Remissyttrande: Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (dnr Ju2016/01307/L7)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissyttrande: Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (dnr Ju2016/01307/L7)"

Transkript

1 Sida 1 (11) Remissyttrande: Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (dnr Ju2016/01307/L7) Arbetsförmedlingen har ombetts att lämna svar på ovanstående remiss och lämnar härmed sitt yttrande. Sammanfattning Arbetsförmedlingen har sammanfattningsvis följande synpunkter: Arbetsförmedlingen anser att gruppen med ettåriga uppehållstillstånd ska få delta i etableringsuppdraget så länge de har ett giltigt uppehållstillstånd eller tills de fått ett lagakraftvunnet avslag på sin förlängningsansökan. För att detta ska vara möjligt måste staten se till att alla myndigheter och aktörer inom etableringsuppdraget får de regelverk och resurser som krävs för att säkra gruppens etableringsprocess. Arbetsförmedlingen anser att regeln om anställning som grund för permanent uppehållstillstånd allvarligt försämrar möjligheten att tillvarata nyanländas kompetens och utgör ett hinder i myndighetens arbete för att motverka rekryteringsproblemen på arbetsmarknaden. Den föreslagna kopplingen mellan anställning och permanent uppehållstillstånd bör därför utvidgas för att ta hänsyn till människor med erfarenhet från bristyrken och behovet av validering. Af 00008_1.0_( , AF2000) Arbetsförmedlingen behöver ökade resurser och rimlig tid för att förbereda och ställa om verksamheten. Detta med anledning av att konfliktfyllda situationer med hot och våld och annan otillbörlig påverkan mot myndighetens personal riskerar att öka.

2 Sida 2 (11) Arbetsförmedlingens synpunkter Arbetsförmedlingen lämnar följande synpunkter på lagförslagen. Numreringen och rubrikerna nedan utgår från kapitelindelningen i utkastet till lagrådsremiss. 5.3 Tidsbegränsade uppehållstillstånd Arbetsförmedlingen noterar att av de som fick uppehållstillstånd i Sverige under 2015 var flyktingar och alternativt skyddsbehövande. Av de som var alternativt skyddsbehövande var från Syrien. Om sammansättningen av de som får uppehållstillstånd i Sverige blir den samma även framöver innebär det att merparten av de som tillhör målgruppen för etableringsuppdraget kommer att ha ettåriga uppehållstillstånd. Av alla som ansökte om asyl under 2016 var exempelvis från Syrien. 1 I lagrådsremissen framgår det att de med ettåriga uppehållstillstånd kommer att få etableringsplaner som motsvarar tiden för deras uppehållstillstånd. För Arbetsförmedlingen och deltagarna i etableringsuppdraget skulle etableringsplaner som avslutas när uppehållstillståndet löper ut innebära en rad praktiska problem. Enligt 6 i lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare ska Arbetsförmedlingen upprätta en individuell etableringsplan med insatser som underlättar och påskyndar den nyanländes etablering. Första steget i denna process är att den nyanlände kommer till Arbetsförmedlingen och har ett eller flera etableringssamtal. Under dessa samtal kartläggs personen och lämpliga aktiviteter identifieras. Därefter fattar Arbetsförmedlingen beslut om rätt till etableringsplan och fastställer tiden som personen ska delta. Mediantiden från uppehållstillstånd till beslut om etableringsplan var i januari 84 dagar. För de som vistas på anläggningsboende och enligt gällande regelverk ska få sin etableringsplan upprättad först när de är kommunmottagna 2 var mediantiden 151 dagar. Om ledtiderna från beslut om uppehållstillstånd till beslut om etableringsplan fortsätter ligga på samma nivå innebär det att flertalet av de med ettåriga uppehållstillstånd skulle få etableringsplaner som är betydligt kortare än ett år. Arbetsförmedlingen vill särskilt peka på problematiken kring gruppen som fortfarande vistas på anläggningsboende och väntar på bosättning. Enligt nuvarande regelverk ska denna grupp, även om de är kvar på ett anläggningsboende, få en etableringsplan när tolv månader från folkbokföringsdatum närmar sig. 3 Om längden på etableringsplanen då inte får vara längre än tiden för 1 Källa: Migrationsverket 2 3 a Förordning (2010:409) om etableringssamtal och etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare 3 3 a Förordning (2010:409) om etableringssamtal och etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare

3 Sida 3 (11) uppehållstillstånd skulle denna grupp normalt få etableringsplaner som endast sträcker sig någon månad framåt. Det är då inte möjligt att ha någon långsiktig planering eller att fylla etableringsplanen med några kvalitativa insatser. För personer som vistas på anläggningsboende kan det till och med uppstå situationer där deras ettåriga uppehållstillstånd löper ut innan Arbetsförmedlingen fattat beslut om etableringsplan. Detta eftersom det kan dröja någon månad mellan datum för uppehållstillstånd och datum för folkbokföring. Därmed hinner det ettåriga uppehållstillståndet löpa ut innan det gått tolv månader från folkbokföringsdatum och Arbetsförmedlingen ska fatta beslut om etableringsplan. Myndigheten saknar då lagstöd för att bevilja en etableringsplan. När de nyanländas tillfälliga uppehållstillstånd närmar sig slutdatum kan de ansöka om förlängt uppehållstillstånd hos Migrationsverket. Under tiden som Migrationsverket handlägger förlängningsansökan har Arbetsförmedlingen hittills valt att förlänga etableringsplanen fyra månader åt gången. 4 Detta med stöd av förarbetet till lagen som anger att detta ska vara möjligt. 5 Arbetsförmedlingen har även möjlighet att utifrån en arbetsmarknadspolitisk bedömning anvisa personerna till arbetsmarknadspolitiska program och besluta om subventionerade anställningar. Även dessa beslut får fattas högst fyra månader åt gången. 6 Denna handläggning har hittills varit sällsynt förekommande inom myndigheten eftersom få nyanlända haft uppehållstillstånd som varit på ett år. Hela grundkonstruktionen för etableringsuppdraget bygger dessutom på möjligheten att fatta beslut om etableringsplaner på upp till 24 månader. Med den föreslagna ändringen skulle dock majoriteten av de kommande deltagarna i etableringsuppdraget få ettåriga etableringsplaner som ska förlängas enligt denna rutin. För Arbetsförmedlingens del skulle detta innebära att administrationen med att förlänga etableringsplaner ökar dramatiskt. Då Migrationsverkets handläggningstider i dagsläget är långa är risken dessutom stor att Arbetsförmedlingens förlängning av etableringsplaner, och beslut om eventuella programinsatser och subventionerade anställningar, skulle ske flera gånger. Det skulle gå i direkt strid mot regeringens uttalade ambition att minska onödig administrativ börda och skapa förutsättningar för en ökad flexibilitet och effektivitet i etableringsuppdraget. 7 4 Arbetsförmedlingens interna instruktioner, Handläggningen av etableringsärenden, Dnr: Af- 2015/ Regeringens proposition 2009/10:60 Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering egenansvar med professionellt stöd, sid Arbetsförmedlingens interna instruktioner, Stöd när arbetssökande har tidsbegränsat uppehållstillstånd som gått ut, Dnr: Af-2012/ Proposition 2015/16:1 utgiftsområde 13, sid 33.

4 Sida 4 (11) För att undvika denna administration önskar Arbetsförmedlingen tillåta beslut om etableringsplaner som sträcker sig längre än giltighetstiden för deltagarens uppehållstillstånd. Beslutet ska dock ske med förbehållet att det upphör att gälla om deltagaren får ett lagakraftvunnet avslag på sin ansökan hos Migrationsverket om förlängt uppehållstillstånd. Denna handläggning skulle inte endast undvika onödig administration utan också minska risken för att deltagare i etableringsuppdraget drabbas av något glapp mellan insatserna i samband med att deras tillfälliga uppehållstillstånd löper ut. Utifrån både individens och Arbetsförmedlingens perspektiv är det viktigt att deltagandet i etableringsaktiviteter tillåts fortsätta i oförändrad takt. Arbetsförmedlingen vill därför att gruppen med ettåriga uppehållstillstånd ska få delta i etableringsuppdraget så länge de har ett giltigt uppehållstillstånd eller tills de fått ett lagakraftvunnet avslag på sin förlängningsansökan. För att detta ska vara möjligt måste dock staten se till att alla myndigheter och aktörer inom etableringsuppdraget får de regelverk och resurser som krävs för att säkra gruppens fortsatta etableringsprocess. En helt avgörande punkt är att det finns en samsyn mellan olika myndigheter och aktörer kring vilket stöd gruppen med ettåriga uppehållstillstånd kan och ska få. Det gäller både under giltighetstiden för det ettåriga uppehållstillståndet och under tiden en ansökan om förlängt uppehållstillstånd behandlas av Migrationsverket. Initialt är det viktigt att personer med ettåriga uppehållstillstånd får möjlighet att folkbokföra sig och får tillgång till landets socialförsäkringsförmåner. Detta för att kunna delta i etableringsuppdraget under samma förutsättningar som övriga deltagare. Vidare måste gruppens tillgång till etableringsinsatser säkras under tiden de väntar på ett beslut om förlängt uppehållstillstånd. En grundläggande förutsättning för det är att de inte återgår till att omfattas av lagen om mottagande av asylsökande. Det handlar vidare om att trygga gruppens tillgång till kommunala insatser som sfi, samhällsorientering samt grundläggande och gymnasial vuxenutbildning. Det rör också gruppens möjligheter att erhålla etableringsersättning, etableringstillägg eller bostadsersättning samt tillgången till socialförsäkringsförmåner. Säkerställs inte denna samsyn är det en överhängande risk att de insatser som sker inom ramen för etableringsuppdraget blir mindre effektiva och vägen till etablering därmed längre. Arbetsförmedlingen vill dock påpeka att även om gruppen med ettåriga uppehållstillstånd får etableringsplaner på 24 månader så kan flera av deltagarna uppleva svårigheter i att nå en progression i sin etableringsprocess. Detta eftersom den som inte är säker på att få stanna i Sverige kan uppleva en stress och oro som gör det svårt att fokusera på aktiviteterna i sin etableringsplan.

5 Sida 5 (11) 5.4 Permanent uppehållstillstånd om utlänningen kan försörja sig Arbetsförmedlingen ser allvarliga konsekvenser kring föreslagen regel om anställning som grund för permanent uppehållstillstånd, både för individen, arbetsmarknaden och myndigheten. Arbetsförmedlingen har som mål att förbättra matchningen på arbetsmarknaden bland annat genom att motverka rekryteringsproblemen på arbetsmarknaden. 8 Myndigheten har identifierat en rad yrken inom vilka det i Sverige råder brist på arbetskraft. 9 Det gäller exempelvis läkare, sjuksköterskor och grundskolelärare. Rekryteringsproblem bland de offentliga arbetsgivarna beräknas dessutom tillta under För att möta efterfrågan på kvalificerad arbetskraft arbetar Arbetsförmedlingen bland annat med metodutveckling för att snabbt identifiera och tillvarata nyanländas kompetens. En del i det är inrättandet av så kallade snabbspår inom de yrken där det krävs en längre valideringsprocess innan de nyanlända blir matchningsbara på den svenska arbetsmarknaden. Genom att skapa en incitamentsstruktur som så tydligt premierar en anställning försämras Arbetsförmedlingens möjligheter att tillvarata de nyanländas kompetens avsevärt. Antalet som avslutar sina etableringsplaner på grund av påbörjade högskolestudier är redan idag lågt och antalet kommer troligen att bli ännu lägre om förslaget går igenom. Risken är stor att deltagare i etableringsuppdraget med kompetens och erfarenhet inom något bristyrke, där det krävs en längre valideringsprocess, inte validerar sina kunskaper och inte påbörjar kompletterande studier. Istället kan nyanlända läkare, lärare och sjuksköterskor välja att påbörja ett okvalificerat arbete endast för att få permanent uppehållstillstånd. Det är slöseri med individers kompetens och leder till att bristen på kvalificerad arbetskraft på den svenska arbetsmarknaden kvarstår på en onödigt hög nivå. Arbetsförmedlingen har kunnat se att jobbtillväxten nu sker inom de yrken som kräver minst gymnasiekompetens. Arbetsgivare efterfrågar i allt större utsträckning gymnasiekompetens även inom yrken där utbildningskraven traditionellt sett har varit låga. Chanserna att få ett 8 Regleringsbrev för Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen: Var finns jobben? Bedömning för 2016 och en långsiktig utblick ( )

6 Sida 6 (11) arbete för personer utan gymnasieutbildning bedöms därmed som små men inte obefintliga. 10 Om fler nyanlända med en kvalificerad yrkesbakgrund väljer att påbörja enklare arbeten så kommer personer utan gymnasiekompetens att få det ännu svårare att få ett arbete. I februari var det lite mindre än en tredjedel av deltagarna inom etableringsuppdraget som hade en utbildning kortare än nio år. Personer med så kort utbildningsbakgrund är ofta i behov av en grundläggande och gymnasial utbildning via vuxenutbildningen för att kunna bli matchningsbara på arbetsmarknaden. Men i en situation där anställning blir en förutsättning för permanent uppehållstillstånd blir det svårare att motivera dessa att studera inom vuxenutbildningen. De kommer istället i större grad fokusera på att få en anställning vilket i praktiken blir extremt svårt då de konkurreras ut av de med längre utbildning. Det kommer att drabba individen men även samhället eftersom den strukturella obalansen på arbetsmarknaden riskerar att cementeras. Som Arbetsförmedlingen tidigare konstaterat riskerarar myndigheten i praktiken att administrera arbetslösa med endast förgymnasial utbildning, snarare än att matcha dem mot lediga jobb. 11 För att Arbetsförmedlingen ska kunna fortsätta ta tillvara de nyanländas kompetens och motverka rekryteringsproblemen på arbetsmarknaden anser myndigheten att den föreslagna kopplingen mellan anställning och permanent uppehållstillstånd behöver utvidgas. Detta genom en komplettering som tar hänsyn till människor med erfarenhet från bristyrken och behovet av validering. Med detta tillägg minskas risken att Sverige förlorar de kompetenser som arbetsmarknaden efterfrågar. Som lagförslaget nu är formulerat så premieras de som påbörjar ett okvalificerat arbete före de som kan ta ett mer kvalificerat bristyrke på lite längre sikt. Nyanlända med kompetens inom ett bristyrke och som måste genomgå en längre valideringsprocess för att kunna utöva sitt yrke bör därför också kunna få permanent uppehållstillstånd när det tillfälliga uppehållstillståndet löper ut. Detta förutsatt att personen har påbörjat en valideringsprocess mot ett bristyrke som i normalfallet tar längre än ett år att genomföra. De exakta kriterierna som ska vara uppfyllda för att beviljas ett permanent uppehållstillstånd får utredas i särskild ordning. Men det kan exempelvis vara dokumentation som visar att personen påbörjat Socialstyrelsens eller Skolverkets valideringsprocess för de med utbildning utanför EU/EES. Ett annat exempel är om personen påbörjat studier som omfattas av förordning (2008:1101) om högskoleutbildning som kompletterar avslutad utländsk utbildning. Det viktiga är att personer som har en kompetens som den svenska arbetsmarknaden lider 10 Arbetsförmedlingen: Arbetsmarknadsutsikterna våren 2015: Prognos för arbetsmarknaden ( ) 11 Ibid

7 Sida 7 (11) brist på får chansen att erhålla permanent uppehållstillstånd under tiden de validerar sina kunskaper. Det skulle gynna både individen och samhället på längre sikt. Om validering mot ett bristyrke kan ligga till grund för permanent uppehållstillstånd kommer efterfrågan på dessa insatser öka. Det finns då skäl att bland annat se över utbudet, antal platser och formerna för Arbetsförmedlingens handläggning av dessa ärenden. Detta eftersom det lokala utbudet och myndighetens beslut får en direkt påverkan på deltagarens möjlighet att erhålla permanent uppehållstillstånd. Myndigheten kan inte inom svarstiden för denna remiss reda ut mycket behovet av resurser kommer att öka. Det bör utredas i särskild ordning, precis som vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att beviljas ett permanent uppehållstillstånd. Det finns också anledning att påpeka att Arbetsförmedlingen inte bara behöver mer resurser. Troligen kommer det att krävas andra arbetssätt och en annan arbetsorganisation. Arbetsförmedlingen behöver därför tid för att ställa om verksamheten inom etableringsuppdraget. Arbetsförmedlingen vill också peka på faran med låta anställning bli en grundförutsättning för att få permanent uppehållstillstånd. Arbetsförmedlingen ser en risk att det missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring som trots tidigare lagändring 12 fortfarande finns kvar kommer att beröra även de som har ettåriga uppehållstillstånd och ingår i etableringsuppdraget. Det kan bli vanligare med handel av anställningsavtal och att personer påbörjar anställningar som inte ger arbetstagaren den lön som denne har rätt till enligt anställningsavtalet. Den trygghet som ett permanent uppehållstillstånd innebär gör att många deltagare kan tänkas göra stora uppoffringar för att få ett anställningsavtal. Arbetsförmedlingens myndighetsutövande roll gentemot den enskilde individen blir med föreslaget regelverk betydligt mer långtgående. Detta då arbetsförmedlarens arbete kan få direkta konsekvenser för personens möjligheter att stanna i Sverige och/eller att återförenas med sin familj. Myndigheten ser därmed en risk att arbetsförmedlarna kommer att hamna i fler konfliktfulla situationer. Detta eftersom Arbetsförmedlingen ansvarar för etableringsplanens innehåll och de anvisningar till insatser som görs inom ramen för denna. Situationer kan uppstå då individens förväntningar exempelvis inte kan mötas av Arbetsförmedlingens utbud av insatser på orten. Det kan handla om att den arbetssökande inte ser att etableringsplanens innehåll på kort sikt bidrar till att komma ut i en anställning. Situationer med försök till otillbörlig påverkan mot Arbetsförmedlingens personal riskerar att öka. 12 Regeringens proposition 2013/14:227 Åtgärder mot missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring

8 Sida 8 (11) I förslaget till lagrådsremiss framgår inte om anställningen som ger permanent uppehållstillstånd kan vara subventionerad eller inte. I stort sett samtliga inom etableringsuppdraget kvalificerar sig för instegsjobb eller nystartsjobb. De är idag också de vanligaste typerna av anställning bland deltagarna inom etableringsuppdraget. Om subventionerade anställningar inte anses vara kvalificerande för permanent uppehållstillstånd vill myndigheten peka på det faktum att nystartsjobb är en rättighet. Det innebär att arbetsgivare har rätt att anställa personerna som ingår i målgruppen med nystartsjobb. Om inte detta tillåts ligga till grund för ett permanent uppehållstillstånd kommer troligen mycket få personer att erhålla detta. Om subventionerade anställningar ska kunna ge permanent uppehållstillstånd så innebär det samtidigt att Arbetsförmedlingens personal kan hamna i svåra situationer. Det kan vara att en deltagare exempelvis vill påbörja ett nystartsjobb men Arbetsförmedlingen bedömer att Arbetsgivaren inte uppfyller villkoren. Den enskilde arbetsförmedlaren tvingas då fatta ett avslagsbeslut som indirekt innebär att den nyanlände inte heller kan få permanent uppehållstillstånd. Samtidigt finns det en risk för att missbruket av anställningsavtal som nämndes tidigare spiller över på nystartsjobben. Det kan bli ett scenario med fler tidsbegränsade subventionerade anställningar som syftar till permanent uppehållstillstånd snarare än till en etablering på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen vill därför betona att bara för att en person har en subventionerad anställning via Arbetsförmedlingen så kan inte det ensamt tas som intäkt för att personen uppfyller de anställningsvillkor som berättigar till ett permanent uppehållstillstånd. Arbetsförmedlingen vill särskilt peka på att möjligheterna att få ut nyanlända i arbete genom särskilt anställningsstöd i form av traineejobb kan bli svårare. Detta eftersom traineejobb är en anställning på som mest 75 procent där personen resten av tiden går en reguljär yrkesutbildning. Anställningen riskerar därmed att inte ge en tillräckligt hög lön för att uppfylla lagkravet på försörjning som förutsättning för permanent uppehållstillstånd. Det finns även utifrån ett arbetsgivarperspektiv flera svårigheter med förslaget att anställning ger möjlighet till permanent uppehållstillstånd. Frågan är hur många arbetsgivare som är intresserade av att anställa personer vars uppehållstillstånd de facto är på väg att löpa ut. För en seriös arbetsgivare är det troligen enklare att anställa någon annan nyanländ som har permanent eller åtminstone treårigt uppehållstillstånd. Den som tänker anställa en person med ettårigt uppehållstillstånd riskerar dessutom att hamna i diskussioner om lön som tar sin utgångspunkt i den anställdes möjligheter att stanna i landet snarare än dennes arbetsuppgifter.

9 Sida 9 (11) I förslaget till lagrådsremiss framgår inte om anställningsförhållandet ska råda vid själva ansökan om permanent uppehållstillstånd eller vid beslutstillfället. Enligt gällande förvaltningsrätt ska dock anställningsförförandet råda vid tiden då Migrationsverket fattar beslutet. Arbetsförmedlingen vill därför peka på risken att en person på grund av långa handläggningstider hos Migrationsverket hinner förlora sin anställning och därmed förlora rätten till permanent uppehållstillstånd. Det är idag fler män än kvinnor som får arbete inom etableringsuppdraget. Det gäller både subventionerade anställningar och osubventionerade anställningar. Arbetsförmedlingen vill därför påpeka att denna regel om anställning riskerar att missgynna framför allt kvinnors möjligheter att få permanent uppehållstillstånd. Som konstaterades ovan så kan de högutbildade komma att tränga undan de kortutbildade i kampen om okvalificerade arbeten och permanenta uppehållstillstånd. Då det är fler kvinnor bland de kortutbildade så löper de en särskild risk att missgynnas i konkurrensen om permanent uppehållstillstånd. Väntetider på barnomsorg och skola är också faktorer som försämrar framför allt kvinnors möjligheter att hinna få en anställning innan det tillfälliga uppehållstillståndet löper ut. Även alla nyanlända med funktionsnedsättning eller någon form av hälsoproblematik kommer att ha svårt att få en anställning inom ett år från att de erhållit sitt uppehållstillstånd. Regeln om anställning som grund för permanent uppehållstillstånd får troligen en stor påverkan på de som idag vistas på anläggningsboende och väntar på bosättning. De kommer att i större utsträckning kräva aktiva insatser för att förbättra sina chanser att få ett arbete och därmed permanent uppehållstillstånd. Det är förstås i grunden positivt men leder till ett behov av mer resurser för denna grupp. I dagsläget erbjuds de som vistas på ett anläggningsboende och väntar på en bosättningsanvisning ett begränsat utbud av aktiviteter. Detta eftersom de förväntas få kvalitativa och sammanhållna insatser först när de är kommunmottagna och påbörjar en etableringsplan. Den förändrade regeln om anvisning för bosättning 13 kan leda till kortare väntetider för gruppen som vistas på anläggningsboende. Om väntetiderna för anvisning inte minskar riskerar de faror med självbosättning som finns att blir ännu större. Fler kommer att folkbokföra sig på adresser de inte bor på. Fler kommer också troligen bosätta sig hos släktingar och bekanta. Allt för att kunna påbörja en etableringsplan, få en anställning och därmed erhålla ett permanent uppehållstillstånd. Osäkra boendeförhållanden och trångboddhet 13 5 i lagen (2016:38) om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning

10 Sida 10 (11) kommer dock försvåra deras möjligheter att fokusera på aktiviteterna i sina etableringsplaner. 7.2 Uppehållstillstånd på grund av anknytning till en flykting eller alternativt skyddsbehövande med tidsbegränsat uppehållstillstånd För Arbetsförmedlingen innebär regeln att myndigheten kommer att arbeta med fler deltagare i etableringsuppdraget som har svårt att fokusera på sina aktiviteter på grund av stress och oro för familjemedlemmar som är kvar i utlandet. Oro över familjemedlemmar kombinerat med oron över om man själv får stanna i Sverige riskerar att leda till en längre etableringstid för individen. 7.3 Utvidgat försörjningskrav För Arbetsförmedlingen innebär även denna regel att fler deltagare inom etableringen kommer att ha svårt att fokusera på sina aktiviteter på grund av stress och oro för familjemedlemmar som är kvar i utlandet. Då arbete är en förutsättning för att kunna uppfylla försörjningskravet kommer troligen fler att vara helt inriktade på arbete. Precis som för regeln att arbete kan ge permanent uppehållstillstånd kommer även denna regel att minska Arbetsförmedlingens möjligheter att ta tillvara de nyanländas kompetens. Samma farhågor som Arbetsförmedlingen pekar på i avsnitt 5.4 ovan kan till stora delar omfatta även detta förslag. Arbetsförmedlingen kan särskilt notera att för de kvinnor som kan tänkas ansluta till sina självförsörjande män i Sverige finns inte samma tydliga ekonomiska incitament att komma till Arbetsförmedlingen och delta i en etableringsplan. Detta eftersom kvinnan förväntas bli försörjd av sin man. 9. Följdändringar i etableringslagen Arbetsförmedlingen välkomnar förslaget att gruppen som omfattas av den tillfälliga lagen ska tillhöra etableringsuppdraget. Som påpekades i avsnitt 5.4 ovan så anser myndigheten att gruppen ska få delta i etableringsuppdraget så länge de har ett giltigt uppehållstillstånd eller tills de fått avslag på sin förlängningsansökan. För att det ska vara möjligt måste samtliga myndigheter och aktörer ha ett regelverk som tillåter detta och få de resurser som krävs. Staten bör tillse att så sker. Arbetsförmedlingen ställer sig dock undrande till vilka undantag från lagens bestämmelser om etableringsinsatser som regeringen vill föreskriva om. Det är viktigt att även gruppen med ettåriga uppehållstillstånd får tillgång till alla aktiviteter som normalt ska ingå i en etableringsplan.

11 Sida 11 (11) På Arbetsförmedlingens vägnar Mikael Sjöberg generaldirektör Emil Buskas kvalificerad handläggare Beslut i ärendet har fattats av generaldirektör Mikael Sjöberg. Ärendet har föredragits av kvalificerad handläggare Emil Buskas. I den slutliga handläggningen av ärendet har direktören för Förmedlingsavdelningen Marie Linell-Persson, enhetschef för Integration och etablering Mathias Wahlsten samt verksjurist Ilona Heikka deltagit.

Remissyttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Remissyttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Sida: 1 av 7 Af-2016/00430191 Datum: 2016-12-13 Avsändarens referens: Ju2016/08546/L7 Remissyttrande: Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Sammanfattning Arbetsförmedlingen

Läs mer

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76)

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sida: 1 av 6 Datum: 2014-03-14 Dnr: Af-2013/493113 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sammanfattning Arbetsförmedlingen

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss: Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Utkast till lagrådsremiss: Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Stockholm Vår referens Dnr 2016-03-10 Erik Ageberg Ju2016/01307/L7 Utkast till lagrådsremiss: Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Företagarna

Läs mer

Fem år i etableringsuppdraget en överblick. Lena Clenander Wiebe van der Werf

Fem år i etableringsuppdraget en överblick. Lena Clenander Wiebe van der Werf Fem år i etableringsuppdraget en överblick Lena Clenander Wiebe van der Werf Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag Arbetsförmedlingen fick det samordnande ansvaret dec 2010. Tydligt fokus på arbete och

Läs mer

REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbetsoch samhällslivet

REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbetsoch samhällslivet 1(5) 2016-12-16 Arbetsmarknadsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i

Läs mer

Flyktingmottagande och integration i Sverige

Flyktingmottagande och integration i Sverige 1(5) Åsa Odin Ekman +46-725292448 asa.odinekman@tco.se PM till NFS Klicka här för att ange klardatum. Flyktingmottagande och integration i Sverige Sverige såg under 2015, i likhet med flera andra europeiska

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss

Utkast till lagrådsremiss Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm Klicka här för att ange datum. Klicka här för att ange namnundersktift1.

Läs mer

Svar på remiss angående utkast till lagrådsremiss om Ny möjlighet till uppehållstillstånd Dnr:KS2018/167

Svar på remiss angående utkast till lagrådsremiss om Ny möjlighet till uppehållstillstånd Dnr:KS2018/167 Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-40/2018 Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Gunilla Olofsson Veronica Wolgast 08-50825605, 50825081 Till Kommunstyrelsen

Läs mer

Regeringens satsningar på nyanländas etablering

Regeringens satsningar på nyanländas etablering Regeringens satsningar på nyanländas etablering Statssekreterare Anders Kessling Tylösand 22 maj 2018 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Effektiv användning av tid fokus på jobb ETABLERINGS- INSATSER SUBVENTIONERAD

Läs mer

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle 170510 Mohamed Chabchoub Etableringsuppdraget Arbetsförmedlingen har samordnande ansvar för uppdraget sedan december 2010 genom lagen (2010:197) fått ett övergripande

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:133

Regeringens proposition 2016/17:133 Regeringens proposition 2016/17:133 Kompletteringar av den tillfälliga lagen för uppehållstillstånd rörande studier på gymnasienivå Prop. 2016/17:133 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Remissvar utkast till lagrådsremiss om Begränsningar av möjligheterna att få uppehållstillstånd i Sverige

Remissvar utkast till lagrådsremiss om Begränsningar av möjligheterna att få uppehållstillstånd i Sverige 1(11) Justitiedepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se Remissvar utkast till lagrådsremiss om Begränsningar av möjligheterna att få uppehållstillstånd i Sverige

Läs mer

Etableringsuppdraget. Växjö Konserthus 9 december 2013

Etableringsuppdraget. Växjö Konserthus 9 december 2013 Etableringsuppdraget Växjö Konserthus 9 december 2013 Målsättning och syfte öka förutsättningarna för en snabb etablering i arbets- och samhällslivet. tidiga insatser med tydligt jobbfokus starkare incitament

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering av nyanlända flyktingar, asylsökande och andra nyanlända invandrare i Falköpings kommun.

Lokal överenskommelse om etablering av nyanlända flyktingar, asylsökande och andra nyanlända invandrare i Falköpings kommun. Lokal överenskommelse om etablering av nyanlända flyktingar, asylsökande och andra nyanlända invandrare i Falköpings kommun. Denna överenskommelse träffas mellan Arbetsförmedlingen i Falköping, Falköpings

Läs mer

Remissyttrande: Mål och myndigheter en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86

Remissyttrande: Mål och myndigheter en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Sida: 1 av 6 Dnr Af-2015/542149 Datum: 2016-02- 02 Socialdepartementet Rosenbad 4 11152 Stockholm Remissyttrande: Mål och myndigheter en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Arbetsförmedlingen

Läs mer

Nyanländas etablering

Nyanländas etablering Nyanländas etablering 2 år med Etableringsuppdraget Norrköping, 11 april 2013 Hans-Göran Johansson Sakområdesspecialist Avd. Integration & Etablering hans-goran.johansson@arbetsformedlingen.se Etableringsuppdraget

Läs mer

I budgetpropositionen för 2014 föreslås ett flertal satsningar för att underlätta kommunernas mottagande av nyanlända invandrare.

I budgetpropositionen för 2014 föreslås ett flertal satsningar för att underlätta kommunernas mottagande av nyanlända invandrare. Promemoria 2013-08-26 Arbetsmarknadsdepartementet Åtgärder för jämnare mottagande av flyktingar och rättvisare ersättning till kommunerna I budgetpropositionen för 2014 föreslås ett flertal satsningar

Läs mer

Etableringsuppdraget

Etableringsuppdraget Etableringsuppdraget Yrken och framtid på 10 års sikt generationsväxlingens effekter Generationsväxlingen leder till ett stort rekryteringsbehov för att ersätta avgångar Brist på arbetskraft inom vissa

Läs mer

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Promemoria 2010-09-10 Integrations- och jämställdhetsdepartementet Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Bakgrund Som ett led i den reformering av nyanländas etablering

Läs mer

Utmaningar och möjligheter för svensk arbetsmarknad

Utmaningar och möjligheter för svensk arbetsmarknad Utmaningar och möjligheter för svensk arbetsmarknad 2017 ett starkt år på Arbetsmarknaden Den svenska ekonomin var urstark 2017 och jobbtillväxten god. Vid utgången av året hade 94 000 fler personer ett

Läs mer

Ett nytt etableringsprogram samt ny ersättningsförordning 1 januari 2018

Ett nytt etableringsprogram samt ny ersättningsförordning 1 januari 2018 Ett nytt etableringsprogram samt ny ersättningsförordning 1 januari 2018 Syfte med förändringen uppdragsgivarens förväntningar Resultaten inom etableringsuppdraget behöver förbättras. Ambitionen bör vara

Läs mer

Välkommen in! Sju förslag för en bättre etablering

Välkommen in! Sju förslag för en bättre etablering Välkommen in! Sju förslag för en bättre etablering Kontakt TCO Samuel Engblom - Åsa Odin Ekman samuel.engblom@tco.se - asa.odin.ekman@tco.se Välkommen in! TCO Granskar nr Ange nr Ange år Inledning De senaste

Läs mer

Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering

Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering Egenansvar med professionellt stöd En reform med arbetsmarknadsfokus 2011 (prognos) 2012 (prognos) Mottagna flyktingar m.fl. åren 1999-2012 30000 25000 20000

Läs mer

Yttrande från Sveriges Kvinnolobby över Ds 2016:35 - Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet

Yttrande från Sveriges Kvinnolobby över Ds 2016:35 - Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande från Sveriges Kvinnolobby över Ds 2016:35 - Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet Diarienummer A2016/01883/I

Läs mer

Stockholm den 14 mars 2019 R-2019/0332. Till Justitiedepartementet. Ju2019/00509/L7

Stockholm den 14 mars 2019 R-2019/0332. Till Justitiedepartementet. Ju2019/00509/L7 R-2019/0332 Stockholm den 14 mars 2019 Till Justitiedepartementet Ju2019/00509/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 februari 2019 beretts tillfälle att avge yttrande över utkast till lagrådsremiss

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014 Etablering av vissa nyanlända - etableringsuppdraget - genomförandet av 2015-02-20 Verksamhetsår 2014 Sida: 2 av 20 Sida: 3 av 20 Dnr: Af-2013/208922 Datum: 2015-02-20

Läs mer

Sammanfattning 2017:7 Figur Antal asylsökande i förhållande till befolkningen , procent

Sammanfattning 2017:7 Figur Antal asylsökande i förhållande till befolkningen , procent Sammanfattning Sverige har haft en betydande invandring sedan 2000. Samtidigt har nyanlända svårt att etablera sig på arbetsmarknaden i Sverige. Skillnaden i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-03-10 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2014:417 33721 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Förslag

Läs mer

ETABLERINGSUPPDRAGET. Arbetsförmedlingen Gävle

ETABLERINGSUPPDRAGET. Arbetsförmedlingen Gävle ETABLERINGSUPPDRAGET Arbetsförmedlingen Gävle Etableringsuppdraget Arbetsförmedlingen har genom lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare fått ett övergripande ansvar för nyanländas

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014 ETABLERING AV VISSA NYANLÄNDA STATISTIK KRING ETABLERINGSUPPDRAGET

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014 ETABLERING AV VISSA NYANLÄNDA STATISTIK KRING ETABLERINGSUPPDRAGET Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014 ETABLERING AV VISSA NYANLÄNDA STATISTIK KRING ETABLERINGSUPPDRAGET 2 maj 2014 Avser september 2013 mars 2014 Sida: 2 av 88 Sida: 3 av 88 Dnr: Af-2013/208922 Datum:

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-02-17 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Erik Nymansson. Kompletteringar av den tillfälliga lagen för

Läs mer

Arbetsmarknadsläget. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson 8 april Arbetsmarknadsdepartementet. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Arbetsmarknadsläget. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson 8 april Arbetsmarknadsdepartementet. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet Arbetsmarknadsläget Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson 8 april 2016 Foto: Martina Huber/Regeringskansliet 2005 2006 2007 2009 2011 2005 2006 2007 2009 2011 Sverige har relativt hög arbetslöshet jämfört

Läs mer

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Överenskommelse kring samverkan Mellan parterna myndigheten/erna och Åtvidabergs kommun tecknas följande överenskommelse om att samverka kring

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare; SFS 2017:820 Utkom från trycket den 11 juni 2017 utfärdad den 29 juni 2017. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning.

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Sid 1 (7) Remissvar Dnr 15KS331-4 2015-08-20 Ref A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Nedan följer

Läs mer

Sida: 2 av 76. Etablering av vissa nyanlända statistik kring etableringsuppdraget

Sida: 2 av 76. Etablering av vissa nyanlända statistik kring etableringsuppdraget Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013 - Etablering av vissa nyanlända statistik kring Inlämnad den 1 november 2013 Avser januari september 2013 Sida: 2 av 76 Sida: 3 av 76 Dnr: AF-2012/445712 Datum:

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

E 2.0 Förändringar inom etableringen och ersättningar. Nytt etableringsprogram och nya ersättningsregler för alla programdeltagare

E 2.0 Förändringar inom etableringen och ersättningar. Nytt etableringsprogram och nya ersättningsregler för alla programdeltagare E 2.0 Förändringar inom etableringen och ersättningar Nytt etableringsprogram och nya ersättningsregler för alla programdeltagare Huvudförändringar Nytt etableringsprogram från och med 1 januari 2018 Ny

Läs mer

Ny lag nya möjligheter

Ny lag nya möjligheter Ny lag nya möjligheter VISSA NyANLäNdAS etablering I ArbetS- och SAMhäLLSLIVet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014 ETABLERING AV VISSA NYANLÄNDA - ETABLERINGSUPPDRAGET 1 november 2014 Avser september 2013 - september 2014 Sida: 2 av 90 Sida: 3 av 90 Dnr: Af-2013/208922 Datum:

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-03-10 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Erik Nymansson. Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares

Läs mer

Kommittédirektiv. Ökat arbetskraftsdeltagande bland nyanlända utrikes födda kvinnor och anhöriginvandrare. Dir. 2011:88

Kommittédirektiv. Ökat arbetskraftsdeltagande bland nyanlända utrikes födda kvinnor och anhöriginvandrare. Dir. 2011:88 Kommittédirektiv Ökat arbetskraftsdeltagande bland nyanlända utrikes födda kvinnor och anhöriginvandrare Dir. 2011:88 Beslut vid regeringssammanträde den 13 oktober 2011 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Arbetsförmedlingen. Ulrika Jörkander. Henrik Sundström. Ole Guldahl. Primärvården. Barbro Rönnberg 2012-10-154

Arbetsförmedlingen. Ulrika Jörkander. Henrik Sundström. Ole Guldahl. Primärvården. Barbro Rönnberg 2012-10-154 Lokal överenskommelse om etablering av nyanlända flyktingar och andra nyanlända invandrare i Uddevalla kommun. Denna överenskommelse träffas mellan Arbetsförmedlingen i Uddevalla och Uddevalla kommun,

Läs mer

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Dnr 3.9:0847/16 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss

Utkast till lagrådsremiss Utkast till lagrådsremiss Förlängning av lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm Klicka här för

Läs mer

Med make/maka menas även sambo man har eller har haft gemensamma barn med, eller sambo man tidigare varit gift med.

Med make/maka menas även sambo man har eller har haft gemensamma barn med, eller sambo man tidigare varit gift med. 8 Sida 1 (5) Språk: Svenska Du kan få ekonomisk ersättning om du anställer en person som har varit utan arbete en längre tid eller är ny i Sverige. Stödet kallas för nystartsjobb. Vem kan jag få stödet

Läs mer

Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på. gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7).

Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på. gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7). Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Dnr 3.9:0847/16 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering Månadsstatistik som kommer att redovisas gällande uppföljning av etableringsreformen

Arbetsförmedlingens Återrapportering Månadsstatistik som kommer att redovisas gällande uppföljning av etableringsreformen Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 - gällande uppföljning av Sida: 2 av 16 Sida: 3 av 16 Dnr: AF-2010/436389 Datum: 2011-02-15 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2011, Månadsstatistik som

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om vissa frågor om nyanlända elevers utbildning (U 2015:12) Dir. 2015:135

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om vissa frågor om nyanlända elevers utbildning (U 2015:12) Dir. 2015:135 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om vissa frågor om nyanlända elevers utbildning (U 2015:12) Dir. 2015:135 Beslut vid regeringssammanträde den 10 december 2015 Förlängd tid för och utvidgning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 19 juni 2019 Publicerad den 26 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

2007-11-15. Remissyttrande Ett effektivt och flexibelt system för arbetskraftsinvandring, Ds 2007:27

2007-11-15. Remissyttrande Ett effektivt och flexibelt system för arbetskraftsinvandring, Ds 2007:27 Immigrant-institutet 2007-11-15 Justitiedepartementet Migrationsenheten Remissyttrande Ett effektivt och flexibelt system för arbetskraftsinvandring, Ds 2007:27 Immigrant-institutets yttrande om utredningen

Läs mer

Nuläge och framåtblick - Etableringsuppdraget

Nuläge och framåtblick - Etableringsuppdraget Nuläge och framåtblick - Etableringsuppdraget Småkom höstmöte 2016-11-25 Clas Olsson, biträdande generaldirektör Prognosticerat antal deltagare i förhållande till utvecklingen av förvaltningsanslaget

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60 , Prop. 2009/10:60 Gunnar Sallstedt Kansliråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Reformen INNEBÄR ett tydligare arbetsmarknadsfokus för vuxna nyanlända Reformen INNEBÄR INTE en total förändring

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Sammanträdesdatum 2019-03-12 Sammanträdets plats och tid: Kommunhuset i Märsta Sammanträdeslokal: Skölden Tisdag den 12 mars 2019, kl. 18:00

Läs mer

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3265 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Sida: 1 av 8 Dnr: Af-2015/256004 Version: 1.0 Beslutad: 2016-01-15 Verksamhetsplan 2016 Arbetsförmedlingen Sida: 2 av 8 Innehåll 1. Arbetsförmedlingens vision och uppdrag... 3 2. Mål och utgångspunkter...

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 08:88 Diarienr: 08/4853 Arbetsgivarpolitik: 08-2:37 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetskraftsinvandring, arbetstillstånd, Migrationsverket, arbetstillstånd för asylsökande

Läs mer

Regeringens satsningar på nyanländas etablering Mötesplats Etablering Statssekreterare Anders Kessling 16 maj Arbetsmarknadsdepartementet 1

Regeringens satsningar på nyanländas etablering Mötesplats Etablering Statssekreterare Anders Kessling 16 maj Arbetsmarknadsdepartementet 1 Regeringens satsningar på nyanländas etablering Mötesplats Etablering Statssekreterare Anders Kessling 16 maj 2017 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Nyanländas mottagande och etablering Mottagande Boende Socialtjänst,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Publicerad den 13 juni 2018 Utfärdad den 8 juni 2018 Enligt

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete med nyanlända

Arbetsförmedlingens arbete med nyanlända Arbetsförmedlingens arbete med nyanlända Ev. rehabiliterande insatser Kartläggning och Bosättning Svenska för invandrare SFI Samhälls-orientering Översätta och värdera kompetens Utveckla och stärka kompetens

Läs mer

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun 1 (7) KOMMUNSTYRELSEN Stefan Linde Kommundirektör tel: 0251-312 01 fax: 0251-312 09 e-post: stefan.linde@alvdalen.se Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens

Läs mer

Remiss av departementspromemorian Ökat fokus på arbete för vissa nyanlända invandrare och avveckling av SFI-bonus

Remiss av departementspromemorian Ökat fokus på arbete för vissa nyanlända invandrare och avveckling av SFI-bonus Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-10-07 Handläggare Samuel Svan Telefon: 08 508 24 836 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Remiss av departementspromemorian Ökat

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2017:352 Utkom från trycket den 16 maj 2017 utfärdad den

Läs mer

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Kommittémotion otion till riksdagen 2016/17:3265 av Elisabeth Svantesson m.fl. () Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Sammanfattning oderaterna vill förbättra integrationen med tidiga insatser

Läs mer

Information ensamkommande barn - budget 2017

Information ensamkommande barn - budget 2017 2016-10-28 1 (6) Dnr :BON2016/340-1 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Jennica Johansson Enhetschef IFO 033-430 57 71 jennica.johansson@bollebygd.se Bildnings- och omsorgsnämnden Information ensamkommande

Läs mer

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2017-04-10 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Stärka integrationspakt och obligatorisk

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration

Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration Flerpartimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Svar på skrivelse gällande traineejobb

Svar på skrivelse gällande traineejobb Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Albin Lindström Telefon: 0761247998 Till Arbetsmarknadsnämnden den 21 november 2017 Ärende

Läs mer

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända 2018-06-19 Kommunstyrelsen Handläggare: Malin Frisk Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Sammanfattning

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Med rätt att delta. Nyanlända kvinnor och anhöriginvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2012:69) Elin Landell, särskild utredare

Med rätt att delta. Nyanlända kvinnor och anhöriginvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2012:69) Elin Landell, särskild utredare Med rätt att delta Nyanlända kvinnor och anhöriginvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2012:69) Elin Landell, särskild utredare Utredningens uppdrag Föreslå åtgärder för att öka arbetskraftsdeltagandet och

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd Elin Landell Departementsråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Regeringens strategi för integration: Fler i arbete och fler företagare Bättre utbildningsresultat och likvärdighet i skolan Bättre

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea Sida: 1 av 9 Dnr: : Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea 1. Inledning och syfte. En lokal överenskommelse om nyanländas etablering ska i första hand tydliggöra uppdrag, sfördelning,

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 TOMELILLA KOMMUN Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 Integrationsstrategi för Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 11 december 2017, Kf 169. Gäller från den 19 december 2017. Dokumentansvarig politisk

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:753 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Umeå på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Stockholm den 25 januari 2017

Stockholm den 25 januari 2017 R-2016/2441 Stockholm den 25 januari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/09197/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

LOs yttrande över promemorian Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet (Ds 2016:35)

LOs yttrande över promemorian Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet (Ds 2016:35) HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Enheten för välfärd utbildning och arbetsmarknad Linda Grape 2016-11-24 20160356 ERT DATUM ER REFERENS 2016-12-16 A2016-01883-I Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Läs mer

Remissvar på utkast till lagrådsremiss- Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Remissvar på utkast till lagrådsremiss- Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Justitiedepartementet Stockholm 2017-01-09 Enheten för migrationsrätt Remissvar på utkast till lagrådsremiss- Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Sammanfattning UNICEF Sverige välkomnar förslagen

Läs mer

Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar

Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2013-08-13 KS 2013/0619 Rev 2013-08-28 Kommunfullmäktige Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar Förslag till

Läs mer

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Vansbro den 3/1 2017 Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen Sida: 1 av 5 Svenska Ny i Sverige (textversion av filmen nyanland.arbetsformedlingen.se) Filmen Ny i Sverige Om filmen Hej och välkommen till vår guide för dig som fått uppehållstillstånd i Sverige och

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Rättsavdelningen SR 63/2016

Rättsavdelningen SR 63/2016 Bfd22 141107 1 (10) Rättsavdelningen 2016-12-29 SR 63/2016 Rättsligt ställningstagande angående upphörande av rätten till bistånd enligt lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl., LMA för utlänningar

Läs mer

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning 1 (10) Rättsavdelningen 2018-03-26 SR 10/2018 Rättsligt ställningstagande angående förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Växjö på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Dnr A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Remissvar Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nässjö kommuns diarienummer KS2015-194 Sammanfattning Nässjö kommun har

Läs mer

Uppehållstillstånd på grund av praktiska verkställighetshinder och preskription SOU 2017:84

Uppehållstillstånd på grund av praktiska verkställighetshinder och preskription SOU 2017:84 YTTRANDE 2018-02-01 Vårt dnr: 1 (7) Avdelningen för vård och omsorg Ove Ledin Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Mia Hemmestad Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ert dnr: Ju2017/09165/EMA

Läs mer

Ny utbildningsorganisation för nyanlända unga vuxna

Ny utbildningsorganisation för nyanlända unga vuxna SKRIVELSE Vårt ärendenr: 2017-03-10 Förhandlingssektionen Tor Hatlevoll Enligt sändlista Ny utbildningsorganisation för nyanlända unga vuxna Inom ramen för en pågående analys av utmaningar och möjligheter

Läs mer

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Dnr 3.9:0847/16 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen

Läs mer

Utredning av ordförandeförslag - Lån istället för bidrag till nyanlända Dnr SN18/

Utredning av ordförandeförslag - Lån istället för bidrag till nyanlända Dnr SN18/ 2018-10-09 Mathias Elmersjö Utvecklingsledare 08-124 57 353 Mathias.Elmersjo@ekero.se Utredning av ordförandeförslag - Lån istället för bidrag till nyanlända Dnr SN18/104-524 Bakgrund På Socialnämndens

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2015

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2015 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2015 statistik kring etableringsuppdraget 2015-05-04 Avser 2014 Sida: 2 av 88 Dnr: Af-2015/200480 Datum: 2015-05-04 Sida: 3 av 88 statistik kring etableringsuppdraget

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö (Dnr Af-2014/xxxxxx) Bakgrund Den lokala överenskommelsen

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm 1 Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Arbetsförmedlingen och nyanländas etablering på arbetsmarknaden: tidigare erfarenheter och framtida utmaningar

Arbetsförmedlingen och nyanländas etablering på arbetsmarknaden: tidigare erfarenheter och framtida utmaningar Arbetsförmedlingen och nyanländas etablering på arbetsmarknaden: tidigare erfarenheter och framtida utmaningar Pernilla Andersson Joona, SOFI 26 mars 2018 Bakgrund Arbetsförmedlingen står inför stora utmaningar:

Läs mer

Remissyttrande: Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, Ds 2015:17

Remissyttrande: Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, Ds 2015:17 Sida: 1 av 7 Dnr. Af-2015/171334 Datum: 2015-06-26 Avsändarens referens: Ds 2015:17 Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen,

Läs mer

Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58)

Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58) Kommunstyrelsen 2008-10-13 216 369 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 199 484 Dnr 08.490-13 oktks12 Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58) Bilaga: Sammanfattning Ärendebeskrivning

Läs mer

Vi sammanfattar inledningsvis våra viktigaste kommentarer och ger sedan bakgrunden till dessa ställningstaganden:

Vi sammanfattar inledningsvis våra viktigaste kommentarer och ger sedan bakgrunden till dessa ställningstaganden: Remissvar från #vistårinteut varberg på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Med rätt att delta nyanlända kvinnor och anhöriginvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2012:69)

Med rätt att delta nyanlända kvinnor och anhöriginvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2012:69) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-31 A2012/3434/IU Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Med rätt att delta nyanlända kvinnor och anhöriginvandrare på arbetsmarknaden (SOU

Läs mer