3. Högskolans roll och funktion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "3. Högskolans roll och funktion"

Transkript

1 3. Högskolans roll och funktion 3.1 Behovsinventering och planering av kurser I oktober månad bjuds de regionala utbildningssamordnarna in till högskolan för att diskutera nästkommande läsårs fristående kurser. Fackhögskolornas samordnare för fristående kurser ansvarar för att samordna inbjudan till överläggningar. Ingenjörshögskolan är sammankallande. De regionala samordnarna har innan denna träff inventerat utbildningsbehov i kommunerna i samråd med de kommunala utbildningssamordnarna. Det upplevda behovet av kurser i kommunerna diskuteras med representanter från högskolan och kommunerna får lämna en önskelista på kurser. Högskolans samordnare för fristående kurser undersöker sedan internt möjligheterna att genomföra dessa kurser med tanke på lärarkapacitet, tillgång på studieplatser mm. I december beslutas kursutbudet och underlag till kurskatalog lämnas. 3.2 Informationsflödet För att distanskurser ska fungera väl krävs att rätt information når ut till lärcentra. Från högskolans sida finns det flera personer med ansvar för att relevant information når lärcentra, främst är det samordnaren för fristående kurser och ansvariga lärare. På mottagarsidan kan det också vara fler personer som är mottagare av informationen. De regionala samordnarna, de kommunala samordnarna och kursens kontaktperson behöver alla olika typer av information. Nedan görs ett försök att spalta upp hur informationsflödet bör se ut dvs. vilken information ska skickas ut, vem ska skicka den till vem och när i tiden ska den skickas? Dessutom klargörs vilka övriga förväntningar det finns på lärare och samordnare för fristående kurser i de olika faserna. 3.3 Samordnare för fristående kurser roll och ansvar Innan kursstart Information till utbildningssamordnare på lärcentra: - Information i god tid beträffande kursernas starttid, veckodag och tid på dagen, kursorter och kursansvariga. - Information om antalet sökande (via antagningsenheten). - Information om roll och ansvarsfördelning ges via en aktuell Metodbok för samarbete lärcenter högskola när det gäller högskolekurser på distans - Information om kurslitteratur om detta efterfrågas och litteraturlista finns tillgänglig. Information till regionala samordnare: - Information om antalet sökande till kurserna (via antagningsenheten) - Underlag för annonsering om extra marknadsföring behöver göras (regional samordnare informerar högskolan när annonsering går ut)

2 Övriga förväntningar - Ge kursansvarig lärare relevant information beträffande kursen och informerar om de speciella förväntningar som finns på läraren när det gäller distanskurser. - Hålla sig ajour med de lärcentra som högskolan samarbetar med t ex genom studiebesök och andra kontakter. - Distribuera litteraturlistor till Akademibokhandeln och bibliotek. Vid kursstart - Ansvara för att det finns aktuella deltagarlistor - Ansvara för att registrering sker (gäller ej IHH som har annan modell) - Ansvara för att reservupprop anordnas i anslutning till första kurstillfället - Ansvara för att de studerande får information enligt mall (se bilaga 2). Under kursens gång När kursen har startat lämnas ansvaret för kursen i stort sett helt över till kursansvarig lärare. Samordnaren fungerar enbart som bollplank för kursansvarig lärare och kommunal utbildningssamordnare om behov av detta finns. Efter kursens avslut - Följa upp studieresultat och genomströmning samt vidarebefordra den informationen till den kommunala samordnaren (antagningen vid HJ bidrar med underlag) - Följa upp utvärderingar och i samråd med kursansvarig lärare informera berörda personer om resultatet. Kommentar: Vid Hälsohögskolan är kursansvarig lärare ansvarig under punkterna vid kursstart och efter kursens avslut. 3.4 Kursansvarig lärares roll och ansvar Innan kursstart Förutom den sedvanliga planeringen av kursen behöver läraren inför kursstart: - Upprätta ett schema och ev. en studiehandledning för kursen. - Kontakta kursens kontaktpersoner vid aktuella lärcentra för att komma överens om hur samarbetet ska ske kring kursen (undersök även möjligheten att träffas vid kursstart). - Informera kursens kontaktpersoner om ev. behov av utrustning, programvaror etc. - Sätta sig in i distansutbildningens pedagogik, teknik och organisation. - Sätta sig in i metodboken. - Informera ev. gästlärare om rutiner vid distanskurser. Vid kursstart - Delar ut fastställd kursplan, litteraturlista och schema (om detta ej är utskickat tidigare) - Ansvarar för att information ges om det specifika i distanskurser - Träffar kursens kontaktpersoner (som oftast är med vid första kurstillfället) och stämmer av att allt är ok. Det kan t ex vara lämpligt att kursansvarig träffar kursens kontaktpersoner 30 min innan upprop för att t ex diskutera igenom vilka förväntningar som finns och för att få en personlig kontakt.

3 Många upplever att samarbetet på distans fungerar bättre när man har träffats vid något tillfälle. Under kursen gång Under kursens gång är läraren ansvarig för att kommunikationen med lärcentra och kursens kontaktperson fungerar. En bra och kontinuerlig kontakt mellan läraren och kursens kontaktperson har visat sig vara mycket betydelsefull. All information som ges till studenter bör också meddelas kontaktpersonen. I första hand informeras kursens kontaktperson via mail (inte webplattform eftersom kontaktpersonen ofta har ett flertal att bevaka). Läraren meddelar: - Schemaändringar till studenter, samordnare för fristående kurser, kursens kontaktperson på lärcentra, kursens lärplattform (om sådan finns), samt bryggbokningen. - Information om tentamen och omtentamen - Information om hur kursen ska utvärderas - Hur man ansöker om kursbevis (ansökningsblanketter finns på högskolans hemsida) I de fall då föreläsaren skickar ut föreläsningsmaterial till studiegruppen ska detta ske senast två dagar innan föreläsningen. Detta för att kursens kontaktperson ska hinna kopiera till föreläsningen. Läraren bör göra en överenskommelse med kursens kontaktperson på vilket sätt informationen skickas (e-post, fax, per post etc.). Läraren bör vid utskicket tydligt skriva vilken kurs och datum för föreläsning som gäller. I de fall informationen ges via kursens lärplattform alternativt intranät meddelas detta kontaktpersonen. Efter kursens avslut Ansvara för att utvärdering genomförs, sammanställs och kommuniceras till berörda personer. Detta i samråd med samordnare/ansvarig för fristående kurser. 3.5 Rutiner för tentamen vid distanskurser Följande rutiner gäller för tentamen av distanskurser. Första tentamenstillfället ges på alla deltagande lärcentra och tentamensvakter bekostas av högskolan. Två omtentamenstillfällen erbjuds på Högskolan i Jönköping. Omtentamen kan i vissa fall också ske på lärcentra men i de fallen måste studenten själv komma överens med kontaktpersonen om detta och i det fallet bidrar lärcentra med tentamensvakter. Tentor som skrivits på lärcentra skickas rekommenderat till ansvarig lärare på högskolan. Skriv fackhögskolans namn överst på adressen (annars får läraren själv gå till posten och hämta varje försändelse). Vid tentamen på lärcentra skickar läraren tentamen i god tid till kursens kontaktperson (senast två dagar innan tentamen men gärna tidigare). Efter det att tentorna rättats skickar kursansvarig lärare tillbaks dessa till respektive lärcentra (ej rekommenderat). Kursens kontaktperson delar ut rättade tentor till studenter som i samband med detta har möjlighet att klaga på rättningen. I de fall då tentor skickas direkt hem till studenten via post ansvarar respektive kursansvarig för att informera hur ev. bestridning av rättning kan ske.

4 3.6 Rutiner för utvärdering Vid något av de sista kurstillfällena på lärcentra avsätts ca 15 min i början av kurstillfället till att fylla i utvärdering i pappersform eller digitalt. Samordnare för fristående kurser, utbildningssamordnare på lärcentra och kursansvarig lärare kommer överens om exakt datum för utvärdering i kursens inledningsskede. Utvärdering schemaläggs och planeras därmed in som en del i kursen. Utvärderingen behöver dock inte schemaläggas offentligt. Utbildningssamordnaren får härmed en mycket viktig roll när det gäller att se till att utvärderingar verkligen fylls i. När studenterna fyllt i utvärderingen samlar utbildningssamordnaren in dessa och skickar vidare till kursansvarig lärare (gäller pappersform). Om utvärderingen sker digitalt går utvärderingarna automatiskt till t ex kursens hemsida eller lärplattform. Kursansvarig lärare ansvarar för att utvärderingarna sammanställs. Sammanställningen skickas sedan till samordnare för fristående kurser (gäller pappersform). Om utvärderingen sker digitalt görs sammanställningen automatiskt. Vem som ansvarar för detta avgör respektive fackhögskola. Samordnare för fristående kurser vidarebefordrar resultatet till berörda parter d v s lärcentra där kursen ges, regionala samordnare och Studentkåren. Ett åtgärdsprogram tas fram i syfte att göra nödvändiga förändringar utifrån de resultat som utvärderingen visade. Det i kursutvärderingen som rör kursens innehåll är kursansvarig lärares ansvar att ev. förändra. Sammanställning av utvärderingen sparas av kursansvarig. När kursen startar på nytt lämnas information om tidigare utvärderingar av kursen och de ställningstaganden som gjorts. Sammanställningar av utvärderingar arkiveras hos samordnare för fristående kurser för att få kontinuitet och ge möjlighet att jämföra utvärderingsresultat från år till år. Vid de gemensamma överläggningarna i juni diskuteras resultatet av utvärderingarna övergripande. Likaså diskuteras frågan i Rådet för flexibelt lärande. Kommentar: Ovan beskrivna rutiner har tagits i bruk under våren Bokningsrutiner för länsbryggan i F-län Funktioner för länsbryggan i F-län - Övergripande ansvar för länsbryggan Ingenjörshögskolan på uppdrag av HS ansvarar för avtal med externa kunder, faktureringsunderlag mm. - Bryggbokning - en person från Ingenjörshögskolan som bokar alla videokonferenser och gör bokningsändringar. - Länsbryggans jour - personal från IT-service som övervakar videokonferenserna. - Fakturering ansvaras av Högskoleservice (HS).

5 Övergripande ansvar för länsbryggan I det avtal som tecknats mellan HS och kommunerna i Jönköpings län förutsätts IPtrafik. Om man vill använda ISDN anges det på bokningsblanketten. Trafikkostnader för ISDN debiteras respektive enhet. För parter utan avtal tex. kommuner utanför länet och andra högskolor debiteras dels kostnad per port i länsbryggan och eventuell trafikavgift. Bokning av länsbryggan Bokning av länsbryggan görs senast tre arbetsdagar innan första sändningstillfälle till e-postadressen bryggbokning@ing.hj.se för att säkerställa jourverksamheten på länsbryggan. Bokning av länsbryggan sker med hjälp av bokningsblanketten som finns att ladda ner på Information om hur bokningsblanketten fylls i finns i dokumentet. När kursen/mötet är inbokat i länsbryggan skickas en bekräftelse via e- post till beställaren om att bokningen är klar. Till ej tidigare beställare av länsbryggan skickas information om telefonnummer till jourverksamheten av länsbryggan. Testsändningar kan beställas via Bryggbokning för att kontrollera att allt fungerar. Det kan t.ex. vara när en ny anläggning ska användas eller om det har varit problem vid tidigare sändning. Testsändningen debiteras inte extra. Vid kursstarter av distanskurser, oftast höst och vår, sammanställer Regionala samordnare vilka mottagarstudios ute i länet som ska användas på respektive kurs. Regionala samordnare skickar sammanställningen till Bryggbokning. Uppstart och avslutning av videokonferens Länsbryggan ringer upp 10 minuter innan konferensen beräknas starta. De extra 10 minuterna är till för att hinna med att koppla upp alla parter samt vid problem att hinna åtgärda felet. De extra 10 minuterna debiteras inte extra. Videokonferensen är bokad mellan ett bestämt klockslag och när sluttiden är nådd kopplas alla deltagare bort från konferensen utan förvarning från systemet. Det är då extra viktigt att föreläsaren har kontroll på tiden för att hinna med att avsluta konferensen. Ifall föreläsaren upptäcker att tiden inte räcker till, meddela länsbryggans jour för att förlänga tiden. Streaming (inspelning av videokonferens) Streaming av videokonferenser görs inte automatiskt utan måste beställas via bokningsblanketten. Som bekräftelse på beställningen av streaming skickas via e-post information om kursens namn, vid vilka tillfällen streaming är bokad, användarnamn och lösenord. Information om var studenterna hittar liveföreläsningarna och de streamade föreläsningarna skickas samtidigt. Ifall någon ort inte kommer med vid uppstart eller faller bort under sändning kan länsbryggans jour lägga till en temporär streamingpart. Kontakta länsbryggans jour för beställning av streaming på kort varsel samt för information om användarnamn och lösenord. Den streamade föreläsningen kan följas i realtid eller ses i efterhand. Information om var studenterna hittar liveföreläsningarna och de streamade föreläsningarna skickas

6 till kursansvarig eller beställare. Beställare kan vara lärcentrasamordnare som tagit kontakt med kursansvarig och fått ett godkännande till streaming. Det är endast kursansvarig/lärare som innehar rätten till en streamad föreläsning. Detta innebär att det är endast läraren/kursansvarig som kan godkänna rätten att använda det streamade materialet och därmed dela ut lösenord till studenterna. Alla föreläsningar får automatiskt ett lösenord som kan ändras av kursansvarig/lärare. För mer information om hur lösenord ändras, se manual Torrent VCG (kan beställas via Bryggbokning) eller kontakta Bryggbokning. De streamade föreläsningarna sparas på Högskolans streamservern i tre veckor. Utrymmet på servern för varje kurs är 1000 Mb vilket kan jämföras med en fyra timmars föreläsning som är cirka 450 Mb. Meddela Bryggbokning ifall större volym på servern önskas. Vill man spara föreläsningen måste den sparas ned på en CD- eller DVD skiva. Hur man går tillväga, se manual Torrent VCG (kan beställas via Bryggbokning) eller be om hjälp av Bryggbokning. För att studenterna ska kunna ta del av materialet, behövs en relativt snabb anslutning till Internet (minst ADSL 0,5Mbit). Länsbryggans jour Jourverksamheten alterneras mellan ett tiotal personer från IT-service vid Högskolan i Jönköping. I första hand används jourtelefonnummer: Alternativt nummer till Helpdesk på Högskolan i Jönköping under dagtid (mån-fre ) tfn Under förutsättning att konferensen är bokad minst tre arbetsdagar före första sändningstillfälle gäller följande tider för jourverksamheten: - Måndag torsdag mellan klockan under kvällens videokonferens (cirka klockan 20.00). - Fredagar mellan klockan Finns inte någon jourverksamhet, måste överenskommelse ske om support i samband med bokning av länsbryggan, om sådan behövs. Vid extra tjänstgöring för supportpersonal ex. vid helger debiteras full kostnadstäckning. Vid sena ändringar i bokningen (upp till en timma innan sändning), kontakta ITservice jour på tfn

Välkommen till Folkhälsovetenskap med inriktning mot samhällsplanering 180 högskolepoäng Distans helfart

Välkommen till Folkhälsovetenskap med inriktning mot samhällsplanering 180 högskolepoäng Distans helfart OBS! Detta brev gäller under förutsättning att du är antagen och har tackat ja till din plats på studera.nu, alternativt är antagen i 2:a urvalet. Karlskrona 2010-06-15 Välkommen till Folkhälsovetenskap

Läs mer

1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Syftet med metodboken

1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Syftet med metodboken 1. Inledning 1.1 Bakgrund Redan 1989 startade ett nätverkssamarbete mellan fackhögskolorna i Jönköping och länets kommuner när det gäller decentraliserad högskoleutbildning. Varje kommun i dåvarande Jönköpings

Läs mer

Vad innebär det att läsa kulturantropologi och etnologi på grundnivå vid Uppsala universitet?

Vad innebär det att läsa kulturantropologi och etnologi på grundnivå vid Uppsala universitet? Vad innebär det att läsa kulturantropologi och etnologi på grundnivå vid Uppsala universitet? Några samlade riktlinjer för Dig som studerar på våra kurser Varmt välkommen som studerande på någon av våra

Läs mer

Kurskompendium Distansutbildning 5p Ht-00

Kurskompendium Distansutbildning 5p Ht-00 Kurskompendium Distansutbildning 5p Ht-00 Välkommen! Välkommen till kursen Distansutbildning 5p. Under hösten kommer vi att träffas vid ett tillfälle och detta tillfälle är obligatoriskt. Tidpunkt: Fredag

Läs mer

Introduktion till Fronter för studenter

Introduktion till Fronter för studenter Introduktion till Fronter för studenter Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är. För att få ytterligare information om de specifika verktygen som finns i Fronter hänvisar vi till separata manualer.

Läs mer

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU 2012/129 Regeldokument för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Ordförandena i fakultetsnämnderna samt nämnden för utbildningsvetenskap Gäller från

Läs mer

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Skolan på webben för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 7 Veckovyn... 7 Dagsvyn... 7 Aktuellt...

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Inledning...3 Operativsystem och webbläsare...3 Föreningens utbildningsmodul.4 Inledning...4 Arrangemang...4 Öppna arrangemang...4 Sök arrangemang...7 Kopiera arrangemang...7

Läs mer

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(8) Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Fastställd av FoUN 2001-01-09, reviderad 2013-09-11 och 2015-06-09. Tidigare versioner upphör att gälla. Se även

Läs mer

Innehållsförteckning. Manual WebCT

Innehållsförteckning. Manual WebCT Innehållsförteckning Introduktion. 3 Inloggning 4 Översiktssida...5 Lösenordsbyte..6 Kursens startsida..8 Kalender...9 Webblektion 10 Diskussionsforum...11 Privat post.. 14 Chatt...16 Meny 2007 2 Introduktion

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

STUDIE- HANDLEDNING KOMVUX 2016-2017. Inför ansökan till Komvux KOMVUX

STUDIE- HANDLEDNING KOMVUX 2016-2017. Inför ansökan till Komvux KOMVUX STUDIE- HANDLEDNING Inför ansökan till Komvux KOMVUX 2016-2017 KOMVUX Kontaktuppgifter till Lärare KOMVUX Studiehandledning 2016/17 Välkommen att studera på Komvux! På Komvux erbjuder vi många olika typer

Läs mer

CAB Plan. Release Notes 5.2

CAB Plan. Release Notes 5.2 Release Notes 5.2 CAB Plan Push notiser Till release 5.2 inför vi ett gränssnitt för att via pushteknik skicka ut meddelande till er direkt i CSPplattformen. När ett meddelanden har sänts till er kommer

Läs mer

SchoolSoft för elever

SchoolSoft för elever SchoolSoft för elever 2015-04-28 Logga in... 4 Min profil... 6 Startsidan... 7 Veckovyn... 7 Dagsvyn... 8 Aktuellt... 10 Nyheter... 10 Kalender... 10 Verksamhetslogg... 13 Matsedel... 14 Bokningar... 14

Läs mer

REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING

REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING FÖR SOCIALTJÄNST OCH SKOLA INKLUSIVE ELEVHÄLSA Den sårbara familjen Psykisk hälsa Riskbruk och riskbeteende Äldres hälsa Nya perspektiv Utveckling i samverkan

Läs mer

OBS! Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare, har kvar samma inloggningsuppgifter och får ingen ny användaridentitet.

OBS! Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare, har kvar samma inloggningsuppgifter och får ingen ny användaridentitet. Hej! Vi har glädjen att berätta att du blivit antagen till kursen Psykologi GR (A), Introduktion till beteendeterapi och kognitiv beteendeterapi (KBT), 7.5h, kurskod: PS062G, anmälningskod: P4081. Varmt

Läs mer

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2015/194-1.1 för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2016-02-22 Beslutsdatum: 2016-02-22 Dnr: Dnr: 2015/194-1.1 Innehåll Inledning 3

Läs mer

STUDENTBAROMETERN HT 2012

STUDENTBAROMETERN HT 2012 STUDENTBAROMETERN HT 2012 STUDIE- OCH ARBETSMILJÖ APPENDIX III INSTITUTIONEN INGENJÖRSHÖGSKOLAN FÖRELIGGANDE RAPPORT är nummer arton i rapportserien Rapport från Centrum för lärande och undervisning.

Läs mer

Studiehandledning för kurs:

Studiehandledning för kurs: Kopparberg IT 2012-06-18 Studiehandledning för kurs: Grundkurs kalkylering i MS Excel 2002, 25 poäng. Studieform: Självstudier med handledning. Studieperiod: Kontinuerlig kursstart halvtidsstudier två

Läs mer

Google Apps For Education

Google Apps For Education GAFE Google Apps For Education Manual för elev; Classroom, Drive, Mail mm INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Google apps for Education... 2 Logga in med ditt gapp-konto första gången (elev)... 2 Vanligaste apparna...

Läs mer

Lärarhandledning. Akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling

Lärarhandledning. Akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling Lärarhandledning Akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling Introduktion Att hålla en kurs innebär inte bara att hålla ett antal föreläsningar och seminarium. En stor del av arbetet ligger även

Läs mer

och Kompletterande Pedagogisk utbildning, 90 hp

och Kompletterande Pedagogisk utbildning, 90 hp och Kompletterande Pedagogisk utbildning, 90 hp Upprop och registrering sker måndagen den 25 augusti kl. 09.00 i sal 31:530, i samband med er första träff på kursen Perspektiv på läraryrket (se särskilt

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen huvudman Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se www.skolverket.se

Läs mer

KOMVUX ÖSTERÅKER 2016

KOMVUX ÖSTERÅKER 2016 KOMVUX ÖSTERÅKER 2016 kurser i klassrum & på distans Välkommen till Vill du förändra din framtid? Vi erbjuder utbildningar på olika nivåer. Du kanske behöver slutföra studier på grundläggande och/eller

Läs mer

distansutbildning i datavetenskap samt utveckling av nya former för handledning och examination

distansutbildning i datavetenskap samt utveckling av nya former för handledning och examination Handledning och examination på distans Eva Pärt-Enander eva@it.uu.se Inst. för informationsteknologi Uppsala universitet Netlearning 2004 UHEX Utveckling av distansutbildning i datavetenskap samt utveckling

Läs mer

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Tecknologen AB - din resurs när det gäller tecken - Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Några tankar och förslag kring teckenkurser i samarbete med Tecknologen AB Håkan Ernklev 2013-09 1 Att planera,

Läs mer

FIBER. Installationshandbok. Rev. 2016.02

FIBER. Installationshandbok. Rev. 2016.02 FIBER Installationshandbok Rev. 2016.02 Bekräftelse Hej Vi vill meddela dig att din Fiberanslutning är klar för användning! Beställda tjänster är nu inkopplade och är klara att användas. Är detta fel så

Läs mer

C3L Centrum för LivsLångt Lärande

C3L Centrum för LivsLångt Lärande Utvecklingsförvaltningen C3L Centrum för LivsLångt Lärande Enhetsplan 2010 Syfte Syftet på nämndnivå: Med hjälp av utbildningar och sysselsättningsåtgärder ge kunskaper, färdigheter och skapa goda förutsättningar

Läs mer

Anvisningar för Rapporterande kursutvärderingar på LTH

Anvisningar för Rapporterande kursutvärderingar på LTH 1 2008-10-28 Ingrid Svensson Vicerektor för grundutbildning Utbildningsnämnder Programledare Kurslärare Studieråd Anvisningar för Rapporterande kursutvärderingar på LTH Detta dokument utgör anvisningar

Läs mer

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Utvärdering av Delprojekt-Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement

Läs mer

ANSÖKAN OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET VT15

ANSÖKAN OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET VT15 ANSÖKAN OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET VT15 Du som antagits till en kurs inom Lärarlyftet VT15 har möjlighet att ansöka om validering av dina kunskaper och färdigheter i relation till kursens lärandemål.

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Innehållsförteckning Välkommen... 1 Innan ditt sommarjobb... 2 Under ditt sommarjobb... 3 Första arbetsdagen... 3 Arbetsuppgifter... 3 Rutiner...

Läs mer

Fysisk planering 180 hp

Fysisk planering 180 hp Fys Välkomstbrev Fysisk planering 180 hp Välkommen Välkommen till kandidatprogrammet i Fysisk planering vid BTH! Terminen börjar måndagen den 31 augusti och ett obligatoriskt upprop sker klockan 10.00,

Läs mer

Introduktion till Mina sidor

Introduktion till Mina sidor Introduktion till Mina sidor Denna manual ger en introduktion till verktyget Mina sidor Skapad: 2011-08-01 Innehåll Hur använder jag verktyget Mina sidor?... 3 Vad finns under länken Mina studier?... 5

Läs mer

Smarta lösningar för dig med aktiebolag. program och kunskap för dig som vill få ut mer av ditt företagande

Smarta lösningar för dig med aktiebolag. program och kunskap för dig som vill få ut mer av ditt företagande Program, böcker, e-kurser och mallar för ditt aktiebolag! Smarta lösningar för dig med aktiebolag program och kunskap för dig som vill få ut mer av ditt företagande 1 Lättanvända program för aktiebolagets

Läs mer

Digitaliserade utbildningar

Digitaliserade utbildningar Digitaliserade utbildningar Uppdrag - Ge förslag på hur en modell för digitaliserade utbildningar kan utformas på gymnasial nivå inom GR. Modellen ska kunna användas för upplägg av både teoretiska kurser

Läs mer

Kurs för förberedande svetsansvar för att klara kraven i SS-EN 1090-2 utförandeklass EXC 2

Kurs för förberedande svetsansvar för att klara kraven i SS-EN 1090-2 utförandeklass EXC 2 Datum 2013-09-15 Kurs för förberedande svetsansvar för att klara kraven i SS-EN 1090-2 utförandeklass EXC 2 Utbildning av produktionspersonal för att klara kraven, som svetsansvarig. Utbildningen bygger

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog läsåret 2016/2017 Särskild Utbildning för Vuxna i kommunen är till för dig som har inlärningssvårigheter som orsakats av utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada.

Läs mer

Framsteg med resultatrapportering

Framsteg med resultatrapportering Guide Framsteg med resultatrapportering Senast uppdaterad: 2015-05-19 Via funktionen Framsteg kan läraren lägga upp kursens olika moment, exempelvis inlämningsuppgifter och närvaro. Läraren kan sedan ange

Läs mer

Handlingsplan för barn med skyddade personuppgifter inom Norrköpings kommuns förskolor

Handlingsplan för barn med skyddade personuppgifter inom Norrköpings kommuns förskolor Handlingsplan för barn med skyddade personuppgifter inom Norrköpings kommuns förskolor Att ofta vara rädd och otrygg. Att känna sig ensam. Att brottas med krångliga rutiner och vuxnas okunskap, som i värsta

Läs mer

Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa?

Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa? Föreningsbyrån Socialtjänsten Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa? Föreningar kommer ibland i kontakt med barn som riskerar att fara illa. Som ett stöd i sådana

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

Sommarakademin 2010 SOMMARGUIDE

Sommarakademin 2010 SOMMARGUIDE Sommarakademin 2010 SOMMARGUIDE Innehåll: Välkommen till HFF! Tacka JA! till kursen Att vara i huset Schema Bra att veta inför kursen Studentexpeditionen Verkstäder och utlåning Utställning Välkommen till

Läs mer

Användarmanual HOIF.org

Användarmanual HOIF.org Användarmanual HOIF.org HOIF.org 2013-05-21 37 sidor Användarmanual för HOIF.org Introduktion Det här är en manual till alla användare på hemsidan HOIF.org Hur får jag ett användarkonto? För att kunna

Läs mer

Gymnasieskolans industritekniska program med svetsinriktning eller Slutbetyg från verkstadsskola 2 år, plåt och svetslinje

Gymnasieskolans industritekniska program med svetsinriktning eller Slutbetyg från verkstadsskola 2 år, plåt och svetslinje IWS utbildning - I Sundsvall - Start: Sundsvall måndag 3 oktober 2016 Sista ansökningsdatum fredag 16 september 2016 Utbildningen arrangeras av Inwenco AB. Varje modul avslutas med tentamen. När dessa

Läs mer

REGLER FÖR UPPDRAGSUTBILDNING

REGLER FÖR UPPDRAGSUTBILDNING MITTUNIVERSITETET Styrdokument REGLER FÖR UPPDRAGSUTBILDNING DNR MIUN MIUN 2015/875 Publicerad: 2015-04-21 Beslutsfattare: Mats Tinnsten, prorektor (RBM) Handläggare: Juliana Gardahl Wettersten, Samverkansavdelningen

Läs mer

Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett

Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett Klipp ur sidan, tejpa och sänd den till REV (portot betalt) eller faxa hela sidan till 08-20 74 78. Till REV, Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35-37

Läs mer

Efternamn Tilltalsnamn Personnr. Telefon bostad Mobilnr Aktiv e-postadress

Efternamn Tilltalsnamn Personnr. Telefon bostad Mobilnr Aktiv e-postadress Ansökan Kursstart vt ht år Personuppgifter Efternamn Tilltalsnamn Personnr Utdelningsadress Postnr Ort bostad Mobilnr Aktiv e-postadress Nationalitet Har du sökt uppehållstillstånd Har det beviljats Svensk

Läs mer

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET Med recensionsverktyget kan du enkelt samla in recensioner och utvärderingar av era utbildningar. Genom att skapa och schemalägga utskick till fler personer samtidigt får

Läs mer

Dok.beteckning NGL Arbetsmiljö Utgåva 1.0 Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 1 (10) 2013-03-22. Projektplan

Dok.beteckning NGL Arbetsmiljö Utgåva 1.0 Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 1 (10) 2013-03-22. Projektplan Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 1 (10) Projektplan NGL, fokusprojekt C.6 Arbetsmiljö för lärare i nätbaserad undervisning Nina Larsson, Petra Hedgren Sida: 2 (10) Innehåll 1 Basfakta... 4 1.1 Godkännande

Läs mer

Datorn ska alltid tas med hem efter skoldagens slut och tas med fulladdad till skolan varje dag.

Datorn ska alltid tas med hem efter skoldagens slut och tas med fulladdad till skolan varje dag. Avtal för lån av bärbar dator samt tillgång till Karlshamns kommuns utbildningsnät Som elev på Karlshamns kommuns 7 9 skolor och Vägga Gymnasieskola får du under studietiden låna en bärbar dator och du

Läs mer

Intranätet - Så här gör du!

Intranätet - Så här gör du! Intranätet - Så här gör du! Inkorg & Utkorg Faktabibliotek med mallar, handlingsplaner, annonsmallar, logotyp med mera. Personalnyheter Blogg Kalender med kurser med mera. Även möjlighet för användare

Läs mer

Fältbeskrivning kurstillfälle

Fältbeskrivning kurstillfälle Fältbeskrivning kurstillfälle Fält Kommentar Kurskod Välj i droplisten vilken kurs (kurskod) du ska skapa tillfället för. Version av kursplan Anmälningskod Studieort Det kan finnas fler versioner av kursplan

Läs mer

Selma Manual Kurstillfälle, kurspaket, programtillfälle. Studentcentrum/Ladokgruppen

Selma Manual Kurstillfälle, kurspaket, programtillfälle. Studentcentrum/Ladokgruppen Selma Manual Kurstillfälle, kurspaket, programtillfälle Innehållsförteckning Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Logga

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION SID 1 GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING SID 2-3 GYMNASIAL VUXENUTBILDNING SID 4-8 MOTSVARANDELISTA NYA/GAMLA KURSER SID 9

ALLMÄN INFORMATION SID 1 GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING SID 2-3 GYMNASIAL VUXENUTBILDNING SID 4-8 MOTSVARANDELISTA NYA/GAMLA KURSER SID 9 ALLMÄN INFORMATION SID 1 GRUNDLÄGGANDE VUXENUTBILDNING SID 2-3 GYMNASIAL VUXENUTBILDNING SID 4-8 MOTSVARANDELISTA NYA/GAMLA KURSER SID 9 UTBILDNING INOM VÅRD OCH OMSORG SID 10-13 1 ALLMÄN INFORMATION Elsa

Läs mer

STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD

STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD Uppdaterad 2014 Studeranderätt JUNE FOLKHÖGSKOLA June folkhögskola är en del av vuxenutbildningen och folkbildningen i Sverige. I Sverige

Läs mer

TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland

TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland 1 2 TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland 3 Innehåll Målsättning... 5 Policy... 5 Vad är talböcker och vad är ljudböcker?... 5 Talboksverksamheten på Gotland... 6 Ansvarsfördelning... 6 Från förskola

Läs mer

Högskolan Dalarna Rektor

Högskolan Dalarna Rektor Högskolan Dalarna Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Pontus Kyrk 08/56308726 pontus.kyrk@hsv.se BESLUT

Läs mer

MANUAL för samplanering i hemmet - Sigtuna

MANUAL för samplanering i hemmet - Sigtuna MANUAL för samplanering i hemmet - Sigtuna Bakgrund Då den enskilde behöver insatser från både socialtjänst och hälsooch sjukvården ska kommunen tillsammans med landstinget upprätta en så kallad samordnad

Läs mer

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms.

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms. Innehållsförteckning Via Informera kan du själv lägga in egna hänvisningar, skicka meddelanden och ringa till kollegor, hantera samtal och söka på anknytningar inom företaget utan att behöva vända dig

Läs mer

VÅRTERMINEN 2016 VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH "TROGNA" ELEVER. Ridskolestart:

VÅRTERMINEN 2016 VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH TROGNA ELEVER. Ridskolestart: VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH "TROGNA" ELEVER. VÅRTERMINEN 2016 Ridskolestart: Måndagsgrupper v.2 11 januari Tisdagsgrupper v.2 12 januari Onsdagsgrupper v.2

Läs mer

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol MEDLEMSANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP OCH NER, OCH VÄCKER

Läs mer

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved.

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved. Användarmanual Jobb i Stan CV-Handboken Registrering, jobbsökning mm. Innehållsförteckning: 2 Registrering 5-16 2.1 Skapa ett konto 5-6 2.2 Skapa ett CV 6 2.2.1 CV-profil (steg 1) 7-8 2.2.2 Arbetslivserfarenhet

Läs mer

Studeranderättslig standard

Studeranderättslig standard Interkulturella Folkhögskolans studeranderättsliga standard är det dokument där studerande, personal och styrelse finner studerandes rättigheter och skyldigheter beskrivna, samt den informationsskyldighet

Läs mer

Riktlinjer vid examination

Riktlinjer vid examination Fastställda av styrelsen för utbildning 2007-12-19 Senast reviderade 2012-06-01 Dnr: 5331/10-300 Sid: 1 / 8 Universitetsförvaltningen Utbildningsavdelningen Christina Joos, Handläggare Riktlinjer vid examination

Läs mer

Kvalitetsarbete. I praktiken AVESTA

Kvalitetsarbete. I praktiken AVESTA Kvalitetsarbete I praktiken AVESTA Var är vi? Förutsättningar MiROi i-learning AB bedriver sedan september 2013 undervisning i SFI (Svenska för invandrare) i Avesta. Undervisningen bedrivs alla helgfria

Läs mer

Att studera förskollärarprogrammet på distans vid Mälardalens högskola.

Att studera förskollärarprogrammet på distans vid Mälardalens högskola. Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Förskollärarprogrammet på distans. Att studera förskollärarprogrammet på distans vid Mälardalens högskola. 1 Innehåll INLEDNING... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR I

Läs mer

STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD

STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD STUDERANDE RÄTT JUNE FOLKHÖGSKOLAS STUDERANDERÄTTSLIGA STANDARD Uppdaterad 2015 1 Innehåll Innehåll... sidan 2 Studeranderätt June folkhögskola... sidan 3 Huvudman/Profil... sidan 3 Statens syfte med statsbidraget...

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 2013 Tillgänglighet i vården

MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 2013 Tillgänglighet i vården MEDBORGARPANELEN 213 Rapport 1 Tillgänglighet MEDBORGARPANEL Nummer 1 - Juli 213 Tillgänglighet i vården Enkät nummer ett slutförd. Nu har landstinget Västmanland genomfört den första enkäten i Medborgarpanelen.

Läs mer

Vallentuna Språk-café

Vallentuna Språk-café Vallentuna Språk-café Projektrapport 2006-2008 Lena Mattsson leg logopeder Kerstin Olofsson 08-587 849 92 08-587 545 47 lena.mattsson@skolor.vallentuna.se kerstin.olofsson@ds.se 2 Bakgrund På barnlogopedmottagningen

Läs mer

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursledare: Carin Roos, carin.roos@kau.se, tfn 054-700

Läs mer

Slutrapport Sorgenfrimottagningen

Slutrapport Sorgenfrimottagningen Slutrapport Sorgenfrimottagningen På Sorgenfrimottagningen arbetar (omräknat i heltidsresurser): 0,5 Verksamhetschef 5,45 Distriktsläkare 4,0 ST-läkare, periodvis på vårdcentralen cirka 1,5-2 mån/år 1,0

Läs mer

Personas för utbildningskommunikation Specifika behov av innehåll och funktion/tjänster

Personas för utbildningskommunikation Specifika behov av innehåll och funktion/tjänster Uppsala universitet Bilaga 5 Kiwi-projekt: utbildningskommunikation på webben Personas för utbildningskommunikation Specifika behov av innehåll och funktion/tjänster PRIORITERADE PERSONAS: Anna 18 Potentiell

Läs mer

Högskolan i Jönköping

Högskolan i Jönköping Högskolan i Jönköping Kort om högskolan Högskolan i Jönköping drivs i stiftelseform och har därmed större autonomi än de statliga lärosätena. Verksamheten bestäms genom avtal med staten. I avtalet står

Läs mer

Projektmaterial DISTANSUNDERVISNING MED DATAKOMMUNIKATION. Mora folkhögskola

Projektmaterial DISTANSUNDERVISNING MED DATAKOMMUNIKATION. Mora folkhögskola Projektmaterial DISTANSUNDERVISNING MED DATAKOMMUNIKATION Mora folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

Introduktion till Mina sidor

Introduktion till Mina sidor Introduktion till Mina sidor Denna manual ger en introduktion till verktyget Mina sidor Granskad: 2013-08-08 Innehållsförteckning Hur använder jag verktyget Mina sidor?... 3 Vad finns under länken Mina

Läs mer

Sammanställning av webbenkät december 2015

Sammanställning av webbenkät december 2015 Sammanställning av webbenkät december 2015 Bakgrund I december 2015 bjöds kommuninvånare in för att vara med att påverka utvecklingen av kommunens digitala tjänster. Inbjudningar gick ut via webbplats,

Läs mer

Instruktion 2014-09-15

Instruktion 2014-09-15 Instruktion Innehåll 1 Inloggning... 3 1.1 Inloggning på lagsida... 3 1.2 Laget.se appen... 4 2 Medlemshantering... 5 2.1 Information om personnr... 5 2.2 Skapa ny medlem... 5 2.3 Lägg till ny medlem...

