FRÅGOR TILL STYRELSEPROFFS UTBILDNING I AKTIVT STYRELSEARBETE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FRÅGOR TILL STYRELSEPROFFS UTBILDNING I AKTIVT STYRELSEARBETE"

Transkript

1 FRÅGOR TILL STYRELSEPROFFS UTBILDNING I AKTIVT STYRELSEARBETE 1 (7)

2 Introduktionsfrågor SP 1. Berätta lite kort om dig själv och din bakgrund. 2. Vad fick dig att börja med styrelsearbete? 3. Inom vilka delar upplevde du störst osäkerhet när du började med styrelsearbete och hur gjorde du för att utveckla detta? 4. Vilka är dina främsta egenskaper som du anser att du haft mest nytta av i ditt styrelsearbete? 2 (7)

3 Block 1. Grundförutsättningar 5. Om du blir erbjuden ett nytt styrelseuppdrag, vilken information hämtar du in kring uppdraget och som utgör underlag för ditt beslut om du ska engagera dig eller inte? 6. Styrelsens legala förpliktelser finns uttryckt i främst kapitel 8 Aktiebolagslagen. Hur anser du att man löpande säkerställer att ledamöterna förstår sitt ansvar och har förutsättningar att ta det ansvaret så att den legala plattformen för styrelsearbetet ständigt hålls? 7. En styrelseledamot är jävig om han/hon har egna intressen som kan strida mot företagets. Hur anser du att man hanterar jävssituationer på bästa sätt i styrelserummet? 8. Om styrelsen ska kunna arbeta efter en konsekvent linje, målinriktat och med trovärdighet är det grundläggande viktigt att ägarna har uttryckt sin vilja klart, de står fast vid den under en rimligt lång tidsperiod och ägarna är synliga. Vad anser du om detta och vilka är dina erfarenheter av ägardirektiv med avseende på förekomst och innehåll? 9. Hur bör styrelsen generellt tänka vid rekrytering, utvärdering och entledigande av vd anser du? 10. Vad ser du för för- respektive nackdelar med att vd är styrelseledamot? 11. Det finns styrelseledamöter som inte tar sitt moraliska ansvar fullt på allvar, vilket kan bero på att man ser sina uppdrag som en hedersutmärkelse, har bristande kunskaper eller helt enkelt har passerat bäst-före-datum. För att undvika det bör man lämpligen ha etiska riktlinjer som varje styrelseledamot ska följa. Vilka är de främsta kraven avseende etik och moral som man ska ställa på en styrelseledamot anser du? 12. Hur anser du att sammansättningen av en styrelse generellt ska se ut och hur många ungefärligt antal ledamöter bör man vara i en styrelse för att styrelsen ska kunna bedriva ett bra och effektivt styrelsearbete? 13. Anser du att man bör köpa in vissa specialistkunskaper till styrelsearbetet och i så fall inom vilka delar eller bör man ta in specialistkompetenserna i styrelsen? 14. Hur mycket tid per år anser du att en styrelseordförande respektive styrelseledamot bör avsätta för ett styrelseuppdrag i ett medelstort företag och vad är skäliga styrelsearvoden? 15. Anser du att styrelseledamöter regelmässigt bör bytas ut med jämna mellanrum? Om ja, varför anser du det och hur lång bör mandattiden generellt vara? 16. En styrelseordförande har en större uppgift i styrelsen än de övriga ledamöterna. Vilka är en styrelseordförandes viktigaste uppgifter och hur täta kontakter ska en ordförande ha med sin vd anser du? 3 (7)

4 Block 2. Kontroll Analys Reflektion 17. Styrelsen ska fortlöpande bedöma bolagets ekonomiska situation. Styrelsen ska också se till att bolagets organisation är utformad så att bokföringen, medelsförvaltningen och bolagets ekonomiska förhållanden i övrigt kontrolleras på ett betryggande sätt. Hur anser du att man gör detta på bästa sätt i styrelsearbetet? 18. Vilka krav anser du att en styrelse bör ställa när det gäller innehållet i den löpande verksamhetsrapporteringen från vd till styrelsen? 19. Vilka är dina erfarenheter av den icke-finansiella rapporteringen från den löpande verksamheten och vad anser du främst ska ingå i denna rent generellt? 20. Hur ska styrelsens uppföljning och kontroll av de interna riskhanteringsprocesserna göras på bästa sätt och hur ofta bör styrelsen ha en diskussion kring företagets risksituation anser du? 21. Styrelsens kontroll kan underlättas av att man är lyhörd gentemot medarbetarna i organisationen, t ex genom att låta fler personer än vd och ekonomichef göra presentationer på styrelsemötena. Därmed blir det lättare att pejla in olika stämningar, tankar och uppfattningar i organisationen. Vad anser du om detta? 22. Hur anser du att man bör följa upp av styrelsen beslutade större investeringar eller projekt på bästa sätt? 23. Bonusar och höga rörliga ersättningar till företagsledningar har varit ett hett diskussionsämne under de senaste åren. Vad anser du generellt om rörliga ersättningar och dess påstådda positiva effekt på företagets utveckling och hur bör incitamentsprogram för ledande befattningshavare generellt utformas så att de får för verksamheten avsedda effekter anser du? 24. En mycket stor del av det samlade styrelsearbetet i Sverige försiggår i dotterbolag. Arbetet i dotterbolagsstyrelser kan dock se mycket olika ut, från att vara en ren formalitet med enbart pappersmöten till ett fullskaligt styrelsearbete, med samma mål och arbetsformer som i moderbolaget. Vilka är dina erfarenheter kring ev. skillnader mellan styrelsearbete i moderbolag respektive dotterbolag och vad är rätt och vad är fel enligt din uppfattning? 25. Man kan tänka sig flera alternativ för vem som ska vara ordförande i dotterbolagsstyrelsen. Det kan exempelvis vara koncernchefen, någon av koncernchefens närmaste medarbetare, en ledamot av koncernstyrelsen, en extern ledamot eller koncernstyrelsens ordförande? Vem anser du är mest lämplig för att vara ordförande i dotterbolagsstyrelsen och varför? 4 (7)

