PLANETEN SKA MED Augusti Planeten ska med. Hur miljöarbetet ska bli en naturlig del av Riksbyggens sätt att arbeta och att vara

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PLANETEN SKA MED Augusti 2011. Planeten ska med. Hur miljöarbetet ska bli en naturlig del av Riksbyggens sätt att arbeta och att vara"

Transkript

1 Planeten ska med Hur miljöarbetet ska bli en naturlig del av Riksbyggens sätt att arbeta och att vara

2 2 På vår resa ska planeten med n Vår resa mot framtiden bygger just nu på sju åtaganden som vi ska genomföra innan n De är även nerbrutna i tydliga aktiviteter så att alla inom Riksbyggen vet vad som gäller och hur de kan bidra till att vi når målen.

3 3 Vi har varit duktiga, se bara på våra 40 punkter Certifiering enligt iso Hjälpa boende till en mer miljöanpassad livsstil Påverka BRF att utse energi/miljöansvariga Erbjuda Vattenkraft El RB:s miljöpris

4 4 Vi har varit duktiga, se bara på våra 40 punkter RB:s miljöpris Extern information Miljöanpassade fordon 2010 Miljökrav på maskiner/utrustning Miljöanpassning av tjänsteresor

5 5 Vi har varit duktiga, se bara på våra 40 punkter Telefon/webmöten Kompetensutveckling inom miljö för samtliga medarbetare Tydligare miljökrav vid inköp och val av leverantörer Miljö stående punkt på agenda vid arbetsplatsträffar Minskad pappersförbrukning

6 6 Vi har varit duktiga, se bara på våra 40 punkter Miljöanpassade produktionsmetoder, Förvaltning Miljöanpassade produktionsmetoder, Bostad Miljömärkning av Riksbyggenbostaden, exempelvis Bra Miljöval Energideklaration av byggnader Tydligare miljökrav vid inköp

7 7 Vi har varit duktiga, se bara på våra 40 punkter Energirelaterade tjänster Utbildnings/Informationsmaterial till kund Individanpassade Klimat och Miljötester Bilpooler

8 8 Nu ska vi gå från att bara pricka av punkter till ett miljöbeteende som genomsyrar hela företaget

9 9 Att gå från insikt till beteende n I allt vi gör måste vi utgå från planeten n För att stödja vägen till ett ändrat beteende, har vi enats om sju åtaganden som vi alla på Riksbyggen ska ta till oss och leva efter

10 10 Kretsloppet som utgångspunkt Riksbyggens arbete med hållbarhet utgår från ett kretsloppstänkande. I alla beslut vi tar Planeten ska med! Idag förstör mänskligheten systematiskt planetens naturliga kretslopp, något som inte är hållbart i längden.

11 11 Kretsloppet som utgångspunkt Vi måste hitta sätt att systematiskt sluta förstöra planetens naturliga kretslopp.

12 12 Riksbyggens roll Det är vårt ansvar som företag att inte bidra till att systematiskt förstöra planetens naturliga kretslopp.

13 13 En planet. En målbild. Sju åtaganden. Vi hjälper våra medlemmar till en hållbar livsstil. Vi har ett tjänsteprogram som stödjer våra kunder mot en hållbar utveckling Våra bostadsprojekt är föredömen för hållbara boendemiljöer. Alla inom Riksbyggen bidrar till att vi arbetar miljövänligare. Vi har en målstyrd verksamhet med tydliga incitament att arbeta miljövänligare. Vi har skapat förutsättningar och verktyg för att arbeta miljövänligare. Vårt miljöarbete är känt bland kunder, medlemmar och medarbetare

14 14 Det här är Riksbyggen Vi hjälper våra medlemmar till en hållbar livsstil. 2. Vi har ett tjänsteprogram som stödjer våra kunder mot en hållbar utveckling. 3. Våra bostadsprojekt är föredömen för hållbara boendemiljöer. 4. Vi har en målstyrd verksamhet med tydliga incitament att arbeta mer hållbart. 5. Vi har skapat förutsättningar och verktyg för att arbeta mer hållbart. 6. Alla inom Riksbyggen bidrar till att vi arbetar mer hållbart. 7. Vårt hållbarhetsarbete är känt bland kunder, medlemmar och medarbetare.

