Lite additioner till Föreläsningsanteckningarna. 1 Tillägg till kapitel 1.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lite additioner till Föreläsningsanteckningarna. 1 Tillägg till kapitel 1."

Transkript

1 Lite additioner till Föreläsningsanteckningarna. Följande additioner har gjorts till anteckningarna men ligger ändå som ett separat dokument för er som redan har skrivit ut anteckningarna och inte vill skriva ut hela dokumentet igen. 1 Tillägg till kapitel 1. Uppgifter: 1. (a) Bevisa att 0 a = 0 för alla a K. Observera att vi inte antar att 0 är den vanliga nollan eller vanlig multiplikation i denitionen av kropp. Både 0 och är kan vara vad som helst som uppfyller alla axiom i denitionen. Ledtråd: Använd att a + 0 = a multiplicera båda led med a och se vart det leder. (b) Antag att K har minst två element och bevisa att 0 1 i K. (c) Antag att K har minst två element och bevisa att det existerar a, b K så att a b a + b. Dra slutsatsen att operationen + inte är samma som för kroppar med två eller er element. 2. Antag att K är en kropp. (a) Antag att det nns ett e K så att e a = a för alla a K. Bevisa att e = 1, d.v.s. att den multiplikativa enheten är unik i en kropp. (b) Antag att det nns ett z K så att z + a = a för alla a K. Bevisa att z = 0, d.v.s. att den additiva enheten är unik i en kropp.

2 2 Tillägg till kapitel 4. Exempel 11: Betrakta polynomet p(x) = (x 2 + 1)(x 2 2) om vi vill lösa polynomet med radikaler så lägger vi först till 2 till Q och får Q( 2) = {a + b 2; a, b Q}. Sen lägger vi till i till Q( 2) och får Q( 2, i). Det går att visa (se övning 1) att Q( 2, i) = {a + b 2 + ci + d 2i; a, b, c, d Q}. För att beskriva automorgruppen av Q( 2, i) som lämnar Q xt. Först så observerar vi att om σ är en automor med xkropp Q så kommer, för varje x Q( 2, i), σ(x 2 +1) = σ(x) 2 +σ(1) = σ(x) Så om x löser x = 0 så måste σ(x) också lösa x = 0. Detta innebär att σ(i) = i eller σ(i) = i. På samma sätt så kommer σ( 2) = 2 eller σ( 2) = 2. Detta gör att vi får fyra automorer och e(x) = x för alla x Q( 2, i), x om x Q σ 2 (x) = σ i (x) = 2 om x = 2 i om x = i, x om x Q 2 om x = 2 i om x = i x om x Q τ(x) = 2 om x = 2 i om x = i. Eftersom dessa är automorer med xkropp Q så denierar detta automorerna på alla element i Q( 2, i), t.e.x. τ(a + b 2 + ci + d 2i) = a + bτ( 2) + cτ(i) + dτ( 2)τ(i) = (1) = a b 2 ci + d 2i. Vi skulle egentligen behöva bevisa att alla fyra automorerna bevarar addition och multiplikation och att de är bijektioner, men det är jättelätt att veriera 1 så vi låter bli att göra det. Eftersom alla automorer, med xkropp Q, måste uppfylla σ( 2) = ± 2 och σ(i) = ±i och värdet av automorn i dessa två punkter unikt bestämmer automorn på hela Q( 2, i) (såsom i (1)) så kan det bara nnas fyra automorer, så vår lista innehåller alla automorer. Dessa formar en grupp under sammansättning. Vi kan lätt beräkna t.ex. σ 2 τ genom att beräkna värdet i punkterna 2 och i, då dessa värden bestämmer automorn unikt så räcker det att beräkna automorn i dessa värden. Vi får och σ 2 τ( 2) = σ 2 ( 2) = σ 2 ( 2) = 2 σ 2 τ(i) = σ 2 ( i) = i så σ 2 τ = σ i. På samma sätt så kan vi beräkna alla sammansättningar och få följande multiplikationstabell: e σ 2 σ i τ e e σ 2 σ i τ σ 2 σ 2 e τ σ i σ i σ i τ e σ 2 τ τ σ i σ 2 e 1 Bara att räkna ut σ(x + y) och sen σ(x) + σ(y) för x, y Q( 2, i) och σ = e, σ 2, σ i och τ och på samma sätt för multiplikation. Långa och tråkiga beräkningar.

3 Nya uppgifter: 1. Visa att Q( 2, i) = {a + b 2 + ci + d 2i; a, b, c, d Q}. Det kan vara värt att först använda metoden i Exempel 1 för att visa att Q( 2, i) = {s + ti; s, t Q( 2)} (observera att enl. exempel 1 Q( 2) = {s + t 2; s, t Q}). 2. Bevisa att om φ : K L är en isomor så kommer φ 1 : L K att vara en isomor. [Ledtråd:] Vi gör alla delar av beviset i Hjälpsats 4.1. Men det kan vara en bra träning att göra beviset själv i alla fall - man lär sig matte bättre på att skriva bevis än på att läsa bevis. 3. Beskriv automorgruppen till Q( 3 2, i).

4 3 Tillägg till kapitel Precis som man talar om isomorfa kroppar så kan man tala om isomorfa grupper. Vi säger att två grupper G och H är isomorfa och det existerar en bijektion φ : G H så att 2 φ(g 1 g 2 ) = φ(g 1 ) φ(g 2 ) för alla g 1, g 2 G. Bevisa att gruppen {e, v, h, t} av ippar av kvadraten från Exempel 1 är isomorf med automor- gruppen {e, σ 2, σ i, tau} från Exempel 11 från kapitel 4. Ledtråd: Det kan hjälpa att jämföra multiplikationstabellerna. 2 Här använder vi i två olika betydelser. I g 1 g 2 så är det i gruppen G som avses. Men när vi skriver φ(g 1 ) φ(g 2 ) så kommer att vara multiplikationen i H. Eftersom g 1, g 2 G och φ(g 1 ), φ(g 2 ) H så är det uppenbart från kontexten vilken multiplikation som avses.