5 Block 3. Strategi 26. Undersökningar visar att kontrollfunktionen dominerar över styrningen i många styrelser och styrelsearbetet i Sverige har utsatts för kritik under senare år för detta. Vad anser du om detta och vad bör en bra tumregel vara när det gäller fördelning av tiden i styrelserummet mellan 1) de strategiska frågorna och 2) kontroll av historiska data och prestationer? 27. Det huvudsakliga ansvaret för en styrelse är att se till att ett strategiarbete bedrivs och att beslut fattas, medan det är ledningens uppgift att ta fram underlag för diskussioner och beslut utifrån av styrelsen satta ambitionsnivåer. Anser du att styrelsen härutöver generellt eller i vissa situationer bör involveras djupare i strategiarbetet? 28. Svenska företag investerar stora belopp på strategikonsulter. Vad anser du om att ledningen engagerar externa strategikonsulter i strategiarbetet och hur tycker du att man bör använda en strategikonsult på bästa sätt i strategiarbetet? 29. Analytiker och ägare blir ofta beskyllda för att betrakta verksamheten kortsiktigt, vilket kan bero på att de oftast får kortsiktig finansiell information från företaget. Hur anser du att man kan förbättra informationen om företagets strategiska inriktning? 30. Styrelsen har att kritiskt granska företagsledningens underlag inför besluten kring företagets strategier. Anser du att det finns utrymme för kompetensutveckling i styrelserummen idag och hur säkerställer man att styrelseledamöterna kan verksamheten tillräckligt för att kunna göra egna affärsmässiga bedömningar och bilda sig en självständig uppfattning fristående från vd och ledningsgrupp anser du? 5 (7)

6 Block 4. Komplexa frågor 31. Vår globala värld kännetecknas av allt snabbare förändringar och ökad turbulens och man säger att vi har gått in i en ny ekonomisk fas, från normalitet till turbulens. Anser du att en styrelse generellt bör ändra i sin strategiska styrning/planering och sitt beteende för att möta denna nya värld och uppnå hållbar företagsutveckling och i sådant fall på vilket sätt? 32. I analyser som gjorts visar man på att långlivade företag uppvisar en stor känslighet för världen runt omkring och tar reda på, lär sig och anpassar sig till det som händer runt omkring, vilket innebär att de har en större förmåga att upptäcka turbulens, förutse kaos och hantera risk samt utnyttja möjligheter i kaoset. På vilket sätt anser du att en styrelse i sitt arbete kan bli mer omvärldsanalytiker? 33. Genom dålig krishantering övergår verksamhetskriser till att bli kommunikationskriser. Inte minst när de har etiska och moraliska undertoner. Hur hanterar en styrelse plötsliga förtroendekriser (jmf med köttfärsfusket i ICA hösten 2007) på bästa sätt anser du? 34. På vilket sätt måste styrelsen ändra sitt arbetssätt vid krissituationer anser du? 35. Vilka anser du är de största utmaningarna och fallgroparna för de mest snabbväxande företagen, vilka genomgår ständiga förändringar? 36. När styrelsen ska rekommendera aktieägarna kring ett bud på företaget, vad ska normalt ligga till grund för rekommendationen d v s vad ska normalt styrelsen ha analyserat och fått svar på för att komma fram till sin rekommendation anser du? 37. Vad anser du att styrelsen normalt ska analysera och ställa för frågor inför ett potentiellt förvärv av ett annat företag, föreslaget av en köpsugen företagsledning, för att skapa ett så bra beslutsunderlag som möjligt? 38. Det finns inga garantier för att ett företagsförvärv och fusioner blir bra och att man uppnår de mål och motiv som låg bakom förvärvet. Enligt gjorda undersökningar är det bara mindre än var tredje affär som ökar aktieägarvärdet. Det är därför viktigt att styrelsen gör en efterkalkyl av förvärvet. Vad anser du ska ingå i en sådan efterkalkyl rent generellt? 39. Anser du att styrelsearbetet och styrelsens sammansättning till viss del måste förändras efter en börsintroduktion och i sådant fall på vilket sätt? 40. I en allt mer globaliserad värld blir det vanligare att flytta produktion till lågkostnadsländer. Vad anser du att man ska ta i beaktande förutom det rent finansiella innan man fattar beslut om att flytta produktion till ett lågkostnadsland? 41. Större organisationsförändringar tar normalt lång tid och är mer eller mindre smärtsamma. Hur hanterar en styrelse rent generellt större organisationsförändringar på bästa sätt anser du? 42. Vad ser du för trender och tendenser i dagens styrelsearbete? 6 (7)

7 Block 5. Utvärdering 43. I alla styrelser fattas ibland dåliga beslut. Vilka anser du är de främsta orsakerna till detta? 44. Hur ofta och på vilket sätt bör styrelsen utvärdera sitt eget arbete anser du? 45. Vilka är de viktigaste frågorna man ska ställa vid en utvärdering av styrelsens arbete anser du? 46. Hur ska man få ut det bästa av en styrelse anser du? 47. Vilka är dina främsta tips och kloka råd till en mindre erfaren styrelseledamot som precis har börjat med styrelsearbete? 7 (7)

Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015)

Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015) Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015) 1. BOLAGSSTÄMMA Kodens innehåll Följs Kommentar 1.1 Tidpunkt och ort för stämman samt ärende på stämman 1.2 Kallelse och övrigt underlag

Läs mer

Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag. - Vilken nytta kan jag ha av en styrelse i mitt företag, och hur kommer jag igång?

Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag. - Vilken nytta kan jag ha av en styrelse i mitt företag, och hur kommer jag igång? Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag - Vilken nytta kan jag ha av en styrelse i mitt företag, och hur kommer jag igång? 2015-02-03 Föreläsare Ove Liljedahl Styrelseinstitutet Satish Sen

Läs mer

Ägare styrelse VD Problem eller möjlighet? Företagarlunch Mjärdevi 2008-05-08 Bilderna 1-24: Styra AB

Ägare styrelse VD Problem eller möjlighet? Företagarlunch Mjärdevi 2008-05-08 Bilderna 1-24: Styra AB Ägare styrelse VD Problem eller möjlighet? Företagarlunch Mjärdevi 2008-05-08 Bilderna 1-24: Styra AB Styrelsearbete Styrelsen skall vara ett framtidsorienterat beslutsfora Styrelsen skall styra och kontrollera

Läs mer

Reviderad. Informationsdag för nya kodbolag. Stockholm 2008-10-24 2008-10-24 1

Reviderad. Informationsdag för nya kodbolag. Stockholm 2008-10-24 2008-10-24 1 Reviderad Svensk kod för bolagsstyrning Avsnitt 6-9. Styrelseordförandes uppgifter, styrelseutvärdering m m Informationsdag för nya kodbolag Stockholm 2008-10-24 2008-10-24 1 6. Styrelseordförande Styrelsens

Läs mer

Styrelsearbete allt mera tidskrävande och ansvarsfullt

Styrelsearbete allt mera tidskrävande och ansvarsfullt 2009-05-20 Styrelsearbete allt mera tidskrävande och ansvarsfullt Inledning Bolagsstyrelsernas ansvar, arbetsformer och ersättningsmodeller har haft stort fokus i media särskilt under senaste tiden. Samtidigt

Läs mer

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och transparent process, som skapar

Läs mer

SKANDIA FONDERS INSTRUKTION FÖR ÄGARSTYRNING

SKANDIA FONDERS INSTRUKTION FÖR ÄGARSTYRNING SKANDIA FONDERS INSTRUKTION FÖR ÄGARSTYRNING Fastställd av styrelsen 19 maj 2011 1. Bakgrund och inledning Styrelsen i ett bolag som bedriver fondverksamhet skall fastställa interna regler där det anges

Läs mer

Ägarinstruktion. för Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt. Beslutad vid ordinarie bolagsstämma den 12 juni 2014

Ägarinstruktion. för Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt. Beslutad vid ordinarie bolagsstämma den 12 juni 2014 1 Ägarinstruktion för Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Beslutad vid ordinarie bolagsstämma den 12 juni 2014 2 1. Inledning Ett kundstyrt bolag Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt, Skandia,

Läs mer

Ordföranderollen och vad som krävs i tillväxtbolag

Ordföranderollen och vad som krävs i tillväxtbolag Ordföranderollen och vad som krävs i tillväxtbolag Agneta Franksson Blev intresserad av styrelsearbete efter två VD roller. Vad borde de ha gjort i styrelserummet? -> har med mig det nu Utbildning Nätverkar

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB

ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB Giltighetstid: Tillsvidare Dnr: FS 1.1-1968-17 Beslutsdatum Sid 1 (5) ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB Föredragande Biträdande universitetsdirektör Per Ragnarsson Sammanfattning Ägardirektiven

Läs mer

HR kompetens in i styrelserummet. SVERIGES HR FÖRENING Våren 2014 Margareta Neld

HR kompetens in i styrelserummet. SVERIGES HR FÖRENING Våren 2014 Margareta Neld HR kompetens in i styrelserummet SVERIGES HR FÖRENING Våren 2014 Margareta Neld 1 AGENDA Utgångspunkter för professionellt styrelsearbete Nyttan av en styrelse När är det dags för en aktiv styrelse utifrån

Läs mer

Styrelsens arbetsordning

Styrelsens arbetsordning Styrelsens arbetsordning jämte instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och generalsekreteraren (GS) och för verksamhetsuppföljning A. Styrelsens arbetsordning 1. Allmänt 1.1 Denna arbetsordning

Läs mer

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag.

