Hållbart resande väst Årsberättelse och verksamhetsuppföljning 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hållbart resande väst Årsberättelse och verksamhetsuppföljning 2018"

Transkript

1 Hållbart resande väst Årsberättelse och verksamhetsuppföljning 2018 Sammanfattning I juni 2015 beslutade kollektivtrafiknämnden om en långsiktig organisering och finansiering av en kompetens- och projektplattform för hållbart resande, Hållbart resande väst (HRV). HRV ska ge projektstöd och kunskap till kommuner och organisationer som vill genomföra åtgärder som leder till att fler väljer att resa med gång, cykel, kollektivtrafik, samåkning eller i högre grad använda resfri mötesteknik i Västra Götaland. Verksamheten har nu under tre och ett halvt år blivit en aktiv aktör inom området hållbart resande i Västsverige och Sverige. HRV har under året etablerat samarbete med ett flertal aktörer inom området hållbart resande både på lokal, regional och nationell nivå. Under Almedalsveckan höll HRV ett välbesökt seminarium som handlade om hinder för hållbart resande samt deltog i paneldebatter. HRV blir ofta inbjudna till att tala på konferenser och inspirationsdagar samt sitta i paneldebatter runt om i Sverige låg HRVs fokus på att fungera som stöd och kunskapskälla inom hållbart resande för kommuner i Västsverige genom att erbjuda projekt, kunskapsstöd och nätverk. Men även genom att ta fram kunskapsunderlag som cykelpotentialstudien. HRV har också drivit påverkansarbete kopplat till hållbart resande i olika forum. Projekt som genomfördes under året var Vintercyklist, Cykelvänlig arbetsplats, Buss ohoj!, På Egna Ben. HRV har även arbetat med utveckling av nya projekt som kommer att starta upp under HRV har spridit kunskap i ämnet hållbart resande genom hemsida, Facebook, Instagram och Twitter. Nytt för 2018 var att HRV arbetade efter tre prioriterade områden; Hållbart resande på landsbygd, hållbart resande i tjänsten och för de anställdas resor till och från arbetsplatsen samt aktiv mobilitet för barn och unga. Dessa prioriterade områden har legat till grund för utveckling av projekt, aktiviteter och samarbeten under året. Verksamheten för 2018 har löpt enligt plan. Sedan tidigare år har HRV identifierat en svårighet i att engagera fler kommuner att bli aktiva samarbetspartners. Ofta är det samma kommuner som är med i flera av de projekt HRV erbjuder. Det finns

2 ett stort intresse hos kommunerna men oftast finns inte tillräckligt med personella resurser. HRV har även märkt att möjligheterna för kommunerna att delta i flera projekt samtidigt är små. Med detta som utgångspunkt ansökte HRV i augusti 2018 om medel från energimyndigheten till att växla upp HRVs arbete och försöka få fler kommuner involverade hållbart resande. Ansökan blev beviljad och arbetet med rekrytering av två projektledare drog i gång i november Bakgrund Hållbart resande väst syftar till att stärka kollektivtrafiken och få fler människor att resa hållbart, men också att arbeta bredare genom att stötta andra aktörers arbete för att nå ett hållbart transportsystem. Visionen för HRV är att individer och organisationer i Västsverige ska ha kunskap och verktyg för att resa hållbart. Hållbart resande väst sprider kunskap, inspirerar och engagerar individer och organisationer att vidta åtgärder som skapar ett hållbart resande i Västsverige. Med hållbart resande menas transporter och resor som är effektiva och bra för såväl samhällsutveckling och ekonomi, som miljö och hälsa. HRVs uppdrag och arbete kan kopplas direkt till flera regionala och nationella mål. Bland annat kan regionens mål om det goda livet och det regionala trafikförsörjningsprogrammets mål om fördubblad kollektivtrafik och ökad andel hållbara resor nämnas. HRV är dessutom en aktiv part i regionens arbete Klimat 2030, i synnerhet fokusområdet hållbara transporter och initiativ inom klimatsmart vardagsresande. Vidare kopplar verksamheten an till Sveriges och regionens miljö- och folkhälsomål samt internationella mål inom agenda Långsiktiga mål för verksamheten är att: Bidra till förändrade attityder och påverka beteenden för att främja hållbara resor. Skapa incitament och åtgärder som stärker hållbara resor. Bidra till att hållbart resande integreras i kommunal och regional samhällsplanering. Bidra till att skapa hållbara och aktiva resmönster för barn och unga.

3 Prioriteringar för 2018 var: Arbeta för att hitta smarta lösningar för att utveckla hållbart resande på landsbygd. Satsning på att tillsammans med Västtrafik engagera företag och organisationer att jobba med hållbart resande i tjänsten och för de anställdas resor till och från arbetsplatsen. Verka för ett ökat hållbart och aktivt resande bland barn och unga. Måluppfyllelse - Årsvisa, mätbara mål för verksamhetsåret 2018 Mål 2018 Utfall Färg Genomföra minst sex projekt under verksamhetsåret 2018 i syfte att påverka Vintercyklist, 2 omgångar Buss Ohoj!, 2 omgångar människor i Västsverige till ett mer hållbart Cykelvänligarbetsplats resande. På egna ben Hållbart resande internt avbrutet. Påbörjat KomILand Besöka och föra dialog med de delregionala kollektivtrafikrådens tjänstemannanätverk om hur vi kan utveckla hållbart resande på landsbygden. Genomföra sex nätverksträffar inom nätverket för Hållbart resande för kommuner och organisationer i regionen i syfte att inspirera, sprida kunskap och underlätta samarbeten kommuner emellan. Påbörjat HRV-Växer 2 workshops kring hållbart resande på landsbygden med tjänstemannanätverk + HRVs nätverk. Sex nätverksträffar är genomförda. I genomsnitt ha 30 kommuner och organisationer representerade under nätverksträffarna. 90 procent av kommunerna i nätverket för hållbart resande är nöjda med nätverksträffarna Utveckla kommunikationen via hemsida, Facebook och Instagram enligt mål i verksamhetens kommunikationsstrategi. Det har varit i snitt 35 personer representerade per nätverksträff. Utvärdering inte klar men indikationerna är att de flesta är väldigt nöjda med nätverksträffarna Mål är uppfyllda enligt kommunikationsstrategin.

