Anteckningar Vuxenutbildningskonferens 6-7 september 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar Vuxenutbildningskonferens 6-7 september 2016"

Transkript

1 Vuxenutbildningsnätverket Göteborg 7 september 2015 Anteckningar Vuxenutbildningskonferens 6-7 september 2016 Tid: 5-6 september 2016 Plats: Spårvagnshallarna, Birger Jarlsgatan 57A, Stockholm 5 september 1. Amelie von Zweigbergk, utredare Yrkesprogramsutredningen och chef industriell utveckling & verksamhetsansvarig kompetensförsörjning inom Teknikföretagen. Yrkesprogramsutredningen består av 6 personer och uppdraget består i att se över yrkesutbildningarna på gymnasiet. Från början var tanken att utredningen skulle gälla alla program, men fokus hamnade på yrkesutbildningarna. I uppdraget har man sett att arbetsmarknadens behov i stort har rationaliserats bort och det som råder är elevens efterfrågan som i sin tur styr utbildningsbehovet. Man har tydligt sett sambandet mellan val av program och en fortsättning på högskola. Vissa program som är högskoleförberedande går med automatik vidare till högskola, ex naturvetenskapligt, däremot ser det helt annorlunda ut när det gäller fordons- och elprogrammet. Det är låg sökandefrekvens till så kallade bristyrken, färre än 200 elever per år i hela Sverige. Här kan vuxenutbildningen vara en lösning. Man ser också stora skillnader på kvalité vad gäller studie-och yrkesvägledning. Antingen inriktar man sig helt på att ge de svagare hjälp, eller så vill man ha tid att prata med alla elever kring valet. I Finland inriktar man sig i första hand på att ta hand om de svaga eleverna och coacha dessa. Detta har i utvärderingar visat sig ha väldigt god effekt. Utredningen har också tittat på samverkan mellan gymnasieskolan och arbetsmarknaden. Här föreslår utredningen en ny aktör i form av branschskola. När det gäller små kommuner har man sällan möjlighet att starta utbildningar inom små yrkesområden utan hoppas att det finns någon annan att skicka eleverna till. Här skulle branschskolan kunna vara en lösning. Förslaget är att starta en försöksverksamhet under med 10 branschskolor och totalt elever. För huvudmans ersättning till branschskolan behövs ett statsbidrag på kronor per läsår och elev. Även i fråga om lärlingskonceptet skulle branschskolan kunna vara en aktör. När det gäller vuxenutbildning ser utredningen att kommunerna måste bli bättre på att planera utbildning utifrån hela arbetsmarknadens behov.. Att samarbeta kommuner emellan skulle kunna ge ett bredare utbud.

2 Problematiken syns även i Yrkeshögskolan, ett tydligt stuprörsproblem, där YH-utbildningen är sista stadiet och ofta får lägga ner. Det är stor skillnad mellan VGR och Stockholm vad gäller YH. Kanske är det så att Stockholm istället för att starta YH kommunalt, ska gå via företag. Några tankar: Vad är anledningen till att ansökningarna till yrkesprogram har gått ner med 25% Hur ser världen ut för vår åringar och hur påverkar det deras utbildningsval. Bifogas: Bilder 2. Nils-Gunnar Bergander, utredningssekreterare för regeringsuppdraget, Samordnare för arbetskapaciteten i byggbranschen. Pia Enochsson, Tommy Andersson och Nils-Gunnar Bergander har fått uppdraget att se över arbetskapaciteten i byggbranschen för att säkerställa ett ökat bostadsbyggande. Uppdraget ska redovisas den 20 december Uppdraget: - identifiera kapacitetsbrister - identifiera och följa upp redan pågående insatser - föreslå ytterligare åtgärder - särskilt följa upp kvinnors situation i byggbranschen och om det finns behov föreslå åtgärder som leder till att fler kvinnor anställs i branschen och att fler kvinnor väljer att stanna kvar Behovet är nya bostader till år Detta innebär fler arbete inom bygg/planering samt ytterligare nya arbete inom infrastruktur Frågor att diskutera kring: Hur ser rekryteringsbehoven i er kommun/region ut på kort och lång sikt om regeringens mål bostäder till 2015 ska uppnås? - Det finns önskemål om att starta utbildningar, exempelvis hade Göteborg en snickarutbildning på gång, men trots ett påvisat behov anmälde sig bara 5 personer. - Det stora problemet idag, är att man får jobb även utan utbildning.

3 - I byggbranschen, kan det räcka med att man är hel och ren och sköter sina tider. - I Lerum vill man starta upp lärlingsplatser men där får man stopp av Byggnadsindustrins YrkesNämnd (BYN). - I Göteborg däremot släppte man plötsligt 24 lärlingsböcker och förväntade sig att vuxenutbildningen skulle lösa utbildningen. Tidigare har man, när Göteborg velat göra utbildningar, stoppat lärlingsböckerna. - Samkör man något med ungdomsgymnasiet använder sig av infrastrukturen? - Det gör man delvis i GR. - När det gäller planhandläggare, bygglovshandläggare etc, så har man ett stort behov i kommunerna. Hur mycket byggutbildning finns det i er kommun/region VUX/YRKESVUX/VUXLÄRLING och kan den öka. Validering. - Inom GRvux hanterar vi en pott med kommunala pengar för gemensamma utbildningar. - Lärling behövs och kommer att fortsätta, problemet är att det inte finns möjlighet att betala företagen. - Ett bekymmer är att man utgår från att som det är i Stockholm är det i övriga Sverige, vilket inte stämmer. - Farligt att låta Vård- och omsorgsmyten vara riktande, då företagen tror att det är detta som gäller. - Kan lärling vara det snabbspår vi söker? - Viktigt att få med BYN i att inte bara titta regionalt, utan även ta hänsyn till små aktörer. - Byggbranschen måste se över alla möjligheter kring varje utbildning. VALIDERING: - När det gäller regional validering så genomförs 2-3 per halvår. Det är fler som kartläggs. Viktigt med en kontinuerlig ansökan. - Det är konstigt att man inte lyckas bättre med detta. - Validering skulle kunna vara något för branschskolorna. - För att Arbetsförmedlingen ska gå in med ersättning, så krävs en tydlig genomgång. - Det är mycket viktigt att ta reda på vad människor kan. Men en otydlig valideringsmodell gör att den studerande inte är intresserad, ta CSN som exempel. - Vård- och omsorg är däremot ofta mycket bra på validering.