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag. FÖRETAGSPOLICY B:2 1 Bakgrund Kommunallagen ger kommunerna möjlighet att överlämna vården av en kommunal angelägenhet till aktiebolag, ekonomisk förening, ideell förening eller stiftelse. (Kl 3 kap 16)

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR BOLAGEN I SPINNERSKANKONCERNEN Kf 2012-04-26, 33 Blad 1(5) Marks kommun har fyra helägda bolag Spinnerskan i Mark AB, Marks Bostads AB, Marks Fastighets AB och Mark Kraftvärme

Läs mer

Arbetsordning styrelsen i Svensk Privattandvård AB

Arbetsordning styrelsen i Svensk Privattandvård AB Antagen 2014-03-27 Arbetsordning styrelsen i Svensk Privattandvård AB 1 Inledning 1.1 Denna arbetsordning för styrelsen i Svensk Privattandvård Aktiebolag ( Bolaget ), har upprättats som ett komplement

Läs mer

Ledamot av myndighetsstyrelse

Ledamot av myndighetsstyrelse Ledamot av myndighetsstyrelse Till Dig som är styrelseledamot eller som erbjuds att bli det De statliga myndigheternas styrelser har en viktig uppgift. De är ett instrument för regeringens styrning av

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag

Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag - Vilken nytta kan jag ha av en styrelse i mitt företag och hur kommer jag igång? 3 mars 2016 2013 Grant Thornton International Ltd. All rights reserved.

Läs mer

Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011

Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011 Årsstämma i Saab AB (publ) den 7 april 2011 Beslut om styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor till ledande befattningshavare Dagordningen punkt 14 Bakgrund och motiv

Läs mer

VD:s viktigaste stöd. Hur blir arbetet med styrelse och ledningsgrupp effektivt? 21 november Roland Dansell Peter Kopelman

VD:s viktigaste stöd. Hur blir arbetet med styrelse och ledningsgrupp effektivt? 21 november Roland Dansell Peter Kopelman VD:s viktigaste stöd Hur blir arbetet med styrelse och ledningsgrupp effektivt? 21 november 2017 Roland Dansell Peter Kopelman http://www.styrelsekollegiet.se/ 2 Fasen bolaget befinner sig i påverkar styrelsens

Läs mer

Policy kring hantering av intressekonflikter och incitament

Policy kring hantering av intressekonflikter och incitament Policy kring hantering av intressekonflikter och incitament Svensk Värdepappersservice (SVP) Ansvarig utgivare Styrelsen Avdelning - Uppdaterad 2014-11-05 1.1 Inledning I fall där ett värdepappersföretag

Läs mer

Arbetet i styrelsen och koncernens styrning

Arbetet i styrelsen och koncernens styrning Arbetet i styrelsen och koncernens styrning Bengt Kjell Styrelsens ordförande Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Bolagsstyrning Styrelsen ansvarar för: - bolagets organisation

Läs mer

Bolagsstyrning och styrelsearbete

Bolagsstyrning och styrelsearbete Bolagsstyrning och styrelsearbete Jan Lindblom, verksamhetschef, StyrelseAkademien Västsverige Telefon 0735 40 15 28 jan.lindblom@styrelseakademien.se Bolagsstyrning för att skala upp Ägare Verksamhet

Läs mer

Principer för aktiv ägarstyrning i Båstads kommun

Principer för aktiv ägarstyrning i Båstads kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 24 januari 2018, 8. Dnr: KS 001060/2017 900 Principer för aktiv ägarstyrning i Båstads kommun Medborgare och samhälle ska känna förtroende för att styrningen av kommunens

Läs mer

Riktlinjer för fondbolagens ägarutövande

Riktlinjer för fondbolagens ägarutövande F O N D B O L A G E N S F Ö R E N I N G Riktlinjer för fondbolagens ägarutövande Antagna den 13 februari 2002 och senast reviderade den 6 februari 2007 Riktlinjer för fondbolagens ägarutövande Följande

Läs mer

SKANDIA FONDERS POLICY OM ÄGARSTYRNING

SKANDIA FONDERS POLICY OM ÄGARSTYRNING 1 (6) SKANDIA FONDERS POLICY OM ÄGARSTYRNING Fastställd av styrelsen 17 december 2013 1. Bakgrund och inledning Bolag som bedriver verksamhet enligt lag (2004:46) om värdepappersfonder ( LVF ) eller lag

Läs mer

KOMMUNAL BOLAGSSTYRNINGI

KOMMUNAL BOLAGSSTYRNINGI Inbjudan till KOMMUNAL BOLAGSSTYRNINGI Inkl. kommunens förstärkta uppsiktsplikt och tuffare krav på bolagsordningen! TID 7 september 2015 09.00-15.00 Kaffe 08.30 PLATS Hotell Gustaf Fröding, Karlstad OBS!

Läs mer

Revidering av policy för ägarstyrning av Eskilstuna kommuns hel- och delägda bolag - missiv

Revidering av policy för ägarstyrning av Eskilstuna kommuns hel- och delägda bolag - missiv Kommunstyrelsen 2017-09-12 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2017:198 Ann-Sofi Salomon 016-710 50 26 1 (1) Kommunstyrelsen Revidering av policy för ägarstyrning av Eskilstuna kommuns hel-

Läs mer

Styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen 2018

Styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen 2018 Styrelsens förslag till riktlinjer för ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen 2018 Med bolagsledningen avses i dessa riktlinjer den verkställande direktören samt övriga medlemmar

Läs mer

(Förslag på styrande dokument enligt ABL)

(Förslag på styrande dokument enligt ABL) STYRANDE DOKUMENT FÖR AB Kronholmen Golf AB (Förslag på styrande dokument enligt ABL) Detta är ett exempel på hur styrande dokument styrelsens arbetsordning, instruktion till vd och rapportinstruktion

Läs mer

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-02-10 21 Gäller från och med 2014-02-10 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten som

Läs mer

Bolagspolicy för Vara kommun

Bolagspolicy för Vara kommun Bolagspolicy för Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige XXXX-XX-XX XX 1. Bakgrund och omfattning Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den

Läs mer

Årsstämma i Elos AB (publ) onsdagen den 29 april 2009 kl Lidbeckska Huset, Hamngatan 1, Lidköping

Årsstämma i Elos AB (publ) onsdagen den 29 april 2009 kl Lidbeckska Huset, Hamngatan 1, Lidköping Årsstämma i Elos AB (publ) onsdagen den 29 april 2009 kl 17.00 Lidbeckska Huset, Hamngatan 1, Lidköping Dagordning 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande vid stämman Valberedningens förslag: Sture Öster

Läs mer

Ägardirektiv för Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB)

Ägardirektiv för Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB) 1 Ägardirektiv för Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB) Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Näringsliv Ulricehamn AB, nedan kallat bolaget, och är antagna av kommunfullmäktige den 22 mars 2018, 37

Läs mer

01.2 Valberedningspolicy

01.2 Valberedningspolicy 01.2 Valberedningspolicy Styrdokument: Gäller för: Beslutad av: Datum för beslut om fastställande: Datum för beslut om revidering senast: Dokumentägare: Tillhandahållande: Konfidentiell status: Rättslig

Läs mer

Ägardirektiv avseende onoterade fastighetsbolag där Första AP-fonden har ett betydande inflytande

Ägardirektiv avseende onoterade fastighetsbolag där Första AP-fonden har ett betydande inflytande Beslutas av VD i ledningsgruppen Tidigare beslut 2015-03-31 (2014-03-13) Uppdateras Årligen Handläggare Chef Kommunikation och ägarstyrning Kopplade dokument Ägarpolicyn Ägardirektiv avseende onoterade

Läs mer

Jonas Iversen, Finansdepartementet

Jonas Iversen, Finansdepartementet Jonas Iversen, Bakgrund: Över 10 års erfarenhet av bolagsstyrning och styrelsearbete. Ledande befattningar inom statens bolagsförvaltning. Erfarenhet från styrelsearbete och valberedningar: SJ (Ordförande),

Läs mer

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING 1 Bolagsstämma Aktieägarnas inflytande i bolaget utövas vid bolagsstämma, som är bolagets högsta beslutande organ. Bolagsstämma ska förberedas och genomföras på ett sådant

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

01.2 Valberedningspolicy

01.2 Valberedningspolicy 01.2 Valberedningspolicy Styrdokument: Gäller för: Beslutad av: Datum för beslut om fastställande: Datum för beslut om revidering senast: Dokumentägare: Tillhandahållande: Konfidentiell status: Rättslig

Läs mer

Ägardirektiv för Teater Halland AB

Ägardirektiv för Teater Halland AB 1(5) Datum Diarienummer 2013-02-06 RS130030 Ägardirektiv för Teater Halland AB Detta ägardirektiv ska antas av bolagsstämman i Teater Halland. Det ankommer på bolagets styrelse och verkställande direktör

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport 2008

Bolagsstyrningsrapport 2008 Bolagsstyrningsrapport 2008 Hufvudstaden är ett svenskt publikt aktiebolag med säte i Stockholm. Till grund för styrningen av koncernen ligger bland annat bolagsordningen, den svenska aktiebolagslagen,

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet... 3 2. Kommunens direktivrätt... 3 5. Grundläggande principer för bolagets verksamhet... 3 6. Likställighetsprinciperna...

Läs mer

Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag. - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete? 2015-10-01. Föreläsare

Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag. - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete? 2015-10-01. Föreläsare Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete? 2015-10-01 Föreläsare Satish Sen Kaleidoscope Ann Theander Grant Thornton Hans Svedberg Maqs Advokatbyrå

Läs mer

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Storumans kommun Ägarpolicy för Storumans kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Ägarpolicy för Storumans kommun Allmänt 1. Inledning Delar av Storuman kommuns verksamhet bedrivs i aktiebolagsform.

Läs mer

Arbetsordning. för. Styrelsen. ICTA AB (publ)

Arbetsordning. för. Styrelsen. ICTA AB (publ) Arbetsordning för Styrelsen i ICTA AB (publ) 1. Inledning 1.1 Styrelsen i ICTA AB (publ), 556056-5151, ( Bolaget ) har upprättat denna arbetsordning, som skall ses som ett komplement till reglerna i aktiebolagslagen

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Kommunfullmäktige 32 KFS 606 2006-04-24 Redaktionellt reviderad 20100222/GC God sed i Åstorp Ett dokument för den övergripande ägarstyrningen av kommunala bolag inom

Läs mer

Bolagsstyrning rättsliga utgångspunkter. 6 oktober 2016

Bolagsstyrning rättsliga utgångspunkter. 6 oktober 2016 Bolagsstyrning rättsliga utgångspunkter 6 oktober 2016 Bolagsstyrning ("corporate governance" ) i Sverige - utvecklingen Begreppet "corporate governance" kommer ursprungligen från USA och debatt / krav

Läs mer

Ägarpolicy för kommunägda bolag

Ägarpolicy för kommunägda bolag Datum 2014-09-18 Ägarpolicy för kommunägda bolag Kommunfullmäktige 2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-11-24, 196 Dokumentnamn: Ägarpolicy för kommunägda bolag Ärendebeteckning: Kst/2014:452, Ägarpolicy

Läs mer

p.2014.1213 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Energi AB och Linde Energi Försäljnings AB

p.2014.1213 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Energi AB och Linde Energi Försäljnings AB p.2014.1213 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Energi AB och Linde Energi Försäljnings AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-05-13 89 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben

Läs mer

Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB)

Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB) Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB) 1 Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Ulricehamns Energi AB, nedan kallat bolaget, och är antagna av kommunfullmäktige den 22 mars 2018, 37 och fastställda

Läs mer

I. Nordeas fonder Corporate governance-policy riktlinjer för ägarstyrning

I. Nordeas fonder Corporate governance-policy riktlinjer för ägarstyrning 2010 1 (5) I. Nordeas fonder Corporate governance-policy riktlinjer för ägarstyrning Nordeas fonder 1 har antagit följande riktlinjer för ägarstyrning avseende bolag verksamma på den finländska och svenska

Läs mer

Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag. - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete? 2014-03-18

Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag. - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete? 2014-03-18 Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete? 2014-03-18 Föreläsare Ove Liljedahl Styrelesinstitutet Satish Sen Kaleidoscope Lars-Henrik Andersson

Läs mer

Ägardirektiv för Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB)

Ägardirektiv för Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB) 1 Ägardirektiv för Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB) Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Näringsliv Ulricehamn AB, nedan kallat bolaget, och är antagna av kommunfullmäktige den 28 januari 2013 17

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 2015-05-19 Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 1. Inledning Styrelsen i Prostatacancerförbundet (PCF) har fastställt denna arbetsordning för sitt arbete. Arbetsordningen för styrelsen

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr G.12

Kungsörs kommuns författningssamling Nr G.12 Bolagspolicy för styrning av koncernen Kungsörs Kommunföretag AB Antagen av kommunfullmäktige 2011-04-26, 113 Reviderad/kompletterad av kommunfullmäktige 2013-04-08, 42 (bl.a. sammanslagning med God redovisningssed)

Läs mer

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Förändring av bolagets strategiska inriktning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor AB Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte

Läs mer

Handledning för studiecirkel

Handledning för studiecirkel Handledning för studiecirkel Planering av cirkeln Som samordnare och cirkelledare är det din uppgift att tillsammans med gruppen sätta upp ramarna för träffarna och föra dem framåt. Här presenteras ett

Läs mer

Förslag till utdelning och avstämningsdag (punkt 11 och 12 på dagordningen)

Förslag till utdelning och avstämningsdag (punkt 11 och 12 på dagordningen) Förslag till utdelning och avstämningsdag (punkt 11 och 12 på dagordningen) Styrelsen föreslår årsstämman en ökad utdelning till 8,00 kr per aktie (7,00). Som avstämningsdag för utdelning föreslås tisdagen

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport 2010 för Medirox AB

Bolagsstyrningsrapport 2010 för Medirox AB Bolagsstyrningsrapport 2010 för Medirox AB Fastställd 2010-08-20 1 Inledning Stockholmsbörsen införde 2005 Svensk kod för bolagsstyrning (Koden) i sina regler för noterade bolag. Kodens regler omfattar

Läs mer

Memorandum. Inbjudan till teckning av aktier i. Trading Times Hedge Nordic AB Org nr: 556929-1478

Memorandum. Inbjudan till teckning av aktier i. Trading Times Hedge Nordic AB Org nr: 556929-1478 Memorandum Inbjudan till teckning av aktier i Trading Times Hedge Nordic AB Org nr: 556929-1478 www.times.se info@times.se Styrelse och ledning Jarl Frithiof, chef för Strategisk utveckling och Globala

Läs mer

Ersättningspolicy. Tre Kronor Försäkring AB

Ersättningspolicy. Tre Kronor Försäkring AB Ersättningspolicy Tre Kronor Försäkring AB Bolag: Tre Kronor Försäkring AB Beslutad av: Styrelsen i Tre Kronor Försäkring AB Fastställd: 2014-09-23 Ersätter tidigare version fastställd den: 2013-09-19

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Dokumentnamn: Ägardirektiv för Östersunds Rådhus AB Sida: 1(5) Upprättad av: Kommunledningsförvaltningen, finansutskottet , rev

Dokumentnamn: Ägardirektiv för Östersunds Rådhus AB Sida: 1(5) Upprättad av: Kommunledningsförvaltningen, finansutskottet , rev Dokumentnamn: Ägardirektiv för Östersunds Rådhus AB Sida: 1(5) ÄGARDIREKTIV för Bolag: Adress: 556593-7553 Östersunds Rådhus AB 831 82 ÖSTERSUND Bolags- Antagen av kommunfullmäktige 2000-12-19 ordning:

Läs mer

1(8) Arbetsordning. Styrdokument

1(8) Arbetsordning. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av 2010-03-12, 23 Dokumentansvarig VD Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 Styrelsens uppgifter enligt aktiebolagslagen...4 2 Styrelseledamots

Läs mer

Praktiskt styrelseseminarium 2010-11-17. Föreläsare Bengt Borr

Praktiskt styrelseseminarium 2010-11-17. Föreläsare Bengt Borr Praktiskt styrelseseminarium 2010-11-17 Föreläsare Bengt Borr Disposition 17/11 Presentation av kursen och disposition Formalia för styrelse inkl VDs roll Presentation av praktikfallet Ägardirektiv / delägarviljor

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport 2007

Bolagsstyrningsrapport 2007 Bolagsstyrningsrapport 2007 Hufvudstaden är ett svenskt publikt aktiebolag med säte i Stockholm. Till grund för styrningen av koncernen ligger bland annat bolagsordningen, den svenska aktiebolagslagen,

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening 1 Styrelsen ansvarar för organisationen och förvaltningen av föreningens angelägenheter i enlighet med gällande lagar och andra regler som gäller för

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening 1 Styrelsen ansvarar för organisationen och förvaltningen av föreningens angelägenheter i enlighet med gällande lagar och andra regler som gäller för

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport Gävle Energi AB

Bolagsstyrningsrapport Gävle Energi AB Bolagsstyrningsrapport 2017 Gävle Energi AB Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Ägarstyrning...3 3 Uppfyllelse av bolagsordning och ägardirektiv...3 4 Styrelsens och verkställande direktörens arbete...3

Läs mer

p.2014.1214 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Fastigheter i Linde AB

p.2014.1214 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Fastigheter i Linde AB p.2014.1214 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Fastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-05-13 89 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning

Läs mer

p.2014.1212 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Stadshus AB

p.2014.1212 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Stadshus AB p.2014.1212 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Stadshus AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-05-13 89 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och

Läs mer

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete i ideella organisationer?