15 15 Vi hjälper våra medlemmar till en hållbar livsstil Framtiden är allas ansvar. Vi måste tänka på kretsloppet och miljön i allt vi gör. Planeten ska med! n Vi utvecklar nya verktyg som bidrar till en mer hållbar framtid n Vi jobbar med opinionsbildning för att stimulera till åtgärder som ökar möjligheterna att bidra till en hållbar samhällsutveckling. n Vi erbjuder utbildningar både i form av studiecirklar och interaktiva, digitala program. n Vi initierar och deltar vi i forskningsprojekt som skapar nya insikter i framtidens arbetssätt.

16 16 Vi hjälper våra medlemmar till en hållbar livsstil Vad görs centralt? n Framtagande av miljöhandbok (MHB). n Framtagande av interaktiv klimatskola. Vad görs lokalt? n Presenterat miljöhandbok i brf n Antal brf som gjort aktiviteter enligt miljöhandbok Hur mäts effekt? Totala antalet poäng enligt miljöhandbok

17 17 Vi har ett tjänsteprogram som stödjer våra kunder mot en hållbar utveckling De tjänster och koncept vi utvecklar ska bidra till ett miljövänligare arbetssätt Planeten ska med! Både när vi utvecklar nya projekt och när vi förvaltar bostäder och lokaler. n Inspiration till nya tjänstekoncept får vi via dialog med kunder, medlemmar, forskare och miljöorganisationer. n Målet är att våra kunder ska förvalata och utveckla sina bostäder eller lokaler för att göra dem miljövänligare. n Vår kunskap inspirerar och driver våra kunder framåt. Vi får aldrig stagnera och sluta utveckla vår egen kompetens och kunskapsbank.

18 18 Vi har ett tjänsteprogram som stödjer våra kunder mot en hållbar utveckling Vad görs centralt? n Energiklivet. n Riksbyggens renoveringsverkstad. n Avtal med Luleå energi om Aktiv el. Vad görs lokalt? n Presenterat Aktiv el i brf n Brf använder Aktiv el Hur mäts effekt? Antal totala kwh som bytts till Aktiv el.

19 19 Våra bostadsprojekt är föredömen för hållbara boendemiljöer När vi når 2014 följer vi inte bara med strömmen, vi visar vägen för nya lösningar och agerar som en ledare på området, inte minst i miljöfrågor n Vi ska förvärva byggrätter i områden som ger förutsättningar för hållbara boendemiljöer. n Vi ska införa nya och innovativa tekniska lösningar för att skapa hållbara boendemiljöer i både nyproduktion och ombyggnad. n Vi ska funktionsstyra delar i en byggnad som vi vet har stor miljöpåverkan. n För att lyckas ställer vi höga krav på våra entreprenörer. n Nya och fungerande idéer, metoder och tekniska lösningar förs in i Riksbyggenbostaden.

20 20 Våra bostadsprojekt är föredömen för hållbara boendemiljöer Vad görs centralt? n Framtagande av lista med miljöfrämjande aktiviteter som kan användas vid nybyggnation. n Säkerställt stöd för miljöbyggnad. n Inhämtat kunskap om var vi ska investera i mark. n Försäljning av mark. Vad görs lokalt? Antal projekt som använt aktiviteter enligt listan. Hur mäts effekt? CO2/m2 för nybyggnation kwh/m2 för nybyggnation.

21 21 Vi har en målstyrd verksamhet med tydliga incitament att arbeta mer hållbart Företagsledningen har visionära och konkreta mål för hållbara boendemiljöer. Vi sätter konkreta mål, stora och små, så att alla förstår hur just de kan bidra till hållbar tillväxt n Vi har kontinuerlig måluppföljning. n Vi har tydliga prioriteringar mellan investerande aktiviteter och resultat. n Vi säkerställer löpande att vi på projektnivå har tillräckliga kompetenser och resurser för att lyckas. n Vi gör det enkelt att skicka in förslag till nya hållbarhetskoncept till utvecklingsrådet.

22 22 Vi har en målstyrd verksamhet med tydliga incitament att arbeta mer hållbart Vad görs centralt? n Hållbarhet integrerat i belöningssystemet. n Belöningssystem håll - barhetsplan kommunicerat till alla medarbetare. Vad görs lokalt? Hållbarhetsplan kommunicerat lokalt. Hur mäts effekt? Hållbarhetsplan kommunicerats totalt.