4 Vara involverade i minst två samverkansprojekt kopplat till samhällsplanering med syfte att integrera hållbart resande i kommunal och regional samhällsplanering. HRV har varit involverade i tre samhällsutvecklingsprojekt där vårt främsta fokus varit att stötta projekten med kunskap kring hållbara resor. Projekt Under 2018 har HRV initierat och drivit fem olika projekt. Tre av dessa projekt har genomförts tidigare (Vintercyklist, Buss Ohoj! och Cykelvänlig arbetsplats) och två har varit nya (På egna ben och Internt resande SÄS). Tyvärr fick projektet med interna resor på SÄS avbrytas på grund av bristande möjligheter att genomföra åtgärder för att öka andelen hållbara resor. HRV har även startat upp två nya projekt som fortsätter under 2019 och 2020 (KomILand 2.0 och HRV Växer). Nedan följer en översiktlig redovisning av samtliga projekt. Varje projekt har en projektplan med framtagna projekt- och effektmål. Dessa mål redovisas inte i detalj här, den intresserade hänvisas till respektive projekt. Vintercyklist 2017/2018 Syftet med projektet är att öka andelen cyklister som använder cykeln som transportmedel även under vinterhalvåret istället för att övergå till bil eller kollektivtrafik. Detta leder till mindre trängsel i kollektivtrafiken och färre bilar på vägarna, minskad energiförbrukning, mindre klimatpåverkande utsläpp och förbättrad folkhälsa. Projektet drevs genom att nio deltagande kommuner samt Västra Götalandsregionen rekryterade invånare respektive anställda med hjälp av kommunikationsmaterial, erbjudande om däckbyte samt ett startpaket bestående av hjälpsamma tillbehör för vintercykling. Som motprestation åtog sig de deltagande vintercyklisterna att cykla minst tre gånger i veckan under en fyramånadersperiod, mellan 1 december och 31 mars. Kommunernas deltagare åtog sig också att rapportera om vinterväghållningen. Totalt deltog 896 cyklister, 627 från kommunerna samt 269 bland Västra Götalandsregionens egna anställda. Antal intresseanmälningar uppgick till drygt 3200 personer. Resultat (VGR:s cyklister inom parentes): 72 procent (84 procent) angav att de har cyklat tre eller fler dagar i veckan. 84 procent angav att det är troligt att de kommer vintercykla även kommande vinter. 44 procent angav att vinterväghållningen var bra eller mycket bra. 55 procent beskrev vinterväghållningen som varken bra eller dålig.

5 Deltagarna hos kommunerna cyklade sammanlagt cirka mil. Bland VGR:s cyklister var motsvarande siffra mil. Om man antar att deltagarna har bytt bilen mot cykel innebär det en besparing om ca 76,5 kg koldioxidutsläpp per deltagare. Detta motsvarar en ungefärlig utsläppsbesparing på totalt 68,5 ton koldioxid. HRV har även följt upp de cyklister som deltog i projektet 2016/2017 ett år senare. 246 cyklister deltog i 2016/2017 års projekt och svarsfrekvensen låg på 59 procent. 63 procent av vintercyklisterna från projektperioden 2016/2017 anger att de cyklat i snitt 3 eller fler dagar i veckan under vintern 2017/2018. Det genomsnittliga antalet resdagar med cykel ligger på 2,9 cykeldagar/vecka. Detta indikerar att projektet har långverkande effekter på deltagarnas resvanor. Den 1 december 2018 började en ny omgång av Vintercyklist. Denna omgång med 545 deltagare, inklusive VGR och kommunerna: Borås, Falköping, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lidköping, Mellerud, Mölndal, Skara och Öckerö. Cykelperioden pågår mellan 1 december 2018 och 31 mars Utvärderingar av väghållning med mera kommer att samlas in kontinuerligt. En uppföljande undersökning av deltagarnas cykelvanor vintertid kommer att genomföras vintern Cykelvänlig arbetsplats En tävling för arbetsplatser i Västsverige med syfte att underlätta för de anställda att cykla till och från jobbet. Under 2018 har totalt 87 arbetsplatser deltagit i utmaningen fördelat på elva kommuner samt en intern del för arbetsplatser inom VGR. Projektet är välkänt i regionen, och flera kommuner nämner att de siktar på att vara med framöver. För 2018 blev Alingsås ny kommundeltagare, medan Mölndal valde att kliva av på grund av resursbrist. Även Lidköping tvingades under våren att hoppa av på grund av resursbrist. Årets vinnare av utmärkelsen Västsveriges cykelvänligaste arbetsplats blev DH Solution i Halmstad. Vinnare i kategorierna Årets nykomling och Årets raket blev Länsstyrelsen i Västra Götaland respektive Kommunrehab Vänersborg. Under 2019 planeras projektet fortgå som tidigare med förändringen att Göteborgs Stad, som tidigare haft en egen version går med i den regionala versionen. Buss ohoj! Buss Ohoj! är ett projekt som syftar till att uppmuntra till kombinationsresor, där kollektivtrafik kombineras med cykling. 20 hopfällbara cyklar har upphandlats och sedan lånats ut till deltagare i två omgångar per år. Varje omgång varar i 3-4 månader. Cyklarna lämpar sig för kombinationsresor eftersom att de enkelt kan

6 fällas ihop och tas med i kollektivtrafiken. I tre av omgångarna har deltagarna även fått genomgå hälsoundersökningar före och efter projektperioden. Detta för att undersöka om några mätbara hälsoeffekter går att koppla till förändrade resmönster. Data från hälsoundersökningarna analyseras nu för att kunna dra slutsatser kring eventuella hälsovinster. Utvärdering har skett löpande under projektets gång och deltagarna har svarat på enkäter varannan vecka. Resultat: 80 procent av enkätsvaren uttrycker att det har fungerat bra eller mycket bra att använda cykeln i kombination med kollektivtrafik. 48 procent använde cykeln 3 5 dagar i veckan. En av vårens deltagare beskriver sina nya resvanor som projektet stimulerat till: Jag var trött på att köra så mycket, det känns som bortkastad tid. Nu har vi bara en bil och kompletterar med vikcykel och en elcykel. Den som lämnar barnen på dagis gör det med bilen, den andra tar cykel. Att bara ha en bil innebär mindre bekymmer, utgifter och mer vardagsmotion. Det är dessutom miljövänligt, vilket känns skönt. Andra deltagare berättar i utvärderingen: Jag tycker att jag är en gladare och trevligare person när jag cyklar. Känner verkligen att jag hinner göra mycket på tåget som jag inte gör i bilen. Projektet gav mig en inblick i hur man skulle kunna gå tillväga för att släppa bilvanan. I början av året färdigställdes en kortfilm som presenterar en av projektets deltagare: Årets deltagare har turats om att dokumentera sin vardag med vikcykeln på HRV:s Instagramkonto: På egna ben På egna ben är en utmaning för elever i årskurs 4 6 som handlar om att ta sig till och från skolan genom att cykla, gå eller åka kollektivt och skippa de ofta korta bilresorna. HRV stöttar projektet finansiellt, projektet leds av Trafikkontoret i Göteborgs Stad men är öppet för alla kommuner i Västra Götaland och Halland. Ambitionen var att utvidga projektet till att fler kommuner och fler klasser än tidigare år skulle delta, men det blev istället färre. En trolig orsak är att den person som var utsedd projektledare inom Göteborgs stad var sjukskriven under stora delar av rekryteringsperioden. Totalt har elever deltagit i utmaningen, från 250 klasser. De har tillsammans gått, cyklat eller åkt kollektivt närmare mil. Den slutliga utvärderingen av projektet håller på att färdigställas.

