Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik"

Transkript

1 2014 Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik

2 Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik Dessa resevillkor är giltiga fr.o.m. den och gäller användningen av HRT:s resekort i Helsingforsregionens kollektivtrafik och den period och det värde som kortet laddats med. Användningen av resekortet I trafikmedlen samt på metrostationernas och tåg- och Sveaborgtrafikens betalningsområden skall passageraren ha ett resekort, på vilket det skall finnas en giltig period- eller värdebiljett som berättigar till resan i fråga. Resekortet skall alltid visas upp för kortläsaren när man stiger på bussen, med undantag av stamlinjens 550 bussar, eller går in på närtågens perrongområde via VR:s biljettspärr. I övriga trafikmedel behöver kortet inte visas upp för läsaren om det på kortet finns en giltig period- eller värdebiljett. Giltigheten på den period som finns på resekortet kan kontrolleras genom att visa upp resekortet för kortläsaren. Passageraren köper själv en värdebiljett vid kortläsaren genom att trycka på zontangenten. Den som tillhör rabattgruppen kan köpa en värdebiljett endast för sig själv. Passageraren ansvarar själv för inköpet av värdebiljetter vid kortläsaren och för användningen av kortet. För sådana biljetter som man köpt av misstag får man således ingen ersättning. Omstigningsrätten med värdebiljetten kan kontrolleras genom att visa upp resekortet för kortläsaren. Kontroll Passagerare utan giltig biljett åläggs en kontrollavgift. Dessutom debiteras priset på en kontrollantbiljett, eller värdebiljett. Om resekortet missbrukas kan en kontrollant eller en annan av HRT, HST eller VR befullmäktigad person konfiskera kortet. Styrkande av identitet En passagerare som använder ett personligt resekort bör på uppmaning tillförlitligt kunna styrka sin identitet för kontrollanten. En 7 16-åring som använder ett resekort för barn bör på uppmaning kunna styrka sin ålder för kontrollanten.

3 Ändring i kunduppgifter Om passageraren använder ett personligt resekort och hans eller hennes kundgrupp, kundgruppens giltighet eller hemkommun ändras, skall passageraren besöka ett serviceställe för att ändra den ifrågavarande uppgiften. Kortets användningstid Resekortets användningstid är åtta år från och med inköpstillfället. Efter att kortets användningstid upphört kan kortet inte längre användas för att betala en resa, men kunden kan under ett års tid flytta över kvarvarande värde till ett nytt resekort vid ett serviceställe. Kortet kan inte laddas med periodbiljetter och kundgruppens giltighetstid kan inte uppdateras efter användningstidens utgång. Kortavgift För resekortet uppbärs en kortavgift. Kortavgiften uppbärs dock inte för ett nytt resekort om resekortet skadats p.g.a. fel i systemet. Behandlingsavgift En behandlingsavgift uppbärs av kunden i samband med gottgörelse i de nedanstående fallen. Behandlingsavgiften uppbärs dock inte om resekortet skadats p.g.a. fel i systemet. Laddning av resekort Du kan ladda ditt resekort på alla av HRT bestämda laddningsställen oberoende av din bostadsort. Som kund ansvarar du för att själv kontrollera på laddningskvittot att rätt produkt har laddats på ditt resekort. Om resekortet inte fungerar Om resekortet inte fungerar vid kortläsaren, skall passageraren kontakta föraren eller biljettkontrollanten. De kan med sina egna maskiner kontrollera om kortet fungerar. På tåget skall man vända sig till konduktören. Passageraren bör besöka ett serviceställe för att utreda varför kortet inte fungerar. Återstående period och/eller värde på ett skadat kort kan överföras till ett nytt resekort. Direkta kostna-

4 der som uppstått för kunden p.g.a. att kortet skadats ersätts från fall till fall mot kvitton (enkelbiljetter samt telefon- och postavgifter). Om felet i kortet förorsakats av passageraren, uppbärs en behandlings- och kortavgift. Om kortläsaren inte fungerar Om kortläsaren (-läsarna) inte fungerar skall passageraren kontakta föraren eller biljettkontrollanten för att kontrollera perioden på kortet, köpa en värdebiljett eller kontrollera omstigningsrätten. På tåget skall man vända sig till konduktören. Om felet i systemet är sådant att kunden inte rimligen kan skaffa sig en vederbörlig biljett, kan den som rest utan biljett befrias från kontrollavgift. Borttappat resekort Kunden kan på basis av sin personbeteckning anmäla sitt borttappade personliga resekort på en spärrlista. Ett innehavarkort kan placeras på spärrlistan om ägarens personuppgifter eller företagets FO-nummer har lagrats på kortet. Resekortet kan anmälas till spärrlistan antingen per telefon eller vid ett serviceställe. Kort uppdateras till spärrlistan enligt HRT:s fastställda regler. Resekort på spärrlistan kan inte användas för resor, resekortet kan inte laddas med period eller värde och det kan inte tas bort från spärrlistan. Kortavgiften för resekort som införts på spärrlistan gottgörs inte. Den återstående perioden och/eller det återstående värdet på det borttappade kortet eller på det kort som placerats på spärrlistan kan överföras till ett nytt kort. Den återstående perioden laddas fr.o.m. den dag då kunden kommer till servicestället för att uträtta ärendet. För överföringen uppbärs en behandlingsavgift och för ett nytt resekort en kortavgift. Värde och period som inte betalats Om period eller värde som kortet har laddats med helt eller delvis inte betalats, placeras kortet efter betalningsuppmaning på spärrlistan. Gottgörelse av period och värde Utredningar och gottgörelser som gäller resekortet skall skötas vid ett serviceställe. Serviceställena tar också emot reklamationer. I samband med utredningar bör kunden bevisa sin identitet. Ansökan om gottgörelse och/eller reklamation bör lämnas in inom två månader efter uppkomsten av det fel eller den händelse som gett upphov till kravet på gottgörelse.