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete i ideella organisationer? Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete i ideella organisationer? 2014-03-12 Föreläsare Ove Liljedahl Styrelesinstitutet Satish Sen Kaleidoscope

Läs mer

Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag. - Erfarenheter från styrelsearbete i ägarledda företag 2015-04-14

Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag. - Erfarenheter från styrelsearbete i ägarledda företag 2015-04-14 Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag - Erfarenheter från styrelsearbete i ägarledda företag 2015-04-14 1 Föreläsare Ove Liljedahl Styrelesinstitutet Satish Sen Kaleidoscope Lars-Henrik

Läs mer

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete i ideella organisationer?

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete i ideella organisationer? Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete i ideella organisationer? 2012-03-13 Föreläsare Ove Liljedahl Styrelesinstitutet Satish Sen Kaleidoscope

Läs mer

Bolagspolicy för Säffle kommun. Antagen av kommunfullmäktige 28 maj 2012, 69

Bolagspolicy för Säffle kommun. Antagen av kommunfullmäktige 28 maj 2012, 69 Bolagspolicy för Säffle kommun Antagen av kommunfullmäktige 28 maj 2012, 69 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten syftar

Läs mer

Ägaranvisningar för Stockholms universitet Holding AB

Ägaranvisningar för Stockholms universitet Holding AB 1 BESLUT 2015-04-24 Dnr SU 1.2.1-3150-14 Universitetsstyrelsen Agneta Stenborg Universitetsjurist Ledningskansliet Ägaranvisningar för Stockholms universitet Holding AB Dessa anvisningar syftar till att

Läs mer

Ägardirektiv för KTH Holding AB

Ägardirektiv för KTH Holding AB Ägardirektiv för KTH Holding AB Direktiv för bolagsstyrning KTH Holding AB... 2 1.1 KTHHABs verksamhet och affärsidé... 2 1.2 Ägarstyrning i statliga bolag... 2 1.3 Bolagsstämman... 3 1.4 Styrelsen i KTH

Läs mer

Affärstillväxt. Ett utvecklingsprogram för företagsledningar i små och medelstora företag.

Affärstillväxt. Ett utvecklingsprogram för företagsledningar i små och medelstora företag. Affärstillväxt Ett utvecklingsprogram för företagsledningar i små och medelstora företag. Bakgrund Norra Sveriges näringsliv består till största delen av några stora basindustri företag och offentliga

Läs mer

Kommunens möjlighet och skyldighet att styra sina bolag

Kommunens möjlighet och skyldighet att styra sina bolag 2015-09-03 15/107 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Kommunala bolagsstyrelser Lekmannarevisorer Kommunstyrelsen Kommunfullmäktiges presidium Kommunrevisionen

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING

STYRELSENS ARBETSORDNING STYRELSENS ARBETSORDNING Styrelsen i XXXXXXXXX AB, org nr xxxxxx-xxxx, har upprättat denna arbetsordning med instruktioner avseende arbetsfördelning och ekonomisk rapportering, för att utgöra ett komplement

Läs mer

Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll. Lina Rollby Claesson, Compliance Forum

Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll. Lina Rollby Claesson, Compliance Forum Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll Lina Rollby Claesson, Compliance Forum Vem är jag och varför dessa frågor? Styrelseledamot i CF sedan start Växelvis

Läs mer

Förslag till utdelning och avstämningsdag (punkt 11 och 12 på dagordningen)

Förslag till utdelning och avstämningsdag (punkt 11 och 12 på dagordningen) Förslag till utdelning och avstämningsdag (punkt 11 och 12 på dagordningen) Styrelsen föreslår årsstämman en utdelning 6,00 kr per aktie (6,00) samt en extra utdelning om 1,00 kr per aktie (1,00). Som

Läs mer

BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT

BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT HEBA Fastighets AB (publ) är ett svenskt aktiebolag noterat på Nasdaq OMX Stockholm (Stockholmsbörsen), Midcap. HEBA tillämpar Svensk kod för bolagsstyrning (Koden). Förutom Koden

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport 2006

Bolagsstyrningsrapport 2006 Bolagsstyrningsrapport 2006 Hufvudstaden är ett svenskt publikt aktiebolag med säte i Stockholm. Till grund för styrningen av koncernen ligger bland annat bolagsordningen, den svenska aktiebolagslagen,

Läs mer

Ersättningspolicy. Folksam ömsesidig livförsäkring

Ersättningspolicy. Folksam ömsesidig livförsäkring Ersättningspolicy Folksam ömsesidig livförsäkring Bolag: Folksam ömsesidig livförsäkring Beslutad av: Styrelsen i Folksam ömsesidig livförsäkring Fastställd: 2014-05-21 Ersätter tidigare version fastställd

Läs mer

G4 2004-03-17. VD-instruktion för ITS-Sweden AB

G4 2004-03-17. VD-instruktion för ITS-Sweden AB G4 2004-03-17 VD-instruktion för ITS-Sweden AB Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 VD Instruktion... 3 Inledning... 3 Styrelsens arbete... 4 Styrelsens Ordförande... 5 Mål och affärsstrategier...

Läs mer

Vita Huset i Nyköping AB ( ) - styrelsens arbetsordning

Vita Huset i Nyköping AB ( ) - styrelsens arbetsordning 1 Vita Huset i Nyköping AB (556820-6089) - styrelsens arbetsordning Inledning Denna arbetsordning anvisar utifrån aktiebolagslagen och bolagsordningen den modell som ska gälla för styrelsearbetet inom

Läs mer

Ägarpolicy och generella ägardirektiv för de kommunala bolagen

Ägarpolicy och generella ägardirektiv för de kommunala bolagen Ägarpolicy och generella ägardirektiv för de kommunala bolagen Värmdö kommun har valt att bedriva delar av sin verksamhet i bolagsform. Denna verksamhet ska, liksom verksamheten i förvaltningsform, generera

Läs mer

Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag. - Vilken nytta kan jag ha av en styrelse i mitt företag, och hur kommer jag igång?

Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag. - Vilken nytta kan jag ha av en styrelse i mitt företag, och hur kommer jag igång? Hur ett aktivt styrelsearbete utvecklar mitt företag - Vilken nytta kan jag ha av en styrelse i mitt företag, och hur kommer jag igång? 2015-09-09 Föreläsare Satish Sen Kaleidoscope Ann Theander Grant

Läs mer

Landstingsfullmäktiges riktlinjer för styrning av landstingsägda bolag, stiftelser och andra associationer

Landstingsfullmäktiges riktlinjer för styrning av landstingsägda bolag, stiftelser och andra associationer LiÖ 2006-565 2006-09-26 BILAGA 1 Landstingsfullmäktiges riktlinjer för styrning av landstingsägda bolag, stiftelser och andra associationer Inledning Kommunallagen Kommunallagen anger i 3 kap. 17 bl a

Läs mer

KABE AB (publ.) Informationspolicy. Fastställd på styrelsemöte 2014-05-20

KABE AB (publ.) Informationspolicy. Fastställd på styrelsemöte 2014-05-20 KABE AB (publ.) Informationspolicy Fastställd på styrelsemöte 2014-05-20 Innehåll 1. Inledning 2. Extern/intern information 1 2.1 Kanaler för extern och intern information 1 2.2 Extern information 1 2.3

Läs mer

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Vilka är de grundläggande förutsättningarna för styrelsearbete i en ideell föreningen?

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Vilka är de grundläggande förutsättningarna för styrelsearbete i en ideell föreningen? Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer - Vilka är de grundläggande förutsättningarna för styrelsearbete i en ideell föreningen? 2015-09-23 Föreläsare Ove Liljedahl Styrelseinstitutet

Läs mer

Styrelsen och dess arbete

Styrelsen och dess arbete Styrelsen och dess arbete 2014-10-02 Vilka Associationsformer har/skall ha en styrelse Aktiebolag Ekonomiska föreningar Ideella föreningar Handelsbolag (behöver inte men kan i avtal ha reglerat detta)

Läs mer

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Vilka är de grundläggande förutsättningarna för styrelsearbete i en ideell föreningen?

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Vilka är de grundläggande förutsättningarna för styrelsearbete i en ideell föreningen? Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer - Vilka är de grundläggande förutsättningarna för styrelsearbete i en ideell föreningen? 2014-02-18 Föreläsare Ove Liljedahl Styrelesinstitutet

Läs mer

Arbetet i styrelsen och koncernens styrning

Arbetet i styrelsen och koncernens styrning Arbetet i styrelsen och koncernens styrning Bengt Kjell Styrelsens ordförande Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Bolagsstyrning Styrelsen ansvarar för: - bolagets organisation

Läs mer

Att lyckas som vd i ägarledda företag

Att lyckas som vd i ägarledda företag Att lyckas som vd i ägarledda företag - Erfarenheter från vd-arbete i ägarledda företag - Vd s ansvar 22 november 2018 Välkommen till Grant Thornton @GrantThorntonSE #GTevent Föreläsningsbilder www.grantthornton.se/vdkurs

Läs mer

Tips och råd för bättre ägarstyrning i ägarledda företag

Tips och råd för bättre ägarstyrning i ägarledda företag Tips och råd för bättre ägarstyrning i ägarledda företag 2 Aktivt ägarskap grunden för framgångsrika företag Det börjar hos ägaren Uthållig utveckling och tillväxt innebär många utmaningar att hantera

Läs mer

Företagspolicy för Gislaveds kommun

Företagspolicy för Gislaveds kommun Företagspolicy för Gislaveds kommun 2016-11-02 1. Bakgrund De hel- och delägda kommunala företagen är en del av den samlade kommunala organisationen. Gislaveds kommuns framtidsvision och kommunövergripande

Läs mer

Ägarpolicy för perioden maj - december 2010

Ägarpolicy för perioden maj - december 2010 Övergripande mål Sjunde AP-fondens engagemang i ägarfrågor har som enda mål att främja avkastningen för pensionsspararnas andelar i AP7 Aktiefond. Medel Sjunde AP-fonden får enligt lag inte rösta för svenska

Läs mer