till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg"

Transkript

1 Perusturvalautakunnan päätös Liite 3 / /05.16/ Socialombudsmannens redogörelse för år 2016 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg Socialombudsmannens arbete grundar sig på lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården (812/2000). Syftet med denna klientlag är att trygga klientens ställning och rättigheter som brukare av socialvårdens tjänster samt bra samarbete och växelverkan mellan klienten och personalen inom socialvården. Socialombudsmannens uppgifter har i lagen definierats på följande sätt: 1) Ge klienten råd i frågor som gäller tillämpning av klientlagen 2) Bistå klienten i frågor som rör anmärkning 3) Informera om klientens ställning och rättigheter 4) Också i övrigt arbete för att främja klientens rättigheter och för att de skall bli tillgodosedda 5) Följa hur klientens ställning och rättigheter utvecklas i kommunen och årligen till kommunstyrelsen avge en redogörelse för detta Hur väl klientens ställning och rättigheter tryggas i kommunen beror i huvudsak på hur väl personalen i allmänhet känner till klientens rättigheter och hur mycket man fäster uppmärksamhet vid dem i det praktiska arbetet. Det faktum att några av klientlagens centrala stadganden numera ingår i socialvårdslagen bidrar förhoppningsvis till att principerna blir bättre kända och beaktas mera i det praktiska arbetet. I socialvårdslagen (1301/2014) ingår nu stadganden som rör klientens rätt till - Socialvård av god kvalitet och gott bemötande - Självbestämmande och deltagande - En utredning av åtgärdsalternativen - Ett skriftligt beslut om ordnandet av socialvården - En klientplan.

2 2 Socialombudsmannens klientärenden och verksamhet Klientkontakterna är utgångspunkten för socialombudsmannens arbete. Antalet ärenden i fjol var 336, eller något mindre än föregående år, då de var 375 till antalet Kommunvis fördelar sig ärendena på följande sätt (inom parentes antalet år 2015) Hangö 67 (76) Ingå 27 (19) Kyrkslätt 139 (153) Raseborg 103 (127) Totalt 336 (375) Ärendenas fördelning enligt uppgiftsområde (inom parentes antalet år 2015): Utkomststöd 148 (155) Vuxensocialarbete 70 (83) Vårdnad och underhåll 33 (35) Barnskydd 24 (28) Äldreomsorg 23 (30) Handikappservice 21 (29) Hemservice 6 (5) Missbrukarvård 5 (3) Närståendevård 4 (3) Specialomsorg 1 (2) Dagvård 1 (2) Totalt 336 (375) Klientkontakterna statistikförs som ärenden. Ett ärende omfattar för det mesta flera olika åtgärder: telefonsamtal, träffar, utredningsarbete, förhandlingar och medling. Det blir allt mera sällsynt att ett ärende sköts med ett enda telefonsamtal. Socialombudsmannen fungerar numera också som patientombudsman för alla kommunala hälsocentraler inom området. Patientärenden var i fjol sammanlagt 173 till antalet, ett år tidigare 164.

3 3 Noteringar enligt uppgiftsområde Utkomststöd och vuxensocialarbete Också senaste år utgjorde utkomststödet det uppgiftsområde, som man flitigast tog kontakt om, precis som varje tidigare år. Den ökade långtidsarbetslösheten, försämringar i det övriga socialskyddet och avgiftshöjningar driver folk att söka utkomststöd. Utkomststödet är den stödform som är allra mest byråkratisk och besvärlig. Ansökan med kontoutdrag och övriga tillhörande bilagor bör i princip, och i allmänhet också i praktiken, lämnas in månatligen. Stödet är strängt normerat på ett sätt, som för klienterna kan kännas verklighetsfrämmande. Det förutsätter hård disciplin, planeringsförmåga, och kreativitet för att man ska kunna klara sig på det utan att bli skuldsatt. På så sätt är det inte överraskande, att de som lever på utkomststöd har mycket att fråga och att anmärka på. Från början av det här året sköts det grundläggande utkomststödet av Fpa, varför det är onödigt att i det här skedet fundera över hur kommunerna kunde sköta detta arbete bättre. Eftersom Fpa har haft betydande svårigheter att klara av sin nya uppgift, har man i kommunerna inte ännu sluppit till att fullt ut utveckla det kompletterande och förebyggande utkomststödet och därtill hörande socialarbete, som förblir på kommunernas ansvar, då man fortsättningsvis har hamnat att hjälpa klienterna att få sitt grundläggande utkomststöd skött. Utifrån socialombudsmannens erfarenheter kan man konstatera, att till exempel arbetslösa, som på grund av arabetsoförmåga är i behov av rehabilitering eller pension, är ett exempel på en grupp som behöver socialarbetets tjänster, men i dag sällan får dem. Under det gångna året har det också många gånger framkommit, att det verkligen finns ett behov av social kreditgivning också i det här områdets kommuner. Det måste kommas ihåg i Sotesammanhangen. Vårdnads-, umgänges och underhållsärenden Många har i dag behov av att fråga om och dryfta olika möjligheter att ordna det för barnen i samband med skilsmässa och andra förändringsskeden. De här ärendena är känsliga till sin natur, men rätt ofta önskar man ett mera aktivt medlande grepp av barnatillsyningsmannen. Barnskydd De situationer där socialombudsmannen kontaktas i barnskyddsärenden är mycket varierande. Vissa önskar mera hjälp för sina hemmaboende barn och sig själva, medan andra upplever

4 4 barnskyddets hjälpförsök bara som ansträngande. Också i de fall där barnet är omhändertaget kan det vara fråga om mycket olika konstellationer. I bästa fall finns det en tät och fungerande kontakt mellan barnet, de biologiska föräldrarna, fosterföräldrarna och socialarbetaren, och de ärenden som rör barnet kan skötas i samförstånd. Så är det dock långtifrån alltid, av många orsaker. I sådana situationer har föräldrarna frågor om vem som egentligen har rätt att besluta om vilka frågor, till exempel den fortsatta utbildningen för en minderårig som gått ut grundksolan. Äldreomsorg Socialombudsmannen har traditionellt fått frågor om hurdan hjälp det är möjligt att få, när en gammal mänska inte längre klarar sig hemma utan hjälp utifrån, och vad den hjälpen egentligen kostar. Sådana frågor kommer ännu, men det har nu börjat komma mera frågor om vad man kan göra, när en åldring i ett serviceboende inte får den service hen behöver, så att hens individuella behov inte beaktas, eller så att det finns brister i den grundläggande omsorgen och vården. De anhöriga har dock ofta en hög tröskel för att göra en anmärkning eller ett klagomål, eftersom man är rädd för att behandlingen efter det blir bara sämre. Skriftlig feedback tar man i allmänhet till först när det gäller grövre försummelser. Handikappservice Trycket att göra nedskärningar i den kommunala ekonomin har börjat märkas tydligare i enskilda förmåns- och servicebeslut. Servicen för gravt handikappade kan ibland vara kostsam, och det är klart att den bör skötas så ekonomiskt som möjligt. Det borde dock inte göras på bekostnad av klienternas rättigheter. De handikappade behöver förhoppningsvis inte längre höra hur dyra de blir för kommunen. Ibland verkar det dock som om samma budskap har dolts bakom granskningar av tidigare, mångåriga handikappservicelösningar, där man kommer till nya och billigare arrangemang, utan att det skett någon motsvarande förändring i klientens situation. Det verkar som om det i kommunerna vore skäl att se till, att tillitsprincipen beaktas, dvs. att klienternas berättigade förväntningar skyddas.

5 5 Kommunvisa noteringar Hangö Antalet ärende från Hangö minskade jämfört med föregående år. Nu var ärendenas antal 67, ett år tidigare 76. Ärendena fördelade sig på följande sätt enligt uppgiftsområde: utkomststöd 24, vuxensocialarbete 13, vårdnads- och underhållsärenden 7, barnskydd 7, äldreomsorg 6, handikappservice 3, hemservice 3, missbrukarvård 3 och närståendevård 1. De mest problematiska ärendena har haft att göra med missbrukarvården och dess ändrade servicestruktur. Klienterna har farit annanstans på rehabilitering på anvisning av Hangös missbrukarvård, och under rehabiliteringen har de bott i egen bostad eller i ett kollektiv, där de själva stått för sina mat- och andra levnadskostnader. När de inte haft andra inkomster, har de varit tvungna att ty sig till utkomststödet under rehabiliteringstiden. Ansökan skickades till hemkommunen, alltså Hangö, som ändå krävde, att stödet skulle sökas från rehabiliteringsorten. I ett fall gick rehabiliteringsorten med på att bevilja grundläggande utkomststöd, men inte kompletterande stöd, som dock också behövdes för rehabiliteringen. Hangö beviljade trots det inte utkomststöd, utan uppmanade klienten att yrka på rättelse av beslutet från rehabiliteringskommunen. En dylik rumba är tung för vem som helst, och blir lätt övermäktig för en ung person som kämpar med att komma från sitt missbruk. Ingå Ingåborna tog under fjolåret kontakt mera än tidigare. Antalet ärenden var 27, föregående år 19. Ärendena fördelade sig på följande sätt: utkomststöd 13, vuxensocialarbete 4, barnskydd 4, vårdnads- och underhållsärenden 3, äldreomsorg 1, handikappservice 1 och hemservice 1. Socialbyrån verkade inte alltid ha tillräcklig kunskap om utkomststödet. Stödpraxisen verkade inte ha rum för den flexibilitet som klienternas situation krävde, och inte ens ett utlåtande från en överinspektör inom socialvården på Regionförvaltningsverket hade någon effekt. I fråga om en annan klient räknades utgifterna för arbetsresor i praktiken som inkomst, när de ersättningar som arbetsgivaren betalde för resorna räknades som inkomst, utan att klientens verkliga utgifter för arbetsresorna räknades som utgift. Kyrkslätt I Kyrkslätt var antalet ärenden 139. År 2015 var antalet 153.

6 6 Ärendenas fördelning enligt uppgiftsområde: utkomststöd 67, vuxensocialarbete 34, vårdnadsoch underhållsärenden 13, äldreomsorg 7, barnskydd 6, handikappservice 5, närståendevård 2, missbrukarvård 2, hemservice 1, specialomsorg 1 och dagvård 1. I fråga om utkomststödet och vuxensocialarbetet hade många ärenden med boende och boendekostnader att göra. Det är brist på små och förmånliga bostäder, så många har en hyra som överstiger den normhyra som beaktas i utkomststödet. Ännu i fjol kontaktades socialombudsmannen om situationer, där en klient boende i en tvåa inte var medveten om att om den verkliga hyran kunde ha beaktats i beräkningarna trots det 2013 fattade beslutet om strängare hyresnormer, om hen till socialbyrån lämnat in intyg över att hen söker förmånligare bostad. I fråga om betalningsförbindelser visar vissa erfarenheter på att det vore viktigt att se till att det finns tillräckligt tydliga bruksanvisningar att tillgå för såväl klient som expedit. I samband med ett närståendevårdsärende kom uppmärksamheten att riktas mot att helhetsperspektivet på familjen är ännu viktigare när det är fråga om stöd för närståendevård av barn, än när det gäller vuxna. För äldre och handikappade innebär bristen på hindersfria bostäder ofta ett problem. Raseborg Från Raseborg kom 103 ärenden i fjol, ett år tidigare var antalet 127. Ärendena enligt uppgiftsområde: utkomststöd 44, vuxensocialarbete 19, handikappservice 12, vårdnads- och underhållsärenden 10, äldreomsorg 9, barnskydd 7, närståendevård 1 och hemservice 1. Färdtjänsten enligt socialvårdslagen verkar vara en kritisk punkt med tanke på äldreomsorgen. Inkomstgränserna är rätt låga, och resans maximipris är 30 euro, vilket till exempel inte täcker kostnaderna för resan mellan Bromarf och Ekenäs. Till slut När dagens stödsystem kräver en hel del kunnande av sina klienter är det viktigare än förr att fästa uppmärksamhet vid dem, som av olika orsaker har svårt att klara rollen som kunnig klient. Raseborg, den 15 maj 2017 Socialombudsman Birgitta Gran

Socialombudsmannens redogörelse för år 2015 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg

Socialombudsmannens redogörelse för år 2015 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg 1 Socialombudsmannens redogörelse för år 2015 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg Socialombudsmannens arbete grundar sig på lagen om klientens ställning och rättigheter (812/2000).

Läs mer

till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg

till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg 1 Socialombudsmannens redogörelse för år 2013 till kommunstyrelserna i Hangö, Ingå, Kyrkslätt och Raseborg Socialombudsmannens arbete grundar sig på lagen om klientens ställning och rättigheter (812/2000).

Läs mer

Klientens ställning och

Klientens ställning och Klientens ställning och rättigheter inom socialvården Lagen om klientens ställning och rättigheter kallas kort för klientlagen. Med klient menas den som ansöker om eller använder socialvård. Lagen gäller

Läs mer

Klientombudsmannens redogörelse år 2011

Klientombudsmannens redogörelse år 2011 Klientombudsmannens redogörelse år 2011 Ålands landskapsregering Social- och miljöavdelningen Klient- och patientombudsman Marina Karlsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. KLIENTENS STÄLLNING OCH RÄTTIGHETER...

Läs mer

Klientombudsmannens redogörelse år 2008

Klientombudsmannens redogörelse år 2008 Klientombudsmannens redogörelse år 2008 Ålands landskapsregering Social- och miljöavdelningen Klient- och patientombudsman Marina Karlsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. KLIENTLAGEN... 3 2. STATISTIK ÖVER KLIENTÄRENDEN...

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Carola Linden carola.linden@jakobstad.fi Organisation som svaret representerar Social- och

Läs mer

Socialombudsmannens utredning 2014

Socialombudsmannens utredning 2014 Sivu 1/13 Socialombudsmannens utredning 2014 Karleby, Kronoby och Affärsverket för social- och hälsovård Jyta Social- och patientombudsman Helinä Jokitalo Centria- ammattikorkeakoulu Hälsovägen 1 67200

Läs mer

Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion

Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion VERKSAMHETSSTADGA SERVICECENTRALEN FÖR SOCIALVÅRDSTJÄNSTER Uppgifterna för servicecentralen för socialvårdstjänster har fastställts i grundtrygghetsnämndens instruktion 9. LEDNINGSGRUPP Vid servicecentralen

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Pehr Löv pehr.lov@gmail.com Organisation som svaret representerar Svenska pensionärsförbundet

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst Innehåll Grundläggande utkomststöd 1 För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Grunddelen 2 Övriga grundutgifter 3 Hur inverkar

Läs mer

Klientombudsmannens redogörelse år 2013

Klientombudsmannens redogörelse år 2013 Klientombudsmannens redogörelse år 2013 Ålands landskapsregering Social- och miljöavdelningen Klientombudsman Synnöve Jordas INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. KLIENTENS STÄLLNING OCH RÄTTIGHETER... 3 1.1. KLIENTLAGEN...

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Vilka inkomster påverkar utkomststödet? 3 Hur räknar FPA ut utkomststödet?

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Godkänd av fullmäktige 17.12.2015 Träder i kraft 1.1.2016 1 INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Socialnämndens uppgiftsområden är de följande:

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll Grundläggande utkomststöd 2018 1 För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Hur inverkar inkomsterna på stödet? 3

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 Social- och hälsovårdsväsendet i Vasa/Socialarbete och familjeservice/ Handikappservice PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 ALLMÄNT OM PERSONLIG

Läs mer

Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012

Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012 Informationskväll med juridiskt ombud i Vasa måndagen den 16 januari 2012 Juridiskt ombud Johanna Lindholm inledde kvällen med att berätta lite allmänt om hur den grundläggande socialvården och handikappservicen

Läs mer

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar Servicesedel nya alternativ inom socialservicen Information om servicesedlar 1 Servicesedel Användningen av servicesedlar innebär ett nytt sätt att ordna och erhålla stadens tjänster. Vid Helsingfors socialverk

Läs mer

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 4900 Nr 1241 Bilaga ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 1. Institutionsvård Vård som ordnas för en person är alltid institutionsvård då vården har ordnats

Läs mer

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte Social- och hälsovårdsministeriet Arbetsgruppen för revidering av handikapplagstiftningen Utkast för samråd 20.8.2014 3.7.2014 LAGUTKAST Syftet med denna lag är att: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens

Läs mer

Klientombudsmannens redogörelse år 2012

Klientombudsmannens redogörelse år 2012 Klientombudsmannens redogörelse år 2012 Ålands landskapsregering Social- och miljöavdelningen Klient- och patientombudsman Marina Karlsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. KLIENTENS STÄLLNING OCH RÄTTIGHETER...

Läs mer

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar 27.6.2014 TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET Ärende Bakgrund Allmänt Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar FDUV, eller Förbundet De Utvecklingsstördas

Läs mer

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN Träder i kraft 1.1.2013 INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN I KAPITLET GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN 1 Grundtrygghetsnämnden och sektionerna Grundtrygghetsnämnden verkar inom grundtrygghetens

Läs mer

ENKÄT OM MINSKNING AV KOMMUNERNAS UPPGIFTER

ENKÄT OM MINSKNING AV KOMMUNERNAS UPPGIFTER ENKÄT OM MINSKNING AV KOMMUNERNAS UPPGIFTER Dnro 32/83/2013 Vilken kommun eller annan organisation representerar du? * Vilken är din ställning? * Kommun-/stadsfullmäktigeledamot Annan förtroendevald i

Läs mer

Socialombudsmannens utredning. om verksamhetsåret 2015 till Vasa stadsstyrelse och avtalskommunerna

Socialombudsmannens utredning. om verksamhetsåret 2015 till Vasa stadsstyrelse och avtalskommunerna 0 Socialombudsmannens utredning om verksamhetsåret 2015 till Vasa stadsstyrelse och avtalskommunerna Vasa stad Katarina Norrgård Socialombudsman INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KLIENTLAGEN INOM SOCIALVÅRDEN SAMT

Läs mer

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande:

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande: Social- och hälsovårdsnämnden 85 22.09.2016 Stadsstyrelsen 235 31.10.2016 Budgetändring, budgeten för social- och hälsovårdsavdelningen 2016 2391/02.02.00/2015 Social- och hälsovårdsnämnden 22.09.2016

Läs mer

Socialombudsmannens redogörelse

Socialombudsmannens redogörelse 0 Socialombudsmannens redogörelse Till stadsstyrelsen i Vasa och avtalskommunerna gällande verksamhetsåren 2009-2012 Adjö, sa räven. Nu ska du få höra min hemlighet. Den är mycket enkel: Det är bara med

Läs mer

Helsingfors /2018 KLIENTAVGIFTER FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD OCH HANDIKAPPFÖRMÅNER VID UTKOMSTSTÖD

Helsingfors /2018 KLIENTAVGIFTER FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD OCH HANDIKAPPFÖRMÅNER VID UTKOMSTSTÖD KOMMUNINFO Helsingfors 1.6.2018 10/2018 KLIENTAVGIFTER FÖR HÄLSOVÅRD OCH HANDIKAPPFÖRMÅNER VID UTKOMSTSTÖD Syftet med den här kommuninfon är att förtydliga rollen mellan kommunen och FPA vid beaktande

Läs mer

SOCIALSERVICE OCH HEMVÅRD

SOCIALSERVICE OCH HEMVÅRD GRANKULLA STAD SOCIALSERVICE OCH HEMVÅRD Social- och hälsovård 22.1.2010 Social- och hälsovård 1 SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD Målet för social- och hälsovården är att upprätthålla och främja kommuninvånarnas

Läs mer

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Socialarbete och familjeservice/handikappservice GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Långtidssjuka eller handikappade barn och unga under 18 år, samt utvecklingsstörda personer

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 254/2015 Lag om klienthandlingar inom socialvården Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 06.05.2014 04/14 Sammanträdestid Tisdagen den 6 maj 2014 kl 18.00 18.35 Sammanträdesplats Beslutande Föredragande Övriga närvarande Sammanträdesrummet, Kommungården x

Läs mer

Studiedag inom barnskyddsfrågor

Studiedag inom barnskyddsfrågor Studiedag inom barnskyddsfrågor 8.3.2016 Förvaltningsdomstolens praxis i ärenden som gäller ersättning av kostnader för barnskydd tf. förvaltningsrättsdomare Jan-Erik Salo Vasa förvaltningsdomstol Barnskyddslagen

Läs mer

Instruktion för korttidsvård dygnet runt

Instruktion för korttidsvård dygnet runt Instruktion för korttidsvård dygnet runt 1.1.2017 Social- och hälsovårdsnämnden 14.12.2016 Esbo stad 2016 Instruktion om korttidsvård 1.1.2017 2 Allmänt Med korttidsvård dygnet runt avses här tillfällig

Läs mer

PENNO. över din ekonomi

PENNO. över din ekonomi PENNO Ta kontroll över din ekonomi Vet du hur mycket pengar du har att använda? Med denna Penno-broschyr får du en uppfattning av dina inkomster och utgifter. Därtill kan du beräkna hur mycket pengar du

Läs mer

Anvisningar fö r bera kning av belöppet av grundla ggande utkömststö d

Anvisningar fö r bera kning av belöppet av grundla ggande utkömststö d Anvisningar fö r bera kning av belöppet av grundla ggande utkömststö d Innehållsförteckning Beräkning av grundläggande utkomststöd Inkomster Boendeutgifter Utgifter Uppskattning av det grundläggande utkomststödets

Läs mer

Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby

Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby Social- och hälsovårdsnämndens svenska sektion 80 16.06.2015 Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby 423/02/08/00/04/2013

Läs mer

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL vad ÄR UTKOMSTSTÖD? ett ekonomiskt stöd som beviljas av kommunen ett stöd som beviljas i sista hand utgår från bestämmelserna i lagen om utkomststöd avsedd

Läs mer

ANVISNING OM ANSLAGSBUNDNA STÖDÅTGÄRDER OCH TJÄNSTER SOM AVSES I HANDIKAPPSERVICELAGEN FR.O.M

ANVISNING OM ANSLAGSBUNDNA STÖDÅTGÄRDER OCH TJÄNSTER SOM AVSES I HANDIKAPPSERVICELAGEN FR.O.M 14.12.2011 169 Bilaga 3 OM ANSLAGSBUNDNA STÖDÅTGÄRDER OCH TJÄNSTER SOM AVSES I HANDIKAPPSERVICELAGEN FR.O.M. 1.1.2012 Gäller: fr.o.m. 1.1.2012 tills vidare 1. Allmänt om anslagsbundna stödåtgärder och

Läs mer

Allmänt bostadsbidrag KORT OCH LÄTTLÄST

Allmänt bostadsbidrag KORT OCH LÄTTLÄST Allmänt bostadsbidrag KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll Stöd för boende 2 Vem kan få allmänt bostadsbidrag? 2 Boendekostnader 3 Hur stort är bostadsbidraget? 3 Bassjälvrisken 5 Så här räknas bidraget 6 Ansökan

Läs mer

F Ä R D T J Ä N S T Uppdaterad av KFG 89/12.11.2013

F Ä R D T J Ä N S T Uppdaterad av KFG 89/12.11.2013 F Ä R D T J Ä N S T Uppdaterad av KFG 89/12.11.2013 Innehållsförteckning Allmänt:... 1 Färdtjänst enligt socialvårdsförordningen... 1 Grunderna för beviljande:... 1 Ansökan om färdtjänst... 2 Kontaktpersoner...

Läs mer

DINA RÄTTIGHETER SOM KLIENT

DINA RÄTTIGHETER SOM KLIENT DINA RÄTTIGHETER SOM KLIENT Social- och miljöavdelningen 2007 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Klientens ställning och rättigheter... 3 Grundläggande fri- och rättigheter... 3 Rätt till gott bemötande och socialvård

Läs mer

RP 127/2005 rd. genom att betala dem rehabiliteringspenning för rehabiliteringstiden. För att detta mål skall kunna nås föreslås att lagen om

RP 127/2005 rd. genom att betala dem rehabiliteringspenning för rehabiliteringstiden. För att detta mål skall kunna nås föreslås att lagen om Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 18 i lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

Läs mer

Referat från seminariet Kärlek. Omsorg. Tårar. 24.9.2015

Referat från seminariet Kärlek. Omsorg. Tårar. 24.9.2015 Referat från seminariet Kärlek. Omsorg. Tårar. 24.9.2015 Kaisa Kauppinen docent i socialpsykologi Helsingfors universitet Kauppinen inledde med att presentera sin aktuella forskning som behandlar de som

Läs mer

ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD

ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD Anlänt / VERIFIKAT SOM BÖR BIFOGAS TILL DEN FÖRSTA UTKOMSTSTÖDSANSÖKAN, se sida 4. TILL VARJE ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD BÖR BIFOGAS VERIFIKAT ÖVER ALLA INKOMSTER/UTGIFTER SAMT DE SENASTE

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 10.03.2015 02/15 Sammanträdestid Tisdagen den 10 mars 2015 kl 18.00 19.30. Sammanträdesplats Beslutande Föredragande Övriga närvarande Sammanträdesrummet, Kommungården

Läs mer

Tjänster inom funktionshinderområdet. Reumaförbundet 10.11.2014

Tjänster inom funktionshinderområdet. Reumaförbundet 10.11.2014 Tjänster inom funktionshinderområdet Reumaförbundet 10.11.2014 Innehåll Varför behöver jag en serviceplan? Vilken service kan jag få enligt handikappservicelagen och socialvårdslagen? Vad händer just nu

Läs mer

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Datum Ärende 2016-11-09 LF 23/2015-2016 Ålands lagtings beslut om antagande av Landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av barnskyddslagen

Läs mer

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN Jag söker utkomststöd för tiden 1 UPPGIFTER OM SÖKANDEN Efternamn och förnamn Ansökan har anlänt: Personbeteckning Gatuadress Postnummer och -anstalt Hemkommun Telefon (hem, arbete, mobil) Utbildning eller

Läs mer

Handikappservicens klientavgifter

Handikappservicens klientavgifter Social- och hälsovårdssektorns klientavgifter från 7.3.2016 Stadsstyrelsens beslut 29.2.2016, 75 Handikappservicens klientavgifter 1. Färdtjänst 1.1 För färdtjänst för en person med grav funktionsnedsättning

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 05.06.2012 5/12 Sammanträdestid Tisdagen den 5 juni 2012 kl 18.00 19.10, rundvandring till 19.30. Sammanträdesplats Beslutande Föredragande PÅLSBÖLE DAGHEM x Karlsson

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om studiestöd

Lag. om ändring av lagen om studiestöd Lag om ändring av lagen om studiestöd I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om studiestöd (65/1994) 4 a, 5 a, 7 a, 7 c, 11 och 17 a, 19 1 mom. samt 31 1 mom., sådana de lyder, 4 a i lag 1243/2013,

Läs mer

Behandlingen av barnskyddsärenden vid Vasa förvaltningsdomstol Jan-Erik Salo, Vasa förvaltningsdomstol

Behandlingen av barnskyddsärenden vid Vasa förvaltningsdomstol Jan-Erik Salo, Vasa förvaltningsdomstol Studiedag inom barnskyddsfrågor 14.5.2013 Behandlingen av barnskyddsärenden vid Vasa förvaltningsdomstol Jan-Erik Salo, Vasa förvaltningsdomstol Antal ärenden vid förvaltningsdomstolen Inkomna ansökan

Läs mer

Kfge Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND

Kfge Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND Kfge 02.09.2015 Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I LEMLAND INNEHÅLL TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 1 ANORDNANDE AV SOCIAL SERVICE 1 2 DEFINITION AV SOCIAL SERVICE 1 3 LAGSTIFTNING, TILLSYN OCH ANVISNINGAR

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/2011-2012 Datum 2012-XX-XX Till Ålands lagting Utkomststöd Huvudsakligt innehåll I lagförslaget höjs grunddelen i det utkomststöd som enskilda människor beviljas för att de på kort sikt

Läs mer

Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND. Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012

Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND. Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012 Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I LEMLAND Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012 INNEHÅLL TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 1 ANORDNANDE AV SOCIAL SERVICE 1 2 DEFINITION AV SOCIAL SERVICE

Läs mer

EKENÄS STAD 1 (7) TAMMISAAREN KAUPUNKI Social- och hälsovårdscentralen 12.8.2008 Sosiaali- ja terveyskeskus

EKENÄS STAD 1 (7) TAMMISAAREN KAUPUNKI Social- och hälsovårdscentralen 12.8.2008 Sosiaali- ja terveyskeskus EKENÄS STAD 1 (7) TAMMISAAREN KAUPUNKI Social- och hälsovårdscentralen Sosiaali- ja terveyskeskus AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM EKENÄS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSCENTRAL FR.O.M. 1.9.2008. Där förändring föreslås

Läs mer

Ansökan om utkomststöd 1 (5)

Ansökan om utkomststöd 1 (5) Ansökan om utkomststöd 1 (5) Inkommit: Ansökan om utkomststöd för tiden s efternamn och förnamn s personbeteckning s yrke s arbetsgivare och arbetsplats Civilstånd ogift gift sambo särboende frånskild

Läs mer

Lag om särskild service med anledning av funktionshinder

Lag om särskild service med anledning av funktionshinder 1 utkast 19.5.2017 Lag om särskild service med anledning av funktionshinder 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens syfte Syftet med denna lag är att 1) uppnå likabehandling, delaktighet och deltagande i

Läs mer

ÅBO Välfärdssektorn. Ansökan om utkomststöd 1 (5) Sänts till klienten. Per post. Inlämnats på byrån. Modersmål. Medborgarskap.

ÅBO Välfärdssektorn. Ansökan om utkomststöd 1 (5) Sänts till klienten. Per post. Inlämnats på byrån. Modersmål. Medborgarskap. ÅBO Välfärdssektorn Ansökan om utkomststöd Ankomstdag 1 (5) Sänts till klienten Per post Inlämnats på byrån Sökande Adress Telefon Medborgarskap För vilken tid ansöker Ni om utkomststöd? Modersmål jag

Läs mer

AVIGFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM GRUNDTRYGGHETEN I INGÅ KOMMUN FR.O.M. 1.3.2016

AVIGFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM GRUNDTRYGGHETEN I INGÅ KOMMUN FR.O.M. 1.3.2016 AVIGFTER OCH ERSÄTTNINGAR INOM GRUNDTRYGGHETEN I INGÅ KOMMUN FR.O.M. 1.3.2016 HÄLSOVÅRDSSERVICE Vid fastställande av avgifter är som grund lagen om klientavgifter (senast ändrad 1329/2010) och statsrådets

Läs mer

FÄRDTJÄNST FÖR GRAVT HANDIKAPPADE ANSÖKAN

FÄRDTJÄNST FÖR GRAVT HANDIKAPPADE ANSÖKAN Med stöd av handikappservicelagen kan färdtjänst och därtill hörande följeslagarservice ordnas för en person som har särskilda svårigheter att röra sig och som på grund av sitt handikapp eller sin sjukdom

Läs mer

skyddet var tillräcklig, och bestämmelserna i barnskyddslagen var primära i tillämpningen av lagstiftningen om utkomststöd och klientavgifter.

skyddet var tillräcklig, och bestämmelserna i barnskyddslagen var primära i tillämpningen av lagstiftningen om utkomststöd och klientavgifter. Resumé BARNSKYDDET I det nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården (KASTE) för åren 2008-2011 uppställdes som målsättning, att antalet barn som placerats utom hemmet ska minska i relation

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Organisation som svaret representerar Eventuell precisering Sofia Ulfstedt sofia.ulfstedt@karkulla.fi

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9)

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9) Kristinestad Instruktion för vård- och omsorgscentralen 1 INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad 31.1.2011 ( 9) Samarbetsförfarande 7.12.2010 Vård- och omsorgsnämnd

Läs mer

FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET

FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET PERSON SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET En person som inte har rätt att vistas i landet enligt

Läs mer

BARNSKYDDET BAKGRUNDSGARANTI FÖR BARNENS VÄLFÄRD. Vasa Eva Gottberg Jur.dr., docent Åbo universitet, juridiska fakulteten

BARNSKYDDET BAKGRUNDSGARANTI FÖR BARNENS VÄLFÄRD. Vasa Eva Gottberg Jur.dr., docent Åbo universitet, juridiska fakulteten BARNSKYDDET BAKGRUNDSGARANTI FÖR BARNENS VÄLFÄRD Vasa 12.5.2014 Eva Gottberg Jur.dr., docent Åbo universitet, juridiska fakulteten Förebyggande barnskydd 2 kap. BSL Kommunala myndigheter har allmän plikt

Läs mer

BRÄNDÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN

BRÄNDÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN 27.4.2015 1 KALLELSESIDA Utfärdad den 21 april 2015 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Måndagen den 27 april 2015 kl.18.00 Kommunkansliet i Åva 11 Laglighet och beslutförhet 12 Protokolljusterare 13 Godkännande,

Läs mer

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Social- och hälsovårdsnämnden Godkänd 18.5.2006, trädde i kraft 1.6.2006 Godkänd

Läs mer

Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015

Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015 Vård- och omsorgsnämnden 61 12.06.2014 Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015 Vård- och omsorgsnämnden 61 Kommunerna kan själva fastställa avgiftsgrunder

Läs mer

Bakgrundsuppgifterna fylls i med tanke på din anhörig som behöver stöd. Fyll alltså inte i dina egna bakgrundsuppgifter.

Bakgrundsuppgifterna fylls i med tanke på din anhörig som behöver stöd. Fyll alltså inte i dina egna bakgrundsuppgifter. Bakgrundsuppgifterna fylls i med tanke på din anhörig som behöver stöd. Fyll alltså inte i dina egna bakgrundsuppgifter. BAKGRUNDSUPPGIFTER 1. Ålder. Hur gammal är din anhöriga som behöver stöd? 0-6 7-12

Läs mer

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen

Läs mer

Helsingfors /2017. Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland

Helsingfors /2017. Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland HÄLSOVÅRDSMINISTERIET KOMMUNINFO Helsingfors 31.1.2017 2/2017 Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland Med hjälp av denna rekommendation

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR TAXIANVÄNDARE

ANVISNINGAR FÖR TAXIANVÄNDARE ANVISNINGAR OM FÄRDTJÄNSTRESOR 1 ANVISNINGAR FÖR TAXIANVÄNDARE FÄRDTJÄNST ENLIGT HANDKAPPSERVICE- OCH SOCIALVÅRDSLAGEN 4.10.2018 Färdtjänstresorna är avsedda för ärende- och rekreationsresor och/eller

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Fredrik Guseff fredrik.guseff@sfp.fi Organisation som svaret representerar Svenska folkpartiet

Läs mer

GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR

GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR 1 (8) PERMANENTA ANVISNINGAR Stöd för närståendevård 7 VOND 13.6.2013 Bilaga 9, VOND 29.8.2013 106 Bilaga Dnr 649/5.12.2000/2013 GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH ANVISNINGAR Gäller:

Läs mer

RP 167/2004 rd. för 2005 och avses bli behandlad i. Den föreslagna lagen avses träda i kraft den. som begränsar i vilken mån man skall bekomststöd

RP 167/2004 rd. för 2005 och avses bli behandlad i. Den föreslagna lagen avses träda i kraft den. som begränsar i vilken mån man skall bekomststöd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om permanent och temporär ändring av lagen om utkomststöd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om Propositionen

Läs mer

Förvaltningsklagomål gällande hanteringen av barnskydd

Förvaltningsklagomål gällande hanteringen av barnskydd MYNDIGHETSBESLUT 8.4.15 Dnr: 2014-0261-20 ÅMH-Mb 96/15 Socialförvaltning i en åländsk kommun Offentlig version av beslut ÅMH-Mb 96/15 Beslutet i original är sekretessbelagt enligt 9 1 mom. e p. landskapslagen

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om utkomststöd

Lag. om ändring av lagen om utkomststöd Lag om ändring av lagen om utkomststöd I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om utkomststöd (1412/1997) 17 a, sådan den lyder i lag 815/2015, ändras 4 2 mom., 11 2 mom. 5 och 6 punkten, 14 d

Läs mer

från och med Salomonsgatan 17 B, Helsingfors

från och med Salomonsgatan 17 B, Helsingfors 1 Arbetspensionsförsäkrarnas rekommendation för ersättning av kostnader i anslutning till yrkesinriktad rehabilitering samt ersättning av kostnader som föranletts av utredningar till följd av invalidpensionsbeslut

Läs mer

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 18.02.2016 Sida 1 / 1 522/2016 02.05.00 22 Ändringar av lagstiftningen om stöd för privat vård av barn samt ändringarnas påverkan på arrangemangen för stöd för privat vård av barn och

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

Lagstadgade tjänster inom

Lagstadgade tjänster inom Social- och hälsovårdsministeriets broschyrer 2001:7swe Lagstadgade tjänster inom social- och hälsovården SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET Helsingfors 2002 2 LAGSTADGADE TJÄNSTER INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN

Läs mer

9.10.2012 ÄNDRINGSARBETEN I BOSTADEN ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN SAMT REDSKAP OCH ANORDNINGAR I BOSTADEN

9.10.2012 ÄNDRINGSARBETEN I BOSTADEN ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN SAMT REDSKAP OCH ANORDNINGAR I BOSTADEN PERMANENTA ANVISNINGAR 1 (5) ÄNDRINGSARBETEN I BOSTADEN ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN SAMT REDSKAP OCH ANORDNINGAR I BOSTADEN Gäller: fr.o.m. 1.11.2012 tills vidare 1. Allmänt om ändringsarbeten i bostaden

Läs mer

Statistik över verksamheten inom sociala tjänster 2015

Statistik över verksamheten inom sociala tjänster 2015 Statistik över verksamheten inom sociala tjänster 2015 Institutet för hälsa och välfärd THL ansvarar för datainsamlingen för statistiken över verksamheten inom sociala tjänster från och med 2016. Datainsamlingen

Läs mer

Landsrapport Finland. Valuta för pengarna Om kvalitetssäkring och uppföljning av barns uppväxtvillkor i nordiska servicesystem.

Landsrapport Finland. Valuta för pengarna Om kvalitetssäkring och uppföljning av barns uppväxtvillkor i nordiska servicesystem. Valuta för pengarna Om kvalitetssäkring och uppföljning av barns uppväxtvillkor i nordiska servicesystem. Stockholm 11 12.10.2011 Aila Puustinen-Korhonen sakkunnig Finlands Kommunförbund Landsrapport Finland

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om studiestöd

Lag. om ändring av lagen om studiestöd Lag om ändring av lagen om studiestöd I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om studiestöd (65/1994) 1 4 mom., 3 4 punkten, 4 2 mom. 2 punkten och 3 mom. 1 punkten, 5 b, 6 1 mom. 3 punkten, 11,

Läs mer

Kontaktuppgifter till den tjänsteinnehavare som har gjort ansökan och det organ som denna företräder

Kontaktuppgifter till den tjänsteinnehavare som har gjort ansökan och det organ som denna företräder Ansökan till förvaltningsdomstolen i ett ärende som gäller omhändertagande av ett barn (43 2 mom. i barnskyddslagen) Kontaktuppgifter till den tjänsteinnehavare som har gjort ansökan och det organ som

Läs mer

Resor för uträttande av ärenden och fritidsresor

Resor för uträttande av ärenden och fritidsresor 1(5) Ansökan mottagits Returadress 1 DEN SERVICE SOM ANSÖKAN GÄLLER Färdtjänst enligt handikappservicelagen Enligt handikappservicelagen är färdtjänsten avsedd för en gravt handikappad som på grund av

Läs mer

Förvaltningsklagomål gällande barnskyddsutredning

Förvaltningsklagomål gällande barnskyddsutredning MYNDIGHETSBESLUT 28.9.15 Dnr: 2015-0287-19 ÅMH-Mb 310/15 Offentlig version av beslut ÅMH-Mb 310/15 Beslutet i original är sekretessbelagt enligt 9 1 mom. e p. i landskapslagen (1977:72) om allmänna handlingars

Läs mer

Klientens ställning och rättigheter inom socialvården. Klientens ställning och rättigheter inom socialvården

Klientens ställning och rättigheter inom socialvården. Klientens ställning och rättigheter inom socialvården Social- och hälsovårdsministeriets broschyrer 2001:1swe Klientens ställning och rättigheter inom socialvården Social- och hälsovårdsministeriet Helsingfors 2001 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-0893-4 Klientens

Läs mer

RP 137/2010 rd. I denna proposition föreslås det att barnskyddslagen. behovet som gjorts i klientplanen av den socialarbetare

RP 137/2010 rd. I denna proposition föreslås det att barnskyddslagen. behovet som gjorts i klientplanen av den socialarbetare Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av barnskyddslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att barnskyddslagen ändras. Det föreslås

Läs mer

Anvisning 10/ (5)

Anvisning 10/ (5) Anvisning 10/2016 1 (5) Enligt sändlista Egenkontroll av tidsfrister för utkomststöd Grunderna för utkomststöd Valvira övervakar iakttagandet av tidsfristerna för behandling av ansökningar om utkomststöd

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om underhållstrygghet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om underhållstrygghet

Läs mer

Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård Arvoden för närståendevård...

Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård Arvoden för närståendevård... Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård... 1 2 Arvoden för närståendevård... 1 3 Utbetalning av vårdarvode...1 3.1 Grund för minskning

Läs mer

Invandrarens inledande intervju och bedömning av servicebehovet i kommunen

Invandrarens inledande intervju och bedömning av servicebehovet i kommunen Invandrarens inledande intervju och PERSON- OCH KONTAKTUPPGIFTER Namn Personbeteckning Adress Nationalitet och modersmål Telefon E-post Civilstånd Ankomstdatum i landet Inflyttningsdatum i denna kommun

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 47/2005 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 47/2005 rd RIKSDAGENS SVAR 47/2005 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om främjande av invandrares integration samt mottagande av asylsökande Ärende Regeringen har till 2004 års riksmöte

Läs mer

information och att hen förstår ingreppet som ska göras. En trygg omgivning och trygga människor underlättar även situationen. De

information och att hen förstår ingreppet som ska göras. En trygg omgivning och trygga människor underlättar även situationen. De En ny klient- och patientlag är länge väntad och viktig. Lagförslaget är dock omfattande och det är svårt att få en helhetsbild av det. Paragraferna och lagens detaljmotiveringar kräver ännu till många

Läs mer

Enkät om psykisk ohälsa

Enkät om psykisk ohälsa Vår referens: Mikael Granholm Tel: (0)18-528 626 PROJEKTRAPPORT Dnr: 2017-279-3 18.9.2017 Distribution: Ålands handikappförbund, åländska socialmyndigheter, Ålands landskapsregering Enkät om psykisk ohälsa

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialförsäkringsbalken; SFS 2017:1123 Utkom från trycket den 1 december 2017 utfärdad den 23 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Statistikenkät i kommunerna 2013 Avsnitt I: Tjänster för funktionshindrade

Statistikenkät i kommunerna 2013 Avsnitt I: Tjänster för funktionshindrade Statistikenkät i kommunerna 2013 Avsnitt I: Tjänster för funktionshindrade Statistikenkät i kommunerna 2013 Social- och hälsovårdsministeriet, Finlands Kommunförbund och (THL) har tillsammans utarbetat

Läs mer