Life Cycle Assesment

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Life Cycle Assesment"

Transkript

1 Life Cycle Assesment Livscykelanalyser och andra verktyg för hållbarhetsinriktad produktutveckling Inledning Numera har nästan alla företag någon typ av mer eller mindre allvarligt menad miljöpolicy och ställer själva krav på sig utöver de krav som lagstadgas. Oavsett om detta beror på genuint långsiktigt tänkande, en vilja att vara väl rustad ifall lagstiftningen ändras eller oro för att skaffa sig dåligt rykte som företag innebär det att det behövs verktyg för att fatta och redovisa miljöorienterade beslut. Innom design, formgivning och produktutveckling har grönt tänkande fått ett uppsving under de senaste åren. Detta till stor del på grund av en ökad allmän medvetenhet som innebär konkurrensfördelar för miljövänligare produkter. Helhetsperspektivet är mycket viktigt i allt miljöarbete och detta gäller naturligtvis även innom produktutveckling. En produkt påverkar miljön och samhället under alla stadier av sin tillverkning och livstid, från brytning av naturresurser till återvinning eller deponi. En livscykelanalys är en komplett utvärdering av effekter och resursflöden för en produkt eller en process under hela dess livstid. Detta är, som snart kommer att visa sig, en mycket komplicerad och omfattande procedur. Därför används ofta andra verktyg eller förenklande metoder som alternativ till livcykelanalyser, jag kommer dit såsmåningom, men jag kommer att börja med en beskrivning av den fullständiga processen bakom en livscykelanalys. Förhoppningsvis blir detta en bra förklaring av hur man bör tänka och resonera kring miljöarbete. Utförande Internationella standardiseringsorganisationens ISO14040-serie innehåller riktlinjer för hur en livscykelanalys skall utföras. Denna metodik är väl beprövad och används som regel närhelst fullskalig LCA kommer i fråga, dessutom är det påbjudet format för många olika typer av miljöcertefiering. Proceduren uppdelad i fyra steg som följer.

2 1. Målbeskrivning och omfattning Som med alla andra tekniska skrivelser krävs en inledande redogörelse av omfattning, avgränsningar och ambitionsnivå. För livscykelanalyser blir detta typiskt sett en specifikation av analysens syfte, vilken information som skall innefattas och vilka typer av miljöpåverkan som skall undersökas, samt hur resultatet skall redovisas. Att genomföra en fullständig analys med hänsyn till alla använda resurser och alla spårbara effekter på miljö och samhälle är oerhört dyrt och arbetsamt för en enkel produkt, och mer eller mindre omöjligt för mera komplexa produkter, så det finns mycket att vinna på att klart och tydligt formulera vilka frågor som skall besvaras och vilken information som är relevant I sammanhanget. Frågeställningar: Här är några exempel på den typ av frågeställningar som kan besvaras med en livscykelanalys. Var finns största möjligheten att genomföra en miljöförbättring? När/hur uppkommer den största negativa miljöeffekten? Hur mycket CO 2 släpps ut i atmosfären under återvinningsfasen? Det är naturligtvis även möjligt att fråga Vad är produktens totala miljöpåverkan?, men detta skulle kräva en oerhört omfattande analys. 2. Inventeringsanalys Identifiering och dokumentering av energi och råvaroflöden för de olika stegen i produktens livscykel. Både input (förbrukade resurser) och output (råvara, avfall och föroreningar) undersöks. Flödesschemat på nästa sida visar de olika stadierna i en livscykel och vilken typ av inflöde och utflöde som kan tänkas förekomma i de olika stadierna och i de transporter som vanligen krävs däremellan. När alla flöden och resurser har hittats så kvantifieras dessa i lämpliga mätenheter och sorteras. Sorteringen kan ske efter olika system beroende på vad informa-tionen skall användas till.

3 Livsspann Livsspann Output Output Övergödning Slagg Kemikalier Avgaser Avfall Materialspill Kemikalier Produkt Avfall Avgaser Avfall Spill Avgaser Avfall Avgaser Deponi Luftförorening Råvara Odlingsmark Malmbrytning Avskogning Vatten Embalage Verktyg Råvara Enerig Embalage Kemikalier Reservdelar Råvara Produktion Användning Skrotning/ Återvinning Input Input

4 3. Miljöpåverkan När input och output har identifierats och sorterats efter lämpligt system gäller det att undersöka samt sätta siffrorna på effekterna därav. Detta kräver kunskap och mycket referensmaterial. Ex: Koldioxid och Metan är båda växthusgaser, men metanet är betydligt mer potent. Därför används GWP-index (Global Warming Potential). Om vi vill kunna jämföra effekterna på klimatet över de närmaste 20 åren (GWP varierar med tidsperspektivet) för utsläpp av 800 gram CO 2 och utsläpp av 60 gram metan multipliceras massan metan med det specifika GWP värdet för metan över 20 år. Massan av CO 2 multipliceras alltid med 1 eftersom koldioxiden används som referensvärde när GWP kalkuleras. 1 x 800 = 800 < 72 x 60 = 4320, alltås är effekten av metanet mer än 5 gånger större trotts att mängden är betydligt mindre. Observera att man bara sätter jämförbara värden mellan kategorierna, dvs. försurande utsläpp jämförs bara med andra försurande utsläpp, det finns inga helt vetenskapliga metoder för att kunna jämföra den totala skadan av försurning med den totala skadan av växthuseffekt. 4. Resultat I sista fasen analyseras resultatet av undersökningen och försöker nå en slutsatts och föreslå eventuella förbättrningar. Här kan det ofta bli nödvändigt att jämföra äpplen och päron. Dvs. vad som är värst av 30 milligram kvicksilver i marken och 300 gram CO 2 i luften. Detta görs i sådana fall ofta genom att flera experter på olika områden tillfrågas och konkreta värden försöker sättas på skadan av kvicksilverförorening respektive global uppvärmning. Här är det speciellt viktigt att ha tidsperspektivet klart för; sig eftersom effekternas varaktighet kan skilja extremt mycket blir alla jämförelser annars helt meningslösa. Rekomendationer görs vanligen baserade både på livscykelanalys och på annan data som tar hänsyn till t.ex. tekniska, ekonomiska och politiska aspekter som inte finns representerade i undersökningen. Om analysen är väl avgränsad eller all sökt infomration inte kunde säkerställas kan det även bli nödvändigt ta hänsyn till tänkbara miljöeffekter för vilka man inte har några data.

5 Tillämpning Även om Livscykelanalysen är ett mycket kraftfullt verktyg begränsas användbarheten av den enorma omfattningnen av data som måste samlas in och behandlas. I sammanhang där det är absolut kritiskt att fatta beslut från ett miljöperspektiv är den oslagbar, men i de flesta fall kan mycket enklare metoder och verktyg användas för att få en fingervisning som visserligen inte har samma precission och tillförlitlighet, men kan vara nästan lika användbar om man skall fatta beslut utan krav på rigorös redovisning av vetenskapliga bakgrundsfakta. Belastningsindex Belastningsindex är ett enklare, men fortfarande mycket kraftfullt verktyg. Det fungerar efter den enkla principen Belastning = Belastningsindex Mängd. Det är möjligt att få tag i färdigberäknade belastningsindex för olika processer och material så allt man behöver göra är att multiplicera mängdenheten (personkilometer, kg, kwh osv.) med detta index. Värdena blir aldrig exakta eftersom de är beräknade efter material och processer generellt, inte från specifika fall, men det ger en mycket bra indikation. Varifrån man får tag i siffror för belastningsindex varierar förstås, och beroende på källan kan indexet innebära lite olika saker, kallas för något annat än ett belastningsindex och vara beräknade på olika sätt, därför kan man inte blanda indexvärden från olika källor. En bra källa att börja med kan vara företaget PRé (som bland annat gör mjukvara för att underlätta genomförandet av en livcykelanalys). På sin hemsida tillhandahåller de mycket detaljerad miljöbelastningsinformation för cirka 200 olika material och processer ( En förenklad överblick av dessa data finns att hitta i en bilaga till Miljödriven Produktutveckling (länk till detta dokument) finns i källförteckningen. Indicator som belastningsindexet kallas i detta fall är i praktiken resultatet av den totala miljöbelastningen efter en full livscykelanalys av en process eller ett material.

6 Praktiskt exempel Som exempel på hur belastningsindex kan användas antas att ett kvastskaft skall tillverkas. Kravet är att det skall vara 150 cm långt, ha en diameter på 25 mm och vara geppvänligt. Två alternativa konstruktioner skall utvärderas, men för enkelhetens skull sker utverderingen bara utifrån miljökostnaden för att framställa råvarorna. 1. En solid rundstav av trä 2. Ett 1 mm tjockt rör av återvunnet aluminum med en ytterdiameter av 23 mm och ett 1mm tjockt överdrag av polypropenplast. Ur tabellen för Eco-indicator i bilagan till Miljödriven produktutveckling (se källförteckningen) hittar vi följande indikatorvärden (alla är i enheten millipoints per kg): Material Indicator Description Wood, massive 6,6 European wood (FSC criteria); CO 2 absorption in growt stage disregarded Aluminium 100% Rec. 60 Block containing only secondary material PP 330 Träskaft: Eftersom trä inte växer i behändiga spikraka bitar med exakt diameter av 25 mm antar vi att man måste använda en bit av fyrkantigt trä som är 30x30x1500 för att få fram en lämplig rundstav, detta är bara en kvalificerad gissning. Men kvalificerade gissningar är deffinitivt användbara när man inte behöver exakta värden men vill få fram en vettig uppskattning snabbt. Volymen blir då 1,35 dm 3 vilket motsvarar en vikt på 1.08 kg (trät antas ha en densitet på 0,8 kg/dm 3. Efter multiplicering med belastningsindex får vi fram att den totala miljöbelastningen blir 6,6x1,08=7,128 millipoints.

7 Aluminiumskaft: Tvärsnittsarean för aluminiumröret blir 23mm mm2 69mm 2 4 Totala volymen av aluminum blir 1500x69 mm 3 0,104 dm 3 Viketen av aluminium blir 2,7 kg/dm 3 x 0,104 dm 3 0,28 kg Toatala miljöbelastningen från aluminium blir 0,28x60 16,8 millipoints Tvärsnittsarean för polypropenöverdraget blir 25mm 2 Totala volymen av polypropen blir 1500x75 mm 3 0,113 dm 3 Vikten av PP-plast blir 0,86 kg/dm 3 x 0,113 dm 3 0,1 kg 4 23mm2 75mm 2 4 Totala miljöbelastningen från polypropen blir 0,1x millipoints Total miljöbelastning för hela aluminumskaftet blir 16,8+33 = 49,8 millipoints. Kommentarer: I åvanstående exembelberäkning segrade träskaftet med hästlängder. Det visade sig även mycket tydligt att det var överdraget av polypropenplast som var den stora miljöboven i aluminiumkonstruktionen. Detta kan dock mycket väl vara missvissande eftersom exembelberäkningen var så enkel. För ökad fullständighet skulle man även ha räknat med indikatorvärdena för profilpressning av aluminiumröret, berabetning av plasten och sågning, svarvning (och eventuell ytbehandling av träskaftet). Dessutom finns en rad återvinningsmetoder för olika material listade med negativa indikatorvärden, d.v.s man kan få avdrag på den totala miljöbelastningen för de material som kan återvinnas på ett bra sätt. Återvinning av polypropen har till exempel ett indikatorvärde på -210 millipoints, vilket gör det till ett betydligt mer miljövänligt alternativ än vad som antyds av det höga ursprungliga indikatorvärdet. Märk väl: detta hade inte kommit i fråga i detta fall eftersom PP-plasten sitter fast på aluminium och därför förmodligen kommer att hamna i metallinsammlingen och brännas bort innan metallen smälts ner.

8 Källförteckning: Böcker: Österlin, Kenneth. Design i fokus för produktutveckling. 2:a Upplagan Liber, 2007 Internetdockument: Life Cycle Assesment: Principles and Practices Scientific Applications Internationl Corporation (SAIC) Miljödriven Produktutveckling Utdrag från Metodhandbok för miljödriven produktutveckling. Lars Siljebratt, Per Abahmsson, Bentgt Davidsson. TEM

Utvärdering av materialval i tre olika skyltar utifrån klimatpåverkan och primärenergianvändning. Energiteknik Systemanalys.

Utvärdering av materialval i tre olika skyltar utifrån klimatpåverkan och primärenergianvändning. Energiteknik Systemanalys. Utvärdering av materialval i tre olika skyltar utifrån klimatpåverkan och primärenergianvändning Energiteknik Systemanalys SP Rapport 2 Innehållsförteckning 1.Bakgrund och sammanfattning...3 2.Metod...4

Läs mer

Regionala effekter. Lokala effekter. Globala effekter. Kretsloppstänkande. -en av de mest etablerade metoderna för miljösystemanalys

Regionala effekter. Lokala effekter. Globala effekter. Kretsloppstänkande. -en av de mest etablerade metoderna för miljösystemanalys - En metod att beskriva en potentiell miljöpåverkan av en nyttighet (produkt, tjänst eller aktivitet) under hela dess livscykel. -en av de mest etablerade metoderna för miljösystemanalys Lokala effekter

Läs mer

Livscykelanalys eller Life Cycle Assessment (LCA)

Livscykelanalys eller Life Cycle Assessment (LCA) Livscykelanalys eller Life Cycle Assessment (LCA) Utvärdering av miljöpåverkan från vaggan till graven Ann Magnuson 2013 Lästips Carlson & Pålsson SIS Förlag 2008 ISBN: 9789171626523 Vad är LCA? är ett

Läs mer

Miljödeklaration Arbetsbord OFI S sitta/stå, A94C87

Miljödeklaration Arbetsbord OFI S sitta/stå, A94C87 Miljödeklaration Arbetsbord OFI S sitta/stå, A94C87 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003

Läs mer

Miljödeklaration - Hurts E30E14

Miljödeklaration - Hurts E30E14 Miljödeklaration - Hurts E30E14 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003 EFG utvecklar,

Läs mer

Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25

Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25 Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003 EFG utvecklar,

Läs mer

Livsmedlens miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Christel Cederberg Svensk Mjölk Vattendagarna 21 nov 2006

Livsmedlens miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Christel Cederberg Svensk Mjölk Vattendagarna 21 nov 2006 Livsmedlens miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv Christel Cederberg Svensk Mjölk Vattendagarna 21 nov 2006 Disposition Kort om livscykelanalys (LCA) Resultat från LCA av livsmedel Svårigheter vid miljöpåverkansanalys

Läs mer

Ägg är klimatsmart mat Fakta om äggets klimat- & miljöpåverkan. Fakta om ägg från Svenska Ägg

Ägg är klimatsmart mat Fakta om äggets klimat- & miljöpåverkan. Fakta om ägg från Svenska Ägg Ägg är klimatsmart mat Fakta om äggets klimat- & miljöpåverkan Fakta om ägg från Svenska Ägg Sammanfattning Att äta ägg är både klimatsmart och belastar miljön mindre än många andra animaliska livsmedel.

Läs mer

Sveriges grönaste plastföretag. Skapa hållbar plast. Utan att tumma på kvalitet eller kostnad

Sveriges grönaste plastföretag. Skapa hållbar plast. Utan att tumma på kvalitet eller kostnad Sveriges grönaste plastföretag Skapa hållbar plast Utan att tumma på kvalitet eller kostnad Konsumenter vill köpa produkter med gott samvete. En del drivs av hållbarhetsaspekten, att de handlar ekologiskt,

Läs mer

Hållbar utveckling. Varför LCA? Vad är LCA? Vad kan man ha LCA till?

Hållbar utveckling. Varför LCA? Vad är LCA? Vad kan man ha LCA till? Uppsala universitet Ins Fysikalisk o Analytisk kemi Monica Waldebäck Varför LCA? Hållbar utveckling dvs en utveckling som tillfredställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter

Läs mer

Utformning av miljöledningssystem

Utformning av miljöledningssystem Utformning av miljöledningssystem Principskiss för miljöledningssystem miljöutredning Ledningens genomgång Miljörevision och uppföljning miljöpolicy Ständig förbättring Miljömål Miljöprogram Införande/genomförande

Läs mer

Vad kännetecknar ett hållbart material?

Vad kännetecknar ett hållbart material? Vad kännetecknar ett hållbart material? Tomas Rydberg IVL Seminarium, Chalmers 2012-09-10 Ett materials hållbarhet Avgörs främst av dess tillämpning och förvaltning alltså det produktsystem det används

Läs mer

Innehåll Identifiering lokala miljöparametrar Företagsexempel. Målgrupp Produktion Produktionsledning

Innehåll Identifiering lokala miljöparametrar Företagsexempel. Målgrupp Produktion Produktionsledning ÖVERSIKT Miljöparametrar som är relevanta på lokal nivå (för arbetslag i produktion) Innehåll Identifiering lokala miljöparametrar Företagsexempel Målgrupp Produktion Produktionsledning Miljöledning Hans

Läs mer

LIVCYKELANALYS, LCA Från vaggan till graven

LIVCYKELANALYS, LCA Från vaggan till graven LIVCYKELANALYS, LCA Från vaggan till graven Varje människas enskilda beslut, inköp och handlingar sprider sig som ringar på vattnet genom hela industrisamhället, genom samhällssektorer, förbi nationella

Läs mer

MIN SYN EN PU-PROCESS FÖR HÅLLBARHET

MIN SYN EN PU-PROCESS FÖR HÅLLBARHET KPP306 PRODUKT- OCH PROCESSUTVECKLING INL1, DAVID BIZZOZERO MIN SYN EN PU-PROCESS FÖR HÅLLBARHET INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 1 Verktyg... 3 Belastningsindex... 3 MERU matris... 4 MERU matris... 6

Läs mer

Tentamen i miljöteknik, 5hp, 1KB704

Tentamen i miljöteknik, 5hp, 1KB704 Tentamen i miljöteknik, 5hp, 1KB704 Hjälpmedel Inga Instruktioner Svara på varje fråga på separat papper. Detta är viktigt för rättningen efersom vi är flera som rättar. Skriv kod på alla ark! Något om

Läs mer

Flergångstextilier. Bekvämt, säkert, kostnadseffektivt och miljövänligt

Flergångstextilier. Bekvämt, säkert, kostnadseffektivt och miljövänligt Flergångstextilier Bekvämt, säkert, kostnadseffektivt och miljövänligt Att använda flergångstextilier vid operationer är ur flera synpunkter ett helt överlägset val i förhållande till motsvarande produkter

Läs mer

Hållbar utveckling. Hållbar utveckling. Indikatorer för hållbar utveckling

Hållbar utveckling. Hållbar utveckling. Indikatorer för hållbar utveckling Hållbar Olle Nygren 1 Hållbar En som svarar upp till nuvarande generations behov, utan att äventyra kommande generations möjlighet att uppfylla sina behov 2 Indikatorer för hållbar Sveriges strategi för

Läs mer

Visar livscykelanalys entydiga resultat för miljöpåverkan från elfordon?

Visar livscykelanalys entydiga resultat för miljöpåverkan från elfordon? Visar livscykelanalys entydiga resultat för miljöpåverkan från elfordon? 1 2 Vad kan vi lära oss från livscykelanalys om elektrifiering av vägfordon? Det verkar som att resultaten från LCA-studier pekar

Läs mer

Livscykelanalys och livscykelkostnadsanalys av lakanskydd - En jämförande studie

Livscykelanalys och livscykelkostnadsanalys av lakanskydd - En jämförande studie Livscykelanalys och livscykelkostnadsanalys av lakanskydd - En jämförande studie Anton Helgstrand, Mattias Lindahl & Niclas Svensson 2011-09-02 Industriell Miljöteknik Institutionen för industriell och

Läs mer

Energiprojektet. Luftförvärmare

Energiprojektet. Luftförvärmare Energiprojektet Luftförvärmare Vi, TE15, har fått i uppgift att bygga ett energisystem och vår grupp har då konstruerat en luftförvärmare. En luftförvärmare är ett miljövänligt energisystem som använder

Läs mer

Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet

Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet Under 2018 har Volvo Bils olika verksamheter tagit ytterligare steg och vidtagit viktiga åtgärder för att nå företagets hållbarhetsmål som sträcker sig

Läs mer

KOMMUNICERA PRODUKTERS MILJÖPRESTANDA MED EPD

KOMMUNICERA PRODUKTERS MILJÖPRESTANDA MED EPD KOMMUNICERA PRODUKTERS MILJÖPRESTANDA MED EPD Berätta för dina kollegor om värdet av att identifiera betydande miljöaspekter, att följa upp och förbättra era produkters miljöprestanda Samarbeta med dina

Läs mer

Miljödeklaration Skärmvägg H11F08

Miljödeklaration Skärmvägg H11F08 Miljödeklaration Skärmvägg H11F08 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003 EFG utvecklar,

Läs mer

Projektets namn. Projektets effekt. Jämförelseobjekt. A. Jämförelseobjekt. ELV Robot - från tillverkning till återvinning

Projektets namn. Projektets effekt. Jämförelseobjekt. A. Jämförelseobjekt. ELV Robot - från tillverkning till återvinning A. Jämförelseobjekt Projektets namn ELV Robot - från tillverkning till återvinning Projektets effekt Genom utveckla en automatisk process som möjliggör ökad återvinningsgrad av glas är de förväntade effekterna

Läs mer

Vilka resor tror du är bäst för miljön?

Vilka resor tror du är bäst för miljön? Vilka resor tror du är bäst för miljön? En resa mot en bättre miljö Att kunna resa är en självklarhet idag. Det väldiga transportsystem vi skapat omkring oss är faktiskt förutsättningen för ett välfungerande

Läs mer

Låt hushållssopor bli en resurs.

Låt hushållssopor bli en resurs. Låt hushållssopor bli en resurs. Biogas Jord Metaller Plast Glas Papper Matavfall till bruna påsen anläggning BIOGAS- ANLÄGGNING Biogas- JORD Jord 70 kilo matavfall per person och år ger biogas motsvarande

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 MILJÖLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 Revision A mars 2009 Revision B mars 2011 Revision C april 2012 INNEHÅLL MILJÖLEDNINGSSYSTEM 3 Vår miljöpolicy 3 Våra riktlinjer 3 Våra miljömål

Läs mer

Varför återanvända textil?

Varför återanvända textil? Europa minskar avfallet 2011 David Palm IVL Svenska Miljöinstitutet Klimat & Hållbara samhällssystem Naturresurser & Miljöeffekter Luftföroreningar & Åtgärdsstrategier Organisationer, Produkter och Processer

Läs mer

Atmosfär. Cirkulär ekonomi. Delningsekonomi. Albedo. Corporate Social Responsibility (CSR)

Atmosfär. Cirkulär ekonomi. Delningsekonomi. Albedo. Corporate Social Responsibility (CSR) Albedo Ett mått på en ytas förmåga att reflektera solens strålar och kasta tillbaka ljuset till rymden. När måttet är 1.00 betyder det att 100% reflekteras. Havsytans X är 0.08 medan nysnö har 0.9 (reflekterar

Läs mer

Livscykelanalys av hårdgjorda ytor

Livscykelanalys av hårdgjorda ytor Grå-Gröna systemlösningar för hållbara städer Livscykelanalys av hårdgjorda ytor WP6 Lisa Bolin, lisa.bolin@sp.se Vad är Livscykelanalys? Metodik Funktionell enhet Systemets funktion är det viktiga Vid

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Finns det miljöproblem? Klimatförändringen vår tids största miljöproblem! Utsläpp av ämnen som är hälsofarliga, förorenar, övergöder och försurar Avfall

Läs mer

REDUCERA DITT FÖRETAGS KLIMAT- PÅVERKAN MED FÖRNYELSEBARA LUFTFILTER. Viktig information till dig som köper in luftfilter

REDUCERA DITT FÖRETAGS KLIMAT- PÅVERKAN MED FÖRNYELSEBARA LUFTFILTER. Viktig information till dig som köper in luftfilter REDUCERA DITT FÖRETAGS KLIMAT- PÅVERKAN MED FÖRNYELSEBARA LUFTFILTER Viktig information till dig som köper in luftfilter Dinair E k o n o m i f i l t e rab L U F T F I L T E R S K L I M A T P Å V E R K

Läs mer

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Innehåll Inledning... 3 1 Målområde 1 Förebygga avfall... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Konsekvenser... 3 2 Målområde 2 Säkra hanteringen av farligt avfall... 4 2.1 Syfte...

Läs mer

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari.

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari. På www.toptensverige.se och energimyndigheten hittar du bra produkter. * värsta = används många timmar (h) per dag och använder mycket energi (kwh) OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat

Läs mer

Rücker Nord AB - Miljöhandbok

Rücker Nord AB - Miljöhandbok Rücker Nord AB - Miljöhandbok BL-305 page 1 of 12 Inledning Syftet med denna handbok är att underlätta och ge tips och idéer om vad man kan göra för att förbättra miljöegenskaper när man arbetar med produktutveckling.

Läs mer

Livscykelanalys av färg

Livscykelanalys av färg Livscykelanalys av färg Livscykelanalys av färg. Sammandrag av IVL Rapport B 1338-A. Färg påverkar miljön positivt genom att förlänga produkters livslängd, ge estetiskt tilltalande ytor och därigenom spara

Läs mer

Delprojekt 9 Förbättrad återvinning

Delprojekt 9 Förbättrad återvinning Miljöeffekter av materialåtervinning Avfall i nytt fokus Borås 2010-09-22 David Palm, Elin Eriksson IVL Svenska Miljöinstitutet www.ivl.se Delprojekt 9 Förbättrad återvinning 2 Delprojekt 9, Fallstudier

Läs mer

REGIONAL AVFALLSPLAN // BILAGA 4. Regional avfallsplan Bilaga 4: Miljöbedömning

REGIONAL AVFALLSPLAN // BILAGA 4. Regional avfallsplan Bilaga 4: Miljöbedömning Regional avfallsplan 2019 2023 Bilaga 4: Miljöbedömning 1 Bilaga 4. Miljöbedömning Bakgrund Enligt 6 kap. miljöbalken ska en miljöbedömning genomföras vid upprättande av planer som krävs enligt lag och

Läs mer

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras.

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras. Bilaga 2 till samrådsunderlag Miljökonsekvensbeskrivning för Höganäs Sweden AB En miljökonsekvensbeskrivning kommer att utarbetas av Profu AB och Svensk MKB AB till den planerade ansökan. Miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

Välkommen till NCC Recycling För en enklare sortering och återvinning

Välkommen till NCC Recycling För en enklare sortering och återvinning VÅR ÅTERVINNINGSGUIDE Välkommen till NCC Recycling För en enklare sortering och återvinning Kul att du har valt NCC Recycling Vi hoppas att du ska trivas med oss och våra tjänster. Vår ambition är att

Läs mer

!! Miljöaspekter!!arbetsmiljö!och!markmiljö!!! BILAGOR:! A:!Miljödeklaration! B:!Materialsäkerhetsdatablad! C:!Livscykelanalys!M!Erlandsson!LVI!

!! Miljöaspekter!!arbetsmiljö!och!markmiljö!!! BILAGOR:! A:!Miljödeklaration! B:!Materialsäkerhetsdatablad! C:!Livscykelanalys!M!Erlandsson!LVI! Miljöaspekter arbetsmiljöochmarkmiljö BILAGOR: A:Miljödeklaration B:Materialsäkerhetsdatablad C:LivscykelanalysMErlandssonLVI Version 1.0 Mars 2013 Sida 1 av 2 Jerol kompositstolpar Miljödeklaration Företagsnamn

Läs mer

AREsigns - ultralätta ljusskyltar

AREsigns - ultralätta ljusskyltar Miljöarbete AREsigns - ultralätta ljusskyltar AREsigns tillverkar ultralätta, patenterade ljusskyltar som endast väger ca 10-30% av en traditionell skylt. Ljusskyltarna tillverkas både som ARE Panel och

Läs mer

Vill du veta mer? www.briggsandstratton.se 08-449 56 30 info.se@basco.com Box 6057, 141 06 Kungens Kurva

Vill du veta mer? www.briggsandstratton.se 08-449 56 30 info.se@basco.com Box 6057, 141 06 Kungens Kurva Vill du veta mer? www.briggsandstratton.se 08-449 56 30 info.se@basco.com Box 6057, 141 06 Kungens Kurva och 7 sanningar Vad vet du om gräsklippning, motorer och deras påverkan på miljön? I över 100 år

Läs mer

Produkten ska vara enkel att förstå och använda. Viktigt är att produkten kan förvaras på ett säkert och praktiskt sätt.

Produkten ska vara enkel att förstå och använda. Viktigt är att produkten kan förvaras på ett säkert och praktiskt sätt. Inlämning steg 2 2.1 Beställaren vill lansera produkten som effektiv, praktisk, miljövänlig och framför allt ergonomisk. En analys av produktens livscykel har gjort. Livscykeln har delats in i olika steg

Läs mer

100% RECYCLABLE HANGING THE FUTURE SUSTAINABLE SOLUTION ECOLOGICAL HANGERS

100% RECYCLABLE HANGING THE FUTURE SUSTAINABLE SOLUTION ECOLOGICAL HANGERS W E 100% YCLING W EL REC O OV WE L E RECYC G L LIN G VE LO IN W RECYCL ING OVE EL VE YC RECYCLABLE ECOLOGICAL HANGERS HANGING THE FUTURE Den nya generationen ekoligenta galgar; intelligent form och ekologisk

Läs mer

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisningen av miljöarbetet och sammanställning av den miljöpåverkan som Umluspens verksamhet förorsakar. Redovisningen följer de punkter

Läs mer

Environmental Impact of Electrical Energy. En sammanställning av Anders Allander.

Environmental Impact of Electrical Energy. En sammanställning av Anders Allander. Environmental Impact of Electrical Energy. En sammanställning av Anders Allander. Global warming (GWP) in EPD Acidification (AP) in EPD Photochemical Oxidants e.g emissions of solvents VOC to air (POCP)

Läs mer

Plasternas roll i samhället 1

Plasternas roll i samhället 1 Plasternas roll i samhället Plasternas roll i samhället 1 Vad tänker du på när du hör ordet plast? Plasternas roll i samhället 2 Plasternas roll i samhället 3 Visste du att det här är av plast? Plastpresentation

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

Är luftkvalitén i Lund bättre än i Teckomatorp?

Är luftkvalitén i Lund bättre än i Teckomatorp? Är luftkvalitén i bättre än i? Namn: Katarina Czabafy 9c. Datum: 20.05.2010. Mentor: Olle Nylén Johansson. Innehållsförtäckning: INLEDNING.S 3. SYFTE/FRÅGESTÄLLNING.S 3. BAKGRUND.S 3. METOD... S 3-4. RESULTAT...S

Läs mer

Korroterm AB. Översiktlig studie av miljöpåverkan vid jämförelse mellan att byta ut eller renovera en belysningsstolpe. Envima AB.

Korroterm AB. Översiktlig studie av miljöpåverkan vid jämförelse mellan att byta ut eller renovera en belysningsstolpe. Envima AB. Uppdrag Uppdragsgivare Korroterm AB Bernt Karlsson Projektledare Datum Ersätter Ladan Sharifian 2009-06-08 2009-06-05 Antal sidor 12 1 Antal bilagor Projektnummer Rapportnummer Granskad av 2009006 09054ÖLS

Läs mer

Produktblad - Arkiv Kontor

Produktblad - Arkiv Kontor Produktblad - Arkiv Kontor ARKIV KONTOR ARKIV KONTOR Arkivet är ett mångsidigt och smart förvaringssystem för den som har mycket att spara och förvara. Med den flexibla utbyggbara lösningen kan företagets

Läs mer

Avfallsrådet 10 maj IKEM om plast i en cirkulär ekonomi

Avfallsrådet 10 maj IKEM om plast i en cirkulär ekonomi Avfallsrådet 10 maj 2017 IKEM om plast i en cirkulär ekonomi Vi tar världen till Sverige Bransch-och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse. Bland medlemsföretagen finns

Läs mer

Produktblad - Miljödisk

Produktblad - Miljödisk Produktblad - Miljödisk MILJÖDISK TreCes miljöstationer är designade för att täcka hela kontorets avfallshantering och återvinning. Vi erbjuder allt från en mindre miljöstation med små kärl placerade i

Läs mer

Miljöverktyg. ESSF05 för E-studenter 24 mars Pål Börjesson. Miljö- och energisystem Lunds Tekniska Högskola

Miljöverktyg. ESSF05 för E-studenter 24 mars Pål Börjesson. Miljö- och energisystem Lunds Tekniska Högskola Miljöverktyg ESSF05 för E-studenter 24 mars 2015 Pål Börjesson Miljö- och energisystem Lunds Tekniska Högskola Hållbar utveckling En utveckling som tillfredställer dagens behov utan att äventyra kommande

Läs mer

Beskrivning av produkten

Beskrivning av produkten Beskrivning av produkten 2.1 Kartläggning av kundsamverkan under produktens livscykel Fas 1 Kunden som spekulant Under denna fas anser gruppen att de viktigaste nyckelorden för ett företags image inom

Läs mer

Vilka miljöavtryck orsakar svensk konsumtion?

Vilka miljöavtryck orsakar svensk konsumtion? Vilka miljöavtryck orsakar svensk konsumtion? Preliminära resultat för kemikalier i jordbruket från projektet PRINCE Livsmedelsforum Malmö 19 oktober 2017 Christel Cederberg Tracking the environmental

Läs mer

Glasdeponier - risk eller resurs?

Glasdeponier - risk eller resurs? Glasdeponier - risk eller resurs? Yahya Jani PhD in Chemical Engineering Researcher in the Dep. of Biology and Environmental Science yahya.jani@lnu.se Landfill Mining Landfill Mining Landfill mining: Betyder

Läs mer

Klimatdeklarationer & Miljövarudeklarationer

Klimatdeklarationer & Miljövarudeklarationer Klimatdeklarationer & Miljövarudeklarationer meningen och skillnader Tomas Rydberg Att deklarera dina transporters klimatpåverkan Trafikverket/NTM 2010-10-05 Miljövarudeklaration Klimatdeklaration SO 2

Läs mer

LCA Innovation nr 1 Innovation nr 2 Att miljödeklarera en byggnad Miljödeklarerad byggnad Livscykelanalys

LCA Innovation nr 1 Innovation nr 2 Att miljödeklarera en byggnad Miljödeklarerad byggnad Livscykelanalys Livscykelanalys (LCA) Vad är Livscykelanalys (LCA) LCA beskriver miljöaspekter genom en produkts hela livscykel, från anskaffning av råmaterial till slutlig kvittblivning. Varför LCA? Kartläggning av miljöpåverkan

Läs mer

FoodTankers AB. Miljörapport

FoodTankers AB. Miljörapport FoodTankers AB Miljörapport 2008-02-18 2007 FoodTankers på väg i verkligheten för framtiden AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 3 KVALITET- & MILJÖPOLICY 4 HUR SER FRAMTIDEN UT FÖR TRANSPORTFÖRETAG 5 MILJÖPÅVERKAN

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB Sida 1 av 6 MILJÖLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL MILJÖPOLICY 3 RIKTLINJER FÖR MILJÖARBETET 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Miljöledningssystem

Läs mer

LCA Betongstomme vs Trästomme Betongbro vs träbro Fler miljöfördelar Konkreta miljöfördelar av att välja limträ

LCA Betongstomme vs Trästomme Betongbro vs träbro Fler miljöfördelar Konkreta miljöfördelar av att välja limträ Konkreta miljöfördelar av att välja limträ Åre, 2015-01-29 2015-02-03 www.tyrens.se 2 Vad är Livscykelanalys (LCA) LCA beskriver miljöaspekter genom en produkts hela livscykel, från anskaffning av råmaterial

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Tidningstjänst AB och miljön

Tidningstjänst AB och miljön Tidningstjänst AB och miljön Vårt långsiktiga mål Minska fossila bränslen mot transportsträcka med 15 % från 2009 till 2014. Miljöpolicy Tidningstjänst AB strävar efter att leverera Rätt tidning i rätt

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Totala koldioxidutsläpp från konsumtionen av buteljerat vatten i Sverige

Totala koldioxidutsläpp från konsumtionen av buteljerat vatten i Sverige Totala koldioxidutsläpp från konsumtionen av buteljerat vatten i Sverige AUGUSTI 27 En undersökning utförd av SIK för Konsumentföreningen Stockholm. För ytterligare information: Louise Ungerth, chef konsumentfrågor,

Läs mer

REMISS AV REGERINGENS FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV OM MINSKNING AV VISSA PLASTPRODUKTERS INVERKAN PÅ MILJÖN

REMISS AV REGERINGENS FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV OM MINSKNING AV VISSA PLASTPRODUKTERS INVERKAN PÅ MILJÖN Sida 1 av 5 REMISSYTTRANDE Ert Dnr: 2018/01858/Ke Vår Ref: Kristin Geidenmark Olofsson 2018-08-17 Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se malin.johansson@regeringskansliet.se

Läs mer

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat.

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Våra råvaror måste användas igen. Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och vi måste alla bidra på det sätt vi kan. Hur vi på jorden använder och

Läs mer

Är det stor skillnad på miljöbil och inte miljöbil vad det gäller CO2 utsläpp?

Är det stor skillnad på miljöbil och inte miljöbil vad det gäller CO2 utsläpp? Är det stor skillnad på miljöbil och inte miljöbil vad det gäller CO2 utsläpp? Detta är en bild på ett avgasrörs system hos en icke miljöbil. Av: Carl Greinsmark 9c Gunnesboskolan Handledare: Olle Nyhlén

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

MILJÖTEKNIK FÖR AFFÄRSUTVECKLING & EXPORT

MILJÖTEKNIK FÖR AFFÄRSUTVECKLING & EXPORT MILJÖTEKNIK FÖR AFFÄRSUTVECKLING & EXPORT Sten Jeansson, VD Vilket golv tror du är miljövänligast? Energiåtgång / m² golv 22,9 kwh 11,2 kwh 26,9 kwh Plastgolv Linoleumgolv Trägolv Ser du det verkliga värdet?

Läs mer

Livscykel. Beteenden. Alternativ. Attityder. Ett miljöproblem?

Livscykel. Beteenden. Alternativ. Attityder. Ett miljöproblem? Livscykel Beteenden Alternativ Attityder Ett miljöproblem? Syfte Att problematisera engångsgrillar som fenomen. Att analysera eventuella samband mellan attityder till detta fenomen och den eventuella miljö-

Läs mer

Energiomställning utifrån klimathotet

Energiomställning utifrån klimathotet Energiomställning utifrån klimathotet Cecilia Johansson 2015-02-24 Välkomna till Institutionen för geovetenskaper Strategiska forskningsområden Övergripande forskningsparadigm är hållbar utveckling, med

Läs mer

MILJÖFÖRDELAR MED ÅTERVUNNET MATERIAL SOM RÅVARA

MILJÖFÖRDELAR MED ÅTERVUNNET MATERIAL SOM RÅVARA MILJÖFÖRDELAR MED ÅTERVUNNET MATERIAL SOM RÅVARA Producerad hösten 2002 för Återvinningsindustrierna av Håkan Nordin Miljökompassen AB 1 FÖRORD Återvinningsbranschen är en viktig och växande råvaruindustri.

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Tryckerier Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Tryckerier Varför Svanen? Fem enkla skäl Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte bara tid och

Läs mer

1 LCA i korthet 7 2 Ringar på vattnet 9

1 LCA i korthet 7 2 Ringar på vattnet 9 Innehåll 1 LCA i korthet 7 2 Ringar på vattnet 9 2.1 Varför studera produkters livscykler 12 2.2 Hållbar utveckling 14 2.2.1 Den gemensamma agendan 14 2.2.2 Hoten mot människan och miljön 17 2.2.3 Att

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4 Svanenmärkning av Tryckerier Utbildningspaket till kriterieversion 4 Varför finns Miljömärkningen Svanen? Samhället är inte hållbart Vår vision är ett hållbart samhälle Vårt syfte är att bidra till arbetet

Läs mer

MILJÖSORTERING KITE. Formgivning: Annica Doms NYHET. Kite lockinsats i lackerad MDF, NCS S 0500-N, vit.

MILJÖSORTERING KITE. Formgivning: Annica Doms NYHET. Kite lockinsats i lackerad MDF, NCS S 0500-N, vit. Produktblad - Kite MILJÖSORTERING KITE MILJÖSORTERING KITE Kite en genialt designad möbel för källsortering tilldelades 2012 Red Dot Design Award för sin innovativa form. Moduluppbyggnaden och möjligheten

Läs mer

LIVSCYKELANALYS FÖR HÅLLBARHET I VERKLIGHETEN! INTE SÅ

LIVSCYKELANALYS FÖR HÅLLBARHET I VERKLIGHETEN! INTE SÅ LIVSCYKELANALYS FÖR HÅLLBARHET I VERKLIGHETEN! INTE SÅ SVÅRT SOM DET VERKAR HUR KAN VI MINSKA VÅRT FOTAVTRYCK? VAD KAN VI GÖRA I VÅR VARDAG? GATU- OCH PARKDAGAR, NACKA 19/5 Klimatet, avtrycket, målen 5/19/2016

Läs mer

Miljöverktyg med koppling till produktutvecklingsprocessen

Miljöverktyg med koppling till produktutvecklingsprocessen Miljöverktyg med koppling till produktutvecklingsprocessen Presentation av Lars Siljebratt, Malmö Högskola 2003-10-07 Liktydiga begrepp? Miljöanpassad produktutveckling Ecodesign Design for Environment

Läs mer

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Kemi. 1 2 Steg 3

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Kemi. 1 2 Steg 3 Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Uppgifter Kemi 1 2 Steg 3 Tema innehåll Tema 1. Mat och kemi i vardagen...3 Uppgift 1 näringsämnen i maten... 4 Uppgift 2 vad skulle du välja?... 5 Uppgift 3

Läs mer

Upptäck Jordens resurser

Upptäck Jordens resurser Upptäck Jordens resurser Hur tar vi hand om jordens resurser, människor och miljö så att en hållbar utveckling blir möjlig? Upptäck Jordens resurser tar upp de delar ur kursplanen i geografi i Lgr 11 som

Läs mer

Inter IKEA Systems B.V. 2008. design för människor, från ett företag som består av människor. demokratisk design. IKEA.se

Inter IKEA Systems B.V. 2008. design för människor, från ett företag som består av människor. demokratisk design. IKEA.se Inter IKEA Systems B.V. 2008 design för människor, från ett företag som består av människor. demokratisk design IKEA.se design ÄR TEAMWORK Många människor har en begränsad budget men vill ända skapa ett

Läs mer

Miljö och klimatpåverkan från kärnkraft

Miljö och klimatpåverkan från kärnkraft OKG AB, 2010-01-12 Miljö och klimatpåverkan från kärnkraft Alla former av elproduktion påverkar miljön i någon omfattning. För att få en balanserad bild av olika kraftslags miljöpåverkan, bör hela livscykeln

Läs mer

1. Inledning. 1.1 Om detta dokument. 1.2 Om Fjäråskupan

1. Inledning. 1.1 Om detta dokument. 1.2 Om Fjäråskupan Miljöinformation Miljöinfoinformation 1. Inledning 1.1 Om detta dokument 1.2 Om Fjäråskupan 2. En fläktkupas livscykel 3. Råvaror 3.1 Materialsammansättning 3.2 Fläktsystemet 3.3 Elektronik & belysning

Läs mer

Månadens molekyl är syre, O 2. Syre har valts till månadens molekyl därför att syre ingår i en mängd olika reaktioner där energi omsätts.

Månadens molekyl är syre, O 2. Syre har valts till månadens molekyl därför att syre ingår i en mängd olika reaktioner där energi omsätts. 1 Solen tillför jorden enorma mängder energi. Energin går åt till att värma upp marken, vindar uppkommer, is smälter, vatten blir vattenånga, vatten förflyttar sig som moln, regnet ger vattenkraft, vattenkraft

Läs mer

Gården i ett. Maria Berglund. maria.berglund@vxa.se tel. 035-465 22. Maria Berglund, HS Halland

Gården i ett. Maria Berglund. maria.berglund@vxa.se tel. 035-465 22. Maria Berglund, HS Halland Gården i ett livscykelperspektiv Maria Berglund HS Halland maria.berglund@vxa.se tel. 035-465 22 Varför livscykel-tänk i klimatfrågor? Klimatpåverkan: Globalt miljöproblem & Stora utsläpp sker före gården

Läs mer

Alla vinner på ett bra. miljöarbete. Nautic

Alla vinner på ett bra. miljöarbete. Nautic Alla vinner på ett bra miljöarbete Nautic ENERGI I FOKUS AluminiumET KOPPLAR GREPPET I huvudet på en miljöchef Matti Weineland har varit Miljö- och kvalitetschef sedan Gustavsbergs första certifiering

Läs mer

A. Jämförelseobjekt. Återanvändning av massabruks avfall i cementbaserade materialer: En förstudie i samarbete med Södra Cell

A. Jämförelseobjekt. Återanvändning av massabruks avfall i cementbaserade materialer: En förstudie i samarbete med Södra Cell A. Jämförelseobjekt Projektets namn Projektets effekt Återanvändning av massabruks avfall i cementbaserade materialer: En förstudie i samarbete med Södra Cell Bioaskan är en restprodukt från industrin.

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 12.6.2012 Europeiska unionens officiella tidning L 151/9 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 493/2012 av den 11 juni 2012 om fastställande enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/66/EG av närmare

Läs mer

CIRKUMAT. Kristina Liljestrand (Chalmers Industriteknik) och Nils Åsheim (add:north) Effektivt cirkulationssystem för material i additiv tillverkning

CIRKUMAT. Kristina Liljestrand (Chalmers Industriteknik) och Nils Åsheim (add:north) Effektivt cirkulationssystem för material i additiv tillverkning CIRKUMAT Effektivt cirkulationssystem för material i additiv tillverkning Kristina Liljestrand (Chalmers Industriteknik) och Nils Åsheim (add:north) add:north Vilka är vi? Vi tillverkar hållbara och högpresterande

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Cirkulär ekonomi. Corporate Social Responsibility (CSR) Cradle to cradle (C2C)

Biobränsle. Biogas. Cirkulär ekonomi. Corporate Social Responsibility (CSR) Cradle to cradle (C2C) Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Biogas Gas som består

Läs mer

Allt om F-GAS. F gasförordningen en översikt

Allt om F-GAS. F gasförordningen en översikt Allt om F-GAS Köldmedier används bland annat i kyl och frysanläggningar, värmepumpar och klimatanläggningar. Det finns många olika köldmedier. Begreppet köldmedium är ett samlingsnamn för den gas eller

Läs mer

Korta fakta om vatten på flaska och miljön

Korta fakta om vatten på flaska och miljön Korta fakta om vatten på flaska och miljön Vatten på flaska är en utmärkt dryck, som passar i de flesta situationer. Det är gott, det är naturligt och det är hälsosamt. Du är ingen miljöbov för att du

Läs mer

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad www.nyavagvanor.se Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Om du ännu inte har börjat fundera på växthuseffekten kan det vara dags

Läs mer

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri

DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ. Välj ett Svanenmärkt tryckeri DET FINNS ENKLARE SÄTT ATT BIDRA TILL EN BÄTTRE MILJÖ Välj ett Svanenmärkt tryckeri Det finns flera olika märken. Å andra sidan räcker det gott med ett. Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer