Tal vid Regementets dag vid Kungsbäck den 5 sept. 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tal vid Regementets dag vid Kungsbäck den 5 sept. 2009"

Transkript

1 Tal vid Regementets dag vid Kungsbäck den 5 sept av regementets siste chef överste Tomas Bornestaf Regementskamrater, försvarsvänner 2009 är ett märkesår på flera sätt för 300 år sedan år 1709 inträffade den karolinska arméns katastrofala nederlag mot den ryska armén vid Poltava, för 200 år sedan år 1809 förlorade riket en tredjedel av sitt territorium, våra dagars Finland, till Ryssland efter års krig, för 100 år sedan år 1909 kom Hälsinge regemente med sina värnpliktiga hit till kasernerna på Kungsbäck - även i detta fanns Ryssland med i bakgrunden. Ett litet land som ligger nära ett stort känner alltid av dess närvaro. Då som nu. Försiktighetsprincipen torde vara att rekommendera. Men så över till dagens jubileum och regementets dag. Vi befinner oss på en mycket lämplig plats för att uppmärksamma sambanden mellan förr och nu, - Vi kan kan skymta vårt soldattorp borta vid klockstapeln, soldattorpet som var en viktig del i det ständiga knektehållet - indelningsverket grunden till de arméer som i med och motgång marscherade och stred både inom och utom det svenska väldet, - Vi kan se kasernerna där befäl och soldater utbildades, svetsades samman till väl fungerande plutoner, kompanier och bataljoner och varifrån de utgick för att prövas under olika former av beredskap under både första och andra världskriget, under kalla kriget och många befäl och värnpliktiga till internationella insatser inom Förenta Nationernas styrkor allt sedan och vi är också alldeles intill Gävleborgsgruppens byggnader där finns ledningen för våra dagars moderna hemvärn, det primära militära skyddet av vårt län.

2 Vi kan alltså härifrån iaktta tydliga avtryck från mer än 325 års svenska försvarsansträngningar. Knut och Agneta Björkenstam har författat en minnesskrift över mycket av verksamheten här på Kungsbäck under de gångna 100 åren. Denna finns tillgänglig för kamratföreningens medlemmar och månne kan den komma att få en vidare spridning senare till en större publik. Jag kommer därför i stället behandla några av anledningarna till att den svenska arméns infanteriregementen under början av 1900-talet kom att lämna hedarna där man hade övat under århundraden och flytta in till nybyggda kaserner i städerna. De första byggnader i Sverige som uppfördes för att brukas som kaserner var de båda huslängorna utmed Långa raden på Skeppsholmen i Stockholm. De byggdes under ledning av slottsarkitekten Nicodemus Tessin d y. år De värvade regementena hade med början under 1700-talets senare del och under hela 1800-talet förlagts till kaserner, nu var det landskapsregementenas tur. Jag kommer inledningsvis att behandla kasernen allmänt med några utblickar internationellt och hur de utländska erfarenheterna påverkade sättet att utforma kasernerna här i Sverige. Och kommer jag att avsluta med en personlig reflexion över de ministerord som fälldes vid invigningen av vår fina Högskola här på Kungsbäck.

3 Ordet Kasern har sitt ursprung i det italienska casa = hus och Caserna som beskriver ett hus för ständig förläggning. Via tyskan kom ordet så in i svenskan. Det engelska ordet för kaserner är barracks ngt som idag av radio- och TV-journalister slarvigt på svenska blir barackerna i stället för ett mera korrekt kasernerna. Planen för kaserner och kasernområdet kan härledas från det romerska härlägrets symetriskt bundna form. Så såg kasernområdena ut ända fram till dess faran för luftanfall blev uppenbar under andra världskriget. Behovet av kaserner uppstod i Europa när stående arméenheter blev vanliga och när inkvarteringsskyldigheten hos städernas borgare togs bort. Franska förebilder kom att vara normbildande. Smala hus med logement på var sin sida av ett trapphus och plats för ett kompani om c:a 100 man. Dessa hus kom att byggas ihop och efterhand skapades stora kasernkomplex rätvinkligt grupperade kring en innergård - kaserngården. Den kaserntyp som kom att bli normerande för de svenska kasernetablissemangen kom från Tyskland. I enlighet med ett kejserligt reglemente från 1874 skulle varje kasern inte utföras för större enhet än en bataljon om c:a 500 man, fördelade på fyra kompanier. Varje kompani skulle förfoga över en avskild del, varje våning skulle, utmed en rad av logement, ha en bred sidokorridor med brandsäkra trapphus och det skulle finnas särskilda puts- och tvättrum. Kökslokaler, matsalar och övrigt skulle finnas i särskilda byggnader. Dessa kasernbyggnader uppfattades som de bästa i Europa och kom att bli förebild för svenskt kasernbyggande långt in på 1900-talet. Och var och en som tjänstgjort eller besökt kasernerna här på Kungsbäck känner ju detalj igen allt detta.

4 Den arkitekt som helt kom att ansvara för utformningen av den stora svenska kasernbyggnationen under 1900-talets första årtionden var Erik Josephsson, samtida med den idag mera ihågkomne Ferdinand Boberg. Han studerade under 1890-talet de tyska kasernerna och tog till sig dess idéer och funktioner. Om Erik Josephsson, från den kända konstnärssläkten, hör eller läser man idag inget. Ändå skapade han vid sidan ett mycket stort antal kasernetablissemang även storslagna civila byggnader som Handelsbankens huvudkontor vid Kungsträdgården, Skandinaviska bankens huvudkontor vid Gustav Adolfs Torg, som sedan 1979 inhyser Försvarsdepartementet, kraftstationsbyggnaden vid Trollhätte kraftverk. Varför uppfördes då en så stor mängd kaserner under 1900-talets första årtionden? Skälet var införandet av allmän värnplikt för den manliga delen av befolkningen. Indelningsverket skulle avskaffas. Indelningsverket var i funktion i 220 år från 1682 till kontraktet med gästrikar och hälsingar skrevs under den 9 augusti år 1682 vid Florsjön i Mo socken i Hälsingland. Under 1800-talets andra hälft diskuterades försvaret dess storlek, dess förmåga, kostnader och modernitet. Jämförelserna med de nationer som antogs vara möjliga angripare Ryssland, Tyskland - visade på stora svagheter på alla plan. Den indelta armén om man var för liten med många soldater och befäl i mer än mogen ålder och med bristande övningsverksamhet, man använde soldaterna i stället i hög grad till arbetskommenderingar vid offentliga arbeten. Beväringsinrättningen med mycket kort utbildnings- och övningstid under några sommarveckor tillförde ingen egentlig styrka och de värvade förbanden var få och av blandad kvalité. Kostnaderna för de indelta soldaterna var uteslutande lagda på jordägarna. Trots de uppenbara svagheterna tog det lång tid att nå de politiska uppgörelser som kunde bädda för en genomgripande modernisering och styrkeuppbyggnad av krigsmakten.

5 Mot slutet av 1800-talet uppfattades ett efterhand ett ökande hot från Ryssland som avsevärt ökade sin militära kapacitet, inte minst i riktning mot nordväst och i Storfurstendömet Finland. Osäkerheten i förhållandet till unionsbrodern Norge bidrog även till ökade krav på militär förmåga beslöt så till slut riksdagen att införa den allmänna värnplikten och att inga indelta soldater skulle antas från Omställningen av armén beräknades ta tolv år och skulle alltså vara klar under 1914 året då första världskriget bröt ut men det visste man ju inte 1901! Under de första fem åren var rekrytutbildningstiden 112 dagar under sommarhalvåret och från 1908 förlängdes rekrytutbildningen till riksdagsbeslutets 240 dagar. En av orsakerna till den långa omställningstiden var svårigheten att bereda befäl och värnpliktiga drägliga bostadsförhållanden under vintertid. Hedarna var illa utrustade och med bristande hygieniska förhållanden i alla avseenden. Möjligheten för matlagning och utspisning var undermåliga. Men man klarade hjälpligt av förhållandena under några sommarmånader. Behovet av ändamålsenliga kaserner var tydligt. Man lämnade därför dessa traditionsfyllda platser t.ex. Mohed, Rommehed och Gumboda hed efterhand som nya kasernetablissemang stod klara och flyttade in till städerna, ofta till residensstäder som Gävle, Falun och Umeå. Kasernerna i dessa tre städer stod klara för inflyttning samma år, Den första stora vågen av inflyttningar ägde rum under 1900-talets första årtionde.

6 Nästa stora flytt från de gamla lägerplatserna ägde rum efter första världskriget under början av 1920-talet och då främst i södra delarna av landet från lägerplatser som t.ex. Malma hed, Malmen och Hultsfred till Strängnäs, Linköping och Eksjö. Fram till 1960-talet tillkom ett antal nya kasernetablissemang dels därför att man behövde större övningsområden, dels därför att man låg i vägen i expanderande städer t. ex. Svea Livgarde och Svea ingenjörregemente i Stockholm. Men även regionalpolitiska skäl togs till intäkt för att flytta förband och uppförande av nya kaserner. Tydligaste exemplet är Norrlands dragonregementes (K4) flytt från Umeå till Arvidsjaur. (Åter till det tidiga 1900-talets kasernbyggnation. De gamla befintliga kasernerna var undermåliga bl. a. från hälsosynpunkt. Redan 1879 konstaterade en militärläkarkommitté att avsevärda förbättringar behövdes och man skrev och jag citerar: för vår tid då i de flesta civiliserade länder den allmänna värnplikten blivit till princip antagen och då sålunda de militära uppfostringsanstalterna jämte det de böra uppfylla den värnpliktiges berättigade större krav på bekvämlighet och utrymme än yrkessoldatens även bör tjäna såsom ett slags folkhögskolor för hela nationen, varifrån den värnpliktige efter slutad krigstjänst bör hemföra ett allmänt intryck av och vana vid ordning och snygghet, ävensom insikt om de för hälsans bevarande viktigaste grundsatserna. Detta ett konstaterades 30 år före vårt regementes inmarsch på Kungsbäck.)

7 Så igångsattes efter 1901 vad som skulle bli försvarets mest omfattande byggnation någonsin. Under mindre än 20 år utökades befintliga kaserner och byggdes nära 50 nya kasernanläggningar i en rad nya garnisonsstäder. Stora markområden i städernas utkanter köptes in för kaserner, skjutbanor och övningsfält. Områden som, relativt opåverkade, idag har hamnat mitt i stan och blivit mycket eftertraktade i städernas planering och kommit väl till pass, inte minst här i Gävle med plats för vår Högskola. Men det var inte bara kasernerna och kasernområdet som medförde förändringar för de nyblivna garnisonsstäderna. Officerare och underofficerare blev stadsbor och tog snart plats i stadens liv och leverne. Med styrelseuppdrag inom staden, i politiken och föreningslivet och inte minst i sällskapslivet, ja överallt kom det militära inslaget att bli synligt och välkommet. Befäl och värnpliktiga i uniform blev ett tydligt inslag i stadsbilden. Musikkåren konserterade och de enskilda musikerna bidrog i mycket hög grad till utvecklingen av städernas musikliv. I dag är Försvarsmakten i det närmaste osynlig i landet, utom på några få platser. Kunskapen om dagens försvar bland medborgarna minskar efterhand som allt färre har någon som helst kontakt med denna del av det offentliga Sverige. Man kan fundera över vad det betyder och innebär på sikt. Den allmänna värnplikten kom att gälla i 110 år från 1901 fram till i våra dagar alltså halva den tid som indelningsverket var grunden för vårt försvar. Under nära 85 år av den allmänna värnplikten var kasernerna här på Kungsbäck i bruk för att man här skulle vapenöva den manliga ungdomen. Upp mot värnpliktiga passerade genom dessa kaserner under sin övningstid längre eller kortare beroende av de krav som ställdes under olika tidsperioder.

8 När vår högskola invigdes 1996 höll dåvarande utbildningsministern att tal där han till egen förtjusning konstaterade att militären ut - kunskapen in. Jag hade förmånen att som den siste i raden av talare kanske stycken hälsa högskolan välkommen upp på Kungsbäck. Då ministern till allas förvåning och överraskning inte stannade över hela invigningsceremonin blev det då inte tillfälle att i mitt tal kommentera hans yttrande. Jag skall inte heller nu göra detta, han är ju inte här, men kan konstatera att de applåder som följde på mitt tal vid invigningen var de längsta och starkaste. Det kan finnas tre anledningar till detta: Ett: åhörarna var glada över att den långa raden av tal äntligen var slut; två jag höll ett bra tal; eller tre att åhörarna hade den bestämda uppfattningen att kunskaper hade inhämtats här på Kungsbäck även under den militära tiden. Jag är övertygad om och har fått många bevis för, då och senare, att det var alternativ tre som var grunden för de långa och kraftiga applåderna. Dessa åhörare visade respekt och uppskattning för vår verksamhet. Jag vill avsluta med att på alla här närvarandes vägnar tacka Kamratföreningen och dess ordförande Rolf Dahlström för det omfattande arbete som lagts ned för att få denna dag till stånd. Ett stort arbete med ett mycket lyckat resultat. Tack från oss alla.

Militärt försvar fredsbevarande?

Militärt försvar fredsbevarande? Militärt försvar fredsbevarande? Eders Majestäter, eders Kungliga högheter, herr talman, excellenser, akademiledamöter, mina damer och herrar Alla har vi hört uttrycket Si vis pacem para bellum, myntat

Läs mer

Garnisons- och Luftvärnsmuseet, 91: an museet, 1 juni

Garnisons- och Luftvärnsmuseet, 91: an museet, 1 juni DRÄNGSERED Garnisons- och Luftvärnsmuseet, 91: an museet, 1 juni Vi var 73 personer som träffades utanför LV6, tidigare I16. Gullbrandstorp Motionsgrupp var värdar och vi besökte Garnisons och Luftvärnsmuseet.

Läs mer

Tror ej på storkonflikt i norr trots sovjetisk upprustning

Tror ej på storkonflikt i norr trots sovjetisk upprustning 1985 Bengt Gustavsson, tippad som nästa ÖB: Tror ej på storkonflikt i norr trots sovjetisk upprustning Boden (TT:s utsände): Jag förstår inte att Sovjet fortsätter med sina ubåtskränkningar, men de har

Läs mer

Sanna Hed. Militär- och friluftsmuseum Regementsmarschen Persedelförrådet

Sanna Hed. Militär- och friluftsmuseum Regementsmarschen Persedelförrådet Sanna Hed Militär- och friluftsmuseum Regementsmarschen Persedelförrådet Sanna Hed är sedan 1815 en av Sveriges största mötesplatser för två regementen, från 1815 Nerikes regemente och från 1846 Lifregementets

Läs mer

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Utrikesdepartementet Tal av utrikesminister Carl Bildt Riksdagen Stockholm, 14 mars, 2014 Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Det talade ordet gäller Herr talman!

Läs mer

Min mest spännande krigsupplevelse

Min mest spännande krigsupplevelse Min mest spännande krigsupplevelse LAURI TÖRNI: ASEVELI 1934-1954, Brother in Arms, (Vapenbroder) Jubileumspublikation, New York Fortsättnigskrig,1941-1944 Mars1943, Ontasjö (Ontajärvi), Öst-Karelen Korpral

Läs mer

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39.

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. Välkomna till Sex Addicts Anonymous och mötet From Shame

Läs mer

Karlsborgs fästning 1800 talets JAS

Karlsborgs fästning 1800 talets JAS Karlsborgs fästning 1800 talets JAS Inehållsförtekning INEHÅLLSFÖRTEKNING 1 FÖRORD 2 VARFÖR 3 HUR 4 IDAG 7 KÄLLFÖRTECKNING 7 1 Förord Det svenska försvaret och den svenska industrin har mer eller mindre

Läs mer

Den karolinska helgedomen i Råda blir 300 år 2012

Den karolinska helgedomen i Råda blir 300 år 2012 Den karolinska helgedomen i Råda blir 300 år 2012 04 oktober 2012 En av Västsveriges främsta och äldsta historiska sevärdheter finns i gamla Råda socken eller i Mölnlycke samhälle i Härryda kommun. Jag

Läs mer

Företagsamheten 2014 Östergötlands län

Företagsamheten 2014 Östergötlands län Företagsamheten 2014 Östergötlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Östergötlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Östergötlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma

Läs mer

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN DEN TYSK / RYSKA PAKTEN o Flera var rädda för kommunismen som härskade i Sovjetunionen. o Kanske kunde den stora tyska armén vara ett bra försvar mot Sovjetunionen? o Ett avtal eller snarare en pakt mellan

Läs mer

Rullor och annat spännande

Rullor och annat spännande Rullor och annat spännande Malmö Släktforskarförening Tema: Rullor och annat spännande Vad är skillnaden mellan en ryttare och en soldat? Jämförelse Kavalleri - Infanteri Kavalleri Hästar Ryttare Rusthåll

Läs mer

SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI

SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI MEDLEMSENKÄT -2003 Vi har sedan några år tillbaka frågat våra medlemmar hur de upplever sin arbetssituation inom några områden. I sammanställningen har vissa

Läs mer

Ny dom kan ändra synen på människohandel

Ny dom kan ändra synen på människohandel Ny dom kan ändra synen på människohandel Publicerad 2016-03-01 Par dömt till fängelse. En man och en kvinna har dömts för människohandel med en prostituerad trots att offret vare sig varit inlåst eller

Läs mer

Svenska ytstridsfartyg i internationell belysning

Svenska ytstridsfartyg i internationell belysning Svenska ytstridsfartyg i internationell belysning av Helge Löfstedt ANALYS & PERSPEKTIV inför ett seminarium under hösten hade jag anledning att ta fram några faktabetonade upp gifter rörande den svenska

Läs mer

Nr659. l. Hustruns släktnamn bör kunna användas såsom makarnas gemensamma. Mot. 1971:659 7

Nr659. l. Hustruns släktnamn bör kunna användas såsom makarnas gemensamma. Mot. 1971:659 7 Mot. 1971:659 7 Nr659 av herr MöUer i Göteborg om rätt för makar att anta hustruns släktnamn, m. m. "När utskottsmajoriteten vill gå ännu ett steg längre - och ett långt steg längre - och begär utredning

Läs mer

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Sverige under det andra världskriget 1939-1945 1939 bildades en samlingsregering (ministrarna kom från nästan alla partier)

Läs mer

Effektivare offentlig upphandling

Effektivare offentlig upphandling 2008-02-14 1 (7) Effektivare offentlig upphandling Anförande av Claes Norgren, generaldirektör Konkurrensverket, vid konferens Effektivare offentlig upphandling i Stockholm den 14/2 2008. Det talade ordet

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 1 REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 Kommundelsstämman i Mölnlycke var välbesökt med drygt 50 engagerade medborgare. Stämman kom att handla mycket om Götalandsbanan och utvecklingen av centrum

Läs mer

Fortifikationsverket Arkitekturrådet Arkitekturseminarium 28 nov 2008 Thorbjörn Andersson

Fortifikationsverket Arkitekturrådet Arkitekturseminarium 28 nov 2008 Thorbjörn Andersson Fortifikationsverket Arkitekturrådet Arkitekturseminarium 28 nov 2008 Thorbjörn Andersson Den viktiga helheten En av punkterna i Fortifikationsverkets arkitekturpolicy innebär att utveckla miljöhänsyn

Läs mer

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering - Film >> - Presentationer - Utvärdering - Kommentarer 18 frågor 11 frågor 5.3.2013 A. RESAN a. utveckla min kommunikationsförmåga

Läs mer

SVEA RIKE. En musikal utan dess like År 4, Kinnarpsskolan, HT 2015

SVEA RIKE. En musikal utan dess like År 4, Kinnarpsskolan, HT 2015 SVEA RIKE En musikal utan dess like År 4, Kinnarpsskolan, HT 2015 PRESENTATIONSVISA 1. Vi vill här presentera för Er ett avlångt land, som har rätt många delar, vi kommer hand i hand. Här nere, där bor

Läs mer

Det militära ackordssystemet

Det militära ackordssystemet Det militära ackordssystemet Lite förenklat kan man säga att ackord var ett sätt att sälja och köpa tjänster som användes förr i tiden, både inom offentlig förvaltning och inom krigsmakten. Ackord var

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Illaren och det skånska köket genom historien

Illaren och det skånska köket genom historien Illaren och det skånska köket genom historien Utvecklingen av människans matlagning har varit en långvarig process. Sederna och sätten har spridit sig från plats till plats samtidigt som lösningarna har

Läs mer

Den 28 juni 1914 mördas Ärkehertig Franz Ferdinand och hans fru Sophie

Den 28 juni 1914 mördas Ärkehertig Franz Ferdinand och hans fru Sophie Den 28 juni 1914 mördas Ärkehertig Franz Ferdinand och hans fru Sophie Anti-Serbisk propaganda i Österrike efter mordet på Franz Ferdinand. Texten lyder Serbien måste dö! Efter några veckor så trappades

Läs mer

Law 1904-26 p 1on certain international legal facts concerning matrimony and guardianship SFST

Law 1904-26 p 1on certain international legal facts concerning matrimony and guardianship SFST SFST Databas: SFST Ny sökning Sökresultat Föregående Nästa Post 1 av 1 i SFST Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid

Läs mer

Tal till Kungl. Krigsvetenskapsakademien

Tal till Kungl. Krigsvetenskapsakademien C LAES N O R G R E N R I K S R E V I S O R Tal till Kungl. Krigsvetenskapsakademien Riksrevisor Claes Norgren talar om informationssäkerhet inför Kungl. Krigsvetenskapsakademien, Försvarshögskolan 27 april

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA

FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA Allmänna fraser Inledning Om kunden är hos dig: Välkomna (hit) till XXY (företagets/avdelningens/enhetens namn). Jag önskar er välkomna hit till XXY. Ni är hjärtligt

Läs mer

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Allt är klätt i vitt denna vackra januaridag i Falköping, Sveriges hittills enda Slow City. Eller

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

1 Sammanfattning och slutsatser

1 Sammanfattning och slutsatser 1 Sammanfattning och slutsatser 1.1 Bakgrund Enligt regeringsformens 11 kap. 9 skall vid tillsättning av statlig tjänst avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet. Det

Läs mer

5 AVSLUTANDE DISKUSSION

5 AVSLUTANDE DISKUSSION 5 AVSLUTANDE DISKUSSION Detta arbete visar på att det finns ett samband mellan rum-funktionaktivitet-människa. En komplex rumslig struktur i staden ger ett varierat utbud av funktioner och aktiviteter

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Koncernkontoret Enheten för demokratiutveckling

Koncernkontoret Enheten för demokratiutveckling Koncernkontoret Enheten för demokratiutveckling Annika Bahrtine Integrationshandläggare 040-675 31 45 annika.bahrtine@skane.se Rapport Datum 2015-10-19 Version Dnr 1500709 1 (5) UTVÄRDERING AV MALMÖFESTIVALEN

Läs mer

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande på Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Kay Pollak, filmregissör, känd för bland annat "Så som i himmelen",

Läs mer

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) 1 Tillgänglighetsdatabasen (TD) 2 Förord Tillgänglighet handlar om att göra verksamheter och miljöer tillgängliga

Läs mer

Det började med en järnhandel i Hjo 1841...

Det började med en järnhandel i Hjo 1841... Det började med en järnhandel i Hjo 1841... Tomt 55 vid Sandtorget där rådman Synnergren år 1841 startade sin järnhandel. Den låg på samma plats där tvåvåningsbyggnaden till vänster på fotot ligger. År

Läs mer

Ja, vad har du fått för reaktioner från bankkunder den här veckan?

Ja, vad har du fått för reaktioner från bankkunder den här veckan? Sida 1 av 6 Ja, vi har bjudit in Nordeas ledning och också bankföreningen men ingen av dem har velat komma till Agenda. Men här har vi i stället finansmarknadsminister Per Bolund. Välkommen. Tack så mycket.

