Tillämpningsanvisningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillämpningsanvisningar"

Transkript

1 Tillämpningsanvisningar Riktlinjer för projektspecifika och Gröna parkeringstal i Stockholm

2 Sida 1 (17) Förord: Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal för Stockholms stad. Stadens modell för projektspecifika och gröna parkeringstal beskrivs i fyra olika delar. Detta dokument innehåller konkreta och preciserade tillämpningsanvisningar för hur projektspecifika och gröna parkeringstal tillämpas. Övriga dokument som tagits fram är: Riktlinjer/huvuddokumentet övergripande dokument som beskriver modell för stadens tillämpning av projektspecifika och gröna parkeringstal. Exempelsamling innehåller exempel på olika mobilitetsåtgärder från andra kommuner, som kan användas i arbetet med gröna parkeringstal. Arbetsrutiner beskriver stadens rutiner och ansvarsfördelning för tillämpning av projektspecifika och gröna parkeringstal.

3 Sida 2 (17) Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal för Stockholms stad Bakgrund Kommunfullmäktige har ( ) fattat beslut om att anta riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal i Stockholms stad. Anvisningarna avser parkeringstal för flerbostadshus. Stockholm stad tillämpar flexibla och projektspecifika parkeringstal i den meningen att antalet parkeringsplatser som byggs anpassas efter den specifika situationen i varje projekt. Det projektspecifika parkeringstalet föreslås av stadens tjänstemän efter dialog med den aktuella byggherren och fastställs genom politiska beslut i exploateringsnämnden och stadsbyggnadsnämnden. Dessa riktlinjer ska utgöra grund för stadens process för att fastställa parkeringstal för flerbostadshus för de projekt där staden är markägare. I projekt där staden inte är markägare kan dessa riktlinjer fungera som kunskapsunderlag till en strukturerad diskussion mellan staden och exploatören. Notera att det är möjligt att göra avsteg från modellen om det finns goda skäl och om enighet finns i projektgruppen, eller politiska beslut, om detta. Om en exploatör eller projektgrupp har ett eget koncept som man vill utveckla och genomföra skall detta uppmuntras. I sådana fall kan dessa riktlinjer snarast tjäna som kunskapsunderlag och checklista. Det viktigaste är att projektgruppen har ett helhetstänk kring de boendes mobilitet. Avsteg från modellen ska motiveras och dokumenteras för att kunna leva vidare i processen. Oprövade koncept som föreslås ska primärt utformas som pilotprojekt och kopplas samman med en utvärdering av utfallet. En mer utförlig rapport som beskriver processen att ta fram dessa riktlinjer finns att läsa för den som är intresserad av bakgrund och ställningstaganden. I den rapporten beskrivs också stadens processer och ansvarsfördelning mer utförligt.

4 Sida 3 (17) Definitioner Parkeringstal (p-tal) anger hur många parkeringsplatser som ska tillhandhållas i samband med nybyggnation. Räknas i enheten bilparkeringsplats per lägenhet. Projektspecifika P-tal bestäms utifrån de lägesegenskaper en fastighet har (kollektivtrafiktillgänglighet, närhet till centrum, mm) och vilken lägenhetsstorlek som byggs. Gröna p-tal är en justering av parkeringstalet baserat på vilka mobilitetstjänster som tillhandahålls och som därmed motiverar ett reducerat p-tal i ett exploateringsprojekt. Principiella utgångspunkter Parkeringstalet kan fastställas utifrån olika principer. Dels med ansatsen att försörja den tillkommande bebyggelsen med rätt antal parkeringsplatser med en så god prognos som möjligt. Dels genom att vilja påverka parkeringsefterfrågan genom att underlätta för de som väljer att avstå från att äga en egen bil med hjälp av mobilitetsåtgärder. Inom detta projekt har tolkningen gjorts att de projektspecifika parkeringstalen i huvudsak syftar till att försörja medan de gröna parkeringstalen syftar till att påverka. I den politiska behandlingen av dessa riktlinjer har det dock varit tydligt att nämnderna och kommunfullmäktige velat ge möjlighet till att sätta låga parkeringstal redan i det projektspecifika p-talet. Detta för att ge möjlighet till en effektiv markanvändning, minskat bilberoende och lägre byggkostnader. En förutsägbar och transparent modell För att skapa en förutsägbar, tydlig och transparent metod för att fastställa parkeringstal enligt standardiserade principer föreslås följande modell, som präglas av dialog och diskussion. 1. Generellt grundintervall som baseras på bilinnehavet i staden. 2. Lägesbaserat p-tal (dvs identifiera var någonstans inom intervallet som just det aktuella projektet skall placeras). Detta baseras på lägesfaktorer och stadskvaliteter

5 Sida 4 (17) 3. Projektspecifikt parkeringstal som baseras på det lägesbaserade p-talet och lägenhetsstorlek samt vald lösning för besöksparkering. 4. Gröna parkeringstal, ett valfritt erbjudande till byggherrarna att sänka det projektspecifika p- talet med hjälp av mobilitetstjänster. Den exakta uttolkningen av intervall, lägesegenskaper, rabatter och det slutgiltiga utfallet för varje projekt föreslås av projektgruppen i samarbete mellan stadens handläggare och byggherren i exploateringsprocessens olika skeden. Den samlade expertis och de erfarenheter som finns i varje projektgrupp ska användas. Stadsbyggnadsnämnden fastställer parkeringstal vid antagandet av detaljplan. Nedan följer underlag, stöd och anvisningar för hur dessa riktlinjer kan tillämpas av stadens tjänstemän tillsammans med andra berörda parter i stadsutvecklingsprojekt. Grundintervall Modellen utgår från ett grundintervall som baseras på det befintliga bilinnehavet för boende i flerbostadshus i staden. Grundintervallet är 0,3-0,6 parkeringsplatser per lägenhet. Som bilaga 1 till dessa tillämpningsanvisningar finns en sammanställning över det befintliga bilinnehavet på stadsdelsnivå i Stokholms stad. Observera att uppgifterna i bilaga 1 omfattar alla lägenhetstyper, även småhus. Bilaga 1 skall alltså användas för att djupare förstå de lokala förutsättningarna i det område man arbetar i och inte för att ta fram ett nytt grundintervall eller för att fastställa det lägesbaserade p-talet. Grundintervallet är 0,3-0,6 för alla nyproducerade lägenheter i flerbostadshus i Stockholms stad.

6 Sida 5 (17) Lägesbaserat p-tal Varje projekts unika placering inom spannet fastställs i det lägesbaserade p-talet. Det lägesbaserade p-talet är en indikation och ett nödvändigt arbetssteg på vägen mot det projektspecifika p-talet, men har inte i sig självt någon formell status eftersom inte några myndighetsbeslut eller avtal baseras på detta. Det lägesbaserade p-talet skall utgöras av ett värde mellan 0,3 och 0,6. Stadens projektgrupp skall tillsammans med exploatören göra en sammantagen bedömning för att enas om det lägesbaserade p- talet. I den sammantagna bedömningen skall alltså även definieras hur olika faktorer viktas i relation till varandra. Om enighet inte kan uppnås har stadens medarbetare tolkningföreträde. Det är viktigt att notera att ett lägesbaserat p-tal på 0,3 endast är möjligt i de allra mest centrala delarna av staden och centrala stadens utvidgning och med omedelbar tillgång till tunnelbanestation. Hänsyn tas till följande faktorer: Avstånd till kollektivtrafikens stomnät, tunnelbanan ska värderas extra tungt. Avstånd till city Tillgång till lokal service och andra urbana aktiviteter Tillgång till lediga garageplatser på tomtmark i området. Som ett stöd i att skapa struktur kan nedanstående matris användas:

7 Sida 6 (17) Om ett projekts samtliga lägesfaktorer bedöms tillhöra klass A, så talar mycket för att det lägesbaserade P-talet skall ligga i den lägre delen av spannet, kanske så lågt som 0,3. Om ett projekts lägesfaktorer ligger blandat i klass C, D och E skall följaktligen det lägesbaserade P-talet ligga högre upp, närmare 0,6. Detta är alltså upp till projektgruppen att enas om. Kollektivtrafik Närhet till City Tillgång till lokal service urbana aktiv A B C D E Lägesegenskapen lediga garageplatser på tomtmark delas endast in i tre klasser. Lediga garageplatser på tomtmark A C E Nedan följer ett antal exempel, tips och rekommendationer som stöd för arbetet med att enas om det lägesbundna p-talet. Dessa skall inte ses som absoluta krav utan som vägledning i arbetet med att göra en sammantagen bedömning. Avstånd till kollektivtrafikens stomnät Bedömningen av tillgång till kollektivtrafiken kan ske enligt följande principer: Omedelbar närhet till tunnelbanestation och pendeltågsstation, inom centrala staden och centrala stadens utvidgning ger högsta klassningen A Övriga områden som ligger inom nära gångavstånd till högkvalitativ kollektivtrafik som tunnelbanan, pendeltågstation och stombuss ger klassningen B.

8 Sida 7 (17) Områden med längre gångavstånd till spårbunden kollektivtrafik och stombuss ger klassningen C. Områden som har cykelavstånd till spårbunden kollektivtrafik och stombuss ger klassningen D. Områden där det är nödvändigt att cykla lång sträcka och/eller byta från buss till spårbunden kollektivtrafik eller stombuss ges klassningen E. Avstånd till city Bedömning av avstånd till city kan ske enligt följande principer: Områden som ligger i city (enligt definition från vision för city) har klass A. Områden som ligger inom tullarna har klass B. Områden som ligger inom centrala stadens utvidgning har klass C. Områden som ligger utanför centrala stadens utvidgning och inom ca 7 kilometer från city har klass D. Områden som ligger längre bort än ca 7 kilometer från city har klass E. Defintion av området city (källa Vision för Stockholms City)

9 Sida 8 (17) För illustration av möjliga klassningar av geografiskt avstånd till city se nedanstående kartbild. Observera att modellen inte tillämpar några exakta geografiska zoner. Kartbilden nedan skall endast fungera som stöd för en kvalificerad bedömning. Exempel på klassning av geografiskt avstånd till city Tillgång till lokal service och andra urbana aktiviteter Bedömning av tillgång till lokal service och andra urbana aktiviteter kan ske enligt nedanstående principer: Områden som ligger inom tullarna har klass A. Områden som ligger inom den centrala stadens utvidgning och inom översiktsplanens tyngdpunkter har klass -B. Områden som ligger inom gångavstånd till externa handelsplatser och lokala centrum med ett varierat serviceutbud har klass C. Områden som ligger inom cykelavstånd från lokala centrum med ett varierat serviceutbud har klass D. Övriga områden har klass -E.

10 Sida 9 (17) Tillgång till lediga garageplatser på tomtmark Bedömning av tillgång till lediga garageplatser och platser i parkeringshus på tomtmark kan ske enligt nedanstående principer: Områden som har ett betydande överskott av parkeringsplatser på tomtmark, som kan tillgängliggöras för ny bebyggelse, bedöms ha tillgång av klass A Områden som har normal tillgång på parkeringsplatser på tomtmark, vilket indikerar att efterfrågan inte överstiger utbudet, bedöms ha tillgång till parkeringsplatser på kvartersmark av klass -C. Områden som har brist på parkeringar på tomtmark bedöms ha tillgång till parkeringsplatser på tomtmark av klass E. Projektspecifikt p-tal Det projektspecifika p-talet bygger på det lägesbaserade p-talet. Det projektspecifika p-talet är det parkeringstal som staden förhåller sig till vid myndighetsbeslut som planer och bygglov i de fall byggherren inte frivilligt väljer att arbeta med mobilitetstjänster för att minska parkeringsbehovet.

11 Sida 10 (17) Det projektspecifika p-talet utgörs av ett fastställt värde och påverkas av storlekssammansättningen på de lägenheter som byggs vald lösning för boendeparkering. Justering med hänsyn till lägenhetsstorlek Projektgruppen skall gemensamt klassa projektets lägenhetssammansättning och göra en bedömning av hur den påverkar parkeringstalet. Om projektet karaktäriseras av en blandad sammansättning av olika lägenhetsstorlekar skall ingen justering göras av det lägesbaserade p- talet. Områden som präglas av övervägande små lägenheter ges en sänkning av det lägesbaserade p-talet på upp till 30%. o Det är upp till varje projektgrupp att avgöra hur stor sänkningen skall vara utifrån andelen små lägenheter och dess utformning. Områden som präglas av övervägande stora lägenheter ges en höjning av det lägesbaserade p-talet på upp till 20%. o Det är upp till varje projektgrupp att avgöra hur stor höjningen skall vara utifrån andelen stora lägenheter och dess utformning. Student och ungdomslägenheter behöver enligt beslut i stadens budget för 2015 endast förses med de parkeringar som krävs ur tillgänglighetssynpunkt. o Ett vägledande riktvärde för behovet är ca 5% av alla parkeringar i en anläggning, enligt Stockholm en stad för alla, Handbok för utformning av en tillgänglig och användbar miljö, o 5% av grundintervallet 0,3-0,6 motsvarar alltså ett projektspecifikt p-tal på 0,015-0,03 för studentbostäder. (Vilket alltså motsvarar 1,5-3 parkeringsplatser för funktionsnedsatta per 100 lägenheter.)

12 Sida 11 (17) Avsteg från modellen kan göras även för andra kategoriboenden om projektgruppen anser att det finns skäl för detta. Avsteg ska motiveras och dokumenteras. Justering med hänsyn till vald lösning för besöksparkering Parkeringstalet ska räknas upp med 10% för att inrymma besöksparkering på tomtmark. Om parkeringen ordnas i ett större, öppet garage med flytande platser så anses besöksparkeringen kunna lösas genom samnyttjande och då behöver inte parkeringstalet räknas upp. Med detta menas att garaget skall vara öppet för allmänheten och att platserna inte får vara låsta till ett specifikt fordon utan möjliga att samnyttja för flera användare. Användning av öppna garage är en frivillig möjlighet för exploatörerna att slippa räkna upp antalet parkeringar för att inrymma besöksparkering, inte ett tvång. Öppna garage I diskussioner med fastighetsägare och byggherrar har synpunkter framkommit som handlar om svårigheterna med att bygga öppna garage som möjliggör besöksparkering. Fastighetsägarna menar att det ofta skapar problem med trygghet och stölder etc. Detta är självklart ett viktigt område att utveckla mer. Det är dock välkänt att ljusa överblickbara miljöer där många människor rör sig ökar tryggheten. Ett välbesökt garage som har liv och rörelse borde alltså kunna innebära att tryggheten ökar. Självklart innebär det en kreativ utmaning för fastighetsägarna och de tvingas tänka i nya banor och prova nya lösningar. Det finns flera goda exempel från nybyggda parkeringsanläggningar som upplevs som trygga. Samtidigt ser Stockholm parkering en sjunkande trend när det gäller brottslighet i nybyggda parkeringsanläggningar. Stockholm parkering har goda erfarenheter av att arbeta med åtgärder för att öka den upplevda tryggheten, som t ex: öka belysningen, bygga bort mörka hörn och skrymslen, tydlig skyltning, kameraövervakning, ljusa väggar och tak med högt glanstal, hög nivå på städning, glasade portar, glasade dörrar, glasade hissdörrar, speglar vid hörn, musik.

13 Sida 12 (17) För att minska brottsligheten arbetar Stockholm parkering med kameraövervakning, rondering med väktare, skyltning med töm bilen själv tema, personal/bemanning, låsta öppna garage t ex med bomsystem där endast parkerande gäster som uppger kontokort eller avtal kommer in. Flertalet av åtgärderna ovan innebär inte några merkostnader, det handlar om att utforma anläggningen rätt från början och med god kunskap om verksamma åtgärder. Andra åtgärder innebär både högre anläggningskostnader och högre driftskostnader, sådana åtgärder gynnas dock av att bygga större gemensamma anläggningar eftersom kostnaden för t ex kameraövervakning eller rondering med väktare per parkeringsplats sjunker i större anläggningar. Gatumarken är inte avsedd för besöksparkering utan i huvudsak för korttidsparkering och angöring. Gröna parkeringstal Som ett frivilligt erbjudande har exploatören möjlighet att sänka parkeringstalet genom att tillhandahålla olika positiva mobilitetstjänster till de boende. Syftet med att arbeta med gröna parkeringstal är att sänka det verkliga parkeringsbehovet genom att underlätta för de boende att frivilligt avstå från att äga bilar. Åtgärderna skall alltså syfta till att minska bilägandet i första hand och inte primärt bilanvändandet. Eftersom det är bilinehavet som skapar behov av boendeparkering. Syftet är alltså inte att tvinga ut boendeparkering eller besöksparkering på gatan genom att medvetet minimera antalet parkeringsplatser. Det reella parkeringsbehovet ska lösas av byggherren på kvartersmark. Mobilitetsåtgärderna ska finansieras genom att byggherren kan minska antalet parkeringar och höja exploateringsgraden i projekten. Dvs. bygga fler lägenheter istället för kostsamma

14 Sida 13 (17) garage. Kostnaden för mobilitetsåtgärderna är vanligtvis avsevärt mycket lägre än vad det kostar att bygga parkeringsplatser. Det finns olika möjliga åtgärder att arbeta med och de kan vara olika ambitiösa och olika kostsamma samt ha olika stora effekter. Stadens modell är uppbyggd av att mobilitetsåtgärderna grupperas i ett sammanlagt paket som av stadens handläggare ska bedömas som grundläggande nivå, medelnivå eller ambitiös nivå. Bedömning av mobilitetspaket Det är inte möjligt att ge tydliga kriterier eller riktlinjer för hur ett paket ska utformas. I stadens riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal finns ett antal inriktningar för bedömning av ambitionsnivån angivna. (Dessa redovisas nedan). Det är viktigt att understryka att hela detta kunskapsområde är under utveckling i Europa och i Sverige. Det finns idag inte några exakta formler för att beräkna hur stor potentialen för minskade parkeringsbehov är till följd av olika åtgärder. Flera kommuner i Sverige tittar på varandra och lär kontinuerligt av varandra, men det finns få om ens några ordentliga uppföljningar eller utvärderingar som kan beräkna kvantifierade effekter av olika åtgärder. Dessutom varierar potentialen i olika kommuner med helt olika förutsättningar. En ständig kunskapsåterföring av genomförda åtgärder och dess effekter behöver alltså finnas inom staden, mellan olika projekt och förvaltningar samt i nätverk med andra kommuner. Stockholm har en tät struktur som genom kommande års exploateringar kommer att bli ännu tätare. Stockholm har också ett väl utbyggt kollektivtrafiksystem, vilket genom omfattande investeringar kommer att ytterligare förbättras under kommande år. Därför är potentialen stor och ökande för att arbeta med olika åtgärder som underlättar möjligheten för stockholmare att utföra sina vardagsresor med andra färdsätt en privatbil. Om det är lätt att utföra sina vardagsresor med kollektivtrafik, gång och cykel så är det också mer naturligt att i längden avstå från att äga en egen bil och t ex använda en bilpoolsbil de gånger man behöver åka bil. På de platser i staden där gatuparkeringen är avgiftsbelagd, eller kommer att avgiftsbeläggas inom den närmsta tiden måste detta beaktas. En avgiftsbelagd avgiftsparkering kommer rimligtvis att

15 Sida 14 (17) öka efterfrågan på tomtmarksparkering och höja attraktiviteten för olika mobilitetsåtgärder. Det är också viktigt att understryka att staden inte ska hindra eller försvåra för någon som vill och behöver äga en bil. Införandet av gröna p-tal handlar om att minska det reella behovet av parkeringar genom att erbjuda attraktiva alternativ. Grundläggande nivå Ett mobilitetspaket på grundläggande nivå kan ge en maximal rabatt på 10%. För att ett mobilitetspaket skall godkännas som grundläggande krävs att de ingående åtgärderna bedöms ha motsvarande potential och omfattning som de nedan: Informationspaket med kommunikation i tidigt skede där nya resemöjligheter belyses. Fokus på gång, cykel och kollektivtrafik. Cykelparkeringar av god standard enligt stadens handböcker för cykelparkering. Lätt nåbara cykelrum Förbättrade cykelfaciliteter (ex fast luftpump, automatisk dörröppnare för cykel i cykelrum etc) Medelnivå Ett mobilitetspaket på medelnivå kan ge en maximal rabatt på 15%. För att ett mobilitetspaket skall bedömas som medelnivå krävs, utöver den grundläggande nivån, att de ingående åtgärderna bedöms ha motsvarande potential som de nedan: Tillgång till dedikerade parkeringsplatser för bilpool i området Prova-på-kort på kollektivtrafik erbjudande under viss tid. Förbättrade cykelfaciliteter (ex reparations- och tvättrum, ladduttag för el-cykel, besöksparkering nära entrén etc) Cykelpool med bl a lastcykel, cykelkärra och elcykel

16 Sida 15 (17) Ambitiös nivå Ett mobilitetspaket på ambitiös nivå kan ge en maximal rabatt på 25%. För att ett mobilitetspaket skall bedömas som ambitiös nivå krävs att de ingående åtgärderna bedöms ha motsvarande potential som de nedan, utöver grundläggande nivå och medelnivån: Bilpool där byggherren ordnar attraktiva parkeringsplatser till bilpoolen och täcker den fasta månadskostnaden för lägenhetsinnehavaren i minst fem år. Subvention av månadskort för kollektivtrafik. Erbjudande om personlig resecoach vid inflyttning Leveransskåp med kyla för mottagande av varor med hemkörning Attraktivt, tryggt och lätt nåbart cykelrum i markplan I bilaga 2 till dessa tillämpningsanvisningar ges en exempelsamling med olika mobilitetspaket som genomförts eller planeras att genomföras i olika svenska kommuner. Till dessa finns också en bedömning av paketens klassning som grundläggande, medelnivå eller ambitiös nivå.

17 Sida 16 (17) Exempel på framtagande av parkeringstal Nedan följer ett antal exempel på hur olika förutsättningar och val påverkar utfallet av det slutliga p-talet.

18 Sida 17 (17)

Tillämpningsanvisningar

Tillämpningsanvisningar Riktlinjer för projektspecifika och Gröna parkeringstal i Stockholm Reviderad 2017-10-18 Tillämpningsanvisningar Sida 1 (19) 2015-12-22 Rev. 2017-10-18 Denna reviderade utgåva innehåller en del förtydliganden

Läs mer

Underlag till bedömning av projektspecifikt och grönt p-tal för nya bostäder Örby 4:1 vid fastigheten Filmen 1

Underlag till bedömning av projektspecifikt och grönt p-tal för nya bostäder Örby 4:1 vid fastigheten Filmen 1 Datum: 2018 10-25 KONTAKT Erika Eriksson Underlag till bedömning av projektspecifikt och grönt p-tal för nya bostäder Örby 4:1 vid fastigheten Filmen 1 Bakgrund Kommunfullmäktige i Stockholm har 2015-10-19

Läs mer

Parkeringstal Bjurö etapp 1

Parkeringstal Bjurö etapp 1 Sida 1 ( 5 ) 2016-12 - 08 Handläggare Robin Billsjö 08-508 265 70 Parkeringstal Bjurö etapp 1 I Stockholms stad tillämpas riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal. Riktlinjerna utgör grund

Läs mer

Parkeringstal Konduktören

Parkeringstal Konduktören Sida 1 ( 5 ) 2016-05 - 02 Handläggare Robin Billsjö 08-508 265 70 Parkeringstal Konduktören Följande sammanställning av lämpligt parkeringstal för projekt Konduktören är framtagen i enlighet med Stockholms

Läs mer

Parkeringstal Halmstadsvägen S - D p (fd Björkhagen c)

Parkeringstal Halmstadsvägen S - D p (fd Björkhagen c) Sida 1 ( 5 ) 2019-02 - 19 Handläggare Sarah Löfling 08-508 8 7 269 Parkeringstal Halmstadsvägen S - D p 2015-18863 (fd Björkhagen c) Följande sammanställning a v lämpligt parkeringstal inom S - Dp 2015-18863

Läs mer

Underlag för bedömningen av förslag på lämpliga p-tal för kvarter Isafjord är:

Underlag för bedömningen av förslag på lämpliga p-tal för kvarter Isafjord är: UPPDRAG Trafikstöd Isafjord 1 m.fl. UPPDRAGSLEDARE Käti Lingenäs Güthlein DATUM 2018-02-16 UPPDRAGSNUMMER 7002904000 UPPRÄTTAD AV Käti Lingenäs Güthlein REV. Parkering Sammanfattning Enligt parkeringsutredningen

Läs mer

Bilaga 1 Modell för beräkning av parkeringstal för flerbostadshus samt parkeringstal för övriga boendeformer.

Bilaga 1 Modell för beräkning av parkeringstal för flerbostadshus samt parkeringstal för övriga boendeformer. 2016-10-25 1 (5) Bilaga 1 Jenny Carlsson Trafikenheten Bilaga 1 Modell för beräkning av parkeringstal för flerbostadshus samt parkeringstal för övriga boendeformer. Modell för beräkning av parkeringsbehov

Läs mer

Parkeringsutredning Stora Ursvik dp3. Sundbyberg

Parkeringsutredning Stora Ursvik dp3. Sundbyberg Parkeringsutredning Stora Ursvik dp3 Sundbyberg 151120 Syfte och mål 2 WSP har fått i uppdrag att göra en parkeringsutredning för detaljplaneområde Stora Ursvik etapp 3. Detaljplanen avses uppgraderas

Läs mer

Förslag till riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal i Stockholms stad

Förslag till riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal i Stockholms stad Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Dnr E2015-00923 Dnr T2015-00933 Dnr SBK 2015-06397-30 2015-05-20 Kontaktpersoner Exploateringskontoret Patrik Berglin/Ingmarie

Läs mer

REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL FÖR BOSTÄDER I NACKA

REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL FÖR BOSTÄDER I NACKA REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL FÖR BOSTÄDER I NACKA 1 Inledning... 3 2 Modell för beräkning av parkeringsbehov för flerbostadshus... 4 2.1 Grundintervall... 5 2.2 Lägesbaserat parkeringstal... 6 2.3 Projektspecifikt

Läs mer

REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL FÖR BOSTÄDER I NACKA

REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL FÖR BOSTÄDER I NACKA REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL FÖR BOSTÄDER I NACKA 1 Inledning... 3 2 Modell för beräkning av parkeringsbehov för flerbostadshus... 4 2.1 Grundintervall... 5 2.2 Lägesbaserat parkeringstal... 6 2.3 Projektspecifikt

Läs mer

Parkeringstal Stadshagen

Parkeringstal Stadshagen Sida 1 ( 11 ) 2017-03 - 30 Parkeringstal Stadshagen I Stockholms stad tillämpas riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal. Riktlinjerna utgör grund för stadens process att fastställa pa rkeringstal

Läs mer

NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING

NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING PM NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING 2017-11-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND...3 1.2 PARKERINGSNORM...4 1.2.1 GRUNDINTERVALL... 4 1.2.2 LÄGESBASERAT PARKERINGSTAL... 5 1.2.3 PROJEKTSPECIFIKT

Läs mer

Fokus Skärholmen. Parkeringstal. stockholm.se. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Fokus Skärholmen. Parkeringstal. stockholm.se. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Fokus Skärholmen Parkeringstal stockholm.se Uppdrag 267622, Fokus Skärholmen Titel på rapport: Fokus Skärholmen - Parkeringstal Status: Koncept Datum: 2016-08 - 22 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Parkeringsnorm för Gustavsbergsprojektet

Parkeringsnorm för Gustavsbergsprojektet Parkeringsnorm för Gustavsbergsprojektet 1. Inledning Värmdö är en kommun som utvecklas och växer snabbt. I Gustavsbergsprojektet planeras just nu för cirka 4000 nya bostäder. Ambitionen i Gustavsberg

Läs mer

Riktlinjer för projektspecifika och. Gröna parkeringstal. i Stockholm för bilparkering

Riktlinjer för projektspecifika och. Gröna parkeringstal. i Stockholm för bilparkering Riktlinjer för projektspecifika och Gröna parkeringstal i Stockholm för bilparkering Förord: Riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal i Stockholms stad Stadens modell för projektspecifika

Läs mer

Antagande av parkeringsstrategi för Norrtälje stad

Antagande av parkeringsstrategi för Norrtälje stad TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Erik L'Estrade, Infrastrukturplanerare Telefon: 0176-747 26 E-post: erik.lestrade@norrtalje.se Dnr: 15-0940 Till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott Antagande av parkeringsstrategi

Läs mer

PM angående mobilitetslösningar i Detaljplan för område vid Sätra gård, del av Sätra 2:1 i stadsdelen Sätra. DP

PM angående mobilitetslösningar i Detaljplan för område vid Sätra gård, del av Sätra 2:1 i stadsdelen Sätra. DP PM angående mobilitetslösningar i Detaljplan för område vid Sätra gård, del av Sätra 2:1 i stadsdelen Sätra. DP2016-00337 Bakgrund En detaljplan är under framtagande för ett område i korsningen mellan

Läs mer

RIKTLINJER. Datum Ludvika kommuns flexibla parkeringsnorm. Dokumenttyp Riktlinjer Publicering

RIKTLINJER. Datum Ludvika kommuns flexibla parkeringsnorm. Dokumenttyp Riktlinjer Publicering Samhällsbyggnadsnämnden RIKTLINJER 1(8) Parkeringsnorm Ludvika kommuns flexibla parkeringsnorm Dokumentnamn Parkeringsnorm för Ludvika kommun Dokumentägare Dokumentansvarig Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal Förslag från exploateringsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och trafiknämnden

Riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal Förslag från exploateringsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och trafiknämnden Utlåtande 2015:105 RI (Dnr 124-1122/2015) Riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal Förslag från exploateringsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och trafiknämnden Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r Barkarbystaden III

PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r Barkarbystaden III 2016-08-17 1 (6) PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r Barkarbystaden III Bakgrund År 2011 godkände kommunfullmäktige i Järfälla kommun dokumentet Parkeringsnorm för Järfälla kommun. Dokumentet ska syfta

Läs mer

Parkeringsutredning för kv. Örtuglandet 1, Åkeslund

Parkeringsutredning för kv. Örtuglandet 1, Åkeslund 13 januari 201 7 Parkeringsutredning för kv. Örtuglandet 1, Åkeslund Bakgrund Stockholmshem äger fastigheten Örtuglandet 1 och har ansökt om en planändring för att möjliggöra en exploater ing av 96 nya

Läs mer

Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad

Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Förslag till Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Parkeringstal för cykel och bil Remissversion 2017-05-05 Titel: Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Kontaktpersoner: Jessica Elmgren och Kathrin Nordlöf

Läs mer

Parkeringsstrategi för Norrtälje stad

Parkeringsstrategi för Norrtälje stad Parkeringsstrategi för Norrtälje stad Antagen av kommunfullmäktige 2016-12-19 Varför en parkeringsstrategi? Norrtälje stad växer kraftigt och flera nya stadsdelar planeras. Norrtälje stad går från karaktären

Läs mer

Parkeringsstrategi för Norrtälje stad

Parkeringsstrategi för Norrtälje stad Parkeringsstrategi för Norrtälje stad Varför en parkeringsstrategi? Norrtälje stad växer kraftigt och flera nya stadsdelar planeras. I takt med att staden växer ökar konkurrensen om markens användning

Läs mer

Parkeringsutredning Ormingehus, Myrankvarteret, höghuskvarteret och Kanholmsvägens äldreboende

Parkeringsutredning Ormingehus, Myrankvarteret, höghuskvarteret och Kanholmsvägens äldreboende Rikshem AB Parkeringsutredning Ormingehus, Myrankvarteret, höghuskvarteret och Kanholmsvägens äldreboende Nacka kommun Datum 2018-11-08 Uppdragsnummer 1320038953 Utgåva/Status Slutversion Pernilla Knutsson

Läs mer

Exempelsamling. Riktlinjer för projektspecifika och. Gröna parkeringstal i Stockholm

Exempelsamling. Riktlinjer för projektspecifika och. Gröna parkeringstal i Stockholm Exempelsamling Riktlinjer för projektspecifika och Gröna parkeringstal i Stockholm Förord Arbete med mobilitetsåtgärder för att sänka parkeringsbehovet exempelsamling Stadens modell för projektspecifika

Läs mer

Tillämpning av zoner och parkeringstal

Tillämpning av zoner och parkeringstal Tillämpning av zoner och parkeringstal Antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2018 Dokumenttyp: Vägledning Beslutat av: Stadsbyggnadsnämnden Dokumentnamn: Tillämpning av flexibla parkeringstal för bostäder och

Läs mer

Mobilitetsnorm. för Sundbybergs stad Parkeringstal för cykel och bil

Mobilitetsnorm. för Sundbybergs stad   Parkeringstal för cykel och bil Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Parkeringstal för cykel och bil Dokumenttyp: Riktlinje Antaget av: Stadsmiljö- och tekniska nämnden Status: Fastställd Giltighetstid: Tillsvidare WWW.SUNDBYBERG.SE Diarienummer:

Läs mer

Mobilitetsnorm. för Sundbybergs stad Parkeringstal för cykel och bil

Mobilitetsnorm. för Sundbybergs stad   Parkeringstal för cykel och bil Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Parkeringstal för cykel och bil Dokumenttyp: Riktlinje Antaget av: Stadsmiljö- och tekniska nämnden Status: Fastställd Giltighetstid: Tillsvidare WWW.SUNDBYBERG.SE Diarienummer:

Läs mer

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Beräkning av parkeringsbehov samt mobilitetsåtgärder Författare Uppdragsgivare Martin Forsberg, Koucky & Partners FB Bostad Kontaktperson Martin

Läs mer

Kv Repslagaren: Parkeringsutredning

Kv Repslagaren: Parkeringsutredning Handläggare Shahriar Gorjifar Tel 010 505 99 68 Mobil 070 172 69 23 E-post shahriar.gorjifar@afconsult.com Datum 2018-07-04 Projekt-ID 749454 Kund FABO Kv Repslagaren: Parkeringsutredning ÅF Infrastructure

Läs mer

Metodbeskrivning av framtagande av parkeringsnorm för Järfälla

Metodbeskrivning av framtagande av parkeringsnorm för Järfälla 2016-09-29 1 (12) Bilaga 1. Metodbeskrivning av framtagande av parkeringsnorm för Järfälla Bygg- och miljöförvaltningen Besöksadress: Riddarplatsen 5 Projektkontoret Postadress: 177 80 JÄRFÄLLA David Nordin,

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala

PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala 2017-08-02 Rosendal Fastigheter Lydia Karlefors lydia@rosendaluppsala.se 076-148 56 00 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-07

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg.

Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg. Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg. 180710 Göteborgs Stad Sammanfattning Planområdet ligger inom zon A för

Läs mer

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Rapport Norra Tyresö Centrum 2014-05-12 Version 1,0 RAPPORT 2 (12) Datum Författare Version Ändring 2014-05-12 Karl/Hedda 1,0 RAPPORT 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund...4

Läs mer

MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR

MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR JANUARI 2016 MOBILITY MANAGEMENT Mobility Management () är ett koncept för att främja hållbara transporter och påverka bilanvändningen genom att förändra resenärers attityder

Läs mer

PARKERINGSNORM FÖR SIMRISHAMNS KOMMUN

PARKERINGSNORM FÖR SIMRISHAMNS KOMMUN PARKERINGSNORM FÖR SIMRISHAMNS KOMMUN Samhällsbyggnadsnämnden 2018-03-22 49 1 Parkeringsnorm Antalet parkeringsplatser beräknas utifrån ett grundtal för respektive användning, se nedan under rubriken Grundtal.

Läs mer

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr T2016-03245 Sida 1 (6) 2016-11-15 Handläggare Jan Prestberg 08-508 261 50 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Läs mer

Nya P-tal För ett grönare och mer tillgängligt Växjö. Antagen i byggnadsnämnden

Nya P-tal För ett grönare och mer tillgängligt Växjö. Antagen i byggnadsnämnden Nya P-tal 2019 För ett grönare och mer tillgängligt Växjö Antagen i byggnadsnämnden 2019-06-24 Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentnamn Nya P-tal 2019 - för ett grönare och mer tillgängligt Växjö Version

Läs mer

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Antagen av kommunfullmäktige, 20 Antagen av: Kommunfullmäktige, 20 Dokumentägare: Kommundirektören Dokumentnamn: Parkeringspolicy för Örnsköldsviks

Läs mer

PM Grön resplan Täby park - detaljplan 1 kvarter 1:1, 1:5, 1:6, 1:7, 1:8, 1:9, 1:10, 1:11 och 1:12

PM Grön resplan Täby park - detaljplan 1 kvarter 1:1, 1:5, 1:6, 1:7, 1:8, 1:9, 1:10, 1:11 och 1:12 (3) PM Grön resplan Täby park - detaljplan kvarter :, :5, :6, :7, :8, :9, :0, : och :2 Parkeringsnormer och definition BTA. Parkeringsnormer enligt parkeringsstrategin Enligt Täby kommuns parkeringsstrategi

Läs mer

KV VILDMANNEN 7 TRAFIK-PM

KV VILDMANNEN 7 TRAFIK-PM KV VILDMANNEN 7 TRAFIK-PM 2018-12-06 UPPDRAG Uppdragsnamn: Kv. Vildmannen 7, 290461 Titel på rapport: Kv. Vildmannen 7, Trafik-PM Version: 1.0 Datum: 201 8-12-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Parkering och mobilitet i Frihamnen

Parkering och mobilitet i Frihamnen Parkering och mobilitet i Frihamnen Maria Stenström och Stefan Hellberg Göteborgs Stads Parkerings AB 19 november 2015 Ägardirektiv Hållbar utveckling Aktiv i stadsutvecklingen Främja förändrade resvanor

Läs mer

Parkeringsnorm för Järfälla kommun - Riktlinjer för parkeringsbehov vid exploatering och ombyggnad

Parkeringsnorm för Järfälla kommun - Riktlinjer för parkeringsbehov vid exploatering och ombyggnad Parkeringsnorm för Järfälla kommun - Riktlinjer för parkeringsbehov vid exploatering och ombyggnad Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-13 För att säkerställa att ett visst grundutbud av parkering finns

Läs mer

VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL

VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL Anna Stjärnkvist Trafikplanerare Stadsbyggnadskontoret, Malmö December 2013 INFRASTRUKTUR Kv. Fullriggaren är lokaliserat

Läs mer

Sida 1 1 Sida2 2 Sida 3 Som vi såg illustrerat i videon så är det ofta en huggsexa om vem som ska norpa en ledig parkering. Det beror på att dagens parkeringssystem bygger på den planekonomiska modellen,

Läs mer

Flexibla parkeringsnormer i praktiken

Flexibla parkeringsnormer i praktiken Flexibla parkeringsnormer i praktiken Olov Åslund, projektsamordnare mobility management Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsförvaltningen, trafikavdelningen Eskilstuna 100 000 inv. 1922 p-platser (centrum)

Läs mer

PARKERINGSTAL, GODA EXEMPEL OCH PARKERINGSLEDNINGSSYSTEM

PARKERINGSTAL, GODA EXEMPEL OCH PARKERINGSLEDNINGSSYSTEM PARKERINGSTAL, GODA EXEMPEL OCH PARKERINGSLEDNINGSSYSTEM Rasmus Sundberg, Trivector 2016-09-22 Europeiska Trafikantveckan Östersund AGENDA Hur arbetas det med parkeringstal i andra kommuner? Vad ser vi

Läs mer

Parkeringsnorm - remiss

Parkeringsnorm - remiss Samhällsbyggnadsnämnden RIKTLINJER 1(13) Parkeringsnorm - remiss kommuns flexibla parkeringsnorm Dokumentnamn Parkeringsnorm för kommun Dokumentägare Dokumentansvarig Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik

Läs mer

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn PM Trafik och parkering i Butängen 2019-04-26 Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn Bakgrund En av de viktigaste trafikfrågorna i området som berörs av programmet bedöms vara parkeringsfrågan. Parkering

Läs mer

Parkeringsnorm för Eslövs kommun

Parkeringsnorm för Eslövs kommun December 2013 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 NULÄGES BESKRIVNING 4 Ansvar Bilinnehav Zonindelning PARKERINGSNORM FÖR CYKEL 5 PARKERINGSNORM FÖR BIL 6 FÖRVÄNTADE KONSEKVENSER 7 PARKERINGSNORM: TABELLER 8 Parkeringsnorm

Läs mer

Läge och avstånd till kollektivtrafik, cykel och viss service såsom förskolor, skolor och dagligvaruhandel finns inom 400 meter.

Läge och avstånd till kollektivtrafik, cykel och viss service såsom förskolor, skolor och dagligvaruhandel finns inom 400 meter. Mobilitets- och parkeringsutredning för Detaljplan för flerbostadshus vid Göketorpsgatan, Torp 2018-11-29, framtagen av Karin Harlin, planavdelningen, Stadsbyggnadskontoret, Göteborgs stad. Sammanfattning

Läs mer

Hållbar mobilitet i praktiken. Så minskade vi parkeringsefterfrågan i flerbostadshus

Hållbar mobilitet i praktiken. Så minskade vi parkeringsefterfrågan i flerbostadshus Hållbar mobilitet i praktiken Så minskade vi parkeringsefterfrågan i flerbostadshus Förord Från parkering till hållbar mobilitet Vad är Innovativ parkering? Konsortiet Innovativ Parkering formades år 2012.

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för nya bostäder vid Vågnedalsvägen

Mobilitets- och parkeringsutredning för nya bostäder vid Vågnedalsvägen Mobilitets- och parkeringsutredning för nya bostäder vid Vågnedalsvägen Författare Uppdragsgivare Kontaktperson Datum Version Torunn Vikengren JM AB Marcus Bredberg 2018-10-22 3 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING

Läs mer

Parkeringspolicy. för Vara kommun. Gäller fr.o.m XX-XX. Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X

Parkeringspolicy. för Vara kommun. Gäller fr.o.m XX-XX. Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X Parkeringspolicy för Vara kommun Gäller fr.o.m. 2016-XX-XX Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X Sammanfattning Syftet med en parkeringspolicy är att ge en gemensam inriktning för hur parkeringsfrågor

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Parkeringsnorm Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 Parkeringsnorm vid bygglovsprövning i Strömstads kommun Godkänd av kommunstyrelsen 2011-02-02 Antagen

Läs mer

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Roger Johansson, SWECO Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Användningen av den parkering som finns

Läs mer

Remissvar Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg

Remissvar Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-02-15 Diarienummer: N134-0031/17 Utvecklingsavdelningen Sonja Jonasson/Centrum/GBGStad Telefon: 365 78 65 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: sonja.jonasson@centrum.goteborg.se

Läs mer

GRÖN RESPLAN För reducering av parkeringstal vid nybyggnation

GRÖN RESPLAN För reducering av parkeringstal vid nybyggnation För reducering av parkeringstal vid nybyggnation Bilaga till Parkeringstal för Jönköpings kommun (antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2016-06-16). Beslutad av PLEX-gruppen 2017-03-10. Inledning Grön resplan

Läs mer

Parkeringsutredning för

Parkeringsutredning för Parkeringsutredning för Detaljplan för Bostäder vid Ulfsparregatan 2015-04-27 Diarienummer: 0845/06 Handläggare: Eva Sigurd 1(7) Innehåll: Parkeringsbehov och förslag till lösning för påbyggnation sid

Läs mer

Parkeringsnorm. Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans. Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till

Parkeringsnorm. Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans. Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till Parkeringsnorm Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Parkeringsnorm för Piteå kommun Riktlinjer 2018-02-19, 10 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Mobility management och parkering

Mobility management och parkering Mobility management och parkering Mobility management och parkering Mobility management och parkering Från utglesning till förtätning Konkurrensen om ytorna ökar Mer komplex planprocess fler människor

Läs mer

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-10-27 BN 2017-11-28 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitet och

Läs mer

Strategi för fler bilpooler. Motion (2016:18) om alternativ för minskat bilåkande, Cecilia Brinck (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Strategi för fler bilpooler. Motion (2016:18) om alternativ för minskat bilåkande, Cecilia Brinck (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (5) 2016-11-14 Handläggare Kerstin Alquist 08-508 260 77 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Strategi för fler bilpooler. Motion (2016:18) om alternativ för minskat bilåkande, Cecilia Brinck (M).

Läs mer

SICKLAÖN 367:5, JARLABERG NACKA

SICKLAÖN 367:5, JARLABERG NACKA Parkeringsutredning - PM SICKLAÖN 367:5, JARLABERG NACKA 2016-09-06 INLEDNING Denna parkeringsutredning behandlar en exploatering i Jarlaberg, Nacka. Det planeras för 121 lägenheter (63 ettor, 54 tvåor

Läs mer

Cykelparkering. En guide för fastighetsägare och fastighetsförvaltare. Örebro kommun orebro.se

Cykelparkering. En guide för fastighetsägare och fastighetsförvaltare. Örebro kommun orebro.se Cykelparkering. En guide för fastighetsägare och fastighetsförvaltare Örebro kommun orebro.se 2018-04-12 2 CYKELPARKERING. Cykelparkering för ett hållbart resande Örebroarna är duktiga på att cykla, men

Läs mer

Parkeringsnorm Landskrona stad Maj 2016

Parkeringsnorm Landskrona stad Maj 2016 Parkeringsnorm Landskrona stad Maj 2016 Titel: Parkeringsnorm Landskrona stad Datum: 2016-05-30 Beställare: Birthe Bunke, Landskrona stad Konsult: Karin Caesar, Tyréns (uppdragsnummer: 263 083) PARKERINGSNORM

Läs mer

Parkeringsutredning Orminge Centrum parkeringshus med bostäder och handel

Parkeringsutredning Orminge Centrum parkeringshus med bostäder och handel Orminge Entré AB Parkeringsutredning Orminge Centrum parkeringshus med bostäder och handel Diarienummer KFKS 2016/756 2017-10-09 Datum 2017-10-09 Uppdragsnummer 1320030092 Utgåva/Status Rapport Anthon

Läs mer

Program för parkeringar

Program för parkeringar Program för parkeringar i Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-03-27 30 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Syfte... 2 Geografiska avgränsningar... 2 Ställningstaganden parkering...

Läs mer

SJÖBO VÄST - WESTRA PARKERINGSUTREDNING DETALJPLAN

SJÖBO VÄST - WESTRA PARKERINGSUTREDNING DETALJPLAN SJÖBO VÄST - WESTRA PARKERINGSUTREDNING DETALJPLAN 2018-01-30 2019-01-31 REV A SJÖBO VÄST - WESTRA STATUS: PUBLICERAD SID 1/6 PARKERINGSUTREDNING DETALJPLAN REVIDERAD: 190131 SIGN: TLA 1 INLEDNING Denna

Läs mer

Trafikutredning Norra Orminge C Kv. 2

Trafikutredning Norra Orminge C Kv. 2 Magnolia Produktion AB Trafikutredning Norra Orminge C Kv. 2 Nacka kommun Datum Revidering A: 2018-10-31 2018-11-14 Uppdragsnummer 1320037671 Utgåva/Status Slutversion Anthon Georgsson Agnes Lindström

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016.

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-17 BN 2016-12-20 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitets-

Läs mer

Förord. Stockholm Trivector Traffic AB

Förord. Stockholm Trivector Traffic AB Förord I november 2012 fick i uppdrag av Einar Mattsson AB att beräkna parkeringstal för ett förtätningsprojekt på Finn Malmgrens väg i Björkhagen i södra Stockholm. Utredningen har resulterat i detta

Läs mer

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare Ansvarig funktion: Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r So dra Veddesta

PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r So dra Veddesta 2016-05-31 1 (6) PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r So dra Veddesta Bakgrund År 2011 godkände kommunfullmäktige i Järfälla kommun dokumentet Parkeringsnorm för Järfälla kommun. Dokumentet ska syfta

Läs mer

REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL I NACKA KOMMUN

REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL I NACKA KOMMUN REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL I NACKA KOMMUN Nacka / 2015-01-16 Innehållsförteckning 1 Parkeringspolicy för Nacka.3 2 Rekommendation av Parkeringstal vid ny- och ombyggnad i Nacka.4 3 Vem beslutar vad om

Läs mer

GRÖN RESPLAN BJÄLKEN 5, VÅXNÄS. Bilaga till Detaljplan för Bjälken 5, inom Våxnäs, Karlstads kommun. Sid 1(6)

GRÖN RESPLAN BJÄLKEN 5, VÅXNÄS. Bilaga till Detaljplan för Bjälken 5, inom Våxnäs, Karlstads kommun. Sid 1(6) Sid 1(6) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Plan- och byggavdelningen Rapport, 2016-05-31 GRÖN RESPLAN BJÄLKEN 5, VÅXNÄS Bilaga till Detaljplan för Bjälken 5, inom Våxnäs, Karlstads kommun Sid 2(6) 1 Inledning

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 Rev 2013-03-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till

Läs mer

Planera och bygg för hållbart resande i Huddinge

Planera och bygg för hållbart resande i Huddinge Planera och bygg för hållbart resande i Huddinge Mobility management ett modernt sätt att planera Med mobility management vill Huddinge kommun underlätta hållbara transporter och minska bilanvändningen

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till parkeringspolicy

Läs mer

PARKERINGSTAL TOLLARE PORT. Rapport Upprättad av: Eriksson, Sofia och Grybb, Mimmi

PARKERINGSTAL TOLLARE PORT. Rapport Upprättad av: Eriksson, Sofia och Grybb, Mimmi PARKERINGSTAL TOLLARE PORT Rapport 2015-04-20 Upprättad av: Eriksson, Sofia och Grybb, Mimmi PARKERINGSTAL TOLLARE PORT KUND NCC Mikael Åsman KONSULT WSP Sverige AB 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen

Läs mer

Parkering i kvarteret Biet/Sicklaön 142:2 i Nacka

Parkering i kvarteret Biet/Sicklaön 142:2 i Nacka 1 PM 2015:25 Paulina Soliman Jesper Nordlund 2015-05-04 Parkering i kvarteret Biet/Sicklaön 142:2 i Nacka 1. Bakgrund Diligentia planerar att tillföra 39 hyreslägenheter till befintlig bostadsfastighet

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden. Tid Torsdagen den 11 juni 2015, kl Plats

Stadsbyggnadsnämnden. Tid Torsdagen den 11 juni 2015, kl Plats Stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag Tid Torsdagen den 11 juni 2015, kl. 16.00 17.20 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Justerat Tisdagen den 23 juni 2015 Anslaget Torsdagen

Läs mer

Parkeringsnorm för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige

Parkeringsnorm för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av Kommunfullmäktige 2014-04-28 SAMRÅDSHANDLING DECEMBER 2013 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 NULÄGES BESKRIVNING 4 Ansvar Bilinnehav Zonindelning PARKERINGSNORM FÖR CYKEL 5 PARKERINGSNORM FÖR BIL 6 FÖRVÄNTADE

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder Dnr Sida 1 (7) 2017-11-06 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder

Läs mer

Parkeringsutredning Hornsberg

Parkeringsutredning Hornsberg Parkeringsutredning Hornsberg Underlag och försla g till hantering av parkering och mobilitetsåtgärder RAPPORT 2017-03 - 09 Författare Jesper Skiöld och Pelle Envall Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Parkeringsutredning Forsåker, Östra delen Avseende parkering för bil och cykel, detaljplan 1

Parkeringsutredning Forsåker, Östra delen Avseende parkering för bil och cykel, detaljplan 1 1 PM 2017:07 Författare: Caroline Mattsson Axel Persson 2017-04-07 Parkeringsutredning Forsåker, Östra delen Avseende parkering för bil och cykel, detaljplan 1 MölnDala Fastighets AB driver för närvarande

Läs mer

Parkeringsnorm för Solna - Revidering oktober 2014

Parkeringsnorm för Solna - Revidering oktober 2014 2014-10-08 Rev 2014-10-07 SID 1 (13) SBN2014:142 Parkeringsnorm för Solna - Revidering oktober 2014 Bakgrund Behovet av ny parkeringsnorm Den nuvarande parkeringsnormen, som ligger till grund för beräkning

Läs mer

Parkeringsnorm och grön resplan för Sundsvalls kommun

Parkeringsnorm och grön resplan för Sundsvalls kommun Parkeringsnorm och grön resplan för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsnorm och grön resplan för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola

Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola 2018-07-03 2018-07-03 Mobilitets- och parkeringsutredning framtagen av SBK i arbetet med detaljplan för 1174/15 Rosendalsgatans förskola

Läs mer

Planeten ska med! Hållbar mobilitet, SWEPOMM

Planeten ska med! Hållbar mobilitet, SWEPOMM Planeten ska med! Hållbar mobilitet, SWEPOMM Kort om Riksbyggen Bygger fastigheter med bostadsrätt Skapar bostadsrättsföreningar Förvaltar fastigheterna åt bostadsrättsföreningarna Antal anställda ca 2

Läs mer

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Bilparkering Parkering vid bostad Vid beräkning av parkering vid bostäder finns två alternativ. Är antal och typ av lägenheter

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Björknäs 1:52. Trafik- och parkeringsutredning. Axel Persson Joakim Slotte Trivector Traffic

Björknäs 1:52. Trafik- och parkeringsutredning. Axel Persson Joakim Slotte Trivector Traffic 1 PM 2016:18 Författare: Axel Persson Joakim Slotte 2018-02-12 Björknäs 1:52 Trafik- och parkeringsutredning Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 Fax + 46 46 38 65 25 info@trivector.se

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för nya bostäder och verksamheter i Tolered

Mobilitets- och parkeringsutredning för nya bostäder och verksamheter i Tolered Mobilitets- och parkeringsutredning för nya bostäder och verksamheter i Tolered Författare Uppdragsgivare Kontaktperson Datum Version Torunn Vikengren Skanska Sverige AB Karolina Olsson 2018-08-20 4 Innehållsförteckning

Läs mer

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2011/370-514 (KFKS 2012/296-514) Tekniska nämnden Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun Förslag till beslut Tekniska nämnden tillstyrker att kommunstyrelsen

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Uppdrag 266127, Trafikutredning Vandenbergh 9 Titel på rapport: Titel Status: Datum: 2016-01-15 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Niam AB Gustav Thörnqvist Konsult: Uppdragsansvarig: Tyréns AB Johanna

Läs mer

Bilaga 2 Bakgrund till parkeringstalen

Bilaga 2 Bakgrund till parkeringstalen Bilaga 2 Bakgrund till parkeringstalen Att beräkna parkeringstal för bil handlar om att försöka finna en balans mellan tillräckligt antal parkeringsplatser vid nyetablering eller förändrad markanvändning,

Läs mer

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5)

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5) 2013-05-14 0 (5) PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 FÖRVALTNING 1 (5) INLEDNING Höganäs kommun växer och utvecklas, både i yta och befolkningsmässigt.

Läs mer