23 23 Vi har skapat förutsättningar och verktyg för att arbeta mer hållbart För att nå våra mål för 2014 måste vi systematiskt integrera våra ambitioner i våra arbetssätt. I alla våra processer måste vi se till att Planeten är med. n Så här arbetar vi utgår från målbilden för hållbar utveckling. n Våra inköp styrs av kriterier för hållbar utveckling. n Riksbyggenbostaden har ett tydligt hållbarhetsperspektiv. n Våra upphandlingar av entreprenörer och våra utvecklingsprojekt styrs av kriterier för hållbar utveckling. n Våra inköp ska styras av kriterier för hållbar utveckling. n Även arbetet inom Egna fastigheter och vår Finansverksamhet ska styras av kriterier för hållbar utveckling.

24 24 Vi har skapat förutsättningar och verktyg för att arbeta mer hållbart Vad görs centralt? n Framtagande av generell miljöutbildning. n Framtagande av specifika miljöutbildningar där det behövs. n Tagit beslut om att köpa miljöbilar. Vad görs lokalt? n Andel miljöbilar. n Andel förare som kör med minst 75% alternativt bränsle. Hur mäts effekt? Minskning av intern CO2-belastning.

25 25 Alla inom Riksbyggen bidrar till att vi arbetar mer hållbart Om vi ska nå våra hållbarhetsmål 2014 måste alla medarbetare och andra partners känna till målen och ha verktyg för att nå dem. n Genom Så här arbetar vi, vet vi att alla jobbar med frågorna på det sätt vi har bestämt. n Riksbyggenbostaden används i alla nya projekt. n Vi ger alla medarbetare tillräcklig utbildning om hur de i sin yrkesroll ska bidra till hållbar utveckling. n Vi ser också till att alla förvaltare och entreprenörer, inom Förvaltning och Bostad har tillräcklig kompetens och vet hur de ska bidra till hållbar utveckling.

26 26 Alla inom Riksbyggen bidrar till att vi arbetar mer hållbart Vad görs centralt? n Miljöinventering i samtliga processer i så här arbetar vi. n Mål och mätningar integrerade i processerna. n Videokonferensanläggning. n Framtagande av grundläggande miljöutbildning. Vad görs lokalt? Antal som gjort grundläggande miljöutbildning i regionen. Hur mäts effekt? Antal som gjort grundläggande miljöutbildning totalt.

27 27 Vårt hållbarhetsarbete är känt bland kunder, medlemmar och medarbetare Kommunikation är centralt inspirera medarbetare, kunderoch medlemmar. Att vi kommunicerar med omvärlden är också viktigt för att stärka vårt varumärke. n Huvudbudskapet är vår målbild och våra sju åtaganden. n Det är viktigt att balansera budskapen om vad vi vill i framtiden, med vad vi har lyckats med hittills. n Vi har en kommunikationsplan för hållbar utveckling som vi arbetar efter. n Dessutom har vi en hållbarhetsredovisning där vår plan för en hållbar samhällsutveckling.

28 28 Vårt hållbarhetsarbete är känt bland kunder, medlemmar och medarbetare Vad görs centralt? n Skapande av ett övergripande tema för miljökommunikation Planeten ska med! n Utveckling av verktygslåda för miljökommunikation. n Framtagning av färdiga annonsmaterial med hållbarhetstema Vad görs lokalt? n Att arbeta aktivt med temat Planeten ska med, vid kundträffar och events. n Att använda budskapet Planeten ska med! i så många media och broschyrmaterial som möjligt. Hur mäts effekt? Kännedom i utvalda målgrupper

29 29 Nu är det dags att gå från ord till handling n Som ledare inom Riksbyggen är det ditt ansvar att informera och inspirera alla medarbetare att jobba med Hållbarhetsplanen. n Om alla på företaget är informerade innan årsskiftet, så har alla möjlighet att få sin bonus misslyckas vi, utgår denna parameter. n Hur vi ligger till kommer att synas som en barometer på intranätet.

30 30 Planeten ska med

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen CSR Hållbarhet på WH Bolagen Miljöansvar Vi utbildar medarbetare i vårt miljöansvar. Detta gör vi för att kunna bedriva ett framgångsrikt miljöarbete. Vi skapar på så sätt medvetenhet, sprider kunskap

Läs mer

Hållbarhetsstyrning... 3 Hållbarhetsprogram... 4 Syfte hållbarhetsprogram... 4 Folksam Fastigheters hållbarhetsmål... 5 Hållbarhetsplan...

Hållbarhetsstyrning... 3 Hållbarhetsprogram... 4 Syfte hållbarhetsprogram... 4 Folksam Fastigheters hållbarhetsmål... 5 Hållbarhetsplan... HÅLLBARHETSPROGRAM Hållbarhetsstyrning... 3 Hållbarhetsprogram... 4 Syfte hållbarhetsprogram... 4 Folksam Fastigheters hållbarhetsmål... 5 Hållbarhetsplan... 5 Folksam Fastigheters hållbarhetskrav... 5

Läs mer

Riksbyggenmodellen. Eftertänksamhet för en bättre framtid

Riksbyggenmodellen. Eftertänksamhet för en bättre framtid Riksbyggenmodellen Eftertänksamhet för en bättre framtid Vi tänker efter, före I handen håller du en idéskrift om Riksbyggen- Modellen. Materialet har arbetats fram av Riksbyggen i samarbete med danska

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 2 (6) Innehållsförteckning 0. Hållbarhetspolicy...3 1. Varor...3 2. Avfall och kretslopp...4 3. Transporter...4

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11 Miljöpolicy och miljömål -2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna -03-11 Stadsbyggnadsförvaltningen är miljöcertifierad Stadsbyggnadsförvaltningen är

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Årsredovisningsseminarium

Årsredovisningsseminarium Årsredovisningsseminarium Kort om SBAB:s hållbarhetsarbete Hållbarhet ständiga förbättringar Ger sken av ansvarstagande Kosmetiska åtgärder (green washing) Mål och effekter frikopplade från affär Naiva

Läs mer

Goda exempel på miljöledning

Goda exempel på miljöledning Goda exempel på miljöledning Nedan har vi tagit fram några goda exempel på miljöpolicy, miljömål och miljöuppfyllelse från redovisningen Miljöledning i staten. Exemplen är hämtade från Försvarets materielverk,

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Grön Resplan. Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping. Linköpings kommun linkoping.se

Grön Resplan. Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping. Linköpings kommun linkoping.se Grön Resplan Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping Linköpings kommun linkoping.se 2 Grön resplan Linköpings kommun Kommunfullmäktige i Linköping har beslutat att Linköping ska vara en koldioxidneutral

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

Att satsa pa miljon ar att satsa pa livet...

Att satsa pa miljon ar att satsa pa livet... Att satsa pa miljon ar att satsa pa livet... Inom Printeliten satsar vi resurser på vårt miljö- och kvalitetsarbete. Det finns inga motsättningar mellan lönsamma affärer och ett klokt sätt att hantera

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Kvalitetsaspekter som är det som har störst påverkan på upplevd kvalitet i det vi levererar till kund har identifierats i områden för mätning av nöjd-kund-index, projektmätning,

Läs mer

Energistrategier. Vision 2040

Energistrategier. Vision 2040 Vision 2040 Liv, lust och läge blir livskvalitet i Hjärtat av Bohuslän Energistrategier Strategier Strategisk plan 2010-2014 Strategi för energieffektivisering Uppdrag och planer Uppdrag i strategisk plan

Läs mer

AFFÄRSPLAN. AB Stora Tunabyggen. 1 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013. Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen.