5 Då eventuella ersättningar erläggs följs bestämmelserna om konsumentskydd. Gottgörelse kan betalas enbart för ett personligt resekort eller ett personifierat innehavarkort. Om ansökan om gottgörelse och/eller reklamation accepteras, omvandlas den återstående perioden till värde eller gottgörs den enligt den taxa som gällt vid laddningstidpunkten. För gottgörelse av period eller värde uppbärs en behandlingsavgift. Det värde som kortet laddats med kan återbetalas till kunden endast i de fall som nämns nedan. Gottgörelse p.g.a. förändrad livssituation Resekortets period kan gottgöras genom att omvandla perioden till värde på kortet. Gottgörelse beviljas fr.o.m. den dag då kunden utreder saken vid ett serviceställe. Kortavgiften returneras inte. Om kundens bonings-, arbets- eller studieort ändras till en kommun som finns utanför HRT-området, kan den återstående perioden/det kvarstående värdet också gottgöras på ett bankkonto. Den återstående perioden omvandlas till värde och gottgörs enligt den taxa som gällt vid laddningstidpunkten. För gottgörelser uppbärs en behandlingsavgift. Om man själv är förhindrad att uträtta sina ärenden på ett serviceställe, kan en annan person göra det. En fullmakt behövs i alla situationer då period och/eller värde utbetalas till bankkonto. Gottgörelse p.g.a. sjukhusvård eller dödsfall Gottgörelse kan fås p.g.a. sjukhusvård eller dödsfall. I samband med inlämning av ansökan skall grunderna för gottgörelsen bevisas på ett tillbörligt sätt. För en person som vårdats på sjukhus gottgörs resekortets period för den tid sjukhusvården har varat. Med sjukhusvård avses även hemsjukhusvård. Ansökan om gottgörelse bör lämnas in inom två månader efter att grunden för gottgörelse uppkom. Vid dödsfall gottgörs den återstående perioden på det personliga resekortet fr.o.m. dödsdagen samt det värde som finns på kortet då kortet returneras. Ansökan om gottgörelse bör lämnas in inom tre år från dödsdagen räknat. Kortavgiften returneras inte. Gottgörelsen betalas in på kundens/dödsboets bankkonto. Kortet återlämnas vid ett serviceställe. För gottgörelser uppbärs en behandlingsavgift.

6 Gottgörelse vid ingående av faktureringsavtal Om kunden ingår ett faktureringsavtal om betalning av periodbiljetten med e-faktura eller direktbetalning, kan resekortets återstående period omvandlas till värde på kortet. Värdet används för köp av ny period som varar tills giltighetstid för periodbiljett med fakturering börjar. Eventuellt kvarstående värde förblir kvar på kortet. Ingen behandlingsavgift uppbärs. På basis av ansökan om gottgörelse kan period och/eller värde på resekortet också betalas in på kundens bankkonto. Då får kunden ett nytt resekort för en periodbiljett med fakturering medan det gamla kortet återlämnas. En ny kortavgift uppbärs inte, men för gottgörelse uppbärs en behandlingsavgift. Gottgörelse för faktureringsbiljett Ett faktureringsavtal skall sägas upp, om gottgörelse ansöks p.g.a. arbetsoförmåga. Fakturering kan inte avbrytas tillfälligt för den tid då arbetsoförmågan varar, och gottgörelse kan inte ansökas retroaktivt. I övriga fall förfar man såsom ovan nämnts i fråga om gottgörelser p.g.a. förändrad livssituation, sjukhusvård eller dödsfall. Gottgörelse kan beviljas endast för de betalda månaderna på en faktureringsbiljett, inte för den avgiftsfria månaden. Gottgörelse vid beviljande av personalbiljett Om kundens eget resekort laddas med en ny periodbiljett som personalbiljett, kan den period som kunden betalat omvandlas till värde på resekortet. Gottgörelse ges vid ett serviceställe fr.o.m. den dag då personalbiljettens period börjar. För gottgörelse uppbärs en behandlingsavgift. På basis av ansökan om gottgörelse kan värdet också betalas in på kundens bankkonto, om det återstående värdet på kortet är över 20 euro. Då får kunden ett nytt resekort för personalbiljetten medan det gamla kortet återlämnas. En ny kortavgift uppbärs inte, men för gottgörelse uppbärs en behandlingsavgift. Kunden kan få gottgörelse för en period på sitt resekort även i så fall om kunden av sin arbetsgivare fått ett nytt resekort som personalbiljett. En ansökan om gottgörelse skall lämnas in vid ett serviceställe. Den period som kunden själv har skaffat sig gottgörs fr.o.m. den dag då perioden på den personalbiljett som arbetsgivaren gett börjar. Det gamla kortet återlämnas. Gottgörelse för perioden och kortavgiften betalas in på kundens bankkonto. För gottgörelse uppbärs en behandlingsavgift.

7 Samma praxis tillämpas också när en kund har fått arbetsresesedelar av sin arbetsgivare. Andra grunder för gottgörelse i fråga om personalbiljetter fastställs i faktureringsavtalet mellan företaget och HRT. Strejk eller trafikstörning I fråga om en större strejk, t.ex. busstrejk, ges separata anvisningar för gottgörelse. Trafikstörning, t.ex. om en tur eller en del av en tur bortfaller, är för tidig eller försenad, berättigar i allmänhet inte till återbetalning av biljetter. Gottgörelse kan ges enligt prövning från fall till fall, på basis av en till HRT adresserad ansökan. Utredning av kortets informationsinnehåll Vid serviceställen kan kunden be att få uppgifterna på sitt personliga resekort för det senaste halvåret. Kundens identitet kontrolleras (officiellt identitetskort, pass, körkort, FPA-kort med bild). Kunden behöver inte ha resekortet med sig. Uppgifter om ett innehavarkort ges till kortets innehavare. Man skall ha resekortet med sig, om det inte är personifierat. Passageraren kan kontrollera uppgifterna på resekortets giltiga period och återstående värde samt om värdebiljetter också på trafikmedlen och vid kortläsare på metrostationerna. Uppgifterna om periodbiljetten och/eller om värde som finns kvar på kortet får man också vid alla försäljningsställen för resekortet samt i HRT:s flerbiljettsautomater. Datasekretess I resekortssystemets kundregister samlas kundens personuppgifter samt de laddnings- och biljettförsäljningsuppgifter som HRT behöver för att sköta resekortssystemets kundservice och konsumentskydd. Uppgifterna som samlas i kundregistret är utförligt uppräknade i den registerbeskrivning som finns på Internet ( Typiska användningsområden för kundens personuppgifter är överlåtelse av personligt resekort, förändringar i kundens adressuppgifter och kommuntillhörighet, identifiering av ägare till upphittat resekort, placering av försvunna resekort på spärrlistan, stängning av kortet efter upphörande av kundförhållande eller arbetsförhållande, utredning av misstag samt granskning på kundens begäran av laddning av kort och värdeanvändande. Vid inköpstillfället vid serviceställen kan också personuppgifterna för innehavarkortets ägare eller företagets FO-nummer på begäran införas i registret. Innehavarkortet kan inte registreras för en person eller ett företag i efterhand.

8 Personuppgifter överlåts inte till utomstående, med undantag av när lagen eller en myndighetsbestämmelse så förpliktar. Tjänstemän vid servicestället har rätt att uppdatera och kontrollera systemets kunduppgifter. De har tystnadsplikt och har endast på begäran av en kund rätt att i centralsystemet utreda och skriva ut de i den ifrågavarande kundens kort lagrade period- och värdeladdningarna samt de senaste användningarna av värde under det senaste halvåret. En förälder eller vårdnadshavare har rätt att få uppgifterna om laddningarna och om användningen av värde på minderårigas resekort. Kunden har rätt att begära att hans eller hennes personuppgifter raderas från resekortskundregistret. Ansökan med underskrift kan lämnas in på ett serviceställe, där kundens identitet kontrolleras. Den period eller det värde som finns kvar på kundens resekort återlämnas endast i de fall som nämnts ovan. Kundregistret för resekortet upprätthålls av Samkommunen Helsingforsregionens trafik HRT. Ansvarsperson för kundregistret är direktören för passagerartjänster. Registerredogörelse och ansvarspersonernas kontaktuppgifter finns till påseende vid serviceställena, HRT:s registratorskontor och på HRT:s webbplats. Serviceställen Serviceställena som nämns i dessa resevillkor är följande: HRT:s serviceställen vid Järnvägstorgets och Östra centrums metrostationer och i Böle. Samserviceställena i Esbo och Vanda Samserviceställena i Kervo och Sibbo Serviceställena är i regel öppna från måndag till fredag förutom under söckenhelger och högtidsdagar. HRT Kundservice ger information om öppethållstiderna, tfn De finns även på Internet på adressen

9 HRT Kundservice tfn mån-fre 7-19, lör-sön Helsingforsregionens trafik

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 2015 Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 1.1.2015 Resevillkor för Helsingforsregionens trafik (HRT) tillämpas på kollektivtrafikresor

Läs mer

Helsingforsregionens kollektivtrafik. Biljettpriserna

Helsingforsregionens kollektivtrafik. Biljettpriserna Helsingforsregionens kollektivtrafik Biljettpriserna fr.o.m. 1.1.2014 Periodbiljetter på resekortet Resekortet kan laddas med period. Längden på reseperioden du väljer kan vara minst två veckor och högst

Läs mer

SVENSKA. Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik

SVENSKA. Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 1.1.2018 SVENSKA Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 1.1.2018 Resevillkor för Helsingforsregionens trafik (HRT) tillämpas på kollektivtrafikresor

Läs mer

Periodbiljetter. Interna biljetter inom en zone. Personligt kort 14 dagar. Innehavarkort*) och allmän periodbiljett

Periodbiljetter. Interna biljetter inom en zone. Personligt kort 14 dagar. Innehavarkort*) och allmän periodbiljett Periodbiljetter Resekortet kan laddas med period. Längden på perioden du väljer kan vara minst två veckor och högst ett år (14 366 dagar). Periodbiljettens pris består av ett 14-dagars grundpris och ett

Läs mer

från och med SVENSKA Biljettpriserna

från och med SVENSKA Biljettpriserna från och med 1.1.2017 SVENSKA Biljettpriserna Periodbiljetter på resekortet Resekortet kan laddas med period. Längden på perioden du väljer kan vara minst två veckor och högst ett år (14 366 dagar). Periodbiljettens

Läs mer

Periodbiljetter. Interna biljetter inom en zone. Personligt kort 14 dagar. Innehavarkort*) och allmän periodbiljett

Periodbiljetter. Interna biljetter inom en zone. Personligt kort 14 dagar. Innehavarkort*) och allmän periodbiljett Periodbiljetter Resekortet kan laddas med period. Längden på perioden du väljer kan vara minst två veckor och högst ett år (14 366 dagar). Periodbiljettens pris består av ett 14-dagars grundpris och ett

Läs mer

Din nya resepartner. Allmänna resevillkor. Vänd sidan, ta med kortet och njut av färden. Dra nytta av ditt kort. Skapa ett HRT-konto.

Din nya resepartner. Allmänna resevillkor. Vänd sidan, ta med kortet och njut av färden. Dra nytta av ditt kort. Skapa ett HRT-konto. Din nya resepartner Vänd sidan, ta med kortet och njut av färden. Dra nytta av ditt kort. Skapa ett HRT-konto. Allmänna resevillkor Helsingforsregionens trafik Skapa dig ett HRT-konto 1. Gå till webbplatsen

Läs mer

Verksamhetsföreskrifter om färdtjänst enligt socialvårdslagen

Verksamhetsföreskrifter om färdtjänst enligt socialvårdslagen 1 (5) Verksamhetsföreskrifter om färdtjänst enligt socialvårdslagen Från 1.1.2014 Upphäver Esbos verksamhetsföreskrifter av 1.10.2009 om färdtjänst enligt socialvårdslagen. Social- och hälsovårdsnämnden

Läs mer

RES. enkelt. Observera att du inte kan använda kontanter på bussen!

RES. enkelt. Observera att du inte kan använda kontanter på bussen! RES enkelt Med Länstrafiken reser du enkelt med buss och tåg inom Örebro län. Du betalar din resa med Länstrafikens Resekort, ett bankkort eller en smarttelefon. Resekortet kan du skaffa och ladda med

Läs mer

Yksi kortti riittää Ett kort räcker

Yksi kortti riittää Ett kort räcker Yksi kortti riittää Ett kort räcker Alla resor med ett resekort HRT:s tredje zon utsträcks till Sibbo och HRT:s resekort med period- och värdebiljetter tas i bruk i busstrafiken i Sibbo i början av år

Läs mer

SVENSKA. Allmänna resevillkor Helsingforsregionens trafik HRT

SVENSKA. Allmänna resevillkor Helsingforsregionens trafik HRT SVENSKA Allmänna resevillkor Helsingforsregionens trafik HRT Resevillkoren för Helsingforsregionens trafik (HRT) tillämpas på kollektivtrafikresor och -tjänster som ordnas av HRT. Kunder som använder HRT:s

Läs mer

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik

Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 2016 Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik Allmänna resevillkor för Helsingforsregionens trafik 1.1.2016 Resevillkor för Helsingforsregionens trafik (HRT) tillämpas på kollektivtrafikresor

Läs mer

1 april 2014. Manual biljettmaskin. ombud

1 april 2014. Manual biljettmaskin. ombud april 04 Manual biljettmaskin ombud BETALSÄTT Kontant/Betalkort INLOGGNING Håll ditt säljkort mot biljettmaskinen Tryck på knappen START Ny bild visas med ditt säljarnummer ifyllt och fältet för PIN-kod

Läs mer

RESEKORTEN BYTS UT MOT DE NYA HRT-KORTEN FRÅGOR OCH SVAR

RESEKORTEN BYTS UT MOT DE NYA HRT-KORTEN FRÅGOR OCH SVAR RESEKORTEN BYTS UT MOT DE NYA HRT-KORTEN FRÅGOR OCH SVAR När börjar kortbytet? Du kan byta ditt gamla resekort mot ett nytt vid serviceställen i HRT-kommunerna fr o m tisdagen den 23 oktober och i de övriga

Läs mer

Allmänna resevillkor för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Antagen av förbundsdirektionen den 21 november 2013, 8

Allmänna resevillkor för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Antagen av förbundsdirektionen den 21 november 2013, 8 Allmänna resevillkor för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Antagen av förbundsdirektionen den 21 november 2013, 8 Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets Allmänna Resevillkor

Läs mer

Helsingfors Resetjänsts färdtjänster för Helsingforsbor. Klientguide

Helsingfors Resetjänsts färdtjänster för Helsingforsbor. Klientguide Helsingfors Resetjänsts färdtjänster för Helsingforsbor Klientguide 1 Innehåll 1 Att resa 3 2 Att beställa 7 3 Beställningstidpunkt och uppehåll 10 4 Snabbresor 13 5 Beställningsnummer 14 6 Följeslagare

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR RESEKORT OCH RESOR INOM VASA STADS KOLLEKTIVTRAFIK

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR RESEKORT OCH RESOR INOM VASA STADS KOLLEKTIVTRAFIK ALLMÄNNA VILLKOR FÖR RESEKORT OCH RESOR INOM VASA STADS KOLLEKTIVTRAFIK De allmänna villkoren för resekort och resor inom Vasa stads kollektivtrafik är i kraft fr.o.m. 5 september 2016 och gäller Vasa

Läs mer

Färdtjänsten Dalarna GÄLLER FRÅN 2015-06-01

Färdtjänsten Dalarna GÄLLER FRÅN 2015-06-01 Färdtjänsten Dalarna GÄLLER FRÅN 2015-06-01 På uppdrag av Dalarnas kommuner ansvarar Region Dalarna för myndighetsutövningen gällande färdtjänsten i länet. Utredning och prövning av tillstånd för färdtjänst

Läs mer

Allmänna köp- och resevillkor Här följer information om våra resevillkor Vårt ansvar:

Allmänna köp- och resevillkor Här följer information om våra resevillkor Vårt ansvar: Allmänna köp- och resevillkor Från den 1 januari 2014 är våra resevillkor uppdaterade. Dessa gäller för resor gjorda från den 1 januari 2014 och framåt. Här följer information om våra resevillkor Våra

Läs mer

Allmänna köp- och resevillkor

Allmänna köp- och resevillkor Allmänna köp- och resevillkor Dessa villkor fastställdes av Kollektivtrafikmyndigheten i Västmanland. De gäller från och med 1 januari 2016. 1.Köp- och resevillkorens ändamål och tillämpning 1.1 Bestämmelserna

Läs mer

HRT rör oss alla. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

HRT rör oss alla. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HRT rör oss alla Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HRT rör oss alla HRT erbjuder mångsidiga möjligheter att åka kollektivt och skapar förutsättningar för en livskraftig och trivsam Helsingforsregion.

Läs mer

RESEINFORMATION FÖR RESOR MED DALATRAFIK

RESEINFORMATION FÖR RESOR MED DALATRAFIK 1 RESEINFORMATION FÖR RESOR MED DALATRAFIK allmänna resevillkor för linjetrafik och flextrafik reviderade 2016-04-01 Inledning om resevillkorens ändamål och tillämpning För att din resa ska bli så enkel

Läs mer

Vaski-bibliotekens användarregler. från och med 1.3.2016

Vaski-bibliotekens användarregler. från och med 1.3.2016 Vaski-bibliotekens användarregler från och med 1.3.2016 1 Regler för dig som använder Vaskibilioteken Dessa regler gäller alla Vaskibibliotek. Reglerna gäller från den 1 mars 2016. Biblioteket är öppet

Läs mer

FÄRDTJÄNSTEN I KLIPPANS KOMMUN

FÄRDTJÄNSTEN I KLIPPANS KOMMUN FÄRDTJÄNSTEN I KLIPPANS KOMMUN augusti 2013 SOCIALFÖRVALTNINGEN Information om färdtjänst i Klippans kommun Du ska vara bosatt och folkbokförd i Klippans kommun, ha ett funktionshinder som inte endast

Läs mer

Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010. Samkommunen 20. Styrelsen 141

Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010. Samkommunen 20. Styrelsen 141 Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010 Samkommunen 20 Styrelsen 141 Föredragande Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredare Stf. ekonomidirektör

Läs mer

VAD ÄR RIKSFÄRDTJÄNST?

VAD ÄR RIKSFÄRDTJÄNST? RIKSFÄRDTJÄNST VAD ÄR RIKSFÄRDTJÄNST? Riksfärdtjänst kan beviljas den som på grund av ett stort och varaktigt funktionshinder inte klarar av att resa med allmänna kommunikationer till normala resekostnader

Läs mer

Helsingforsregionens trafik

Helsingforsregionens trafik Helsingforsregionens trafik Välkommen till invånarkvällen! 2 29.11.2017 HRT:s samarbetsområde 7 kommuner: Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kervo, Kyrkslätt, Sibbo. 1.1.2018 Sjundeå och Tusby Enligt

Läs mer

SVENSKA. Biljettpriser

SVENSKA. Biljettpriser SVENSKA Biljettpriser Periodbiljetterna för invånare i HRT-kommunerna Biljetter för vuxna och studerande i HSL-appen B B C D B C C D B C D B C D 30 dygn, engångsköp 59,70 107,50 98,00 115,80 156,40 30

Läs mer

Färdtjänst (handikapp)

Färdtjänst (handikapp) Färdtjänst (handikapp) Färdtjänst enligt lagen om service och stöd på grund av handikapp. Innehållsförteckning Allmänt...3 Riktlinjer för färdtjänst...4 Ansökan...5 Färdtjänstkortets betydelse och användning...

Läs mer

RUNSALA. S:t Karins. Föli-cykel LUNDO RESO. hållplats KORT. Hej!

RUNSALA. S:t Karins. Föli-cykel LUNDO RESO. hållplats KORT. Hej! RUNSALA S:t Karins Föli-cykel KORT LUNDO hållplats Hej! RESO Biljetter och hur de används... 4 Resekort... 4 Periodkort... 5 Värdekort... 5 Dubbelkort... 5 Specialkort... 5 Parallellkort till regionbiljetten...

Läs mer

RUNSALA. S:t Karins. Föli-cykel LUNDO RESO. hållplats KORT. Hej!

RUNSALA. S:t Karins. Föli-cykel LUNDO RESO. hållplats KORT. Hej! RUNSALA S:t Karins Föli-cykel KORT LUNDO hållplats Hej! RESO Biljetter och hur de används... 4 Resekort... 4 Periodkort... 5 Värdekort... 5 Dubbelkort... 5 Specialkort... 5 Parallellkort till regionbiljetten...

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Gäller FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Nya regler från och med 1 november 2003 Vem har rätt till färdtjänst? Du kan ha rätt till färdtjänst om du på grund av funktionshinder, som inte är tillfälligt (minst

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av färdtjänst och riksfärdtjänst inom Oxelösunds kommun

Riktlinjer för handläggning av färdtjänst och riksfärdtjänst inom Oxelösunds kommun Riktlinjer för handläggning av färdtjänst och riksfärdtjänst inom Oxelösunds kommun Antagen av Vård- och omsorgsnämnden 2013-04-29, 34 OXL200 v 1.0 2006-11-13 2 Innehållsförteckning Vad är färdtjänst...

Läs mer

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto Speciella villkor för 1 (5) Inlåningsränta Inlåningsräntan är fast under hela insättningsperioden. Beräkning och betalning av inlåningsränta Ränta beräknas från insättningsdagen till förfallodagen, exklusive

Läs mer

Betalning av kostnader för nämndemän

Betalning av kostnader för nämndemän JUSTITIEMINISTERIET FÖRESKRIFT 1 (3) PB 25, 00023 STATSRÅDET Telefon (09) 160 03 3 april 2002 OM 20/123/2002 FÖRESKRIFTSSAMLINGEN Betalning av kostnader för nämndemän Behörighet 12 tingsrättslagen Giltighetstid

Läs mer

Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst

Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst Innehåll Hälsa och rehabilitering 1 När du blir sjuk 2 Vem får stöd av FPA? 2 FPA-kortet

Läs mer

Fördelar med en OPfondförsäkring INNEHÅLL. Det lönar sig att spara i försäkringar 3. Mångsidiga möjligheter 3

Fördelar med en OPfondförsäkring INNEHÅLL. Det lönar sig att spara i försäkringar 3. Mångsidiga möjligheter 3 OP-fondförsäkring PRODUKTFAKTA FÖR OP-FONDFÖRSÄKRING INNEHÅLL Det lönar sig att spara i försäkringar 3 Mångsidiga möjligheter 3 En OP-fondförsäkring som planerats just för dig 4 Avkastning på pengarna

Läs mer

PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUNDSKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN

PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUNDSKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUNDSKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN Godkända av bildningsnämnden 27.4.2011 Gäller fr.o.m. 6.6.2011 1 Innehållsförteckning 1. Lagstiftning angående skolresor...

Läs mer

Innehåll. Att skaffa Katso-koder och användning av koderna i undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd

Innehåll. Att skaffa Katso-koder och användning av koderna i undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd Att skaffa Katso-koder och användning av koderna i undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd Innehåll Att skaffa Katso-koder och användning av koderna i undervisnings-

Läs mer

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2016. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län.

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2016. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. För resor över länsgräns Prislista Gäller från och med 1 januari 2016 Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. En del av Landstinget i Kalmar län Gränslöst resande! Nå hela södra Sverige

Läs mer

Resekortet. Varsågod. Välkommen till en enklare vardag.

Resekortet. Varsågod. Välkommen till en enklare vardag. Resekortet Varsågod. Välkommen till en enklare vardag. En enklare vardag. Tänk dig att bara behöva ett enda kort för dina eller hela familjens resor. Som fungerar likadant oavsett om du vill resa med tåget

Läs mer

Esbo stads ekonomiska rådgivning och skuldrådgivning

Esbo stads ekonomiska rådgivning och skuldrådgivning 1 Esbo stads ekonomiska rådgivning och skuldrådgivning Om du har problem med pengar, kan den ekonomiska rådgivningen och skuldrådgivningen hjälpa dig. Du kanske har problem med att betala dina räkningar,

Läs mer

Malmö by bike Användningsvillkor. Innehåll. Gäller från och med 1 januari 2016

Malmö by bike Användningsvillkor. Innehåll. Gäller från och med 1 januari 2016 Malmö by bike Användningsvillkor Gäller från och med 1 januari 2016 Innehåll Malmö by bike Användningsvillkor... 1 1 Inledning... 2 2 Rättigheter vi ger dig... 2 3 Ändringar av Avtalet... 2 4 Användning

Läs mer

PRENUMERATION LOTTO MED JOKER KUNDVILLKOR

PRENUMERATION LOTTO MED JOKER KUNDVILLKOR PRENUMERATION LOTTO MED JOKER KUNDVILLKOR SVENSKA SPEL Gäller fr o m den 27 november 2009 1 Allmänt... 3 2 Prenumerant... 3 3 Avtal om Prenumeration... 3 4 Betalning via autogiro... 3 5 Upphörande av Prenumeration...

Läs mer

Så lätt byter du a-kassa (om du vill)

Så lätt byter du a-kassa (om du vill) Så lätt byter du a-kassa (om du vill) 2 enkla steg till ny a-kassa Om du blir medlem i Unionen blir du inte samtidigt automatiskt med i vår a-kassa. Du behöver fylla i och skicka in en särskild ansökan

Läs mer

Färdtjänst. Socialförvaltningen Box 63, 231 21 Trelleborg Besöksadress: Östergatan 71 Telefon växel 0410-73 30 00

Färdtjänst. Socialförvaltningen Box 63, 231 21 Trelleborg Besöksadress: Östergatan 71 Telefon växel 0410-73 30 00 Socialförvaltningen Box 63, 231 21 Trelleborg Besöksadress: Östergatan 71 Telefon växel 0410-73 30 00 Färdtjänsthandläggare 0410-73 34 59, 0734-42 29 47 Telefontid: Måndag - fredag mellan 8.30-9.30 E-post:

Läs mer

Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredare Ekonomi- och förvaltningsdirektör Ilkka Heinänen, tfn 040 533 5330

Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredare Ekonomi- och förvaltningsdirektör Ilkka Heinänen, tfn 040 533 5330 Samkommunen 3 17.11.2015 3 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2016-2018 1508/02.021.211/2010 Samkommunen Styrelsen 137 27.10.2015 Föredragande Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredare Ekonomi- och

Läs mer

Resevillkor för Resplusresa

Resevillkor för Resplusresa Resevillkor för Resplusresa INLEDANDE BESTÄMMELSER 1. Dessa Resevillkor för Resplusresa är gemensamma för de trafikföretag (Resplusföretag) som deltar i Resplussamarbetet samt Resplus och gäller för en

Läs mer

LATHUND IKEA BUSINESS ARBETSPLATS. A better life at work FÖRETAG SÅ HÄR HANDLAR DU TILL DIN

LATHUND IKEA BUSINESS ARBETSPLATS. A better life at work FÖRETAG SÅ HÄR HANDLAR DU TILL DIN LATHUND FÖRETAG SÅ HÄR HANDLAR DU TILL DIN ARBETSPLATS IKEA BUSINESS A better life at work Välkommen! För att det ska vara enkelt för dig att handla hos oss på IKEA har vi gjort en manual, en Lathund,

Läs mer

Kundundersökning mars 2011. Operatör: Veolia Transport AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Linköping - Västervik

Kundundersökning mars 2011. Operatör: Veolia Transport AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Linköping - Västervik Kundundersökning mars 2011 Operatör: Veolia Transport AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Linköping - Västervik Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Innehåll När du flyttar till eller från Finland När du flyttar till

Läs mer

SPARFÖRSÄKRINGENS PRODUKTFAKTA PRODUKTFAKTA I KRAFT FRÅN 1.1.2014

SPARFÖRSÄKRINGENS PRODUKTFAKTA PRODUKTFAKTA I KRAFT FRÅN 1.1.2014 SPARFÖRSÄKRINGENS PRODUKTFAKTA PRODUKTFAKTA I KRAFT FRÅN 1.1.2014 PRODUKTFAKTA Med Sparförsäkringen förvaltar du ditt kapital...3 Flexibla försäkringspremier...3 Mångsidiga placeringsobjekt...3 Storplacerarens

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentkategori Sida Styrande dokument Tillämpningsföreskrifter 1 (5) Förvaltning Upprättat av Upprättat datum Länstrafiken Länstrafiken, Elisabeth Bystedt 2013-03-01 Verksamhet Reviderat

Läs mer

Så fungerar FLEXLINJEN. i Mölndal

Så fungerar FLEXLINJEN. i Mölndal Så fungerar FLEXLINJEN i Mölndal Välkommen till Flexlinjen Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och alla är välkomna att åka med. Du ringer och beställer din resa och blir då garanterad

Läs mer

Ändringsanmälan Bilaga till blankett Y4 Bostadsaktiebolag

Ändringsanmälan Bilaga till blankett Y4 Bostadsaktiebolag FIRMA FO-NUMMER Ifyll endast nya eller ändrade uppgifter. Bifoga inte tomma sidor till anmälan. ÄNDRING I BOLAGSORDNINGEN Datum för ändring av bolagsordningen.. STYRELSE (Styrelsens samtliga ledamöter

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST INFORMATION TILL DIG SOM SÖKER FÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST I KARLSTADS KOMMUN Stadsbyggnadsnämnden är huvudansvarig för färdtjänsten och riksfärdtjänsten i Karlstads kommun. VAD

Läs mer

Nordea Låneskydd Plus

Nordea Låneskydd Plus Nordea Låneskydd Plus 1 (6) Nordea Låneskydd Plus Försäkringens syfte Med försäkring avses i dessa försäkringsvillkor den del i försäkringen Nordea Låneskydd Plus som omfattar skydden för arbetslöshet

Läs mer

FÄRDTJÄNST I KUNGÄLVS KOMMUN. Reviderad: januari 2016 JR

FÄRDTJÄNST I KUNGÄLVS KOMMUN. Reviderad: januari 2016 JR FÄRDTJÄNST I KUNGÄLVS KOMMUN Reviderad: januari 2016 JR Rätt till färdtjänst Färdtjänst är ett komplement till allmänna kommunikationer såsom buss och tåg, som utförs med mindre fordon. Rätt till färdtjänst

Läs mer

ETABLERINGSANMÄLAN Aktiebolag, andelslag, sparbank, stiftelse, förening och annat samfund

ETABLERINGSANMÄLAN Aktiebolag, andelslag, sparbank, stiftelse, förening och annat samfund Myndighetens anteckningar / Y1 ETABLERINGSANMÄLAN Aktiebolag, andelslag, sparbank, stiftelse, förening och annat samfund Använd denna blankett för att anmäla dig till eller ansöka om registrering i handelsregistret,

Läs mer

Reglemente vid sjukresa

Reglemente vid sjukresa Reglemente vid sjukresa 1 INLEDNING... 2 2 ERSÄTTNINGSBERÄTTIGADE RESOR ENLIGT LAG... 2 3 PERSONER SOM HAR RÄTT TILL RESEERSÄTTNING... 2 4 ERSÄTTNINGSBARA RESOR I REGION GÄVLEBORG... 3 4.1 Framresa...

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND OLE_PH3 1 *1449901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND Denna blankett är avsedd för dig som ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband. Du har

Läs mer

AHM-PROVET 4.5.2013 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (8)

AHM-PROVET 4.5.2013 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (8) AHM-PROVET 4.5.2013 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (8) Fråga 1 Punkt A max 3 p - Kostnaderna för renoveringen (10 000 euro) fogas till aktielägenhetens anskaffningsutgift. Kostnaderna får inte avdras vid inkomstbeskattningen,

Läs mer

VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV APPEN NORDEA PAY 05.2016

VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV APPEN NORDEA PAY 05.2016 VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV APPEN NORDEA PAY 05.2016 Nordea Pay är en app som laddas ned på mobila enheter och förmedlas av Nordea Bank Finland Abp (nedan banken). Appen innehåller tjänster som banken tillhandahåller.

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV AU PAIR-STÄLLNING

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV AU PAIR-STÄLLNING OLE_AUP 1 *1029901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV AU PAIR-STÄLLNING Denna blankett är avsedd för dig om du har för avsikt att vistas i Finland som au pair i en familj. Syftet med au pair-placeringen

Läs mer

ÄNDRINGS- OCH NEDLÄGGNINGSANMÄLAN Aktiebolag, andelslag, sparbank, stiftelse, förening och annat samfund

ÄNDRINGS- OCH NEDLÄGGNINGSANMÄLAN Aktiebolag, andelslag, sparbank, stiftelse, förening och annat samfund Myndighetens anteckningar / Y4 ÄNDRINGS- OCH NEDLÄGGNINGSANMÄLAN Aktiebolag, andelslag, sparbank, stiftelse, förening och annat samfund Använd denna blankett för att anmäla en ändring eller nedläggning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST I OXELÖSUNDS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST I OXELÖSUNDS KOMMUN 1 FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer färdtjänsten 8 G Gäller från 2007-01-01 RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST I OXELÖSUNDS KOMMUN 2 Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst

Läs mer

FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 27.4.2015 ANVISNING

FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 27.4.2015 ANVISNING FINANSMINISTERIET FÖRESKRIFT 27.4.2015 Personal- och förvaltningspolitiska ANVISNING avdelningen Statens arbetsmarknadsverk FM/848/00.00.00/2015 Innehåll Anställningsfrågor som gäller tjänstemän och arbetstagare

Läs mer

När du söker ersättning från. Patientförsäkringscentralen. Patientförsäkringscentralen

När du söker ersättning från. Patientförsäkringscentralen. Patientförsäkringscentralen När du söker ersättning från Patientförsäkringen ersätter personskador som orsakats i samband med hälso- och sjukvård i Finland. Grunderna för ersättning regleras i patientskadelagen. Innan du börjar fylla

Läs mer

Författningssamling för Region Gotland TAXOR FÖR RESOR I ALL KOLLEKTIVTRAFIK INKL. FÄRDTJÄNST OCH SJUKRESOR

Författningssamling för Region Gotland TAXOR FÖR RESOR I ALL KOLLEKTIVTRAFIK INKL. FÄRDTJÄNST OCH SJUKRESOR BILAGA 1 TAXOR FÖR RESOR I ALL KOLLEKTIVTRAFIK INKL. FÄRDTJÄNST OCH SJUKRESOR Antagen av regionfullmäktige (kommunfullmäktige) 2001-11-26. Ändrad 2003-11-24, 2007-03-19, 2007-06-18, 2009-03-23, 2010-02-22,

Läs mer

Fennia-Livskydd. skyddar dig, dina närstående och ditt företag. Gäller från 1.4.2016

Fennia-Livskydd. skyddar dig, dina närstående och ditt företag. Gäller från 1.4.2016 Fennia-Livskydd skyddar dig, dina närstående och ditt företag Gäller från 1.4.2016 1 Fennia-Livskydd skyddar dig, dina närstående och ditt företag Innehåll Kort om Fennia-Livskydd 3 Innehållet i Fennia-Livskydd

Läs mer

Aktia Personskydd. Produktfakta. Gäller fr.o.m. 1.1.2016. Ingående av avtal 2. Hälsotillståndet påverkar beviljandet av en försäkring 2

Aktia Personskydd. Produktfakta. Gäller fr.o.m. 1.1.2016. Ingående av avtal 2. Hälsotillståndet påverkar beviljandet av en försäkring 2 Aktia Personskydd Produktfakta Gäller fr.o.m. 1.1.2016 Innehållsförteckning Ingående av avtal 2 Hälsotillståndet påverkar beviljandet av en försäkring 2 Avtalets innehåll 2 Förmånstagare 2 Adress- eller

Läs mer

+ + A. UPPGIFTER SOM PÅVERKAR IDENTITETEN OCH MEDBORGARSKAPSSTATUSEN KAN_1_190614PP +

+ + A. UPPGIFTER SOM PÅVERKAR IDENTITETEN OCH MEDBORGARSKAPSSTATUSEN KAN_1_190614PP + KAN_1 1 *1169901* MEDBORGARSKAPSANSÖKAN Denna blankett är avsedd för dig som ansöker om finskt medborgarskap. Om du ansöker om finskt medborgarskap även för minderåriga barn som du har vårdnaden om, ska

Läs mer

Anvisningar för enheter inom den offentliga hälso- och sjukvården: anmälan om sjukvårds- och moderskapsförmåner samt utredning för statlig ersättning

Anvisningar för enheter inom den offentliga hälso- och sjukvården: anmälan om sjukvårds- och moderskapsförmåner samt utredning för statlig ersättning Anvisningar för enheter inom den offentliga hälso- och sjukvården: anmälan om sjukvårds- och moderskapsförmåner samt utredning för statlig ersättning INNEHÅLL Innehåll 1 Från och med när kan man ansöka

Läs mer

Trafikförsäkringsvillkor

Trafikförsäkringsvillkor Trafikförsäkringsvillkor GÄLLER FR.O.M. 1.11.2010 Innehåll 1. TILLÄMPNING AV FÖRSÄKRINGSVILLKOREN-------------------------------------------------------------------- 1 2. FÖRSÄKRINGENS GILTIGHETSOMRÅDE------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

För att logga in på Prepaid Webbtjänst behöver du ett personligt Kund-ID och ett lösenord.

För att logga in på Prepaid Webbtjänst behöver du ett personligt Kund-ID och ett lösenord. 1(9) Logga in på webbtjänsten För att logga in på Prepaid Webbtjänst behöver du ett personligt Kund-ID och ett lösenord. Om du har loggat in på webbtjänsten tidigare, mata in ditt Kund-ID och lösenord

Läs mer

Explore Tours AB's Särskilda Resevillkor

Explore Tours AB's Särskilda Resevillkor Explore Tours AB's Särskilda Resevillkor Reservation för ändringar Explore Tours resor och program är unika. Det innebär också att vi inte till hundra procent kan garantera att den ursprungliga resplanen

Läs mer

GYMNASIEKORTET Så funkar det - Regler och instruktioner

GYMNASIEKORTET Så funkar det - Regler och instruktioner GYMNASIEKORTET Så funkar det - Regler och instruktioner DITT GYMNASIEKORT LÄSÅRET 2016/2017 GYMNASIEKORT FÖR OSS SOM ÄR PÅ VÄG Ditt färdbevis Färdbeviset för resor till och från skolan består av två delar:

Läs mer

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE SKATTEFÖRVALTNINGEN 4.9.2015 Enheten för styrning och utveckling av personbeskattningen A99/200/2015 version 1.0 DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE

Läs mer

BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j )

BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j ) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (9) (fyll i på blankettens språk) BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j ) 1. Patientens personuppgifter Efternamn Förnamn

Läs mer

TAXOR OCH PRODUKTER LÄNSTRAFIKEN I JÄMTLANDS LÄN AB

TAXOR OCH PRODUKTER LÄNSTRAFIKEN I JÄMTLANDS LÄN AB TAXOR OCH PRODUKTER LÄNSTRAFIKEN I JÄMTLANDS LÄN AB Inledning Länstrafiken i Jämtlands läns (Länstrafiken) produkter har varit oförändrade i ca 15 år. Priserna har räknats upp årligen. Av tekniska skäl

Läs mer

HELSINGFORS STAD HÄLSOVÅRDSCENTRALEN

HELSINGFORS STAD HÄLSOVÅRDSCENTRALEN HELSINGFORS STAD HÄLSOVÅRDSCENTRALEN REGISTERBESKRIVNING Register över patientjournaler: Registreringssystem (MawellCareCC program) för huvudstadsregionens (Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Kervo,

Läs mer

Registerbeskrivning. Registeransvarig. Registerärendena sköts av. Syftet med behandlingen av personuppgifter. Registrerade persongrupper

Registerbeskrivning. Registeransvarig. Registerärendena sköts av. Syftet med behandlingen av personuppgifter. Registrerade persongrupper 1/2 Försäkringsaktiebolaget Alandias kundregister Registeransvarig Försäkringsaktiebolaget Alandia Ålandsvägen 31 22100 MARIEHAMN Registerärendena sköts av Syftet med behandlingen av Anne Vainionpää, Biträdande

Läs mer

I det nya lönekapitlet har följande bestämmelser samma innehåll som tidigare:

I det nya lönekapitlet har följande bestämmelser samma innehåll som tidigare: KT Bilaga till cirkulär 37/2011 1 (14) Ändringar i lönekapitlet i AKTA 2012 2013 I underteckningsprotokollet till AKTA 2010 2011 tillsattes en arbetsgrupp med uppgift att revidera och utveckla lönebestämmelserna

Läs mer

Färdtjänst är lagstadgad och är en del av vägtransportsystemet, definieras som särskild kollektivtrafik

Färdtjänst är lagstadgad och är en del av vägtransportsystemet, definieras som särskild kollektivtrafik Färdtjänst är lagstadgad och är en del av vägtransportsystemet, definieras som särskild kollektivtrafik Service utöver själva transporten regleras inte av färdtjänstlagen. Färdtjänst är enligt lagen därför

Läs mer

+ + Denna anmälningsblankett är avsedd för dig som är en tidigare finsk medborgare och som har förlorat ditt finska medborgarskap.

+ + Denna anmälningsblankett är avsedd för dig som är en tidigare finsk medborgare och som har förlorat ditt finska medborgarskap. KAN_7 1 *1229901* MEDBORGARSKAPSANMÄLAN; TIDIGARE FINSK MEDBORGARE Denna anmälningsblankett är avsedd för dig som är en tidigare finsk medborgare och som har förlorat ditt finska medborgarskap. Om du ansöker

Läs mer

Leverantör: Telecom3 Sverige AB ( T3 ), Org.nr: 556642-1763, Västra Esplanaden 2, 903 26 Umeå. Tel: 0770-350 330

Leverantör: Telecom3 Sverige AB ( T3 ), Org.nr: 556642-1763, Västra Esplanaden 2, 903 26 Umeå. Tel: 0770-350 330 Detta Kundavtal ("Avtalet") mellan Telecom3 Sverige AB ("T3") och den fysiska person som anges under punkten 1 nedan ("Kunden") gäller för de tjänster och den utrustning som T3 tillhandahåller Kunden från

Läs mer

Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23.

Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23. Dnr HSS 2013-0264 Dnr CK 2015-0346 2015-11-24 Regler för sjukresor Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23. Landstinget i Uppsala län

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst

Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Flytta till Finland eller utomlands Vad som händer med din sociala trygghet när du flyttar till eller från Finland Kort och lättläst Innehåll När du flyttar till eller från Finland När du flyttar till

Läs mer

Regler för retursystem av Dryckesförpackningar av glas

Regler för retursystem av Dryckesförpackningar av glas Inledning Palpa Lasi Oy:s (nedan Palpa ) verksamhetsområde är mottagning och återvinning av dryckesförpackningar i glas som utnyttjas som material samt utveckling, förvaltning och övervakning av behövliga

Läs mer

INNEHÅLL. Verksamhetsformer... 2. Registrering i aktuell kö... 3. Placering... 3. Planeringsdagar... 4. Avgifter och regler... 4. Taxa...

INNEHÅLL. Verksamhetsformer... 2. Registrering i aktuell kö... 3. Placering... 3. Planeringsdagar... 4. Avgifter och regler... 4. Taxa... INNEHÅLL Verksamhetsformer... 2 Förskola och familjedaghem 1 5 år... 2 Allmän förskola för 2 5-åringar... 2 Förskoleklass... 2 Skolbarnsomsorg (fritidsverksamhet)... 2 Registrering i aktuell kö... 3 Placering...

Läs mer

Innehåll. Ska du köpa en begagnad bil? 3. Om du köper 5. Efter att du köpt 9. Om du säljer 10. Omslagsbild: Trafi.

Innehåll. Ska du köpa en begagnad bil? 3. Om du köper 5. Efter att du köpt 9. Om du säljer 10. Omslagsbild: Trafi. Tips för bilköpet Innehåll Ska du köpa en begagnad bil? 3 Om du köper 5 Efter att du köpt 9 Om du säljer 10 2 Omslagsbild: Trafi. Ska du köpa en begagnad bil? Det finns många saker du bör beakta när du

Läs mer

Esbo stad Protokoll 76. Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 76. Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1 1006/08.00.00/2015 Stadsstyrelsen 105 16.3.2015 Fullmäktige 62 13.4.2015 Stadsstyrelsen 160 27.4.2015 76 Fråga om byggande och automatisering av Västmetron Beredning och

Läs mer

DAGEN DÅ STIFTELSEURKUND/STIFTELSEAVTAL/STADGAR UNDERTECKNATS ELLER FASTSTÄLLTS (se anvisning enligt företagsform)

DAGEN DÅ STIFTELSEURKUND/STIFTELSEAVTAL/STADGAR UNDERTECKNATS ELLER FASTSTÄLLTS (se anvisning enligt företagsform) Etableringsanmälan Bilaga till blankett Y1 Bostadsrättsförening / boendeförvaltningsområde / europeisk ekonomisk intressegruppering / utomlands registrerad intressegrupperings driftställe i Finland / hypoteksförening

Läs mer

Resevillkor för kollektivtrafiken i södra Sverige

Resevillkor för kollektivtrafiken i södra Sverige Resevillkor för kollektivtrafiken i södra Sverige Gäller från den 1 april 2016 I. RESEVILLKORENS TILLÄMPNING 1.1 Dessa Allmänna resevillkor, tillsammans med gällande taxor, gäller, om inte annat framgår

Läs mer

Webbansökan. Steg för steg. 1 Klicka på Ansök till komvux. För att göra din ansökan gå in på www.goteborg.se/komvux

Webbansökan. Steg för steg. 1 Klicka på Ansök till komvux. För att göra din ansökan gå in på www.goteborg.se/komvux Webbansökan Steg för steg För att göra din ansökan gå in på www.goteborg.se/komvux Klicka på Ansök till komvux. Innan du kan söka till komvux måste du ha ett studerandekonto Om du inte har ett studerandekonto,

Läs mer

VÄNLIGEN LÄS FÖLJANDE HANDELSVILLKOR GRUNDLIGT INNAN DU BESTÄLLER VAROR FRÅN webshop.sivantos.se.

VÄNLIGEN LÄS FÖLJANDE HANDELSVILLKOR GRUNDLIGT INNAN DU BESTÄLLER VAROR FRÅN webshop.sivantos.se. HANDELSVILLKOR 1 ALLMÄN INFORMATION Försäljning från denna hemsida webshop.sivantos.se sker av Sivantos A/S ("Sivantos"), Knarrarnäsgatan 7, 164 40 Kista med denna e-postadress: webshop.se@sivantos.com.

Läs mer

Regler servicetrafik/färdtjänst

Regler servicetrafik/färdtjänst Regler servicetrafik/färdtjänst Giltig från och med 1 januari 2012 Region Värmland 1 En kollektivtrafik för alla I den här broschyren kan du läsa om hur du ansöker om färdtjänst och de regler som gäller

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Innehållsförteckning Välkommen... 1 Innan ditt sommarjobb... 2 Under ditt sommarjobb... 3 Första arbetsdagen... 3 Arbetsuppgifter... 3 Rutiner...

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst

Riktlinjer för färdtjänst Riktlinjer för färdtjänst Antagna av Kommunfullmäktige den 26 maj 2008 122 att gälla fr.o.m. 15 juni 2008. Här presenteras kommunens riktlinjer avseende färdtjänst. De grundläggande förutsättningarna för

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_TY1 1 *1129901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ARBETE Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som kommer till Finland för att arbeta hos en finländsk arbetsgivare,

Läs mer