Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 Datum Diarie nr År/löp nr Sidan 1 av 6 Rubrik redovisande dokument Landstingets insatser i länets familjecentraler Omfattar område/verksamhet/enhet Primärvård Landstingets insatser i länets familjecentraler Sammanfattande rapport av följsamhet till principöverenskommelsen

11 Rubrik redovisande dokument Landstingets insatser i länets familjecentraler Datum Diare nr alt. år/löp nr 2013 Sidan 2 av 6 1. Bakgrund Landstingsstyrelsen beslutade den 10 april 2013 att genomföra en uppföljning av hur verksamheten med Familjecentraler fungerar i länet, enligt principöverenskommelsen från 2010 mellan Regionförbundet, Landstinget och länets kommuner (bifogas). Den landstingsdrivna Primärvården har, tillsammans med Hälsovalenheten, genomfört uppföljning på respektive vårdcentral, detta avrapporterades vid Nämnden för Primärvård och Folktandvård den 25 oktober Familjecentral enlig överenskommelse 2.1 Syfte Syftet med familjecentral är att: ha ett hälsofrämjande och förebyggande perspektiv ha en mötesplats med lättillgängligt stöd från samhällets olika aktörer arbeta utifrån barnkonventionen med barnet och familjen bästa i centrum med nationella folkhälsomålen som grund trygga jämlika villkor Respektive kommun svarar för etablering och drift i enlighet med syfte och inriktningsmål i överenskommelsen. Örebro läns landsting (ÖLL) deltar i familjecentralen med mödra- och barnhälsovård som en integrerad del av den ordinarie verksamheten. På varje Familjecentral ska det finnas en styrgrupp och en samordnare. 2.2 Finansiering Respektive avtalspart i överenskommelsen svarar för: egna personalkostnader egna lokalkostnader egen verksamhetsspecifik utrustning, förbrukningsmateriel, utbildning & handledning övriga omkostnader enligt en fördelning som överenskommits i förväg. 3. Genomförande De offentligt drivna vårdcentralerna har, utifrån nedanstående frågeställningar, lämna uppgifter kring hur de arbetar enligt principöverenskommelsen. Frågeställningar: Finns fastställd målbeskrivning? Finns en uppdaterad verksamhetsplan? Hur sker uppföljning av verksamheten? Är syftet uppnått dvs har familjecentralen blivit en mötesplats mellan förändrar, barn och företrädare för vård o omsorg? Är principöverenskommelsen tillämplig sker samverkan enligt överenskommelsen? Övriga synpunkter som du vill tillägga?

12 Rubrik redovisande dokument Landstingets insatser i länets familjecentraler Datum Diare nr alt. år/löp nr 2013 Sidan 3 av 6 4. Utveckling av Familjecentraler Det finn tre former av Familjecentral inom Primärvården där vi på olika sätt följer principöverenskommelsen. Definitionen av detta utgår från verksamhetschefens egen bedömning i relation till syftet i principöverenskommelsen. De som följder den - 11 vårdcentraler De som delvis följer den 2 vårdcentraler De som har ett familjecentralsliknande arbetssätt men inte följer principöverenskommelsen 2 vårdcentraler 10 vårdcentraler som har ingen en Familjecentral; Tybble, Skebäck, Adolfsberg, Lillån, Karla, Frövi/Fellingsbro, Karolina, Brickegården, Kopparberg, Storå. 4.1 Vårdcentraler som arbetar enligt överenskommelsen Brickebacken Målbeskrivning, verksamhetsplan och uppföljning finns och är uppdaterad Samverkan sker enligt överenskommelse Det finns ett förbättringsarbete att göra angående samverkan och för att locka fler till FC Laxå Verksamhetsplan finns men är inte uppdaterad. Regelbundna möten sker i styrgrupp (v-chef vårdcentral, kyrkoherden, chef IFO, skolchef). Bra och välfungerande FC med samarbete mellan bm, bvc, kurator, förskollärare. Arbetar utifrån överenskommelsen, det enda som saknas är rollen samordnare Synpunkt: FC har begränsade resurser och är därför begränsad till barn 0-5 år åringar behöver också insatser. Detta diskuteras. Olaus Petri Målbeskrivning och verksamhetsplan finns. Uppföljning sker vid ledningsmöte 4 ggr/år samt i verksamhetsberättelse. OP deltar i begränsad omfattning med bvc-sköterska 2 ggr/v. Personal från FC deltar i föräldrautbildning. Samverkan sker enligt överenskommelsen. Brytning med kyrkan (lokal) är på gång. Fortsatt samverkan mellan Op och kommunen i nya lokaler efter ombyggnation. Varberga Målbeskrivning och verksamhetsplan finns. Uppföljning sker vid möten på FC, möten med v-chef vårdcentral, kommun. Syftet uppfylls och överenskommelsen följs. Samarbetet fungerar mycket bra!

13 Rubrik redovisande dokument Landstingets insatser i länets familjecentraler Datum Diare nr alt. år/löp nr 2013 Sidan 4 av 6 Mikaeli Målbeskrivning och verksamhetsplan finns. Uppföljning sker vid möten med personal från kommun och landsting samt chef på FC, v-chef vårdcentral. Möte med gruppen 1 ggr/år för att utarbetar verksamhetsrapport och verksamhetsplan. Syftet uppfylls och överenskommelsen följs. Lindesberg Målbeskrivning och verksamhetsplan finns. Uppföljning sker vid styrgruppsmöten möten med v-chef vårdcentral och kommun. Möten sker även med samordnare, de som jobbar på FC sk månadsmöten. Syftet uppfylls och överenskommelsen följs. Synpunkt: FC behöver större lokaler Askersund Målbeskrivning och verksamhetsplan finns. Uppföljning sker vid möten med ledningsgruppen minst 1 ggr/termin. Syftet uppfylls och överenskommelsen följs. Har arbetat fram en gemensam värdegrund: Vi skapar förtroende genom att vara lyhörda, öppna, samspelta och engagerade för familjens bästa. Hos oss är båda föräldrarna lika viktiga och vi har samma förväntningar på båda. Ängen Målbeskrivning och verksamhetsplan finns. Uppföljning sker enligt överenskommelsen. Syftet uppfylls och överenskommelsen följs. En mycket välfungerande FC Odensbacken Målbeskrivning och verksamhetsplan finns. Uppföljning sker genom regelbundna möten med ledning och personal. Enkät görs till besökarna. Syftet uppfylls och överenskommelsen följs. FC är välbesökt. Fr o m i höst kommer MVC flytta in på FC. Pilgården Målbeskrivning och verksamhetsplan finns. KAFO-uppföljning gjordes 2012, styrgrupp träffas 1-2 ggr/termin för avstämning. Arbetsgrupp träffas på arbetslunch varje vecka. Syftet uppnås. Brukar även ta riskfamiljer till familjecentralen, för att hjälpa dem etablera en kontakt tex kvinnor från andra länder, med begränsat socialt nätverk i kommunen. Familjecentralen är mycket välbesökt i Degerfors. Arbetar utifrån överenskommelsen FC är en lysande verksamhet där man kan förebygga och fånga problem tidigt i livet. Vår samverkan fungerar utmärkt och är en välfungerande arena. Ett problem är att förvaltningarna ibland, i spartider, på politisk nivå talar om att dra in personella resurser, även om det hittills inte blivit verkställt. Då verksamheten inte är lagstadgad lever den, enligt min uppfattning, under ett ständigt sparhot från kommunens sida.

14 Rubrik redovisande dokument Landstingets insatser i länets familjecentraler Datum Diare nr alt. år/löp nr 2013 Sidan 5 av 6 Kumla Målbeskrivning och verksamhetsplan finns. I huvudsak utgår man från ett framtaget samverkansavtal som togs fram när verksamheten startade. Just nu har man inne en extern konsult som har uppgift att se över ledning och styrning. Syftet med Familjecentralen är uppnått. Man når alla 0-6 åringar i Kommunen Följer principöverenskommelsen. Välfungerande familjecentral under kontinuerlig utveckling 4.2 Vårdcentraler som till viss del arbetar enligt överenskommelsen Baggängen Har en FC intill lokalmässigt MVC- och BVC-personal arbetar där enligt uppdraget Har haft resursbrist varför de inte deltagit i möten på FC fullt ut. Deltar i planering för en gemensam FC där alla vårdcentraler i Karlskoga ska ingå Nora Målbeskrivning och verksamhetsplan finns men är inte uppdaterad. Kommer att uppdateras då det blir klart att FC ska få nya lokaler. Uppföljning sker på regelbundna träffar med styrgruppen för FC, v-chef för BUN och vårdcentralen deltar. Syftet att vara en mötesplats uppfylls och samverkan sker med kommunen. 4.3 Vårdcentraler som inte arbetar enligt överenskommelsen Hallsberg Har ett visst samarbete med kommunen där de nyligen haft ett möte med öppna förskolan för en lägesavstämning. Samverkan enligt överenskommelsen uppfylls inte i dagsläget. Vårdcentralen vill att en Familjecentral i Hallsberg skapas. Kommunen är intresserad. Hällefors Mötesplatsen idag är i kyrkans lokaler Kommun och landsting är nya i styrgruppen. Kommunen har svårt att uppfylla sin del och det ligger ett förslag i Hällefors kommun om att lägga ned verksamheten. Vårdcentralen deltar med MVC samt BVC resurser. Samarbetet är svårt få till trots välvillig inställning från alla parter.

15 Rubrik redovisande dokument Landstingets insatser i länets familjecentraler Datum Diare nr alt. år/löp nr 2013 Sidan 6 av 6 5. Utveckling mot fler Familjecentraler Nora Projektering, ritningar, tillstånd mm är klara för att starta en Familjecentral i Nora. Det saknas dock en politisk överenskommelse. Karlskoga I Karlskoga har en avsiktsförklaring skrivits med kommunen om en gemensam Familjecentral. Projektledare är engagerad och tre alternativa lokaler granskas. Politisk överenskommelse måste ske i nästa steg. Olaus Petri Vårdcentral Ombyggnadsprojektering pågår. Här planerar vi att inrymma en Familjecentral i OP-huset. Träff med kommunen den 21 oktober om förutsättningar. Politisk överenskommelse i nästa steg. Familjecentraler är idag en etablerad och erkänd verksamhet som ger goda resultat. Vi har inte lika villkor i länet för familjer och barn. Efterfrågan på att etablera fler familjecentraler är stor, stora ambitioner både från kommunal sida så väl som från landstingets sida. I Primärvårdens strategiska plan finns inskrivet att vi ska etablera en ny komplett familjecentral per år minst fram till Steg 1: Besluta om finansiering av Nora, Karlskoga, OP Steg 2: Var i länet ska nästa familjecentral etableras?

16

17

18

19

20 1 (2) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Gunilla Thorstensson-Sjökvist Rapport Rapport och förslag på åtgärder beträffande uteblivanden för barn och ungdomar inom allmäntandvården Folktandvården ska enligt uppdrag i Överenskommelsen avge delårsrapportering per den 31 augusti 2013 gällande hur man hanterar uteblivanden inom barn- och ungdomstandvård (allmäntandvård). Alla barn som listats hos Folktandvården har erbjudits tandvårdsbehandling vid närmaste Folktandvårdsklinik, i enlighet med anvisningarna för barntandvård. Barn med akuta tandvårdsbesvär har omhändertagits omedelbart eller senast inom 24 timmar i enlighet med Folktandvårdens interna riktlinjer för akut omhändertagande. Folktandvården kallar alla sina listade barn till undersökning utifrån det individuella revisionsintervall som är bestämt. Alla listade barn får en kallelse och därutöver en kallelsepåminnelse om den första kallelsen inte hörsammats. De barn som trots dessa två kallelseomgångar inte kommit till undersökning följs upp med telefonkontakter. Detta förfarande är detsamma oavsett om det handlar om ett undersöknings- eller behandlingstillfälle. Folktandvården använder SMS-påminnelser till de barn och föräldrar som valt att uppge sitt mobiltelefonnummer. Sedan 2011 använder Folktandvården den nationella tjänsten Mina Vårdkontakter som innebär att patienterna kan göra tidsbokning (om- och avbokning) via webb. Syftet är att förbättra tillgängligheten och patienterna i större utsträckning än tidigare kan påverka vilka besökstider de får. Folktandvården har en rutin som innebär att de barn/ungdomar under 18 år som inte kommer till revisionsundersökning följs upp på ett särskilt sätt. Om barnet/ungdomen uteblir från två revisionsperioder i följd skickas ett brev till målsman. I brevet informerar Folktandvården om att anmälan till sociala myndigheter kommer att ske om inte barnet/ungdomen kommer till Folktandvården. Detta sker med stöd av anmälningsplikt om barns förhållanden i Socialtjänstlagen 14 kap 1. Det har tagit tid att förankra och etablera rutinen på alla kliniker men vi kan nu konstatera att rutinen har en hög grad av följsamhet. Trots POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX ORG.NR PLUSGIRO PLUSGIRO OCR Folktandvården Eklundavägen Box 1613 Örebro Örebro INTERNET

21 2 (2) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Gunilla Thorstensson-Sjökvist Rapport detta har andelen uteblivanden inte minskat (oförändrad nivå i aug 2013 jmf med april 2013). Med anledning av detta kommer följande ändringar att göras i folktandvårdens rutiner. Folktandvården kommer att förkorta tiden mellan första och andra kallelseomgången, dvs. barn som uteblivit, kommer att kallas snabbare till nytt besök än idag. Administrationen av upprepade uteblivanden sker i dagsläget på respektive klinik i allmäntandvården. Denna kommer i fortsättningen att centraliseras. Det innebär att hanteringen kan ske effektivare, mer likartat och med bättre möjlighet till uppföljning och analys. Örebro 22 september 2013 Göran Stegersjö Tandvårdsdirektör

Nu får du utökad möjlighet att välja vårdcentral. Hälsoval Örebro län

Nu får du utökad möjlighet att välja vårdcentral. Hälsoval Örebro län Nu får du utökad möjlighet att välja vårdcentral Hälsoval Örebro län 2 Valet är ditt! I januari 2010 infördes Hälsoval Örebro län. Det innebär utökade möjligheter för dig att fritt välja vårdcentral i

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 2014-08-27 BUN 2013.0517 Handläggare: Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning I juni 2010 antogs en principöverenskommelse om samverkan i familjecentraler

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Uppföljning av det systematiska förbättringsarbetet - sammanställning av enkät till förstalinjens chefer Hela länets svar = ca 100 enheter

Läs mer

Periodrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER

Periodrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER Periodrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER 2013 l Resultat januari september -72 mnkr (258 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,0 % (2,9 %) l Skatter och statsbidrag 2,2 % (3,3 %) l Helårsprognos -190 mnkr (136

Läs mer

Kartläggning utifrån principöverenskommelse om samverkan i familjecentraler

Kartläggning utifrån principöverenskommelse om samverkan i familjecentraler Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Marie Gustafsson 2012-01-16 Sida 1 (3) Kartläggning utifrån principöverenskommelse om samverkan i familjecentraler Uppdraget Vilgotgruppens arbetsgrupp för barn-

Läs mer

Planeringsunderlag Vårdbegäran samt patientinformation

Planeringsunderlag Vårdbegäran samt patientinformation Planeringsunderlag Vårdbegäran samt patientinformation Granskning avser patienter utskrivna under augusti 218 n=58 st Slumpmässigt utvalda patienter under augusti 218 där samtliga patienter föll ut med

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 1 (6) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning Arbetet med att utforma en ny familjecentral i Karlskoga har pågått under de senaste

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL FAMILJECENTRAL

SAMVERKANSAVTAL FAMILJECENTRAL SAMVERKANSAVTAL FAMILJECENTRAL mellan Landstinget i Värmland och Forshaga kommun 1. Inledning Familjecentrum är en familjecentral, en byggnad med mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och förebyggande

Läs mer

Periodrapport Uppföljningsrapport MAJ

Periodrapport Uppföljningsrapport MAJ Periodrapport Uppföljningsrapport MAJ 2013 l januari maj -380 mnkr (12 mnkr) l Nettokostnadsökning 4,9 % (1,5 %) l Skatter och statsbidrag 2,3 % (2,8 %) l Helårsprognos -394 mnkr (133 mnkr) Sammanfattning

Läs mer

Lekeberg 15 maj Fredrik Svensson

Lekeberg 15 maj Fredrik Svensson Lekeberg 5 maj 24 Fredrik Svensson Agenda Statistik utifrån indikatorer Statistik utifrån Health Navigator Statistik utifrån Regional enkät Södra länsdelen I den södra länsdelen bor det 54 invånare och

Läs mer

Planeringsunderlag Vårdbegäran samt patientinformation

Planeringsunderlag Vårdbegäran samt patientinformation Planeringsunderlag Vårdbegäran samt patientinformation Granskning avser patienter utskrivna under augusti 8 n=58 st Slumpmässigt utvalda patienter under augusti 8 där samtliga patienter föll ut med spårfärgen

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (10)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (10) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2019-05-24 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Delårsrapport Ekonomisk sammanfattning Uppföljningsrapport APRIL

Delårsrapport Ekonomisk sammanfattning Uppföljningsrapport APRIL Delårsrapport Ekonomisk sammanfattning Uppföljningsrapport 2011 APRIL Delårsrapport april l Resultat januari april 6 mnkr (12 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,3 % (4,7 %) l Skatter och statsbidrag 3,3 % (6,7

Läs mer

3 Överenskommelse mellan Region Örebro län och kommunerna i

3 Överenskommelse mellan Region Örebro län och kommunerna i Kommunstyrelsens sammanträde 2019-03-20 Ärende 3 Överenskommelse mellan Region Örebro län och kommunerna i Örebro län gällande samverkan i familjecentral Egna anteckningar 19191 LJUSNARSBERGS KOMMUN [9191

Läs mer

Periodrapport med prognos Uppföljningsrapport OKTOBER

Periodrapport med prognos Uppföljningsrapport OKTOBER Periodrapport med prognos Uppföljningsrapport 2011 OKTOBER l Resultat januari oktober 88 mnkr (266 mnkr) l Nettokostnadsökning 5,3 % (3,6 %) l Skatter och statsbidrag 2,1 % (5,5 %) l Helårsprognos 14 mnkr

Läs mer

Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats

Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats Definition av familjecentral Enligt socialstyrelsen är en familjecentral, samordnade och samlokaliserade enheter för : Mödrahälsovård Barnhälsovård

Läs mer

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015 Sv Rapport från Hälso- och sjukvården per september 2015 Tillgänglighet och produktion per september 2015 Sett över året så behöver tillgängligheten i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen förbättras och verksamheterna

Läs mer

Skrivelse till landstinget i Uppsala län om finansiering av familjecentralen Fröhuset SN-2015/314

Skrivelse till landstinget i Uppsala län om finansiering av familjecentralen Fröhuset SN-2015/314 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-11-06 63 Skrivelse till landstinget i Uppsala län om finansiering av familjecentralen Fröhuset SN-2015/314 Beslut Arbetsutskottet beslutar att överlämna

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 16 december 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 16 december 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Tid: 16 december 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Vid protokollet Justerat den: 2016-12-20 Jihad Menhem Ordförande Henrik Hult Justerare Närvarande ledamöter: Siv Ahlstrand Anita Bohlin

Läs mer

Förhandsinbjudan till regional folkhälsokonferens 2013

Förhandsinbjudan till regional folkhälsokonferens 2013 Tjänsteskrivelse 2012-10-23 Handläggare: Cecilia Ljung Förhandsinbjudan till regional folkhälsokonferens 2013 Sammanfattning I folkhälsoplan för Örebro län står att länets fortsatta folkhälsoarbete ska

Läs mer

Regionalt program för ehälsa

Regionalt program för ehälsa Regionalt program för ehälsa April 2010 Margareta Hansson Ulrika Landström 1. Bakgrund IT i vården är en viktig fråga. Med en genomtänkt strategi kan vården och omsorgen bli bättre på att hantera stora

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (6)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (6) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-10-05 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt?

Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Marie Cesares Olsson Utvecklingsledare barn och unga Region Örebro län marie-cesares.olsson@regionorebrolan.se 019-602 63

Läs mer

Den moderna diabetesvården praktiken. Framgångsfaktorer på Brickebackens VC i Örebro

Den moderna diabetesvården praktiken. Framgångsfaktorer på Brickebackens VC i Örebro Den moderna diabetesvården praktiken. Framgångsfaktorer på Brickebackens VC i Örebro Eva Sjögren, verksamhetschef Åsa Tagesson, diabetessjuksköt Stefan Jansson med dr, distriktsläk Nationella programrådet

Läs mer

Tid Inrättning Adress Ort Dagar Info

Tid Inrättning Adress Ort Dagar Info ÖLL 1 07.45 Specialisttandvården Klostergatan 26 Örebro Alla 07.50 USÖ, Internposten USÖ Örebro Alla 09.25 Folktandvården Hällefors Gillersv.16A Hällefors Alla 09.45-10.00 Rast Hällefors Alla 10.00 Hällefors

Läs mer

Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik

Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik 1 (5) och länets kommuner Protokoll Specifika samverkansrådet för Infrastruktur och Trafik Tid: 16 oktober kl. 09:30-11:30 Plats: Eklundavägen, lokal Asken Vid protokollet Sekreterare: Justerat den: 2015-11-19

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX ORG.NR PLUSGIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX ORG.NR PLUSGIRO 1 (5) Protokoll kompetensförsörjning Tid: Fredag 28 september 2018 kl 09:00 12:00 Plats: Konferenslokal Lärken, Eklundavägen 1, Örebro Vid protokollet: Anna Elverskog Sekreterare Justerat den: 2018-10-12

Läs mer

Inrapportering av insatser för psykisk ohälsa och smärta

Inrapportering av insatser för psykisk ohälsa och smärta Förvaltning Ägare Reviderat datum Karolina Stridh 2018-04-16 Verksamhet Staben Hälso- och sjukvård,primärvård Norr,Primärvård Söder,Primärvård väster,område psykiatri,rehabiliteringsmedicinska kliniken

Läs mer

RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER

RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER 1 (5) RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER 1 Parter och XX kommun. 2 Avtalstid Avtalet gäller fr.o.m. 2008-xx-xx tills vidare med möjlighet för part att skriftligt säga upp

Läs mer

Närsjukvårdsområde väster. Närsjukvård sett utifrån ett västerperspektiv!

Närsjukvårdsområde väster. Närsjukvård sett utifrån ett västerperspektiv! Närsjukvårdsområde väster Närsjukvård sett utifrån ett västerperspektiv! Kunskapsstyrning Organisera vården för att skapa värde för patienterna! Best practise Tillämpa evidensbaserade metoder och avveckla

Läs mer

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Överenskommelse om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län 1 2 Innehåll Varför en överenskommelse 4 Hur

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Vid protokollet Justerat den: 2016-09-28 Siv Ahlstrand Vice Ordförande Magnus Andersson Justerare Närvarande ledamöter: Siv Ahlstrand

Läs mer

Mest sjuka äldre: Analyser av vård- och omsorgstunga målgrupper i Örebro län. Slutmaterial oktober 2013

Mest sjuka äldre: Analyser av vård- och omsorgstunga målgrupper i Örebro län. Slutmaterial oktober 2013 Mest sjuka äldre: Analyser av vård- och omsorgstunga målgrupper i Örebro län Slutmaterial oktober 2013 Innehåll 1. Introduktion och bakgrund till arbetet 2. Översikt av analyser för hela länet 3. Analyser

Läs mer

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby Dnr: Dnr: Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby 2017-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVTALSPARTER... 3 2 AVTALSTID... 3 3 AVTALETS FORM OCH SYFTE... 3 4 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR AVTALET...

Läs mer

Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län

Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län Handläggare: Jukka Tekonen, Socialkansliet Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län BAKGRUND Ny lag Riksdagen fattade

Läs mer

Barn och ungas rättigheter

Barn och ungas rättigheter PROJEKTDIREKTIV Barn och ungas rättigheter 2013-2015 2013-10-31 Nina M Granath SÄN 2013/92-701 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade till övergripande

Läs mer

Varmt välkomna till Äldresamordnarträff

Varmt välkomna till Äldresamordnarträff Varmt välkomna till Äldresamordnarträff 2018-05-17 KunskapsCentrum för Äldres Munhälsa samla sprida skapa kunskap 13.00- ca 13.15 Inledning Ca 13.15-15.00 Hållpunkter Föreläsning kost/nutrition, fil.dr.

Läs mer

Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Västra länsdelen mätperiod 2014

Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Västra länsdelen mätperiod 2014 Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Västra länsdelen mätperiod 2014 Riskbedömningar i särskiltboende 90% 2015-01-26 11 av 12 kommuner klarar målet! PPM mätningarna

Läs mer

BHV-bladet. Innehåll. Minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Sommar igen. Juni 2014. igenom Det nya Barnhälsovårdsprogrammet

BHV-bladet. Innehåll. Minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Sommar igen. Juni 2014. igenom Det nya Barnhälsovårdsprogrammet BHV-bladet Juni 2014 Innehåll Sommar igen... 1 Minska risken för plötslig spädbarnsdöd. 1 Nya psykologer... 2 Semesterschema för MBHV-psykologer. 3 Barn från annan BMM än den egna vårdcentralens... 3 SBU

Läs mer

PPI- Vad är rätt användning?

PPI- Vad är rätt användning? PPI- Vad är rätt användning? Nulägesbeskrivning Läkemedelskommitténs mål Användandet av PPI ökar - varför? PPI protonpumpinhibitor Omeprazol (Omeprazol) Losec utan förmån Esomeprazol (Nexium, Axiago, Axagon,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2017 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2018 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

Yttrande över ansökan från Vårdcentralen Smeden AB om att få starta en familjecentral

Yttrande över ansökan från Vårdcentralen Smeden AB om att få starta en familjecentral Barn- och utbildningsnämnden 2016-09-21 Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsenheten BUN/2016:293 Lars Niska 016-710 24 46 1 (1) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande över ansökan från Vårdcentralen

Läs mer

Till innehållsförteckningen. Statistik med vårdtyngdsmätning. Barnavårdscentralerna Örebro läns landsting. (Reviderad upplaga)

Till innehållsförteckningen. Statistik med vårdtyngdsmätning. Barnavårdscentralerna Örebro läns landsting. (Reviderad upplaga) Till innehållsförteckningen Statistik 21 med vårdtyngdsmätning Barnavårdscentralerna Örebro läns landsting (Reviderad upplaga) Innehållsförteckning Statistik 21 med vårdtyngdsmätning, Barnavårdscentralerna

Läs mer

Företagsamheten 2017 Örebro län

Företagsamheten 2017 Örebro län Företagsamheten 2017 Örebro län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen årjäng Friskvården i Värmland

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen årjäng Friskvården i Värmland Verksamhetsberättelse Friskvårdscentralen årjäng Friskvården i Värmland 2017 Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland Kontakta Friskvården i Värmland Box 10, 651

Läs mer

Protokoll Tillfälligt Specifikt samverkansråd för länsövergripande bostadsförsörjningsplanering

Protokoll Tillfälligt Specifikt samverkansråd för länsövergripande bostadsförsörjningsplanering 1 (6) Protokoll Tillfälligt Specifikt samverkansråd för länsövergripande bostadsförsörjningsplanering mellan och länets kommuner Tid: 29 januari kl. 09.00-12.00 Plats: Asken, Eklundavägen 2, Örebro Vid

Läs mer

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Örebro län. Datum: / 16. Sida:

AFT19. Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde. Örebro län. Datum: / 16. Sida: n 1 / 16 1801 Bostad 1880046 Boglundsängens handelsområde 1880048 Yttre tätort i Örebro kommun 1880050 Örebro tätort yttre centrum 1880052 Örebro tätort centrum 1880053 Örebro tätort inre centrum n 2 /

Läs mer

Protokoll Specifika samverkansrådet för kultur Tid: 15 november 2018, kl Plats: Eklundavägen 1, Örebro. Lokal: Syrenen

Protokoll Specifika samverkansrådet för kultur Tid: 15 november 2018, kl Plats: Eklundavägen 1, Örebro. Lokal: Syrenen 1 (5) Protokoll Specifika samverkansrådet för kultur Tid: 15 november 2018, kl 15.00-17.00 Plats: Eklundavägen 1, Örebro. Lokal: Syrenen Vid protokollet Mia Eriksson Justerat den: 26 november 2018 Bengt

Läs mer

Strama ÖLL. Mårten Prag, Inf klin USÖ Läkemedelskommittén

Strama ÖLL. Mårten Prag, Inf klin USÖ Läkemedelskommittén Strama ÖLL Mårten Prag, Inf klin USÖ Läkemedelskommittén 11 12 07 Punktprevalensstudie 03, 04, 06, 08 och 10 Studera antibiotikaanvändningen en dag Indikation, administrationssätt etc Mängd antibiotika

Läs mer

Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag?

Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag? Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag? 1 Vad är en familjecentral En familjecentral innehåller mödrahälsovård,

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för kultur Tid: 17 maj 2016, kl Plats: Lärken, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för kultur Tid: 17 maj 2016, kl Plats: Lärken, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Specifikt samverkansråd för kultur Tid: 17 maj 2016, kl 14.00-16.00 Plats: Lärken, Eklundavägen 1, Vid protokollet Mia Eriksson Justerat den: 20 maj 2016 Bengt Storbacka - - Ordförande

Läs mer

Vägledning för Öppen förskola inom familjecentrerat arbetssätt Göteborgs Stad

Vägledning för Öppen förskola inom familjecentrerat arbetssätt Göteborgs Stad Vägledning för Öppen förskola inom familjecentrerat arbetssätt Göteborgs Stad 1 Inledning Denna Vägledning för öppna förskolorna inom Göteborgs Stad är framtagen med syfte att tydliggöra rollen och uppdraget

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

STYRNING OCH SAMORDNING PÅ FAMILJECENTRAL Stödjande Inspirerande Engagerade Kvalitetsansvariga

STYRNING OCH SAMORDNING PÅ FAMILJECENTRAL Stödjande Inspirerande Engagerade Kvalitetsansvariga Stödjande Inspirerande Engagerade Kvalitetsansvariga Anna-Maria Troedsson, Marianne Gabrielsson, Anna Bodin, och Föreningen För Familjecentralernas Främjande (FFFF) 2017 Sida 2 av 6 Innehåll Inledning

Läs mer

Protokoll Chefsgrupp för samverkan social välfärd och vård Tid: 13 januari 2017 Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Chefsgrupp för samverkan social välfärd och vård Tid: 13 januari 2017 Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Chefsgrupp för samverkan social välfärd Tid: 13 januari 2017 Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Närvarande: Eva Slätmo Ewa-Lena Sjöberg Lena Adolfsson Per Olof Larsson Erik Sjöberg Mats

Läs mer

1 (3) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Länstrafiken, Fredrik Eliasson 2013-12-10 13OLL4435 registrator.lsf@sll.se Ert dnr: LS 1304-0578 Yttrande RUFS 2010 bedömning av aktualitet och användbarhet

Läs mer

Remissvar Örebro län

Remissvar Örebro län Remissvar Örebro län Fakta 17 remissinstanser; Regionförbundet, Länsstyrelsen, Landstinget, USÖ Örebro universitet, Örebro, Lekeberg, Karlskoga, Degerfors Hallsberg, Kumla, Laxå, Askersund, Nora, Lindesberg,

Läs mer

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 (6) DATUM BETECKNING 2014-05-30 LiÖ 2014-216 Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 Parter Örebro läns landsting,

Läs mer

Register över arkiv som förvaras på Regionarkivet, A-Ö

Register över arkiv som förvaras på Regionarkivet, A-Ö Register över arkiv som förvaras på Regionarkivet, A-Ö Adolfsbergs vårdcentral Alnängsskolan Arbetshem för sinnesslöa i Örebro Askersunds sjukstuga och sjukhem Askersunds stadsläkare Askersunds vårdcentral

Läs mer

Ärende 3. Information inför val av nämndemän för mandatperioden

Ärende 3. Information inför val av nämndemän för mandatperioden Ärende 3 Information inför val av nämndemän för mandatperioden 2020-2023 Tjänsteskrivelse 1(1) 2019-05-08 KS 2018-00545 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Karin Jirenius Kommunstyrelsen Information

Läs mer

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Nätverkskonferens Göteborg 8 februari 2012 Tinna Cars-Björling, Närvårdsstrateg Landstinget i Uppsala län Uppsala län i Sverige Åtta kommuner i tre länsdelar

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för allmäntandvård barn och unga Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Organisationsnummer: Firmatecknare:

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 5 februari 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 5 februari 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (6) Protokoll Tid: 5 februari 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Vid protokollet Justerat den: 11 februari 2016 Jihad Menhem Ordförande Magnus Andersson Justerare Närvarande ledamöter: Siv Ahlstrand

Läs mer

Varberga, Oxhagen och Markbacken Bostad. Mariebergs och Mosås tätorter Bostad. Pilängens industriområde Bostad. Lindesbergs tätort C.

Varberga, Oxhagen och Markbacken Bostad. Mariebergs och Mosås tätorter Bostad. Pilängens industriområde Bostad. Lindesbergs tätort C. Sida: 1 ( 6 ) 1801 1880048 Örebro tätort yttre 1880050 Örebro tätort inre 1880052 Örebro tätort C 1880053 Örebro tätort innercentrum 1801 1880053 Örebro tätort innercentrum 1801 1880052 Örebro tätort C

Läs mer

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

Familjecentrerat arbetssätt Centrum

Familjecentrerat arbetssätt Centrum Familjecentrerat arbetssätt Centrum Handlingsplan 2019 Ett samarbete som finansieras till lika delar av Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen Övergripande mål Det övergripande målet för familjecentrerat

Läs mer

POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO

POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO Handläggare: Anne-Mari Ågren, Ledningsstab utv KS Verksamhetsberättelse 2014 Finskt förvaltningsområde Inledning Karlskoga Kommun ingår sedan 1.1.2012 i finskt förvaltningsområde. Bakgrunden är minoritetslagstiftningen

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för Infrastruktur och trafik Tid: 8 april kl Plats: Eklundavägen, lokal Asken

Protokoll Specifikt samverkansråd för Infrastruktur och trafik Tid: 8 april kl Plats: Eklundavägen, lokal Asken 1 (5) Protokoll Specifikt samverkansråd för Infrastruktur och trafik Tid: 8 april kl. 09.30-11.30 Plats: Eklundavägen, lokal Asken Vid protokollet Sekreterare: Justerat den: Ordförande: Mats Gunnarsson

Läs mer

Överenskommelse om ökad medicinsk säkerhet och omvårdnad av personer som omhändertagits enligt LOB i Uppsala län

Överenskommelse om ökad medicinsk säkerhet och omvårdnad av personer som omhändertagits enligt LOB i Uppsala län SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-09-02 Diarienummer SCN-2015-0283 Socialnämnden Överenskommelse om ökad medicinsk säkerhet och omvårdnad av personer som omhändertagits enligt LOB

Läs mer

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Det övergripande målet för folkhälsa är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Vad är folkhälsa? Folkhälsa

Läs mer

Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt?

Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Illustration: Eva Lindén Bilaga 2 Dokumentation av gruppdiskussion från dialogseminarie 7 december 2015, Örebro slott Reflektion och diskussion Som avslutning

Läs mer

Evidensbaserad praktik. Kjerstin Larsson Fil. Dr. Forskningsledare Region Örebro Län Regional utveckling, Välfärd och folkhälsa

Evidensbaserad praktik. Kjerstin Larsson Fil. Dr. Forskningsledare Region Örebro Län Regional utveckling, Välfärd och folkhälsa Evidensbaserad praktik 2016 04 23 Kjerstin Larsson Fil. Dr. Forskningsledare Region Örebro Län Regional utveckling, Välfärd och folkhälsa Evidensbaserad medicin EBM David Sackett läkare vid McMaster University

Läs mer

Tabell 2: Antal kvinnor, män och utbildningstyp 2009-2015 i Askersund kommun

Tabell 2: Antal kvinnor, män och utbildningstyp 2009-2015 i Askersund kommun Tabell 1: Utbildningar i Askersund kommun 2009-2014 Utbildningstyp Kategori 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Total YH Teknik och tillverkning 16 16 17 17 16 82 Total 16 16 17 17 16 82 Tabell 2: Antal kvinnor,

Läs mer

Översikt - tandvård för barn och ungdomar samt unga vuxna

Översikt - tandvård för barn och ungdomar samt unga vuxna Översikt - tandvård för barn och ungdomar samt unga vuxna Allmänt Barn och ungdomar samt unga vuxna 3-20 år som är folkbokförda i Sörmland kan välja vårdgivare för den allmäntandvård som erbjuds av Landstinget

Läs mer

Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Mätperiod Annika Jansson Projektmedarbetare

Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Mätperiod Annika Jansson Projektmedarbetare Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Mätperiod 2014 Annika Jansson Projektmedarbetare Täckningsgrad på SÄBO 2013-10-01 tom 2014-02-28 + 3% - 2% - 2% -12% Vårdprevention

Läs mer

Ej verkställda beslut och domar

Ej verkställda beslut och domar Ej verkställda beslut och domar inom äldre- och handikappomsorgen 31 december 2005 Foto: Carina Remröd www.t.lst.se Publ.nr. 2006:35 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Sammanfattning av enkätsvaren 3 Behov

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Inger Nicolas 2014-10-07 PROTOKOLL Vilgotgruppen Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2019 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Uppdraget sid. 3 3. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 3.1 Vision sid. 3 3.2 Familjecentralernas mål

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM UNGDOMSMOTTAGNINGAR

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM UNGDOMSMOTTAGNINGAR LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM UNGDOMSMOTTAGNINGAR Dokumenttyp: Samverkansöverenskommelse Giltigt från och med: 2016-11-01 Ansvarig för revidering: Region Dalarna Dokumentnamn: Länsövergripande överenskommelse

Läs mer

Region Örebro län för oss tillsammans

Region Örebro län för oss tillsammans Fakta om Region Örebro län 2019 1 Region Örebro län för oss tillsammans Vi inom Region Örebro län arbetar för regionens utveckling, hållbar tillväxt och goda livsvillkor i hela Örebroregionen. Hällefors

Läs mer

Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby

Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby Temagrupp barn- och unga 2016-11-28 Handlingsplanen för NOSAM Lundbys temagrupp barn och unga för 2017 är ett levande dokument och uppdateras löpande under året. NOSAM`s

Läs mer

Ansvarig: Pedodontist Kristina Palm

Ansvarig: Pedodontist Kristina Palm Rutiner vid oro för att ett barn far illa eller riskerar fara illa Rutiner vid oro för misshandel och/eller övergrepp Rutiner vid upprepade uteblivanden från tandvårdsbesök Ansvarig: Pedodontist Kristina

Läs mer

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län

Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Regional utveckling, Utbildning och arbetsmarknad, Lena Uvhagen 2018-02-08 Protokoll Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tid: Fredag den 2/2 kl. 13.00-16.00

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Ö rebro lä n

Vä lfä rdstäppet Ö rebro lä n Örebro län Vä lfä rdstäppet Ö rebro lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär förslaget

Läs mer

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2018

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 5/09 1 Sydnärke

Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 5/09 1 Sydnärke Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 5/09 1 Datum: 2009-05-27 Tid: 9.00-12.00 Plats: Kommunhuset i Kumla Närvarande: Ledamöter Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun V ordförande Inga-Britt Ritzman, Örebro

Läs mer

Gemensamma utgångspunkter för arbetet med barn och ungdomar mellan landstinget och kommunerna i Gävleborg

Gemensamma utgångspunkter för arbetet med barn och ungdomar mellan landstinget och kommunerna i Gävleborg Gemensamma utgångspunkter för arbetet med barn och ungdomar mellan landstinget och kommunerna i Gävleborg Programförklaring Hur barn och ungdomar mår är en viktig samhällsfråga då samtliga medborgare i

Läs mer

Seminarium kring hälsosamt åldrande att främja psykisk hälsa hos äldre

Seminarium kring hälsosamt åldrande att främja psykisk hälsa hos äldre Seminarium kring hälsosamt åldrande att främja psykisk hälsa hos äldre 215-1-2 I denna bilaga finns ett antal bakgrundsfakta om antal och andel äldre i länets kommuner. Diagram och tabeller redovisar även

Läs mer

Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län

Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län 1(5) Landstingets kansli Hälso- och sjukvårdsavdelning Mats Bojestig Landstingsstyrelsen Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län Bakgrund Planeringsdelegationen

Läs mer

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Tyra Warfvinge Avdelningen för vård och omsorg tyra.warfvinge@skl.se 08-452 79 12 Överenskommelser? Används inom områden som

Läs mer

Folktandvården. Landstinget i Kalmar län

Folktandvården. Landstinget i Kalmar län Folktandvården Landstinget i Kalmar län Tandvårdslagen 2 Målet för tandvården är en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen 5 (Landstingets ansvar) Varje landsting skall erbjuda

Läs mer

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Bakgrund Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götalands län fastställde under våren 2005 Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Gemensamma utgångspunkter för arbetet med barn och ungdomar mellan Region Gävleborg och kommunerna i Gävleborgs län

Gemensamma utgångspunkter för arbetet med barn och ungdomar mellan Region Gävleborg och kommunerna i Gävleborgs län Gemensamma utgångspunkter för arbetet med barn och ungdomar mellan Region Gävleborg och kommunerna i Gävleborgs län 2011-03-18 Rev. 2016-06-17 Bilden på framsidan är inköpt med rättigheter av FoU Välfärd

Läs mer

Samverkan Social ReKo

Samverkan Social ReKo 2018-06-01 Samverkan Social ReKo Arbetsordning och dokumentstruktur för samverkan mellan Region Västernorrland och länets kommuner avseende socialtjänst och hälso- och sjukvård 2 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Dnr 14OLL28 Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Inledning Nämnden för folkhälsa ska känna till dagens livsvillkor, levnadsvanor och hälsoläget i befolkningen för att

Läs mer