STADIGT kollektion. ett samarbete mellan IKEA. och sociala entreprenörer i Indien

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STADIGT kollektion. ett samarbete mellan IKEA. och sociala entreprenörer i Indien"

Transkript

1 STADIGT kollektion ett samarbete mellan IKEA och sociala entreprenörer i Indien

2 STADIGT stödjer social utveckling STADIGT är den tredje i raden av handgjorda kollektioner som är resultatet av ett unikt samarbete mellan IKEA och de sociala entreprenörerna Rangsutra och Industree Producer Transform i Indien. Liksom tidigare kollektioner säljs denna i begränsad upplaga på IKEA varuhus i Österrike och Schweiz, samt på vissa av IKEA varuhusen i Sverige, Italien och Storbritannien. All vinst från försäljningen av produkter som ingår i STADIGT kollektion återinvesteras i det långsiktiga samarbetet mellan IKEA och sociala entreprenörer runt om i världen. Detta för att stödja ekonomisk, miljömässig och social utveckling. Säljstart: 8 maj 2015 Säljs på följande IKEA varuhus i Sverige: Kungens Kurva, Barkarby, Kållered, Bäckebol, Malmö och Älmhult. Det här är STADIGT kollektion: Handbroderade kuddfodral och plädar. Handvävda puffar, kuddar, förvaringslådor och korgar av bananfibrer. Samt en vändbar väska.

3 Inkomst ger kvinnor på landsbygden mer oberoende och möjlighet till ett bättre liv Sociala entreprenörer arbetar för bättre livsvillkor. Genom företagande och entreprenörskap bidrar de till att lösa sociala, ekonomiska och miljömässiga utmaningar. Till exempel att minska fattigdom och stärka kvinnors ställning i samhället.

4 På IKEA tycker vi att det bästa sättet för utsatta människor att komma ur den onda cirkeln av fattigdom är möjligheten till ett säkert arbete och en stadig inkomst. Det är den viktigaste anledningen till att vi bildar långsiktiga partnerskap med sociala entreprenörer runt om i världen. För de mest utsatta i samhället, särskilt i utvecklingsländer, öppnar en stadig inkomst upp en ny värld av möjligheter. Med liten, eller ingen tillgång till utbildning, anställning eller sjukvård är det ofta kvinnor på landsbygden som är mest utsatta för fattigdom. Ett säkert och kontinuerligt arbete ger dem oberoende, en chans att utbilda sina barn och möjligheter att planera för en bättre framtid. Mer än 80 procent av kvinnorna i regionen har tillfälliga jobb och saknar skydd av arbetsrätt. Källa: Progress of World s Women: Acess to Justice, , UN Women

5 STADIGT kollektion blir till STADIGT skapas med hjälp av traditionella hantverkstekniker i en gemensam designprocess. Indiska hantverkare tar fram mönster och produkter tillsammans med produktutvecklare från IKEA. STADIGT kollektion tillverkas för hand av skickliga fackmän från de sociala företagen Rangsutra och Industree Producer Transform. Hantverkarna från Rangsutra är specialiserade på handsömnad och traditionella broderier, medan de anställda vid Industree PT främst arbetar med handvävda och förnyelsebara naturfibrer.

6 Traditionella tekniker Broderitekniken som används för att skapa några av produkterna i STADIGT kollektion är vanlig i regionerna i nordvästra Indien och sydöstra Pakistan. Mödrar lär sina döttrar brodera för att skapa vackra mönster på kläder och textilier. Mönstren är ofta geometriska eller inspirerade av naturen.

7 Rangsutra Rangsutra samlar hundratals hantverkare i små produktionskooperativ nära deras hem i de avlägsna regionerna i Rajasthan och Uttar Pradesh. Detta ger dem möjlighet att säkra en hållbar försörjning samt att vårda sina lokala hantverkstraditioner. Tack vare stabila produktionsscheman och arbete under hela året kan hantverkarna fortsätta odla, sköta sina hushåll och ta hand om sina familjer. Genom att skapa produkter med hjälp av traditionella hantverksmetoder ger Rangsutra levebröd för människor i avlägsna regioner och bidrar till att bevara en viktig del av deras kulturarv. Omkring 900 kvinnor arbetar med IKEA produktioner genom Rangsutra.

8 Industree Producer Transform En order från IKEA representerar åtta månaders arbete för 15 vävare på denna produktionsanläggning. Deras dag börjar normalt vid 9.30 och slutar klockan Industree Producer Transform stöder försörjningen för landsbygdens producenter och lantarbetare i främst södra Indien. Det sociala företaget arbetar med självhjälpsgrupper och kooperativ, som består av mestadels kvinnor, vilket ger en ökad och hållbar inkomst. På så sätt kan hantverkare skapa en bättre framtid för sina familjer och samhällen. Produktionsanläggningarna, som den här, nära staden Coimbatore i Tamil Nadu, drivs helt och hållet av hantverkare. Månatliga möten hålls för att välja ansvariga och att rösta om exempelvis semestervillkor och hur den kollektiva förtjänsten ska investeras. Varje medarbetare är delägare i företaget, men ekonomin sköts gemensamt.

9 Bananfibrer Användningen av bananfibrer har visat sig lönsam vilket har gjort det möjligt för Industree Producer Transform att öka ersättningen till sina hantverkare. Bananplantan används i sin helhet. Frukten och kärnan av stammen äts, bladen användas som tallrikar, stjälkarna blir tråd som används till blomsterdekorationer som kvinnor bär i sina hår. Barken används också för att göra en rad olika produkter.

10 Badili Bai HANTVERKARE, RANGSUTRA Badili Bai kom till Indien från Pakistan på 1970-talet. Hon har arbetat med brodyr i år och har finansierat familjens utgifter, både utbildning och hälsovård. Hon har två söner. Förut fanns det inte särskilt mycket arbete. Arbetet som fanns var mestadels inom jordbruket. Regeringen försökte hjälpa till, men det var aldrig tillräckligt för någon. Träffa några av våra samarbetspartners Min enda önskan är att det ska finnas mer arbete från och med nu, att det aldrig minskar. Min enda förhoppning är att min familj arbetar hårt, blomstrar och lever väl. Det är allt. Jag har alltid bott i mindre byar där de äldste aldrig skulle låta en kvinna resa till staden. Kvinnor brukade avskräckas från att gå ut. Förr var det till och med förbjudet för en kvinna att lämna huset. Eftersom mina barn har en utbildning uppmuntrar jag dem att gå ut, att lära, att resa. Vad du än gör, gör framsteg i livet. Rangsutra tog mig till Varanasi (en helig stad vid stranden av floden Ganges i Uttar Pradesh). Där anmärkte människor på att vi hade rest så långt utan män. Jag sa till dem: varför behöver vi en man, har vi inte eget mod? Om du förlorar modet, kommer du att känna rädsla. Om du inte förlorar modet, då kommer allt att bli bra.

11 Sumita Ghose GRUNDARE OCH VD, RANGSUTRA Sumita Ghose studerade ekonomi i hemstaden Mumbai. Hon flyttade sedan till Rajasthan för att arbeta med landsbygdssamhällen. En av de största utmaningarna för folket där var regelbunden sysselsättning. Det är ett område utsatt för torka. Jordbruk fungerar bra när nederbörden är tillräcklig, men det kan inte försörja folket under hela året. Vi fick reda på att det fanns en stark hantverkstradition och många kunniga hantverkare i området. Rangsutra har i princip varit ett försök att skapa hållbara försörjningstillfällen för landsbygdens hantverkare. Vi vill ge dem möjlighet att få en inkomst och att bo kvar i sina byar. Några av de viktigaste frågorna för kvinnor på den indiska landsbygden är tillgång till utbildning, bra sjukvård och mycket grundläggande behov som rent dricksvatten och naturligtvis försörjning. Genom arbete får kvinnor en möjlighet att komma ut ur sina hem. Och med en inkomst får de mer att säga till om i familjen. De har också lite mer pengar kvar till sjukvård.

12 Badili Bai HANTVERKARE, RANGSUTRA När Babri Bai flyttade till Indien från Pakistan 1971 förde hon med sig traditionella broderitekniker från sin by. Babri Bai förklarar att hon har sparat alla pengar hon tjänat till sina döttrars äktenskap. Hennes son studerar till en kandidatexamen vid universitetet i Jodhpur. På frågan vad hennes drömmar för framtiden är, skrattar hon och svarar: att köpa en fin bil!

13 Keli Bai HANTVERKARE, RANGSUTRA Keli Bai är gift och lyckades finansiera sitt eget bröllop. Hennes make och föräldrar stödjer henne i arbetet, medan svärföräldrarna är mer traditionella och skulle föredra att hon stannar i hemmet. Keli Bai är mycket stolt över att vara oberoende, att stå på egna ben. Hon förklarar att hon försöker att förbättra sina färdigheter så att hon kan tjäna mer pengar. Hennes dröm för framtiden är att fortsätta arbeta.

14 Ett innovativt sätt att stödja människor och samhällen På IKEA drivs vi av våra värderingar och vår vision att skapa en bättre vardag för de många människorna. Vi vill ha en positiv inverkan på människors liv och stödja ekonomisk, miljömässig och social utveckling.

15 Att bilda långsiktiga partnerskap med sociala entreprenörer är ett av flera sätt att ta itu med sociala och miljömässiga utmaningar. IKEA arbetar för närvarande med sociala entreprenörer i Indien, Thailand, Sverige, Danmark, Indonesien och USA. Det finns ingen bättre väg ur fattigdom än möjligheten för människor att ha ett pålitligt och säkert arbete. Det är ett privilegium att arbeta tillsammans med sociala entreprenörer som gör samhället mer rättvist. Steve Howard, hållbarhetschef, IKEA.

16 STADIGT kollektion

17 STADIGT kudde 59:- 50x25 cm. Bananfibrer, bomull. Passar bra i ett uterum/inglasad veranda STADIGT kuddfodral 99:- 50x50cm. 100% bomull. Svart/ blå/roströd STADIGT sittkudde 399:- 45cm H:25cm. Bananfibrer STADIGT golvkudde199:- 46x46cm. Bananfibrer STADIGT kuddfodral 79:- 50x50cm. Handbroderad. 100% bomull. Blå/brun

18 STADIGT box, set om 2, 99:- Bananfibrer, bomull. Blå/brun STADIGT förvaringskorg 59:- H:19cm. Bananfibrer, bomull. Blå/ brun STADIGT väska 49:- 34x22cm. Bomull, polyestervadd. Blå/brun

19 STADIGT låda med fack 49:- 22cm, H6cm. Bananfibrer, bomull. Blå/brun STADIGT ram 39:- Innermått: 13x18cm. Blå/brun STADIGT förvaringsfack, set om 3, 89:- 23x17cm. Bananfibrer, bomull. Blå/brun

20 STADIGT väska 79:- 67x60cm. 100% bomull. Vändbar. Blå och brun

21 STADIGT kuddfodral 79:- 50x50cm. Handbroderad. 100% bomull. Tofs. Blå/svart STADIGT kuddfodral 79:- Handbroderad. 50x50cm. 100% bomull. Svart/tofs STADIGT kuddfodral 79:- 50x50cm. Handbroderad. 100% bomull. Blå/svart STADIGT pläd 249:- 120x180cm. Handbroderad. 100% bomull. Svart

22 STADIGT tablett 19:- 30x45cm. Bananfibrer, bomull. Blå/brun STADIGT kuddfodral 79:- 50x50cm. Handbroderad. 100% bomull. Blå/brun STADIGT korg 99:- 32xH37x B32cm. Bananfibrer, bomull. Blå/brun

23

HEMTRAKT, TILLFÄLLIG KOLLEKTION / s.2 - s.8. OM SOCIALA ENTREPRENÖRER / s.9 - s.12. STÖDJER MÄNNISKOR OCH SAMHÄLLEN / s.17 - s.18

HEMTRAKT, TILLFÄLLIG KOLLEKTION / s.2 - s.8. OM SOCIALA ENTREPRENÖRER / s.9 - s.12. STÖDJER MÄNNISKOR OCH SAMHÄLLEN / s.17 - s.18 HEMTRAKT HANDGJORD KOLLEKTION FRÅN IKEA I SAMARBETE MED SOCIALA ENTREPRENÖRER I INDIEN SÄLJSTART: 19 FEBRUARI 2016 HEMTRAKT, TILLFÄLLIG KOLLEKTION / s.2 - s.8 OM SOCIALA ENTREPRENÖRER / s.9 - s.12 HUR

Läs mer

MÅNGSIDIG textilkollektion ger människor möjligheter

MÅNGSIDIG textilkollektion ger människor möjligheter MÅNGSIDIG textilkollektion ger människor möjligheter Samarbete mellan IKEA och sociala etreprenörer i Indien Säljstart 27:e juni 2014 MÅNGSIDIG textilkollektion: samarbete mellan IKEA och sociala entreprenörer

Läs mer

KRYDDAD EN NY HANDGJORD KOLLEKTION FRÅN IKEA OCH SOCIALA ENTREPRENÖRER I INDIEN. Tillfällig! Säljstart: 24 mars 2017 Pressmaterial.

KRYDDAD EN NY HANDGJORD KOLLEKTION FRÅN IKEA OCH SOCIALA ENTREPRENÖRER I INDIEN. Tillfällig! Säljstart: 24 mars 2017 Pressmaterial. KRYDDAD EN NY HANDGJORD KOLLEKTION FRÅN IKEA OCH SOCIALA ENTREPRENÖRER I INDIEN. Tillfällig! Säljstart: 24 mars 2017 Pressmaterial. press.sto@ikea.com / INTRODUKTION / VI ÄR STOLTA ÖVER ATT SAMARBETA MED

Läs mer

INNEHÅLLSRIK IKEA + SOCIALA ENTREPRENÖRER

INNEHÅLLSRIK IKEA + SOCIALA ENTREPRENÖRER Sakshi Hantverkare, Rangsutra Pressmaterial: INNEHÅLLSRIK IKEA + SOCIALA ENTREPRENÖRER Tillfällig kollektion. Säljstart: 16 mars 2018. Kontakt: press.sto@ikea.com PRESSMATERIAL SOCIALA ENTREPRENÖRER STÄRKER

Läs mer

SAMHÄLLET BEHANDLADE INTE FLICKOR SÄRSKILT BRA

SAMHÄLLET BEHANDLADE INTE FLICKOR SÄRSKILT BRA HISTORIEN OM DIPTI Det här är berättelsen om en kvinna som övervann ojämlikhet och blev forskare, kvinnoaktivist, social entreprenör och chef över Rangsutras samarbete med IKEA. HISTORIEN OM DIPTI / s.

Läs mer

INVERKAN, en tillfällig kollektion med ett socialt uppdrag

INVERKAN, en tillfällig kollektion med ett socialt uppdrag Inter IKEA Systems B.V. 2014 INVERKAN, en tillfällig kollektion med ett socialt uppdrag SÄLJSTART I SVERIGE 17/10. Säljs på följande IKEA varuhus: Barkarby, Kungens Kurva, Kållered och Svågertorp KOLLEKTION

Läs mer

I begränsad upplaga: Kollektion. Blå. Inter IKEA Systems B.V. 2012

I begränsad upplaga: Kollektion. Blå. Inter IKEA Systems B.V. 2012 I begränsad upplaga: Kollektion Blå Inter IKEA Systems B.V. 2012 Längtan efter blått Vi reste till Indien för att skapa en designkollektion direkt på fabriksgolven. Kollektionen bygger på den efterlängtade

Läs mer

NORNÄS KOLLEKTION APRIL 2014. Inter IKEA Systems B.V. 2014

NORNÄS KOLLEKTION APRIL 2014. Inter IKEA Systems B.V. 2014 NORNÄS KOLLEKTION APRIL 2014 Inter IKEA Systems B.V. 2014 PH028807 Made in Lappland by IKEA Den 1 april presenterar IKEA kollektionen NORNÄS, en möbelserie tillverkad i Sverige av virke från svenska skogar

Läs mer

IKEA PRESSMATERIAL / APRIL 2016 / 1 FURNISHWITHFASHION: LIVE LOUDER GILTIG TILLFÄLLIG KOLLEKTION

IKEA PRESSMATERIAL / APRIL 2016 / 1 FURNISHWITHFASHION: LIVE LOUDER GILTIG TILLFÄLLIG KOLLEKTION IKEA PRESSMATERIAL / APRIL 2016 / 1 FURNISHWITHFASHION: LIVE LOUDER IKEA PRESSMATERIAL / APRIL 2016 / 2 IKEA i samarbete med Katie Eary Låt oss presentera GILTIG, en högljudd kollektion som ställer till

Läs mer

Avkastning à la Hungerprojektet:

