Fredag den 11 december 2015, kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00"

Transkript

1 42 Organ Plats och tid Stadshotellet i Västervik Fredag den 11 december 2015, kl ande Tomas Kronståhl ordförande Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna Johansson-Evertsson Dzenita Abaza Bertil Dahl Roger Holmberg Ej tjänstgörande ersättare Henrik Yngvesson Andreas Erlandsson Utgår på grund av jäv 52 Ingemar Lennartsson Henrik Nilsson Bokor Helen Nilsson Harald Hjalmarsson Övriga deltagare Karin Alkeberg Charlotte Gustafsson Akko Karlsson 48 Matilda Svensson 50 Cilla Ilhammar 51 Jonas Andersson 56 Peter Johansson 56 Utses att justera Bertil Dahl Paragrafer 47-60

2 43 47 Dagordning Nämnden beslutar att godkänna föreliggande dagordning med följande tillägg; Hjälpmedelsnämndens mötestider 2016 Gemensam avtackning Håkan Brynielsson Tillskriva Arbetsförmedlingen med anledning av att de lägger ner kontor i länet. Följande ärenden utgår; Länsgemensam ledning i samverkan 2016 Sociala företag 48 D 2013/ Uppföljning Färdplan 2020 Samhällsbetalda resor Föredragande: Akko Karlsson Klimatsamverkan Kalmar län är ett gemensamt initiativ av Länsstyrelsen och Regionförbundet, för att öka takten i länets energi- och klimatarbete. Arbetet samordnas i Klimatkommissionen. Klimatkommissionen föreslår årligen en handlingsplan som beslutas av Regionförbundet styrelse. En viktig aktivitet i handlingsplanen 2015 för att länet ska bli en fossilbränslefri region är projektet Färdplan 2020 samhällsbetalda transporter. I projektet bjöd klimatkommissionen in länets kommuner och landstinget i ett arbete för att ta fram färdplaner för hur de samhällsbetalda personoch godstransporterna ska kunna bli fossilbränslefria till år En färdplan tas fram för varje enskild kommun/landstinget. Deltagandet är frivilligt. Länets kommuner fick i uppdrag att under hösten 2015 kartlägga sitt nuläge vad gäller hur transporter upphandlas i organisationen. Slutsatserna från kartläggningen är att svaren indikerar på en splittrad bild vad gäller klimatkrav, beslutsfattare och uppföljning. Någon röd tråd i arbetet kan tyvärr inte identifieras, ofta är det ekonomiska förutsättningar som prioriteras vid inköp/leasing av fordon. Uppföljning sker sporadiskt i samband med årsredovisningar. Akko framför även en fråga från landshövding Stefan Carlsson om hur kommunerna ser på att gå in i ett gemensamt miljömålsarbete och hur ett nätverk i så fall skulle fungera? Kommunerna menar att det säkert är nödvändigt men att frågan behöver diskuteras vidare. Nämnden beslutar att ta informationen till protokollet.

3 44 49 D 2014/ Uppföljning av strategisk samverkan mellan primärkommunala nämnden, länets kommunchefer och regionförbundet den 5 november 2015 Strategisk samverkan mellan (PKN), länets kommunchefer och regionförbundet den 11 december 2015 hade två teman; Samverkan kring flyktingkrisen och Välfärden i Kalmar län Därutöver diskuterades uppföljningen av skatteväxlingen av kollektivtrafiken. Samverkan kring flyktingsituationen Nämnden menar att Länsstyrelsen skulle kunna bidra i arbetet med att underlätta kommunernas flyktingmottagande genom att; Använda sig av länstal för en jämnare fördelning Bidra till att kommunerna har en god och likvärdig basorganisation för hög kvalitet i mottagande genom att tex. - Etablera samverkan kring familjehem där kommunerna får stöd i kvalitetssäkring och utredning om familjehemmen är lämpliga eller inte. - Samverka kring kompetensförsörjning - Erbjuda utbildningsinsatser för godemän Identifiera aktörers olika roller i integrationsarbetet i länet Uppföljning av skatteväxling av kollektivtrafiken Nämnden menar att trafikrådet inte har varit tillräckligt involverad i beredningen av ärenden till trafikstyrelsen. Man vill att arbetsrutinerna ses över och att trafikrådet får den roll som intentionerna var inför överflyttningen av huvudmannaskapet. Uppföljningen av skatteväxlingen av kollektivtrafiken bör kompletteras med kommunernas synpunkter avseende tjänstemannaprocessen. Där bör det även framgå att kommunerna inte är nöjda med det politiska inflytandet i trafikstyrelsen och att utredaren Kent Johanssons förslag avseende det politiska inflytandet i trafikstyrelsen, inför bildandet av regionkommun 2019, får genomslag tidigare. : Nämnden beslutar Att uppdra till regionförbundet att, till PKNs sammanträde den 10 februari 2016, ta fram förslag till skrivning till Länsstyrelsen där kommunernas behov av stöd och samverkan i flyktingfrågan formuleras. Att rapporten av uppföljningen av skatteväxlingen av kollektivtrafiken ska kompletteras med kommunernas synpunkter avseende det politiska inflytandet i trafikstyrelsen och tjänstemannaprocessen. Att ställa krav på att ansvarig handläggare för kollektivtrafik på regionförbundet ingår i beredningen av trafikstyrelsens sammanträden.

4 45 50 D 2014/ Samhällsorientering 2016 Föredragande: Matilda Svensson Samhällsorienteringen i vår region har sedan reformen (2010:197) trädde i kraft bedrivits på modersmål i 10 (nuvarande 9) av 12 kommuner och samordnats av Regionförbundet. I Kalmar län har vi ett gemensamt mål om att alla nyanlända som ingår i etableringen ska erbjudas samhällsorientering inom ett år. Vi har utökat de obligatoriska 60 timmarna med ytterligare 12 timmar för att kunna tillhandahålla dataundervisning samt studiebesök och fördjupningar kring vår region. I den regionala samhällsorienteringen erbjuds kommunerna att skicka deltagare från den utökade målgruppen (anhöriginvandrare) vilka ska ha rätt till samhällsorientering från och med den 1 maj Under 2015 har man haft 744 deltagande personer uppdelat på 62 grupper i 9 olika språk. Under 2015 har vi också arbetat fram en metod för att erbjuda kommunerna samhällsorientering för unga på modersmål och där vi är först ut i Sverige. Ungdomarna är i åldern år. Vi kan genom denna satsning erbjuda en anpassad samhällsorientering till nyanlända i åldrarna år och på så sätt säkerställa att de nyanlända genom dialog och reflektion får information om det svenska samhället. Regionförbundet föreslår att deltagaravgiften ligger kvar på 7500 kr för vuxna och kr för unga samt att överskottet investeras i nya satsningar. Nämnden beslutar att deltagaravgiften ligger kvar på 7500 kr per vuxen och kr per ungdom samt att överskottet investeras i nya satsningar. 51 D 2015/ Summering regionalt ungdomsråd Föredragande: Cilla Ilhammar I september 2015 anordnade regionförbundet tillsammans med Kumulus och Sveriges ungdomsråd utbildningsträffar med länets ungdomsråd. Man besökte nio kommuner en halvdag var och diskuterade ungdomars rätt till inflytande, aktuella frågor och informerade om Sveriges ungdomsråd. Detta mynnade sedan ut i ett regionalt ungdomsråd som genomfördes i samband med Regiondagen i Oskarshamn i oktober. Ungdomar från fem av länets ungdomsråd deltog och lyfte frågor som de ansåg relevanta att diskutera vidare med politiker och tjänstemän i länet.

5 46 Frågor som ungdomarna lyfte var: Kollektivtrafiken - ungdomarna önskar fler turer, trevligare och tryggare busshållplatser samt cykelställ vid alla hållplatser. De föreslog också att kollektivtrafiken ska bli billigare eller gratis för ungdomar för att fler ska ha möjlighet att åka och beläggningen på så sätt ska bli bättre. Tolerans, segregation och främlingsfientlighet diskuterades flitigt. Flera vittnar om ett hårt klimat på skolorna och de önskar att polisen var mer synlig i skolan. Vidare önskar de att seminarier och temadagar på temat tolerans ordnas. De vill att ungdomsråden i större utsträckning ska användas som remissinstans när kommunerna fattar beslut. De vill att det regionala ungdomsrådet blir återkommande varje år. Nämnden framhåller att ungdomsråden i kommunerna är viktiga och att ungdomar finns med i dialogen när vi bygger samhället. Det är viktigt att de synpunkter som framkom vid det regionala ungdomsrådet skickas till länets kommuner för vidare diskussion i de lokala ungdomsråden. Vidare är det viktigt att fortsatt diskutera hur kollektivtrafiken kan förbättras ur ett ungdomsperspektiv. Även nästa år kommer ett regionalt ungdomsråd att genomföras i samband med regiondagarna. Nämnden beslutar att ta informationen till protokollet. 52 D 2015/ Arvode till styrelsens presidium och revisorer för samordningsförbundet Andreas Erlandsson (s) anmäler jäv och utgår. Bakgrunden till att arvodesfrågan har blivit aktuell är att den nuvarande regleringen inte fungerar ur vissa aspekter. Främst gällande ersättning till den av kommunerna utsedda revisorn och årsarvode till förbundets presidium. Enligt gällande förbundsordning betalas arvoden till revisorer av den huvudman som utsett revisorn. Arvoden och andra ersättningar till ledamöter och ersättare i styrelsen utgår enligt regler som ersättningsregler som gäller för Landstinget i Kalmar län i den mån inte ersättning betalas av respektive huvudman. Förväntningen (och praktiken) är sedan att respektive huvudman står för dessa kostnader. Eftersom den kommunala revisorn är utsedd av alla tolv kommunerna så blir det ohanterligt att dela upp arvodet och därför har Regionförbundet fram tills nu betalat arvode, men har nu beslutat att inte längre göra det. När det gäller presidiet så har de som tidigare varit ordförande i förbundet varit heltidsarvoderade landstingsråd och därför har frågan om årsarvoden inte blivit aktuell.

6 47 Samordningsförbundet anser att det är lämpligt att knyta ersättningen till landstingets arvodesbestämmelser och föreslår att; Ordförande ersätts med 4,5% av ersättning för heltidsarvoderat landstingsråd = kr/mån 1:e v ordf ersätts med 3% av ersättning för heltidsarvoderat landstingsråd = kr/mån 2:e v ordf ersätts med 1,5% av ersättning för heltidsarvoderat landstingsråd = 824 kr/mån Nämnden beslutar att godkänna föreslaget arvode till presidium och revisorer för Samordningsförbundet i Kalmar län. 53 D Verksamhetsplan och budget Kompass 2016 Föredragande: Charlotte Gustafsson Kompass Kommunal Praktisk Samverkan Socialtjänst - Kalmar län. Kompass hjälper oss ta ut riktning samt att hålla kursen för en gemensam utveckling inom socialtjänsten i Kalmar läns kommuner. Att tydligt och i samverkan leda mot resultat, mäta effekter och behålla eller ändra riktning. Verksamheten bedrivs av regionförbundet på uppdrag av socialtjänsterna i länets kommuner. Utvecklingsarbetet ska följas upp i nära dialog med nätverket av socialchefer i länet i samarbete med utvecklingssamordnare FoU samt verksamhetsansvarig på Regionförbundet. Politisk styrning av Kompass verksamhet sker via regionförbundets Primärkommunala nämnd som är direkt underställd regionförbundets styrelse. Vid årsskiftet 2014/2015 hade länets socialchefer och regionförbundet utformat tre beställningar till Kompass som innefattar följande projekt: Projekt 1 - Implementering av IBIC i Kalmar län Projekt 2 - Plan för kompetensutveckling IFO Kalmar län Projekt 3 CAN- Indikatorsbaserat Lokalt Förebyggande Arbete inom alkohol, narkotika och tobak (Avtal ) Projekten kommer att genomföras under Kompass har under en gemensam budget om 2,4 miljoner kronor per år där hälften finansieras genom avgift och hälften finansieras av Regionförbundet i Kalmar län enligt beslut Belopp debiteras respektive kommun i förhållande till befolkningens storlek.

7 48 Nämnden beslutar att tillstryka förslaget till verksamhetsplan och budget för Kompass 2016 och föreslår styrelsen att godkänna förslaget. 54 Samverkan familjehem Kalmar län Den 9 oktober 2015 träffades länets socialnämndspresidier för att diskutera samverkan kring ensamkommande flyktingbarn. Där framkom ett stort behov av samverkan kring HVB-platser i länet och man uppdrog till regionförbundet att lyfta frågan till primärkommunala nämnden. Nämnden menar att det i dagsläget är ett stort behov av fler familjehem länet. I samverkan skulle familjehemmen kunna stöttas genom gemensam telefonjour och utbildningsinsatser för personal. Samverkan skulle också kunna leda till att kommuner kan specialisera sig inom olika områden därmed bygga olika kompetens i olika kommuner. Vidare menar man att länet behöver utveckla arbetet med att slussa personer från familjehem till eget boende. Nämnden menar att frågan kring kompetensbehov och utveckling av samverkan kring ensamkommande flyktingbarn ska lyftas med länets social- och omsorgschefer för vidare diskussion. Nämnden beslutar att uppdra till regionförbundet att lyfta frågan om samverkan kring familjehem med länets socialchefer. 55 D 2015/ Uppföljning kommunsamverkan i regionkommun Föredragande: Tomas Kronståhl Tomas Kronståhl (s) har på uppdrag av PKN påbörjat arbetet med att ta fram ett förslag till kommunal samverkan i en framtida regionkommun. Förslaget som presenteras, är avstämt med några av länets kommuner men ska diskuteras med samtliga kommuner, är att länet bildar ett kommunalförbund. Hittills har man kommit fram till följande; 1. Förbundet ska vara en egen juridisk person, förslagsvis en ideell förening, såsom övriga regionala kommunförbund i riket. 2. Styrelsen för kommunförbundet bör i likhet med PKN bestå av 15 ledamöter. Varje kommun föreslås vara representerade med en ledamot, förslagsvis

8 49 kommunstyrelsens ordförande, förutom Kalmar, Oskarshamn och Västervik, som förutom kommunstyrelsen ordförande föreslås ha ytterligare en ledamot. Styrelsen utser inom sig en ordförande och en vice ordförande. 3. Kommunförbundets uppgifter föreslås huvudsakliga var att samordna länets kommuner i primärkommunala sektorsfrågor och att företräda kommunerna i olika förhandlingar. Kommunförbundets kansli föreslås vara tre personer. Till kansliet bör även Kompass (Kommunal praktisk samverkan Socialtjänsten Kalmar län) verksamhet knytas. HR, ekonomifunktion och övriga administrativa frågor som lönehantering föreslås skötas och tillhandahållas av Regionkommunen i Kalmar län. AV Media är en resultatenhet med egen personal, direkt under Kommunförbundets styrelse. 4. Kommunförbundet bör i så stor utsträckning som möjligt nyttja länets kommuners personal i sin verksamhet, inte minst när nya projekt startar. Syftet med arbetssättet är dels att hålla nere kostnaderna för verksamheten, dels att erbjuda kommunernas personal möjligheterna att utvecklas i sin yrkesroll samt att öka attraktiviteten för dessa kommunala tjänster. Målsättningen är även att arbetssättet ska skapa större samhörighet och kunskap om varandras organisationer och förutsättningar i länet. Ovan uppställda punkter föreslås vara utgångspunkterna för den politiska grunden för den framtida kommunala samverkan i länet. Om PKN bifaller förslaget bör det analyseras och förtydligas ytterligare för ett senare ställningstagande av PKN och av länets kommuner. Analysen bör omfatta såväl de juridiska som de ekonomiska konsekvenserna av det nya Kommunförbundet. I diskussionen framhåller nämnden att bildandet av ett kommunförbund förutsätter att det blir ett nollsummespel för kommunerna, dvs. att den avgift kommunerna idag avsätter till regionförbundet i framtiden även finansierar kommunförbundet. Det är viktigt att forma den politiska strukturen för att därefter diskuterat innehållet. Därmed är utredningen om kommunsamverkan i regionkommun som tidigare beslutats om central för att identifiera vad PKN åstadkommit historiskt och vilka frågor kommunerna i länet ska samverka kring i ett kommande kommunförbund. Nämnden menar att underlaget som tagits fram ska förankras med alla kommuner samt kompletteras med att: Finansieringen tydliggörs Antal möten per år fastställs Ersättare till ordinarie ledamöter ska utses Nämnden beslutar att uppdra till presidiet att utveckla förslaget med utgångspunkt i utredningen av kommunsamverkan i regionkommun.

9 50 56 D 2015/ Tillgängslighetsguide Föredragande: Jonas Andersson och Peter Johansson I december 2013 initierade primärkommunala nämnden framtagningen av en länsgemensam tillgänglighetsguide för Småland och Öland. Regionförbundets arbetsutskott gav kansliet i uppdrag att påbörja arbetet genom att genomföra en förstudie. Den påbörjades november 2015 och pågår till och med april Förstudiens huvudsakliga avsikt är att utreda förutsättningarna för att implementera en länsövergripande nätbaserad tillgänglighetsguide med tillhörande mobil webblösning. Vidare ska man kartlägga hur tillgänglig länens kultur- och besöksmål är samt förankra arbetet mellan intressenter och kommuner. Man ska även genomföra en kartläggning om, och så fall vilka, kompetensbehov som finns inom ramen för tillgänglighet bland målgruppen. Nämnden ställer frågan om varför det tagit så lång tid att komma igång med arbetet. Det finns flera förklarningar till detta varav den största anledningen är att det tagit tid att förankra arbetet med Kronobergs och Jönköpings län. Nämnden betonar vikten av att användarna av tillgänglighetsguiden är med i utvecklingen av en nätbaserad tillgänglighetsguide. Nämnden beslutar att ta informationen till protokollet. 57 Anmälningsärende Anmäls följande ärenden Skrivelse från FSO Resurscentra Kalmar län: Aktualisering av tidigare lyft ärende rörande avgifter för vård, hjälpmedel mm i länets kommuner. Skrivelse från PRO: Harmonisering av de kommunala avgifterna för vård och hjälpmedel Nämnden tar anmälningarna med godkännande till protokollet och uppdrar till regionförbundets kansli att uppdatera sammanställningen av kommunernas avgifter för vård och hjälpmedel.

10 51 58 Hjälpmedelsnämndens mötestider 2016 Dzenita Abaza (s), Hjälpmedelsnämndens ordförande, framför önskemål om att nämndens sammanträden startar kl. 13 på PKNs sammanträdesdagar för att effektivisera mötena och tiden för deltagande tjänstepersoner. Nämnden beslutar att hjälpmedelsnämndens sammanträden under 2016 startar kl. 13 de datum som fastställdes av PKN 5 november Gemensam avtackning av Håkan Brynielsson Den 16 december avtackas Håkan Brynielsson i samband med regionstyrelsens sista sammanträde för året. PKNs presidium lyfter frågan om man från kommunerna ska göra en gemensam avtackning. Nämnden beslutar att kommunerna avtackar Håkan Brynielsson med en gemensam gåva. 60 D 2015/ Tillskriva Arbetsförmedlingen med anledning av att kontor läggs ned Regionförbundets kansli har gjort ett förslag till skrivelse till Arbetsförmedlingens generaldirektör med anledning av att de lägger ner kontor i Torsås och Vimmerby. Länets kommuner ställer sig mycket frågande till detta beslut då statens närvaro i kommunerna är viktig inte minst utifrån den aktuella flyktingsituationen. Nämnden beslutar att regionförbundets kansli i samråd med länets kommunchefer formulerar en skrivelse till Arbetsförmedlingens generaldirektör som länets kommunstyrelseordförande undertecknar.

11 52 Tomas Kronståhl Bertil Dahl Karin Alkeberg ordförande justerare sekreterare

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 1 Plats och tid Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 Närvarande Tomas Kronståhl ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Åke Bergh tjänstgörande ersättare Stihna

Läs mer

Protokoll 2016-04-20 Primärkommunala nämnden. Regionförbundet i Kalmar län Onsdagen den 20 april klockan 9-12.40

Protokoll 2016-04-20 Primärkommunala nämnden. Regionförbundet i Kalmar län Onsdagen den 20 april klockan 9-12.40 Organ Plats och tid Regionförbundet i Kalmar län Onsdagen den 20 april klockan 9-12.40 ande Tomas Kronståhl ordförande Stina Johansson-Evertsson 14-22 Dzenita Abaza Bertil Dahl Christina Davidsson Andreas

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 11 december 2015 Närvarande: PKN Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna Johansson Evertsson Dzenita Abaza Bertil Dahl

Läs mer

Protokoll Datum 2010-10-28 Primärkommunala nämnden

Protokoll Datum 2010-10-28 Primärkommunala nämnden 32 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Hotell Kronmunken, Mönsterås Torsdagen den 28 oktober kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Lisbeth Lennartsson 30-33 Ingemar Svanström

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred 2014-04-28 kl. 13.00-15.55. Britt Olsson, sekreterare. Mattias Wärnsberg

Sessionssalen, Hultsfred 2014-04-28 kl. 13.00-15.55. Britt Olsson, sekreterare. Mattias Wärnsberg Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 13.00-15.55 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Britt

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L)

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L) 1(16) Plats och tid Klingan, plan 5 Värjan. Alva Myrdals gata 5 Eskilstuna, Klockan 13:30 16:20 ande Ej tjänstgörande Ersättare Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M)

Läs mer

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening. 1 (6) 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att verka för en uthållig

Läs mer

2011-12-13. Från 2012-01-01 utgör kommunalförbundet även regional kollektivtrafikmyndighet enligt lag om kollektivtrafik (2010:1065)

2011-12-13. Från 2012-01-01 utgör kommunalförbundet även regional kollektivtrafikmyndighet enligt lag om kollektivtrafik (2010:1065) FÖRBUNDSORDNING Region Värmland - kommunalförbund har tillkommit som ett led i ett fördjupat samarbete mellan kommunerna och landstinget i Värmland för att stärka den demokratiska förankringen i utvecklingsarbetet

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Projekt Region 2015 21 samverkan 130603 Bilaga Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Bakgrund En region, en plats där människor vill leva, arbeta och bo, måste ha något att erbjuda: attraktiva

Läs mer

Ordförandens förslag Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige följande 1. Regionfullmäktige lägger redovisningen till handlingarna.

Ordförandens förslag Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige följande 1. Regionfullmäktige lägger redovisningen till handlingarna. DAGORDNING Datum 2015-10-29 1 (14) Sammanträde i regionstyrelsen Ledamöter och ersättare i regionstyrelsen kallas till sammanträde. Tid: 2015-11-05 kl. 13.00 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott 142 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 11 november 2010, kl 13.00-15.05 ande Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Kungsbackanämnden Bokslut 2013

Kungsbackanämnden Bokslut 2013 Ärende 4 - bilaga Kungsbackanämnden Bokslut 2013 Bokslut 2013 Kungsbackanämnden Kungsbackanämnden Ledamöter Ulrika Jörgensen (M), ordförande Maud Lanne (S), vice ordförande Charlotte Wallenstein (M) Bo

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning FOLKHÄLSORÅDET Sammanträdesdatum 2015-06-02 Sida 1 Innehållsförteckning Sida Fastställande av dagordning 3 Uppföljning utbildningsdag Folkhälsa är politik 4 Arbetsområde folkhälsa, 2015 2018 5 Barnkonventionen

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.9

Laholms kommuns författningssamling 3.9 Laholms kommuns författningssamling 3.9 Reglemente för barn- och ungdomsnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1. Inledning Fullmäktiges uppgifter Kommunallagen (1991:900) ger

Läs mer

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre.

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre. PROTOKOLL 1 Sammanträdesplats Deltagande Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre F län Lars Brudin H län Claes Hallert E län Inger

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14)

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Kommunhusets tingssal onsdagen den 18 april 2012, kl 08.30-17.00 Beslutande Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans (S) Marita Björkvall

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum 2011-03-14. Inbjudna Kerstin Larsson Strokeföreningen i Hallands län, 31 Barbro Thorin Strokeföreningen i Hallands län, 31

Protokoll Sammanträdesdatum 2011-03-14. Inbjudna Kerstin Larsson Strokeföreningen i Hallands län, 31 Barbro Thorin Strokeföreningen i Hallands län, 31 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-03-14 Laholmsnämnden 25 33 Tid: Måndag 14 mars 2011, kl. 13:00 16:30 Plats: Sammanträdesrummet Svanen, stadshuset, Humlegången 6, Laholm Ledamöter Margareta Bengtsson (M)

Läs mer

Stadgar för Blekinge Health Arena ideell förening

Stadgar för Blekinge Health Arena ideell förening 1(7) Stadgar för Blekinge Health Arena ideell förening Antagna vid konstituerande möte den 11 juni 2013. Föreningen är en ideell förening, som har tillkommit på initiativ av Karlskrona kommun, Landstinget

Läs mer

Verksamhetsplan för Huddinge brottsförebyggande råd 2014

Verksamhetsplan för Huddinge brottsförebyggande råd 2014 VERKSAMHETSPLAN 131111 KS-2013/1130.173 1 (7) HANDLÄGGARE Linda Lindblom 08-535 302 86, 0708-790 588 linda.lindblom@huddinge.se Huddinge brottsförebyggande råd Verksamhetsplan för Huddinge brottsförebyggande

Läs mer

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET Beslutade på rådsmötet den 1 juni 2012 Mälardalsrådet är en frivillig samarbetsorganisation för kommuner och landsting i form av en ideell förening för gemensamma strategiska

Läs mer

Förbundsordningen för Samordningsförbundet Östra Södertörn

Förbundsordningen för Samordningsförbundet Östra Södertörn 21 augusti 2012 Förbundsordningen för Samordningsförbundet Östra Södertörn Samordningsförbundet Östra Södertörn (nedan kallat förbundet) har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning

Läs mer

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot

Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot Håkan Svensson-Sixbo (V) ledamot Sammanträdesprotokoll Sida 1 (8) Plats och tid Stadshuset, 09.00-11.10 Beslutande Johan Andersson (S) ordförande Janet Andersson (S) ledamot Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Annette Linander (C) ledamot

Läs mer

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Tid: Torsdag 23 april 2015, kl 18.30 20.00, och onsdag 13 maj 2015, kl 18.00 Plats: IOGT NTO, Växjö, Gavelrummet (23/4) och

Läs mer

Mattias Thorängen. Lisbeth Öjstrand

Mattias Thorängen. Lisbeth Öjstrand Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 18.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer

Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby

Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Tisdag 8 september 2015 kl. 10:00 15:00 Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby Beslutande Övriga deltagare Åke Gustavsson (S), ordförande Annlouise Brodén (S) Birgit Dahlgren

Läs mer

Förbundsordning för Norra Västmanlands Samordningsförbund att gälla from den 1 januari 2015

Förbundsordning för Norra Västmanlands Samordningsförbund att gälla from den 1 januari 2015 1 (6) Förbundsordning för Norra Västmanlands Samordningsförbund att gälla from den 1 januari 2015 Antagen av landstingsfullmäktige (LF) i Landstinget Västmanland, 2014-11-19, kommunfullmäktige (KF) i Fagersta

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämnden

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämnden ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-06-05 Sid 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses justera Skånes Fagerhult rummet, Örkelljunga kommunhus. tisdagen den 5 juni 2012,

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Samordningsförbundet Östra Södertörn Plats och tid Rudsjöterrassen 3, Quality Hotell Winn i Handen, den 16 oktober 2014 kl. 13:45 15.00 Justeringens plats och tid Samordningsförbundets

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Fritidsnämnden 2016-02-09

Sammanträdesprotokoll. Fritidsnämnden 2016-02-09 2016-02-09 Fritidsnämnden Tid: Tisdagen den 9 februari 2016 kl. 13:15-17:10 Plats: KS sammanträdesrum ande: Ari Leinonen (S), ordförande, ej 3 Lennart Johansson (M), ordförande, 3 Annicka Bäckström (S)

Läs mer

att bidra till underlag för samhällsplanering och annan verksamhet av betydelse för vattenförhållandena

att bidra till underlag för samhällsplanering och annan verksamhet av betydelse för vattenförhållandena Styrelsens förslag till reviderade stadgar för Mälarens vattenvårdsförbund 2016 Mälarens vattenvårdsförbund är en ideell organisation vars gällande stadgar enligt nedan fastställdes den 13 mars 1998. Ändringsförslag

Läs mer

Reglemente för arbetsutskottet

Reglemente för arbetsutskottet Antagen av Förbundsstyrelsen 2012-11-07, 98 DNR: 12RV0382 1 Allmänna bestämmelser I förbundsordningen anges att förbundsstyrelsen utser inom sig ett arbetsutskott och ett kollektivtrafikutskott. De ärenden

Läs mer

REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN. Förslag

REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN. Förslag REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN Förslag Lisa Alm Projektledare Botkyrka kommun Maj 2010 1 Här presenteras ett förslag till hur en regional verksamhet för samhällsorientering

Läs mer

Bildande av Samordningsförbundet Västra Östergötland

Bildande av Samordningsförbundet Västra Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Christoffer Martinelle 2014-05-19 LiÖ 2014-547 Landstingsstyrelsen Bildande av Samordningsförbundet Västra Östergötland Finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-11-07 1 Innehållsförteckning Ärende 112 Individärende... 3 113 Individärende... 4 114 Individärende... 5 115 Månadsuppföljning oktober... 6 116 Riskanalys sjuksköterskor natt... 7 117 Tillägg till

Läs mer

Grästorps kommun Allmänna utskottet

Grästorps kommun Allmänna utskottet Sidan 1 av 12 Plats och tid Grästorp, kl 13.00 16.35 Beslutande Kent Larsson (M) Göran Enström (S) Kent Hansson (M) Tobias Leverin (C) Per Götell (FP) Maria Toll (C) Jens Persson (S) Närvaro/Frånvaro N/F

Läs mer

Christer Unosson. Anders Svensson. Arne Andersson

Christer Unosson. Anders Svensson. Arne Andersson Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 22 september 2015, klockan 13.30 17.00 Arne Andersson (M) ordförande Christer Unosson

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdag 2015-09-23 Innehåll 111 Tillkommande ärenden och godkännande av föredragningslista... 127 112 Delgivningar... 128 113 Statusrapport... 129 114 Inbjudningar

Läs mer

Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg

Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg Närvarande: Mats Eriksson, Carl-Fredrik Graf, Henrik Erlingsson, Ann Charlotte Stenkil, Eva Borg, Liselott Bensköld Olsson, Per Persson,

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

Halmstadsnämnden 1 14

Halmstadsnämnden 1 14 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-01-26 Halmstadsnämnden 1 14 Tid: Onsdag 26 januari 2011, kl. 09:00 14:35 Plats: Sammanträdesrummet Fataburen, Regionens Hus, Södra vägen, Halmstad Ledamöter Christina Nillius

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2015-09-23

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2015-09-23 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 16.10 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Håkan Spärlin (C) Inga Jonsson (C) Åsa Ottosson (M) Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) Renée Solstad (S) Jan Karlsson

Läs mer

Svar på motion om förstärkning av det preventiva alkoholoch drogpolitiska arbetet i Strängnäs kommun

Svar på motion om förstärkning av det preventiva alkoholoch drogpolitiska arbetet i Strängnäs kommun KS 22:1 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:46-034 2015-09-21 1/2 Svar på motion om förstärkning av det preventiva alkoholoch drogpolitiska arbetet i Strängnäs kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll 2013-03-12 Styrelse

Protokoll 2013-03-12 Styrelse 21 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Glasverandan, KalmarSalen, Kalmar Tisdagen den 12 mars 2013, kl 14.00-14.30 Beslutande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson

Läs mer

Protokoll från Piteå Segelsällskaps årsmöte 2007

Protokoll från Piteå Segelsällskaps årsmöte 2007 Protokoll från Piteå Segelsällskaps årsmöte 2007 Datum: 2007-11-21 Tid: 1900 Plats: Strömgården, Lyan 1. Ordförande Peter Lysholm öppnade årsmötet med att hälsa alla välkomna och i samband med detta hölls

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

STADGAR FÖR RIKSNÄTVERKET NATTVANDRARE I SVERIGE

STADGAR FÖR RIKSNÄTVERKET NATTVANDRARE I SVERIGE STADGAR FÖR RIKSNÄTVERKET NATTVANDRARE I SVERIGE Riksnätverket är Sveriges organiserade nattvandrares gemensamma förening 1. Mål och uppgifter 1.1 Organisationens mål Organisationens grundläggande mål

Läs mer

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-06-19 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 12 juni 2012 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Utvärdering och fortsatta nivåer för klimatkompensation av samhällsbetalda resor i Kalmar kommun

Utvärdering och fortsatta nivåer för klimatkompensation av samhällsbetalda resor i Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Karin Löfström 2016-04-25 KS 2013/0660 50165 Kommunfullmäktige Utvärdering och fortsatta nivåer för klimatkompensation av samhällsbetalda resor i Kalmar

Läs mer

Reglemente för hjälpmedelsnämnden i Värmland

Reglemente för hjälpmedelsnämnden i Värmland Reglemente för hjälpmedelsnämnden i Värmland Sekretariatet, Administrativa staben 1,0 1 (5) Reglemente för hjälpmedelsnämnden i Värmland Landstinget i Värmland och Arvika-, Eda-, Filipstads-, Forshaga-,

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG Fastställd av kommunfullmäktige 2008-04-08 49 FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG 1. Bakgrund Kommunallagen ställer krav på uppsikt och kontroll över all kommunal verksamhet,

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN Folkhälsorådet 2015-11-13 1 Plats och tid Vara Kommunhus, 13 november 2015, klockan 08.30-12.00 Beslutande Dan Hovskär (KD) HSNÖ Irene Karlsson (C) BIN Peter Persson (S) MBN Thore Agneta Svenson Edvardsson

Läs mer

Anneli Hedberg (S) ordförande, Johan Söderberg (S), Ulrica Truedsson (S), Ewa Callhammar (FP)

Anneli Hedberg (S) ordförande, Johan Söderberg (S), Ulrica Truedsson (S), Ewa Callhammar (FP) FOLKHÄLSOUTSKOTTET 2015-11-02 1 Plats och tid Ateljén, Nämndhuset, Vasavägen 16 Katrineholm, kl 10:00 11:30 Beslutande Anneli Hedberg (S) ordförande, Johan Söderberg (S), Ulrica Truedsson (S), Ewa Callhammar

Läs mer

Remissvar på motion om förstärkning av det preventiva alkohol- drogpolitiska arbetet i Strängnäs kommun

Remissvar på motion om förstärkning av det preventiva alkohol- drogpolitiska arbetet i Strängnäs kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE 1:1 Socialkontoret Dnr SN/2015:264-034 Individ- och familjeomsorgen 2015-06-29 1/4 Handläggare Annica Westling Tel. 0152-296 80 Socialnämnden Remissvar på motion om förstärkning av det

Läs mer

Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015

Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015 Protokoll från Styrgruppens möte i Bryssel den 26 juni 2015 Tid: fredag den 26 juni, kl. 8.30-11.30 Deltagare Styrgrupp Ulf Nilsson, Regionförbundet i Kalmar län Harald Hjalmarsson, Regionförbundet i Kalmar

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun 2015-02-05 1(13) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun Arbetsordningen har antagits av kommunfullmäktige 2014-11-26, 244. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i kommunallagen,

Läs mer

Minnesanteckningar från Strategiska styrgruppens möte 2010-08-26

Minnesanteckningar från Strategiska styrgruppens möte 2010-08-26 Minnesanteckningar från Strategiska styrgruppens möte 2010-08-26 Tid: 9.00-12.00 Plats: Sjuhärads kommunalförbund, Olovsholmsgatan 32, Borås Närvarande: Nils-Gunnar Ernstson (ordf) Dan Gustafsson Leif

Läs mer

Henrik Arenvang, förvaltningschef Anna Nilsson, sekreterare Nina Sundberg, personalrepresentant Pirko Norberg, personalrepresentant

Henrik Arenvang, förvaltningschef Anna Nilsson, sekreterare Nina Sundberg, personalrepresentant Pirko Norberg, personalrepresentant Arbetsmarknadsnämnden 2014-08-20 1 Plats och tid Masugnspipan, Masugnen, Lindesberg, kl. 14.00 16.05 ande Övriga deltagare Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande Margareta Ahlm (S), ordförande Peder

Läs mer

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 1 Namn Föreningens namn är Kustlandet 2014-2020, härefter kallad föreningen, och är en allmännyttig ideell förening. Föreningen är självständig och neutral gentemot

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 253 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Katarina Christensson, miljöchef, 142 Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera

Läs mer

Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45

Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45 Sammanträdesdatum s. 1 (14) Plats Kommunhuset i Lomma, Stora Sessionssalen Tid Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Conny Bäck

Läs mer

Datum 2014-11-20. Ordförandens förslag 1. Regionstyrelsen lägger rapporten till handlingarna.

Datum 2014-11-20. Ordförandens förslag 1. Regionstyrelsen lägger rapporten till handlingarna. DAGORDNING Datum 2014-11-20 1 (11) Sammanträde i regionstyrelsen Ledamöter och ersättare i regionstyrelsen kallas till sammanträde. Tid: 2014-11-27 kl. 13.00 Plats: RS-rummet 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Barnombudsmannen rapporterar br2008:01. På lång sikt. Barnkonventionen i landstingen 2007

Barnombudsmannen rapporterar br2008:01. På lång sikt. Barnkonventionen i landstingen 2007 Barnombudsmannen rapporterar br2008:01 På lång sikt Barnkonventionen i landstingen 2007 Barnombudsmannen samlar regelbundet in uppgifter från myndigheter, landsting, regioner och kommuner för att bevaka

Läs mer

Torsdag den 5 november 2015, kl Beslutande Henrik Yngvesson ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Lars Rosander

Torsdag den 5 november 2015, kl Beslutande Henrik Yngvesson ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Lars Rosander 34 Organ Plats och tid Stadshuset i Kalmar Torsdag den 5 november 2015, kl. 12.45-15.15 ande Henrik Yngvesson ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Jonas Erlandsson tjänstgörande

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum 2010-09-07. Hyltenämnden 47-55. Tid: Tisdagen 7 september 2010, kl 13:15-16:45 Plats: Vårdcentralen i Torup

Protokoll Sammanträdesdatum 2010-09-07. Hyltenämnden 47-55. Tid: Tisdagen 7 september 2010, kl 13:15-16:45 Plats: Vårdcentralen i Torup Protokoll Sammanträdesdatum 2010-09-07 Hyltenämnden Hyltenämnden 47-55 Tid: Tisdagen 7 september 2010, kl 13:15-16:45 Plats: Vårdcentralen i Torup Ledamöterna Ingegerd Torhall (FP) ordförande Désireé Hultberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet 2015-09-01 Blad 1 (11) Plats och tid Folkets Hus, sammanträdesrum Grelsgård kl. 9.45-12.30 Beslutande Roger Kristofersson, ordförande Nils-Bengt Nilsson

Läs mer

Dagordning för sammanträde för Barn- och utbildningsberedningen samt Socialberedningen gemensamt

Dagordning för sammanträde för Barn- och utbildningsberedningen samt Socialberedningen gemensamt Barn- och utbildningsberedningen 2011-11-10 Kallelse till sammanträde Plats: Arkitektkopias sammanträdesrum, Västra Varvsgatan 11, Luleå Sammanträdet hålls på entréplanet i samma hus som Kommunförbundet

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Plats och tid Beslutande Kommunhusets sammanträdeslokal Notariet, tisdagen den 16 september 2014 kl 08.15-13.50 Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans

Läs mer

Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj

Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj 2017-04-20 Primärkommunala nämnden Kallelse till Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj Primärkommunala nämndens ledamöter kallas till sammanträde enligt följande. Tid: Plats: kl 08.30-12.00 ca

Läs mer

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00 Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.00 ande Mattias Wärnsberg, s Lars Eriksson, kd Stig Andersson, s Sture Persson, m Eva Svedberg, s Gillis Gustafsson, m Sylve Rydén,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2010-08-16 1

Kommunstyrelsen 2010-08-16 1 Kommunstyrelsen 2010-08-16 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren kl. 18:00-20:10 Beslutande Frånvarande Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Ann-Britt Danielsson (M) PeO Andersson (M) Siw Malmsten

Läs mer

Gläntan, Kjesäter, Vingåker kl 09.30-11.00

Gläntan, Kjesäter, Vingåker kl 09.30-11.00 I avsikt Plats och tid Gläntan, Kjesäter, Vingåker kl 09.30-11.00 Beslutande Ersättare Insynsråd landstinget Torgerd Jansson, ordförande Göran Gredfors, vice ordförande Monica Lindell Rylén Robert Skoglund

Läs mer

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning Sida 1 (9) 1 Politisk inledning 2a stycket Prioriterade grupper Landstingsfullmäktige har slagit fast att barn och ungdom, liksom de äldre ska prioriteras. I varje kommun ska det finnas tillgång till landstingspersonal

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2011-01-25 Tid Kl. 08.30 10.15 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 11-20 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) vice

Läs mer

Förtroendevaldas arvoden. Dorotea kommun

Förtroendevaldas arvoden. Dorotea kommun Förtroendevaldas arvoden 2015-09-29 Dorotea kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-xx-xx, xx FÖRTROENDEVALDAS ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR 1 Tillämpningsområde Dessa bestämmelser gäller för: - ledamot

Läs mer

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS)

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS) Arbetsordning För kongressperioden 2015-2017. Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 5-9 augusti 2015. Uppdaterad på förbundsstyrelsemötet den 8-10 januari 2016. Inledning Arbetsordningen syftar till att

Läs mer

Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 8-19

Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 8-19 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer och attraktivitet 8-19 Plats: Regionens hus, sal A Närvarande: ande: Malin Wengholm (M), Torbjörn Eriksson (KD), Maria Hörnsten (S), Jonas Magnusson (S), Martina Jansson, (S),

Läs mer

Samordningsförbundet Umeå 2006-09-21

Samordningsförbundet Umeå 2006-09-21 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Samordningsförbundet Umeå 2006-09-21 Plats och tid Arbetsmarknadsavdelningen Umeå kommun, kl 09.30-12.00 ande Anna-Karin Jonsson, Försäkringskassan, ordf Christer Lindvall,

Läs mer

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem.

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem. Reglemente för Kommunala pensionärsrådet Utgångspunkter för arbetet med pensionärsfrågor Kommunala pensionärsrådet (KPR) i är ett organ för ömsesidig information och samråd mellan kommunen och företrädare

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

Jane Holmström Björkman. Anders Svensson. Arne Andersson

Jane Holmström Björkman. Anders Svensson. Arne Andersson Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 15 december 2015, klockan 13.30 17.45 Arne Andersson (M) ordförande Christer Unosson

Läs mer

Marie-Louise Dangardt Marit Holmstrand Magnus Jonsson Peter Kärnström Eva Tjernström Björn Mårtensson Stig Eng Evy Degerman Sigvard Ring

Marie-Louise Dangardt Marit Holmstrand Magnus Jonsson Peter Kärnström Eva Tjernström Björn Mårtensson Stig Eng Evy Degerman Sigvard Ring 2008-04-25 kl 10.00-12.00, Scandic Hotel CH, Gävle Per-Olof Svensson, ordf Ann-Margret Knapp, 1:e v ordf Sven-Åke Thoresen Marie-Louise Dangardt Marit Holmstrand Magnus Jonsson Peter Kärnström Eva Tjernström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2010-09-23 145(162)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2010-09-23 145(162) Styrelsen 2010-09-23 145(162) Plats Beslutande Kulturens Hus, Luleå Karl Petersen, (s), Luleå Anna Hövenmark, (v), Jokkmokk Britta Flinkfeldt-Jansson, (s), Arjeplog Tommy Nyström, (s), Gällivare Robert

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015

VERKSAMHETSPLAN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 för VästKom Beslutad i styrelsen den 28 november 2014 1 1. Inledning VästKoms verksamhetsplan beskriver huvuddragen i de verksamheter och aktiviteter som vi ser framför oss för 2015.

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred 2014-09-23 kl. 08.30-12.00. Lars-Erik Rönnlund, kommunchef Britt Olsson, sekreterare. Mattias Wärnsberg

Sessionssalen, Hultsfred 2014-09-23 kl. 08.30-12.00. Lars-Erik Rönnlund, kommunchef Britt Olsson, sekreterare. Mattias Wärnsberg Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-12.00 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars-Erik

Läs mer

Administrativa avdelningen

Administrativa avdelningen 1 (15) Plats och tid Nordmarkens skola, aulan 19.10 20.10 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida Sandra Norsell, Kommunsekreterare Britt-Marie Öjstrand, T.f. kommunchef Linda Sydengen, Ekonomichef

Läs mer

Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige

Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige Kommunalförbundet SYDARKIVERA ARBETSORDNING 1(12) Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige Antagen av kommunalförbundsfullmäktige 2015-. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2005-08-16 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.30 Beslutande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson Hjelm (s) Myrna

Läs mer

Andreas Trygg (V) Köping, Rådhuset, 2015-11-19 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Daniel Åkervall. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Andreas Trygg (V) Köping, Rådhuset, 2015-11-19 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Daniel Åkervall. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 08.30 10.20 ande Elizabeth Salomonsson (S) ordförande Roger Eklund (S) v ordförande Andreas Trygg (V) ledamot Daniel Åkervall (MP) ledamot

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-11-26 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 21 november 2007 Närvarande Alma Basic (s) Anita Jernberger (fp) Anna-Lena Sörenson

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0-11.30 Beslutande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Carola Lindgren (M) Lars-Ove Hägerroth (M), ersättare för Daniel Persson (M) Eva Olsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2005-11-15 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.35 Beslutande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson Hjelm (s) Myrna

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Förbundsordning för Kalmarsunds gymnasieförbund

Förbundsordning för Kalmarsunds gymnasieförbund Förbundsordning för Kalmarsunds gymnasieförbund Godkänd av kommunfullmäktige i Borgholm den 14 juni 2004, 63, av kommunfullmäktige i Kalmar den 24 maj 2004, 76, av kommunfullmäktige i Mörbylånga den 21

Läs mer

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag på Norrköpings kommuns anslagstavla Samordningsförbundet Östra Östergötland Sammanträdesdag:

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag på Norrköpings kommuns anslagstavla Samordningsförbundet Östra Östergötland Sammanträdesdag: Plats och tid: Förvaltningshuset Rosen kl 13.15 15.30 Närvarande: Ledamöter Tjänstgörande ersättare Viktoria Strömberg ( Landstiget ) Ordförande Irma Görtz (Norrköping Kommun)Vice ordf Anna Svensson (Arbetsförmedlingen)

Läs mer

Datum. Ersättare Margareta Karlsson (M), Kungsörs kommun Ann-Marie Lundin (S), Landstinget Västmanland Karin Olovsson, Arbetsmedlingen

Datum. Ersättare Margareta Karlsson (M), Kungsörs kommun Ann-Marie Lundin (S), Landstinget Västmanland Karin Olovsson, Arbetsmedlingen Samordningsförbundet Västra Mälardalen Plats och tid KS-salen, Rådhuset, Köping, kl 13.00 15.50 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) ande Andreas Trygg (V), Köpings kommun, ordförande Agneta Bode (S), Arboga kommun

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-11-06 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 10.00-15.40 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m),

Läs mer

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141)

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordning 2010-11-29 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping KS-332/2010 Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordningen har ändrats av kommunfullmäktige den 2 mars

Läs mer

Tid Tisdagen den 13 maj 2008 kl. 09.00 12.00. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö

Tid Tisdagen den 13 maj 2008 kl. 09.00 12.00. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (6) Landstingets kansli Uppdragsavdelningen, Justerat 2008-05-23 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 13 maj 2008 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer