Handledning till projekt Kemikaliehantering inom vattenskyddsområden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handledning till projekt Kemikaliehantering inom vattenskyddsområden"

Transkript

1 Handledning till projekt Kemikaliehantering inom vattenskyddsområden SYFTE Projektet behandlar kemikaliehantering inom vattenskyddsområden. Projektet är uppbyggt i flera delprojekt så att de deltagande kommunerna har möjlighet att välja hur mycket tid de vill avsätta för projektet. Syftet i delprojekt 1/nivå 1 är att få en bild över läget i vattenskyddsområdet och över vilka åtgärder som behövs. För de som väljer att fortsätta på nivå 2 är huvudsyftet att bibehålla/säkra vattenförsörjningen för framtiden. Har kommunen flera vattenskyddsområden kan man gå vidare till nivå 2 i ett eller flera områden medan man nöjer sig med nivå 1 i övriga. Delar som studeras/syften med delprojekten är bl.a.: Identifiera möjliga hot genom inventering av verksamheter Bedömning av om den geografiska avgränsningen av vattenskyddsområdet är relevant Genomgång av befintliga vattenskyddsområdesbestämmelser och göra en bedömning av om bestämmelserna motsvarar nutida krav Genom information öka kunskapen bland hushåll och företag om vad det innebär att vara lokaliserad inom vattenskyddsområde Informera om lämpligt beteende. Förelägga om försiktighetsåtgärder i de fall detta är motiverat. Genom ovanstående minskas förhoppningsvis föroreningsrisken. I projektmaterialet finns rekommendationer och förslag på åtgärder som bör vidtagas. TIDSPLAN Projektet bör genomföras under sommarhalvåret 2002 dvs. april-oktober. Datum för slutredovisningen till Länsstyrelsen är satt till den 30 november AVGRÄNSNING Antalet och storleken på vattenskyddsområdena i Skånes kommuner varierar mycket. Projektet är därför uppbyggt i olika nivåer. Det är Länsstyrelsens önskan att alla kommuner åtminstone utför nivå 1 (=delprojekt 1), se nedan. Det är därefter upp till var kommun att välja hur många delprojekt man vill göra baserat på hur mycket resurser man vill avsätta för projektet.

2 DELPROJEKT 1 NIVÅ 1 DELPROJEKT 2 DELPROJEKT 3 DELPROJEKT 4 NIVÅ 2 HUSHÅLL JORDBRUK FÖRETAG NIVÅ 1 Delprojekt 1: Grund ( Skrivbordsprojekt ) För nivå 1 används Checklista 1 (bil 3). En sammanställning över antalet hushåll samt en lista över vilka företag som finns inom området och till vilka branscher dessa hör tas fram. Sammanställning kan göras till exempel från fastighetsregister som finns i kommunen samt med listor från t. ex. patent- och registreringsverket (fler förslag finns i handboken om egenkontroll). Resultaten förs in i sammanställningsblanketten (Excelblad). Åldern och statusen på vattenskyddsföreskrifterna gås igenom och jämförs förslagsvis med de nya föreskrifter som används idag, se bilaga 2, Rekommendationer och exempel till skyddsföreskrifter för vattenskyddsområden. Kontakt med tekniska kontoret bör upprättas och grunderna för varför området är avgränsat som det är tas reda på. Är det fastighetsgräns, väg eller är det de hydrogeologiska förhållandena som avgränsar området. Vidare bör skyddsbarriärer och föroreningsbenägenheten bedömas utifrån geologin/marktypen. Uppföljning delprojekt 1 Om man väljer att sluta efter att nivå 1 är genomfört bör ett utskick med allmän information om vad det innebär att finnas inom vattenskyddsområde göras. Förslag på broschyr allmän information finns i det utsända materialet. Broschyr om cisternkontroll kan lämpligen skickas med. Cisternbroschyr i pdf-format (utgiven av Swedac) finns på denna länk: 542GBN/$File/Folder%20cisternkontroll.pdf NIVÅ 2 Delprojekt 2: Hushåll En enkät med följebrev skickas ut till samtliga hushåll som tar upp uppvärmningsanordning, bekämpningsmedelsanvändning mm. Enkät hushåll samt följebrev finns i materialet. Uppföljning: Infomaterialet från nivå 1 skickas ut, ev. med detaljinformation i de fall man anser att det allmänna utskicket ej är tillräckligt.

3 Delprojekt 3: Jordbruk och trädgårdsföretag Jordbruk och trädgårdsföretag inspekteras med hjälp av checklista 2 och anvisningar på sid 6. Om man så önskar kan ett informationsbrev med en enkät skickas ut i förhand för att verksamhetsutövaren skall ha möjlighet att på förhand ta fram de uppgifter som behövs vid inspektionen. Uppföljning: Information om vattenskyddsbestämmelserna, allmän information samt föreläggande om åtgärder (i de fall det förekommit brister) skickas ut. Delprojekt 4: Företag Företagen inspekteras utifrån checklista 2, tänkt som inspektionsprotokoll. Om antalet företag är stort kan man välja att riskklassa företagen utifrån branschtillhörighet och besöka högriskföretag. Om antalet är mindre eller man väljer att prioritera projektet besöks samtliga företag. Om man så önskar kan ett informationsbrev med en enkät skickas ut i förhand för att verksamhetsutövaren skall ha möjlighet att ta fram de uppgifter som behövs vid inspektionen. Uppföljning: Information om vattenskyddsbestämmelserna, allmän information samt, i de fall det förekommit brister, föreläggande om åtgärder skickas ut. De uppgifter man samlat in från inspektionerna överförs till checklista 1 som tjänar som sammanfattning för ett vattenskyddsområde. Skulle en kommun ha väldigt stora vattenskyddsområde kan även avgränsningar göras inom vattenskyddsområdet (yttre/inre) och mellan vattenskyddsområden. Uppmärksamheten lär ha effekt även på områden som inte inspekteras. Ytterligare inspektioner kan göras efter projektets slut om det visar sig finnas mycket problem inom granskade områden eller då man helt enkelt har mer tid. REDOVISNING Checklista 1 (bilaga 3) samt sammanställningsblankett för övriga delprojekt skickas in till Länsstyrelsen för Skåne län, Jolanta Green senast den 31 oktober UPPFÖLJNING I många fall finns inget lagstadgat om hanteringen med undantag för lagring av brandfarliga vätskor (NFS 2000:4) och bekämpningsmedel. Det är alltså vattenskyddsbestämmelser och allmänna hänsynsregler som styr användningen av kemiska produkter inom vattenskyddsområde. I de fall det är tal om överträdelser gäller att säkra bevis: dokumentera med detaljerade minnesanteckningar och fotografera. I de fall åtalsanmälan skall göras är det viktigt att dessa skrivs och sänds in så snart som möjligt.

4 FÖRBEREDELSER I sammanställningen över aktuell lagstiftning finner ni en kortfattad redovisning över vilka paragrafer som är tillämpliga på det aktuella projektet. I texten finns hänvisningar till den aktuella lagstiftningen vilken bör studeras innan inspektionerna. MATERIAL Det material som medföljer detta projekt är: Handledning Sammanställning, lagar och föreskrifter bilaga 1 Rekommendationer och förslag till föreskrifter bilaga 2 Checklista 1 bilaga 3 Informationsblad till hushåll bilaga 4 Enkät till hushåll bilaga 5 Följebrev enkät hushåll bilaga 6 Checklista 2, inspektionsprotokoll bilaga 7 Mall för åtalsanmälan bilaga 8 Förslag till pressinformation bilaga 9 Sammanställningsblankett bilaga 10 KONTAKTPERSONER Lars Johansson lars.johansson@kavlinge.se Ewa Björnberg ewa.bjornberg@mf.landskrona.se Jan Rannek jan.rannek@hassleholm.se Ingrid Persson ingrid.persson@hassleholm.se Carina Westerlund carina.westerlund@hassleholm.se Marianne Nordenadler marianne.nordenadler@stad.helsingborg.se Susanne Henrysson susanne.henrysson@lund.se Anvisningar för blanketter Checklista 1 Checklista 1 är en sammanfattande blankett för varje skyddsområde För nivå 1 bör bedömning utifrån vattenprovtagning göras men riskklassningar enligt bedömningsgrunder för grundvatten kan utgå. För nivå 2 sker utökning med riskklassningar enligt bedömningsgrunder för grundvatten. Checklista 2 En blankett upprättas per besökt företag. Sammanställning sker sedan i redovisningstabeller (Excelblad; sammanst_lst flik 1-25) och totalmängder förs över till Checklista 1. Gruppering sker enligt farobeteckningar, se tabellen i checklista 1.

5 Sammanställning till länsstyrelsen Anvisningar till hur man fyller i sammanställningsblanketten finns på första sidan i Exceldokumentet sammanst_lst. Anvisningar jordbruk Användning av kemiska bekämpningsmedel Sen höstbekämpning d v s ogräsbekämpning med glyfosatpreparat (Avans, Kvick Down, Roundup) är vanligt förekommande. Kemisk bekämpning efter den 30 september betraktas som "sen". Sen höstbekämpning ökar riskerna ( p g a ökad nederbörd) för att kemiska bekämpningsmedel kan läcka ner till dräneringssystemet och därifrån vidare till vattendrag eller sjöar. Det är viktigt att de kemiska bekämpningsmedlen inte överdoseras. Vid optimala förhållanden och liten kvickrotsförekomst kan det räcka med 2 liter preparat/ hektar. Användning av vätmedel (används för att öka de kemiska bekämpningsmedlens inträngning i ogräsen) kan ifrågasättas eftersom det kan finnas risk för att det ökar preparatens vindkänslighet och därmed riskerna för vindavdrift. Vätmedel/tillsatsmedel består ofta av vegetabiliska oljor. De är inte giftiga och är inte klassade som kemiska bekämpningsmedel. Den 1 juli är första datum för användning av kemiska bekämpningsmedel på EUträdor som skall höstsås. Lantbrukarna rekommenderas ofta att använda glyfosatpreparat i samband med trädesbrott. Det finns mekaniska alternativ Dosering - se sen höstbekämpning. Informera lantbrukarna om att Hushållningssällskapet kan upprätta en omläggningsplan till ekologiskt lantbruk utan kostnad. Även om lantbrukaren inte lägger om till ekologisk produktion kan de få värdefulla tips om hur de kan minska sina insatser av kemiska bekämpningsmedel.

Enkät till miljökontoren om delprojekt cisterntillsyn

Enkät till miljökontoren om delprojekt cisterntillsyn 10 juni 2004 Enkät till miljökontoren om delprojekt cisterntillsyn Enkäten syftar till att utvärdera dels tillsynskampanjen som startade oktober 2003 dels delprojektet som helhet. Enkäten besvaras senast

Läs mer

Miljösamverkan Västerbotten

Miljösamverkan Västerbotten miljosamverkanvasterbotten.se Miljösamverkan Västerbotten Uppföljnings- och erfarenhetsutbytesträff Delprojektet Inventering av nedlagda deponier 7 november 2013 Inventering av nedlagda deponier Deltagande

Läs mer

Örnsköldsviks kommun /

Örnsköldsviks kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Örnsköldsviks kommun / kommunen@ornskoldsvik.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-07

Läs mer

Vattenskyddsområde och bekämpningsmedel

Vattenskyddsområde och bekämpningsmedel Lantbruk Vattenskyddsområde och bekämpningsmedel Projektrapport 2015 Sammanfattning Under 2014 genomfördes ett projekt inom lantbruk i MÖTA:s regi. Projektet syftade till att ta fram underlag som en blankett

Läs mer

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde Att bo eller verka inom RENSJÖNS vattenskyddsområde RENSJÖN VATTENTÄKT Primär skyddszon Sekundär skyddszon Ávreluoppal Rensjön Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra

Läs mer

Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter

Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter Projektets organisation Styrgrupp Fastställd vid årsmötet 2015-XX-XX Arbetsgrupp Referensgrupp Dnr Uppdrag och mål Deltagare 2 Organisation Inledning

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Flens kommun / flenskommun@flen.se Påbörjade undersökningar: 2016-02-15 07:56:34 Avslutade: 2016-02-15 13:29:45

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Huddinge kommun / huddinge@huddinge.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02 07:59:38 Avslutade: 2016-02-22 14:30:59

Läs mer

Sammanställning av resultat från delprojekt Spridning av kemiska bekämpningsmedel

Sammanställning av resultat från delprojekt Spridning av kemiska bekämpningsmedel 2001-12-17 Sammanställning av resultat från delprojekt Spridning av kemiska bekämpningsmedel 1. Deltagande i projektet samt svarsfrekvens enkät Har besvarat enkäten 30 Har inte besvarat enkäten 19 Har

Läs mer

Tillsyn på verksamheter som sprider växtskyddsmedel

Tillsyn på verksamheter som sprider växtskyddsmedel Tillsyn på verksamheter som sprider växtskyddsmedel Miljökontoret 2017 Bakgrund, syfte och mål... 2 Metod och genomförande... 2 Resultat... 2 Lagstöd... 3 Slutsats och diskussion... 4 Bilagor... 5 1 Bakgrund,

Läs mer

Upplands Väsby kommun /

Upplands Väsby kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Upplands Väsby kommun / upplands.vasby.kommun@upplandsvasby.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Bräckes vattenskyddsområde

Bräckes vattenskyddsområde Bräckes vattenskyddsområde Information och samråd om upprättande av vattenskyddsområde. Bräcke kommun arbetar med att revidera vattenskyddsområdena för de kommunala dricksvattentäkterna. Nu har turen kommit

Läs mer

Kemikalieanvändning inom vattenskyddsområden i Skåne län

Kemikalieanvändning inom vattenskyddsområden i Skåne län Kemikalieanvändning inom vattenskyddsområden i Skåne län Länsstyrelsen och Kommunerna i Skåne län Miljöenheten Skåne i utveckling 2004:10 ISSN 1402-3393 Titel: Författare: Utgiven av: Kemikalieanvändning

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Leksands kommun / kommun@leksand.se Påbörjade undersökningar: 2016-01-15 11:33:09 Avslutade: 2016-02-19 14:51:36

Läs mer

Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet

Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet Magnus Svensson Vattenhandläggare, Länsstyrelsen i Västmanlands län Magnus.svensson@lansstyrelsen.se 010-2249357 Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 28 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som ska gälla inom Melldala vattenskyddsområde och i

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Burlöv kommun / burlovs.kommun@burlov.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-01

Läs mer

Regler om vattenskyddsområden

Regler om vattenskyddsområden Sid 1 Regler om vattenskyddsområden Länsstyrelsen eller kommunen kan med stöd av miljöbalken förklara ett område vars vattentillgångar behöver skyddas som vattenskyddsområde. Reglerna för detta finns i

Läs mer

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 1 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som föreslås gälla inom Igelstorp vattenskyddsområde

Läs mer

Seminarium om bekämpningsmedelsanvändning inom vattenskyddsområden

Seminarium om bekämpningsmedelsanvändning inom vattenskyddsområden Seminarium om bekämpningsmedelsanvändning inom vattenskyddsområden - Workshop om kommunernas tillsyn Den 7 februari 2017 arrangerade Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket ett seminarium om användning

Läs mer

Återrapportering från Uppsala kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Uppsala kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Uppsala kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Karlskrona kommun /

Karlskrona kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Karlskrona kommun / karlskrona.kommun@karlskrona.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Aneby kommun / aneby.kommun@aneby.se Påbörjade undersökningar: 2016-02-26 14:11:32

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Marks kommun / markskommun@mark.se Påbörjade undersökningar: 2016-01-07 14:22:49 Avslutade: 2016-02-25 11:12:48

Läs mer

Lekebergs kommun /

Lekebergs kommun / Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Lekebergs kommun / lekebergs.kommun@lekeberg.se Påbörjade undersökningar: 2016-01-25 08:06:58 Avslutade: 2016-01-25

Läs mer

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk 01054 1(6) Projekt Minireningsverk : 2013-03-28 Tid: 9.00-14.30 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Kristin Broman, Varberg Jonas Persson, Falkenberg Johan Cederbrink, Halmstad

Läs mer

Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall

Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall 14 december 2004 Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall Enkäten syftar främst till att utvärdera tillsynskampanjen som startade september 2004 men tar också upp några andra frågor i anslutning

Läs mer

Sprutningen sker inom följande vattenskyddsområde och skyddszon

Sprutningen sker inom följande vattenskyddsområde och skyddszon 1(4) Tillstånd för yrkesmässig användning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt - Ansökan enligt 1 6 kap NFS 2015:2 Tillstånd ska sökas av den som ska utföra spridningen eller efter skriftlig

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Ronneby kommun / stadshuset@ronneby.se Påbörjade undersökningar: 2016-02-15 11:27:44

Läs mer

Nynäshamns kommun /

Nynäshamns kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Nynäshamns kommun / kommunstyrelsen@nynashamn.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02

Läs mer

Enköpings kommun /

Enköpings kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Enköpings kommun / kommunstyrelsekontor@enkoping.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

VILKA REGLER GÄLLER VID KEMISK BEKÄMPNING? Information till dig som använder bekämpningsmedel

VILKA REGLER GÄLLER VID KEMISK BEKÄMPNING? Information till dig som använder bekämpningsmedel VILKA REGLER GÄLLER VID KEMISK BEKÄMPNING? Information till dig som använder bekämpningsmedel Varför finns det regler för kemisk bekämpning? Kemiska bekämpningsmedel kan skada miljön, människors hälsa

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Kristianstads kommun / info@kristianstad.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-10

Läs mer

Strömsunds kommun /

Strömsunds kommun / Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Strömsunds kommun / stromsunds.kommun@stromsund.se Påbörjade undersökningar: 2015-11-30 14:47:46 Avslutade: 2016-02-24

Läs mer

Enkät om delprojekt tillsyn avloppsreningsverk 2005

Enkät om delprojekt tillsyn avloppsreningsverk 2005 Enkät om delprojekt tillsyn avloppsreningsverk 2005 Enkäten syftar till att utvärdera delprojektet och särskilt handledningen och tillsynskampanjen. Den syftar även till att uppgifter om avloppsanläggningar

Läs mer

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt KOMMENTARER Sida 1 av 5 Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt 2 Enskild brunnsanläggning De föreslagna skyddsföreskrifterna anger, Primär

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Lilla Edets kommun / kommunen@lillaedet.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-28 15:03:19 Avslutade: 2016-01-07

Läs mer

Skydda dricksvattnet. Att bo och verka i ett vattenskyddsområde

Skydda dricksvattnet. Att bo och verka i ett vattenskyddsområde Skydda dricksvattnet Att bo och verka i ett vattenskyddsområde Rent vatten är vår viktigaste naturtillgång. Vi människor kan avstå det mesta, men vi klarar oss inte utan vatten. Vattenskyddsområden finns

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Farligt avfall från verksamheter - Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns lagar,

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Skyddsföreskrifter för Laukers vattentäkt i Arvidsjaurs kommun 25 FS 2012:28 A 21 Utkom från trycket den 26 oktober 2012 Beslutade av kommunfullmäktige i Arvidsjaurs

Läs mer

CISTERNER SLUTRAPPORT

CISTERNER SLUTRAPPORT TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2006-10-20 RH06090 CISTERNER SLUTRAPPORT Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Postgiro Org.nr Box 538 Kristian IV:s väg 1 + 46 (0)35-17 98 00 + 46

Läs mer

Enkät om delprojekt år 2000

Enkät om delprojekt år 2000 18 oktober 1999 Till Miljösamverkans kontaktpersoner Enkät om delprojekt år 2000 Planeringen för Miljösamverkans fortsättning år 2000 fortskrider. En förfrågan om bidrag ligger hos huvudmännens styrelser

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Mönsterås kommun / kommun@monsteras.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-01 13:02:09

Läs mer

Minnesanteckningar, arbetsgruppsmöte i delprojektet Tillsyn av golfbanor

Minnesanteckningar, arbetsgruppsmöte i delprojektet Tillsyn av golfbanor sid 1(5) delprojekt Tillsyn av golfbanor Dnr Vår referens / tel.nr e-post Bo Persson / 0435-71 99 15 bo.persson@kfsk.se Datum Minnesanteckningar, arbetsgruppsmöte i delprojektet Tillsyn av golfbanor Dag:

Läs mer

Riktlinjer kemisk bekämpning

Riktlinjer kemisk bekämpning Riktlinjer kemisk bekämpning Fastställd av bygg- och miljönämnden datum 2016-04-19 25 Dnr. 2016-MK0116 Åtvidabergs kommun Besöksadress miljökontoret: Bruksgatan 3 Postadress: Box 206, 597 25 Åtvidaberg

Läs mer

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990.

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. 1(5) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN ISSN 0347-1659 03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. Kungörelse om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för de kommunala grundvattentäkterna

Läs mer

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

VÄLKOMNA till SEMINARIUM OM BEKÄMPNINGSMEDEL INOM VATTENSKYDDSOMRÅDEN. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

VÄLKOMNA till SEMINARIUM OM BEKÄMPNINGSMEDEL INOM VATTENSKYDDSOMRÅDEN. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency VÄLKOMNA till SEMINARIUM OM BEKÄMPNINGSMEDEL INOM VATTENSKYDDSOMRÅDEN Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-02-03 1 Program När? Vad? Vem? 9.30 10.00 Kaffe/te och macka 10.00 10.45

Läs mer

Ansökan om dispens att sprida bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt

Ansökan om dispens att sprida bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt MBF_41.Bekämpningsmedelvattentäkt 2017-03-25 Sida 1 / 8 Ansökan om dispens att sprida bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt Gäller för yrkesmässig spridning enligt kapitel 6, paragraf 1 i Statens

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Kalmar kommun / kommun@kalmar.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02 09:05:35

Läs mer

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A)

Läs mer

Minnesanteckningar, arbetsgruppsmöte i delprojektet Vattenskyddsområden

Minnesanteckningar, arbetsgruppsmöte i delprojektet Vattenskyddsområden sid 1(6) delprojekt Vattenskyddsområden Dnr Vår referens / tel.nr e-post Göran Jansson 040-25 22 61 goran.jansson@m.lst.se Bo Persson / 0435-71 99 15 bo.persson@kfsk.se Datum Minnesanteckningar, arbetsgruppsmöte

Läs mer

Sidan 1 av 3. Datum. Från och med: Till och med: Sökande

Sidan 1 av 3. Datum. Från och med: Till och med: Sökande Sidan 1 av 3 Ansökan om att sprida bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt Gäller för yrkesmässig spridning enligt 14 paragrafen i Statens naturvårdsverks föreskrifter om spridning av kemiska

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Lund kommun / lunds.kommun@lund.se Påbörjade undersökningar: 2015-11-30 15:27:08

Läs mer

Kemisk ogräsbekämpning, Information till kommuner år 2019 Hanna Lundkvist,

Kemisk ogräsbekämpning, Information till kommuner år 2019 Hanna Lundkvist, TMALL 0141 Presentation v 1.0 Kemisk ogräsbekämpning, Information till kommuner år 2019 Hanna Lundkvist, 2019-03-04 Agenda Information om Kemisk ogräsbekämpning 2019 Information om bekämpning 2019 Kartverktyget

Läs mer

Allmän information om vattenskyddsområden

Allmän information om vattenskyddsområden Sida: 1 (5) Allmän information om vattenskyddsområden Varför inrättas vattenskyddsområden? På lokal nivå är det kommunen som ansvarar för att kommunala dricksvattentillgångar skyddas. Dricksvattnet som

Läs mer

Miljöskydd - Vattenförvaltning

Miljöskydd - Vattenförvaltning Miljöskydd - Vattenförvaltning Reflektioner och erfarenheter Rune Brandt Länsstyrelsen i Skåne län Idag Länsstyrelsernas tillsyn och prövning - Organisation och arbetsformer - VISS, vattenkartan, datavärdar,

Läs mer

Seminarium om använding av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden

Seminarium om använding av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden Seminarium om använding av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden - Workshop om kommunernas tillsyn Den 31 januari 2017 arrangerade Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket ett seminarium om

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Skövde kommun / kommunstyrelsen@skovde.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02

Läs mer

Norra Stockholmsåsen. Vår viktigaste reservvattenkälla

Norra Stockholmsåsen. Vår viktigaste reservvattenkälla Norra Stockholmsåsen Vår viktigaste reservvattenkälla Norra Stockholmsåsen Norra Stockholmsåsen är en del av en 60 km lång rullstensås som sträcker sig från södra Uppland ner genom Stockholm till Västerhaninge.

Läs mer

Bilaga 4 f: Vattenplan förslag till disposition

Bilaga 4 f: Vattenplan förslag till disposition Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 4 f: Vattenplan förslag till disposition Hur ska bilagan användas? Bilagan ger förslag på disposition till en vattenplan. Under rubrikerna ges exempel

Läs mer

Skydd av dricksvattentäkter hur går det till? Lag, förordning och allmänna råd

Skydd av dricksvattentäkter hur går det till? Lag, förordning och allmänna råd Skydd av dricksvattentäkter hur går det till? Lag, förordning och allmänna råd Halmstad 2009-04-01 Arne Joelsson Länsstyrelsen Hallands län Grundvatten av god kvalitet De regionala miljömålen innebär

Läs mer

Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av växtskyddsmedel inom vattenskyddsområde

Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av växtskyddsmedel inom vattenskyddsområde Sida 1 (4) Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av växtskyddsmedel inom vattenskyddsområde D3_uppdaterad_20190417 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Enligt 6 kap 1 NFS 2015:2 eller 4 vattenskyddsföreskrifter

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen 20 FS 2008:86 Utkom från trycket den 1 juli 2008 Föreskrifter inom vattenskyddsområdet vid Sångån i Gagnefs och Leksands kommuner; beslutade den 12 april

Läs mer

MiljösamverkanVärmland

MiljösamverkanVärmland MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2012 Fastställt av styrgruppen den 13 oktober 2011 1(7) Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att

Läs mer

9. Grundvatten av god kvalitet

9. Grundvatten av god kvalitet 9. Grundvatten av god kvalitet Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag. Målet innebär i ett generationsperspektiv

Läs mer

Checklista för tillsyn i fält 2019

Checklista för tillsyn i fält 2019 Checklista för tillsyn i fält 2019 Del 1 Administrativa uppgifter Besöksdatum Fastighetsbeteckning Verksamhetsutövare Person- /organisationsnummer Adress Telefon Mejladress Inspektör Närvarande Vattenförekomst

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk 01054 1(7) Projekt Minireningsverk : 2013-11-12 Tid: 9.00-15.00 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Marie Karlsson, Kungsbacka Frans Karlsson, Falkenberg Johan Cederbrink,

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Sölvesborg Energi ansvarar för kommunens allmänna vattenanläggningar, till

Läs mer

Bekämpningsmedel i jordbruket 2015

Bekämpningsmedel i jordbruket 2015 Bekämpningsmedel i jordbruket 2015 Tillsynsprojekt om integrerat växtskydd, sprutjournaler och preparat Förra året deltog Kalmar kommun i tillsynsprojektet om Integrerat växtskydd som Jordbruksverket och

Läs mer

Erfarenheter från Stångåns nyinrättade vattenskyddsområde. Rebecka Helmers, projektledare

Erfarenheter från Stångåns nyinrättade vattenskyddsområde. Rebecka Helmers, projektledare Erfarenheter från Stångåns nyinrättade vattenskyddsområde Rebecka Helmers, projektledare Agenda Bakgrund Linköpings vattenförsörjning Processen från beslut till ansökan Val av utformning Riskbedömning

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Egenkontroll enligt Miljöbalken Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Krav på egenkontroll Denna broschyr riktar sig främst till de verksamheter som är tillstånds- eller

Läs mer

KEMIKALIETILLSYNEN I SKÅNE LÄN

KEMIKALIETILLSYNEN I SKÅNE LÄN LÄNSSTYRELSEN OCH KOMMUNERNA I SKÅNE LÄN SAMORDNAD KEMIKALIETILLSYN I SKÅNE LÄN Förslag till HANDLINGSPROGRAM FÖR KEMIKALIETILLSYNEN I SKÅNE LÄN År 2005 Oktober 2004 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. MÅL OCH TILLSYNSANSVAR

Läs mer

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Vattenskydd Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Förvaring av diesel, eldningsolja, spillolja och andra miljö- och brandfarliga vätskor i markförlagda cisterner regleras i flera olika lagstiftningar.

Läs mer

Kontroll av märkning av kemikalier

Kontroll av märkning av kemikalier 2010-06-07 Projekt 2009: Kontroll av märkning av kemikalier Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Inger Nygren Agneta Gustafsson Sammanfattning Bygg- och miljökontoret i Skellefteå har under hösten

Läs mer

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt Om en olycka inträffar! Om det inträffar ett läckage eller en olycka som kan innebära risk för att yt- eller grundvattnet förorenas ska du omedelbart anmäla det till Räddningstjänsten på telefon 112. Kontakta

Läs mer

Sidan 1 av 4. Sökande. Datum. Från och med: Till och med: Samma som sökande (fyll dock i behörighetsnumret) Vem ska sprida ut bekämpningsmedlet?

Sidan 1 av 4. Sökande. Datum. Från och med: Till och med: Samma som sökande (fyll dock i behörighetsnumret) Vem ska sprida ut bekämpningsmedlet? Sidan 1 av 4 Ansökan om att sprida bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt Gäller för yrkesmässig spridning enligt 14 paragrafen i Statens naturvårdsverks föreskrifter om spridning av kemiska

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan Fastställt av styrgruppen den 7 september 2012 Britt Carlsson c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 4655 651 84 Karlstad e-post: britt.carlsson@karlstad.se www.miljosamverkanvarmland.se Inledning

Läs mer

Ansökan om revidering av Stavsnäs vattenskyddsområden, gränsdragning och skyddsföreskrifter.

Ansökan om revidering av Stavsnäs vattenskyddsområden, gränsdragning och skyddsföreskrifter. 2015-04-21 Handläggare Anna Sandahl Sanna Mäkinen Samhällsbyggnadsavdelningen 212TN/15 Tekniska nämnden Ansökan om revidering av Stavsnäs vattenskyddsområden, gränsdragning och skyddsföreskrifter. Förslag

Läs mer

Återrapportering från Gotland kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Gotland kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Gotland kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

kl. 13 30 15 00 Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Leif Carlzon, kp ---

kl. 13 30 15 00 Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Leif Carlzon, kp --- Plats och tid Bibliotekets grupprum, onsdagen den 23 september 2009, kl. 13 30 15 00 Beslutande Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Ej tjänstgörande Leif Carlzon, kp Övriga folkvalda

Läs mer

Tillsyn på maskinstationer 2010

Tillsyn på maskinstationer 2010 Foto: Karl Asp med tillstånd för publicering från verksamhetsutövaren Tillsyn på maskinstationer 2010 Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun Rapport nr 1/10 Inledning Inom ramen för miljö- och byggnadsnämndens

Läs mer

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion 2017-01-12 Bakgrund Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och tillgången och kvaliteten på vatten för vattenförsörjning är en av våra mest betydelsefulla

Läs mer

UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD

UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD UPPLYSNINGAR ANGÅENDE VATTENSKYDD I följande dokument finns upplysningar om t ex mål och syfte med vattenskydd samt upplysning om ersättning för intrång i pågående markanvändning och uppgift om vilken

Läs mer

Kokbok till Växtskydd - vattenskyddsområde 13C

Kokbok till Växtskydd - vattenskyddsområde 13C Sida 1(12) Kokbok till Växtskydd - vattenskyddsområde 13C Kokboken är tänkt som ett stöd för dig att lägga upp ett rådgivningsbesök. Detta exempel behöver inte följas till punkt och pricka utan det är

Läs mer

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande.

Föredragande borgarrådet Katarina Luhr anför följande. PM 2015: RV (Dnr 135-367/2015) Naturvårdsverkets förslag till nya föreskrifter inom bekämpningsmedelsområdet, föreskrifter om spridning av växtskyddsmedel samt föreskrifter om spridning av biocidprodukter

Läs mer

Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri

Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri Sida 1 av 6 Detta är endast en förhandsvisning av enkäten. För att kunna registrera svar måste enkäten Publiceras Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri Enkäten görs för att sammanställa

Läs mer

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde Till dig som bor i ett vattenskyddsområde ALLA VATTENSKYDDSOMRÅDEN HAR SPECIFIKA FÖRESKRIFTER SOM GÄLLER I RESPEKTIVE OMRÅDE Vatten är den naturresurs vi inte klarar oss utan. Det vatten som finns på jorden

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Verksamhetens namn Organisationsnummer Adress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Postadress Faktureringsadress

Läs mer

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 FRÅGEFORMULÄR 1 (7) Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Stångåns vattenskyddsområde. Ett bättre skydd för Linköpings dricksvatten

Stångåns vattenskyddsområde. Ett bättre skydd för Linköpings dricksvatten Stångåns vattenskyddsområde Ett bättre skydd för Linköpings dricksvatten Nu är Stångån vattenskyddsområde och ditt dricksvatten säkras för framtiden När du vrider om kranen får du ett av världens bästa

Läs mer

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter 2014-04-02 Helen Eklund, Sweco 1 Dagordning o Vattentäkten och befintligt vattenskyddsområde o Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

Workshop ENKLA ÄRENDEN

Workshop ENKLA ÄRENDEN Workshop ENKLA ÄRENDEN Denna handledning kan användas som inspiration eller ramverk för att arrangera möten eller workshops i anslutning till webbseminariet om ENKLA ÄRENDEN som arrangeras av kommittén

Läs mer

Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde

Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde INNEHÅLL 1. BRUNNSOMRÅDE... 4 2. INRE SKYDDSZON... 4 2.1 Hantering av petroleumprodukter, kemikalier m.m.... 4 2.2 Täktverksamhet och andra schaktningsarbeten...

Läs mer

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Börje Larsson 1/Namn alt projekt Plan- och bygglagen och miljökvalitetsnormer Plan- och bygglagen 1 kap 2 Det är en kommunal angelägenhet att planlägga

Läs mer

Återrapportering från Upplands-Bro kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Upplands-Bro kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Upplands-Bro kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1551 Kungörelse av Länsstyrelsens beslut om skydd för grundvattentäkt i Skillingaryd, Vaggeryds kommun; 06 FS 2007:24 Saknr Ö12/07 Utkom från

Läs mer