Partiprogram för Feministiskt Initiativ Gullspång antaget december 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Partiprogram för Feministiskt Initiativ Gullspång antaget december 2014"

Transkript

1 Partiprogram för Feministiskt Initiativ Gullspång antaget december 2014 FÖR ETT JÄMSTÄLLT GULLSPÅNG Målet för den feministiska politiken är ett samhälle som skapar utrymme för alla människor att utveckla sin fulla potential, i ett jämlikt samspel med andra, oberoende av kön, könsidentitet, ålder, funktionalitet, sexualitet, trosuppfattning, hudfärg, etnicitet eller medborgarskap. Normer och strukturer underordnar vissa grupper systematiskt medan andra priviligeras. Därför måste vi sätta antidiskriminering i fokus för det politiska arbetet. Vi har en vision om en jämställd kommun. Vi vill att invånarnas behov går först. Vi vill bygga ett samhälle på delaktighet och solidaritet. En stark offentlig sektor bidrar till social och ekonomisk rättvisa. Politik handlar om livet. Med utgångspunkt i mänskliga rättigheter och antidiskriminering vill vi verka för ett samhälle där alla individer färdas väl genom livet. För oss är välfärd inte ett skyddsnät, utan ett verktyg för att bygga ett demokratiskt samhälle där alla invånare känner sig hörda och sedda, där alla har en plats. INNEHÅLL: A. Medborgardemokrati B. Kommunikationer C. Äldre invånare D. Arbetsmarknad E. Funktion F. Kvinnofrid G. Barn och ungdomar H. Skola och barnomsorg I. Kultur J. Fritid K. Turism och näringsliv L: Miljö M. Ekonomi

2 A.Medborgardemokrati Feministiskt initiativ anser att en viktig del av den kommunala demokratin är medborgarperspektivet. Det innebär bland annat att kommunfullmäktiges sammansättning ska vara representativ för hur kommunen ser ut och att politiken på så sätt kommer närmare invånarna. För att ha en stark kommunal demokrati måste invånarna vara delaktiga i kommunens utveckling, oavsett om det sker genom engagemang i ett politiskt parti, i en organisation eller som privatperson. Kommunen behöver ge goda förutsättningar för alla invånare att engagera sig och vara delaktiga, samt stödja de som redan är engagerade, genom en regelbunden dialog. Ju fler som är aktiva, desto fler perspektiv syns på den politiska dagordningen. Kommunen måste öka förutsättningarna för delaktighet i den lokala politiken. Vi behöver hitta nya sätt att öka delaktigheten; till exempel genom dialogforum på nätet där man kan chatta med lokala politiker, och genom att regelbundet undersöka hur invånarna ser på sina möjlighter att vara delaktiga i de politiska besluten. För att förbättra kommunikationen mellan politiker och ungdomar vill vi undersöka möjligheten att upprätta ett ungdomsfullmäktige vars arbetssätt och organisationsform ska spegla kommunfullmäktige. Ungdomsfullmäktige ska behandla frågor som berör ungdomar, och alla ungdomar i kommunen ska kunna lämna in motioner till ungdomsfullmäktige. Där ska dom själva kunna välja vilka frågor de ska lyfta i fullmäktige för att sedan vidarbefodra sina beslut till kommunens fullmäktige. Gullspångs kommun har många ideella föreningar och eldsjälar som aktivt arbetar för att ge kommunens invånare en meningsfull fritid. Fi vill se till att det finns en god kommunikation och lyhördhet mellan kommunens politiker och dessa krafter. FEMINISTISKT INITIATIV VILL : skapa ett dialogforum på nätet för att öka kommunikationen mellan invånare och politiker. undersöka möjligheten att inrätta ett ungdomsfullmäktige. verka för en god kommunikation och relation mellan föreningar och politik.

3 B.Kommunikationer En kommun som erbjuder goda pendlingsmöjligheter är attraktiv och önskvärd. Kollektivtrafiken inom kommunen men också till våra närmsta större orter såsom Mariestad, Kristinehamn, Töreboda, Karlstad, Örebro och Skövde behöver utökas markant. Vi vill även att den är tillgänglig för alla. Vi ser att det är en förutsättning för kommunens utveckling och för att kunna studera och arbeta utanför kommunens gränser. tillsätta en grupp som enbart arbetar för kommunikationer inom och mellan närkommunerna. verka för att lokaltrafiken mellan Hova och Gullspång ska finnas tillgänglig regelbundet för att alla invånare ska kunna utnyttja samhällservicen på båda orterna. att kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för alla, oavsett funktion.