AFFÄRSPLAN. AB Stora Tunabyggen. 1 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013. Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen. 2010 AFFÄRSPLAN 2013 AB Stora Tunabyggen Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen.se BESÖK Vasagatan 27 TEL 0243-733 00 FAX 0243-733 70 E-POST info@tunabyggen.se BANKGIRO 465-2566 POSTGIRO 46 26 58-6 ORG

Läs mer

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2014 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Bilaga 3 - Handlingsplan med åtgärder för Älmhults kommun som geografi

Bilaga 3 - Handlingsplan med åtgärder för Älmhults kommun som geografi Bilaga 3 - Handlingsplan med åtgärder för Älmhults kommun som geografi Älmhult Målen för kommunen som geografi Borgmästaråtagande - Älmhults kommun ska minska CO2-emissioner med minst 20% till 2020 och

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Hållbarhetsprogram 2011

Hållbarhetsprogram 2011 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 HÅLLBARHETSPOLICY 3 VAROR 4 MÅL 4 KRETSLOPP 4 MÅL 4 TRANSPORTER 4 MÅL 4 ENERGI- OCH LOKALANVÄNDNING 5 MÅL 5 LEVERANTÖR 5 MÅL 5 MEDARBETARE 5 MÅL 5 KUNDEN I HÅLLBARHETSARBETET

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid TOSHIBA OCH MILJÖ Vårt löfte för en hållbar framtid Committed to People. Committed to the Future. INNEHÅLL Vårt engagemang för en hållbar miljö 4 Oberoende kontroll av verksamheten 4 Vi agerar lokalt 4

Läs mer

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar VERKSAMHETSSYSTEM Miljöpolicy och miljömål Generella dokument nr: 00-08 Fastställd av styrelsen 2013-02-13 Ekologigruppen AB Miljöpolicy Ekologigruppens verksamhet genomsyras av en strävan mot ett samhälle

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge

Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge 1 Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge Policy, visioner, mål och åtgärdsförslag för miljö, ekonomi och socialt ansvarstagande. Gäller för åren 2014-2024 Landstingsstyrelsen 10 nov 2014 Annika

Läs mer

Hållbarhet i flygbranschen

Hållbarhet i flygbranschen Hållbarhet i flygbranschen Framtidens lösning - vi kommer inte flyga mindre, vi kommer flyga grönare Flygets globala miljömål 2010-2020 ska bränsleeffektiviteten öka med 1,5% per år (just nu överträffar

Läs mer

Väsentlighetsanalys för E.ON. Norden

Väsentlighetsanalys för E.ON. Norden Väsentlighetsanalys för E.ON Norden 2014 Väsentlighetsanalys för E.ON Norden 2014 I arbetet med att bidra till ett mer hållbart samhälle har vi tagit hjälp av drygt 250 personer som är viktiga för oss

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB Sida 1 av 6 MILJÖLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL MILJÖPOLICY 3 RIKTLINJER FÖR MILJÖARBETET 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Miljöledningssystem

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Miljöledning Ecotraffic

Miljöledning Ecotraffic Miljöledning Ecotraffic Ecotraffic AB Postadress Box 1159 131 26 Nacka Strand Besöksadress Kungsholmstorg 16 112 21 Stockholm +46-(0)8-545 168 00 info@ecotraffic.se http://www.ecotraffic.se orgnr: 556473-0215

Läs mer

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum Miljöhandbok för Högsby Kommun MA 2003:38 Dokumentnamn ISO-bet 4.3.3-1 Sida nr 1 Avsnitt och detaljerade miljömål Sidor tot 3 Datum 2008-02-25 Rev dat. Sign. AG Godk. 4.3.3-1 Högsby kommun har efter den

Läs mer

Resultat av webbenkät juni 2014. Miljöledning och miljödiplomering som verktyg för hållbar utveckling Besvarades av 148 personer

Resultat av webbenkät juni 2014. Miljöledning och miljödiplomering som verktyg för hållbar utveckling Besvarades av 148 personer Resultat av webbenkät juni 2014 Miljöledning och miljödiplomering som verktyg för hållbar utveckling Besvarades av 148 personer Hur många anställda har ni i er verksamhet? 1-50 anställda -70% 51-100 anställda

Läs mer

RK 6.2 Organisation och ansvar

RK 6.2 Organisation och ansvar Godkänt den: 2018-10-04 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Regionkontoret Syfte Syftet med detta dokument är att klargöra roller, ansvar och befogenheter för miljöarbetet inom Regionkontoret i Region

Läs mer

Miljöstrategi. En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt.

Miljöstrategi. En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt. Miljöstrategi En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt. Fastigheter påverkar miljön under hela sin livscykel, från projektering, byggande och förvaltning till ombyggnad

Läs mer

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter.

