Uppföljning och revidering av Handlingsplan för att minska och motverka hemlöshet i Lunds kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning och revidering av Handlingsplan för att minska och motverka hemlöshet i Lunds kommun"

Transkript

1 Socialförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (10) Verksamhetsområde Vuxen Karin Säfström karin.safstrom@lund.se Socialnämnden Uppföljning och revidering av Handlingsplan för att minska och motverka hemlöshet i Lunds kommun Sammanfattning Socialnämnden fattade i november 2017 beslut om handlingsplan för att minska och motverka hemlöshet Handlingsplanen omfattar 16 insatsområden. Nedan följer en uppföljning av arbetet enligt handlingsplanen samt förslag på revidering av planen. Beslutsunderlag Socialförvaltningens tjänsteskrivelse (denna tjänsteskrivelse) Handlingsplan för att minska och motverka hemlöshet i Lunds kommun (dnr. SO 2017/0164) Barnets bästa Påverkar beslutet barn? Socialförvaltningens arbete med att minska och motverka omfattar i högsta grad barn. Enligt socialförvaltningens kartläggning av hemlöshet finns barn i hushåll som lever i hemlöshet. Socialförvaltningen har i sitt arbete ett barnperspektiv för att se till barnets bästa. Har barn fått uttrycka sina åsikter? (artikel 12) Barn har inte fått uttrycka sin åsikt om handlingsplanen men i samband med kartläggning av hemlöshet intervjuas barn i hemlöshet. Det finns också ett tydligt barnperspektiv i arbetet med hushåll där det finns barn. Hur har barns bästa beaktats? (artikel 2,3 och 6) Barns rätt sätt alltid i främsta rummet i arbetet med att minska och motverka hemlöshet. Detta sker vid biståndsbedömning vid olika akuta boendelösningar och mer varaktiga lösningar. Postadress Besöksadress Telefon växel Internetadress E-post Box 1255 Brotorget socialforvaltningen@lund.se LUND

2 Tjänsteskrivelse 2 (10) Beskriv eventuella intressekonflikter (artikel 4) Hushåll med barn prioriteras alltid när insats i form av bostad är beslutad och en bostad är tillgänglig. En konflikt kan uppstå när en prioritering mellan hushåll med barn behöver göras som en konsekvens att av behovet av boendelösningar överstiger antalet tillgängliga bostäder. I gruppen hemlösa hushåll med barn finns också hushåll inte är har ansetts berättiga till bistånd i form av bostad. Ärendet Socialnämnden fattade i november 2017 beslut om handlingsplan för att minska och motverka hemlöshet Handlingsplanen omfattar 16 insatsområden. Nedan följer en uppföljning av arbetet enligt handlingsplanen samt förslag på revidering av planen. Handlingsplanens insatsområden 1. Kartläggning av hemlöshet i Lund 2. Social förtur till bostad 3. Hyresgarantier 4. Barnperspektiv 5. Samverkan med privata fastighetsägare 6. Samverkan med LKF och Lundafastigheter 7. Förebyggande arbete 8. Samverkan med frivilligorganisationer 9. Stödbostad 10. Brukarinflytande 11. Kunskapsinhämtning 12. Samarbete med Lunds universitet, Malmö Högskola samt FoU 13. Kriscentrum i mellersta Skåne 14. Bostad Först 15. Uppföljning av bistånd till hotell- och vandrarhemsboende 16. Utredning av möjliga lösningar för ungdomslöshet Kartläggning av hemlöshet i Lund Socialförvaltningen har kartlagt hemlösheten i Lund sedan Kartläggningen sker enligt handlingsplanens insatsområde en gång per år. Från och med mättillfället 1 oktober 2018 inhämtas också uppgifter in från arbets- och försörjningsenheten som riktar sig mot nyanlända vuxna och familjer samt enheten utredning ensamkommande.

3 Tjänsteskrivelse 3 (10) Social förtur till bostad Ansökningar om social förtur hanteras av boendeenheten. Ett program har tagits fram för att hantera ansökningarna och beräknas kunna sättas i drift april Behovet av bostäder till målgrupperna för social förtur till bostad är fortfarande stort. Behovet av bostäder presenteras för det kommunala bostadsbolaget LKF men också i bostads- och lokalförsörjningsplanen. Denna plan ersätter den tidigare planen för boende, stöd och service. Förslaget är att insatsområdet står kvar oförändrat avseende punkten gällande implementering av program under 2019 så att implementering och uppföljning hinner ske. Förslaget är en redaktionell förändring av den andra punkten i insatsområdet med ändring på plan till: Att i socialnämndens bostads- och lokalförsörjningsplan beskriva och påtala behovet av fler lägenheter till de sociala förturerna till bostad. Hyresgarantier Uppföljning av hyresgarantier sker enligt handlingsplanen och de hushåll som uppfyller hyresvärdens kriterier avslutas. En satsning kommer också att göras under året där information om insatsen hyresgaranti kommer att ges till hyresvärdar som socialförvaltningen har kontakt med i olika sammanhang. I samarbete med den nya bostadsorganisationen på serviceförvaltningen kommer också informationen ges till hyresvärdar som bostadsorganisationen möter. Barnperspektiv Barnperspektivet ska alltid beaktas i arbetet med att minska och motverka hemlöshet. Kartläggningen av hemlösheten visar att det finns barn i olika former av akut hemlöshet och socialförvaltningen möter dessa barn ibland annat skyddade boenden, jourlägenheter och på hotell- och vandrarhem som beviljats. Under 2019 kommer boendeenheten att ta fram en barnchecklista för att ytterligare belysa barns behov i de ärenden där enheten möter barn och för att säkerställa att barnet behov lyfts och barnet har möjlighet att uttala sig om sin situation. Barnchecklistan kommer att tas fram i samarbete med verksamhetsområde barn, unga och familjestöd och socialförvaltningens resurs- och utvecklingsenhet.

