Lösningar till badrummet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lösningar till badrummet"

Transkript

1 Lösningar till badrummet Version 6.1 keep living

2 2 keep living

3 3 Livskvalitet I mer än 30 år har Pressalit Care arbetat för att skapa tillgänglighet för människor med funktionshinder med hjälp av kunskap, produkter och rådgivning. Målet är att skapa ett rikare liv för personer med funktionshinder, en förbättring av arbetsmiljön för vårdpersonal och en bättre, mer långsiktig lösning för den ledning som ska investera. Vårt sätt att ta oss an uppgiften har vi sammanfattat i två ord: keep living. Respekt är utgångspunkten för all utveckling inom Pressalit Care. Respekt för brukaren, vårdgivaren och för de många överväganden som leder fram till valet av en specifik lösning. Det slutliga resultatet av arbetet som ligger bakom våra produkter är en hög grad av flexibilitet för alla. Flexibilitet garanterar att produkterna kan anpassas till alla brukare och användningssituationer. För självständiga brukare innebär det maximal frihet och självkänsla.

4 4 Brukare Vårdgivare Utrymme

5 5 Det välfungerande badrummet Att inreda ett väl fungerande badrum är en svår uppgift. Pressalit Care arbetar därför systematiskt. Alla våra lösningar utvecklas utifrån tre klart avgränsade kravställare: Brukaren Människor vill gärna kunna klara sig själva. Det är grundläggande för självkänslan. När det gäller att sköta sin egen hygien är toalett och bad kanske det viktigaste av allt. Pressalit Care gör det inte bara möjligt: våra lösningar gör det också till en behaglig upplevelse. Vårdgivaren För vårdgivaren är badrummet en arbetsplats. Det gäller oavsett om vårdgivaren är hälso- och sjukvårdspersonal eller anhörig. Pressalit Cares väl genomtänkta lösningar skapar en funktionell, säker och effektiv arbetsplats. Utrymmet Utrymme är ofta en bristvara. Pressalit Care tar hänsyn till rummets begränsningar. Med hjälp av väggskenor anpassas utrymmet till brukaren och inte tvärtom. Det är vad vi kallar ett väl fungerande badrum.

6 6 Börja med att fatta rätt beslut CareSystem Hemligheten bakom Pressalit CareSystems unika flexibilitet är skenorna som gör det lätt för både brukaren och vårdgivaren att ändra på inredningen. Skenorna gör det lätt att flytta produkterna till den plats där det finns behov för dem. Detta gör det möjligt att anpassa lösningen till specifika situationer och behov. Med CareCompletion-systemet kan du skapa en helhetslösning för badrummet. CareCompletion CareCompletion stöder badrummets utformning med ergonomiskt korrekta och säkra lösningar som kan integreras både med Pressalit CareSystem och med Pressalit CareElements. CareElements Med Pressalit CareElements kan badrummet inredas så att det tillgodoser individuella behov. Det är den perfekta lösningen där det inte är nödvändigt eller möjligt med total flexibilitet mellan badrummets funktioner. Sortimentet omfattar dessutom enkla speciallösningar för brukare med särskilda vårdbehov. Med produkter från Pressalit CareCompletion sortimentet uppnås en komplett badrumslösning. Vi förbehåller oss för eventuella tryckfel, tekniska förändringar och modellavvikelser.

7 7 Inställningsmöjligheter 10 Val av material 12 Väggskenor 14 Att tvätta sig i handfatet Upphängning till handfat 16 Att gå på toaletten Toalettstöd 20 Att ta en dusch Duschstol och -sits 22 Uppfällbar sits 26 Hyllmodul 28 Frontstöd och ryggstöd 30 Montering och inställning 31 Att tvätta sig i handfatet Handfat och kranar 34 Att gå på toaletten Toalettstol 35 Toalettsits 36 Att ta en dusch Duschtillbehör 40 Stödhandtag 42 Bygelsystem 48 Korg 50 Att tvätta sig i handfatet Upphäng till handfatet 54 Att gå på toaletten Upphängning till toalett 58 Toalettstöd 60 Att ta en dusch Duschbrits 62 Uppfällbar duschstol 64 Att bada Badkar 65 Teknisk information Flexibla till- och avloppssystem 66 Elinstallationer 68 Index 70

8 8 CareSystem

9 9 Flexibla lösningar Det unika i Pressalit CareSystem själva huvudkonceptet är den vågräta väggskenan som skapar optimal flexibilitet. Med hjälp av den vågräta väggskenan kan produkterna placeras ut i rummet efter behov, tätt ihop för att skapa en välordnad helhet mellan de olika funktionerna i badrummet eller längre isär för att skapa mer utrymme. Med hjälp av skenorna är det lätt att: Kombinera användningen av badrummets funktioner Anpassa inredningen i små och dåligt designade badrum Skapa mer utrymme efter behov När Pressalit CareSystem kombineras med produkter från sortimentet i Pressalit CareCompletion innebär det maximal frihet för den brukare som klarar mycket själv, och mindre fysisk belastning samt optimala arbetsförhållanden för vårdgivaren.

10 10 Inställningsmöjligheter CareSystem Pressalit CareSystem är ett produkt- och inredningssystem som skapar frihet att planera ett badrum och anpassa det exakt efter aktuellt behov. Med hjälp av skenorna kan en inredning förändras och byggas ut allteftersom förutsättningarna förändras. Välj produkt och system efter brukarens individuella behov. Produkt på vågrät och lodrät skena Produkten kan ställas in vågrätt längs skenan och lodrätt på höjden. Produkten kan: sättas på och tas av skenan flyttas och placeras överallt där det finns en vågrät skena ersättas och byggas ut Produkt på vågrät skena Produkten kan ställas in vågrätt längs skenan. Produkten kan: sättas på och tas av skenan flyttas och sättas överallt där det finns en vågrät skena ersättas och byggas ut Produkt på lodrät skena Produkten kan ställas in lodrätt på höjden. Produkten kan: sättas på och tas av skenan flyttas och sättas överallt där det finns en lodrät skena ersättas och byggas ut Produkt som är fastmonterad Produkten kan inte ställas in. Produkten har ingen anpassningsmöjlighet efter montering.

11 11 Uppskattningsvis har 80 % av alla brukare behov av både lodrät och vågrät inställning på grund av sin fysiska situation: De som växlar mellan att kunna klara sig själva och vara beroende av hjälp, de som förändras från att kunna gå till att bli sittande/liggande, de som har en progressiv sjukdom eller är barn som växer. Om man är tveksam om vem som kommer att använda badrummet bör man välja produkter som kan monteras både vågrätt och lodrätt. Vågrät/lodrät Vågrät och lodrät inställning ger maximal flexibilitet och frihet att inreda. Vågrät inställning för individuell anpassning avstånd mellan produkterna ställs in efter personstorlek. Skapar ordning mellan funktionerna toalett/handfat. Skapar plats för vårdgivare och handikapphjälpmedel. Lodrät inställning för individuell höjd stående/sittande barn/vuxen. Där brukaren inte är känd på förhand. Där det finns olika brukare. Där en brukare varierar mellan att - klara sig själv och vara i behov av hjälp - gå och sitta/ligga Där sjukdomsförloppet är progressivt, dvs. framåtskridande. Hos personer i vuxen ålder. Exempel: Sjukhus, tränings- och rehabiliteringscenter, vårdhem, äldreboenden, kollektivboende, hotell, semesterbyar och privata hem. Vågrät Vågrät inställning för individuella anpassningar avstånd mellan produkterna ställs in efter personstorlek. Skapar ordning mellan funktionerna toalett/handfat. Skapar plats för vårdgivare och handikapphjälpmedel. Samma situationer och platser som ovan, men där den eller de aktuella brukarna inte har behov av en lodrät inställning. Lodrät Lodrät inställning för individuella höjder stående/sittande barn/vuxen. Där det finns olika brukare i samma användarsituation. Vanlig i privata hem. Där sjukdomsförloppet är stabilt. Exempel: Specialiserade sjukhus och institutioner. Fastmonterad Produkterna kan inte ställas in efter montering och kan därför inte anpassas individuellt efter brukaren om förutsättningarna förändras. Hos självständiga brukare där sjukdomsförloppet är stabilt. Vanlig i privata hem. Där det ställs särskilda krav på stöld- och vandaliseringsförsäkring. Exempel: Offentliga handikapptoaletter och badrum.

12 12 Materialval CareSystem Pressalit CareSystem har kombinerat material, färger och design till en karakteristisk enhet. Färger och material skapar säkerhet, lättare orientering och vägledning. Pressalit Care är kvalitetscertifierat i enlighet med den senaste ISO-standarden för att försäkra att en hög kvalitet finns integrerad i alla våra produkter. Metall Skenor, upphängningar och konstruktionsdelar signalerar styrka och stabilitet. Anodiserat aluminium Aluminium är mycket formbart och lätt. Anodiseringen skyddar ytan och gör den stark. Anodiserat aluminium gör det möjligt att skapa funktionella och eleganta lösningar. CE-certifiering Pressalit Care tar på sig ansvaret för att produkterna lever upp till EU:s säkerhetskrav. ISO 9001 Pressalit Care har sedan 1993 varit ISO 9001-certifierade inom kvalitetsstyrning. ISO Pressalit Care har sedan 1997 varit ISO certifierade inom miljö. Garanti: 3 år Pressalit Care förpliktar sig att åtgärda materialoch fabrikationsfel inom en 3-års period från inköpsdatum.

13 13 Plastmaterial med varierande egenskaper Beröringsytor som sits, ryggstöd och handtag signalerar mjukhet, värme och halkfrihet. Tvåkomponentsplast Materialet ger en mjuk och halkfri yta på toalettstöd och armstöd. PUR-skum Används där det önskas mjuka och varma ytor. Polyeten som cellplast är mycket formbart och stabiliseras med exempelvis träkärnor. Ytan färgas och skyddas av en elastisk lack. Hårdplast Ett hårt och blankt material som kan stöpas till många former. Materialet är genomfärgat och repsäkert. Polystyren, PS-plast Frontytor i ett hårt, styvt och motståndskraftigt material. Rengöring: Alla produkter kan rengöras med vanligt såpvatten. Använd inte rengöringsmedel som repar, fräter eller bleker. Färger Kan orientera och vägleda en person, samt skapa kontrast till omgivningarna. 000 Vit 035 Röd RAL Mörkblå RAL Grå

14 14 Väggskena CareSystem Skenorna är den bärande idén bakom Pressalit CareSystem. Den vågräta skenan gör det möjligt att flytta produkterna längs väggen och den lodräta att ställa in produkternas höjd. Genom att kombinera vågräta och lodräta skenor uppnås maximal flexibilitet till gagn för både brukare och vårdgivare. Många av våra produkter finns också i en fastmonterad version. Vågrät väggskena Fördelar vikten av de enskilda produkterna, t.ex. ett handfat, över hela skenans längd. Tillverkad i massivt aluminium. Frontplatta av plast ingår. Finns i standardstorlek, men kan också måttbeställas. Kan monteras på alla typer av väggar. Avslutas med plastkanter. Stopplås finns som tillbehör. Lodrät väggskena Tillverkad i massivt aluminium. Frontplatta av plast ingår. Finns i standardstorlek, men kan också måttbeställas. Kan monteras på alla typer av väggar. Avslutas med plastkanter 1 Frontplatta Alla väggskenor levereras med en frontplatta av plast. Integrerat stopplås förhindrar att produkterna ramlar ner från skenorna. Frontplattan döljer monteringsbultar, ev. ledningar och säkerställer en enkel rengöring. 1 Plattan glider lätt på plats i skenan efter montering. Montering av vågrät skena Montering av lodrät skena Monteras med 2 monteringsbultar per mm. Avstånd till hörnen: mm avstånden säkerställer att frontplattan, efter skenans montering, kan glida på plats utan problem. Det rekommenderade avståndet från golvet till den översta bulten är 823 mm. min min. De lodräta skenorna monteras i olika 70 höjder beroende på produkt: Höjdmått A är avståndet från 50golvet till 70 översta hålet. Längd B är skenornas längd. 50 B Se monteringshöjderna på de enskilda produktsidorna. Notera att bultar till montering inte ingår utan måste beställas 823separat. Se sid. 15. A B A Notera att bultar till montering inte ingår utan måste beställas separat. Se sid. 15. Material: Aluminium, plastmaterial Maximal belastning: Tål beroende på väggens karaktär en vågrät belastning upp till 0 kg. Instruktioner för montering på olika typer av väggar finns på