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter. NCC:s hållbarhetspolicy 1. Inledning Det krävs stora förändringar i samhället om vi på ett effektivt sätt ska kunna ta itu med globala utmaningar som klimatförändringarna och överkonsumtionen av resurser

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Positive Footprint Housing

Positive Footprint Housing Positive Footprint Housing - ett hållbart utvecklingsprojekt inom Riksbyggen SABO Energikick 2013-11-06 Mikael Ahlén Riksbyggen ekonomisk förening Riksbyggen har sedan starten 1940 utvecklat bostadsområden

Läs mer

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Hälsa && hållbarhet Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Varför är det viktigt att vi arbetar med hållbar utveckling? I stort sett all vår konsumtion tär på jordens resurser

Läs mer

FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016

FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016 FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016 Revisionskriterier Frågor Revisorns anteckningar Tema: Ledarskap och åtagande ISO 14001:2015, kap 5.1 Tema: Miljöpolicy ISO 14001:2015, kap 5.2 SFS 2009:907

Läs mer

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling. Uppdaterad version Uppdaterad version

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling. Uppdaterad version Uppdaterad version #ModUpp2020 Riktlinjer för en Modern Upphandling Vad är ModUpp2020? #Modupp2020 är en kampanj som uppmanar offentlig sektor att ställa om till en Modern Upphandling. Det innebär att ni blir en kravställare

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet OMVÅRDNAD GÄVLE DNR 18ON163 Handlingsplan Miljöstrategiska programmet Åtgärder för 2018 HANDLINGSPLAN FÖR 2018, MILJÖSTRATEGISKA PROGRAMMET 2 Förord Omvårdnad Gävle har under 2017 arbetat mycket med att

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Gävleborg i Sverige. Landstinget Gävleborg och miljön. Susanna Nyberg

Gävleborg i Sverige. Landstinget Gävleborg och miljön. Susanna Nyberg Landstinget Gävleborg och miljön Susanna Nyberg Gävleborg i Sverige Nordanstig Ljusdal Hudiksvall 10 kommuner 275 780 länsmedborgare 18 192 km2, ca 4 % av Sveriges yta Två landskap - Gästrikland och Hälsingland

Läs mer

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisningen av miljöarbetet och sammanställning av den miljöpåverkan som Umluspens verksamhet förorsakar. Redovisningen följer de punkter

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte HÅLLBARHETSPOLICY Lansa Fastigheter AB Fastställd vid styrelsemöte 2019-05-02 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ansvar och styrning... 3 2. Hållbarhetspolicy... 3 2.1.

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall främja forskning som syftar till att

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Miljöanpassad upphandling i Jönköpings kommun. Thomas Rodén Stadskontoret - upphandlingsenheten

Miljöanpassad upphandling i Jönköpings kommun. Thomas Rodén Stadskontoret - upphandlingsenheten Miljöanpassad upphandling i Jönköpings kommun Thomas Rodén Stadskontoret - upphandlingsenheten Det går men det gäller att inte gå ner sig i träsket Att arbeta praktiskt med miljöfrågor i upphandlingar

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 1 BESLUT 2003-12-18 Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 Malmö högskolas miljöråd har under hösten tagit fram ett förslag till Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola.

Läs mer

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling #ModUpp2020 Riktlinjer för en Modern Upphandling Vad är #ModUpp2020? #Modupp2020 är en kampanj som uppmanar offentlig sektor att ställa om till en modern upphandling genom att bli en kravställare som hanterar

Läs mer

Problemen känner du redan till.

Problemen känner du redan till. Problemen känner du redan till. Robert Harding Images / Masterfile / SCANPIX Så hur vore det om någon pratade lösningar istället? Det räcker med att slå upp en dagstidning för att inse att världen bara

Läs mer

FAH. Vägledningsstandard för hållbar utveckling

FAH. Vägledningsstandard för hållbar utveckling FAH Kommunerna och miljön Stockholm 12-13 april 2011 Vägledningsstandard för hållbar utveckling peter.wenster@skl.se Varför Målgrupp Väsentliga frågeställningar Form och innehåll Koppling till olika verksamheter

Läs mer

Välkomna nätverksträff miljöledning i staten 2015. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-10-01 1

Välkomna nätverksträff miljöledning i staten 2015. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-10-01 1 Välkomna nätverksträff miljöledning i staten 2015 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-10-01 1 Miljöledning i staten 2014 och kommande utmaningar Kristina von Oelreich 2015-09-28

Läs mer

VÅGA UPPHANDLA HÅLLBART. Handdukar av trä och lakan av PET-flaskor.

VÅGA UPPHANDLA HÅLLBART. Handdukar av trä och lakan av PET-flaskor. VÅGA UPPHANDLA HÅLLBART Handdukar av trä och lakan av PET-flaskor. Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingets miljöarbete är banbrytande, stimulerar miljöteknisk utveckling och inspirerar

Läs mer

Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter

Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter Projektledare Harry Jonsson Individuell mätning är en del av Life+projektet Green Citizens of Europe, Sustainable living

Läs mer

Att satsa på miljön är att satsa på livet

Att satsa på miljön är att satsa på livet SATSA PÅ MILJÖN! Att satsa på miljön är att satsa på livet JMS Mediasystem satsar stora resurser på sitt miljöarbete. Genom en öppen dialog med samarbetspartners, kunder, allmänhet, leverantörer, miljöorganisationer,

Läs mer

FAIR TRANSPORT F A I R T R A N S P O R T 2. 0

FAIR TRANSPORT F A I R T R A N S P O R T 2. 0 FAIR TRANSPORT 2.0 180507 FA I R T R A N S P O R T 2. 0 1 8 1 1 2 0 F A I R T R A N S P O R T 2. 0 K Ä N N E T E C K E N O C H K R I T E R I E R 1 Fair Transport tar nästa steg I N N E H Å L L O C H U

Läs mer

Barometer 2013 och Rundabordssamtal 2014

Barometer 2013 och Rundabordssamtal 2014 Barometer 2013 och Rundabordssamtal 2014 1 Om Hållbart värdeskapande Initierades 2009 13 av Sveriges största institutionella investerare Representerar drygt 5700 miljarder kr i förvaltat kapital Äger ca

Läs mer

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Politikerforum 26 februari 2016 Miljö och klimat är en av regeringens övergripande prioriteringar som ska genomsyra all politik! Regeringsförklaringen 2015

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET I

Läs mer

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål 1(7) Rektor 2004-03-14 Leif Svensson Dnr Redovisning av miljöledningssystemarbetet under år 2003 vid Högskolan i Gävle Arbetet med att integrera miljöledningssystem allt bättre i den ordinarie verksamheten

Läs mer

Tillsynsmyndigheter var förr den viktigaste omvärldsintressenten. Att följa lagen var (och är) ett minimikrav. Efterhand som intresse och engagemang

Tillsynsmyndigheter var förr den viktigaste omvärldsintressenten. Att följa lagen var (och är) ett minimikrav. Efterhand som intresse och engagemang Tillsynsmyndigheter var förr den viktigaste omvärldsintressenten. Att följa lagen var (och är) ett minimikrav. Efterhand som intresse och engagemang för miljöfrågor ökat har flera intressenter tillkommit

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

Axfood presenterar hållbarhetsprogram med tuffa klimatmål

Axfood presenterar hållbarhetsprogram med tuffa klimatmål PRESSMEDDELANDE 2010-04-20 Axfood presenterar hållbarhetsprogram med tuffa klimatmål Axfood presenterar sitt hållbarhetsprogram, med några av de tuffaste klimatmål som finns i branschen, på en presskonferens

Läs mer

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Miljöutredning 2017 Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO 14001 Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Innehåll 1 Inledning och syfte... 3 2 Omfattning... 3 3 Miljöutredning ISO 14001...

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Ledningens uppföljning

Ledningens uppföljning Ledningens uppföljning Industriell teknik och managements miljöledningssystem Möte 160927 1. Mötet öppnas 1 1. Val av justerare Förslag: Pär Jönsson, vice skolchef 1. Inledning och syfte Uppfylla krav

Läs mer

Hållbarhetspolicy. - Agenda för den hållbara affären Denna hållbarhetspolicy fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 16 april 2018.

Hållbarhetspolicy. - Agenda för den hållbara affären Denna hållbarhetspolicy fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 16 april 2018. Hållbarhetspolicy - Agenda för den hållbara affären 2030 Denna hållbarhetspolicy fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 16 april 2018. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Omfattning...

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

Riksbyggens Renoveringsverkstad

Riksbyggens Renoveringsverkstad Riksbyggens Renoveringsverkstad Jan Kristoffersson 2011-09-21 Sustainable Innovation Utveckling inom energieffektivisering www.sust.se 1 Sustainable Innovation Startade 2008 Kontor i Stockholm, åtta anställda

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (8) Innehåll INLEDNING... 2 FORUMETS ROLL... 2 HANDLINGSPLANEN OCH DESS FEM DELMÅL... 2 HANDLINGSPLAN... 3 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN... 3 2. MINIMERA BYGGNADERNAS ENERGIBEHOV...

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: I mallen är universitetsgemensamma mål samt uppdragen som ges till dekan och prefekt/motsvarande i universitetets Handlingsplan för miljö

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Lunds Renhållningsverk. Lunds Renhållningsverk

Lunds Renhållningsverk. Lunds Renhållningsverk > Ett viktigt uppdrag - att spara resurser och skydda miljön Kunder Idéer Miljö Vårt uppdrag Lunds Renhållningsstyrelse ansvarar på uppdrag av kommunfullmäktige för avfallshanteringen i Lunds kommun. ska

Läs mer

Hållbarhetsredovisning 2009

Hållbarhetsredovisning 2009 09 Hållbarhetsredovisning 2009 Hertz är Sveriges ledande hyrbilsföretag. Med en så stark position följer ett stort ansvar gentemot miljön och företagets intressenter. Hertz arbetar därför sedan länge med

Läs mer

ISO Ledningssystem för miljö en introduktion

ISO Ledningssystem för miljö en introduktion ISO 14001 Ledningssystem för miljö en introduktion Innehåll 3 Vad är ett miljöledningssystem? 3 Kraftfullt verktyg som skapar förtroende 4 Miljöledning skapar affärsnytta 5 Miljöledning skapar ordning

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter:

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter: 2016-12-19 1(7) MILJÖLEDNINGSSYSTEM Högskolan i Borås Beslutad den: 2016-12-19 Diarienummer: 879-16 Birgitta Påhlsson Gäller from: 2017-01-01 Ersätter: 753-15 Högskolegemensam handlingsplan för hållbar

Läs mer

Miljömärkning av byggnader - Behövs alla märkningar?

Miljömärkning av byggnader - Behövs alla märkningar? www.gamenetwork.se Miljöimpuls!: Miljömärkning av byggnader - Behövs alla märkningar? Västsvenskt nätverk för hållbar utveckling www.gamenetwork.se Nätverket GAME Ett nätverk för dig som vill medverka

Läs mer

LANDSKAPSARKEOLOGERNAS POLICIES

LANDSKAPSARKEOLOGERNAS POLICIES Policies Alla i konsultgruppen 2011-05-22 1.0 1(7) LANDSKAPSARKEOLOGERNAS POLICIES Miljöpolicy Kvalitetspolicy Säkerhetspolicy Policies Alla i konsultgruppen 2011-05-22 1.0 2(7) Innehåll 1 INLEDNING...

Läs mer

Hållbarhetsredovisning Halvår, juni 2013

Hållbarhetsredovisning Halvår, juni 2013 Hållbarhetsredovisning Halvår, juni 2013 På Briggen vill vi bidra till en positiv samhällsutveckling. Vårt arbete med hållbarhetsfrågor är en viktig komponent för att nå dit. Hållbarhetsperspektivet som

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER

Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER Inledande ord Jämtkraft är ett ansvarsfullt företag, som tar ansvar för den påverkan som verksamheten faktiskt innebär. Vi är medvetna om att

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2016

Miljöhandlingsplan 2016 2016-04-22 Dnr: 306-2.10.1-0220-16 1(8) Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för pedagogik och didaktik 2 (8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för pedagogik och didaktik 2016 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Näringslivets miljöarbete och Sveriges miljömål

Näringslivets miljöarbete och Sveriges miljömål Näringslivets miljöarbete och Sveriges miljömål En undersökning av synen på miljöarbetet och Sveriges miljömål hos branscher och företag Torbjörn Brorson Vad kan jag då säga som inte redan blivit sagt?

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer