KST kontaktytor, avgränsning och socialvårdsområden. Ålands kommunförbund,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KST kontaktytor, avgränsning och socialvårdsområden. Ålands kommunförbund,"

Transkript

1 KST kontaktytor, avgränsning och socialvårdsområden Ålands kommunförbund,

2 Landskapslag om en kommunalt samordnad socialtjänst (ÅFS 2016:2) Lagen innebär två olika utfall beroende på vilken del av lagen som träder i kraft: Lag 1 : Lag 2 : Erbjuder möjlighet för kommuner att organisera sig i mer än ett socialvårdsområde om de kan påvisa att lagens syfte fortsättningsvis kan uppnås. Om kommunerna inte kan komma överens om ett avtal ( lag 1 ) inom den angivna tidsramen träder lag 2 i kraft. KST organiseras genom att ÅOF ombildas till Kommunernas socialtjänst. Oberoende utfall ska Kommunernas socialtjänst ha en fullt fungerande verksamhet senast den

3 Syftet med lagen är: fra mja likva rdig service effektiv anva ndning av resurserna samlad kompetens och o kad specialisering inom personalen sto rre integritet sta rkt anonymitet gott ra ttsskydd Landskapsregeringen har inte utfärdat någon avgränsning gällande vilka former av socialvård som avses tillfalla KST: den socialva rd som enligt lag ankommer pa kommunerna förutom barn- och äldreomsorg oberoende av lagens utfall finns behov av avgränsning.

4 Vilka delar av socialvården ska ingå i KST? 1. Avgränsning av individ- och familjeomsorgen som har kontaktyta med service inom äldreomsorgen. 2. Avgränsning mellan stöd för närståendevård som har kontaktyta med service inom äldreomsorgen. 3. Avgränsning mellan kommunernas ansvar kontra ÅHS ansvar i form av basservice. 4. Ålands omsorgsförbunds ställning om framtiden innebär mer än ett socialvårdsområde.

5 1. Avgränsning av individ- och familjeomsorg som har kontaktyta med service inom äldreomsorgen Hemservice för hushåll bestående av barnfamiljer* OBS! Inte det samma som hemservice för barnfamiljer enligt nya socialvårdslagen. Hemservice för hushåll bestående av funktionshindrade* (Yngre) klienter som vårdas i kommunala (effektiverade) serviceboenden eller institutioner till följd av t.ex. psykisk ohälsa eller funktionshinder. Serviceboende beviljas enligt handikappservicelagen. Färdtjänst enligt socialvårdslagen *Totalt ca 40 hushåll för hela Åland 2015 (ÅSUB)

6 2. Avgränsning av stöd för närståendevård som har kontaktyta med service inom bl.a. äldreomsorgen OBS! Stödet är en helhet som innehåller vård och omsorg som ges av närståendevårdaren och kompletterande tjänster som anges i vård- och serviceplanen. Stödet omfattar vid sidan av vårdarvodet de tjänster som vårdtagaren behöver. Tjänster som ingår eller kompletterar stödet kan t.ex. vara hemservice och hemsjukvård, stödtjänster eller kortvarig institutionsvård/korttidsvård på institution/effektiverat serviceboende.

7 Framtidsscenario 1 Stöd för närståendevård handläggs/beviljas av KST men tjänster som den vårdbehövande behöver produceras av primärkommunen (delvis fortsättningsvis också av ÅHS, ÅOF, ev. andra). Hur planerar man och utför t.ex. korttidsvård som beviljas via KST men ska utföras av en annan aktör (primärkommunen)? KST har inga egna vårdplatser. Korttidsvård och ev. andra tjänster (t.ex. hemservice) behöver vara någon form av beställning av KST för att handläggaren ska kunna känna till helhetssituationen (dvs. alla former av stödtjänster). Hur garanteras tjänsterna? Kan tjänster utföras av annan kommun än primärkommunen (t.ex. platsbrist inom korttidsvård, sommarvistelse i annan kommun...)?

8 (Framtidsscenario 2) Stöd för närståendevård handläggs/beviljas delvis av KST och delvis av primärkommun tjänster som den vårdbehövande behöver produceras av primärkommunen (delvis fortsättningsvis också av ÅHS, ÅOF ev andra). Innebär en övergång när klientens ärende flyttar över till primärkommunen. Är det juridiskt möjligt att stödet beviljas både av KST och primärkommunen (t.ex. beroende av vårdtagarens ålder)? Är det juridiskt möjligt att ha olika kriterier/stödnivå för beviljande för personer som bor i samma kommun? Vad är vitsen med att stödet är kvar på primärkommunen om man inte kan påverka kriterierna/stödnivån?

9 (Framtidsscenario 3) Stöd för närståendevård handläggs enbart av primärkommunen (delvis fortsättningsvis också korttidsvård hos ÅHS, ÅOF, ev. andra). Har primärkommunens (äldreomsorgs)tjänstemän kunskap om barn som vårdtagare och tjänster som riktar sig till dem? Hur handläggs eventuell korttidsvård via ÅOF? Samma scenario som idag då det gäller utveckling, likabehandlande etc. Kommunerna har dock fortsättningsvis möjlighet att påverka servicenivåer och arvoden.

10 3. Kommunernas ansvar kontra ÅHS ansvar gällande basservice. Problematik existerar idag men kommer att förvärras om inte aktiva ställningstaganden tas i samband med reformen av socialvårdslagen/- lagstiftningen på Åland. Vem ansvarar om glappet i basservicen och att utveckla detta? T.ex. Barn som är i ålder 7-17 år och är i behov av psykologtjänster, men inte tillräckligt sjuka för att falla in under specialsjukvården (BUP). Vart ska de hänvisas? Barnrådgivningens psykolog tar enbart emot barn i åldern 0-6 år, hälsocentralens psykolog enbart vuxna. Elevvården i skolorna har inte möjlighet att erbjuda tillräckligt med stöd. Problematiken med brist på basservice kan innebära att ÅHS specialsjukvård blir överbelastad? Men också att man inte kan erbjuda hjälp på rätt vårdnivå? Detta påverkar den kommunala socialvården. Man kan anta att trycket på familjerådgivningens tjänster samt behov av barnskyddets stödtjänster ökar. Kommunernas ansvar eller ÅHS ansvar?

11 4. Ålands omsorgsförbunds ställning om framtiden innebär mer än ett socialvårdsområde Om lag 2 träder i kraft organiseras KST genom att ÅOF ombildas till Kommunernas socialtjänst. Samtliga åländska kommuner är genom lag bundna att ingå i ÅOF. Om lag 1 träder i kraft kan KST antingen organiseras som ett kommunalförbund eller enligt värdkommunmodellen. ÅOFs ställning är otydlig men man antar att förbundet kvarstår: Svar på Mariehamns stads skrivelse, förfrågan om gemensamt socialvårdsområde. ÅLR 2016/ S2 Samtliga utskick daterade den ÅOF kvarstår inte.

12 Några antaganden... Antagande 1: Delar av servicen som handläggs inom KST kommer att produceras av primärkommunen Antagande 2: Service bör inte delas upp på både KST och primärkommunen Antagande 3: Ny socialvårdslag kommer att antas på Åland...och hur detta påverkar KST

13 Antagande 1: Delar av servicen som handläggs inom KST kommer att produceras av primärkommunen Avtal behöver ingås mellan primärkommunerna och KST. För att trygga klientens rätt till service av primärkommunen (och annan kommun?) t.ex. hemservice för barnfamiljer och funktionshindrade, avlastning, serviceboende. För att trygga att beslutsfattandet som sker inom KST sedan är möjligt att verkställa m.hj.a. primärkommunens serviceutbud. Har klienter enbart rätt till service från primärkommun eller kan de också erhålla service av övriga kommuner i socialvårdsområdet? (T.ex. mer ändamålsenlig service i annan kommun, närmare restid för t.ex. hemservicepersonal, brist på korttidsplatser, etc.) Kostnadsfördelningen KST-primärkommun behöver utredas och slås fast.

14 Antagande 2: service bör inte delas upp både KST och primärkommunen Inte möjligt då det skulle innebära att kommuninvånare behandlas olika beroende på om de är yngre eller äldre då det av största sannolikhet skulle vara olika stödkriterier i KST respektive primärkommunen. Om service delas upp KST / primärkommunen; Finns det då möjlighet för kommunspecifika skillnader i stödkriterier etc.? Om det inte är möjligt med kommunspecifika stödkriterier - vad är då meningen med att primärkommunen ska besluta om dem? Kan KST-tjänsteman bevilja socialvårdslagens-färdtjänst (enligt primärkommunens kriterier?) för yngre klient i behov eller måste klienten hänvisas vidare till primärkommunen?

15 Antagande 3: Ny socialvårdslag kommer att antas på Åland Innebär ny service som ska planeras och startas upp, t.ex. familjeservice inom socialvården. KST måste organiseras utgående från kraven som den nya socialvårdslagen kommer att innebära: Det är svårt att organisera service då man inte vet vad lagen kommer att innebära. Service måste utgå från klienternas behov av stöd, inte kommunernas nuvarande servicetjänster. Vad kommer först? Ny socialvårdslag eller KST? Ska samtlig (ny) service enligt lagen handläggas och produceras av KST?

16 Rikets socialvårdslag (1301/2014) Målet med lagen är att stärka basservicen och det förebyggande arbetet och på så sätt minska behovet av korrigerande åtgärder. Reformen förväntas leda till att antalet klienter inom barnskyddet minskar då det i fortsättningen är möjligt att få förebyggande tjänster i form av familjearbete och hemservice. (Kommuninfo 4/2015). Landskapsregeringen arbetar med att ta fram en ny socialvårdslag för Åland som tidigast kan antas I dagsläget gäller gamla socialvårdslagen (FFS 710/1982 genom LL1995:101) på Åland trots att rikets nya socialvårdslag trädde i kraft den

17 Service i enlighet med nya socialvårdslagen Lagen inför en gemensam klientprocess för hela socialvården = tryggar hjälp också för de som inte omfattas av speciallagstiftning Lagen särskiljer klienter som behöver särskilt stöd, dessa har särskilda rättigheter. Bedömningen görs av socialarbetare. Alla invånare har rätt till en bedömning av servicebehov. Klientplan. Innebär ett nytt arbetssätt. T.ex. Familjeservice inom socialvården: nödvändig hemservice pga. funktionsnedsättande orsak eller i en särskild familje- eller livssituation. För ytterligare service se Behov av att rikta om delar av den nuvarande servicen Behov av ny service

18 Avgränsning av socialvården post ny socialvårdslag Familjeservice inom socialvården Subjektiv rätt till hemtjänst för familjer i behov av särskilt stöd (utmattning, skilsmässa, förälder i fängelse, tvillingfödsel etc). På samma sätt, subjektiv rätt till familjearbete. Idag finns ingen familjeservice inom socialvården -enhet, dvs det är en NY SERVICEFORM Primärkommun eller KST? Handläggning? Serviceproduktion? Sektorövergripande samarbete? T.ex. Missbrukarvård. Svl-färdtjänst, i nya socialvårdslagen service som stöder rörligheten Av vem (socialarbetare?) och var ska bedömning av servicebehov utföras? Kontaktperson? Klientplan?

19 När socialvårdslagen antas har betydelse: Socialvårdslagen och KST träder i kraft samtidigt: Förutom att servicen ska harmoniseras mellan klienter från olika primärkommuner ska också helt nya servicekedjor och service planeras och produceras KST träder i kraft först, sedan socialvårdslagen: Förutsatt att servicen skall handläggas av KST så är det ev. enklare att planera servicen, avsätta personal, utfärda riktlinjer osv. i en redan befintlig organisation. Eventuella personalvinster kanske kan skönjas och delar av personalen kan verka inom familjeservice inom socialvården? Socialvårdslagen träder ikraft innan KST:

20 Åland: Socialvårdsområden Storleken på socialvårdsområdet är avgörande för vilken typ av service som kan produceras utan att behöva ta till samarbetsavtal och dylikt med övriga områden. (OBS! semester och annan frånvaro). Nu gällande samarbetsavtal och köp av tjänster måste tryggas också i framtiden, alternativt tryggas tjänsterna på annat sätt. T.ex. Tallbacken. Möjlighet att inom socialvårdsområdet specialisera sig på olika delar av socialt arbete försämras ju fler socialvårdsområden som finns: Specialisering innebär inte enbart att t.ex. endast arbeta med barnskydd utan också att enbart arbeta med en process inom barnskyddsarbete, t.ex. utredningsarbete eller barn i familjevård. På samma sätt inom handikappservice och stöd för närståendevård, specialisering genom t.ex. en socialarbetare som handlägger samtliga ärenden som berör funktionshindrade barn. Vissa specialområden är ytterst små, t.ex. barnatillsyn. Behöver därför ingå i en helhet.

21 Lagstiftningen ställer krav Överlag kräver merparten av allt beslutsfattande inom socialvården behöriga socialarbetare (jmf. Sjukskötare, läkare). Bedömning ska ibland göras omedelbart Beslutfattande måste tryggas kontinuerligt (därför har vi tex barnskyddsjour brådskande placering). T.ex.För att kunna fatta ett beslut om omhändertagande (barnskyddslagen) krävs följande personal: en socialarbetare som gör utredning (bereder beslutet) tillsammans med annan socialarbetare eller annan personal förtrogen med barnskyddsarbete. En socialarbetare i ledande ställning som fattar beslutet. Dvs. tre personal varav minst två är behöriga socialarbetare. Juridisk expertis måste finnas att tillgå M.m.

22 Brist på köptjänster och utvecklingsbehov Inom samtliga delar av socialvården innebär bristen på köptjänster att den egna (KST!) producerade servicen behöver vara specialiserad för att möta behoven. Man kan anta att delar av denna specialisering endast är möjlig om hela socialvården utgör ett socialvårdsområde. För att nämna några: Specialiserat familjearbete med inriktning inom t.ex. barn med funktionsnedsättningar eller beteendestörningar arbete med tonåringar och föräldrar små barn och föräldrar Familjearbete behöver organiseras så att det är möjligt att delvis erbjuda stödtjänsten då föräldrar är lediga, dvs. kvällar och helger. Specialkunnande krävs för att bättre bistå handikappservicens klienter i frågor gällande avlönandet av en assistent och rekrytering, arbetsavtal, arbetsbeskrivning, försäkringar, vikarier, lagstiftning och uppsägning av assistenter. Finns det andra yrkesgrupper som kan sköta delar av arbetet som idag utförs av socialarbetare? Som en del av samordningen av socialvården borde man också fästa vikt vid att utveckla den service som finns, utveckla arbetsmetoder samt hitta tekniska lösningar som underlättar för både personal och klienter.

23 Exempel på kommande socialvårdskostnader KST måste betala PK För utnyttjad service, t.ex. dygnskostnad sb Hemservicekostnad Stödtjänstkostnad Regleras genom avtal? PK finansierar KST Basfinansiering genom schablon Avstämning vid årets slut T.ex. personalkostnader Regleras genom avtal? Kommunernas socialtjänst LR finansierar en del av KST Landskapsandel för 7-64-åringar Regleras genom lagstiftning Primärkommun Landskapsregering LR finansierar en del av PK Landskapsandel för 0-6-åringar & 65+ Regleras genom lagstiftning

24 Kommunala initiativ för att skapa socialvårdsområden Norråländskt KST under Norra Ålands högstadiedistrikt för Finström, Saltvik, Geta, Sund och Vårdö befolkningsunderlaget utgör cirka 22 % av den åländska befolkningen. Mariehamn som värdkommun för Lemlands, Jomalas och Mariehamns socialvård befolkningsunderlaget utgör cirka 62 % av den åländska befolkningen. Tillkommer Lumparland utgör befolkningsunderlaget 64 %. Till följd av ovanstående två alternativ kvarstår Eckerö och Hammarland samt fem skärgårdskommuner Eckerö och Hammarland utgör cirka 8,5 % av befolkningen Fem skärgårdskommuner utgör cirka 5,5 % av befolkningen

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 PROTOKOLL Nummer 26 22.11.2016 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Wille Valve T.f. socialvårdsbyråchef

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 PROTOKOLL Nummer 8 9.3.218 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Wille Valve Socialvårdsbyråchef

Läs mer

Avvikande åsikt till slutrapport över nytt Landskapsandelssystem systemet för utjämning av kostnader

Avvikande åsikt till slutrapport över nytt Landskapsandelssystem systemet för utjämning av kostnader 1 Avvikande åsikt till slutrapport över nytt Landskapsandelssystem systemet för utjämning av kostnader Ålands kommunförbund omfattar till största delen det föreslagna förslaget till landskapsandelsystem,

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 PROTOKOLL Nummer 22 28.8.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Wille Valve Socialvårdsbyråchef

Läs mer

Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018

Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018 Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018 Godkänd av socialnämnden i Geta kommun den 13.09.2017 61 Arvode justeras årligen, justerat inför 2018 Vad innefattar stöd för närståendevård?

Läs mer

Personlig assistansservice 2014

Personlig assistansservice 2014 PROJEKTRAPPORT 27.2.15 Dnr: 2014-0569-49 Personlig assistansservice 2014 ÅMHM har under hösten 2014 begärt redogörelse från de åländska kommunerna gällande ordnandet av personlig assistansservice enligt

Läs mer

Sammanställning av tillsyn av kommunernas bruk av handikappserviceplaner.

Sammanställning av tillsyn av kommunernas bruk av handikappserviceplaner. Dokumentnamn Nr Sidnr BESLUT 12 S10 1 (3) Datum Dnr 23.1.2013 ÅLR 2012/6874 Kommunerna på Åland Kontaktperson Liselotte Lund/Alexandra Oksman Ärende KOMMUNERNAS BRUK AV HANDIKAPPSERVICEPLANER Sammanställning

Läs mer

Stöd för närståendevård

Stöd för närståendevård Stöd för närståendevård Antagen av kommunstyrelsen den 9 mars 2015 32. VAD INNEFATTAR STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD? Med närståendevård avses vård av och omsorg om en äldre, handikappad eller sjuk person som

Läs mer

Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND. Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012

Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND. Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012 Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I LEMLAND Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012 INNEHÅLL TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 1 ANORDNANDE AV SOCIAL SERVICE 1 2 DEFINITION AV SOCIAL SERVICE

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Carola Linden carola.linden@jakobstad.fi Organisation som svaret representerar Social- och

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Organisation som svaret representerar Eventuell precisering Sofia Ulfstedt sofia.ulfstedt@karkulla.fi

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 PROTOKOLL Nummer 13 11.4.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Wille Valve Specialsakkunnig

Läs mer

JOMALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

JOMALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL JOMALA KOMMUN Organ Sammanträdesdatum Nr Kommunstyrelsen 9.1.2017 1 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Frånvarande Övriga närvarande 9.1.2017 kl. 16:00 17:30. Kommunkansliet Jansson Harry, ordförande,

Läs mer

Grundavtal Kommunernas socialtjänst k.f. UTKAST VERSION 7. Grundavtal. Kommunernas socialtjänst k.f

Grundavtal Kommunernas socialtjänst k.f. UTKAST VERSION 7. Grundavtal. Kommunernas socialtjänst k.f Grundavtal Kommunernas socialtjänst k.f. 1.1.2020! 1 (! 9) KAPITEL 1 Kommunalförbundet 3 1 Namn och hemort 3 2 Medlemskommuner 3 3 Kommunalförbundets uppgifter och verksamhet 3 KAPITEL 2 Förbundsstämman

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Pehr Löv pehr.lov@gmail.com Organisation som svaret representerar Svenska pensionärsförbundet

Läs mer

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Socialarbete och familjeservice/handikappservice GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Långtidssjuka eller handikappade barn och unga under 18 år, samt utvecklingsstörda personer

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Fredrik Guseff fredrik.guseff@sfp.fi Organisation som svaret representerar Svenska folkpartiet

Läs mer

Enkät om psykisk ohälsa

Enkät om psykisk ohälsa Vår referens: Mikael Granholm Tel: (0)18-528 626 PROJEKTRAPPORT Dnr: 2017-279-3 18.9.2017 Distribution: Ålands handikappförbund, åländska socialmyndigheter, Ålands landskapsregering Enkät om psykisk ohälsa

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 Social- och hälsovårdsväsendet i Vasa/Socialarbete och familjeservice/ Handikappservice PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 ALLMÄNT OM PERSONLIG

Läs mer

STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Hammarlands kommun Protokollsbilaga 1, Kfge 23.5.2017, 13 STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Antagen av kommunfullmäktige den 23.5.2017 13 Justerad av socialsekreteraren genom tjänstemanbeslut den VAD INNEFATTAR

Läs mer

Inger Nygård informerar om framtiden för VIRTU-projektet kl 12.30 innan mötet börjar.

Inger Nygård informerar om framtiden för VIRTU-projektet kl 12.30 innan mötet börjar. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Måndag 20 augusti 2012, kl 13.00 14.15 Plats: Högskolan Norra, Neptunigatan 17 Inger Nygård informerar om framtiden för VIRTU-projektet kl

Läs mer

Slutrapport - Förslag till förändrad kommunstruktur Åland, 28 februari 2017

Slutrapport - Förslag till förändrad kommunstruktur Åland, 28 februari 2017 www.pwc.se Slutrapport - Förslag till förändrad kommunstruktur Åland, 28 februari 2017 Metod och vägledande principer 2 Metod Nulägesanalys kommun PM Förslag 2 (Fyrkommunsförslaget) Analys och beskrivning

Läs mer

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår Serviceenkät 2015 1. Är du kvinna eller man? Jag är kvinna. Jag är man. 2. Hur gammal är du? Jag är under 30 år Jag är 30-45 år Jag är 46-60 år Jag är över 60 år 3. Till vilken grupp hör du? Jag är DUV-medlem

Läs mer

Närståendevårdarnas ålder och kön

Närståendevårdarnas ålder och kön Närståendevården, Tillsyn 2012 Här presenteras en sammanställning av kommunernas och närståendevårdarnas svar på den tillsyn av närståendevården som gjordes genom enkätutskick till kommunerna och närståendevårdarna.

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 05.06.2012 5/12 Sammanträdestid Tisdagen den 5 juni 2012 kl 18.00 19.10, rundvandring till 19.30. Sammanträdesplats Beslutande Föredragande PÅLSBÖLE DAGHEM x Karlsson

Läs mer

Kontaktperson Ert Datum Er referens Sigurd Lindvall ÅLR 2011/1837

Kontaktperson Ert Datum Er referens Sigurd Lindvall ÅLR 2011/1837 Datum 2011-05-16 Vår referens Kontaktperson Ert Datum Er referens Sigurd Lindvall ÅLR 2011/1837 Mottagare Ålands landskapsregering Landskapsregeringens förslag till ny landskapslag om hälso- och sjukvård

Läs mer

Klientombudsmannens redogörelse år 2011

Klientombudsmannens redogörelse år 2011 Klientombudsmannens redogörelse år 2011 Ålands landskapsregering Social- och miljöavdelningen Klient- och patientombudsman Marina Karlsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. KLIENTENS STÄLLNING OCH RÄTTIGHETER...

Läs mer

Förslag till tillvägagångssätt vidare utredning KST

Förslag till tillvägagångssätt vidare utredning KST Förslag till tillvägagångssätt vidare utredning KST Höststämma 25.11.2016 i Lumparland Ålands kommunförbund Magnus Sandberg Förbundsdirektör Reviderad tidtabell och uppföljning 29.4 Förbundsstämma Ålands

Läs mer

Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012

Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012 Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012 Juridiskt ombud Johanna Lindholm inledde kvällen med att berätta lite allmänt om hur den grundläggande socialvården och handikappservicen

Läs mer

Arbeta klokt. En rapport av Jan Lindberg

Arbeta klokt. En rapport av Jan Lindberg Arbeta klokt En rapport av Jan Lindberg 2005-12-08 Avrapportering av uppdrag inom projekt Arbeta klokt, 2005 Bakgrund I en serie utredningar under de senaste åren har förutsättningar och problem på socialvårdsområdet

Läs mer

Finansieringen av Kommunernas socialtjänst

Finansieringen av Kommunernas socialtjänst Rapport 2014:4 Finansieringen av Kommunernas socialtjänst Provberäkningar av Nyckelmodellen De senaste rapporterna från ÅSUB 2012:1 Konjunkturläget våren 2012 2012:2 Arbetsmarknadsbarometern 2012 2012:3

Läs mer

"MARIEHAMNS STADS, NORRA ÅLANDS OCH SÖDRA ÅLANDS SOCIALSERVICEORGANISATION ÅR 200?" EN UTREDNING OM SAMORDNING AV SOCIALVÅRDEN PÅ ÅLAND

MARIEHAMNS STADS, NORRA ÅLANDS OCH SÖDRA ÅLANDS SOCIALSERVICEORGANISATION ÅR 200? EN UTREDNING OM SAMORDNING AV SOCIALVÅRDEN PÅ ÅLAND "MARIEHAMNS STADS, NORRA ÅLANDS OCH SÖDRA ÅLANDS SOCIALSERVICEORGANISATION ÅR 200?" EN UTREDNING OM SAMORDNING AV SOCIALVÅRDEN PÅ ÅLAND Social- och miljöavdelningen den 23 januari 2003 Avdelningschef Tomas

Läs mer

Kfge Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND

Kfge Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND Kfge 02.09.2015 Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I LEMLAND INNEHÅLL TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 1 ANORDNANDE AV SOCIAL SERVICE 1 2 DEFINITION AV SOCIAL SERVICE 1 3 LAGSTIFTNING, TILLSYN OCH ANVISNINGAR

Läs mer

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Datum Ärende 2016-11-09 LF 23/2015-2016 Ålands lagtings beslut om antagande av Landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av barnskyddslagen

Läs mer

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar Servicesedel nya alternativ inom socialservicen Information om servicesedlar 1 Servicesedel Användningen av servicesedlar innebär ett nytt sätt att ordna och erhålla stadens tjänster. Vid Helsingfors socialverk

Läs mer

Förslag till justering av landskapsandelssystemet till följd av en förändrad kommunstruktur

Förslag till justering av landskapsandelssystemet till följd av en förändrad kommunstruktur Förslag till justering av landskapsandelssystemet till följd av en förändrad kommunstruktur Ålands landskapsregering Utkast 14.5.2019 Förord Syftet med landskapsandelssystemet är att fördela ekonomisk

Läs mer

ANSÖKAN OM ERSÄTTNING FÖR PERSONLIG ASSISTANS

ANSÖKAN OM ERSÄTTNING FÖR PERSONLIG ASSISTANS Socialförvaltningen Handikappservice 1/5 ANSÖKAN OM ERSÄTTNING FÖR PERSONLIG ASSISTANS A. SÖKANDENS GRUNDUPPGIFTER Släktnamn och förnamn Personbeteckning Yrke Adress Telefon hem Mobiltelefon Postnummer

Läs mer

Finströms kommun PM juni 2016

Finströms kommun PM juni 2016 www.pwc.se Finströms kommun PM juni 216 Sammanfattning Finströms kommuns verksamheter kännetecknas av: Låg kostnad hemtjänst per hushåll, men hög kostnad åldringshem per dygn. Lägre kostnad för förskola

Läs mer

Sunds kommun PM juni 2016

Sunds kommun PM juni 2016 www.pwc.se Sunds kommun PM juni 216 Sammanfattning Sunds kommuns verksamheter kännetecknas av: Drygt 2 procent högre kostnad per elev i grundskolan än genomsnittet för Ålands kommuner. Kostnaden för förskola

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA STÄMMAN /2016. Föredragningslista för Ålands kommunförbunds stämma. Tid: fredag kl 13. Tallgården, Finby, Sund

FÖREDRAGNINGSLISTA STÄMMAN /2016. Föredragningslista för Ålands kommunförbunds stämma. Tid: fredag kl 13. Tallgården, Finby, Sund FÖREDRAGNINGSLISTA Föredragningslista för Ålands kommunförbunds stämma. Tid: fredag 29.4.2016 kl 13 Plats: Tallgården, Finby, Sund FÖREDRAGNINGSLISTA... 1 1 SAMMANTRÄDETS BESLUTFÖRHET OCH LAGLIGHET...

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/200x-200x Datum 200X-XX-XX Till Ålands lagting REMISSVERSION Ny landskapslagslagstiftning om socialvård LFxx20182019_150119 Huvudsakligt innehåll Landskapsregeringen föreslår att lagtinget

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN. Närståendevårdsstöd. Handbok och Principer. Socialvårdsmyndigheten 2016 Författare: Jessica Björn

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN. Närståendevårdsstöd. Handbok och Principer. Socialvårdsmyndigheten 2016 Författare: Jessica Björn ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN Närståendevårdsstöd Handbok och Principer Socialvårdsmyndigheten 2016 Författare: Jessica Björn Innehållsförteckning Vad är närståendevårds stöd?... 2 Allmänna kriterier gällande

Läs mer

Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion

Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion VERKSAMHETSSTADGA SERVICECENTRALEN FÖR SOCIALVÅRDSTJÄNSTER Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion 9. LEDNINGSGRUPP Vid servicecentralen

Läs mer

Utlåtande gällande slutrapporten för revidering av handikapplagstiftningen

Utlåtande gällande slutrapporten för revidering av handikapplagstiftningen . Till: Social-och hälsovårdsministeriet Utlåtande gällande slutrapporten för revidering av handikapplagstiftningen Ålands handikappförbund r.f. är en samarbetsorganisation för handikapp- och patientföreningar

Läs mer

Statistik över verksamheten inom sociala tjänster 2015

Statistik över verksamheten inom sociala tjänster 2015 Statistik över verksamheten inom sociala tjänster 2015 Institutet för hälsa och välfärd THL ansvarar för datainsamlingen för statistiken över verksamheten inom sociala tjänster från och med 2016. Datainsamlingen

Läs mer

Workshop för råd för personer med funktionsnedsättning i kommunerna i Österbotten

Workshop för råd för personer med funktionsnedsättning i kommunerna i Österbotten Workshop för råd för personer med funktionsnedsättning i kommunerna i Österbotten 31.10.2018 Sammanfattning: 1. Inrättande av landskapets råd för personer med funktionsnedsättning Vilka aspekter borde

Läs mer

Informationsmöte Aktieemission för Åda Ab 2014-11-26

Informationsmöte Aktieemission för Åda Ab 2014-11-26 Informationsmöte Aktieemission för Åda Ab 2014-11-26 Åda Ab är ett icke vinstdrivande bolag tillhandahåller service och tjänster enbart till bolagets ägare offentlig upphandling (proportionalitet och s.k.

Läs mer

Jomala kommun PM juni 2016

Jomala kommun PM juni 2016 www.pwc.se Jomala kommun PM juni 216 Sammanfattning Jomala kommuns verksamheter kännetecknas av: Lägre kostnader för grundskola per elev liksom lägre kostnader för förskola per barn -6 år än genomsnittet

Läs mer

EKONOMIPLAN

EKONOMIPLAN EKONOMIPLAN 2011-2012 Allmän förvaltning Arbetet fortsätter enligt nuvarande verksamhetsmål; att ge god service till kommuninvånarna och till kommunens enheter. Under ekonomiplanens period fortsätter arbetet

Läs mer

Klientombudsmannens redogörelse år 2008

Klientombudsmannens redogörelse år 2008 Klientombudsmannens redogörelse år 2008 Ålands landskapsregering Social- och miljöavdelningen Klient- och patientombudsman Marina Karlsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. KLIENTLAGEN... 3 2. STATISTIK ÖVER KLIENTÄRENDEN...

Läs mer

Instruktion för korttidsvård dygnet runt

Instruktion för korttidsvård dygnet runt Instruktion för korttidsvård dygnet runt 1.1.2017 Social- och hälsovårdsnämnden 14.12.2016 Esbo stad 2016 Instruktion om korttidsvård 1.1.2017 2 Allmänt Med korttidsvård dygnet runt avses här tillfällig

Läs mer

Saltviks kommun PM juni 2016

Saltviks kommun PM juni 2016 www.pwc.se Saltviks kommun PM juni 216 Sammanfattning Saltviks kommun verksamheter kännetecknas av: Nästan 3 procent lägre kostnad för grundskola per elev än genomsnittet för Ålands 16 kommuner. Kostnaden

Läs mer

Närståendevården i landskapet Åland Tillsyn 2012 Enkät riktad till närståendevårdarna

Närståendevården i landskapet Åland Tillsyn 2012 Enkät riktad till närståendevårdarna Närståendevården i landskapet Åland Tillsyn 2012 Enkät riktad till närståendevårdarna Verksamhet som berörs av den aktuella tillsynen I enlighet med gällande tillsynsplan för socialvårdsbyrån och budget

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D D

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D D ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 15 01 56 D 10 15 01 65 Helsingfors/Mariehamn 28.10.2015 Nr 36/15 Hänvisning Ålands lagtings skrivelser 16.9.2015, nris 224, 226, 228, 230, 232, 234, 236, 238, 240 och 242/2015.

Läs mer

Mariehamns kommun PM juni 2016

Mariehamns kommun PM juni 2016 www.pwc.se Mariehamns kommun PM juni 216 Sammanfattning Mariehamns kommuns verksamheter kännetecknas av: Nästan 4 procent lägre kostnad för grundskola per elev jämfört med de åländska kommunernas genomsnittskostnad.

Läs mer

Vad innebär valfrihet för mig

Vad innebär valfrihet för mig Vad innebär valfrihet för mig Enligt utkastet till lag om valfrihet 21.12.2016 1 21.12.2016 Valfrihet är en del av social och hälsovårdsreformen Syftet med social och hälsovårdsreformen är att se till

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 PROTOKOLL Nummer 20 8.9.2017 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Wille Valve Specialsakkunnig

Läs mer

Tjänster inom funktionshinderområdet. Reumaförbundet 10.11.2014

Tjänster inom funktionshinderområdet. Reumaförbundet 10.11.2014 Tjänster inom funktionshinderområdet Reumaförbundet 10.11.2014 Innehåll Varför behöver jag en serviceplan? Vilken service kan jag få enligt handikappservicelagen och socialvårdslagen? Vad händer just nu

Läs mer

PROTOKOLLSIDA. Organ nr Sida Gemensam socialnämnd 3/2018. Petter Johansson, ordförande Sarah Ahlbäck, viceordförande

PROTOKOLLSIDA. Organ nr Sida Gemensam socialnämnd 3/2018. Petter Johansson, ordförande Sarah Ahlbäck, viceordförande SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA nr Sida Gemensam socialnämnd 3/2018 Sammanträdestid Sammanträdeslokal Närvarande Måndagen den 25.6.2018 kl.18.30-19.19 Kommunkansliet i Björby, Sund Petter Johansson, ordförande

Läs mer

Stöd för närståendevård fr. o. m 01.01.2012

Stöd för närståendevård fr. o. m 01.01.2012 Stöd för närståendevård fr. o. m 01.01.2012 Godkänd av socialnämnden 8.11.2011/ 156 Reviderad av äldreomsorgschefen 13.04.2012/ 100 Allmänt Stödet för närståendevården är lagstadgat genom lagstiftning

Läs mer

Kommunindelningsutredningen för Södra Åland. Allmänna möten november Siv Sandberg Jan-Erik Enestam Marcus Henricson.

Kommunindelningsutredningen för Södra Åland. Allmänna möten november Siv Sandberg Jan-Erik Enestam Marcus Henricson. Kommunindelningsutredningen för Södra Åland Allmänna möten november 2018 Siv Sandberg Jan-Erik Enestam Marcus Henricson Agenda 1 Mötes öppnas 2 Presentation av utredningsteamet 3 Beskrivning av utredningsuppdraget

Läs mer

Bilaga E Stfge 155. Socialnämndens. Verksamhetsplan 2018

Bilaga E Stfge 155. Socialnämndens. Verksamhetsplan 2018 Bilaga E Stfge 155 Socialnämndens Verksamhetsplan 2018 Socialnämnden Verksamhetsområde och verksamhetsidé Social service Socialvårdens syfte är att med olika typer av social service och understöd främja

Läs mer

Lemlands kommun PM juni 2016

Lemlands kommun PM juni 2016 www.pwc.se Lemlands kommun PM juni 216 Sammanfattning Lemlands kommuns verksamheter kännetecknas av: Kostnaden för grundskola per elev är 1 procent lägre än genomsnittet för Ålands kommuner år 214. Kostnaden

Läs mer

VALAS Luonnos Svenska

VALAS Luonnos Svenska ENKÄT ANGÅENDE BEGÄRAN OM UTLÅTANDE GÄLLANDE SLUTRAPPORTEN AV ARBETSGRUPPEN FÖR REVIDERING AV HANDIKAPPLAGSTIFTNINGEN (http://stm.fi/lausuntopyynnot) Svarstid (UTC+2) 2015-08-17 15:19:22 VALAS2015 2104Luonnos

Läs mer

Vanliga frågor om valfrihet

Vanliga frågor om valfrihet 1 Vanliga frågor om valfrihet 31.1.2017 Vad innebär kundens valfrihet inom social- och hälsotjänster? Det innebär kundens rätt att själv välja lämplig producent av social- och hälsotjänster, lämpligt serviceställe

Läs mer

BUDGETUPPFÖLJNING, BELÄGGNING & MÅLUPPFYLLELSE JANUARI-JUNI 2018

BUDGETUPPFÖLJNING, BELÄGGNING & MÅLUPPFYLLELSE JANUARI-JUNI 2018 BUDGETUPPFÖLJNING, BELÄGGNING & MÅLUPPFYLLELSE JANUARI-JUNI 2018 Oasen boende- och vårdcenter K.f Innehåll Budgetuppföljning... 2 Bindningsnivåer... 3 Allmän förvaltning, C10... 3 Institutionsvård, C22...

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 24.11.2015 08/15 Sammanträdestid Tisdagen den 24 november 2015 kl 18.00 19.30 Sammanträdesplats Beslutande Föredragande Kommungården X Karlsson Rolf, ordförande X Mattsson

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 23.09.2014 06/14 Sammanträdestid Tisdagen den 23 september 2014 kl 18.00 21.15 Sammanträdesplats Beslutande Föredragande Övriga närvarande Sammanträdesrummet, Kommungården

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 PROTOKOLL Nummer 16 13.6.2019 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Wille Valve Socialvårdsbyråchef

Läs mer

SERVICEAVTAL SOM GÄLLER LOVISA STADS OCH LAPPTRÄSK KOMMUNS SAMARBETSOMRÅDE FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SERVICEAVTAL SOM GÄLLER LOVISA STADS OCH LAPPTRÄSK KOMMUNS SAMARBETSOMRÅDE FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SERVICEAVTAL SOM GÄLLER LOVISA STADS OCH LAPPTRÄSK KOMMUNS SAMARBETSOMRÅDE FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER Avtalet träder i kraft 1.1.2018. Stadsfullmäktige i Lovisa stad xx.12.2017 xxx Kommunfullmäktige

Läs mer

Tre utredningar på Åland 2018

Tre utredningar på Åland 2018 Tre utredningar på Åland 2018 Mål, Tidtabell, Process Ålands landskapsregering 12.4.2018 Siv Sandberg Jan-Erik Enestam Marcus Henricson Juridiska utgångspunkter Utredningarna gäller tre samarbetsområden

Läs mer

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar 27.6.2014 TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET Ärende Bakgrund Allmänt Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar FDUV, eller Förbundet De Utvecklingsstördas

Läs mer

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 4900 Nr 1241 Bilaga ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 1. Institutionsvård Vård som ordnas för en person är alltid institutionsvård då vården har ordnats

Läs mer

Yttrande med anledning av förslag om nytt landskapsandelssystem Behandlat av förbundsstyrelsen för Ålands kommunförbund 31/25.4.

Yttrande med anledning av förslag om nytt landskapsandelssystem Behandlat av förbundsstyrelsen för Ålands kommunförbund 31/25.4. 1 Yttrande med anledning av förslag om nytt landskapsandelssystem Behandlat av förbundsstyrelsen för Ålands kommunförbund 31/25.4.2017 Innehåll Översikt över ändringar i förslaget i förhållande till tidigare

Läs mer

Protokoll fört vid pleniföredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a

Protokoll fört vid pleniföredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a PROTOKOLL Nummer 18 7.11.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid pleniföredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a Närvarande Frånvarande Justerat KS-MP-NF-TA-MN-CG-WV

Läs mer

Socialombudsmannens redogörelse för år 2015 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg

Socialombudsmannens redogörelse för år 2015 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg 1 Socialombudsmannens redogörelse för år 2015 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg Socialombudsmannens arbete grundar sig på lagen om klientens ställning och rättigheter (812/2000).

Läs mer

Kenth Häggblom, led. statistiker STATISTIKMEDDELANDE 16.2.2001 Tel. 25497 Kommunal ekonomi- och verksamhet 2001:1

Kenth Häggblom, led. statistiker STATISTIKMEDDELANDE 16.2.2001 Tel. 25497 Kommunal ekonomi- och verksamhet 2001:1 Kenth Häggblom, led. statistiker STATISTIKMEDDELANDE 16.2.2001 Tel. 25497 Kommunal ekonomi- och verksamhet 2001:1 KOMMUNERNAS OCH KOMMUNALFÖRBUNDENS BUDGETER ÅR 2001 Detta meddelande innehåller uppgifter

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN 17.3.2016 ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid 17.3.2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN 17.3.2016 ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid 17.3.2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden: ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid 17.3.2016 kl 13 KALLELSE 17.3.2016 Nr 2 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 10 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 11 PROTOKOLLJUSTERING 3

Läs mer

Klientombudsmannens redogörelse år 2013

Klientombudsmannens redogörelse år 2013 Klientombudsmannens redogörelse år 2013 Ålands landskapsregering Social- och miljöavdelningen Klientombudsman Synnöve Jordas INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. KLIENTENS STÄLLNING OCH RÄTTIGHETER... 3 1.1. KLIENTLAGEN...

Läs mer

ÅLR 2017/8483. Social- och hälsovårdsministeriet Pb STATSRÅDET. E-pot:

ÅLR 2017/8483. Social- och hälsovårdsministeriet Pb STATSRÅDET. E-pot: Dokumentnamn Nr Sidnr UTLÅTANDE 209 S1 1 (5) Datum Dnr 14.12.2017 ÅLR 2017/8483 Social- och hälsovårdsministeriet Pb 33 00023 STATSRÅDET E-pot: kirjaamo@stm.fi Hänvisning Er begäran inkommen 3.11.2017

Läs mer

Geta kommun PM juni 2016

Geta kommun PM juni 2016 www.pwc.se Geta kommun PM juni 216 Sammanfattning Geta kommuns verksamheter kännetecknas av följande: Jämfört med genomsnittskostnaden för en elev i grundskolan för samtliga kommuner på Åland är kostnaden

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Onsdagen den kl. 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Onsdagen den kl. 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 25.01.2017 Nr 1 Tid Onsdagen den 25.01.2017 kl. 13 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 1 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 2 PROTOKOLLJUSTERARE 3 GODKÄNNANDE

Läs mer

Bilaga, förbundsfullmäktige Till kännedom

Bilaga, förbundsfullmäktige Till kännedom Bilaga, förbundsfullmäktige 25.11.2016 Till kännedom ANTECKNINGAR FÖR EGET BRUK FRÅN KOMMUNTRÄFFAR HÖSTEN 2016 Det som antecknats är i första hand uttalade önskemål, förslag, idéer, behov, farhågor osv

Läs mer

Kommunutredningen 2016

Kommunutredningen 2016 www.pwc.se Arbetsmaterial Kommunutredningen Fördjupad analys- Långsiktig finansiell analys Uppdrag hela projektet Uppdrag: Förslag på tre alternativa kommunstrukturer Förslag 1 Åland en kommun ( givet)

Läs mer

F Ä R D T J Ä N S T Uppdaterad av KFG 89/12.11.2013

F Ä R D T J Ä N S T Uppdaterad av KFG 89/12.11.2013 F Ä R D T J Ä N S T Uppdaterad av KFG 89/12.11.2013 Innehållsförteckning Allmänt:... 1 Färdtjänst enligt socialvårdsförordningen... 1 Grunderna för beviljande:... 1 Ansökan om färdtjänst... 2 Kontaktpersoner...

Läs mer

Aktuellt inom vård- och landskapsreformen

Aktuellt inom vård- och landskapsreformen Aktuellt inom vård- och landskapsreformen Konferens för sekreterare och assistenter Eva-Stina Slotte Vad händer med kommunerna? Personalöverföring från kommun, samkommun och stat till landskapen Skatteöverföring

Läs mer

Eckerö kommun PM juni 2016

Eckerö kommun PM juni 2016 www.pwc.se Eckerö kommun PM juni 216 Sammanfattning Eckerö kommuns verksamheter kännetecknas av följande: Stabila kostnader för grundskola per elev de senaste åren. 214 var kommunens kostnad per elev lägre

Läs mer

GETA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

GETA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 19.09.2013 3/13 Sammanträdestid Torsdagen den 19 september 2013, kl. 19.00 21.20 Beslutande Föredragande Övriga närvarande Kommunkansliet i Geta x Henriksson, Alfons,

Läs mer

1. Inledning. Övergripande mål, enligt kvalitetsrekommendationen:

1. Inledning. Övergripande mål, enligt kvalitetsrekommendationen: 1. Inledning Eckerö kommun har en äldreomsorgsplan för 2010-2030 som fullmäktige har godkänt i januari 2010. Kvalitetsrekommendationen tjänster för äldre finns det önskemål om att alla kommuner skall ha

Läs mer

PROTOKOLLSIDA. Organ nr Sida Gemensam socialnämnd 7/2016

PROTOKOLLSIDA. Organ nr Sida Gemensam socialnämnd 7/2016 SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA nr Sida Gemensam socialnämnd 7/2016 Sammanträdestid Sammanträdeslokal Närvarande Onsdagen den 14 december 2016 kl.18.00-19.27 Kommunkansliet i Vårdö Petter Johansson, ordförande

Läs mer

Stöd för närståendevård

Stöd för närståendevård Sn 23.10.2014 Bilaga A-108 Stöd för närståendevård Principer Arvoden Anvisningar Information Gällande från 01.01.2015 INLEDNING Principerna för stöd för närståendevård i Lemlands kommun är utarbetade enligt

Läs mer

till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg

till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg Perusturvalautakunnan päätös 31.5.2017 Liite 3 / 31.5.2017 1357/05.16/2011 1 Socialombudsmannens redogörelse för år 2016 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg Socialombudsmannens

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Godkänd av fullmäktige 17.12.2015 Träder i kraft 1.1.2016 1 INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Socialnämndens uppgiftsområden är de följande:

Läs mer

GETA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

GETA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 18.09.2014 4/14 Sammanträdestid Torsdagen den 18 september 2014, kl. 19.00 21.35 Beslutande Föredragande Övriga närvarande Kommunkansliet i Geta x Henriksson, Alfons,

Läs mer

Familjer och hushåll

Familjer och hushåll Kenth Häggblom, statistikchef Tel. 018-25497 Befolkning 2018:1 12.6.2018 Familjer och hushåll 31.12.2017 Statistiken för 2017 visar att den genomsnittliga hushållsstorleken är 2,09 personer, vilket är

Läs mer

Lumparlands kommun PM juni 2016

Lumparlands kommun PM juni 2016 www.pwc.se Lumparlands kommun PM juni 216 Sammanfattning Lumparlands kommuns verksamheter kännetecknas av: Något lägre kostnader än genomsnittet för Ålands kommuner för grundskola per elev. Kostnaden för

Läs mer

Familjer och hushåll

Familjer och hushåll Kenth Häggblom, statistikchef Tel. 018-25497 Befolkning 2013:2 9.12.2013 Familjer och hushåll 31.12.2012 Den genomsnittliga hushållsstorleken var 2,14 personer år 2012, vilket innebär att den var oförändrad

Läs mer

Familjer och hushåll

Familjer och hushåll Kenth Häggblom, statistikchef Tel. 018-25497 Befolkning 2016:2 29.11.2016 Familjer och hushåll 31.12.2015 Statistiken för 2015 visar att den genomsnittliga hushållsstorleken är 2,10 personer, vilket är

Läs mer

PROTOKOLLSIDA. Organ nr Sida Gemensam socialnämnd 4/2019. Kommunkansliet i Björby, Sund. Ledamöter:

PROTOKOLLSIDA. Organ nr Sida Gemensam socialnämnd 4/2019. Kommunkansliet i Björby, Sund. Ledamöter: UNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA nr Sida Gemensam socialnämnd 4/2019 Tid Tisdagen den 28.5.2019 kl. 18.30-20.23 Plats Närvarande Kommunkansliet i Björby, Sund Ledamöter: Ersättare: X X X X X X Petter Johansson

Läs mer