Övningar/lekar för ökad rörelseglädje

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övningar/lekar för ökad rörelseglädje"

Transkript

1 Övningar/lekar för ökad rörelseglädje Grundtanken med Rörelseglädje (Rörelserikedom) är att barn, unga och vuxna ska kunna göra så många olika saker som möjligt med sin kropp att alla ska ha en bred rörelsekompetens. Kompetens består helt enkelt i att kunna göra många olika saker med kroppen. Varför är detta så viktigt då? Jo, för om vi är duktiga på något bidrar detta till självförtroende, och kompetens och självförtroende leder i sin tur till motivation. Det vi upplever att vi är duktiga på och har självförtroende att göra vill vi helt enkelt göra mer av. Tillsammans gör detta att vi väljer att göra aktiviteter där vi upplever en kombination av kompetens, själv förtroende och motivation. Resultatet blir att vi förknippar det med glädje.

2 Pannkaksjakt Genomförande: Hälften av deltagarna utses till pannkaksvakter som får var sin pannkaka (platt kon) att vakta. Pannkakorna sprids ut på aktivitetsytans golv. Resterande deltagare utses till pannkakstjuvar som ska försöka sno en pannkaka. Om en tjuv lyckats sno åt sig en pannkaka blir den ny pannkaksvakt och den förra pannkaksvakten blir tjuv. Pannkaksvakterna får använda sin kropp för att skydda sin pannkaka men varken tjuvar eller vakter får ta tag i varandra med händerna. Vakterna får inte heller vidröra sina pannkakor genom att till exempel stå eller sätta knät mot dem. Pannkansjakten kan varieras på många sätt jakten kan genomföras hoppandes på ett ben, med båda händer och båda fötter i marken, krypandes på alla fyra, med kräftgång eller andra varianter av förflyttning. Det går även att involvera andra redskap, så som ärtpåsar, jongleringssjalar eller bollar. Här följer några exempel. 1. Alla deltagare balanserar en ärtpåse på huvudet under jakten. Om en vakt tappar ärtpåsen blir den istället en tjuv. Om en tjuv tappar ärtpåsen när den försöker ta en pannkaka får tjuven istället försöka ta en annan pannkaka. 2. Under jakten ska alla deltagare hålla en jongleringssjal i luften genom att kasta den. Om sjalen nuddar marken blir vakten istället en tjuv eller tjuven får jaga en annan pannkaka. För att öka svårighetsgraden kan regeln vara att man bara får använda ena handen. 3. Jongleringssjalen kan balanseras på en fot eller annan kroppsdel utan att den får nudda marken. 4. Under jakten studsar man en boll med en eller båda händerna. Om man förlorar kontrollen på bollen blir vakten istället en tjuv eller tjuven får jaga en annan pannkaka. 5. Pannkaksvakten måste ha ena foten på pannkakan. För att ta pannkakan måste pannkaks jägaren få vakten att flytta på foten.

3 Lek Tom och Jerry Material: koner, västar och bollar Genomförande: fyra lag, med varsitt bo i hörnen av planen, I mitten av planen ligger bollar, västar, vattenflaskor etc. De fyra lagen (Jerry) ska försöka hämta så mycket bollar och grejer som möjligt från mitten av planen där två vaktar (Tom). De barn som blir tagna blir Tom. Gör övningen någon minut för att sedan se vilket lag som samlat på sig mest grejer, får max ta en grej åt gången. Hämta bollarna med fötterna och övriga grejer med händerna. Byt rörelser ofta. 1. Spring på alla fyra. 2. Balanserar en ärtpåse på huvudet under leken. 3. Spring och studsar en boll. 4. Hoppar jämfota. 5. Hoppa på ett ben men be dem att byta till det andra när de börjar bli trött. Så att de skiftar själva. Lek Tjuv och polis Material: bollar, klubbor, ärtpåsar. Beror på vilka uppgifter du väljer att göra. Genomförande Dela in barnen i par. A (tjuven) springer fritt och B (polisen) skuggar så nära som möjligt. Tjuven försöker finta bort och springa ifrån polisen. Barnen stannar på signal från tränaren. Polisen ska då vara inom armlängds avstånd från tjuven för att vinna. Istället för på armlängds avstånd kan man be dem kulla på en specifik kroppsdel. Alla par jagar varandra samtidigt vilket ställer stora krav på uppsikt. Byt uppgift och kompis ofta. 1. Driver en boll med fötterna (funkar med de flesta bollar). 2. Driver en boll med innebandyklubba. 3. Spring på alla fyra utan boll. 4. Spring på alla fyra och driver en boll med händerna framför sig. 5. Under jakten studsar man en boll med en eller båda händerna. 6. Hoppa jämfota, hoppsasteg eller galoppera. 7. Hoppar på ett ben, de får byta ben när de behöver. 8. Alla deltagare balanserar en ärtpåse på huvudet/axeln under leken. Om tjuven tappar ärtpåsen är den självtagen och får jaga sin partner.

4 Lek Toppar och dalar Toppar Dalar Material: koner som går att använda både som en topp och en dal om man vänder på dem samt västar. Genomförande: Dela in gruppen i två lag där halva laget har västar och de andra är ovästat. Det ena laget har i uppgift att på signal springa omkring och se till att så många koner som möjligt är toppar och det andra laget ska se till att så många koner som möjligt är dalar. På ny signal springer samtliga ut från det konade området mot en given punkt (snabbhet, explosivitet), den som är snabbast dit får en sista kon vänd till sitt lags fördel. Flest koner åt det ena eller andra hållet vinner. Kör flera omgångar men med ett nytt rörelsesätt 1. Springa 2. Krabbgång 3. Mask 4. Spring baklänges 5. Måste ha rumpan i marken 6. Hoppa på ett ben 7. Hoppa som grodor 8. Rulla som stockar 9. Gå/springa på alla fyra som en apa Lek Skydda boll Material: Bollar, (klubbor) och västar. Genomförande: Dela in en yta i två lika stora planhalvor(ca10x10m) och fördela barnen jämt på dem med varsin boll. Spelarna driver omkring med var sin boll och försöker skydda sin boll och försöker peta bort de andras bollar. När man tappat sin boll så springer man och hämtar den och går över till den andra kvadraten och gör samma sak där, så inga avbrott tills tränaren blåser för att byta jägare eller arbetssätt. Byt jägare och arbetssätt ofta. 1. Driv med fötterna 2. Studsa med händerna 3. Spring på alla fyra (mage neråt) och driv bollen med händerna 4. Spring på alla fyra (mage uppåt) och driv bollen med händerna alt fötterna 5. Driv boll med innebandyklubba åt rätt håll 6. Driv boll med innebandyklubba åt fel håll Alternativt väljer man stora höga koner, då välter eller ställer man upp dem.

5 Lek Rensa planhalvan Material: bollar. Genomförande Dela in barnen i två grupper och på varsin planhalva med en boll var. De ska försöka få över så många bollar som möjligt på motsatt sida. Barnen får över bollen på olika sätt, exempelvis: 1. Kasta bollen utan studs (höger och vänster hand) 2. Kasta bollen med en studs 3. Sparka bollen med fötterna 4. Rulla bollen I alla exemplen ovan så kan ni be dem hämta bollen på olika vis. Ex jämfotahopp, enbenshopp, springa vanligt, springa baklänges, grodhopp osv. Varianter: spring på alla fyra med mage neråt eller uppåt. 1. Hämta boll driv den med händerna framför dig och passa över bollen lågt med en hand. 2. Hämta boll driv den med knäna framför dig och passa över bollen med knät. 3. Hämta boll driv den med pannan framför dig och passa över bollen med pannan. Reaktionsförmåga och koordination Material: koner. Genomförande: Barnen placerar sig bakom den ena linjen. På given signal från ledaren gäller det att snabbt och smidigt ta sig till den andra linjen. Exempel på startpositioner: 1. Stå med näsan mot mållinjen 2. Stå med näsan från mållinjen 3. Ligga på mage 4. Ligga på rygg 5. Sitt med näsan mot mållinjen 6. Sitt med näsan från mållinjen På signal gör man en rörelse sedan sprint. 1. Upphopp jämfota 2. Ligg ner på mage och signalen är nu att ledaren pekar åt ett håll varav de aktiva snurrar ett varv ditåt och sedan sprintar. Alt. snurra åt det varv ledaren pekar samt rulla tillbaka och sedan sprint. Poängen med att träna reaktionsförmåga och koordination. Att träna förmåga att reagera snabbt på hörsel, syn och känsel (tänk därför att ge olika startsignaler). Som barn är vi som mest träningsbara på detta område.

6 Lek Bollkul Material: bollar. Genomförande: Inom ett givet område (anpassa storlek efter ålder och syfte) kommer de aktiva röra sig fritt med varsin boll och jobba på olika sätt. Informera om att det är viktigt att titta upp för att inte krocka. När ni som ledare tänkt byta till ett annat arbetssätt (förslag 1-11) så kan ni ge en signal och då ska de aktiva snabbt ta sig ur ytan (träna explosivitet/reaktion) för att sedan återgå till ytan och köra en ny omgång. 1. Kryp och förflytta bollen genom att röra den med olika kroppsdelar - händerna, huvudet, knäna, vristerna och fotsulorna. 2. Rulla bollen 2-3 m och stoppa sedan den med knä, fot, panna, rumpa. 3. Kasta upp bollen i luften och fånga med två händer, snurra innan du fånga, ner på knä och fånga, sitt och fånga, fånga bakom ryggen, fånga den så högt du kan. 4. Spring på alla fyra med boll och driv bollen framför dig och byt boll med en kompis med jämna mellanrum alternativt passa bollen med händerna till varandra. 5. Använd bollen som en penna och skriv dittnamn genom att rulla bollen på marken med händerna. 6. Stå bredbent med bollen i händerna och rulla bollen i en åtta mellan benen. 7. Spring och studsa bollen med en hand. Byt hand efter fem studsar. Hoppar jämfota och studsa. 8. Spring och studsa bollen med båda händerna hårt i marken. Hoppa upp och fånga den så högt som möjligt. 9. Spring baklänges och studsa bollen med en hand. Byt hand efter fem studsar. 10. Balansera bollen på huvudet/handen eller på några fingrar. 11. Spring och rulla bollen med dig, baklänges och framlänges. 12. Spring omkring i området och försök pricka valfri linje på några meters avstånd, spring sedan vidare och hitta ny linje att pricka. 13. Hoppa jämfota fram och tillbaka över en linje medans du studsar bollen. Testa med båda händerna. 14. Spring på linjerna och studsa bollen samtidigt, om man möts på samma linje behöver någon vända för att hitta någon annan väg.

7 Stationskull Material: Tygband eller västar i olika färger. Genomförande: Förbered tre stationer och tilldela varje station en uppgift och en färg. Uppgifterna vid stationerna ska träna olika rörelseförmågor. Bestäm även antal repetitioner eller tid för varje uppgift. Utse tre kullare och förse dem med var sitt färgband som stämmer överens med färgerna på stationerna. När en deltagare blir kullad springer den till stationen som har samma färg som kullaren och genomför stationens uppgift. Därefter återgår deltagaren till leken. Kom ihåg att byta kullare ofta så att alla både får jaga och prova på stationerna. Öka eller minska utmaningen: Om varje station får två alternativ av övningar, en lättare och en svårare, kan deltagaren själv välja rätt nivå av utmaning. Aktivitetsytan kan göras mindre för att öka svårighetsgraden. Larvkull Genomförande: Alla deltagare utom en ställer sig i ett led, tar ett ordentligt grepp runt livet på den framför och bildar tillsammans en larv med huvud och svans. Den deltagare som inte är en del av larven är kullare och ska försöka kulla larvens svans, den som står längst bak. Om kullaren lyckas kulla larvens svans bil kullaren ny svans och den som varit larvens huvud är den nya kullaren. Gör en hinderbana Material: Bänkar, ribbstolar, mattor, ringar, plintar osv. Genomförande: Bygg en hinderbana med den utrustning som finns i hallen. Försök få in några moment för att träna kroppens ABC utveckla en allsidig rörelserepertoar i form av att springa, hoppa, balansera, rulla, kasta, gripa, hänga, klättra, åla och krypa. Klättra i ribbstolar och hoppa ner på en madrass Balansera bollen på handen mellan koner Balansera på en upp och nedvänd bänk Klättra/svinga i lianerna Gå armgång i bommen Kullerbytta/hjula/rulla stock över matta Hoppa jämfota över bänkar eller låga häckar Ta er över höga plintar Och mycket mycket mer.

8 Kull med bollskydd Material: Ett par mjuka bollar, stora eller små. Genomförande: Två eller tre kullare utses beroende på antal deltagare. Deltagarna sprider ut sig i rummet och får en eller flera bollar. De deltagare som håller i en boll är fria från att bli kullade. Under lekens gång passar deltagarna bollarna mellan sig för att hjälpa varandra att inte bli kullade. Blir en deltagare kullad tar den antingen över rollen som kullare, får utföra en uppgift för att sedan återgå till leken, eller får utföra en uppgift tills någon annan deltagare på ett förutbestämt sätt fritar den kullade. Öka eller minska utmaningen: Istället för att kasta bollarna mellan varandra kan deltagarna sparka, nicka, boxa eller underhandsserva bollen. Bollarna kan ersättas med andra objekt: ärtpåsar som måste balanseras på huvud eller knä för att man ska vara fri, eller hopknutna hopprep att kasta. Innebandyklubba och boll är ett annat sätt. Zonkull Genomförande: Dela in aktivitetsytan i olika zoner. I varje zon måste deltagarna förflytta sig med en specifik förflyttningsförmåga. Både kullare och de övrigadeltagarna måste byta förflyttningssätt när de byter zon. Förslag på förflyttningsförmågor: springa, enbenshopp, jämfotahopp, galoppera, hoppsasteg, sidosteg, baklänges, korssteg. Byt förflyttningsförmågor ofta. Anpassa antal zoner efter gruppen. Triangelkull Genomförande: Deltagarna delas in i grupper om fyra där en i gruppen utses till kullare. De övriga tre tar varandra i hand och placerar en kon på golvet mellan sig som de ska röra sig runt. En av de tre får också ett tygband eller liknande fäst i byxlinningen. Kullaren ska nu försöka ta tygbandet samtidigt som gruppen ska försöka undvika det genom att hand i hand förflytta sig runt konen. När kullaren tagit bandet byter denna plats med den som haft bandet. Innan leken börjar igen flyttar bandet ett steg medsols så att alla får chansen att prova alla roller. Springa Jämfotahopp

Fotbollslekar. Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll

Fotbollslekar. Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll Fotbollslekar Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll Barn har ett naturligt behov av lek och rörelse i unga år men även en begränsad förmåga till att inse vikten av och konsekvenserna

Läs mer

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning Play Football Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination av färdighetsträning Rekomenderad ålder: Från 6 år - 11år Parkull med boll Vad: Driva, samarbete/kommunikation Hur: Utsatt yta

Läs mer

Fotbollsövningar 2 P08 Mariaskolan

Fotbollsövningar 2 P08 Mariaskolan Fotbollsövningar 2 P08 Mariaskolan Dribbla Svarteman Anpassa storleken på ytan efter antalet spelare 1 spelare är Svarteman och placerad på ena linjen Övriga spelare (förslagsvis med boll) på motsatt linje

Läs mer

Innehållsförteckning. Handboll i skolan

Innehållsförteckning. Handboll i skolan Lekar med boll Innehållsförteckning 1. BLIXTBOLL... 3 2. BOLLJAKTEN... 3 3. BOLLKULL (MJUKBOLL)... 3 4. BOLLKULL MED PASS... 3 5. BORT MED BOLLARNA... 3 6. BRÄNNBOLL (UTELEK)... 4 7. BRÄNNBOLLSRUGBY...

Läs mer

Övningskompendium. www.svenskbordtennis.com

Övningskompendium. www.svenskbordtennis.com Övningskompendium SBTF UTBILDNING NIVÅ 1 Utbildningsmaterial från Svenska Bordtennisförbundets ungdom- och utbildningskommitté Framställt av Emanuel Christiansson & Sandra Rusk www.svenskbordtennis.com

Läs mer

LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN

LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN En står i mitten av salen (förslagsvis tränaren första gångerna). Övriga ställer upp bakom ena baseline. Alla har varsin boll, som ska dribblas hela tiden. Basketspelaren

Läs mer

Lekar och övningar för Fotbollsskolan Kareby IS

Lekar och övningar för Fotbollsskolan Kareby IS Lekar och övningar för Fotbollsskolan Kareby IS Bollövningar Mål Dribbla en boll mellan koner och skjut på mål. Fråga gärna om någon spelare vill stå i mål. Man kan utöka denna övning med att när man dribblat

Läs mer

Innehållsförteckning. Handboll i skolan

Innehållsförteckning. Handboll i skolan Innehållsförteckning ÖVNINGSFÖRRÅD (LÄTT NIVÅ)...2 1. Kasta-fånga/Jag och bollen...2 2. Kasta - fånga/vi två och bollen...3 3. Kasta-fånga/Vi och bollen i rummet...3 4. Studsa/Jag och bollen...3 5. Studsa/Vi

Läs mer

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen TUNNELKULL ISKULL ELEFANTKULL PEPPARKAKSKULL SMÅ STJÄRNE KULL RUTNA ÄGGET KATT OCH RÅTTA AKTA DIN SVANS STAMPA ORM HELA HAVET STORMAR

Läs mer

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring Lekar Lek har stor betydelse för barns utveckling och är därför en viktig del av friidrottsskolan. Genom att leka olika typer av rörelselekar utvecklar barn och ungdomar sin rörlighet, balans, koordination

Läs mer

Handbollstips. häfte nr 1. Handboll ska... a vara kul a främja lek med boll a ge teamkänsla a skapa gemenskap

Handbollstips. häfte nr 1. Handboll ska... a vara kul a främja lek med boll a ge teamkänsla a skapa gemenskap Handbollstips häfte nr 1 Handboll ska... a vara kul a främja lek med boll a ge teamkänsla a skapa gemenskap 1. Domaren kan bli lite grinig om du tar mer än tre steg med bollen. 2. Studsa bollen är bra,

Läs mer

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet LEK MED BOLLEN Svenska Fotbollförbundet Syfte Genom bollek vill vi i tidig ålder ge barn en möjlighet att uppleva glädje och kamratskap inom idrotten. Bollek uppmuntrar barn att använda sin kreativitet

Läs mer

Kullarkivet. Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se

Kullarkivet. Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se Kullarkivet Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se Enkla kullekar Kull ska gå fort. Du ska inte kunna stå still och titta på allt för länge. Därför rekommenderar jag 2-3 kullare på en grupp

Läs mer

Uppvärmning/fys. (! = även lämplig för nybörjare) Ansvarig utgivare: Ricardo Ferré

Uppvärmning/fys. (! = även lämplig för nybörjare) Ansvarig utgivare: Ricardo Ferré Uppvärmning/fys (! = även lämplig för nybörjare) Ansvarig utgivare: Ricardo Ferré 1. Bänk-fys. Börja med att sitta gränsle över bänken. Hoppa upp på bänken och ner (gränsle) igen. Man måste "doppa" baken

Läs mer

Landslagets fotbollskola år - Dag 2 Förmiddag

Landslagets fotbollskola år - Dag 2 Förmiddag Page 1 of 7 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING Landslagets fotbollskola 10-12 år - Dag 2 Förmiddag Anfallsspel - Komma till avslut och göra mål 6 övningar. Nivåer: 2 Förmiddagens träningspass

Läs mer

Träningsprogram 6-9 år - Utmana, finta och dribbla

Träningsprogram 6-9 år - Utmana, finta och dribbla SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING Träningsprogram 6-9 år - Utmana, finta och dribbla Anfallsspel - Speluppbyggnad 5 övningar. Nivåer: 1 Övningar i träningspasset: 1 2 3 4 5 Lek - Tusenfotingen

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

Bollkull. Organisation Yta: 20-25x20-25 meter spelare, varav 2 eller 3 är jägare. Bollar och västar.

Bollkull. Organisation Yta: 20-25x20-25 meter spelare, varav 2 eller 3 är jägare. Bollar och västar. Bollkull Yta: 20-25x20-25 meter. 12-15 spelare, varav 2 eller 3 är jägare. Bollar och västar. 2 eller 3 spelare har västar synliga i handen för att visa att de jagar. Bland övriga spelare finns 2 eller

Läs mer

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän).

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). Inbollning (! = även lämplig för nybörjare) 1. Inbollning 2 & 2 - bagger. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). 2.! Inbollning 2 & 2 - grundslag och

Läs mer

Fotbollsskolan. bollekar.indd

Fotbollsskolan. bollekar.indd Fotbollsskolan bollekar.indd 1 07-06-05 16.14.36 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Träningsprogram 6-9 år - Driva

Träningsprogram 6-9 år - Driva Page 1 of 9 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING Träningsprogram 6-9 år - Driva Anfallsspel - Speluppbyggnad 8 övningar. Nivåer: 1 Förflytta sig med bollen under kontroll över fri spelyta

Läs mer

Samspel-i grupp och i par

Samspel-i grupp och i par Samspel-i grupp och i par Syfte: Övningar för förbättrat samarbete och för ökad kommunikation i laget/gruppen.. Parövningar Parövning Kardborren 1 Deltagarna går ihop två och två och placerar en boll (ärtpåse)

Läs mer

Indiansmyg med boll Bollkamp/prickboll Attack fotboll!

Indiansmyg med boll Bollkamp/prickboll Attack fotboll! Bollekar Indiansmyg med boll Lämpar sig bäst i en utrustad gymnastikhall eller ute i skogen. Ledaren/barnen sprider ut redskap som är tillräckligt stora att gömma sig bakom över hela golvet på gymnastikhallen.

Läs mer

Fotboll för pojkar och flickor 6-7 år

Fotboll för pojkar och flickor 6-7 år Fotboll för pojkar och flickor 6-7 år INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att vara ledare och förälder 2 Träningens upplägg 2 Spel på träning (yta 1, 3, 5) 3 Övningar dribbla, driva (yta 2) 5 Övningar skott och målvakt

Läs mer

Helgträning

Helgträning Helgträning 2013-11- 26 P01 2013-14 Teknikträning Stopp och rotering 1. Stopp utan boll på linje Alla spelare på en sidlinje i basketposition. På signal tar alla spelare ett steg och sedan stannar. Spelare

Läs mer

Lek & Fys. Övrigt - Lek 8 övningar. Nivåer: 1, 2. Övningar i träningspasset: Svenska fotbollförbundets Tränar- och spelarutbildning

Lek & Fys. Övrigt - Lek 8 övningar. Nivåer: 1, 2. Övningar i träningspasset: Svenska fotbollförbundets Tränar- och spelarutbildning Svenska fotbollförbundets Tränar- och spelarutbildning & Fys Övrigt - 8 övningar. Nivåer: 1, 2 Övningar i träningspasset: 1 2 3 4 5 6 7 8 LFS (D1, EM, Ö5) - en Stafettormen Målvakt C - - Kängurustafett

Läs mer

KOORDINATION & BASKET

KOORDINATION & BASKET KOORDINATION & BASKET ÖVNINGSKOMPENDIUM MED KOORDINATIVA ÖVNINGAR & LEKAR FÖR 7-13 ÅRINGAR OM KOORDINATION Genom rörelse och lek stärker barn sin benstomme, utvecklar muskelkraften och uthålligheten samt

Läs mer

Träningsprogram P07, Program 8 (60+30 min), 2017

Träningsprogram P07, Program 8 (60+30 min), 2017 Träningsprogram P07, Program 8 (60+30 min), 2017 7 mot 7 spel Träningen kommer att bestå av 2+1 block, tiden i blocken är bara ett riktmärke. Uppvärmning 12 min Teknik/spelövningar/matchspel 4x12 min Fys

Läs mer

Sommarprogram för Årsta F03

Sommarprogram för Årsta F03 Sommarprogram för Årsta F03 Här kommer lite inspiration för vad man kan träna på under sommaren. Ingenting är obligatoriskt men vill ni träna finns dessa program som inspiration. Sommaren är en perfekt

Läs mer

JULUTMANINGEN. Regler: Teknikövningarna sida görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid!

JULUTMANINGEN. Regler: Teknikövningarna sida görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid! JULUTMANINGEN Utrustning: klubba, boll, två koner. Regler: Teknikövningarna sida 2-5 - görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid! Styrkeövningarna sida 6-15 görs enligt antal gånger

Läs mer

Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering.

Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering. Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering. Kullerbyta Var mjuk i kroppen och rund som en boll. Rulla rakt fram och

Läs mer

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon Teckenförklaring VOLLEY & SMASH a Stationsövning volley-smash a b Alla i gruppen är i rörelse med detta upplägg. A kastar till b med

Läs mer

Musikstopp* Sätt på musik och alla skall springa (alt dansa, gå, hoppa...) när den stoppas skall alla stå still.

Musikstopp* Sätt på musik och alla skall springa (alt dansa, gå, hoppa...) när den stoppas skall alla stå still. Kom alla mina gymnaster * Alla ställer upp vid en linje och skall sedan ta sig över till motsatt sida som nedan... - Kom alla mina gymnaster, ropar ledaren. - Som vaddå?, svarar gymnsterna - Som... långa

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 2 lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o Viktigt att va tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner. Varje spelare har en boll. Leken går ut på att sparka

Läs mer

http://ovningsbanken.svenskfotboll.se/exercise.aspx?id=536

http://ovningsbanken.svenskfotboll.se/exercise.aspx?id=536 http://ovningsbanken.svenskfotboll.se/exercise.aspx?id=536 Organisation Yta: 20-25x20-25 meter. 12-15 spelare, varav 2 eller 3 är jägare. Bollar och västar. Anvisningar 2 eller 3 spelare har västar synliga

Läs mer

Handboll i skolan Lekar

Handboll i skolan Lekar Lekar Innehållsförteckning 1. BLIXTBOLL... 2 2. BOLLJAKTEN... 2 3. BOLLKULL (MJUKBOLL)... 2 4. BOLLKULL MED PASS... 3 5. BORT MED BOLLARNA... 3 6. BRÄNNBOLL (UTELEK)... 3 7. BRÄNNBOLLSRUGBY... 3 8. BÄNKHANDBOLL...

Läs mer

KIN- BALL och SIX- BALL aktiviteter:

KIN- BALL och SIX- BALL aktiviteter: KIN- BALL och SIX- BALL aktiviteter: The giant bubblegum. En eller två är tuggummin med var sin KIN- ball. De andra ska springa förbi tuggummina utan att bli träffad av KIN- ballarna. Tuggummina står i

Läs mer

KNATTESKOLA ROTEBRO IS FF

KNATTESKOLA ROTEBRO IS FF KNATTESKOLA ROTEBRO IS FF En knatteskola att vara stolt över. En knatteskola där vi lägger grunden för barnens fotbollsintresse och framtida utveckling. En knatteskola genomsyrad av vår förenings värderingsgrund.

Läs mer

Se till att jobba kvicka fötter fram och tillbaka över sidlinjen så fort du bara kan. (6sek jobba, 20sek vila)*4

Se till att jobba kvicka fötter fram och tillbaka över sidlinjen så fort du bara kan. (6sek jobba, 20sek vila)*4 Snabbhetsövningar Snabbhetspass 1 1) Kvicka fötter Se till att jobba kvicka fötter fram och tillbaka över sidlinjen så fort du bara kan. (6sek jobba, 20sek vila)*4 2) Sidohopp Stå bredvid linjen och hoppa

Läs mer

Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet

Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet Grundläggande principer för träningspasset: Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet Välj lekar och övningar

Läs mer

ÖVNINGARNA I STJÄRNJAKTEN 2017

ÖVNINGARNA I STJÄRNJAKTEN 2017 ÖVNINGARNA I STJÄRNJAKTEN 2017 Stjärnjakten består av övningar som är åldersanpassade för prepubertala barn, är allsidiga och med en lekfull inriktning. arnen får träna på grundläggande fysiska färdigheter,

Läs mer

FIrar 10 år. Festen kan börja: Samla alla barnen på det sätt ni brukar och tala om att idag är det kalas för Bamsegympan som fyller 10 år

FIrar 10 år. Festen kan börja: Samla alla barnen på det sätt ni brukar och tala om att idag är det kalas för Bamsegympan som fyller 10 år Inledning FIrar 10 år Festen kan börja: Samla alla barnen på det sätt ni brukar och tala om att idag är det kalas för Bamsegympan som fyller 10 år Alla som... Lek leken och associera gärna till vad som

Läs mer

Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013

Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013 Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013 Här följer några sidor off-ice övningar och några enkla träningspass för dig som vill träna lite mer hemma men har svårt att hitta på bra övningar

Läs mer

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare).

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare). Försvar (! = även lämplig för nybörjare) 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). En passare i mitten (framme vid nät) och fyra försvarare/anfallare på position 1, 2, 4 & 5 (alternativt hel

Läs mer

Träningslek. Killekillekill! 1. Nudda fingertoppar

Träningslek. Killekillekill! 1. Nudda fingertoppar Lek dig stark Träningslek, skratta, rulla, kryp och hoppa i roligaste höstträningen! Gröngräset är som gjort för träningslek. Varsågod här är 9 övningar du kan göra med barnen. 1 1. Nudda fingertoppar

Läs mer

ÖVNINGARNA I STJÄRNJAKTEN 2016

ÖVNINGARNA I STJÄRNJAKTEN 2016 ÖVNINGARNA I STJÄRNJAKTEN 2016 Stjärnjakten består av övningar som är åldersanpassade för prepubertala barn, är allsidiga och med en lekfull inriktning. arnen får träna på grundläggande fysiska färdigheter,

Läs mer

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR Allmänt att tänka på vid testning Testpersonen ska vara väl förberedd på testförfarandet och ska vara medveten om att det när som helst går att avbryta testet.

Läs mer

Allsidiga uppvärmningsprogram

Allsidiga uppvärmningsprogram 2016/17 Allsidiga uppvärmningsprogram BARN & UNGDOM SANDÅKERNS SK, UMEDALENS IF, IBK DALEN (Översatt av Andreas Ågren) Översatt från: Syfte Genom att barn och ungdomar deltar i dessa uppvärmningsprogram

Läs mer

Fotbollsövningar 3 P08 Mariaskolan

Fotbollsövningar 3 P08 Mariaskolan Fotbollsövningar 3 P08 Mariaskolan Bollkontroll (tvåfots teknik) ca 15 minuter. Fria riktningar med passiv press, ca 400 bollnud Yta ca 8 x 8 meter. Mindre yta ger svårare utföranden. Samtliga spelare

Läs mer

ÖVNINGARNA I STJÄRNJAKTEN 2016

ÖVNINGARNA I STJÄRNJAKTEN 2016 ÖVNINGARNA I STJÄRNJAKTEN 2016 Stjärnjakten består av övningar som är åldersanpassade för prepubertala barn, är allsidiga och med en lekfull inriktning. arnen får träna på grundläggande fysiska färdigheter.

Läs mer

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra.

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. VÄGVISAREN Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. Den här övningen går ut på att en elev ska styra den andre eleven som blundar och samtidigt går runt i rummet. 1. Dela upp eleverna

Läs mer

I rondat ska barnen landa på mage

I rondat ska barnen landa på mage MATTA Innan barnen kan börja med något svårare övningar så bör dom kunna stå på händer. Nedan följer några tips på övningar som leder till handstående. För att lära barnen vilken vinkel kroppen ska ha

Läs mer

Fotbollsövningar 5-7 år. Lindsdals IF

Fotbollsövningar 5-7 år. Lindsdals IF Fotbollsövningar 5-7 år Lindsdals IF Övning: Passa genom mål Kommentar: Ta emot och passa eller passa direkt. Man kan tävla genom att räkna antal pass på tid. Övning: Driva bollen i en slalombana Kommentar:

Läs mer

1 BOLLKULL 2 KEDJEKULL 3 PEPPARKAKSGUBBAR 4 TUNNELKULL 5 JÄTTAR, TROLLKARLAR, DVÄRGAR 6 KINESISKA MUREN

1 BOLLKULL 2 KEDJEKULL 3 PEPPARKAKSGUBBAR 4 TUNNELKULL 5 JÄTTAR, TROLLKARLAR, DVÄRGAR 6 KINESISKA MUREN 1 BOLLKULL Dela upp spelarna i grupper om fem. Fyra är jagade och en kullare. De jagade är endast säkra när de har bollen, medspelarna måste hela tiden vara rörliga och passningsvilliga. Kullaren kan ta

Läs mer

Motoriksamling 1. Kenth Hedevåg, Kungälv

Motoriksamling 1. Kenth Hedevåg, Kungälv Motoriksamling 1 Alla börjar med att sitta i en ring på golvet. Rulla en boll till ett barn och säg: Jag heter... Vad heter du? Barnet svarar och rullar iväg bollen till någon annan samt ställer samma

Läs mer

Vaksala SK Bilaga fysträning prepubertala barn. Nivå 1 & 2. 6-12år

Vaksala SK Bilaga fysträning prepubertala barn. Nivå 1 & 2. 6-12år Vaksala SK Bilaga fysträning prepubertala barn Nivå 1 & 2 6-12år Daterad: 2015-02-27 Reviderad: En bild med blandade Vaksala SK spelare i bakgrunden? Glädje! Sida 2 av 7 Fysträning för prepubertala barn

Läs mer

Fotbollsövningar: Nivå 1 Fotbollsglädje 6-9 år. #FairPlay

Fotbollsövningar: Nivå 1 Fotbollsglädje 6-9 år. #FairPlay Fotbollsövningar: Nivå 1 Fotbollsglädje 6-9 år Övning: Bollkontroll Stor grupp. Beroende på gruppens storlek går det att använda sig av olika stora ytor. Mindre ytor ökar också svårighetsgraden för spelarna.

Läs mer

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02 MÅLVKTSTRÄNING K HÖLLVIKEN P02 Syfte: tt lära ut grundläggande målvakts teknik för barn och ungdomar. Träningens fokus områden Försvarsinriktning Ställning/Positionering Greppteknik Fallteknik Rörlighet/Sidledsförflyttning

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen Träffa linjen Övning nr. 1 Alla spelare samlas på en linje med boll. Avstånd till linjen som ska träffa ca 10-15 meter. Varje spelare försöker passa bollen mot linjen och låta den stanna exakt på linjen.

Läs mer

Tränarmöte 1 av 4 Sigtuna IF FK

Tränarmöte 1 av 4 Sigtuna IF FK Tränarmöte 1 av 4 Sigtuna IF FK Intern fortbildning - Tränare Spelarutbildning 2 SYFTE Att ge fördjupad kunskap i Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan (Sigtuna IF FK:s bygger helt och håller

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN 2 SYFTE Att ge fördjupad kunskap i Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan 3 ÖVERGRIPANDE MÅL Att ge tips på långsiktigt

Läs mer

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR Allmänt att tänka på vid testning Testpersonen ska vara väl förberedd på testförfarandet och ska vara medveten om att det när som helst går att avbryta testet.

Läs mer

INNEBANDY FÖR BARN TRÄNING PÅ GRÖN NIVÅ. Övningar för en bra träning på grön nivå

INNEBANDY FÖR BARN TRÄNING PÅ GRÖN NIVÅ. Övningar för en bra träning på grön nivå INNEBANDY FÖR BARN TRÄNING PÅ GRÖN NIVÅ Övningar för en bra träning på grön nivå Ett livslångt idrottande Skånes Innebandyförbund vill att så många som möjligt ska hålla på med idrott i förening så länge

Läs mer

Lekar. Kenth Hedevåg, Kungälv

Lekar. Kenth Hedevåg, Kungälv Tvillingkull Två elever håller varandra i hand och försöker kulla sina kamrater. Den som blir kullad byter plats med den som kullat. Variant: Två elever håller varandra i hand och försöker kulla sina kamrater.

Läs mer

KyIF F99/00 Stabilitet

KyIF F99/00 Stabilitet Baklänges utfall med partner Stå med sidan mot en stol eller annat som du stöttar dig mot. Stå på ett ben med lite böjt knä. Lyft tårna upp från golvet så att du har den mesta av vikten på hälen. Be en

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Handboll för skolor. Instruktioner för ett lätt och roligt bollspel

Handboll för skolor. Instruktioner för ett lätt och roligt bollspel Handboll för skolor Instruktioner för ett lätt och roligt bollspel Finlands Handbollförbund 2014 förord Handboll är ett lätt och roligt spel att spela i skolan! Flickor och pojkar kan spela tillsammans.

Läs mer

SPECIELLT FÖR ÅLDERN 7-9 ÅR

SPECIELLT FÖR ÅLDERN 7-9 ÅR 1(15) SPECIELLT FÖR ÅLDERN 7-9 ÅR Barn har ett naturligt behov av lek och rörelse i unga år och följaktligen ska vi lägga fokus på detta. Samtidigt ska vi ju utbilda dem till duktiga fotbollsspelare. Men

Läs mer

Teckenförklaring. Försvarspelare. Anfallsspelare. Spelare med boll. Löpning utan boll. Löpning med boll. Bollens väg. Kon

Teckenförklaring. Försvarspelare. Anfallsspelare. Spelare med boll. Löpning utan boll. Löpning med boll. Bollens väg. Kon F-97 TRÄNINGSPÄRM Teckenförklaring Försvarspelare Anfallsspelare Spelare med boll Löpning utan boll Löpning med boll Bollens väg Kon Tips & råd Gå gärna igenom övningarna teoretiskt med gruppen först..

Läs mer

Pedagogik & Metodik Verktygslåda. Uppvärmningslekar: Senast uppdaterad 2006-03-21

Pedagogik & Metodik Verktygslåda. Uppvärmningslekar: Senast uppdaterad 2006-03-21 Pedagogik & Metodik Verktygslåda Uppvärmningslekar: Namn: Brokull Genomförande: När man blir kullad ställer man sig som en bro, man blir befriad genom att kompisen kryper under. Namn: Plåsterkull Genomförande:

Läs mer

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING VIK flickor 10 Anfallsspel - Komma till avslut och göra mål 7 övningar. Nivåer: 1 Övningar i träningspasset: 1 2 3 4 5 6 7 Lek - Tusenfotingen m l.

Läs mer

Åsa IF:s Innebandyskola

Åsa IF:s Innebandyskola Åsa IF:s Innebandyskola Mål: Genom lek och glädje stimulera barnen att vilja gå till innebandyn. Av gemenskapen med lagkamrater känna en social trygghet både på och utanför planen. Förkunskaper: Det krävs

Läs mer

PM för barngymnastik i SGA 4-8 år

PM för barngymnastik i SGA 4-8 år PM för barngymnastik i SGA 4-8 år Upplägg, övningar och tips Skrivet av Hannah Olsson 2015 Börja alltid med att samla alla barnen i en ring genom att till exempel säga Nu vinkar vi hejdå till alla föräldrar

Läs mer

Välkommen till utbildningen. Ledarutbildning Södermanlands fotbollförbund

Välkommen till utbildningen. Ledarutbildning Södermanlands fotbollförbund Välkommen till utbildningen Ledarutbildning Södermanlands fotbollförbund 2 SYFTE Att ge fördjupad kunskap i Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan, nivå 1 och nivå 2, och skapa gemensamma riktlinjer

Läs mer

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här Fotbollsträning Träningsbank Ålder: 8-10 Ange tid här Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) 1. Led om två och två 2. Starta tåget som ett ånglok långsamma steg som ökar till joggning, gör ångloksljud 3.

Läs mer

99 drillar för utmärkt bollbehandling. Nyckelord

99 drillar för utmärkt bollbehandling. Nyckelord 99 drillar för utmärkt bollbehandling SIDA 1 Välj ut 50 övningar, blanda varje gång och utför 3 ggr/vecka. Minimum 25 minuter/gång. Nyckelord Balans Tempoväxling Blicken upp Tålamod Motorik Snabbhet Riktningsförändring

Läs mer

Idrot t i s kolan 2011. Skidkul

Idrot t i s kolan 2011. Skidkul Idrot t i s kolan 2011 Skidkul 1 INNEHÅLL INTRODUKTION 3 LÄTTA LEKAR Vem är rädd för snögubben? 4 Hundarna ylar i natten 4 Fruktsallad 4 Formula 1 5 Hundkojan 5 Sista paret ut 5 Katt och råtta 5 X-tafatt

Läs mer

Utmana din balans. Testa din balans

Utmana din balans. Testa din balans 1 Utmana din balans Testa din balans 1. Stå upp utan stöd. Ha fötterna ihop. Hur länge klarar du att stå så utan att flytta fötterna? Det är bra om du klarar att stå mer än 30 sekunder. 2. För lätt? Gör

Läs mer

Bollspel och -lekar DODGE BALL (VARIATION)

Bollspel och -lekar DODGE BALL (VARIATION) Bollspel och -lekar A GENT 007 Området är rektangulärt och delas upp i två delar. De två lagen för röra sig på sitt eget område. Varje lag bestämmer en hemlig agent 007. Lagens uppgift är att bränna det

Läs mer

Träningsprogram Ope Inter Egen träning

Träningsprogram Ope Inter Egen träning Träningsprogram Ope Inter Egen träning Träningsprogrammet är inspirerat av MAQ-modellen (Muscle Action Quality) och knäkontroll, men anpassat för att ni enkelt ska kunna utföra det hemma utan andra redskap

Läs mer

Lekar och övningar. Lycka till! /Plattformengänget SISU Idrottsutbildarna

Lekar och övningar. Lycka till! /Plattformengänget SISU Idrottsutbildarna Lekar och övningar Lekar och övningar i syfte att träna motorik, fantasi, aerob kapacitet, koncentration, ansvar, ärlighet, visa hänsyn, samarbetsförmåga, social träning samt mycket mer och framförallt

Läs mer

Drivning. Kapitel 1: Bollkul. Instruktion. Driva boll 1

Drivning. Kapitel 1: Bollkul. Instruktion. Driva boll 1 Drivning Instruktion Generell vid drivning (för att erhålla god drivningskvalitet): titta upp så ofta du kan mellan tillslagen på bollen, för att se vad du ska göra träna på att driva med båda fötterna

Läs mer

Zip-zap-boink Alla elever ställer sig i en ring. En elev startar genom att slå ihop händerna och peka åt

Zip-zap-boink Alla elever ställer sig i en ring. En elev startar genom att slå ihop händerna och peka åt Utbildningsdag KIN-BALL med Hans Granberg 2018-10-30 www.kinball.blogg.se Icebreakers: Sten-sax-påse-stafett Leken bygger på vanlig Sten-sax-påse. Sten vinner över sax, sax vinner över påse och påse vinner

Läs mer

Träningsplanering Knatteskola VT -14, vecka 17-23

Träningsplanering Knatteskola VT -14, vecka 17-23 Träningsplanering Knatteskola VT -14, vecka 17-23 Arbetssätt Max 10-12 spelare per/ledare Samla alla spelare nära er när ni förklarar en övning. Använd modellen; Visa, förklara, visa. Undvik led med fler

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN 4 VARFÖR EN SPELARUTBILDNINGSPLAN? 2 SYFTE Att ge fördjupad kunskap i Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan

Läs mer

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring Syfte: Att kunna lära ut grundläggande målvaktsteknik för barn och ungdomar Träningens fokusområden: Försvarsinriktning Greppteknik -Fallteknik

Läs mer

Skadeförebyggande övningar

Skadeförebyggande övningar Skadeförebyggande övningar Svenska Innebandyförbundet 2013 Framtaget av leg. naprapat Anna Lundeberg, leg. sjukgymnast Anna Wänerhag Original och tryck: Holmbergs i Malmö AB, 2013 SKADEFÖREBYGGANDE ÖVNINGAR

Läs mer

Fotbollsövningar UPPVÄRMING:

Fotbollsövningar UPPVÄRMING: UPPVÄRMING: 1. Nummerboll Dela upp barnen i grupper om 4-6 som alla får varsitt nummer. Nummer ett börjar med bollen och skall passa till nummer två, osv. Viktigt med rörelse över stor del av planen, variera

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Övningar P03, v37 och v Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9

Övningar P03, v37 och v Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9 Övningar P03, v37 och v38 2011 Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9 AIK P03, V37-11, måndag och torsdag, uppvärmning, ca 10 min A Övningar: driva boll, passa, ta

Läs mer

Långhopprep Hoppa i: Ström Upp med tempot och PULSEN!

Långhopprep Hoppa i: Ström Upp med tempot och PULSEN! 1 2 Arbeta i par, slå en tärning. Siffran visar vad de ska göra. Jobba i 20 min. 1. Handbanan 2. 50 hopp med hopprep 3. Snabba fötter 5 varv (lite kortare och enklare bana) 4. 15 burbies, 15 armhävningar,

Läs mer

Svenska fotbollförbundets Tränar- och spelarutbildning

Svenska fotbollförbundets Tränar- och spelarutbildning Svenska fotbollförbundets Tränar- och spelarutbildning Driva mot mål Anfallsspel - Komma till avslut och göra mål 6 övningar. Nivåer: 1 Enklare målvaktträning. träna avslut vid friläge Övningar i träningspasset:

Läs mer

Mikroträning kondition och snabbhet

Mikroträning kondition och snabbhet Mikroträning kondition och snabbhet Omfattning: Mikroträning kondition och snabbhet Mål: Tidsuttag: Övningsledare: Deltagare: Hänvisning: Utrustning: Övrigt: Öka kroppens syreupptagningsförmåga och snabbhet.

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Motorikmattan. Art. nr

LÄRARHANDLEDNING. Motorikmattan. Art. nr LÄRARHANDLEDNING Art. nr. 7763-748-8 Motorikmattan Detta material, som är mycket allsidigt och ger möjlighet att skapa ett stort antal skicklighetsövningar i små grupper på 4 till 6 barn. Lärarhandledningen

Läs mer

STYRKETRÄNING / Benböj. Steg 1. Assisterad benböj

STYRKETRÄNING / Benböj. Steg 1. Assisterad benböj ÖVNINGSBANK STYRKA STYRKETRÄNING / Benböj Steg 1. Assisterad benböj håll blicken rakt fram. Stolt och rak hållning i ryggen. Stå axelbrett med fötterna vinklade ca 15 utåt. Ha tyngden på hälarna genom

Läs mer

Omställning. Återerövring av bollen

Omställning. Återerövring av bollen Anfallsspel - - driva, riktningsförändra, vända, perception, koordination - kan du göra om det står en spelare framför dig? - Vilka delar av foten kan du använda för att driva och vända? - Yta: 15-20 15-20

Läs mer

Fotbollsskola Charlo. Nivå 1. Skott och avslut på mål

Fotbollsskola Charlo. Nivå 1. Skott och avslut på mål Fotbollsskola Charlo Nivå 1 Skott och avslut på mål Uppvärmning övning 1 5-10 min VAD? Lek - Driva boll, bollkontroll VARFÖR? Uppvärmning och för att få en känsla för var vristen sitter HUR? Se markerad

Läs mer

Målvakten. i innebandy. Har stor betydelse för laget finns bara en på planen. Aldrig målvaktens fel behöver alltid hjälp av utespelarna

Målvakten. i innebandy. Har stor betydelse för laget finns bara en på planen. Aldrig målvaktens fel behöver alltid hjälp av utespelarna Målvakten i innebandy Målvaktens roll Har stor betydelse för laget finns bara en på planen. Aldrig målvaktens fel behöver alltid hjälp av utespelarna Lätt att bli självkritisk alla skall uppmuntra målvakten

Läs mer

Vilken Spelare Är du?

Vilken Spelare Är du? Vilken Spelare Är du? Målvakt Målvakten har den viktigaste rollen i laget. En målvakt äger allt i sitt målområde och är den som bestämmer, styr och ställer. En målvakt är orädd och har många viktiga beslut

Läs mer

Övningar. Utespelare

Övningar. Utespelare Övningar Utespelare Teckenförklaringar - Anfallande spelare (Våra egna spelare i detta dokument). - Försvarande spelare/motståndare M - Målvakt - Småmål - Koner - Madrass - Skott/Avslut L - Ledare - Rörelse

Läs mer