15 15 Vågrät väggskena 600 mm 900 mm 1200 mm 1500 mm 1800 mm 2 mm 2400 mm 2700 mm 3000 mm 3300 mm 3600 mm 3900 mm R9901 R9902 R9903 R9904 R9905 R9906 R9907 R9908 R9909 R9910 R9911 R9912 R9906 Skenorna finns att måttbeställa och lagerförs i intervaller om 300 mm. Frontplatta, färg: grå, om inte annat anges på ordersedel. Se färgkoder nedan. Lodrät väggskena 400 mm, till reglerbart toalettstöd 400 mm, hak till reglerbar duschstol och uppfällbar sits 600 mm, hak till reglerbar duschstol och uppfällbar sits R9900 R9914 R9915 R9900 Skenorna finns att måttbeställa. Frontplatta, färg: Grå, om inte annat anges på ordersedel. Se färgkoder nedan Tillbehör till väggskena LA8801 LA8802 LA8817 LA8830 RT757 Monteringskit: 6 st. skruvar M10 x 70 med plugg SX12. Maxbehov: 20 st. per meter. Monteringskit: 10 st. skruvar M10 x 70 med plugg SX12. Maxbehov: 20 st. per meter. Tätningsskivor: 10 st. för tätning kring monteringsskruvar. Tätningslist: 3000 mm lång för tätning mellan vågrät skena och vägg. Produktlås: För vågrät skena Grå Vit Mörkblå RAL5011

16 16 CareSystem Att tvätta sig i handfatet Upphängning till handfat el och gas Handfat med el- eller gasdriven upphängning är idealiskt för både barn och vuxna och i situationer med många olika brukare. Det kan handla om sjukhus och vårdhem, men också om privata hem där andra än personen med nedsatt funktionsförmåga utnyttjar badrummet. Brukaren som vill klara mycket själv får en optimal möjlighet till detta och får uppleva glädjen i det. El Handfatet kan endast regleras på höjden med hjälp av manövreringsgreppet. Manövreringsgreppet är monterat i änden av ett fast handtag som kan fungera som stöd och handdukshållare. Greppsenheten finns som standard monterad i höger sida, men kan lätt flyttas till den vänstra. Upphängningen ger möjlighet till reglering av höjden på upp till 300 mm. Kan levereras med fjärrkontroll istället för manövreringsgrepp. Gas Den inbyggda gascylindern utjämnar handfatets vikt: Den blir viktlös och kan med minimal ansträngning regleras upp och ner. Manövreringsgreppet finns monterat i änden av ett fast handtag som kan fungera som stöd och handdukshållare. Greppsenheten finns som standard monterad på höger sida, men kan lätt flyttas till den vänstra. Upphängningen gör det möjligt att reglera höjden upp till 300 mm. Användning 1 El med manövreringsgrepp lyft försiktigt upp handtaget och handfatet kommer upp. Tryck försiktigt ner handtaget och handfatet åker ner A B 2 El med fjärrkontroll de röda tryckknapparna indikerar tydligt upp och ner. Fjärrkontrollen levereras med väggbeslag. A 3 Gas med manövreringsgrepp med ett lätt lyft uppåt eller ett tryck neråt frigörs handfatet för inställning. Vid lämplig höjd förs greppet tillbaka till lodrät position. Handfatet är nu låst i sitt nya läge. B Montering el Montering gas 70 Montering av handfat bultupphängning Monteringskit för massiv vägg ingår. Se sid Monteringskit för massiv vägg ingår. Avstånd mellan bultar: Minst 60 max 550 mm. Bultarna kan sättas i position för anpassning av handfatet på upphängningen min. 60 max , Material: Aluminium, plastmaterial Max belastning, fäste: kg Instruktioner för montering på olika typer av väggar finns på

17 17 För montering på vågrät väggskena Reglerbar på höjd 300 mm, m. elmotor, manövreringsgrepp Reglerbar på höjd 300 mm, m. elmotor, fjärrkontroll Reglerbar på höjd 300 mm, m. gascylinder, manövreringsgrepp R4660 R4670 R4760 R4660 Vid montering i den rekommenderade höjden (vågrät skena: 823 mm) kan handfatet regleras på höjden från 667 till 967 mm mätt från golvet till handfatets överkant. A R4760 levereras som standard med gascylinder till handfat på kg. 297,5 Kan beställas med gascylinder till handfat på respektive 8-12 kg och kg För placering av vatten- och elinstallationer, se sid A-mått elmotor: 195 mm A-mått gas: 160 mm Reglerbar på höjden Reglerbar på höjd 300 mm, m. elmotor, manövreringsgrepp Reglerbar på höjd 300 mm, m. elmotor, fjärrkontroll Reglerbar på höjd 300 mm, m. gascylinder, manövreringsgrepp R4260 R4270 R4360 R4360 Vid montering i den rekommenderade höjden (797 mm) kan handfatet regleras på höjden från 667 till 967 mm mätt från golvet till handfatets överkant. A R4360 levereras som standard med gascylinder till handfat på kg Kan beställas med gascylinder till handfat på respektive 8-12 kg och kg För placering av vatten- och elinstallationer, se sid A-mått elmotor: 160 mm A-mått gas: 125 mm Tillbehör till handfatsupphängning RT930 RT481 RT480 R2050 R2051 RT620 RT621 Bygelsystem: Trekantsbygel för hyllor och lådor monteras på upphängningen till handfatet och följer handfatets inställning lodrätt som vågrätt. Se sid. 49. Hyllmodul: Monteras på upphängningen till handfatet och följer handfatet inställning lodrätt som vågrätt. Se sid. 28. Handfat: R2050: Med spillkant R2051: Utan spillkant Se sid. 34. Kranar: RT620: Kort pip RT621: Lång vridbar pip RT630: Med sensor Se sid. 34. Flexibelt tilloch avlopp: S. 66 Vattenlås: S. 66 Ventilationsskit: S. 66

18 18 CareSystem Att tvätta sig i handfatet Manuell upphängning till handfat Handfat med manuell upphängningsanordning lämpar sig främst för de situationer där det ibland finns behov av att ändra på handfatets höjd. För badrum som används av många och olika brukare, samt för brukare med både stående och sittande behov, rekommenderas el- eller gasupphängning. Manuell upphängningsanordning kan inte regleras på höjden av brukaren själv på grund av handfatets vikt. Manövreringsgrepp finns monterat på höger sida. Passar till alla typer av handfat med bultupphängning. Upphängningen gör det möjligt att reglera höjden upp till 250 mm. Användning 1 Manövreringsgreppet lyfts upp. Handfatet åker samtidigt upp och det hörs ett klickande ljud. Handfatet kan nu ställas in på höjden. Manövreringsgreppet förs bakåt i hak, där höjden blir fastlåst Skena med hak där låset aktiveras och produkten låser sig. Montering lodrät skena Montering av handfat bultupphängt Monteringsbultar till vägg måste beställas separat. Se sid Bultavstånd: minst 60 max 550 mm. Bultarna kan placeras i position för anpassning av handfatet på upphängningen. 400 min. 60 max Material: Aluminium, plastmaterial Max belastning, fäste: kg Instruktioner för montering på olika typer av väggar finns på

19 19 För montering på vågrät väggskena 250 mm reglering av höjden med manövreringsgrepp R4540 R4540 Vid montering i den rekommenderade höjden (vågrät skena: 823 mm) kan handfatet regleras på höjden från 632 till 912 mm mätt från golvet till handfatets överkant. 297, För placering av vatteninstallation, se sid. 66. Reglerbar på höjden Reglerbar på höjden 250 mm med manövreringsgrepp R4140 R4140 Vid montering i den rekommenderade höjden (850 mm) kan tvättfatet regleras på höjden från 690 till 970 mm mätt från golvet till handfatets överkant För placering av vatteninstallation, se sid. 66. Tillbehör till handfatsupphängning RT930 RT481 RT480 R2050 R2051 RT620 RT621 Bygelsystem: Trekantsbygel till hyllor och lådor monteras på upphängning för handfat och följer handfatets inställning lodrätt som vågrätt. Se sid. 49. Hyllmodul: Monteras på upphängning för handfat och följer handfatets inställning lodrätt som vågrätt. Se sid. 28 Handfat: R2050: Med spillkant R2051: Utan spillkant Se sid. 34. Kranar: RT620: Kort pip RT621: Lång vridbar pip RT630: Med sensor Se sid. 34. Flexibelt tilloch avlopp: S. 66 Vattenlås: S. 66 Ventilationskit: S. 66

20 20 Toalettstöd CareSystem Att gå på toaletten Ett bra toalettstöd är till stor hjälp för brukarna både när de sätter sig och reser sig, och medan de sitter. Detsamma gäller vid sidoförflyttning från en rullstol. Såväl design som längd och val av material gör Pressalit Cares toalettstöd särskilt lämpliga som extra hjälp. Stödens ovala tvärsnitt (33 x 51 mm) ger ett stadigt grepp när man står, sätter sig ner och reser sig upp. Stödens ändar är designade så att greppet blir stadigt och säkert. Ändarna är särskilt bra som stöd när man sätter sig eller reser sig. Samtidig uppnås en tydlig känsla av var stöden slutar. Ytmaterialet är mjukt och repsäkert och känns aldrig kallt. Undersidan i anodiserat aluminium är designad för montering av olika tillbehör. Toalettstöden kan fällas upp. Monteras stöden på lodrät skena kan de regleras på höjden upp till 250 mm. Användning 1A 1B 3 1 Låsgreppet dras inåt tills det griper tag (1). Sedan vrids greppet ner (2). Toalettstöden kan nu ställas in på höjden. När den rätta höjden uppnåtts vrids låsgreppet uppåt (3). Toalettstöden är nu fastlåsta Stötdämpare det går att välja toalettstöd med inbyggd stötdämpare. Fjädringen säkerställer att stöden inte ramlar ner från en lodrät position och underlättar uppfällning. De förs istället upp och ner i en glidande rörelse. Spärrknapp det går att välja toalettstöd i tre olika specialmodeller med spärrknapp. Välj mellan toalettstöd som är fastlåsta i lodrät eller vågrät position, eller i både vågrät och lodrät position. Vågrätt lås säkerställer att stödet inte lyfts med upp när en brukare t.ex. reser sig. Med lodrätt lås kan den stående brukaren hålla fast sig t.ex. en man på toalettbesök. Ingår endast om det anges vid beställning. Extra kostnad tillkommer. Spolknappar för 3 och 6 liters spolning. Aktiveras med tryck på liten spolning (grön) eller stor spolning (blå). Då fjärrstyrs spolfunktionen med hjälp av en infraröd signal Montering lodrät skena Montering fast Monteringskit till vägg måste beställas separat. Se sid Monteringskit till massiv vägg 70,3 50 ingår , / 840 (DK) 890 / 840 (DK) Material: Aluminium, plastmaterial, tvåkomponentsplast Max belastning: 135 kg Instruktion för montering på olika typer av väggar finns på

21 21 För montering på vågrät väggskena 250 mm reglering på höjd, längd 850 mm R3548xxx R mm reglering på höjd, längd 600 mm 250 mm reglering på höjd, m. fjädring, längd 850 mm R3546xxx RF548xxx / mm reglering på höjd, m. fjädring, längd 600 mm RF546xxx Vid montering på vågrät skena i rekommenderad höjd (823 mm) kan toalettstöden regleras på höjden från 605 till 855 mm mätt från golvet till toalettstödens överkant. 426 I uppfällt skick: 250 mm För montering på vågrät väggskena Längd 850 mm R3518xxx R Längd 600 mm R3516xxx Med fjädring, längd 850 mm RF518xxx 865 / 615 Med fjädring, längd 600 mm RF516xxx 128 Vid montering på vågrät skena i rekommenderad höjd (823 mm) kan toalettstödens höjd bli 850 mm mätt från golvet till toalettstödens överkant. 168 I uppfällt skick: 210 mm För montering på lodrät väggskena 250 mm reglering på höjd, längd 850 mm R3148xxx R mm reglering på höjd, längd 600 mm 250 mm reglering på höjd, u. lodrät skena, längd 850 mm R3146xxx R9308xxx / mm reglering på höjd, u. lodrät skena, längd 600 mm 250 mm reglering på höjd, m. fjädring, längd 850 mm R9306xxx RF148xxx mm reglering på höjd, m. fjädring, längd 600 mm 250 mm reglering på höjd, m. fjädring, u. skena, längd 850 mm RF146xxx RF308xxx mm reglering på höjd, m. fjädring, u. skena, längd 600 mm RF306xxx Vid montering i rekommenderad höjd (850 mm) kan toalettstöden regleras på höjden från 668 till 918 mm mätt från golvet till toalettstödens överkant. 56 I uppfällt skick: 210 mm Fastmonterade Längd 850 mm R3018xxx R Längd 600 mm Med fjädring, längd 850 mm R3016xxx RF018xxx 850 / 600 Med fjädring, längd 600 mm RF016xxx Vid montering i rekommenderad höjd 890/840 mm (DK) blir toalettstödens höjd 850/800 mm (DK) mätt från golvet till toalettstödens överkant I uppfällt skick: 192 mm Tillbehör till toalettstöden R9330 R9331 R9320 R9300 R9310 R9340xxx Golvpelare: Används till fristående toaletter eller där det inte finns möjlighet att montera stöden på väggen. R9330 till fastmonterade stöd R9331 till 250 mm reglerbara stöd. Toalettpappershållare: För montering under toalettstöden. Duschdraperi: Till 850 mm toalettstöd. Monteras direkt under stöden. 830 x 0 mm. Finns mönstrade och vita. R9300: Vit R9310: Mönstrad Spolknappar: Fungerar ihop med ett urval av Geberits inbyggnadscisterner. Kontakta Pressalit Care. Front- och ryggstöd: S. 30 Ryggstöd: S Vit Röd RAL3003 Mörkblå RAL5011 Grå

22 22 Duschstol 410 CareSystem Att duscha Med alla sina påbyggnadsmöjligheter ryggstöd, armstöd, sits med hål osv. är duschstolen ett bra exempel på flexibiliteten i Pressalit CareSystem. Stolen kan byggas upp och ställas in exakt efter brukarens krav eller utifrån vad brukarsituationen kräver. Duschstolen gör därmed duschtillfället till en både trygg och behaglig upplevelse. El Brukaren som klarar mycket själv kan lätt ställa in höjden på sitsen, t ex till samma höjd som rullstolens sits. Gående brukare får samtidig extra stöd för att sätta sig ner och resa sig upp och för att nå ner och tvätta sina fötter. Armstödets ovala design ger ett bra grepp och ett utmärkt stöd. Stolen kan lätt regleras på höjden till en lämplig arbetshöjd för vårdgivaren medan brukaren sitter på stolen. Sitsens mjuka och repsäkra material känns aldrig kallt. Sitsen kommer med avrinningsspår eller med hål för att underlätta intimhygien. Höjden på sitsen och ryggstödet kan ställas in oberoende av varandra. Manuell Sitsens mjuka och behagliga material känns aldrig kallt. Armstödets ovala design ger ett bra grepp och ett utmärkt stöd. Sitsen kommer med avrinningsspår eller med hål för att underlätta intimhygien. Sitsen och ryggstödets höjd kan ställas in oberoende av varandra. Kan regleras på höjden upp till 330 mm. När sitsen och armstöden är uppfällda upptar de minimalt utrymme. Detta ger mer rörelsefrihet till fördel för både brukaren och vårdgivaren. Kan regleras på höjden upp till 620 mm. Användning 1 El med fjärrkontroll duschstolen kan regleras automatiskt på höjden med en fjärrkontroll. Fjärrkontrollen kan till exempel hängas på armstödet eller på väggskenan. Fjärrkontrollen levereras med väggbeslag. 1 2A 2B 3 2 Manuell manövreringsgreppet bakom ryggstödet/ sitsen dras upp. Ryggstödet/sitsen lyfts samtidig och det hörs ett klickande ljud. Ryggstödet/sitsen kan nu ställas in på höjden. Manövreringsgreppet dras tillbaka i hak, där höjden blir fastlåst. 3 Sitsen är lätt att fälla upp och ner. Montering el för reglering på höjden 70 Montering manuell lodrät skena Montering duschsits lodrät skena Monteringskit till massiv vägg ingår Monteringskit till vägg måste beställas separat. Se sid Monteringskit 50 till vägg måste beställas separat. Se sid ,5 220 Material: Aluminium, mjukt PUR-skum med träkärna, plastmaterial, tvåkomponentsplast Max belastning: 150 kg Instruktioner för montering på olika typer av väggar finns på

23 23 För montering på vågrät väggskena Sits 500 mm reglerbar på höjd m. rygg-/armstöd, elmotor Sits 500 mm reglerbar på höjd m. hål, rygg-/armstöd, elmotor R7656xxx R7658xxx 297,5 A R Sits 330 mm reglerbar på höjd m. rygg-/armstöd R7566xxx Sits 330 mm reglerbar på höjd m. hål, rygg-/armstöd R7568xxx Sits 330 mm reglerbar på höjd m. ryggstöd R7565xxx 36 Sits 330 mm reglerbar på höjd m. hål, ryggstöd R7567xxx Vid montering på vågrät skena i rekommenderad höjd (823 mm) kan duschstolen regleras på höjden: El: mm eller mm. Manuell: mm mätt från golvet till sitsens överkant För placering av elinstallation, se sid. 68. A-mått: Manuell: 590 mm El: 707 mm I uppfällt skick: Manuell: 250 mm El: 367 mm Reglerbar på höjden och montering på lodrät skena Sits 500 mm reglerbar på höjd m. rygg/armstöd, elmotor Sits 500 mm reglerbar på höjd m. hål, rygg/armstöd, elmotor R7256xxx R7258xxx A R Sits 330 mm reglerbar på höjd m. rygg/armstöd Sits 330 mm reglerbar på höjd m. hål, rygg/armstöd R7166xxx R7168xxx 170 Sits 330 mm reglerbar på höjd m. ryggstöd R7165xxx Sits 330 mm reglerbar på höjd m. hål, ryggstöd Sits utan lodrät skena R7167xxx R9700xxx Sits med hål utan lodrät skena R9701xxx Ryggstöd utan lodrät skena R9600xxx Ryggstöd med armstöd utan lodrät skena R9601xxx Vid montering i rekommenderad höjd (847/850 mm) kan duschstolen regleras på höjden. El: mm. Manuell: mm mätt från golvet till sitsens överkant. För placering av elinstallation, se sid. 68. A-mått: Manuell: 555 mm El: 675 mm I uppfällt skick: Manuell: 208 mm El: 328 mm 95 Sits på lodrät skena Sits 250 mm reglerbar på höjden R7142xxx 170 R Sits 250 mm reglerbar på höjden, med hål R7143xxx Vid montering i rekommenderad höjd (640 mm) kan duschstolen regleras på höjden från 370 till 620 mm mätt från golvet till sitsens överkant I uppfällt skick: 208 mm Tillbehör till duschstol RT801xxx R9300 R9310 RT650 LA8855 R3548xxx Front- och ryggstöd: För optimal sittställning. Se sid. 30. Duschdraperi: Till toalettstöden. Monteras direkt under stöden. 830 x 0 mm. Finns i mönstrat och vitt. R9300: Vit R9310: Mönstrad Bygelbeslag med toalettspann: Används i kombination med sits med hål. RT650: Bygelbeslag med toalettspann LA8855: Toalettspann Toalettstöd: För maximalt stöd vid duschstol. Vid frontal förflyttning rekommenderas 2 toalettstöd i stället för armstöd på duschstolen. Se sid. 20. Hyllmodul: S. 28 Hållare till duschblandare: S. 40 Duschblandare: S. 40 Handdusch: S. 40 Duschstång med duschhållare: S. 41 Stång till duschdraperi: S. 41 Bygelsystem: S Vit 035 Röd RAL Mörkblå RAL Grå

24 24 Duschstol 310 CareSystem Att duscha Duschstol till barn och småväxta vuxna. Utformning och design gör det till en bra och bekväm upplevelse att duscha. Med påbyggnadsmöjligheterna ryggstöd och armstöd är stolen ännu ett exempel på Pressalit CareSystems flexibilitet. Sits och rygg kan regleras på höjden oberoende av varandra. Ett mjukt och behagligt material gör att det aldrig känns kallt. Armstödens ovala utformning ger ett bra grepp och ett utmärkt stöd. Kan regleras på höjden upp till 330 mm. När sits och armstöd är uppfällda tar de minimalt med plats. Detta ger ökad rörelsefrihet till fördel för både brukaren och vårdgivaren. 1 Användning Manövreringsgreppet bakom ryggstödet/sitsen hålls upplyft. Ryggstödet/sitsen lyfts samtidigt och det hörs ett klickande ljud. Ryggstödet/sitsen kan nu ställas in på höjden. Manövreringsgreppet förs tillbaka i hak, där höjden blir fastlåst. 1A 1B 2 2 Sitsen är lätt att fälla upp och ner. Montering lodrät skena Montering fast Monteringskit för vägg måste beställas separat. Se sid Monteringskit till massiv vägg ingår , , Material: Aluminium, mjukt PUR-skum med träkärna, plastmaterial, tvåkomponentplast Max. belastning: 150 kg. Ryggstöd R6010: kg Instruktioner för montering på olika typer av väggar finns på

25 25 För montering på vågrät väggskena Sits 330 mm reglerbar på höjden, med rygg-/armstöd Sits 330 mm reglerbar på höjden, med ryggstöd R7551xxx R R7550xxx Vid montering på vågrät skena i rekommenderad höjd (823 mm) kan duschstolen regleras på höjden från 350 till 680 mm mätt från golvet till sitsens överkant. I uppfällt skick: 210 mm För montering på lodrät väggskena Sits 340 mm reglerbar med rygg-/armstöd Sits 340 mm reglerbar med ryggstöd Sits utan lodrät skena Ryggstöd utan lodrät skena Ryggstöd med armstöd utan lodrät skena R7151xxx R R7150xxx R9705xxx R9605xxx R9606xxx Vid montering i rekommenderad höjd (790 mm) kan duschstolen regleras på höjden från 350 till 690 mm mätt från golvet till sitsens överkant I uppfällt skick: 175 mm Fastmonterad Ryggstöd 360 mm Duschstol R6010xxx R6035 R7010xxx Vid montering i rekommenderad höjd (500 mm) är duschstolens höjd 400 mm mätt från golvet till sitsens överkant R I uppfällt skick: 160 mm Tillbehör till duschstol RT800xxx R9300 R9310 R3546xxx RT144 Front- och ryggstöd: För optimal sittställning. Se sid. 30 Duschdraperi: Till toalettstöd. Monteras direkt under stöden. 830 x 0 mm. Finns mönstrade och vita. R9300: Vit R9310: Mönstrad Toalettstöd: För maximalt stöd i duschstol. Vid frontal förflyttning rekommenderas 2 toalettstöd i stället för armstöd på duschstolen. Se sid. 20 Stödhandtag: Stödhandtag till dusch. Kan kombineras med duschhållare RT600. Se sid. 42. Hyllmodul: S. 28 Hållare för duschblandare: S. 40 Duschblandare: S. 40 Handdusch: S. 40 Duschstång med duschhållare: S. 41 Stång till duschdraperi: S. 41 Bygelsystem: S Vit Röd RAL3003 Mörkblå RAL5011 Grå

26 26 Uppfällbar sits CareSystem En uppfällbar sits är idealiskt när det finns behov av en extra sittplats och där utrymmet är minimalt i badrummet eller i andra rum där det ofta finns behov av att vila, till exempel i köket, hissen, korridoren och på trappavsatsen. Upptar minimalt med plats. Kan regleras på höjden upp till 450 mm. 1 2 Användning Manövreringsgreppet bakom sätet lyfts upp. Sitsen lyfts samtidigt och det hörs ett klickande ljud. Sitsen kan nu ställas in på höjden. Manövreringsgreppet dras tillbaka i hak, där höjden blir fastlåst. Uppfällning uppfällning gör att sitsen tar minimalt med plats. Det ger mer plats till nytta för alla. 1A 1B 2 Montering lodrät skena Montering fast Monteringskit till väggen måste beställas separat. Se sid Monteringskit till massiv vägg 70,3 50 ingår , / 840 (DK) 475 Material: Aluminium, hårdplast, plastmaterial Max belastning: 135 kg Instruktioner för montering på olika typer av väggar finns på

27 27 För montering på vågrät väggskena Sits 320 mm, 450 mm reglerbar på höjden. R5565xxx R Vid montering på vågrät skena i rekommenderad höjd (823 mm) kan den uppfällbara sitsen regleras på höjden från 430 till 880 mm mätt från golvet till sitsens överkant För upplysningar om sits/stol som kan användas i duschen, se sid I uppfällt skick: 150 mm För montering på lodrät väggskena Sits 320 mm, 250 mm reglerbar på höjden. Sits 320 mm reglerbar på höjden, utan lodrät skena R5145xxx R9505xxx R Vid montering i rekommenderad höjd (535 mm) kan den uppfällbara sitsen regleras på höjden från 370 till 620 mm mätt från golvet till sitsens överkant För upplysningar om sits/stol som kan användas i duschen, se sid I uppfällt skick: 115 mm Fastmonterad Sits 320 mm R5015xxx R Vid montering i rekommenderad höjd (475 mm) är den uppfällningsbara sitsens höjd 440 mm mätt från golvet till sitsens överkant. För upplysningar om sits/stol som kan användas i duschen, se sid I uppfällt skick: 95 mm Tillbehör till uppfällbar sits RT471 RT470 RT9xx RT104xxx Hyllmodul: Se sid. 28. Bygelsystem: Byglar, hyllor, lådor och knoppar. Se sid. 48. Stödhandtag: Se sid Vit 013 Bahama beige 035 Röd RAL Manhattan 108 Mörkblå RAL Pergamon

28 28 Hyllmodul CareSystem Oavsett vem man är, är det alltid bekvämt när de saker man behöver finns nära till hands även saker som tvål, schampo, handdukar och bodylotion. Därför har Pressalit Care utvecklat hyllmoduler som kan monteras på det reglerbara handfatets skenor eller direkt på väggen. Detta är särskilt bra när utrymmet är begränsat. Hyllmodulen består av en stång med vridbara hyllor och handdukshållare. Alla delar regleras steglöst längs stången. Delarna kan fritt sättas ihop till den lösning man behöver. Stången finns i två olika mått: 400 och 600 mm. Alla hyllor har handtag. Handtagen gör det lätt att få tag i hyllorna och förhindrar att lådor m.m. ramlar av. 1 2 Användning Reglering på höjden av stången låsgreppet skjuts inåt tills det griper tag. (1). Sedan dras handtaget neråt. (2). Hyllmodulen kan nu ställas in på höjden. När önskvärd höjd uppnåtts dras låsgreppet tillbaka upp. (3). Stången är nu låst. Reglering av höjden för hylla och handdukshållare beslaget som finns under hyllorna dras mot vänster. (1). Hyllorna förs nu upp eller ner till önskad position. (2). Lås fast hyllan genom att åter vrida på beslaget under hyllan denna gång mot höger (3). 1A 2 2 1B Lådor och vissa trådkorgsmodeller kan placeras i handdukshållaren Hyllor och handdukshållare kan vridas in mot väggen för att ge mer plats i rummet. Montering på upphängningen Montering på vägg Kan monteras på båda sidor av upphängningen. Monteringsskruvar till massiv vägg ingår Material: Aluminium, konstlaminat, rostfritt stål Max belastning, hylla: 4 kg Instruktioner för montering på olika typer av väggar finns på

29 29 För montering på vågrät väggskena Stång 600 mm, 2 hyllor, handdukshållare, 2 lådor RT471 RT471 Stång 400 mm, 1 hylla, handdukshållare, 1 låda Stång 400 mm Stång 600 mm RT470 RT400 RT Ø För montering på upphängning till handfat Stång 600 mm, 2 hyllor, handdukshållare, 2 lådor Stång 400 mm, 1 hylla, handdukshållare, 1 låda RT481 RT480 Ø 33 RT481 Stång 400 mm Stång 600 mm RT410 RT Fastmonterad Stång 600 mm, 2 hyllor, handdukshållare, 2 lådor RT491xxx RT490 Stång 400 mm, 1 hylla, handdukshållare, 1 låda Stång 400 mm RT490xxx RT420xxx Ø 33 Stång 600 mm RT421xxx xxx: Se färgkoder nedan Tillbehör till hyllmodul RT430 RT RT435 RT765 B A C Hylla: 400 x 152 mm. Låda: Till hylla, handdukshållare och universalhylla. A: 180 mm B: 130 mm C: 36 mm Handdukshållare: Passar till trådkorg RT765 och RT x 154 mm. Universalkorg: Kan placeras i handdukshållare RT435. Se sid Vit 000 Vit: Lådor 035 Röd RAL3003 Grå: Hyllor 108 Mörkblå RAL Grå

30 30 CareSystem Frontstöd och ryggstöd För personer med nedsatt balans är det viktigt att sitta stabilt. Inställning av frontstöd och ryggstöd ger optimalt stöd och bekvämlighet på toalett och i duschstol. Front- och ryggstöd till duschstol och toalettstöd Reglerbar: A mm RT800xxx RT Reglerbar: A mm RT801xxx 66 Reglerbar: A mm RT802xxx Måtten anger stödens mittavstånd. A Sätts fast framför eller bakom brukaren. Stabiliserar och hjälper brukare med dålig balans. RT800 till duschstol 310 och toalettstöd. RT801 till duschstol 410 och toalettstöd. RT802 till toalettstöd. 66 Ryggstöd för montering på vågrät väggskena Ryggstöd till toalett utan cistern 150 mm reglerbar på höjd R6533xxx Rekommenderas där toalettens avstånd mellan vägg och front = 700 mm R Ryggstöd för montering på vågrät väggskena Ryggstöd till toalett utan cistern R6513xxx R Rekommenderas där toalettens avstånd mellan vägg och front = 700 mm Ryggstöd, fastmonterat Ryggstöd till toaletten utan cistern R6014xxx R Till toalettstol med högt placerad cistern. Bör inte användas i kombination med inbyggd cistern Vit Röd RAL3003 Mörkblå RAL5011 Grå Material: Aluminium, mjuk PUR-skum med träkärna, plastmaterial, rostfritt stål, tvåkomponentsplast Max belastning: Front- och ryggstöd: 70 kg. Ryggstöd: kg

31 31 CareSystem Montering och inställning Nedanför finns instruktioner för hur produkterna ska monteras och ställas in både vågrätt och lodrätt, vilket varierar lite mellan olika produkter. Vågrät skena Montering på vågrät skena. Produkten sätts på skenan. Produkten ställs in vågrätt. Åtdragning kan ske med sexkantsnyckel, skruvmejsel eller knäpplås, beroende på produkt. Montering och reglering på vågrät skena. Sexkantsnyckel/skruvmejsel Gäller de flesta av produkterna. Notera att om produkterna ska kunna skjutas vågrätt så ska skruvarna dras åt mycket lätt. Knäpplås På enskilda produkter finns ett knäpplås för snabb montering och avtagning från skenan. Låsen förhindrar inte att produkten kan skjutas vågrätt. Lodrät skena Montering på lodrät skena. Produkten placeras över toppen av skenan. Produkten förs ner över skenan. Produkten spänns fast. Montering och reglering på lodrät skena. Låsgrepp Används för reglering av höjden på toalettstöd på lodrät skena. Manövreringsgrepp Används för att reglera höjden på upphängning till handfat med el eller gas. Dolt manövreringsgrepp Används för reglering av höjden på till exempel en duschstol och uppfällbar sits på lodrät skena med hak.

32 32 CareCompletion

33 33 Den fulländade lösningen För en komplett och funktionell badrumsinredning finns produkter i serien Pressalit CareCompletion som kompletterar Pressalit CareSystem och Pressalit CareElements. Pressalit CareCompletion består av en rad ergonomiska och solida produkter som ger stabilitet, säkerhet och extra stöd till brukaren vid personlig hygien, toalettbesök och bad. Pressalit CareCompletion är det bästa valet när optimal komfort och användarvänlighet kommer i första hand.

34 34 Handfat och kranar CareCompletion Att tvätta sig i handfatet Handfatets design och storlek säkrar att både sittande och stående brukare kan komma nära vattenstrålen och använda kranarna. Kranarna på handfatet skall vara lätta, behagliga och logiska att använda oavsett om man står eller sitter. Ergonomiskt handfat Handfat med spillkant Handfat utan spillkant R R Ø R Hål för kran: Ø 35 cm. 190 Framkanten med den inåtgående bågen stabiliserar den stående såväl som den sittande brukaren. De avrundade kanterna är bra att stödja sig mot och ger ett fint grepp. R Ø För den sittande brukaren ger hörnens design plats och stöd för armbågarna i handfatet och den platta botten ger plats för benen. För placering av vatteninstallation, se sid R2051 Kranar till handfatet Kranar, kort utloppspip Kranar, lång vridbar utloppspip RT620 RT RT621 Det ringformade manövreringsgreppet är lämpligt för brukare med nedsatt funktionsförmåga. Den långa vridbara utloppspipen gör det lättare för sittande brukare att nå vattnet. Utloppspipen vrids till sidan om den är i vägen. max max Symbolerna för varmt och kallt vatten kan ses från båda sidorna och stående position. Skållskydd hindrar oavsiktlig inställning över 40. Inbyggd vattensparfunktion för liten och stor vattenmängd Greppet är fjäderförsedd för stor vattenmängd vilket också förhindrar nerstänkning. Gräns för liten och stor vattenmängd kan installeras. RT620 RT621 Kranar till handfat Kran med sensor RT RT630 Manövreringsgreppet har ersatts med sensor så att kranen är beröringsfri och bakterier inte överförs från person till person. Väl lämpad för brukare som har svårt för att använda handtag. Vattenmängd och temperatur är förinställda, men kan ändras. 127 Vattenmängd är förinställd, temperatur kan regleras med greppet på kranens högra sida. max 45 Inkl. 1 st. 6 V litiumbatteri för strömtillförsel. 350 Tillbehör till handfat och kranar R4660 RT930 RT481 RT480 Upphängning till handfat: Upphängning till handfat som kan regleras på höjden med elektrisk motor och manövreringsgrepp. Se sid. 16 och 18. Bygelsystem: Trekantsbygel till hylla och låda monteras på upphängning till handfat och följer handfatets inställning lodrätt som vågrätt. Se sid. 49. Hyllmodul: Monteras på upphängning till handfat och följer handfatets inställning lodrätt som vågrätt. Se sid. 28. Flexibelt tilloch avlopp: S. 66 Vattenlås: S. 66 Ventilationskit: S. 66 Material: Kromad mässing, plastmaterial, porslin

35 35 Toalettstol CareCompletion At gå på toaletten Sitthöjden på toalettstolen är avgörande för att brukaren ska kunna sitta stabilt. En standardlösning passar inte alla. Alternativt väljs en extra hög toalettstol, eller en vägghängd stol som monteras i passande höjd. Toalett, vägghängd Toalett, 700 mm R R Toalett, 550 mm R Toalett 700 mm rekommenderas för rullstolsanvändare den ger också bättre plats för vårdgivaren. Ryggstöd rekommenderas. En vägghängd toalett gör det möjligt att montera i individuell höjd Under stolen finns det plats för rullstolens fotstöd, mobilliftens ben och vårdgivarens fötter. R2090 Underlättar rengöring av golv VA-godkänd (Danmark) R2091 Toalett, golvmodell 650 Toalett, hög modell, A 460, B 875 mm, S-lås R R Toalett, standardhöjd, A 400, B 815 mm, S-lås R Toalett, standardhöjd, P-lås R Sitthöjd utan toalettsits: 460/400 mm. B Levereras med två spolalternativ som är förinställda till 3/6 liter. Kan ställas om till 2/4 liter. VA-godkänd (Danmark). 75 A 650 Ø 102 R2092/R Ø R2094 Tillbehör till toalett RXXxxx R3548xxx R6533xxx R9320 RT Toalettsits: Se sid. 36 och 38. Toalettstöd: För maximalt stöd. Se sid. 20. Ryggstöd: Till toalett med 700 mm avstånd från vägg till front, där cisternen hänger högt eller är inbyggd i väggen. Se sid. 30. Toalettpappershållare: För montering under toalettstöden. Se sid. 21. Toalettborste med hållare: För väggmontering. Se bygelsystem sid Vit Aluminium Krom

36 36 Toalettsits CareCompletion Att gå på toaletten Människor ser olika ut. Der är olika långa och breda och de har olika former på sina bakdelar. Toalettsitsar från Pressalit Care tar hänsyn till olikheterna. Därför har vi flera olika modeller. Alla toalettsitsmodeller passar de flesta vanliga toalettstolar. Bekväma, ergonomiska sitsar som är både funktionella och snygga att se på. Tillverkade av hårdplast av hög kvalitet. Sitsarna är extremt hållbara och lätta att rengöra. De solida gångjärnen av rostfritt stål ger en känsla av komfort och stabilitet. 1 Funktioner Beslag. För att öka stabiliteten bakifrån rekommenderas en montering av Dania och Colani med institutionsbeslag och genomgående stång BV2/BV Styrbuffertar säkrar att sitsen sitter fast ordentligt i toalettstolen även vid sidledes belastning, till exempel vid förflyttning till och från rullstol. Styrbuffertar kan installeras för att greppa invändigt respektive utvändigt, allt efter stolens form. Montering beslag, A-position Montering beslag, B-position Montering styrbuffertar min. 400 mm max. 440 mm min. 420 mm max. 460 mm Material: Hårdplast, plastmaterial, rostfritt stål Max belastning: 250 kg

37 37 Dania Dania utan lock, med beslag R27xxx R37000 Dania med lock, med beslag Dania utan lock, öppen front, med beslag Dania med lock, öppen front, med beslag R37xxx R28000 R En anatomisk, väl utformad sits som passar de flesta. Sidoförflyttningar underlättas då sitsen är relativt platt. Locket är bra att sitta på och i uppfällt tillstånd ger det ett bra stöd för ryggen Dania finns också med öppen front, vilket gör den lämpad som bidésits med lätt tillträde för en handdusch. Lämpar sig för sjukhus, i och med att de flesta bäcken passar i stolen medan handtaget placeras i den öppna fronten. Levereras med universalbeslag B82/B83 eller institutionsbeslag BV2/BV3. Kan också levereras med vandaliserings- och stöldsäkra beslag BZ Ergosit Ergosit utan lock, med beslag Ergosit med lock och beslag R29000 R30000 R30000 Stor, bred sittyta och bra stödyta. Särskilt väl lämpad för storväxta vuxna som har problem med förstoppning. Tarmtömmningen stimuleras av sitsens vågiga yta, som påverkar och stimulerar på lårmuskler och nerver. Räfflor i den bakre delen förhindrar klibbning Levereras med institutionsbeslag BV2/BV3. Kan också levereras med vandaliserings- och stöldsäkert beslag BZ Colani Colani utan lock, med beslag Colani med lock och beslag R26000 R36000 R36000 Den bågformade toalettstolen stöder och stabiliserar bäckenregionen och gör sitsen lämplig också för barn (från 6 år) med t.ex. muskelatrofi. 380 Förhöjda kanter på sidorna är bra att hålla fast i för att stabilisera balansen. Locket är bekvämt att sitta på, och i uppfällt tillstånd ger det ett bra stöd för ryggen Levereras med universalbeslag B82/B83. Kan också levereras med institutionsbeslag BV2/BV3 eller stöld- och vandaliseringssäkert beslag BZ Tillbehör till toalettsits BV2999 BV3999 BZ7999 B82999 B83999 R6533xxx R3548xxx Institutionsbeslag: Beslag med genomgående stång. Monteras där man önskar ökad stabilitet baktill. Rekommenderas till Dania och Colani. Rostfritt stål. Vandaliserings- och stöldsäkert beslag: Rekommenderas för montering på offentliga toaletter. Rostfritt stål. Universalbeslag: Standardbeslag till Dania och Colani. Rostfritt stål. Ryggstöd: Till toalett med 700 mm avstånd från vägg till front där cisternen hänger högt eller sitter inbyggd i väggen. Se sid. 30. Toalettstöd: För maximalt stöd vid toalettbesök rekommenderas två toalettstöd. Se sid Vit Röd RAL3003 Mörkblå RAL Bahama beige Manhattan Pergamon Dania R27 och R37 kan levereras i nämnda färger. Övriga toalettsitsar levereras i vitt. BV2 och B82: mm bult till de nordiska marknaderna. BV3 och B83: 75 mm bult till alla marknader utom de nordiska.

38 38 Förhöjd toalettsits CareCompletion Att gå på toaletten Att gå på toaletten är något vi gör många gånger om dygnet så det bör inte vara förknippat med oöverstigliga hinder. Höjden på toaletten är i det avseendet viktig. Många människor inte minst äldre kan ha svårt för att sätta sig och resa sig från toaletter i normal höjd. Vi kan därför leverera våra toalettsitsar förhöjda. Med toalettförhöjningarna hamnar sätet 50 mm eller mm över toalettstolen och underlättar till exempel förflyttning från en rullstol. Kombinationen av förhöjare på mm baktill och förhöjare på 50 mm framtill är lämplig för brukare som har svårt att sätta sig ner och resa sig upp. Både sits och förhöjare är tillverkade av brottstarkt material och är lätta att rengöra. Alla sitsar levereras med solida gångjärn som ger extra styrka och stabilitet. För optimal hygien kommer flera av modellerna med stänkskydd. 1 Funktioner Beslag slitstarka, rengöringsvänliga beslag Styrbuffertar säkerställer att sitsen sitter ordentligt fast i toalettskålen även vid sidobelastning, till exempel vid förflyttningar till och från rullstol. Styrbuffertar kan ställas in för att greppa invändigt och utvändigt beroende på skålens form. Montering beslag, A-position Montering beslag, B-position Montering styrbuffertar min. 400 mm max. 440 mm min. 420 mm max. 460 mm Material: Hårdplast, plastmaterial, rostfritt stål Max belastning: 150 kg

Indivo. lyftenheter för det bekväma köket

Indivo. lyftenheter för det bekväma köket Indivo lyftenheter för det bekväma köket Det flexibla köket Oavsett om köket är nytt eller om man har haft glädje av det i många år krävs det få förändringar för att göra det flexibelt och tillgängligt

Läs mer

Produkter Indivo-lyftenheter för köket. Version 4

Produkter Indivo-lyftenheter för köket. Version 4 Produkter Indivo-lyftenheter för köket Version 4 Det flexibla köket Oavsett om det är ett nytt kök eller ett kök man har njutit av i många år så krävs det bara några få ändringar för att göra det flexibelt

Läs mer

VALUE - funktionella lösningar för badrummet

VALUE - funktionella lösningar för badrummet VALUE - funktionella lösningar för badrummet VALUE Funktionella hjälpmedel för en trygg vardag. VALUE-serien skapar en trevlig och säker miljö för de som behöver lite extra hjälp med de dagliga badrumsrutinerna,

Läs mer

SE 102-12. care. Badrum för livet

SE 102-12. care. Badrum för livet SE 102-12 care Badrum för livet Välj ett badrum som matchar dig. De flesta av oss vill givetvis bo hemma så länge som möjligt. Idag är vi också ofta piggare och friskare lite längre än förr. Det är nu

Läs mer

MULTI funktionella INDIVO kök

MULTI funktionella INDIVO kök INDIVO MULTI funktionella kök KÖK I ÖGONHÖJD I VARJE SITUATION Ett kök är ofta både familjens och vännernas samlingspunkt. Med de flexibla lyftenheterna Indivo för köksbänk och överskåp kan du skapa en

Läs mer

NORDIC³ EN KOMPLETT BADRUMSSERIE

NORDIC³ EN KOMPLETT BADRUMSSERIE NORDIC³ EN KOMPLETT BADRUMSSERIE NYHET! PRISVÄRDA PRODUKTER FÖR ALLA BADRUM ÄVEN FÖR KÖK I Nordic³serien ingår en hög köksblandare som passar de flesta kök med sin klassiskt skandinaviska design. WC OCH

Läs mer

Skötbord. Flexibla lösningar för stora som små

Skötbord. Flexibla lösningar för stora som små Skötbord Flexibla lösningar för stora som små Flexibla skötbord Bra och ergonomiskt riktiga arbetsställningar kräver flexibla lösningar. Designen och utformningen på våra produkter gör att personalen kan

Läs mer

Överlägsen komfort och minimal arbetsbelastning!

Överlägsen komfort och minimal arbetsbelastning! Amfibi Hygienstol Överlägsen komfort och minimal arbetsbelastning! Amfibi Hygienstol Fördelen med GATEs hygienstolar är att de mycket snabbt kan anpassas efter varje individs behov och varje situations

Läs mer

B BANO i Designed for care NO SE DK EN

B BANO i Designed for care NO SE DK EN NO SE DK EN Konceptet Banokonceptet innebär en genomtänkt placering av alla delar i ett badrum. För att säkerställa bästa möjliga funktion har varje produkt anpassats och vidareutvecklats under många års

Läs mer

www.trident.se BAD MED DUSCH Den perfekta kombinationen

www.trident.se BAD MED DUSCH Den perfekta kombinationen www.trident.se BAD MED DUSCH Den perfekta kombinationen Badkar med dörr och dusch den perfekta kombinationen TWINLINE 1 TWINLINE 2 TWINLINE DUETT Exklusivt badkar med optimal komfort Twinline är den perfekta

Läs mer

Lycka till! Innehåll: Inredningsförslag s. 4-7. Vägghängd inredning s. 8-12. Fristående inredning s. 13. Garderobsinredning s.

Lycka till! Innehåll: Inredningsförslag s. 4-7. Vägghängd inredning s. 8-12. Fristående inredning s. 13. Garderobsinredning s. Garderobsinredning och skjutdörrar 2016 2 Pelly har tillverkat smart garderobsinredning i småländska Hillerstorp sedan 1947. Vi gör helt enkelt bra förvaring baserad på skandinavisk designtradition. Med

Läs mer

BRUKSANVISNING HS Fåtöljen

BRUKSANVISNING HS Fåtöljen BRUKSANVISNING HS Fåtöljen Version 1 2014 HS fåtöljen 2 Innehållsförteckning Sida Introduktion till HS Fåtöljen 3 Vad är HS Fåtöljen? 3 Varför behövs HS Fåtöljen? 3 Vem bör använda HS Fåtöljen? 4 Produktinformation

Läs mer

Innehållsförteckning. Vilket skötbord ska man välja?... 3. Uppfällbara skötbord Robust... 4 Robust Extra... 5

Innehållsförteckning. Vilket skötbord ska man välja?... 3. Uppfällbara skötbord Robust... 4 Robust Extra... 5 1 Innehållsförteckning Vilket skötbord ska man välja?... 3 Uppfällbara skötbord Robust... 4 Robust Extra... 5 Fasta skötbord Budget... 6 Fast... 7 Björk... 8 Mäta... 9 Eldrivna höj- och sänkbara skötbord

Läs mer

SMART & FUNKTIONELL FÖRVARING KÖK. Detaljerna som lyfter ditt hem

SMART & FUNKTIONELL FÖRVARING KÖK. Detaljerna som lyfter ditt hem SMART & FUNKTIONELL FÖRVARING KÖK Detaljerna som lyfter ditt hem INNEHÅLL KARUSELLER 3 HÖGSKÅPSUTDRAG 10 STRYKBRÄDA 15 KORGAR & GALLER 16 KÄLLSORTERING 21 BÄNKSKÅPSUTDRAG 26 STÄDSKÅPSINREDE 28 ÖVRIGT 30

Läs mer

Geberit Group. badstudıose. VÅRKAMPANJ Minst 20% rabatt på hela Ifös sortiment *)!

Geberit Group. badstudıose. VÅRKAMPANJ Minst 20% rabatt på hela Ifös sortiment *)! Geberit Group badstudıose 8-16 VÅRKAMPANJ Minst 20% rabatt på hela Ifös sortiment *)! UTAN spolkant för hygienens och städningens skull. Ny påfyllningsventil som sparar upp till 0,5 l vatten vid varje

Läs mer

Kort bruksanvisning FLUX

Kort bruksanvisning FLUX Kort bruksanvisning FLUX Bruksanvisning art nr MB 3301KB Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd av Flux bakåtvänd rollator. Genom

Läs mer

Kombinera ett funktionellt arbetsbord efter Ditt eget behov!

Kombinera ett funktionellt arbetsbord efter Ditt eget behov! Alla produkterna på dessa sidor finns även i ESD Förvaringskassetter Stabil stålram pulverlackerad i RAL 7045. Glasklara plastlådor med plastskyddade etiketter och lådstopp. Lådorna finns även i röd, blå

Läs mer

Innehållsförteckning: Lycka till!

Innehållsförteckning: Lycka till! Inredning och skjutdörrar 2015 Pelly har tillverkat smart garderobsinredning i småländska Hillerstorp sedan 1947. Vi gör helt enkelt bra förvaring baserad på Skandinavisk designtradition. Med vårt fl exibla

Läs mer

ALGOT Förvaring för hela hemmet

ALGOT Förvaring för hela hemmet Bygg hela vägen upp till taket för att utnyttja varenda kvadratcentimeter, utan att använda så mycket golvyta. Välj metallhyllplan vid förvaring av tunga saker. Metallhyllplan med måtten 80x38 tål belastning

Läs mer

QUATURIS HÖRNSKÅPSSYSTEM OCH SYSTEM FÖR SKÅPUPPHÄNGING. www.grass.eu

QUATURIS HÖRNSKÅPSSYSTEM OCH SYSTEM FÖR SKÅPUPPHÄNGING. www.grass.eu QUATURIS HÖRNSKÅPSSYSTEM OCH SYSTEM FÖR SKÅPUPPHÄNGING Intelligenta lösningar för mer förvaringsutrymme. Ergonomiskt, flexibelt och funktionellt. www.grass.eu Varje hörna blir en kurva. Med Quaturis S

Läs mer

Bruksanvisning. Blue Wave

Bruksanvisning. Blue Wave Bruksanvisning Blue Wave Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd för badstolen Blue Wave. Genom att läsa igenom och följa anvisningarna

Läs mer

NYA IFÖ SPIRA ART. Formad av Skandinavien

NYA IFÖ SPIRA ART. Formad av Skandinavien NYA IFÖ SPIRA ART Formad av Skandinavien Vi har tillverkat porslin i Bromölla i långt mer än 100 år, produkter för badrum i 80 år. Därför är det inte konstigt att Skandinavien inspirerade oss när vi utformade

Läs mer

Alla mått är i mm. Summa 46 152 kr. Ritningens namn kök 25/11 Ritningsnummer 0000-8909-3071. Inkluderat i totalpriset Vitvaror 19 059 kr

Alla mått är i mm. Summa 46 152 kr. Ritningens namn kök 25/11 Ritningsnummer 0000-8909-3071. Inkluderat i totalpriset Vitvaror 19 059 kr Alla mått är i mm Ritningens namn kök 25/11 Ritningsnummer 0000-8909-3071 Inkluderat i totalpriset Vitvaror 19 059 kr Summa 46 152 kr Användarnamn (E-postadress eller IKEA FAMILYnummer) Ledtråd till ditt

Läs mer

Jag är precis som du. Kanske lite äldre, kanske inte så smidig. Benen är långsamma, men jag är snabb i tanken. Har en karriär, eller har i alla fall

Jag är precis som du. Kanske lite äldre, kanske inte så smidig. Benen är långsamma, men jag är snabb i tanken. Har en karriär, eller har i alla fall 1 Rollatorer Jag är precis som du. Kanske lite äldre, kanske inte så smidig. Benen är långsamma, men jag är snabb i tanken. Har en karriär, eller har i alla fall haft en. Men jag slår inte av på takten.

Läs mer

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbord Alla våra skötbordsmodeller är ergonomiska och snälla mot din rygg. I denna broschyr ger vi dig en överblick samt en kort presentation av skötbordsmodeller

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassning av passagerarfartyg med hänsyn till personer med funktionshinder; beslutade den 12 november 2004. SJÖFS 2004:25

Läs mer

hyllsystem Ergonomiska, flexibla och säkra. Modulära system för sjukhusapotek och sjukhusavdelningar.

hyllsystem Ergonomiska, flexibla och säkra. Modulära system för sjukhusapotek och sjukhusavdelningar. hyllsystem Ergonomiska, flexibla och säkra. Modulära system för sjukhusapotek och sjukhusavdelningar. FAMA hyllsystem maximal flexibilitet för maximal effektivitet Willach Pharmacy Solutions hör till världens

Läs mer

Prislista för hyreshjälpmedel, Hjälpmedel Stockholm

Prislista för hyreshjälpmedel, Hjälpmedel Stockholm 2015-10-01 Prislista för hyreshjälpmedel, Hjälpmedel Stockholm till kommuner, stadsdelsförvaltningar, privata vårdgivare samt institutioner. Prislistan gäller från 2015-09-01. Reservation för eventuella

Läs mer

SE 82-07. Ifö Sign vägghängd WC. Till och med upplevelsen är inbyggd. www.ifo.se/sign

SE 82-07. Ifö Sign vägghängd WC. Till och med upplevelsen är inbyggd. www.ifo.se/sign SE 82-07 Ifö Sign vägghängd WC Till och med upplevelsen är inbyggd. www.ifo.se/sign Det är detaljerna som gör skillnaden Det finns massor av fördelar med en vägghängd WC. För det första finns det många

Läs mer

Eurodomo Produkter och priser 2008/2009

Eurodomo Produkter och priser 2008/2009 Eurodomo Produkter och priser 2008/2009 Diskbänkar Köksfläktar Lådor Blandare Avfallssortering simply more kitchen. Eurodomo - ett komplett sortiment En diskbänk hör hemma i köket på samma villkor som

Läs mer

Så här fungerar din nya rollator. Volaris S7

Så här fungerar din nya rollator. Volaris S7 Så här fungerar din nya rollator Volaris S7 1 Grattis till din nya rollator! Volaris S7 kommer på många sätt att göra din vardag lättare. För att du ska lära känna din nya rollator ber vi dig att noga

Läs mer

vårens erbjudande sense badkar 10.900: (12.900:-) Se sid 12 westerbergs.se

vårens erbjudande sense badkar 10.900: (12.900:-) Se sid 12 westerbergs.se vårens erbjudande 16 sense badkar 10.900: (12.900:-) Se sid 12 westerbergs.se hög- eller väggskåp halva priset vid köp av komplett afton under- och överdel AFTON afton badrumsmöbel Afton är möbelserien

Läs mer

Möblerna är färdigmonterade och enkla att installera. Det enda du behöver montera själv är frontpaneler och handtag.

Möblerna är färdigmonterade och enkla att installera. Det enda du behöver montera själv är frontpaneler och handtag. SKÄRGÅRD -ett badrum som passar! Camargue Skärgård möbelkoncept kompletterar vårt breda utbud av badrumslösningar. Vi vill göra det enklare för dig att sätta ihop ett unikt och individuellt badrum som

Läs mer

M2 dusch/toalettstolar Standard modeller

M2 dusch/toalettstolar Standard modeller www.hmn.dk M2 dusch/toalettstolar Standard modeller Dusch/toalettstolar i rostfritt stål M2 dusch/toalettstolar Standard Eftersom människor och deras behov inte är desamma. M2 med skjutbygel M2 med skjutbygel

Läs mer

Geberits badrum 2016

Geberits badrum 2016 Pressinformation 2016-02-18 Geberits badrum 2016 2016 ska badrummen spegla stil och personlighet. Nu utmanar vi traditionella former, materialval, tekniska lösningar och placeringen av badrumsprodukterna.

Läs mer

SLIMLIFT 6250. Väggmonterad Bänklyftare GRANBERG

SLIMLIFT 6250. Väggmonterad Bänklyftare GRANBERG SLIMLIFT 6250 Väggmonterad Bänklyftare GRANBERG Slimlift 6250 Väggmonterad Bänklyftare SLIMLIFT 6250 är en väggmonterad bänklyftare med stor flexibilitet för anpassning till olika behov. Utrustningen i

Läs mer

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år bakåtvänd montering Monteringsanvisning ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år 1 Tack för att du valde BeSafe izi Kid ISOfix. BeSafe har noggrant och omsorgsfullt utvecklat denna stol för

Läs mer

Silentia Silver Line S K Ä R M A A V U T A N AT T S T Ä N G A I N

Silentia Silver Line S K Ä R M A A V U T A N AT T S T Ä N G A I N Silentia Silver Line S K Ä R M A A V U T A N AT T S T Ä N G A I N Ett unikt avskärmningssystem lika enkelt som användbart Silentia Silver Line är ett patenterat avskärmningssystem, som utvecklats för att

Läs mer

ReTurn7600 TM. Kontroll av funktion. Läs alltid manualen. SystemRoMedic. Manual - Svenska. Art. nr. 7600. Max: 205kg/450 lbs

ReTurn7600 TM. Kontroll av funktion. Läs alltid manualen. SystemRoMedic. Manual - Svenska. Art. nr. 7600. Max: 205kg/450 lbs ReTurn7600 TM SystemRoMedic Manual - Svenska Art. nr. 7600 Max: 205kg/450 lbs ReTurn7600 används inomhus vid kortare överflyttning av brukare mellan säng och rullstol, rullstol och toalett/mobil toastol/

Läs mer

PMS 322 C. Hygienstolar

PMS 322 C. Hygienstolar PMS 322 C Hygienstolar Amfibi Hygienstol Fördelen med GATEs hygienstolar är att de mycket snabbt kan anpassas efter varje individs behov och varje situations krav. Justera sitthöjden med manuell- eller

Läs mer

S K I O L D d a t a m i x. S K I O L D G ö R H E L A S K I L L N A D E N!

S K I O L D d a t a m i x. S K I O L D G ö R H E L A S K I L L N A D E N! S K I O L D d a t a m i x allt f ör grisstallet S K I O L D G ö R H E L A S K I L L N A D E N! innehållsforteckning Smågrisstall................................ 3 FRATS och slaktsvin.........................

Läs mer

Flexibelt förvaringssystem i kromat stål 1

Flexibelt förvaringssystem i kromat stål 1 MOSYS Flexibelt förvaringssystem i kromat stål 1 MOSYS Förvaringssystem Med MOSYS modulsystem kan vilket vagn- eller hyllsystem som helst byggas. Tack vare stor variantion av tillbehör kan MOSYS anpassas

Läs mer

Monteringsanvisningar Duschar

Monteringsanvisningar Duschar Monteringsanvisningar Duschar Emmaboda Home duschlösningar Grattis till din nya duschlösning från Emmaboda Home När du valt en glaslösning från Emmaboda Home, har du valt att kombinera modern design och

Läs mer

Så här fungerar din nya rollator

Så här fungerar din nya rollator Viktigt, läs innan användande! SV Så här fungerar din nya rollator Volaris S7 SMART Grattis till din nya rollator! Volaris S7 SMART kommer på många sätt att göra din vardag lättare. För att du ska lära

Läs mer

B A S T U D U S C H Å N G B A D

B A S T U D U S C H Å N G B A D B A S T U D U S C H Å N G B A D Tylö Felicity ångduschen som spränger gränser. Med Tylö Felicity har våra designers och produktutvecklare skapat den fulländade ångduschen. Tylö Felicity är en toppmodell

Läs mer

Lift Bruksanvisning. 2015-05-05/ ver 10 Bruksanvisning Art nr: 10780

Lift Bruksanvisning. 2015-05-05/ ver 10 Bruksanvisning Art nr: 10780 2015-05-05/ ver 10 Bruksanvisning Art nr: 10780 Lift Bruksanvisning VIKTIGT Lift får ej användas, servas eller rengöras av personer som ej läst eller tagit del av informationen i denna Bruksanvisning.

Läs mer

Lekredskap för både stora och små barn

Lekredskap för både stora och små barn Lekredskap för både stora och små barn Med känsla för hantverk Redskap för barn och deras lek måste uppfylla minst två krav. De ska vara roliga att använda, gång på gång. Och de ska vara trygga att använda,

Läs mer

LG KOMBINETTE BRUKSANVISNING / HANDHAVANDEINFORMATION

LG KOMBINETTE BRUKSANVISNING / HANDHAVANDEINFORMATION Bruksanvisning art. nr. 71-103 EAN 735001204 3094 Sida 1:10 BRUKSANVISNING / HANDHAVANDEINFORMATION Vid brukande av skall denna bruksanvisning efterföljas. Annat handhavande kan medföra fara! I de fall

Läs mer

Profila RS: Den perfekta multihusbilen

Profila RS: Den perfekta multihusbilen 14 Eura Mobil 2013/2014 NYHET Profila RS: Den perfekta multihusbilen Du letar efter en husbil som har många goda egenskaper: den ska vara så låg som en halvintegrerad och samtidigt ha ett förvaringsutrymme

Läs mer

MK MKM KE 800 KE 700 KSF InFlex

MK MKM KE 800 KE 700 KSF InFlex MK MKM KE 800 KE 700 KSF InFlex Användarvänliga kvalitetsprodukter för professionella storkök Driftsäkerhet, ergonomi, hygien Index InFlex 4-5 KE 800 6-7 KE 700 8-9 MK och MKM 10-11 KSF 12-13 Tekniska

Läs mer

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år bakåtvänd montering Monteringsanvisning ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år 1 Tack för att du valde BeSafe izi Kid. BeSafe har noggrant och omsorgsfullt utvecklat denna stol för att skydda

Läs mer

M2 Multi-tip. Elektriskt höjd-och sänkbara dusch/toalettstol stol i rostfritt stål med elektrisk-tip funktion. HMN a/s

M2 Multi-tip. Elektriskt höjd-och sänkbara dusch/toalettstol stol i rostfritt stål med elektrisk-tip funktion. HMN a/s M2 Multi-tip Elektriskt höjd-och sänkbara dusch/toalettstol stol i rostfritt stål med elektrisk-tip funktion M2 Multi-tip M2 Multi-tip är HMN unika bad stol som lever upp till framtiden för dusch / toalettstol

Läs mer

Hjälpmedelsrekommendationer på produktnivå. för kommuner inom Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor i Skåne

Hjälpmedelsrekommendationer på produktnivå. för kommuner inom Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor i Skåne Hjälpmedelsrekommendationer på produktnivå för kommuner inom Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor i Skåne Februari 2016 1 Hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning över 20 år Hjälpmedelsrekommendationer

Läs mer

I dag är vårt namn förknippat med professionell rådgivning kring inredning av badrum, baserat på kunskap om sjukdomsförlopp och utrymmesbehov.

I dag är vårt namn förknippat med professionell rådgivning kring inredning av badrum, baserat på kunskap om sjukdomsförlopp och utrymmesbehov. Inredningsguide Kök Pressalit Care Det rätta valet Hos Pressalit Care anser vi inte att funktionshinder måste begränsa en människas liv. Därför är vi i dag ledande inom inredning i hälso- och sjukvårdsbranschen.

Läs mer

Modern design, med en mängd innovativa funktioner för raka och svängda trappor.

Modern design, med en mängd innovativa funktioner för raka och svängda trappor. STOLTRAPPHISS - 260 Stoltrapphiss 260 - de Modern design, med en mängd innovativa funktioner för raka och svängda trappor. Introduktion. Den ultimata trapphissen för flexibilitet - det är Starla. Starla

Läs mer

TRIDENT Anpassningar för bostad & offentlig miljö

TRIDENT Anpassningar för bostad & offentlig miljö TRIDENT Anpassningar för bostad & offentlig miljö www.trident.se INNEHÅLL Vårt breda produktsortiment för ökad tillgänglighet används både för anpassning av bostäder samt offentliga miljöer. I detta häfte

Läs mer

KVALITET TILL ett RIMLIGT PRIS! BastuUGNAR VEDELDADE PRODUKTER 2012 2013

KVALITET TILL ett RIMLIGT PRIS! BastuUGNAR VEDELDADE PRODUKTER 2012 2013 KVALITET TILL ett RIMLIGT PRIS! BastuUGNAR VEDELDADE PRODUKTER 2012 2013 1 TRADITIONELLT Under nästan ett halvt sekel, har Kota bastuugnar och murgrytor erbjudit aktiva bastubadare kvalitet till ett rimligt

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011.

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Förklaringar: Grön ruta: god tillgänglighet Röd ruta: det som kan förbättras Kontrastmarkering.

Läs mer

DUSCHVÄGGSYSTEM 2011-2012. Badrum med känsla

DUSCHVÄGGSYSTEM 2011-2012. Badrum med känsla DUSCHVÄGGSYSTEM 2011-2012 Badrum med känsla BADRUM MED KÄNSLA 2 Med inspiration av den karga, svenska naturen med friskt, rent vatten har vi designat en modern badrumsserie med lugn, närvaro och oändlighet

Läs mer

Nova Taklyft ett smidigt och säkert hjälpmedel

Nova Taklyft ett smidigt och säkert hjälpmedel Nova Taklyft ett smidigt och säkert hjälpmedel Med Nova taklyftsystem gör du smidiga överflyttningar i vardagen, till exempel till och från golv, säng, toalett och rullstol. Det fast installerade systemet

Läs mer

Stålskåp till kontor, arkiv och lager Kvalitet - säkerhet - service

Stålskåp till kontor, arkiv och lager Kvalitet - säkerhet - service Stålskåp till kontor, arkiv och lager Kvalitet - säkerhet - service Flexibla arkivlösningar Välkommen till Sarpsborg Metall din leverantör av kontorsgarderob- arkivering- och lagringslösningar. Vi är ett

Läs mer

ÖPPNA NYA HORISONTER. EXOS. tillbehör och tvättställ

ÖPPNA NYA HORISONTER. EXOS. tillbehör och tvättställ ÖPPNA NYA HORISONTER EXOS. tillbehör och tvättställ ÖPPNA NYA HORISONTER EXOS. det nya Frankesystemet, öppnar nya horisonter med sina tillbehör och tvättställ för installation på offentlig och halvoffentlig

Läs mer

Invacare. Enkel att använda, enkel att hantera!

Invacare. Enkel att använda, enkel att hantera! Janus 2010 de la Santé Enkel att använda, enkel att hantera! har tagits fram för att uppfylla högt ställda krav avseende funktion, möjlighet att konfigurera och möjlighet att anpassa. Den är inte bara

Läs mer

Tack för att du valt barnstolen fresco/fresco loft bloom. Fresco/fresco loft bloom

Tack för att du valt barnstolen fresco/fresco loft bloom. Fresco/fresco loft bloom Innehåll Reservdelslista Illustrationer Instruktioner Garanti Bästa kund! Tack för att du valt barnstolen fresco/fresco loft bloom. Fresco/fresco loft bloom är en prisbelönt barnstol som kan användas mycket

Läs mer

CARENDO. Ergonomisk hygienstol med unik omsorgsfunktion. with people in mind

CARENDO. Ergonomisk hygienstol med unik omsorgsfunktion. with people in mind CARENDO Ergonomisk hygienstol med unik omsorgsfunktion with people in mind Carendo 3 En verklig problemlösare Duschning blir allt vanligare inom äldrevården, men de nuvarande metoderna är ofta obekväma

Läs mer

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

MONTERINGSAVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS

MONTERINGSAVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS 14. november 2014 11:08 SE MONTERINGSAVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS 5970-EL Bano kassett m. höjdjustering elektrisk (RSK 80 98 010) Height adjustable toilet 5970-MA Bano kassett m. höjdjustering manuell

Läs mer

Nova Frilyft en stabil lyft för olika miljöer

Nova Frilyft en stabil lyft för olika miljöer Nova Frilyft en stabil lyft för olika miljöer Frilyften är ett bra hjälpmedel för personlyft i vardagen. Lyften står stadigt och monteras utan ingrepp i tak och väggar. Med en stilren design i matt aluminium

Läs mer

Monteringsanvisning elfa décor

Monteringsanvisning elfa décor Monteringsanvisning elfa décor 1 Montera nedanstående produkter före montering av elfa -hyllan. Placera hängskenorna på bärlisten. Notera att när bärlisten monteras från vägg till vägg måste hängskenorna

Läs mer

DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL

DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL . DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL www.climecon.fi Den snygga, tystgående dyskanalen ROL är konstruerad för rum där stora luftvolymer behöver fördelas jämnt och dragfritt. ROL-S justerings-

Läs mer

Nyhet! Smart badrumskollektion för de minsta. Storsäljaren i miniformat. Detaljer som gör skillnad. Extra hållbar design. Enkelt att hålla rent

Nyhet! Smart badrumskollektion för de minsta. Storsäljaren i miniformat. Detaljer som gör skillnad. Extra hållbar design. Enkelt att hålla rent SE 145-12 Nyhet! Smart badrumskollektion för de minsta 1 Extra hållbar design www.ifo.se Enkelt att hålla rent Detaljer som gör skillnad Storsäljaren i miniformat Vår tuffaste testpanel någonsin Att utveckla

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. VIKTIGT! Vänligen läs denna manual noggrant före användning. Behåll för framtida bruk.

ANVÄNDARMANUAL. VIKTIGT! Vänligen läs denna manual noggrant före användning. Behåll för framtida bruk. ANVÄNDARMANUAL VIKTIGT! Vänligen läs denna manual noggrant före användning. Behåll för framtida bruk. Vaggaro bekväm för både vuxna och barn Vaggaro är en hopfällbar kombinationsmöbel som snabbt blir oumbärlig

Läs mer

VITA BJÖRN BANGATAN 37-39

VITA BJÖRN BANGATAN 37-39 R E N OV E R I N G AV VITA BJÖRN BANGATAN 37-39 Maj 2016 1 RENOVERING AV VITA BJÖRN Husen i Vita Björn uppfördes 1965-1967 och det är dags att byta ut husets försörjningssystem (stammarna) för vatten,

Läs mer

Effektivt inbrottsskydd genom. Takskjutport Secura Säker runtom. www.crawfordgarageportar.se

Effektivt inbrottsskydd genom. Takskjutport Secura Säker runtom. www.crawfordgarageportar.se Effektivt inbrottsskydd genom Takskjutport Secura Säker runtom. www.crawfordgarageportar.se Secura för säkerhet. Frågan om säkerheten blir allt viktigare hela tiden. Entrédörrar med omfattande låssystem

Läs mer

UPPTÄCK Den nya standarden av elektriska designradiatorer. Langila Sanbe

UPPTÄCK Den nya standarden av elektriska designradiatorer. Langila Sanbe Stor noggrannhet har lagts ned vid skapandet av detta dokument. Ingen del av detta dokument får mångfaldigas utan skriftligt medgivande av Rettig ICC. Rettig ICC tar inget ansvar för eventuella felaktigheter

Läs mer

DU SPARAR 25% STIL OCH STYRKA 06 ANDANTE 03 KANTATE 07 MENUET 08 MINI MENUET. Nu kr. 21.277,- SPAR 7.093,- DANSANI KAMPANJ 2015 DANSANI KAMPANJ 2015

DU SPARAR 25% STIL OCH STYRKA 06 ANDANTE 03 KANTATE 07 MENUET 08 MINI MENUET. Nu kr. 21.277,- SPAR 7.093,- DANSANI KAMPANJ 2015 DANSANI KAMPANJ 2015 SPECIAL COLLECTION - Badrumsmöbler / Dansk design 2015 2015 STIL OCH STYRKA 03 KANTATE 06 ANDANTE 21.277,- SPAR 7.093,- kr. 28.370,- 120 CEDAR GREY / 121 K ANTATE / SPEGELSK ÅP 07 MENUET EXTRA KVALITET

Läs mer

7:2 HÖFTBÄLTE 10 8:1 MONTERING AV SUPPORTSERIEN 11 9:1 BORD 12 10:1 MONTERING I BIL 13 11:1 VRIDPLATTA 14 12:1 UNDERHÅLL & GARANTI 15

7:2 HÖFTBÄLTE 10 8:1 MONTERING AV SUPPORTSERIEN 11 9:1 BORD 12 10:1 MONTERING I BIL 13 11:1 VRIDPLATTA 14 12:1 UNDERHÅLL & GARANTI 15 1 Produkten är endast avsedd att användas som en bilbarnstol producerad av. SENAST UPPDATERAD 2014-01-08 Vi gratulerar dig till ditt val av bilbarnstol Zitzi Carseat Pro. Det är en säkerhetsstol att växa

Läs mer

Den traditionella spisen

Den traditionella spisen MK och MKM Den traditionella spisen Serien tillåter kombination av olika typer av kokplattor. Mycket robust spis Stor och flexibel kapacitet tack vare stor, slät kokyta Lång livslängd Stativ helt i rostfritt

Läs mer

Bruksanvisning Vicair Academy Back Ryggsystem

Bruksanvisning Vicair Academy Back Ryggsystem 2006-05-22 Bruksanvisning Vicair Academy Back Ryggsystem Återförsäljare: Invacare AB Box 66, Fagerstagatan 9-163 91 Spånga Tel:08-761 7090 Fax: 08-761 8108 e-mail: sweden@invacare.com, www.invacare.se

Läs mer

Dusch- & badrumstillbehör

Dusch- & badrumstillbehör Dusch- & badrumstillbehör Komfort och Kvalitet 2016 Arrow är ett familjeföretag med 40 års erfarenhet i badrumsbranschen. Våra duschar, kabiner, duschpaneler och ångbastur finns i hundratusentals svenska

Läs mer

GBP verkstads/monteringsoch

GBP verkstads/monteringsoch PACKORD OCH PÅYGGNADSDETALJER GP verkstads/monteringsoch packbord GP har ett brett sortiment av bordsstativ för både lätt monterings- arbete, lite tyngre verkstadsarbete och packningsarbete. Stativen finns

Läs mer

Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell

Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell MANUAL Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell Du har valt ankarspel 710Fs från South Pacific. Det utmärks av kompakt uppbyggnad, enkelt att sköta och lätt att installera.

Läs mer

Betyg MVG. Inredning för utbildning

Betyg MVG. Inredning för utbildning Betyg MVG Inredning för utbildning VÄLJ MELLAN TVÅ INREDNINGSSYSTEM För att möta nya krav på estetik och valmöjligheter erbjuder iab två omfattande inredningssystem för utbildning iab EDU och ST. Med utgångspunkt

Läs mer

Artikelnummer 803316 Senast ändrad 130412 Giltig från 070601 REAL 9000 PLUS VUXEN. skräddarsydda arbetsstolar

Artikelnummer 803316 Senast ändrad 130412 Giltig från 070601 REAL 9000 PLUS VUXEN. skräddarsydda arbetsstolar Artikelnummer 803316 Senast ändrad 130412 Giltig från 070601 REAL 9000 PLUS VUXEN skräddarsydda arbetsstolar REAL 9000 PLUS REAL 9000 PLUS EL ETT modulsystem fyra basmodeller En modern arbets-/specialstol

Läs mer

Vattenanslutning: Vattenspolning: Ström vattenspoln: Mått: Urinavlopp: Montering: Nedfallsrör: Toalettsits:

Vattenanslutning: Vattenspolning: Ström vattenspoln: Mått: Urinavlopp: Montering: Nedfallsrör: Toalettsits: MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

Lösningar med omtanke nu och i framtiden

Lösningar med omtanke nu och i framtiden Det unika skensystemet gör det möjligt att: Lösningar med omtanke nu och i framtiden ställa in hjälpmedel på höjden och i sidled anpassa inredningen även i små och dåligt inredda badrum skapa mer utrymme

Läs mer

Lekplatsutrustning och barnmöbler till förskolor

Lekplatsutrustning och barnmöbler till förskolor Lekplatsutrustning och barnmöbler till förskolor Från din idé till färdig produkt Våra storsäljare Sibirisk häst & älg Mycket stabil konstruktion som är gjord för att tåla tuffa tag av glada barn under

Läs mer

DYNOR MED ENASTÅENDE LÖSNINGAR

DYNOR MED ENASTÅENDE LÖSNINGAR CUSHIONS DYNOR MED ENASTÅENDE LÖSNINGAR DDKan användas direkt DDMycket bra tryckfördelning DD DDiserande DD egenskaper DDRyggdyna med enkel och stabil montering via kardborre DDRyggdynor inställbara i

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

UPPMUNTRAR TILL RÖRELSE

UPPMUNTRAR TILL RÖRELSE XACT Xact 3 XACT Den multifunktionella och ergonomiska elevstolen Xact i två storlekar Xact och Xact Start. Det innebär att den kan användas i hela skolan, från förskoleklasser till lärarrum, och den

Läs mer

Hotell. Designanpassade. produkter från ELKO

Hotell. Designanpassade. produkter från ELKO Designanpassade produkter från ELKO Scandic Grand Central Hotell ELKO vill som ledande leverantör av designprodukter, inom elinstallation, ge dig en helhetsbild av lösningar för hotellmiljöer. I denna

Läs mer

ÄNTLIGEN. ORDNING i garderoben. KOMPLEMENT Ny garderobsinredning Säljstart februari-april 2014. Kontakt: press.sto@ikea.com

ÄNTLIGEN. ORDNING i garderoben. KOMPLEMENT Ny garderobsinredning Säljstart februari-april 2014. Kontakt: press.sto@ikea.com Inter IKEA Systems B.V 2014 ÄNTLIGEN ORDNING i garderoben KOMPLEMENT Ny garderobsinredning Säljstart februari-april 2014 Kontakt: press.sto@ikea.com ÄNTLIGEN ORDNING I GARDEROBEN KOMPLEMENT: ny garderobsinredning

Läs mer

Statligt Ramavtal Arkiv- och förvaringslösningar

Statligt Ramavtal Arkiv- och förvaringslösningar Statligt Ramavtal Arkiv- och förvaringslösningar Förvaringslösningar för arkiv och museiförråd (A) 96-19-2014:002 Fr.o.m 2014-10-15 t.o.m 2016-10-14 med rätt till eventuell förlängning via option Produktlista

Läs mer

HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING

HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING HRM Rollator är en standardrollator som är byggd för att underlätta användarens gående och därmed öka rörelsefriheten. HRM Rollator är i stort sett underhållsfri och därför

Läs mer

Vattenfelsbrytare esystop flow

Vattenfelsbrytare esystop flow 151217 sida 1 av 3 Installationen bör utföras av en fackman. Vattenfelsbrytaren esystop flow är anpassad till branschregler Säker Vatteninstallation. För installation av och sensor i systemet se separat

Läs mer

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK PLATS FÖR MER VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK VÄGGLUCKOR GÖR RUMMET STÖRRE RÄCKET RAMAR IN TRAPPAN LÅT DIG

Läs mer

Lösningar med omtanke nu och i framtiden. Det unika skensystemet gör det möjligt att:

Lösningar med omtanke nu och i framtiden. Det unika skensystemet gör det möjligt att: Lösningar med omtanke nu och i framtiden Det unika skensystemet gör det möjligt att: Ställa in hjälpmedel på höjden och i sidled Anpassa inredningen även i små och dåligt inredda badrum skapa mer utrymme

Läs mer

Helt enkelt rent. Geberit designbrunnar.

Helt enkelt rent. Geberit designbrunnar. Helt enkelt rent. Geberit designbrunnar. Detaljer som gör skillnad Designbrunnar har blivit populära inslag i moderna badrum. Oavsett om det gäller väggbrunnar eller golvrännor urvalet gör det möjligt

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

Patientstol 15601 med delade benstöd

Patientstol 15601 med delade benstöd Bruksanvisning Patientstol 15601 med delade benstöd Bäste kund, Vi tackar för det förtroende som Du visat genom att köpa denna patientstol. Samtliga våra produkter har, liksom denna patientstol, slutmonterats

Läs mer