Alla vinner på ett bra. miljöarbete. Nautic

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alla vinner på ett bra. miljöarbete. Nautic"

Transkript

1 Alla vinner på ett bra miljöarbete Nautic ENERGI I FOKUS AluminiumET KOPPLAR GREPPET

2 I huvudet på en miljöchef Matti Weineland har varit Miljö- och kvalitetschef sedan Gustavsbergs första certifiering Så här tänker han om miljö, energi och hur roligt det är att bli väckt mitt i natten. Vad är ditt intryck av alla dessa år? Att det har gått så fantastiskt bra resultatmässigt. Fabrikens och produkternas miljöpåverkan har minskat väldigt mycket. Det går bara att spekulera i hur mycket, men ett resonemang går via vår energibesparande blandare Nautic. Nautic kan spara upp till 2 ton koldioxid/hushåll och år. Eftersom hushåll gått över till Nautic inser vi att totalen blir enorm. Största utmaningen för framtiden? Spara energi. Energifrågan är inte bara en utmaning för oss, det är en utmaning för hela världen. Vårt bidrag, strå till stacken, är att tillverka och sälja energisparande blandare. Vi har kommit oerhört långt samtidigt som vi bara har börjat. Vilken aktivitet tycker du har varit den mest betydande? Jag får nog säga Nautic. Det är extra roligt när användaren producerar själva miljövinsten genom att bruka våra produkter. Här är det också kul att se den ekonomiska kalkylen. Inte bara i försäljningen utan också i vad våra konsumenter faktiskt tjänar. Det blir ganska mycket pengar på sista raden. Vad har varit svårast? Det svåraste har varit att få organisationen att anpassa sitt beteende efter nya lösningar. Förståelsen för miljöfrågorna har vi haft hela tiden, men agerandet har det ibland varit si och så med. Och det är först när agerandet har kommit igång som vi sett resultat. Men överlag har detta gått väldigt bra. Medvetenheten har ökat dramatiskt och numera är miljöarbetet en helt naturlig del av allas vår vardag. Roligast? Segern i Portugal EMAS Award 2007 (EU s Miljöstyrnings- och miljörevisionsordning). Jag var i Kina på leverantörsbesök när jag blev väckt av telefonen och budskapet att vi var Europamästare i miljöarbete! Visst har vi alltid varit säkra på att vår satsning har varit bra, men det var fantastiskt roligt att få ett kvitto utifrån.

3 Hur gick det med miljömålen? Miljömål 1: Reducera förbrukningen av kommunalt tappvatten med 5% per år. Resultat: Sedan 2007 har Gustavsberg ökat förbrukningen av tappvatten med 8% i förhållande till antal ton mässingsråvara. Ökningen har uppstått genom ett problem med fabrikens kylsystem. Felet håller på att åtgjärdas och därefter kommer värderna att återgå till den förmodade minskningen. 0, Förbrukning av kommunalt vatten m/ton mässingsråvara Miljömål 3: Energimärkning av tappvattenarmatur. 0,035 0,030 0,025 0,020 0,015 0,010 0,005 0,000 Resultat: Energimärkning av tappvattenarmatur möter konsumenten under Nya miljömål Miljömål 1: Reducera förbrukningen av kommunalt tappvatten med 5% per år. Miljölmål 2: Gustavsberg skall få märkning A i det nya energimärkningssystemet. Målsättningen gäller Nautic tvättställs- och disklådsblandare. Miljömål 2: Minska avfallsmängden för deponi med 5% per år. Resultat: Sedan 2007 har Gustavsberg minskat avfallsmängden för deponi med hela 25% Avfall till deponi ton ton/ton / mässingsråvara Miljömål 4: Tillverka blandare i aluminium. Påbörjas Resultat: Målet är uppfyllt. Fabriken i Vårgårda har producerat aluminiumblandare sedan Miljömål 3: Den totala energiförbrukningen i fabriken skall minska med 5% per år.

4 Produkterna de finaste representanterna för vårt miljöarbete För att vårt miljöarbete skall vara trovärdigt och konkurrenskraftigt behövs starka produkter. Som den energibesparande blandaren Nautic. En studie gjord av Industriforskning och utveckling AB* visar att ett större hushåll, som förbrukar 5000 kwh energi för eluppvärmt tappvarmvatten årligen, kan spara hela 2 ton koldioxid per år genom att byta till Sveriges första energisparande blandare Nautic. * SWEREA IVF Nautic - energispararen Energisparteknik Gustavsbergs blandare har varit utrustade med vattensparteknik i över 20 år. Med Nautic kopplar vi även på energisparteknik. Tekniken, som är identisk med vattenspartekniken, är enkel och lättanvänd; blandarens ursprungsläge ger tillräckligt varmt vatten för diskning och handtvätt. Handtaget måste helt enkelt föras fullt ut till vänster för maxtemperatur och riktigt hett vatten. Om du släpper återgår handtaget automatiskt till ursprungsläget. Hur kan Nautic spara så mycket som 2 ton koldioxid? Svaret ligger i att en femtedel av villahushållets energi går till varmvatten. I lägenheter är andelen ännu högre. Om el används för att värma tappvarmvattnet, är det rimligt att anta att den el som sparas ersätter så kallad marginalel vilket på den nordiska elmarknaden är liktydigt med el tillverkad i kolkondenskraftverk. Denna el släpper ut stora mängder kolidioxid varje år och utsläppen per kwh blir närmare 1 kg/kwh. Sammantaget blir resultatet upp mot 2 ton/ hushåll och år. Att byta till miljöbil minskar utsläppen med ungefär lika mycket men är betydligt dyrare. System - Vatette håller tätt Vatette En miljöbov som man inte tänker på är vattenskador. Faktum är att försäkringsbolagen i Sverige hanterar vattenskador/år vilket innebär ett totalt koldioxidutsläpp på cirka ton/år. Med System Vatette har Gustavsberg implementerat en ny installationsteknik som kraftigt reducerar risken för vattenskador. Detta blir möjligt genom en smart uppfästning som innebär att inga skruv behövs. Detta minimerar risken för att fukt skall tränga in genom tätskiktet.

5 Aluminiumblandarna kopplar greppet Coloric är inte bara en spännande inredningsdetalj för badrummet. Den är också mycket intressant för miljön. Blandaren tillverkas nämligen i aluminium istället för traditionell mässing. Vinsterna för miljön är många och stora: Blandaren minskar i vikt med två tredjedelar. Något som kraftigt reducerar utsläppen för transporter. Inget krom. Den traditionella förkromningen är besvärlig att hantera. Inte minst ur miljösynpunkt. Med Coloric upphör i stort sett förkromningen. Återvinning. Aluminium är en av de bästa råvarorna för återvinning i världen. Något som gör att Coloric är återvinningsbar till 100%. A B A B Energimärkning av blandare C D C E D F E G F G C C För att konsumenten skall kunna göra ett miljömedvetet val av blandare är ett tydligt och objektivt system för energimärkning under upparbetning. Konsumenten kommer helt enkelt att kunna jämföra olika blandares energiförbrukning mot varandra. Detta arbete leds av SIS Swedish Standards Institute och Gustavsberg har representanter med i projektet. Det står redan klart att Gustavsbergs blandare kommer att få mycket fina placeringar i det nya märkningssystemet.

6 Nu lägger vi vår energi på energin. Och att inte bli nöjda. I 10 år har Gustavsberg reducerat allt från energi till farligt avfall och förbrukningsmaterial. Vi har bevakat och behandlat alla värden på företaget och inte gett oss förrän kurvorna pekat neråt. Vi har vunnit priser och fina diplom sitter på väggarna. Men är vi nöjda? Nej. Vi kommer att satsa stenhårt för att behålla och förstärka vårt miljöarbete på alla plan. Utmaningarna finns överallt. I fabriken, hos våra leverantörer, i arbetsmiljön, i livscykelanalysen och inte minst i energiförbrukningen. Energi är en av vår tids största utmaningar. Utmaningar för framtiden: Produktutveckling. Att utveckla miljömedvetna och energisnåla produkter på ett miljömedvetet sätt är en av våra framgångsfaktorer. Självklart fortsätter vi denna utveckling på alla plan. Arbetsmiljömål. Det är lätt att miljöarbetet blir ett visionärt samtal om vår natur. Och det är bra, men vi får inte glömma av att titta innanför våra egna väggar. I arbetsmiljön. Här kommer fabriken att driva ett eget utvecklingsområde för att förbättra arbetsmiljön i alla avseenden. Kemikalier. Att hitta så skonsamma kemikalier som möjligt är högt prioriterat för Gustavsberg. Här har vi kommit långt, men arbetet kommer att intensifieras under de kommande åren. En jätteutmaning! Aktiviteter sedan 2007 Vi har byggt in buller och damm. Genom att bygga väggar och tak runt de mest påfrestande delarna i vår anläggning, skonar vi medarbetarna från både buller och damm ersatte vi tre elektriska varmvattenberedare med spillvärme från våra tryckluftskompressorer. Lödningen har upphört helt och hållet. Lödning skapar gaser som är farliga att inandas. Tampontryckningen vid märkning av produkter har nästa upphört. Vi använder idag lasermärkning. Detta reducerar kemikaliehanteringen kraftigt. Vi har byggt ett nytt kemikalieförråd. Något som minskar riskerna för läckage. Internutbildning och miljöinformation. För att hålla en hög medvetenhet om miljöarbetet i anläggningen i Vårgårda uppdaterar vi ständigt vår personal i ämnet. Vi har gått över från traditionell till energibesparande belysning. Detta kommer att reducera belysningsenergin med 10%.

7 Miljöpolicy Miljöpolicy vi skall: Utveckla och marknadsföra produkter med bästa miljö egenskaper och vars funktion är byggd på energi- och vattenbesparande teknik. Välja tillverkningsprocesser som är så skonsamma mot miljön som möjligt. Förhindra förorening vid källan när och där så är möjligt. Aktivt driva arbete på miljöområdet som leder till ständiga förbättringar. Ta till vara naturliga resurser genom återvinning eller andra lämpliga metoder. Välja miljövänligt och återanvändbart material vid utveckling och tillverkning av produkter samt vid köp av komponenter från underleverantörer. Hålla oss informerade om och följa gällande regler och krav som ställs av myndigheter. Stimulera miljömedvetenheten såväl internt som hos våra leverantörer och kunder.

8 Villeroy & Boch Gustavsberg AB Vårgårdafabriken tillverkar sanitets- och teknisk armatur. Sedan 1998 är Vårgårdafabriken certifierade enligt ISO och registrerade enligt EMAS. Fabriken rymmer en komplett produktionskedja och behandlar alla moment i tillverkningen från mässingstacka till färdig produkt. Personalen arbetar under eget ansvar i målstyrda grupper. Detta skapar en stimulerande och varierande arbetsmiljö som innebär ansvar i frågor som bl a rör avrop av material, produktion och miljö. Denna EMAS miljöredovisning för år 2010 är godkänd av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, certifieringsenheten, ackrediterad miljökontrollant nr Vill du veta mer? Den här trycksaken har endast tagit upp huvuddragen i vårt arbete. Om du vill veta mer eller om du har synpunkter är du hjärtligt välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig med alla frågor. På Gustavsbergs hemsida hittar du också mer information. Där kan du bl a läsa mer om Nautic Villeroy & Boch Gustavsberg AB Industrigatan 1, Vårgårda, Tel

Ny miljöredovisning miljöpolicy & miljömål Nautic & Coloric 2 miljökämpar

Ny miljöredovisning miljöpolicy & miljömål Nautic & Coloric 2 miljökämpar MiljöarbetE I världsklass M i l j ö r e d o v i s n i n g e n ä r g o d k ä n d a v S v e r i g e s Te k n i s k a F o r s k n i n g s i n s t i t u t Ny miljöredovisning miljöpolicy & miljömål Nautic

Läs mer

2015-års uppdaterade miljöredovisning

2015-års uppdaterade miljöredovisning 2015-års uppdaterade miljöredovisning Verksamhetsbeskrivning och Miljöorganisation Villeroy & Boch Gustavsberg Vårgårda, som ingår i koncernen Villeroy & Boch AG, tillverkar kranar och kopplingar för sanitetsändamål.

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Att satsa på miljön är att satsa på livet

Att satsa på miljön är att satsa på livet SATSA PÅ MILJÖN! Att satsa på miljön är att satsa på livet JMS Mediasystem satsar stora resurser på sitt miljöarbete. Genom en öppen dialog med samarbetspartners, kunder, allmänhet, leverantörer, miljöorganisationer,

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

1

1 www.lindbytvatten.se 1 Miljö, kvalitet och arbetsmiljö www.lindbytvatten.se 2 I samklang med naturen Miljö och kvalitet Vi vidtar aktivt åtgärder för att förebygga och minimera miljöpåverkan. Samtliga

Läs mer

Vilka utmaningar har du?

Vilka utmaningar har du? Miljöledning Vilka utmaningar har du? 4 4 4 Höja effektiviteten Öka kundnöjdheten Mer fritid Anta utmaningarna med våra senaste standarder och handböcker. Vi underlättar ditt miljöarbete Att arbeta med

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2014 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid TOSHIBA OCH MILJÖ Vårt löfte för en hållbar framtid Committed to People. Committed to the Future. INNEHÅLL Vårt engagemang för en hållbar miljö 4 Oberoende kontroll av verksamheten 4 Vi agerar lokalt 4

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Ernst Roséns verksamhet styrs såväl av egna klart uttalade målsättningar och ambitioner som av lagstiftning och för. Verksamheten i korthet

Ernst Roséns verksamhet styrs såväl av egna klart uttalade målsättningar och ambitioner som av lagstiftning och för. Verksamheten i korthet 29 M I L J Ö R E D O V I S N I N G MILJÖ- OCH arbetsmiljöredovisning 24 Ernst Rosén är ett stabilt familjeägt bolag som varit verksamt i fastighetsbranschen i snart 6 år. Vår affärsidé är att tillhandahålla

Läs mer

Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25

Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25 Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003 EFG utvecklar,

Läs mer

Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet

Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet Under 2018 har Volvo Bils olika verksamheter tagit ytterligare steg och vidtagit viktiga åtgärder för att nå företagets hållbarhetsmål som sträcker sig

Läs mer

Miljöredovisning 1997

Miljöredovisning 1997 Copyright AB BEG. BILDELAR, Eftersom vi värnar om en renare värld i allt vi gör är pappret i broschyren miljömärkt med Svanen. Ensbovägen, Box 159, 581 02 Linköping, Telefon 013-31 50 80, Telefax 013-14

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier.

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier. Miljöberättelse 218 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Vill du veta mer? www.briggsandstratton.se 08-449 56 30 info.se@basco.com Box 6057, 141 06 Kungens Kurva

Vill du veta mer? www.briggsandstratton.se 08-449 56 30 info.se@basco.com Box 6057, 141 06 Kungens Kurva Vill du veta mer? www.briggsandstratton.se 08-449 56 30 info.se@basco.com Box 6057, 141 06 Kungens Kurva och 7 sanningar Vad vet du om gräsklippning, motorer och deras påverkan på miljön? I över 100 år

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2011

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2011 Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2011 FÖRETAGET verksamheten Hr Björkmans Entrémattor AB är ett privatägt företag som är till största del inriktat på uthyrning samt bytesservice

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 216 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11 Miljöpolicy och miljömål -2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna -03-11 Stadsbyggnadsförvaltningen är miljöcertifierad Stadsbyggnadsförvaltningen är

Läs mer

Kallstart -till glädje för miljön

Kallstart -till glädje för miljön Kallstart -till glädje för miljön - I ett villahushåll går en femtedel av energiförbrukningen till varmvatten och i lägenheter är andelen ännu högre. Därför gäller det att hela tiden hitta nya sätt att

Läs mer

Miljöpolicy. F. Ad. Müller Söhne AB. Version

Miljöpolicy. F. Ad. Müller Söhne AB. Version Miljöpolicy F. Ad. Müller Söhne AB Version 2018-08-22 Innehåll MILJÖPOLICY... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Riktlinjer... 3 Verksamhetens bedrivande... 3 Miljömål... 4 Löpande miljöarbete... 4 Hushållning

Läs mer

Miljöarbete och miljöledningssystem. Det är ont om jordklot

Miljöarbete och miljöledningssystem. Det är ont om jordklot Miljöarbete och miljöledningssystem Det är ont om jordklot Miljöarbete och miljöledningssystem Rio de Janeiro 1992 - Agenda 21 FN:s handlingsprogram för miljö och hållbar utveckling. Regelverket (Klimatkonventionen)

Läs mer

FÖRETAGSORGANISATION MILJÖ

FÖRETAGSORGANISATION MILJÖ FÖRETAGSORGANISATION MILJÖ Företag Namn Gunnar Perssons Grävmaskins AB Adress Bergstena Sjölyckan Postnr o postadress 441 92 ALINGSÅS Telefon kontor 0322 63 50 40 Telefax 0322 63 50 40 Miljöansvarig Upplåtaransvar

Läs mer

Miljöberättelse Organisation och verksamhet

Miljöberättelse Organisation och verksamhet Miljöberättelse 217 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Miljödeklaration Arbetsbord OFI S sitta/stå, A94C87

Miljödeklaration Arbetsbord OFI S sitta/stå, A94C87 Miljödeklaration Arbetsbord OFI S sitta/stå, A94C87 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003

Läs mer

MILJÖREDOVISNING 2013

MILJÖREDOVISNING 2013 MILJÖREDOVISNING 2013 Ernst Rosén AB har varit verksamt i fastighetsbranschen i 60 år och är ett stabilt familjeföretag i fjärde generation. Vår affärsidé är att ständigt utveckla våra fastigheter mot

Läs mer

Hållbarhet i flygbranschen

Hållbarhet i flygbranschen Hållbarhet i flygbranschen Framtidens lösning - vi kommer inte flyga mindre, vi kommer flyga grönare Flygets globala miljömål 2010-2020 ska bränsleeffektiviteten öka med 1,5% per år (just nu överträffar

Läs mer

TellHus bo bort koldioxid. Lättare att både städa och möblera. Inga kalla fötter! Bara gosig klimatvänlig. Ett smartare sätt att bo!

TellHus bo bort koldioxid. Lättare att både städa och möblera. Inga kalla fötter! Bara gosig klimatvänlig. Ett smartare sätt att bo! Ett smartare sätt att bo! Lättare att både städa och möblera Inga kalla fötter! Bara gosig klimatvänlig värme från fjärrvärme Mindre el mindre koldioxid En knapp stänger allt Påverka klimatet från soffan

Läs mer

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Kvalitet & Arbetsmiljö Så här arbetar vi med kvalitet & arbetsmiljö Vi på Swea Energi och Qstar Oil har en grundfilosofi när det gäller att arbeta med

Läs mer

AREsigns - ultralätta ljusskyltar

AREsigns - ultralätta ljusskyltar Miljöarbete AREsigns - ultralätta ljusskyltar AREsigns tillverkar ultralätta, patenterade ljusskyltar som endast väger ca 10-30% av en traditionell skylt. Ljusskyltarna tillverkas både som ARE Panel och

Läs mer

Tillsammans kan vi forma en bättre framtida miljö

Tillsammans kan vi forma en bättre framtida miljö Tillsammans kan vi forma en bättre framtida miljö Visa omtanke om miljön agera! Alla kan dra sitt strå till stacken. Även du. När du till exempel investerar i Mieles professionella tvättutrustning så sänks

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 MILJÖLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 Revision A mars 2009 Revision B mars 2011 Revision C april 2012 INNEHÅLL MILJÖLEDNINGSSYSTEM 3 Vår miljöpolicy 3 Våra riktlinjer 3 Våra miljömål

Läs mer

Välkomna nätverksträff miljöledning i staten 2015. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-10-01 1

Välkomna nätverksträff miljöledning i staten 2015. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-10-01 1 Välkomna nätverksträff miljöledning i staten 2015 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-10-01 1 Miljöledning i staten 2014 och kommande utmaningar Kristina von Oelreich 2015-09-28

Läs mer

Miljödeklaration - Hurts E30E14

Miljödeklaration - Hurts E30E14 Miljödeklaration - Hurts E30E14 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003 EFG utvecklar,

Läs mer

Fjärrvärme. Enkel, bekväm och miljöklok uppvärmning. FV-broschyr 2011_ALE&GE_svartplåtbyte.indd 1 2011-05-02 16.06

Fjärrvärme. Enkel, bekväm och miljöklok uppvärmning. FV-broschyr 2011_ALE&GE_svartplåtbyte.indd 1 2011-05-02 16.06 Fjärrvärme Enkel, bekväm och miljöklok uppvärmning FV-broschyr 211_ALE&GE_svartplåtbyte.indd 1 211-5-2 16.6 Nu kan du sänka dina energikostnader! Det finns en rad olika faktorer som påverkar den totala

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE 2014

MILJÖBERÄTTELSE 2014 MILJÖBERÄTTELSE 2014 Denna miljöberättelse beskriver miljöarbetet hos Teklövern under 2014 och de delar av miljömålen som avslutas under 2014. Måluppfyllnad mäts i förhållande till miljömålen för 2014.

Läs mer

Waldmann Ljusteknik AB

Waldmann Ljusteknik AB Miljöberättelse 2015 Waldmann Ljusteknik AB Skebokvarnsvägen 370 124 50 BANDHAGEN Org. nr: 556113-3447 Tfn: 08-99 03 50, fax: 08-99 16 09 E-post: info-se@waldmann.com Hemsida: www.waldmann.com VD/Miljöansvarig:

Läs mer

Miljöledning Ecotraffic

Miljöledning Ecotraffic Miljöledning Ecotraffic Ecotraffic AB Postadress Box 1159 131 26 Nacka Strand Besöksadress Kungsholmstorg 16 112 21 Stockholm +46-(0)8-545 168 00 info@ecotraffic.se http://www.ecotraffic.se orgnr: 556473-0215

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 Vi är stolta över vår fjärrvärmeproduktion som nu består av nära 100 % återvunnen energi. Hans-Erik Olsson Kvalitetsstrateg vid Sundsvall Energi Miljöfrågorna är viktiga för oss.

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 20150505-2 Varunamn Gustavsberg Nordic³ Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad

Läs mer

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Fastställda av kommunfullmäktige 2002-12-18/ 111 Sid 1 Innehåll Sid Allmänt om dessa riktlinjer 3 Varför miljöledningssystem?. 3 Miljöledningsnivåer 3 Beskrivning

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2014

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2014 Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2014 FÖRETAGET verksamheten Hr Björkmans Entrémattor AB är ett privatägt företag som är till största del inriktat på uthyrning samt bytesservice

Läs mer

MILJÖREDOVISNING 2012

MILJÖREDOVISNING 2012 MILJÖREDOVISNING 2012 Ernst Rosén AB har varit verksamt i fastighetsbranschen i 60 år och är ett stabilt familjeföretag i fjärde generation. Vår affärsidé är att ständigt utveckla våra fastigheter mot

Läs mer

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar VERKSAMHETSSYSTEM Miljöpolicy och miljömål Generella dokument nr: 00-08 Fastställd av styrelsen 2013-02-13 Ekologigruppen AB Miljöpolicy Ekologigruppens verksamhet genomsyras av en strävan mot ett samhälle

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 20141222-1 Varunamn Gustavsberg Artikel-nr/ID-begrepp GB41203056 Varugrupp 20107 Nordic³

Läs mer

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska Miljöpolicy För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska hushålla med resurser och i största möjliga mån använda förnybara naturresurser i vår produktion och administration

Läs mer

Tidningstjänst AB och miljön

Tidningstjänst AB och miljön Tidningstjänst AB och miljön Vårt långsiktiga mål Minska fossila bränslen mot transportsträcka med 15 % från 2009 till 2014. Miljöpolicy Tidningstjänst AB strävar efter att leverera Rätt tidning i rätt

Läs mer

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisningen av miljöarbetet och sammanställning av den miljöpåverkan som Umluspens verksamhet förorsakar. Redovisningen följer de punkter

Läs mer

Färre tar miljöhänsyn på jobbet jämfört med hemma

Färre tar miljöhänsyn på jobbet jämfört med hemma PRESSMEDDELANDE Färre tar miljöhänsyn på jobbet jämfört med hemma Svenskarna är inte lika miljö- och klimatsmarta på kontoret som hemma. Enligt senaste Kontorsbarometern svarar bara 7 procent att de agerar

Läs mer

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en

Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Det finns flera olika miljömärkningar å andra sidan räcker det gott med en Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika miljömärkningar. Vilka förekommer i den grafiska branschen och vad

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Tryckerier Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Tryckerier Varför Svanen? Fem enkla skäl Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte bara tid och

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB Sida 1 av 6 MILJÖLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL MILJÖPOLICY 3 RIKTLINJER FÖR MILJÖARBETET 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Miljöledningssystem

Läs mer

HL Displays miljöarbete. . Vårt arbete hittills och kommande utmaningar

HL Displays miljöarbete. . Vårt arbete hittills och kommande utmaningar HL Displays miljöarbete. Vårt arbete hittills och kommande utmaningar HL Displays miljöarbete Alla våra aktiviteter baseras på HL Displays miljöarbete. Det strategiska perspektivet läggs fast på koncernnivå

Läs mer

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning Miljöpolicy Policy 1 av 5 2012-12-01 Miljöpolicy Vi på Top Städ jobbar efter principen att jordens resurser är ändliga, att klimatförändringarna är ett faktum och att vi har ett ansvar gent emot kommande

Läs mer

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat.

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Våra råvaror måste användas igen. Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och vi måste alla bidra på det sätt vi kan. Hur vi på jorden använder och

Läs mer

Småföretagen drar sitt strå till stacken. miljöarbete i småföretag

Småföretagen drar sitt strå till stacken. miljöarbete i småföretag Småföretagen drar sitt strå till stacken miljöarbete i småföretag januari 2008 Miljöarbete i småföretag Sammanfattning Trots allt mer fokus på miljöfrågor är kunskapen om hur den absolut största gruppen

Läs mer

Enkätsvaren samlades in under februari månad. Magnus Lindoffsson, projektledare RELACS Energikontor Sydost AB

Enkätsvaren samlades in under februari månad. Magnus Lindoffsson, projektledare RELACS Energikontor Sydost AB Marknadsundersökningen inom ramen för RELACS har gjorts i samarbete mellan Energikontor Sydost AB och kommunikationspecialisten Herr H Kommunikation. Herr H har utifrån projektbeskrivning, projektets enkätmall

Läs mer

Produktblad - Arkiv Kontor

Produktblad - Arkiv Kontor Produktblad - Arkiv Kontor ARKIV KONTOR ARKIV KONTOR Arkivet är ett mångsidigt och smart förvaringssystem för den som har mycket att spara och förvara. Med den flexibla utbyggbara lösningen kan företagets

Läs mer

Effektivisera din elkonsumtion

Effektivisera din elkonsumtion Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

vårt tack till naturen

vårt tack till naturen vårt tack till naturen MILJÖANSVAR FÖR KOMMANDE GENERATIONER Företaget Kvänum ligger placerat i orten med samma namn, ett litet samhälle i västra Sverige präglat av jordbruk och skogsmarker sedan generationer.

Läs mer

Miljödeklaration Skärmvägg H11F08

Miljödeklaration Skärmvägg H11F08 Miljödeklaration Skärmvägg H11F08 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003 EFG utvecklar,

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Nextjets miljöarbete

Nextjets miljöarbete Nextjets miljöarbete SAMMANFATTNING Flyget har idag en betydande miljöpåverkan och är samtidigt en stor och viktigt del av dagens infrastruktur. Utan flyg skulle Sverige stanna! Därför ser vi miljöarbetet

Läs mer

Miljörapport. För USiLs verksamheter på sjukhusområdet i Lund. - en förkortad version

Miljörapport. För USiLs verksamheter på sjukhusområdet i Lund. - en förkortad version 08 Miljörapport För USiLs verksamheter på sjukhusområdet i Lund. - en förkortad version Miljörapporten omfattar USiLs verksamheter på sjukhusområdet i Lund samt entreprenörer som arbetar direkt för USiL

Läs mer

Central handlingsplan till miljöprogram 2010-2013

Central handlingsplan till miljöprogram 2010-2013 Central handlingsplan till miljöprogram 2010-2013 Det är viktigt att miljöarbete bedrivs i alla verksamheter för att nå miljömålen i miljöprogrammet. För detta ändamål har en central handlingsplan till

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

-jag vill bli mer medveten och kunnig i detta område. jag vill sprida mina kunskaper. jag vill att mina barn ska Få leva i en Bra miljö.

-jag vill bli mer medveten och kunnig i detta område. jag vill sprida mina kunskaper. jag vill att mina barn ska Få leva i en Bra miljö. 43. OM PROJEKTET Denna fråga är frivillig, men om du vill svara på den, gör det med 5-10 korta meningar. Varför vill du vara med i projektet "Konsumera smartare för mindre utsläpp..." MAN: -Få hjälp att

Läs mer

100% RECYCLABLE HANGING THE FUTURE SUSTAINABLE SOLUTION ECOLOGICAL HANGERS

100% RECYCLABLE HANGING THE FUTURE SUSTAINABLE SOLUTION ECOLOGICAL HANGERS W E 100% YCLING W EL REC O OV WE L E RECYC G L LIN G VE LO IN W RECYCL ING OVE EL VE YC RECYCLABLE ECOLOGICAL HANGERS HANGING THE FUTURE Den nya generationen ekoligenta galgar; intelligent form och ekologisk

Läs mer

[Skriv här] Miljöplan Nacka GK 2017 MILJÖPOLICY. Vår strävan är att belasta miljön så lite som möjligt

[Skriv här] Miljöplan Nacka GK 2017 MILJÖPOLICY. Vår strävan är att belasta miljön så lite som möjligt MILJÖPOLICY Vår strävan är att belasta miljön så lite som möjligt För att uppnå detta arbetar vi med ständiga förbättringar och förebygger negativ miljöpåverkan genom att; Uppfylla gällande lagar, förordningar

Läs mer

den nya upplysningstiden

den nya upplysningstiden den nya upplysningstiden Det är dags att släcka glödlampan och byta till bättre alternativ. Vi har koll på vad som gäller och hur mycket du kan spara. Välkommen in! ett bra byte för både plånboken och

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

för en bättre miljö Cramo instant ab 2010

för en bättre miljö Cramo instant ab 2010 för en bättre miljö Cramo Instant AB I de lokaler vi hyr ut är det inte möjligt att styra energiförbrukningen hos våra hyresgäster. Vad vi däremot kan göra för att minska den är att i större utsträckning

Läs mer

VIDA Hållbarhetsrapport 2018

VIDA Hållbarhetsrapport 2018 VIDA Hållbarhetsrapport 2018 Hållbarhetsrapport Vida är Sveriges största privatägda sågverkskoncern med ca 1050 anställda på 18 produktionsanläggningar, varav 9 sågverk, i södra Sverige. Produktionen är

Läs mer

Bokslut. Kvalitet Miljö Arbetsmiljö. REC Indovent AB. Mölndal

Bokslut. Kvalitet Miljö Arbetsmiljö. REC Indovent AB. Mölndal Bokslut Kvalitet Miljö Arbetsmiljö REC Indovent AB Mölndal 29 Kundnöjdhet Kundnöjdhet NKI, Nöjd Kund Index, mäts på en skala -5 där 5 utgör högst betyg. REC Indovent AB låter ett oberoende kundmätningsföretag

Läs mer

Byt till Sverigesolen Producera ditt eget varmvatten! För dig med direktverkande el! AQUASMART

Byt till Sverigesolen Producera ditt eget varmvatten! För dig med direktverkande el! AQUASMART Byt till Sverigesolen Producera ditt eget varmvatten! För dig med direktverkande el! AQUASMART Sverigesolen spar upp till 50% och ger inga koldioxidutsläpp Energin är idag den enskilt största kostnaden

Läs mer

2 UNIT4 Agresso AB Miljöredovisning 2012

2 UNIT4 Agresso AB Miljöredovisning 2012 UNIT4 Agresso AB Miljöredovisning 2012 2 UNIT4 Agresso AB Miljöredovisning 2012 Ord från miljöchefen Våren är här och det har blivit dags att summera UNIT4 Agressos miljöarbete 2012. Just den här våren

Läs mer

Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet

Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet Produktbroschyr Förbättra effektiviteten, transportera mer last och minska miljöpåverkan Lastväxlaren Hiab Multilift XR18SL Pro Future passar perfekt

Läs mer

Därför är din insats för miljön viktig

Därför är din insats för miljön viktig Därför är din insats för miljön viktig Professorn: "Åtgärderna ger större effekt än vad folk tror" Stora klimatförändringar hotar vår planet. Även små förändringar i ens livsstil är ett steg i rätt riktning.

Läs mer

Grön IT policy. Karlstads kommun 2013-09-13

Grön IT policy. Karlstads kommun 2013-09-13 Grön IT policy Karlstads kommun 2013-09-13 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund... 3 1.1 Strategisk plan... 3 1.2 Miljö- och Klimatstrategin... 3 2 Grön IT... 3 2.1 Syfte... 3 2.2 Tillämpning... 4 3 Förutsättningar

Läs mer

HÅLLBARHET HOS GÖTESSONS

HÅLLBARHET HOS GÖTESSONS HÅLLBARHET HOS GÖTESSONS VAD ÄR HÅLLBARHET? Hållbarhet är ett brett begrepp. För de allra fl esta handlar det nog om miljön runt omkring oss, det vill säga vår planet och den natur och de resurser som

Läs mer

Verktygslådan SMART. Miljöutredning 9 punktersprogram Organisation Organisatorisk del: Arkiv Tidpunkt Datum: Deltagare

Verktygslådan SMART. Miljöutredning 9 punktersprogram Organisation Organisatorisk del: Arkiv Tidpunkt Datum: Deltagare Verktygslådan SMART Titel Utgåva Miljöutredning 9 punktersprogram 2012-04-16 Organisation Organisatorisk del: Arkiv Tidpunkt Datum: 2012-05-10 Deltagare Utförare: Pirkko Koistinen Övriga deltagare: 1.

Läs mer

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari.

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari. På www.toptensverige.se och energimyndigheten hittar du bra produkter. * värsta = används många timmar (h) per dag och använder mycket energi (kwh) OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat

Läs mer

Regenber g & Hansson

Regenber g & Hansson Utgåva 1 (1)10 MILJÖPLAN 2006 Regenber g & Hansson Utgåva 1 (2)10 Regenberg & Hansson...1 1. Verksamhetsbeskrivning...3 2. Miljöledning...3 3. Miljöpolicy...5 4. Handlingsplaner...6 5. Inköpsrutiner...8

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer

Nu tjänar alla på att vara. energieffektiva och miljön

Nu tjänar alla på att vara. energieffektiva och miljön Nu tjänar alla på att vara energieffektiva Du, och miljön Vad innebär den nya prismodellen för mig som kund? Under vår, sommar och höst betalar du mindre för fjärrvärmen jämfört med idag och under vintern

Läs mer

Miljökollen. Stiftelsen Nyföretagarcenter Syd En rapport av. Tomas Holm

Miljökollen. Stiftelsen Nyföretagarcenter Syd En rapport av. Tomas Holm Miljökollen En rapport av Stiftelsen Nyföretagarcenter Syd 2017 Tomas Holm tomas@nfcs.se 0735-307251 Kort om Nyföretagarcenter Syd Grundades 1990 Hjälpt tusentals entreprenörer genom åren Stöd och lots

Läs mer

Allmänheten och växthuseffekten 2006

Allmänheten och växthuseffekten 2006 Allmänheten och växthuseffekten Allmänhetens kunskap om och inställning till växthuseffekten, med fokus på egna åtgärder, statliga styrmedel och företagens ansvar Frågorna om allmänhetens kunskaper om

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

MINIFORCE - next generation

MINIFORCE - next generation MINIFORCE - next generation Genom smarta tankar och fullfjädrade mekaniska lösningar har vi skapat det oöverträffade verktyget för anslutning av kabelskor. Minimal handkraft i handtaget ger ett tons tryck

Läs mer

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Våra sju miljömål Universitetssjukhusets sju miljömål gäller under en tre års period. Varje division ska bryta ner dessa

Läs mer