Avkastning à la Hungerprojektet: Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé. Foto: Johannes Odé En win-win affär: Hungerprojektet är en ideell organisation som arbetar för att avskaffa hunger och fattigdom. Men

Läs mer

Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen

Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen INTRODUKTION: TEMA TEXTIL För 40 50 år sedan producerades det kläder i Sverige. Klädindustrin har varit

Läs mer

PERSONLIGA BRODYRPRODUKTER

PERSONLIGA BRODYRPRODUKTER PERSONLIGA BRODYRPRODUKTER 1 INNEHÅLL HISTORIEN OM MORMOR LIISA HANTVERK OCH TRADITION PRODUKTER Kuddar Servetter Tavlor LINNETYG BRODYRFÄRGER TYPOGRAFI PRISLISTA 2 3 HISTORIEN OM MORMOR LIISA HANTVERK

Läs mer

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård.

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård. BOSTAD Hur bor du? Malin Fasth bor i Jonsered. - Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har :om mycket. Vi har också en stor trädgård. ^ ODe"tä7mycket

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

PRODUKTKATALOG MOT NYA TIDER VÅR 2014 PRODUCTS NEW TIMES SPRING 2014

PRODUKTKATALOG MOT NYA TIDER VÅR 2014 PRODUCTS NEW TIMES SPRING 2014 PRODUKTKATALOG MOT NYA TIDER VÅR 2014 PRODUCTS NEW TIMES SPRING 2014 Hej! Det är en ära att få bidra till en skönare värld. Med tradition och kunskap tar vi oss fram säsong efter säsong tillsammans med

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet (7) Slutrapport för projektet Uddebos ekologiska samodling Datum: /-5... Journalnummer: Projekttid: 205020 till 2050. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om projektet

Läs mer

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola 1. Hur ser en fjäril? har så kallade fasettögon som är sammansatta av upp till 17 000 delögon. Detta ger fjärilen ett mosaikseende. Måla

Läs mer

Bybladet. Mars 2016. Vi hälsar alla nya medlemmar hjärtligt VÄLKOMNA Vi hoppas ni kommer att trivas i vår förening!

Bybladet. Mars 2016. Vi hälsar alla nya medlemmar hjärtligt VÄLKOMNA Vi hoppas ni kommer att trivas i vår förening! Bybladet Mars 2016 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Att bo i bostadsrätt Årsstämman 2016 Städdagen våren 2016 Takprojektet 2016 Fasadprojektet 2016 Gröna bastun avstängd tills vidare Nya brandsläckare

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

Alléskolans dagsverkeprojekt i Dharampur, Indien

Alléskolans dagsverkeprojekt i Dharampur, Indien Alléskolans dagsverkeprojekt i Dharampur, Indien TUFF Tyresö Freds- och Ulandsförening I mitten av 1990-talet började Alléskolans elever att göra s.k. dagsverkedagar. Pengarna som eleverna arbetade in

Läs mer

Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari

Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari 1 Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari Bakgrund Johannes Bosco (1815-1888) Giovanni Bosco föddes den 16 augusti 1815 i Becchi, en liten by nära Torino i norra Italien. Hans föräldrar

Läs mer

Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?"

Tal vid seminarium Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga? SPEECH/07/501 Margot Wallström Vice-President of the European Commission Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?" Arrangerat av Ekonomiska och sociala

Läs mer

Borgviks förskola och fritidshem

Borgviks förskola och fritidshem Likabehandlingsplan 2013/2014 Borgviks förskola och fritidshem Inledning Att verka för hälsa, lärande och trygghet i förskola och fritidshem handlar om att utveckla goda relationer mellan verksamheten,

Läs mer

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind Barnfattigdom Ett arbete av Hind 8m3 2016 BARNFATTIGDOM Jag valde att arbeta med ämnet barnfattigdom för att jag ville lära mig mer om det. Ämnet är stort och det är viktigt. Det känns som om vi inte bryr

Läs mer

- - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - -

- - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - - Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del Bilag 459 Offentligt - - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - - Statsministerns presentation av ordförandeskapsprioriteringarna i riksdagen den 23 juni Herr/Fru talman,

Läs mer

BRODERIER från 50- och 60-talen

BRODERIER från 50- och 60-talen 22 november 2015 3 januari 2016 BRODERIER från 50- och 60-talen VÄLKOMMEN ATT UPPTÄCKA ETT FÄRGSPRAKANDE KULTURARV! Under de senaste årens retrotrend har 50- och 60-talens formgivning kommit i ropet.

Läs mer

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken. Generell Analys Instruktioner De flesta av oss saknar tid eller intresse att verkligen fundera och reflektera över den arbetssituation vi befinner oss i. Vi vet naturligtvis hur det känns, vi kollar läget,

Läs mer

Transnationellt utbyte Reggio Emilia

Transnationellt utbyte Reggio Emilia CREARE VIVERE Transnationellt utbyte Reggio Emilia Rapport från resa 16 20 mars 2014 Reflektioner från resan till Reggo Emilia med deltagare från Sunne kommun, Torsby kommun och Munkfors kommun genom EU-projektet

Läs mer

Tyresö kommun Utvecklingsförvaltningen 1 (9) Utredare: Marita Sirviö, 08-57829509 Information Volontärresor för personal inom utvecklingsförvaltningens verksamheter Bakgrund Utvecklingsförvaltningen har

Läs mer

Vi älskar New England-stilen

Vi älskar New England-stilen 4hem huset vid havet romantisk villa familjevänligt sekelskifteshem Sommarhuset är en riktig dröm, med utsikt över havet och alla moderna bekvämligheter. Thomas och Helen har inrett i New England-stil.

Läs mer

God fortsättning på det nya året 2013!

God fortsättning på det nya året 2013! God fortsättning på det nya året 2013! Om du vill ha nyhetsbrevet, har bytt adress eller tycker att fler ska få del av det, hör av dig! I tanken är allting möjligt Blir du granskad av DO och behöver hjälp?

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

Manus Världskoll-presentation. Svenska FN-förbundet. Uppdaterad 2014-02-04. Bild 1

Manus Världskoll-presentation. Svenska FN-förbundet. Uppdaterad 2014-02-04. Bild 1 Manus Världskoll-presentation Svenska FN-förbundet Uppdaterad 2014-02-04 Bild 1 65 %, en klar majoritet, av alla svenskar tror att mindre än hälften av världens befolkning har tillgång till rent vatten.

Läs mer

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola Stiftelsen Banglabarn grundades 2012, i syfte att utveckla och förbättra förutsättningarna för fattiga människor i Bangladesh. Bakgrunden till Stiftelsen är att Raton Razzak, far till grundaren Leo, fick

Läs mer

Lokal pedagogisk planering. Frivilligt kvällsdisco i skolmatsalen för de som går i årskurs 1 4 på skolan.

Lokal pedagogisk planering. Frivilligt kvällsdisco i skolmatsalen för de som går i årskurs 1 4 på skolan. Lokal pedagogisk planering Frivilligt kvällsdisco i skolmatsalen för de som går i årskurs 1 4 på skolan. Elevgrupp: Fritidshemmets :or är 25 elever. De är ansvariga för godis, frukt och läskförsäljning

Läs mer

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad.

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Inledning Resedagbok från Mocambique Inledning Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Jag beskriver vad vi gjorde på resan och jag kommer även att skriva om

Läs mer

Vårmiddag i Trädgårdshuset på Stora Holm

Vårmiddag i Trädgårdshuset på Stora Holm Våren 2008 Vårmiddag i Trädgårdshuset på Stora Holm För att fira vårens ankomst inviger vi det vackra Trädgårdshuset med en härlig vårmiddag. Vi känner hur solens strålar värmer gott, dukar fram av vårens

Läs mer

Företagande mot sporten

Företagande mot sporten Företagande mot sporten Att driva företag och samtidigt fokusera på hoppsporten Fredrik Spetz 2015-01-06 Innehåll Inledning och syfte... 3 Metod... 4 Insamlad data från intervjuer... 5 Analys... 7 Slutsats...

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

Kök. KÖKSRUTAN en köksklassiker Storlek 50x70 Färg; blå/vit, röd/vit och svart/vit

Kök. KÖKSRUTAN en köksklassiker Storlek 50x70 Färg; blå/vit, röd/vit och svart/vit Whitecloud design 2009/2010 Kök Proffs i köket. För det dagliga arbetet i köket behövs hjälpredor som inte ger upp. Kockar uppskattar det förstklassiga hellinnet dels för dess oslagbara förmåga att suga

Läs mer

Att träna och köra eldriven rullstol

Att träna och köra eldriven rullstol Bilaga 12:5 1(13) Att träna och köra eldriven rullstol Mål och delmål för barn och ungdomar. Tidsfaktorn är viktig vilket ställer krav på den som skall handleda. att kunna invänta att inte skynda på att

Läs mer

THE WAY WE DO BUSINESS

THE WAY WE DO BUSINESS THE WAY WE DO BUSINESS INNEHÅLL The way we do business Förord...4 Vision...6 Affärsidé...8 Affärskultur...10 Målgrupp...12 Kunden...14 Mode...18 Butiken...20 Ledarskapet...22 Teamet...24 Förtroende...26

Läs mer

CONSCIOUS ACTIONS Höjdpunkter 2012

CONSCIOUS ACTIONS Höjdpunkter 2012 CONSCIOUS ACTIONS Höjdpunkter 2012 Välkommen till höjdpunkterna från H&M:s CONSCIOUS ACTIONS 2012 För oss på H&M är hållbarhet ett handlingens ord. Det är en pågående resa med ärligt uppsåt, full av hjärta,

Läs mer

Introduktion. Pedagogiskt Centrum - GR Utbildning. Tid. Antal deltagare. Syfte. GR Speldatabas. Om spelet version 1.1. Konstruktion. Layout.

Introduktion. Pedagogiskt Centrum - GR Utbildning. Tid. Antal deltagare. Syfte. GR Speldatabas. Om spelet version 1.1. Konstruktion. Layout. Introduktion Vad hjälper och vad stjälper? ställer deltagarna inför ett antal olika vardagsdilemman kopplat till fattigdomsbekämpning. De ska i grupp ta ställning till om agerande i dilemmat hjälper eller

Läs mer

Ekologisk hållbarhet och klimat

Ekologisk hållbarhet och klimat Ekologisk hållbarhet och klimat Foto: UN Photo/Eskinder Debebe Läget (2015) Trenden Mängden koldioxid i atmosfären, en av orsakerna till växthuseffekten, är högre idag än på mycket länge, sannolikt på

Läs mer

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ 63((&+ (UNNL/LLNDQHQ Ledamot av Europeiska kommissionen med ansvar för näringspolitik och informationssamhället 0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ Norden digitalt konferens +HOVLQJIRUVGHQRNWREHU

Läs mer

En tävling som alla vinner på

En tävling som alla vinner på 2011/2012 En tävling som alla vinner på Att kunna simma är både roligt och livsviktigt. Därför har Svenska Simförbundet och E.ON startat Skolsimmet som är en tävling för alla skolor med elever i årskurs

Läs mer

GLÖDANDE TILLFÄLLIG KOLLEKTION IKEA I SAMARBETE MED: WALTER VAN BEIRENDONCK. SÄLJSTART: 3 Juni 2016 på alla IKEA varuhus i Sverige, ej Gävle.

GLÖDANDE TILLFÄLLIG KOLLEKTION IKEA I SAMARBETE MED: WALTER VAN BEIRENDONCK. SÄLJSTART: 3 Juni 2016 på alla IKEA varuhus i Sverige, ej Gävle. GLÖDANDE TILLFÄLLIG KOLLEKTION Inter IKEA Systems B.V. 2016 IKEA I SAMARBETE MED: WALTER VAN BEIRENDONCK SÄLJSTART: 3 Juni 2016 på alla IKEA varuhus i Sverige, ej Gävle. #FURNISHWITHFASHION #IKEACOLLECTIONS

Läs mer

ALL WE NEED IS LOVE 2016

ALL WE NEED IS LOVE 2016 ALL WE NEED IS LOVE 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING We hate cancer Porslinsfabriken Köksfabriken Trollfabriken 3 4 8 16 HELP US FIGHT IT... Livet far förbi. Vi människor jäktar och stannar sällan upp och utvärderar

Läs mer

I samarbete med Funäsdalen Berg & Hotell samt Studieförbundet Vuxenskolan

I samarbete med Funäsdalen Berg & Hotell samt Studieförbundet Vuxenskolan Ull & fjäll 2015 Funäsdalen En fjällvistelse med hantverkskurser för dig, och möjlighet till natur-och kulturupplevelser med familj och goda vänner. Lördag 8 augusti till torsdag 13 augusti 2015 Mer info

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15 1 Tunadalskyrkan 13 09 01 Jag har en dröm Amos 9:11-15 I dagarna är det femtio år sedan Martin Luther King jr höll sitt berömda tal i Washington, där han sade I have a dream, Jag har en dröm, och som blev

Läs mer

Ekologiskt fotavtryck

Ekologiskt fotavtryck -, Ekologiskt fotavtryck Jordens människor använder mer natur än någonsin tidigare. Man kan beskriva det som att vårt sätt att leva lämnar olika stora avtryck i naturen. För att få ett ungefärligt mått

Läs mer

Grunderna kring helmäskning

Grunderna kring helmäskning Grunderna kring helmäskning I bryggskolans kapitel extraktbryggning och delmäskning så har vi berättat om hur du kan brygga goda öl med hjälp av dessa metoder. Vad vi också nämner är att i extraktbryggning,

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell)

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Gerda föddes den 1 september 1882 i Östra Kannebäck. Hon var tredje dottern i familjen. Hennes föräldrar var sjökaptenen

Läs mer

ANVÄNDBAR KOLLEKTION SÄLJSTART 8 APRIL 2016. KONTAKT: press.sto@ikea.com. Inter IKEA Systems B.V. 2015

ANVÄNDBAR KOLLEKTION SÄLJSTART 8 APRIL 2016. KONTAKT: press.sto@ikea.com. Inter IKEA Systems B.V. 2015 ANVÄNDBAR KOLLEKTION SÄLJSTART 8 APRIL 2016 Inter IKEA Systems B.V. 2015 KONTAKT: press.sto@ikea.com PH132885 En grönare livsstil är en vänligare livsstil ANVÄNDBAR är en kollektion som vill uppmuntra

Läs mer

a c c e s s o r i e s 2013-2014

a c c e s s o r i e s 2013-2014 accessories 2013-2014 Fredrikssons är en av marknadens ledande leverantörer av slipsar, scarfs, halsdukar, bälten och plånböcker. Här presenteras årets kollektion av det senaste inom accessoarer. Ni kan

Läs mer

NYHETER SOVRUM. PRESSFRÅGOR: press.sto@ikea.com FEBRUARI 2015 NYHETER SOVRUM FEBRUARI. Inter IKEA Systems B.V. 2014

NYHETER SOVRUM. PRESSFRÅGOR: press.sto@ikea.com FEBRUARI 2015 NYHETER SOVRUM FEBRUARI. Inter IKEA Systems B.V. 2014 IKEA PRESSMATERIAL / 2015 / 1 2015 Inter IKEA Systems B.V. 2014 PRESSFRÅGOR: press.sto@ikea.com IKEA PRESSMATERIAL / 2015 / 2 OPPLAND. STOMMEN I ETT VILSAMT PH123223 Sovrummet är en plats för avkoppling,

Läs mer

AFFÄRSPLAN. Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus

AFFÄRSPLAN. Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus AFFÄRSPLAN Av Josefin, Sophia, Olivia & Linus Innehållsförteckning Affärsidé s. 2 Företagsnamn och logotyp s. 2 Historia s. 2 Verksamhet & Aktiviteter s. 2 Utflykter s. 3 Logi s. 3 Kunder & Målgrupp s.

Läs mer

1 RUM & KÖK 1 RUM & KÖK RÄTTVIS HYRA SÅ BERÄKNAR BOTKYRKABYGGEN DIN LÄGENHETS HYRA

1 RUM & KÖK 1 RUM & KÖK RÄTTVIS HYRA SÅ BERÄKNAR BOTKYRKABYGGEN DIN LÄGENHETS HYRA RÄTTVIS HYRA SÅ BERÄKNAR BOTKYRKABYGGEN DIN LÄGENHETS HYRA såhär BestäMs hyran Tre faktorer inverkar när Rättvis hyra beräknas. Rättvis hyra finns det någon sån? Rättvis hyra - som infördes av Botkyrkabyggen

Läs mer

Medeltidsquiz: Frågor och svar. Rätt svar markerade med kursiv stil

Medeltidsquiz: Frågor och svar. Rätt svar markerade med kursiv stil Medeltidsquiz: Frågor och svar. Rätt svar markerade med kursiv stil Fråga 1 Arkeologiska fynd av tärningar, brickor och spelbräden tyder på ett utbrett spelande under medeltiden, speciellt i städerna.

Läs mer

Att värna om de gamla

Att värna om de gamla Att värna om de gamla en historik om Skuttunge 5:10 av Karolina Wiell Skuttunge 5:10, Gamla ålderdomshemmet I det förindustriella Sverige var det vanlig att de äldre bodde tillsammans med sina barn, eftersom

Läs mer

Löner och löneklyftan mellan kvinnor och män inom sjukvård och omsorg

Löner och löneklyftan mellan kvinnor och män inom sjukvård och omsorg Löner och löneklyftan mellan kvinnor och män inom sjukvård och omsorg Rapport från EPSU:s studie om löner i vårdbranschen i förhållande till övergripande lönenivåer och löneklyftan i olika länder inom

Läs mer

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-12-22 Handläggare Peter Kreitz Telefon: 08-508 22 020 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

ZA5440 Flash Eurobarometer 288 (Monitoring the Social Impact of the Crisis: Public Perceptions in the European Union, wave 3)

ZA5440 Flash Eurobarometer 288 (Monitoring the Social Impact of the Crisis: Public Perceptions in the European Union, wave 3) ZA5440 Flash Eurobarometer 288 (Monitoring the Social Impact of the Crisis: Public Perceptions in the European Union, wave 3) Country Specific Questionnaire Sweden Flash 288 FINANCIAL CRISIS D1. Kön [FRÅGA

Läs mer

Undervisa i världens största språk - musik

Undervisa i världens största språk - musik Joel Johansson 24 år Ämneslärarprogrammet Undervisa i världens största språk - musik Institutionen för Musik, Pedagogik och Samhälle KMH:s ämneslärarprogram KMH:s ämneslärarprogram i musik med inriktning

Läs mer

Vår vision om den goda fastighetsmarknaden. Näringspolitiskt program för Fastighetsägarna

Vår vision om den goda fastighetsmarknaden. Näringspolitiskt program för Fastighetsägarna Vår vision om den goda fastighetsmarknaden Näringspolitiskt program för Fastighetsägarna Vision Ta en promenad på stan och titta upp på de många vackra och spännande husfasader som finns runt omkring dig.

Läs mer

De lovar visserligen motsatsen, men bryter systematiskt sina löften.

De lovar visserligen motsatsen, men bryter systematiskt sina löften. PARALLELL-SAMHÄLLE Låt oss utgå ifrån att en allt för stor del av befolkningen fortsätter sin törnrosasömn och att vi tvingas fortsätta leva under de gamla politikernas vanstyre. Vi är ju inte livegna

Läs mer

Arbetsplan Fyrisskolan

Arbetsplan Fyrisskolan Arbetsplan Fyrisskolan Bakgrund: Vi, några lärare samt skolledare på Fyrisskolan, började våren 2003 fundera över hur vi skulle kunna ge yrkeseleverna, på elektrikerutbildningen, mer förståelse och kunskap

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Gubbo förskola 2009/2010

Kvalitetsredovisning för Gubbo förskola 2009/2010 SMEDJEBACKENS KOMMUN 2010-10-15 Barn- och utbildningsförvaltningen Norra Utbildningsområdet Rektor Katarina Sörhuus-Dunered Kvalitetsredovisning för Gubbo förskola 2009/2010 Postadress Telefon Telefax

Läs mer

Svartlå mer än bara en by

Svartlå mer än bara en by Svartlå mer än bara en by Inflyttning Just nu pågår en generationsväxling i Svartlå. Äldre personer flyttar härifrån och barnfamiljer flyttar hit i deras ställe. Detta visar sig tydligt i statistiken för

Läs mer

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel.

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. Första jobbet Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. En av sju befinner sig i utanförskap i Sverige. För utrikes

Läs mer

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället?

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Samhällskunskap årskurs 8 Arbetsområde: Media År: XT 201X Medias inflytande Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Förmågor i fokus Reflektera över hur individer och samhällen

Läs mer

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder Tack för att du stödjer Plans arbete för flickors rättigheter! Här får du som är Flickafadder en rapport om Plans arbete för flickors rättigheter. Vi berättar

Läs mer

Bärens Kraft... Spel och lek om bären

Bärens Kraft... Spel och lek om bären Bärens Kraft... Spel och lek om bären Nedan presenteras scenarion för tre lektioner som har skapats i samband med reklam- och informationskampanjen "Enastående egenskaper hos vanliga frukter för att uppmuntra

Läs mer

Ska ingångslön bli slutlön? Om löneökningar i kronor eller i procent

Ska ingångslön bli slutlön? Om löneökningar i kronor eller i procent Ska ingångslön bli slutlön? Om löneökningar i kronor eller i procent Löneutveckling och fler jobb Löneutjämning och högre arbetslöshet 2 Lägre trösklar ger fler jobb LO-förbunden har inför 2013 års avtalsförhandlingar

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Vi tror på Hallonbergen

Vi tror på Hallonbergen Mikael T. Eriksson Hamada Sidqi Ritva Runestad Foto: Fredrik Persson Vi tror på Hallonbergen För 40 år sedan byggdes Hallonbergen. Då var det Sveriges modernaste område. Vi vill att Hallonbergen ska bli

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 borlänge/gagnef/säter

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 borlänge/gagnef/säter BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 borlänge/gagnef/säter BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 Hyresgästföreningen Borlänge / Gagnef / Säter Stora utmaningar för bostadsmarknaden Merparten av Sveriges hyresrätter byggdes

Läs mer

Vykort från Castro, Isla de Chiloé

Vykort från Castro, Isla de Chiloé Vykort från Castro, Isla de Chiloé Chiloé är en mycket stor ö, några mil söder om Puerto Montt. Den är 25 mil lång från norr till söder och c:a 5-6 mil från öster till väster. Inga berg på ön är över 1000

Läs mer

IKEA. mörgåsbord. Kalasbra förvaring! 245:- BILLY bokhylla i folie. B40 D28, H106cm. Max belastning/hyllplan 15kg. Vit. 800.857.07 BILLY 30! IKEA.

IKEA. mörgåsbord. Kalasbra förvaring! 245:- BILLY bokhylla i folie. B40 D28, H106cm. Max belastning/hyllplan 15kg. Vit. 800.857.07 BILLY 30! IKEA. IKEA mörgåsbord Kalasbra förvaring! BILLY 0! 45:- BILLY bokhylla i folie. B40 D8, H106cm. Max belastning/hyllplan 15kg. Vit. 800.857.07 IKEA.se 95:- BILLY bokhylla i folie. B80 D8, H0cm. Max belastning

Läs mer

Flanosaga -Kalle träffar Fnork

Flanosaga -Kalle träffar Fnork Flanosaga -Kalle träffar Fnork Gör så här Skriv ut sagan och bilderna. Laminera gärna för bättre hållbarhet. Bilderna kan därefter få en baksida av flanokartong eller så kan de användas med exempelvis

Läs mer

Foto: Eleanor Farmer. Oxfam Sveriges effektrapportering. Namn: Oxfam Sverige Organisationsnummer: 802477-9269 Juridisk form: Stiftelse

Foto: Eleanor Farmer. Oxfam Sveriges effektrapportering. Namn: Oxfam Sverige Organisationsnummer: 802477-9269 Juridisk form: Stiftelse Foto: Eleanor Farmer Oxfam Sveriges effektrapportering Namn: Oxfam Sverige Organisationsnummer: 802477-9269 Juridisk form: Stiftelse Foto: Simon Rawles Innehållsförteckning Oxfams Mål och syfte 3 Oxfams

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Lingon & Blåbär 2008-03-10 Senast uppdaterad 2008-07-07

Lingon & Blåbär 2008-03-10 Senast uppdaterad 2008-07-07 Lingon & Blåbär 2008-03-10 Senast uppdaterad 2008-07-07 Vinnare av historiens första Beautiful Business Award blev Marie Höckerman och Britt Hörding som driver företaget Lingon & Blåbär. Företaget erbjuder

Läs mer

Det levande väveriet

Det levande väveriet Det levande väveriet Kärleken till hantverket Ett besök på Björke Vävstuga är något mer än bara en shoppingtur. Här får du en helhetsupplevelse där kärleken till hantverket står i fokus. Vi väver med kärlek.

Läs mer

sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide

sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide 2015 Sätergläntans huvudbyggnad sätergläntan hemslöjdens gård Knippbodarna 119 793 41 Insjön 0247-645 70 info@saterglantan.se www.saterglantan.se

Läs mer

Tigerns År 2010. Tiger i Kanha nationalpark, Madhya Pradesh, Indien. Den människa som föds under tigerns år anses få del av tigerns egenskaper.

Tigerns År 2010. Tiger i Kanha nationalpark, Madhya Pradesh, Indien. Den människa som föds under tigerns år anses få del av tigerns egenskaper. Tigerns År 2010 På dödsbädden kallade Buddha till sig alla jordens djur. Men bara tolv kom i tur och ordning råttan, oxen, tigern, haren, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och sist grisen.

Läs mer

FUJI. FUTONBÄDDSOFFA Från danska Innovation Living. Valmöjligheter till din nya bäddsoffa. Sid 1

FUJI. FUTONBÄDDSOFFA Från danska Innovation Living. Valmöjligheter till din nya bäddsoffa. Sid 1 FUJI FUTONBÄDDSOFFA Från danska Innovation Living Valmöjligheter till din nya bäddsoffa Sid 1 Fuji futonbäddsoffa från danska Innovation Living (Läs mer om futonmadrasser genom att följa länken längst

Läs mer

FUJI. FUTONBÄDDSOFFA Från danska Innovation Living. Valmöjligheter till din nya bäddsoffa. Sid 1

FUJI. FUTONBÄDDSOFFA Från danska Innovation Living. Valmöjligheter till din nya bäddsoffa. Sid 1 FUJI FUTONBÄDDSOFFA Från danska Innovation Living Valmöjligheter till din nya bäddsoffa Sid 1 Fuji futonbäddsoffa från danska Innovation Living (Läs mer om futonmadrasser genom att följa länken längst

Läs mer

Frågor och svar om MFJ

Frågor och svar om MFJ Frågor och svar om MFJ 1. Är det inte lite gubbigt med bara män i styrelsen? 2. Vilka utmaningar kommer bli störst för föreningen? 3. Är ni kvinnohatare? 4. Är inte det stora samhällsproblemet män som

Läs mer

GÖR ETT NYTT KLOKT VAL I SOMMAR!

GÖR ETT NYTT KLOKT VAL I SOMMAR! GÖR ETT NYTT KLOKT VAL I SOMMAR! Sjö&Hav låter dig uppleva naturen fullt ut, utan att lämna några spår. Det gäller också vårt mygg- och fästingmedel. En testvinnare som är fri från DEET, snällare och bättre

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin.

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin. 2011-11-21 1(4) Dnr: 2011/1965-PL-013 Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011 Irsta förskolor Ansvarig: Katriina Hamrin Anne Persson 1. Utveckling, lärande och kunskaper Mål: Den pedagogiska utvecklingen

Läs mer