Läs mer

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Innehåll Om Wiki- funktionen... 1 Skapa en Wiki... 1 Lägg till/ redigera innehåll i en Wiki... 3 Läsa/skriva

Läs mer

Kalender. Högskoleservice

Kalender. Högskoleservice 2013 Kalender Högskoleservice 1 tisdag 1 2 onsdag 3 torsdag 4 fredag 5 lördag 6 söndag 7 måndag 2 8 tisdag 9 onsdag 10 torsdag 11 fredag 12 lördag 13 söndag 14 måndag 3 15 tisdag 16 onsdag 17 torsdag 18

Läs mer

KURSKATALOG Våren 2013

KURSKATALOG Våren 2013 KURSKATALOG Våren 2013 WWW. SYDNARKEVUX.SE VUXENUTBILDNINGEN INOM SYDNÄRKES UTBILDNINGSFÖRBUND Vilka kan anmäla sig till våra utbildningar? Du skall vara folkbokförd i Askersund, Hallsberg eller Laxå.

Läs mer

Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande för konst- och kulturutbildning 2016

Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande för konst- och kulturutbildning 2016 Bilaga 1 Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande för konst- och kulturutbildning 2016 Innehåll Ansökningsformulärets frågor för ansökan om stöd i form av studiestödsberättigande

Läs mer

Välkommen till Tränarutbildning C-diplom, träff 1 och träff 2 Första kursen i Svenska FF:s Tränarutbildning

Välkommen till Tränarutbildning C-diplom, träff 1 och träff 2 Första kursen i Svenska FF:s Tränarutbildning Välkommen till Tränarutbildning C-diplom, träff 1 och träff 2 Första kursen i Svenska FF:s Tränarutbildning Obs! ingen mer kallelse skickas ut. Informationen i den här kallelsen gäller till båda träffarna.

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Manual Invånaradministratör

Manual Invånaradministratör Manual Invånaradministratör Stöd och Behandling release 1.7 Stockholm, 2016-05-25 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Viktigt att veta om Regler Rutiner - Rättigheter

Viktigt att veta om Regler Rutiner - Rättigheter Studeranderättslig standard 2016 Viktigt att veta om Regler Rutiner - Rättigheter Sjöviks folkhögskola Enligt beslut i Sjöviks folkhögskolas styrelse 2016-01-27 Ordförande: Els-Marie Carlbäcker Rektor:

Läs mer

eport tar hand om hela kursadministrationen

eport tar hand om hela kursadministrationen eport tar hand om hela kursadministrationen Allt ha kontroll över kursplanering och alla kompetenser och intyg har aldrig varit enklare eport tar hand om allt. eport sparar tid, pengar, effektiviserar

Läs mer

Digital examination Pilotprojekt i kursen Hållbartfamiljeskosgbruk I, 1TS152, HT14, 50%

Digital examination Pilotprojekt i kursen Hållbartfamiljeskosgbruk I, 1TS152, HT14, 50% Slutrapport Digital examination Pilotprojekt i kursen Hållbartfamiljeskosgbruk I, 1TS152, HT14, 50% webbadress https://mymoodle.lnu.se/course/view.php?id=11485 Projektnamn: Digital examination Fastställt

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

Instruktion för e-post E-postinstruktion Beslutad 2015-11-23

Instruktion för e-post E-postinstruktion Beslutad 2015-11-23 Instruktion för e-post E-postinstruktion Beslutad 2015-11-23 Dokumentnamn Instruktion för e-post Dokumenttyp Instruktion Omfattar Kommunen Dokumentägare Dokumentansvarig Publicering Insidan Fastställd

Läs mer

ANSÖKAN - NAGELSKOLA Medlemskap i Svenska Estetikers Yrkesförbund - SEYF

ANSÖKAN - NAGELSKOLA Medlemskap i Svenska Estetikers Yrkesförbund - SEYF Skola: Adress: Besöksadress: Postadress: Tel: Fax: E-mail: Webbadress: Org.nr.: Kontaktperson: Befattning: Nedanstående bilagor lämnas i ett exemplar: 1) Organisationsform för skolan inkl. organisationsnummer/personnummer.

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Svensk och internationell skogspolitik SH0121, 40173.1213 7.5 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Camilla Widmark Värderingsresultat Värderingsperiod: 2013-04-30-2013-05-26 Antal

Läs mer

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs

Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs Schack4an ur ett strategiskt perspektiv - en ungdomsledarkurs 13-14 september 2008 i Växjö Sveriges schackförbunds utvecklingskommitté bjuder härmed in till framtidshelg med inriktning Schack4an. Platsen

Läs mer

Handlingsplan för barn med skyddade personuppgifter inom förskolan

Handlingsplan för barn med skyddade personuppgifter inom förskolan Handlingsplan för barn med skyddade personuppgifter inom förskolan Att ofta vara rädd och otrygg. Att känna sig ensam. Att brottas med krångliga rutiner och vuxnas okunskap, som i värsta fall kan leda

Läs mer

Manual för uppdatering av föreningsuppgifter

Manual för uppdatering av föreningsuppgifter Manual för uppdatering av föreningsuppgifter Föreningar ska från och med 2015-01-01 uppdatera uppgifter via nätet. För att ni ska vara en godkänd/bidragsberättigad förening krävs att ni uppdaterar och

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för Svensk föreningen för Orofacial Medicin

Riktlinjer och rutiner för Svensk föreningen för Orofacial Medicin Riktlinjer och rutiner för Svensk föreningen för Orofacial Medicin 1 Allmänt Innehållet i detta dokument baserar sig på beslut i styrelsen och på förenings/årsmöten. Dokumentet skall kunna uppdateras efterhand

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer