Språkliga anvisningar. Inledning. Vilka texter ska anvisningarna användas för? Vad innehåller anvisningarna?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Språkliga anvisningar. Inledning. Vilka texter ska anvisningarna användas för? Vad innehåller anvisningarna?"

Transkript

1 1(10) Dnr SLU ua Exp. den: /EME STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Kommunikation och media Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Eva-Marie Ek Beslutsdatum: Träder i kraft: Giltighetstid: Tills vidare Bör uppdateras före: Ev dokument som upphävs: [Dokument som upphävs] Bilaga 1 till: Rektors beslut av den 2 april 2013 Språkliga anvisningar Inledning Vid SLU produceras stora mängder text för olika ändamål och för olika målgrupper. På samma sätt som SLU har en enhetlig grafisk profil är det önskvärt med ett enhetligt, konsekvent språkbruk. Texter som är skrivna på samma sätt bidrar till intrycket av att det är ett SLU som är avsändare. Enligt språklagen ska vi som skriver på myndighet också använda ett språk som är vårdat, enkelt och begripligt. De språkliga anvisningarna hjälper dig att skriva vårdat. Vilka texter ska anvisningarna användas för? De språkliga anvisningarna är tänkta i första hand för texter inom administration och kommunikation, inte för vetenskaplig publicering. Detta hindrar inte att de tillämpas även på sådana texter, om inte publikationen i fråga har egna regler som ska följas. Vad innehåller anvisningarna? I de språkliga anvisningarna hittar du centrala skrivrekommendationer. I många fall finns flera, likvärdiga sätt att skriva något. Förkortningar kan till exempel skrivas med eller utan punkt. De varianter som rekommenderas här är inte valda för att de är bättre än andra varianter det viktigaste är att det blir konsekvent, och det är det anvisningarna ska bidra till. Anvisningarna följer också rekommendationerna i Myndigheternas skrivregler, som är mer utförliga och där du få svar på frågor som inte täcks av anvisningarna. Du hittar Myndigheternas skrivregler på medarbetarwebben under Stöd och service\kommunikation\språk\hjälp för dig som skriver. 1(10)

2 Vad gör jag om jag behöver hjälp med att översätta ord? Om du undrar över hur något ska översättas till engelska/svenska kan du titta i ordlistan SLU-ord, som innehåller vanliga SLU-relaterade begrepp. I SLU-ord finns till exempel engelska och svenska namn på utbildningsprogram, examina, ämnen, organisatoriska enheter och tjänstetitlar. Du hittar SLU-ordlistan på medarbetarwebben under Stöd och service\kommunikation\språk\hjälp för dig som skriver. Saknar du något i anvisningarna eller SLU-ordlistan? Kontakta gärna språkkoordinatorn (sprakkoordinator@slu.se) med önskemål. 2(10)

3 Innehåll 1. Stavning och böjning Stor eller liten bokstav Vetenskapliga namn Nationalitetsnamn Verbformer Akronymer och förkortningar Sammansatta ord Datum Sifferuttryck Listor (10)

4 1. Stavning och böjning Följ rekommendationerna i Svenska Akademiens ordlista, SAOL. Om det anges flera alternativ i SAOL, använd det första alternativet. A el. B betyder att alternativen i princip är likvärdiga, medan A, äv. B innebär att B är acceptabelt men att A är att föredra. För dem som har språkverktyget Wordfinder installerat på sin dator ingår SAOL där, i Stora skribentordboken, tillsammans med flera andra användbara lexika. Mer information om Wordfinder finns på medarbetarwebben, på sidan om IT/Licensinformation. Du som inte har Wordfinder kan använda SAOL på webben, där den finns hos Du kan antingen söka i webbversionen, eller gratis ladda ned en version som du installerar på din dator. 2. Stor eller liten bokstav Enligt svenska skrivregler används stor bokstav i egennamn och för att inleda en mening. Omotiverade stora bokstäver utöver detta bör undvikas, då de försämrar läsbarheten. Enligt de skrivregler som gäller för alla myndigheter skrivs enheter inom myndighet med liten bokstav. Vid SLU gäller det namn på fakulteter, institutioner, enheter, avdelningar och andra organisatoriska enheter. Det gäller också namnen på utbildningsprogram i löptext. Vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap arbetar drygt 500 personer. Välkomna till institutionen för energi och teknik! Personal från ledningskansliet deltog i mötet. Studenterna på hortonomprogrammet läser 300 högskolepoäng. 4(10)

5 I texter för internt bruk används ibland ett förkortat namn, och då kan stor bokstav behövas för tydlighetens skull. Förkortade namn ska inte användas i externa sammanhang där risk för missförstånd kan uppstå. Om hela namnet skrivs ut används enbart små bokstäver. Anna kommer från Skogsekologi. Anna kommer från institutionen för skogsekologi. Att skapa nya namn med så kallade logotypskrivningar bör undvikas. Logotypskrivningar är skrivsätt som bryter mot normala skrivregler och som är avsedda att signalera något avvikande och skapa intresse. De försvårar dock läsningen. Logotypskrivningar som redan är etablerade namn bör normaliseras i löptext. Ett namn som BioCentrum bör till exempel skrivas Biocentrum i löptext. Titlar, även utländska, skrivs med liten begynnelsebokstav i löptext. professor S. Svensson, dr A. Andersson, landsbygdsminister E. Erlandsson Namn på svenska myndigheter och motsvarande skrivs med stor bokstav, medan namn på avdelningar inom myndigheter skrivs med liten bokstav. Tillväxtverket, Landsbygdsdepartementet kommunikationsavdelningen, planeringsenheten 3. Vetenskapliga namn Endast släktnamnet skrivs med stor bokstav. Amanita muscaria, Streptococcus equi, Hepaticaarter Försvenskade latinska beteckningar som kan böjas på samma sätt som andra svenska ord skrivs med liten bokstav. dahlia, petunia, streptokock 5(10)

