Uppgifter till Sture Skogstomtes dagbok

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppgifter till Sture Skogstomtes dagbok"

Transkript

1 Uppgifter till Sture Skogstomtes dagbok Instruktioner för läraren Borgå naturskola, (Uppdaterad november 2016)

2 Förord Sture Skogstomte har lånat ut sin dagbok till er. I sin dagbok berättar han om sin veckolånga vandring i skogen under vilken han besöker sina djurvänner. I början av dagboken misstänker Sture att han håller på att insjukna i krimskramsfeber. Med krimskramsfeber menas här att samla på sig en massa onödiga saker. Skogstomtar lever ju i harmoni med naturen, men hur kommer det att gå med Sture? Berättelsen har ett öppet slut och barnen får själva bestämma hur det gick. Syftet med dagboken är att ge er en lugn och tankeväckande gemensam stund i naturen. Det lönar sig därför att reservera gott om tid för tomtens utfärd. En möjlighet är att dela upp programmet på flera utfärdsdagar. Uppgifterna och lekarna är planerade för elever i åk 1-2, största delen lämpar sig också för barn i förskolan. Vid behov kan du anpassa uppgifterna så att de passar just din grupp. Programmet Sture Skogstomtes dagbok passar även bra för de som använder KiVa Skola-programmet. För varje dag i dagboken har getts flera förslag på uppgifter och lekar. Största delen av dem kan förverkligas utan någon utrustning. En del uppgifter kräver snö, men det finns också många alternativ för bar mark. Dagbokens dagar har också ett visst tema. Ni kan diskutera temana under utfärden eller behandla dem först efteråt. Förutom uppgifterna och lekarna finns tips på diskussionsfrågor för varje tema. Det lönar sig för utfärdens ledare att bekanta sig på förhand med tomtens dagbok och uppgifter. I dagboken berättar Sture på måndagen om sina egna förberedelser, som också ni kan göra. På sista sidan finns ännu ett par tips på vad ni kan göra efter utfärden. Jag önskar er en givande och upplevelserik utfärd! Med vänlig hälsning Pia Lindström Borgå naturskola (Den ursprungliga dagboken och de tillhörande uppgifterna har gjorts av Maria Levantin och Pia Lindström År 2011 medverkade Kim Suomalainen från Jyväskylän luontokoulu och Jenni Skaffari från Tampereen luontokoulu Korento i bearbetandet av programmet och 2013 Renja Hakala från Kvarkens naturskola och Sara Kåll från Karleby naturskola. Det här kompendiet är uppdaterat i november 2016 av Pia Lindström, Borgå naturskola).

3 Sammandrag av dagbokens uppgifter och lekar I tabellen ser du en lista på uppgifter och lekar för dagbokens olika dagar samt den utrustning som behövs (den utrustning som står inom parentes är inte helt nödvändig). Dag Tema Uppgift/Lek Utrustning Måndag Förberedelser före Diskutera krimskramsfeber, Material för pyssel utfärden pyssla eget granpynt Tisdag Det vackra i naturen Söka efter skogens port - Snödrottningens ädelstenar (Ficklampor) Bygga en snökristall Band Onsdag Att hjälpa och ha Stöda någon annan - förtroende för Leda någon annan Ögonbindlar (man varandra Krama träd kan också använda barnens mössor) Gömma en nöt Jordnötter Torsdag Samarbete Samla en stor hög med kottar - Bygga en snölykta - tillsammans Kottematematik (Plastunderlägg) Ekorrleken - Fredag Växternas Undersöka växter med lupp Luppar övervintring, snöns Söka efter gröna skatter - skyddande effekt Uppmuntra träden - Göra en sorktunnel - Skyddsfärgsleken (Vitt tygskynke) Kurragömmaleken - Harmamman Björnen sover -leken - Lördag Glädjen av att dela med sig Pynta granen (Granpynt, solrosfrön) Söndag En godhjärtad tanke Goda gärningar ger positiv - respons Mitt eget tystnadsträd -

4 Måndag (förberedelser före utfärden) Sture Skogstomte misstänker att han håller på att insjukna i krimskramsfeber, eftersom han dagdrömmer om att skaffa en splitterny, guldfärgad och glänsande bjällra till sin tomtemössa (fastän han på bilderna redan ser ut att ha en fin bjällra i mössan). Till symptomen på krimskramsfeber hör bl.a. att man jämt och ständigt dagdrömmer om att köpa en massa olika saker, börjar slösa pengar, stirrar på reklam och glömmer bort sina vänner. Har eleverna drabbats av krimskramsfeber? Hittar de på ett botemedel mot krimskramsfeber? Hur kan man undgå att insjukna? Fundera också på varför det inte är bra med krimskramsfeber. När man framställer olika saker använder man jordens resurser (t.ex. plast kommer från olja) och så uppkommer det också avfall. På utfärden kan ni ifall ni vill ta med en liten mängd mat till skogens djur, t.ex. solrosfrön. Det är också bra att diskutera att om man börjar mata djur t.ex. på sin egen gård ska man helst inte avbryta utfodringen mitt i vintern, eftersom fåglarna vänjer sig vid fortlöpande matning. Att en gång ta med en liten mängd mat till skogen, som en överraskning till fåglarna och ekorrarna, torde inte vara till någon nackdel. Mera information om fåglarnas vintermatning: (på finska). Hälsoskyddets anvisningar för matning av fåglar: Ni kan också göra eget granpynt för utfärden: Ismedaljonger Ta en form, t.ex. från plastkartongen i en chokladask fås många små formar. Fyll formen med vatten, som kan färgas med saft. Du kan också blanda i t.ex. rönnbär som dekoration. Lägg i en tråd av yllegarn för upphängning innan pyntet fryser till is. Små kärvar Av en större havrekärv tas mindre bitar, som binds ihop med t.ex. ullgarn till små kärvar.

5 Tisdag (tema: det vackra i naturen) Syftet med detta tema är att träna barnens observationsförmåga utomhus och stöda utvecklandet av ett positivt förhållningssätt till naturen. En målsättning är också att eleverna ska förstå hur en snökristall bildas. Uppgift 1. Leta upp en plats i skogen som ser ut som en port. Gå igenom porten och hälsa artigt på skogen, precis som Sture. Uppgift 2. Leta efter Snödrottningens ädelstenar. Vilka glänsande ting kan man hitta i naturen? Visa för varandra t.ex. parvis de skatter ni hittar. Använd ficklampor vid behov. Uppgift 3. Bilda tillsammans en snökristall. Ledaren/ett barn står i mitten som ett dammkorn. Sex barn utgör vattenmolekyler i luften och greppar tag i dammkornet. Dammkornet har ett band runt midjan, som vattenmolekylerna tar tag i. Kristallen växer sedan genom att fler vattenmolekyler greppar tag i kristallen, dvs. sex barn tar tag i handen på de sex barn som redan står i kristallen. Snökristallen växer tills alla har fått en plats i en av kristallens uddar. Snökristallen kan rotera då den dalar mot marken; dammkornet snurrar på stället och de andra går långsamt framåt. Om antalet barn är många, kan ni göra två kristaller. Diskussionsfrågor: Vad tycker du att är det vackraste på jorden? Hur kunde man skydda och ta hand om denna sak?

6 Onsdag (tema: att hjälpa och lita på varandra) Syftet med dessa övningar är att barnen tränar hjälpsamhet och att lita på varandra. Uppgift 1. Att stöda någon annan. Barnen delas in i par. Det ena barnet balanserar t.ex. på en omkullfallen stam och får stöd av sitt par. Uppgift 2. Att leda någon annan. Diskutera först hur man på bästa sätt kan leda en som inte ser (mycket långsamt, hålla i, berätta om hinder på vägen, inte gå på för svåra platser osv.). Barnen delas därefter in i par. Det ena barnet blundar och får en ögonbindel/drar ner mössan över ögonen. Det blinda barnet leds långsamt och försiktigt fram av sitt par, som undviker hinder på vägen. Uppgift 3. Krama träd. Eleverna delas in i par. Den ena får en ögonbindel/drar mössan över ögonen. Före uppgiften görs kan det löna sig att diskutera hur man ska göra i leken för att den andra ska kunna lita på en och för att leken ska vara rolig och trygg. Den som ser börjar försiktigt leda fram den blinda till ett träd. Den blinda får känna på trädets stam och grenar, lukta på trädet och krama om trädet för att känna stammens tjocklek. Den seende leder tillbaka den blinda till startplatsen, snurrar runt denna ett par varv och tar bort ögonbindeln. Nu får den som varit blind gå runt med öppna ögon och känna på olika träd för att hitta sitt eget. När trädet hittats byts rollerna. Uppgift 4. Gömma en nöt. Barnen är ekorrar och jobbar parvis. Den ena ekorren står och blundar medan den andra gömmer en jordnöt. Nöten får inte gömmas under snön, utan t.ex. på en gren, en sten eller på marken så att den är fullt synlig. När nöten är gömd återvänder ekorren till sitt väntande par. Den ekorre som väntat får öppna ögonen och börja leta efter nöten med hjälp av den andra ekorren, som ska visa vägen skuttande och smackande. Båda ska härma en ekorre, de får inte prata. Obs. Nötterna används bara till leken och barnen bör få instruktioner om att de inte får sätta nöten i munnen. (Kan finnas någon som har nötallergi, men inte vet om det.) Diskussionsfrågor: Hur känns det att hjälpa någon annan? Hur känns det att ta emot hjälp?

7 Torsdag (tema: samarbete) Dessa aktiviteter tydliggör för barnen vikten av samarbete och strävar till att stärka gruppandan. Uppgift 1. Var och en samlar kottar i en egen hög under ca en minut. Därefter kan ni förena allas högar till en gemensam, stor hög med kottar. Är det effektivare att arbeta tillsammans eller ensam? Uppgift 2. En snölykta blir till genom samarbete. Alla deltar i byggandet av en gemensam snölykta. Uppgift 3. Kottematematik. I dagboken räknade Sture att han plockade upp 56 stycken svampar. Hur lär sig tomtar att räkna? Genom att räkna kottar förstås! a) Varje par hämtar sammanlagt 10 kottar. Kottarna ska delas in i två grupper. På hur många olika sätt kan man dela? b) Varje par hämtar 10 kottar. Den ena blundar medan den andra gömmer ett antal kottar bakom ryggen. Den andra får öppna ögonen, titta på de kottar som är kvar och gissa hur många kottar som finns gömda. c) Tre elever hämtar tillsammans 10 kottar. Två blundar och den tredje tar några kottar och gömmer dem bakom ryggen. De som blundat får dela på resten av kottarna. Tillsammans får de gissa hur många kottar som finns gömda. d) Ett av barnen i gruppen lägger sig ner på marken. De andra barnen sätter gran- eller tallkottar på rad bredvid barnet som ligger och räknar hur många kottar lång kompisen är. Uppgift 4. Ekorrleken. Vi skuttar omkring som ekorrar på lekområdet. I leken kan ledaren emellanåt säga: a) Höken kommer! = Ekorrarna smackar, stampar med fötterna och viftar med knyckande med svansen från sida till sida (armen som svans) för att varna varandra. b) Göm en kotte! eller Hämta en kotte! = Ekorrarna gömmer eller hämtar (på lek) en kotte i/från vinterförrådet. c) Ekorren vilar! = Ekorrarna går ner på huk en stund och sätter sin yviga svans (armen) över huvudet. d) Alla ekorrar i fågelholken! = De vuxna är fågelholkar och ekorrarna kommer för att värma sig nära intill den vuxna och varandra. Diskussionsfrågor: Grupparbete kräver tålamod och flexibilitet. Vad annat är viktigt för att en grupp ska fungera bra?

8 Fredag (tema: växternas övervintring, snöns skyddande egenskap) Målsättningen är att barnen ska uppfatta att olika växter har olika övervintringsstrategier, och att de känner till snöns skyddande betydelse för både växter och djur. Målet är också att få dem att känna empati för träden och andra levande organismer. Trädens och buskarnas knoppar övervintrar högt över markytan. T.ex. blåbär, lingon, ljung samt många ormbunksväxter övervintrar nära markytan, många av dessa är vintergröna. Maskrosens och blåsippans blomknoppar övervintrar i markytan. En del växter övervintrar med hjälp av sina rötter, lökar eller rotknölar, t.ex. på tussilagons och liljekonvaljens rötter är knopparna klara redan på hösten och övervintrar inne i marken. Det finns också ettåriga växter som övervintrar som frön, t.ex. skogskovall. Mossorna och lavarna ser så gott som lika ut på sommaren och vintern. Uppgift 1. Undersöka växter med lupp. Hur ser växterna ut på vintern under en lupp? Uppgift 2. Söka efter gröna skatter. Se efter hurudana växter som finns på marken. Ni kan gräva en grop i snön. På hur många ställen hittar ni vintergröna växter? Kom i håg att täcka igen gropen till sist, så att inte växterna fryser. Uppgift 3. Uppmuntra träden. Var och en går och kramar ett träd och viskar uppmuntrande ord till det, så att det får krafter att klara av den långa, stränga vintern! Snön ger skydd även åt djuren! Uppgift 4. Sorktunneln. Snötäcket skyddar mot kylan och fiender. Gruppen ställer sig/går ner på knä i två rader mittemot varandra och tar i varandras axlar/händer. En sork i taget går/kryper (med ögonen slutna) genom den tysta snötunneln. Uppgift 5. Skyddsfärgsleken. Vi är skogsharar och rävar (eller lokatter). Ett barn får ett vitt skynke på sig som skyddsfärg. Under tiden rävarna blundar,

9 gömmer sig hararna. Kurragömmaleken leks antingen så att räven/lon jagar genom att gå runt och leta efter hararna eller så iakttar den och jagar från ett litet, begränsat område. I det senare fallet tittar hararna hela tiden/emellanåt fram från sitt gömställe. Har skyddsfärgen någon effekt i leken? Uppgift 6. Kurragömmaleken Harmamman. Läraren berättar först om harungarnas beteende, hur de är alldeles orörliga på stället om en fara lurar, som t.ex. ett rovdjur. I leken går harmamman först och ungarna kommer efter på ett led. När mamman varnar Räven kommer! springer ungarna och gömmer sig så nära harmamman som möjligt, de ska kunna se henne från sitt gömställe. Under tiden ungarna gömmer sig, blundar harmamman och räknar till 10. Sedan öppnar hon ögonen och tittar efter om alla ungarna är gömda eller om hon kan se någon av dem. (Harmamman kan räkna högt hur många ungar hon ser.) Sedan ropar hon Faran över! och ungarna får komma fram från sitt gömställe. Uppgift 7. Björnen sover -leken. Björnen kan gräva ut ett vinterbo åt sig t.ex. i en gammal myrstack. Den kan också gå i ide under en stor sten eller under en tät gran. I leken finns en björn, som sover i mitten av ringen. Resten av gruppen går runt i ringen och sjunger: Björnen sover, björnen sover, i sitt lugna bo. Han är inte farlig, bara man är varlig. Men man kan dock, men man kan dock, honom aldrig tro. Då björnen vaknar ska ni istället för att springa skrikande undan, smyga tyst och försiktigt bort från björnen. Björnen kan sträcka på sig, gäspa och somna om. Då björnen har somnat på nytt, kan ni smyga tillbaka i ringen och sjunga för björnen ännu en gång. Ni kan avsluta med att ersätta sångens sista mening med: Björnen sover, björnen sover i sitt lugna (vinter)bo. Diskussionsfrågor: Många växter flyr kölden genom att övervintra under marken. Ett tjockt snötäcke värmer de växter som finns nära markytan. Däggdjuren får en tjockare och tätare vinterpäls. En del djur klarar vintern genom att sova. På vilket sätt har människan anpassat sig till vintern? Hur skyddar du dig mot vinterns köld? Hur ska man klä sig på vintern för att inte frysa?

10 Lördag (tema: glädjen av att dela med sig) Syftet med lördagens program är att låta barnen reflektera kring glädjen av att ge och dela med sig. Uppgift 1. Pynta granen. Pynta en liten gran med olika naturmaterial ni hittar i terrängen (och/eller med det pyssel klassen gjort). Alla elever kan också t.ex. få en handfull med solrosfrön att sätta till fåglarna och ekorrarna. Uppgift 2. Senast i detta skede kan ni hålla en matpaus (t.ex. äta pepparkakor och dricka varm saft). Till sist kan ni sjunga en julsång eller en sång som handlar om skogen och/eller dansa kring granen. Diskussionsfrågor: Vad tycker du att känns trevligare, att ge eller att få? Hurudana gåvor tycker du själv om att ge?

11 Söndag (tema: en godhjärtad tanke) Målsättningen är att förstå, att goda gärningar kan leda till positiv respons, att du genom ditt beteende kan påverka hur andra förhåller sig till dig. I den andra uppgiften lugnar vi ner oss och delar dagens höjdpunkter med varandra. Uppgift 1. Goda gärningar ger positiv respons. Gruppen tillbringar en tyst stund genom att stå/sitta/ligga i en ring. Alla tar varandra i handen, blundar och tänker positiva, godhjärtade tankar. Ledaren, eller ett av barnen, skickar iväg en välmenande och positiv tanke genom en handtryckning. Tanken vandrar från barn till barn, tills den kommer tillbaka till sändaren. Uppgift 2. Mitt eget tystnadsträd. Var och en får söka upp ett träd till sig. Uppgiften är att invid trädet sitta tyst på stället en stund, andas lugnt och slappna av. När läraren kallar tillbaka eleverna, formar de par/små grupper/en ring och berättar för varandra vilka saker som var dagens höjdpunkter. Till sist: Insjuknade Sture Skogstomte i krimskramsfeber (eller blev han av med den under skogsvandringen)? Barnen får fundera tillsammans! Diskussionsfrågor: Hur känns det om du har sagt något elakt till någon? Varför är det viktigt att be om förlåtelse? Är det lättare att be om förlåtelse än att förlåta någon?

12 Efter utfärden Presentkort med goda gärningar Efter utfärden kan ni pyssla egna gåvokort med goda gärningar (eller andra immateriella gåvor). Den som erhåller presentkortet kan istället för pengar och materiella ting få en god gärning, t.ex. ett löfte om att givaren håller sitt rum i ordning eller inte grälar med sina syskon under en veckas tid. Var och en kan själv fundera ut ett eller flera goda löften den vill ge och till vem. Säg det högt! Efter utfärden kan ni i klassen öva att ge positiva kommentarer till varandra. Skriv t.ex. olika positiva adjektiv eller verb (eller hela meningar) på lappar. Eleverna går runt i klassen. Läraren lyfter en lapp och läser högt vad det står: glad, hjälpsam, artig, trevlig förlåta, hjälpa, samarbeta osv. När läraren sagt ett ord tar eleverna genast ett par till sig/bildar en grupp och säger till varandra t.ex. Du är glad/hjälpsam/artig! eller t.ex. Tack för hjälpen/samarbetet! De(n) andra svarar t.ex. Tack! Varsågod! Tack detsamma! Naturskolans kontaktuppgifter: Pia Lindström Borgå naturskola Miljövården Biskopsgatan 38, Borgå tfn pia.lindstrom@borga.fi

Skogstomten Stures dagbok

Skogstomten Stures dagbok Skogstomten Stures dagbok Sara Kåll, 2013. Måndag Tidigt på morgonen var luften frisk. Solen tittade fram och i mina kinder kände jag, att temperaturen var ett par grader på minus. Idag har jag suttit

Läs mer

Måsens meddelande. Borgå naturskolas nyhetsbrev till personalen inom småbarnsfostran. vårterminen 2017 *****

Måsens meddelande. Borgå naturskolas nyhetsbrev till personalen inom småbarnsfostran. vårterminen 2017 ***** Måsens meddelande Borgå naturskolas nyhetsbrev till personalen inom småbarnsfostran vårterminen 2017 ***** Brevet skickas i ett exemplar till daghemmen. Vänligen sätt brevet på ett synligt ställe tack!

Läs mer

ÄVENTYR I TROLLSKOGEN KONSTVERKET

ÄVENTYR I TROLLSKOGEN KONSTVERKET ÄVENTYR I TROLLSKOGEN KONSTVERKET ÄVENTYR I TROLLSKOGEN 1. Trollen är skickliga på att ta sig över hinder i skogen. Hur kan ni ta er över en sten, en stor gren eller ett omkullfallet träd? 2. Trollen tycker

Läs mer

Måsens meddelande. Borgå naturskolas nyhetsbrev till skolorna. vårterminen 2017 *****

Måsens meddelande. Borgå naturskolas nyhetsbrev till skolorna. vårterminen 2017 ***** Måsens meddelande Borgå naturskolas nyhetsbrev till skolorna vårterminen 2017 ***** Brevet skickas i ett exemplar till skolan. Vänligen sätt brevet på ett synligt ställe tack! Du hittar brevet även på

Läs mer

TRÄDET BRINNER, MÅSTE BYTA HOHO

TRÄDET BRINNER, MÅSTE BYTA HOHO TRÄDET BRINNER, MÅSTE BYTA HOHO TRÄDET BRINNER, MÅSTE BYTA En lekdeltagare står på mitten och har inget bo. Han eller hon ropar: Trädet brinner, måste byta!. De lekdeltagare som står i bona byter bo, och

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Bonusmaterial. Min naturlogg. Innehåll Lektionsförslag 2 Lekar 3 4 Vi följer året i naturen 5 8 Facit 9

Bonusmaterial. Min naturlogg. Innehåll Lektionsförslag 2 Lekar 3 4 Vi följer året i naturen 5 8 Facit 9 Bonusmaterial Min naturlogg Innehåll Lektionsförslag 2 Lekar 3 4 Vi följer året i naturen 5 8 Facit 9 Lektionsförslag Ätligt och gott Förberedelser: Skriv ut bilder på sådant som går att äta i naturen;

Läs mer

SKOGSLEKAR I TYRESTA

SKOGSLEKAR I TYRESTA SKOGSLEKAR I TYRESTA I DET HÄR HÄFTET FINNS NÅGRA ÖVNINGAR SOM HANDLAR OM SKOGEN OCH ÄR ANPASSADE FÖR BARN I FÖRSKOLAN. TANKEN ÄR ATT BARNEN SKA UPPTÄCKA OCH LÄRA KÄNNA SKOGEN GENOM ATT BEKANTA SIG MED

Läs mer

DEN VITA SKOGSHAREN DEN HÄR ÖVNINGEN RIKTAR SIG TILL ÅK 1-3 OCH HANDLAR OM HUR OLIKA DJUR FÖRBEREDER SIG INFÖR VINTERN.

DEN VITA SKOGSHAREN DEN HÄR ÖVNINGEN RIKTAR SIG TILL ÅK 1-3 OCH HANDLAR OM HUR OLIKA DJUR FÖRBEREDER SIG INFÖR VINTERN. DEN VITA SKOGSHAREN DEN HÄR ÖVNINGEN RIKTAR SIG TILL ÅK 1-3 OCH HANDLAR OM HUR OLIKA DJUR FÖRBEREDER SIG INFÖR VINTERN. DET FINNS DE SOM STANNAR, DE SOM FLYTTAR OCH DE SOM SOVER SIG IGENOM VÅR KALLA ÅRSTID.

Läs mer

På besök i rovdjurens land

På besök i rovdjurens land På besök i rovdjurens land Björn, järv, varg och lodjur är stora rovdjur som finns i Sverige. Det sägs att de är starka, listiga och farliga och att de bor i skogen. Vill du veta sanningen? Följ med hem

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

Extramaterial till skola och förskola

Extramaterial till skola och förskola Extramaterial till skola och förskola Hej! För tredje året i rad lanserar vi Snällkalendern en julkalender med uppmaningar om att göra något snällt varje dag fram till julafton. Vi har tagit fram Snällkalendern

Läs mer

Sagan om de tre Bockarna Bruse Det var en gång, för länge sen när djur kunde prata och troll och tomtar visade sig för människor, en skog där det bodde tre bockar. Det var Lilla Bocken Bruse (sätt lilla

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Välkomna F Gm 7 F Välkomna till Musiklek, idag ska vi ha det bra F Gm 7 F Vi ska sjunga och dansa och fira att alla kan va m Gm 7 F Gm 7 F Här här här, du är

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är ute med sin pappa i skogen. Noa får syn på en död hjort, och plötsligt upptäcker de en varg mellan träden. Vargen ser

Läs mer

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN VÅRA VILDA DJUR RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN Rävens ungar föds på våren. Det blir mellan 3-6 ungar och ibland ända upp till 12 ungar i grytet. Rävar bor i skogen i ett hål i marken som kallas gryt.

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

Kalender: APT på måndag. Förskolan stänger kl 16.00 SKANSENRESA för alla barn på Regnbågen, på torsdag den 28 maj. Vad är bäst med förskolans dag?

Kalender: APT på måndag. Förskolan stänger kl 16.00 SKANSENRESA för alla barn på Regnbågen, på torsdag den 28 maj. Vad är bäst med förskolans dag? Veckobrev v 21 Vilket väder! Idag trodde vi nästan att det var sommar, med sol och värme på förmiddagen. Vi firade Förskolans dag med ballonger och kanelbulle. Vi åt lunch ute också, eftersom det var hamburgare!

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad.

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Övningar för små barn (källa http://jämtnatur.se/) Naturens väv På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Passar för 1, 2 och 3. Ett nät (fotbollsnät

Läs mer

Spelregler. Mina första spel handdockor

Spelregler. Mina första spel handdockor Spelregler 3292 Mina första spel handdockor Copyright - Spiele Bad Rodach 2008 Habermaaß-Spiel Nr. 3292 Mina första spel handdockor SVENSKA En rolig spelsamling för 1-4 barn från 2 år. Redaktionell bearbetning:

Läs mer

Min matematikordlista

Min matematikordlista 1 Min matematikordlista Namn 2 ADJEKTIV STORLEK Skriv en mening om varje ord. Stor Större Störst 3 Liten Mindre Minst Rita något litet! Rita något som är ännu mindre! Rita något som är minst! 4 ANTAL Skriv

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Ängens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Ängens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Ängens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack till alla ängar och hagar som ständigt välkomnade oss med sin blomsterprakt. Tack till kossan Rosa och alla

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Förskolan Almbacken Lund November 2017 - Oktober 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 03 OKTOBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er fina rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

"Ute är inne"/ Utvärderingsblankett september april 2018

Ute är inne/ Utvärderingsblankett september april 2018 "Ute är inne"/ Utvärderingsblankett september 2017 april 2018 1. Kön: 2. Jag jobbar vid: 1/7 3. Ta ställning till följande påståenden (1 = mycket dåligt/litet, 2 = ganska dåligt/litet, 3 = varken bra eller

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Flerspråkighet och interkulturalitet

Flerspråkighet och interkulturalitet Flerspråkighet och interkulturalitet Här kommer tips på övningar och material som kan användas i barngrupperna för att stimulera flerspråkande med interkulturella glasögon. Vi ser varandra Syfte: Lekarna

Läs mer

Grundfakta: På Trumman har vi haft 16 barn i åldrarna 2-4 år. Under året har fyra pedagoger arbetat i barngruppen.

Grundfakta: På Trumman har vi haft 16 barn i åldrarna 2-4 år. Under året har fyra pedagoger arbetat i barngruppen. Kvalitets redovisning för Notens Förskola 2013 2014 Grundfakta: På Trumman har vi haft 16 barn i åldrarna 2-4 år. Under året har fyra pedagoger arbetat i barngruppen. Vi har delat in gruppen i två åldersgrupper

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! Illustration: Michelle Hammenfeldt

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! Illustration: Michelle Hammenfeldt HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! UPPSALA>>>> STADSTEATER Illustration: Michelle Hammenfeldt VÄLKOMNA Det här materialet består av tips på hur du kan förbereda klassens

Läs mer

Ann-Christin Matsson. Diplomering

Ann-Christin Matsson. Diplomering Diplomering 1. Har haft en grupp på 4 barn mellan 4-8 år. Vi har varit i min lokal där jag har mina andra yoga grupper. Barnen tyckte mycket om lokalen och stämningen med ljus och avkoppling. Började alltid

Läs mer

Samarbejdslege. 1. Alla på stenen. 2. Kärleksstatyn

Samarbejdslege. 1. Alla på stenen. 2. Kärleksstatyn Samarbejdslege 1. Alla på stenen Material: En stor platt sten men den ska ändå vara mindre än vad det är deltagare. Använd inte en sten med mossa på... Det tar lång tid för mossan att växa till och dessutom

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Grön Flagg 2006-2007

Grön Flagg 2006-2007 Grön Flagg 2006-2007 Utvärdering av Förskolan Spargrisens arbetat med Grön Flagg. Inledning Under läsåret 06-07 hade vi valt att fortsätt Grön Flagg- och miljö arbetet med tema Skogen. Skogen/skogarna

Läs mer

Facit till Tummen upp! Svenska Kartläggning åk 3

Facit till Tummen upp! Svenska Kartläggning åk 3 Facit Tummen upp! Svenska Kartläggning åk 3 Till dig som använder detta facit: Sidnumren hänvisar till sidan i boken. På en del frågor står det Elevens eget svar i facit. Det beror på att eleven kan svara

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER Trollkojans föräldrakooperativa förskola och fritidshem bedriver barnomsorgsverksamhet för barn i åldrarna 1 12 år. Förskolan följer statens läroplan för förskolan

Läs mer

Välkommen till vår skog!!!

Välkommen till vår skog!!! Välkommen till vår skog!!! Lär Dig mer om den svenska vildmarken och de stora rovdjuren!! Du kan hälsa på de olika rovdjurens hem och se vad de gör och äter!!!! Ha det så kul!! Lodjur Lynx lynx Hej!! Vill

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november 2016

Tranbärets månadsbrev november 2016 Tranbärets månadsbrev november 2016 Nu börjar julen närma sig. I söndags gick vi in i adventstiden och vi tänder lite mer ljus än annars. Mer ljus, är något vi alla behöver när dagarna är gråa, solen inte

Läs mer

EN UTFÄRD I HJÄRNANS VÄRLD

EN UTFÄRD I HJÄRNANS VÄRLD EN UTFÄRD I HJÄRNANS VÄRLD Undersökning av hjärnans elektriska impulser eller EEG på barn -Ett introduktionshäfte för barn och föräldrar- Innehållsförteckning EEG eller undersökning av hjärnans elektriska

Läs mer

Författare: Helena Karlsson

Författare: Helena Karlsson Läsnyckel Lea, vilse! Författare: Helena Karlsson Lea, vilse! är en ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Den riktar sig till dig som vill ha en spännande berättelse, skriven med ett tydligt språk,

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen.

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. 1 Mamma Mu gungar Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. Utom Mamma Mu. Mamma Mu smög iväg och hoppade över staketet.

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Hälsningar alla barn och pedagoger på Signalen

Hälsningar alla barn och pedagoger på Signalen Nissarnas svampbok Förord På signalen tycker barn och pedagoger om att vara i skogen. Vi kallar vår skog för Tomtens svampskog för det är tomten som sköter skogen. Vi har hittat ett nytt hus till tomten.

Läs mer

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga.

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga. TACK FÖR DIG SYFTE: Att få uppmärksamhet på ett sätt som fokuserar på person och inte prestation. Det här är en övning som passar utmärkt till att ha på fredagar efter en gemensam vecka, och som fungerar

Läs mer

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande.

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande. ALLA SKA MED / FN-DAGEN SYFTE: Att ge förslag på lösningar, att lyssna på varandras förslag, att pröva olika lösningar och att samarbeta. Samt att knyta samman de processer som sker i det lilla med det

Läs mer

Barnen har även tillverkat egna hus av kartong och färg och gjort en fantasikarta tillsammans där de har klistrat in sitt husbygge.

Barnen har även tillverkat egna hus av kartong och färg och gjort en fantasikarta tillsammans där de har klistrat in sitt husbygge. Dokumentation geo-caching ht 2015 Bakgrund: Under läsåret 2014-15 så har vi jobbat en del med kartan och under det året har vi tillsammans med våra resp barngrupper åkt eller gått på hembesök till de flesta

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ska på läger med scouterna. När de kommer fram till stugan går alla ut i skogen för att samla ved. Noa kommer ifrån de

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

SÅNG I NÖD OCH LUST Predikan 31 jan 2016, av Ulrika Ernvik

SÅNG I NÖD OCH LUST Predikan 31 jan 2016, av Ulrika Ernvik SÅNG I NÖD OCH LUST Predikan 31 jan 2016, av Ulrika Ernvik Och så kom det sej att David fick sjunga för kungen, när kungen var orolig sjöng han tröstesånger, sånger om Gud. HERREN ÄR MIN HERDE Herren är

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

Ann-Charlotte Wesley & Laila Karlsson

Ann-Charlotte Wesley & Laila Karlsson Ann-Charlotte Wesley & Laila Karlsson 1 Den här lilla boken är skapad utifrån vår önskan om att hjälpa dig hitta glädje och lycka i vardagen för att kunna leva Ditt Magiska Liv Övningar som sätter guldkant

Läs mer

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta Heja Bamse, starkast är vår Bamse. Men han tycker inte om att slåss! Dunderhonung, farmors dunderhonung, äter han för att bli stark förstås. Och kommer det en stöddig typ, och ger en liten svag ett nyp,

Läs mer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer When it hurts Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor Barbro Beyer Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

ZOMBIE WORLD. Du är smittad

ZOMBIE WORLD. Du är smittad ZOMBIE WORLD Du är smittad 1. Kannibaler? Bollen träffar mig med en smäll. Skarp smärta i bröstet. Men det hinner jag inte tänka på. Tar bara bollen. Kramar den. Springer. Genom sprickorna i mitt visir

Läs mer

Slut ögonen och lyssna några minuter på alla ljud du kan höra i din omgivning. Vilka är de?

Slut ögonen och lyssna några minuter på alla ljud du kan höra i din omgivning. Vilka är de? Slut ögonen och lyssna några minuter på alla ljud du kan höra i din omgivning. Vilka är de? Sök var för sig naturföremål som beskriver er själva. Visa sedan föremålen för varandra och berätta varför ni

Läs mer

Ön Av Benjamin

Ön Av Benjamin Ön Av Benjamin Flygkraschen Kapitel 1 Jag hör åskan i luften och flygplanet skakar. Bredvid mig ser jag en person som frågar mig vad jag heter jag säger att jag heter. Oskar jag är 15 år och är med mina

Läs mer

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år)

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) PEDAGOGMATERIAL Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse

Läs mer

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor

Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor För ett litet barn är det otroligt viktigt att lära känna sin kropp. Att förstå hur man med hjälp av sin kropp utforskar omvärlden genom lukt, smak,

Läs mer

Vem där? Där smyger tyst på tå en väldig katt som ger sig ut att jaga varje natt Hans öron har små tofsar må ni tro Aha, jag vet, det måste va en...!

Vem där? Där smyger tyst på tå en väldig katt som ger sig ut att jaga varje natt Hans öron har små tofsar må ni tro Aha, jag vet, det måste va en...! Mitt fåfänga får, får, får har färgat sitt hår, hår, hår Min händiga häst, häst, häst har vävt sig en väst, väst, väst Min snokande snok, snok, snok har skrivit en bok, bok, bok om min konstiga katt, katt,

Läs mer

Allt om årstiderna - Vintern

Allt om årstiderna - Vintern Filmhandledning Handledningen innehåller tre sidor med av olika svårighetsgrad och en sida med lärarhandledning och facit till frågorna. Speltid: 13 min Från: 5 år Ämne: Biologi, Geografi, Zoologi Produktionsland:

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten

V V I I ING K L LE. den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten I I ING V V K L LE den snälla skeppskatten Text: Maarit Wall Illustrationer: Henrik Nilson Layout och produktion: Viking Line Mariehamn Tryck: Mariehamns Tryckeri

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Kropp & knopp. F-3 Hä

Kropp & knopp. F-3 Hä F-3 Hä Kropp & knopp Här lär vi oss vikten av att sköta våra tänder, hur ett nyttigt mellanmål kan se ut, vad man använder en skördetröska till, varför det är bra att röra på sig och hur viktigt det är

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 12 barn, 10 flickor och 2 pojkar 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 Personal

Läs mer

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra.

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. VÄGVISAREN Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. Den här övningen går ut på att en elev ska styra den andre eleven som blundar och samtidigt går runt i rummet. 1. Dela upp eleverna

Läs mer

Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum

Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum Stella Lindbäck Molly Victoria von Bubbelgum vaknade av att det lät som att ett fönster krossades. Hon vågade inte gå ner och kolla. Men hon sprang ner för trappan

Läs mer

Kvalitetsarbete Myran

Kvalitetsarbete Myran Kvalitetsarbete Myran Kungshöjdens förskola Smultronet 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Helene Hellgren Mia Johanson Marina Jorqvist Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens

Läs mer

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket Filmen börjar med att vi får träffa Klas Klättermus som kommer gående på skogsvägen, spelandes på sin gitarr. Han sjunger på en sång. 1. Vad får vi veta om Klas Klättermus genom sången han sjunger? Strax

Läs mer

till din 5-årsdag W som i Wilma en bok om ditt namn av mamma

till din 5-årsdag W som i Wilma en bok om ditt namn av mamma till din 5-årsdag W som i Wilma en bok om ditt namn av mamma Idag är Wilma på ett mycket gott humör. När hon vaknar i sin säng på morgonen kan hon inte låta bli att väcka sin bror Alfons. Alfons vakna!

Läs mer

Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan:

Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan: Så här gör du för att skriva ut och sortera sidorna i sagan: Steg 1. Skriv ut berättelsen på A4 ark. Om du har en skrivare som skriver ut dubbelsidigt, tänk på att inte skriva ut den här sidan, dvs skriv

Läs mer

Minifakta om djurungar i staden

Minifakta om djurungar i staden ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? En del djur lämnar skogen och flyttar in till staden. I den här boken får vi möta några djur som lever med sina ungar i staden. Hare,

Läs mer

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion Ön, en äventyrs berättelse By Zion Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker

Läs mer

Svar till spelkorten

Svar till spelkorten Svar till spelkorten Svaren står i ordning efter siffran överst på varje kort 1. Var får du elda? På säkra platser och färdiga grillplatser. Du får inte tända eld på en klippa eller om det är förbud mot

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Anvisningar för frivilliga i Terhokerhoklubben

Anvisningar för frivilliga i Terhokerhoklubben Anvisningar för frivilliga i Terhokerhoklubben Terhokerho-klubbens principer Terhokerho-klubben är en gemensam mötesplats för olika generationer. Alla är välkomna till Terhokerho-klubbarna. Det kostar

Läs mer

Du drömmer du lever. Ett kortfilmsmanus av Fanny Collandbeck

Du drömmer du lever. Ett kortfilmsmanus av Fanny Collandbeck Du drömmer du lever Ett kortfilmsmanus av Fanny Collandbeck FADE IN 1: INT: En etta i Stockholm: MORGON., 21, ligger med öppna ögon, i kalsonger utsträckt i sin bäddsoffa, utan täcke och kuddarna ligger

Läs mer

1 En olycka kommer sa " llan ensam

1 En olycka kommer sa  llan ensam 1 En olycka kommer sa " llan ensam Ewa Christina Johansson Illustrationer Johan Egerkrans Axel! Där är du ju! Axels hjärta hoppade till i bröstet. Fast på ett bra sätt. Det var ju söta Rut som ropade på

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Sömndagbok. Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

Sömndagbok. Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Vecka: Sömndagbok Jag gick och la mig klockan: Jag somnade efter ungefär. antal min Vaknade du under natten? Hur många gånger och hur länge var du vaken? Jag vaknade klockan: Måndag Tisdag Onsdag Torsdag

Läs mer