Förord. Vad man behöver. Ässjan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förord. Vad man behöver. Ässjan"

Transkript

1

2 Förord Eldstålet var förr det viktigaste redskapet for att göra upp eld. Det har använts i över 2000 år och konkurrerades ut av tändstickorna först i mitten av 1800-talet. Så sent som vid andra världskriget fanns det personer i Sverige som fortfarande använde eldstål och på vissa platser i Europa är det alltjämt i bruk. Detta lilla häfte är en kort instruktion i hur man själv kan prova på det urgamla hantverket att bygga en ässja, smida ett eldstål samt anskaffa och förfärdiga de övriga föremål man behöver för att göra upp eld på detta traditionella vis. I slutet finns en kort litteraturhänvisning for den som vill fördjupa sig eller gå vidare. Vad man behöver De verktyg man behöver är hammare, tång, bågfil, spade, kniv, gummiklubba, skärande lädernål, håltång och ett städ. Dessutom behöver man arbetshandskar och skyddsglasögon. Annat man behöver är en plasthink liter, ett järnrör 3 cm i diameter och minst en halvmeter långt, några stora plastpåsar, en bit overheadplast, tejp, grillkol, tändvätska, en kastrull, salpeter eller björkaska, en bit flinta, en bit skinn, läderrem, kraftig tråd samt järn att smida (SIS 1770, gammal fil eller motsvarande, 3-5 mm tjockt) och några fnösktickor. Ässjan För att kunna smida måste man först bygga sig en ässja. Detta gör man enklast genom att gräva ett hål i marken i storleksordningen 20 x 30 cm och c:a 15 cm djupt. Gör gärna hålet direkt i sand, eller täck insidan med ett centimetertjockt lager av lera uppblandad med lika mycket sand och lite vatten. Det viktigaste är att e1den inte har någon möjlighet att sprida sig genom marken, eftersom temperaturen blir väldigt hög - en bra bit över 1000 grader C. För att uppnå dessa höga temperaturer måste man blåsa in luft i det glödande kolet. Detta görs genom ett järnrör, c:a 3 cm i diameter och minst en halvmeter långt. Kläm ihop ena ändan av röret till halva diametern genom att såga ett snitt i längdriktningen och banka ihop det. Gräv sedan ner röret så att den hopklämda änden mynnar ut i botten av ässjan.

3 Man måste också tillverka sig en blåsbälg och denna görs enklast av en gammal plasthink på liter. Gör ett hål i sidan med samma diameter som järnröret, trä in detta och täta i kanten med tejp, eller hetta alternativt upp järnröret till ett par hundra grader och tryck det igenom hinken. Mittemot järnröret skärs ett hål ut, c:a 5 cm brett och 10 cm långt, och en något större plastbit, från t.ex. overheadplast, tejpas fast med en tejpbit ovanför hålet på insidan av hinken, så att hålet täckes helt av plastbiten. Denna kommer att fungera som en backventil som släpper in luft i hinken, men som täpper till då luften pressas ut genom järnröret Lägg slutligen en sten på några kilogram i botten av hinken och fäst en tjock plastkasse over öppningen med tejp eller ett kraftigt gummiband. Att smida Häll ner lite grillkol i ässjan, spruta på tändvätska, vänta någon minut och tänd sedan på kolet. Låt brinna en liten stund och pumpa sedan för att få upp temperaturen. Bälgen pumpas genom att man tar tag i påsen och växelvis drar upp den och trycker ned den i hinken. Pumpa försiktigt, ingen större luftström krävs. Stålet läggs i glöden och bälgen pumpas så länge upphettning pågår. Då stålet tas upp för bearbetning kan man göra uppehåll i pumpandet. Lämplig smidestemperatur är grader C, vilket motsvaras av färgerna mörkrött till ljusgult Det är viktigt att man inte smider vid för låg temperatur, så kallat kallsmide, eftersom detta kan medföra att små sprickor uppkommer i stålet. Då man tar upp stålet har man inte mer än kanske tio sekunder på sig att smida innan det har blivit för kallt, men å andra sidan går det väldigt fort att åter få upp tillräcklig temperatur. Färg Vit 1200 Ljusgul 1100 Gul 1050 Citrongul 980 Gulröd 930 Ljusröd 870 Ljust körsbärsröd 810 Körsbärsröd 760 Mörkt körsbärsröd Temperatur 700 Mörkröd 650 Brunröd 600

4 Börja med att smida ut ena änden till en spets och slätsmid sedan flatsidorna. Akta så att inte stålet vrider sig. Smid sedan ut andra sidan på samma sätt så att stålet blir symmetriskt. Såga av eventuell överflödig del. Rulla upp ändarna. Det är här viktigt att stålet är tillräckligt varmt. Detta moment kan vara svårt och man kan om man vill hoppa över det, eftersom det ändå bara är utsmyckning. Krök till ena halvan och gör sedan likadant på andra sidan. Slutligen är det dags att härda eldstålet. Detta gör man för att göra stålet hårdare och är nödvändigt för att ge gnistbildning. Hetta upp stålet så att det är ljust körsbärsrött eller varmare. Ta upp det ur glöden och vänta tills det är mellan ljust och mörkt körsbärsrött. Tank på att ta med tången i någon av spetsarna och inte mitt på stålet, eftersom den kalla tången hastigt kyler föremålet. Doppa sedan ner stålet i en bunke med gradigt vatten. För först bara ned de yttersta 5 millimetrarna av "eggen", vänta tills all rödfärg är borta och doppa sedan ned hela stålet. Tänk på att hela tiden röra runt eldstålet så att härdningen blir jämn. Flinta För att ge gnistor ska eldstålet slås mot flinta. I Sverige finner man lättast flinta i Skåne och längs västkusten. Även på ostkusten kan man dock finna flinta längs stränderna, och det rör sig då i de flesta fall om ballast som släppts från båtar. För en närmare beskrivning av hur flinta ser ut och var man kan finna den, konsultera 1ämp1ig litteratur. För att åstadkomma gnistor måste eldstålet s1ås mot en vass kant på flintan, så att små bitar kan lossna och börja glöda. Om inga skarpa kanter finnes på flintbiten man har, är det bara att slå sönder den i mindre bitar. Då flintan spricker bildas det skärvor med oftast väldigt vassa kanter.

5 Fnöske För att fånga upp gnistorna och få glöd måste man begagna sig av fnöske. Detta kommer från fnösktickan, som växer på lövträdsstammar; främst björk och i södra Sverige bok. Direkt under tickans gråvita yta finns ett sammetsmjukt skikt, och detta är fnösket. Även eldticka och platticka kan användas. Fnösket skars i tunna skivor, c:a 2 mm tjocka, och kokas i en blandning av salpeter och vatten. Man tar 1 tsk salpeter till 5 dl vatten och kokar i en halvtimme. Bitarna bankas sedan ut med en gummiklubba och gnuggas mellan händerna Fnösket ska bearbetas väl och är färdigt när det är mjukt som sämskinn. Låt torka. Istället för salpeter kan man använda sig av asklut, vilket ar det traditionella sättet. Man blandar lika delar vatten och björkaska och låter fnösket ligga i luten några dygn, eller kokar det alternativt några timmar. Man bearbetar sedan fnösket på samma sätt som ovan. Skinnpåse Slutligen kan man sy sig en skinnpåse att förvara sina elddon i. Gör en pappersmall i stil med figuren har bredvid och rita av den i två exemplar på en bit tunt skinn. Klipp eller skär ut de två bitarna och lägg dem med rätsidorna mot varandra. Sy, med kraftig tråd och skärande nål, med täta hårda stygn runt kanten och kräng sedan påsen ut och in. Man kan om man vill limma kanterna mot varandra innan man syr för att det inte ska glida. Klipp några hål en bit från öppningen och trä i en läderrem, med vilken man kan dra ihop påsen och hänga den i bältet. Smörj slutligen in påsen med läderfett så att den blir smidig och vattentät. I denna påse kan man sedan förvara eldstål, flinta, fnöske, några bitar näver och kanske några små stickor med torr ved. Att göra eld med eldstålet Det är viktigt att allt är förberett när man ska börja göra upp eld med eldstålet. Starta därför med att bygga upp i eldstaden med stickor och lattantändligt material på samma sätt som när man ska göra upp eld med tändstickor. Gör sedan en rulle av en bit näver som fylles med lattantändligt material, såsom små bitar av fnöske, remsor av ytterbarken på ene eller annat.

6 När förberedelserna är klara kan man börja försöka slå eld. Rugga upp kanten på en bit fnöske, lägg det ovanpå flintan och håll ihop det med ena handen. Med den andra handen håller man eldstålet som slås mot yttersta kanten av flintan med snärtiga slag. Det gäller att få gnistorna att träffa fnösket, som efter några träffar bör börja glöda. Blås på glöden så att den sprider sig och placera sedan fnösket i näverrullen. Blås i rullen tills nävern tar eld och använd sedan denna till att tända i eldstaden. Kväv elden i näverrullen så fort som möjligt så att näverrullen kan användas flera gånger. Materialanskaffning Att tillverka sina egna elddon bör inte bli så dyrt. De flesta verktygen har man förmodligen hemma eller kan låna till sig av vänner och bekanta. Svårast att få tag på kan nog vara ett städ. Pa skrotupplag kan man ibland hitta gamla rälsbitar, och man får där också hjälp med att skära till en c:a 30 cm lång bit, som duger alldeles utmärkt som städ. Tången ska helst vara en riktig smidestång, men en vanlig polygrip duger också i sammanhanget. Lämpligt stål att smida med är SIS 1770, vilket är ett fjäderstål med en kolhalt på 0,6-0,8 procent. Detta kan man hitta hos skrothandlare eller välsorterade järnaffärer. Man kan också använda gamla filar, sparkmedar eller bilfjädrar. Dessa bör avhärdas innan man startar smidet, vilket man gör genom att värma dem till rödvärme och sedan låta dem kallna långsamt i luft. En av de dyraste utgifterna blir förmodligen grillkolet. Om man vill kan man kola sitt eget kol. Tag en stor burk av järnplåt; en gammal kaffeburk eller ett oljefat beroende på hur mycket kol man vill göra. Hugg upp torr ved i några centimeter tjocka stickor och packa dem stående i burken. Vänd burken upp och ner, och se till att den sluter tätt kring marken. Elda sedan runt burken. Efter en stund startar kolningsprocessen, vilken sedan fortsätter av sig själv, varför man kan låta elden brinna ned. Processen kan sedan ta alltifrån tio minuter till flera timmar beroende på burkens storlek. Att gå vidare Att tillverka sina egna elddon är en trevlig sysselsättning som både ger övning i olika typer av hantverk och viss insikt i gamla tiders seder och bruk. Man kan med fördel göra detta som projekt tillsammans med sitt seniorlag, sin patrullscoutavdelning eller varför inte på små träffar under året med ledarna i kåren? Om man finner projektet intressant finns det alla möjligheter att utveckla det eller gå vidare i andra riktningar. Man kan om man vill prova att själv garva skinnet som man syr påsarna av, eller kanske kola sitt eget kol. Den som är road av själva smidet kan fortsätta med att smida sin egen kniv och tillverka skaft och slida till denna. For goda råd och ytterligare idéer, se litteraturförslagen nedan.

7 Litteraturförslag Tomas Johansson: Smid själv "Bibeln" i sammanhanget. Här står allt om hur man smider och härdar, vilka material man ska använda, ritningar på olika sorters blåsbälgar och mycket annat. ICA-förlaget. Bo Bergman: Knivar Steg för steg hur man tillverkar skaft och slida till sin kniv. Hur man smider kniven hittar man dock i Tomas Johanssons bok. ICA-förlaget. Mats Glantz och Rolf Olsson: Frilufts1iv och hantverk Många idéer på olika sorters "primitiva" hantverk som man kan prova på, men ganska kortfattat beskrivet. LT:s förlag. Forntida teknik Häften som ges ut av Institutet för forntida teknik. Adressen dit är Bäckedal l724, Sveg. Detta häfte kom till som redovisning av ett TG-projekt som genomfördes sommaren/hösten1992 tillsammans med seniorlaget Rövarna, Mäster Olof-Råcksta scoutkår. Christer Lindh i oktober 1992.

8

LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN. arbetsuppgifter förhistoria

LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN. arbetsuppgifter förhistoria LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN arbetsuppgifter förhistoria tidsband exkursion koka i kokgrop bereda fnöske göra upp eld med stål, flinta och fnöske adoptera en fornlämning bilda

Läs mer

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O UPPTECH Västra Holmgatan 34 A, 553 23 Jönköping Tfn 036-106077, upptech@jonkoping.se, www.upptech.se FAST VATTEN - IS På jakt efter vatten i

Läs mer

Projektmaterial. PRO folkhögskola

Projektmaterial. PRO folkhögskola Projektmaterial PROJEKTRAPPORT ITIS PRO folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net PROJEKTRAPPORT ITIS Pensonärernas

Läs mer

Harlyckesmedjan Lärarhandledning

Harlyckesmedjan Lärarhandledning Harlyckesmedjan Lärarhandledning 1967 flyttade man hit Harlyckesmedjan som tidigare låg vid Ramlösavägen i Helsingborg. På Fredriksdals område finns ytterligare en smedja som en gång i tiden tillhörde

Läs mer

Hantverk i skogsbrynet

Hantverk i skogsbrynet Växtfärg Papper, växter. Stormkök, konservburk att koka i ( så slipper ni färgad kastrull ). Gör så här: Plocka växter och växtdelar, blommor, blad eller bär. Samla dom färgvis. Ta ca 2 dl växter till

Läs mer

Hantverksdag Uv- lägret, Sjöboa. Här kommer mera utförliga beskrivningar på hantverket.

Hantverksdag Uv- lägret, Sjöboa. Här kommer mera utförliga beskrivningar på hantverket. Hantverksdag Uv- lägret, Sjöboa Här kommer mera utförliga beskrivningar på hantverket. Tennkors Material/ verktyg: Skopa Handske Tång Träplatta med ett kors Ståltråd till upphänge 5cm/uv Tennbit 4cm/uv

Läs mer

Innehåll Rekommendationer Ömtåliga föremål Flytande innehåll Hårda och oregelbundna föremål Långsmala föremål Platta och sköra föremål

Innehåll Rekommendationer Ömtåliga föremål Flytande innehåll Hårda och oregelbundna föremål Långsmala föremål Platta och sköra föremål Förpackningsguide Innehåll Rekommendationer 1 Ömtåliga föremål 2 Flytande innehåll 3 Hårda och oregelbundna föremål 4 Långsmala föremål 5 Platta och sköra föremål 6 Stora och lätta föremål 7 Vassa och

Läs mer

FORMTAGNING METODBESKRIVNING

FORMTAGNING METODBESKRIVNING Bygg upp din skultur så den står stadigt och håller för leran som väger tungt, den skall också vara fastspikad ordentligt i en stabil och någorlunda tung bräda. Bra om man kan vända på figuren, så den

Läs mer

Krumkniven (eng. crooked keite) är ett gammalt indianskt verktyg. Den använde

Krumkniven (eng. crooked keite) är ett gammalt indianskt verktyg. Den använde INLEDNING Krumkniven (eng. crooked keite) är ett gammalt indianskt verktyg. Den använde än idag men den är inte vanlig. Det finns ingen vedertagen svensk benämning på den här knivtypen. I dansk litteratur

Läs mer

Faktakort bondestenåldern

Faktakort bondestenåldern n Mål: Underlag för elever och pedagoger under samtal om sina historiekunskaper. Material: n Användning av textmaterial: Skriv ut faktakort bondestenåldern, från sidan två och framåt, dubbelsidigt och

Läs mer

Instruktion för svart 32mm slang, kallas även dukt. Läs hela anvisningen innan du börjar gräva. Installationen utförs i delmoment.

Instruktion för svart 32mm slang, kallas även dukt. Läs hela anvisningen innan du börjar gräva. Installationen utförs i delmoment. Instruktion för svart 32mm slang, kallas även dukt. Läs hela anvisningen innan du börjar gräva. Installationen utförs i delmoment. Först och främst ska du bestämma var i huset du vill komma in med fibern.

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ;

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ; 1 Bonad ca 21,5 x 21,5 cm Du behöver ; * Tyg till bakgrund 16,25 x 16,25 * Tyg till baksida 24 x 24 cm * Tyg till kantning 6,25 x tyg bredd (110 cm) * Vliesofix 10 cm * Diverse bitar tyg i olika färger

Läs mer

Gör det själv med betong

Gör det själv med betong Gör det själv med betong Förslag på inspiration former.nu styleroom.se betongkrukor.se betongformar.se ellasinspiration.se wsochcompany.se Betong som hobby Kokbok för betong Betong med guldkant Betong

Läs mer

Vägledning för behandling av potatis:

Vägledning för behandling av potatis: Ultima Janssons Frestelse Janssons Frestelse görs på lika många sätt som det finns kockar. Vad som utmärker en Jansson är kanske att det är svårt att förutsäga resultatet från gång till annan. Det är ju

Läs mer

FYSIKALISKA APTITRETARE

FYSIKALISKA APTITRETARE FYSIKALISKA APTITRETARE Ett sätt att börja en fysiklektion och genast försöka fånga elevernas intresse, är att utföra ett litet experiment eller en demonstration. Kraven som ställs på ett sådant inledande

Läs mer

adventspyssel Mysigt bygg pepparkakshuset ritat av Mia Öhrn hus & hems pepparkakshus 2011 Julstöka med oss!

adventspyssel Mysigt bygg pepparkakshuset ritat av Mia Öhrn hus & hems pepparkakshus 2011 Julstöka med oss! Mysigt adventspyssel bygg pepparkakshuset ritat av Mia Öhrn hus & hems pepparkakshus 2011 Julstöka med oss! 2011 Ritat av Mia Öhrn Bygg Hus & Hems historiska pepparkakshus! Att bygga pepparkakshus är roligt

Läs mer

Hantverk förr och nu. Bronsgjutning. med sandgjutningsmetoden i teori och praktik

Hantverk förr och nu. Bronsgjutning. med sandgjutningsmetoden i teori och praktik Bronsgjutning med sandgjutningsmetoden i teori och praktik Bronsgjutning med sandgjutningsmetoden Sandgjutning Häften i serien behandlar: Bronsgjutning Engelska glosor rörande äldre Husbyggnation Garvning

Läs mer

Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning

Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning Du behöver: Saltdeg Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning Recept på saltdeg 1 Kavla ut degen ca 2

Läs mer

Luftförvärmare- Manual + Faktablad

Luftförvärmare- Manual + Faktablad Luftförvärmare- Manual + Faktablad Luftförvärmarens funktion och hur den är konstruerad Luftförvärmare är ett riktigt energismart och miljövänligt sätt att värma upp ett hus på. Den här luftförvärmaren

Läs mer

Instruktioner hur man gör RSC:s nya hatt, den s.k. cykelsadeln

Instruktioner hur man gör RSC:s nya hatt, den s.k. cykelsadeln Instruktioner hur man gör RSC:s nya hatt, den s.k. cykelsadeln Om du fått en gammal blå cykelsadel, börja med den. Ta isär den en smula för att se hur den är gjord. Sprätta loss plymen i tyll och se om

Läs mer

EXPERIMENTBOKEN NATURVETARNA I ALMEDALEN

EXPERIMENTBOKEN NATURVETARNA I ALMEDALEN EXPERIMENTBOKEN NATURVETARNA I ALMEDALEN 1 Innehåll INTRODUKTION... 3 FILMBURKSRAKETEN... 4 RUSSINHISSEN... 5 MENTOS I COCA-COLA... 6 EXPLODERANDE PÅSE... 8 JÄST BLÅSER UPP BALONG... 9 UNDERVATTENSVULKAN...10

Läs mer

BYGG DITT EGET FLASKSKEPP SANDKILEN

BYGG DITT EGET FLASKSKEPP SANDKILEN BYGG DITT EGET FLASKSKEPP SANDKILEN En byggsats från Flaskskepparna www.flaskskepparna.se Flaskskepp Sjömän brukade för i tiden bygga flaskskepp som hobbyarbete under de långa seglatserna eller då båten

Läs mer

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ;

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ; 1 Bonad ca 21,5 x 21,5 cm Du behöver ; * Tyg till bakgrund 16,25 x 16,25 * Tyg till baksidan 24 x 24 cm * Tyg till kantning 6,25 x tyg bredd (110 cm) * Vliesofix 10 cm * Diverse bitar tyg i olika färger

Läs mer

Undersökningar och experiment

Undersökningar och experiment Undersökningar och experiment Utan berggrunden inget liv! Vad behöver växter för att överleva? Svar: ljus, koldioxid, vatten och näring. Berggrunden är den som förser växterna med mineralnäring. Man kan

Läs mer

Vandra i fjället Utrustning: Spade Första förbandslåda Rep/Makramé Kniv med slida Yxa/Såg Tändstål Tändstickor Stormkök Liggunderlag Sovsäck Tandborste som är avklippt Tandkräm i liten behållare Tält/Vindskydd

Läs mer

Girlang med tygblommor

Girlang med tygblommor Girlang med tygblommor Det finns ofta lådvis av tygblommor på loppiset. Köp loss en låda av dem och gör girlanger, eller varför inte kransar att ha i håret. ett gäng tygblommor snöre eller tråd eventuellt

Läs mer

Svepteknik skå l med plywood botten och lock

Svepteknik skå l med plywood botten och lock Svepteknik skå l med plywood botten och lock Material: Tekniker: Verktyg: al, plywood svepteknik, stavlimning, tvärsågning, precisionssågning, klyvsågning, slipning, mall till svep, slippapper, slipmaskin,

Läs mer

Glöggrecept. Recept Vodkaglögg

Glöggrecept. Recept Vodkaglögg Glöggrecept 5 liter svagdricka 5 skalade och skivade råa potatisar 1 paket bakjäst 1 påse nejlikor 1 påse hela kardemummakärnor 1 bit färsk ingefära (ca 5 cm) 1 kanelstång 1 2 paket russin 2,5 kilo strösocker

Läs mer

BADTUNNAN GRAND. Bruksanvisning SVENSKA BADTUNNOR AB

BADTUNNAN GRAND. Bruksanvisning SVENSKA BADTUNNOR AB BADTUNNAN GRAND Bruksanvisning SVENSKA BADTUNNOR AB 026-103028 info@svenskabadtunnor.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Gratulerar till ditt Badtunneköp...2 Efter leverans...3-4 Montering

Läs mer

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker.

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker. Länken Om Slipning har vi nu börjat lägga in på vår hemsida. Mycket felar ännu men efterhand kommer den att kompletteras. Vi arbetar också med nya tillbehör till er som slipar svarvstål. Informationen

Läs mer

Hallands kulturhistoriska museum

Hallands kulturhistoriska museum Hallands kulturhistoriska museum Alla recepten nedan förutom konfekten kommer från Anna Weckers kokbok som ursprungligen publicerades på tyska 1597. Boken publicerades även på danska, delar av den 1616

Läs mer

Vatten fryser Fyll en liten frysburk med vatten. Tryck fast locket och sätt den i frysen ett par timmar. Vad händer? Varför?

Vatten fryser Fyll en liten frysburk med vatten. Tryck fast locket och sätt den i frysen ett par timmar. Vad händer? Varför? Vatten 1 1 Vatten...2 Vatten fryser...2 Is smälter...2 Vatten avdunstar - Vattenånga kondenseras...2 Saltvatten...3 Vattentryck...3 Varmt och kallt vatten...4 Hävert...5 Vattnets kretslopp...6 Vatten Vatten

Läs mer

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning Gjuta egna mjukbeten Detta med plastgjutning har konstigt nog aldrig riktigt blivit något hit i Sverige. Trots att det är väldigt enkelt att göra när man väl har fått prova. Kanske är det avsaknaden av

Läs mer

Stålskala. Mäta. Träpedagogik i Stockholm. Mail:

Stålskala. Mäta. Träpedagogik i Stockholm.   Mail: Stålskala För att få ett gott hantverk (slöjdprodukt), så måste man var Noggrann vid mätningen. Den omsorg man lägger ner vid mätning och påritning har avgörande betydelse för arbetets kvalitet. Linjaler

Läs mer

Leif s fjäderkomprimator till luftgevär (ver. 2)

Leif s fjäderkomprimator till luftgevär (ver. 2) Leif s fjäderkomprimator till luftgevär (ver. 2) Obs! Varning! Tänk på att vissa gevär behöver en kraft på drygt 100kg när man pressar ihop/demonterar fjädern. Man måste ha stor respekt för fjädrar som

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL ARBETSUPPGIFTER UNDERVISNINGSMATERIAL 3: UPPTÄCKTEN Berättelse del 1: Uppgift 1: Det sista vykortet Vackrare horisont Berättelse del 2: Uppgift 2: Uppgift 3: Upptäckten Snurra på

Läs mer

TrafficLED Installationsanvisning. Översatt med tillstånd av GIFAS-ELECTRIC GmbH. Version: V 1.02 Svenska

TrafficLED Installationsanvisning. Översatt med tillstånd av GIFAS-ELECTRIC GmbH. Version: V 1.02 Svenska TrafficLED Installationsanvisning Översättning: Malux Sweden AB www.malux.se Med reservation för tekniska förändringar. Översatt med tillstånd av GIFAS-ELECTRIC GmbH. Version: V 1.02 Svenska 1 För att

Läs mer

Jag skall nu gå igenom och visa hur man på ett enkelt sätt byter ut förstärkningen av trä i akterspegeln på en båt med innerliner.

Jag skall nu gå igenom och visa hur man på ett enkelt sätt byter ut förstärkningen av trä i akterspegeln på en båt med innerliner. Byte av akterspegel. Jag skall nu gå igenom och visa hur man på ett enkelt sätt byter ut förstärkningen av trä i akterspegeln på en båt med innerliner. Vår båt var så mjuk i aktern att motorn svajade.

Läs mer

Att göra en limträskiva

Att göra en limträskiva Att göra en limträskiva Ibland hittar du inte en lämpligt stor träbit eller skiva i materialhyllan eller restbitslådan. Då är du tvungen att göra en egen limträskiva som du kan använda till din produkt.

Läs mer

Syre. Dessa delar är viktiga för att en eld ska kunna brinna.

Syre. Dessa delar är viktiga för att en eld ska kunna brinna. Syre Värme Bränsle Dessa delar är viktiga för att en eld ska kunna brinna. 1 Tändmaterial Det bästa tändmaterialet är det torra, döda och fina riset som sitter i stor mängd på de nedersta grenarna av täta

Läs mer

Undersök MÅNENS FASER Bygg en månlåda

Undersök MÅNENS FASER Bygg en månlåda Undersök MÅNENS FASER Bygg en månlåda Varför kan vi se månen? Hur uppstår månens faser? Med hjälp av en månlåda kan ni enkelt undersöka varför vi kan se månen samt faserna nymåne, halvmåne och fullmåne.

Läs mer

Sweet dreams. Åsa Swanberg. Malou Holm. Wolƒgang Kleinschmidt. Matilda Boström. recept och bakning

Sweet dreams. Åsa Swanberg. Malou Holm. Wolƒgang Kleinschmidt. Matilda Boström. recept och bakning Sweet dreams recept och bakning Åsa Swanberg rekvisita, bildarrangemang och grafisk form Malou Holm foto Wolƒgang Kleinschmidt retusch Matilda Boström ordalaget . CHOKLAD 6 VITT 50 NÖTTER 78 FRUKTIGT 112

Läs mer

Faktakort jägar- och samlarstenåldern

Faktakort jägar- och samlarstenåldern Mål: Underlag för elever och pedagoger under samtal om sina historiekunskaper samt modellera textstrukturen. Material: Faktakort, se nästföljande sidor. Användning av textmaterial: Skriv ut faktakort jägar-

Läs mer

Millys födelsedagstårta: Elsa från filmen Frost

Millys födelsedagstårta: Elsa från filmen Frost Millys födelsedagstårta: Elsa från filmen Frost Idag har vi haft 4-årskalas här hemma. Milly hade beställt en tårta med Elsa från filmen Frost. Efter mycket googlande blev resultatet så här. Det är nog

Läs mer

Om knivar MODELLER SKÖTSEL SLIPNING FÖRVARING

Om knivar MODELLER SKÖTSEL SLIPNING FÖRVARING Om knivar MODELLER SKÖTSEL SLIPNING FÖRVARING Välj rätt knivmodell - anpassa efter vilka råvaror du ska hantera Det finns många olika modeller av knivar och de är alla framtagna för sina speciella ändamål.

Läs mer

Modellbygge Vikingatida hall

Modellbygge Vikingatida hall Modellbygge Vikingatida hall Mål: Skapa en modell av ett hus och undersöka vad byggnaden kan berätta om människornas levnadsvillkor. Material: Frigolitplatta, en per hus Limpistol A4-papper Rundstavar

Läs mer

Modellbygge - Bondestenåldern

Modellbygge - Bondestenåldern Modellbygge - Bondestenåldern Mål: Skapa en modell av ett hus och undersöka vad byggnaden kan berätta om människornas levnadsvillkor. Material: Frigolitplatta, en per hus Limpistol A4-papper Rundstavar

Läs mer

Manual NitroClean automatisk poolrobot

Manual NitroClean automatisk poolrobot Manual NitroClean automatisk poolrobot Grattis till ditt köp av den automatiska poolroboten NitroClean. NitroClean är enkel att använda och underhåller din pool utan någon ansträngning. Genom att följa

Läs mer

VATTENEXPERIMENT. Undersök hur många vattendroppar som får plats på ett rent tvåeurosmynt innan vattnet rinner över!

VATTENEXPERIMENT. Undersök hur många vattendroppar som får plats på ett rent tvåeurosmynt innan vattnet rinner över! VATTENEXPERIMENT RÄKNA PIPETTDROPPAR! Undersök hur många vattendroppar som får plats på ett rent tvåeurosmynt innan vattnet rinner över! Undersök hur många vattendroppar som får plats men på ett tvåeurosmynt

Läs mer

Byggsats. Elektromekanik/Mekatronik L08-1 ELMILJÖ MODERN

Byggsats. Elektromekanik/Mekatronik L08-1 ELMILJÖ MODERN Byggsats Elektromekanik/Mekatronik L08-1 MODERN ELMILJÖ För att få en överblick av hur den här byggsatsen skall göras och till vad den skall användas, finns på www.modernelmiljo.se en film som kort beskriver

Läs mer

Universal Max. Information & Installationsanvisning

Universal Max. Information & Installationsanvisning Universal Max Information & Installationsanvisning INFORMATION OM INSTALLATION OCH ANVÄNDANDE 1. Skorstenens diameter samt höjd skall överensstämma med kraven som eldstaden den anslutits till kräver. 2.

Läs mer

Den olydiga tändsticksasken

Den olydiga tändsticksasken Den olydiga tändsticksasken Försök - med pekfingret - långsamt och försiktigt ställa tändsticksasken att stå på kant. Lyckas du? Pröva på nytt, men starta med tändsticksasken liggandes uppochned. Lyckas

Läs mer

Beata och Camilla leker med maten - om att koka i kärl av trä, läder och keramik

Beata och Camilla leker med maten - om att koka i kärl av trä, läder och keramik Beata och Camilla leker med maten - om att koka i kärl av trä, läder och keramik (Version utan illustrationer) Inledning Efter en liten inblick i det forntida livet genom läsning av fack- och skönlitteratur

Läs mer

Erfarenheter lagning 3D djur hösten 2016 Våren 2017

Erfarenheter lagning 3D djur hösten 2016 Våren 2017 Eskilstuna har under inomhussäsongen höst/vår 2016/2017 ägnat oss åt att renovera hela vårt bestånd av 3D djur, vi har lagat över 60 djur, vissa djur på båda sidorna. Vi har samlat på oss massor av erfarenheter

Läs mer

VERKTYG 8an. Namn och användning

VERKTYG 8an. Namn och användning VERKTYG 8an Namn och användning Verktyg att slå med Snickarhammare (spika och dra ut spik) Kulhammare (har rundad del som kan användas för att forma plåt) Penhammare (har en smal platt del som kan användas

Läs mer

Jag syr på fickorna och kantar öppningen. Fickorna kan man sy på med cover eller vanlig maskin. Använder man vanlig maskin och syr från rätan så kan

Jag syr på fickorna och kantar öppningen. Fickorna kan man sy på med cover eller vanlig maskin. Använder man vanlig maskin och syr från rätan så kan Tutorial Cozy dress Skriv ut mönstret i verklig storlek. Därefter klipper du längs klippkanterna så att de ska ligga kant i kant med varandra när man tejpar ihop mönstret. Strecken ska alltså mötas. Mönstret

Läs mer

Kemisk tipsrunda. Så trodde vi innan experimentet. Station 1 X 2 Hypotes 1

Kemisk tipsrunda. Så trodde vi innan experimentet. Station 1 X 2 Hypotes 1 Så trodde vi innan experimentet Station 1 X 2 Hypotes 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Så blev resultatet av experimentet Försök att förklara resultatet och utveckla gärna något nytt experiment för att

Läs mer

Installationsanvisning CoverLawn NRT 2500

Installationsanvisning CoverLawn NRT 2500 Hybrid för naturgräs Installationsanvisning CoverLawn NRT 2500 2017-06-01 www.ahusturf.com +46 732 301198 R1B 1 Hybrid för naturgräs Markarbete 1. Plana ytan ska vara så jämn och hård som möjligt. Dock

Läs mer

Så här reparerar du din cykelpunktering

Så här reparerar du din cykelpunktering Så här reparerar du din cykelpunktering 1 Innehållsförteckning Innehåll i reparationssatsen... 3 Tag av hjulet... 4 Tag av däcket... 5 Tag ur slangen... 7 Hitta hålet med hjälp av vatten... 8 Laga slangen

Läs mer

Fixa en kamin (Husqvarna)

Fixa en kamin (Husqvarna) Fixa en kamin (Husqvarna) Kaminer har aldrig varit så vanliga i Finland som i Sverige kanske därför att en stor del av Sverige ligger söder om Finlands sydkust. Men i vårt hus i Medåker, Arboga finns det

Läs mer

Monteringsanvisning för listtäckning, Kerabit 7

Monteringsanvisning för listtäckning, Kerabit 7 1 (5) Monteringsanvisning för listtäckning, Kerabit 7 Notera före monteringen Kerabit 7 -listtäckning passar för tak med en lutning på 1:3 eller brantare. Rullarna förvaras stående i skydd från regn och

Läs mer

Förbränning = en kemisk process mellan syre och något eller några andra ämnen då det bildas ljus och värme

Förbränning = en kemisk process mellan syre och något eller några andra ämnen då det bildas ljus och värme Eld Eld kan vara värmande, mysigt och häftigt men det kan som ni alla vet även vara farligt. Eld är faktiskt också kemi. Det är namnet på en kemisk process som alstrar värme och ljus. Man brukar säga att

Läs mer

Uppgift. Designa & tillverka ett armband av skinn. Armbandet ska ha ett mönster. Skissa och planera. Värdera design och din arbetsinsats.

Uppgift. Designa & tillverka ett armband av skinn. Armbandet ska ha ett mönster. Skissa och planera. Värdera design och din arbetsinsats. Skinnarmband Uppgift Designa & tillverka ett armband av skinn. Armbandet ska ha ett mönster. Skissa och planera. Värdera design och din arbetsinsats. 2013 Eddie Magnusson 1 Mall Bestäm dig för vilken bredd

Läs mer

1. Viktigt till att börja med din spis.

1. Viktigt till att börja med din spis. HETA TIPS 1 Ett kök kan se ut nästan hur som helst. Ljust eller mörkt, gammalt eller nytt spelar ingen roll där finns nästan alltid en spis. Har du sedan en stekpanna eller två, några kastruller och grytor

Läs mer

Sagan om Karin och skräpet i havet

Sagan om Karin och skräpet i havet Sagan om Karin och skräpet i havet Läs berättelsen för barnen och uppmuntra barnen att fundera och berätta vad de vet eller undrar över. Karin och hennes pappa har åkt till stranden en vacker sommardag.

Läs mer

Halterneck dress. 2 olika kjolar Fickor Eu strl (US 12 monts-14 years)

Halterneck dress. 2 olika kjolar Fickor Eu strl (US 12 monts-14 years) Halterneck dress 2 olika kjolar Fickor Eu strl 80-164 (US 12 monts-14 years) Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen för eget privat bruk. Du får ej sälja,

Läs mer

Tejpa fast nålen över hålet på undersidan av locket. Ställ fram muggen, lägg ett sugrör bredvid Sätt på locket.

Tejpa fast nålen över hålet på undersidan av locket. Ställ fram muggen, lägg ett sugrör bredvid Sätt på locket. Klipp hål i botten på muggen. Tejpa fast nålen över hålet på undersidan av locket. Lägg vattenballongen i muggen. Ställ fram muggen, lägg ett sugrör bredvid Sätt på locket. NÄR OFFRET TRYCKER NER SUGRÖRET

Läs mer

Ett sommaröverkast av scrap quilt

Ett sommaröverkast av scrap quilt Jag har fått ihop 50 scrap-rutor och kompletterar med 50 enkelrutor med blommönster. För att det inte ska bli för oroligt så planerar jag att sy in enfärgade remsor mellan varje ruta. Har hittat ett par

Läs mer

Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon

Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon Klohammare Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon Penhammare Lämplig för mindre spikar Penen (baksidan) används för att fästa spikar Finns i olika storlekar

Läs mer

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Snögubbe Flaska 1. Gör en stor boll av leran (storleken beroende på flaskhalsens storlek). 2. Ta av korken och tryck på bollen

Läs mer

Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips.

Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips. a utan nätanslutning Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips. Blötläggning är A och O Akta starkt

Läs mer

Hur man gör en laboration

Hur man gör en laboration Hur man gör en laboration Förberedelser Börja med att läsa igenom alla instruktioner noggrant först. Kontrollera så att ni verkligen har förstått vad det är ni ska göra. Plocka ihop det material som behövs

Läs mer

Hitta en stubbe eller en sten som är tillräckligt stor för att en hel grupp ska kunna stå på den samtidigt.

Hitta en stubbe eller en sten som är tillräckligt stor för att en hel grupp ska kunna stå på den samtidigt. BALANSSTUBBEN En stubbe eller sten Hitta en stubbe eller en sten som är tillräckligt stor för att en hel grupp ska kunna stå på den samtidigt. Framför er ligger balansstubben/balansstenen. Det gäller för

Läs mer

Måål!-vägg. Fullträff! Måål!-vägg Nu behöver du inte åka till sporthallen för att skjuta boll på en målvägg, du kan göra det hemma i trädgården.

Måål!-vägg. Fullträff! Måål!-vägg Nu behöver du inte åka till sporthallen för att skjuta boll på en målvägg, du kan göra det hemma i trädgården. Måål!-vägg Fullträff! Måål!-vägg Nu behöver du inte åka till sporthallen för att skjuta boll på en målvägg, du kan göra det hemma i trädgården. 1 Inledning Målväggen är klassikern med stort K för fotbollsfantaster.

Läs mer

jul 08 Höj stämningen med söta saker och bakade klappar...

jul 08 Höj stämningen med söta saker och bakade klappar... jul 08 Höj stämningen med söta saker och bakade klappar... 2 Julen är den tid på året när vi bryr oss lite extra om dem vi tycker om och vill skapa en ombonad stämning hemma. Här följer några tips på hur

Läs mer

Elektrisk motorvärmare, 230V, 4 cyl turbo

Elektrisk motorvärmare, 230V, 4 cyl turbo Installation instructions, accessories Anvisningsnr 31260696 Version 1.2 Art. nr. 31260693 Elektrisk motorvärmare, 230V, 4 cyl turbo IMG-279201 Volvo Car Corporation Elektrisk motorvärmare, 230V, 4 cyl

Läs mer

Ett litet kompendium för att börja Omskapa.

Ett litet kompendium för att börja Omskapa. Ett litet kompendium för att börja Omskapa. Det här kompendiet får inte spridas vidare utan att fråga The Wardrobe om lov. Maila till info@the-wardrobe.se om du har frågor eller vill sprida detta vidare.

Läs mer

Lyxa med husman i helgen (7 recept)

Lyxa med husman i helgen (7 recept) 1 Lyxa med husman i helgen (7 recept) Så lagar du de klassiska festrätterna - perfekt att bjuda på i helgen! Foto: Holger Edström Fylld lövbiff med senapspotatis Ingredienser 4 personer 125 g lövbiff,

Läs mer

AQUAPANEL OUTDOOR MONTAGEVÄGLEDNING. Norgips utvändig vägg med AQUAPANEL Technology Inside

AQUAPANEL OUTDOOR MONTAGEVÄGLEDNING. Norgips utvändig vägg med AQUAPANEL Technology Inside AQUAPANEL OUTDOOR MONTAGEVÄGLEDNING Norgips utvändig vägg med AQUAPANEL Technology Inside AQUAPANEL CEMENTBASERAD SKIVA OUTDOOR Den väderbeständig och obrännbara cementbaserade skivan för utvändigt bruk:

Läs mer

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar.

Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Ytbehandling. Du ska här få kännedom om tre typer av ytbehandlingar. Med ytbehandling menas att man behandlar en trä eller metallyta med något ämne så att den blir vacker, hållbar och lättskött. De tre

Läs mer

vid tvättning av sådana. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde.

vid tvättning av sådana. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde. Våta konstfibcrtyger rivas lätt, var därför aktgam vid tvättning av sådana. Använd icke borste. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Ett

Läs mer

Gammeldags julgransstrutar

Gammeldags julgransstrutar Gammeldags julgransstrutar Garn: Scheepjes maxi sweet treat. I garnpaketet finns det material för att göra 3 olika färgkombinationer; 1grön (412) med vit (105) kant, 1gråblå (393) med guld (179) kant,

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK. Hej!

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK. Hej! Hej! Nedan finns de olika fysikaliska fenomen vi provade och försökte förklara under denna workshop. Har du frågor om någon av delarna så är du välkommen att höra av dig och jag hoppas du har nytta av

Läs mer

Lägg kikärtor (ca 250 g) i blöt över natten. Koka ca en timme med en buljongtärning. Låt stå tills de har svalnat (häll inte bort vattnet!).

Lägg kikärtor (ca 250 g) i blöt över natten. Koka ca en timme med en buljongtärning. Låt stå tills de har svalnat (häll inte bort vattnet!). Lägg kikärtor (ca 250 g) i blöt över natten. Koka ca en timme med en buljongtärning. Låt stå tills de har svalnat (häll inte bort vattnet!). Ingredienser Kikärtor Sesamfrön Kokosolja Olivolja Salt Citron

Läs mer

Svensk tallrik. Matlagningsgänget Hos Karin och Leif Lundborg 2 november 1996

Svensk tallrik. Matlagningsgänget Hos Karin och Leif Lundborg 2 november 1996 Meny Aperitif: Förrätt: Varmrätt: Efterrätt: Kaffe: Små goda snittar (recept saknas) Dryck: vinbål Svensk tallrik Dryck: Öl och Absolut Vodka Citron Saltimbocca, ris Dryck: Rött vin Ingefärspäron och yoghurtglass

Läs mer

Nordic Knights. Så du vill sy dig en 15kvm stor paviljong?

Nordic Knights. Så du vill sy dig en 15kvm stor paviljong? Nordic Knights Så du vill sy dig en 15kvm stor paviljong? Först och främst, de allra flesta paviljonger under medeltiden verkar ha haft en eller två mittpålar och ekerhjul för att hålla taket på plats

Läs mer

Bergarter. 1. Lägg stenarna på rätt bild. 2. Om det finns tid: hämta några stenar från skolgården och sortera dem på samma sätt.

Bergarter. 1. Lägg stenarna på rätt bild. 2. Om det finns tid: hämta några stenar från skolgården och sortera dem på samma sätt. Ämnen i jordskorpan; station a) Bergarter Stenar av olika sorter: granit, gnejs, fältspat, kvarts, ev glimmer. Bilder av stenarterna, se webbsidan för temadagen. Granit och gnejs är våra vanligaste bergarter.

Läs mer

Krafter. Jordens dragningskraft, tyngdkraften. Fallrörelse

Krafter. Jordens dragningskraft, tyngdkraften. Fallrörelse Krafter 1 Krafter...2 Jordens dragningskraft, tyngdkraften...2 Fallrörelse...2 Repetera lutande plan...3 Friktion...4 Tröghet...5 Tröghet och massa...6 Tyngdpunkt...6 Ta reda på tyngdpunkten för en oregelbunden

Läs mer

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Användning av gräsmattan Hemmanets färdiga gräsmatta håller att gå på genast efter utläggning. I början ska mera slitande användning undvikas tills

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL ARBETSUPPGIFTER UNDERVISNINGSMATERIAL 2: RESAN Berättelse del 1: Uppgift 1: Uppgift 2: Gruvarbetaren Rita ett hus som värms med geotermisk energi Soltornet med geotermisk energi Berättelse

Läs mer

Fisk Lönkan,

Fisk Lönkan, Fisk Lönkan, 15.5 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Mousse på laxrom... 3 Fiskfärs... 4 Ångkokt laxfilérulle... 6 Chevice... 8 Olivoljeposherad fisk... 9 Lönkan, Fisk, 15.5 2013 Sida 2/9 Mousse på laxrom (8-10

Läs mer

Vad vi kan göra ute! Tips och förslag

Vad vi kan göra ute! Tips och förslag Vad vi kan göra ute! Tips och förslag 1 FiNA, Folkhälsa i Natur för Alla 2016 2018 Att tillsammans med personer med funktionsvariationer och dess nätverk skapa möjligheter till att regelbundet komma ut

Läs mer

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche Glutenfri kladdkaka med dulce de leche 3 ägg 1 dl farinsocker 1½ dl strösocker 2 dl glutenfria havregryn ½ dl glutenfritt ströbröd 5 msk kakao 200 g Arla Svenskt Smör 50 g mörk choklad ½ burkar karamelliserad

Läs mer

Laga hål - enkelt och hållbart

Laga hål - enkelt och hållbart Laga hål - enkelt och hållbart Tunn, stickad ull är ett ömtåligt material. Underställsbyxor slits på knäna och behöver lagas. Det är inte svårt att laga, titta gärna på instruktioner nedan och gör ett

Läs mer

Basplatta Styrplatta Borrhållare Inställningsmall Lupp Instruktion

Basplatta Styrplatta Borrhållare Inställningsmall Lupp Instruktion Ingående delar Basplatta Styrplatta Borrhållare Inställningsmall Lupp Instruktion Jigg för borrslipning Med Tormeks patenterade slipjigg för borrar, DBS-22 slipar du dina borrar med högsta precision. Den

Läs mer

Fönsterlagande på gamla skolan

Fönsterlagande på gamla skolan Fönsterlagande på gamla skolan Sent omsider har fönsterlagandet kommit igång. Det var en sen vår, en krånglig sommar och en mycket sen skörd som satte käppar i hjulet för våra planer. Men nu är det första

Läs mer

Inga mekaniska delar Mycket stryktålig Enkel montering IP67 (färdigmonterad från fabrik)

Inga mekaniska delar Mycket stryktålig Enkel montering IP67 (färdigmonterad från fabrik) Säkerhet Klämlister Klämlister Duo-profil Inga mekaniska delar Mycket stryktålig Enkel montering IP67 (färdigmonterad från fabrik) Användningsområde Klämlisterna består av två skikt gummi, ett med ledande

Läs mer

Baka med surdeg. I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan.

Baka med surdeg. I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan. Baka med surdeg I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan. I Sverige har vi använt surdeg sedan början av 1000-talet e Kr. Man sparade lite deg från varje bakning och höll degen vid liv. Eller

Läs mer

Uppdrag 6. Rullstensåsar och isälvsdeltan

Uppdrag 6. Rullstensåsar och isälvsdeltan Uppdrag 6. Rullstensåsar och isälvsdeltan Detta görs på en grusås där eleverna kan göra en rundvandring på en del av åsen, känna och se höjdskillnaden och sedan fundera över hur formationen uppkommit.

Läs mer