5 4 Ändringar kring vad som tidigare var proposition 6.2. Denition 1. Vi säger att en avbildning mellan två grupper φ : G H är en homomor 3 om φ bevarar multiplikation φ(a b) = φ(a) φ(b) för alla a, b G 4 Om en homomor dessutom är bijektiv så säger vi att det är en isomor. Det nns en naturlig relation mellan homomorer och normala delgrupper. Relationen går via kärnan till homormorn. Denition 2. Om φ : G H är en homomor så säger vi att kärnan till homomorn är K = {g G; φ(g) = e}, där e är enhetselementet i H. Sats 1. Låt φ : G H vara en homomor mellan grupperna G och H. Då är kärnan, K, en delgrupp i G. Bevis: Vi börjar med att visa att enhetselementet i G, låt oss kalla det för e G, ligger i kärna e G K. Detta följer av att om g K så kommer e = φ(g) = φ(g e G ) = φ(g) φ(e G ) = e φ(e G ) = φ(e G ), det följer att e G K. Härnäst så visar vi att g 1, g 2 K implicerar att g 1 g 2 K. Om g 1, g 2 K så kommer φ(g 1 g 2 ) = φ(g 1 ) φ(g 2 ) = e e = e, där vi använde att homomorer φ bevarar multiplikation i den första likheten och att g 1, g 2 K i den andra. Det följer att g 1 g 2 K. Slutligen så måste vi visa att om g K så kommer g 1 K. Beviset är inte svårt och likt de tidigare och lämnas därför som övningg, se övning 1. Sats 2. [Isomorfisatsen för Grupper] Låt φ : G H vara en surjektiv homomor. Då kommer kärnan φ att vara en normal delgrupp i G och kvotgruppen G/K är isomorf med H. Bevis: Vi börjar med att bevisa att K är en normal delgrupp i G, d.v.s. att gk = Kg för alla g G. Idéen är att försöka identiera alla sidoklasser utifrån avbildningen φ. Vi denierar deniera inversen φ 1 (h) = {g G; φ(g) = h}, d.v.s. för h H så är φ 1 (h) mängden av alla element i G som avbildas på h. Det följer direkt att K = φ 1 (e). Vi hävdar att om g φ 1 (h) så kommer gk = φ 1 (h) = Kg. För att se detta så tar vi ett godtyckligt element ĝ gk och vi vill visa att ĝ φ 1 (h); det följer att gk φ 1 (h). Vi kommer senare att visa att φ 1 (h) gk. Om ĝ gk så nns det ett k K så att ĝ = gk. Eftersom φ är en homomor så gäller φ(ĝ) = φ(g k) = φ(g) φ(k) = φ(g) = h, där vi använde att g φ 1 (h) is den sista likheten. Det följer att ĝ φ 1 (h). 3 Tekniskt sett så är detta en grupphomomor, men då det är uppenbart att det är en homomor mellan grupper om H och H är grupper så brukar man inte skriva specicera grupp i grupphomor. 4 Här använder vi notationen för multiplikation i G och för multiplikation i H.

6 Vi visar nu att φ 1 (h) gk om g φ 1 (h). Om ĝ φ 1 (h) så kommer φ(g 1 ĝ) = φ(g 1 ) φ(g) = φ(g) 1 φ(ĝ) = h 1 h = e. Men detta medför att g 1 ĝ K, säg g 1 ĝ = k K. Det följer att ĝ = g k gk. Vi har därmed bevisat att φ 1 (h) gk φ 1 (h) vilket medför att φ 1 (h) = gk. På samma sätt visar man att φ 1 (h) = Kg från vilket vi drar slutsatsen att gk = φ 1 (h) = Kg och kärnan är därför en normal delgrupp. Det återstår att visa att G/K är isomorf med H. Vi måste hitta en isomor σg/k H. Den naturliga isomorn är avbildningen σ(gk) = φ(g) som denierar ett element φ(g) i H för varje sidoklass gk. Vi måste visa att σ är en bijektion. Att σ är surjektiv följer av att φ är det. För att se att σ är injektiv så antar vi att σ(g 1 K) = σ(g 2 K), vi måste visa att g 1 K = g 2 K.Men om σ(g 1 K) = σ(g 2 K) så måste φ(g 1 ) = φ(g 2 ) vilket innebär att φ(g 1 1 g 2 ) = φ(g 1 ) 1 φ(g 2 ) = φ(g 1 ) 1 φ(g 1 ) = e, (2) där vi använde att φ(g 1 ) = φ(g 2 ) i den andra likheten. Från (2) så drar vi, precis som tidigare, slutsatsen att g1 1 g 2 = k K och därför så g 1 k = g 2 och det följer att g 1 K g 2 K och därför, enligt Proposition??, så kommer g 1 K = g 2 K och injektivitet för σ följer. Att σ är en homomor följer direkt från antagandet att φ är det. Så σ är en bijektiv homomor och därför en isometri. Bevis av Sats 6.1: Vår strategi kommer att vara att visa att det nns en homomor φ : G j H, för någon grupp H, så att kärnan till φ är G j+1. Då kommer, enligt Sats 2, G j+1 att vara normal i G j. Den naturliga avbildningen φ är att låta φ(g) avbilda g på restriktionen av g till K j+1 : φ(g) = g Kj+1. Eftersom g G j+1 är identiteten på K j+1 så kommer φ(g) = e, där e är identitetsautomorn, för alla g G j+1. Det följer att G j+1 = K. För att använda Sats 2 så måste vi också visa att H är en grupp, vi kommer att visa att H är en grupp av automorer på K j+1. D.v.s. att restriktionen g Kj+1 är en automor på K j+1. För att göra detta så visar vi följande påstående. Påstående 1: Antag att g G j då kommer för något k = 0, 1,..., p j 1. Kom ihåg att ω pj är enhetsroten ω p j p j = 1. Dessutom så kommer g : K j+1 \ K j+1 K j \ K j. Bevis av Påstående 1: Vi vet att α p j j g(α j ) = ω k p j α j (3) K j. För att xera notation så kommer vi att skriva α p j j = a K j. Eftersom alla automorer i G j xerar alla element i K j så måste g(a) = a. Men eftersom g är en automor av K j så kommer a = g(a) = g(α p j j ) = (g(α j)) p j, (4) där vi använde att isomorer (och därför automorer) bevarar multiplikation i det sista steget. Men ekvationen a = x p j har lösningarna x = ωp k j α j för k = 0, 1,..., p j 1. Så likheten (4) implicerar att g(α j ) uppfyller (3). Det återstår att visa att g : K j+1 \ K j K j+1 \ K j. Vi så låter vi b K j+1 \ K j och vill visa att g(b) K j+1 \ K j. Enligt Hjälpsats?? så kan vi skriva b = a 0 + a 1 α j a pj 1α p j 1 j, där inte alla a 1, a 2,.., a pj 1 = 0 (för om alla var noll så skulle b K j ). Men det innebär att g(b) = a 0 + a 1 ωp k j α j + a 2 ωp 2k j αj a pj 1ω k(p j 1) α p j 1 j. p j

7 Eftersom inte alla a 1,.., a pj 1 = 0 så kommer g(b) K j+1 \ K j. Detta bevisar Påstående 1. Från Påstående 1 så följer det att g Kj+1 : K j+1 K j+1 och därför så kommer H = {g Kj+1 ; g G j } att bilda en grupp av automorer på K j+1. Sats?? medför nu att G j+1 är en normal delgrupp av G j. Även Proposition 6.2 och Följdsats 6.1 har skrivits om till en Proposition i den nya versionen av anteckningarna. Den nya propositionen är: Proposition 1. Låt K j och G j vara som i Sats??. Då kommer G j /G j+1 att vara en abelsk grupp. Bevis: Vi använder samma notation som i beviset av Sats??. Då kommer, enligt Sats 2, G j /G j+1 att vara isomorf med H eftersom G j+1 är kärnan till homomorn φ : G j H. Det räcker därför att visa att H är abelsk. Gruppen H bestod av alla restriktioner g Kj+1 av automorer g G j. Eftersom alla automorer i G j xerar alla element i K j så följer det att H G(K j+1, K j ), d.v.s. H är en delgrupp av G(K j+1, K j ). Vi kommer att visa att G(K j+1, K j ) är en cyklisk grupp. Detta medför att G(K j+1, K j ) är abelsk och eftersom H är en delgrupp av G(K j+1, K j ) så följer det att även H och därför G j /G j+1 är abelsk. För att förenkla notationen något så kommer vi att skriva α = α j+1 och p = p j+1. Om g G(K j+1, K j ) så måste g(α) = ωpα k (se t.ex. Påstående 1 i beviset av Sats??). Detta innebär, om vi använder notationen g 2 = g g, g 3 = g g g et.c., att g p (α) = g p 1 (ω k pα) =... = ω kp p α = α. Vi kan, enl. Proposition??, skriva ett godtyckligt element a K j+1 på formen för a 0, a 1,..., a p 1 K j. Detta medför att a = a 0 + a 1 α + a 2 α a p 1 α p 1, g p (a) = a 0 + a 1 g p (α) + a 2 g p (α) a p 1 g p (α) p 1 = a. Så Galoisgruppen G(K j+1, K j ) är cyklisk av ordning p j+1. Men alla cykliska grupper är abelska enligt Hjälpsats??. Det följer att G j /G j+1 är abelsk. 4.1 Övningsuppgifter. 1. Bevisa att om g K så kommer g 1 K om K är kärnan för grupphomomorn φ : G H.

Ett Sammelsurium av Matematiskt Nonsens, Galois Teori. Professor Ivar

Ett Sammelsurium av Matematiskt Nonsens, Galois Teori. Professor Ivar Ett Sammelsurium av Matematiskt Nonsens, Galois Teori. Professor Ivar December 8, 2016 ii Contents Företal v 1 Lösning av andragradsekvationer. 1 1.1 Lösning av Andragradsekvationen.................. 1

Läs mer

Grupper och RSA-kryptering

Grupper och RSA-kryptering UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin Specialkursen HT07 26 oktober 2007 Grupper och RSA-kryptering Dessa blad utgör skissartade föreläsningsanteckningar kombinerat med övningar. Framställningen

Läs mer

Algebra och kryptografi Facit till udda uppgifter

Algebra och kryptografi Facit till udda uppgifter VK Algebra och kryptografi Facit till udda uppgifter Tomas Ekholm Niklas Eriksen Magnus Rosenlund Matematiska institutionen, 2002 48 Grupper. Lösning 1.1. Vi väljer att studera varje element i G H för

Läs mer

SF2703 Algebra grundkurs Lösningsförslag med bedömningskriterier till tentamen Måndagen den 9 mars 2009

SF2703 Algebra grundkurs Lösningsförslag med bedömningskriterier till tentamen Måndagen den 9 mars 2009 SF2703 Algebra grundkurs Lösningsförslag med bedömningskriterier till tentamen Måndagen den 9 mars 2009 (1) a) Definiera vad som menas med centralisatorn till ett element g i en grupp G. (1) b) Visa att

Läs mer

DEL I. Matematiska Institutionen KTH

DEL I. Matematiska Institutionen KTH Matematiska Institutionen KTH Lösning till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik, moment B, för D2 och F, SF63 och SF63, den 25 maj 2 kl 8.-3.. Hjälpmedel: Inga hjälpmedel är tillåtna på tentamensskrivningen.

Läs mer

Algebra och kryptografi

Algebra och kryptografi VK Algebra och kryptografi Tomas Ekholm Niklas Eriksen Magnus Rosenlund Institutionen för matematik, 2002 Grekiska alfabetet alfa A α iota I ι rho P ρ beta B β kappa K κ sigma Σ σ gamma Γ γ lambda Λ λ

Läs mer

SF2703 Algebra grundkurs Lösningsförslag med bedömningskriterier till tentamen Fredagen den 5 juni 2009

SF2703 Algebra grundkurs Lösningsförslag med bedömningskriterier till tentamen Fredagen den 5 juni 2009 SF2703 Algebra grundkurs Lösningsförslag med bedömningskriterier till tentamen Fredagen den 5 juni 2009 (1) a) Definiera vad som menas med en grupphomomorfi. (1) b) Visa att exponentialfunktionen, exp

Läs mer

EN KONCIS INTRODUKTION TILL GRUPPTEORI

EN KONCIS INTRODUKTION TILL GRUPPTEORI EN KONCIS INTRODUKTION TILL GRUPPTEORI DANIEL LARSSON Sammanfattning. En kort introduktion till gruppteori. Innehåll 1. Binär operation, slutenhet, grupper 1 2. Exempel, abelska grupper 2 3. Exempel, icke-abelska

Läs mer

Några satser ur talteorin

Några satser ur talteorin Några satser ur talteorin LCB 997/2000 Fermats, Eulers och Wilsons satser Vi skall studera några klassiska satser i talteori, vilka är av betydelse bland annat i kodningsteknik och kryptoteknik. De kan

Läs mer

Övningshäfte 6: 2. Alla formler är inte oberoende av varandra. Försök att härleda ett par av de formler du fann ur några av de övriga.

Övningshäfte 6: 2. Alla formler är inte oberoende av varandra. Försök att härleda ett par av de formler du fann ur några av de övriga. GÖTEBORGS UNIVERSITET MATEMATIK 1, MAM100, HT2005 MATEMATISK BASKURS Övningshäfte 6: Syftet med övningen är att utforska strukturen hos talsystemen under addition respektive multiplikation samt sambandet

Läs mer

1. (3p) Ett RSA-krypto har de offentliga nycklarna n = 33 och e = 7. Dekryptera meddelandet 5. a b c d e. a a b c d e

1. (3p) Ett RSA-krypto har de offentliga nycklarna n = 33 och e = 7. Dekryptera meddelandet 5. a b c d e. a a b c d e 1 Lösning till MODELLTENTA DISKRET MATEMATIK moment B FÖR D2 och F, SF1631 resp SF1630. DEL I 1. (3p) Ett RSA-krypto har de offentliga nycklarna n = 33 och e = 7. Dekryptera meddelandet 5. Lösning: Vi

Läs mer

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Mats Boij 18 november 2001 13 Grupper Det trettonde kapitlet behandlar grupper. Att formulera abstrakta begrepp som grupper

Läs mer

2MA105 Algebraiska strukturer I. Per-Anders Svensson

2MA105 Algebraiska strukturer I. Per-Anders Svensson 2MA105 Algebraiska strukturer I Per-Anders Svensson Föreläsning 4 Innehåll Bijektiva avbildningar en repetition Permutationsgrupper Permutationer skrivna som produkter av cykler Jämna och udda permutationer

Läs mer

Algebra och kombinatorik 28/4 och 5/ Föreläsning 9 och 10

Algebra och kombinatorik 28/4 och 5/ Föreläsning 9 och 10 Grupper En grupp är ett par (G,*) där G är en mängd och * är en binär operation på G som uppfyller följande villkor: G1 (sluten) x,yϵg så x*yϵg G2 (associativ) x,y,z ϵg (x*y)*z=x*(y*z) G3 (identitet) Det

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FÖR DELTAGARNA I WORKSHOP GRUPPER

MINNESANTECKNINGAR FÖR DELTAGARNA I WORKSHOP GRUPPER MINNESANTECKNINGAR FÖR DELTAGARNA I WORKSHOP GRUPPER SONJA KOVALEVSKYDAGARNA 2008; HANNA USCKA-WEHLOU 0. Praktiska anmärkningar Det finns följande moment i workshop: en föreläsningsdel - jag berättar om

Läs mer

1. (3p) Ett RSA-krypto har parametrarna n = 77 och e = 37. Dekryptera meddelandet 3, dvs bestäm D(3). 60 = = =

1. (3p) Ett RSA-krypto har parametrarna n = 77 och e = 37. Dekryptera meddelandet 3, dvs bestäm D(3). 60 = = = Matematiska Institutionen KTH Lösningar till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik, moment B, för D2 och F, SF63 och SF630, den 20 maj 2009 kl 08.00-3.00. Hjälpmedel: Inga hjälpmedel är tillåtna

Läs mer

MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Examinator: Daniel Bergh. Lösningsförslag Algebra och kombinatorik

MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Examinator: Daniel Bergh. Lösningsförslag Algebra och kombinatorik MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Examinator: Daniel Bergh Lösningsförslag Algebra och kombinatorik 015-01-16 Uppgift 1 Vi noterar att 31 är ett primtal, så Z 31 är en kropp.

Läs mer

Svar till vissa uppgifter från första veckan.

Svar till vissa uppgifter från första veckan. Svar till vissa uppgifter från första veckan. Svar till kortuppgifter F:. Ja! Förhoppningsvis så ser man direkt att g fx) är ett polynom. Vidare så gäller det att g fα) = gfα)) = gβ) = 0. Använd faktorsatsen!

Läs mer

Lösningar till udda övningsuppgifter

Lösningar till udda övningsuppgifter Lösningar till udda övningsuppgifter Övning 1.1. (i) {, } (ii) {0, 1,, 3, 4} (iii) {0,, 4, 6, 8} Övning 1.3. Påståendena är (i), (iii) och (v), varav (iii) och (v) är sanna. Övning 1.5. andra. (i) Nej.

Läs mer

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 3

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 3 Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 3 3.37 (a) Att ` ' är reexiv, antisymmetrisk och transitiv följer direkt av att `den vanliga' är det på N och Z. (b) Följden m n = ( n, n) där n = 0, 1, 2,...

Läs mer

Lite Kommentarer om Gränsvärden

Lite Kommentarer om Gränsvärden Lite Kommentarer om Gränsvärden På föreläsningen (Föreläsning 2 för att vara eakt) så introducerade vi denitionen Denition. Vi säger att f() går mot a då går mot oändligheten, uttryckt i symboler som f()

Läs mer

Ändliga kroppar. Anna Boman. U.U.D.M. Project Report 2016:12. Department of Mathematics Uppsala University

Ändliga kroppar. Anna Boman. U.U.D.M. Project Report 2016:12. Department of Mathematics Uppsala University U.U.D.M. Project Report 2016:12 Ändliga kroppar Anna Boman Examensarbete i matematik, 15 hp Handledare: Gunnar Berg Examinator: Veronica Crispin Quinonez Juni 2016 Department of Mathematics Uppsala University

Läs mer

Kinesiska restsatsen

Kinesiska restsatsen Matematik, KTH Bengt Ek juli 2017 Material till kurserna SF1679 och SF1688, Diskret matematik: Kinesiska restsatsen Vi vet att för varje m Z + och varje a Z, ges alla x Z som uppfyller x a (mod m) av x

Läs mer

3. Bestäm med hjälpa av Euklides algoritm största gemensamma delaren till

3. Bestäm med hjälpa av Euklides algoritm största gemensamma delaren till UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Isac Hedén, isac@math.uu.se Prov i matematik Vi räknar ett urval av dessa uppgifter vid vart och ett av de tio lektionstillfällena. På kurshemsidan framgår

Läs mer

Ett Sammelsurium av Matematiskt Nonsens. Geometri. Professor Ivar

Ett Sammelsurium av Matematiskt Nonsens. Geometri. Professor Ivar Ett Sammelsurium av Matematiskt Nonsens. Geometri. Professor Ivar December 11, 2016 ii Contents Företal v 1 Isometrier i Planet. 1 1.1 Övningsuppgifter............................ 12 2 Klassikation av

Läs mer

Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 20 december, 2001

Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 20 december, 2001 Institutionen för matematik, KTH Mats Boij och Niklas Eriksen Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 20 december, 2001 1. Låt M = {0, 1, 2,..., 99} och definiera en funktion f : M

Läs mer

TILLÄMPADE DISKRETA STRUKTURER. Juliusz Brzezinski och Jan Stevens

TILLÄMPADE DISKRETA STRUKTURER. Juliusz Brzezinski och Jan Stevens TILLÄMPADE DISKRETA STRUKTURER Juliusz Brzezinski och Jan Stevens MATEMATIK CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORG 2001 FÖRORD Termen Diskret matematik täcker ett mycket brett spektrum

Läs mer

SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN I MATEMATIK

SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN I MATEMATIK SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN I MATEMATIK MATEMATISKA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET Ett försök att generalisera konjugatregeln av Ulrika Söderberg 2016 - No 17 MATEMATISKA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET,

Läs mer

Diskret matematik, lektion 2

Diskret matematik, lektion 2 Diskret matematik, lektion Uppgifter med (*) är överkurs, och potentiellt lite klurigare. Ni behöver inte kunna lösa dessa. 1 Uppgifter 1. Låt A = {1,, 3}, B = {a, b}. Vilka element finns med i... a) A

Läs mer

Mängder och kardinalitet

Mängder och kardinalitet UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin Specialkursen HT07 28 september 2007 Mängder och kardinalitet Dessa blad utgör skissartade föreläsningsanteckningar kombinerat med övningar. Framställningen

Läs mer

ALGEBRAISKA STRUKTURER. Juliusz Brzezinski

ALGEBRAISKA STRUKTURER. Juliusz Brzezinski ALGEBRAISKA STRUKTURER Juliusz Brzezinski MATEMATISKA VETENSKAPER CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA OCH GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORG 2005 FÖRORD Detta kompendium täcker innehållet i kursen Algebraiska strukturer,

Läs mer

Matematiska Institutionen KTH. Lösning till några övningar inför lappskrivning nummer 5, Diskret matematik för D2 och F, vt09.