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Konferens om landstingens krisberedskap 2015. Utvecklingen av det civila försvaret. Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande

Konferens om landstingens krisberedskap 2015. Utvecklingen av det civila försvaret. Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande Konferens om landstingens krisberedskap 2015 Utvecklingen av det civila försvaret Magnus Dyberg-Ek Avdelningen för Utvärdering och lärande Upplägg av presentation Förändrad omvärld Totalförsvar/samlat

Läs mer

Utsikterna för olika utbildningsgrupper Trender och prognoser Humanister 30 tusental Prognos över tillgång och efterfrågan på arbetskraft till 2020 30 25 25 20 20 15 15 10 5 Förvärvsarbetande PROGNOS Tillgång

Läs mer

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns

Läs mer

Nordiska språk i svenskundervisningen

Nordiska språk i svenskundervisningen Nordiska språk i svenskundervisningen Nordiska språk i svenskundervisningen Innehåll Inledning 6 Lärarna i årskurs 4-6 i grundskolan 8 Lärarna i årskurs 7-9 i grundskolan 11 Lärarna i gymnasieskolan

Läs mer

FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN

FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN FÖRSVARSMAKTEN ÖVERBEFÄLHAVAREN Det talade ordet gäller. Anförande av överbefälhavare Sverker Göranson, 17 januari, Sälen Folk och Försvars Rikskonferens 2010 Försvarsministern, ärade konferensdeltagare,

Läs mer

Det bästa som hänt under min tid som boklånare

Det bästa som hänt under min tid som boklånare Stockholms stadsbibliotek Det bästa som hänt under min tid som boklånare Resultat och analys av en enkät som visar vad låntagare vid Stockholms stadsbibliotek tycker om att låna e-böcker från biblioteket.se.

Läs mer

KFN nov 2011 Sidan 1 av 9

KFN nov 2011 Sidan 1 av 9 KFN nov 2011 Sidan 1 av 9 Bildningsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Sofie Lagerlöf Datum Vår beteckning 2011-10-21 Dnr 2011-003022 1 Kultur- och fritidsnämnden Dammnamn Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet 2010.11.30 Journalnr 2009-5294 VÄGEN, en musikal om Malmköping SAMMANFATTNING De positiva effekter projektet har givit oss är följande, utan inbördes

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision Boendestöd Örgryte Härlanda SDF

Granskningsrapport. Brukarrevision Boendestöd Örgryte Härlanda SDF Granskningsrapport Brukarrevision Boendestöd Örgryte Härlanda SDF 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till

Läs mer

Fråga om en socialnämnd fullgjort sin utredningsskyldighet i ett ärende om upphörande av vård enligt LVU.

Fråga om en socialnämnd fullgjort sin utredningsskyldighet i ett ärende om upphörande av vård enligt LVU. HFD 2014 ref 50 Fråga om en socialnämnd fullgjort sin utredningsskyldighet i ett ärende om upphörande av vård enligt LVU. Lagrum: 21 första stycket lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Rapport från besök i Paris 29 feb - 4 mars 2012. Slutanförande av EUs vice jordbrukskommissionär.

Rapport från besök i Paris 29 feb - 4 mars 2012. Slutanförande av EUs vice jordbrukskommissionär. Slutanförande av EUs vice jordbrukskommissionär. Rapport från besök i Paris 29 feb - 4 mars 2012 Det var en märklig upplevelse det där! Det svenska fäbodbrukare observeras i ett Europeiskt perspektiv och

Läs mer

Information om tidplan och processbeskrivning för målbild 2017 för två nya skolor i maj 2017.

Information om tidplan och processbeskrivning för målbild 2017 för två nya skolor i maj 2017. Datum: 2014-09-25 Sida: 1 (6) Mariestads kommun Sektor Utbildning Utbildningsnämnden Information om tidplan och processbeskrivning för målbild 2017 för två nya skolor i maj 2017. Projekt skollokaler f-6

Läs mer

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in!

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in! Beroende på om det är fysiska hinder som trappor eller dylikt kan det vara omöjligt att komma in och jag är tvungen att välja ett annat ställe eller avstå. Kvinna 53 år Tydligare skyltning över var pälsdjur

Läs mer

Kastades från balkong tog själv fallet till HD

Kastades från balkong tog själv fallet till HD Kastades från balkong tog själv fallet till HD Bakgrund Bakgrund. Natten till den 10 februari 2013 kommer ett larm om att en kvinna i Södertälje har fallit från sin lägenhet på sjätte våningen. Den 22

Läs mer

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Folkhälsoskrift 2013:1 Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Uppföljningsrapport Leva med barn & Små och stora steg.docx

Läs mer

DRÖMLIVET en utställning av Max Solca & Kollektivet Livet med fotografier av Rickard Falk. Kronobergsgatan 35 19 december 2014 7 januari 2015

DRÖMLIVET en utställning av Max Solca & Kollektivet Livet med fotografier av Rickard Falk. Kronobergsgatan 35 19 december 2014 7 januari 2015 sida 1 av 5 DRÖMLIVET en utställning av Max Solca & Kollektivet Livet med fotografier av Rickard Falk Kronobergsgatan 35 19 december 2014 7 januari 2015 Bakgrund Mellan 2012 och 2013 kurerade jag några

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion Arjeplogs framtid - en uppmaning till gemensamma krafttag Populärversion Förord Utvecklingen i Arjeplog präglas av två, relativt motstående, tendenser. Dels utvecklas delar av näringslivet, främst biltestverksamheten

Läs mer

Kort historik. hela den militära organisationen, inklusive officerarna, och den civila statsförvaltningen.

Kort historik. hela den militära organisationen, inklusive officerarna, och den civila statsförvaltningen. 1 Kort historik Sedan 1815 har det oavbrutet rått fred i Sverige, en längre tid än i något annat land i Europa. Tidigare var förhållandet helt annorlunda. Mellan år 1600 och 1815 befann sig landet i krig

Läs mer

Brunlokstiden 1937-1990-talet

Brunlokstiden 1937-1990-talet Brunlokstiden 1937-1990-talet När eldriften infördes på stambanan så ändrades inte den tunga trafiken i sig så mycket, den stora skillnaden var dragarna. Över ett dygn så började den så kallade brunloksepoken

Läs mer

Finländare i Eskilstuna Av Rauno Vaara

Finländare i Eskilstuna Av Rauno Vaara ABM informerar 5/09 Finländare i Eskilstuna Av Rauno Vaara Detalj ur Nekrologium för Johanniterna i Eskilstuna Många kopplar finländarnas ankomst till Eskilstuna till arbetskraftinvandringen som skedde

Läs mer

3 mars 1900: Under en middag hos familjen Söderberg tar Knut Agathon Wallenberg upp idén att grunda en skola för högre utbildning av köpmän.

3 mars 1900: Under en middag hos familjen Söderberg tar Knut Agathon Wallenberg upp idén att grunda en skola för högre utbildning av köpmän. 3 mars 1900: Under en middag hos familjen Söderberg tar Knut Agathon Wallenberg upp idén att grunda en skola för högre utbildning av köpmän. 28 augusti 2003: Den 20 000:e studenten stiger in genom Handelshögskolans

Läs mer

Programmet fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Programmet fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft. 1/5 BESLUT 2010-09-20 Dnr: 10/00024, 25,27,32,36 och 38 (434, 436, 452, 455, 458/10) SAKEN Wild Kids, SVT1, 2010-04-10, kl. 19.00, program som visar barn på tågräls och fastspända i skogen; fråga om mediets

Läs mer

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt Levnadsvisdom SPRÅKRÖRET NR 1, 2013 Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt För en tid sedan cirkulerade en text på Facebook som även nådde mig. Texten påstods vara

Läs mer

På 1910-talet byggdes ett stort kasernområde för infanteriregementet I12 på Ryhovs gård.

På 1910-talet byggdes ett stort kasernområde för infanteriregementet I12 på Ryhovs gård. SLINGAN Natur- och kulturstig på Länssjukhuset Ryhovs sjukhusområde Runt Slingan finns information om områdets långa historia som sträcker sig ända till 1500-talet. Det finns information om växter och

Läs mer

Träningsläger för skolledare

Träningsläger för skolledare Träningsläger för skolledare Välkommen att delta i ett tre dagars (2 + 1) träningsläger för nyblivna rektorer. Arbetet under dessa dagar kretsar kring skolledares vardagsfrågor. Vi vet att du som rektor

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för framställningar 2009 24.4.2009 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Angående: Framställning 0007/2005, ingiven av Frank Semmig (tysk medborgare) om de komplicerade förfarandena

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten TEMA MUSIK Utbildning av kultur- och aktivitetsinspiratörer (dag 3 av 3) Uppföljning Plats: Hotell Lappland, Lycksele Dag/tid: onsdag 27 maj kl 20.00

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 11/2014: 8-12 juni. Bornholm. 8 deltagare. 80 km.

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 11/2014: 8-12 juni. Bornholm. 8 deltagare. 80 km. Åtta förväntansfulla äventyrsvandrare möttes vid färjan i Ystad för färd över Östersjön till Bornholms Rønne. Vi checkade in på Det lille hotell i centrum. Där fanns det ett stort hjärta. Vi var välkomna

Läs mer

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv?

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? NTF Skåne 2009 Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende

Läs mer

Bröderna Ericsson och kanalbygget

Bröderna Ericsson och kanalbygget Bröderna Ericsson och kanalbygget (Hittat i ett tidningsurklipp från 1957) För alla svenskar är namnen John och Nils Ericsson välbekanta. Alla vet, att John Ericsson var en stor uppfinnare, och att det

Läs mer

Pictogram. för dem som behöver kommunicera med bilder

Pictogram. för dem som behöver kommunicera med bilder Pictogram för dem som behöver kommunicera med bilder Bilder kan se olika ut beroende på vad de ska ha för funktion i kommunikationen. Berättar man om när man varit i sin sommarstuga kan en fotografisk

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Utvandring och återinvandring bland Sverigefödda

Utvandring och återinvandring bland Sverigefödda 42 Åke Nilsson Utvandring och återinvandring bland Sverigefödda Utvandring och återinvandring av Sverigefödda 198 22 25 2 Utvandring 15 1 Återinvandring 5 198 1985 199 1995 2 25 Fram till 199 utvandrade

Läs mer

Välkommen! Mikael Widerdal

Välkommen! Mikael Widerdal Välkommen! Den här titeln du håller i din hand innehåller de bästa och mest kraftfulla mentala redskap från de 20 år som jag utbildat, coachat och föreläst för människor i hela Sverige. Den här är indelad

Läs mer

Sverige tåget - Vem kör lok och vem åker vagn? Innehållsförteckning. All data avser år 2004

Sverige tåget - Vem kör lok och vem åker vagn? Innehållsförteckning. All data avser år 2004 Sverige tåget - Vem kör lok och vem åker vagn? All data avser år 2004 Innehållsförteckning Sid 2 - Grundkurs Sid 3 - Fördelning medborgare Sid 4 - Fördelning företag Sid 5 - Fördelning anställda Hur ser

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit!

Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit! Från foretagande.se 2009 09 08 Vilken färg är du? Skrivet av Annika R Malmberg Boktips Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit! Det finns personer

Läs mer

värt att försvara Vad Försvarsmakten gör och varför vi finns.

värt att försvara Vad Försvarsmakten gör och varför vi finns. värt att försvara Vad Försvarsmakten gör och varför vi finns. FRED OCH FRIHET. TVÅ BRA SKÄL ATT GÅ UPP PÅ MORGONEN Jorden är fantastisk, Sverige är fantastiskt. Så har det inte alltid varit. Vår historia

Läs mer

Utökat särskilt högriskskydd i lagen (1991:1047) om sjuklön, m.m.

Utökat särskilt högriskskydd i lagen (1991:1047) om sjuklön, m.m. Lagrådsremiss Utökat särskilt högriskskydd i lagen (1991:1047) om sjuklön, m.m. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 april Cristina Husmark Pehrsson Kjell Rempler (Socialdepartementet)

Läs mer

JANUARI 2013. Hemma igen. den 29 januari 2013. Vacker vy över skidskyttestadion i Sochi!

JANUARI 2013. Hemma igen. den 29 januari 2013. Vacker vy över skidskyttestadion i Sochi! JANUARI 2013 Hemma igen den 29 januari 2013 Så var jag äntligen hemma i lägenheten i Östersund igen, uttrycket "borta bra men hemma bäst" gör sig verkligen bra ibland.. Har varit lite drygt två veckor

Läs mer

Testa din hörsel. - det är inte svårt

Testa din hörsel. - det är inte svårt Testa din hörsel - det är inte svårt 2 Känner du tvekan inför ett hörseltest? Det är troligtvis det enklaste test du kan göra. Ett hörseltest går fort, är enkelt och är absolut inte obehagligt. I det flesta

Läs mer

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Vilket år det har varit! Det här kommer bli svårt att sammanfatta på några få sidor. Det har hänt så mycket inom vår lokalavdelning att det skulle ta upp

Läs mer

Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden. Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 2003

Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden. Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 2003 Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 0 2 Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden TEMO har, på uppdrag av Svenskt

Läs mer

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde.

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde. I Kommunens Kvalitet i Korthet redovisas resultat inom några viktiga områden som är intressanta för invånarna. Resultaten har ambitionen att beskriva kvalitet och effektivitet i jämförelse med andra kommuner.

Läs mer

DOM 2013-09-25 Stockholm

DOM 2013-09-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avdelning 6 060204 DOM 2013-09-25 Stockholm Mål nr M 11075-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Statens va-nämnds beslut 2012-11-30, BVa 85, i mål nr Va 448/12, se bilaga A KLAGANDE OCH MOTPART Stockholm

Läs mer

FD Åsa Mickwitz, Språkcentrum

FD Åsa Mickwitz, Språkcentrum FD Åsa Mickwitz, Språkcentrum Populärvetenskap är en genre som har som syfte att göra komplexa vetenskapliga samband mer lättförståliga för en bredare publik. Populärvetenskap är en viktig del i spridandet

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Vi har gått in i ett nytt spännande

Vi har gått in i ett nytt spännande RegionFastigheter NyhetsBrev 1 2007 Kontakt: mona.moller@skane.se 046-15 34 34 Ansvarig: patrik.lundstrom@skane.se 046-15 34 85 Ingemar har ordet Vi har gått in i ett nytt spännande år med en rad stora

Läs mer

5 Demografi och boende

5 Demografi och boende 5 Demografi och boende För att få en större förståelse kring vilka behov Södra Guldheden har i dagsläget och vilka behov området kommer att möta i framtiden, är det av stor vikt att veta hur den nuvarande

Läs mer