Kommunens möjlighet och skyldighet att styra sina bolag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunens möjlighet och skyldighet att styra sina bolag"

Transkript

1 /107 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Kommunala bolagsstyrelser Lekmannarevisorer Kommunstyrelsen Kommunfullmäktiges presidium Kommunrevisionen Kommunchef Kommunjurist Ekonomichef Övriga berörda tjänstemän Kommunens möjlighet och skyldighet att styra sina bolag Inkl. den förstärkta uppsiktsplikten och tuffare krav på bolagsordningen! BAKGRUND En mycket stor andel av den kommunala verksamheten bedrivs i bolagsform. Omsättningen i de kommunala företagen motsvarande i storleksordningen en fjärdedel av kommunernas sammanlagda omsättning. Dessa och liknande siffror visar med all önskvärd tydlighet att det är av avgörande betydelse för den kommunala verksamheten i stort hur de kommunala företagen styrs och följs upp. Medvetenheten om de kommunägda företagens betydelse har ökat under senare år. Allt fler kommuner har en tydlig ägarfunktion för sina kommunala bolag. Det har sedan länge pågått en utveckling till förmån för en aktivare styrning av företagen med ägarstrategier mm. Många nya regler har också tillkommit i kommunallagen och annan lagstiftning som tar sikte på allmänhetens och kommunernas insyn i och kontroll av de kommunala bolagen.

2 En nödvändig förutsättning för att slå vakt om denna utveckling är att de förtroendevalda och anställda på såväl ägarsidan som i företagens styrelser är överens om vilka regler som gäller för styrning och uppföljning och hur dessa regler bör tillämpas i praktiken. SYFTE Det främsta syftet med utbildningsdagen är att utifrån ett kommunalt perspektiv klargöra förutsättningarna för en effektiv ägarstyrning av kommunala aktiebolag. Detta innebär att vi kommer att koncentrera oss på vilka förutsättningar det kommunalrättsliga regelverket ger för en effektiv ägarstyrning. Beträffande aktiebolagslagen kommer vi främst in på kapitlen i aktiebolagslagen som behandlar aktiebolagets organisation och bolagsorganens ansvar. INNEHÅLL Kommunala bolag - en kort översikt Vilka allmänna kommunalrättsliga principer gäller för kommunal verksamhet som bedrivs i bolagsform? Kommunens styrning av bolagen Bolagsstyrelsen Styrelsens ansvar och befogenheter Styrelseordföranden Den verkställande direktören Revisorerna Offentlighet och sekretess För- och nackdelar med bolagsform kontra förvaltningsform MÅLGRUPP Styrelseledamöter och VD i kommunala bolag och VD:s ledningsgrupp, revisorer och lekmannarevisorer, fullmäktiges presidium, ledamöter i kommunstyrelsen, kommunchefen och dennes ledningsgrupp, kommunjurist, ekonomichef m.fl.

3 TID PLATS PROGRAM KURSLITTERATUR MEDVERKANDE AVGIFTER Fredag 23 oktober 2015 Umeå Folkets Hus Bifogas Aktiebolagslagen, ett urval paragrafer Lagen om vissa kommunala befogenheter Axel Danielsson, konsult med inriktning på styrning och ledning av kommuner och landsting samt med mångårig erfarenhet från ledande befattningar inom kommunal verksamhet. Axel är författare till handboken Kommunal Nämndadministration och en mycket erfaren utbildare av anställda och förtroendevalda inom den kommunala sektorn. Kursavgift kronor (exkl. moms) inkl. lunch och kaffe. Debiteras i efterhand. ANMÄLAN OBS Anmälan om deltagande via denna länk senast den 2 oktober Anmälan är bindande efter sista anmälningsdatum, med hela kursavgiften. Givetvis går det bra att överlåta platsen till en kollega, om du får förhinder. INFORMATION Närmare upplysningar om kursen lämnas av Andreas Hagman, tfn Praktiska upplysningar Lena Hansson, tfn Om inget särskilt meddelande erhålles är anmäld deltagare antagen till konferensen. Bilaga Program