4 Tjänsteskrivelse 4 (10) Samverkan med privata fastighetsägare Sedan andra halvåret 2018 har den nya bostadsorganisationen på serviceförvaltningen uppdraget att, efter behovsbeskrivning och beställning från socialnämnden, ta fram bostäder för sociala ändamål. Behovet beskrivs i bostads- och lokalförsörjningsplanen och följs upp regelbundet under året. Då bostadsorganisationen är en nybildad enhet med ett nytt uppdrag finns det också ett stort behov av att under 2019 skapa former för samarbete mellan de två förvaltningarna men också hitta gränsdragningar mellan de båda. En viktig del är då att socialförvaltningen finns i arbetet att skapa kontakt med hyresvärdar och fastighetsägare för att beskriva socialförvaltningens arbete och målgrupper. Förslaget är att insatsområdet utgår och en ändrad skrivning i nästa åtgärdspunkt Samverkan med LKF och Lundafastigheter. Samverkan med LKF och Lundafastigheter Socialförvaltningen har i dag ett tätt samarbete med den nya bostadsorganisationen vid serviceförvaltningen. En årlig behovsbeskrivning görs i bostads- och lokalförsörjningsplanen som därefter följs upp regelbundet och med uppdatering av aktuella specifika behov. I och med att ansvaret för att anskaffandet av nya bostäder till sociala ändamål gått över till den nya bostadsorganisationen har socialförvaltningen kontakt med det kommunala bostadsföretaget LKF i mindre omfattning. Ett samarbete med LKF finns utifrån det vräkningsförebyggande arbetet inom Kvarbo, social förtur till bostad och utifrån verksamheten Bostad Först utifrån arbetets art och särskilda överenskommelser. Förslaget är att insatsområdet skrivs om enligt nedan. Samverkan med LKF och serviceförvaltningen Syftet med samverkan med LKF är att upprätthålla det samarbete som finns inom särskilda verksamhetsområden. Syftet med samverkan med serviceförvaltingen är att beskriva behov av bostäder för sociala ändamål och att tillsammans verka för en ökad tilldelning av bostäder. Mål Att ha regelbundna möten med LKF utifrån särskilda verksamhetsområden. Att årligen beskriva behov av bostäder till sociala ändamål i bostads- och lokalförsörjningsplanen till serviceförvaltningen.

5 Tjänsteskrivelse 5 (10) Att ha regelbunden samverkan med serviceförvaltingens bostadsorganisation för att stämma av aktuella behov, skapa samarbete och hitta former för en ökad tilldelning av bostäder. Förebyggande arbete Socialförvaltningen bedriver ett vräkningsförebyggande arbete inom Kvarbo som riktar sig mot personer och hushåll som riskerar att vräkas på grund av obetalda hyror och störningar. Verksamhetens samlade arbete redovisas för socialnämnden i separat tjänsteskrivelse. Inom enheten finns i dag rutiner för att unga vuxna som har kontakt med enheten registreras i bostadsköer hos det kommunala bostadsbolaget LKF och andra hyresvärdar. Det finns också rutiner inom förvaltningen för att förmedla kontakt med budget- och skuldrådgivningen till personer i hemlöshet och med en ekonomiskt utsatt situation. Kontakt har tagits med gymnasieskolor och vuxenutbildningar med erbjudande om att komma ut och informera om bostadsfrågor. Det har dock inte funnits något intresse från de som tillfrågats. Det har samtidigt blivit tydligt att det finns ett behov av en tydligare och mer omfattande information om bostadsfrågor internt i socialförvaltningen för att mer systematiskt kunna arbeta med hemlöshets- och bostadsfrågor både förebyggande, i det akuta skedet och för långsiktiga lösningar. Boendeenheten föreslås därför få uppdrag att ta ett koncept för en bostadsvecka med särskilt fokus på frågor inom bostads- och hemlöshetsområdet med riktad information både internt inom socialförvaltningen men också med inbjudan till externa aktörer och med inslag där brukare uppmärksammas på sina möjligheter och rättigheter. Detta kan genomföras under senare delen av 2019 och kan därefter utvärderas. Förslaget är att insatsområdet står kvar oförändrat bortsett från att sista meningen i texten utgår samt att femte punkten utgår och ersätts av: Att boendeenheten under 2019 anordnar en bostadsvecka med syftet att internt inom förvaltningen gå ut med information om socialförvaltningens arbete inom bostads- och hemlöshetsfrågor med fokus på det förebyggande arbetet, arbetet i det akuta skedet och arbetet med långsiktiga lösningar. Externa aktörer som berörs av arbetet kan bjudas in både för att bidra och för att få information. Socialförvaltningens brukare ska också omfattas av satsningen.

6 Tjänsteskrivelse 6 (10) Samverkan med frivilligorganisationer Socialförvaltningen är i dag sammankallande för den referensgrupp för hemlöshet som träffas fyra gånger per år. Socialnämnden finns också representerad med två förtroendevalda. Inventeringar har också gjorts för att undersöka om nya organisationer har ett intresse av att delta, vilket dock inte resulterat i någon större utökning av gruppen. Referensgruppens karaktär varit mycket av ett informationsutbyte mer än ett forum för att skapa överenskommelser om samarbete och samarbeten. Parallellt med referensgruppen har andra samarbeten med ideell sektor skapats utifrån målgruppen personer i hemlöshet. Socialförvaltningen önskar ett uppdrag att se över om en referensgrupp är den bästa samverkansformen med ideell sektor eller om den med fördel kan ersättas av överenskommelser om samarbete utifrån gemensamma frågor och målgrupper. Förslaget är att insatsområdet två punkter ersätts av: Samverkan med frivilligorganisationer Syftet är ett ha en dialog och ett utbyte med frivilligorganisationer och andra aktörer som kommer i kontakt med målgruppen personer i hemlöshet. Syftet är vidare att hitta samarbetsformer i gemensamma frågor och i arbetet med gemensamma målgrupper. Mål Att socialförvaltningen kallar till referensgrupp första halvåret 2019 och att samverkansformen därefter utvärderas. Beslut kan därefter fattas om fortsatt referensgrupp och/eller andra samverkansformer med ideell sektor. Stödbostad Stödbostad är ett bistånd till socialförvaltningens målgrupper som står utanför ordinarie bostadsmarknad och med ett behov av stöd för att erhålla och behålla en bostad. Sedan början av 2017 görs dessa utredningar företrädesvis på boendeenheten som också har uppföljningsansvaret för insatsen. Det finns fördelar med att samla utredningsansvaret på en enhet men ställer också krav på samarbete med andra berörda enheter inom socialförvaltningen. Ett fortsatt utvecklingsarbete kring samarbetet är nödvändigt. Tillgången till bostäder understiger antalet personer/hushåll som är berättigade till insatsen, varför en väntetid har uppstått. En prioritering är därför nödvändig. Under 2019 kommer både kriterier och prioriteringar att ses över.

