Norra alternativet (Placering på gräsplanen)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Norra alternativet (Placering på gräsplanen)"

Transkript

1 1 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Närs skogen. De små har nära maten. Gamla kommunhuset behålls. Det blir nära till biblioteket behöver inte korsa vägen. Matan blir för långt bort för de äldre. Inget litet kök. Datorrum på förskolan behövs verkligen inte. Cykel- och moppeparkering till mellan- och högstadiet. Vi måste ha en ny idrottshall. Näringsrikare mat som är närproducerad.

2 2 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Man får motion när man går och äter. Parkeringsfrågan. Många äldre kommer att strunta i att äta för det blir för långt.

3 3 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Bättre alternativ än att lägga den på grusplanen. Närmare till skogen. Närmare till idrottsplats och badhus. För rörigt på parkering, flytta den in efter industrivägen. Hur ska vi rymmas på parkering? Är redan idag ett problem. Boende i närheten, hur mycket ökar trafik, buller? Ta bort, stäng av gamla mattransportsvägen bakom skolan. Där buskörs det mycket redan idag. Den vägen kommer inte att behövas.

4 4 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Vi får allt på samma ställe (städet) Nära till konstgräs, skogen och elljusspår. Trafiken, parkering och buss hur fungerar det? Kommunalhuset blir kvar som är en del av det gmla. Grusplanen kan användas till annat. Ex.vis en boulebana, annan uteaktivitet för barn. Tänka på att göra en säker väg när man ska gå till skogen.

5 5 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Bättre utemiljö. Kanske vi äntligen får staket som vi saknat i 10 år. Parkeringar - är det verkligen genomtänkt så att alla som har parkering får det? Det är ju svårt redan nu. Hur blir det med fritids? Det är väl inte tänk tatt alla fritidsavdelningar ska rymmas i fd matsalen. Antalet fritidsbarn ökar konstant och vi har idag 170 st. Vi förlorar en del av skogen. Vart finns BIF:s kansli? Bättre att lägga den nya förskolan på Tallbackas grusplan, mycket bättre. Är detta bra för barnen?

6 6 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Gräsplanen är ett bättre förslag. Få parkeringsplatser. Bästa lösningen vore att bygga allt på Tallbackas grusplan med infart från Industrivägen. ger möjlighet till "mer parkeringsplatser. Skolan får då ha kvar grusplanen med möjlighet till multiarena.

7 7 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Mindre skolbarn på förskolans yta. Bibblan kommer närmare. För få infarter. Långt till matan. För mycket trafik nära skolbarn.

8 8 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Utemiljön bättre både för skolans barn och förskolans barn. Närhet till skogen och naturmiljö. Att det försvinner för mycket av skogen mittemot badhuset som är kommunens bästa lekplats. Fritidshem i Klossen, två avdelningar och fritidsgården till matsalen. En fritidshemsavdelning kvar på Duvan. Personalparkering kommer att behövas norr om Industrivägen.

9 9 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Trevligare miljö, närmare till skogen. Ej så nära skolan. Lugnare under byggprocessen. Mindre trafik till köket, varuleveranser, mattransporter och sophantering. Nära kustvägen. Utemiljö och planering av utevistelse för barn och personal. Parkering ser trång och liten ut. Gör en in respektive en utfart på parkeringen. Hur ska personalen fördelas i köket, vad händer med kokerskor som ej erbjuds jobb? Vad tycker föräldrarna?

10 10 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Lugnare miljö för förskolebarn. Man kan nyttja elljusspår, konstgräs och skog. Två våningar Många barn på en liten uteyta. Liten utemiljö. Svårt att ha barn sovandes ute. 10 avdelningar Barn med svårigheter, mycket intryck mm Förslag: Förskolan får hela ytan (Ny förskola + konstgräs) = Slipper två våningar och 5 avdelningar på varje. Ger större yta för förskolan. Ny konstgräs på Tallbackenas grusplan. Utemiljön - dela upp den i mindre ytor, tex 3 avdelningar per yta.

11 11 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Vi kan använda oss av skog + gräsytor på ett kreativt och upplevelserikt sätt. Tio avdelningar. Två våningar.

12 12 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) En ateljé och 10 avd ger inte tid. Långt avstånd parkering-fsk för föräldrar. Hur delar man en gård för 10 avd. Skilda parkeringar personal-föräldrar Tillräckligt med parkeringar? Utegården? Torkrum ej torkskåp Hissar? Spontanitet svårt Maten Brandrisk Hur klarar barn i behov av särskilt stöd av att vistas på en 10-avdelningsförskola.

13 13 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Nära till skogen Nära till allt men ändå avskilt. För liten parkering Blir gården uppdelad Kan vi vara ute när vi vill Byt plats på konstgräs och förskola Gör parkering på grusplan Gångväg till tunnel under idrottsvägen

14 14 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Har ni tänkt igenom det här riktigt ordentligt. Blir det bra? Kommer vi att rymmas alla Vem ansvarar för följderna Får vi någon chans att vara med och bestämma

15 15 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Nära men ändå avskilt Skolbarnen får naturlig rörelse på väg till och från matsalen Närhet till skog och elljusspår, bibliotek, badhus, konstgräs och ishockeyplan Ingen busstrafik Kan nyttja konstgräs mer än om skolbarnen förlorar grusplanen. Då blir det fler som ska samsas om utrymmet. Ingen bilparkering på Tallbacka området Parkeringen måste inhägnas så inte småbarn springer in vid hämtning/ lämning Parkeringen blir för liten (bara förskolebarnen genererar 100 bilar varje fm och em) Förskolorna behöver tillgång till skugga. Gården måste kunna avgränsas för små barn och barn med särskilda behov Platt gård (kullar för snölek saknas) Ser vi till barnens bästa eller föräldrarnas bästa Schemalagd utevistelse - nej tack Kan förskolepersonalen parkera på ytan norr, vid korsningen. Det ger större besöksparkering. Möjlighet till busshållsplats (för pendlare) vid förskolan.

16 16 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Nära till skogen och skidspåren, badhus och gympa. Ändamålsenliga lokaler hoppas jag. Utemiljön - rädd att utevistelsen blir schemalagd Storleken på avdelningarna mindre än nu? Kan barnen som sover i vagnar sova ute, finns plats? Personalens rastrum, finns det plats för att lägga sig ned och vila rygg och få tyst en stund? Parkering för föräldrar ser ut att vara väldigt få, många kommer och lämnar vid samma tid. En farhåga att skolskogen åker när de ser att det är för lite parkeringar. Tycker att konstgräsplanen och förskolan ska byta plats så att förskolan kommer längre från Kustvägen. Väldigt kort tid att tänka på förslagen, bara några dagar. Tycker att ni börjat i fel ända, skulle ha gjort studiebesök på ett 10 avdelnings och pratat med personalen innan det här mötet.

17 17 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Mycket bra förslag för barnen ur trafiksäkerhets synpunkt. Bättre förutsättningar för uteaktiviteter i naturen. Störs ej av skolbarnen, lugnare för dagis. Infart till Tallbacka IP för att kunna nyttja Fotboll, ishockey och skidspår? Tankar på det? Garage, tvättstuga, omklädning ALUhuset, förråd till IP finns det kvar efter konstgräsplanens byggnation om inte var placerar man detta? Lugnare läge Bygg över den konsfrusna ishockeybanan - Vision Bygg en ny gympasal, den gamla kan användas av fritidsbarnen - Vision 2030, den nya bör byggas på skolans grusplan. Grusplanen kan också användas till någonting, skidspår på vintern för barnen idag. Komplettera förslaget med skyddad gångväg från förskolan till pulkbacke, skidspår, ishockeyplan på andra sidan Industrivägen där man kan bygga utekök, grillplats, BMX-bana, mulleskog i samma område som utegymmet finns. Området måste vara belyst ur säkerhetssynpunkt. Anslut en väg till Tallbacka IP från Industrivägen för parkering mm.

18 18 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Nära till skog för förskola Större grönyta Längre till skolmatsalen För liten personalparkering Köket Buregården jobbar 365 dagar per år så personalparkeringen är för liten. Kök; Vid utformning och planering, ritningsgranskning ska lokal personal vara med i ett tidigt skede. Varuintag och transport av varm mat ska båda ha -separat in/utgång Förråd - för frigolitlådor, varmvagnar och torrförråd samt kylar-frysar Personalutrymmen Flödet Övertalighet av personal

19 19 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Närhet till skogen (Önskvärt med viadukt under Industrivägen. Vi kan inte använda viadukten till elljusspåret då det är ett skidspår där ) Närhet till stora lekparken i "gropen" Mer integritet då färre personer rör sig där Miljö: Mindre avgaser och trafikbuller Slipper korsa vägen flera gånger för att komma till biblioteket (då biblioteket i detta förslag hamnar på Klossen) Närhet till skidspår och hockeyplan Skolan förlorar en del av skogen som barnen älskar pga att det ska bli parkering. Vi har ett annat förslag som vi vill att man beaktar. (Parkering in efter Industrivägen) Längre för skolbarnen till matsalen 10 avdelningar - mycket barn på liten yta - organisation, samarbete - nyttjande / tillgång till lokalen - ingen erfarenhet av 10 avdelningar Små avdelningar Möjlighet till lugn och ro för barnen och gå undan för rollek-avskildhet Sämre mat. Mer hel och halvfabrikat. svårare att anpassa till verksamhetens önskemål t.ex. utflykter och kalas OB-förskola Andra krav på lokalerna: Tillgång till kök, sovutrymmen, Tv-vrå - hemlikt. Särskild ingång till OB så inte hela huset är öppet. Det sämsta med detta alternativ är att det är en 10-avdelningsförskola. Tänk om

20 20 Norra alternativet (Placering på gräsplanen)

21 20 Norra alternativet (Placering på gräsplanen)

22 21 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) På ritningenär en bit av barnens "lek- skog" tagen i anspråk till parkerings- plats, det tycker vi inte är en bra lös- ning. Låt den parkeringsplatsen vara kvar i nuvarande omfattning och gör en ny personalparkering och en "hämta- lämnaparkering" vid Industrivägen. Konstgräsplanen ser vi från skolans håll inte som en förbättring av barnens lekmiljö. Vi förstår att det är en fördel för Bureå IF, och att de behöver kompenseras för den förlorade gräsytan. Detta anser vi dock inte ska påverka skolans möjligheter att få de en gång utlovade skolgårdsförbättringarna. Bibliotekets flyttning till gamla kommunhuset innebär att vi får det "rätt sida" av vägen vilket ökar våra möjligheter att spontant använda oss av den resursen Fritidsgården kan då också placeras i det gamla kommunhuset vilket frigör mera plats för skolverksamheten i nuvarande matsalen. Det huset är redan idag handikappanpassat, vilket vi vet är ett behov framöver. Personalparkeringen vid Skärvägen kan vara kvar och utökas på den gamla "tandläkartomten" Närhet för förskolebarnen till både skog, skidspår, grusplan och isbana. Nuvarande lekplats vid gamla kommunhuset samt grusplanen kan användas till det friidrottsområde skolan blev lovad när friidrottsanläggningen toga bort från Tallbacka. Plats finns också för att även Bureskolan ska kunna rymma en "multisportarena" I matsalen skulle man kunna placera förskoleklassen som då skulle få mera ändamålsenliga lokaler, i dagens läge är de ju inhysta i alldeles vanliga klassrum utan tillgång till små utrymmen för mera avskild lek. Hämtning och lämning av förskoleklassbarnen skulle kunna ske på asfaltplanen vid nuvarande varuintag.

23 22 Norra alternativet (Placering på gräsplanen) Billigare? Närmare till eljusspår och natur Barnperspektivet Många barn Många som skall passera Stordrift Sämre utemiljö, många på litet utrymme? Svårare att vara spontan Hur stora barngrupper? Personaltäthet Parkeringssituationen Brandsäkerhet? Schemalgd utevistelse?

24 23 Norra alternativet (Placering på gräsplanen)

25 1 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Nära Dålig trafiklösning Dålig luft. Trafiksäkerhten vid lämning/hämtning. Norra alternativet är allmänt bättre.

26 2 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Det blir närmare för de äldre till matsalen. Risken med att lämna barnen samtidigt som de äldre barnen åker buss.

27 3 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Nya lokaler som inte är "sjuka". Bättre utemiljö. Hur ska fritidshem rymmas tillsammans med musik och fritidsgård. Vi behöver små rum. De yngre barnen är på "fritids" stor del av sin skoldag. Snö, var ska den läggas upp på vintern Grusplanen försvinner, den används mycket på raster. Den nya parkeringen för personal måste ha ett stängsel ner mot skolans sko (finns inte idag). Mycket trafik kring förskolan (avgaser) Vi är trångbodda på fritids, många barn å liten yta. Vi har inte ändamålsenliga lokale. Hoppas det blir bättre vid en ombyggnad.

28 4 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Förslaget känns inte aktuellt.

29 5 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Bättre hämtning/lämning jämfört med Norra alternativet. Lite utemiljö. Skolans utemiljö försvinner till stor del. Parkeringsplatser försvinner, finns det nog många? Vi jobbar inte skiftgång utan alla jobbar dagtid. Finns det utrymme om fler barnfamiljer flyttar in? Fritidshem och fritidsgård har öppet ganska ofta samtidigt. Kan inte nyttja lokalen samtidigt. Vi vill vara med och tycka till när matsalen byggs om. Är det bra för barnen?

30 6 Södra alternativet (Placering på grusplanen)

31 7 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Matan kommer närmare. Biblioteket är långt bort. Liten lekyta. För liten hmämta/lämna yta. Buss-krångel. För liten parkering.

32 8 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Matsalen nära. Skolan förlorar stor lekyta. Trafiksituationen blir ännu värre än i dag. Risk att det händer ännu mer på kvällstid om förskolan hamnar på grusplanen (skymmer ännu mer) Skolans elever kommer att svärma runt förskolan. Skolan tappar överblick och tillsyn på elevernaom de får använda konstgräset på dagtid. Tar utemiljön även för högstadiet. Var skottas snön? Varför tar man bort skolans (befintliga) personalparkering? Den är ju för liten redan idag.

33 9 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Lättare att lämna och hämta. Att riva kommunhuset. Nära kosrning med mycket trafik, från båda håll. Längre till skogen. Närmare till skolan. Kan barnen vara ute samtidigt? Hissar och trappor? Mycket trafik till köket förbi skolgården. Varuleveranser mattransport och sophantering. Mer högljudd miljö (trafik och många barn)

34 10 Södra alternativet (Placering på grusplanen)

35 11 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Närmare för skolbarnen till matsalen. Två våningar. Många barn på liten yta Hög ljudnivå när skolbarn och försskolebarn är ute. Trafik runt hela förskolan. Tio avdelningar. Barn med svårigheter få för många intryck.

36 12 Södra alternativet (Placering på grusplanen) En atelé och 10 avdelningar ger lite tid. Dela gård till 10 avdelningar Vägar runtom förskolan. För liten utegård Torkrum ej torkskåp Parkeringen nog stor? 10 avdelningar barn med särskilda behov som inte klarar av vara i sttora grupper 200 barn?

37 13 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Finns ingen För liten gård Nära vägar

38 14 Södra alternativet (Placering på grusplanen)

39 15 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Inga Skola/fritids förlorar lekytor. Inga snöhögar på skolgården För lite utrymme för hämtning/ lämning

40 16 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Bara nackdelar

41 17 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Inga Dåligt förslag Trafiksituationen är under all kritik, om jag hade små barn som skulle gå här då vet jag inte!

42 18 Södra alternativet (Placering på grusplanen)

43 19 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Trafiksituationen - för få platser för vårdnadshavare - naturligt övergångsställe för gående som kommer över bron. - vi befarar att det blir en cirkulations- plats av vårdnadshavare på Skärvägen då de kommer att använda församlingsgårdens parkering För skolbarnen blir det närmare till matsalen För vårdnadshavare med barn på både förskola och skola blir det lättare vid hämtning och lämning då de bara behöver parkera på ett ställe. Miljö: Avgaser. Inte bra att vara i Bureås mest trafikerade korsning. Insyn: Förskolans gård är mycket utsatt för insyn av alla som passerar (och det är många). För personalen innebär det att man inte kan garentera barnens integritet. För de som går förbi kan det lätt bli uppenbart vilka barn som har särskilt stöd. Barn med skyddad identitet är också mer utsatta. Det är en mer strassande placering för både barn och personal om förskolan byggs på grusplanen. Det sämsta med detta alternativ är att det är en 10-avdelningsförskola. Tänk om

44 20 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Personalens parkering är långt borta. Bibliotekets placering på Torparen innebär att förskolebarnen måste gå över två högt trafikerade övergångsställen för att komma dit. Klossen och Kvadratens förskola tvingas bedriva verksamhet på en bygg arbetsplats med mycket stora maskiner och högt buller. Fara vid hämtning och lämning på busshållsplatsen. Stor risk för vandalisering. Klossens förskola har utsatts för mycket vandalisering av ungdomar som hänger på skolans gård efter stängning. En del saker är polisanmälda. 10 avdelningar - mycket barn på liten yta - organisation, samarbete - nyttjande / tillgång till lokalen - ingen erfarenhet av 10 avdelningar

45 20 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Små avdelningar Möjlighet till lugn och ro för barnen och gå undan för rollek-avskildhet Sämre mat. Mer hel och halvfabrikat. svårare att anpassa till verksamhetens önskemål t.ex. utflykter och kalas OB-förskola Andra krav på lokalerna: Tillgång till kök, sovutrymmen, Tv-vrå - hemlikt. Särskild ingång till OB så inte hela huset är öppet.

46 21 Södra alternativet (Placering på grusplanen) En stor del av vår skolgård försvinner. Grusplanen används till fotboll och andra spel och lekar under lektions- och rasttid. Den används också som snötipp på vintern vilket ger goda möjligheter till kojbyggen och pulkåkning. Det är också på den ytan vi har hoppats att de en gång utlovade förbättringarna så småningom skulle komma att genomföras. Varutransporterna till köket kommer väldigt nära de lekande skolbarnen. De är inte utan tillsyn men ett fåtal vuxna har tillsyn över väldigt många barn och transporter i närheten känns inte säkert. Kommunhuset rivs vilket betyder att fler verksamheter ska in i nuvarande matsal vilket inte leder till några nämnvärda förbättringar av skolans utrymmen. Förskolan kommer väldigt nära skolgården vilket vi av erfarenhet vet (vi har haft fsk-klass och åk 6 i "Klossen" tillsammans med förskolan) innebär att det blir svårt för de små barnen som ska sova ute att få lugn och ro. Närheten till skolbussarna gör också det blir svårt med lugn och ro. Skolgården blir väldigt insynsskyddadbefaras leda till ökad skadegörelse.

47 22 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Billigare? Skolbarn omkring Sämre för skolbarn och förskolebarn Sämre situation för skolbussarna Mindre yta än Norra alternativet Mer störning från trafik och skolan Långt till skogen (elljusspåret) Dålig sikt vid hämtning och lämning för det körs både bil och buss där. Många barn på ett ställe Sämre utemiljö Trångt inne Personaltäthet? Svårare att vara spontan Schemalgd utevistelse? Vilke/vilken befintlig förskola blir kvar? Hur påverkas Hjoggböle och Sjöbottens förskolor? Hur stor (kvm) yta är utegården resp. varje avdelning? Barn och personal/avdelning? Man måste ju köra ut maten till äldreboende så det kan ju inte vara en så stor kostnad om man bygger två sörskolor.

48 23 Södra alternativet (Placering på grusplanen) Skolgården krymper drastiskt En konstgräsplan är inte lockande/användbar för skolan. Vem tänker på skolans utemiljö?..där barnen ska kunna vistas inom syn- och hörhåll på varje dgas raster. Vad händer med den utlovade multisportarenan? Friidrottsmöjligheterna som skolan fråntogs när nya vägen till Tallbacka byggdes när kommer ersättningen. Det lovades då och togs upp på Ungdomstinget ca 07/08 (se protokoll)

Vad är viktigt i en bra skola?

Vad är viktigt i en bra skola? Vad är viktigt i en bra skola? För att barnen och eleverna ska trivas Man ska vara snäll mot varandra uppmärksam Fråga om någon vill vara med alla ska få vara med att ha någon att vara med Att man har

Läs mer

Inkomna synpunkter på den nya förskolan i Bureå till och med 2014-05-12

Inkomna synpunkter på den nya förskolan i Bureå till och med 2014-05-12 Inkomna synpunkter på den nya förskolan i Bureå till och med 2014-05-12 Angående förskoleförslag i Bureå Grusplanen vid skolan. Ger en central placering. Men eftersom trafik flödet på denna plats redan

Läs mer

Frågor och svar kring omlokalisering

Frågor och svar kring omlokalisering Frågor och svar kring omlokalisering 2016-04-18 På Skolrådet den 4 april informerades om förslaget på ny omlokaliseringslösning. Förslaget innebär att årskurs F och 1 går på Hildur Ottelin där fler lokaler

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Berga... 2 2. Broby... 4 3. Haga - Björkbacken... 6 4. Mogata... 8 5. Ramunder... 10 6. S:t Anna... 12 7. Skönberga... 14 8. Västra Husby... 16 9. Östra Ryd... 18 1. Berga Sammanställning

Läs mer

Detaljplan för Väghyveln 9 m.fl. UTÖKAD ANVÄNDNING FÖR PALMCRANTZSKOLAN Östersunds kommun

Detaljplan för Väghyveln 9 m.fl. UTÖKAD ANVÄNDNING FÖR PALMCRANTZSKOLAN Östersunds kommun Detaljplan för Väghyveln 9 m.fl. UTÖKAD ANVÄNDNING FÖR PALMCRANTZSKOLAN Östersunds kommun 1 Dnr Ädh 1813/2011 Dnr planmodul: P 11/0028 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplanen har hållits tillgänglig för granskning

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

Lärarhandledning LOKORS GÅTA. en film om järnväg och säkerhet

Lärarhandledning LOKORS GÅTA. en film om järnväg och säkerhet Lärarhandledning LOKORS GÅTA en film om järnväg och säkerhet Innehållsförteckning Tack! Du bidrar till att minska antalet tågolyckor 3 Planering av lektionen 4 Faror vid järnvägen 6 Tåg är miljövänligt

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

En säker skolväg. Barn och vuxna berättar om sin skolväg På en del ställen har man gjort jämförande

En säker skolväg. Barn och vuxna berättar om sin skolväg På en del ställen har man gjort jämförande En säker skolväg I många klasser tar man upp Skolvägen som ett tema. Barnen beskriver skolvägen i bilder, berättelser och dikter. De berättar om husen och växtligheten, om människor och djur som de möter.

Läs mer

Resvaneundersökning Vistaskolan och Rosenhillskolan Hösten 2012

Resvaneundersökning Vistaskolan och Rosenhillskolan Hösten 2012 Resvaneundersökning Vistaskolan och Rosenhillskolan Hösten 12 Isabelle Petersson Säkra skolvägar isabelle.petersson@huddinge.se 13-02-07 SAMMANFATTNING... 3 BAKGRUND... 4 METOD OCH REDOVISNING... 4 RESULTAT...

Läs mer

Visioner, tankar och krav inför ombyggnation av Värgårdsskolan

Visioner, tankar och krav inför ombyggnation av Värgårdsskolan Värgårdsskolan en god grund att bygga på Visioner, tankar och krav inför ombyggnation av Värgårdsskolan Värdeord Värgårdsskolans byggrupp vill att nedanstående värdeord skall verka som stöd och inspiration

Läs mer

110817, Birgitta Ståhl-Furenhed : Jag blev riktigt skakad av gårdagens möte, dels pga den pseudodemokrati som utövas, dels av detaljplanen i sig.

110817, Birgitta Ståhl-Furenhed : Jag blev riktigt skakad av gårdagens möte, dels pga den pseudodemokrati som utövas, dels av detaljplanen i sig. 110817, Birgitta Ståhl-Furenhed : Jag blev riktigt skakad av gårdagens möte, dels pga den pseudodemokrati som utövas, dels av detaljplanen i sig. 1. Naturinventeringen är inte utförd och resultatet av

Läs mer

KÄLLBY GÅRD Vi informerar om... Våra fritidshem

KÄLLBY GÅRD Vi informerar om... Våra fritidshem KÄLLBY GÅRD Vi informerar om... Våra fritidshem Viken Kullen 6-8 år Magasinet 9-12 år Lå 10/11 VÅRA FRITIDSHEM PÅ KÄLLBY GÅRD - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - VIKEN KULLEN

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Protokoll Trygghetsvandring i Åsjunga 2014-06-24. Trygghetsvandring i Åsjunga Reviderad 2014-06-23

Protokoll Trygghetsvandring i Åsjunga 2014-06-24. Trygghetsvandring i Åsjunga Reviderad 2014-06-23 Reviderad 2014-06-23 1 Inledning Vid en byastämma i Åsljunga ville invånarna genomföra en trygghetsvandring. Detta tog Örkelljunga kommun fasta på och den 2012-03-22 anordnade kommunens BRÅ (Brottsförebyggande

Läs mer

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö Skärhamn Märkesten WORKSHOP Märkesten 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland Tjörn - Möjligheternas ö Information Ytterligare information finns att tillgå på kommunkontoret i Skärhamn på adress; Kroksdalsvägen

Läs mer

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030 Plan för utveckling av äldres boende i Trollhättan 214-23. Del IV Lokal utvecklingsplan för äldreboenden i Trollhättan. Äldres boende IV Trollhättan 214-23 Plan för Äldres boende i Trollhättan Del I Bakgrund,

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Veronica Sjögren PBN 2013-1773 018-727 47 64 Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-01-03 Kartbild som

Läs mer

Synpunkter och förslag på detaljplan för Söra 6:406 och Berga 11:1

Synpunkter och förslag på detaljplan för Söra 6:406 och Berga 11:1 Synpunkter på detaljplan för Söra 6:406 och Berga 11:1 består av 153 fastigheter och omfattar Simborgarvägen samt Häggkullevägen. Styrelsen fick vid föreningens årsstämma 2013-09-19 i uppdrag att vara

Läs mer

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun 2011-04-12 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Centralskolans aula 19:00-21:00 Närvarande: Åhörare: ca 60 medborgare () Förtroendevalda:

Läs mer

Vad är viktigt i en bra skola

Vad är viktigt i en bra skola Vad är viktigt i en bra skola Trivsel: Att alla är snälla Att barn lyssnar på vuxna Barn och vuxna ska vara snälla och lyssna på varandra Att barn får leka Bra miljö och stor bra skolgård Att ingen klottrar

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 Fritidsresan gick i år till Linköping. På hemväg stannade vi vid Cloetta och köpte godis. Innehållsförteckning : 1. Inledning...s.1 2.

Läs mer

Föräldraråd december 2014

Föräldraråd december 2014 Föräldraråd december 2014 Mötet öppnades och Lena Jansson som hälsade alla välkomna! Martin Strand (representant för klass 3B) utsågs till sekreterare för mötet. Skolrepresentanter - Lena Jansson - Eva-Lena

Läs mer

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN Arbete pågår med att ta fram en utvecklingsplan för Hertsön/ Lerbäcken. För att ta reda på vad de som bor i området tycker är viktigast har Luleå kommun bjudit in till ett

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer

Protokoll ELEVRÅD nr 4

Protokoll ELEVRÅD nr 4 Sida 1 (5) Ordförande: Thea R Sekreterare: Beatrice Närvarande klasser: 2B, 2C, 2D, 3A, 3B, 3C, 3D, 4A, 4B, 4C, 5A, 5B, 5C, 5D Närvarande personal: Annika L., Mårten Hansen 1. Ordföranden öppnade mötet.

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Borgviks förskola och fritidshem

Borgviks förskola och fritidshem Likabehandlingsplan 2013/2014 Borgviks förskola och fritidshem Inledning Att verka för hälsa, lärande och trygghet i förskola och fritidshem handlar om att utveckla goda relationer mellan verksamheten,

Läs mer

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 1 (6) Datum: 12-11-12 Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 Vad Gärsnäsborna tycker om Gärsnäs. Sammanställning av inkomna synpunkter 2012-10-24 - -2012-11-07. 1. Gärsnäs har många fördelar:

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna 1. Statistik 1.1 Statistik över förslagslämnare Figur 1. Åldersfördelning av total andel förslag (196 st) Figur 2. Fördelningen på bostadsområde

Läs mer

Hjärups Byalags synpunkter på Förslag till fördjupad översiktsplan Hjärup-06 av den 2006-09-01

Hjärups Byalags synpunkter på Förslag till fördjupad översiktsplan Hjärup-06 av den 2006-09-01 Hjärups Byalag Hjärup 061105 c/o Jens Svefors Banmästargården 20 24563 Hjärup e-post: info@jenssvefors.com Hjärups byalag är en ideell förening för att tillvarata Hjärupsbornas intressen KOMMUNSTYRELSEN

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

Till Länsstyrelsen i Stockholms Län, via Byggnadsnämnden Danderyd:

Till Länsstyrelsen i Stockholms Län, via Byggnadsnämnden Danderyd: Till Länsstyrelsen i Stockholms Län, via Byggnadsnämnden Danderyd: Överklagan gällande tillfälligt bygglov för påbyggnad av paviljong för skolverksamhet, Skolan 20, Vasavägen 5, Stocksund Dnr 2013-0912

Läs mer

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008 till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA September 2008 Denna utredning har utförts under juni 2006 september 2008 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Tyrénshuset 205 19 MALMÖ Tel: 040-698

Läs mer

Medborgarförslag om mötesplatser i bostadsområdet Björkskatan

Medborgarförslag om mötesplatser i bostadsområdet Björkskatan Fritidsnämnden 2008 06 04 54 124 Fritidsnämndens arbetsutskott 2008 05 21 35 73 mötesplatsbjörx.p06 Dnr 08.77 008 Medborgarförslag om mötesplatser i bostadsområdet Björkskatan Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 2010-10-14 MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:69 (ÅVC) I GNOSJÖ TÄTORT Plats: Kommunhuset, Sessionssalen Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 Närvarande:

Läs mer

KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången

KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången STRÖMSTADS KOMMUN Sida 13 (33) Kommunstyrelsen 2012-09-12 KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången Kommunstyrelsen beslutar föreslå

Läs mer

En åtta genom byn. Bild 2. Swedbank. Bild 1. Fjäråsvägen. Bild 3. Tvärdalsvägen Bild 4. OK Rävenstugan Bild 5. En av våra Fänagator

En åtta genom byn. Bild 2. Swedbank. Bild 1. Fjäråsvägen. Bild 3. Tvärdalsvägen Bild 4. OK Rävenstugan Bild 5. En av våra Fänagator En åtta genom byn Sätilas centrum, i den meningen att det är mitt i byn, är vägskälet där Fjäråsvägen kommer upp från Storåns dalgång, och ansluter till vägen som antingen bär till Björlanda och Göteborg,

Läs mer

TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS

TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS PM TRAFIKUTREDNING SÄTOFTA CAMPUS 2016-06-07 1 BAKGRUND I Sätofta, Höör, planeras för en ny förskola intill befintliga Sätoftaskolan. Förskolan kommer bestå av 8 avdelningar med 20 barn i varje avdelning

Läs mer

ETF:s enkät 2011 översikt

ETF:s enkät 2011 översikt ETF:s enkät 11 översikt 1. Anordna Midsommarfirande 2. Anordna Simskola 3. Anordna Valborgseld: 4. Anordna Höstfest/ Kräftskiva: 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6. Anordna gemensamma arbetsdagar:

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 8 Vinterväghållning April 2010 Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1.0 Svarsfrekvens Det är 89 personer 60 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av

Läs mer

Plankarta med bestämmelser (separat kartblad) Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande

Plankarta med bestämmelser (separat kartblad) Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Färjestad 2:19 UTLÅTANDE HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser (separat kartblad) Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande PROCESSEN Planförslaget för Färjestad 2:19 har upprättats med

Läs mer

Tätortsprogram för Södra Sandby

Tätortsprogram för Södra Sandby Tätortsprogram för Södra Sandby Sammanställning av dialog Inledning Tätortsprogram för Södra Sandby togs fram hösten 2006 som underlag för en dialog med invånarna i Södra Sandby. Målet var att försöka

Läs mer

mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Just så arbetar vi dagligen, där ingen annan dag är den andra lik.

mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Just så arbetar vi dagligen, där ingen annan dag är den andra lik. EN SKOLA FÖR ALLA Från början och så länge vi finns! Under 1999 fick Team J-son skolan tillstånd att bedriva grundskola år 4-9, grundsärskola/ träningsskola år 1-10 samt gymnasiesärskola år 1-4. Vår målsättning

Läs mer

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit.

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit. ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖRR FASTIGHETEN HJÄRNARP 3:233 MFL ÄNGELHOLMS KOMMUN UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE SAMRÅDET Samrådet om planförslaget redovisas i en samrådsredogörelse daterad 2010-11-16. HUR UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012/2013

Kvalitetsredovisning 2012/2013 2012-10-26 BOS/GUN Backa förskola, avd. Smultronet Ruth Björling-Eriksson Kvalitetsredovisning 2012/2013 Grundfakta Barn: 20 inskrivna barn Lärare: 3.5 tjänst Specialpedagoger: Besök av specialpedagog

Läs mer

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Program Redogörelse för programsamråd Plankarta, skala

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Måltidsverksamheten vid Karlbergsskolan Åk 1-3

Måltidsverksamheten vid Karlbergsskolan Åk 1-3 Arbetsmaterial 1/8 Måltidsverksamheten vid Karlbergsskolan Åk 1-3... 2 Uppdrag... 2 Nulägesbeskrivning... 2 Karlbergsskolans kök... 2 Personal/köksarbete... 3 Transport av mat... 3 Servering... 4 Arbetstid

Läs mer

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna 15-03-03 hem ETT sammanställning Homeparty hos Hanna innehåll Homeparty hos Hanna Sammanfattning av workshopen Slutsatser resultat 3 6-10 11 Homeparty hos Hanna Bostadens upplägg och innehåll Vi hade bjudit

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

2.3 Elevernas ansvar och inflytande

2.3 Elevernas ansvar och inflytande GENEVAD 2014 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Målbeskrivning i skolan. och för sitt arbete i skolan, och mognad, undervisningen, svara för att eleverna får pröva olika arbetssätt och arbetsformer,,

Läs mer

1 Verksamhetsbeskrivning. 1.1.1 Beskrivning av verksamheten. 1.1.2 Beskrivning hur ni organiserar arbetet. 1.1.3 Detta minns vi särskilt under året

1 Verksamhetsbeskrivning. 1.1.1 Beskrivning av verksamheten. 1.1.2 Beskrivning hur ni organiserar arbetet. 1.1.3 Detta minns vi särskilt under året BILDNINGS- FÖRVALTNINGEN VILLERKULLA FRITIDSHEM I GRIMSÅS Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning 3 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 3 1.1.2 Beskrivning hur ni organiserar

Läs mer

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Samrådshandling 2013-10-14 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2012-126 Detaljplan för kv Trätälja 6 och 10 Planbeskrivning

Läs mer

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn.

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn. 1(6) Teknik- och serviceförvaltningen Datum 2013-11-14 Handläggare Emilia Löfgren Er Referens Vår Referens Sammanfattning av inkomna synpunkter vid dialogmötet om Öster den 22 oktober 2013 Bra platser

Läs mer

Lokalprogram. Skogsgläntans förskola Nybyggnad PROGRAMHANDLING. Datum: 2011-03-11 Rev. datum:

Lokalprogram. Skogsgläntans förskola Nybyggnad PROGRAMHANDLING. Datum: 2011-03-11 Rev. datum: Skogsgläntans förskola Nybyggnad Datum: 2011-03-11 Rev. datum: Upprättad av: Åsa Lundberg, Tema arkitekter Kristin Åberg Nilsson, Tema miljö & energi Sid 2 (8) Innehållsförteckning Skogsgläntans förskola

Läs mer

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Sammanställning av ungas åsikter November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område Barn och unga vår framtid. Utifrån de övergripande och nämndsspecifika

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning. arbetsplan. Fritidsverksamheten Äventyret Stigens Friskola. Läsåret 2014 2015

Verksamhetsbeskrivning. arbetsplan. Fritidsverksamheten Äventyret Stigens Friskola. Läsåret 2014 2015 Verksamhetsbeskrivning & arbetsplan Fritidsverksamheten Äventyret Stigens Friskola Läsåret 2014 2015 Verksamhetsbeskrivning grundfakta och förutsättningar Personal I fritidsverksamheten kommer personalen

Läs mer

Trygghetsvandring. Simlångsdalen den 5 maj 2015

Trygghetsvandring. Simlångsdalen den 5 maj 2015 Trygghetsvandring Simlångsdalen den 5 maj 2015 Tre olika grupper bestående av boende och tjänstemän vandrade i tre förutbestämda områden i Simlångsdalen och noterade iakttagelser, förslag på åtgärder samt

Läs mer

Anteckningar Workshop 1

Anteckningar Workshop 1 1(7) Anteckningar Workshop 1 Tid: 12 maj 2015 kl. 18.00-21.00 Plats: Hallersrudskolans matsal Närvarande: Anna Lindstedt och Örjan Nässlander från Hammarö kommun, Göran Grönkvist tf kommunarkitekt, Maria

Läs mer

När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron!

När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron! När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron! Om sorg Att mista en livskamrat, en förälder, ett barn eller en nära vän är en av livets mest omvälvande

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Kvalitet och måluppfyllelse läset 2014/15 Sammanfattning Förskolan har under läset 2014-2015 fortsatt arbetet med att förbättra verksamheten. Vi är en god bit på väg men fortfarande återst en del. Tyvärr

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING DIALOG

SAMMANSTÄLLNING DIALOG SAMMANSTÄLLNING DIALOG De kommentarer som återfinns under respektive plats kommer från gångturernas diskussioner, samtal med besökare på planeringsverkstaden, samt Önskelistan - där besökare kunde skriva

Läs mer

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA är huvudregeln Det som vi idag kallar allemansrätten är det som blev kvar när allas intressen av naturtillgångar hade tillgodosetts i Sverige under medeltiden.

Läs mer

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Schemalagd lunch Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Hur länge har du varit rektor på skolan? Ca 12 år. Hur många elever och vilka årskurser har ni på

Läs mer

PM Sammanställning av upplevda problem och brister

PM Sammanställning av upplevda problem och brister PM Sammanställning av upplevda problem och brister Åtgärdsvalsstudie Förbättra E18 genom Karlskoga Problembeskrivning Nedan följer en sammanfattning av de generella problem och brister som har identifierats

Läs mer

Belysningsutredning Våren 2014

Belysningsutredning Våren 2014 Belysningsutredning Våren 2014 1 Bakgrund Framtidsgruppen har under 2012-2014 arbetat med frågan om gatubelysning inom området på styrelsens uppdrag Uppdraget har varit att undersöka kostnadsnivåer, medlemmars

Läs mer

GRUPPFAMILJEDAGHEMMET BYSTUGAN LÄROPLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

GRUPPFAMILJEDAGHEMMET BYSTUGAN LÄROPLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN GRUPPFAMILJEDAGHEMMET BYSTUGAN LÄROPLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Innehållsförteckning Verksamhetsmiljö 3 sida Bystugans mål och värderingar: Grundtrygghet 4 Glädje och gemenskap 5 Språket 5 Naturen och miljöfostran

Läs mer

Detaljplan för Bjurhovdaskolan (Boplatsen 9, Bjurhovda 6 och 9 samt del av Västerås 3:24), Västerås

Detaljplan för Bjurhovdaskolan (Boplatsen 9, Bjurhovda 6 och 9 samt del av Västerås 3:24), Västerås Helena Hansson Tel 021-39 23 68 DP 1650 2008-04-15 Dnr 06:10227-BN 540 Detaljplan för Bjurhovdaskolan (Boplatsen 9, Bjurhovda 6 och 9 samt del av Västerås 3:24), Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar

Läs mer

Kvalitetsrapport. Gräsö skola. läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport. Gräsö skola. läsåret 2014/2015 Kvalitetsrapport Resultat Gräsö skola Östhammars kommun läsåret 2014/2015 20150611 KVALITETSRAPPORT GRUNDSKOLA FRITISHEMMET Denna kvalitetsrapport innehåller inga tabeller eller diagram över resultaten.

Läs mer

KONSEKVENSBESKRIVNING för Gamla vattentornet, del av Västervik 4:2 Västerviks kommun, Kalmar län.

KONSEKVENSBESKRIVNING för Gamla vattentornet, del av Västervik 4:2 Västerviks kommun, Kalmar län. KONSEKVENSBESKRIVNING för Gamla vattentornet, del av Västervik 4:2 Västerviks kommun, Kalmar län. 2015-03-20 Tommy Lyberg - Arkitekt Richard Granberg - Exploatör KONSEKVENSBESKRIVNING 20150320 - Gamla

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

Göingegården. kv. Aroma

Göingegården. kv. Aroma Göingegården kv. Aroma VILLOR Välkommen till Göingegården! Precis invid en genuin gammal äppelodling växer en helt ny stadsdel fram, centralt belägen nära stan och med utmärkta förbindelser till både Halmstad

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

Nattöppen barnomsorg i Smedby

Nattöppen barnomsorg i Smedby Handläggare Datum Torbjörn Hansson 2010-05-05 0480 453007 Till Barn- och ungdomsnämnden Nattöppen barnomsorg i Smedby Kalmar kommun bedriver i dag barnomsorg på obekväm tid på tre platser i kommunen. I

Läs mer

HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga Motionsfrågor (Underurval Motion)

HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga Motionsfrågor (Underurval Motion) HÄLSA 2011 Undersökning finländarnas hälsa och funktionsförmåga Motionsfrågor (Underurval Motion) 1 T4017, ruotsi SVARSANVISNINGAR Svara genom att ringa in det alternativ som bäst beskriver Er egen situation

Läs mer

SÖRA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se

SÖRA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se SÖRA Söra är belägen i Södermanland, en bit norr om Nyköping i en lugn och avskild miljö omgiven av skog och stora ängar med utsikt över Hovrasjön. Söra ligger ca tio mil söder om Stockholm och det tar

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

Synpunkter på detaljplan för förskola och studentlägenheter vid Gibraltargatan i Krokslätt. Diarienummer SBK: 0588/12

Synpunkter på detaljplan för förskola och studentlägenheter vid Gibraltargatan i Krokslätt. Diarienummer SBK: 0588/12 HSB Bostadsrättsförening Lilla Le Fridkullagatan 18 F, kv. (baksidan) 412 62 Göteborg Webbplats: www.lillale.se Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad Alla boende i Brf Lilla Le 2014-11-17 Synpunkter på

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2014-06-10 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion Utvärdering av lekplatser i Stockholm Januari 2005 Kortversion Tillgängliga lekplatser Det här är en kortfattat beskrivning av det som kommit fram i en tillgänglighetsundersökning av 8st lekplatser i Stockholm

Läs mer

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Sandtorpet Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning)

Läs mer

ER Aspenässkolan 2013-11-28

ER Aspenässkolan 2013-11-28 Aspenässkolan Plats och tid Aspenässkolan 19.00-21.00 Deltagare Solveig Knutsson, förskolechef Peder Westman, rektor 3-5 Mia Morén, föräldrarepresentant 4b Christina Kronlöf, föräldrarereesentant 1c Mari

Läs mer

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15 Rösparksområdet 2 (11) Beställare Säffle kommun Teknik- och fritidsförvaltningen Säffle-Åmål Telefon: 0533-68 10 00 Niklas Ekberg, Gatuchef Konsult EQC Karlstad Telefon: 010-440 57 00 Stefan Lenberg, Uppdragsledare

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare.

Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare. Verksamhetsberättelse Förskola; Tallbackens förskola Avdelning; Blåvingen Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare. Pedagogisk

Läs mer

Korttidstillsyn. Fritids för ungdomar

Korttidstillsyn. Fritids för ungdomar Korttidstillsyn Fritids för ungdomar Vad är korttidstillsyn Korttidstillsyn är fritids. Du kan vara på korttidstillsyn före och efter skoldagen och vid lov och studiedagar. I Katrineholm finns tre fritids.

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING 1 (5) Detaljplan för fastigheterna Hartvigsgård 27 och 28 inom Backen i UMEÅ KOMMUN, Västerbottens län HANDLINGAR Detaljplanen omfattar följande handlingar: Denna planbeskrivning Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Välkommen till Orgelns Samfällighet

Välkommen till Orgelns Samfällighet Välkommen till Orgelns Samfällighet Med hjälp av detta informationsblad ska vi försöka ge er en inblick i och känsla för vad det innebär att bo i vårt område. Vad är en Samfällighet? En samfällighetsförening

Läs mer

TRAFIKUTREDNING FÖR VILLANSKOLAN/NYHEMSSKOLAN,

TRAFIKUTREDNING FÖR VILLANSKOLAN/NYHEMSSKOLAN, TRAFIKUTREDNING FÖR VILLANSKOLAN/NYHEMSSKOLAN, ÄNGELHOLM 2012-11-20 Trafik- och Samhällsplanering Helsingborg TRAFIKUTREDNING FÖR VILLANSKOLAN/NYHEMSSKOLAN, ÄNGELHOLM Bakgrund och syfte Planering pågår

Läs mer