4 /107 Kommunens möjlighet och skyldighet att styra sina bolag Inkl. den förstärkta uppsiktsplikten och tuffare krav på bolagsordningen! TID Fredag 23 oktober 2015 PLATS Umeå Folkets Hus Kaffe Kommunala bolag en kort översikt Branscher där kommunala bolag är vanliga Motiv för bildande av kommunala bolag Utveckling under senare år för de kommunala bolagen Vilka allmänna kommunalrättsliga principer gäller för kommunal verksamhet som bedrivs i bolagsform? Vad menas med att bolagets verksamhet skall vara en kommunal angelägenhet? Vad innebär förbudet mot att bolagisera myndighetsutövning? Vad innebär kravet på att bolagets verksamhet skall vara av allmänt intresse? Vad menas med att bolagets verksamhet måste begränsas med hänsyn till den s.k. lokaliseringsprincipen?

5 Kan lokaliseringsprincipen innebära förbud mot samverkan i bolagsform mellan kommuner? Får kommunen, utan upphandling, köpa tjänster från respektive sälja tjänster till de bolag som kommunen själv äger? Vad innebär likställighetsprincipen? Vilken näringsverksamhet får kommunala bolag ägna sig åt? Vad innebär förbudet mot spekulativ verksamhet? Vilken verksamhet kan bedrivas med hänvisning till den s.k. anknytningskompetensen? Vad innebär det att kommunal näringsverksamhet som huvudregel skall svara allmännyttig? Under vilka förutsättningar får kommunala bolag förse näringslivet med lokaler? Innebär självkostnadsprincipen att bolagets totala intäkter inte får överstiga de totala kostnaderna? Vilka avkastningskrav får ägarna ställa på de kommunala bolagen? När kan det finnas ett rättsligt utrymme enligt kommunallagen att bedriva näringsverksamhet som normalt återfinns på en konkurrensutsatt marknad? Gäller kravet på god ekonomis hushållning även de kommunala bolagen? Kommunens styrning av bolagen Vad innebär den obligatoriska regeln i bolagsordningen om att fullmäktige ska få ta ställning i ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt? Vilka punkter skall respektive bör en kommunal bolagsordning omfatta?

6 Varför har det förts in i kommunallagen att fullmäktige ska se till att fastställa det kommunala ändamålet och de kommunala befogenheterna i bolagsordningen? På vilket sätt har kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen förstärkts i sen tid? Hur skall respektive bör ägarrollen fördelas mellan fullmäktige, kommunstyrelsen och ev. moderbolag? Hur bör kommunstyrelsens ägarroll regleras i reglementet? Vilka kommunala organ bör respektive skall ha rätt att utfärda stämmodirektiv? Vad kännetecknar effektiva bolagsstämmodirektiv? Vilken typ av ägardirektiv bör fullmäktige, kommunstyrelsen respektive moderbolaget fastställa? Hur görs ägardirektiven gällande mot bolagen? Får bolaget vägra att verkställa bolagsskadliga ägardirektiv? Bolagsstyrelsen ABL:s och kommunallagens regler beträffande bolagsstyrelsen: Val av styrelsen Mandatperiod Valbarhetsvillkor Beslutförhet Avsägelser Beslut om entledigande Fyllnadsval

7 Styrelsens ansvar och befogenheter Ansvar för organisation Yttersta ansvaret för förvaltningen Ansvaret för delegerade ärenden Ansvaret för den ekonomiska situationen Instruktioner för rapportering Arbetsfördelningen mellan styrelsen och VD Kravet på arbetsordning Kravet på VD-instruktion Möjligheten att entlediga styrelsen Styrelseordföranden När skall ordförande kalla till sammanträde i kommunala bolagsstyrelser? Vilket ansvar har ordförande för att hålla styrelseledamöterna informerade? Vilket ansvar har ordföranden för styrelsens sammanträdeshandlingar? På vilket sätt skiljer sig ordförandens ansvar från övriga styrelseledamöters ansvar vad gäller styrelsens skyldigheter enligt ABL? Vilka beslutsregler gäller i kommunala bolagsstyrelser? Den verkställande direktören Vem utser VD? Vilken ställning har vice VD? VD:s närvarorätt på styrelsesammanträdena? I vilka ärenden är VD beslutande?

8 Var går gränsen mellan styrelsens och VD:s ansvar och befogenheter? Revisorerna På vilket sätt har den kommunala revisionen förstärkts under senare år? Vem utser bolagsrevisorer respektive lekmannarevisorer? Valbarhetsvillkor? Mandatperiod? Avsägelser? Fyllnadsval? Hur kan den samordnade revisionen organiseras? Gäller god revisionssed även för lekmannarevisorerna? Vad skall lekmannarevisorn respektive bolagsrevisorn granska? Har lekmannarevisorn initiativrätt i fullmäktige? Gäller det kommunallagsreglerade beredningskravet för ärenden som initieras av revisionen, t.ex. för granskningsrapporterna? Vilka obligatoriska uppgifter omfattar revisionsberättelsen respektive granskningsrapporten? Vad gäller för granskningsrapportens behandling i fullmäktige? Vilka regler gäller för beslut om revisorernas budget? Offentlighet och sekretess Vilka bolagshandlingar är allmänna och offentliga? Vilka regler om tystnadsplikt gäller för anställda och förtroendevalda i kommunala bolagen?

9 För- och nackdelar med bolagsform kontra förvaltningsform En översiktlig genomgång av vad som ofta ansens tala för respektive emot bolagsformen för drift av kommunal verksamhet. HÅLLTIDER Lunch Forts program Kaffe Avslutning MEDVERKANDE Axel Danielsson, konsult med inriktning på styrning och ledning av kommuner och landsting samt med mångårig erfarenhet från ledande befattningar inom kommunal verksamhet. Axel är författare till handboken Kommunal Nämndadministration och en mycket erfaren utbildare av anställda och förtroendevalda inom den kommunala sektorn.

KOMMUNAL BOLAGSSTYRNINGI

KOMMUNAL BOLAGSSTYRNINGI Inbjudan till KOMMUNAL BOLAGSSTYRNINGI Inkl. kommunens förstärkta uppsiktsplikt och tuffare krav på bolagsordningen! TID 7 september 2015 09.00-15.00 Kaffe 08.30 PLATS Hotell Gustaf Fröding, Karlstad OBS!

Läs mer

Nyvalda och omvalda 2014

Nyvalda och omvalda 2014 2014-10-31 15/03 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser Nyvalda och omvalda 2014! BAKGRUND I en väl fungerande demokrati är valbarheten

Läs mer

Nyvalda och omvalda 2014 Ta ditt ansvar som förtroendevald!

Nyvalda och omvalda 2014 Ta ditt ansvar som förtroendevald! 2014-11-19 15/20 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser Nyvalda och omvalda 2014 Ta ditt ansvar som förtroendevald! BAKGRUND I en väl fungerande

Läs mer

Ny lagstiftning om revision och ansvarsprövning!

Ny lagstiftning om revision och ansvarsprövning! 2006-08-21 06/81 Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Ny lagstiftning om revision och ansvarsprövning! Skyldighet för fullmäktige att ta ställning till revisionsanmärkningar Skyldighet

Läs mer

Presidieutbildning för ny- och omvalda ordförande och vice ordförande i fullmäktige, nämnder och styrelser

Presidieutbildning för ny- och omvalda ordförande och vice ordförande i fullmäktige, nämnder och styrelser 2014-10-31 15/02 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser Presidieutbildning för ny- och omvalda ordförande och vice ordförande i fullmäktige,

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

Läsplattor, e-diarium, sociala medier och annan e-förvaltning

Läsplattor, e-diarium, sociala medier och annan e-förvaltning 2013-04-05 13/21 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser i kommuner och landsting Läsplattor, e-diarium, sociala medier och annan e-förvaltning

Läs mer

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Bolagspolicy Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Ägarroll...

Läs mer

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Bolagspolicy Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Innehåll 1 Inledning 5 2 Ägarroll 6 2.1 Kommunfullmäktige... 6 2.2 Kommunstyrelsen... 6 3

Läs mer

Sekretess i lokal samverkan för ensamkommande barn

Sekretess i lokal samverkan för ensamkommande barn 2015-09-07 15/108 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) fvb till rektorer/skolledare/förskolechefer, elevhälsopersonal och förskolekooperativ

Läs mer

Policy och direktiv för Ronneby kommun och dess helägda aktiebolag

Policy och direktiv för Ronneby kommun och dess helägda aktiebolag Policy och direktiv för Ronneby kommun och dess helägda bolag Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från: 2017-12-14 Antagen KF: 404/2017 Policy och direktiv för Ronneby kommun och dess helägda

Läs mer

Nyvalda och omvalda 2018 Styr eller avgå!

Nyvalda och omvalda 2018 Styr eller avgå! 20 mars 2019, Falun Nyvalda och omvalda 2018 Styr eller avgå! En ny mandatperiod har inletts. Du som är ny- eller omvald under denna mandatperiod vill förverkliga den politik du står för oavsett om du

Läs mer

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag 2013-12-10 Ks 213/2013 Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Tillämpningsområde... 3 3. Ägarroll... 3 3.1 Kommunfullmäktige...3 3.2 Kommunstyrelsen...4

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Koncernpolicy för Kävlinge kommun Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2002-03-14, Kf 12/02:1 Ansvar Kanslichef Koncernpolicy

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 Kf 103/2014 Dnr Ks/K 2001.10441 REGLEMENTE FÖR TOMELILLA KOMMUN OCH DESS HELÄGDA FÖRETAG Antagen av kommunfullmäktige den 18 juni 2014, Kf 103. 1.

Läs mer

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Storumans kommun Ägarpolicy för Storumans kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Ägarpolicy för Storumans kommun Allmänt 1. Inledning Delar av Storuman kommuns verksamhet bedrivs i aktiebolagsform.

Läs mer

En specialutbildning om offentlighet och sekretess för dig som arbetar i växel/reception eller med allmänna kansliuppgifter!

En specialutbildning om offentlighet och sekretess för dig som arbetar i växel/reception eller med allmänna kansliuppgifter! 2010-05-26 10/66 Samtliga nämnder/styrelser Landstinget Kommunala bolag/stiftelser En specialutbildning om offentlighet och sekretess för dig som arbetar i växel/reception eller med allmänna kansliuppgifter!

Läs mer

Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder

Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder 2013-05-15 Rev. 2013-05-27 Regler och ansvar Inledning Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder Kommunen äger AB Ekerö Bostäder för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten syftar ytterst till att skapa

Läs mer

Fortsättnings- och fördjupningskurs

Fortsättnings- och fördjupningskurs 2005-12-07 06/04 Deltagare i Kommunallagen har ändrats igen! Kommunstyrelsen Byggnadsnämnden (motsv) Fastighetsnämnden (motsv) Gatunämnden (motsv) Kultur/Fritidsnämnden (motsv) Miljönämnden (motsv) Räddningsnämnden

Läs mer

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB. Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB. Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46 Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46 LEKEBERGS KOMMUN Riktlinje 2 (10) Dnr:13KS46 2014-03-04 Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD SID 1(6) BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD 1. Bakgrund En stor del av stadens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för stadens bolagsverksamhet är att den liksom stadens övriga verksamhet

Läs mer

Ny- och omvalda förtroendevalda Styr eller avgå! Planeringsunderlag skräddarsydd lokal utbildning för förtroendevalda

Ny- och omvalda förtroendevalda Styr eller avgå! Planeringsunderlag skräddarsydd lokal utbildning för förtroendevalda Datum Beteckning 2014-06-23 Handläggare: Christer Grankvist Telefon: 010 219 48 11 Ny- och omvalda förtroendevalda Styr eller avgå! Planeringsunderlag skräddarsydd lokal utbildning för förtroendevalda

Läs mer

Revisionsreglemente för Malung-Sälens kommun

Revisionsreglemente för Malung-Sälens kommun Revisionsreglemente för Malung-Sälens kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-12-16 112 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Revisionens formella reglering... 3 Revisorernas antal och organisation... 3

Läs mer

LSS och personlig assistans bl.a. ny viktig lagstiftning och Socialstyrelsens nya handbok för Lex Sarah

LSS och personlig assistans bl.a. ny viktig lagstiftning och Socialstyrelsens nya handbok för Lex Sarah 2013-09-20 13/99 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Socialnämnden (motsv) LSS och personlig assistans bl.a. ny viktig lagstiftning och Socialstyrelsens nya handbok

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TFAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Kommunala

Läs mer

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun 1 (7) Datum 2018-07-27 Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 1. Bakgrund En stor del av kommunens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för kommunens

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

Samtliga nämnder och styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget

Samtliga nämnder och styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget 2008-05-30 08/87 Samtliga nämnder och styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget Personalhandlingar offentlighet, sekretess och dokumenthantering i kommun och landsting BAKGRUND Inom den personaladministrativa

Läs mer

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Beslutsunderlag Diarienr: 14LTK1256 Handläggare: Åsa Lupton, Datum: 2015-01-26.. Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Fastställd av Landstingsfullmäktige 2014-04-29 Reviderad av Regionfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.07) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 91 Antagen av

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.12) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-12-15,

Läs mer

Lagar och regler som styr en kommunal organisation

Lagar och regler som styr en kommunal organisation Lagar och regler som styr en kommunal organisation LAGAR OCH REGLER I EN KOMMUNAL ORGANISATION Lagar Förordningar Föreskrifter Råd Rättspraxis JO, JK KOMMUNALA REGLER Reglementen, arbetsordning Policy

Läs mer

Kommunal juridik för inspektörer inom kommunal verksamhet m.m.

Kommunal juridik för inspektörer inom kommunal verksamhet m.m. 2014-11-28 15/08 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Bygg- och miljönämnden (motsv) Kommunal juridik för inspektörer inom kommunal verksamhet m.m. BAKGRUND/ SYFTE

Läs mer

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.20) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (7) Utfärdade och fastställda

Läs mer

Att åldras med utvecklingsstörning

Att åldras med utvecklingsstörning 2015-02-20 15/25 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Socialnämnden (motsv) Landstinget Att åldras med utvecklingsstörning BAKGRUND Personer med utvecklingsstörning

Läs mer

NYVALDA OCH OMVALDA ORDFÖRANDE OCH VICE ORDFÖRANDE I KOMMUNFULLMÄKTIGE, KOMMUNSTYRELSE OCH NÄMNDER

NYVALDA OCH OMVALDA ORDFÖRANDE OCH VICE ORDFÖRANDE I KOMMUNFULLMÄKTIGE, KOMMUNSTYRELSE OCH NÄMNDER 2006-11-14 07/04 Samtliga nämnder/styrelser i Kommunerna Landstingen Politiska partier NYVALDA OCH OMVALDA ORDFÖRANDE OCH VICE ORDFÖRANDE I KOMMUNFULLMÄKTIGE, KOMMUNSTYRELSE OCH NÄMNDER En dag om hur du

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet... 3 2. Kommunens direktivrätt... 3 5. Grundläggande principer för bolagets verksamhet... 3 6. Likställighetsprinciperna...

Läs mer

För dig som är chef inom socialtjänsten

För dig som är chef inom socialtjänsten 2012-09- 12/86 Socialnämnden (motsv) För dig som är chef inom socialtjänsten Ansvar och befogenheter - vad är vad? Vem gör vad? BAKGRUND SYFTE MÅLGRUPP Det är mycket att hålla ordning på för den som är

Läs mer

OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen

OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen 2013-10-14 13/82 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser i kommunerna Landstinget Utbildningsdag i kommunal- och landstingsekonomi för ickeekonomer

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

Momsdag för kommuner

Momsdag för kommuner 2014-09-12 14/87 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser BAKGRUND Mervärdesskattereglerna är svåra både att tolka och tillämpa. Vad gäller

Läs mer

Nyanländas rätt till utbildning Mottagande och skolgång

Nyanländas rätt till utbildning Mottagande och skolgång 2014-06-24 14/71 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) Nyanländas rätt till utbildning Mottagande och skolgång BAKGRUND Vilka barn som betraktas

Läs mer

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag.

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag. FÖRETAGSPOLICY B:2 1 Bakgrund Kommunallagen ger kommunerna möjlighet att överlämna vården av en kommunal angelägenhet till aktiebolag, ekonomisk förening, ideell förening eller stiftelse. (Kl 3 kap 16)

Läs mer

LSS och personlig assistans - bl.a. ny viktig lagstiftning och Socialstyrelsens handbok för Lex Sarah

LSS och personlig assistans - bl.a. ny viktig lagstiftning och Socialstyrelsens handbok för Lex Sarah 2014-12-22 15/38 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen/företaget Socialnämnden (motsv) Enskilda assistansanordnare LSS och personlig assistans - bl.a. ny viktig lagstiftning

Läs mer

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1 Beslutad av kommunfullmäktige 2006-05-17 417. Dnr 27/05.107 och 2003-05-14 93. Dnr 30/03.002. (punkt 23) Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1. Bolaget som organ för kommunal

Läs mer

Reglemente. Revisorerna. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad

Reglemente. Revisorerna. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reglemente Revisorerna Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2013-04-29 Datum: 2012-01-24 Dnr: Sida: 2 (6) Reglemente för revisorerna Kommunfullmäktiges beslut 32/13. Revisionens formella reglering

Läs mer

Policy för kommunala bolag

Policy för kommunala bolag Policy för kommunala bolag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2018:157 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 september 2018 Dokumentet

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA

REGLEMENTE FÖR REVISORERNA Blad 1 REGLEMENTE FÖR REVISORERNA Beslutat av kommunfullmäktige 10 december 2014, 232 och gäller fr.o.m. 2015-01-01 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och

Läs mer

FÖRSLAG TILL REVIDERAT REGLEMENTE FÖR LOMMA KOMMUNS REVISORER

FÖRSLAG TILL REVIDERAT REGLEMENTE FÖR LOMMA KOMMUNS REVISORER 1 (5) FÖRSLAG TILL REVIDERAT REGLEMENTE FÖR LOMMA KOMMUNS REVISORER Bilaga Revisionen 9/12 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Måltids AB

Bolagsordning för Tjörns Måltids AB Bolagsordning för Tjörns Måltids AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2016-02-25 (KF 27) Bolagsstämma 2016-04-14 (TMÅAB 9) Tjörn Möjligheternas ö 1 Bolagets firma Bolagets firma är Tjörns Måltids AB

Läs mer

REGLEMENTE FÖR STAFFANSTORPS KOMMUNS REVISORER

REGLEMENTE FÖR STAFFANSTORPS KOMMUNS REVISORER Författning 1.6 Antagen av kommunstyrelsen 6/17 REGLEMENTE FÖR STAFFANSTORPS KOMMUNS REVISORER Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument

Läs mer

Bolagspolicy 1/ , Vid behov

Bolagspolicy 1/ , Vid behov 2017-04-12 1/8 Beslutad när: 2017-05-29 116 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2017:249-003 Ersätter: Bolagspolicy, beslutad av kommunfullmäktige 2015-12- 14 207, Gäller fr o m: 2017-07-01

Läs mer

Bolagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Bolagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-22 37 Bolagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1. Allmänt Delar av kommunens verksamhet drivs i aktiebolagsform. Det är därför naturligt att kommunens bolagsverksamhet

Läs mer

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter Bolagsordning för Vara Industrifastigheter AB Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Industrifastigheter AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling

Katrineholms kommuns författningssamling Kommunstyrelsens handling nr 22/2007 Katrineholms kommuns författningssamling Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Nr 5.07 Ägardirektiv för verksamheten i Katrineholms Fastighets AB nedan kallat

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling för Falköpings kommun KS 2016/093 003 KFS 2016:12 Reglemente för kommunrevisionen Antagen av kommunfullmäktige den 21 mars 2016 Gäller från och med 1 april 2016 Innehåll Allmänt

Läs mer

LSS/Personlig assistans - sekretess, tystnadsoch anmälningsplikt, dokumentationskrav och nya lagbestämmelser 2011

LSS/Personlig assistans - sekretess, tystnadsoch anmälningsplikt, dokumentationskrav och nya lagbestämmelser 2011 2012-02-29 12/35 Socialnämnden (motsv) Assistansföretag LSS/Personlig assistans - sekretess, tystnadsoch anmälningsplikt, dokumentationskrav och nya lagbestämmelser 2011 Stärk dina kunskaper om viktig

Läs mer

Ägarpolicy för kommunägda bolag

Ägarpolicy för kommunägda bolag Datum 2014-09-18 Ägarpolicy för kommunägda bolag Kommunfullmäktige 2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-11-24, 196 Dokumentnamn: Ägarpolicy för kommunägda bolag Ärendebeteckning: Kst/2014:452, Ägarpolicy

Läs mer

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektivet är fastställt av Ljusdals kommun i kommunfullmäktige 2015-10-26, 210 och bekräftade vid extra bolagsstämma. 1 Generella förutsättningar

Läs mer

Revidering bolagspolicy

Revidering bolagspolicy TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2017:249-003 2017-04-12 1/2 Handläggare Ulrika Kalfholm Tel. 0152-292 32 Kommunstyrelsen Revidering bolagspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Riktlinjer för styrning av Kristinehamns kommuns majoritetsägda bolag

Riktlinjer för styrning av Kristinehamns kommuns majoritetsägda bolag Riktlinjer för styrning av Kristinehamns kommuns Antagna kommunfullmäktige 10 2014-02-20 Antal sidor: 9 Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Syftet med riktlinjerna 1 2. Lagliga förutsättningar 1 3. Förutsättningar

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 73 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara Koncernmmunföretag

Läs mer

Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag

Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Örebro kommun 2017-05-23 Ks 600/2017 orebro.se 2 BOLAGSPOLICY PROGRAM Uttrycker värdegrund och

Läs mer

Hjälp - tiden räcker inte till!

Hjälp - tiden räcker inte till! 2014-06-24 14/67 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder och styrelser BAKGRUND Hamnar du ofta i stressade situationer eller upplever du att du inte

Läs mer

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 14 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-06-09 Kf 62 Ks 92 Au 101 KS/2014 0465 Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt Kommunstyrelsens förslag till

Läs mer

Principer för aktiv ägarstyrning i Båstads kommun

Principer för aktiv ägarstyrning i Båstads kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 24 januari 2018, 8. Dnr: KS 001060/2017 900 Principer för aktiv ägarstyrning i Båstads kommun Medborgare och samhälle ska känna förtroende för att styrningen av kommunens

Läs mer

Rekrytering och urval av personal

Rekrytering och urval av personal 2013-01-14 13/04 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget BAKGRUND De flesta av oss har egentligen

Läs mer

För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för kommunala företag.

För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för kommunala företag. Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2008-09-22 87 Ansvarig: Ekonomichef Revideras: Valår Följas upp: REVISIONSREGLEMENTE FÖR SVENLJUNGA KOMMUN Revisionens

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 71 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REVISIONEN

REGLEMENTE FÖR REVISIONEN KOMMUN REGLEMENTE FÖR REVISIONEN Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-18, 151 Reglemente för revisionen. Antaget av kf 2006-12-18, 151 REGLEMENTE FÖR REVISIONEN Revisionens formella reglering 1 För revisionsverksamheten

Läs mer

Så undviks sanktionsavgifter

Så undviks sanktionsavgifter 2009-02-25 09/46 Socialnämnden (motsv) IFO Så undviks sanktionsavgifter BAKGRUND/SYFTE Antalet sanktionsavgifter på grund av icke verkställda beslut ökar stadigt. Den 1 juli 2008 utökades lagstiftningen

Läs mer

Två utbildningsdagar för dig som arbetar som personlig assistent

Två utbildningsdagar för dig som arbetar som personlig assistent 2014-02-07 14/32 14/33 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Socialnämnden (motsv) Assistansföretag Två utbildningsdagar för dig som arbetar som personlig assistent

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Hamnar AB

Bolagsordning för Tjörns Hamnar AB Bolagsordning för Tjörns Hamnar AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (THAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Hamnar AB. 2 Styrelsens

Läs mer

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY Antagen av regionfullmäktige 2014-06-16, 99. Bakgrund 1. Kommunallagen ställer krav på Region Gotlands inflytande och kontroll över all regionens verksamhet, även den som ägs och bedrivs i privaträttslig

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Grums kommun

Reglemente för revisorerna i Grums kommun REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I GRUMS KOMMUN Datum Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad datum Paragraf 14 1(5) Reglemente för revisorerna i Grums kommun 2(5) Reglemente för revisorerna i Grums kommun Revisionens

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN

FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN 1(8) Beslutad av kommunfullmäktige den 25 mars 2015 12 FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN 1. Inledning I kommunallagen markeras kommunfullmäktiges överordnade roll i förhållande till de kommunala bolagen.

Läs mer

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 1. Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Hjo kommun

Reglemente för revisorerna i Hjo kommun Reglemente för revisorerna i Hjo kommun Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2006-11-27 av Kommunfullmäktige 16 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Revisionen Giltighetstid Tills vidare

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR BOLAGEN I SPINNERSKANKONCERNEN Kf 2012-04-26, 33 Blad 1(5) Marks kommun har fyra helägda bolag Spinnerskan i Mark AB, Marks Bostads AB, Marks Fastighets AB och Mark Kraftvärme

Läs mer

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB FÖRFATTNING 2.5.1 Antagen av kf 90/11 och av bolagsstämman 2011-05-04 Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för verksamheten i Staffanstorps Centrum

Läs mer

Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45)

Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45) Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45) 1 Bakgrund Genom beslut i kommunfullmäktige den 22 december 2008 (KF 175) beslutades att bilda en bolagskoncern med Tjörns

Läs mer

Svedala Kommuns 6:06 Författningssamling 1(7)

Svedala Kommuns 6:06 Författningssamling 1(7) Författningssamling 1(7) Företagspolicy för Svedala kommun antaget av kommunfullmäktige 2018-06-13, 61 Gäller från 2018-07-01 1. Inledning De kommunala företagen är instrument för kommunal verksamhet och

Läs mer

Revisionsreglemente för revisorerna i Hudiksvalls kommun

Revisionsreglemente för revisorerna i Hudiksvalls kommun Revisionsreglemente för revisorerna i Hudiksvalls kommun Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument, för granskning

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Koncern AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Bolagsordning för Destination Vara AB

Bolagsordning för Destination Vara AB Bolagsordning för Destination Vara AB Godkänd av kommunfullmäktige 2015-09-28 70 Antagen av bolagsstämman 20XX-XX-XX XX Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte... 1 3 Verksamhetsföremål... 1 4 Ändamålet

Läs mer

Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04

Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04 Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04 Dokumentet gäller för: Ystad Energi AB Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01--tillsvidare Fastställd av: Kommunfullmäktige 2017-06-14 106 Ersätter: För revidering

Läs mer

Revisionsreglemente för Piteå kommun

Revisionsreglemente för Piteå kommun Revisionsreglemente för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Revisionsreglemente för Piteå kommun Reglemente 2006-11-20 178 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Konflikthantering 2014-04-15 14/37 OBS! BAKGRUND/ SYFTE

Konflikthantering 2014-04-15 14/37 OBS! BAKGRUND/ SYFTE 2014-04-15 14/37 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser BAKGRUND/ SYFTE Att medarbetare hamnar i konflikt är

Läs mer

Rekrytering och urval av personal

Rekrytering och urval av personal 2012-04-18 12/49 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget BAKGRUND De flesta av oss har egentligen

Läs mer

Facebook-skola, steget vidare

Facebook-skola, steget vidare 2013-06-24 13/63 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser BAKGRUND/ SYFTE Facebook har idag över 4,5 miljoner användare i Sverige, varav 3,1

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Hylte kommun

Reglemente för revisorerna i Hylte kommun Reglemente för revisorerna i Hylte kommun Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för att granska och kontrollera

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUNS ÄGARPOLICY FÖR HEL- OCH DELÄGDA KOMMUNALA BOLAG FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-12-20, 78 Västerviks Kommuns Förvaltnings AB är moderbolag

Läs mer

GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 7 AVSNITT NR 4.7 Datum Sid 1 (1-5) 2006-11-23 REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I GRÄSTORPS KOMMUN

GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 7 AVSNITT NR 4.7 Datum Sid 1 (1-5) 2006-11-23 REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I GRÄSTORPS KOMMUN Datum Sid 1 (1-5) REGLEMENTE FÖR REVISORERNA I GRÄSTORPS KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige, 75, att gälla från 2007-01-01. Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges

Läs mer

1(8) Företagspolicy. Styrdokument

1(8) Företagspolicy. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 140 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Policy & ägardirektiv

Läs mer

Ägarstyrning och ägardialog inom stadshuskoncernen

Ägarstyrning och ägardialog inom stadshuskoncernen www.pwc.se Granskningsredogörelse Ägarstyrning och ägardialog inom stadshuskoncernen Robert Bergman Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och kontrollområden...3

Läs mer

Företagspolicy för Gislaveds kommun

Företagspolicy för Gislaveds kommun Företagspolicy för Gislaveds kommun 2016-11-02 1. Bakgrund De hel- och delägda kommunala företagen är en del av den samlade kommunala organisationen. Gislaveds kommuns framtidsvision och kommunövergripande

Läs mer

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-02-10 21 Gäller från och med 2014-02-10 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten som

Läs mer