Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan?"

Transkript

1 Sida 1 av 7 Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan? Hur beskriva mediemarknaden? För att kunna analysera public service-bolagens påverkan på mediemarknaden måste vi först identifiera vilka områden som mediemarknaden omfattar. Den svenska mediemarknaden är under stark förändring och gränserna mellan de traditionella medieslagen suddas ut allt mer. En traditionell indelning efter exempelvis olika medieformer (radio, tv, tidningar och böcker) och plattformar (marknät, kabel, satellit, internet och tryckt press) skulle därför bli för smal och inte helt relevant. En indelning efter bara typ av innehåll, exempelvis nyheter, skulle inte heller fånga upp alla delar av marknaden. Vi har därför valt att beskriva och analysera mediemarknaden utifrån en övergripande modell av hur medieinnehåll kan skapas, distribueras och konsumeras. Varje steg kan ses som ett eget område, men kan också behöva delas in ytterligare i olika delområden för att bättre kunna beskriva och analysera de olika aktörernas marknadsposition och hur de påverkas av public service-bolagens verksamhet. Vi använder följande övergripande struktur: Rättigheter Produktion Mediebolag Distribution Konsumenter I vår kommande rapport kommer vi att beskriva respektive steg i processen utifrån ett antal aspekter, som marknad/aktörer, ekonomi (marknadsandelar), förflyttningar mellan medieslagen, teknik, innehåll, konsumtion, distribution samt eventuellt andra specifika aspekter inom området. Rättigheter: Det finns olika typer av rättigheter som har betydelse inom medieområdet, exempelvis sport-, program-, format- och musikrättigheter. Produktion: Här avses olika typer av produktion för exempelvis radio, rörlig bild och text. Produktionen kan ske inom företaget (egenproduktion) eller köpas in (extern produktion). Innehållet i produktionen kan exempelvis vara nyheter, musik, sport eller reklam. Mediebolag: Begreppet är brett och omfattar de företag som publicerar olika slags innehåll (produktioner), exempelvis radio-, tv- och tidningsföretag. För att kunna beskriva denna del och även visa på olika aktörers andelar av och påverkan på marknaden, avser vi bryta ner den i olika delområden. Distribution: Här avses på vilka sätt och på vilka plattformar som material kan distribueras och vilka aktörer som verkar där. Konsumenter: Av intresse här är bland annat hur mycket tid och pengar konsumenten spenderar på att ta emot innehåll, på vilket sätt och med vilken teknisk utrustning de tar emot innehållet samt konsumenternas rörlighet.

2 Sida 2 av 7 Fyra frågor till er som är aktörer inom mediemarknaden 1. I vilken eller vilka områden av marknaden, indelad enligt strukturen ovan, verkar ni? SVAR: Produktion: Svenska Dagbladet producerar journalistiskt innehåll i form av artiklar (text), stillbild, rörlig bild och ljud. Huvudengangemant ligger inom text och stillbild. Mediebolag: Vi verkar på en marknad och är kommersiella i den meningen att företaget måste gå med vinst av egen kraft. Distribution: Vårt innehåll distribueras via en papperstidning 7 dagar i veckan (samt digital e-tidning), och en webbplats (SvD:se, mobil.svd.se) där vi ständigt uppdaterar nyhetsläget. 2. Påverkas ni av public service-bolagens verksamhet och på vilket sätt inom respektive område enligt strukturen ovan? Påverkan kan avse t.ex. konkurrenssituationen och marknadens utveckling i stort. Av intresse är därför både positiv och negativ påverkan. Försök att vara så konkret som möjligt, gärna med egna exempel på verksamheter och vilket eller vilka av public servicebolagen som det gäller. Om ni har gjort några beräkningar får ni gärna bifoga dem till ert svar. SVAR: Konkurrenssituationen på mediemarknaden har sannolikt aldrig varit så tuff som nu. I den digitala världen har spelplanen förändrats dramatiskt och de traditionella tidningsföretagen konkurrerar inte bara med varandra utan även med public service, Google (annonspengar, och användarnas tid) Facebook (annonspengar och användarnas tid). Eftersom tidningarnas digitala affärsmodell är skör förlitar vi oss på digitala annonsintäkter, även om många av oss börjat jobba aktivt med digitala prenumerationer och där växer intäkterna även om det är från väldigt låga nivåer. Våra sajter blir då ofta beskyllda för att vara tungladdade och innehålla för mycket annonser. Detta är en klar konkurrensfördel för Public service som kan bygga annonsfria tjänster med mycket snabba laddningstider, och rena redaktionella miljöer. Såväl SR som SVT har utformat sina respektive digitala nyhetstjänster ( och ( med texter, stillbilder, video/rörlig bild och ljud. Trots att deras respektive grunduppdrag är ljud (SR) och rörlig bild/tv (SVT) är deras nyhetssajter förvillande lika de kommersiella tidningarnas sajter med texter och stillbilder dock utan annonser vilket gör konkurrenssituationen mellan public service och de kommersiella medierna snedvriden.

3 Sida 3 av 7 3. Påverkas ni i högre grad av andra aktörer än public service-bolagen, positivt eller negativt? Nämn gärna vilka och på vilket sätt. SVAR: I den digitala omställning som sker i samhället i stort påverkas alla gamla och mogna branscher av nya teknikdrivna bolag. Google och Facebook är två exempel på företag som inte har någon gammal ryggsäck i form av kultur och äldre it-struktur som är byggd för den mogna affären. Det finns även svenska exempel på online-bolag som helt kan fokusera på den nya affären och som byggt sina it-plattformar efter nya moderna arbetssätt, till exempel Nyheter 24 och Omni. För public service-företagen som finansieras via anslag/licenser och som på flera år sikt vet hur mycket pengar de kan använda (utan att förhålla sig till en marknad) är det naturligtvis enklare att prioritera de stora teknikomställningar som krävs för att klara strukturomvandligen. 4. Vilken betydelse och roll bedömer ni att public service-bolagen har i den pågående förändringen av mediemarknaden? Exempelvis om bolagen, tillsammans eller var och en för sig, är drivande av utvecklingen åt något visst håll eller om marknadspositionerna håller på att förändras och på vilket sätt. Nämn gärna exempel på förändringar som skett eller kan tänkas ske över tid och vilket/vilka av public service-bolagen ni avser. SVAR: Min uppfattning är att Sveriges Radio efter en tidigare debatt mot bland andra Tidningsutgivarna backat litet i hur de prioriterar sin digitala utveckling och vilka tjänster de lanserar och hur materialet presenteras på deras webb- och mobilsajter. Istället för att satsa på text och bild i sina webb- och mobiltjänster (vilket inte alls är deras huvuduppdrag) lägger de nu mer fokus på ljud. Deras nya poddsatsning är ett exempel på det. Det tycker jag är bra och det främjar konkurrensen inom ljudmediet där ju även flera kommersiella tidningsföretag gjort en del satsningar. Kvaliteten i SR:s produktioner kan här verka positivt och inspirerande för andra och på sikt leda till bättre journalistik för användarna. Samtidigt ger den en möjlighet till sund konkurrens bland tidningarna som kan lägga mer fokus på text och bild vilket är vår journalistiska kärna. SVT upplever jag som mer aggressivt i den meningen att de lanserar tjänster som direkt konkurrerar med tidningarnas digitala tjänster (SVT:s nyhetsapp för mobilen tex). En snabb koll på svt.se/nyheter kl 11 måndagen den 24/11 visar att över hälften av puffarna på startsidan inte innehåller något tv-material utan endast är text och stillbild. Dvs rewrites från andra medier (företrädesvis kommersiella tidningar, lokala eller riks), byrånyheter från TT eller Reuters, AFP, AP. Flera av artiklarna är endast bildspel (stillbilder). Svar på dessa frågor skickas till uppdrag@mrtv.se senast den 9 december Tack för era synpunkter.

4 Del 2 handlar om systemet med förhandsprövning, se nästa sida. Sida 4 av 7

5 Sida 5 av 7 Del 2. Vad anser ni om systemet med förhandsprövning av nya tjänster? Systemet med förhandsprövning Systemet med förhandsprövning av nya tjänster har funnits sedan Nya permanenta programtjänster eller andra tjänster av större betydelse inom ramen för kärnverksamheten och den kompletterande verksamheten som public service-bolagen vill lansera ska anmälas till regeringen för godkännande. Myndigheten för radio och tv ska efter prövning yttra sig över anmälan. Förhandsprövningen regleras i respektive anslagsvillkor för public servicebolagen och i ett särskilt uppdrag till myndigheten. Från och med den 1 januari 2014 gäller att anmälan till förhandsprövning inte behöver göras beträffande verksamhet som pågår i högst 12 månader, om tjänsten är begränsad geografiskt eller i fråga om publik och inte heller om avsikten med tjänsten är att få erfarenheter av och kunskaper om en ny teknik eller innovativ tjänst. Prövningarna ska innefatta såväl tjänstens allmänna värde, dvs. hur och i vilken mån tjänsten bidrar till att det aktuella företaget uppfyller sitt uppdrag i allmänhetens tjänst, som dess marknadspåverkan. Kärnverksamheten omfattar att producera och sända radio-och tv-program till allmänheten och ska tillgängliggöras på olika plattformar. Utbudet ska utformas på ett sådant sätt att så många som möjligt kan tillgodogöra sig programmen. Programföretagen ska iaktta försiktighet när det gäller satsningar på oprövad teknik och teknik som inte alla lyssnare och tittare har tillgång till. Kompletterande tjänster avser verksamheten att utveckla och stödja kärnverksamheten och förbättra möjligheterna för allmänheten att tillgodogöra sig denna, exempelvis tillgängliggörande av extramaterial samt text och bild kopplade till programmen. En bakgrund till anmälningskravet och förhandsprövningen är Europeiska kommissionens meddelande om tillämpningen av reglerna om statsstöd på området radio och tv i allmänhetens tjänst. 1 I en skrivelse i maj 2014 anförde kommissionen att det verkar finnas skäl för Sverige att redovisa hur public service-uppdraget såsom definierat uppfyller kraven i meddelandet och hur uppdraget tolkas med avseende på s.k. väsentliga nya tjänster. I ett svar i juni 2014 hänvisar regeringen bland annat till de nu aktuella uppdragen som tilldelats Myndigheten för radio och tv. 2 Myndighetens uppdrag Någon ny tjänst har inte anmälts sedan kravet på anmälan infördes i programföretagens anslagsvillkor. Myndigheten har mot den bakgrunden fått i uppdrag att se över systemet med förhandsprövning och undersöka om det finns behov av att skärpa kravet på anmälan av nya tjänster och, om det är motiverat, föreslå förändringar. I anledning av detta uppdrag önskar vi att ni ger era synpunkter på systemet med förhandsprövning, se nästa sida. 1 Kommissionens meddelande: EUT C 257, , s. 1 14, 2 Skrivelse från kommissionen: SA (2014/E) och skrivelse från regeringen: N2014/2301/MK

6 Sida 6 av 7 Två frågor om systemet med förhandsprövning Systemet med förhandsprövning har funnits sedan 201O men hittills har inga tjänster anmälts och därför inte heller prövats. Public service-bolagen har således bedömt att de inte startat några nya tjänster som omfattas av systemet med förhandsprövning. 1. Anser ni att någon/några tjänster borde ha anmälts till förhandsprövning? Om ni svarar ja, ange vilken/vilka tjänster från respektive public service-bolag som ni avser. Ange då också om ni anser att tjänsten/tjänsterna ni påverkat er verksamhet och i sådant fall på vilket sätt. SVAR: SVT:s nyhetsapplikation för mobil borde definitivt ha förhandsprövats. Tjänsten är en kopia av de kommersiella tidningsföretagens nyhetsapplikationer med liknande puffar på startsidan, texter, bilder, rubriker. Dessutom slår tjänsten hårt mot lokala tidningsmedier eftersom den även listar lokala nyheter. Eftersom applikationen är helt annonsfri och på alla sätt liknar tidningsföretagens tjänster, såväl lokalt som riks, blir konkurrensen väldigt snedvriden 2. Bör systemet med förhandsprövning förändras och på vilket sätt? Vid en förändring av systemet måste både statsstödsbestämmelserna och bestämmelserna i yttrandefrihetsgrundlagen om bland annat redaktionellt oberoende beaktas. SVAR: Ett tillägg om tjänsten snedvrider konkurrensen på den fria mediamarknaden bör den prövas vore önskvärt. Svar på dessa frågor skickas till uppdrag@mrtv.se senast den 9 december Lämna gärna uppgift om en kontaktperson som vi kan återkomma till om vi har ytterligare frågor. Tack för era synpunkter. Kontaktuppgifter Om ni har några frågor är ni välkomna att kontakta Eva Bengtsson Åström (projektledare) eva.bengtsson@mrtv.se Telefon: Registrator uppdrag@mrtv.se Växel:

7 Sida 7 av 7

Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan?

Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan? Sida 1 av 6 Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan? Hur beskriva mediemarknaden? För att kunna analysera public service-bolagens påverkan på mediemarknaden

Läs mer

Undersökning: Konkurrensen från public service

Undersökning: Konkurrensen från public service Undersökning: Konkurrensen från public service Bakgrund Sammanlagt har 62 personer svarat på frågorna. Undersökningen har utförts av Alstra. Undersökningen genomfördes mellan 19 januari till 16 februari

Läs mer

Myndigheten för radio och tv:s regeringsuppdrag att analysera public service och mediemarknaden

Myndigheten för radio och tv:s regeringsuppdrag att analysera public service och mediemarknaden Myndigheten för radio och tv:s regeringsuppdrag att analysera public service och mediemarknaden Svenska Tidningsutgivareföreningen (TU) har getts tillfälle att yttra sig över de frågor som Myndigheten

Läs mer

DEN SVENSKA MEDIEMARKNADEN SVERIGES UTBILDNINGSRADIOS SYNPUNKTER OCH SVAR PÅ MRTV:S REGERINGSUPPDRAG ATT ANALYSERA PUBLIC SERVICE OCH MEDIEMARKNADEN

DEN SVENSKA MEDIEMARKNADEN SVERIGES UTBILDNINGSRADIOS SYNPUNKTER OCH SVAR PÅ MRTV:S REGERINGSUPPDRAG ATT ANALYSERA PUBLIC SERVICE OCH MEDIEMARKNADEN DEN SVENSKA MEDIEMARKNADEN SVERIGES UTBILDNINGSRADIOS SYNPUNKTER OCH SVAR PÅ MRTV:S REGERINGSUPPDRAG ATT ANALYSERA PUBLIC SERVICE OCH MEDIEMARKNADEN INNEHÅLL Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 I VILKEN ELLER

Läs mer

Remissvar Nya villkor för public service (SOU 2012:59)

Remissvar Nya villkor för public service (SOU 2012:59) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2012-10-22 Ku2012/1365/MFI Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Nya villkor för public service (SOU 2012:59) Regeringen beviljar public service

Läs mer

Remissvar på MRTV:s uppdrag om marknadspåverkan och systemet med förhandsprövning

Remissvar på MRTV:s uppdrag om marknadspåverkan och systemet med förhandsprövning 2015-01-12 Remissvar på MRTV:s uppdrag om marknadspåverkan och systemet med förhandsprövning Del 1: Fyra frågor till er som är aktörer inom mediemarknaden MTG välkomnar MRTV:s analys av public service-företagens

Läs mer

Tidningen 8 SIDOR:s möjliga framtid inom ramen för ett public serviceuppdrag

Tidningen 8 SIDOR:s möjliga framtid inom ramen för ett public serviceuppdrag Promemoria 2014-07-15 Ku2014/1282/MFI Kulturdepartementet Enheten för medier, film och idrott Christoffer Lärkner Telefon 08-405 13 50 Tidningen 8 SIDOR:s möjliga framtid inom ramen för ett public serviceuppdrag

Läs mer

Ku2009/1674/MFI (slutligt) Ku2010/2028/SAM (delvis) Sveriges Utbildningsradio AB Stockholm. 1 bilaga

Ku2009/1674/MFI (slutligt) Ku2010/2028/SAM (delvis) Sveriges Utbildningsradio AB Stockholm. 1 bilaga Regeringsbeslut 66 Kulturdepartementet 2010-12-16 Ku2009/1674/MFI (slutligt) Ku2010/2028/SAM (delvis) Sveriges Utbildningsradio AB 113 95 Stockholm Anslagsvillkor för 2011 avseende Sveriges Utbildningsradio

Läs mer

Anslagsvillkor för 2014 avseende Sveriges Television AB

Anslagsvillkor för 2014 avseende Sveriges Television AB Regeringsbeslut 90 Kulturdepartementet 2013-12-19 Ku2013/2292/MFI (delvis) Sveriges Television AB 105 10 Stockholm Ku2013/2310/MFI (delvis) Ku2013/2532/MFI Anslagsvillkor för 2014 avseende Sveriges Television

Läs mer

Skrivelse gällande public service-kommitténs uppdrag

Skrivelse gällande public service-kommitténs uppdrag Skrivelse gällande public service-kommitténs uppdrag Regeringen inbjöd ett stort antal remissinstanser att inkomma med synpunkter på den tidigare medieutredningen. I sammanhanget begärde regeringen särskilt

Läs mer

Myndigheten för radio och TV Att: uppdrag@mrtv.se

Myndigheten för radio och TV Att: uppdrag@mrtv.se Myndigheten för radio och TV Att: uppdrag@mrtv.se Svar gällande Myndigheten för radio och TV:s uppdrag om förhandsprövning av nya tjänster FOX International Channels Nordic (FIC) är en del av 21st Century

Läs mer

Remissvar Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar (2018:50)

Remissvar Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar (2018:50) Ku2018/01387/MF Till: Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM BAUER MEDIA AB SVERIGE T +46 8 450 33 00 Gjörwellsgatan 30, Box 34108 SE-100 26 Stockholm www.bauermedia.se 2018-10-24 Remissvar Ett oberoende

Läs mer

Medielandskapets starka förändring innebär ökad konkurrens för de bolag som redan finns på marknaden.

Medielandskapets starka förändring innebär ökad konkurrens för de bolag som redan finns på marknaden. Svenska Läromedel Norrtullsgatan 6 113 29 Stockholm Myndigheten för radio och tv Box 33 121 25 Stockholm Saken: Utredning om mediemarknaden m.m. Stockholm den 24 juni 2015 Svenska Läromedel får härmed

Läs mer

Slutbetänkandet SOU 2018:50

Slutbetänkandet SOU 2018:50 Stockholm 19 oktober 2018 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Slutbetänkandet SOU 2018:50 Ett oberoende public service för alla, Ku2018/01387/MF Medieföretagens branschorganisation TU Medier i Sverige

Läs mer

Den viktiga balansen mellan offentligt finansierade medier och privatägda

Den viktiga balansen mellan offentligt finansierade medier och privatägda Den viktiga balansen mellan offentligt finansierade medier och privatägda 1 Konkurrens kräver regler 2. Den viktiga balansen Konkurrensen mellan de privatägda medierna och public service har under en lång

Läs mer

Riksorganisationen Unga med Synnedsättning. Sandsborgsvägen 44 A, Enskede. Riksorganisationen Unga med Synnedsättning

Riksorganisationen Unga med Synnedsättning. Sandsborgsvägen 44 A, Enskede. Riksorganisationen Unga med Synnedsättning Enskede 2018 10 03 1(9) Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Från: Nätverket Unga För Tillgänglighet (NUFT) Riksorganisationen Unga med Synnedsättning Sandsborgsvägen 44 A, 122 33 Enskede Kontaktperson:

Läs mer

Remissvar Finansiering av public service för ökad stabilitet,

Remissvar Finansiering av public service för ökad stabilitet, Ku2017/02136/MF Till: Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM BAUER MEDIA AB SVERIGE T +46 8 450 33 00 Gjörwellsgatan 30, Box 34108 SE-100 26 Stockholm www.bauermedia.se 2018-01-10 Remissvar Finansiering

Läs mer

Ku2009/1674/MFI (delvis) Ku2010/2028/SAM Sveriges Television AB Stockholm. 1 bilaga

Ku2009/1674/MFI (delvis) Ku2010/2028/SAM Sveriges Television AB Stockholm. 1 bilaga Regeringsbeslut 65 Kulturdepartementet 2010-12-16 Ku2009/1674/MFI (delvis) Ku2010/2028/SAM (delvis) Sveriges Television AB 105 10 Stockholm Anslagsvillkor för 2011 avseende Sveriges Television AB 1 bilaga

Läs mer

Den parlamentariska public service-kommitténs slutbetänkande Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50)

Den parlamentariska public service-kommitténs slutbetänkande Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50) Till Kulturdepartementet Ku2018/01387/MF Datum Vår referens/våra referenser 20180913 Fredrik Ostrozanszky Den parlamentariska public service-kommitténs slutbetänkande Ett oberoende public service för alla

Läs mer

Betänkandet Ett oberoende public service för alla - nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50) Ku2018/01387 /MF

Betänkandet Ett oberoende public service för alla - nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50) Ku2018/01387 /MF YTTRANDE 2018-10-11 Dnr413/2018 1 (9) Kulhudepartementet ku.remissvar@regeringskansliet.se Betänkandet Ett oberoende public service för alla - nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50) Ku2018/01387

Läs mer

Remissyttrande över "Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar" (SOU 2018:50) dnr Ku2018/01387

Remissyttrande över Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50) dnr Ku2018/01387 Dnr 116/2018 Henrik Götesson Telefon 08-39 91 49 henrik.gotesson@srf.nu 2018-10-10 Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över "Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat

Läs mer

Svaret översänds per post samt med e- post till uppdrag@mrtv.se

Svaret översänds per post samt med e- post till uppdrag@mrtv.se Stockholm den 20 januari 2015 Myndigheten för Radio och TV Box 32, 121 25 Stockholm Svaret översänds per post samt med e- post till uppdrag@mrtv.se Svar på MRTV:s Inbjudan att lämna synpunkter på myndighetens

Läs mer

Gratistidningens förändrade roll. En favorit i det nya medielandskapet 2017

Gratistidningens förändrade roll. En favorit i det nya medielandskapet 2017 Gratistidningens förändrade roll En favorit i det nya medielandskapet 2017 Regionala och lokala medier i Sverige 300 225 150 NÄSTAN 300 GRATISTIDNINGAR 60 % 45 % 30 % Antal titlar Procentandel 75 15 %

Läs mer

SAMMANFATTNING... 3 SVERIGES RADIO ETT NYTT MEDIELANDSKAP KRÄVER NYA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖRÄNDRINGAR SOM BÖR GENOMFÖRAS NU

SAMMANFATTNING... 3 SVERIGES RADIO ETT NYTT MEDIELANDSKAP KRÄVER NYA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖRÄNDRINGAR SOM BÖR GENOMFÖRAS NU SAMMANFATTNING... 3 SVERIGES RADIO ETT NYTT MEDIELANDSKAP KRÄVER NYA FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 1. FÖRÄNDRINGAR SOM BÖR GENOMFÖRAS NU... 4 1.1 Beakta utbudet på webben... 4 1.2 Berwaldhallen... 6 1.3 Beslut

Läs mer

Bildning och tillgänglighet radio och tv i allmänhetens tjänst 2014 2019

Bildning och tillgänglighet radio och tv i allmänhetens tjänst 2014 2019 Konstitutionsutskottets yttrande 2013/14:KU3y Bildning och tillgänglighet radio och tv i allmänhetens tjänst 2014 2019 Till kulturutskottet Kulturutskottet beslutade den 22 oktober 2013 att ge konstitutionsutskottet

Läs mer

Inslagen i Sydnytt fälls. Granskningsnämnden anser att de innebar ett otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

Inslagen i Sydnytt fälls. Granskningsnämnden anser att de innebar ett otillbörligt gynnande av kommersiella intressen. 1/5 BESLUT 2010-09-06 Dnr: 10/00010, 11, 12 och 13 (221,293,512, och 587/10) SAKEN OS i Vancouver 2010, SVT, 2010-02-18 och 2010-02-20 och Sydnytt, SVT1, 2010-05-21, kl. kl, 7.40, 8.10, 8.40 och 9.10,

Läs mer

Nordicom-Sveriges Mediebarometer 2017

Nordicom-Sveriges Mediebarometer 2017 Nordicom-Sveriges Mediebarometer 2017 Mediebarometern Om undersökningen 1979-2017 Huvudresultaten (mediedagen och trender) Lite mer om digitala medier Lite om barn/ungdomar och medieanvändning Lite om

Läs mer

Tidningen NSD och papperstidningens framtid

Tidningen NSD och papperstidningens framtid Stephanie Marklund, Maja Kuoppala och Graça Barata 13 januari 2016 Tidningen NSD och papperstidningens framtid Tidningen NSD håller till i Mediahuset tillsammans med bland annat Kuriren och 24 Norrbotten.

Läs mer

2. Om MRTV:s beskrivning av public service-bolagens marknadspåverkan

2. Om MRTV:s beskrivning av public service-bolagens marknadspåverkan Stockholm den 2 juli 2015 Myndigheten för Radio och TV Box 32, 121 25 Stockholm Svaret översänds per post samt med e- post till uppdrag@mrtv.se Svar på inbjudan att lämna kommentar på rapportutkast angående

Läs mer

MEDIEVANOR & MEDIEFÖRTROENDE

MEDIEVANOR & MEDIEFÖRTROENDE MEDIEVANOR & MEDIEFÖRTROENDE DET PÅGÅENDE SKIFTET FRÅN PAPPER OCH TABLÅ TILL DIGITALA MEDIER Presentation för Utrikesdepartementets kommunikationsavdelning 5 december 2018 ULRIKA ANDERSSON, DOCENT OCH

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET, KOMMISSIONEN OCH EUROPEISKA UTRIKESTJÄNSTEN

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET, KOMMISSIONEN OCH EUROPEISKA UTRIKESTJÄNSTEN EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utrikesfrågor 4.12.2013 2013/2187(INI) FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET, KOMMISSIONEN OCH EUROPEISKA UTRIKESTJÄNSTEN om användning av radio och tv som ett

Läs mer

Com Hem-Boxers synpunkter på public servicekommitténs betänkande Ett oberoende public service för alla (SOU 2018:50)

Com Hem-Boxers synpunkter på public servicekommitténs betänkande Ett oberoende public service för alla (SOU 2018:50) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Diarienummer Ku2018/01387/MF Com Hem-Boxers synpunkter på public servicekommitténs betänkande Ett oberoende public service för alla

Läs mer

Beslut Krav på tillgänglighet av tv-sändningar för personer med funktionsnedsättning

Beslut Krav på tillgänglighet av tv-sändningar för personer med funktionsnedsättning 1/11 Beslut 2011-06-23 Dnr 10/01035 Leverantörer av medietjänster enligt sändlista Krav på tillgänglighet av tv-sändningar för personer med funktionsnedsättning Myndigheten för radio och tv:s beslut 1.

Läs mer

Konkurrensen i Sverige Kapitel 7 TV-marknaden RAPPORT 2018:1

Konkurrensen i Sverige Kapitel 7 TV-marknaden RAPPORT 2018:1 Konkurrensen i Sverige 2018 Kapitel 7 TV-marknaden RAPPORT 2018:1 Utdrag Det här dokumentet innehåller ett utdrag ur Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige (rapportserie 2018:1). Du kan läsa

Läs mer

Medier i Sverige. En faktasamling

Medier i Sverige. En faktasamling Medier i Sverige En faktasamling Medier som tar ansvar TU Medier i Sverige är sedan 1898 de fria mediehusens branschorganisation. I dag representerar vi huvuddelen av landets mediehus, som ger ut nyheter

Läs mer

Ett smalare och vassare public service

Ett smalare och vassare public service Ett smalare och vassare public service Förord Public service har en dominerande ställning på den svenska mediemarknaden. I radio har public service ungefär 80 procent av lyssnandet. Genom Sveriges Radio

Läs mer

Utveckling och påverkan i allmänhetens tjänst

Utveckling och påverkan i allmänhetens tjänst REDOVISNING AV TVÅ REGERINGSUPPDRAG Utveckling och påverkan i allmänhetens tjänst Redovisning av uppdragen att kartlägga hur public servicebolagens verksamheter påverkar mediemarknaden och att se över

Läs mer

Redovisning av tillgänglighet till tv-sändningar i marknätet, via satellit och genom tråd för personer med funktionsnedsättning

Redovisning av tillgänglighet till tv-sändningar i marknätet, via satellit och genom tråd för personer med funktionsnedsättning 2017-07 ver3 Redovisning av tillgänglighet till tv-sändningar i marknätet, via satellit och genom tråd för personer med funktionsnedsättning Blanketten Anmälan skickas med e-post till: registrator@mprt.se

Läs mer

Remiss av betänkandet Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50)

Remiss av betänkandet Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50) Mejl till: ku.remissvar@regeringskansliet.se Stockholm den 19 oktober 2018 Remiss av betänkandet Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50) Ku2018/01387/MF Bonnier

Läs mer

Om rapporten. Direkt effekt 2014 - PostNord

Om rapporten. Direkt effekt 2014 - PostNord Direkt effekt 0 - PostNord Om rapporten Rapporten DR-monitorn 0 bygger på resultaten från en undersökning av svenskarnas attityder till och vanor kring att ta emot reklam i olika kanaler, främst direktreklam

Läs mer

MTG:s svar på Public servicekommitténs betänkande Finansiering av public service (SOU 2017:79)

MTG:s svar på Public servicekommitténs betänkande Finansiering av public service (SOU 2017:79) Till: Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Diarienummer Ku2017/02136/MF MTG:s svar på Public servicekommitténs betänkande Finansiering av public service (SOU 2017:79)

Läs mer

Tillbaka till byskvallret eller hyperlokala medier för demokratins skull?

Tillbaka till byskvallret eller hyperlokala medier för demokratins skull? Tillbaka till byskvallret eller hyperlokala medier för demokratins skull? Gunnar Nygren, Södertörns högskola E-post: gunnar.nygren@sh.se Sara Leckner, Malmö högskola E-post: sara.leckner@mah.se Kris för

Läs mer

Novus undersökning om medieanvändning kring Attentatet i Stockholm

Novus undersökning om medieanvändning kring Attentatet i Stockholm Allmänt rörande undersökningen: Med vägning har vi en god representativitet för landet. Det är dock en mycket kort fältperiod lör-mån, direkt efter attentatet, vilket gör att det är den bilden svenskarna

Läs mer

Vissa frågor om kommersiell radio

Vissa frågor om kommersiell radio MTG Radio remissvar på Ds 2016:23 Vissa frågor om kommersiell radio MTG Radio ( MTG ) har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på DS 2016:23 Vissa frågor om kommersiell radio. Med anledning av

Läs mer

Yttrande 2012-05-04. Post- och telestyrelsen. smp@pts.se

Yttrande 2012-05-04. Post- och telestyrelsen. smp@pts.se myndigheten för radio och tv Yttrande 2012-05-04 Dnr 12/00522 Post- och telestyrelsen smp@pts.se Yttrande över Post- och telestyrelsens samrådsdokument avseende grossistmarknaden för programutsändningstjänster

Läs mer

Förhandsprövning av fyra digitala SVT-tjänster. Mångfaldshotande eller samhällsberikande?

Förhandsprövning av fyra digitala SVT-tjänster. Mångfaldshotande eller samhällsberikande? Förhandsprövning av fyra digitala SVT-tjänster Mångfaldshotande eller samhällsberikande? Tidningsutgivarna 23 november 2015 Författare: Karl Lundvall (projektledare) Cecilia Gustafsson Förhandsprövning

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

UD2018/07645/HI. Utrikesdepartementet. Stockholm 4 juni 2018

UD2018/07645/HI. Utrikesdepartementet. Stockholm 4 juni 2018 UD2018/07645/HI Utrikesdepartementet Stockholm 4 juni 2018 Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Utbildningsradion AB lämnar härmed sitt yttrande gällande reglering för främjande av rättvisa villkor

Läs mer

Kapitel 3 Hur påverkas tidningarnas besöksfrekvens och annonsvolymer?

Kapitel 3 Hur påverkas tidningarnas besöksfrekvens och annonsvolymer? Kapitel 3 Hur påverkas tidningarnas besöksfrekvens och annonsvolymer? Den skärpta konkurrensen förefaller ha fått konsekvenser för utvecklingen av besöks- och annonsvolymerna. Antalet besökare på tidningarnas

Läs mer

JOSEFINE STERNVIK. Ungas nyhetskonsumtion i en föränderlig nyhetsvärld

JOSEFINE STERNVIK. Ungas nyhetskonsumtion i en föränderlig nyhetsvärld Ungas nyhetskonsumtion i en föränderlig nyhetsvärld UNGAS nyhetskonsumtion i en föränderlig nyhetsvärld JOSEFINE STERNVIK N yhetsvanor hos dagens unga har förändrats dramatiskt både om vi jämför med äldres

Läs mer

Kommittédirektiv. Radio och tv i allmänhetens tjänst. Dir. 2016:111. Beslut vid regeringssammanträde den 20 december 2016

Kommittédirektiv. Radio och tv i allmänhetens tjänst. Dir. 2016:111. Beslut vid regeringssammanträde den 20 december 2016 Kommittédirektiv Radio och tv i allmänhetens tjänst Dir. 2016:111 Beslut vid regeringssammanträde den 20 december 2016 Sammanfattning En parlamentarisk kommitté ska analysera villkoren för radio och tv

Läs mer

KUPO/tek Still Viveca(UKM) 27.10.2015 OFFENTLIG Kommissionens konsultation slutar 16.11.2015

KUPO/tek Still Viveca(UKM) 27.10.2015 OFFENTLIG Kommissionens konsultation slutar 16.11.2015 Undervisnings- och kulturministeriet PROMEMORIA OKM2015-00185 KUPO/tek Still Viveca(UKM) 27.10.2015 OFFENTLIG Kommissionens konsultation slutar 16.11.2015 Ärende Kommissionens offentliga konsultation om

Läs mer

Medier Fakta i korthet

Medier Fakta i korthet Jag vill ha fler syntolkade filmer, tv-program och teaterföreställningar. Delar av dessa skulle kunna förinspelas och läggas i en molntjänst som jag kommer åt med valfritt hjälpmedel, exempelvis en daisyspelare

Läs mer

Journalistikens förutsättningar i en digital värld

Journalistikens förutsättningar i en digital värld Journalistikens förutsättningar i en digital värld Det senaste året har många medieföretag varslat anställda och skurit ned i sina verksamheter. Samtidigt konsumerar allt fler journalistik på en mängd

Läs mer

Motion till riksdagen 2013/14:C344 lh av Johan Linander och Per-Ingvar Johnsson (C) Presstöd till hög- och medelfrekventa dagstidningar

Motion till riksdagen 2013/14:C344 lh av Johan Linander och Per-Ingvar Johnsson (C) Presstöd till hög- och medelfrekventa dagstidningar NUMMER DELAD [ ] Enskild motion Motion till riksdagen 2013/14:C344 lh av Johan Linander och Per-Ingvar Johnsson (C) Presstöd till hög- och medelfrekventa dagstidningar Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen

Läs mer

Yttrande över public service-kommitténs slutbetänkande Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50)

Yttrande över public service-kommitténs slutbetänkande Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50) 1/6 2018-10-19 Dnr 18/02316 Kulturdepartementet Enheten för medier och film ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över public service-kommitténs slutbetänkande Ett oberoende public service för alla

Läs mer

Myndigheten för radio och tv uppdrag@mrtv.se. Stockholm 2015-06-24

Myndigheten för radio och tv uppdrag@mrtv.se. Stockholm 2015-06-24 Myndigheten för radio och tv uppdrag@mrtv.se Sveriges Television AB Säte: Stockholm KH-3T-012 Org. nr: 556 033-4285 Plusgiro: 154749-6 Bankgiro: 5555-0594 www.svt.se Stockholm 2015-06-24 Sveriges Television

Läs mer

6 Riktlinjer för kommande tillståndsperiod

6 Riktlinjer för kommande tillståndsperiod 6 Riktlinjer för kommande tillståndsperiod I detta kapitel redogör vi för de slutsatser om svensk public serviceradio och TV som enligt vår uppfattning bör dras mot bakgrund av situationen på mediemarknaden

Läs mer

Hur påverkas tidningarna av public servicebolagens. satsningar?

Hur påverkas tidningarna av public servicebolagens. satsningar? Hur påverkas tidningarna av public servicebolagens digitala satsningar? Tidningsutgivarna, TU 26 januari 2015 Författare: Karl Lundvall (projektledare) David Nordström Förord Tidningsutgivarna (TU) har

Läs mer

3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sociala medier och hälsa

3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sociala medier och hälsa Kommittémotion SD350 Motion till riksdagen 2018/19:1643 av Angelika Bengtsson m.fl. (SD) Mediefrågor Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten inte

Läs mer

Hänger du med i den digitala revolutionen? Michael Fogelqvist, Animero. Produktionsbolag digitala medier

Hänger du med i den digitala revolutionen? Michael Fogelqvist, Animero. Produktionsbolag digitala medier Hänger du med i den digitala revolutionen? Michael Fogelqvist, Animero Vilka är Animero och varför står jag här? = både webb och film Startade 2001 13 anställda Kontor i Helsingborg och Stockholm Vilka

Läs mer

TV4 AB Tegeluddsvägen 3-5 115 79 Stockholm

TV4 AB Tegeluddsvägen 3-5 115 79 Stockholm BESLUT 2013-12-18 Dnr: 13/02810 TV4 AB Tegeluddsvägen 3-5 115 79 Stockholm SAKEN Fråga om uppfyllelse av generella krav på tillgänglighet till tv-sändningar på svenska för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

På regeringens vägnar. Alice Bah Kuhnke. Jon Dunås. Likalydande till Sveriges Utbildningsradio AB. Regeringens beslut.

På regeringens vägnar. Alice Bah Kuhnke. Jon Dunås. Likalydande till Sveriges Utbildningsradio AB. Regeringens beslut. Regeringsbeslut 12 2016-12-20 Ku2016/02488/MF Kulturdepartementet Sveriges Television AB 105 10 Stockholm Krav på tillgänglighet till tv-sändningar för personer med funktionsnedsättning avseende Sveriges

Läs mer

Vilken typ av nyheter intresserar dig främst? Nöje Olyckor och katastrofer Lokala nyheter Brott och rättegångar Löpsedeln/första sidan Serier Forskning och framsteg Utrikesnyheter Teknik Mode Sport Kultur

Läs mer

Kommittédirektiv. Radio och TV i allmänhetens tjänst. Dir. 2007:71. Beslut vid regeringssammanträde den 31 maj 2007

Kommittédirektiv. Radio och TV i allmänhetens tjänst. Dir. 2007:71. Beslut vid regeringssammanträde den 31 maj 2007 Kommittédirektiv Radio och TV i allmänhetens tjänst Dir. 2007:71 Beslut vid regeringssammanträde den 31 maj 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall utifrån de gällande villkoren för

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till kommittén om radio och tv i allmänhetens tjänst (Ku 2016:06) Dir. 2017:73

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till kommittén om radio och tv i allmänhetens tjänst (Ku 2016:06) Dir. 2017:73 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till kommittén om radio och tv i allmänhetens tjänst (Ku 2016:06) Dir. 2017:73 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget

Läs mer

FÖRTROENDE FÖR MEDIER I SVERIGE

FÖRTROENDE FÖR MEDIER I SVERIGE FÖRTROENDE FÖR MEDIER I SVERIGE ULRIKA ANDERSSON & ANNIKA BERGSTRÖM (S)amhälle (O)pinion (M)edier SOM-institutet genomför årligen återkommande undersökningar av befolkningens medievanor, fritidsvanor,

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar på Medieutredningens slutbetänkande (SOU 2016:80) Sundbyberg Dnr.nr: Ku2016/02492/MF

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar på Medieutredningens slutbetänkande (SOU 2016:80) Sundbyberg Dnr.nr: Ku2016/02492/MF HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2017-03-15 Dnr.nr: Ku2016/02492/MF Vår referens Mia Ahlgren Mottagare: ku-remissvar@regeringskansliet.se Remissvar på Medieutredningens slutbetänkande (SOU 2016:80) Handikappförbunden

Läs mer

2015-11-21 MEDIER I FOKUS SMC. Fredrik Larsson Reformklubben

2015-11-21 MEDIER I FOKUS SMC. Fredrik Larsson Reformklubben 2015-11-21 MEDIER I FOKUS SMC Fredrik Larsson Reformklubben PROGRAM 15.00-17.00 u 15.00-15.30 Föreläsning Mediatrender, nyhetsvärdering, kontakter med media, mediehantering budskap och sälja in nyheter.

Läs mer

Tieto tar pulsen på 101 beslutsfattare i Mediabranschen Trender, utmaningar och framtida investeringsbehov

Tieto tar pulsen på 101 beslutsfattare i Mediabranschen Trender, utmaningar och framtida investeringsbehov Tieto tar pulsen på 101 beslutsfattare i Mediabranschen Trender, utmaningar och framtida investeringsbehov Inledning De stora trendinstituten är överens. Mediabranschens digitala förvandling de senaste

Läs mer

Massmedier. Press, radio och tv i den digitala tidsåldern. Tionde uppdaterade upplagan. Stig Hadenius Lennart Weibull Ingela Wadbring

Massmedier. Press, radio och tv i den digitala tidsåldern. Tionde uppdaterade upplagan. Stig Hadenius Lennart Weibull Ingela Wadbring Massmedier Press, radio och tv i den digitala tidsåldern Tionde uppdaterade upplagan Stig Hadenius Lennart Weibull Ingela Wadbring UNivnrsrrATc-B'.^'.c ' Innehåll Förord 11 DEL I INTRODUKTION 1. Massmedierna

Läs mer

Framtidens public service

Framtidens public service Framtidens public service från analog institution till digital funktion Rapport från Public service-kommissionen april 2016 Förord Medielandskapet är under stark och ständig förändring. Mycket har hänt

Läs mer

SÄNDNINGSTILLSTÅND FÖR SVERIGES TELEVISION AB

SÄNDNINGSTILLSTÅND FÖR SVERIGES TELEVISION AB Appendix 2. The Charter issued to Sveriges Television AB for the period 2007-2009. Bilaga SÄNDNINGSTILLSTÅND FÖR SVERIGES TELEVISION AB Utbildnings- och kulturdepartementet 2006-12-21 Tillståndets innebörd,

Läs mer

Ordbok. SVT Fri television /Om alla, för alla

Ordbok. SVT Fri television /Om alla, för alla Ordbok 1 SVT Fri television /Om alla, för alla Välkommen att vara med och utveckla SVT! Vi har många utmaningar framför oss. En av de största är att göra viktiga frågor i samhället intressanta och engagerande

Läs mer

Yttrande: Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50)

Yttrande: Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50) Ku2018/01387/MF Kulturdepartementet Enheten för medier och film Anna-Karin Adolfsson 2018-10-05 Yttrande: Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50) DIK är fackförbundet

Läs mer

Förhandsprövning av nya tjänster: Förslag på svensk modell

Förhandsprövning av nya tjänster: Förslag på svensk modell Förhandsprövning av nya tjänster: Förslag på svensk modell Rapport till Kulturdepartementet 20 januari 2010 Till chefen för kulturdepartementet, Lena Adelsohn Liljeroth I proposition 2008/09:195 Utveckling

Läs mer

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu.

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. HUR 1. Hur skiljer sig content marketing från traditionell reklam? 2. Varför snackar alla om content marketing? 3. Så bygger

Läs mer

FRÅGOR & SVAR TILLSTÅNDSPROCESSEN INNEHÅLL.

FRÅGOR & SVAR TILLSTÅNDSPROCESSEN INNEHÅLL. FRÅGOR & SVAR TILLSTÅNDSPROCESSEN INNEHÅLL 1. VEM KAN FÅ TILLSTÅND? 3 2. NÄR FATTAS BESLUT OM TILLSTÅND? 4 3. HUR LÅNG KOMMER TILLSTÅNDSPERIODEN VARA? 4 4. HUR GÅR TILLSTÅNDSPROCESSEN TILL? 4 5. VAD INNEBÄR

Läs mer

Grunduppgifter om den allmänna nyhetstidningen som ansökan avser

Grunduppgifter om den allmänna nyhetstidningen som ansökan avser 1/5 2017-03-20 Ansökan om utvecklingsstöd Observera att detta inte är en ansökningsblankett. Ansökan görs i Myndigheten för press, radio och tv:s ansökningsportal. Grunduppgifter sökande Allmän nyhetstidning

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) (Ert diarienummer Fi2016/04244/DF)

Remissyttrande över promemorian Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) (Ert diarienummer Fi2016/04244/DF) 1/6 2018-02-27 Dnr 17/03579 Finansdepartementet Enheten för digital förvaltning fi.remissvar@regeringskansliet.se och fi.ofa.df@regeringskansliet.se Remissyttrande över promemorian Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet

Läs mer

Novus undersökning Terrordåden i Paris och medierna

Novus undersökning Terrordåden i Paris och medierna Novus undersökning Terrordåden i Paris och medierna Fältarbete genomfört av Novus Sammanställt av SVT Publik- och Utbudsanalys Metod / Om undersökningen Fältperiod: 18-19/11 2015 Antal genomförda intervjuer:

Läs mer

Hur påverkas tidningarna av. satsningar?

Hur påverkas tidningarna av. satsningar? Hur påverkas tidningarna av public servicebolagens digitala satsningar? Tidningsutgivarna, TU 26 januari 2015 Författare: Karl Lundvall (projektledare) David Nordström Förord Tidningsutgivarna (TU) har

Läs mer

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ 63((&+ (UNNL/LLNDQHQ Ledamot av Europeiska kommissionen med ansvar för näringspolitik och informationssamhället 0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ Norden digitalt konferens +HOVLQJIRUVGHQRNWREHU

Läs mer

NYHETSINTERAKTION PÅ WEBBEN TAR SOCIALA MEDIER ÖVER NYHETSFUNKTIONEN I TAKT MED ATT BETALVÄGGARNA BLIR FLER? INGELA WADBRING

NYHETSINTERAKTION PÅ WEBBEN TAR SOCIALA MEDIER ÖVER NYHETSFUNKTIONEN I TAKT MED ATT BETALVÄGGARNA BLIR FLER? INGELA WADBRING NYHETSINTERAKTION PÅ WEBBEN TAR SOCIALA MEDIER ÖVER NYHETSFUNKTIONEN I TAKT MED ATT BETALVÄGGARNA BLIR FLER? INGELA WADBRING Nyhetsinteraktion på webben tar sociala medier över nyhetsfunktionen i takt

Läs mer

Tevefolkets yttrande över En gränsöverskridande mediepolitik, Medieutredningens slutbetänkande. SOU 2016:80

Tevefolkets yttrande över En gränsöverskridande mediepolitik, Medieutredningens slutbetänkande. SOU 2016:80 Stockholm den 20 mars 201 Kulturdepartementet Enheten för Media & Film KU- remissvar@regeringskansliet.se Tevefolkets yttrande över En gränsöverskridande mediepolitik, Medieutredningens slutbetänkande.

Läs mer

Kvinnor är våra favoriter

Kvinnor är våra favoriter Kvinnor är våra favoriter För oss på Bonnier Tidskrifter är skönhet ett av de viktigaste segmenten både innehållsmässigt i våra varumärken och gentemot våra annonsörer, läsare och besökare. Med våra varumärken

Läs mer

Försiktighet kring personlig information på nätet ESTER APPELGREN

Försiktighet kring personlig information på nätet ESTER APPELGREN Försiktighet kring personlig information på nätet ESTER APPELGREN Vad är problemet? Idag mäts all vår aktivitet på internet av ett antal aktörer. I en förstudie om etiska aspekter kring och metoder för

Läs mer

Syfte: träna elevernas källkritiska förmåga samt öka deras kunskaper om källkritiska principer

Syfte: träna elevernas källkritiska förmåga samt öka deras kunskaper om källkritiska principer B. Källkritiska detektiven en analys av tre nyhetssajter Tre helt olika nyhetssajter ska granskas. Till sin hjälp har eleverna källkritiska frågor. Får sajterna godkänt eller inte? Övningen innehåller

Läs mer

Discovery Networks Sweden har beretts möjlighet att yttra sig rörande ovan rubricerade slutbetänkande.

Discovery Networks Sweden har beretts möjlighet att yttra sig rörande ovan rubricerade slutbetänkande. Till Kulturdepartementet ku.remissvar@regeringskansliet.se Stockholm 2018-10-XX Remissvar: Den parlamentariska public service-kommitténs slutbetänkande Ett oberoende public service för alla nya möjligheter

Läs mer

Analys av Radiotjänst i Kiruna AB ur perspektivet sociala medier.

Analys av Radiotjänst i Kiruna AB ur perspektivet sociala medier. Analys av Radiotjänst i Kiruna AB ur perspektivet sociala medier. Radiotjänst i Kiruna AB är det företag i Sverige som har till uppgift att finansiera public service. Detta görs genom avgifter som enligt

Läs mer

MEDIEUTVECKLING

MEDIEUTVECKLING MEDIEUTVECKLING 2018 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 1. MEDIEKONSUMTION I FÖRÄNDRING 4 2. KONSUMTION AV TV 11 3. KONSUMTION AV PLAYTJÄNSTER 15 4. KONSUMTION AV RADIO 19 5. KONSUMTION AV DAGSTIDNINGAR 24 KÄLLOR

Läs mer

8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden.

8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden. 8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden. Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Actionkoder 3. Statistik 4. Värden

Läs mer

Tentamen Journalistikens grunder

Tentamen Journalistikens grunder Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap Kurs: Journalistikens grunder, Kurskod: JO007G Skriftlig examination: Tentamen 141002, Omtentamen 141029 Kursansvarig: Lottie Jangdal Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Även utifrån befintliga utredningsdirektiv kunde utredningen ha tänkt bredare, nyare och friare.

Även utifrån befintliga utredningsdirektiv kunde utredningen ha tänkt bredare, nyare och friare. Remissvar Kontinuitet och förändring (SOU 2008:64) 1. Inledning Remissvarets huvudinvändning är att utredningen saknar en tillräcklig analys av rollen och ramarna för public service i det förändrade mediesamhället.

Läs mer

EU-domstolens avgörande om internetlänkning hur förhåller sig internetlänkning till upphovsrätten?

EU-domstolens avgörande om internetlänkning hur förhåller sig internetlänkning till upphovsrätten? Kan en länk innebära ett upphovsrättsintrång? Den frågan besvarade EUdomstolen genom ett förhandsavgörande (mål nr. C-466/12) den 12 februari 2014. I avgörandet besvarar EU-domstolen, på begäran av Svea

Läs mer

Information till föräldrar med dator- och TV-spelande barncc

Information till föräldrar med dator- och TV-spelande barncc Påverkas alla av medier? Är det farligt att spela datorspel? Vem bestämmer över TV? Är Internet laglöst? Finns det tjejfilmer och killfilmer? Medierådet ger kontinuerligt ut rapporter och annat material

Läs mer

Sebastian Bourghardt Motorsport 2013

Sebastian Bourghardt Motorsport 2013 Sebastian Bourghardt Motorsport 2013 www.sbmotorsport.inc.se Förord Täta race med lite bök och stök. Billiga bilar med toppfart på 80 km/h. Med sådana ingredienser är Folkrace en riktig breddsport, och

Läs mer

1 Inledning... 4 1.1 Sveriges Radios vd och styrelseordförande har ordet... 4 1.2 Sveriges Radio i ett föränderligt medielandskap... 6 1.

1 Inledning... 4 1.1 Sveriges Radios vd och styrelseordförande har ordet... 4 1.2 Sveriges Radio i ett föränderligt medielandskap... 6 1. 1 Inledning... 4 1.1 Sveriges Radios vd och styrelseordförande har ordet... 4 1.2 Sveriges Radio i ett föränderligt medielandskap... 6 1.3 Årets redovisning... 9 2 Det här vill Sveriges Radio... 10 3 Detta

Läs mer

I vilken eller vilka områden av marknaden, indelad efter strukturen ovan, verkar ni?

I vilken eller vilka områden av marknaden, indelad efter strukturen ovan, verkar ni? Svenska Läromedel Norrtullsgatan 6 113 29 Stockholm Myndigheten för radio och tv Box 33 121 25 Stockholm Saken: Mediemarknaden m.m. Stockholm den 9 januari 2015 Svenska Läromedel har av Myndigheten för

Läs mer

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Beslutad av distriktsstyrelsen 2015 10 06 Sida 2 av 14 Sida 3 av 14 Innehållsförteckning Vart vill vi komma?... 5 Kommunikationens mål är att:... 7 Målgrupper...

Läs mer