7 Tjänsteskrivelse 7 (10) Förberedelsen inför inflyttning i stödbostad är att av stor vikt för hur väl den enskilde ska lyckas i sitt fortsatta boende. Grunden för förberedelserna läggs ofta redan i utredningsfasen och det finns därför ett fortsatt behov av att utveckla utredningsarbetet avseende ansökningar om stödbostad. Ansökningarna om stödbostad avser ofta hushåll med barn och barnperspektivet i utredningarna behöver ytterligare stärkas. Ett arbete har påbörjats med att ta fram en barnchecklista för så väl utredning som uppföljning av akuta och mer varaktiga boendelösningar för att säkerställa att barnets situation uppmärksammas och att barnets åsikter inhämtas. Förslaget är att insatsområdets punkter ersätts enligt nedan. Att barnperspektivet ytterligare stärks i utredningsarbetet med bland annat stöd av en barnchecklista. Att socialsekreterare på boendeenheten som gör utredningar om stödbostad ska göra detta i nära samarbete med övriga berörda enheter. Att utredningarna om stödbostad ska ha ett tydligare fokus på behov av stöd och fortsatt planering vid kommande insats. Brukarinflytande Brukarinflytande är viktigt på såväl individuell som strukturell nivå. På individuell nivå handlar det om att brukaren ska ha möjlighet att aktivt delta i utredningsfasen av ansökan om boendelösning och därefter i utformandet av insatsen och stödet kopplat till insatsen. Detta är ett arbete som pågår inom olika delar av socialförvaltningens verksamheter som arbetar med boende- och hemlöshetsfrågor. På strukturell nivå kan det handla om brukarundersökningar och brukare som deltar i forum för brukare, såsom brukarråd. Det finns i dag ingen brukarorganisation som renodlat samlar personer i hemlöshet, däremot finns det brukarorganisationer som samlar personer utifrån annan problematik där personerna också befinner sig i hemlöshet. Socialförvaltningen bedriver också ett uppsökande arbete som riktar sig till bland annat personer i akut hemlöshet som inte har en boendelösningar via socialtjänsten. Syftet med uppsökande arbete är att socialförvaltningen ska ha en uppdaterad bild av hur levnadsvillkoren ser ut för lundabor och när det gäller personer i akut hemlöshet även att säkerställa att dessa personer har kunskap om vilka insatser som beviljas via socialtjänsten. Under perioder 2018 har också socialförvaltningen funnits på Svenska kyrkans diakonicentral för att möta de personer som gästar verksamheten.

8 Tjänsteskrivelse 8 (10) Syftet med att finnas på flera olika arenor är då att säkerställa att personer i hemlöshet har information om socialtjänstens insatser men också för att underlätta för den enskilde om denne önskar stöd och hjälp i kontakten. Förslaget är att insatsområdet står kvar oförändrat bortsett från tredje punkten som utgår och ersätts av: Att som en del av det uppsökande arbetet vistas i sammanhang där personer i hemlöshet finns. Kunskapsinhämtning Såsom i allt socialt arbete är det av stor vikt att följa forskning och nya rön om hemlöshet samt ta till sig arbetsmetoder som är verksamma och ansluter sig till de nätverk för hemlöshetsfrågor som är aktiva. Socialförvaltningens boendeenhet har under 2018 följt forskning och främst inom verksamheten Bostad Först har det funnits ett aktivt arbete i nätverk. Förslaget är att insatsområdet föreslås utgå och att ett samlat insatsområde för kunskapsinhämtning och samarbete med universitet, högskolor och FoU ersätter. Samarbete med universitet, högskolor och FoU Socialförvaltningen har i dag etablerat samarbete med Lunds universitet och Malmö Universitet inom ett flertal områden och på olika nivåer. Inom hemlöshetsområdet finns i dag ett samarbete med Lunds universitet kring metoden Bostad Först. Förslaget är att insatsområdet ändras enligt nedan. Kunskapsinhämtning och samarbete med universitet, högskolor och FoU Det är av stor vikt följa aktuell forskning inom hemlöshetsområdet och att införliva nya rön i arbetet med att minska och motverka hemlöshet. Ett samarbete med universitet, högskolor och andra forskningsinstanser är därför viktigt. Likaså ett samarbete med andra kommuner i form av till exempel nätverk och samarbeten vid nationella satsningar. Mål Att ha ett samarbete med universitet och högskolor i syfte att följa aktuell forskning och nya rön inom hemlöshetsområdet Att delta i eventuella nätverk för hemlöshetsfrågor Att följa nationella riktlinjer och planer för arbetet med hemlöshet.

9 Tjänsteskrivelse 9 (10) Kriscentrum mellersta Skåne Det finns ett etablerat samarbete mellan socialförvaltningens boendeenhet och Kriscentrum mellersta Skåne kring målgruppen som drabbats av våld i nära relation. Socialförvaltningen har också egen verksamhet som syftar till att ge boende och stöd i den akuta fasen. Bostad Först Verksamhet enligt modellen Bostad Först bedrivs på socialförvaltningen. Verksamheten övergick vid årsskiftet 2018/2019 till bostäder som hyrs ut i andra hand till brukaren. Detta med målet att antalet bostäder kopplade till verksamheten ska öka. I april månad kommer verksamheten omfatta fem bostäder. Uppföljning av bistånd till hotell- och vandrarhemsboende Under 2018 har antalet hushåll på hotell och vandrarhem ökat och därmed också kostnaderna. Under februari månad har en genomlysning gjorts av ärenden med hushåll på hotell och vandrarhem och arbetet med dessa. Genomlysningen kommer resultera i ett något ändrat arbetssätt med mer intensiv kontakt med hushåll på hotell och vandrarhem och med tydligare kravställning för fortsatt bistånd. De i handlingsplanen fastslagna prioriteringarna, med fokus på barnfamiljer, ålderspensionärer, personer med psykisk ohälsa och hushåll i längre bostadslöshet, föreslås bestå. Verksamhetens samlade arbete redovisas för socialnämnden i separat tjänsteskrivelse. Utredning av möjliga lösningar för ungdomshemlöshet Personer i åldersgruppen år kan ha särskilda svårigheter att etablera sig på bostadsmarknaden. De ungdomar som socialförvaltningen möter i åldersgruppen är antingen aktuella på enheten i verksamhetsområde barn, unga och familjestöd eller inom verksamhetsområde flykting. Enheten möter de ungdomar som inte lyckats etablera sig på bostadsmarknaden. Under 2018 har enheten startat upp ett stödboende med ett antal fristående bostäder och med stöd till de som beviljas insatsen. Målet är att ungdomarna ska etablera sig på

10 Tjänsteskrivelse 10 (10) bostadsmarknaden och ha en planering för självförsörjning genom arbete eller studier. Inom verksamhetsområde flykting finns en större grupp ungdomar i åldern. Detta är personer som kommit som ensamkommande barn och som tidigare varit placerade på HVB eller i familjehem. Större delen av grupper har varit i Lund och Sverige i mindre än fem år och har efter 18-årsdagen bedömts vara i fortsatt behov av stöd för att nå ett självständigt liv. Ungdomar med ett fortsatt stödbehov och utan boendelösning har då erbjudits placering på socialförvaltningens stödboenden. En viktig del i stödet till dessa ungdomar är då att söka egna boendelösningar och ha en planering för självförsörjning genom arbete och studier. Verksamhetsområde Flyktings boenden är i ständig omvandling och enlig prognos kommer målgruppen för stödboenden att minska. Placering i stödboende görs vid ett fortsatt stödbehov av något slag. Det finns utöver detta en grupp ungdomar som inte etablerar sig på bostadsmarknaden utan att ha en egentlig problematik som föranleder insatser från socialtjänsten men som är hänvisade till socialförvaltningen för få en boendelösning. Det kan också vara ungdomar som tidigare varit placerade på HVB, i familjehem eller i stödboende men som efter avslutad insats står utan boendelösning. Det kan då också förekomma särskilda svårigheter som kort kötid hos LKF, skulder eller avsaknad av stadigvarande inkomst. Socialförvaltningen utreder här möjligheten att driva ett referensboende. Ett referensboende är en insats under en begränsad tid där den enskilde klarar ett eget boende och uppföljningen riktas in mot de svårigheter som den enskilde har att erhålla en bostad på egen hand. Förvaltningens förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att godkänna uppföljningen av handlingsplanen för att minska och motverka hemlöshet i Lunds kommun, samt att revidera planen enligt förslagen i socialförvaltningens tjänsteskrivelse den 3 mars 2019 Annika Pettersson socialdirektör Karin Säfström verksamhetschef Beslut expedieras till: Akten

Handlingsplan för att minska och motverka hemlöshet i Lunds kommun Dnr SO 2017/0164

Handlingsplan för att minska och motverka hemlöshet i Lunds kommun Dnr SO 2017/0164 Socialförvaltningen Verksamhetsområde Vuxen Tjänsteskrivelse 1(7) Katharina Olsson 046-359 99 75 Katharina.olsson@lund.se Socialnämnden i Lund Handlingsplan för att minska och motverka hemlöshet i Lunds

Läs mer

Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten i Lunds kommun Revidering 2016 Dnr SO 2016/0093

Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten i Lunds kommun Revidering 2016 Dnr SO 2016/0093 Socialförvaltningen Verksamhetsområde Vuxen Tjänsteskrivelse 1(5) Christina Schoug 046 359 44 47 Christina.schoug@lund.se Socialnämnden Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten i Lunds kommun

Läs mer

Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten i Lunds kommun

Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten i Lunds kommun Socialförvaltningen Verksamhetsområde vuxenstöd och socialpsykiatri Tjänsteskrivelse 1(8) Karin Säfström 046 35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten

Läs mer

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2015 Dnr SO 2015/0206

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2015 Dnr SO 2015/0206 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(6) Christina Schoug 046 359 44 47 Christina.schoug@lund.se Socialnämnden i Lund Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2015 Dnr SO 2015/0206 Sammanfattning

Läs mer

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2014 Dnr SO 2014/0181

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2014 Dnr SO 2014/0181 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(6) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2014 Dnr SO 2014/0181 Sammanfattning

Läs mer

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2017 Dnr 2017 /0174

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2017 Dnr 2017 /0174 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(7) Katharina Olsson 046-359 99 75 Katharina.olsson@lund.se Socialnämnden i Lund Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2017 Dnr 2017 /0174 Sammanfattning

Läs mer

Återremiss Ansökan om bidrag Crossroads Lund Dnr SO 2015/0137

Återremiss Ansökan om bidrag Crossroads Lund Dnr SO 2015/0137 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(5) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Återremiss Ansökan om bidrag Crossroads Lund Dnr SO 2015/0137 Sammanfattning

Läs mer

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Anteckningar Sida 0 (6) 2017-11-21 Norrmalms stadsdelsförvaltning Sankt Eriksgatan 117, 113 43 Stockholm Box 450 75 104 30 Stockholm Telefon 076-12 09 290 Växel 08-508 09

Läs mer

Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning

Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning Hyresrådgivare Sofie Jonsson Socialsekreterare Stina Mood Telefon 08-508 24 845 Telefon 08-508 24 272 Vräkningsförebyggande arbete

Läs mer

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE 1 2016-05-25 2016/358-IFN-004 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman Individ- och familjenämnden Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Läs mer

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(10) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare

Läs mer

Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa

Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa Rapportsammandrag Stadsrevisionen 15 november 2016 Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Inledning I dag råder stark efterfrågan på lediga bostäder i Göteborg.

Läs mer

Handlingsplan för vräkningsförebyggande

Handlingsplan för vräkningsförebyggande Handlingsplan för vräkningsförebyggande arbete Vräkningsförebyggande arbete var ett av fyra mål i Regeringens strategi 2007 2009 för att motverka hemlöshet 1. Merparten av dem som blir vräkta, cirka 85

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program mot hemlöshet i Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program mot hemlöshet i Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Program mot hemlöshet i Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Frågor från Liberalerna gällande hemlöshetsrapporten svar från Socialförvaltningen

Frågor från Liberalerna gällande hemlöshetsrapporten svar från Socialförvaltningen 2018-01-30 1 (5) Frågor från Liberalerna gällande hemlöshetsrapporten svar från Socialförvaltningen 1. Fråga: Skillnaderna på Socialstyrelsen och Järfällas rapporter skapar en differens som kan vara intressant

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2018-03-21 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 08-508 09 035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program mot hemlöshet Hemlöshet 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-01-26 Matilda Ekström Sundberg Telefon: 508 08 079 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde 2010-02-17 Riktlinjer för

Läs mer

Riktlinje för socialnämndens handläggning av ärenden rörande bostadssociala insatser enligt socialtjänstlagen (2001:453)

Riktlinje för socialnämndens handläggning av ärenden rörande bostadssociala insatser enligt socialtjänstlagen (2001:453) Riktlinje för socialnämndens handläggning av ärenden rörande bostadssociala insatser enligt socialtjänstlagen (2001:453) Ett normerande dokument som socialnämnden fattade beslut om 2019-02-25 Dokumentnamn

Läs mer

Tillfälliga evakueringsplatser på mark vid Källby camping Dnr SO 2015/0167.

Tillfälliga evakueringsplatser på mark vid Källby camping Dnr SO 2015/0167. Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(8) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Tillfälliga evakueringsplatser på mark vid Källby camping Dnr SO 2015/0167.

Läs mer

Hem, ljuva hem. Om Länsstyrelsens stöd till kommunernas arbete för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden.

Hem, ljuva hem. Om Länsstyrelsens stöd till kommunernas arbete för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden. Hem, ljuva hem Om Länsstyrelsens stöd till kommunernas arbete för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden. Foto: Anders Wejrot Alla män niskor har rätt till en fungerande bostad. Det

Läs mer

Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde. Beslutad av Individ- och familjenämnden program.

Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde. Beslutad av Individ- och familjenämnden program. Diarienr 2016/00661-IFN-1.3.2 nternati Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde Beslutad av Individ- och familjenämnden 2017-01-26 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-03-03 Socialnämnden Kommunstyrelsen Son 2015/574, Kst 2015/354 Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen Förslag till beslut

Läs mer

Skolgången för elever i familjehem, hem för vård eller boende (HVB), jourhem och stödboende ny modell Skolsam

Skolgången för elever i familjehem, hem för vård eller boende (HVB), jourhem och stödboende ny modell Skolsam UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Öqvist Annbritt Thomson Giggi Håkansson Katarina Datum 2017-04-10 Diarienummer UBN-2017-1681 Utbildningsnämnden Skolgången för elever i familjehem, hem för vård eller

Läs mer

Riktlinjer för bostadssociala insatser

Riktlinjer för bostadssociala insatser 15 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Elisabeth Karlsson 2018-04-06 SCN-2018-0205 Socialnämnden Riktlinjer för bostadssociala insatser Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen redogör i ärendet för aktuella förhållanden kopplade till yrkandena.

Tjänsteskrivelse. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen redogör i ärendet för aktuella förhållanden kopplade till yrkandena. Malmö stad Arbetsmarknads- och socialförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-06 Vår referens Lars G Larsson Utvecklingssekreterare lars.g.larsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion från Niels Paarup-Petersen (C)

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-11-21 Handläggare Linn Hemmingsson Telefon: 08-508 25 327 Till Socialnämnden 2018-01-30 Handlingsplan

Läs mer

Rapport boendestöd per april 2013

Rapport boendestöd per april 2013 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Åström Sinisalo Tobias Datum 2013-05-23 Diarienummer UAN-2013-0312 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Rapport boendestöd per april 2013 Förslag

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Sida 1 (6) 2018-03-27 Handläggare Madelen Lyckedal Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn.

Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn. 2012-10-10 Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn. Bakgrund Om stadens ambition att förhindra avhysningar av barnfamiljer Både regeringen och Kommunstyrelsen i Göteborg

Läs mer

Ärende 11. Socialnämnden ansöker om förstärkning av bidrag för verksamheten Hela människan

Ärende 11. Socialnämnden ansöker om förstärkning av bidrag för verksamheten Hela människan Ärende 11 Socialnämnden ansöker om förstärkning av bidrag för verksamheten Hela människan Tjänsteskrivelse 1 (2) 2019-01-23 KS 2019-00080 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Svar

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Individ och familjeomsorgen vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2018-03-22 Handläggare Solveig Blid Telefon: 08-508 14 552 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning

Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2018-01-02 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 08-508 09 035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Riktlinjer för budget-

Läs mer

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 1. Tillgänglighet och service Åtgärd Tidsplan Bedömning Kommentar a) Fortsätta arbetet med att systematiskt följa upp bemötande,

Läs mer

Förvaltningsövergripande samarbete i bostadsfrågor. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Förvaltningsövergripande samarbete i bostadsfrågor. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar ESLÖVS KOMMUN Sabina Lindell 0413-627 28 Utlåtande 110825 Vård- och omsorgsnämnden st.> INVESTOR D PEOPLE Förvaltningsövergripande samarbete i bostadsfrågor Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att

Läs mer

Projektrapport Förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby- Kista

Projektrapport Förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby- Kista Projektrapport Förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby- Kista Januari 2018 stockholm.se Kontaktperson: John Joyce, biträdande enhetschef, telefon: 508 01 398 mejl: john.joyce@stockholm.se 2 (10)

Läs mer

Uppföljning av strategi och plan mot hemlöshet

Uppföljning av strategi och plan mot hemlöshet Uppföljning av strategi och plan mot hemlöshet 2015 2018 Göteborgs Stad Fastighetsnämnden 2016-09-26 Innehåll Inledning... 4 Sammanfattning måluppfyllelse... 5 Uppföljning av mål... 6 Mål 1 Staden ska

Läs mer

Samordning för att motverka och förebygga hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Michael Anefur Maria Boustedt Hedvall

Samordning för att motverka och förebygga hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Michael Anefur Maria Boustedt Hedvall Samordning för att motverka och förebygga hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Michael Anefur Maria Boustedt Hedvall Regeringens hemlöshetssamordnare 2012 2013: ska ge kommunerna stöd i deras