7 Hållbart resande, Internt VGR Ett pilotprojekt på temat hållbara resor på arbetsplatser. Syftet var att påverka medarbetare att resa mer hållbart. Piloten var tänkt att genomföras i en av VGR:s egna verksamheter, Södra Älvsborgs Sjukhus, och startade med en kartläggning av dagsläget, för att sedan gå över i en fas där flertalet beteendepåverkande åtgärder skulle genomföras. Efter avslutat projekt skulle projektet utvärderas och paketeras för att erbjudas till fler förvaltningar inom VGR genom klimatväxlingsprogrammet samt till kommuner och organisationer. Redan under slutet av 2017 påbörjades projektet genom en stor resvaneundersökning på Södra Älvsborgs sjukhus. Svarsfrekvensen var hög, närmare 50 procent och engagemanget från medarbetarna var stort. Utifrån resultatet i resvaneundersökningen arbetades ett flertal åtgärder fram för genomförande på sjukhuset. Dock var det svårt att nå fram till sjukhusledningen som sanktionerat projektet från start, och de åtgärder som HRV föreslog tvingades skalas ner mer och mer. Till slut återstod inget annat än att avsluta projektet, utan att någon åtgärd hade kunnat testas, på grund av bristande möjligheter att genomföra föreslagna åtgärder på sjukhuset. Den data som samlats in i projektet har grundligt analyserats, och använts bland annat inom miljöavdelningens arbete med VGR:s interna resor och klimatväxlingsprogrammets satsning på hållbart resande. Inom HRV har kompetensen stärkts kring resvaneundersökningar och hur en bra undersökning formas och genomförs. Medfinansiering projekt Under 2018 avsatte HRV en budgetpost för att organisationer med specifik kunskap inom områden kopplade till hållbart resande skulle kunna genomföra projekt med finansiering till 50 procent av HRV. Endast en organisation har sökt och beviljats medel. Under 2019 har HRV valt att inte avsätta en budgetpost till medfinansiering av projekt. Kunskapsstöd, kommunikation och nätverk Nätverket för hållbart resande 38 kommuner, de fyra kommunalförbunden i Västra Götaland, Trafikverket, Västtrafik, Länsstyrelsen, NTF, Energikontoret i Västra Götaland (HUV), Hallandstrafiken och Göteborgs Stad är med i Nätverket för hållbart resande. Nätverkets syfte och uppgift är att vara ett forum för kunskapsuppbyggnad och

8 erfarenhetsutbyte, utveckla initiativ som stärker hållbart resande samt bidra med uppföljning och spridning av resultat års teman för nätverksträffarna har varit: Barn och unga, Aktiv mobilitet och hälsa, Resor i tjänsten, Fysisk planering och hållbart resande, Hållbart resande på landsbygden, Utvärdering & framåtblickande. Svarsfrekvensen på utvärderingsenkäten har tidigare år varit låg. Därför görs nu en kort utvärdering vid varje enskild träff. Utvärderingen har visat på nöjda deltagare och engagemanget och nivån på träffarna har i år varit högt. Kommunikation HRV har under 2018 blivit mer aktiva på sociala medier. Sedan tidigare finns en Facebooksida och ett Instagramkonto. Under året har även ett Twitterkonto skapats samt ett Instagramkonto kopplat till projektet Buss Ohoj!. Instagramkontot för Buss ohoj! är uppbyggt som ett stafettkonto där deltagarna i projektet själva uppdaterar kontot. Resultatet under 20 veckor blev mer än 50 bilder och videoklipp. Detta har varit en strategi att försöka få deltagarna i de projekt HRV driver att bli ambassadörer för hållbart resande. Följare till HRVs konton ökar ständigt. Under en vecka i våras fick HRV ta över instagramkontot #GreenHackGBG. Här spred HRV kunskap kring hållbart resande samt berättade mer om HRV:s projekt och arbete. HRVs hemsida har utvecklats med fler nyheter, projekt och idéer för att göra sidan till en naturlig plats för inspiration och projektidéer för främst kommuner i Västra Götaland och Halland. ( Projekten och aktiviteterna har fått stor spridning i media under året. Främst är det lokaltidningar som uppmärksammat HRVs arbete men HRV har även deltagit och blivit omnämnda i radio, TV och branschtidningar under året. Aktiviteter och initiativ Potentialstudie för cykling Under 2018 tog HRV fram en potentialstudie för gång, cykel och elcykling. Genom att kombinera potentiella restider och resvägar från bostad till arbetsplats eller skola för alla invånare i Västra Götaland går det att simulera en möjlig belastning på olika vägsträckor och cykelnät, samt se vilka som kan nå arbetet eller studier med cykel eller gång inom 15, 20, 30 eller 45 minuter. Resultatet visar bland annat att 37 procent av invånarna i Västra Götaland kan nå arbete eller studier med cykel inom 30 minuter. Under 2019 kommer detta arbete att fortsätta, både genom att sprida resultatet och genom att vidareutveckla arbetet till att också innefatta kollektivtrafik och en kombination av gång/cykel och kollektivtrafik.

9 Hållbart resande, Externt/Grönt Ljus En satsning tillsammans med Västtrafik med syfte att engagera företag och organisationer att jobba med hållbart resande i tjänsten och till och från arbetsplatsen. Genom en innovations- och utvecklingsprocess kallad double diamond tog HRV tillsammans med en konsult fram ett koncept för resor till, från och i tjänsten. Arbetssättet var helt nytt för HRV, och utgår från en problemformulering som genom processen slutligen mynnar ut i en lösning. Resultatet av arbetet blev ett koncept för ett appbaserat kommunikationsverktyg med inslag av gamification, och som fick namnet Grönt Ljus. I konceptet finns samtliga tillgängliga resesätt/fordon och resor samlat, för att förenkla för individer att resa hållbart, och för företag att samla ihop och följa upp medarbetares tjänsteresor. Arbetet genomfördes i nära samarbete mellan HRV och Västtrafik, med koppling till arbetet på Västtrafik inom kombinerad mobilitet och företagsförsäljning. I dagsläget ligger konceptet på is i väntan på att flera pilotprojekt på Västtrafik ska visa vilka möjligheter som finns att ta in delar av Grönt Ljus i sitt fortsatta arbete. KomILand HRV har deltagit i en förstudie kring kombinerad mobilitet på landsbygd och i mindre tätorter (KomILand). Förstudien har resulterat i ett stort projekt som kommer genomföras där VGR är projektägare. Ambitionen är att kombinerad mobilitet ska testas i 2-4 orter på landsbygd och i mindre tätorter i Skaraborg. Framtida transporter Hållbart resande väst har under 2018 gått med i en satsning som Universeum håller i, Framtida transporter. I projektet får elever i årskurs 7 och 8 skapa egna transportlösningar och samtidigt påverka sin samtid och framtid. Varje klass ska ta fram en transportlösning som beskriver hur vi kan förflytta oss och transportera varor på ett hållbart sätt Det bygger på en arbetsmodell som engagerar lärare, elever, näringsliv, akademi och politik. Arbetssättet ger stora möjligheter att utveckla elevernas entreprenöriella förmågor samt att arbeta över ämnesgränserna. Syftet med projektet är: Att väcka engagemang, inspirera och intressera elever för hållbar miljö och teknik. Att visa på mängden yrkesroller inom transportnäringen. Att synliggöra samband och samspel mellan människa, natur och teknik. Att skapa ett forum för dialog. Att ge eleverna möjlighet att påverka samhällsutvecklingen.

