Karl-Erik Finnäs. Patrik Hjalmarsson. Abbe Ronsten. Karl-Erik Finnäs

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Karl-Erik Finnäs. Patrik Hjalmarsson. Abbe Ronsten. Karl-Erik Finnäs"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Plats och tid Rådhuset i Säter, kl Beslutande Abbe Ronsten, ordförande (s) Lotta Bergstrand, vice ordförande (fp) Jan-Erik Steen (s) Marie-Louise Boström (s) Lonja Ek (v) till 1-20 därefter Göran Johansson Tommy Andersson (mp) Karl-Erik Finnäs (c) Emil Nilzon (c) Tommy Andersson (m) Marie Richaud (m) Lars-Evert Dahlberg (kd) Övriga deltagare Patrik Hjalmarsson, kanslichef Ulf Lundgren Christer Malmstedt, kommunchef Göran Johansson, ersättare Johanna Engström, ersättare René Mortensen, ersättare Sixten Carlsson, ersättare Angelica Lindeborg, praktikant från gymnasieskolan Utses att justera Justeringens plats och tid Karl-Erik Finnäs Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-35 Patrik Hjalmarsson Ordförande Justerande Abbe Ronsten Karl-Erik Finnäs Organ Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsen Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Underskrift Datum för anslags nedtagande Kommunkansliet Camilla Areteg

2 Kommunstyrelsen Ks 1 Dnr KA06/ Kommunal skattesats Kommunallagen kap 8 anger att kommunfullmäktige skall fastställa den kommunala skattesatsen. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa den kommunala skattesatsen 2007 till 22:56 kronor.

3 Kommunstyrelsen Ks 2 Dnr KA06/ Ändring i Regions Dalarnas förbundsordning Förslag har kommit från Region Dalarna om ändring av förbundsordningen och direktionen föreslår Region Dalarnas medlemmar att anta förslaget till revidering. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förslag till revidering av förbundsordning.

4 Kommunstyrelsen Ks 3 Dnr KA06/ Förslag till taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena. Miljö- och byggnadsnämnden föreslår förslag till taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena. Ulf Lundgren från miljökontoret informerar om förslaget och Miljö- och byggnadsnämndens förslag till beslut. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förslag till taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena, bilaga 1 Ks 3/06.

5 Kommunstyrelsen Ks 4 Dnr KA06/ Förslag på nytt reglemente för kommunrevisionen. Vid dagens sammanträde presenteras förslag på nytt reglemente. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förslag nytt reglemente, bilaga 1 Ks 4/06.

6 Kommunstyrelsen Ks 5 Dnr KA06/ Förslag till reglemente för Kommunala Handikapprådet Vid dagens sammanträde presenteras förslag på nytt reglemente. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förslag nytt reglemente, bilaga 1 Ks 5/06..

7 Kommunstyrelsen Ks 6 Dnr KA05/ Förslag till reglemente för KPR (Kommunala Pensionärsrådet) Vid dagens sammanträde presenteras förslag på nytt reglemente. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förslag nytt reglemente, bilaga 1 Ks 6/06.

8 Kommunstyrelsen Ks 7 Dnr KA06/ Förslag på reglemente för BRÅ (Brottsförebyggande rådet) Vid dagens sammanträde presenteras förslag på nytt reglemente. Kommunstyrelsen beslutar att återremittera förslaget till BRÅ.

9 Kommunstyrelsen Ks 8 Dnr KA04/ Svar på motion om anpassning av kommunens samlingslokaler för personer med hörselnedsättning. Motion om anpassning av kommunens samlingslokaler för personer med hörselnedsättning har inlämnats av Stefan Dangardt (fp). Motionen har följande lydelse: Kommunen har i olika grad levt upp till krav om att anpassa lokaler och verksamhet till människor med olika handikapp. Det saknas dock hjälpmedel för personer med hörselnedsättning, bl.a. i de lokaler där fullmäktige brukar sammanträda. Då fullmäktiges sammanträden är offentliga är det rimligt att dessa lokaler utrustas för åhörarna på samma sätt som de flesta andra samlingslokaler och kyrkor. Åldersfördelningen bland fullmäktiges ledamöter utvecklas också i den riktningen att införandet av ljudanläggning med möjlighet att använda hörselslinga kan betraktas som en arbetsmiljöfråga för ledamöterna. Mot bakgrund av ovanstående yrkar vi följande: Att ljudanläggning, med tillhörande hörselslinga, skall finnas åtminstone i de lokaler där kommunfullmäktige sammanträder. Att fullmäktiges ledamöter, när de yttrar sig, skall göra detta i mikrofon ansluten till denna anläggning. Stefan Dangardt yttrar sig och anger skälen till motionen. Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens yttrande: Med tanke på att kommunfullmäktiges ledamöter blir allt äldre, medelåldern på nya fullmäktige är ca 56 år och högst bland länets fullmäktigeförsamlingar, blir nödvändigheten av fungerande ljud/hörselsystem i sammanträdeslokaler allt större. Kommunstyrelsen föreslår därför att kommunfullmäktiges sammanträden från 2007 genomförs i lokaler med fungerande ljudsystem och hörslingor. För närvarande finns det i Församlingsgården Enbacka, Sockenstugan St Skedvi och Folkets Hus i Säter. Fullmäktigesalen i Rådhuset Säter måste utrustas med fungerande ljud och hörslingor innan fullmäktigesammanträden där anordnas. forts

10 Kommunstyrelsen Ks 8 forts Arbetsutskottet föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen är bifallen. Kommunstyrelsen tillstyrker förslaget.

11 Kommunstyrelsen Ks 9 Dnr KA06/ Svar på motion för ett hållbart samhälle, kvinnofrid människofrid. Vänsterpartiet har lämnat in en motion för ett hållbart samhälle, kvinnofrid - människofrid. Motionen har följande lydelse; Den offentliga sektorn och vårt samhälle ska framöver möta än större behov till allt fler människor som önskar såväl känna sig trygga som ha rätt till att välja boende inom t ex seniorboende/särskilt boende och inom hälso- och sjukvård. Om än den demografiska utvecklingen, att allt fler blir äldre, kanske inte är en bomb, så har de offentliga resurserna minskat under de senaste årens politiska och ekonomiska utveckling samtidigt samma sektor servar fler och större behov. Samtidigt, med mindre resurser och färre anställda, ska vi erbjuda en attraktiv arbetsplats som fn innehåller såväl deltider som låglöneyrken. Vi har i Säters kommun som målsättning att erbjuda heltid till de som önskar sig. Man ska kunna försörja sig på sin lön. Inom äldreomsorgen har vi haft många som arbetat länge och skaffat sig stor erfarenhet. Förutom att försörja sig ska de anställda överleva och leva. Det kräver att man dels inte arbetar ut sig före pensionsåldern, dels får ihop sitt arbete med övriga behov ett människoliv har att bemöta. Det kräver en kreativ arbetsmiljö, som med engagerade medarbetare gör omvärldsgranskningar och såväl underhåller och återerövrar välfärdsystemets trygghet som tillvara tar nya erfarenheter och ett varierat utbud av service, omsorg, boenden och skolor. Låt tusen blommor blomma i den offentliga sektorn. Vi vet att det är en ekonomiskt bra modell, såväl för att möta allas behov på en solidarisk modell som ur effektivitetsmodell, medan de olika köp, sälj, upphandlingsmodeller snarast gynnar andra krafter. Marknadskrafterna fungerar när vi handlar rättvisemärkt kaffe men inte när det gäller att möta behov av tandvård, skola och omsorg. Många är kvinnor i de offentliga låglöneyrkena. Att höja lönerna skulle visserligen direkt höja attraktionskraften och statusen till en del, ha jämlikhetspoänger och öka attraktionskraften för fler yrken. Många kvinnor tar ett stort ansvar för hem, barnuppfostran och släkt. Vi önskar även en större delaktighet i det demokratiska livet. Att fler människor gör mer gynnar en delaktighet i en demokrati. Det talas om att reallönerna ökar, att hushållsnära tjänster vore ett sätt att få hjulen att snurra och pengarna att stanna i Sverige, att vi vill lägga vårt potentiella överskott på mer än uppsplittrad tid. Att tillväxt fortfarande handlar om i första hand ekonomisk tillväxt. Att det är enda sättet att omfördela resurser. forts

12 Kommunstyrelsen Ks 9 forts Med att ge mer tid, så frigörs en levnadspotential, att inte bli utbränd, att kunna engagera sig i sin omgivning, att inte spä på den ekonomiska fixeringen utan gynna en social och utan ökat ekonomiskt turbo även en ekologisk tillväxt, med fler människor som orkar engagera sig i sin omvärld. I sig leder detta till ett bättre familjeliv, bättre samverkan, möjlighet till större delaktighet, goda arbetsplatser, ett gott samhälle. Yrkande: Utred erfarenheterna av fyra arbetsdagar tre lediga. Utred om sex timmars arbete till åtta timmars lön lönar sig. Utred om minskad arbetstid är ett alternativ till löneförhöjningar för den som har heltid och om det skulle leda till ett mer hållbart samhälle på sikt, såväl vad gäller individuell utslitnings/utbrändhetsproblematik som för större livskvalitet. Omvärldsgranska och såväl underhåll som utveckla boende, skola och sjukvård. Hur gör andra? (Detta finns inbyggt i ansvarsområdena och görs men lyft fram det och vidareutveckla alla nya goda rön som kommer samtidigt som vi underhåller och försvarar/återerövrar det som finns). Låt personalen lyfta fram vad som skapar en god arbetsmiljö och vad som visat sig ge en god omsorg/service i vår omvärld. Utveckla ett handlingsprogram för ökad kvinnofrid, från individuell praktisk misshandelsproblematik till samhällsutvecklingsvisioner. Fia Wikström yttrar sig och motiverar sin motion. Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning Kommunstyrelsens yttrande: Motionen tar upp för samhället och kommunen angelägna frågor. Säters kommun verkar på olika sätt för att skapa en miljö med låg brottslighet, liten skadegörelse. Vidare verkar kommunen för att skapa goda förutsättningar för en så god arbetssituation och arbetsmiljö som möjligt för personalen. Kommunen har ett antal planer för att främja goda arbetsförhållanden som, Jämställdhetsplan där kommunen inom ramen för sin verksamhet ska bedriva ett målinriktat arbete för att främja jämställdhet i arbetslivet. Handlingsplan för hälsofrämjande arbetssätt och rehabilitering Handlingsplan för drogförebyggande arbete på arbetsplatsen. Lönepolicy forts

13 Kommunstyrelsen Ks 9 forts Policy för handläggning av deltids- och heltidstjänster Policy och riktlinjer för hälsoarbete och friskvård för kommunens personal. Rutiner för förebyggande av ohälsa. Rutiner för synundersökning och glasögon vid bildskärmsarbete. Motionärens frågeställningar och yrkanden är dock av sådan art att de inte låter sig utredas inom en kommuns kompetens och resursområde. Yrkandena är av nationell karaktär och mer av långsiktig forskningskaraktär. Arbetsutskottet föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen avslås. Kommunstyrelsen tillstyrker förslaget.

14 Kommunstyrelsen Ks 10 Dnr KA06/ Svar på motion gällande regelbunden introduktion för nya förtroendevalda inom kommunen. Vänsterpartiet har lämnat in en motion gällande regelbunden introduktion för nya förtroendevalda inom kommunen. Motionen har följande lydelse; Vi i Vänsterpartiet anser att Säters kommun ska ha regelbunden introduktion för nya förtroendevalda inom kommunen. På förekommen anledning vill vi att kommunen ska introducera nya förtroendevalda så att de känner sig säkra i rollen att gå upp och tala vid olika nämnder och församlingar. Till exempel vore det värdefullt att någon som är van och vet procedurerna vid hur man begär ordet samt inleder när man står i talarstolen i fullmäktige. Detta ska göras så fort det kommer en ledamot eller suppleant. Vänsterpartiet yrkar därför att: Kommunfullmäktige uppdrar åt kommunen ta fram en enkel introduktion för nya förtroendevalda i Säters kommun efter valet Att Säters kommun regelbundet uppdaterar nya ledamöter i fullmäktige och nämnder. Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens yttrande: I början av en ny mandatperiod anordnar kommunkansliet allmän introduktion för nya förtroendevalda i kommunfullmäktige, nämnder och styrelser. Förvaltningarna anordnar i sin tur verksamhetsspecifika utbildningar för nya nämndledamöter. För kommande mandatperiod anordnar kommunkansliet introduktionsdagar 17 och 18 januari Under pågående mandatperioder har dock inte regelbunden introduktion givits till nyvalda ledamöter men med tanke på den under senare perioder stora omsättningen av ledamöter finns ett sådant behov. Kommunkansliet ska därför en gång per år inbjuda nya ledamöter till en allmän introduktionsdag om kommunal verksamhet mm. forts

15 Kommunstyrelsen Ks 10 forts För övrigt kan påpekas att på kommunens hemsida finns en mängd information om kommunen, dess verksamheter, protokoll från nämnder, styrelser och kommunfullmäktige, årsredovisningar, kommunala styrdokument av olika slag mm mm. Arbetsutskottet föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen bifalles. Kommunstyrelsen tillstyrker förslaget.

16 Kommunstyrelsen Ks 11 Dnr KA05/ Svar på motion gällande eventuell förändring gällande Säters kommuns tillhörighet. Motion angående eventuell förändring gällande Säters kommuns tillhörighet har inlämnats av Tommy Andersson (m). Motionen har följande lydelse: Eftersom Säters kommun står inför stora förändringar vad gäller eventuell tillhörighet och befolkning så anser vi moderater Att långsiktiga planer för Säter måste tas fram nu, så att misstagen från förr ej upprepas och att frågan tas upp och diskuteras i kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens yttrande: Kommunchefen har upprättat förslag på yttrande. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen i och med yttrandet är motionen besvarad

17 Kommunstyrelsen Ks 12 Dnr KA04/ Svar på motion gällande bolagisering av kommunens vattenverk m.m Motion bolagisering av kommunens vattenverk mm har inlämnats från Stefan Dangardt, folkpartiet. Motionen har följande lydelse Den kommunala verksamheten är i vissa fall delvis finansierad via taxor och avgifter. Inom de tekniska förvaltningarna framhålls ofta att målet är att via taxor och avgifter erhålla 100% -ig täckningsgrad av verksamhetens kostnader. Detta är i sig ett tvivelaktigt synsätt som urholkar incitamentet att vara återhållsam med skattebetalarnas/kundernas pengar. Det innebär automatisk kompensation för ökande kostnader, vilket kanske inte alltid innebär att man söker de mest kostnadseffektiva lösningarna, som ofta är beroende av svåra beslut. Skall inte verksamheten skattefinansieras saknas grundläggande skäl att bedriva den i kommunal förvaltningsform. Åtskilliga exempel finns där alternativa driftsformer prövats med framgång i kommunala verksamheter. Förutom alternativ inom skola, vård och omsorg är hela energiförsörjningen är sedan några år avreglerad och konkurrensutsatt. Denna driftsform bör övervägas även för andra traditionellt kommunala angelägenheter som t.ex. tillhandahållandet av vatten. Det är också lika naturligt att bedriva gatu- och ledningsarbeten i entreprenadform som att upphandla avfallshanteringen. Mot bakgrund av ovanstående yrkar Folkpartiet utredning av: de ekonomiska konsekvenserna för kommunen och i vilken utsträckning servicegraden för medborgarna kan tänkas påverkas av nedanstående punkter Bolagisering av kommunens vattenverk, med målet att detta bolag på sikt skall säljas. Nybyggnation och underhåll av kommunens gatu-, väg- och ledningsnät upphandlas och utförs på entreprenad. Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens yttrande: Kommunchefen har upprättat förslag på yttrande. forts

18 Kommunstyrelsen Ks 12 forts Tommy Andersson (m) yrkar bifall till motionen och ordförande yrkar avslag till motionen. Efter avslutad diskussion ställer ordförande proposition på yrkandena och konstaterar att kommunstyrelsen beslutar i enlighet ordförandes förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen avslås.

19 Kommunstyrelsen Ks 13 Dnr KA05/ Svar på medborgarförslag gällande äldrevården. Ett medborgarförslag gällande äldrevården har inlämnats av Dan Eriksson, Säter. Förslaget har följande lydelse: Först vill jag på det bestämdaste poängtera att följande inte är någon kritik mot vårdpersonalen. Äldrevården har undan för undan försämrats. Äldre vill bo hemma? Snack! Det beror helt på hur frågan ställts och om personen ifråga är vital, rörlig, utåtriktad eller har anhöriga omkring sig och i närheten. Det finns idag allt för många som blir sittande hemma, hr ingen möjlighet att komma ut. Det lär också vara så för dom som bor på institutioner. Detta beror på att personalen är så arbetstyngda at de inte hinner hjälpa de gamla att komma ut i samhället. Fortsätter detta tar det en ände med förskräckelse, då allt fler äldre har sina anhöriga långt från sitt hem. Mathållningen då? Om jag förstått det rätt, så får de äldre djupfryst mat i lådor till sitt hem, säkert näringsriktigt när det tillagas, men sen då? Ingen vet hur de behandlas i fortsättningen. Hemtjänsten kan ju inte vara där och hjälpa till. Dessutom kommer ingen dricka, bröd och råa grönsaker med. Det får de skaffa själva har det sagts mig. Hur då? Om de inte kan gå ut och frakta hem det själva och inte har närboende och anhöriga. Andra frågan? Äter de upp maten.? Äter de av den flera gånger? Eller slänger dom hela eller delar av den? Det är uppenbart att dt finns åldringar, som inte får den näring och mineraler de behöver. Med påföljd att de blir sjuka om måste söka läkarvård, blir inlagda på lasarett. Mitt förslag är att personalen får i uppdrag att fråga de gamla, gärna övertala dem om att de får väga dem och ta ett blodprov för att kolla mineraler mm. T.ex. en gång i månaden eller minst en gång i kvartalet, detta fr att it id se om det står rätt till med hälsan eller om hjälp behövs. Nu aviseras om mer pengar till äldreomsorgen. Jag förstår att mitt förslag gör att personalen får merarbete, men de är till för de gamla och i gengäld blir det äldre piggare, inte minst av kontakten med personalen och av omtanken. De slipper också belasta sjukvården förhoppningsvis. Självfallet skall mitt förslag inte vara ett tvång. Jag ser fram emot att mitt förslag tas på allvar och startas upp snarast. Pengar kommer jun, så denna lilla förändring/förbättring ryms då säker inom ramarna. forts

20 Kommunstyrelsen Ks 13 forts Dan Eriksson, förslagsställare, deltar vid kommunfullmäktiges sammanträde och informerar om förslaget. Kommunfullmäktige beslutar att remittera medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Vid dagens sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott upptas ärendet till behandling. Arbetsutskottet konstaterar att frågorna i medborgarförslaget om kosten dess näringsvärde och matlådorna är obesvarade. Vidare är frågan/påståendet om äldrevårdens försämring och förslaget om viktkontroll obesvarade. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att remittera ärendet till kommunstyrelsens kostenhet och återremittera till den gemensamma nämnden. Till kommunstyrelsen har förnyat yttrande inkommit från Säters Gemensamma nämnd för vård och omsorg och med hänvisning till det föreslår Arbetsutskottet föreslår kommunfullmäktige besluta att medborgarförslaget är besvarat. Kommunstyrelsen tillstyrker förslaget.

21 Kommunstyrelsen Ks 14 Dnr KA006/ Svar på medborgarförslag om reparationer i stadsmiljön. Ett medborgarförslag om reparationer i stadsmiljön har inlämnats av Stieg Eklöf. Medborgarförslaget har följande lydelse; Jag har funnit att Säter är en bra ort att bo i och att den har stora förutsättningar för att vara ett verkligt stort turistmål. För trivseln för oss som bor här och för att göra bra intryck på besökare, ett intryck som kan bidra till fler besök och kanske rent av hitflyttning, är det angeläget att den miljön man möter är tilltalande. Det är den också i stort sett, men det finns brister, som drar ner intrycket och som bör vara relativt enkla att rätta till. Dessa är bland andra och i angelägenhetsordning: Vandaliserade sittplatser vid grillen på Salutorget och utanför bibliteket Sönderbrutet stängsel intill bron nedanför Hallbergsbacke. Ramponerat utkörningshinder mot Ågatan i Skolgränds förlängning (intill fd. polisstationen) Ramponerat skyddsräcke mellan promenadväg och Ljusterån nedanför JaHA: anläggning. (Kan innebära fara för olycksfall) Skadat räcke längs gångvägen ner mot bro över Ljusterån nedanför JaHa anläggningen. Rishögar längs promenadvägen längs Ljusterån från sågen till dess slut. Få eller inga papperskorgar intill sittplatserna längs promenadvägen enligt ovan. Synpunkter på några av de redovisade bristerna har framförts till chefen för gatukontoret. Jag har full förståelse för att det är mycket som kräver insatser av olika slag och att det därför kan vara svårt att prioritera var begränsade resurser skall sättas in. Mot bakgrund av inledningen är min bedömning att det är mycket viktigt att intrycket av vår ort inte störs av iögonfallande brister. Jag föreslår därför att: Gatukontoret tilldelas öronmärkta medel för att avhjälpa åtminstone de fyra fösta av ovan listade brister. Anslaget förenas med uppdraget att bristerna ska vara avhjälpta senast 30 april 2007, dvs före 2007 års turistsäsong forts

22 Kommunstyrelsen Ks 14 forts Kommunfullmäktige beslutar att remittera medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Vid dagens sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott upptas förslaget till behandling. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att uppdra till gatukontoret snarast åtgärda de brister i gatumiljön som förslagsställaren påpekar. Arbetsutskottet föreslår kommunfullmäktige besluta att i och med arbetsutskottet beslut om uppdrag till gatukontoret är medborgarförslaget bifallet. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att i och med arbetsutskottet beslut om uppdrag till gatukontoret är medborgarförslaget bifallet.

23 Kommunstyrelsen Ks 15 Dnr KA06/ Redovisning av motioner, vilkas beredning ännu ej avslutats. Enligt beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott 119 som innebär att motioner skall handläggas mer strikt utifrån kommunallagens krav, som bl a säger att en motion bör beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom 6 månader från det att motionen väcktes. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid skall detta och vad som har kommit fram vid beredningen anmälas till fullmäktige inom samma tidpunkt. Beträffande själva beslutsförfarandet står flera möjligheter till buds, bifalla motionen eller avslå motionen. Kan beredningen inte avlutas inom 6- månadersfristen finns möjligheten att avskriva motionen från vidare handläggning, besluta om fortsatt beredning och tid inom vilket resultatet av beredningen skall framläggas för fullmäktige. I kommunfullmäktiges arbetsordning, 29, stadgas att kommunstyrelsen årligen vid fullmäktiges ordinarie april- och oktobersammanträden skall redovisa dessa motioner. Motion om trafiksäkerhetsförbättrande åtgärder. Dnr KA05/ Motionen inlämnad av Folkpartiet till kommunfullmäktiges sammanträde Motionen bereds av gatukontoret. Motion om Handlingsplan för Säters kommun. Dnr KA05/ Motionen inlämnades av Centerpartiet till kommunfullmäktiges sammanträde Motionen har varit remitterad till Demokratigruppen som i sitt yttrande säger att motionens förslag är ett sätt att försöka skapa ökad delaktighet i viktiga kommunalpolitiska frågor. En delaktighet som stämmer överens med ambitionerna i kommunens vision och mål. Vid arbetsutskottets sammanträde återremitterades ärendet till kommunchefen för fortsatt beredning. Motion om ungdomsfrid-människofrid Dnr KA06/ Motionen inlämnad av Vänsterpartiet till kommunfullmäktiges sammanträde Motionen har remitterats till barn- och utbildningsnämnden för yttrande. forts

24 Kommunstyrelsen Ks 15 forts Motion om omsorgscentrum i Enbackagården. Dnr KA06/ Motionen inlämnad av Socialdemokraterna till kommunfullmäktiges sammanträde Motionen behandlades vid arbetsutskottets sammanträde varvid utskottet återremitterade motionen till kansliet för att återupptas i samband med behandlingen av ärendet om förskolelokaler i Gustafs. Motion Åker våra barn säkert. Dnr KA06/ Motionen inlämnad av Vänsterpartiet till kommunfullmäktiges sammanträde Motionen bereds av kommunkansliet. Motion om barnkonventionen Dnr KA06/ Motionen inlämnad av Vänsterpartiet till kommunfullmäktiges sammanträde Motion om handlingsplan över området norr om järnvägen. Dnr KA06/ Motionen inlämnad av Socialdemokraterna till kommunfullmäktiges sammanträde Motionen har remitterats till miljö- och byggnadsnämnden för yttrande. Motion om avidentifierade handlingar Dnr KA06/ Motionen inlämnad av Miljöpartiet till kommunfullmäktiges sammanträde Motion om gång- och cykelväg i Gustafs Dnr KA06/ Motionen inlämnad av Miljöpartiet till kommunfullmäktiges sammanträde Arbetsutskottet föreslår kommunfullmäktige besluta att motionerna kvarligger för beredning, samt att godkänna redovisningen. Kommunstyrelsen tillstyrker förslaget.

25 Kommunstyrelsen Ks 16 Dnr KA06/ Redovisning av medborgarförslag, vilkas beredning ännu ej avslutats. Kommunfullmäktige har vid sammanträde beslutat införa rätten för kommunens invånare att till kommunfullmäktige inlämna medborgarförslag. Medborgarförslag ska behandlas på samma sätt som motioner. De anmäls på kommunfullmäktiges sammanträde som ger berörd nämnd i uppdrag att utreda förslaget. Medborgarförslaget ska behandlas så snart som möjligt, helst inom sex månader, men allra senast inom ett år från att förslaget väcktes. Medborgarförslag om långsiktig planering för Säters grönområden med rabatter, parker och planteringar Dnr KA05/ Förslaget är inlämnat till kommunfullmäktiges sammanträde Medborgarförslaget är remitterat till gatukontoret för beredning. Medborgarförslag om Besökscentrum Dnr KA05/ Förslaget är inlämnat till kommunfullmäktiges sammanträde Vid behandling av förslaget vid kommunfullmäktiges sammanträde återremitterades ärendet för ytterligare beredning. Medborgarförslag åtgärder för att sänka Dnr KA05/ hastigheten på Smedjebacksvägen mellan mellan Jönshyttevägen och Gamla Sjukhusvägen Förslaget är inlämnat till kommunfullmäktiges sammanträde Medborgarförslaget remitterades till miljö- och byggnadsnämnden för yttrande. Vid arbetsutskottets sammanträde återemitterades förslaget till miljö- och byggnadsnämnden för komplettering. Medborgarförslag om stadspark mot sjön Ljustern Dnr KA05/ Förslaget är inlämnat till kommunfullmäktiges sammanträde Medborgarförslaget remitterades till miljö- och byggnadsnämnden för yttrande. Vid behandling i arbetsutskottet remitterades förslaget till gatukontoret för fortsatt beredning och kostnadsberäkning. forts

26 Kommunstyrelsen Ks 16 forts Medborgarförslag Vi vill behålla byanamnen i adresserna. Dnr KA05/ Förslaget är inlämnat till kommunfullmäktiges sammanträde Arbetsutskottet har vid sammanträde beslutat uppdra till miljö- och byggnadsnämnden kostnadsberäkna adressändringen från vägnamn till bynamn för det begränsade området som förslaget anger. Medborgarförslag om löneskillnader i kommunen mellan män och kvinnor. Dnr KA06/00403 Förslaget är inlämnat till kommunfullmäktiges sammanträde Remitteras till personalkontoret för yttrande. Medborgarförslag om Ljusterån Dnr KA06/ Förslaget är inlämnat till kommunfullmäktiges sammanträde Remittera till Miljö- och byggnadsnämnden för yttrande. Arbetsutskottet föreslår kommunfullmäktige besluta att medborgarförslagen kvarligger för beredning, samt att godkänna redovisningen. Kommunstyrelsen tillstyrker förslaget.

27 Kommunstyrelsen Ks 17 Dnr KA06/ Prolongering av Skolplan för gymnasieskolan Borlänge/Säter. Gymnasienämnden Borlänge/Säter har vid sammanträde beslutat föreslå kommunfullmäktige i Säter och Borlänge att prolongera den nuvarande skolplanen för gymnasieskolan ett år, till och med Arbetsutskottet föreslår kommunfullmäktige besluta att förlänga skolplanen för gymnasieskolan Borlänge/Säter till och med Kommunstyrelsen tillstyrker förslaget.

28 Kommunstyrelsen Ks 18 Val av arbetsutskott. Vid dagens sammanträde i kommunstyrelsen väljs kommunstyrelsen arbetsutskott. Kommunstyrelsen beslutar att såsom ledamöter och ersättare till kommunstyrelsens arbetsutskott utse Ledamöter Abbe Ronsten Lotta Bergstrand Jan-Erik Steen Karl-Erik Finnäs Tommy Andersson (m) Ersättare Mari-Louise Boström Tommy Andersson (mp) Lonja Ek Emil Nilzon Lars-Evert Dahlberg att utse Abbe Ronsten till ordförande i arbetsutskottet och Lotta Bergstrand som vice ordförande.

29 Kommunstyrelsen Ks 19 Dnr KA06/000 Val av krisledningsnämnd Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att såsom ledamöter och ersättare till krisledningsnämnden utse Ledamöter Abbe Ronsten Lotta Bergstrand Jan-Erik Steen Karl-Erik Finnäs Tommy Andersson (m) Ersättare Mari-Louise Boström Tommy Andersson (mp) Lonja Ek Emil Nilzon Lars-Evert Dahlberg att utse Abbe Ronsten till ordförande krisledningsnämnden och Lotta Bergstrand som vice ordförande.

30 Kommunstyrelsen Ks 20 Val av näringslivs- och turismutskott. Kommunstyrelsen beslutar att till näringslivs- och turismutskott för mandatperioden t o m välja: Ledamöter Lotta Bergstrand Abbe Ronsten Karl-Erik Finnäs Ersättare René Mortensen Lonja Ek Tommy Andersson (m) att som ordförande utse Lotta Bergstrand. Ordförande yrkar att som vice ordförande utses Abbe Ronsten och Tommy Andersson (m) yrkar att som vice ordförande utses Karl-Erik Finnäs. Efter avslutad diskussion ställer ordförande proposition på yrkandena och finner att kommunstyrelsen beslutar i enlighet med ordförandens förslag. Kommunstyrelsen beslutar att som vice ordförande utse Abbe Ronsten.

31 Kommunstyrelsen Ks 21 Bemyndigande att underteckna skuldebrev och dylikt. Kommunstyrelsen beslutar att befullmäktiga kommunstyrelsens ordförande Abbe Ronsten och vice ordförande Lotta Bergstrand att var för sig i förening med endera kommunchefen Christer Malmstedt, kanslichefen Patrik Hjalmarsson och ekonomichefen Bert Stabforsmo underteckna på kommunens vägnar kontrakt, låne- och borgensförbindelser, fullmakter och liknande handlingar, samt att ovanstående bemyndiganden skall gälla för kommande mandatperiod

32 Kommunstyrelsen Ks 22 Bemyndigande att underteckna köpehandlingar m m. Kommunstyrelsen beslutar att bemyndiga kommunstyrelsens ordförande Abbe Ronsten och vice ordförande Lotta Bergstrand att var för sig i förening med endera byggnadsnämndens sekreterare Berit Sjödin, kommunchefen Christer Malmstedt, kanslichef Patrik Hjalmarsson underteckna erforderliga köpehandlingar rörande förvärv eller försäljning av fast egendom för kommunens räkning, samt att ovanstående bemyndiganden skall gälla för perioden

33 Kommunstyrelsen Ks 23 Bemyndigande att mottaga värdeförsändelser, underteckna handlingar och dylikt. Kommunstyrelsen beslutar att befullmäktiga kommunchefen Christer Malmstedt, kanslichefen Patrik Hjalmarsson, ekonomichefen Bert Stabforsmo och nämndsekreterare Margareta Jakobsson var för sig att på kommunens vägnar mottaga värdeförsändelser, rekommenderade brev etc, att befullmäktiga kommunstyrelsens ordförande Abbe Ronsten och vice ordförande Lotta Bergstrand att var för sig i förening med endera kommunchefen, kanslichefen ekonomichefen, gatuchefen, fastighetschefen och byggnadsnämndens sekreterare Berit Sjödin underteckna handlingar, kontrakt, avtal och expeditioner på kommunstyrelsens vägnar. Protokollsutdrag undertecknas av sekreteraren ensam och övriga skrivelser av mera rutinmässig karaktär undertecknas av vederbörande förvaltningschef, samt att ovanstående bemyndiganden skall gälla för perioden _

34 Kommunstyrelsen Ks 24 Bemyndigande att verkställa bankuttag, uttag från checkräkning m m. Kommunstyrelsen beslutar att bemyndiga ekonomichefen Bert Stabforsmo, kommunchefen Christer Malmstedt, kanslichefen Patrik Hjalmarsson, redovisningskamreren Annika Olsson, ekonom Ingela Lindgren ekonomiassistent Siw Messing-Hag, ekonomiassistent Marie Eriksson och ekonomiassistent Else-May Jansson att i två i föreningen verkställa uttag på kommunens checkräkning, utkvittera till kommunen ställda checkar, postremissväxlar, postanvisningar och utbetalningar, att bemyndiga ekonomichef Bert Stabforsmo, kommunchef Christer Malmstedt, kanslichef Patrik Hjalmarsson, redovisningskamrer Annika Olsson, ekonom Ingela Lindgren, ekonomiassistent Siw Messing Hag, ekonomiassistent Marie Eriksson och ekonomiassistent Else-May Jansson att i två i föreningen underskriva uttag från kommunens plusgiro- och bankgirokonton, kommunens bankkonton avseende ab kommunen förvaltade stiftelser, att bemyndiga ekonomichef Bert Stabforsmo, redovisningskamrer Annika Olsson, ekonom Ingela Lindgren, ekonomiassistent Siw Messing Hag, ekonomiassistent Marie Eriksson och ekonomiassistent Else-May Jansson att två i förening genomföra överföring och betalningar upp till kr/uppdrag i kommunens internetbank, att bemyndiga ekonomiassistent Siw Messing Hag, ekonomiassistent Marie Eriksson och ekonomiassistent Else-May Jansson att var för sig verkställa betalning av attesterade betalningsuppdrag till bankgirocentralen, att överlåta bemyndigande ab teckningsrätt på checkutbetalning från konto , (checkkonto för individ- och familjeomsorg), samt betalningsuppdrag via socialkontorets verksamhetssystem till socialnämnden, samt att ovanstående bemyndiganden skall gälla perioden

35 Kommunstyrelsen Ks 25 Bemyndigande att underteckna handlingar ang betalningsförelägganden och lagsökningar Kommunstyrelsen beslutar att bemyndiga ekonomichef Bert Stabforsmo, redovningskamrer Annika Olsson, förvaltningsassistent Ewy Lundberg, ekonomiassistent Siw Messing Hag och ekonomiassistent Marie Eriksson, att var för sig på kommunstyrelsens vägnar underteckna erforderliga handlingar för betalningsförelägganden och lagsökningar, samt att ovanstående bemyndigande skall gälla för perioden

36 Kommunstyrelsen Ks 26 Dnr KA06/ Förslag till nytt attestreglemente med tillämpningsanvisningar. Ekonomikontoret har upprättat förslag till nytt attestreglemente. Tidigare attestreglemente löper sedan 1991, med en tillämpningsanvisning från Reglementen är i behov av modernisering, inte minst för att anpassas till modern teknik. Förslaget utgår från skriften Kontroll av verifikationer som Sveriges Kommuner och landsting givit ut. Exempel på reglementen från andra kommuner har studerats. Hänsyn har tagits till nu gällande reglemente, och den praxis som utvecklats i kommunen på området. Förslaget är uppdelat i ett reglemente och en tillämpningsanvisning. Reglementet beslutas av Kommunfullmäktige, och beräknas har en vaktighet på 5 10 år. Tillämpningsanvisningen beslutas av Kommunstyrelsen och kan förändras med kortare intervall. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen besluta att anta förslag till tillämpningsanvisningar, bilaga 1 Au 254/06, Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förslaget till nytt attestreglemente, bilaga 2 Au 254/06. Kommunstyrelsen beslutar att under förutsättning av kommunfullmäktiges antagande av attestreglemente godkänna förslag till tillämpningsanvisningar för reglementet, bilaga 1 Ks 26/06. Kommunstyrelsens föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förslaget till nytt attestreglemente, bilaga 2 Ks 26 /06.

37 Kommunstyrelsen Ks 27 Dnr KA06/ Upprop för en tobaksfri generation, A Non Smoking Generation. Barn- och utbildningsnämnden föreslår kommunstyrelsen att följa uppmaningen från A Non Smoking Generation att acceptera upprop för en tobaksfri generation. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta att kommunen ska i enlighet med folkhälsomål 11 sträva mot och arbeta för att tobaksbruket bland vår kommuns barn och ungdomar ska halveras till Det skall vi göra genom en rad olika tobaksförebyggande insatser direkt eller indirekt riktade till våra barn och ungdomar. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla arbetsutskottets förslag.

38 Kommunstyrelsen Ks 28 Dnr KA06/ Verksamhetsrapport och begäran om tilläggsanslag från Dalsällskapet Dalsällskapet har inkommit med verksamhetsrapport för säsongen 2006 och Stig Eklöf informerar om den. Dalsällskapet ansöker om ett tilläggsanslag om kr för årets verksamhet. Kommunstyrelsen beslutar att hänskjuta ansökan om tillägganslag till arbetsutskottet.

39 Kommunstyrelsen Ks 29 Information från förvaltningscheferna och verksamhetsbesök. Kommunstyrelsens egna förvaltningar informerar om sina verksamheter. Kommunstyrelsen beslutar att uppdra till kansliet planera för kommunstyrelsens verksamhetsbesök inom barn- och utbildningsnämndens, socialnämndens, kulturnämndens och miljö- och byggnadsnämndens verksamheter.

40 Kommunstyrelsen Ks 30 Dnr KA06/ Ändring av nämnders och styrelsers reglementen. Ordföranden föreslår att nämnders och styrelsers reglementen ändras så att varje nämnd utser ordförande, 1:e vice ordförande och 2:e vice ordförande. Men eftersom socialnämndens reglemente även i andra delar måste ses över bör socialnämnden få i uppdrag att ta fram förslag till nytt reglemente. Kommunstyrelsen beslutar att uppdra till socialnämnden ta fram förslag till nytt reglemente för att antas av kommun fullmäktige i december 2006, samt att till kommunstyrelsens arbetsutskott hänskjuta frågan om övriga nämnders och styrelsers reglementen.

41 Kommunstyrelsen Ks 31 Dnr KA06/ Gemensam partipolitisk översyn våren 2010 av den politiska organisationen. Ordförande upptar fråga om gemensam översyn våren 2010 av den politiska organisationen under innevarande mandatperiod. Kommunstyrelsen beslutar att våren 2010 genomföra en gemensam partipolitisk översyn av den politiska organisationen.

42 Kommunstyrelsen Ks 32 Dnr KA06/ Årsarvoden för förtroendevalda. Vid dagens sammanträde upptar ordförende fråga om justering av årsarvoden för förtroendevalda. Kommunstyrelsen beslutar att hänskjuta ärendet till kommunstyrelsens arbetsutskott.

43 Kommunstyrelsen Ks 33 Dnr KA06/ Bygderåd inom Säters kommun. Vid dagens sammanträde upptar Emil Nilzon fråga om bygderåd inom Säters kommun. Kommunstyrelsen beslutar att hänskjuta frågan till kommunstyrelsens näringslivsutskott.

44 Kommunstyrelsen Ks 34 Information 1. Besök från Länsstyrelsen 9 november gällande tillsyn om kommunens ansvar enligt miljöbalken. 2. Information från verksamhetsorgan. - Mitt Dala beredningen - Region Dalarna - Utvecklingsbolaget

45 Kommunstyrelsen Ks 35 Delgivningar. 1. Protokoll från sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsen 2007-05-08 1

Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 Kommunstyrelsen 2007-05-08 1 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl 13.00 16.00 Beslutande Abbe Ronsten, ordförande (s) Lotta Bergstrand, vice ordförande (fp) Jan-Erik Steen (s) Marie-Louise Boström (s) Göran

Läs mer

Patrik Hjalmarsson, kanslichef Christer Malmstedt, kommunchef. Sixten Carlsson Fredag den 12 december kl 09.00

Patrik Hjalmarsson, kanslichef Christer Malmstedt, kommunchef. Sixten Carlsson Fredag den 12 december kl 09.00 Kommunstyrelsen 2003-12-09 1 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl 15.00 16.00 Beslutande Sven-Gunnar Håkansson, ordförande (c) Abbe Ronsten, vice ordförande (s) Ulla Högberg (s) Sixten Carlsson (s) Jan-Erik

Läs mer

Kommunfullmäktige 2013-02-21

Kommunfullmäktige 2013-02-21 Kommunfullmäktige 2013-02-21 Kf 15 Information om digitala kallelser... 2 Kf 16 Ny motion om utbildning för instruktörer och ledare... 3 Kf 17 Avgift för trygghetslarm... 4 Kf 18 Försäljning industrihuset,

Läs mer

Sixten Carlsson Stina Stenberg, administrativ chef Christer Malmstedt, kommunchef Lennart Eriksson, Stig Andersson Bengt Östblom Lena Gustafsson

Sixten Carlsson Stina Stenberg, administrativ chef Christer Malmstedt, kommunchef Lennart Eriksson, Stig Andersson Bengt Östblom Lena Gustafsson Kommunstyrelsen 2008-12-02 1 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl 08.45 12.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Abbe Ronsten, ordförande (s) Lars Gabrielsson (fp) ersättare för Lotta

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18 2009-01-28 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.30 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Tf kommunchef Jeanette Lämmel Kommunsekr Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att

Läs mer

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141)

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordning 2010-11-29 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping KS-332/2010 Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordningen har ändrats av kommunfullmäktige den 2 mars

Läs mer

Stina Stenberg, adm. chef Christer Malmstedt, kommunchef Birger Eklund, fastighetskontoret Olle Hansson, fastighetskontoret.

Stina Stenberg, adm. chef Christer Malmstedt, kommunchef Birger Eklund, fastighetskontoret Olle Hansson, fastighetskontoret. Kommunstyrelsen 2012-02-07 1 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl 13.00 13.30 Beslutande Abbe Ronsten, ordförande (s) Lotta Bergstrand, vice ordförande (fp) Mats Nilsson (s) Maud Jones Jans (s) Annaklara

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2006-06-20 2 Plats och tid Folkets Hus i Säter, kl 17.30 18.00 Beslutande Sven-Gunnar Håkansson, ordförande (c) Tommy Alvik (s) Ulla Högberg (s) Sixten Carlsson (s) Jan-Erik Steen (s) Rodrigo

Läs mer

Kommunfullmäktige 2011-03-31 1

Kommunfullmäktige 2011-03-31 1 SÄTERS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2011-03-31 1 Blad Plats och tid Rådhuset i Säter, kl 19.00-20.50 Beslutande Sixten Carlsson (s), ordf Eva Kungsmark (s), vice ordf

Läs mer

Kommunfullmäktige 2007-04-26 1

Kommunfullmäktige 2007-04-26 1 Kommunfullmäktige 2007-04-26 1 Plats och tid Församlingsgården i Gustafs, kl. 19.00-21.00 Beslutande Sixten Carlsson (s) Sven-Erik Emanuelsson (fp) Lars-Evert Dahlberg (kd) Abbe Ronsten (s) Lars-Erik Larsson

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 253 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Katarina Christensson, miljöchef, 142 Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera

Läs mer

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 BUN 34 ANMÄLAN AV ÖVRIGA FRÅGOR... 1 BUN 35 INFORMATION... 2 BUN 36 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 3 BUN 37 EN FJÄRDE KOMPETENSUTVECKLINGSDAG FÖR FÖRSKOLAN...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-01-23 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.30 Beslutande Övriga närvarande LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m), 1:e vice ordförande

Läs mer

Margareta Jakobsson, nämndsekr Stina Stenberg, administrativ chef Christer Malmstedt, kommunchef Klas Jansson, inköpschef Bengt Östblom, gatuchef

Margareta Jakobsson, nämndsekr Stina Stenberg, administrativ chef Christer Malmstedt, kommunchef Klas Jansson, inköpschef Bengt Östblom, gatuchef Kommunstyrelsen 2009-08-25 1 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl 13.00 13.35 Beslutande Abbe Ronsten, ordförande (s) Lotta Bergstrand, vice ordförande (fp) Mats Nilsson ersättare för Jan-Erik Steen (s)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2011-03-24 2 Plats och tid Rådhuset, torsdagen den 24 mars 2011, Kl. 8.30-14.40 Beslutande Jan-Erik Steen (S) ordföranden Mats Nilsson (S) vice ordföranden

Läs mer

Lars-Evert Dahlberg (kd)

Lars-Evert Dahlberg (kd) Kommunstyrelsen 2011-01-11 1 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl 08.30 11.20. Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Abbe Ronsten, ordförande (s) Lotta Bergstrand, vice ordförande (fp) Mats Nilsson (s) Annaklara

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-10-27 1-17

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-10-27 1-17 2010-10-27 1-17 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.00 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Kommunchef Svante Melander Utses

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-05-28 1 (26) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2007-05-28 kl. 19.00-20.40. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Siv Ahlstrand (s) Per Eriksson

Läs mer

Andreas Trygg (V) Jenny Adolphson (C) Köping, Rådhuset, 2014-11-13 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Ola Saaw

Andreas Trygg (V) Jenny Adolphson (C) Köping, Rådhuset, 2014-11-13 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Ola Saaw SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 10.00 10.20 ande Elizabeth Salomonsson ordförande Roger Eklund (S) v ordförande Andreas Trygg (V) ledamot Ola Saaw (M) ledamot Jenny Adolphson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2003-12-15 1 (16) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2003-12-15 kl. 19.00-19.30. Beslutande Utses att justera Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Socialnämnden 2011-04-13

Socialnämnden 2011-04-13 Socialnämnden 2011-04-13 94 Delgivning av protokoll... 2 95 Delegationsbeslut... 3 96 Ansökan om ekonomiskt bistånd till boendeskuld... 4 97 Ansökan om ekonomiskt bistånd till tandvård... 5 98 Ansökan

Läs mer

Kommunstyrelsen 2003-05-13 2

Kommunstyrelsen 2003-05-13 2 Kommunstyrelsen 2003-05-13 2 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl 10.00 12.00 Beslutande Sven-Gunnar Håkansson, ordförande (c) Abbe Ronsten, vice ordförande (s) Ulla Högberg (s) Sixten Carlsson (s) Jan-Erik

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45

Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-01-11 1 Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45 Sida Beslutande Eva Bertilsson-Styvén (s) ordf Benny Andersson (s) Martin Johansen

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2009-05-20 1(8) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 8.30 9.40 Närvarande Beslutande Yvonne Stein (FP), ordförande Håkan Heglert (S) Berit Svensson (S) Stina Svennberg (S) Lennart Norman

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Sollentuna Antagen av fullmäktige 1992-04-27, 38 Reviderad 1994-03-21, 28 Reviderad 2003-05-19, 65 Reviderad 2003-11-17, 142 ( 5 och 22) Reviderad 2006-02-06, 29

Läs mer

Patrik Hjalmarsson, kanslichef Christer Malmstedt, kommunchef Bert Stabforsmo Lennart Eriksson. Sven-Erik Emanuelsson Kommunkansliet

Patrik Hjalmarsson, kanslichef Christer Malmstedt, kommunchef Bert Stabforsmo Lennart Eriksson. Sven-Erik Emanuelsson Kommunkansliet Kommunstyrelsen 2003-08-19 2 Plats och tid Rådhuset i Säter, kl 10.00 12.00 Beslutande Sven-Gunnar Håkansson, ordförande (c) Abbe Ronsten, vice ordförande (s) Ulla Högberg (s) Sixten Carlsson (s) Jan-Erik

Läs mer

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16)

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16) 2015-12-09 1 (16) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-09 kl. 9:00-12:00 Ajournering kl. 10:40-11:00, 11:09-11:30. Reservationsmotivering 132 biläggs protokollet Beslutande

Läs mer

Kommunfullmäktige 2014-02-17

Kommunfullmäktige 2014-02-17 Kommunfullmäktige 2014-02-17 Kf 1 Månadens blombukett... 2 Kf 2 Nytt medborgarförslag om IDA-avdrag för ideellt arbete... 3 Kf 3 Ny motion om företagarvänligare miljötillsyn... 4 Kf 4 Återbetalning av

Läs mer

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-10-26 (10) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 11.15 Beslutande Fredrik Axelsson (M)

Läs mer

Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige

Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige Kommunalförbundet SYDARKIVERA ARBETSORDNING 1(12) Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige Antagen av kommunalförbundsfullmäktige 2015-. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Hyltebruk, klockan 08.30-12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (c ), ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Krister

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

Kommunfullmäktige 2000-02-23 1 (17)

Kommunfullmäktige 2000-02-23 1 (17) Kommunfullmäktige 2000-02-23 1 (17) Plats och tid Beslutande Ej tjänstgörande ersättare och övriga deltagande Rådssalen, Folkets Hus kl 18.00-18.35 Mayvor Lundberg (s) Catharina Fredriksson (s) Berit Karlsson

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2007-01-31 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2007-01-31 1-18 2007-01-31 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.55 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kanslichef Kenneth Olander Kommunsekr Irene Larsson Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE 1 (10) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-09, 267 Reviderad 1993-08-10, 210 Reviderad 1994-12-12, 311 Reviderad 1998-04-06--07, 77 Reviderad 1999-12-13, 281 Reviderad

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0-11.30 Beslutande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Carola Lindgren (M) Lars-Ove Hägerroth (M), ersättare för Daniel Persson (M) Eva Olsson

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Sida: 2013-05-14 1 (12) arbetsutskott Plats och tid Nämndrummet, Kommunalkontoret, Skillingaryd 14 maj 2013 klockan 14.00 17.00 Beslutande Övriga närvarande Roger Ödebrink (S) ordförande

Läs mer

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Pelle Ekholm, tf. kommunchef Bo Klamfelt, ekonomichef 102-103

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Pelle Ekholm, tf. kommunchef Bo Klamfelt, ekonomichef 102-103 Kommunstyrelsen 2010-12-07 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl. 18:00-19:20 Beslutande Ej tjänstgörande ers. Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Ann-Britt Danielsson (M) PeO Andersson (M)

Läs mer

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet.

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet. Innehåll BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHET... 2 1 Nämndens ansvarsområden och uppgifter... 2 2 Generella uppgifter och bemyndiganden för nämnden... 2 3 Delegering från kommunfullmäktige... 3 4 Planering,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred kl. 08.30-15.00 Beslutande Bo Bergman Jonny Bengtsson Per-Inge Pettersson Åke Nilsson Tommy Ejnarsson Övriga deltagande

Läs mer

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 132-147. Ann-Charlotte Elgh. Ordförande: Roger Rydström. Justerande: Else-Marie Frisk

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 132-147. Ann-Charlotte Elgh. Ordförande: Roger Rydström. Justerande: Else-Marie Frisk Socialnämnden 2015-10-15 1 (17) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2015-10-15, kl. 09.30-12.10 Beslutande: Gruppmöte: 08.00-09.30 Roger Rydström (S), ordf. Else-Marie Frisk (S) Risto Laine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 1 (12) Plats och tid Centrumgården, måndagen den 19 december 2011, klockan 18.30-19.30. Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Ersättare för

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby 1(20) Sammanträdesdatum Plats och tid Beslutande Listerbysalen, kl.10:30-11:55 Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Malin

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-01-21 1(19)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-01-21 1(19) Kommunstyrelsen 2014-01-21 1(19) Plats och tid Kommunhuset 2014-01-21 kl 13.30-16.15 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M) Margareta Ivarsson (C) Kent Hakefelt (FP)

Läs mer

Allmänna bestämmelser för jönköpings kommuns nämnder Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings kommuns nämnder

Allmänna bestämmelser för jönköpings kommuns nämnder Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings kommuns nämnder Allmänna bestämmelser för kommunens nämnder Ks 2010:525 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Allmänna bestämmelser för jönköpings kommuns nämnder Ingår i Allmänna bestämmelser och

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Kommunstyrelsen. Blad 25. Ks 126 Au 129 Dnr 80/2010-101

ARBOGA KOMMUN. Kommunstyrelsen. Blad 25. Ks 126 Au 129 Dnr 80/2010-101 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2010-10-11 Blad 25 Ks 126 Au 129 Dnr 80/2010-101 Redovisning av ej avslutade motioner Med hänvisning till bestämmelserna i kommunallagen och kommunfullmäktiges

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2004-11-29 1 (19) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2004-11-29 kl. 19.00-22.30. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

Kommunfullmäktige 2010-09-30 1

Kommunfullmäktige 2010-09-30 1 Kommunfullmäktige 2010-09-30 1 Plats och tid Församlingsgården i Gustafs, kl. 19.00-20.00. Beslutande Sixten Carlsson (s) Gunilla Bodegrim (fp) Lars-Evert Dahlberg (kd) Abbe Ronsten (s) Sven Frejd ( c)

Läs mer

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Blad 2009-03-25 57

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Blad 2009-03-25 57 2009-03-25 57 Plats och tid Älvkullen, Höör, kl 19.00-19.55 Beslutande Enligt sammanträdeslista Övriga deltagare Jan Sohlmér, kommundirektör Karin Masthagen, kanslichef Christer Lidheimer, barn- och utbildningschef,

Läs mer

Per Nordenstam, kommundirektör Tommie Eriksson, vice kommundirektör Mikael Forssander, sekreterare

Per Nordenstam, kommundirektör Tommie Eriksson, vice kommundirektör Mikael Forssander, sekreterare 1(7) Plats och tid Norrtälje sportcentrum, klockan 16.30-16.47 ande Ledamöter Ulrika Falk (S), ordförande Olle Jansson (S) Hanna Stymne Bratt (S) Alexander Srndovic (S), 189 Margareta Lundgren (S) Berit

Läs mer

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll 2014-08-11. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll 2014-08-11. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Leif Hägg (M), ordförande Fredrik Jönsson (C), 2:e vice ordförande Karl-Erik Kruse (S)

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36 36 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2012-09-03, kl 13.15-16.40 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande Monica Sundberg (S) Tommy Botström (S) Gunilla Österberg (M) Kenneth Eriksson (C) Birgitta

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 1 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30-19.15 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Anders

Läs mer

Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande

Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl 15.00 18.00 1 (25) Beslutande Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S)

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) 1(20) Plats och tid A-salen, kl. 9.00 11.20 Beslutande Ledamöter Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2013-12-12

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2013-12-12 INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2013-12-12 BUN 107 ANMÄLAN AV ÖVRIGA FRÅGOR... 1 BUN 108 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 2 BUN 109 UPPFÖLJNING AV GENOMFÖRD INTERNKONTROLL, OKTOBER 2013... 3 BUN

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Antaget av fullmäktige den 20 januari 1992, 2 Ändrat av fullmäktige den 22 mars 2004, 16 Ändrat av fullmäktige den 26 januari 2010, 9 Arbetsordning för kommunfullmäktige

Läs mer

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54 Kommunstyrelsen 2010-06-01 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl. 18:00-20:00 Beslutande Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Ann-Britt Danielsson (M) PeO Andersson (M) Siw Malmsten (FP) Claes-Gunnar

Läs mer

Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S) 1(25) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.15-10.20 Beslutande Ledamöter Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S)

Läs mer

Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 30 november 2011, kl 15.00-18.05

Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 30 november 2011, kl 15.00-18.05 1(15) Plats och tid ande Ledamöter Tjg ersättare Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 30 november 2011, kl 15.00-18.05 Peter Krööse (c), ordförande Anita Karmteg (fp) Annika Bjelvert (m) Eva Hammar (mp)

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund, den, kl. 08.30-11.10 Beslutande Övriga närvarande Lars-Ove Hägerroth (M), ordförande Gunnel Andersson (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI) Ida Bornlykke (S) Sejdi Karaliti

Läs mer

Utbildningsnämnden 2011-05-24 1. Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 10.00-12.00, 13.30-14.30, 14.30-15.00, 15.30-16.

Utbildningsnämnden 2011-05-24 1. Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 10.00-12.00, 13.30-14.30, 14.30-15.00, 15.30-16. Utbildningsnämnden 2011-05-24 1 Plats och tid Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 10.00-12.00, 13.30-14.30, 14.30-15.00, 15.30-16.30 Närvarande och beslutande Enligt förteckning

Läs mer

Kommunkansliet, Säter

Kommunkansliet, Säter Kommunfullmäktige 2007-05-31 1 Plats och tid Folkets Hus i Säter, kl. 19.00 21.30 Beslutande Sixten Carlsson (s) Sven-Erik Emanuelsson (fp) Lars-Evert Dahlberg (kd) Abbe Ronsten (s) Lars-Erik Larsson (

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-02-15 1 (22) Osby, onsdagen den 15 februari 2012 kl 08.30-11.35

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-02-15 1 (22) Osby, onsdagen den 15 februari 2012 kl 08.30-11.35 arbetsutskott 2012-02-15 1 (22) Plats och tid Osby, onsdagen den 15 februari 2012 kl 08.30-11.35 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Karl-Gösta Bengtsson (tjänstgör för Erland Nilsson (S) Dag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 15.00-15.55 Beslutande Bengt Andersson (s) ordf 14-20 Lars Olsson (c) 1:e v ordf, ordf 13 Urban Widmark (m) Margareta Axelsson (s) Lennart Westdahl (s) Margareta Sundin

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 1 (11) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2004-04-20 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m)

Läs mer

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott 1(12) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 08.30-9.40 Beslutande Kira Berg, s Pia Rydh, v Per-Inge Pettersson, c Jonny Bengtsson, s Åke Nilsson, kd Övriga deltagande Sven Carlsson,

Läs mer

Personal- och organisationsutskottet

Personal- och organisationsutskottet 2014-01-22 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Sammanträdesrum 1, biblioteket, Vetlanda Klas Håkanson (M), Börje Wilsborn (C), Annika Nicklasson (S), Lola Frödeberg (VF) och

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 1 (17) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Datum. Ersättare Leif Ove Ehn (S) Annika Duan (S) Christina Wihman (MP) Anna-Lena Jansson (C) Tommy Svanborg (FP) Harriet Holst-Eklund

Datum. Ersättare Leif Ove Ehn (S) Annika Duan (S) Christina Wihman (MP) Anna-Lena Jansson (C) Tommy Svanborg (FP) Harriet Holst-Eklund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kolsva bibliotek, samlingssalen kl 18.00-19.05 ande Övriga deltagare Börje Eriksson (S), ordf Tina Linder (S), vice ordf Else-Marie Jonsson (S), ersättare Ingeborg

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Sammanträdesdatum

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Sammanträdesdatum PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Pajala Folkets Hus, 2014-06-16, kl 1000-1430 ande Harry Rantakyrö, S Vesa Hiltunen, S Holger Videkull, NS Kurt Wennberg, S Gotthard Patomella, S

Läs mer

Peter Johansson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Peter Johansson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-05-04 1 (20) Plats och tid Rådhusets 2:a våning kl 10.00 Beslutande Peter Johansson (M) Pierre Månsson (FP)

Läs mer

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22)

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred kl. 08.30-11.30 Beslutande Bo Bergman Jonny Bengtsson Lars Ekvall Lars Rosander Göran Berglund Övriga deltagande Magnus

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Hultsfred kl. 08.30-12.00 Beslutande Bo Bergman, s Jonny Bengtsson, s Per-Inge Pettersson, c Åke Nilsson, kd Tommy Ejnarsson, v Övriga deltagande Sven Carlsson,

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.40

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.40 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.40 1 (14) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Lars Svensson (s), ledamot Boel Rosdahl (s), ledamot Lars Holmström (m), ledamot Patrik Ströbeck (m),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2006-08-07 1 (12) Plats och tid Rådsalen, Rådhuset, Askersund, 2006-08-07 kl. 14.00-14.45. Beslutande Bo Trygg (s), ordförande Per Eriksson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2014-09-10 Kommunstyrelsens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll 2014-09-10 Kommunstyrelsens arbetsutskott 1(15) Tid och plats 2014-09-10 - i Kommunhuset klockan 13.30-15.00. Beslutande Carina Zachau (M) - ordförande Tomas Nilsson (C) - förste vice ordförande Christer Olsson (S) - andre vice ordförande Gunnar

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-11.15 Beslutande Övriga närvarande Christer Yrjas (C), ordförande Anders Albäck (L), 1:e vice ordförande Daniel Persson (M) Sven Gunnarsson (MP)

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida 2008-03-11 1-16

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida 2008-03-11 1-16 2008-03-11 1-16 Plats och Tid Stadshuset 13.30-15.15 Beslutande Kurt Svensson (c), ordförande Kjell Kaså (c) Torbjörn Åberg (c) i st f Anne Sörqvist (c) Thomas Fridlund (c) Ulla-Britt Johansson (c) Christer

Läs mer

PROTOKOLL. Per-Gunnar Larsson (S) Leif Hansen (SRD)

PROTOKOLL. Per-Gunnar Larsson (S) Leif Hansen (SRD) Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 18:00-21:30 Beslutande: Stina Michelson (S) Helena Brink (C) Örjan Fridner (S) Ingrid Olsson (C) Jenny Breslin (S) Marie Mill (SRD) Per-Gunnar

Läs mer

Ajournering mellan 10 och 11 kl. 10:00 10:20 Ajournering mellan 16 och 17 kl. 11:30 12:30 Ajournering under 18 kl. 14:30 14:50

Ajournering mellan 10 och 11 kl. 10:00 10:20 Ajournering mellan 16 och 17 kl. 11:30 12:30 Ajournering under 18 kl. 14:30 14:50 2015-01-16 1(22) Plats och tid Sammanträdesrummet K1, Parkgatan 4 Alvesta 2015-01-16 kl. 9:00 15:35 Ajournering mellan 10 och 11 kl. 10:00 10:20 Ajournering mellan 16 och 17 kl. 11:30 12:30 Ajournering

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2014-12-02 Socialnämnden

Sammanträdesprotokoll 2014-12-02 Socialnämnden 1(19) Tid och plats 2014-12-02 - i Kommunhuset klockan 13.00. Beslutande Madeleine Roos, (M) - ordförande Björn Zorec, (FP) - förste vice ordförande Patric Carlsson, (S) - andre vice ordförande Lennart

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

Servicenämnden 2014-12-10 1(11)

Servicenämnden 2014-12-10 1(11) Servicenämnden 2014-12-10 1(11) Plats och tid Beslutande Kilenegården kl. 13.00-15.00 med ajournering kl. 13.20-13.25 och kl. 13.30-13.35 Lennart Lämgren (FP), ordförande Bertil Jonasson (C) Hans-Inge

Läs mer

ARBETSMILJÖFRÅGOR... 1 BUN

ARBETSMILJÖFRÅGOR... 1 BUN INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2015-12-17 ÄRENDEN BUN 119 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 1 BUN 120 BUDGETUPPFÖLJNING PER DEN 30 NOVEMBER 2015... 2 BUN 121 FÖRDELNING AV ENHETSBUDGETAR... 3 BUN

Läs mer

Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla Hamrin (S)

Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla Hamrin (S) FRITIDSFRÅGOR - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby kl 09.00 11.00 Beslutande Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Datum Tid 8.15-10.00 Plats Kommunhuset, sammanträdesrum Stollen Närvarande Se sidan 2 amuel Gonzalez Westling (V) Justeringens plats och tid Kommunkontoret, Direktjustering

Läs mer

Sammanträdet ajournerades 15.40 16.00 ( 45)

Sammanträdet ajournerades 15.40 16.00 ( 45) Sammanträdesdatum Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Vänersalen, Stadshuset, kl. 13.00 16.45 Sammanträdet ajournerades 15.40 16.00 ( 45) Beslutande Marianne Kjellquist (S) ordförande Emelie Olsson (V)

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun 2015-02-05 1(13) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun Arbetsordningen har antagits av kommunfullmäktige 2014-11-26, 244. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i kommunallagen,

Läs mer

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 Landstingsfullmäktiges arbetsordning Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 2014-10-29--30 14LS2977 2(14) ARBETSORDNING FÖR LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND Utöver

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Plats Kumla Folkets Hus, Teatern Tid Måndagen den 22 maj 2006 kl 18.30 19.30 Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagare Se bilaga 1 Utses att justera protokollet Sten Persson

Läs mer