Högskolan i Halmstad Multimedia och visuell kommunikation Övning 2 Adobe Flash, interaktiva knappar inklusive ljud och video

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Högskolan i Halmstad Multimedia och visuell kommunikation Övning 2 Adobe Flash, interaktiva knappar inklusive ljud och video"

Transkript

1 Högskolan i Halmstad Multimedia och visuell kommunikation Övning 2 Adobe Flash, interaktiva knappar inklusive ljud och video Efter övningen förväntas du kunna: Skapa interaktiva knappar för navigation i tidslinjen samt för navigation till en annan URL. Skapa interaktiva knappar för att spela upp video och ljud. 1. Lägg in en bakgrundsbild eller ändra bakgrundsfärg på scenen. Detta kan göras på två sätt: a. Ändra färgen under Stage i Properties. Döp om layer 1 till knappar. b. Rita en fyrkant med rectangle tool (R). Döp lagret till bakgrund och lås det. Skapa ett nytt lager och döp det till knappar. 2. Skapa en knapp: a. Välj Insert New symbol b. I rutan som öppnas, döp symbolen till ShapeTweenBtn. c. Välj Button under Type. Klicka på OK. d. Notera att det i övre vänstra hörnet nu står Scene 1 ShapeTweenBtn. Det innebär att du är inne i din nya knapp. Notera även att tidslinjen ser annorlunda ut än vanligt där står Up, Over, Down och Hit. e. Klicka i framen under Up. Rita en fyrkant. f. Skapa ett nytt lager. I det nya lagret, använd Text Tool (T) och skriv Shape tween ovanpå fyrkanten du nyss ritade. g. Klicka på Scene 1 i övre vänstra hörnet för att återvända till scenen. 3. Upprepa steg 2 och skapa fyra knappar till. Döp dem till FrameBtn (skriv texten Frame i steg f), LinkBtn ( Link ), SoundBtn ( Sound ) och VideoBtn ( Video ). 4. Om du inte har gjort det redan, återvänt till scenen. Ta tag i var och en av knapparna i biblioteket och dra ut dem på scenen (klicka, håll och dra), i lagret knappar. 5. Ge knapparna instansnamn: a. Medan du är på scenen, klicka (en gång) på ShapeTweenBtn. I Properties-panelen, skriv shapetweenbtn där det står <Instance Name>. b. Gör samma sak för de andra knapparna (döp FrameBtn till framebtn, LinkBtn till linkbtn osv.).

2 6. Instansnamnen är vad ActionScript 3.0 använder för att veta vilken symbol du vill lägga till kod på. Eftersom du i följande övningar kommer att lägga på kod på knapparna behöver de därför instansnamn om du inte lägger till kod så behöver du heller inte ange instansnamn. 1. Skapa en ny symbol, ett Movie Clip. Välj själv ett passande namn. 2. När du är inne i ditt nya movie clip ser du att den har en egen tidslinje. Där är det tänkt att du ska skapa en shape tween precis som du gjorde i förra övningen när du lärde dig göra tweens. Kommer du inte ihåg hur man gör, gå till den övningen och repetera. 3. Återvänd till scenen. Dra ut ditt nya movie clip från biblioteket till scenen. Ge den instansnamnet shape (precis som du gjorde med knapparna ovan). 4. Gå in i knappen ShapeTweenBtn. Detta kan du göra på två olika sätt: Dubbelklicka på ShapeTweenBtn på scenen. Ta fram biblioteket (klicka på Library ) om du inte redan har det öppet. Högerklicka på ShapeTweenBtn och välj Edit. 5. Skapa en ny keyframe under Over på båda lagren. Ändra färg på fyrkanten. 6. Klicka på Ctrl + Enter. För muspekaren över ShapeTweenBtn och se att färgen ändras. De fyra olika lägen som knappen har (Up, Over, Down, Hit) är olika stadier för knappen. Over-läget visas alltså när du för muspekaren över knappen. 7. Stäng preview-rutan som öppnades. Nu ska vi göra så att ditt movie clip bara spelas upp efter att du klickat på ShapeTweenBtn. Börja med att återvända till scenen om du inte är där redan. 8. Gå in i ditt movie clip. 9. Skapa ett nytt lager. Döp det till Actions. Högerklicka på frame 1 på actions-lagret, eller markera frame 1 och klicka på F I actionspanelen som visas, skriv stop();. 11. Tryck på Ctrl + Enter för att testa. Nu ska ditt movie clip inte röra på sig alls.

3 12. Återvänd till scenen. Klicka en gång på ShapeTweenBtn för att markera den. Gå in på Code Snippets (välj Code Snippets i menyn på sidan, eller gå in på Window Code Snippets). Välj Event Handlers och dubbelklicka på Mouse Click Event. ActionScript-rutan visas och där ligger nu lite kod. 13. Tryck på Ctrl + Enter. Klicka på ShapeTweenBtn och se vad som händer. Om allt går som det ska så bör det skrivas ut Mouse clicked i Output-rutan (där tidslinjen vanligtvis är). 14. För att få movie clip:et att spelas upp när du trycker på knappen måste du byta ut den kod som står inom { i den funktionen som skapades. Istället för trace("mouse clicked");, skriv shape.play();. I detta fall är shape det instansnamnet du gav ditt movie clip tidigare (se punkt 3 i denna övning). Stämmer allt ska det se ut så här: shapetweenbtn.addeventlistener(mouseevent.click, fl_mouseclickhandler); function fl_mouseclickhandler(event:mouseevent):void { shape.play(); 15. Tryck på Ctrl + Enter och testa knappen igen. Nu ska ditt movie clip spelas upp en gång när du trycker på ShapeTweenBtn. 1. Ibland vill man kontrollera vilken frame som spelas upp det är inte alltid man vill att alla frames ska spelas upp direkt. Du ska nu lära dig navigera mellan frames. 2. När du är på scenen, markera frame 1 på action-lagret och klicka på F9. På en tom rad (förslagsvis högst upp), skriv stop();. 3. På ett nytt lager, skapa en tween av något slag som startar på frame 2 och tar minst 10 frames (om du inte kommer ihåg hur man gör kan du repetera förra övningen). 4. Om du nu klickar på Ctrl + Enter kommer inte din nya tween att spelas upp detta är ju för att du skrev stop(); på frame Markera FrameBtn och (precis som du gjorde tidigare) gå in på Code Snippets Event Handlers Mouse Click Event. ActionScipt-rutan öppnas och ny kod har lagts till. 6. Istället för trace-funktionen, skriv gotoandplay(2);. Stämmer allt ska det se ut så här:

4 framebtn.addeventlistener(mouseevent.click, fl_mouseclickhandler_2); function fl_mouseclickhandler_2(event:mouseevent):void { gotoandplay(2); 7. Tryck på Ctrl + Enter och testa din knapp. Nu ska din nya tween spelas upp när du klickar på knappen. 8. Återvänt till actionpanelen. Byt gotoandplay(2); till gotoandstop(2);. Testa och se vad som är skillnaden. 9. Funktionerna gotoandplay() och gotoandstop() säger till Flash att den ska gå till en viss frame och fortsätta spela upp resterande frames (gotoandplay) eller gå till en viss frame och stanna där (gotoandstop). I fallet ovan går vi till frame nummer Du ska nu göra så att en knapp öppnar en länk i webbläsaren. Markera knappen LinkBtn på scenen och gå till Code Snippets Actions Click to Go to Webpage. 2. Tryck på Ctrl + Enter och testa din knapp. Om allt fungerar som det ska så öppnas Adobes webbsida i webbläsaren. 3. För att öppna en annan sida är det bara att byta ut länken inom i koden. function fl_clicktogotowebpage(event:mouseevent):void { navigatetourl(new URLRequest(" "_blank"); 1. Du ska nu testa på två olika sätt att spela upp ljud på. Börja med att skapa ett nytt lager (i scenen) och döp det till ljud. 2. Importera filen Slide.mp3 till biblioteket (File Import Import to Library ). 3. Markera frame 1 i ljud-lagret. Under sound i Properties välj ditt ljud (det går även bra att dra ljudfilen från biblioteket till scenen). 4. Tryck Ctrl + Enter och hör att ljudet spelas. 5. Radera lagret med ljudet på. 6. Gå in i knappen SoundBtn. Skapa ett nytt lager och döp även detta till ljud. 7. Skapa en ny keyframe under Down. Lägg in ljudet där (på samma sätt som i steg 3). 8. Lägg in en ny frame även på de övriga lagren i knappen (högerklicka Insert Frame).

5 9. Tryck Ctrl + Enter och testa din knapp. Om allt stämmer ska ljudet spelas upp när du klickar på knappen. 10. I steg 2 importerade du ljudet detta är något som är enkelt att göra när man har små filer (som Slide.mp3). Även grafik går alldeles utmärkt att importera på detta sätt. När man använder större filer (som t.ex. längre ljud- och videofiler) är det inte alltid bra att importera dem eftersom Flash-filen blir för stor. Det går att spela upp ljud med ActionScript utan att importera dem, vilken du ska göra i nästa övning nedan. 1. Återvänd till scenen. Skapa ett nytt lager och döp det till ljud. 2. Skapa två nya knappar, döp dem till PlayBtn (glöm inte instansnamn playbtn ) och PauseBtn (instansnamn pausebtn ). Precis som tidigare, rita en fyrkant och skriv en passande text (på ett eget lager) under Up. 3. Gå till actions på frame 1 och klistra in följande: var s:sound = new Sound(new URLRequest("Pale Rider.mp3")); var channel:soundchannel; var musicon:boolean = false; //Adds event listeners playbtn.addeventlistener(mouseevent.click, onsound); pausebtn.addeventlistener(mouseevent.click, offsound); //Plays music function onsound(e:mouseevent):void { if(!musicon) { channel = s.play(); //Stops music function offsound(e:mouseevent):void { channel.stop(); Här är det viktigt att filen Pale Rider.mp3 ligger i samma mapp som din FLA-fil. 4. Vad allt detta innebär är lite för mycket för omfattningen av denna övning, men här är en snabbgenomgång: första delen laddar in ljudet; andra delen lägger till event listeners för när användaren klickar på knapparna; tredje delen är de funktioner som hanterar eventen (när användarna klickar på knapparna), d.v.s. spelar upp eller stoppar ljudet. 5. Om allt fungerar som det ska så bör ljudet spelas upp när du klickar på PlayBtn, och stoppas när du klickar på PauseBtn. 6. Det går även att bara ha en knapp som sköter uppspelandet och pausandet den koden kan du lätt fixa själv genom att gå in på Code Snippets Audio and Video Click to Play/Stop Sound.

6 1. Du ska nu importera en flashvideo och lägga in den i din Flash-fil så att användaren kan titta på den. Gör följande: 2. Skapa ett nytt lager och döp det till video. Gå till Components (knappen under Code Snippets, via Window Components, eller klicka på Ctrl + F7) och lägg till en FLVPlayback, d.v.s. Components Video FLVPlayback (dubbelklicka på FLVPlayback). 3. Ge den instansnamnet vidplayer (i Properties, som vanligt). 4. Gå till actions och klistra in följande: videobtn.addeventlistener(mouseevent.click, vid); //Instance name of video button function vid(e:event):void { vidplayer.source = "scooter.flv"; //Sets video source Här är det viktigt att filen scooter.flv ligger i samma mapp som din FLA-fil. 5. Testa filmen. Många bra tutorials: Ännu fler tutorials: Hur du lägger in en Flash swf-fil på en webbsida (bläddra ner till Display Flash ): Bra e-bok om ActionScript 3.0: Googla

Högskolan i Halmstad Multimedia och visuell kommunikation Övning 1 Adobe Flash, grundfunktioner & interpolering. Efter övningen förväntas du kunna:

Högskolan i Halmstad Multimedia och visuell kommunikation Övning 1 Adobe Flash, grundfunktioner & interpolering. Efter övningen förväntas du kunna: Högskolan i Halmstad Multimedia och visuell kommunikation Övning 1 Adobe Flash, grundfunktioner & interpolering Efter övningen förväntas du kunna: Skillnaden mellan: o Bildrutor och nyckelbildrutor; o

Läs mer

Styra olika typer av objekt som animering, video, ljud och Flashfilm

Styra olika typer av objekt som animering, video, ljud och Flashfilm Grunder och Filmklippsobjekt med animering Vi vill kunna visa olika typer av mediaobjekt i en och samma Flashfilm. Vi börjar med att titta på hur man kan visa och köra en animering samt stoppa och dölja

Läs mer

Du ska nu skapa ett litet program som skriver ut Hello World.

Du ska nu skapa ett litet program som skriver ut Hello World. Tidigare har vi gjort all programmering av ActionScript 3.0 i tidslinjen i Flash. Från och med nu kommer vi dock att ha minst två olika filer för kommande övningar, minst en AS-fil och en FLA-fil. AS Denna

Läs mer

Macromedia. Flash 8 Grundkurs. www.databok.se

Macromedia. Flash 8 Grundkurs. www.databok.se Macromedia Flash 8 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Flash 8...1 Användningsområden...1 Bekanta dig med arbetsytan...2 Scen och tidslinje...3 Lager...3 Bibliotek...4 Verktygsfältet

Läs mer

1. Öppna InteraktivBok.fla och Main.as från förra övningen. 2. Gå till Main.as. Den bör se ut som följer:

1. Öppna InteraktivBok.fla och Main.as från förra övningen. 2. Gå till Main.as. Den bör se ut som följer: I förra övningen skapade du en FLA-fil (InteraktivBok) med ett Movie Clip (HillPage), samt en.as-fil (Main). Nu ska du lägga till interaktion på dessa. 1. Öppna InteraktivBok.fla och Main.as från förra

Läs mer

public class Main extends MovieClip { var hillpage:hillpage; var ifpage:ifpage;

public class Main extends MovieClip { var hillpage:hillpage; var ifpage:ifpage; I förra övningen skapade du ett nytt Movie Clip som du döpte till IfPage och bland annat lade ut lite textrutor på. I den här övningen ska vi med hjälp av det du gjorde i förra övningen skapa ett spel

Läs mer

Beskrivning av bildspel i Flash Description about image game in Flash. Catarina Hedtorp 2008-05-28

Beskrivning av bildspel i Flash Description about image game in Flash. Catarina Hedtorp 2008-05-28 Beskrivning av bildspel i Flash Description about image game in Flash Catarina Hedtorp 2008-05-28 Examensarbete Institution Nr: 072008 EXAMENSARBETE, Grundnivå 1 i Informatik Program Reg nr Omfattning

Läs mer

Macromedia Flash MX 2004

Macromedia Flash MX 2004 Mittuniversitetet ITM Telefon 0771-97 50 00 Erik Öberg Macromedia Flash MX 2004 Visuell kommunikation Detta exemplar tillhör: VT 2005 Laborationskompendium för Macromedia Flash Uppgift 1 Texthanteringen

Läs mer

Flexiboard. Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel

Flexiboard. Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel Flexiboard Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel Förord Denna lathund är enbart ett axplock av allt det material som finns i Flexiboards

Läs mer

Macromedia Flash MX 2004

Macromedia Flash MX 2004 Mittuniversitetet ITM Telefon 0771-97 50 00 Erik Öberg Macromedia Flash MX 2004 Visuell kommunikation Detta exemplar tillhör: VT 2005 Laborationskompendium för Macromedia Flash Publicera Flashfilmer Nu

Läs mer

TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET.

TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET. TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET. Att starta ett nytt projekt När du startar Avid kommer Select Project fönstret upp: Istället för att välja

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik 2 Grunder All vår början bliver svår eller hur det nu brukar heta, och detta är något som gäller även Flash. För den som är ovan vid Flash gäller det säkert extra mycket, då det kan vara knepigt att förstå

Läs mer

Komma igång med Adobe Presenter ver.7

Komma igång med Adobe Presenter ver.7 Komma igång med Adobe Presenter ver.7 (Adobes guide med tillägg av Tove Forslund, Lärcentret 7.2.2009) Adobe Presenter Presenter gör det möjligt att förbättra dina presentationer genom att Banda in eller

Läs mer

Manual Produktion av presentationssynkar med PowerPoint och Producer

Manual Produktion av presentationssynkar med PowerPoint och Producer Centrum för Pedagogik, IKT och Lärande (PIL) Mälardalens högskola Peter Aspengren Tel: 021-103116 Manual Produktion av presentationssynkar med PowerPoint och Producer Gör din presentation Om du inte har

Läs mer

Allta bilder du ritar med verktygen i verktygspanelen eller importerar är grafik.

Allta bilder du ritar med verktygen i verktygspanelen eller importerar är grafik. Lite teori bakom symboler och förekomster Centralt i Flash är begreppen grafik, symboler och förekomster. Allta bilder du ritar med verktygen i verktygspanelen eller importerar är grafik. Symboler kan

Läs mer

På den här övningen ska vi träna på att förflytta en figur med hjälp av piltangenterna.

På den här övningen ska vi träna på att förflytta en figur med hjälp av piltangenterna. På den här övningen ska vi träna på att förflytta en figur med hjälp av piltangenterna. 1. Öppna filerna du förberedde förra veckan (charactercontrol.fla och Main_Character.as). 2. I Main_Character.as,

Läs mer

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor.

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor. Guide till RefWorks För att förenkla hanteringen av referenser och referenslistor finns det flera olika verktyg, s.k. referenshanteringsprogram. Med dem kan du samla, organisera och presentera dina referenser.

Läs mer

Adobe Presenter. Skapad: 2012-04-23

Adobe Presenter. Skapad: 2012-04-23 Adobe Presenter Manualen beskriver hur man skapar en interaktiv film till PowerPoint med tilläggsprogramvaran Adobe Presenter. Mikrofon och webkamera är förutsättningar förutom programvarorna. Skapad:

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

Adobe. Flash CS3. Grundkurs. www.databok.se

Adobe. Flash CS3. Grundkurs. www.databok.se Adobe Flash CS3 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 Utbildningsmaterialet... 1 Övningsfiler och mappar... 2 2 Arbetsytan...3 Starta Flash... 3 Skapa ett nytt dokument... 4 Bekanta

Läs mer

1

1 www.itpedagogeek.se 1 Innehåll INNAN DU KÖR IGÅNG... 3 DET HÄR ÄR KLASSANTECKNINGSBOKEN... 3 ATT SPARA I ONENOTE... 3 MENYERNA... 3 ANTECKNINGSBOK FÖR KLASSEN... 4 STRUKTUR... 4 BYGG UPP DIN KLASSANTECKNINGSBOK...

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

Lathund för appen GoTalk NOW Free

Lathund för appen GoTalk NOW Free Lathund för appen GoTalk NOW Free MENYSIDAN Så här ser menysidan ut. Page Editor trycker man på för att anpassa någon av de tre sidorna. Player startar användarläget. Settings används t ex för att välja

Läs mer

7. PANELEN MONITOR. Tidskodens standardinställning. Du kan ändra visning till enbart bildrutor med menykommandot

7. PANELEN MONITOR. Tidskodens standardinställning. Du kan ändra visning till enbart bildrutor med menykommandot Kent Lindberg Digital VIDEO- REDIGERING med Premiere Elements Del REDIGERA VIDEO 7. Panelen Monitor... 8. Panelen Media... 9. Panelen Tidslinje... 5 0. Effekter... 6. Automatisk exponeringskorrigering...

Läs mer

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp 1. Öppna programmet Imovie 2. Under arkiv - välj NYTT PROJEKT OBS!! Döp det till något bra namn! 3. Nu väljer du vilket tema - välj inget tema och klicka

Läs mer

Macromedia Flash MX 2004

Macromedia Flash MX 2004 Mittuniversitetet ITM Telefon 0771-97 50 00 Erik Öberg Macromedia Flash MX 2004 Visuell kommunikation Detta exemplar tillhör: VT 2005 Innehåll Inledning...0 Startsidan...0 Miljö...0 Verktyg...1 Uppgift

Läs mer

Guide till RefWorks Skapa ett RefWorks-konto Under Citera och referera > RefWorks Hjälp funktioner i RefWorks Help Tutorial Help

Guide till RefWorks Skapa ett RefWorks-konto Under Citera och referera > RefWorks Hjälp funktioner i RefWorks Help Tutorial Help Guide till RefWorks Denna guide beskriver kort hur du kommer igång med RefWorks, hur du importerar referenser till RefWorks, delar dina referenser med andra samt hur du refererar och skapar referenslistor.

Läs mer

Fyrverkerier. Introduktion. Nivå. I det här projektet ska vi skapa ett fyrverkeri över en stad. Activity Checklist.

Fyrverkerier. Introduktion. Nivå. I det här projektet ska vi skapa ett fyrverkeri över en stad. Activity Checklist. Nivå 1 Fyrverkerier All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Läs mer

MACROMEDIA FLASH MX 2004. Vad är egentligen Flash

MACROMEDIA FLASH MX 2004. Vad är egentligen Flash MACROMEDIA FLASH MX 2004 Peter Stenlund, Presens Design Version 2005-04-20 Får endast användas i privat bruk För att få ut det mesta av denna kurs bör du behärska fönster- och filhantering, ordbehandling

Läs mer

Adobe FLASH CS5 GRUNDER

Adobe FLASH CS5 GRUNDER Adobe FLASH CS5 GRUNDER Innehållsförteckning 1 Inledning...5 Adobe Flash Player... 5 Utbildningsmaterialet... 5 2 Arbetsytan...6 Starta programmet och öppna en fil... 6 Starta Flash... 6 Skapa en ny fil...

Läs mer

Hur man skapa en Wiki.

Hur man skapa en Wiki. Hur man skapa en Wiki. Ordet wiki (i t.e.x Wikipedia) kommer från Hawaiian och betyder snabbt. Kortfattat kan man säga att en wik i är en webbplats där alla enkelt kan publicera och redigera material när

Läs mer

3. Hämta och infoga bilder

3. Hämta och infoga bilder Sida 1 av 8 Lektion 1: sida 4 av 4 «Sida 3 av 4 Till kursens framsida 3. Hämta och infoga bilder Nu vet vi ju hur man sätter in text i sin sida. Men hur gör man med bilder? Det är inte svårt alls! Det

Läs mer

Extraövning 1 av 7 For-loops... 2 Lösning till 6:... 3 Extraövning 2 av 7 Ladda in externa SWF... 4 Extraövning 3 av 7 Använda Timer...

Extraövning 1 av 7 For-loops... 2 Lösning till 6:... 3 Extraövning 2 av 7 Ladda in externa SWF... 4 Extraövning 3 av 7 Använda Timer... Extraövning 1 av 7 For-loops... 2 Lösning till 6:... 3 Extraövning 2 av 7 Ladda in externa SWF... 4 Extraövning 3 av 7 Använda Timer... 5 Extraövning 4 av 7 Hoppa... 6 Extraövning 5 av 7 Skjuta... 8 Extraövning

Läs mer

Steg 16 Video Debut video capture Video pad editor Windows 7/8

Steg 16 Video Debut video capture Video pad editor Windows 7/8 Steg 16 Video Debut video capture Video pad editor Windows 7/8 Dec -14 Liljedalsdata Liljedalsdata Steg 16 W78 Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 3, 15. Syftet med denna kurs är att du ska lära dig

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Skapa presentationer med Prezi 1 Introduktion Prezi är ett verktyg för att skapa presentationer, precis som Power Point. Skillnaden är att man i Prezi jobbar med en stor arbetsyta,

Läs mer

3. Redigera i SOM ver 2.0 (SOM = Screencast-o-matic)

3. Redigera i SOM ver 2.0 (SOM = Screencast-o-matic) 3. Redigera i SOM ver 2.0 (SOM = Screencast-o-matic) När du öppnar upp SOM2 kommer du till huvudfönstret och ser alla dina inspelningar (screencasts). Om du spelat in en SOM2-file (screencast) på en annan

Läs mer

Design av interaktiv multimedia. Läs i förväg om det som övningarna kommer att beröra. Träna hemma både före och efter övningarna.

Design av interaktiv multimedia. Läs i förväg om det som övningarna kommer att beröra. Träna hemma både före och efter övningarna. Använd olika lager. Döp lagren! Organisera era bibliotek! Design av interaktiv multimedia Ge era symboler instansnamn för att hitta dem med AS. Nytt för denna kurs: Ingen ActionScript-kod i.fla-filen!

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Så här gör du för att flytta en film från Ping Pong till KI Play

Så här gör du för att flytta en film från Ping Pong till KI Play Så här gör du för att flytta en film från Ping Pong till KI Play Filmer som är publicerade direkt i Ping Pong (i den sk Resursbanken) ska flyttas från Ping Pong till KI Play innan hösten 2017 (KI Play:

Läs mer

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten.

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten. LINGUS32 Handledning Anne Börjesson Introduktion Lingus32 är ett program som främst är avsett att användas för att göra multimedia-baserade språkövningar. Programmet är skrivet för PC. Det finns möjlighet

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Teknisk beskrivning för annonsering i PlayAd s format

Teknisk beskrivning för annonsering i PlayAd s format Teknisk beskrivning för annonsering i PlayAd s format Våra produkter: PlayAd Widescreen PlayAd Widescreen är ett 16:9 displayannonsformat för video på premiumytor där du enkelt kan nå ut med en befintlig

Läs mer

Lathund grundkurs datorutbildning

Lathund grundkurs datorutbildning Lathund grundkurs datorutbildning Innehåll: - Skapa mappar i hemkatalogen samt i gemensam mapp - Spara dokument i hemkatalogen eller i gemensam mapp - Spara bilder från ipaden på datorn - Infoga bilder

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Acrobat Connect Pro samt användning av headset och webbkamera. Skapad: 2009-07-03 Version: 1.1 1 Innehåll Hur startar

Läs mer

Ljud och video på webbsidor

Ljud och video på webbsidor Nivå 3 Ljud och video på webbsidor All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your

Läs mer

Introduktion till After Effects

Introduktion till After Effects Introduktion till After Effects After Effects är ett bildanimeringsprogram, men även ett filmredigeringsprogram. Det finns ett antal fler programutvecklare som gör redigeringsprogram för film, bland annat

Läs mer

Macromedia Flash MX 2004

Macromedia Flash MX 2004 Mittuniversitetet ITM Telefon 0771-97 50 00 Erik Öberg Macromedia Flash MX 2004 Visuell kommunikation Detta exemplar tillhör: VT 2005 Laborationskompendium för Macromedia Flash Inledning Dagens laboration

Läs mer

Hämta via databaser Pröva några olika databaser. Se Hämta referenser från databaser.

Hämta via databaser Pröva några olika databaser. Se Hämta referenser från databaser. RefWorks Miniguide Skapa ett RefWorks-konto 1. Gå till bibliotekets webbplats: www.bibl.liu.se 2. Citera och referera 3. RefWorks 4. Skapa ett konto/logga in 5. Gå till RefWorks login center 6. Sign up

Läs mer

Logga in som gäst eller värd

Logga in som gäst eller värd Logga in som gäst eller värd Logga in i mötesrummet Om du inte gjort några extra inställningar väljer alla deltagare själv namn. Detta gör att du kan delta anonymt. Det som du skriver in när du loggar

Läs mer

Öppna EndNote varje gång när du vill samla referenser till ditt bibliotek.

Öppna EndNote varje gång när du vill samla referenser till ditt bibliotek. 1. Skapa ett EndNote-bibliotek Börja med att öppna EndNote och skapa ett bibliotek (Reference Library). Det gör du under File / New. Namnge ditt bibliotek och välj var på datorn du vill spara det. Nu kan

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR

Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR Del 4 BILDER OCH TABELLER 0. Arbeta med bilder... 9. Redigera bilder... 96. Klickbara bilder/imagemaps... 0. Tabeller... 04 4. Skapa

Läs mer

// //Constructor public function Main_Playground() { init(); }

// //Constructor public function Main_Playground() { init(); } Den här övningen kommer även den att beröra kontroll av figurer med piltangenter, men denna gång ska vi träna på att plocka upp och släppa objekt, samt hantera kollisioner. 1. Öppna filerna du förberedde

Läs mer

Hur du installerar och konfigurerar Adobe Media Live Encoder för HD-sändning

Hur du installerar och konfigurerar Adobe Media Live Encoder för HD-sändning Hur du installerar och konfigurerar Adobe Media Live Encoder för HD-sändning Adobe Media Live Encoder nedladdning: Steg 1 Gå till https://get.adobe.com/flashplayer/ Klicka på Download -knappen längst ner

Läs mer

Hur du sänder i HD 720p med FMLE på cams.com

Hur du sänder i HD 720p med FMLE på cams.com Hur du sänder i HD 720p med FMLE på cams.com Nu när FMLE är konfigurerat är du redo att sända i HD på cams.com. Följ instruktionerna nedan för att sända i HD: Steg 1 Gå till https://models.streamray.com

Läs mer

En förladdare fångar användarens uppmärksamhet under tiden huvudfilmen laddas. Använd din kreativitet när du formger en förladdare och använd sedan

En förladdare fångar användarens uppmärksamhet under tiden huvudfilmen laddas. Använd din kreativitet när du formger en förladdare och använd sedan En förladdare fångar användarens uppmärksamhet under tiden huvudfilmen laddas. Använd din kreativitet när du formger en förladdare och använd sedan ActionScript för att sätta den i arbete. 10 Ladda och

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

Leta också reda på gratisprogrammen Audacity - för att spela in ljud och Gimp - för att skapa bilder.

Leta också reda på gratisprogrammen Audacity - för att spela in ljud och Gimp - för att skapa bilder. 4D SKOLAN på Datorn I Utbildningens webbplats har en handledning med cirka 160 bilder att klicka sig igenom för att skapa ett läppsynkat huvud med hjälp av det avancerade 3D programmet BLEN- DER. Det här

Läs mer

RACCOON DEVELOPMENT AB

RACCOON DEVELOPMENT AB Sid 1 Överföring av bilder från kamera Så här kommer kamerabilderna in i datorn: Koppla in datasladden som följer med kameran. Det är oftast en s.k. USB-sladd (änden som ska in i datorn ser ut ungefär

Läs mer

Redigera forskarprofil i EpiServer

Redigera forskarprofil i EpiServer Redigera forskarprofil i EpiServer Innehåll Logga in... 2 Navigera... 3 Favoriter... 3 Redigera innehåll på sidan... 4 Namn... 4 Signatur... 4 Är forskarstuderande... 4 Mina doktorander... 4 Visa mina

Läs mer

När du startat programmet dyker Select Project fönstret upp:

När du startat programmet dyker Select Project fönstret upp: TUTORIAL 1 GRUNDER I FILSYSTEM, GRÄNSSNITT OCH KLIPPNING ATT STARTA AVID OCH VÄLJA ETT PROJEKT. Starta Avid Starta Avid genom att dubbelklicka på dess ikon. Den ser ut så här: PC På skolans datorer hittar

Läs mer

I.site Webbsidesverktyg handledning

I.site Webbsidesverktyg handledning I.site Webbsidesverktyg handledning Ingela Ek IT-pedagogisk utveckling Barn- och ungdomsförvaltningen Botkyrka kommun Senast uppdaterad 2007 Välkommen som webbredaktör till Botkyrka kommuns hemsidor Logga

Läs mer

Materialspecifikationer

Materialspecifikationer HD SYDSVENSKAN CITY NÄRA H I T TA H E M. S E MERAJOBB.SE Materialspecifikationer webb 2015 www.hdsydsvenskan.se Standardformat Panoramabanner Storlek: 980x240 px Enhet: Dator / Läsplatta Video / ljud:

Läs mer

Spara tid med funktionsmakron

Spara tid med funktionsmakron Spara tid med funktionsmakron Trött på att saker tar tid i Photoshop? Vi visar allt du behöver veta för att effektivisera din bildbehandling. text Anders jensen Om Anders Jensen Anders är lärare på Moderskeppet.se,

Läs mer

Ladda ned appen Plickers till din surfplatta eller mobiltelefon och logga in med samma konto som du skapade ovan. Appen är gratis.

Ladda ned appen Plickers till din surfplatta eller mobiltelefon och logga in med samma konto som du skapade ovan. Appen är gratis. Manual Plickers Plickers är ett responsverktyg och ett baskonto är gratis att använda. Eleverna behöver inte några egna enheter för att kunna lämna sina svar, bara varsitt personligt kort med en skanningsbar

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN

Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN Del SKAPA DIN WEBBPLATS MED HTML. Öppna ett HTML-dokument... 8 6. HTML grundkod... 9 7. Färger... 0 8. Textformatering... 9. Listor... 0 0. Bilder.... Bakgrundsbilder...

Läs mer

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor.

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

Book Creator App för Ipad

Book Creator App för Ipad Book Creator App för Ipad Book Creator är en enkel App för den som snabbt vill sätta ihop en interaktiv bok med text, ljud, bild och video. Här på Sjöhistoriska arbetar vi med Appen Book Creator på ipad-plattor,

Läs mer

LADDA UPP EN PDF-FIL OCH LÄNKA TILL DEN I DIN ARTIKELTEXT

LADDA UPP EN PDF-FIL OCH LÄNKA TILL DEN I DIN ARTIKELTEXT Joomla Guide 2.5.11 LÄNKAR LADDA UPP EN PDF & LÄNKA TILL I ARTIKEL Sida 1 av 11 LADDA UPP EN PDF-FIL OCH LÄNKA TILL DEN I DIN ARTIKELTEXT I denna guide får du lära dig att: Ladda upp ett PDF dokument på

Läs mer

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna)

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Hotspot skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

Visa/Dolj knappar i Webeditor 8

Visa/Dolj knappar i Webeditor 8 Supportdokument Visa/Dolj knappar i Webeditor 8 Synpunkter, felaktigheter, önskemål etc. för dokumentet meddelas Fil: VisaDölj knappar i Webeditor 8.docx Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 2. Skapa ett

Läs mer

Digitalisering av C-Kassetter

Digitalisering av C-Kassetter Digitalisering av C-Kassetter 1. Koppla på TEAC AD-RW900 spelaren genom att trycka på POWERknappen, ett ljus antänds i spelarens skärm. 2. Välj sedan rätt inbandningskälla från Teac spelaren. Tryck på

Läs mer

Mappar och filer för webbsidor

Mappar och filer för webbsidor Mappar och filer för webbsidor I de4a dokument illustreras det hur du kan arbeta med mappar och filer, då du skapar webbsidor och ska publicera dem för uppgi=erna. Det visas också hur du skickar in redovisningar

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en dator/pc

Läs mer

Lathund för publicering i KI Commons wikitjänst

Lathund för publicering i KI Commons wikitjänst 1 Lathund för publicering i KI Commons wikitjänst (juni 2013) Skapa ett konto 1. Gå till webbplatsen: http://www.kicommons.wikispaces.net/ och klicka på Join längst upp till höger i webbläsarfönstret.

Läs mer

Guide till användande av interaktiv bok på Mac

Guide till användande av interaktiv bok på Mac Guide till användande av interaktiv bok på Mac Logga in på N& K Läromedel 1. Öppna N&K Läromedel på din PC och logga in med samma uppgifter som till www.nok.se/loggain. Ladda ner en bok Du är nu i Biblioteket.

Läs mer

Pagineringsgadget... 26 Ordlista... 27 Scen... 27 Spellista... 27 Slide... 27 Mall... 27 Innehållselement... 27 Gadget... 27

Pagineringsgadget... 26 Ordlista... 27 Scen... 27 Spellista... 27 Slide... 27 Mall... 27 Innehållselement... 27 Gadget... 27 Innehåll Interactive Scene 2.0... 4 Redaktörsmanual... 4 Översikt... 5 Redigeravy... 5 Verktygsfält... 7 Arbetsyta... 8 Egenskaper... 9 Tidslinje... 10 Arbeta med Interactive Scene... 11 Scener... 11 Spellistor...

Läs mer

MANUAL CELLIP SOFTPHONE

MANUAL CELLIP SOFTPHONE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 1 Funktioner... 2 1. Starta Cellip Softphone... 2 2. Logga in... 2 3. Ringa med Cellip Softphone... 2 4. Dolt nummer... 3 5. Svara i Cellip Softphone... 3 6.

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Mitt hus och jag steg för steg instruktioner

Mitt hus och jag steg för steg instruktioner Mitt hus och jag steg för steg instruktioner Till den här uppgiften behöver du ett foto på dig själv, ditt hus, en karta och en huvudlös figur. Se till att alla bilder ligger på samma ställe på din dator

Läs mer

Softphone. Funktioner

Softphone. Funktioner Softphone Funktioner Starta Cellip softphone Beroende på vilka val av genvägar du gjorde vid installationen kan du starta din Cellip Softphone på olika sätt. Du kan alltid välja den i Startmenyn, under

Läs mer

Guide till EndNote X9

Guide till EndNote X9 Guide till EndNote X9 OBS: I denna guide utgår vi från Windows 10 med MS Word 2016. Vissa funktioner i EndNote och MS Word på macos kan fungera lite annorlunda. 1. Skapa ett EndNote bibliotek 1. Öppna

Läs mer

Projektfönstret I projektfönstret finns tidlinjen samt de olika spår som ditt projekt innehåller. Det är här du redigerar och arrangerar ljudklippen.

Projektfönstret I projektfönstret finns tidlinjen samt de olika spår som ditt projekt innehåller. Det är här du redigerar och arrangerar ljudklippen. Soundtrack Pro Syftet med denna övning är att du ska få en förståelse för hur verktyget Soundtrack Pro är uppbyggt och fungerar. Vi kommer att gå igenom de grundläggande funktionerna och ett enkelt arbetsflöde

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7

Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7 Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7 Starta inspelningen... 2 Ljud... 2 Initiera inspelningen... 3 Under inspelningen... 3 Stressa inte att komma igång... 3 Presentera dig... 3 Ögonkontakt

Läs mer

När appen startar så gör den det på en särskild sida som du bestämt ska vara Hem-sida. Du kan ändra det under Inställningar och Spara sida som Hem.

När appen startar så gör den det på en särskild sida som du bestämt ska vara Hem-sida. Du kan ändra det under Inställningar och Spara sida som Hem. Chatable Denna snabbguide går igenom det du behöver kunna för att komma igång med appen Chatable. För dig som fått appen som ett förskrivet hjälpmedel från Region Skåne finns möjlighet att få vidare utbildning

Läs mer

Manual

Manual Manual www.jur.lu.se Innehållsförteckning Logga in 1 Skapa en ny sida 2 Sidinställningar 3 Spara sidan 5 Skapa undersidor 6 Redigera en befintlig sida 7 Länk i löpande text 7 En mejladress som länk 8 Skapa

Läs mer

Hämta via databaser Se Hämta referenser från databaser.

Hämta via databaser Se Hämta referenser från databaser. Guide till RefWorks Denna guide beskriver kort hur du kommer igång med RefWorks, hur du importerar referenser till RefWorks, delar dina referenser med andra samt hur du refererar och skapar referenslistor.

Läs mer

Materialspecifikation för alla Portalens mässajter

Materialspecifikation för alla Portalens mässajter Materialspecifikation för alla Portalens mässajter BADRUMSPORTALEN BYGGPORTALEN ENERGIPORTALEN GOLVPORTALEN KÖKSPORTALEN POOLPORTALEN SOVRUMSPORTALEN TRÄDGÅRDSPORTALEN VILLAPORTALEN Annonsplatser på STARTSIDAN

Läs mer

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

USB styrt DMX gränssnitt

USB styrt DMX gränssnitt USB styrt DMX gränssnitt Inledning...2 DMX bibliotek...3 Programmering av kanalerna...7 Skapa en show...11 Inledning DMX LightPlayer är mycket enkel att använda. Inför en existerande fixtur eller skapa

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. PowerPoint Grunder

INSPIRA. Microsoft. PowerPoint Grunder INSPIRA Microsoft PowerPoint Grunder Del. ClipArt och bilder 78 6. Diagram 87 7. Organisationsschema 98 8. Tabeller 0 9. Bildspel 0. Praktiska övningar 6 CLIPART OCH BILDER CLIPART OCH BILDER Infoga ClipArt

Läs mer

GoTalk NOW. Liten lathund hur du redigerar i appen.

GoTalk NOW. Liten lathund hur du redigerar i appen. GoTalk NOW Liten lathund hur du redigerar i appen. Sidhänvisning Sida Skapa ny bok 1 Säkerhetskopiera bok/hämta bok från Dropbox 3 Menyraden 6 Lägga till ny sida 9 Snabbredigering av ny sida 12 Keyboard

Läs mer

Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor

Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor Hjälpguide för att använda Wordpress och Nya Expeditionsresor.se 2014-08-10 Innehållsförteckning Logga in till Wordpress-panelen... 3 Skapa bildspel... 4 Färgkoder...

Läs mer

Digitalisering av LP-skivor Apparater: Stanton T62 skivspelare, datorns centralenhet Program: MAGIX Audio Cleaning Lab 2013

Digitalisering av LP-skivor Apparater: Stanton T62 skivspelare, datorns centralenhet Program: MAGIX Audio Cleaning Lab 2013 Digitalisering av LP-skivor Apparater: Stanton T62 skivspelare, datorns centralenhet Program: MAGIX Audio Cleaning Lab 2013 Stanton T.62 LP-Skivspelarens överblick: 1. Skivmatta 2. Center 3. Huvudavbrytare

Läs mer

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida Redaktörens Lathund för Glokala Glokala Folkhögskolan www.glokala.se Hej och välkommen till redaktörens lathund! Detta är en snabbguide för dig som har behörigheter att skapa och uppdatera sidor på Glokalas

Läs mer

Lab 5: ASP.NET 4.5 Site Navigation

Lab 5: ASP.NET 4.5 Site Navigation Lab 5: ASP.NET 4.5 Site Navigation Enkel navigering är en viktig del av en modern webbapplikation. Eftersom en stor del av utvecklingstiden för en site används för att bygga menyer, trädstrukturer och

Läs mer