4 Konkurrens mellan AMU-utbildningar och VUX - Gemensam upphandling tillsammans med AF. - Konkurrens finns, då man erbjuder liknande utbildningar samtidigt. Skillnaden är att amu-utbildningen ersätts medan Vux-utbildningen finansieras via lån. - Att som nyanländ hålla reda på alla typer av utbildningar/bidrag/lån etc. är näst intill en omöjlighet. Här behöver vi bli bättre på att hjälpa till med att göra ett bra val. - Idag är det många olika aktörer som rycker i samma människor samtidigt. - Det finns behov av ett regionalt yrkesvux i större omfattning. YH-utbildningar är viktiga för byggbranschen hur ser det ut hos er? - Kraven var större förr vad gällde möjligheten att få gå en YH-utbildning. - Det finns tyvärr belägg för att människor med annan bakgrund har svårt att bli antagna/få jobb. Men man har i byggbranschen idag insett behovet av att rekrytera bredare. Vad krävs för att fler YH-utbildningar ska kunna starta - Styrkan med YH är att man snabbt ska kunna starta en utbildning. Men ibland blir tiden för att starta och stänga väldigt kort. Kan bli tufft med så korta ledtider om en utbildning inte kommer igång. - Kommuner och samordnare måste bli bättre på att samarbeta. Kanske något för GR att se över. Vilka åtgärder krävs för att utbildningssystemet ska svara upp mot era önskemål och bli mer flexibelt - Lärling, måste ses i ett Sverigeperspektiv. - Social upphandling, det är stort i Göteborg och företagen visar intresse. En del kommuner har kommit långt i detta och det gäller att inte tappa fart, men svårigheten är att våga satsa utan ett regleringsbrev. Hur ser ni på förslaget om snabbspår för nyanlända? Regeringen vill att nyanlända personer i Sverige snabbt ska komma ut på en arbetsplats genom att AF och branscherna tillsammans skapar snabbspår för att underlätta för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden.

5 Vad gör ni för att rekrytera kvinnor till byggutbildningar - Rekrytera fler kvinnor till lärarutbildningen. - Följa upp så att kvinnorna avslutar sina utbildningar. - Transportbranschen är tydligt med att de behöver ha kvinnlig arbetskraft. - För några år sedan var det bara tjejer som tävlade i YrkesSM. Vilka kontakter anser ni att utredarna behöver ta för att få en så komplett bild som möjligt av kapacitetsbristerna och rekryteringsbehoven 3. Nätverksmöte - GR-spåret här har samarbetet pågått under många år och det blir tydligare ju längre tiden går. - Bostadsbolagen kommer att behöva personal för renoveringsarbete. Vad händer om det inte finns personal för detta förrän efter Då får man se sig om efter arbetskraft utanför gränserna. Bifogas: Bilder Bifogas: Anteckningar 6 september 4. Erik Nilsson, statssekreterare arbetsmarknadsdepartementet. Informerade kring arbetsmarknadsuppdraget mot bakgrund av det ökade antalet nyanlända. Sverige tillsammans. Utvecklingen av asylsökande innebär stora utmaningar. Sverige är unikt om man tittar på antalet mottagna flyktingar per capita under För 2016 har antalet mottagna sjunkit, ca 500 sökande per vecka. Dock är läget i både Syrien och Turkiet fortsatt tufft. De som har kommit hit, ska ha ett bra mottagande. Idag är det som inväntar besked från migrationsverket. Handläggningstiden kan vara så lång som månader. Med detta flyttas puckeln framåt vilket får stor påverkan i skolan vad gäller lokaler och personal. Arbetsmarknaden i Sverige har behov av att få in utrikesfödda. Allt nettotillskott på arbetsmarknaden är det utrikesfödda som står för och kvinnorna är den

6 största gruppen. Även i den privata sektorn har men stor efterfrågan på arbetskraft Mottagandet är ojämnt fördelat mellan kommunerna. Det är de gamla bruksorterna som har högst mottagande. Här finns entreprenörer som köper upp stora fastigheter billigt, som sedan hyrs ut till migrationsverket. Arbetsmöjligheterna efter uppehållstillstånd skiljer stort beroende på ortens storlek. Bostadsbyggandet för de med lägre inkomster i arbetsföra orter, måste komma igång. AFs prognos är ca i etableringsuppdrag med en pik 2017/2018. Av dessa är 70-80% singelhushåll Många har dock sina familjer som asylsökande på annan ort. Detta ställer stora krav på planering av bostäder. När det gäller skolan ser man att antal elever ökar i alla skolformer. Gymnasieskolan som egentligen skulle haft en dip, har istället en ökning. Att få tag i behöriga lärare är en svårighet. Snabbspåret för nyanlända lärare kan vara en lösning. Stockholms universitet samordnar detta och hittills har cirka 500 nyanlända lärare och förskollärare kommit in på landets olika lärosäten. Ett stort orosmoment är elever som anländer sent i åldrar. De är i stort behov av att lära sig svenska. Statistiskt är det troligt att majoriteten av sent anlända i senaste puckeln inte kommer att genomföra sin gymnasieutbildning utan istället hamnar i arbetslöshet. Stora skillnader syns på skolresultat bland de nyanlända beroende på skolbakgrund, språkligt kapital, förväntningar och traditioner. Här har också vuxenutbildningen en utmaning när det gäller SFI. Hur gör man med de som kommer och inte kan skriva eller läsa på sitt modersmål? Detta borde vara en prioritering. De som anlände i november 2015 och framåt har vi inte stött på ännu. Men med tillfälliga uppehållstillstånd som gäller i 13 månader och möjligheten att komma in i arbete och få chansen att stanna, väljer man inte utbildning i första steget. Bifogas: Presentation Sverige tillsammans samt Nyanländutredningen. 5. Susanne Zander Delegationen för unga till arbete (DUA) Delegationen för unga till arbetet verkar för att arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet får större genomslag på lokal nivå.

7 Genom dialogturnéer ska man informera enskilda kommuner, SKL, arbetsmarknadens parter, myndigheter, regionala aktörer etc om hur arbetsmarknadspolitiska insatser för unga kan utvecklas på lokal nivå. Arbetet ska ske i samverkan med Arbetsförmedlingen och målet är att nya arbetsformer som utvecklas till följd av delegationens arbete ska kunna integreras i AFs ordinarie verksamhet. Man utgår från både befintliga arbetsmarknadspolitiska insatser och nya initiativ. Främst utbildningskontrakt men även trainee. Delegationen har i uppdrag att föra upp frågor till regeringen. Uppdraget startade i december 2014 och ska slutredovisas den 28 februari Eventuellt kan en förlängning vara aktuell. I mars 2016 lämnades rapporten Kraftsamling mot ungdomsarbetslösheten. Främsta verktyget för samverkan är de lokala överenskommelser som tecknas mellan kommunen och AF. Lokalt handlar det om att minska arbetslösheten. Göra uppföljningar på ungdomar år som inte studerar eller jobbar och se över vilka resurser som finns. Hittills har 287 överenskommelser tecknats, de flesta gäller tills vidare, övriga skrivs om mellan Det gör stor skillnad på om AF har ett fysiskt kontor på orten eller inte. Överenskommelsen ska inte vara beroende på person utan skrivs så att även om ansvarig slutat i kommun/arbetsmarknad ska den kunna rulla vidare. Det är upp till AF att detta efterföljs. Under turnén följer man upp arbetet i kommunerna. Man informerar om vad DUA har gjort. Man ser en tydlig förändring av målgrupper kring nyanlända. Idag finns unga inskrivna på AF, vilket är lägsta siffran på länge. Men i och med etableringen kommer denna siffra att förändras. Absolut viktigt för ett bra resultat är samverkan mellan kommun och AF. Ungdomar under 16 år får inte skriva in sig på AF, något som ställer till det i statistiken. Det finns idag unga som arbetar på timanställning i kommunerna. På dessa unga har man dålig koll och vet egentligen inte om de trivs eller inte. Dagens arbetsmarknadspolitiska insatser utgår från ålder och inte utifrån individens behov, vilket är det väsentligt viktiga. Man tittar på möjligheten för AF att ta fram ett system som tydliggör hur många unga som finns i systemet. Detta för att kunna få ut siffror nationellt vilket inte är möjligt idag, då de flesta kommuner har olika system för uppföljning. Den 7 november kommer storstäderna att ha en gemensam träff. Bland annat ska man diskutera de nya förutsättningar som idag finns att ta hänsyn kring gällande alla nya insatser.

8 Hur skulle en kombination av etablering med trainee fungera? Idag finns det 120 traineeplatser igång, men pengar söks för cirka platser. Varför är det så många avhopp på yrkesutbildningar inom vuxenutbildningen? Ett av DUAs mål är att ingen ung ska vara arbetslös mer än 90 dagar. Ur diskussion: - Om det under turnén upptäcks att det i någon/några kommuner inte har skett något utifrån överenskommelsen, hur gör ni då? Då görs ett omtag, Kanske har de/den som skrev under överenskommelsen slutat i kommunen. - Hur kommer stödet till kommunerna att se ut fortsättningsvis? Statsbidraget kommer att fördelas mellan de kommuner som har tecknat en överenskommelse. Man hittar alla överenskommelser på hemsidan Det finns även en facebooksida att gå med på Dua-unga till arbete - Utbildningskontrakt Det är CSN som fattar beslut kring vilka individer som har rätt till utbildningskontrakt. Viktigt att informationen till ungdomarna är rätt från start - Det skulle behövas en förenkling av statsbidragen till vuxenutbildningen och blir det som diskuterats att statsbidragen generellt hamnar i kommunkassan, så vet man inte hur mycket som kommer att gå till vuxenutbildning. Man arbetar med att se över en förenkling. Idag finns det 6 olika statsbidrag inom vuxenutbildningen och man ser idag att pengarna inte går åt. Bifogas: Rapport Kraftsamling mot ungdomsarbetslöshet 6. Vuxenutbildningsnätverkets arbetsgrupper På vuxenutbildningsnätverkets möte den 19 oktober kommer punkten kring Arbetsgrupperna att plockas upp och diskuteras vidare.

Delegationen för unga till arbete. (Dua)

Delegationen för unga till arbete. (Dua) (Dua) Beslutades av regeringen december 2014 Arbetande ordförande Övriga i delegationen ännu inte på plats Kansliet bemannas under våren Treårigt uppdrag Varför en delegation? Budgetpropositionen 2015:

Läs mer

Utökad samverkan Västerås stad och Arbetsförmedlingen

Utökad samverkan Västerås stad och Arbetsförmedlingen Utökad samverkan Västerås stad och Arbetsförmedlingen Barn o utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Klintberg, Åsa 021-391610 asa.klintberg@vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-01-21 Handläggare Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden den 2 februari 2016 Ärende

Läs mer

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund till överenskommelsens innehåll... 2 1.2 Målgrupper

Läs mer

Livets skola, eller livet efter skolan?

Livets skola, eller livet efter skolan? Livets skola, eller livet efter skolan? Duas sammansättning och organisation Inrättades dec 2014, arbetar tom feb 2021 Delegation består av företrädare för Arbetsförmedlingen, SKL, Försäkringskassan, Skolverket,

Läs mer

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018 Framtidens modell för utbud och ekonomi Vuxenutbildningsnätverkets konferens 17-18 september 2018 Statsbidragshantering Vilka statsbidrag ska GR söka Statsbidrag för rekryterande insatser Motprestation

Läs mer

Företagarna. DUA delegationen för unga till arbete ett regeringsuppdrag

Företagarna. DUA delegationen för unga till arbete ett regeringsuppdrag DUA delegationen för unga till arbete ett regeringsuppdrag Varför finns DUA? Många unga är arbetslösa (17 % Västernorrland 12 % riket). En stor del av gruppen har inte fullständig gymnasieutbildning (24%

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Utökning och förlängning av uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017 FAKTAUNDERLAG Skåne län Malmö, 13 mars 2017 Thomas Behrens Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017 Den ekonomiska utvecklingen fortsätter att vara stark. Efterfrågan på arbetskraft är betydande,

Läs mer

ATT UTARBETA EN LOKAL ÖVERENSKOMMELSE

ATT UTARBETA EN LOKAL ÖVERENSKOMMELSE 2015-04-27 A2015/xx Delegationen för unga till arbete A 2014:06 Preliminär version ATT UTARBETA EN LOKAL ÖVERENSKOMMELSE Kriterier och stöd för arbetet med lokala överenskommelser mellan kommuner och Arbetsförmedlingar

Läs mer

Behovsanalys- och konsekvensanalys - Vuxenutbildning 2017

Behovsanalys- och konsekvensanalys - Vuxenutbildning 2017 Behovsanalys- och konsekvensanalys - Vuxenutbildning 2017 Sammanvägd bedömning av info från AME, Näringsliv, Arbetsförmedlingen, Skolverket, Migrationsverket, Regeringskansliet och KFV. De tre målgrupperna

Läs mer

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-19 Handläggare Mats Öblad Telefon: 08-508 33 493 Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017 FAKTAUNDERLAG Skåne län Malmö, 10 april 2017 Thomas Behrens Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017 Den ekonomiska utvecklingen fortsätter att vara stark. Efterfrågan på arbetskraft är mycket

Läs mer

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning... 3 Verksamhetsmått... 3 Årets händelser... 3 Ekonomi... 4 Integration/flyktingmottagning... 5 Mål

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Nationellt forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft - Tjänstepersonsdialogen 12 maj 2015

Nationellt forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft - Tjänstepersonsdialogen 12 maj 2015 Nationellt forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft - Tjänstepersonsdialogen 12 maj 2015 Anders Kessling Tillträdande unga (16 30 år) på arbetsmarknaden samt åldersavgångar, 2008 2025 De

Läs mer

Tryggar branschens framtid

Tryggar branschens framtid Tryggar branschens framtid FU är en ideell förening som finansieras genom kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter Arbetsgivarna Arbetstagarna Våra viktigaste kärnfrågor Kompetensförsörjning för branschen

Läs mer

Webbinarium 13 oktober 2015. Fråga Delegationen

Webbinarium 13 oktober 2015. Fråga Delegationen Webbinarium 13 oktober 2015 Fråga Delegationen Dagens program Inledning Ord från ordförande Utbildningskontrakt & traineejobb Vuxenutbildning Frågestund ORDFÖRANDE HAR ORDET Utbildningskontrakt & traineejobb

Läs mer

ARBETSKRAFTSBRISTEN I BOSTADSBYGGANDET Saknas folk eller är det ett matchningsproblem?

ARBETSKRAFTSBRISTEN I BOSTADSBYGGANDET Saknas folk eller är det ett matchningsproblem? ARBETSKRAFTSBRISTEN I BOSTADSBYGGANDET Saknas folk eller är det ett matchningsproblem? Ylva Disheden Hur ser behoven ut inom byggbranchen i Stockholms län? Stockholm 2025: tema bygg Stockholms län förstärker

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp ANTECKNINGAR Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp 2015-08-26 Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp Tid: Onsdag 26 augusti 2015, kl 08.30-11.30 Plats:

Läs mer

Dokumenten kommer under maj att läggas ut på Dua:s hemsida (www.dua.se).

Dokumenten kommer under maj att läggas ut på Dua:s hemsida (www.dua.se). Promemoria Diarienummer 2015-05-04 A2014:06/2015/12 Delegationen för unga till arbete A 2014:06 Information om avsiktsförklaringar, lokala överenskommelser och utlysning av samverkansmedel Bakgrund Regeringen

Läs mer

GR Utbildnings arbete med fokus nyanlända. Utbildningsgruppen

GR Utbildnings arbete med fokus nyanlända. Utbildningsgruppen GR Utbildnings arbete med fokus nyanlända Utbildningsgruppen 2016-12-01 Ålder: Inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem, boende i GR-kommun, 2016-11-30 100,0% 90,0% 80,0% 70,0% 60,0% 50,0% 47,7%

Läs mer

OM REVIDERING AV DEN LOKALA ÖVERENSKOMMELSEN

OM REVIDERING AV DEN LOKALA ÖVERENSKOMMELSEN Stockholm 5 april 2016 Diarienummer: Komm 2016/00644 OM REVIDERING AV DEN LOKALA ÖVERENSKOMMELSEN Ett stöd från Dua för att revidera den lokala överenskommelsen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten

Läs mer

Bygga broar Anders Kessling statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet. Karlstad 16 oktober. Arbetsmarknadsdepartementet 1

Bygga broar Anders Kessling statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet. Karlstad 16 oktober. Arbetsmarknadsdepartementet 1 Bygga broar 2017 Anders Kessling statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet Karlstad 16 oktober Arbetsmarknadsdepartementet 1 Arbetsmarknaden för unga Ungdomarbetslösheten är en högt prioriterad fråga

Läs mer

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN DUA Nyanlända Lund 16 24 år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Styrning, uppföljning och målsättningar...3 1.2.1 Styrning... 3 1.2.2 Uppföljning...

Läs mer

Lokal överenskommelse gällande ungdomsarbetslöshet i. Sandvikens Kommun

Lokal överenskommelse gällande ungdomsarbetslöshet i. Sandvikens Kommun Lokal överenskommelse gällande ungdomsarbetslöshet i Sandvikens Kommun Reviderad MAJ 2016 Revidering av Lokal överenskommelse gällande ungdomsarbetslösheten i Sandvikens kommun DUA-arbetet har överlag

Läs mer

Anteckningar från Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp

Anteckningar från Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp Vuxenutbildningsnätverket operativa ledningsgrupp Göteborg 20160113 Anteckningar från Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp Tid: Onsdag 13 januari, 2016, kl 08.30-11.30 Plats: GR, Anders Personsgatan

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari 2017 Utbildningsdepartementet 1 Aktuella frågor Kunskapslyftet Platser Validering Yrkeshögskola Komvux Studiestartsstödet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag 1 (6) Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Sammanfattning

Läs mer

Möte i Lunds arbetarekommun

Möte i Lunds arbetarekommun 1 Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Politikerhelg i Skåne

Politikerhelg i Skåne 1 Politikerhelg i Skåne 29 augusti 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och till

Läs mer

Minnesanteckningar VUX rektorer

Minnesanteckningar VUX rektorer Minnesanteckningar VUX rektorer 170113 Josefine Wester/Hjo Fritiof Andersson/ Skövde Johan Strömberg/Skövde Anders Liedholm/Tidaholm Kristina Ahlström/Skövde Ann- Helene Alexandersson/Tibro Lisbeth Sjödin/Skövde

Läs mer

Utbildningskontrakt och traineejobb

Utbildningskontrakt och traineejobb Tjänsteutlåtande Enhetschef 2016-01-27 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2016:19 20791 Utbildningskontrakt och traineejobb Förslag till beslut Kommunstyrelsens allmänna utskott

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna

Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna Dalarna 20140423 Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna - ett län för kompetens och lärande socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Dalarna behöver mer kunskap och kompetens - inte mindre. Socialdemokraterna

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Utvidgning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 februari 2017

Läs mer

Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år Marcello Marrone

Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år Marcello Marrone Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år 2017 Marcello Marrone Innehåll Bakgrundsinformation och statistik Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildning EN språkutbildning i svenska för invandrare Rätt

Läs mer

Ordförande och vice ordförande i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp

Ordförande och vice ordförande i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp MISSIV Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp 2015-03-11 ÄRENDE 2 Till Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp Förslag till Ordförande och vice ordförande i Vuxenutbildningsnätverkets

Läs mer

Aktuellt inom Utbildning, Integration och Arbetsmarknad

Aktuellt inom Utbildning, Integration och Arbetsmarknad Aktuellt inom Utbildning, Integration och Arbetsmarknad Skolans digitalisering Nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet Tre fokusområden i strategin En skola i nu-och framtid med avseende på;

Läs mer

Arvidsjaurs kommun. Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Arvidsjaurs kommun

Arvidsjaurs kommun. Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Arvidsjaurs kommun Arvidsjaurs kommun Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Arvidsjaurs kommun 2015-11-27 1 Innehåll Samverkan.. 3 Organisation.. 4 Samverkan i projektform. 4 Ansvarsfördelning. 5 Budget 5 Tillgång till relevant

Läs mer

Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner

Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner sid 1 av 6 Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner 2018 2020 Övergripande samverkan och organisatoriskt gemensamt handlande för att säkerställa en välfungerande

Läs mer

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Alliansens förslag till budgetinriktning Det är viktigt att nämnden tar ett tydligt och samlat grepp kring arbetsmarknads- och

Läs mer

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDE LNINGEN Dnr 09-112/2814 SID 1 (6) 2009-09-07 Handläggare: Elisabeth Ryde Telefon: 508 33 937 Till Utbildningsnämnden 2009-09-17 Ansökan om statliga medel för

Läs mer

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016!

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016! 1 Anförande Lena Micko SKL:s arbetsmarknads- och näringslivsdagar i Uppsala, 17 mars 2016 Plats: Uppsala Konsert och Kongress Tid: ca kl 10.10-10.35 (inkl Marlenes välkomsthälsning) ca 15 min Tack för

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik september 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik september 2017 FAKTAUNDERLAG Kronobergs län 2017-10-05 Ronnie Kihlman Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik september 2017 Inskrivna arbetslösa som går till arbete Under september månad 2017 påbörjade 580 personer

Läs mer

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare

Skolverkets lärlingscentrum. Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Skolverkets lärlingscentrum Björn Wärnberg Nationell lärlingssamordnare Detta gör lärlingscentrum Stödjer huvudmän och skolor samt arbetsgivare som tar emot gymnasiala lärlingar Utvärderar Ger råd och

Läs mer

Lokal modell samverkan Ekerö kommun och Arbetsförmedlingen

Lokal modell samverkan Ekerö kommun och Arbetsförmedlingen Lokal modell samverkan Ekerö kommun och Arbetsförmedlingen En kartläggning och en analys av det lokala kompetensförsörjningsbehovet. Både kommunen och arbetsförmedlingen har tagit fram kartläggningar på

Läs mer

Överenskommelse DUA Jönköping

Överenskommelse DUA Jönköping Överenskommelse DUA Jönköping Del 1. Kartläggning och analys 1.1 Kartläggning och analys av det lokala kompetensförsörjningsbehovet Industrin behöver väldigt mycket arbetskraft. Trenden är att alla arbeten

Läs mer

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringsbeslut II:1 2017-04-20 U2017/01930/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringens beslut Statens skolverk

Läs mer

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen Uppdraget Stärka den gymnasiala yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft Underlätta ungdomars övergång mellan skola och arbetsliv Förstärka den nationella kompetensförsörjningen Matchning vad är

Läs mer

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna POSITIONSPAPPER 2013-01-18 Vårt dnr: 1 (6) Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna Förord Detta är ett positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna. Det omfattar både

Läs mer

Integrationsstrategi. Krokoms kommun

Integrationsstrategi. Krokoms kommun Integrationsstrategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari månad 2017

Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari månad 2017 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari månad 2017 Fler män fick ett arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Valideringsarbetet på nationell nivå

Valideringsarbetet på nationell nivå Valideringsarbetet på nationell nivå Elin Landell, kanslichef Valideringsdelegationen Nationell valideringskonferens Gävle 13 november 2018 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Validering ett verktyg för

Läs mer

Dnr Kon 2019/13 Överenskommelse om samverkan för unga och nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Dnr Kon 2019/13 Överenskommelse om samverkan för unga och nyanländas etablering på arbetsmarknaden RAPPORT 1 (6) 219-1-22, reviderad 219-2-15 Kompetensnämnden Dnr Kon 219/13 Överenskommelse om samverkan för unga och nyanländas etablering på arbetsmarknaden Bakgrund Järfälla kommun samverkar med Arbetsförmedlingen

Läs mer

Se till att du alltid har följande blanketter/mallar innan du träffar en person för vägledningssamtal/inskrivningssamtal eller motsvarande samtal: o

Se till att du alltid har följande blanketter/mallar innan du träffar en person för vägledningssamtal/inskrivningssamtal eller motsvarande samtal: o 1 (7) ARBETE & FÖRSÖRJNING Maria Nässing Samordnare DUA - Sala 2017-01-12 BILAGA 3.1 SALA2000, v 2.0, 2012-08-02 N:\Arbetsmarknad\DUA\Operativa gruppen\rutin och flödesschema\dua_överenskommelse_bilaga

Läs mer

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97)

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lejla Gros 2016-02-12 Dnr: RUN 2015-585 Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) Bakgrund Intresset för gymnasieskolans yrkesprogram är vikande

Läs mer

Regeringens satsningar på etablering av nyanlända

Regeringens satsningar på etablering av nyanlända Regeringens satsningar på etablering av nyanlända Anders Kessling statssekreterare hos arbetsmarknadsoch etableringsminister Ylva Johansson 3 november 216 239 av landets 29 kommuner växer Befolkningsutveckling

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av nyanlända

Riktlinjer för mottagande av nyanlända Riktlinjer för mottagande av nyanlända Riktlinje Diarienummer: KS 2016/1392 Dokumentansvarig: Chef Flykting Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Beslutad av: Kommunstyrelsen Datum för beslut: 2016-09-28

Läs mer

Regeringens satsningar på nyanländas etablering

Regeringens satsningar på nyanländas etablering Regeringens satsningar på nyanländas etablering Statssekreterare Anders Kessling Tylösand 22 maj 2018 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Effektiv användning av tid fokus på jobb ETABLERINGS- INSATSER SUBVENTIONERAD

Läs mer

Kommunledningskonferens Skåne

Kommunledningskonferens Skåne 1 Kommunledningskonferens Skåne 5 juni 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

SAM-projektet (Student Activity Monitoring) genomförde sin slutkonferens. Ett sammanhållet uppföljningssystem.

SAM-projektet (Student Activity Monitoring) genomförde sin slutkonferens. Ett sammanhållet uppföljningssystem. 2016-2017 Intresse för en gemensam upphandling av ITstöd har initierats i regionen. Språkstödsutbildningar genererar fortsatt ett stort intresse och totalt har man startat 34 utbildningar med språkstöd

Läs mer

I texten är siffrorna (absoluta tal) avrundade till närmaste hundratal resp. tiotal.

I texten är siffrorna (absoluta tal) avrundade till närmaste hundratal resp. tiotal. INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 november 2016 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget oktober 2016 Skåne län Den svenska arbetsmarknaden fortsätter att stärkas. I hela landet

Läs mer

Regional dialog vuxenutbildning. Region Örebro

Regional dialog vuxenutbildning. Region Örebro Regional dialog vuxenutbildning Region Örebro 2016-11-18 Regionala dialoger Generellt ta del av utvecklingsfrågor inom vuxenutbildning, arbetet med nyanlända, arbetsmarknadssituationen i regionen m m Underlag

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län, juli 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län, juli 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län, juli 2016 Arbetsmarknadsläget i Skånes län har förbättras under sommaren. Juli

Läs mer

Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet

Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet HANDLING 2015-08-14 Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet Arbetslöshetssiffrorna är från maj 2015. Öppet maj 15 Skolverkets siffror Andel i regionen Andel i riket Antal

Läs mer

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016 MINNESANTECKNING 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen,

Läs mer

Bilaga 3b: Kartläggning och verksamhet i samverkan Unga nyanlända

Bilaga 3b: Kartläggning och verksamhet i samverkan Unga nyanlända Bilaga 3b: Kartläggning och verksamhet i samverkan Unga nyanlända Innehåll 1. Målgruppens sammansättning 2 2. Lagändringar 3 3. Insatser för målgruppens behov 4 3.1 Gymnasieskola 4 3.2 Ung framtid 5 4.

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017 FAKTAUNDERLAG Jönköpings län 2017-04-10 Ida Karlsson Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik mars 2017 Färre personer går till arbete Av samtliga sökande på Arbetsförmedlingen i Jönköpings län påbörjade

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar (U 2015:06) Dir. 2016:82

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar (U 2015:06) Dir. 2016:82 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar (U 2015:06) Dir. 2016:82 Beslut vid regeringssammanträde den 6 oktober 2016 Utvidgning av uppdraget Regeringen

Läs mer

I texten är siffrorna (absoluta tal) avrundade till närmaste hundratal resp. tiotal.

I texten är siffrorna (absoluta tal) avrundade till närmaste hundratal resp. tiotal. INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 oktober 2016 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget september 2016 Skåne län Sveriges ekonomi fortsätter att gå bra, vilket sätter sina spår på

Läs mer

I texten är siffrorna (absoluta tal) avrundade till närmaste hundratal resp. tiotal.

I texten är siffrorna (absoluta tal) avrundade till närmaste hundratal resp. tiotal. INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 12 januari 2016 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget december 2016 Skåne län Den ekonomiska statistiken samt konjunkturindikatorerna visar en fortsatt

Läs mer

KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN

KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN UPPSALA LÄN 2009-2014 Yrkesutbildningar inom yrkesvux och yrkeshögskolan i Uppsala län År 2009 startades Yrkeshögskolan och kommunerna

Läs mer

MORGONDAGENS VINNARE Statsbidrag för yrkesvux. Stockholm 10 oktober 2016

MORGONDAGENS VINNARE Statsbidrag för yrkesvux. Stockholm 10 oktober 2016 MORGONDAGENS VINNARE Statsbidrag för yrkesvux Stockholm 10 oktober 2016 STATSBIDRAG Yrkesvux (SFS 2009:43) Kommunal vuxenutbildning på gy-nivå och särskild utbildning för vuxna på gy-nivå (SFS 2015:403)

Läs mer

Statsbidrag

Statsbidrag Statsbidrag 2014-2015 Resurser 2014 2015 Totalt Yrkesvux 64 435 000 32 885 000 97 320 000 Yrkesförare buss 3 840 000 2 580 000 6 420 000 Yrkesförare lastbil 2 280 000 2 204 861 4 484 861 Lärlingsvux *4

Läs mer

Samverkan om nyanlända UPPSALA 16 MARS 2017

Samverkan om nyanlända UPPSALA 16 MARS 2017 Samverkan om nyanlända UPPSALA 16 MARS 2017 Erfarenheterna från samverkan kring ungdomar Överenskommelser i 287 kommuner Framgångsfaktorer Utmaningar Identifierade hinder och problem Påtalade behov av

Läs mer

Ny utbildningsorganisation för nyanlända unga vuxna

Ny utbildningsorganisation för nyanlända unga vuxna SKRIVELSE Vårt ärendenr: 2017-03-10 Förhandlingssektionen Tor Hatlevoll Enligt sändlista Ny utbildningsorganisation för nyanlända unga vuxna Inom ramen för en pågående analys av utmaningar och möjligheter

Läs mer

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Tjänsteutlåtande Rektor 2014-11-17 Stefan Quas 08-590 976 24 Dnr: stefan.quas@upplandsvasby.se UBN/2014:232 33204 Utbildningsnämnden Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Förslag

Läs mer

Vid möte med Vuxenutbildningsnätverket 22 oktober 2014 enades man om:

Vid möte med Vuxenutbildningsnätverket 22 oktober 2014 enades man om: Yrkesutbildningar med språkstöd Bakgrund Yrkesutbildningar med språkstöd är sprungna ur GRsfi ett delprojekt i projekt Kommungemensam plattform för nyanlända. Yrkesutbildningar med språkstöd startade som

Läs mer

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning RAPPORT 1 (7) 2017-11-21 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning 1. Sammanfattning Regeringens intentioner om att öka sysselsättningen, främst för individer som står

Läs mer

Diagram Kompetens och arbetslivsnämndens verksamhet

Diagram Kompetens och arbetslivsnämndens verksamhet Kompetens och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Svenskundervisning för invandrare (sfi) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning

Läs mer

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick 3 februari 2017 Innehåll Kort om VO-College Utvecklingsresan Eventuellt ESF-projekt Frågor, synpunkter och medskick Vård-och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 FAKTAUNDERLAG Jämtlands län Östersund, 170510 Maria Salomonsson Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 De till arbete minskade I slutet av april 2017 påbörjade cirka 636 av alla som var inskrivna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget nulägesbild och utveckling över tid

Arbetsmarknadsläget nulägesbild och utveckling över tid Arbetsmarknadsläget nulägesbild och utveckling över tid Pressträff 25 maj 2015 Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson Regeringens jobbagenda Investeringar för framtiden Infrastruktur Forskning Bostäder

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2016 Färre har fått ett arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 FAKTAUNDERLAG Kronobergs län 2017-09-05 Ronnie Kihlman Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 Inskrivna arbetslösa som går till arbete Under augusti månad 2017 påbörjade 600 personer (270

Läs mer

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad Sida 1 (5) 2017-08-17 avseende studiestartsstöd inom Inledning Riksdagen har i maj 2017 beslutat om att införa ett nytt studiemedel vid namn studiestartsstöd. Stödet kan användas av de kommuner som så

Läs mer

Högbodagarna 25 oktober Peter Agerhäll

Högbodagarna 25 oktober Peter Agerhäll Högbodagarna 25 oktober 2018 Peter Agerhäll Snabbfakta om Dua Funnits sedan december 2014, först unga sedan nyanlända. Slutredovisning februari 2021. De le ga tion med representanter från myndigheter,

Läs mer

U T B I L D N I N G A R S L U T F Ö R D A

U T B I L D N I N G A R S L U T F Ö R D A UPPFÖLJNING AV VUXENUTBILDNING G Ö T E B O R G S R E G I O N E N S T O C K H O L M S S TAD M AL M Ö S TAD U T B I L D N I N G A R S L U T F Ö R D A 2 0 1 6 R A P P O R T D E C E M B E R 2 0 1 7 1 I N N

Läs mer

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten!

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobbkommissionen Socialdemokraterna i Sörmland SSU i Sörmland Sverige står inför den värsta jobbkrisen på decennier. Hårdast drabbas de som redan

Läs mer

Lokal modell för samverkan om nyanländas etablering. Mellan Valdemarsviks kommun och Arbetsförmedlingen

Lokal modell för samverkan om nyanländas etablering. Mellan Valdemarsviks kommun och Arbetsförmedlingen Lokal modell för samverkan om nyanländas etablering Mellan Valdemarsviks kommun och Arbetsförmedlingen Inledning Delegationen för unga och nyanlända i arbete (DUA) arbetar för att främja utvecklingen av

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp (OLG)

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp (OLG) Vuxenutbildningsnätverket operativa ledningsgrupp Göteborg 20160518 Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverkets operativa ledningsgrupp (OLG) Tid: Onsdag 18 maj, 2016, kl 12.30-15.30 Plats: GR,

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 8 Arbetscentrum. Styrprocessen 2017

Behovsanalys för verksamhetsområde 8 Arbetscentrum. Styrprocessen 2017 Behovsanalys för verksamhetsområde 8 Arbetscentrum Styrprocessen 2017 Tyresö kommun / 2016-03-10 2 (10) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde 8 Arbetscentrum... 3 1.1 Slutsatser - Samlad

Läs mer

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97)

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) r4th Skolinspektionen Utbildningsdepartementet u.rennissvararecierinqskansliet.se Yttrande 1 (5) Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) (Dnr U2015/05421/GV) Skolinspektionen har beretts möjlighet

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan

Bilaga 3. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Bilaga 3. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan En beskrivning av hur samverkan inom överenskommelsen organiseras utifrån de behov som identifierats. Inklusive de resurser som respektive aktör bidrar

Läs mer

Arbetsmarknadsutredningen

Arbetsmarknadsutredningen Kompetensförsörjningsdagarna 26 oktober Upplägg 1. Om utredningen 2. Om delbetänkandet som släpptes igår 3. Om arbetet framöver Om utredningen December 2016 januari 2019 Särskild utredare: Cecilia Fahlberg

Läs mer

Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna 2018

Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna 2018 Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna 2018 B) Vuxenutbildning för etablering på arbetsmarknaden och kompetensförsörjning 15 mars Uppsala Kristina.cunningham@skl.se Utmaningar i samhället VUXEN- UTBILDNING

Läs mer

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Styrkedjan för GY2011 från läroplan skollag gymnasieförordning examensmål ämnesplaner, Ny skollag 1 juli 2011, Ny gymnasieförordning för GY2011,

Läs mer

Lokal överenskommelse för unga till arbete. Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Lokal överenskommelse för unga till arbete. Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. Lokal överenskommelse för unga till arbete Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. Uppdrag Delegation för unga till arbete (Dua) har i uppdrag att

Läs mer