4

5 C. Äldre invånare Alla människor har rätt till ett värdigt liv och välbefinnande. Rätten till trygghet och god livskvalitet ska gälla livet ut. Vi vill att alla insatser inom äldreomsorgen ska utgå från en värdegrund där alla behandlas med respekt oavsett kön, etnicitet, trosuppfattning och sexualitet. Alla har vi olika livsberättelser, erfarenheter, familjeförhållanden och historia. Därför vill vi att all vård ska vara individuellt anpassad. Äldre invånare ska ha större möjlighet att påverka sin boendeform utifrån sin egen vilja och inte bara efter vårdbehov. Personal inom äldreomsorgen ska ha god kunskap om jämställdhets- och diskrimineringsfrågor. Det ska ske genom vidareutbildning och uppmuntran till utveckling inom yrket. Det är viktigt att de äldre får en god måltidsupplevelse med fler valmöjligheter. att äldres synpunkter och behov beaktas vid all kommunplanering. verka för att vården lägger stor vikt vid vårdtagarnas sociala behov. att fler boendeformer erbjuds. Möjligheten ska finnas att själva välja att bo kvar eller flytta till ett seniorboende eller en anpassad lägenhet. Samboende ska få fortsätta leva ihop om viljan finns. att kommunen erbjuder en god matupplevelse med, så långt det är möjligt, närproducerade och ekologiska livsmedel.

6 D. Arbetsmarknad Arbetsmarknaden för kommunens invånare sträcker sig långt utanför kommungränsen och arbetstiderna varierar. Vi vill ge invånarna möjlighet till utveckling i arbetslivet och möjlighet att bo på landsbygden. För att kunna arbetspendla och skiftarbeta under bra och utvecklande former krävs en flexibel barnomsorg och fritidsverksamhet. En utökad kollektivtrafik är också viktig. Vi ser att arbetsgivare inte kan finna personal med rätt kompetens till de arbeten som existerar. Kontaktytor mellan arbetsgivare och arbetstagare saknas ibland. Vi vill utöka kommunens resurser inom individbaserad matchning och kompetensstöd. Arbetsmarknaden i Sverige liksom i Gullspångs kommun är i många delar könsuppdelad och har olika villkor. Vi tycker det är fel att lönerna och arbetsvillkoren mellan olika sektorer skiljer sig så kraftigt. Vi vill att Gullspångs kommun ska vara en arbetsgivare som erbjuder trygga arbetsvillkor och arbetsförhållanden och en jämställd lönepolitik. verka för kollektivtrafik anpassad till jobbpendling öka öppettiderna på förskole- och fritidshemsverksamhet. utöka kommunens resurser inom arbetsmatchning och kompetensstöd. utreda möjligheterna till subventionerad körkortsutbildning. avskaffa delade turer inom äldreomsorgen. utjämna löneskillnaderna mellan kvinnor och män inom den kommunala sektorn.

7 E. Funktion Feministiskt initiativ vill verka för ett samhälle som är till för alla. Människan ska, oavsett funktion, kunna leva ett fullvärdigt liv. Alla ska ha samma möjligheter och kunna delta i samhällslivets alla områden. Byggnader, offentlig miljö och kollektivtrafik ska vara tillgängliga så att alla kan delta på lika villkor. Likaså ska information finnas tillgänglig för olika människors behov, exempelvis som punktskrift, lättläst och via hörselslinga. Funktionshinder uppstår inte förrän man möter hinder. att kollektivtrafiken ska anpassas för alla personer oavsett funktion. arbeta för att integrera personer med funktionsnedsättningar inom alla kommunens verksamheter. öka kunskapsnivån kring funktionshinder hos personal och invånare i kommunen. att kommunen har en policy som utgår från att allas behov ska uppmärksammas och, i den mån det går, tillgodoses. att kommunens alla lek- och badplatser ska funktionsanpassas så att alla, oavsett funktion, ska kunna vara delaktiga. att all LSS-verksamhet skall ha egna rullstolsanpassade fordon. att LSS-verksamheten i Gullspång ska ha ett fast och anpassat boende.

8 F. Kvinnofrid Våld i nära relation är ett stort samhälls- och folkhälsoproblem och det handlar i huvudsak om mäns våld mot kvinnor och barn. Frihet från våld är en grundläggande mänsklig rättighet och kommunen har ett ansvar att stötta och skydda utsatta kvinnor och barn från våld och hot om våld. Fi Gullspång vill se ett långsiktigt och hållbart arbete där olika myndigheter samarbetar för att säkra kvinnor och barns säkerhet. I dagsläget har Gullspångs kommun ingen egen kvinnojour. Vi vill att det finns en lokal och nära kvinnojour för att snabbt och smidigt kunna hjälpa utsatta. FEMINISTISKT INITIATIV VILL : verka för att det ska råda kvinnofrid. verka för ett ökat kommunalt ansvarstagande för att förebygga våld. liksom för behandling och stöd till utsatta med alla former av problematik och livsvilkor. verka för att personal inom förskola, skola och äldrevård får utbildning om våldsproblematik. verka för att kvinno- och tjejjourer ska vara en del av den offentligt finansierade välfärden med en kommunalt finansierad jour. upprätta en kvinnojour i kommunen. verka för att skolorna får mer resurser för att arbeta med värderingar och attitydsfrågor för unga.

9 G. Barn och ungdomar Alla barn har rätt att leva ett tryggt liv. Kommunen har ett särskilt ansvar för utsatta barn och ungdomar och ska i alla situationer där barn far illa, eller riskerar att fara illa, ta hänsyn till barnets rättigheter. I det ingår också att informera alla barn om sina rättigheter. Vuxna ska medvetandegöras om sina rättigheter och skyldigheter. Det krävs tydlighet och långsiktighet i arbetet med barn och ungdomar. Kortsiktiga och tillfälliga lösningar måste undvikas. Kommunen behöver ha lyhörd och kompetent personal inom socialtjänst, skola, förskola och annan verksamhet som möter barn och ungdomar. Inom dessa områden ska personal ha god kunskap om diskriminering, genus, HBTQ, funktionalitet och sexualitet. Barn och ungdomar behöver ha en meningsfull fritid, de behöver bli sedda och uppmärksammade samt få utvecklas i en trygg miljö. att alla barn och ungdomar ska ha en bra uppväxtmiljö. att de yrkesgrupper som arbetar med barn och ungdomar ska ges obligatorisk och kontinuerlig fortbildning om våld i nära relationer, bemötande, i metoder att samtala med barn och i genuspedagogik. verka för att mer resurser satsas på insatser för utsatta barn och ungdomar. att kommunen ser till att alla barn och ungdomars behov vad gäller meningfull fritid tillgodoses och erbjuder en ungdomsverksamhet med långsiktiga mål. att barn och ungdomar i kommunen får möjlighet att vidga sin värld till exempel genom att möta olika kulturutryck.

10 H. Skola och barnomsorg Barnen är vår framtid och att ta deras vardag på allvar är av största vikt. Inom skola och barnomsorg ska kvalitet i både lokaler och personalens arbetsmiljö stärkas. Vi vill att verksamheterna skola och barnomsorg arbetar efter en långsiktig plan där barnens behov alltid är i fokus. All personal ska genomgå kompetensutveckling med målsättning och uppföljning. Gullspångs kommuns skolor ska utgå från en normkritisk pedagogik. Detta för att utveckla det förebyggande arbetet kring kränkningar i skolan och maktstrukturer som ligger till grund för kränkande behandling. Normkritik handlar om att, istället för att prata om tolerans gentemot utsatta grupper, förstå varför människor diskrimineras och få verktyg att bryta de strukturer som skapar maktobalans i samhället. Med ett starkt engagemang från politiken och kommunens beslutsfattare visar man invånarna att man tror och satsar på Gullspångs kommuns framtid. Detta är ingen kostnad, det är en investering. att kommunen inventerar alla lokaler som bedriver verksamhet inom skola och barnomsorg och ser över hur dessa fungerar utifrån barnens och ungdomarnas behov och arbetsmiljö. Därefter ska en långsiktig plan upprättas. att trafiksituationen utanför alla skolor och förskolor är säkra så att varken barn, föräldrar eller personal utsätts för några risker. att behovet av en ny förskola i Hova utreds och får en hållbar lösning. att det upprättas en långsiktig plan kring skolverksamheten och att lokalernas renoveringsbehov kontinuerligt utreds. utbilda personal inom skola och barnomsorg inom normkritisk pedagogik. att antalet barn i barngrupperna inom förskolan minskas. utreda möjligheten att bedriva en utomhusförskola. att Gullspångs kommun på sikt ska bedriva Sveriges bästa skola och barnomsorg.

11 I. Kultur Fi Gullspång vill att kulturen ska befinna sig i politikens centrum eftersom kultur är en självklar del av det mänskliga livet. Kulturens olika former och uttryck är ett språk, ett sätt för oss människor att kommunicera. Vi har alla rätt att ta del av andra människors uttryck. Det ger oss en djupare förståelse för människors olika synsätt, livsvillkor och erfarenheter. Det måste finnas arenor för ett levande kulturliv i Gullspångs kommun. Vi vill ha fasta lokaler och evenemang som inte går under rubriken tidsbegränsade projekt. Att ha platser för att få fram våra uttryck om vår värld, vår berättelse, vår världsbild och även möjligheten att öppna upp för externa kulturevenemang berikar vår kommun. Man måste med politiska beslut visa att kultur är ett prioriterat område. skapa fler mötesplatser och kulturhus där människor naturligt kan samlas kring mat, musik, konst, teater, dans, lek, samtal med mera. att musikskolan utvecklas. att det finns kulturaktiviteter för ungdomar och barn på vardagar, helger och kvällar.

12 J. Fritid Att ha en aktiv fritid främjar hälsan både fysiskt och psykiskt. Kommunen ska vara en stark aktör för att skapa möjligheter till meningsfull fritid för boende i kommunen. I Gullspångs kommun finns ett antal ideella föreningar som på olika sätt syftar till att ge invånarna möjligheter att utöva olika aktiviteter. Kommunen bör ha en bra relation och kommunikation med dessa. Föreningarna får kommunbidrag vars storlek idag är beroende av antalet medlemmar och aktiviteternas omfattning. Vi vill med hjälp av bidragsfördelningen stärka föreningarnas aktiva arbete med jämställdhet och antidiskriminering. Med antidiskriminering menar vi att alla medlemmar i föreningarna ska få samma bemötande oavsett kön, könstillhörighet, sexualitet, funktionalitet, trosuppfattning, ålder, hudfärg, etnicitet, språk eller medborgarskap. Kommunen ska driva ett fritidsutvecklande arbete och därigenom fånga upp så många invånare som möjligt till en aktiv och meningsfull fritid. Fritidsområden, som exempelvis lekplatser, badplatser, skateboardparker och strövområden inom kommunen, ska vara inspirerande,väl underhållna och anpassade till alla invånare oavsett ålder och funktion. FEMINISTISKT INITIATIV VILL att kommunen aktivt är med och skapar fritidsplattformar. se över kriterierna för föreningsbidraget, bland annat utifrån ett intersektionellt perspektiv, så att det bidrar till ett rättvist och jämställt föreningsliv. att föreningarna som får bidrag stöttas i sitt arbete kring antidiskriminering. föra samtal med näringslivet för att se hur det kan bidra till folkhälsa och fritidsaktiviteter.

13 K. Turism och näringsliv Vi har en vision om att bli Sveriges grönaste kommun som attraherar människor med intresse för ett hållbart samhälle både inom företagande och turism. En levande landsbygd och turism är nära sammankopplade och bidrar till att skapa tillväxt i näring och handel. Vi vill ta tillvara kommuninvånarnas företagsamhet, skapande av mänskliga möten och goda ambassadörskap för kommunen. Lättillgänglighet till våra badplatser och andra turistresurser lockar hit fler människor samtidigt som det kommer kommuninvånarna till del. FEMINISTISKT INITITIV VILL: stärka gröna initiativ inom turism och näringsliv genom exempelvis rådgivning och hjälp med marknadsföring. öka tillgängligheten till kommunens naturområden/badplatser/aktiviteter. skapa aktivitetsparker för barn och vuxna. satsa på attraktiva rastplatser.

14 L. Miljö Gullspångs kommun ska vara med och bidra till ett hållbart samhälle. Inom de kommunala verksamheterna ska största möjliga hänsyn tas till miljö och hållbarhet, exempelvis genom att i upphandlingar gynna ekologiska alternativ. Kommunen ska föregå med gott exempel gällande konsumtionsmönster, till exempel genom att återbruka och återvinna. Vi ska också, där det är lämpligt, välja närproducerade produkter för att på så sätt bidra till minskade transporter. Kommuninvånarna har rätt att vistas i hälsosamma lokaler, och kommunen ska alltid sträva efter att bidra till det, såväl vid renovering och underhåll som vid nybyggnation. Gällande utemiljön vill vi främja initiativ från kommuninvånare till odlingsprojekt och förgrönande av kommunen. Att vistas och vara aktiv i en grön utemiljö bidrar till människors välbefinnande och en god folkhälsa. Vi har en vision om att bli Sveriges grönaste kommun. Vi önskar att människor som är intresserade av miljö och en hållbar livsstil ska kunna hitta en fristad här. att vid upphandling ta hänsyn till miljön. att man skapar en medvetenhet kring ohälsosamma material inom de kommunala verksamheterna och aktivt arbetar för positiva förändringar. att personal och inköpsansvariga får utbildning i miljöfrågor. att kommunen, i största möjliga mån, serverar ekologisk och närproducerad mat inom dess verksamheter.

15 M. Ekonomi För att kunna bedriva bra politik måste kommunens hushållning vara god. Med det menar vi att det varje år bör finnas ett visst överskott för investeringar och utveckling. Fi Gullspång vill förändra budgetarbetet och dess genomförande till att aktivt bidra till utveckling och tillväxt i samhället. Genderbudgetering leder till utveckling, jämställdhet, tillväxt och till ökad transparens och delaktighet i budgetprocessen. Den ekonomiska fördelningen inom kommunen är en grundbult för jämställdhet. Budgeten reflekterar värderingar i en kommun -vem som värderar och vem det belönar liksom vems och vilket arbete det inte belönar. Vårt mål är att upprätta en så kallad genderbudget i kommunens alla verksamheter. För att nå dit ska alla verksamheter utarbeta en jämställdhetspolicy där alla som arbetar med budget ska ha tillgång till vägledning inom genusmedvetenhet. använda budgeten som ett verktyg för att nå de statliga jämställdhetsmålen. skapa tillgång till jämställdhetsstatistik att använda i budgetarbetet. öka kunskapen och förståelsen för ekonomins betydelse för jämställdhet

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 Grunden för Centerpartiets politik är alla människors lika rätt och värde oavsett ursprung. Alla människor ska ha goda möjligheter att förverkliga

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN. Folkhälsopolicy. Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-20, 48

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN. Folkhälsopolicy. Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-20, 48 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Folkhälsopolicy Antaget av Kommunfullmäktige 2010-05-20, 48 Folkhälsopolicy för Strömstads kommun ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-05-20 Innehåll Bakgrund...4 Jämlika

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

5.4 Funktionalitet och tillgänglighet är i det närmaste orört, bortsett från tillägg från tidigare budgetsatsningar.

5.4 Funktionalitet och tillgänglighet är i det närmaste orört, bortsett från tillägg från tidigare budgetsatsningar. Helhetsgrepp om omsorgen, För en feministisk politik i Göteborg, 5. Socialtjänst och omsorg. Omsorgen är ett av de viktigaste områden en kommun hanterar. Inte nog med att den möjliggör ett värdigt liv

Läs mer

Utmaningar för en bättre folkhälsa

Utmaningar för en bättre folkhälsa Utmaningar för en bättre folkhälsa Folkhälsoplan 2015 1 Innehållsförteckning: Sida Folkhälsopolitikens elva målområden 3 Folkhälsopolitisk policy Västra Götalandsregionen 3 Vision för folkhälsoarbetet

Läs mer

Valmanifest FÖR SundsvallS KOMMUN 2014. Sundsvall behöver ett grönt styre

Valmanifest FÖR SundsvallS KOMMUN 2014. Sundsvall behöver ett grönt styre Valmanifest FÖR SundsvallS KOMMUN 2014 Sundsvall behöver ett grönt styre Sundsvall behöver ett grönt styre Miljöpartiets politik vilar på solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet, kommande

Läs mer

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Den politiska majoriteten i Orust kommun, Socialdemokraterna, Centernpartiet, Miljöpartiet de

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Lärkdrillen

Likabehandlingsplan. Förskolan Lärkdrillen Likabehandlingsplan Förskolan Lärkdrillen 2011 10 25 Styrdokument Läroplanen för förskolan, Lpfö 98/10, poängterar vikten av en lika behandling av alla individer inom verksamheten, bl.a. går det att läsa:

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

S-kvinnor i Östergötland vill därför under de kommande fyra åren prioritera följande områden:

S-kvinnor i Östergötland vill därför under de kommande fyra åren prioritera följande områden: 1 Vision för S-kvinnor i Östergötland S-kvinnor i Östergötland är socialdemokratiska feminister som ser ett jämställt och jämlikt samhälle som en förutsättning för att ge alla samma möjligheter i livet.

Läs mer

Bygg Ulricehamn starkare

Bygg Ulricehamn starkare Vi är stolta över Ulricehamn. Kommunen växer. Dessutom finns flera framgångsrika företag. De senaste åren har en rad gynnsamma beslut tagits för och i kommunen. Samtidigt kan vi inte blunda för att det

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 5 frågor som vi tänker fokusera på 2014-2018 Norrlands bästa företagsklimat Ordning och reda i ekonomin Bra inomhusoch utomhus miljöer för barn, unga

Läs mer

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019.

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer 2015-12-07 1 (7) Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019. Antagen i fullmäktige

Läs mer

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006 INLEDNING Fri tid är den tid, då du själv väljer vad du vill göra. Föreningslivet i Malmö - vid sidan av våra stora Kulturinstitutioner och det fria kultur- och idrottslivet - har mycket att erbjuda medborgarna.

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB 5 10 15 20 25 30 35 40 SSU är Östergötlands starkaste röst för progressiva idéer och för en politik som vågar sätta människan före marknadens intressen. Vår idé om det

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

KRAFTSAMLING 2011-2015

KRAFTSAMLING 2011-2015 KRAFTSAMLING 2011-2015 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilderna är Tillväxtrådets sammanfattning av Kraftsamlings rundabordssamtal. KRAFTSAMLING Befolkningsökning är grunden för tillväxt

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Vision för Kulturföreningen Ormen 2008-02-02

Vision för Kulturföreningen Ormen 2008-02-02 Vision för Kulturföreningen Ormen 2008-02-02 Föreningens ändamål och verksamhet enligt stadgarna Föreningen skall vara en mötesplats för kulturens olika uttrycksmedel, med teatern som ett nav för verksamheten.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolförvaltningen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toltorps förskola 2015/2016 Upprättad 2014 av Förskolans Utvecklingsgrupp samt förskolechef för Toltorps förskola Reviderad: aug -15 av

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Socialdemokraterna. förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010

Socialdemokraterna. förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010 Socialdemokraterna 123 förslag som förbättrar och utvecklar Ulricehamns kommun 2007 2010 Vår kommun behöver nya tag, ett nytt ledarskap och en handlingskraftig ledning, som sätter kommunens intressen före

Läs mer

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Ett Kinda fyllt av framtidstro, harmoni och närhet som bygger på god livsmiljö, möten och upplevelser Centerpartiet Moderaterna Miljöpartiet Kristdemokraterna

Läs mer

Vänsterpartiet Karlshamn 2015-08-19

Vänsterpartiet Karlshamn 2015-08-19 VÄNSTERPARTIETS BUDGETFÖRSLAG 2016 & PLAN FÖR 2017 2018 Innehål Sida 1 INLEDNING... 2 2 KOMMUNEN SOM ARBETSGIVARE... 3 3 SATSNINGAR I SKOLAN... 4 4 FOLKHÄLSA... 5 5 ATT LEVA OCH BO I KARLSHAMN... 6 6 KULTUR...

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Beachhallen Antaget av kommunfullmäktige den 30 mars 2015, 28 Innehållsförteckning Inledning... 3 Idrotten är en samhällsresurs... 4 Idrottsrörelsens verksamhetsidé...

Läs mer

Utökad kunskap om arbetslivet inom kommun och näringsliv samt att konkret arbeta med att stärka sin självkänsla.

Utökad kunskap om arbetslivet inom kommun och näringsliv samt att konkret arbeta med att stärka sin självkänsla. Barn- och utbildningsnämnden Uppdrag Vi ansvarar för att verkställa kommunfullmäktiges mål och statens krav på styrning av verksamheten utifrån skollagen, läroplan för förskola och läroplan och kursplaner

Läs mer

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern VALPROGRAM 2014 Ragundacentern Centerpartiet står för närodlad politik. Det betyder att beslut ska fattas av människorna själva eller så nära som möjligt de som berörs. Med människan i centrum arbetar

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Barn -, skol - och ungdomspolitik

Barn -, skol - och ungdomspolitik I EKSJÖ KOMMUN 2015-2018 VILL MODERATERNA... Barn -, skol - och ungdomspolitik INLEDNING Skolan är en utmaning för vårt samhälle och utgör grunden för både individens och samhällets utveckling. Utbildning

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Handlingsplan mot kränkande behandling Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

Liberal feminism. - att bestämma själv. stämmoprogram

Liberal feminism. - att bestämma själv. stämmoprogram Liberal feminism - att bestämma själv stämmoprogram Partistämman 2015 Liberal feminism - att bestämma själv Centerpartiet vill att makten ska ligga så nära dem den berör som möjligt. Det är närodlad politik.

Läs mer

Gör det jämt mål får jämställdhetsarbetet i Stenungsund 2015 2020

Gör det jämt mål får jämställdhetsarbetet i Stenungsund 2015 2020 STENUNGSUNDS KOMMUN Jämställdhetsprogram och lokal Handlingsplan för Jämställd Västra Götaland Gör det jämt mål får jämställdhetsarbetet i Stenungsund 2015 2020 Typ av dokument Plan Beslutat av Kommunfullmäktige

Läs mer

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-05-26 Diarienummer N131-0259/14 Sektor Kultur och fritid Hasse Ohlson Telefon 031-365 27 05 E-post: hasse.ohlson@angered.goteborg.se Ansökan från Kooperativet Fjället avseende

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer STAFFANSTORPS KOMMUN Sveriges bästa livskvalitet för seniorer Socialnämndens plattform för arbetet med kommunens seniora medborgare 2011-2015 2 Framtidens äldreomsorg Dokumentet du håller i din hand har

Läs mer

PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å

PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å PITEÅ - MÖJLIGHETERNAS KOMMUN Va l p r o g r a m f ö r S o c i a l d e m o k r a t e r n a i P i t e å TRYGGT, ATTRAKTIVT OCH UTHÅLLIGT Tryggt, attraktivt och uthålligt Piteå ska vara en möjligheternas

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

Löparstigens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Löparstigens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Löparstigens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

För att kunna möta de behov som finns i befolkningen på ett effektivt sätt behöver vården förändras så mycket att man kan tala om ett paradigmskifte.

För att kunna möta de behov som finns i befolkningen på ett effektivt sätt behöver vården förändras så mycket att man kan tala om ett paradigmskifte. Vårdförbundet är ett partipolitiskt obundet yrkesförbund för dig som är utbildad som, eller studerar till, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska eller sjuksköterska. Vårdförbundet ska

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2012-13 SKOGSBACKENS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN 2012-13 SKOGSBACKENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN 2012-13 SKOGSBACKENS FÖRSKOLA Innehållsförteckning Skolledningens ställningstagande... 2 Vimarområdets vision... 2 Mål och syfte med planen... 2 Om planen... 2 Främjande arbete... 3

Läs mer

Ett rödare och varmare Kristinehamn

Ett rödare och varmare Kristinehamn 1 Plattform för en valseger 2010 Ett rödare och varmare Kristinehamn Det finns en viktig skiljelinje mellan socialdemokratisk politik och den politik som borgarna för och det är synen på hur välfärds skol-,

Läs mer

Handslag för ett framtidsparti

Handslag för ett framtidsparti Handslag för ett framtidsparti Socialdemokratins vision är ett samhälle där alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. Det är en vision som grundar sig i övertygelsen att jämlika människor

Läs mer

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Diarienummer: Ks2015/0392.192 Verksamhetsplan för jämställdhet Gäller från: 2016-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Utarbetad av: Jämställdhetsstrategerna Revideras

Läs mer

Likabehandlingsplan. Rockadens förskola. Förskolechef: Camilla Norrhede. Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2012-03-11

Likabehandlingsplan. Rockadens förskola. Förskolechef: Camilla Norrhede. Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2012-03-11 Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2012-03-11 Likabehandlingsplan 2012 Rockadens förskola Förskolechef: Camilla Norrhede Landskrona stad Stadshuset 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn

Läs mer

DET HÄR VILL VÄNSTERPARTIET I LYCKSELE:

DET HÄR VILL VÄNSTERPARTIET I LYCKSELE: DET HÄR VILL VÄNSTERPARTIET I LYCKSELE: Vi vill arbeta för minskade klyftor i arbetsvillkor och löner, i boendet, i utbildningen, i vården, i trafiken. Vi vill minska klyftorna mellan rika och fattiga,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kanehalls och Tingshusets förskolor

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kanehalls och Tingshusets förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kanehalls och Tingshusets förskolor Innehållsförteckning -Inledning -Definitioner av verksamhet och likabehandlingsplan -Måldokument för förskolor i Sölvesborgs

Läs mer

Förskolan Kornknarren. - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision

Förskolan Kornknarren. - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision Förskolan Kornknarren - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision Förord Det här dokumentet är skrivet för att alla som jobbar på förskolan Kornknarren ska få en inblick i och

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR STOCKHOLM VATTEN 2015-2017

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR STOCKHOLM VATTEN 2015-2017 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR STOCKHOLM VATTEN 2015-2017 Innehållsförteckning LIKABEHANDLINGSARBETET PÅ STOCKHOLM VATTEN... 2 POLICY... 2 STOCKHOLM VATTENS DEFINITION AV LIKABEHANDLING... 2 PLANENS SYFTE OCH

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

För ett bättre Svedala

För ett bättre Svedala För ett bättre Svedala Trygghet Kvalitet och Respekt Handlingsprogram för Svedala kommun 2007-2010 Vår vision är ett samhälle där enskilda människor bestämmer mer och politiker och tjänstemän bestämmer

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Finnstaberg 2014-2015 1 Verksamhetens Vision Vår vision är att varje människa som kommer till Finnstabergs förskola ska bli

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Dokumentbeteckning. Folkhälsostrategi för Trollhättans Stad 2014-2018. Handläggare/Förvaltning Folkhälsostrateg/KSF

Dokumentbeteckning. Folkhälsostrategi för Trollhättans Stad 2014-2018. Handläggare/Förvaltning Folkhälsostrateg/KSF Övergripande syfte Trollhättans Stads folkhälsoarbete ska ske för att förverkliga de nationella folkhälsomålen. Gäller för Strategin gäller för samtliga verksamheter i Trollhättans Stad. Referensdokument

Läs mer

Likabehandlingsplan för Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda HT 2015-VT 2016

Likabehandlingsplan för Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda HT 2015-VT 2016 Likabehandlingsplan för Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda HT 2015-VT 2016 Bakgrund och uppdrag Från 2006-04-01 gäller en lag i Sverige som syftar till att främja alla barn och elevers lika

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Östansjö Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och förordningen (2006:1083)

Läs mer

Likabehandlingsplan för. Laxens förskola

Likabehandlingsplan för. Laxens förskola Likabehandlingsplan för Laxens förskola Likabehandlingsplan för Laxens förskola Bakgrund Likabehandlingsplanen utgår ifrån Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. förskolorna, Boxholms kommun

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. förskolorna, Boxholms kommun Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling förskolorna, Boxholms kommun November 2014 Innehållsförteckning Vår vision sid. 2 Planens giltighetstid sid. 2 Ansvarig för denna plan sid. 2 Bakgrund

Läs mer

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor Möjligheternas Karlstad jobb istället för ökade klyftor Karlstad ska vara möjligheternas kommun Det ska vara lockande att flytta hit och attraktivt att bo här. Fler som bor, arbetar och driver företag

Läs mer

Likabehandlingsplan Lunnekullens förskola 2015-2016

Likabehandlingsplan Lunnekullens förskola 2015-2016 2015-11-29 Likabehandlingsplan Lunnekullens förskola 2015-2016 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Värdegrund och policy. för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR

Värdegrund och policy. för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR Värdegrund och policy för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR Illustrationer: Moa Dunfalk En grundläggande beskrivning av SKR ges i organisationens stadgar, där det bland annat finns en ändamålsparagraf

Läs mer

Likabehandlingsplan för Pixbo förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan för Pixbo förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan för Pixbo förskola 2014-2015 Inledning Bestämmelse i skollagen (2010:800) och diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet som omfattas av lagen bedriver ett

Läs mer

2009Idéprogram. Fastställt av förbundsstämman

2009Idéprogram. Fastställt av förbundsstämman 2009Idéprogram Fastställt av förbundsstämman Många små steg till ett hållbart samhälle 2 i n n e h å l l Idéprogrammet i korthet 3 Människosyn 4 Bildningssyn 5 Demokratisyn 7 Kultursyn 7 Hållbar utveckling

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Hållbar stad öppen för världen Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Beslutad i kommunfullmäktige 2015-06-11 www.goteborg.se Göteborgs Stads program för full

Läs mer

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018.

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. Annika Engelbrektsson, kandidat till kommunstyrelsens ordförande och förstanamn på Socialdemokraterna i Degerfors lista

Läs mer

Mångfaldsplan 2015-2018. - plan för lika rättigheter och möjligheter för kommunens medarbetare

Mångfaldsplan 2015-2018. - plan för lika rättigheter och möjligheter för kommunens medarbetare Mångfaldsplan - plan för lika rättigheter och möjligheter för kommunens medarbetare 2015-2018 Åstorp - Söderåsstaden där människor och företag möts och växer www.astorp.se Mångfaldsplan 2015-2018, Åstorps

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Plan för personer med funktionsnedsättning

Plan för personer med funktionsnedsättning Beslutad av kommunfullmäktige 2011-05-25 125 Plan för personer med funktionsnedsättning Syfte Syftet med planen är att personer med funktionsnedsättning i Värmdö kommun ska ha samma förutsättningar och

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

Tallbackens Förskola

Tallbackens Förskola Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling Tallbackens Förskola 2013/2014 Avdelningarna Ekorren och Ugglan Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Vår vision 3. Delaktighet i arbetet

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Enerbackens förskola 2012-2013

Plan mot kränkande behandling Enerbackens förskola 2012-2013 Plan mot kränkande behandling Enerbackens förskola 2012-2013 Definitioner och begrepp Vad är kränkande behandling? Gemensamt för all kränkande behandling är att någon eller några kränker principen om

Läs mer

Fritidspolitiskt program 2008-2014 Antaget av fritidsnämnden 2007-11-12

Fritidspolitiskt program 2008-2014 Antaget av fritidsnämnden 2007-11-12 Fritidspolitiskt program 2008-2014 Antaget av fritidsnämnden 2007-11-12 Fritidskontoret Enhet/Handläggare Sören Karlström Datum Beteckning 2007-11-12 07/0032 Fritidspolitiskt program för Skövde kommun

Läs mer

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017 Folkhälsoplan för Laxå kommun 214 21 1 Kommunen och Länet Befolkning i Laxå kommun Laxå kommun har 5562 invånare 213-5 varav 21 kvinnor och 2845 män. I åldern -19 år finns 124 personer. Från 65 år och

Läs mer

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv.

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv. Borlänge kommun Strategisk plan 2016-2019 och budgetramar 2016-2018 Borlänge möter framtiden Borlänge är en kommun med stora möjligheter. Här finns goda kommunikationer, stora utbildningsmöjligheter, en

Läs mer

Handikappolitiskt program för

Handikappolitiskt program för Handikappolitiskt program för Leksands kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-09-21, 118 Dnr 2015/933 Innehållsförteckning Leksands kommuns vision 2025... 3 Det är lätt att leva i Leksand... 3 FN: s

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET Läsåret 2007/2008 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

FRAMTIDSKONTRAKTET KUNGÄLV 2020 15 skäl att rösta på Socialdemokraterna

FRAMTIDSKONTRAKTET KUNGÄLV 2020 15 skäl att rösta på Socialdemokraterna FRAMTIDSKONTRAKTET KUNGÄLV 2020 15 skäl att rösta på Socialdemokraterna Kontakta oss: - Maria Steen 0725-303683 Miguel Odhner 0703-520101 Besök vår hemsida: http://www.socialdemokraterna.se/kungalv Kungälv

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i Förskolan. läsåret 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i Förskolan. läsåret 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i Förskolan läsåret 2014/2015 Innehåll Inledning... 3 Lagar och styrdokument... 4 Begreppsförklaringar - Definitioner... 5 Kartläggning och nulägesanalys...

Läs mer

Landsorganisationen i Sverige

Landsorganisationen i Sverige Facklig feminism Facklig feminism Landsorganisationen i Sverige Grafisk form: LO Original: LOs informationsenhet Tryck: LO-tryckeriet, Stockholm 2008 isbn 978-91-566-2455-1 lo 08.02 1 000 En facklig feminism

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hökåsenskolan Ann Hammarström, rektor Innehåll Grunduppgifter... 4 Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar... 4 Verksamhet... 4 Vår vision... 4

Läs mer

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 / 2015 Granås förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och

Läs mer

Lidköping Framtidskommunen

Lidköping Framtidskommunen 1 Lidköping Framtidskommunen Lidköping är den välkomnande och hållbara kommunen med framtidstro och är ett tillväxtcentrum för Västra Skaraborg med ständigt inflöde av nya medborgare. Lidköpings miljöarbete

Läs mer

Feminism för alla. Feministiskt initiativ - Valplattform riksdag 2014

Feminism för alla. Feministiskt initiativ - Valplattform riksdag 2014 Feminism för alla Det är nu det händer var med och skriv historia Feministiskt initiativ vidgar demokratin med en genomgripande politik mot alla former av diskriminering. Vi är den öppna handen som är

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Mia Vainionpää Förskolechef 2013-2014 INNEHÅLL 1 INLEDNING 5 2 FRÄMJANDE, FÖREBYGGANDE OCH

Läs mer