6 Språkvården rekommenderar rak stil, alltså inte kursivering, när latinska artnamn ingår i en svensk text. Om skribenten har goda skäl att föredra kursiv, till exempel därför att det är praxis inom ämnet i fråga, går det förstås bra det också det viktigaste är att man väljer en variant och konsekvent tillämpar den i en och samma text. Det är dock viktigt att veta att alltför mycket kursivering i en text försämrar läsbarheten, särskilt om texten ska läsas på skärm och inte på papper. Eftersom syftet med kursiveringen är att signalera att det kommer något avvikande, i det här fallet på ett främmande språk, ska artnamn inte kursiveras om den omgivande texten redan är kursiv, till exempel i en bildtext. 4. Nationalitetsnamn Många nationalitetsnamn är okomplicerade, men ibland finns flera varianter vad gäller stavning och transkribering. Följ i sådana fall rekommendationerna från TT på tt.se/tt-spraket/navigation/nationalitetsnamn/stats-och-nationalitetsnamn. 5. Verbformer Det finns några vanliga verb som har både en längre och en kortare form. I sådana fall är det den korta formen som ska användas. Ska (inte skall), dra (inte draga), ge (inte giva), ta (inte taga) etc. Gäller även sammansatta verb: iaktta (inte iakttaga), uppdra (inte uppdraga) Det finns två undantag där den längre formen är att rekommendera. lade (inte la), sade (inte sa) Vissa sammansatta verb kan vara antingen löst eller fast sammansatta. I sådana fall bör lös sammansättning användas. ta ut (inte utta), ta emot (inte motta) 6(10)

7 6. Akronymer och förkortningar Grundregeln är att inte använda förkortningar i onödan, och de bör i princip undvikas i löptext. Vill du förkorta så använd bara de vanligaste förkortningarna som t.ex., m.fl., bl.a., osv. Det finns dock många akronymer (initialförkortningar) som är etablerade och som kan användas om de är kända för läsaren. Tänk på följande: Anta aldrig att läsaren är bekant med de akronymer eller förkortningar du använder. Den fullständiga formen av en akronym eller mindre vanlig förkortning måste skrivas ut första gången du använder den i en text. Förkortningen SLU kan användas i löptext, men beroende på vilken målgruppen är kan även den behöva skrivas ut första gången. CMF, Centrum för miljövetenskaplig forskning, har som främsta uppgift Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap (NL-fakulteten) är den största av de fyra fakulteterna. Vid NL-fakulteten arbetar... Akronymer av namn som uttalas bokstav för bokstav skrivs med stora bokstäver. SLU, CMF, UDS Behöver du skriva en sådan akronym i genitiv, använd kolon. SLU:s Akronymer av namn som uttalas som ord skrivs med stor begynnelsebokstav. Foma, Ladok, Vinnova Akronymer som inte är namn skrivs ofta med stora bokstäver när de är nya, men med små bokstäver när förkortningen etablerats i språket. laser, dna, dvd, sms, tv, vd 7(10)

8 Förkortningar som är avbrytningar (endast del av ordet skrivs ut) skrivs med punkt. dvs., t.ex., etc. Förkortningar som är sammandragningar (första och sista bokstaven behålls, ibland även några mellanliggande bokstäver) skrivs utan punkt. dr, jfr, tfn Vissa akademiska titlar kan förkortas antingen som avbrytningar (skrivs med små bokstäver) eller som akronymer (skrivs med stora bokstäver). Blanda inte de båda skrivsätten i en och samma text. fil.dr/fd, fil.kand./fk, fil.lic./fl, fil.mag./fm Andra titlar förkortas normalt bara som avbrytningar. med.kand., tekn.kand., med.dr, tekn.dr, civ.ek., civ.ing. SLU:s egna titlar skrivs av tradition utan punkt, trots att de är avbrytningar: AgrD, Jägmäst, SkogD, Skogsmäst, Skogstekn, TeknD, VMD Vissa ord finns i både kort och lång form, utan att det rör sig om en förkortning. I sådana fall är det kortformen som bör användas, då den som regel är mer modern och enklare att böja: dekan, inte dekanus 8(10)

9 7. Sammansatta ord En del sammansatta ord skrivs med bindestreck. Det gäller om första delen i sammansättningen är en ensam bokstav, en förkortning, ett oöversatt ord, ett sifferuttryck eller ett flerordsuttryck. dna-analys, fil.kand.-examen, postdoc-tjänst, CO 2 -utsläpp, galna ko-sjukan 8. Datum I sid-/brevhuvuden bör formatet åååå-mm-dd användas. I löptext är formatet dd mmmm åååå att föredra. Se till att datum inte hamnar på två rader i löptext maj Sifferuttryck Använd siffror om det är sifferuppgifterna som är det centrala i texten. I andra fall skrivs mindre tal (till och med tolv) med bokstäver och högre tal skrivs med siffror. SLU har sedan några år tillbaka drygt 700 aktiva forskarstudenter. En analys av 2011 års publicering visar att tio forskningsområden står för ungefär hälften av det totala antalet publikationer. Använd fast blanksteg (Ctrl+Shift+mellanslag i Word) som tusentalsavgränsare och använd komma som decimaltecken. Tusental: (inte ), decimal: 0,75 I längre texter kan ordet procent lämpligen skrivas ut. Använd % i tabeller, illustrationer och kortare texter. Observera att det enligt svenska skrivregler ska vara ett blanksteg mellan tal och procenttecken. 50 %, 50 procent 9(10)

10 10. Listor Listor är ett mycket bra sätt att strukturera innehåll och göra texten mer lättläst. Se till att utforma listan på ett konsekvent sätt, och kontrollera att samtliga listpunkter hänger samman grammatiskt. Om den fras som inleder listan innehåller ett uttryck som syftar framåt (ofta följande) ställs listan upp på följande sätt: Den inledande meningen ( på följande sätt ovan) avslutas med kolon. De enskilda listpunkterna har stor begynnelsebokstav. Varje listpunkt avslutas med punkt. En listpunkt kan bestå av en enda mening. Den kan också bestå av flera meningar. Ibland knyter inledningsfrasen direkt an till uppräkningen utan skiljetecken. Om varje listpunkt är en fortsättning på den inledande meningen kan du 1. sätta punkttecken, siffra eller bokstav före varje listpunkt, 2. sätta komma efter varje listpunkt, 3. avsluta med punkt. Om en sådan lista har led som består av flera meningar kan du A. använda semikolon som skiljetecken mellan meningarna i uppräkningen; ledet efter ett semikolon ska också ha liten begynnelsebokstav, B. sätta punkttecken, siffra eller bokstav före varje listpunkt, C. avsluta varje listpunkt med komma, D. använda punkt som skiljetecken om det är det sista ledet i uppräkningen som består av flera meningar. Följer du någon av dessa listmodeller får du en konsekvent, lättläst och grammatiskt korrekt text. 10(10)

11 1(2) Dnr SLU ua Exp. den: /EME Rektor BESLUT Enligt sändlista Språkliga anvisningar för engelska och svenska Beslut Rektor beslutar att anta de språkliga anvisningarna för engelska och svenska. Redogörelse för ärendet De språkliga anvisningarna innehåller svar på vanliga språkliga formfrågor, och är avsedda att vara ett hjälpmedel för SLU:s personal vid textproduktion. De svenska anvisningarna kan ses som ett komplement till Myndigheternas skrivregler (Ds 1991:58). Anvisningarna är främst avsedda för de texter SLU som myndighet producerar, inte för vetenskapliga texter. Syftet med anvisningarna är att få en textproduktion som kännetecknas av ett konsekvent och korrekt språkbruk, på samma sätt som den grafiska profilen syftar till ett konsekvent bruk av grafiska element. En försöksutgåva av anvisningarna har varit tillgänglig för kommentarer under andra halvan av De kommentarer som inkommit har beaktats i den version som bifogas detta beslut. Beslut i detta ärende har fattats av rektor Lisa Sennerby Forsse efter föredragning av Eva-Marie Ek och i närvaro av tjänsteförrättande universitetsdirektör Marianne Fredriksson. Sändlista Dekaner Prefekter Avdelningschefer inom administration P.O Box 7070 SE Uppsala, Sweden. tel: +46 (0) Besök/visits: Adressgatan 123. mob: +46 (0) namn.efternamn@slu.se

12 för engelska och svenska Kopia för kännedom Webbredaktionen Lisa Sennerby Forsse Eva-Marie Ek 2(2)

Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär

Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-2432 Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet

Läs mer

Språkliga riktlinjer för SLU

Språkliga riktlinjer för SLU Ledningskansliet BESLUT SLU ID: SLU.2016.1.1.1-2433 2016-06-21 Sändlista Språkliga riktlinjer för SLU Beslut Rektor beslutar att anta språkliga riktlinjer för SLU enligt bilaga fr.o.m. 2016-07-01, att

Läs mer

Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär

Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-2433 Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Riktlinjer för rektors beslutsmöten (Reb)

Riktlinjer för rektors beslutsmöten (Reb) STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-4853 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Miika Wallin

Läs mer

Anvisningar för SLU:s varumärkesarkitektur

Anvisningar för SLU:s varumärkesarkitektur Kommunikationsavdelningen BESLUT SLU ID: SLU ua 2019.2.7.1-1257 2019-03-20 Sändlista Beslut Universitetsdirektören beslutar att fastställa anvisningar för SLU:s varumärkesarkitektur för namngivning och

Läs mer

Riktlinjer för universitetsdirektörens beslutsmöten

Riktlinjer för universitetsdirektörens beslutsmöten STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2017.1.1.1-2513 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Universitetsdirektören Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen Handläggare:

Läs mer

Riktlinje för ersättning i samband med uppdrag på ledningsnivå

Riktlinje för ersättning i samband med uppdrag på ledningsnivå 1(4) DNR: 2015.1.1.1-2584 Exp. den: 2015-02-24/CM STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Cecilia Mårtas

Läs mer

SÅ HÄR SKRIVER VI PÅ HÖGSKOLAN I BORÅS. Skrivhandbok för begripliga texter

SÅ HÄR SKRIVER VI PÅ HÖGSKOLAN I BORÅS. Skrivhandbok för begripliga texter SÅ HÄR SKRIVER VI PÅ HÖGSKOLAN I BORÅS Skrivhandbok för begripliga texter INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Varför och till vem?... 4 Skriv direkt till din läsare... 5 Använd rubriker... 6 Vägled läsaren...

Läs mer

Vårdat, enkelt och begripligt!

Vårdat, enkelt och begripligt! skriv för webben Här hittar du några enkla råd om skrivande. Vi riktar oss speciellt till dig som skriver på webben men råden kan användas av alla. Läs gärna mer i Språkrådets Svenska skrivregler för övergripande

Läs mer

Policy för upprättande av samarbetsavtal med utländska lärosäten och institut

Policy för upprättande av samarbetsavtal med utländska lärosäten och institut 1(5) Dnr SLU ua 2014.2.6-220 Exp. den: 27/1-2014 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Samverkan och uppdragsverksamhet, Internationalisering Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen

Läs mer

Riktlinjer för korttjänster vid SLU

Riktlinjer för korttjänster vid SLU 1(3) DNR: Dnr SLU ua 2013.1.1.1-2425 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Policy samt Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ekonomiavdelningen

Läs mer

Anvisning för regeringsuppdrag

Anvisning för regeringsuppdrag Universitetsdirektören BESLUT SLU ID: SLU.ua.2019.1.1.1-2643 2019-06-20 Sändlista Beslut Universitetsdirektören beslutar att fastställa anvisning för regeringsuppdrag vid SLU i enlighet med bilaga till

Läs mer

Registrera namn på organisatoriska enheter

Registrera namn på organisatoriska enheter 1(5) Personalavdelningen 2015-03-25 Registrera namn på organisatoriska enheter Innehålle Principer för namngivning... 1 Vad inkonsekvent namngivning kan leda till... 2 Organisatoriska enheter vid universitetsadministrationen,

Läs mer

Uppsägning av lokaler (interna upplåtelser)

Uppsägning av lokaler (interna upplåtelser) 1(2) SLU ua 2015.2.9-628 Exp. den: Dubbelklicka här för att redigera STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Lokaler och fastigheter Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Avdelningen för

Läs mer

Riktlinjer för beredning av ärenden som ska behandlas av universitetsstyrelsen

Riktlinjer för beredning av ärenden som ska behandlas av universitetsstyrelsen STYRANDE DOKUMENT SLU ID: ua 2017.1.1.1-3110 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Sune Lindh Beslutsdatum:

Läs mer

Policy och riktlinjer för inköp vid SLU

Policy och riktlinjer för inköp vid SLU 1(3) DNR: SLU ua 2014.2.4.4-3549 Exp. den: 2014-09-22 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Policy samt riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Anvisningar för märkning av SLU:s arbetskläder

Anvisningar för märkning av SLU:s arbetskläder STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2017.1.1.1-2946 Sakområde: Kommunikation och media samt Personal Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Universitetsdirektören Avdelning/kansli: Kommunikationsavdelningen

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU

Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU 1(2) Dnr SLU ua 2014.1.1.1-2245 Rektor BESLUT Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU Beslut Rektor beslutar att fastställa riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU enligt bifogad

Läs mer

Policy för SLU:s hantering av verksamhetsinformation

Policy för SLU:s hantering av verksamhetsinformation Ledningskansliet, enheten för juridik och dokumentation Chefsarkivarien STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-643 Sakområde: Arkiv och diarium samt Säkerhet och informationssäkerhet Dokumenttyp:

Läs mer

Riktlinjer vid kränkande särbehandling vid SLU

Riktlinjer vid kränkande särbehandling vid SLU Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2012-01-30 Rektor SLU.ua.Fe.2012.1.0-47 Handläggare Ansvarig avdelning/kansli Dokumenttyp Monica Östman JEP Riktlinje

Läs mer

Budgetinstruktion för år 2014

Budgetinstruktion för år 2014 1(3) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4916 Exp. den: 8/11-13/JÖ STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare:

Läs mer

Anvisningar för produktkategoriteam

Anvisningar för produktkategoriteam 1(5) Dnr SLU ua 2014.1.1.1-4552 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Anvisningar Beslutsfattare: Universitetsdirektör Avdelning/kansli: Ekonomiavd/Inköpsenheten

Läs mer

Det fria sökandet efter ny kunskap utgör kärnan i ett universitets verksamhet. Inom SLU värnar vi om vetenskaplig integritet och god forskningssed.

Det fria sökandet efter ny kunskap utgör kärnan i ett universitets verksamhet. Inom SLU värnar vi om vetenskaplig integritet och god forskningssed. 1(3) DNR: SLU ua 2013.1.1.1-2727 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Arbetsmiljö Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Per Andersson Beslutsdatum: 2013-06-20

Läs mer

Skrivguide. Så här skriver du på goteborg.se en skrivguide. Du-tilltal. Skriv kortfattat och aktivt. Dela in texten i stycken

Skrivguide. Så här skriver du på goteborg.se en skrivguide. Du-tilltal. Skriv kortfattat och aktivt. Dela in texten i stycken Skrivguide Så här skriver du på goteborg.se en skrivguide Webbplatsen goteborg.se är till för att medborgarna ska få svar på sina frågor. Därför ska texterna ha läsarperspektiv. Svaren ska vara enkla att

Läs mer

Diarienummer, som ska finnas på alla till ärendet hörande handlingar, ska skrivas med nämndförkortningen först: T.ex. Dnr FN 2007.

Diarienummer, som ska finnas på alla till ärendet hörande handlingar, ska skrivas med nämndförkortningen först: T.ex. Dnr FN 2007. 1.1.9.2 Kommunal författningssamling Beslutad av kommundirektören 2007-12-03 Här följer några råd och regler för dig som skriver i jobbet. Råden är tips som du kan använda dig av när du skriver. Reglerna

Läs mer

Handledning och checklista för klarspråk

Handledning och checklista för klarspråk Handledning och checklista för klarspråk i Brottsofferjouren 2015-02-24 Innehåll Vad är klarspråk?... 2 Varför ska vi skriva klarspråk?... 2 Hur du kan använda checklistan... 2 Innan du börjar skriva...

Läs mer

Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning

Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning 1(4) Dnr SLU ua.2014.1.1.1-1814 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Lokaler och fastigheter Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Infrastruktur Handläggare: Anders B. Lundh

Läs mer

Riktlinjer för rektors beslutsmöten, Reb

Riktlinjer för rektors beslutsmöten, Reb STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2015.1.1.1-3096 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Sune Lindh Beslutsdatum:

Läs mer

Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument

Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument Planeringsavdelningen BESLUT SLU ua 2016.1.1.1-799 2016-03-01 Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument Beslut Rektor beslutar att fastställa riktlinjer

Läs mer

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys Rektor BESLUT SLU ID: SLU.ua.2016.1.1.1-4622 2016-12-13 Exp. den 13/12-16/ASM Sändlista Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2018.2.7.1-2 Sakområde: Kommunikation och media Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Kommunikationschefen Avdelning/kansli: Kommunikationsavdelningen Handläggare: Mia

Läs mer

Riktlinjer vid misstanke om diskriminering och trakasserier av anställda enligt diskrimineringslagen

Riktlinjer vid misstanke om diskriminering och trakasserier av anställda enligt diskrimineringslagen Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn Riktlinjer vid misstanke om diskriminering och trakasserier av anställda enligt diskrimineringslagen Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2011-01-30 Rektor

Läs mer

Arbetsrutiner för SLU:s styrelse

Arbetsrutiner för SLU:s styrelse ID: SLU ua 2017.1.1.1-2288 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Sune

Läs mer

Anmälan mot Lunds universitet angående ett examensarbete på en civilingenjörsutbildning

Anmälan mot Lunds universitet angående ett examensarbete på en civilingenjörsutbildning Lunds universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Juridiska avdelningen Anna Sandström BESLUT 2010-11-29

Läs mer

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student enligt Diskrimineringslagen (2008:567)

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student enligt Diskrimineringslagen (2008:567) Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student enligt Diskrimineringslagen (2008:567) Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2011-09-12 Rektor SLU.ua.Fe.2011.2.1-2909

Läs mer

Språket på SLU:s webbar

Språket på SLU:s webbar Språket på SLU:s webbar Eva-Marie Ek Språkkoordinator SLU:s språkpolicy Klarspråk Parallellspråkighet Hög språklig kvalitet 1 Klarspråk = mottagaranpassning innehåll ta bara med relevant information struktur

Läs mer

Instruktion för områdesintendenturer vid NL-fakulteten

Instruktion för områdesintendenturer vid NL-fakulteten Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Dokumentnamn Instruktion för områdesintendenturer vid NL-fakultetten Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2009-04-01

Läs mer

Skrivguiden

Skrivguiden Skrivguiden www.goteborg.se 1 2 Så här skriver du på goteborg.se en skrivguide Webbplatsen goteborg.se är till för att medborgarna ska få svar på sina frågor. Därför ska texterna ha läsarperspektiv. Svaren

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av donationer vid Sveriges lantbruksuniversitet

Riktlinjer för mottagande av donationer vid Sveriges lantbruksuniversitet 1(7) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-2294 Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Christine Jakobsson STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp:

Läs mer

Riktlinjer för bisysslor

Riktlinjer för bisysslor Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn Riktlinjer för bisysslor Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2015-01-19 Rektor SLU.ua.2014.1.1.1-3565 Handläggare Ansvarig avdelning/kansli Dokumenttyp Dan

Läs mer

Granskning av informationssäkerhet

Granskning av informationssäkerhet 1(1) DNR: SLU ua 2014.1.1.2-841 Exp. den: 2014-06- Styrelsen BESLUT 2014-06-17 Sändlista Granskning av informationssäkerhet Styrelsen beslutar: att fastställa internrevisionens rapport Informationssäkerhet,

Läs mer

ALTERNATIV 1 VALFRITT TILLÄGG ALTERNATIV 2 ALTERNATIV 1

ALTERNATIV 1 VALFRITT TILLÄGG ALTERNATIV 2 ALTERNATIV 1 Kungliga biblioteket Svensk praxis för RDA kapitel 1: Generella riktlinjer för att ange attribut för manifestationer och exemplar Librispraxis: Tillämpa alternativet. Translitterering kan ibland kan ibland

Läs mer

190/18 Grimsö, ny vilthanteringsanläggning, lokaler för provtagning, hantering av viltkött samt boende

190/18 Grimsö, ny vilthanteringsanläggning, lokaler för provtagning, hantering av viltkött samt boende Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 190-194 2018-11-20 Närvarande: Peter Högberg Sune Lindh Maria Lindfors Rektor Akademisekreterare Sekreterare 190/18 Grimsö, ny vilthanteringsanläggning,

Läs mer

Har du koll på språkgranskningen? 15 februari 2018 Sara Rösare och Anki Mattson

Har du koll på språkgranskningen? 15 februari 2018 Sara Rösare och Anki Mattson Har du koll på språkgranskningen? 15 februari 2018 Sara Rösare och Anki Mattson Det här är Språkkonsulterna Vi gör världen begriplig! Vi är specialister på Begriplighet Lättläst Bank- och försäkringsspråk

Läs mer

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för SLU 2011

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för SLU 2011 Sveriges lantbruksuniversitet Dnr SLU ua Fe.2010.1.4-1748 1(2) Styrelsen BESLUT 2010-12-15 Exp. 2010-12-15 MF Enligt sändlista Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för SLU 2011 Beslut Styrelsen

Läs mer

Så här skriver vi. för medborgare och politiker. Kommunstyrelseförvaltningen

Så här skriver vi. för medborgare och politiker. Kommunstyrelseförvaltningen 1 Kommunstyrelseförvaltningen Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Helena Björklund, 08-581 691 51 2009-01-08 Så här skriver vi för medborgare och politiker 2(10) Innehåll Förord... 3 Kommunala skrivelser

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

85/18 Två ledamöter till beredningsgruppen för utseende av elektorer och ersättare till forskningsrådens elektorsförsamling 2018

85/18 Två ledamöter till beredningsgruppen för utseende av elektorer och ersättare till forskningsrådens elektorsförsamling 2018 Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 85-93 2018-05-15 Närvarande: Peter Högberg Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 85/18 Två ledamöter

Läs mer

Vasakronans skrivhandbok

Vasakronans skrivhandbok Vasakronans skrivhandbok 2 Innehållsförteckning Vasakronan och språket... 4 Grundregel 1: Skriv enkelt. Ett informellt och ledigt språk... 6 Krångliga och formella ord... 7 Meningsbyggnad och form... 8

Läs mer

Riktlinje för ersättning i samband med uppdrag på institutionsnivå

Riktlinje för ersättning i samband med uppdrag på institutionsnivå 1(3) DNR: 2015.1.1.1-4030 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Cecilia Mårtas Beslutsdatum: 2015-11-05

Läs mer

Implementering av övergripande riktlinjer för utbildning vid SLU

Implementering av övergripande riktlinjer för utbildning vid SLU 1(7) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-2447 Exp. den: 2014-06-10/IA 1(7) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-2447 Exp. den: 2014-06-10/IA Utbildningsnämnden BESLUT Sändlista Implementering av övergripande riktlinjer för utbildning

Läs mer

EN LITEN MANUAL FÖR YA:S WEBBSKRIBENTER

EN LITEN MANUAL FÖR YA:S WEBBSKRIBENTER EN LITEN MANUAL FÖR YA:S WEBBSKRIBENTER Framför dig ligger en manual för YA:s webbskribenter. Tanken med manualen är att den ska hjälpa dig att skriva bra webbtexter, enligt vissa allmänna principer. Den

Läs mer

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper 1(1) Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanens beslutsmöte BESLUTSLISTA 16/18 P 43-44 2018-05-16 Närvarande: Torleif Härd Pär Aronsson Marie Forsberg Dekan Tf. fakultetsdirektör Fakultetssekreterare

Läs mer

Välkomna till uppstartsmöte!

Välkomna till uppstartsmöte! Välkomna till uppstartsmöte! Mötets agenda Samlad årsuppföljning en kanal och en tidplan Genomgång av de olika delarna i årsuppföljningen Anvisningar och mallar finns på webben från den 15 oktober Tidplan

Läs mer

Produceradavinformationsavdelningen,LandstingetKronoberg. TryckLöwexTrycksakerAB.Augusti2010.

Produceradavinformationsavdelningen,LandstingetKronoberg. TryckLöwexTrycksakerAB.Augusti2010. Skrivhandbok 1 2 Produceradavinformationsavdelningen,LandstingetKronoberg TryckLöwexTrycksakerAB.Augusti2010. Skrivförnågon Iuppdragetattvaraledarebetonasoftabetydelsenaven godkommunikation.mendetgällerförståsintebarai

Läs mer

160/19 Genomförandebeslut om tillbyggnation av VHC

160/19 Genomförandebeslut om tillbyggnation av VHC Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 160-161 2019-09-17 Närvarande: Maria Knutson Wedel Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 160/19 Genomförandebeslut

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier Riktlinjer för sociala medier Universitetsförvaltningen Kommunikationsavdelningen Dnr 1-92/2018 (Ersätter Dnr 1880/2012-010) Version 2.0 Gäller från och med 2018-12-14 Riktlinjer för sociala medier Innehåll

Läs mer

Bedömning inom ramen för SLU:s kvalitetssäkringsarbete/forskarutbildning 2018

Bedömning inom ramen för SLU:s kvalitetssäkringsarbete/forskarutbildning 2018 Rådet för forskarutbildning Ordförande BESLUT SLU ID: SLU.ua 2018.1.1.2-976 2018-12-11 Sändlista Bedömning inom ramen för SLU:s kvalitetssäkringsarbete/forskarutbildning 2018 Beslut Rådet för forskarutbildning

Läs mer

Anvisningar för den administrativa processen vid investeringsbeslut

Anvisningar för den administrativa processen vid investeringsbeslut 1(5) DNR:SLU ua 2013.1.1.1.1868 Exp. den: Dubbelklicka här för att redigera STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare:

Läs mer

Riktlinjer för bisysslor

Riktlinjer för bisysslor STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.2014.1.1.1-3565 Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Dan Åkhagen Beslutsdatum: 2015-01-19

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2015

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2015 STYRANDE DOKUMENT Dnr SLU ua 2014.1.1.1-4389 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Rutiner och ärendehantering för beslut som fattas av rektor vid rektorssammanträde

Rutiner och ärendehantering för beslut som fattas av rektor vid rektorssammanträde PM 1(4) 2015-08-27 Universitetsledningens kansli Rutiner och ärendehantering för beslut som fattas av rektor vid rektorssammanträde Detta dokument, mallar för rektorsbeslut, tider för rektorssammanträden

Läs mer

Policy och riktlinjer för representation och gåvor vid SLU samt gränsdragningar

Policy och riktlinjer för representation och gåvor vid SLU samt gränsdragningar 1(8) Dnr SLU ua Fe.2012.1.0-1539 Ekonomiavdelningen STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Policy samt riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Ekonomiavdelningen

Läs mer

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.2018.2.2-3782 Sakområde: Lika villkor / lika behandling Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Lennart Jonsson Beslutsdatum:

Läs mer

SKRIVHANDLEDNING. Klarspråk på Kronofogden

SKRIVHANDLEDNING. Klarspråk på Kronofogden SKRIVHANDLEDNING Klarspråk på Kronofogden Innehåll Varför klarspråk?... 3 Utgå från läsaren... 4 Börja med det viktigaste... 6 Strukturera din text... 7 Tänk på tonen... 9 Tala till läsaren... 11 Skriv

Läs mer

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanus STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-2693 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

186/18 Anställning av professor i naturvårdsbiologi

186/18 Anställning av professor i naturvårdsbiologi Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 186-189 2018-11-13 Närvarande: Peter Högberg Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 186/18 Anställning

Läs mer

att anställa Erika Roman som professor i husdjurens fysiologi med inriktning neurofysiologi tills vidare från och med 1 augusti 2019.

att anställa Erika Roman som professor i husdjurens fysiologi med inriktning neurofysiologi tills vidare från och med 1 augusti 2019. Ledningskansliet Lillemor Karlsson REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 93-95 2019 2019-05-14 Närvarande: Karin Holmgren Martin Melkersson Lillemor Karlsson Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 93/19 Anställning

Läs mer

att anställa Anke Fischer som professor i miljökommunikation från och med

att anställa Anke Fischer som professor i miljökommunikation från och med Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 170-172 2018-10-08 Närvarande: Peter Högberg Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 170/18 Anställning

Läs mer

184/18 Ändring av organisation och ledning för det strategiska forskningsprogrammet Trees and Crops for the Future (TC4F)

184/18 Ändring av organisation och ledning för det strategiska forskningsprogrammet Trees and Crops for the Future (TC4F) Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 184-185 2018-11-06 Närvarande: Peter Högberg Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 184/18 Ändring av

Läs mer

Anvisningar till skribenter

Anvisningar till skribenter Välkommen som skribent i Medusa! Medusa riktar sig till alla antikintresserade men också till andra, allmänt kulturintresserade läsare. Tidningen för i populär form ut forskning och sprider kunskap om

Läs mer

PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER. Skriva i tjänsten. Riktlinjer för Örebro kommun. Örebro kommun Ks 641/2014 orebro.

PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER. Skriva i tjänsten. Riktlinjer för Örebro kommun. Örebro kommun Ks 641/2014 orebro. PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Skriva i tjänsten. Riktlinjer för Örebro kommun Örebro kommun Ks 641/2014 orebro.se 2 SKRIVA I TJÄNSTEN. RIKTLINJER FÖR ÖREBRO KOMMUN PROGRAM Uttrycker

Läs mer

ALTERNATIV 1 VALFRITT TILLÄGG ALTERNATIV 2 ALTERNATIV 1

ALTERNATIV 1 VALFRITT TILLÄGG ALTERNATIV 2 ALTERNATIV 1 Kungliga biblioteket Svensk praxis för RDA kapitel 1: Generella riktlinjer för att ange attribut för manifestationer och exemplar Librispraxis: Tillämpa alternativet. Translitterering kan ibland kan ibland

Läs mer

Riktlinjer och regler för Karolinska Institutets webbplatser (utan bilagor)

Riktlinjer och regler för Karolinska Institutets webbplatser (utan bilagor) Riktlinjer och regler för Karolinska Institutets webbplatser (utan bilagor) Dnr 1-657/2013 Version 1.0 Gäller från och med 2014-01-14 Beslut Dnr: 1-657/2013 2014-01-14 Riktlinjer och regler för Karolinska

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: TEKNOLOGI

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: TEKNOLOGI 1(5) DNR: SLU ua 2015.3.2.1-1576 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: FN Avdelning/kansli: Fakulteten för Veterinärmedicin och Husdjursvetenskap

Läs mer

2015-09-08. missförstånd. SLU kommer att se över formuleringarna vid nästa översyn av kommunikationspolicyn.

2015-09-08. missförstånd. SLU kommer att se över formuleringarna vid nästa översyn av kommunikationspolicyn. J SLU Sveriges lantbruksuniversitet Swedish University of Agricultural Sciences Kommunikatonsavd.lLedningskansliet YTTRANDE SLU ID: SLU.ua.2015.2.7.1-2060 2015-09-08 Universitetskanslerämbetet Box 7703

Läs mer

Att skriva vetenskapliga rapporter och uppsatser

Att skriva vetenskapliga rapporter och uppsatser s råd och tips om: Att skriva vetenskapliga rapporter och uppsatser TEXT ÄR MER ÄN ORD Innehåll Språk Form Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. Tankereda är A och O! VETENSKAPLIGHET Förhållningssättet

Läs mer

Alla webbplatser och sociala mediekanaler där LTH står som avsändare räknas som en webbplats vid LTH och omfattas av dessa regler.

Alla webbplatser och sociala mediekanaler där LTH står som avsändare räknas som en webbplats vid LTH och omfattas av dessa regler. Riktlinjer för kommunikation och innehåll på LTH:s domän lth.se och i sociala medier syftar till att säkra en tydlig och enhetlig avsändare, att gällande lagstiftning följs samt att universitetets och

Läs mer

/Nordens största varuhus/nordens største varehus/pohjoismaiden suurin tavaratalo/cdon.com. /grafisk manual

/Nordens största varuhus/nordens største varehus/pohjoismaiden suurin tavaratalo/cdon.com. /grafisk manual /Nordens största varuhus/nordens største varehus/pohjoismaiden suurin tavaratalo/cdon.com /grafisk manual /grafisk manual Ett samlat intryck ger ett bättre intryck, detta är anledningen till att denna

Läs mer

/NORDENS STÖRSTA VARUHUS/NORDENS STØRSTE VAREHUS/POHJOISMAIDEN SUURIN TAVARATALO/CDON.COM /GRAFISK MANUAL

/NORDENS STÖRSTA VARUHUS/NORDENS STØRSTE VAREHUS/POHJOISMAIDEN SUURIN TAVARATALO/CDON.COM /GRAFISK MANUAL /NORDENS STÖRSTA VARUHUS/NORDENS STØRSTE VAREHUS/POHJOISMAIDEN SUURIN TAVARATALO/CDON.COM /GRAFISK MANUAL /GRAFISK MANUAL Ett samlat intryck ger ett bättre intryck, detta är anledningen till att denna

Läs mer

Ann-Louise Forsström. Skriv som proffsen. din guide till att skriva lättläst, begripligt och förtroendeingivande

Ann-Louise Forsström. Skriv som proffsen. din guide till att skriva lättläst, begripligt och förtroendeingivande Ann-Louise Forsström Skriv som proffsen din guide till att skriva lättläst, begripligt och förtroendeingivande Den här pdf-filen visar bokens innehåll (de två översta rubriknivåerna) och förordet. 2011

Läs mer

Att skriva för webbplatsen. Stöd för webbredaktörer

Att skriva för webbplatsen. Stöd för webbredaktörer Att skriva för webbplatsen Stöd för webbredaktörer Innehåll Riktlinjer för högskolans webbplats... 3 Webbplatsen ska göra det den gör bäst... Fel! Bokmärket är inte definierat. Användarens behov styr hur

Läs mer

att de av regeringen anslagna medlen kr för 2018 och kr för 2019 för detta uppdrag ska disponeras av S-fakulteten,

att de av regeringen anslagna medlen kr för 2018 och kr för 2019 för detta uppdrag ska disponeras av S-fakulteten, Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 168-169 2018-10-02 Närvarande: Peter Högberg Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 168/18 Uppdrag att,

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2016

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2016 STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2015.1.1.1-4479 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Lokalisering av utbildningarna vid SLU

Lokalisering av utbildningarna vid SLU 1(5) Dnr SLU ua Fe 2012.3.0-303 Exp den 21/2-13/KJ Styrelsen BESLUT 2013-02-20 Sändlista Lokalisering av utbildningarna vid SLU Beslut Styrelsen beslutar: att uppdra åt rektor att i samråd med fakultetsnämnden

Läs mer

Praktiska skrivråd för hassleholm.se

Praktiska skrivråd för hassleholm.se SÅ HÄR SKRIVER VI PÅ WEBBEN 1(6) Datum 2015-04-01 Praktiska skrivråd för hassleholm.se Vi som arbetar med webben har ett ansvar för hur kommunens texter ser ut. Att skriva lättbegripligt klarspråk är att

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING SKILJETECKEN GRAMMATIK ORD OCH STAVNING STORA OCH SMÅ BOKSTÄVER. Förkortningspunkter Semikolon Tankstreck Citat Parenteser (SIC)

INNEHÅLLSFÖRTECKNING SKILJETECKEN GRAMMATIK ORD OCH STAVNING STORA OCH SMÅ BOKSTÄVER. Förkortningspunkter Semikolon Tankstreck Citat Parenteser (SIC) Skrivregler INNEHÅLLSFÖRTECKNING SKILJETECKEN Förkortningspunkter Semikolon Tankstreck Citat Parenteser (SIC) 4 4 GRAMMATIK Undvik rubriksättarsjukan De och dem Adjektiv i plural 4 5 5 ORD OCH STAVNING

Läs mer

Handledning för uppsatsregistrering i DiVA

Handledning för uppsatsregistrering i DiVA Handledning för uppsatsregistrering i DiVA Fyll i uppgifterna om uppsatsen/examensarbetet enligt följande. Var noga du som student ansvarar själv för att uppgifterna blir rätt ifyllda. Läs anvisningarna!

Läs mer

Budget för SLU Processen. Budgetinstruktionen

Budget för SLU Processen. Budgetinstruktionen 1(6) DNR: SLU ua 2013.1.1.1-4916 Exp. den: 2014-04-24 / JÖ STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planerings- och styrdokument

Läs mer

Språkguide kap 4 23. centrum, datum, forum Främmande ord som slutar på -um och som föregås av en konsonant böjs enligt svenskt mönster.

Språkguide kap 4 23. centrum, datum, forum Främmande ord som slutar på -um och som föregås av en konsonant böjs enligt svenskt mönster. Språkguide kap 4 23 Ordformer I Svenska Akademiens ordlista (SAOL) kan man slå upp hur orden böjs. Flera ord i SAOL har alternativformer som alla kan acceptera. Trots detta bör man i vårdat skriftspråk

Läs mer

Språkguide för villkorstexter Vårdguidens e-tjänster

Språkguide för villkorstexter Vårdguidens e-tjänster Språkguide för villkorstexter 1177 Vårdguidens e-tjänster Språkguide för villkorstexter i 1177 Vårdguidens e-tjänster En guide för dig som arbetar med att skapa e-tjänster. Här får du stöd och råd kring

Läs mer

Riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader

Riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader STYRANDE DOKUMENT Dnr SLU ua 2014.1.1.1-4068 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen Handläggare:

Läs mer

Det kanske inte är en fråga om tycke och smak; semi kolon kanske handlar om mod.

Det kanske inte är en fråga om tycke och smak; semi kolon kanske handlar om mod. Det kanske inte är en fråga om tycke och smak; semi kolon kanske handlar om mod. Semikolon Hans Larsson Jag har försökt att sluta men det är alldeles för svårt. Sluta att använda semikolon alltså. Detta

Läs mer

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA Universitetsdirektören BESLUT Enligt sändlista Projekt för översyn av det administrativa

Läs mer

Projektplan för utvärderingen Kvalitet och Nytta 2018 REB beslut 7 juni 2017

Projektplan för utvärderingen Kvalitet och Nytta 2018 REB beslut 7 juni 2017 Planeringsavdelning BESLUT SLU ID: SLU ua 2017.1.1.2-1134 2017-05-23 Sändlista Projektplan för utvärderingen Kvalitet och Nytta 2018 REB beslut 7 juni 2017 Beslut Rektor beslutar att fastställa projektplan

Läs mer

Sovra i materialet. Vad är viktigt? Vad kan tas bort? Korta ner långa texter.

Sovra i materialet. Vad är viktigt? Vad kan tas bort? Korta ner långa texter. Sid 1 (6) Skriva för webb Att skriva för webben handlar om att skriva kort och enkelt för att fånga läsaren. Relevant innehåll Fundera över vad läsaren vill veta. Skriv för målgruppen. Sovra i materialet.

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-04-15 Dnr 100-828-10 Dokumenttyp:

Läs mer

Överföring av SLU Lokaler

Överföring av SLU Lokaler Universitetsdirektören BESLUT SLU ID: SLU.ua 2019.1.1.1-994 2019-02-28 Överföring av SLU Lokaler Beslut Universitetsdirektören beslutar att med verkan från 1 mars 2019 flytta enheten SLU Lokaler (kst 93121)

Läs mer

Inrättande av kurser och fastställande av kursplan för kurser inom behörighetsgivande utbildning

Inrättande av kurser och fastställande av kursplan för kurser inom behörighetsgivande utbildning BESLUT Datum: Diarienummer: KS-kod Ange datum Ange Diarienummer 3.2.2 MALL OBS! Alla gråmarkerade fält fylls i och klamrar tas bort. Röd text och text som inte är relevant tas bort. Kontrollera stoppdatum

Läs mer