Matematiska Institutionen KTH. Lösning till några övningar inför lappskrivning nummer 5, Diskret matematik för D2 och F, vt09. 1 Matematiska Institutionen KTH Lösning till några övningar inför lappskrivning nummer 5, Diskret matematik för D2 och F, vt09. 1. Betrakat gruppen G = (Z 19 \ {0}, ). (a) Visa att G är en cyklisk grupp.

Läs mer

KTH, Matematik. Övningar till Kapitel , 6.6 och Matrisframställningen A γ av en rotation R γ : R 2 R 2 med vinkeln γ är

KTH, Matematik. Övningar till Kapitel , 6.6 och Matrisframställningen A γ av en rotation R γ : R 2 R 2 med vinkeln γ är KTH, Matematik Övningar till Kapitel 5.5-5.6, 6.6 och 8.3-8.6. Matrisframställningen A γ av en rotation R γ : R R med vinkeln γ är ( cos(γ sin(γ. sin(γ cos(γ Då R α+β = R α R β, är matrisen ( cos(α + β

Läs mer

Kimmo Eriksson 12 december 1995. Att losa uppgifter av karaktaren \Bevisa att..." uppfattas av manga studenter

Kimmo Eriksson 12 december 1995. Att losa uppgifter av karaktaren \Bevisa att... uppfattas av manga studenter Kimmo Eriksson 12 december 1995 Matematiska institutionen, SU Att genomfora och formulera ett bevis Att losa uppgifter av karaktaren \Bevisa att..." uppfattas av manga studenter som svart. Ofta ar det

Läs mer

En bijektion mellan två mängder A och B som har ändligt antal element kan endast finnas om mängderna har samma antal element.

En bijektion mellan två mängder A och B som har ändligt antal element kan endast finnas om mängderna har samma antal element. BIJEKTION, INJEKTION, SURJEKTION NUMRERBARA (eller UPPRÄKNELIGA) MÄNGDER Allmän terminologi. I samband med variabelbyte vid beräkning av integraler har vi en avbildning mellan två mängder A och B, dvs

Läs mer

Ett Sammelsurium av Matematiskt Nonsens, Matematikens Grundvalar. Professor Ivar

Ett Sammelsurium av Matematiskt Nonsens, Matematikens Grundvalar. Professor Ivar Ett Sammelsurium av Matematiskt Nonsens, Matematikens Grundvalar. Professor Ivar April 4, 2017 ii Contents Företal v 1 Mängdteori. 1 1.0.1 Matematikens språk:................... 2 1.0.2 Uppgifter:.........................

Läs mer

Ett Sammelsurium av Matematiskt Nonsens, Matematikens Grundvalar. Professor Ivar

Ett Sammelsurium av Matematiskt Nonsens, Matematikens Grundvalar. Professor Ivar Ett Sammelsurium av Matematiskt Nonsens, Matematikens Grundvalar. Professor Ivar April 24, 2017 ii Contents Företal v 1 Mängdteori. 1 1.0.1 Matematikens språk:..................... 2 1.0.2 Matematikens

Läs mer

Tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE och CMETE, SF1610, onsdagen den 20 augusti 2014, kl

Tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE och CMETE, SF1610, onsdagen den 20 augusti 2014, kl 1 Matematiska Institutionen KTH Tentamensskrivning i Diskret Matematik för CINTE och CMETE, SF1610, onsdagen den 20 augusti 2014, kl 14.00-19.00. Examinator: Olof Heden Hjälpmedel: Inga hjälpmedel är tillåtna

Läs mer

Lösningsförslag till övningsuppgifter, del II

Lösningsförslag till övningsuppgifter, del II Lösningsförslag till övningsuppgifter del II Obs! Preliminär version! Ö.1. För varje delare d till n låt A d var mängden av element a sådana att gcd(a n = d. Partitionen ges av {A d : d delar n}. n = 6:

Läs mer

NÅGOT OM KRYPTERING. Kapitel 1

NÅGOT OM KRYPTERING. Kapitel 1 Kapitel 1 NÅGOT OM KRYPTERING Behovet av att skydda information har funnits mycket länge, men först i samband med utvecklingen av datatekniken har det blivit ett allmänt problem för alla moderna samhällen.

Läs mer

σ 1 = (531)(64782), τ 1 = (18)(27)(36)(45), τ 1 σ 1 = (423871)(56).

σ 1 = (531)(64782), τ 1 = (18)(27)(36)(45), τ 1 σ 1 = (423871)(56). MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Avd. Matematik Examinator: Övningstenta i Algebra och Kombinatorik 7,5 hp 2015-11-24 Exempel på hur tentan skulle kunna se ut om alla uppgifter var från

Läs mer

Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 22 augusti, 2001

Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 22 augusti, 2001 Institutionen för matematik, KTH Mats Boij Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 22 augusti, 2001 1. Ange kvot och rest vid division av 5BE med 1F där båda talen är angivna i hexadecimal

Läs mer

Gruppteori. Ilyas Ahmed och Qusay Naji. 23 maj Tack till professor Dan Laksov I samarbete med Kungilga Tekniska Högskolan (KTH)

Gruppteori. Ilyas Ahmed och Qusay Naji. 23 maj Tack till professor Dan Laksov I samarbete med Kungilga Tekniska Högskolan (KTH) Gruppteori Ilyas Ahmed och Qusay Naji 23 maj 2007 Tack till professor Dan Laksov I samarbete med Kungilga Tekniska Högskolan (KTH) 1 Contents 1 INTRODUKTION 3 1.1 Tacksägelse............................

Läs mer

Fakulteten för teknik och naturvetenskap. Johan Jonsson. Ändliga grupper. Finite groups. Matematik C-uppsats

Fakulteten för teknik och naturvetenskap. Johan Jonsson. Ändliga grupper. Finite groups. Matematik C-uppsats Fakulteten för teknik och naturvetenskap Johan Jonsson Ändliga grupper Finite groups Matematik C-uppsats Datum: 2007-03-21 Handledare: Håkan Granath Examinator: Thomas Martinsson Karlstads universitet

Läs mer

EXAMENSARBETEN I MATEMATIK

EXAMENSARBETEN I MATEMATIK EXAMENSARBETEN I MATEMATIK MATEMATISKA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET AKS-algoritmen för att bestämma om ett tal är ett primtal eller inte av Per Westerlund 2005 - No 14 MATEMATISKA INSTITUTIONEN,

Läs mer

SF2715 Tillämpad kombinatorik Kompletterande material och övningsuppgifter Del IV

SF2715 Tillämpad kombinatorik Kompletterande material och övningsuppgifter Del IV SF2715 Tillämpad kombinatorik Kompletterande material och övningsuppgifter Del IV Jakob Jonsson 28 april 2009 Detta häfte innehåller kompletterande material till del IV av kursen SF2715 Tillämpad kombinatorik,

Läs mer

Explorativ övning 7 KOMPLEXA TAL

Explorativ övning 7 KOMPLEXA TAL Explorativ övning 7 KOMPLEXA TAL Övningens syfte är att bekanta sig med komplexa tal. De komplexa talen, som är en utvidgning av de reella talen, kom till på 1400 talet då man försökte lösa kvadratiska

Läs mer

Sådana avbildningar kallar vi bijektioner mellan A och B (eller från A till B).

Sådana avbildningar kallar vi bijektioner mellan A och B (eller från A till B). BIJEKTION, INJEKTION, SURJEKTION Allmän terminologi. I samband med variabelbyte vid beräkning av integraler har vi en avbildning mellan två mängder A och B, dvs en funktion f : A B. Vi har oftast krav

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Linjär Algebra II Lärarlyftet

Föreläsningsanteckningar Linjär Algebra II Lärarlyftet Föreläsningsanteckningar Linjär Algebra II Lärarlyftet Per Alexandersson Föreläsning I Timme I: Repetition av matriser, linjära ekvationssystem Linjärt ekvationssystem: x + y + z 3w = 3 2x + y + z 4w =

Läs mer

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik

Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Läsanvisning till Discrete matematics av Norman Biggs - 5B1118 Diskret matematik Mats Boij 18 november 2001 15 Ringar, kroppar och polynom Det fjortonde kapitlet behandlar ringar. En ring har till skillnad

Läs mer

DE 17 TAPETGRUPPERNA

DE 17 TAPETGRUPPERNA DE 7 TAPETGRUPPERNA Innehåll. Inledning. Matrisgrupper 3.. Isometrier 3.. Linjära matrisgrupper 3.3. Rotation och spegling 5 3. Den euklidiska gruppen 8 3.. Direkta och semidirekta produkter 8 3.. Sammansättning

Läs mer

Abstrakt algebra för gymnasister

Abstrakt algebra för gymnasister Abstrakt algebra för gymnasister Veronica Crispin Quinonez Sammanfattning. Denna text är föreläsningsanteckningar från föredraget Abstrakt algebra som hölls under Kleindagarna på Institutet Mittag-Leffler

Läs mer

Efternamn förnamn pnr årskurs

Efternamn förnamn pnr årskurs KTH Matematik Olof Heden Σ p G/U bonus Efternamn förnamn pnr årskurs Kontrollskrivning 3A, den 2 oktber 2013, kl 11.00-12.00 i SF1610 Diskret matematik för CINTE och CMETE. Inga hjälpmedel tillåtna. Minst

Läs mer

Hjalpmedel: Inga hjalpmedel ar tillatna pa tentamensskrivningen. 1. (3p) Los ekvationen 13x + 18 = 13 i ringen Z 64.

Hjalpmedel: Inga hjalpmedel ar tillatna pa tentamensskrivningen. 1. (3p) Los ekvationen 13x + 18 = 13 i ringen Z 64. Matematiska Institutionen KTH Losning till tentamensskrivning i Diskret Matematik, SF och B8, torsdagen den oktober, kl.-.. Examinator Olof Heden. Hjalpmedel Inga hjalpmedel ar tillatna pa tentamensskrivningen.

Läs mer

e = (e 1, e 2, e 3 ), kan en godtycklig linjär

e = (e 1, e 2, e 3 ), kan en godtycklig linjär Linjära avbildningar II Förra gången visade vi att givet en bas i rummet, e = (e 1, e 2, e 3 ), kan en godtycklig linjär avbildning F : R 3 R 3 representeras av en matris: Om vi betecknar en vektor u:s

Läs mer

En lösning till ordproblemet för Coxetergrupper

En lösning till ordproblemet för Coxetergrupper DEGREE PROJECT IN TEKNIK, FIRST CYCLE, 15 CREDITS STOCKHOLM, SWEDEN 2019 En lösning till ordproblemet för Coxetergrupper EMANUEL STRÖM FILIP RYBLAD KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY SKOLAN FÖR TEKNIKVETENSKAP

Läs mer

Uppgifter om funktioner

Uppgifter om funktioner Uppgifter om funktioner Mikael Forsberg September 27, 2004 1. Med hjälp av uttrycket y = x 2 så definierar vi tre funktioner: f 1 : R x x 2 R, f 2 : R x x 2 R f 3 : R x x 2 R, där R = {x R : x 0} Eftersom

Läs mer

EN KONCIS INTRODUKTION TILL RINGTEORI

EN KONCIS INTRODUKTION TILL RINGTEORI EN KONCIS INTRODUKTION TILL RINGTEORI DANIEL LARSSON Sammanfattning. En kort introduktion till ringteori. Innehåll 1. Inledning 1 2. Definition 1 2.1. Heltalsdomäner 3 3. Exempel, kommutativa ringar 4

Läs mer

Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 14 augusti, 2002

Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 14 augusti, 2002 Institutionen för matematik, KTH Mats Boij och Niklas Eriksen Lösningsförslag till Tentamen i 5B1118 Diskret matematik 5p 14 augusti, 2002 1. Använd induktion för att visa att 8 delar (2n + 1 2 1 för alla

Läs mer

. Gruppteori Vi inleder detta kapitel med att deniera de grundläggande begreppen operation, algebraisk struktur, neutralt element, inverterbart element, associativ och kommutativ operation. Grupper Denition.

Läs mer

LINJÄR ALGEBRA II LEKTION 8+9

LINJÄR ALGEBRA II LEKTION 8+9 LINJÄR ALGEBRA II LEKTION 8+9 JOHAN ASPLUND Innehåll. Kvadratiska former. Allmänna linjära avbildningar Matriser för allmänna linjära avbildningar. Uppgifter Extrauppgift från tenta Extrauppgift från tenta

Läs mer

Relationer. 1. Relationer. UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin. Specialkursen HT07 23 oktober 2007

Relationer. 1. Relationer. UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin. Specialkursen HT07 23 oktober 2007 UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin Specialkursen HT07 23 oktober 2007 Relationer Dessa blad utgör skissartade föreläsningsanteckningar kombinerat med övningar. Framställningen är

Läs mer

Lösning till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik, moment B, för D2 och F, SF1631 och SF1630, den 1 juni 2011 kl

Lösning till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik, moment B, för D2 och F, SF1631 och SF1630, den 1 juni 2011 kl Matematiska Institutionen KTH Lösning till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik moment B för D2 och F SF63 och SF63 den juni 2 kl 8.- 3.. Examinator: Olof Heden tel. 7354789. Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Tentamen i Matematik, del B, för Tekniskt basår

Tentamen i Matematik, del B, för Tekniskt basår Tentamen i Matematik, del B, för Tekniskt basår Kurskod: MVE45 B Telefonvakt: tel. Datum: 4 augusti 016 Tid för tentamen: 14.00-18.00 Hjälpmedel: Inga Betygsgränser: Betyg : 0-1, Betyg 4: - 41, Betyg 5:

Läs mer

Definitionsmängd, urbild, domän

Definitionsmängd, urbild, domän 5B1493, lekt 5, HT06 Funktioner Definition av begreppet Definition: Låt X och Y vara två mängder. En funktion f av typ X Y är detsamma som en delmängd av X Y, sådan att 1. Om (x, y) och (x, z) f, så är

Läs mer

En bijektion mellan två mängder A och B som har ändligt antal element kan finnas endast om mängderna har samma antal element.

En bijektion mellan två mängder A och B som har ändligt antal element kan finnas endast om mängderna har samma antal element. Inversa unktion BIJEKTION, INJEKTION, SURJEKTION Allmän terminologi I samband med variabelbyte vid beräkning av integraler har vi en avbildning mellan två mängder A och B, dvs en unktion : A B Vi har otast

Läs mer

7, Diskreta strukturer

7, Diskreta strukturer Objektorienterad modellering och diskreta strukturer 7, Diskreta strukturer Sven Gestegård Robertz Datavetenskap, LTH 2015 Modeller Matematiska modeller Kontinuerliga modeller Kontinuerliga funktioner

Läs mer

Övningshäfte 2: Induktion och rekursion

Övningshäfte 2: Induktion och rekursion GÖTEBORGS UNIVERSITET MATEMATIK 1, MMG200, HT2017 INLEDANDE ALGEBRA Övningshäfte 2: Induktion och rekursion Övning D Syftet är att öva förmågan att utgående från enkla samband, aritmetiska och geometriska,

Läs mer

Specialkurs i matematik 2007

Specialkurs i matematik 2007 Matematiska institutionen Specialkurs i matematik 2007 Föreläsningsanteckningar och övningar UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Erik Melin Specialkursen HT07 28 september 2007 Mängder och kardinalitet

Läs mer

Övningshäfte 3: Funktioner och relationer

Övningshäfte 3: Funktioner och relationer GÖTEBORGS UNIVERSITET MATEMATIK 1, MAM100, HT2014 INLEDANDE ALGEBRA Övningshäfte 3: Funktioner och relationer Övning H Syftet är att utforska ett av matematikens viktigaste begrepp: funktionen. Du har

Läs mer

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 2

Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 2 Lösningar till utvalda uppgifter i kapitel 2 2.15 Ett Venn-diagram över situationen ser ut så här: 10 5 A B C För att få ihop 30 element totalt så måste de tre okända fälten innehålla exakt 15 element

Läs mer

c d Z = och W = b a d c för några reella tal a, b, c och d. Vi har att a + c (b + d) b + d a + c ac bd ( ad bc)

c d Z = och W = b a d c för några reella tal a, b, c och d. Vi har att a + c (b + d) b + d a + c ac bd ( ad bc) 1 Komplexa tal 11 De reella talen De reella talen skriver betecknas ofta med symbolen R Vi vill inte definiera de reella talen här, men vi noterar att för varje tal a och b har vi att a + b och att ab

Läs mer

Om relationer och algebraiska

Om relationer och algebraiska Om relationer och algebraiska strukturer Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Sammanfattning Även i analysen behöver man en del algebraiska begrepp. I den här artikeln definierar vi

Läs mer

Relationer och funktioner

Relationer och funktioner Relationer och funktioner Joakim Nivre Uppsala universitet Institutionen för lingvistik och filologi Översikt Relationer: Binära relationer på mängder Mängd-, graf- och matrisnotation Egenskaper hos relationer

Läs mer

Basbyten och linjära avbildningar

Basbyten och linjära avbildningar Föreläsning 11, Linjär algebra IT VT2008 1 Basbyten och linjära avbildningar Innan vi fortsätter med egenvärden så ska vi titta på hur matrisen för en linjär avbildning beror på vilken bas vi använder.

Läs mer

Geometriska vektorer

Geometriska vektorer Föreläsning 1, Linjär algebra IT VT2008 1 Geometriska vektorer De begrepp som linjär algebra kretsar kring är vektorer och matriser Dessa svarar mot datorernas fält (`arra') av dimension ett respektive

Läs mer

Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik, SF1610 och 5B1118, torsdagen den 21 oktober 2010, kl

Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik, SF1610 och 5B1118, torsdagen den 21 oktober 2010, kl Matematiska Institutionen KTH Lösning till tentamensskrivning i Diskret Matematik, SF6 och 5B8, torsdagen den 2 oktober 2, kl 4-9 Examinator: Olof Heden Hjälpmedel: Inga hjälpmedel är tillåtna på tentamensskrivningen

Läs mer

ANTECKNINGAR - LINJÄR ALGEBRA II

ANTECKNINGAR - LINJÄR ALGEBRA II ANTECKNINGAR - LINJÄR ALGEBRA II OLOF BERGVALL Contents Vektorrum och delrum Vektorrum I Vektorrum II 6 Delrum 9 4 Övningar 4 Linjärt oberoende, baser och koordinater 5 Linjärt oberoende 5 Baser 7 Koordinater

Läs mer

Hemuppgifter till fredagen den 16 september Exercises to Friday, September 16

Hemuppgifter till fredagen den 16 september Exercises to Friday, September 16 Introduction to Semigroups Hemuppgifter till fredagen den 16 september Exercises to Friday, September 16 Övningsuppgifterna lämnas in senast onsdagen 14.9. till David Stenlund, per e-post dstenlun@abo.fi

Läs mer

Exempel. Komplexkonjugerade rotpar

Exempel. Komplexkonjugerade rotpar TATM79: Föreläsning 4 Polynomekvationer och funktioner Johan Thim 2 augusti 2016 1 Polynomekvationer Vi börjar med att upprepa definitionen av ett polynom. Polynom Definition. Ett polynom p(z) är ett uttryck

Läs mer

1.1. Fördjupning: Jämförelse av oändliga mängder

1.1. Fördjupning: Jämförelse av oändliga mängder Kapitel 1 Kardinalitet Den här texten är tagen från boken Diskret matematik av Asratian Björn Turesson (och delvis modifierad) Av den anledningen finns det visa hänvisningar på en del ställen som är ersatta

Läs mer

Självständigt arbete Representationsteori för ändliga supergrupper

Självständigt arbete Representationsteori för ändliga supergrupper Institutionen för naturvetenskap och teknik Självständigt arbete för kandidatexamen i matematik, 15 hp Självständigt arbete Representationsteori för ändliga supergrupper Rasmus Thorsén och Viktor Eriksson

Läs mer

Vi börjar med en viktig definition som inte finns i avsnitt 3.4 i [EG], den formella definitionen av kongruens modulo n:

Vi börjar med en viktig definition som inte finns i avsnitt 3.4 i [EG], den formella definitionen av kongruens modulo n: MAAA26 Diskret Matematik för Yrkeshögskoleutbildning-IT Block 6 BLOCK INNEHÅLL Referenser Modulär aritmetik. Inledning 1. Kongruens modulo n 2. Z n -- heltalen modulo n 3. Ekvationer modulo n 4. Övningsuppgifter

Läs mer

Om ordinaltal och kardinaltal

Om ordinaltal och kardinaltal Matematik, KTH Bengt Ek december 2017 Material till kursen SF1679, Diskret matematik: Om ordinaltal och kardinaltal (Ännu ofullständig version) Mängdteorin kan ses som grunden för all matematik Här skall

Läs mer

Definition grupp. En grupp (G, ) är en mängd G med en binär operator : G G G som uppfyller följande vilkor:

Definition grupp. En grupp (G, ) är en mängd G med en binär operator : G G G som uppfyller följande vilkor: Grupper Definition grupp En grupp (G, ) är en mängd G med en binär operator : G G G som uppfyller följande vilkor: Definition grupp En grupp (G, ) är en mängd G med en binär operator : G G G som uppfyller

Läs mer

Matrisexponentialfunktionen

Matrisexponentialfunktionen U.U.D.M. Project Report 206:2 Matrisexponentialfunktionen Neda Farzaneh Examensarbete i matematik, 5 hp Handledare: Martin Herschend Examinator: Jörgen Östensson Juni 206 Department of Mathematics Uppsala

Läs mer

K2 Något om modeller, kompakthetssatsen

K2 Något om modeller, kompakthetssatsen KTH Matematik Bengt Ek Maj 2005 Kompletteringsmaterial till kursen 5B1928 Logik för D1: K2 Något om modeller, kompakthetssatsen Vi skall presentera ett enkelt (om man känner till sundhets- och fullständighetssatsen

Läs mer

Övningshäfte 2: Komplexa tal

Övningshäfte 2: Komplexa tal LMA100 VT007 ARITMETIK OCH ALGEBRA DEL Övningshäfte : Komplexa tal Övningens syfte är att bekanta sig med komplexa tal. De komplexa talen, som är en utvidgning av de reella talen, kom till på 1400 talet

Läs mer

Matematiska strukturer - Satser

Matematiska strukturer - Satser Matematiska strukturer - Satser April 2, 2018 I detta dokument har jag samlat och översatt de flesta satser som ingår i kursen Matematiksa Strukturer (FMAN65) från kursboken Set Theory and Metric Spaces

Läs mer

Bisektionsalgoritmen. Kapitel Kvadratroten ur 2

Bisektionsalgoritmen. Kapitel Kvadratroten ur 2 Kapitel 4 Bisektionsalgoritmen Vi ska konstruera lösningar till algebraiska ekvationer av formen f(x) = 0 med hjälp av bisektionsalgoritmen (intervallhalveringsmetoden). På samma gång ska vi se hur man

Läs mer

MS-A0409 Grundkurs i diskret matematik Appendix, del II

MS-A0409 Grundkurs i diskret matematik Appendix, del II MS-A0409 Grundkurs i diskret matematik Appendix, del II G. Gripenberg Aalto-universitetet 17 oktober 2013 G. Gripenberg (Aalto-universitetet) MS-A0409 Grundkurs i diskret matematikappendix, del II 17 oktober

Läs mer

. (2p) 2x + 2y + z = 4 y + 2z = 2 4x + 3y = 6

. (2p) 2x + 2y + z = 4 y + 2z = 2 4x + 3y = 6 Kursen bedöms med betyg, 4, 5 eller underkänd, där 5 är högsta betyg För godkänt betyg krävs minst 4 poäng från uppgifterna -7 Var och en av dessa sju uppgifter kan ge maximalt poäng För var och en av

Läs mer

Lösningsförslag till övningsuppgifter, del V

Lösningsförslag till övningsuppgifter, del V Lösningsförslag till övningsuppgifter, del V Obs! Preliminär version! Ö.1. (a) Vi kan lösa uppgiften genom att helt enkelt räkna ut avståndet mellan vart och ett av de ( 7 ) = 1 paren. Först noterar vi

Läs mer

Kapitel 4. Funktioner. 4.1 Definitioner

Kapitel 4. Funktioner. 4.1 Definitioner Kapitel 4 Funktioner I det här kapitlet kommer vi att undersöka funktionsbegreppet. I de första sektionerna genomgås definitionen av begreppet funktion och vissa egenskaper som funktioner har. I slutet

Läs mer

TMV166/186 Linjär Algebra M/TD 2011/2012 Läsvecka 1. Omfattning. Innehåll 2012-01-20. Lay, kapitel 1.1-1.9, Linjära ekvationer i linjär algebra

TMV166/186 Linjär Algebra M/TD 2011/2012 Läsvecka 1. Omfattning. Innehåll 2012-01-20. Lay, kapitel 1.1-1.9, Linjära ekvationer i linjär algebra TMV166/186 Linjär Algebra M/TD 2011/2012 Läsvecka 1 Omfattning Lay, kapitel 1.1-1.9, Linjära ekvationer i linjär algebra Innehåll Olika aspekter av linjära ekvationssystem 1. skärning mellan geometriska

Läs mer

Induktion, mängder och bevis för Introduktionskursen på I

Induktion, mängder och bevis för Introduktionskursen på I Induktion, mängder och bevis för Introduktionskursen på I J A S, ht 04 1 Induktion Detta avsnitt handlar om en speciell teknik för att försöka bevisa riktigheten av påståenden eller formler, för alla heltalsvärden

Läs mer

Dagens teman. Mängdlära forts. Relationer och funktioner (AEE 1.2-3, AMII K1.2) Definition av de naturliga talen, Peanos axiom.

Dagens teman. Mängdlära forts. Relationer och funktioner (AEE 1.2-3, AMII K1.2) Definition av de naturliga talen, Peanos axiom. Dagens teman Mängdlära orts. Relationer och unktioner (AEE 1.2-3, AMII K1.2) Deinition av de naturliga talen, Peanos axiom. Relationer och unktioner Relationer Generell deinition: En relation R på mängden

Läs mer

Föreläsning 3, Linjär algebra IT VT Skalärprodukt

Föreläsning 3, Linjär algebra IT VT Skalärprodukt Föreläsning 3, Linjär algebra IT VT2008 1 Skalärprodukt Denition 1 Låt u oh v vara två vektorer oh låt α vara minsta vinkeln mellan dem Då denierar vi skalärprodukten u v genom u v = u v os α Exempel 1

Läs mer

Explorativ övning 4 ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT. Övning A

Explorativ övning 4 ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT. Övning A Explorativ övning 4 ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT Första delen av övningen handlar om begreppet funktion. Syftet är att bekanta sig med funktionsbegreppet som en parbildning. Vi koncentrerar oss på tre viktiga

Läs mer

Lösning till tentamensskrivning på kursen Linjär algebra, SF1604, den 12 mars 2013 kl

Lösning till tentamensskrivning på kursen Linjär algebra, SF1604, den 12 mars 2013 kl 1 Matematiska Institutionen KTH Lösning till tentamensskrivning på kursen Linjär algebra, SF1604, den 12 mars 2013 kl 14.00-19.00. Examinator: Olof Heden. OBS: Inga hjälpmedel är tillåtna på tentamensskrivningen.

Läs mer