Mynta och de mystiska grannarna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mynta och de mystiska grannarna"

Transkript

1 LENA LILLESTE SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Mynta och Frida går förbi Myntas nya grannar och ser en massa vitt pulver och sprutor på köksbordet. De tror att grannarna säljer knark och bestämmer sig för att spana på dem. De smyger in i deras lägenhet när grannarna inte är där och letar efter bevis på att de håller på med knark. Plötsligt öppnas ytterdörren och Frida och Mynta måste gömma sig. Kommer de att bli upptäckta? Säljer Myntas grannarna knark? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna. (SV åk 4 6) Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord. (SV åk 4 6) Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger. (SV åk 4 6) Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnaden mellan att skriva ett personligt sms och en faktatext. (SV åk 4 6) ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang. LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. (SV åk 1 6) Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning. (SV åk 1 6) Skillnader i språkanvändning beroende på vem man talar till och med vilket syfte. (SV åk 1 6) ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR Läsa, förstå och reflektera över olika texter. Tala och samtala i olika sammanhang. Bearbeta innehållet i litteratur, bilder, film, teater, drama och andra medier.

2 SIDAN 2 BOKSAMTAL - BILDPROMENAD Var inte rädd för att upptäcka samma bok flera gånger! Prova olika sätt att läsa och olika metoder, som t.ex. en bildpromenad (picture walking), innan ni börjar läsa boken tillsammans. Kopiera bokens omslag och sätt upp omslagsbilden. Diskutera med barnen: Vad tror du att boken handlar om? Varför? Vem tror du att det handlar om? Hur ser framsidan ut? Vad tror du kommer att hända? Fortsätt sedan med några centrala bilder ur boken. Därefter läser ni boken tillsammans och diskuterar. Efter läsningen Låt eleverna samla ord eller begrepp, som de tycker att boken handlar om. Låt dem skriva på post-itlappar. Sedan sätter de upp lapparna på whiteboarden eller på ett blädderblockspapper. Diskutera vilka ord de har valt, och varför. inbrott knark mystiska grannar Låt eleverna sedan plocka ord från ordsamlingen och göra sin egen dikt. De får gärna rita en bild till. Frågor att ställa efter det att ni har läst boken: 1. Har något av det som händer i boken hänt dig? 2. Hur lång tid tar det för allting att hända, tror du? 3. Om du skulle skriva en fortsättning, vad skulle den handla om? SKRIV EGNA DECKARE Låt eleverna bygga en deckarhistoria själva eller i grupp. Använd gärna ett stort papper, och rita/skriv händelserna i tur och ordning. Det är bra att använda postit-lappar eftersom man kan flytta lapparna fram och tillbaka tills man tycker att de sitter på rätt ställe.

3 SIDAN 3 Struktur Den här strukturen kan eleverna använda sig av: Personer Vad heter huvudpersonerna? Hur gamla är de? Om du har två huvudpersoner, hur känner de varandra? Har de familjer? Husdjur? Vänner? Vad är deras hobby? Vad heter den onde? Hur gamla är de? Känner den onde och huvudpersonerna varandra? Den onde kanske är en jättetrevlig person som alla tycker om? Var utspelar sig din deckare? Var bor dina huvudpersoner? Ett tips är att historien utspelar sig nära där du bor, eller i en stad som du känner till väl. Det är alltid lättare att skriva om ett ställe om man vet hur det ser ut där, hur människorna är och vad de tänker. Brottet Eftersom du ska skriva en deckare måste det ju ske ett brott. Vilket brott vill du ha med i din deckare? Stöld, kidnappning, snatteri, mord, rån, inbrott? Skriv en lista på alla brott du kommer på. Välj sedan ett eller två brott till din deckare. Boken kan börja med ett brott som sedan övergår i flera. Hur blir dina huvudpersoner indragna i brottet? Är det de själva som råkar illa ut? Eller känner de någon som råkar illa ut? Blir de vittnen till något som gör att de blir indragna? Är de detektiver eller poliser och därför börjar luska i vad som har hänt? Varför bestämmer de sig för att lösa brottet? Brottsplats Var sker ditt brott? Har du ett bankrån i din deckare så är ju brottsplatsen självklart inne i banken. Men om det handlar om mord, rån eller kidnappning finns det många platser att välja på. Fundera på varför du väljer en speciell plats till din brottsplats. Ledtrådar Dina huvudpersoner beger sig till brottsplatsen för att se om de kan hitta några spår efter den onde. Något som kan hjälpa dem i jakten på brottslingarna. De letar efter ledtrådar, såsom fotspår, blod, fingeravtryck och hårstrån. Den onde kanske har tappat något? Kanske träffar de ett vittne som har sett något. Vilka ledtrådar hittar dina huvudpersoner på brottsplatsen? Och vilka slutsatser drar de av dessa ledtrådar?

4 SIDAN 4 Motiv Huvudpersonerna måste lista ut varför skurken har begått brottet. Begår man ett bankrån så är motivet självklart att man vill ha pengar. Men man kan också fundera på varför rånaren behöver pengar. Är hen utsatt för utpressning? Har hen spelat bort andras pengar? Fundera på varför den onde i din deckare har begått just det brott som du har valt. Och kanske har skurken begått ett brott mot en speciell person. Varför? Villospår Lura läsaren! Läsaren ska ju inte fatta på första sidan vem som är den onde. Finns det andra personer i din deckare som man misstänker? Och varför misstänker man dem? Befann de sig på brottsplatsen? Har de plötsligt fått massor av pengar? Uppför de sig konstigt? Ljuger de om var de befann sig när brottet skedde? Slutsatser Dina huvudpersoner har till slut räknat ut vem som har begått brottet och varför. Hur räknade de ut detta? Eller också misstänker de starkt en person, men är inte riktigt säkra. Bevis/Planen Huvudpersonerna bestämmer sig för att skaffa fram bevis för att skurken har begått brottet. De gör upp en plan för hur de ska sätta dit hen. Kanske funderar de ut en farlig fälla. Eller också tänker de ut ett sätt att lura skurken att erkänna. Hur ska de sätta dit skurken? Jakten Spionerar huvudpersonerna på skurken? Blir det en biljakt? Avlyssning? Vad händer? Fattar skurken att de försöker sätta dit hen? Kommer skurken hem när de brutit sig in för att samla bevis? Här ska det bli spännande! Och här får det gärna hända något oplanerat för huvudpersonerna så att de hamnar i en ännu större fara. Hur ska berättelsen sluta? Hur ska din deckare sluta? Vad händer med huvudpersonerna? Får de någon belöning? Och vad händer med skurken? Vad får hen för straff? Händer det något mer med huvudpersonerna och deras familjer? Kanske någon som blir kär, eller också kanske några som blir ovänner. Hur vill du att det ska sluta? Titel Nu när du vet vad boken kommer att handla om vill du kanske redan här bestämma vad din deckare ska ha för titel.

5 SIDAN 5 Fantombilder Prata om vad en fantombild är och låt sedan eleverna rita fantombilder på de onda personerna i sina deckargåtor efter två vittnesmål. Detta ska inspirera dem inför skrivandet. Här kan eleverna lösa deckargåtor på nätet:

6 SIDAN 6 FACIT LÄSFÖRSTÅELSE De nya grannarna 1. Vem är Frida? Frida är Myntas kompis. 2. Hur länge har de nya grannarna bott i lägenheten? De nya grannarna har bott i lägenheten i två månader. 3. Hur många barn har de nya grannarna? De nya grannarna har ett barn. 4. På vilken våning bor Mynta? Mynta bor högst upp. 5. Vad är det som gör att Mynta tycker att gubben ser farlig ut? Mynta tycker att gubben ser farlig ut därför att han har en tatuering på halsen. 6. Varför tror Mynta att de nya grannarna håller på med knark? Mynta tror att de nya grannarna håller på med knark för att hon ser sprutor och ett vitt pulver på deras bord. 7. Varför tror du att Mynta och Frida låser dörren? Farliga vittnen 8. Var tror Mynta och Frida att de nya grannarna lägger sitt knark? Mynta och Frida tror att de lägger knarket i sonens svarta ryggsäck. 9. Varför är Mynta osäker på om de ska ringa polisen? Mynta är osäker på om de ska ringa polisen därför att hon är rädd att grannarna ska döda dem. Hon tror att de förstår att det är Mynta och Frida som har tipsat polisen.

7 SIDAN Varför kan Myntas och Fridas liv vara i fara? Deras liv kan vara i fara därför att de är farliga vittnen. Grannarna såg att Mynta och Frida såg dem i köket. 11. Skulle du ha ringt polisen? Varför?/Varför inte? På spaning 12. Varför ska Frida ta med sin mobil när de ska spana på Myntas grannar? Frida ska ta med sin mobil för att de ska kunna ta foto på knarket. 13. Vad är klockan? Klockan är sex på kvällen. 14. Varför tror Mynta att grannarna har lagt knark i dammsugaren? Mynta tror att grannarna har lagt knark i dammsugaren för att ingen ska misstänka något. 15. Vilken dag var det i förra kapitlet (det som hette Farliga vittnen) och hur vet du det? Det var lördag i förra kapitlet. Det vet man för det står i början av det här kapitlet att det är en ny dag och att det är söndag. Frågor bortom raderna 16. Vad tror du att grannarna har i dammsugaren och i sonens ryggsäck?

8 SIDAN 8 Inbrott 17. Varför kan tjejerna inte berätta för Myntas mamma om grannarna just nu? De kan inte berätta om grannarna för Myntas mamma för hon är inte hemma. 18. Hur kommer Frida och Mynta in i grannarnas lägenhet? Frida känner på deras dörr och den är öppen så de går in. 19. Beskriv hur Frida ser ut. 20. Beskriv hur Mynta ser ut. 21. Skulle du ha vågat gå in i grannarnas lägenhet? Grannarna kommer tillbaka 22. Vad håller Mynta på med när hon hör röster utanför dörren? Mynta har precis satt sig ner för att läsa två lappar som hon har tagit ut från översta lådan i en byrå. 23. Var tänds ljuset när grannarna kommer in i lägenheten? Ljuset tänds i hallen när grannarna kommer in i lägenheten. 24. Var gömmer sig Mynta? Mynta gömmer sig bakom soffan. 25. I vilket rum är det mest troligt att Frida har gömt sig och varför? Det är mest troligt att Frida har gömt sig i köket eftersom hon var i köket när grannarna kom in i lägenheten.

9 SIDAN 9 Frågor bortom raderna 26. Varför tror du att gubben och sonen kom tillbaka? Inlåsta 27. Vad hör Mynta när hon gömmer sig bakom soffan? Mynta hör röster. Hon hör att det är gubben och sonen som pratar. 28. Var hittar Mynta Frida? Mynta hittar Frida under köksbordet. 29. Varför går Mynta och Frida inte ut ur grannarnas lägenhet? Mynta och Frida går inte ut för de är inlåsta i lägenheten. 30. Titta på bilden på sidan 24. Vilket humör verkar gubben och sonen vara på. Hur kan du se det? 31. Hur ska Mynta och Frida komma ut ur grannarnas lägenhet? Ge två förslag på vad de kan göra. Flykten 32. Vem föreslår att de kanske kan komma ut genom balkongen? Frida föreslår att de kanske kan komma ut genom balkongen, 33. Vad har Mynta med sig ut från lägenheten? Mynta har två lappar, som hon hittade i byrån, med sig ut från lägenheten. 34. Vad händer när Frida ska hoppa ut genom fönstret? När Frida ska hoppa ut genom fönstret välter hon en blomkruka som går sönder.

10 SIDAN Varför öppnar Mynta fönstret så tyst hon kan? Mynta öppnar fönstret så tyst hon kan för att ingen ska höra dem. 36. Tycker du att Mynta ska hoppa in genom fönstret igen för att lämna tillbaka lapparna? Mötet med grannarna 37. Var är Myntas föräldrar? Myntas föräldrar är på bio. 38. Varför går Mynta och Frida ut? Mynta och Frida går ut för att köpa mjölk. 39. Varför är Mynta och Frida rädda för att grannarna ska döda dem? De är rädda för att grannarna ska döda dem eftersom de vet att Frida och Mynta har sett deras knark. 40. Vad har gubben för tatuering på halsen? Hur vet du det? Gubben har en orm tatuerad på halsen. Det syns på bilden. 41. Har du varit så rädd att du har sprungit iväg någon gång? I affären 42. Vem pratar om att de har ett par som städar hemma hos dem? Människorna som står i kö i affären pratar om ett par som städar hemma hos dem. 43. Vad har gubben problem med? Gubben har problem med halsbränna.

11 SIDAN Vad är det som gör att Mynta misstänker att det är deras grannar de pratar om? Mynta misstänker att det är deras grannar för de pratar om gubbens tatuering och att de har en son som följer med ibland. De säger också att de tar med sig en egen dammsugare. 45. Vad tror du att det vita pulvret och sprutorna som Mynta och Frida såg hos grannarna kan vara för något? De gula lapparna 46. Vad är det för lappar som Mynta fick med sig från grannarnas lägenhet? Lapparna som Mynta fick med sig från grannarnas lägenhet är recept till apoteket (på mediciner). 47. Vad är Samarin för något? Samarin är en medicin mot halsbränna. 48. Vad har sonen för sjukdom? Sonen har diabetes (sockersjuka). 49. Vad måste man ta för medicin när man har diabetes? När man har diabetes måste man ta insulin. 50. Vad tycker du att tjejerna ska göra nu? Brevlådan 51. Vad kan hända om sonen inte tar sina sprutor? Om han inte tar sprutorna kan han dö.

12 SIDAN Var ska Mynta och Frida lägga recepten? Mynta och Frida ska lägga recepten i grannarnas brevlåda. 53. När tror de att grannarna kommer att hitta recepten? De tror att grannarna kommer att hitta recepten nästa dag. 54. Varför heter detta kapitel Brevlådan? Detta kapitel heter Brevlådan för att tjejerna stoppar recepten, som Mynta tog från lägenheten, i grannarnas brevlåda. 55. Varför tror du att Mynta svarar Äsch, det var väl inget när Frida frågor om inte hon var rädd för grannarna?

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna SIDAN 1 Författare: Per Straarup Søndergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Anton och hans vänner Emil, Olle och Max, som har klättrat upp i ett träd. Vännerna har klättrat högt och nu vill de

Läs mer

Drottningens gåta Lärarmaterial

Drottningens gåta Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vad handlar boken om? Boken är den spännande fortsättningen i serien Den Svarta Safiren. Sif har blivit biten av en hund och är svårt skadad. De ser män som

Läs mer

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Johans liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Hans terminsbetyg på fotbollsgymnasiet är riktigt bra och fotbollen har aldrig

Läs mer

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANN-CHARLOTTE EKENSTEN Sidan 1 Mer än bara fotboll Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik är avundsjuk på sin bästa kompis Love. Love är populär, duktig på allt och framförallt vågar han prata med tjejer.

Läs mer

Vad är Skrivrummet? *Se även sid. 38 39

Vad är Skrivrummet? *Se även sid. 38 39 Vad är Skrivrummet? Skrivrummet är utarbetat för att hjälpa elever i åk 4, 5 och 6 att utveckla sitt skrivande så att de kan nå kunskapskraven för skrivande. I kursplanerna för ämnet svenska och svenska

Läs mer

Mynta och de mystiska grannarna

Mynta och de mystiska grannarna LENA LILLESTE SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE De nya grannarna 1. Vem är

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1 Kursplan i svenska Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket kan människor utveckla sin identitet, uttrycka känslor och tankar och förstå hur andra känner

Läs mer

Argumenterande Berättande. Återberättande. Instruerande. Förklarande. Beskrivande. LGR 11, del 1 Skolans värdegrund och uppdrag

Argumenterande Berättande. Återberättande. Instruerande. Förklarande. Beskrivande. LGR 11, del 1 Skolans värdegrund och uppdrag Ämne: Svenska åk 6 Läromedel: ZickZack Skrivrummet åk 6 Beräknad tidsåtgång: 160 minuter per vecka LGR 11, del 1 Skolans värdegrund och uppdrag Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade.

Läs mer

Edgar Allan Poe läsförståelse- och funderingsfrågor samt skrivövning

Edgar Allan Poe läsförståelse- och funderingsfrågor samt skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Edgar Allan Poe läsförståelse- och funderingsfrågor samt skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

Bygg ditt eget dataspel på sommarlovet!

Bygg ditt eget dataspel på sommarlovet! Bygg ditt eget dataspel Spelutveckling Finns det något roligare än att spela dataspel? Ja, att bygga sitt eget! Under en vecka i sommar får du lära dig mer om hur data - spel fungerar och dessutom designa

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

Pedagogiska tips Boksamtal

Pedagogiska tips Boksamtal Pedagogiska tips Boksamtal 1 Vi är medvetna om att det skulle behövas lärarhandledningar till många fler böcker än vad vi mäktar med att göra. Därför har vi sammanställt en del bokfrågor som vi själva

Läs mer

Södervångskolans mål i svenska

Södervångskolans mål i svenska Södervångskolans mål i svenska Mål som eleverna lägst ska ha uppnått i slutet av det första skolåret känna till och kunna ljuda alla bokstäver kunna läsa enkla ord, ordbilder och enkel text samt förstå

Läs mer

Mynta och den mystiska hundtjuven

Mynta och den mystiska hundtjuven LENA LILLESTE Sidan 1 Mynta och den mystiska hundtjuven Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Mynta och Frida ska gå ut med tant Bergs hund Birk. Tant Berg är väldigt rädd om sin hund och säger till flickorna

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan?

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Föräldrabroschyr Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Vad ska barnen lära sig i skolan? Tanken med den här broschyren är att ge Er föräldrar en bild av

Läs mer

Lärarhandledning till boken "BARDIENS BESKYDDARE" av Mimmi Schill

Lärarhandledning till boken BARDIENS BESKYDDARE av Mimmi Schill Lärarhandledning till boken "BARDIENS BESKYDDARE" av Mimmi Schill 1 3... Läsförståelse- och diskussionsfrågor 3... Prolog och kapitel 1 3... Kapitel 2 och kapitel 3 3... Kapitel 4 och kapitel 5 4... Kapitel

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

My Language a g Biography

My Language a g Biography Min i n språkbiografip r å k b i o g r a f i My Language a g Biography Europeisk språkportfolio: bemyndigad version Nr. 60.2004 European Language Portfolio: accredited model No. 60.2004 Innehåll / Contents

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE Skottet 1. Vart var Malala på väg när hon

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Fröken spöke och den svarta katten

Fröken spöke och den svarta katten SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om tvillingarna Ebba och Ivar, som en morgon får se en katt som mystiskt förvinner när Fröken Sparre

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Ditt äckel Lärarmaterial

Ditt äckel Lärarmaterial sidan 1 Författare: Per Alexandersson Vad handlar boken om? Boken handlar om Jonas som är kär i Eddy. En dag frågar Eddy om Jonas vill komma hem till honom efter skolan och spela hans nya bilspel. Jonas

Läs mer

Skrivna texter... Saga, fakta, instruktion, dikt

Skrivna texter... Saga, fakta, instruktion, dikt Torshälla stads nämnd Datum Torshälla stads förvaltning 2012-09-01 Edvardslundsskolan Helena Arrebäck, Yvonne Manns Andersson, Sara Wigertz 016-710 73 28 Sv, år 3 Beteckning LPP Skrivna texter... Saga,

Läs mer

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Elevmaterial LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Mitt liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Så börjar boken Långt ifrån Zlatan. På vilket sätt är Johans liv en dröm?

Läs mer

Svenska som andraspråk, år 8

Svenska som andraspråk, år 8 1 (6) 2006-03-09 Svenska som andraspråk, år 8 Mål för betyget Godkänd Läser och förstår böcker på ca. 100 sidor eller mer. Läser och förstår svårare böcker. Kan läsa och följa instruktioner Förstår innehållet

Läs mer

SVENSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE ELEVER MED UTVECKLINGSSTÖRNING

SVENSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE ELEVER MED UTVECKLINGSSTÖRNING SVENSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE ELEVER MED UTVECKLINGSSTÖRNING Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor

Läs mer

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer.

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer. Strävorna 4A 100-rutan... förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande.... grundläggande

Läs mer

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: Att DU kan LYSSNA, och förstå vad du hör. Att DU kan TALA, så man förstår vad du säger. Att DU kan LÄSA, och förstå vad du läser. Att DU kan SKRIVA, så man förstår

Läs mer

kapitel 1 Ett fall att lösa

kapitel 1 Ett fall att lösa Väskan är stulen kapitel 1 Ett fall att lösa Hej jag heter Lina. Jag har ljust hår och blåa ögon. Min favorit färg är rosa. I denna boken löser jag ett fall som handlar om en resväska som blir stulen med

Läs mer

Veckobrev vecka 48-51 Kristallen 2

Veckobrev vecka 48-51 Kristallen 2 Veckobrev vecka 48-51 Kristallen 2 Hej alla barn och föräldrar!!!!! 3 december 2015 Tänk att vi redan är inne i december. Tiden går verkligen snabbt och nu när morgnarna är mörka är det mysigt med alla

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Elevmaterial. Hemlig beundrare SIDAN 1. Läsförståelse

Elevmaterial. Hemlig beundrare SIDAN 1. Läsförståelse Hemlig beundrare SIDAN 1 Läsförståelse Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. Vem har skickat ett mejl till Lisa? 2. Vad tycker Molly att de ska göra? 3. Hur kommer det sig att

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek:

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek: Textstorlek: Johanssons dotter Nathalie har förts utomlands av sin pappa. har även tre barn tillsammans med Andreas Iversen. PERNILLA WAHLMAN Mamma : Vi saknar henne vill hon kommer hem SUNDSVALL. Nästan

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Morgonsamling till lågstadier

Morgonsamling till lågstadier Morgonsamling till lågstadier Röda Korset är en världsomfattande organisation, vars huvudsyfte är att hjälpa människor i nöd. Organisationens verksamhet baserar sig på principer, som ger organisationen

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Mynta och den mystiske rånaren

Mynta och den mystiske rånaren SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? När Mynta är i Sofias godisbutik kommer plötsligt en rånare in. Rånaren lämnar ett hotbrev. Sofia vågar inte gå

Läs mer

När jag vaknar skulle det ha varit kolsvart ute om inte gatlyktorna hade tänts. Jag tar upp mobilen som klarat sig utan sprickor för att kolla hur

När jag vaknar skulle det ha varit kolsvart ute om inte gatlyktorna hade tänts. Jag tar upp mobilen som klarat sig utan sprickor för att kolla hur Isblåa ögon Jag åker i hamnen längst vattnet på väg hem från Micken, det är helt spegelblankt. På vattnets yta ser jag spegelbilden av en flicka. Hon ser ut att vara ungefär 14 år. Hon har solblekt blont

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: När morfar kommer på besök, får Viggo ett gevär av honom. Mamma är rädd. Hon tycker att Viggo är för liten, för att ha ett gevär. Mamma gömmer geväret, och Viggo blir jättesur.

Läs mer

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Malmö den 21 mars 2011 Nicklas Kartengren, projektsamordnare Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN Berättelser

Läs mer

Drottningens gåta Elevmaterial

Drottningens gåta Elevmaterial SIDAN 1 Kapitel 1 De vilda hundarna 1. Vad tror du att Sif mumlar till Aram när han säger: Bara en liten bit till. Det klarar du. 2. Varför tror du att Aram vill att Sif ska gå först över bron? 3. Titta

Läs mer

Modersmål - finska som nationellt minoritetsspråk

Modersmål - finska som nationellt minoritetsspråk Grundsärskolan Modersmål - finska som nationellt minoritetsspråk Sverigefinnar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk finska är ett officiellt nationellt minoritetsspråk.

Läs mer

Bilaga B Kartläggningsmaterial - Litteracitet Samtals- och dokumentationsunderlag avkodning, läsning, läsförståelse och skrivning

Bilaga B Kartläggningsmaterial - Litteracitet Samtals- och dokumentationsunderlag avkodning, läsning, läsförståelse och skrivning Bilaga B Kartläggningsmaterial - Litteracitet Samtals- och dokumentationsunderlag avkodning, läsning, läsförståelse och skrivning Förberedelser och instruktioner Tid max: 70 min. Testledaren bör vara undervisande

Läs mer

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ)

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) 1. Har du deltagit i: Stockholmsfadder 39 31 Duo Stockholm 71 56,3 Båda 16 12,7 2. Jag är: Kvinna 70 55,6 Man 55 43,7 Annat 1 0,8 3. Jag är: 18-29 år 47 37,3 30-44

Läs mer

Konsekvenser sv/sva åk 8 vt 13

Konsekvenser sv/sva åk 8 vt 13 Konsekvenser sv/sva åk 8 vt 13 1 av 10 Konsekvenser sv/sva åk 8 vt 13 för 2 av 10 Planeringen gäller Pedagog: Mobina Chohan Dzankovic Ämne: sv/sva Aktivitet under perioden: Februari-Mars Tema: Konsekvenser

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Kapitel 1 - skolstart

Kapitel 1 - skolstart Den Magiska Dörren Kapitel 1 - skolstart Hej! Jag heter Morfis Morrson. Jag är 10 år och går på Morfis skolan. Mitt hår är ljusblont och jag har blågröna ögon. Jag är ungefär 140 cm. Mina intressen är

Läs mer

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Kira och hennes band Funky ska vara med i en tävling som heter Talang. Kira hoppas på att hon och Nico ska blir

Läs mer

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om.

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kom ihåg vecka 15 Förskoleklassen Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kul att träffa alla barn igen. Det verkar dock vara lite vårkänslor i

Läs mer

LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR

LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR HANNE LETH Sidan 1 LEJONET OCH MUSEN OCH ANDRA FABLER Lärarmaterial LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap,

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Hur går det till i tingsrätten? Brottmål

Hur går det till i tingsrätten? Brottmål Hur går det till i tingsrätten? Brottmål I rättegången deltar normalt: rätten (oftast 4 domare; 1 juristdomare och 3 nämndemän) protokollförare den tilltalade (den som är misstänkt för ett brott) åklagaren

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Bente Bratlund Boken handlar om: Lisa får ett mejl av en hemlig beundrare, som heter Adrian. Han skickar mejl, ger henne en ros och en dag skickar han en ring till henne.

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig!

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ann tog fram en liten ask ur fickan, en hemlig ask. Vad kunde det vara i den? Så spännande! Sakta gläntade hon på asken och - Va, den var ju tom! Men

Läs mer

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Boken handlar om Rasmus och hans pappa Sören. Rasmus mamma har blivit dödad i en bilbomb. Det var ett mc-gäng, som Rasmus pappa har varit med i, som

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Resan som började med ett slut

Resan som började med ett slut 2016-08-18 Resan som började med ett slut Vetlanda här växer människor och företag Pedagogisk planering Mogärdeskolan 7-9 Ämne: Svenska Arbetsområde: Bokläsning Årskurs: 9 Inledning Under vecka 34-43 arbetar

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø SIDAN 1 Läsförståelse Kapitel 1 1. Var är Kamal? 2. Vem är Lotto? 3. Är Lotto en hane eller hona? 4. Varför tycker Kamals mamma, att man inte ska ha djur i bur? SIDAN 2 5. Klara säger att Lotto är bättre

Läs mer

Upplägg och genomförande - kurs D

Upplägg och genomförande - kurs D Upplägg och genomförande - kurs D Provet består av fyra delprov: Läsa A och B Höra Skriva Tala Läsförståelse Hörförståelse Skriftlig produktion Muntlig produktion och interaktion Tid på respektive provdel

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

Viggo, du ljuger! Lärarmaterial

Viggo, du ljuger! Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kim Dalsgaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Viggo som kommer försent till skolan. Han berättar för klassen, och fröken Anna, att en tiger försökte äta upp honom, och därför

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på Bill Den Magiska Dörren Kapitel 1 Hej! jag heter Max. Jag är 9år. Jag går i 3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag har en bästa vän som heter Jesper. Han och jag älskar att åka gokart och att spela

Läs mer

Läsnyckel Orion Den sista superhjälten del 1 av Benni Bødker illustrationer av Peter Snejbjerg

Läsnyckel Orion Den sista superhjälten del 1 av Benni Bødker illustrationer av Peter Snejbjerg Läsnyckel Orion Den sista superhjälten del 1 av Benni Bødker illustrationer av Peter Snejbjerg Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här:

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här: Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Lina. Jag har svart hår, jag är lång och jag har en hörselaparat som är vit. Jag har blåa ögon. Min skola heter Kyrkmons skola. Min skola är grön och brun.

Läs mer

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu.

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Det blåser storm och regnet smattrar mot det gungande

Läs mer

Artikel/reportage år 9

Artikel/reportage år 9 7 9 LGR11 SvA Sv Artikel/reportage år 9 1 av 10 Artikel/reportage år 9 2 av 10 Planeringen gäller vecka 37-40 Pedagog: Katja Hellsten Ämne: svenska/svenska som andra språk Aktivitet under perioden: Veta

Läs mer

Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori

Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori Möten i det mångkulturella Etnografi (2002-2004) i ett sysselsättningsprojekt

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

Väga paket och jämföra priser

Väga paket och jämföra priser strävorna 2AC 3AC Väga paket och jämföra priser begrepp rutinuppgifter tal geometri Avsikt och matematikinnehåll Den huvudsakliga avsikten med denna aktivitet är att ge elever möjlighet att utveckla grundläggande

Läs mer

Minoritetsspråk Åk 9

Minoritetsspråk Åk 9 Minoritetsspråk Åk 9 Syfte Detta arbete går ut på att du dels ska lära dig saker om Sveriges fem olika minoritetsspråk samtidigt som du övar dig på att använda dig av olika typer av lässtrategier och strategier

Läs mer

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET Svara så utförligt som möjligt på alla frågor. Skriv inte av exakt från boken utan försök formulera dina svar med egna ord. PowerPointen finns på bloggen. LYCKA TILL! /Therese

Läs mer

SKOLMATEN OCH ELEVINFLYTANDE

SKOLMATEN OCH ELEVINFLYTANDE Ämne: Samhällskunskap, Svenska, Hem- och konsumentkunskap Årskurs: 4-6 SYFTE Elevdemokrati innebär en möjlighet att vara med och påverka och det innebär också ett ansvar. GENOMFÖRANDE Övningen inleds med

Läs mer

Barn för bjudet Lärarmaterial

Barn för bjudet Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Oscar K. Vad handlar boken om? Boken handlar om en kille och en tjej som brukar träffas och spela spel. En dag när de träffas, börjar de prata om barn och om hur barn blir till. De

Läs mer

Jo, Den Talande Boken har så många möjligheter inbyggda, att den kan användas från förskoleklassen och ända upp på högstadiet.

Jo, Den Talande Boken har så många möjligheter inbyggda, att den kan användas från förskoleklassen och ända upp på högstadiet. Förord Den här webbversionen av Den Talande Boken är en vidareutveckling av det snart 20 år gamla program, som alltid varit så populärt i skolan. Och varför är det nu så? Jo, Den Talande Boken har så många

Läs mer

Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever

Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever Hej! Välkomna tillbaka från en välbehövlig ledighet. Hoppas påskharen varit på besök Kvarglömda kläder; Vi kommer att lägga

Läs mer