10 Samåkning samarbete med Skjutsgruppen Genom ett samarbete inom ramen för överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin har den ideella rörelsen Skjutsgruppen fått projektbidrag från Hållbart resande väst för att kunna utveckla en smartphoneapplikation för samåkning. Appen bygger på Skjutsgruppens befintliga webbverktyg och är gratis och öppen att använda för alla. En färdig första version av appen blev klar i juni Appen blev snabbt en av de mest nedladdade reseapparna. Vidare kan nämnas att Mattias Jägerskog, grundare av Skjutsgruppen och HRV:s samarbetspart i projektet mottog Trafikverkets pris Årets miljöinnovatör, för sitt dedikerade arbete med samåkning och appen. I appen går det att be om skjuts, erbjuda skjuts och skapa grupper för samåkning till exempelvis arbete eller fritidsintressen. I appen visas även kollektivtrafik om ingen skjuts finns, vilket har möjliggjorts genom ett samarbete med Samtrafiken. Samhällsplanering BID-inspirerad samverkan. Under 2018 har HRV varit delaktiga i ett stadsutvecklingsprojekt i Kållereds centrum som varit en del i VGRs satsning på utveckling av platser runt om i regionen i projektet Hållbara platser. Arbetet i Kållered har följt en process kallad BID Business Improvement District. Syftet är att öka en plats attraktivitet och vända nedåtgående trender genom att skapa en organisation med intressenter från fastighetsägare, näringsliv och det offentliga. Hållbara platser Ett projekt inom VGR där flera olika arbetssätt används, med syfte att utveckla och öka attraktionskraften i mindre orter i regionen. Projektet drivs av Kultur i Väst och näringslivsavdelningen inom regional utveckling. HRV har varit med som stöd i arbetet med fokus på att främja hållbara resor och vara mottagare för frågor kring kollektivtrafik och infrastruktur. Utveckling av Åbroområdet i Mölndal Åbro är en del av Mölndals stad och domineras av industri, bland annat AstraZeneca. Området är under utveckling, och en helt ny stadsdel planeras. HRV är en del i arbetet för att det hållbara resandet ska vara en central del i utvecklingen.

11 Nationella cykelstrategin SKL arbetade under 2018 med ett regeringsuppdrag kopplat till att den Nationella cykelstrategin. Syftet med arbetet var att ge goda exempel på beteendepåverkande insatser för ökad och säker cykling som kan fungera som stöd för kommuner. Målet var att de goda exemplen på sikt ska bidra till att fler kommuner på ett effektivt sätt kan utveckla sitt arbete med att främja ökad och säker cykling. HRV var med i ett flertal workshops kopplat till uppdraget. HRVs verksamhet och projekt lyfts upp som goda exempel i slutresultatet av uppdraget. ochsakercykling html Medlemskap i Svenska cykelstäder HRV gick under året med som medlemmar i Svenska cykelstäder. Nätverket arbetar strategiskt med kuskapsutbyte, samverkan och opinionsbildning för att öka vardagscyklandet. Att vara medlem i Cykelstäderna är en kvalitetsmarkör på höga ambitioner inom cykling. Konferenser och seminarium HRV har medverkat i ett flertal konferenser under året. Både som moderator, föreläsare, utställare och deltagare. Bland annat har HRV varit: Arrangör och moderator - Seminarium under Almedalsveckan- Varför ska 1950 sätta käppar i hjulet för ett hållbart resande? - Seminarium - Potentialstudien för gång, cykling och elcykling. Deltagare i paneldebatt - Två paneldebatter under Almedalsveckan Hur kommer det sig att den hållbara trafikplaneringen inte blir genomförd fastän alla vill det? samt Digitalisering och kollektivtrafik. - IVLs konferens Hållbara transporter. Hållbart resande på landsbygden. - Regeringskansliets cykelkonferens kopplat till den nationella cykelstrategin. Panel kring barn och ungas cykling.

12 Föredragande Den årliga nationella cykelkonferensen (Östersund). Nationell verkstad för hållbara livsstilar, Konsumentverket. Cykelplaneringskonferens i Stockholm, Teknologiskt institut Folktandvården Inspiration kring hållbart resande. NÄL inspiration kring hållbart resande. Energikontoret HUVs nätverk för kommunala miljöstrateger. DoReMi VGRs miljöavdelnings nätverk för länsstyrelsen och miljöstrateger på kommunalförbunden. Folkhälsokonferens i Västra Götaland. Workshop -VGRs Folkhälsoavdelning regionala strategi för ökad fysisk aktivitet bland barn och unga. Representerade Den årliga Europeiska konferensen kring mobility management (Uppsala). Temat för konferensen - Mobility in disruption. Gröna bilisters konferens Bilen, beteendet och mobilitet (Eskilstuna). Hållbart resande, resultatkonferens - som arrangerade av Hållbart resande i ett växande Värmland. K2s resultatkonferens. Nationellt nätverk kring hållbart resande Under 2018 har regionala aktörer gått samman och skapat ett regionalt nätverk kring hållbart resande. Nätverket träffas via Skype cirka fyra gånger per år och har även byggt upp en digital arbetsyta där deltagarna delar med sig av sitt arbete, ställer frågor till varandra, tipsar om konferenser och annat intressant som pågår inom området hållbart resande. HRV höll under 2018 i en av träffarna, som handlade om hållbart resande för barn och unga. Personal Tre personer anställda på avdelningen för kollektivtrafik och infrastruktur arbetar med Hållbart resande väst i varierad grad. Utöver detta görs ett tjänsteköp på 60 procent av en heltidstjänst från Göteborgsregionens kommunalförbund (GR). Ett tjänsteköp på 25 procent görs från Energikontoret (Hållbar utveckling väst). Var femte vecka har Hållbart resande väst projektgruppsmöte, då finns även Västtrafik, Region Halland, Hallandstrafiken och en representant från externa relationer VGR med.

13 Ekonomisk redovisning Hållbart resande väst budget för 2018 låg på 4,5 miljoner kronor. Utfall 2018 är ännu inte klar. En fullständig ekonomisk redovisning för verksamhetsåret 2018 kommer i samband med årsbokslutet för KTN. Prognoserna visar på att Hållbart resande väst inte kommer att göra av med hela budgeten under En orsak är att budgetposten för medfinansiering projekt inte kommer att förbrukas som planerat.

Verksamhetsplan för kompetens- och projektplattformen Hållbart resande väst 2018

Verksamhetsplan för kompetens- och projektplattformen Hållbart resande väst 2018 Verksamhetsplan för kompetens- och projektplattformen Hållbart resande väst 2018 Bakgrund I juni 2015 beslutade kollektivtrafiknämnden att en kompetens- och projektplattform för Hållbart resande Hållbart

Läs mer

Verksamhetsplan år 2019 för kompetens- och projektplattformen Hållbart resande väst

Verksamhetsplan år 2019 för kompetens- och projektplattformen Hållbart resande väst Verksamhetsplan år 2019 för kompetens- och projektplattformen Hållbart resande väst Bakgrund I juni 2015 beslutade kollektivtrafiknämnden att en kompetens- och projektplattform för hållbart resande Hållbart

Läs mer

Hållbart resande väst Årsberättelse och verksamhetsuppföljning 2017

Hållbart resande väst Årsberättelse och verksamhetsuppföljning 2017 Hållbart resande väst Årsberättelse och verksamhetsuppföljning 2017 Sammanfattning I juni 2015 beslutade kollektivtrafiknämnden om en långsiktig organisering och finansiering av en kompetens- och projektplattform

Läs mer

Hållbart resande väst. Fyrbodals infra/koll nätverk

Hållbart resande väst. Fyrbodals infra/koll nätverk Hållbart resande väst Fyrbodals infra/koll nätverk 2019-01-25 Agenda HRV 2019 HRVväxer KomiLand Frågor? Syfte Hållbart resande väst syfte är att få fler människor att resa hållbart. Vi vill få fler att

Läs mer

Slutrapport Vintercyklist 2018/2019 Ett projekt inom Hållbart resande väst

Slutrapport Vintercyklist 2018/2019 Ett projekt inom Hållbart resande väst 1 Slutrapport Vintercyklist 2018/2019 Ett projekt inom Hållbart resande väst Innehåll Bakgrund... 4 Syfte... 4 Mål Vintercyklist 2018/ 2019... 4 2 Aktivitetsmål... 4 Resultat... 5 Beteendemål... 5 Resultat...

Läs mer

Slutrapport Vintercyklist 2017/2018 Ett projekt inom Hållbart resande väst

Slutrapport Vintercyklist 2017/2018 Ett projekt inom Hållbart resande väst 1 Slutrapport Vintercyklist 2017/2018 Ett projekt inom Hållbart resande väst Innehåll Bakgrund... 4 Syfte... 4 Mål Vintercyklist 2017/ 2018... 4 2 Aktivitetsmål... 4 Resultat... 4 Beteendemål... 5 Resultat...

Läs mer

Sthlm Vintertramp

Sthlm Vintertramp Sthlm Vintertramp 2017-2018 Klimatsmarta stockholmare Sthlm Vintertramp 2017-2018 Kontaktperson: Sara Nilsson 3 (12) Sammanfattning Under vintern 2017-2018 genomförde Klimatsmarta stockholmare Sthlm Vintertramp.

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Slutrapport Vintercyklist 2016/2017 Ett projekt inom Hållbart resande väst

Slutrapport Vintercyklist 2016/2017 Ett projekt inom Hållbart resande väst Slutrapport Vintercyklist 216/217 Ett projekt inom Hållbart resande väst Innehåll Bakgrund... 4 Syfte... 4 Mål... 4 Aktivitetsmål... 4 Resultat... 4 Beteendemål... 5 Resultat... 5 Effektmål... 5 Resultat...

Läs mer

Uppföljning av klimatväxlingsprogram 2018

Uppföljning av klimatväxlingsprogram 2018 Miljöavdelningen, Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 2019-03-26 Uppföljning av klimatväxlingsprogram 2018 Uppföljning av klimatpåverkan från tjänsteresor Utfall 2017 Utfall 2018 Trend Resandet med

Läs mer

Hållplats En attitydundersökning om mobilitet, nu och i framtiden.

Hållplats En attitydundersökning om mobilitet, nu och i framtiden. Hållplats 2018 En attitydundersökning om mobilitet, nu och i framtiden. Så tycker Västra Götaland. Hållplats 2018 är en undersökning av attityder till mobilitet bland invånare i Västra Götalandsregionen.

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERENSKOMMELSE OM CYKELPENDLING

HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERENSKOMMELSE OM CYKELPENDLING HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERENSKOMMELSE OM CYKELPENDLING Bakgrund För att nå klimatmålet om en fossilfri ekonomi år 2030 krävs en omställning till ett hållbart transportsystem. En överflyttning av fler arbetsresor

Läs mer

Det vinnande Skånelaget Kävlinge HK F99. Utvärdering av Klimatmatchen 2013 i Skåne. November 2013, Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne

Det vinnande Skånelaget Kävlinge HK F99. Utvärdering av Klimatmatchen 2013 i Skåne. November 2013, Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne Det vinnande Skånelaget Kävlinge HK F99 Utvärdering av Klimatmatchen 203 i Skåne November 203, Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne Bakgrund Idrotten är Sveriges största folkrörelse och resorna till

Läs mer

Projektet Regionalt Mobilitetskontor Gävleborg avslutas vid årsskiftet en tillbakablick

Projektet Regionalt Mobilitetskontor Gävleborg avslutas vid årsskiftet en tillbakablick Projektet Regionalt Mobilitetskontor Gävleborg avslutas vid årsskiftet en tillbakablick Christine Sisell mobilitetskontoret@lg.se Bakgrund 2001-2003, X-MaTs (Landstinget) 2005-2007, X-MaTs (Landstinget)

Läs mer

Klimat och transporter

Klimat och transporter 2010-03-19 Klimat och transporter Jannica Schelin Processledare för Hållbart Resande i Norrköpings kommun Hållbart Resande Hållbart Resande och Mobility Management Arbetet med Hållbart Resande handlar

Läs mer

Företag för schyssta jobbresor. ks Malmo Wor VERSION

Företag för schyssta jobbresor. ks Malmo Wor VERSION Företag för schyssta jobbresor ks Malmo Wor VERSION 2 201811 Malmö Works är ett företagsinitiativ som verkar för fler schyssta jobbresor. Vi drivs av våra deltagare med stöd från Malmö Stad och Skånetrafiken.

Läs mer

Sthlm Eltramp Maj Kontaktperson: Sara Nilsson

Sthlm Eltramp Maj Kontaktperson: Sara Nilsson Sthlm Eltramp Maj 2018 Kontaktperson: Sara Nilsson 3 (15) Sammanfattning Under våren 2018 genomförde Klimatsmarta stockholmare Sthlm Eltramp en kampanj med syfte att uppmuntra hållbart resande. Tio vanebilister

Läs mer

Årsredovisning Miljönämnden

Årsredovisning Miljönämnden Årsredovisning 2017 Miljönämnden 2018-02-01 Ekonomisk resultat VGR-medel (tkr) för projekt och verksamhetsbidrag 11 st; 28 613 22 st; 30 885 17 st; 18 351 13 st; 18 017 11 st; 22 699 2 st; 15 500 1 st;

Läs mer

LAB190. Interkommunal utvecklingsplan LAB190

LAB190. Interkommunal utvecklingsplan LAB190 LAB190 Interkommunal utvecklingsplan LAB190 Underlag för beslut 2015 Inledning Landskapet längs väg 190 skär genom fyra kommuner. Det ingår i en av de gröna kilar som i Strukturbilden för Göteborgsregionen

Läs mer

Hållbara platser. Samverkan för regional serviceutveckling

Hållbara platser. Samverkan för regional serviceutveckling Hållbara platser Samverkan för regional serviceutveckling Projektägare: Västra Götalandsregionen, Näringsliv Projekttid: November 2016-30 juni 2019 Budget: 3 Msek Finansiärer: Tillväxtverket, Länsstyrelsen,

Läs mer

Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014

Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014 Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014 Västra Götalandsregionen Östra sjukhuset Byggnadsplan 2011 Framtidens hållbara sjukhusområde Hållbar samhällsutveckling

Läs mer

Välkomna till GR cykelmöte!

Välkomna till GR cykelmöte! Program Välkomna till GR cykelmöte! 09.00-09.20 Inledning Nikolina och Lisa, GR 09.20-10.05 Presentation av innehåll från kartläggningen, Annika Nilsson och Julia Emqvist, Trivector 10.05 10.20 Frågor

Läs mer

Åtgärd 6. Mobilitetskontor i Halmstad

Åtgärd 6. Mobilitetskontor i Halmstad Åtgärd 6. Mobilitetskontor i Halmstad Sammanfattning Ett mobilitetskontor i Halmstad ska stimulera till klimatsmartare resval och på så sätt minska koldioxidutsläppen från transporterna. Halmstadsborna

Läs mer

Vi kopplar samman stad och land.

Vi kopplar samman stad och land. Vi kopplar samman stad och land. LAB190 en samverkansplattform LAB190 är en samverkansplattform för att skapa ett modellområde för hållbar utveckling. Vi fokuserar på gröna näringar, hållbar besöksnäring

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer VISIONEN En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor

Läs mer

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå Uthållig tillväxt Per Kristersson, GR Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR Så här kan det vara... Regionala Kollektivtrafik-rådet Delregionala Kollektivtrafik-rådet Kollektivtrafik Nämnden

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

REMM resfria/digitala möten i myndigheter. Detta är REMM. PM augusti Vision: Sverige bäst i världen på digitala möten i offentlig sektor

REMM resfria/digitala möten i myndigheter. Detta är REMM. PM augusti Vision: Sverige bäst i världen på digitala möten i offentlig sektor REMM resfria/digitala möten i myndigheter Detta är REMM PM augusti 2018 Vision: Sverige bäst i världen på digitala möten i offentlig sektor Inledning Digitala möten är en viktig del i det genomgripande

Läs mer

Koncernkontoret Enheten för samhällsplanering

Koncernkontoret Enheten för samhällsplanering Koncernkontoret Enheten för samhällsplanering Jonas Hedlund Strateg hållbart resande 044 309 32 89 Jonas.hedlund@skane.se PM Datum 2018-11-01 Version 1 Dnr 1802095 1 (5) Hållbar Mobilitet Skåne - återrapportering

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Vintertramparna 2013/2014

Vintertramparna 2013/2014 Projektrapport av Grön Trafik: Vintertramparna 2013/2014 Med stöd från Länsstyrelsen i Jämtlands läns klimatmiljon för ett Fossilfritt Jämtland 2013 Projektperiod: 2013-11-15 2014-04-30 Sammanfattning

Läs mer

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap VGR har kartlagt organisationens arbete med hållbar utveckling som det beskrivs i budget 2016 och övergripande styrdokument i relation till FNs hållbarhetsmål Överblick: FNs mål för hållbar utveckling

Läs mer

Kapacitetsbyggande för hållbara arrangörsnätverk

Kapacitetsbyggande för hållbara arrangörsnätverk Kapacitetsbyggande för hållbara arrangörsnätverk PROJEKTBESKRIVNING DcV kommer i denna ansökan för projektutveckling från Västra Götalandsregionen (VGR),, att fokusera på marknaden för dansutövarna, nämligen

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2010 Till Länsstyrelsen Västra Götalands län 403 40 Göteborg Sökande Huvudman Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Adress Postnummer Box 5073 402 22

Läs mer

På hållbar väg i Norrköpings kommun

På hållbar väg i Norrköpings kommun 2011-09-23 På hållbar väg i Norrköpings kommun Vad är Hållbart Resande? Mobility Management Arbetet med Hållbart Resande handlar om att påverka människors attityder och beteenden och påverka resandet innan

Läs mer

Uddevalla. Kollektivtrafik

Uddevalla. Kollektivtrafik 2016-05-17 Uddevalla Kollektivtrafik Från Trafikförsörjningsprogram till kundffrrån trafikförsörjningsprogram till kund Dialog om kollektivtrafikens utveckling Steg 1: Övergripande utvecklingsplan & Affärsutvecklings

Läs mer

Samverkansplattformen. AllAgeHub

Samverkansplattformen. AllAgeHub Samverkansplattformen AllAgeHub VISION Forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation och ålder kan leva

Läs mer

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld EU-Forum Västra Götaland Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld Program Charlotta Lundström, Chef Externa Relationer - Välkomna, vad vill vi få ut av dagen? Melissa

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet 22 augusti Syfte med arbetsgruppens arbete Främja social hållbarhet i Göteborgsregionen Detta sker genom kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och metodutveckling Vad

Läs mer

PROGRAM. 09.30 12.00 Inledning. Diskussion "Hur når vi längre tillsammans Föreläsning Dagens unga. Vad vill de och hur kommer de resa imorgon?

PROGRAM. 09.30 12.00 Inledning. Diskussion Hur når vi längre tillsammans Föreläsning Dagens unga. Vad vill de och hur kommer de resa imorgon? PROGRAM 09.30 12.00 Inledning 12.00 13.00 Lunch Diskussion "Hur når vi längre tillsammans Föreläsning Dagens unga. Vad vill de och hur kommer de resa imorgon? 13.00 15.00 Föreläsning Kollektivtrafiken

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Sedan 2008 har VästKom varit samverkansorgan vid dialoger med SKL, VGR, med flera kring digitalisering. VästKom

Läs mer

Fossilfria transporter i Värmland hur lyckas vi med omställningen?

Fossilfria transporter i Värmland hur lyckas vi med omställningen? Fossilfria transporter i Värmland hur lyckas vi med omställningen? Nästan 50% av C02-utsläpp i Värmland kommer från transporter Minska transporter Effektivare transporter Förnybara drivmedel Vad finns

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Västsverige

Strukturfondspartnerskapet Västsverige Strukturfondspartnerskapet Västsverige 23 mars 2018 Åza Rydén Uppföljning av programgenomförandet 29 utlysningar ( PO1 16, PO2 13) + 2 förlängningsutlysningar där beredning pågår 57 projekt har fått bifall

Läs mer

Remiss - Avstämning av trafikförsörjningsprogrammet, Västra Götalandsregionen

Remiss - Avstämning av trafikförsörjningsprogrammet, Västra Götalandsregionen Dnr: 2017-00073.26 DKR-ärende 4 2017-05-19 Till delregionala kollektivtrafikrådet i Göteborgsregionen Remiss - Avstämning av trafikförsörjningsprogrammet, Västra Götalandsregionen 2017-2020 Förslag till

Läs mer

Företag för schyssta jobbresor. ks Malmo Wor VERSION

Företag för schyssta jobbresor. ks Malmo Wor VERSION Företag för schyssta jobbresor ks Malmo Wor VERSION 1 201806 Malmö Works är ett företagsinitiativ som verkar för fler schyssta jobbresor. Vi drivs av våra deltagare med stöd från Malmö Stad och Skånetrafiken.

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Dialog med samråd ålder 14 september 2016 Bakgrund samt fakta vad gäller social ekonomi Var är vi idag i arbetet med Överenskommelsen?

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Ansö kan öm fö rla ngning av pröjektet Tillsynsutveckling i Va st, dnr 2011-3050030 Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansöker om förlängning av projektet Tillsynsutveckling i Väst. Nuvarande projekttid

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Uppdaterad på gemensamt styrgruppsmöte den 8 september 2016. (Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj 2014, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg.) Avsiktsförklaring

Läs mer

Hållbar trafik och samhällsbyggnad

Hållbar trafik och samhällsbyggnad Hållbar trafik och samhällsbyggnad i Örebro kommun Klimatkommunerna, 25 nov 2016 Örebro kommun har ambitiösa mål = förutsättning Antaget Trafikprogram 2014, 3 huvudmål: GCK-andel idag ca 45 % - MÅL 2020

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 21 april 2016, kl. 09.00-12.00 Plats: GR Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet Handlingsplan för fortsatt arbete 27 april 2016 Arbetsgruppens fortsatta arbete På kort sikt: Fortsätta arbeta med idé och erfarenhetsutbyte i nätverks- och seminarieform.

Läs mer

Senaste nytt från Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland

Senaste nytt från Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Senaste nytt från Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Hanna Jönsson, Västra Götalandsregionen Processledare Agenda Introduktion till programmet Vad har hänt sedan 1 mars? Vad är på gång framöver?

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

testcyklisterna om att byta från bil till cykel

testcyklisterna om att byta från bil till cykel testcyklisterna om att byta från bil till cykel Trampa igång Innehåll 3 Om projektet Testcyklisterna 4 Resultat och erfarenheter av att ställa om från bil till cykel 5 En väg till bättre hälsa 6 Det behövs

Läs mer

Så skapar vi en attraktiv cykelstad

Så skapar vi en attraktiv cykelstad Så skapar vi en attraktiv cykelstad Cykelprogram för en nära storstad 2015-2025 Malin Månsson, trafikkontoret Göteborg 2035 150 0000 Fler invånare 70 000 80 000 nya bostäder 80 000 nya arbetstillfällen

Läs mer

Projekt Utländska Akademiker arbetar på bred front för att vägen till ett kvali cerat arbete för utländska akademiker ska bli kortare.

Projekt Utländska Akademiker arbetar på bred front för att vägen till ett kvali cerat arbete för utländska akademiker ska bli kortare. Projekt Utländska Akademiker arbetar på bred front för att vägen till ett kvali cerat arbete för utländska akademiker ska bli kortare. Foto: Filip Andersson; bild från Utländska tekniker och ingenjörer

Läs mer

Förstudie hållbart resande

Förstudie hållbart resande Förstudie hållbart resande Resande i vår region Transporterna står för 37 procent av de totala utsläppen i regionen. Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer och många skulle kunna

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Ett forsknings-, utvecklings- och innovationscenter som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation

Läs mer

Koncept för elcykelpooler för VGR

Koncept för elcykelpooler för VGR Koncept för elcykelpooler för VGR Projektbeskrivning Pilotprojektet CykelDelaren syftar till att etablera en cykelpool med elcyklar för allmänheten i de deltagande kommunerna i Västra Götaland. Regionen

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Ny anställning nya vägvanor- en dialog med nyanställda Ett projekt inom ramen för Nya vägvanor, Västsvenska paketet

Ny anställning nya vägvanor- en dialog med nyanställda Ett projekt inom ramen för Nya vägvanor, Västsvenska paketet Ny anställning nya vägvanor- en dialog med nyanställda Ett projekt inom ramen för Nya vägvanor, Västsvenska paketet 2014-06-26 Göteborgsregionens kommunalförbund GR Lisa Ström Målgruppen för rapporten

Läs mer

Workshop på temat Skapa stabila strukturer och hjälpmedel för kommuners arbete med hållbara livsstilar" den 14 november 2018.

Workshop på temat Skapa stabila strukturer och hjälpmedel för kommuners arbete med hållbara livsstilar den 14 november 2018. 2018-11-28 Workshop på temat Skapa stabila strukturer och hjälpmedel för kommuners arbete med hållbara livsstilar" den 14 november 2018. I anslutning till 2018 års Nationell verkstad för hållbara livsstilar,

Läs mer

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Beslutad av: regionutvecklingsnämnden, 2019-05-23 Diarienummer: RUN 2019-00210 Riktlinje Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen/Koncernkontoret Innehållsansvar:

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy

K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy Beslutad av: Regionfullmäktige, 2019-01-29 Diarienummer: RS 2017 04450 Giltighet: från 2019-03-01 till 2023-12-31 K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy 2 01 9 2 02 3 Policyn gäller för:

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Verksamhetsplan 2008 Hållbar Mobilitet Skåne

Verksamhetsplan 2008 Hållbar Mobilitet Skåne Verksamhetsplan 2008 Hållbar Mobilitet Skåne Bakgrund Transporter är en viktig del i Skånes utveckling. Samverkan för att skapa hållbara transportlösningar är ett prioriterat arbetsområde i regionen. Skåne

Läs mer

Remiss: Bidra till en strategi för en fossilfri transportsektor

Remiss: Bidra till en strategi för en fossilfri transportsektor TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2016-1520 1(4) Johanna Johansson, 033-35 31 47 johanna.johansson@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Remiss: Bidra till en strategi för en fossilfri transportsektor Yttrande till

Läs mer

Information om framtagande av långsiktig inriktning för Västkuststiftelsen. Miljönämnden 18 april 2018 Hanna Jönsson

Information om framtagande av långsiktig inriktning för Västkuststiftelsen. Miljönämnden 18 april 2018 Hanna Jönsson Information om framtagande av långsiktig inriktning för Västkuststiftelsen Miljönämnden 18 april 2018 Hanna Jönsson Upplägg Kort om Västkuststiftelsen Lägesrapport från huvudmännens arbetet med att ta