Läs mer

Uppföljning av placerade barns utbildning

Uppföljning av placerade barns utbildning SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ola Jeremiasen 2017-04-05 SCN-2017-0193 Kjerstin Tejre Socialnämnden Uppföljning av placerade barns utbildning Förslag till beslut Socialnämnden föreslås

Läs mer

Revisionsrapport. Arbete kring hemlösa. Halmstads kommun. Christel Eriksson. Januari 2012

Revisionsrapport. Arbete kring hemlösa. Halmstads kommun. Christel Eriksson. Januari 2012 Revisionsrapport Arbete kring hemlösa Halmstads kommun Christel Eriksson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Bakgrund 2 3 Granskningsresultat 3 3.1 Socialstyrelsens kartläggning av hemlösa 2011 3

Läs mer

Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK ASN

Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK ASN Malmö stad Arbetsmarknads- och socialförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-24 Vår referens Lars G Larsson Utvecklingssekreterare lars.g.larsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion från Emma-Lina Johansson om

Läs mer

Förhyrning av bostäder till sociala ändamål i Genarp Dnr SN 2018/0199

Förhyrning av bostäder till sociala ändamål i Genarp Dnr SN 2018/0199 Serviceförvaltningen Lundafastigheter Tjänsteskrivelse 1(5) Sara van Lunteren Servicenämnden Förhyrning av bostäder till sociala ändamål i Genarp Dnr SN 2018/0199 Sammanfattning Lunds kommuns tekniska

Läs mer

Bostadslösa barnfamiljer i Stockholm skrivelse från (s) till kommunstyrelsen.

Bostadslösa barnfamiljer i Stockholm skrivelse från (s) till kommunstyrelsen. HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI ALTJÄNST Hans Peters Telefon: 508 04 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 21 JANUARI 2010 SID 1 (5) DNR 006 651-2009 SAMMANTRÄDE 11 FEBRUARI 2010 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Strategisk plan för att motverka hemlöshet

Strategisk plan för att motverka hemlöshet Social- och omsorgskontoret Individ- och familjeomsorgen Kvalitets- och utvecklingsledare Carin Erlandh Engman 08-590 975 10 carin.erlandengman@upplandsvasby.se Styrdokument, policy 2019-01-21 Dnr SN/2019:49

Läs mer

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-11-02 Vår referens Alisa Burek Planeringssekreterare Alisa.Burek@malmo.se Tjänsteskrivelse Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning

Läs mer

Sociala boendeteamet Kristina Eriksson, Ulrika Bertilsson, Ulrik Bolin. Sundbyberg växer med dig!

Sociala boendeteamet Kristina Eriksson, Ulrika Bertilsson, Ulrik Bolin. Sundbyberg växer med dig! Sociala boendeteamet 2017-05-09 Kristina Eriksson, Ulrika Bertilsson, Ulrik Bolin Presentation Kommunens boendeansvar Vräkningsförebyggande arbete Tillfälligt boende Frågestund 2 2017-05-09 Social- och

Läs mer

Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017

Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017 Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017 Ärende 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Lena Bergström Socialkontoret lena.bergstrom@upplands-bro.se Datum Vår beteckning Er beteckning 2017-10-25

Läs mer

Svar på remiss angående begäran om yttrande över förslag till handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer i säkra boendeförhållanden

Svar på remiss angående begäran om yttrande över förslag till handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer i säkra boendeförhållanden Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

HEMLÖSHETEN I SVERIGE

HEMLÖSHETEN I SVERIGE HEMLÖSHETEN I SVERIGE Antalet människor som lever i hemlöshet har ökat kraftigt. Från cirka 8 000 år 1999 till 34 000 år 2011. Socialstyrelsens senaste kartläggning gjordes under en vecka i april 2017.

Läs mer

Behovsplan för bostäder till socialnämndens målgrupper

Behovsplan för bostäder till socialnämndens målgrupper SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2016-05-20 Diarienummer SCN-2016-0204 Socialnämnden Behovsplan för bostäder till socialnämndens målgrupper Förslag till beslut Socialnämnden föreslås

Läs mer

Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först

Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först The Capital of Scandinavia Socialtjänstens ansvar gällande boende enligt Socialtjänstlagen Personen ska vara i behov av stöd av stöd i någon form

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Kartläggning av hemlösa år 2013. 2014-02-12 Vår referens. Karin Andersson Utvecklingssekreterare. Karin.Andersson@malmo.

Tjänsteskrivelse. Kartläggning av hemlösa år 2013. 2014-02-12 Vår referens. Karin Andersson Utvecklingssekreterare. Karin.Andersson@malmo. SIGNERAD 2014-01-28 Malmö stad Stadskontoret 1 (10) Datum 2014-02-12 Vår referens Karin Andersson Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse Karin.Andersson@malmo.se Kartläggning av hemlösa år 2013 STK-2013-969

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

Rapport om barnfamiljer i Stockholms stad 2010 som saknar stadigvarande bostad

Rapport om barnfamiljer i Stockholms stad 2010 som saknar stadigvarande bostad BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-02-24 SDN 2011-03-24 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Rapport om barnfamiljer

Läs mer

Vård- och omsorgsberedningen. Reservation. Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390

Vård- och omsorgsberedningen. Reservation. Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390 Vård- och omsorgsberedningen Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390 Reservation Vi Sverigedemokrater yrkade bifall till motionen. När den styrande minoriteten

Läs mer

förmedlingsmedel/egna medel

förmedlingsmedel/egna medel RIKTLINJER förmedlingsmedel/egna medel Dokumentets syfte Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare samt ge information till medborgare. Riktlinjerna innebär inte någon inskränkning

Läs mer

Riktlinjer för bostadssociala insatser

Riktlinjer för bostadssociala insatser SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Elisabeth Karlsson 2018-09-10 SCN-2018-0205 Socialnämnden Riktlinjer för bostadssociala insatser Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att

Läs mer

Yttrande. Remiss angående Program för att motverka hemlöshet TN Arbetsmarknads- och socialnämnden beslutar att lämna följande yttrande:

Yttrande. Remiss angående Program för att motverka hemlöshet TN Arbetsmarknads- och socialnämnden beslutar att lämna följande yttrande: Malmö stad Arbetsmarknads- och socialnämnden 1 (7) Datum 2019-06-27 Adress 205 80 Malmö Diarienummer ASN-2019-6225 Yttrande Till Tekniska nämnden Remiss angående Program för att motverka hemlöshet TN-2019-253

Läs mer

Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v) om förebyggande verksamhet och folkhälsan

Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v) om förebyggande verksamhet och folkhälsan FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR VUXNA TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-11-16 Handläggare: Bosse Dannert Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2009-12-17 Svar på skrivelse från (s),

Läs mer

Förändrad inriktning avseende stöd till hemlösa

Förändrad inriktning avseende stöd till hemlösa SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2018-05-09 Diarienummer SCN-2018-0225 Socialnämnden Förändrad inriktning avseende stöd till hemlösa Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

Varför använder vi inte tomma verksamhetslokaler under julen till att välkomna hemlösa?

Varför använder vi inte tomma verksamhetslokaler under julen till att välkomna hemlösa? S Sida 1 (5) Handläggare Ingemar Sollgard Telefon: 08-508 08 444 Till stadsdelsnämnd 2019-02-14 Varför använder vi inte tomma verksamhetslokaler under julen till att välkomna hemlösa? Skrivelse från Arvid

Läs mer

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Rinkeby-Kista SDF Socialtjänst Vuxna Projektansökan Sida 1 (5) 2017-11-30 inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Ansökan avser I stadens budget för 2018 har förebyggande insatser

Läs mer

Remiss: Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun år

Remiss: Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun år Barn- och skolförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (5) Skolkontoret Linus Andersson 046-359 55 78 Linus.andersson2@lund.se Barn- och skolnämnden Remiss: Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Ansökan om bidrag från Bris region mitt för år 2019 SN-2018/21. Beslut

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Ansökan om bidrag från Bris region mitt för år 2019 SN-2018/21. Beslut Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-04-12 47 Ansökan om bidrag från Bris region mitt för år 2019 SN-2018/21 Beslut Arbetsutskottet beslutar föreslå socialnämnden att godkänna ett bidrag

Läs mer

2015-09-16. Svar på motion Utanförskap i hemlöshet

2015-09-16. Svar på motion Utanförskap i hemlöshet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2015-09-16 Socialnämnden Dnr Son 2015/203, Kst 2015/85 Svar på motion Utanförskap i hemlöshet Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden översänder förvaltningens

Läs mer

Yttrande till stadsrevisionen över revisionsrapport: Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer

Yttrande till stadsrevisionen över revisionsrapport: Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-12-12 Diarienummer 7068/15 Boendeavdelningen Mikael Chrona Telefon: 031-368 10 44 E-post: mikael.chrona@fastighet.goteborg.se Yttrande till stadsrevisionen

Läs mer

Rapport om hemlöshet i Spånga -Tensta 2015

Rapport om hemlöshet i Spånga -Tensta 2015 Rapport om hemlöshet i Spånga -Tensta 2015 stockholm.se Juli 2015 Utgivningsdatum: [Fyll i här] Utgivare: Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Kontaktperson: Carina Cronwall 3 (14) Sammanfattning I maj 2015

Läs mer

Socialförvaltningens plan för att motverka hemlöshet

Socialförvaltningens plan för att motverka hemlöshet Socialförvaltningens plan för att motverka hemlöshet Framtagen januari 2019 inom SOCIALFÖRVALTNINGEN HANINGE KOMMUN Inledning Alla människor ska ha samma möjligheter att leva ett gott liv. Att ha ett hem

Läs mer

Skrivelse (17/4) om att hemlöshetssamordnare i Stockholms stad kan öka kvalitet, snabbhet och effektivitet

Skrivelse (17/4) om att hemlöshetssamordnare i Stockholms stad kan öka kvalitet, snabbhet och effektivitet Remissvar Dnr 2013/3.2.2/87 Sid. 1 (9) 2013-06-13 Handläggare: Andreas Jaeger, 08-508 29 269 Till Socialroteln Skrivelse (17/4) om att hemlöshetssamordnare i Stockholms stad kan öka kvalitet, snabbhet

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Egnell Eva Datum 2015-03-30 Diarienummer AMN-2015-0227 Arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Helsingborgs stads bostadssociala program

Helsingborgs stads bostadssociala program KÄRNFASTIGHETER 2013-12-13 SID 1(12) Helsingborgs stads bostadssociala program Inledning I den här rapporten följer en översyn av det bostadssociala programmet. Syftet med rapporten är att kartlägga stadens

Läs mer

Stadsområdesförvaltning Norr ställer sig positiv till alla delar i Stadskontorets förslag.

Stadsområdesförvaltning Norr ställer sig positiv till alla delar i Stadskontorets förslag. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2015-07-30 Vår referens Petra Quandt Farkas Enhetschef Petra.q.farkas@malmo.se Tjänsteskrivelse Kommungemensam bostadsrådgivning STK-2015-175 Sammanfattning

Läs mer

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap Socialnämnden Verksamhetsplan 2017 Gemenskap - inte utanförskap Verksamhetsplan Socialt ansvar för våra medmänniskor Det medmänskliga ansvaret i Eskilstuna ska vara starkt. De viktigaste förpliktelserna

Läs mer

Beskrivning Påbörjas/klart Ansvarig/uppföljning

Beskrivning Påbörjas/klart Ansvarig/uppföljning STÖDINSATSER tolk bokas vid behov Beskrivning Påbörjas/klart Ansvarig/uppföljning Borådet följer upp arbetet med att hjälpa barnfamiljer till mer varaktiga boendeformer. Borådes sammansättning, samtliga

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 2017-10-09, reviderad Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av särskilda ägardirektiv MKB Fastighets AB

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av särskilda ägardirektiv MKB Fastighets AB Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2014-12-17 Vår referens Anders Spjuth Utredare Anders.Spjuth@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av särskilda ägardirektiv MKB Fastighets AB STK-2014-1254 Sammanfattning

Läs mer

Omvandlingar av hyresrätter

Omvandlingar av hyresrätter Sida 1 (7) 2019-04-08 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-04-25 Omvandlingar av hyresrätter Svar på skrivelse från (V) och (S) Förslag till

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag 10: Se över hur nuvarande hanteringsordning för kommunala kontrakt och F-100 lägenheter är förenlig med Socialtjänstlagen. 2013-10-25 Innehåll

Läs mer

Riktlinjer - Sociala bostäder

Riktlinjer - Sociala bostäder TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-15 Dnr: 2015/122-IFN-004 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Riktlinjer

Läs mer

Socialt boende Riktlinjer

Socialt boende Riktlinjer Riktlinjer Beslutad av: Kommunstyrelsens utskott för utbildning och arbete Beslutsdatum: 2018-02-08 Framtagen av: Emma Frostensson, områdeschef Dokumentansvarig: Områdeschef Diarienummer: KS/2017:619 Giltighetstid

Läs mer

Protokoll. Arbetsutskottets beslut Socialnämndens arbetsutskott antar Barnbokslut 2014.

Protokoll. Arbetsutskottets beslut Socialnämndens arbetsutskott antar Barnbokslut 2014. Protokoll Sammanträdesdatum 2015-10-08 Sida 16(21) Socialnämndens arbetsutskott SNau 128 Arbetsutskottets beslut Socialnämndens arbetsutskott antar. Sammanfattning Barnbokslutet innehåller beskrivning

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2018-08-29 Inledning FN:s konvention om barns rättigheter antogs 1989 och gäller för alla under 18 år

Läs mer

Strategi och plan mot hemlöshet Årsrapport 2016 en sammanfattning. Göteborgs Stad

Strategi och plan mot hemlöshet Årsrapport 2016 en sammanfattning. Göteborgs Stad Strategi och plan mot hemlöshet Årsrapport 2016 en sammanfattning Göteborgs Stad Göteborgs Stad strategi och plan mot hemlöshet 2015-2018 Årsrapport 2016 en sammanfattning Fastighetskontoret Mikael Chrona,

Läs mer

Överenskommelse med Frälsningsarmén avseende Brobygget

Överenskommelse med Frälsningsarmén avseende Brobygget SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2016-11-14 Diarienummer SCN-2016-0371 Socialnämnden Överenskommelse med Frälsningsarmén avseende Brobygget Förslag till beslut Socialnämnden föreslås

Läs mer

Äldre i hemlöshet 2018

Äldre i hemlöshet 2018 Socialförvaltningen Boende och behandlingsenheten Sida 1 (5) 2019-01-04 Socialförvaltningen Boende och behandlingsenheten Storforsplan 44 Box 44 12321 Farsta Telefon 08-508 25 211 marie.svard@stockholm.se

Läs mer

En dag om hemlöshet i Stockholms län

En dag om hemlöshet i Stockholms län En dag om hemlöshet i Stockholms län 09.00 09.30 Länsstyreslens arbete med att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Henrik Weston, Länsstyrelsen 09.30 10.15 Gemensamma mål grund för

Läs mer

BoInvent1 Kartläggning av behov september 2013

BoInvent1 Kartläggning av behov september 2013 BoInvent1 Kartläggning av behov september 2013 Inledning Göteborgs Stads årliga kartläggning av hemlösheten är viktig utgångspunkt för den fortsatta planeringen av hemlöshetsarbetet i staden. I BoInvent1

Läs mer

Riktlinjer för barnchecklistor och barnkonsekvensanalyser

Riktlinjer för barnchecklistor och barnkonsekvensanalyser 1/8 Beslutad när: 2017-05-29 119 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KS/2016:374-003 Gäller fr o m: 2017-06-08 Gäller t o m: - Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla nämnder

Läs mer

Bostad först- uppföljning

Bostad först- uppföljning Bostad först- uppföljning Kristian Brodd Januari 2019 2019-01-28 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. METOD... 2 4. REDOVISNING... 2 4.1. Insatsens organisation... 2 4.2.

Läs mer

Hur gick det sen då? En uppföljning av hur det gått för de hyresgäster som fått överta sitt andrahandsavtal hos MKB Fastighets AB

Hur gick det sen då? En uppföljning av hur det gått för de hyresgäster som fått överta sitt andrahandsavtal hos MKB Fastighets AB Hur gick det sen då? En uppföljning av hur det gått för de hyresgäster som fått överta sitt andrahandsavtal hos MKB Fastighets AB Upprättad 2018 Lägenhetsenheten, Fastighets- & gatukontoret, Malmö stad

Läs mer

STK Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK

STK Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK Malmö stad Arbetsmarknads- och socialnämnden 1 (5) Datum 2019-06-27 Adress 205 80 Malmö Diarienummer ASN-2019-5732 Yttrande Till Kommunfullmäktige STK-2019-477Motion från Emma-Lina Johansson om att ta

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Hem, ljuva hem. Om Länsstyrelsens stöd till kommunernas arbete för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden.

Hem, ljuva hem. Om Länsstyrelsens stöd till kommunernas arbete för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden. Hem, ljuva hem Om Länsstyrelsens stöd till kommunernas arbete för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden. Hemlöshet förknippas ofta med personer som inte har tak över huvudet, som

Läs mer

Utredning hemlöshet 2016

Utredning hemlöshet 2016 2016-03-09 1 (7) Utredning hemlöshet 2016 1 Syfte och innehåll Utredningen om hemlöshet utgör underlag för den handlingsplan mot hemlöshet som har tagits fram i enlighet med social- och arbetsmarknadsnämndens

Läs mer

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2014

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2014 Arbetsrapport 2014:13 Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2014 Tord Fredriksen Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Hemlöshet och utestängning

Läs mer

Ärende 26. Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga

Ärende 26. Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga Ärende 26 Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-11-28 KS 2018-00140 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian

Läs mer

Hemlöshetssituationen i Göteborg idag

Hemlöshetssituationen i Göteborg idag Hemlöshetssituationen i Göteborg idag Statistik över hemlösheten i Göteborg samt slutrapporten för stadens hemlöshetsplan 2015-2018 Mikael Chrona, Göteborgs Stad, fastighetskontoret Vuxna 3800 3900 3800

Läs mer

Revidering av socialnämndens delegeringsordning

Revidering av socialnämndens delegeringsordning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-10-22 Socialnämnden Dnr Son 2015/37 Revidering av socialnämndens delegeringsordning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Föreslagna revideringar antas Ärendet

Läs mer