäljningen. Med småhus menar vi villa,

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 11 juni 2010 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Advokat Björn Sahlin Advokatfirman Wåhlin HB Box 11909 404 39 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad

Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad Lagrådsremiss Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 19 oktober 2006 Anders Borg Fredrik Löfstedt (Finansdepartementet)

Läs mer

DOM 2011-04-13 Meddelad i Stockholm

DOM 2011-04-13 Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 02 DOM 2011-04-13 Meddelad i Stockholm Mål nr 4841-10 1 KLAGANDE AA Ombud: Anders Simonsson Burenstam & Partners AB Nybrogatan 11 114 39 Stockholm MOTPART Skatteverket ÖVERKLAGAT

Läs mer

Försäljning av näringsfastighet

Försäljning av näringsfastighet Utgiven 2002 av Riksskatteverket RSV 313 utgåva 6 Skattemyndigheten informerar Försäljning av näringsfastighet Den här foldern förklarar de skatteregler som gäller för fysiska personer och dödsbon som

Läs mer

Försäljning av bostadsrätt 4

Försäljning av bostadsrätt 4 SKV 321 utgåva 8 Försäljning av bostadsrätt Information, exempel och blanketter I den här broschyren beskriver vi bland annat hur du som har sålt din bostadsrätt 2008 ska deklarera försäljningen och hur

Läs mer

Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad

Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad Promemoria 2006-06-27 Fi2006/3177 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för kapitalbeskattning och skatteadministration Promemoria Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring

Läs mer

Försäljning av bostadsrätt 4

Försäljning av bostadsrätt 4 SKV 321 utgåva 9 Försäljning av bostadsrätt Information, exempel och blanketter I den här broschyren beskriver vi bland annat hur du som har sålt din bostadsrätt 2009 ska deklarera försäljningen och hur

Läs mer

Inkomst av kapital AXEL HILLING

Inkomst av kapital AXEL HILLING Inkomst av kapital AXEL HILLING Syfte Att presentera den grundläggande strukturen för svensk kapitalinkomstbeskattning. Förmedla förståelse för nämnda struktur. Disposition Inkomst av kapital Löpande kapitalavkastning

Läs mer

Försäljning av småhus 4

Försäljning av småhus 4 SKV 379 utgåva 15 Försäljning av småhus Information, exempel och blanketter I den här broschyren beskriver vi bland annat hur du som har sålt ditt småhus 2008 ska deklarera försäljningen och hur du begär

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2010 ref. 55

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2010 ref. 55 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2010 ref. 55 Målnummer: 2536-09 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2010-06-11 Rubrik: Två bostadsrättslägenheter som sammanslagits till en bostad har inte ansetts kunna utgöra

Läs mer

Försäljning av småhus och ägarlägenhet 4

Försäljning av småhus och ägarlägenhet 4 SKV 379 utgåva 16 Försäljning av småhus och ägarlägenhet Information, exempel och blanketter I den här broschyren beskriver vi bland annat hur du som har sålt ditt småhus (villa, kedjehus, radhus eller

Läs mer

Försäljning av bostadsrätt

Försäljning av bostadsrätt SKV 321 utgåva 12 Försäljning av bostadsrätt Information, exempel och blanketter I den här broschyren beskriver vi bland annat hur du som har sålt din bostadsrätt 2012 ska deklarera försäljningen och hur

Läs mer

Försäljning av bostadsrätt

Försäljning av bostadsrätt SKV 321 utgåva 11 Försäljning av bostadsrätt Information, exempel och blanketter I den här broschyren beskriver vi bland annat hur du som har sålt din bostadsrätt 2011 ska deklarera försäljningen och hur

Läs mer

Försäljning av småhus

Försäljning av småhus SKV 379 utgåva 19 Försäljning av småhus Information, exempel och blanketter I den här broschyren beskriver vi bland annat hur du som har sålt ditt småhus (villa, kedjehus, radhus eller fritidshus) eller

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-11-07

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-11-07 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-11-07 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Ändrade regler för uppskov med

Läs mer

Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad

Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad Augusti 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Lagförslag... 4 1.1 Förslag

Läs mer

Försäljning av småhus och ägarlägenhet 4

Försäljning av småhus och ägarlägenhet 4 SKV 379 utgåva 17 Försäljning av småhus och ägarlägenhet Information, exempel och blanketter I den här broschyren beskriver vi bland annat hur du som har sålt ditt småhus (villa, kedjehus, radhus eller

Läs mer

Hur man deklarerar sin bostad i utlandet

Hur man deklarerar sin bostad i utlandet SKV 398 utgåva 14 Hur man deklarerar sin bostad i utlandet Denna broschyr vänder sig till dig som är bosatt i Sverige eller vistas här stadigvarande, och som direkt eller indirekt äger en bostad utomlands.

Läs mer

Blanketten ska inte lämnas till Skatteverket

Blanketten ska inte lämnas till Skatteverket men bör sparas eftersom Skatteverket kan begära in en redogörelse hur kapitalunderlagen har beräknats. Siffror i ring se bifogade upplysningar på sidan 5. A. Räntefördelning kapitalunderlag Vid denna beräkning

Läs mer

Användarnytt Mamut Skatt Norstedts Start 2011.C.1 Mamut Skatt Norstedts Standard 2011.C.1

Användarnytt Mamut Skatt Norstedts Start 2011.C.1 Mamut Skatt Norstedts Standard 2011.C.1 Användarnytt Mamut Skatt Norstedts Start 2011.C.1 Mamut Skatt Norstedts Standard 2011.C.1 Välkommen till version 2011.C.1 av Mamut Skatt Norstedts. Mamut Skatt Norstedts Start 2011.C.1 och Mamut Skatt

Läs mer

Blanketten ska inte lämnas till Skatteverket

Blanketten ska inte lämnas till Skatteverket Blanketten ska inte lämnas till Skatteverket men bör sparas eftersom Skatteverket kan begära in en redogörelse hur kapitalunderlagen har beräknats. Siffror i ring se bifogade upplysningar på sidan 5. Beräkning

Läs mer

Särskilda uppskovsregler vid betydande samhällsförflyttning

Särskilda uppskovsregler vid betydande samhällsförflyttning Finansdepartementet Fi2017/04439/S1 Skatte- och tullavdelningen Särskilda uppskovsregler vid betydande samhällsförflyttning November 2017 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Lagförslag... 4 1.1

Läs mer

37 kap. 17 och 18 samt 39 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229)

37 kap. 17 och 18 samt 39 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2019 ref. 7 Kontinuiteten i beskattningen enligt reglerna om kvalificerade fusioner ska ges företräde framför beskattningsordningen för privatbostadsföretag. Förhandsbesked om inkomstskatt. 37 kap.

Läs mer

Hur man deklarerar sin bostad i utlandet

Hur man deklarerar sin bostad i utlandet Hur man deklarerar sin bostad i utlandet Den här broschyren vänder sig till dig som: bor, eller vistas stadigvarande i Sverige direkt eller indirekt äger en bostad utomlands inte är en juridisk person.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (9) meddelad i Stockholm den 18 februari 2019 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE Stockholms Kooperativa Bostadsförening, 702001-1735 Box 850

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC. Projektmodulen

INFORMATION FRÅN VITEC. Projektmodulen INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Din guide till Projektmodulen I VITEC SÄLJSTÖD MARS 2013 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL:

Läs mer

Bostadsrätt och andelsrätt

Bostadsrätt och andelsrätt UTBILDNINGSMATERIAL FRÅN VITEC VITEC Bostadsrätt och andelsrätt Vitec Säljstöd, maj 2014 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA

Läs mer

Nyheter i Norstedts Skatt 2011.2/B

Nyheter i Norstedts Skatt 2011.2/B Nyheter i Norstedts Skatt 2011.2/B Ann-Charlotte Salander - Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Skatt som innehåller en del blankettförändringar och uppdaterade modulberäkningar. Förutom

Läs mer

19 Ersättningsfonder

19 Ersättningsfonder 19 er er 1117 Bestämmelserna om ersättningsfonder finns i 31 kap. IL. De äldre reglerna om eldsvådefonder och om uppskov med beskattning av realisationsvinst användes i speciella situationer. Det typiska

Läs mer

Vem äger bostadsrätten? om lagar och förordningar

Vem äger bostadsrätten? om lagar och förordningar Vem äger bostadsrätten? om lagar och förordningar Din bostadsrätt En bostadsrättslägenhet övergår till ny bostadsrättshavare på flera olika sätt. Det vanligaste är genom köp. Andra exempel är gåva, bodelning

Läs mer

19 Ersättningsfonder

19 Ersättningsfonder er 309 19 er 31 kap. IL prop. 1999/2000:2 Sammanfattning Bestämmelserna om ersättningsfonder finns i 31 kap. IL och motsvarar i stort de äldre reglerna om eldsvådefonder och uppskov med beskattning av

Läs mer

Skatteverkets författningssamling

Skatteverkets författningssamling Skatteverkets författningssamling ISSN 1652-1420 * Skatteverkets föreskrifter om e-tjänsten Inkomstdeklaration 1; beslutade den 9 mars 2009. Inkomsttaxering Utkom från trycket den 13 mars 2009 Skatteverket

Läs mer

Utdelning - bostadsförmån

Utdelning - bostadsförmån Utdelning - bostadsförmån Om du är medlem Jt ett oäkta bostadsföretag är din andel en delägarrätt. Utdelning på en delägarrätt är skatcepliktig. AU utdelning du får jfrån föreningen i form av t.ex. kontanter

Läs mer

Välkommen till deklarationsträff!

Välkommen till deklarationsträff! Välkommen till deklarationsträff! i samarbete med Vi hjälper dig med hela din ekonomi Det är mycket att tänka på när man har köpt en ny bostad. Det är en stor investering med många beslut. Varje dag påverkas

Läs mer

Filöverföring, enstaka deklaration

Filöverföring, enstaka deklaration Filöverföring, enstaka deklaration Öppna den deklaration du vill skicka. Gå till Verktyg Skapa SRU-filer för inlämning. Du kommer nu till en guide i tre steg. Steg 1, Information om uppgiftslämnaren Första

Läs mer

Försäljning av bostadsrätt

Försäljning av bostadsrätt Deklarera 2015 Försäljning av bostadsrätt Broschyren innehåller även information om uppskov. Innehållsförteckning Deklarera försäljning av bostadsrätt 2 Olika sätt att lämna blankett K6 3 Hur du beräknar

Läs mer

SRU-hantering i Byra. Innehåll. Supportmanual Byrå. SRU-hantering

SRU-hantering i Byra. Innehåll. Supportmanual Byrå. SRU-hantering i Byra Innehåll Inställningar... 2 Klarmarkera SRU... 4 Meddelanden i SRU-status... 6 Filen är utcheckad... 6 Ingen deklarationsfil funnen... 6 För många filer... 7 Filen är inte lagrad i en deklarationsversion...

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av om mäklaren har agerat i strid med god fastighetsmäklarsed

Läs mer

Nyheter i Norstedts Skatt 2011.3/C

Nyheter i Norstedts Skatt 2011.3/C Nyheter i Norstedts Skatt 2011.3/C Ann-Charlotte Salander - Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Skatt som innehåller fastställda deklarationsblanketter samt påslagen anstånds- och SRU-funktionalitet.

Läs mer

Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 29 september 2016 Magdalena Andersson Johanna Mihaic

Läs mer

Nyhetsbrev från Visma Spcs

Nyhetsbrev från Visma Spcs / Proffs version 2006.2 Av Anders Andersson och Jan-Erik W Persson Innehåll Skatteverkets nya blanketter inlagda i programmet 2 Överföringskontroll ger besked 2 Blankettändringar och överföringar i version

Läs mer

Särskilda uppskovsregler vid betydande samhällsförflyttning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Särskilda uppskovsregler vid betydande samhällsförflyttning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Särskilda uppskovsregler vid betydande samhällsförflyttning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 mars 2018 Magdalena Andersson Johanna Mihaic (Finansdepartementet)

Läs mer

Filöverföring, enstaka deklaration

Filöverföring, enstaka deklaration Filöverföring, enstaka deklaration Bra att veta vid generering av SRU-filer Enstaka deklaration Du kan generera SRU-filer för en deklaration i taget. Detta för att du t ex i samband med färdigställandet

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC. Projektmodulen

INFORMATION FRÅN VITEC. Projektmodulen INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Din guide till Projektmodulen I VITEC SÄLJSTÖD APRIL 2014 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA

Läs mer

4 Inkomst av fastighet

4 Inkomst av fastighet 271 4 Inkomst av fastighet 4.1 Allmänt om innehav av bostad utomlands Bostad utomlands kan hänföras till följande tre huvudkategorier. 1. Direktägd fastighet, som i sin tur kan indelas i: a) Privatbostadsfastighet,

Läs mer

Lämna deklarationer elektroniskt (filöverföring) beskattningsår 2015

Lämna deklarationer elektroniskt (filöverföring) beskattningsår 2015 Lämna deklarationer elektroniskt (filöverföring) beskattningsår 2015 Använder du HKU (Hogia Kund- och Uppdragshanterare) ska SRU-genereringen göras från HKU. Ett separat instruktionsdokument finns på Kundtorget.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 8 december 2014 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 23 januari 2013 i mål

Läs mer

SCB Räkenskapssammandrag

SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag 1 1. KOMMA IGÅNG MED PROGRAMMET... 2 1.1 ÖVERSIKT FÖRBEREDELSER... 2 1.2 STARTA PROGRAMMET... 3 1.3 ÖVERSIKT SCB MENY... 5 1.4 INSTÄLLNINGAR... 6 1.5 KOLUMNER...

Läs mer

Användarnytt Norstedts Skatt Proffs 2009.4

Användarnytt Norstedts Skatt Proffs 2009.4 Användarnytt Norstedts Skatt Proffs 2009.4 Ann-Charlotte Salander - Produktchef I version 2009.4 är programmet fortsatt uppdaterat för taxeringen 2009. Nyheter i version 2009.4. Beräkningshjälp till schablonintäkt

Läs mer

Skatteregler för bostadsrättsföreningar

Skatteregler för bostadsrättsföreningar SKV 378 utgåva 3 Skatteregler för bostadsrättsföreningar och deras medlemmar Broschyren vänder sig till bostadsrättsföreningar och deras medlemmar och behandlar de skattefrågor som är aktuella antingen

Läs mer

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 659 35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall prop. 1999/2000:2 Del 2, s. 600-604 prop. 1995/96:109, s. 94-95 prop. 1992/93:151 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Uppskovsbelopp - en studie av dagens och framtida problem samt förslag på dess lösningar

Uppskovsbelopp - en studie av dagens och framtida problem samt förslag på dess lösningar JURIDISKA FAKULTETEN vid Lunds universitet Louise Hagberg Uppskovsbelopp - en studie av dagens och framtida problem samt förslag på dess lösningar Examensarbete 20 poäng Handledare Lars Pelin Skatterätt

Läs mer

Hur man deklarerar sin bostad i utlandet

Hur man deklarerar sin bostad i utlandet SKV 398 utgåva 12 Hur man deklarerar sin bostad i utlandet Denna broschyr vänder sig till dig som är bosatt i Sverige eller vistas här stadigvarande, och som direkt eller indirekt äger en bostad i utlandet.

Läs mer

Skatteregler för bostadsrättsföreningar

Skatteregler för bostadsrättsföreningar SKV 378 utgåva 4 Skatteregler för bostadsrättsföreningar och deras medlemmar Broschyren vänder sig till bostadsrättsföreningar och deras medlemmar och behandlar de skattefrågor som är aktuella antingen

Läs mer

Norstedts Skatt Proffs 2010.3 Norstedts Skatt Företag 2010.C Norstedts Skatt Privat 2010.C

Norstedts Skatt Proffs 2010.3 Norstedts Skatt Företag 2010.C Norstedts Skatt Privat 2010.C Norstedts Skatt Proffs 2010.3 Norstedts Skatt Företag 2010.C Norstedts Skatt Privat 2010.C Ann-Charlotte Salander - Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Skatt som innehåller fastställda

Läs mer

Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad (prop. 2006/07:19)

Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad (prop. 2006/07:19) Skatteutskottets betänkande 2006/07:SkU7 Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad (prop. 2006/07:19) Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag om ändrade

Läs mer

Skatteregler för bostadsrättsföreningar

Skatteregler för bostadsrättsföreningar SKV 378 utgåva 7 Skatteregler för bostadsrättsföreningar och deras medlemmar Broschyren vänder sig till bostadsrättsföreningar och deras medlemmar och behandlar de skattefrågor som är aktuella antingen

Läs mer

Vi arbetar ständigt med att förbättra CSP plattformen och till denna release har vi lagt mycket tid på att förbättra prestandan i systemen.

Vi arbetar ständigt med att förbättra CSP plattformen och till denna release har vi lagt mycket tid på att förbättra prestandan i systemen. Release Notes 5.2 CSP Vi arbetar ständigt med att förbättra CSP plattformen och till denna release har vi lagt mycket tid på att förbättra prestandan i systemen. Alla system på CSP-plattformen CABAS och

Läs mer

Anståndsguide Norstedts Klient

Anståndsguide Norstedts Klient Anståndsguide Norstedts Klient Finns i Norstedts Klient under menyn Åtgärder Anståndsguide eller klicka på ikonen i verktygsraden Du måste börja med att markera för vilka klienter du vill göra anstånd.

Läs mer

Boka visning internet

Boka visning internet INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Boka visning internet Handledning MAJ 2014 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL: 031-360

Läs mer

Försäljning av småhus

Försäljning av småhus SKV 379 utgåva 18 Försäljning av småhus Information, exempel och blanketter I den här broschyren beskriver vi bland annat hur du som har sålt ditt småhus (villa, kedjehus, radhus eller fritidshus) eller

Läs mer

6. Skapa kontrolluppgiftsregister

6. Skapa kontrolluppgiftsregister 6. Skapa kontrolluppgiftsregister Välj att arbeta i det föregående året databasen för inkomstår 2013. Löneprogrammet hanterar kontrolluppgift KU10. Som arbetsgivare ska du lämna kontrolluppgifter för alla

Läs mer

Inkomstdeklaration 1 2015 Inkomståret 2014

Inkomstdeklaration 1 2015 Inkomståret 2014 Inkomstdeklaration 1 2015 Inkomståret 2014 Senast den 4 maj 2015 ska deklarationen finnas hos Skatteverket. Namn och adress är keramiker och hälftenägare till en keramisk verkstad som drivs i handelsbolagsform.

Läs mer

Regeringens proposition 2003/04:19

Regeringens proposition 2003/04:19 Regeringens proposition 2003/04:19 Vissa skattefrågor rörande fastigheter och bostadsrätter Prop. 2003/04:19 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 16 oktober 2003 Margareta

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Import från Visma Administration eller annat bokföringsprogram

Import från Visma Administration eller annat bokföringsprogram Import från Visma Administration eller annat bokföringsprogram Detta dokument beskriver hur du exporterar en SIE-fil från bokföringen och sedan importerar till Visma Skatteprogram. För enskild firma är

Läs mer

Regeringens proposition 1993/94:45

Regeringens proposition 1993/94:45 Regeringens proposition 1993/94:45 om uppskovsregler vid bostadsbyten, m.m. ~ ~ Prop. 1993/94:45 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 7 oktober 1993 Carl Bildt Bo Lundgren

Läs mer

4 Inkomst av fastighet

4 Inkomst av fastighet 267 4 Inkomst av fastighet Inkomstskatt SOU 1989:33 och 34, prop. 1989/90:110, SkU30, SFS 1990:651 f. Prop. 1990/91:54, SkU10, SFS 1990:1421 Prop. 1993/94:45, SkU15, SFS 1993:1543 Prop. 1993/94:50, SkU15,

Läs mer

Din guide till. Digitala assistenten

Din guide till. Digitala assistenten Din guide till Digitala assistenten Dec 2012 Innehåll SÅ HÄR SÄTTER DU DIGITALA ASSISTENTEN I ARBETE... 3 Steg 1 Skapa en ny kalenderhändelse... 3 Steg 2 Välj vad du vill att Digitala assistenten ska göra...

Läs mer

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 653 35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 51 kap. IL SkU 1992/93:20, prop. 1992/93:151 SkU 1995/96:20, prop. 1995/96:109 s. 94 95 SkU 1999/2000:2, 5 och 8, prop. 1999/2000:2 Del 2, s. 600

Läs mer

Right On Target (ROT) annonsering

Right On Target (ROT) annonsering UTBILDNINGSMATERIAL FRÅN VITEC VITEC Right On Target (ROT) annonsering Juni 2014 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL:

Läs mer

Rådgivningsavdelningen informerar om

Rådgivningsavdelningen informerar om Rådgivningsavdelningen informerar om Kapitalvinstbeskattning och uppskov vid försäljning av småhus Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära

Läs mer

4 Inkomst av fastighet

4 Inkomst av fastighet 267 4 Inkomst av fastighet 4.1 Allmänt om innehav av bostad utomlands Bostad utomlands kan hänföras till följande tre huvudkategorier. 1. Direktägd fastighet, som i sin tur kan indelas i: a) privatbostadsfastighet,

Läs mer

Alla tilläggsmoduler är tillgängliga i första versionen för säsongen!

Alla tilläggsmoduler är tillgängliga i första versionen för säsongen! Användarnytt Norstedts Skatt Proffs 2010.1 Norstedts Skatt Företag 2010.A Norstedts Skatt Privat 2010.A Ann-Charlotte Salander - Produktchef Nyheter i versionen Välkommen till en ny version av Norstedts

Läs mer

Försäljning av småhus

Försäljning av småhus Deklarera 2014 Försäljning av småhus Broschyren innehåller även information om uppskov. Innehållsförteckning Deklarera försäljning av småhus och ägarlägenheter 2 Olika sätt att lämna blankett K5 3 Hur

Läs mer

Kapitalvinstbeskattning och uppskov vid försäljning av småhus

Kapitalvinstbeskattning och uppskov vid försäljning av småhus Rådgivningsavdelningen informerar om Kapitalvinstbeskattning och uppskov vid försäljning av småhus Villaägarnas Riksförbund 2014 Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729)

Läs mer

Försäljning av bostadsrätt

Försäljning av bostadsrätt SKV 321 utgåva 16 2017 Försäljning av bostadsrätt Broschyren innehåller även information om uppskov. Innehåll Deklarera försäljning av bostadsrätt... 3 I vilka fall ska jag deklarera överlåtelsen?...3

Läs mer

Uppgifter från delägare m.fl. i fåmansföretag Blankett K10

Uppgifter från delägare m.fl. i fåmansföretag Blankett K10 Uppgifter från delägare m.fl. i fåmansföretag Blankett K10 Vilka ska lämna blanketten? Blanketten ska lämnas av delägare i fåmansföretag företagsledare samt närstående till företagsledare och delägare

Läs mer

Användarnytt Mamut Skatt Norstedts Start 2010.C.2 Mamut Skatt Norstedts Standard 2010.C.2

Användarnytt Mamut Skatt Norstedts Start 2010.C.2 Mamut Skatt Norstedts Standard 2010.C.2 Användarnytt Mamut Skatt Norstedts Start 2010.C.2 Mamut Skatt Norstedts Standard 2010.C.2 Välkommen till de första versionerna av Mamut Skatt Norstedts. Programmet är framtaget i samarbete med Norstedts

Läs mer

Beskattning av ersättningar för markintrång m.m.

Beskattning av ersättningar för markintrång m.m. SKV 254 utgåva 1 Beskattning av ersättningar för markintrång m.m. I den här broschyren kan du läsa om hur du redovisar ersättningar för markintrång och skador som uppkommit på din fastighet vid byggnation

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2002:536 Utkom från trycket den 11 juni 2002 utfärdad den 30 maj 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om inkomstskattelagen

Läs mer