Läs mer

Hela Dalarna Cyklar utmaningen

Hela Dalarna Cyklar utmaningen Projektredovisning till Trafikverket Hela Dalarna Cyklar utmaningen Syfte Syftet med Hela Dalarna Cyklars cykelutmaning är att locka fler att cykla mer - för hälsa, miljö och plånbok. Att genom samverkan

Läs mer

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan Hur kan planen bidra till uppfyllnad av klimatmålen år 2030 Trivector PM 2013:18 Rasmus Sundberg Katarina Evanth 2013-04-30 Alternativ användning

Läs mer

Buss ohoj! - Slutrapport Ett projekt inom Hållbart resande väst

Buss ohoj! - Slutrapport Ett projekt inom Hållbart resande väst Buss ohoj! - Slutrapport 2017 Ett projekt inom Hållbart resande väst Innehåll Buss ohoj! - Slutrapport 2017... 1 Projektet i korthet... 3 Bakgrund... 3 Projektets målgrupper och medial uppmärksamhet...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-10-04 138 KS 338/17 Ansökan om medfinansiering från Reväst för verksamhetsåret 2018 Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

VAD VILL VI GÖRA? Nyttja och synliggöra lokala resurser effektivare. Skapa en plattform för kommunikation och samverkan mellan aktörer.

VAD VILL VI GÖRA? Nyttja och synliggöra lokala resurser effektivare. Skapa en plattform för kommunikation och samverkan mellan aktörer. VAD VILL VI GÖRA? Nyttja och synliggöra lokala resurser effektivare. Skapa en plattform för kommunikation och samverkan mellan aktörer. Öka kunskap om finansiering, idéburen utveckling och social innovation.

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-17 Dnr 1300615 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Den attraktiva regionen projektomgång

Läs mer

Mötestider för Utbildningschefsnätverket 2014

Mötestider för Utbildningschefsnätverket 2014 MISSIV ÄRENDE 1 Till Förslag till stider för 2014 föreslås enas om att s möten 2014 äger rum enligt följande: Fredag 21 februari Fredag 11 april Fredag 16 maj Fredag 13 juni Torsdag 4 september, em Fredag

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Uthålliga kommuner i Skåne 2020

Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Uthålliga kommuner i Skåne 2020 - Klimat- & energifrågor i fysisk planering Studieresa i Skåne 2018-09-19 Projektet Uthålliga kommuner i Skåne Finansiering Energimyndigheten 80% Länsstyrelsen Skåne 20%

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer VISION En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne

Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne Gif Nike F-02/03 (Lomma) delad förstaplats Klimatmatchen Sverige 2014 och vinnare Skåne Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne Martin Lundgren, Skåneidrotten Bakgrund Idrotten är Sveriges största folkrörelse

Läs mer

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Projektdirektiv 1(8) Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Versionshistorik Version Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik 0.1 2015-05-12 Boel Arbetsmtrl

Läs mer

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling som bidrar till ett hållbart samhälle med hög livskvalitet i hela landet Lena Kling Sofia Wieselfors Näringsdepartementet 1 En nationell cykelstrategi

Läs mer

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR?

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Jämlik tillgång till: välfungerande boende- och livsmiljöer rekreation (natur, fritid och kultur) service och kollektivtrafik över tid och

Läs mer

Citylab - What s in it for me?

Citylab - What s in it for me? Citylab - What s in it for me? Vad är Citylab? Citylab är ett forum för delad kunskap inom hållbar stadsutveckling, organiserad av Sweden Green Building Council (SGBC). Som medverkande får du tillgång

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

EN POPULÄRVERSION AV RESEVANE UNDERSÖKNING 2018 LINNÉUNIVERSITETETS STUDENTER, VÄXJÖ RESEVANEUNDERSÖKNING LINNÉUNIVERSITETET 2018

EN POPULÄRVERSION AV RESEVANE UNDERSÖKNING 2018 LINNÉUNIVERSITETETS STUDENTER, VÄXJÖ RESEVANEUNDERSÖKNING LINNÉUNIVERSITETET 2018 S E E R R D R U U? H EN POPULÄRVERSION AV RESEVANE UNDERSÖKNING 2018 LINNÉUNIVERSITETETS STUDENTER, VÄXJÖ 1 RESEVANEUNDERSÖKNING LINNÉUNIVERSITETET 2018 2 270 SVARADE 13 % RESEVANEUNDERSÖKNING BLAND LINNÉUNIVERSITETETS

Läs mer

Hur många etjänster, inom socialtjänsten, för invånarna var i drift december 2012?

Hur många etjänster, inom socialtjänsten, för invånarna var i drift december 2012? e-tjänster "Antalet e-tjänster inom socialtjänsten för invånarna samt användningen av e-tjänsterna. E-tjänsterna ska vara utformade efter målgruppernas behov och förutsättningar. E-tjänsterna ska vara

Läs mer

Winn Winn West. Idrottens entreprenörskap för lokal och regional utveckling

Winn Winn West. Idrottens entreprenörskap för lokal och regional utveckling Winn Winn West Idrottens entreprenörskap för lokal och regional utveckling Winn Winn West Projektet som breddar idrottens betydelse från traditionell folkrörelseverksamhet till en aktiv aktör i Västra

Läs mer

INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD

INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD 2017-2022 1. Mölndal i världen och världen i Mölndal Internationell policy för Mölndals stad, antagen av kommunfullmäktige. Policyn är stadsövergripande och ska

Läs mer

Hållbart resande. Lisa Ström GR, lisa.strom@grkom.se. www.grkom.se GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

Hållbart resande. Lisa Ström GR, lisa.strom@grkom.se. www.grkom.se GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Hållbart resande Lisa Ström GR, lisa.strom@grkom.se Innehåll Varför hållbart resande? Vad menas med ett hållbart resande? Hur kan man jobba med hållbart resande? Vilka är vinsterna? Hållbart resande och

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Vad innebär konventionen för Sverige? När Sverige ansluter sig till landskapskonventionen åtar

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg. Uppdaterad september 2018. Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

Sprid skolmatsglädje med oss!

Sprid skolmatsglädje med oss! Sprid skolmatsglädje med oss! Skolmatsakademin en samlande kraft för skolmatsfrågor i Västra Götalandsregionen. Måltiderna inom skola och förskola är en fantastisk resurs! De ger tillfälle till social

Läs mer

Detta är REMM. Möjliga miljardbesparingar Kraftigt minskade koldioxidutsläpp Stora ytterligare samhällsvinster. Resfria möten i myndigheter REMM

Detta är REMM. Möjliga miljardbesparingar Kraftigt minskade koldioxidutsläpp Stora ytterligare samhällsvinster. Resfria möten i myndigheter REMM Resfria möten i myndigheter REMM Detta är REMM PM januari 2018 Möjliga miljardbesparingar Kraftigt minskade koldioxidutsläpp Stora ytterligare samhällsvinster Inledning Resfria möten, eller digitala möten,

Läs mer

FH chefsnätverket på GR /2020

FH chefsnätverket på GR /2020 FH chefsnätverket på GR 2018 2019/2020 Återblick och framåt Yvonne Witzöe 2019-03-15 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer