VERKSAMHETSPLAN 2019 Friluftsfrämjandet Region Syd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSPLAN 2019 Friluftsfrämjandet Region Syd"

Transkript

1 VERKSAMHETSPLAN 2019 Friluftsfrämjandet Region Syd

2 Verksamhetsplan 2019 och Budget 2019 Verksamhetsplanen utgör basen för den operativa verksamheten för Friluftsfrämjandet Region Syd och beskriver våra övergripande syften med verksamheten, mål och aktiviteter för 2019, som leder mot vår vision i enlighet med strategi Vår verksamhetsplan är en del av hela Friluftsfrämjandets planering för 2019 och mot våra gemensamma mål för I tillägg till verksamhetsplanen finns en budget som är en ekonomisk beskrivning av verksamheten och beskriver vilka ekonomiska resurser som finns, hur dessa prioriteras och vilka ramar vi satt för vår ekonomi. Vår slogan LÅT ÄVENTYRET BÖRJA kommer vara vår ledstjärna under verksamhetsåret för att visa vad Friluftsfrämjandet erbjuder. Friluftsfrämjandets Mission, Ändamålsparagraf, med sitt fokus på folkhälsa, samhällsnytta och ökat intresse för friluftslivet är basen för all vår verksamhet. Friluftsfrämjandet är en riksorganisation som har till ändamål att främja en aktiv fritid genom skidåkning och annat friluftsliv och därigenom verka för folkhälsa och livsglädje Vidare ska vi arbeta för våra värdeord LUST, KUNSKAP och TILLGÄNGLIGHET i all verksamhet. Verksamhetsplanen bygger på våra gemensamma styrdokument och våra stadgar. Friluftsfrämjandet tar större plats i omvärlden och i det allmänna medvetandet men fortfarande är det väldigt många som inte känner till föreningen och vad vi gör. Övergripande trender är dock fortsatt mycket gynnsamma för friluftsliv och intresset för miljön och hälsa är stort i samhället Sida 1 ( 19)

3 Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2019 och Budget Friluftsfrämjandets bidrag till ett bättre Sverige... 3 Friluftsfrämjandets strategi Friluftsfrämjandets Nationella Mål Friluftsfrämjandets verksamhetsfokus Varumärket Friluftsfrämjandet... 5 Ett hållbart friluftsfrämjande... 5 Friluftsfrämjandet Region Syd vision och mål Vision... 6 Fokusmål Aktiviteter:... 6 Skola- och förskola:... 6 Ledare och Friluftsakademin:... 6 Påverkan... 7 Friluftsfrämjandet utvecklingsspiral % fossilfritt Skåne Regionens uppdrag och strategi... 9 Verksamhetsplan 2019 för Friluftsfrämjandet Region Syd Organisation för Friluftsfrämjandet Region Syd Målstyrning Friluftsfrämjandet verktyg Målgrupper Verksamhetsplan process Marknadsföring Verksamhetsplan process Verksamhet- och Ledarutveckling Verksamhetsplan process Ledarutbildning Verksamhetsplan process Ekonomi Verksamhetsplan process Ung Budget Sida 2 ( 19)

4 Friluftsfrämjandets bidrag till ett bättre Sverige Vi utgår från några av vår tids största samhällsutmaningar. Vi möter genom vår ideella kraft som finns i hela Sverige. Vi inspirerar, leder och stöttar varandra mot ett hållbart friluftsliv för alla Verksamheten bedrivs främst i våra lokalavdelningar. Vi verkar mot gemensamma mål (fler ledare, fler aktiviteter, fler medlemmar) vilket leder till folkhälsa och livsglädje. Det är så Friluftsfrämjandet bidrar till ett bättre Sverige. Sida 3 ( 19)

5 Friluftsfrämjandets strategi 2022 Friluftsfrämjandet strävar efter att bidra till folkhälsa och livsglädje för alla och på så sätt vill vi vara med och bidra till ett bättre Sverige. Vi är en ideell organisation som verkar främst genom ledarledda aktiviteter inom friluftsliv. Friluftsfrämjandet välkomnar också det spontana friluftslivet och vill vara en källa för inspiration, nätverk, kunskap och möjligheter för friluftsliv i alla former. Vid Riksstämman 2018 beslutades ett nytt Strategidokument, Strategi Denna strategi kopplar till FN:s globala hållbarhetsmål och till de friluftspolitiska målen och sammanfattas så här: Friluftsfrämjandets Nationella Mål 2022 Antal ledare Fler ledare kan leda fler deltagare och fler aktiviteter ledarkompetenser Antal aktivitetstimmar Fler aktivitetstimmar leder till folkhälsa 12,5 miljoner aktivitetstimmar Antal medlemmar Fler medlemmar leder till folkhälsa och livsglädje, samt ger oss en starkare röst medlemmar Sida 4 ( 19)

6 Friluftsfrämjandets verksamhetsfokus 2019 Våra verksamhetsfokus är områden som vi ser att vi behöver lägga extra kraft på under verksamhetsåret. När hela Friluftsfrämjandet fokuserar på samma fokusområden skapar vi tillsammans en större kraft för förbättring, en större kraft för att nå fler som kan få uppleva friluftslivet positiva effekter. Våra verksamhetsfokus för 2019: Fokusera på att öka och förenkla användandet av Äventyrshanteraren genom hela organisationen Stärka förutsättningarna för våra Ledare och vår ledartillväxt, genom Friluftsakademin, kursledare, ledarrekrytering, ledarvård, projekt mm Utveckla vårt arbete med Tillgänglig friluftsmiljö, genom att öka kunskap och kommunikation kring Allemansrätten Genomlysa våra Verksamhetsgrenar, med fokus på efterfrågade aktiviteter och tillgänglighet Varumärket Friluftsfrämjandet Vårt varumärke handlar om hur vi uppfattas. Det är den samlade bilden av Friluftsfrämjandet och ett arbete som vi alla är med och bidrar till genom hur vi ser ut, hur vi bemöter varandra och den känsla som vi lämnar kvar efter det att någon varit i kontakt med oss. Ett känt och uppskattat varumärke gör att vi enklare kan arbeta för vårt ändamål. Ett hållbart friluftsfrämjande Att vara aktiva i övergången till ett hållbart samhälle är en självklarhet för Friluftsfrämjandet. Vi ska sträva efter att vara en hållbar organisation. Vi är övertygade om att vårt hållbarhetsarbete är en förutsättning för att verka för vårt ändamål. Våra viktigaste hållbarhetsfrågor är de frågor där vi genom vår verksamhet kan maximera vår positiva påverkan eller minimera vår negativa inverkan. Vår utgångspunkt grundar sig på FN:s globala hållbarhetsmål. För att kunna följa hur vi bidrar mot ett mer hållbart samhälle så har vi delat upp våra viktigaste hållbarhetsfrågor i fyra långsiktiga fokusområden som är ett förtydligande och en fortsättning på det hållbarhetsarbete som Friluftsfrämjandet arbetat med under lång tid. Våra långsiktiga fokusområden: 1. Att göra friluftslivet tillgängligt för alla 2. Att säkerställa en tillgänglig friluftsmiljö i hela Sverige 3. Att minska inverkan på ekosystem och klimat och bidra till den biologiska mångfalden 4. Att främja demokrati och samarbete Sida 5 ( 19)

7 Friluftsfrämjandet Region Syd vision och mål 2022 Vision Friluftsfrämjandet Region Syd skall vara källan för inspiration, stöd och hjälp för att regionens lokalavdelningar ska kunna utvecklas och växa Fokusmål 2022 Aktiviteter: Friluftsfrämjandet Region Syd kommer att verka för att regionens Lokalavdelningar använder Aktivitetshanteraren och registrerar aktivitetstimmar. Påverka Lokalavdelningarna att använda Aktivitetshanteraren genom lokala besök med utbildning och dialog Påverka Riksorganisationen att ta fram enkla Youtube-filmer hur man skapar en aktivitet Genom att skapa fler aktiviteter, så kommer vi enligt vår utvecklingsspiral att bidra till fler medlemmar. Friluftsfrämjandet Region Syd kommer att aktivt arbeta med att bibehålla medlemmar och inte bara fokusera på att öka antalet medlemmar. Medlemsutveckling Friluftsfrämjandet Region Syd År Utveckling i % , , , , , ,0 Skola- och förskola: Friluftsfrämjandet Region Syd kommer att verka för att öka antal förskolor med avtal och öka antal barn Erbjuda utbildning för personal på förskolor Ta fram Kursledare Tillsammans med Riksorganisationen ta fram marknadsföringsmaterial Ledare och Friluftsakademin: Friluftsfrämjandet Region Syd kommer jobba för att Lokalavdelningarna ska ledarmarkera sina Ledare i medlemsregistret, så att antal ledarkompetenser blir rätt. Friluftsfrämjandet Region Syds mål är att antalet Kursledare 2022 är 30 stycken Aktivt arbeta för att implementera och utveckla Friluftsakademin Sida 6 ( 19)

8 Påverkan Friluftsfrämjandet Region Syd kommer att aktivt arbeta med Folkhälsoperspektivet. Folkhälsa med fokus på barn, unga och vuxna Inspirera och fortsätta utbilda ledare Tillgänglig Friluftsmiljö Samverka och påverka via nätverk på Regional nivå, Länsstyrelsen och Kommuner Aktivt verka för och upplysa om Allemansrätten Aktiva och svara på regionala remisser tillsammans med berörda Lokalavdelningar Mångfald i Friluftsliv Fortsätta engagera oss i Häng med oss ut, Let s Get Out, Meningsfull väntan och andra pågående projekt Underlätta ideellt arbete Det ska vara lätt att bli ledare Det ska vara lätt att hitta sin Lokalavdelning -Det ska vara lätt att hitta Aktiviteter. Det ska vara lätt att ta steget in i Friluftsfrämjandet Det ska vara enkelt att arbeta med administrativt arbete Friluftsfrämjandet utvecklingsspiral Friluftsfrämjandet Region Syd kommer att arbeta utifrån vår utvecklingsspiral. Sida 7 ( 19)

9 100% fossilfritt Skåne % fossilbränslefritt Skåne 2020 är ett upprop som Friluftsfrämjandet Region Syd skrivit på och som Klimatsamverkan Skåne driver för att få kommuner, organisationer, företag och privatpersoner i Skåne att minska sin påverkan på klimatet - och visa att vi i Skåne kan och vill gå före Att ansluta sig till 100% fossilbränslefritt är ett tydligt ställningstagande för framtiden. Det som en gång började som en politisk vision är idag något som flera organisationer, företag och privatpersoner tycker är en självklarhet. Det här innebär utmaningen 100% fossilbränslefritt Skåne 2020 Genom att ansluta oss till uppropet åtar vi oss att vara aktiva för att Friluftsfrämjandet och vår hyresvärd ska eftersträva: Ingen fossil energianvändning i byggnader Vi ska eftersträva att inte använder fossil energi för värme och kyla i byggnaderna vi äger eller hyr. Inget fossilt bränsle i transporter Vi ska eftersträva att inte använda fossilt bränsle i egna transporter, resor eller köpta transporttjänster. Ingen användning av fossil el Vi ska eftersträva att inte använda fossil el i den egna verksamheten och att påverka hyresvärd att köpa miljömärkt el av någon sort. Friluftsfrämjandet Region Syd vill också inom hela vårt verksamhetsområde i Blekinge, Halland och Skåne minska vår Miljöpåverkan genom att 90% av Region Syds kundfakturor ska skickas digitalt 60% av Region Syds styrelsemöte ska vara webbaserade Vid fysiska möten ska vi samåka där möjlighet finns Vid inköp av mat till Region Syds utbildningar välja ekologiska alternativ när detta finns. Utmaning 100% fossilbränslefria transporter är en utmaning då vi reser över stora områden, ofta under kvällar och helger samt att kollektivtrafiken inte alltid är ett alternativ då vår verksamhet ofta är i skogen. Sida 8 ( 19)

10 Regionens uppdrag och strategi Regionens ansvar enligt Friluftsfrämjandets stadgar är att: Ansvara för stöd och samordning av ledarutbildning i regionen i samarbete med utbildningsteam och riksorganisationen Verka för och följa upp Friluftsfrämjandets vision och mål utifrån regionala medel och förutsättningar Skapa förutsättningar och stödja lokal verksamhetsutveckling i regionen bland annat genom samarbete med verksamhetsutvecklare Söka bidrag och besluta om hur de regionala och landstingsvisa bidragen används och utöva arbetsgivaroch arbetsledningsansvar Skapa arbetsgrupper och nätverk för utveckling för regionens ledare och lokala verksamheter Ansvara för och säkerställa kommunikation inom regionen Marknadsföra Friluftsfrämjandet och den regionala verksamheten i möjliga informationskanaler Arbeta för att komplettera de lokala verksamheterna med andra medlemserbjudanden i regionen (t ex förmånliga erbjudanden på friluftsutrustning, boenden m.m.) Ansvara för och säkerställa det demokratiska arbetet i regionen Till regionstämman föreslå ombud till Riksstämma/Årsstämma och Ungdomsstämma Utse friluftsmiljö- och kommunikationsansvarig inom regionen (ideell eller anställd) Arrangera regionala verksamhetskonferenser och vid behov stödja arrangerandet av Riksorganisationens årliga stämmor samt Riksstämma På uppdrag av Friluftsfrämjandets riksorganisation ansvara för arbete med nationella frågor t.ex. specifikt verksamhetsutvecklingsansvar Rapportera verksamhetsstatistik från regionen vid årliga stämmor och Riksstämmor (enligt överenskomna nyckeltal) Årligen före maj månads utgång sända in Verksamhetsberättelse, resultat- och balansräkning samt regionsstämmoprotokoll till riksorganisationens kontor. Samverka med högskolor och organisationer, myndigheter och företag som kan vara till gagn för Friluftsfrämjandets verksamhet I övrigt verkställa och följa upp fattade beslut av regionstämman och vad Riksstämman/Årsstämman beslutat angående regionen Friluftsfrämjandet Region Syd kommer att fokusera på processorganisationens syften, mål och aktiviteter för verksamhetsåret Sida 9 ( 19)

11 Verksamhetsplan 2019 för Friluftsfrämjandet Region Syd Organisation för Friluftsfrämjandet Region Syd Friluftsfrämjandet Region Syd arbetar utifrån fem processer för att bedriva verksamhet inom regionen. Målstyrning Friluftsfrämjandet verktyg Friluftsfrämjandets verksamhet leds med målstyrning baserat på synen att förtroendevalda och tjänstemäns viktigaste uppgift är att inspirera, leda och stötta den ideella kraften, dvs ledare, förtroendevalda och medlemmar samt övriga målgrupper. Med målstyrning menas att vi utgår från syftet med verksamheten, ett team, en speciell aktivitet eller projekt. Arbetsmodellen utgår från: Varför, är syftet med verksamheten/aktiviteten Vem, är målgruppen Vad, SMARTA mätbara målen för verksamheten/aktiviteten Hur, är aktiviteterna för att nå målen Målgrupper Friluftsfrämjandet Region Syd arbetar med följande målgrupper: Regionens lokalavdelningar Regionens ledare för barn-, ungdom- och vuxenverksamhet Regionens styrelser i lokalavdelningarna Regionens funktionärer, medlemmar och valberedningar i lokalavdelningarna Regionens förskolor kopplade till Skogsmulle i förskolan och I Ur och Skur verksamheten NÄTVERKET- idéburen sektor Skåne Politiker inom Region/Län och Kommuner inom vår region Studiefrämjandet Sida 10 ( 19)

12 Verksamhetsplan process Marknadsföring 2019 Syfte Arbeta för att stärka Friluftsfrämjandets värde för folkhälsan och ett hållbart samhälle genom att synliggöra vårt varumärke och öka kunskapen om vår förening. Sammanfattning Kommunikationskanaler för Friluftsfrämjandet Region Syd är: Hemsida och Facebook Nyhetsbrev, Naturbladet Träffpunkterna i Halmstad, Kvisten och Ronneby E-post och dialog med Lokalavdelningarna Event och större arrangemang Vår kommunikation i Friluftsfrämjandet Region Syd syftar ytterst i att stödja våra målsättningar om att stärka ledarskapet, attrahera fler medlemmar och verka för fler aktiviteter / aktivitetstimmar och bidra till att stärka kännedomen i varumärket Friluftsfrämjandet. Vi vet att det vi gör lokalt/regionalt påverkar både vår position lokalt/regionalt och också för hela organisationen och varumärket Friluftsfrämjandet. Mål 2019 Att inspirera Lokalavdelningar till att uppdatera sina kontakter på hemsidan och lägga upp aktiviteter i Aktivitetshanteraren Att inspirera Lokalavdelningar till att slutrapportera sina aktivitetstimmar i Aktivitetshanteraren Att delta på externa arrangemang Att uppdatera profilmaterial för utlåning till Lokalavdelningar och för Region Syds styrelse Att arbeta för ett synligt Friluftsfrämjande som följer vår grafiska profil Att påverka och bevara Allemansrätten Aktiviteter Ge ut Naturbladet med 3 nr per år Stödja och hjälpa våra Lokalavdelningar med sina hemsidor avseende kontakter och aktiviteter Stödja och hjälpa våra Lokalavdelningar att rapportera aktivitetstimmar Uppdatera profilmaterial löpande under året Deltaga på externa arrangemang Informera om våra erbjudanden hos Stiftelsen Isaberg Besvara remisser som berör friluftsliv inom Region Syd Sida 11 ( 19)

13 Verksamhetsplan process Verksamhet- och Ledarutveckling 2019 Syfte Att tillsammans med lokalavdelningarna utveckla Friluftsfrämjandet Region Syd så att vi behåller nuvarande ledare och medlemmar men också inspirerar nya målgrupper. Sammanfattning Verksamheter i Friluftsfrämjandet Region Syd som Lokalavdelningarna genomför: Barn- och Ungdomsverksamhet; Knopp, Knytte, Skogsmulle, Familjemulle, Äventyrliga familjen, Strövare, Lufsare, TVM Snö; drift av skidbackar och utförsåkning Skridskor; långfärdsskridsko och skridskoskolor för barn Barn, Ungdomar och Vuxna med funktionsnedsättning har aktiviteter i flera lokalavdelningar Vandring; låglands- och fjällvandringar Kanot/Kajak; paddlingar i insjöar som hav Klättring; sker vid de skånska horstarna och även på klätterväggar Geocaching; letar inom regionen MTB; cykling i naturen för barn, ungdomar och vuxna Friluftsfrämjandet i förskolan och skolan Inom Region Syd har vi I Ur och Skur förskolor, Verksamheten ska sträva efter att varje barn: o Utvecklar intresse för och kunskaper om naturen samt utvecklar en naturkänsla o Utvecklar kunskap om en hållbar livsstil o Utvecklar kunskap om och praktiskt handlande efter allemansrätten o Får stöd och stimulans i hela sin utveckling genom vistelse i naturen o Får möjlighet till rörelse och gemenskap på ett lustfyllt sätt i naturen o Får utveckla grunden till ett livslångt intresse för friluftsliv Skogsmulle i Förskolan,Med friluftsliv på schemat får barnen ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och lär sig förstå sin delaktighet i naturens kretslopp. Naturen är en fantastisk plats för att uppleva och lära med alla sinnen. Barnen får prova olika friluftsaktiviteter och grundläggande friluftsfärdigheter som de har nytta av hela livet. Skogsmulle i förskolan leds av personal som har gått Friluftsfrämjandets utbildning och som med nyfikenhet, erfarenhet, rörelse och gemenskap låter spännande äventyr växa fram tillsammans med barnen. Skogshjältarna för hälsa och lokalt engagemang Alla barn i Sverige har samma rättigheter till en god hälsa! Trots medicinska och materiella framsteg befinner sig många barns hälsa, både fysiskt och psykiskt, på en låg nivå. En del av detta handlar om bristen på rörelse. Många barn blir alltmer stillasittande. Trots att nästan alla barn i Sverige har nära till bra möjligheter till utelek, är det alltför få som nyttjar dessa. I Sverige är naturen nära för många människor, men det finns också vuxna och barn som inte känner trygghet eller tillit till skog och mark i deras bostadsområden. Med Skogshjältarna finns möjlighet att bygga broar mellan hem, skola och natur. Sida 12 ( 19)

14 Mål 2019 Att möjliggöra för ledare och funktionärer att träffas genom att arrangera Träffpunkter och Ledarträff vid sammanlagt minst 7 tillfällen under 2019 Att alla Lokalavdelningar i Region Syd är representerade vid minst en av Region Syds träffar Att ge stöd och stimulans åt befintliga verksamheter och till Lokalavdelningarna efter behov Att inspirera Lokalavdelningar att starta verksamhet för nyanlända och/eller andra grupper som inte är vana att vara ute i naturen Att vara delaktiga i vidareutveckling av konceptet Let s Get Out Att samarbeta med Länsstyrelserna och Regionerna kring Friluftsmiljön Aktiviteter Anordna Träffpunkter på tre platser i Regionen vår och höst Genomföra en ledarträff i Blekinge under våren 2019 för att ge stöd åt ledare och möjlighet till vidareutveckling av verksamheten Stötta lokalavdelningar som vill ha hjälp med att prova på och starta nya verksamheter, t.ex. Meningsfull väntan och Häng med oss ut I vårt påverkansarbete lyfta Allemansrätten Jobba för att Fjälledarnormen följs och skapa nätverksträffar för Fjälledare Uppmuntra ledare i Region Syd att delta på Ledarveckorna i Idre och Utblick i Isaberg Aktivt delta i utvecklingen av projektet Let s Get Out Engagera oss i projekt Mountainbike i Syd Sida 13 ( 19)

15 Verksamhetsplan process Ledarutbildning 2019 Syfte Hålla kvalitativa utbildningar inom nya och befintliga verksamhetsgrenar för att öka antalet ledare som i sin tur kan bedriva mer verksamhet i Lokalavdelningar och verka mot våra gemensamma mål. Sammanfattning Med det ökade antalet medlemmar ökar efterfrågan på fler nya ledare så Friluftsfrämjandets verksamhet kan fortsätta växa och möta de nya förväntningarna på god verksamhet. Vår ledarutbildningsverksamhet är ett fungerande sätt att få fler och bra ledare. En kvalitetsutveckling av våra kursledare och kurser leder till ökad möjlighet för bra verksamhet så medlemmar stannar och trivs i Friluftsfrämjandet. Grundutbildningarna för nya ledare har fungerat bra under 2018 och vi fortsätter att ta hand om kursledare och förfina kursgenomförandet för att få ett lika bra år 2019, vilket kommer att ske vid implementeringen och utvecklingen av Friluftsakademin. För fortbildningar vill vi under 2019 fortsätta att erbjuda kurser i samarbete med Studiefrämjandet. Detta för att ge tillgång till större utbud och för att kunna nå fler deltagare. Friluftsakademin Friluftsakademin är Friluftsfrämjandets utbildningsorganisation, som kommer att bli en enhetlig och samordnad ledarutbildning för ett Friluftsfrämjande. Vi kommer aktivt verka för implementeringen, genomförandet och utveckling av Friluftsakademin både regionalt som för hela landet. Mål 2019 för Fler ledare Under år 2019 vill vi fortsätta öka antalet ledare, samt bibehålla och vidareutbilda befintliga ledare. Aktiviteter För att kunna göra detta kommer vi erbjuda och genomföra ledarutbildningar efter behov. Att genomföra fyra grundutbildningar för Skogsmulle och skogens värld Att genomföra två utbildningar i Vildmarksäventyr Att genomföra en utbildning i Mountainbike Att genomföra en grundutbildning i Skogshjältarna Att genomföra två grundutbildningar i Skogsmulle i Förskolan Att genomföra två fortbildningar i Skogsmulle i förskolan Att genomföra två utbildningar i Kanadensare steg 1 och en Fortbildning Att genomföra en utbildning i Öppna Skogsgläntan Att genomföra en utbildning i Låglandsvandring Att genomföra två påbyggnadsutbildningar i Vildmarksäventyr Att genomföra Inspirationsutbildningar och fortbildningar för ledare Att genomföra Fortbildning med fokus på mångfald och tillgänglighet Sida 14 ( 19)

16 Mål 2019 för Kursledare Under år 2019 vill vi öka kompetensen och kvalitén hos våra kursledare, samt säkerställa tillväxten Aktiviteter Att motivera och fortbilda befintliga Kursledare med fokus på personlig utveckling Att rekrytera och utbilda fem nya Kursledare Att genomföra två kursledarträffar för alla Kursledare i regionen Mål 2019 för Ett Friluftsfrämjande Under 2019 vill vi aktivt verka för utvecklandet av Friluftsakademin både regionalt och på riksnivå. Aktiviteter Att erbjuda ett öppet samarbete med andra regioner och arbeta för ett Friluftsfrämjandet Aktivt delta i Utvecklingsgrupperna Att säkerställa att Region Syd följer styrdokumentet Friluftsakademin Att marknadsföra våra utbildningar via hemsidan, Facebook och i tryckt kurskatalog Sida 15 ( 19)

17 Verksamhetsplan process Ekonomi 2019 Syfte Skapa ekonomiska förutsättningar för att kunna genomföra planerat processarbete inom Friluftsfrämjandet Region Syd Sammanfattning Friluftsfrämjandet Region Syds viktigaste ekonomiska styrverktyg är budgeten, som är uppdelat på processerna och projekt, som följs upp kvartalsvis. Våra intäktskällor är: Regionens del av medlemsavgifter Bidrag från Region Skåne, Region Halland och Blekinge län Intäkter från utbildningar Fondmedel Mål 2019 Att stärka Friluftsfrämjandet Region Syds ekonomi Att skapa ett nätverk för ekonomiansvariga/kassör på regionnivå 2019 Att vidareutveckla uppföljning av medlemsstatistik via webben Att utveckla arbetsmiljön för vår anställda Verksamhetsutvecklare Att utöka digitaliseringen av administrationen och styrelsearbetet Aktiviteter Kvartalsvis följa upp ekonomin på process- och projektnivå Genomföra Årsbokslut Söka minst tre fondmedel Utveckla digitaliseringen med Microsoft Office 365 fullt ut Sida 16 ( 19)

18 Verksamhetsplan process Ung 2019 Syfte Alla mår bra av att vara ute. I en tid när ungas hälsa försämras är Friluftsfrämjandet fortsatt relevant för ungdomar. För att öka ungas hälsa och livsglädje, och för att säkra ett Friluftsfrämjandet i framtiden, ska Friluftsfrämjandet Region Syd främja ungdomars upplevelser tillsammans i naturen och deras engagemang i Friluftsfrämjandet. Sammanfattning Process Ung ger regionens ungdomar möjlighet att driva frågeställningar med inriktning mot Ungdomar. Arbetet ger ett ökat inflytande i den demokratiska processen och skapande av nätverk för ungdomar i olika verksamheter. Mål 2019 Att öka antalet unga medlemmar med 6 % Att få 20 nya unga ledare i regionen Att skicka sex väl förberedda ombud till Ungdomsstämman 2019 Att stödja Lokalavdelningar med nyblivna och få ungdomar att skapa en hållbar ungdomsverksamhet Att öka ungdomars inflytande i Friluftsfrämjandet Att underlätta nätverkandet mellan Ungdomar i regionen och Regionstyrelsen Aktiviteter Arrangera utbildning Ung Ledare Hålla ett förberedelsemöte med regionens ombud och övriga intresserade ungdomar inför Ungdomsstämman 2019 Arrangera en nätverksträff för regionens unga, med regionstyrelsen närvarande Uppmuntra ungdomar till att skapa egna aktiviteter för nya medlemmar i deras lokalavdelningar, t.ex. vandringar/aktiviteter med nyinvigda TVM-are Nätverka med engagerade unga och valberedningarna i regionen och sammanföra dessa Tillsammans med Studiefrämjandet erbjuda utbildningen Ung i Styrelsen Sida 17 ( 19)

19 Budget 2019 Friluftsfrämjandet Region Syds budget för verksamhetsåret 2019 är: RESULTATRÄKNING Budget 2019 INTÄKTER Kursintäkt Region/Landstingsbidrag Medlemsprovision Administrativa intäkter Summa intäkter KOSTNADER Kurskostnad Regionstämma Administrativa kostnader Personalkostnad Summa kostnader Årets resultat Sida 18 ( 19)

20 LÅT ÄVENTYRET BÖRJA, - med ett spännande verksamhetsår 2019 och ett stort utbud av friluftsaktiviteter! Sida 19 ( 19)

0 VERKSAMHETSPLAN2017

0 VERKSAMHETSPLAN2017 0 VERKSAMHETSPLAN 2017 Friluftsfrämjandet Region Syd Verksamhetsplan 2017 och Budget 2017 Verksamhetsplanen är en beskrivning av planen för 2017 för Friluftsfrämjandet Region Syd, och beskriver våra övergripande

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 t t Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 1 VERKSAMHETSPLANEN OCH BUDGET Verksamhetsplanen utgör basen för den operativa verksamheten för Friluftsfrämjandet i Genarp, och beskriver våra övergripande syften

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Lokalavdelning Västerort

VERKSAMHETSPLAN Lokalavdelning Västerort tt 1 VERKSAMHETSPLAN 2019 Lokalavdelning Västerort VERKSAMHETSPLANEN OCH BUDGET Verksamhetsplanen utgör basen för den operativa verksamheten för Friluftsfrämjandet i Västerort, och beskriver våra övergripande

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET tt VERKSAMHETSPLAN 2019 REGION VÄST 1 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Verksamhetsplanen utgör basen för den operativa verksamheten för Friluftsfrämjandet i Region Väst, och beskriver våra övergripande syften

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2014 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2014 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionstyrelsens ansvar Sid 4 Administrativt centrum Region Öst och Mitt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Västerort

VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Västerort VERKSAMHETSPLAN 2018 Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Västerort 1 Verksamhetsplanen och budget Verksamhetsplanen är en beskrivning av planen för 2018 för Friluftsfrämjandet i Västerort, och beskriver

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionens övergripande ansvar Sid 4 Varumärkesutveckling och marknadsföring

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN t t

VERKSAMHETSPLAN t t VERKSAMHETSPLAN 2019 t t 1 VERKSAMHETSPLANEN OCH BUDGET Verksamhetsplanen utgör basen för den operativa verksamheten för Friluftsfrämjandet i Malmö, och beskriver våra övergripande syften med verksamheten,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2015 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2015 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionstyrelsens ansvar Sid 4 Administrativt centrum Region Öst och Mitt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018

VERKSAMHETSPLAN 2018 VERKSAMHETSPLAN 2018 Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Märsta- Sigtuna Friluftsfrämjandet region Mälardalen 1 Verksamhetsplanen och budget Verksamhetsplanen är en beskrivning av planen för 2018 för

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019 BUDGET 2019

VERKSAMHETSPLAN 2019 BUDGET 2019 VERKSAMHETSPLAN 2019 BUDGET 2019 UPPRÄTTAD AV STYRELSEN FRILUFTSFRÄMAJNDET SJÖBO Friluftsfrämjandets strategi 2022 Friluftsfrämjandet strävar efter att bidra till folkhälsa och livsglädje för alla och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN och budget Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Linköping

VERKSAMHETSPLAN och budget Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Linköping VERKSAMHETSPLAN och budget 219 Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Linköping 1 Innehållsförteckning Verksamhetsplanen och budget...2 Friluftsfrämjandets övergripande Strategi och mål 22...3 Lokalavdelningens

Läs mer

[Skriv text] VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Uppsala

[Skriv text] VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Uppsala [Skriv text] VERKSAMHETSPLAN 2017 Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Uppsala 1 Verksamhetsplan Verksamhetsplanen är en beskrivning av planen för 2017 för Friluftsfrämjandet i Uppsala. Den beskriver våra

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019

VERKSAMHETSPLAN 2019 tt VERKSAMHETSPLAN 2019 FRILUFTSFRÄMJANDET JÖNKÖPING 1 VERKSAMHETSPLANEN OCH BUDGET Verksamhetsplanen utgör basen för den operativa verksamheten för Friluftsfrämjandet och beskriver våra övergripande syften

Läs mer

2018 var året då vi passerade drömgränsen medlemmar ett historiskt medlemsantal som vi inte har haft sedan 2005.

2018 var året då vi passerade drömgränsen medlemmar ett historiskt medlemsantal som vi inte har haft sedan 2005. 2018 Ett axplock. 100 000 2018 var året då vi passerade drömgränsen 100 000 medlemmar ett historiskt medlemsantal som vi inte har haft sedan 2005. 120000 ANTAL MEDLEMMAR/ÅR 100000 80000 60000 40000 20000

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandets lokalavdelning Enskede. i region Mälardalen

VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandets lokalavdelning Enskede. i region Mälardalen VERKSAMHETSPLAN 2018 Friluftsfrämjandets lokalavdelning Enskede i region Mälardalen 2(10) Verksamhetsplanen och budget Verksamhetsplanen är en beskrivning av planen för 2018 för Friluftsfrämjandet Enskede

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018

VERKSAMHETSPLAN 2018 VERKSAMHETSPLAN 2018 Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Kungälv 1 Verksamhetsplanen och budget Verksamhetsplanen är en beskrivning av planen för 2018 för Friluftsfrämjandet i Kungälv, och beskriver våra

Läs mer

BARNVERKSAMHET VANDRING KAJAK KANOT MOUNTAINBIKE NATURPARKOUR LÅNGFÄRDSSKRIDSKO LÅT ÄVENTYRET BÖRJA UTBILDNINGSPROGRAM

BARNVERKSAMHET VANDRING KAJAK KANOT MOUNTAINBIKE NATURPARKOUR LÅNGFÄRDSSKRIDSKO LÅT ÄVENTYRET BÖRJA UTBILDNINGSPROGRAM BARNVERKSAMHET VANDRING KAJAK KANOT MOUNTAINBIKE NATURPARKOUR LÅNGFÄRDSSKRIDSKO LÅT ÄVENTYRET BÖRJA UTBILDNINGSPROGRAM Friluftsfrämjandet Region Syd 2018 VÅRA UTBILDNINGAR GRUNDUTBILDNING Vänder sig till

Läs mer

BARNVERKSAMHET VANDRING KANOT MOUNTAINBIKE NATURPARKOUR LÅT ÄVENTYRET BÖRJA UTBILDNINGSPROGRAM

BARNVERKSAMHET VANDRING KANOT MOUNTAINBIKE NATURPARKOUR LÅT ÄVENTYRET BÖRJA UTBILDNINGSPROGRAM BARNVERKSAMHET VANDRING KANOT MOUNTAINBIKE NATURPARKOUR LÅT ÄVENTYRET BÖRJA UTBILDNINGSPROGRAM Friluftsfrämjandet Region Syd 2019 VÅRA UTBILDNINGAR GRUNDUTBILDNING Vänder sig till dig som är ny ledare

Läs mer

FRILUFTSFRÄMJANDET LOKALAVDELNING HÖÖR-HÖRBY

FRILUFTSFRÄMJANDET LOKALAVDELNING HÖÖR-HÖRBY VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 FRILUFTSFRÄMJANDET LOKALAVDELNING HÖÖR-HÖRBY 1 ORDFÖRANDEN HAR ORDET 126 år av äventyr - vårt bidrag till ett bättre Sverige Redan 1892 såg vi att man kunde använda friluftsliv

Läs mer

VERKSAMHETSPLANEN OCH BUDGET INLEDNING FRILUFTSFRÄMJANDETS STRATEGI 2022

VERKSAMHETSPLANEN OCH BUDGET INLEDNING FRILUFTSFRÄMJANDETS STRATEGI 2022 t t 1 VERKSAMHETSPLANEN OCH BUDGET Verksamhetsplanen utgör basen för den operativa verksamheten för Friluftsfrämjandet i Enskede lokalavdelning, och beskriver våra övergripande syften med verksamheten,

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAM. Region Syd 2017 LÅT ÄVENTYRET BÖRJA

UTBILDNINGSPROGRAM. Region Syd 2017 LÅT ÄVENTYRET BÖRJA UTBILDNINGSPROGRAM Region Syd 2017 LÅT ÄVENTYRET BÖRJA VÅRA UTBILDNINGAR GRUNDUTBILDNING Vänder sig till dig som är ny ledare inom Friluftsfrämjandet eller för dig som aldrig tidigare har deltagit på någon

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAM. Region Syd 2016 LÅT ÄVENTYRET BÖRJA

UTBILDNINGSPROGRAM. Region Syd 2016 LÅT ÄVENTYRET BÖRJA UTBILDNINGSPROGRAM Region Syd 2016 LÅT ÄVENTYRET BÖRJA VÅRA UTBILDNINGAR GRUNDUTBILDNING Vänder sig till dig som är ny ledare inom Friluftsfrämjandet eller för dig som aldrig tidigare har deltagit på någon

Läs mer

Friluftsfrämjandet GUIDAR SMÅ OCH STORA ÄVENTYR, SEDAN 1892

Friluftsfrämjandet GUIDAR SMÅ OCH STORA ÄVENTYR, SEDAN 1892 Friluftsfrämjandet GUIDAR SMÅ OCH STORA ÄVENTYR, SEDAN 1892 - VI FRÄMJAR ETT AKTIVT FRILUFTSLIV FÖR ALLA! Brun Gästrikland Blå Södermanland Grön - Stockholm Naturen är en naturlig mötesplats Ett aktivt

Läs mer

Friluftsfrämjandet Region Syd. Årsredovisning Verksamhetsåret 2018

Friluftsfrämjandet Region Syd. Årsredovisning Verksamhetsåret 2018 Friluftsfrämjandet Region Syd Årsredovisning Verksamhetsåret 2018 FRILUFTSFRÄMJANDETS STRATEGISKA RAMVERK FRILUFTSFRÄMJANDET REGION SYDS ORGANISATION Årsredovisning 2018, sida 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FRILUFTSFRÄMJANDET

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018 SAMMANFATTNING

VERKSAMHETSPLAN 2018 SAMMANFATTNING 2 Innehållsförteckning VERKSAMHETSPLAN 2018... 3 SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 5 Natur och friluftsliv för alla... 5 FRILUFTSFRÄMJANDETS MODELL... 5 FRILUFTSFRÄMJANDETS ÖVERGRIPANDE STRATEGI & MÅL 2020...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019 Eskilstuna lokalavdelning

VERKSAMHETSPLAN 2019 Eskilstuna lokalavdelning tt VERKSAMHETSPLAN 2019 lokalavdelning 1 INLEDNING Verksamhetsplanen är en beskrivning av planen för 2019 för Friluftsfrämjandet i, och beskriver våra övergripande syften med verksamheten, mål och aktiviteter

Läs mer

Välkommen att söka till utvecklingsgrupp i Friluftsakademin!

Välkommen att söka till utvecklingsgrupp i Friluftsakademin! Välkommen att söka till utvecklingsgrupp i Friluftsakademin! Är du en erfaren och välutbildad kursledare som vill vara med och utveckla Friluftsfrämjandet in i framtiden? Då har du chansen att vara med

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 REGION VÄST

VERKSAMHETSPLAN 2016 REGION VÄST VERKSAMHETSPLAN 2016 REGION VÄST Friluftsfrämjandet Friluftsfrämjandet är en rikstäckande medlemsförening med en idé om friluftsliv för alla och den idén delas idag av mer än 84 000 medlemmar. Friluftsfrämjandets

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Eskilstuna

VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Eskilstuna VERKSAMHETSPLAN 2018 Friluftsfrämjandets lokalavdelning i 1 Verksamhetsplanen och budget Verksamhetsplanen är en beskrivning av planen för 2018 för Friluftsfrämjandet i, och beskriver våra övergripande

Läs mer

ORDFÖRANDETRÄFF SÖDERTÄLJE/UPPSALA 2018

ORDFÖRANDETRÄFF SÖDERTÄLJE/UPPSALA 2018 ORDFÖRANDETRÄFF SÖDERTÄLJE/UPPSALA 2018 AGENDA Inledning Diskussionspunkter Läget i regionen Regionens prioriteringar 2019/2020 Diskussion Ledarskap Mål Statistikrapportering Ledarrekrytering Samarbeten

Läs mer

REGIONSTÄMMA

REGIONSTÄMMA REGIONSTÄMMA REGION MÄLARDALEN 2019 2019-04-06 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2018 REGIONSTYRELSE OCH REGIONKONTOR Regionstyrelse Ragnar Santesson Nacka-Saltsjöbaden Leif Malmlöf - Huddinge Jill Westermark Södra

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandet Region Mitt. Regionstyrelsens förslag

VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandet Region Mitt. Regionstyrelsens förslag VERKSAMHETSPLAN 2017 Friluftsfrämjandet Region Mitt Regionstyrelsens förslag 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETSPLANEN OCH BUDGET... 3 VERKSAMHETSPLANERING 2017.... 3 FRILUFTSFRÄMJANDETS ÖVERGRIPANDE STRATEGISKA

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018

VERKSAMHETSPLAN 2018 VERKSAMHETSPLAN 2018 Friluftsfrämjandets lkalavdelning i Järfälla 1 Verksamhetsplanen ch budget Verksamhetsplanen är en beskrivning av planen för 2018 för Friluftsfrämjandet i Järfälla, ch beskriver våra

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET tt VERKSAMHETSPLAN 2019 UDDEVALLA LOKALAVDELNING 1 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Verksamhetsplan 2019 för Friluftsfrämjandet i Uddevalla lokalavdelning beskriver våra övergripande syften med verksamheten,

Läs mer

VERKSAMHETSKONFERENS

VERKSAMHETSKONFERENS VERKSAMHETSKONFERENS REGION MÄLARDALEN 2018-11-17 PRESENTATION Regionstyrelse Ragnar Santesson Nacka-Saltsjöbaden Leif Malmlöf - Huddinge Jill Westermark Södra Roslagen Charlotta Medin - Järfälla Maria

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017 FRILUFTSFRÄMJANDET ESKILSTUNA 1 Ordföranden har ordet 125 år av äventyr - vårt bidrag till ett bättre Sv erige 125 år av äventyr - Under 2017 har det hänt mycket; Friluftsfrämjandet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017/2018. Friluftsfrämjandet region Mälardalen

VERKSAMHETSPLAN 2017/2018. Friluftsfrämjandet region Mälardalen VERKSAMHETSPLAN 2017/2018 Friluftsfrämjandet region Mälardalen 1 Verksamhetsplanen och budget Verksamhetsplanen är en beskrivning av planen för 2017/2018 för Friluftsfrämjandet Region Mälardalen, och beskriver

Läs mer

VERKSAMHETSKONFERENS

VERKSAMHETSKONFERENS VERKSAMHETSKONFERENS REGION MÄLARDALEN 2016-11-26 PRESENTATION Regionstyrelse Ragnar Santesson Nacka-Saltsjöbaden Leif Malmlöf - Huddinge Jill Westermark Södra Roslagen Charlotta Medin - Järfälla Maria

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Järfälla lokalavdelning

Verksamhetsplan 2016 Järfälla lokalavdelning Sida 1 av 5 Verksamhetsplan 2016 Järfälla lokalavdelning Vår verksamhetsplan bygger på Friluftsfrämjandets mission, vision och mål 2020. Kortfattat är Järfälla lokalavdelnings vision: Järfälla LA - den

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018/2019. Friluftsfrämjandet region Mälardalen

VERKSAMHETSPLAN 2018/2019. Friluftsfrämjandet region Mälardalen VERKSAMHETSPLAN 2018/2019 Friluftsfrämjandet region Mälardalen 1 Verksamhetsplanen och budget Verksamhetsplanen är en beskrivning av planen för 2018/2019 för Friluftsfrämjandet Region Mälardalen, och beskriver

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandet Region Öst

VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandet Region Öst VERKSAMHETSPLAN 2017 Friluftsfrämjandet Region Öst 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETSPLANEN OCH BUDGET... 3 VERKSAMHETSPLANERING 2017.... 3 FRILUFTSFRÄMJANDETS ÖVERGRIPANDE STRATEGISKA RAMVERK, STRATEGI

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019

VERKSAMHETSPLAN 2019 VERKSAMHETSPLAN 2019 FRILUFTSFRÄMJANDET HUSIE 1 INNEHÅLL... 0 INLEDNING... 2 REKRYTERING... 2 KNOPP... 3 SKOGSKNYTTE... 3 SKOGSMULLE... 3 SKOGSTRÖVARE... 3 FRILUFSARE... 3 TRE VILDMARKS MÅL (TVM)... 4

Läs mer

Under 2018 tar Region Öst sikte på två fokusområden och jackar därmed i Riksorganisationens kvalitativa målarbete för året:

Under 2018 tar Region Öst sikte på två fokusområden och jackar därmed i Riksorganisationens kvalitativa målarbete för året: 2 Innehållsförteckning VERKSAMHETSPLAN 2018... 3 SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 5 Natur och friluftsliv för alla... 5 FRILUFTSFRÄMJANDETS MODELL... 5 FRILUFTSFRÄMJANDETS ÖVERGRIPANDE STRATEGI & MÅL 2020...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019

VERKSAMHETSPLAN 2019 tt VERKSAMHETSPLAN 2019 Friluftsfrämjandet Region Mitt 1 VERKSAMHETSPLAN Verksamhetsplanen utgör basen för den operativa verksamheten för Friluftsfrämjandet Region Mitt, och beskriver våra övergripande

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019

VERKSAMHETSPLAN 2019 VERKSAMHETSPLAN 2019 Detta dokument utgör styrelsens förslag till plan för den verksamhet som ska bedrivas i Friluftsfrämjandet Lidingö under 2019. Dokumentet inkluderar även plan för en del av de grenar

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Järfälla lokalavdelning Uppföljning 2017

Verksamhetsplan 2016 Järfälla lokalavdelning Uppföljning 2017 Verksamhetsplan 2016 Järfälla lokalavdelning Uppföljning 2017 Vår verksamhetsplan bygger på Friluftsfrämjandets mission, vision och mål 2020. Kortfattat är Järfälla lokalavdelnings vision: Järfälla LA

Läs mer

Vi når målet genom att hålla god kvalitet i våra arrangemang, grupper och aktiviteter och genom att öka medvetandet om vår verksamhet.

Vi når målet genom att hålla god kvalitet i våra arrangemang, grupper och aktiviteter och genom att öka medvetandet om vår verksamhet. De senaste årens stabila ökning av medlemstalet är en mätare på lokalavdelningens relevans och medlemsutvecklingen ska vara fortsatt god under kommande år. Vi strävar efter att vara en av de största lokalavdelningarna

Läs mer

Distriktet. Distriktet förväntar sig att kårerna:

Distriktet. Distriktet förväntar sig att kårerna: Förslag Södra Skånes scoutdistrikt Distriktet Distriktet har idag ett omfattande ansvar för att stödja kårer och kretsar samt andra organisationer inom vår verksamhet. Detta ansvar tar vi genom att under

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019 Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Uppsala Friluftsfrämjandet region Mälardalen

VERKSAMHETSPLAN 2019 Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Uppsala Friluftsfrämjandet region Mälardalen 5. VERKSAMHETSPLAN 2019 Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Uppsala Friluftsfrämjandet region Mälardalen VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Verksamhetsplanen utgör basen för den operativa verksamheten för Friluftsfrämjandet

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2016 2018 Innehållsförteckning Bild 3-7 Bild 8-9 Riksidrottsförbundets strategidokument (antaget maj 2015), Tennisförbundets vision, mission, kärnvärderingar (antaget april 2014 ) Bild

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 Friluftsfrämjandet Region Mitt 1 ORDFÖRANDE HAR ORDET Tiden går fort när man har roligt sägs det, och jag kan bara instämma. Att under ytterligare ett år ha fått leda Regionen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019 & INRIKTNINGSMÅL 2020

VERKSAMHETSPLAN 2019 & INRIKTNINGSMÅL 2020 1 VERKSAMHETSPLAN 2019 & INRIKTNINGSMÅL 2020 Friluftsfrämjandet Region Öst 2 VERKSAMHETSPLANEN OCH BUDGET Verksamhetsplanen utgör basen för den operativa verksamheten för Friluftsfrämjandet Region Öst,

Läs mer

Utbildningsplan för verksamhetsområde KURSLEDARKURS

Utbildningsplan för verksamhetsområde KURSLEDARKURS U T B I L D N I N G S P L A N F R I L U F T S F R Ä M J A N D E T S L E D A R U T B I L D N I N G KURSLEDARKURS Utbildningsplan för verksamhetsområde KURSLEDARKURS Övergripande mål Alla ledare skall omfattas

Läs mer

Verksamhetsplan: 2017

Verksamhetsplan: 2017 Verksamhetsplan: 2017 Inför 2017 har distriktstyrelsen valt att koppla samman verksamhetsplanen och distriktets mål med Scouterna strategi 2015-2025. Distriktet har ett stöttande uppdrag till distriktets

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Södermanland

Verksamhetsplan 2015 Södermanland Datum 150422 Verksamhetsplan 2015 Södermanland MENINGSFULLHET-SÄKERHET-KUNSKAP-HOPP-ANSVAR-MOD-RESPEKT-OMTANKE Innehållsförteckning Din trygghet sid. 2 Frivilliga resursgrupper sid. 2 Medlemsvård, information

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Överenskommelse om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län 1 2 Innehåll Varför en överenskommelse 4 Hur

Läs mer

Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan

Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan 2019 Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan 1(9) INLEDNING I Friskis&Svettis lyfter vi gärna fram vår framgång och njuter av vårt goda självförtroende. Med all rätt. Vi gör en otroligt bra grej för

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

FRILUFTSLIV FÖR ALLA

FRILUFTSLIV FÖR ALLA FRILUFTSLIV FÖR ALLA VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 VI FRÄMJAR FRILUFTSLIVET OAVSETT OM DU NJUTER AV DET MED OSS ELLER PÅ EGEN HAND INNEHÅLL GENERALSEKRETERAREN HAR ORDET 5 ÄVENTYR VÅR VERKSAMHET 8 FRILUFTSFRÄMJANDET

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2018 Vi är sedan 2008 en riksorganisation för ungas psykiska och fysiska hälsa. Vi står upp för att varje barn och ung person har rätt till en god fysisk och psykisk hälsa. Vi ser

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018 Antagen vid styrelsemöte 31 januari 2018

VERKSAMHETSPLAN 2018 Antagen vid styrelsemöte 31 januari 2018 VERKSAMHETSPLAN 2018 Antagen vid styrelsemöte 31 januari 2018 Består av två delar: Verksamhetsstrategi samt handlingsplan 2018 Verksamhetsstrategi 1. Vision Sveriges Ekokommuners vision är ett hållbart

Läs mer

Motionär: Förbundsstyrelsen

Motionär: Förbundsstyrelsen Motionär: Förbundsstyrelsen Verksamhetsplanens syfte är att formulera vad Ung Media ska göra under kommande verksamhetsår och på så sätt definiera förbundsstyrelsens uppdrag så att de jobbar mot mål som

Läs mer

Erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet. Få så många som möjligt att Träna/motionera

Erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet. Få så många som möjligt att Träna/motionera Erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet Få så många som möjligt att Träna/motionera Ett friskare Haninge Vara Haninges bästa träningsanläggning Det finns i Friskis&Svettis att ständigt

Läs mer

Friluftsfrämjandets stadgar. Antagna vid Riksstämman maj 2015. Sidan 1 av 25

Friluftsfrämjandets stadgar. Antagna vid Riksstämman maj 2015. Sidan 1 av 25 Friluftsfrämjandets stadgar Antagna vid Riksstämman maj 2015 Sidan 1 av 25 Stadgar för Friluftsfrämjandet Innehållsförteckning 1 Föreningens ändamål... 4 2 Verksamhet... 4 2.1 Styrdokument och policys...

Läs mer

Friluftsfrämjandets stadgar. Antagna vid Riksstämman maj Sidan 1 av 25

Friluftsfrämjandets stadgar. Antagna vid Riksstämman maj Sidan 1 av 25 Friluftsfrämjandets stadgar Antagna vid Riksstämman maj 2018 Sidan 1 av 25 Stadgar för Friluftsfrämjandet Innehållsförteckning 1 Föreningens ändamål... 4 2 Verksamhet... 4 2.1 Styrdokument och policys...

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

FRILUFTSLIV FÖR ALLA

FRILUFTSLIV FÖR ALLA FRILUFTSLIV FÖR ALLA VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 FRILUFTSÄVENTYR VANDRING SKIDOR FJÄLLTURER SKOGSMULLE I UR OCH SKUR KAJAK KLÄTTRING LÅNGFÄRDSSKRIDSKOR TELEMARK MOUNTAINBIKE SKIDSKOLA GEOCACHING SNOWBOARD

Läs mer

FRILUFTSFRÄMJANDET OCH FJÄLLEN

FRILUFTSFRÄMJANDET OCH FJÄLLEN FRILUFTSFRÄMJANDET OCH FJÄLLEN HÅLLBAR UTVECKLING I FJÄLLEN TURISMENS MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR 2015.01.28 FRILUFTSFRÄMJANDET OCH VÅR FJÄLLVERKSAMHET EN IDEELL FÖRENING SOM FRÄMJAR FRILUFTSLIVET 1. Bedriver

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

ÅRSBOKSLUT. Friluftsfrämjandet Region Öst Org. nr Räkenskapsåret

ÅRSBOKSLUT. Friluftsfrämjandet Region Öst Org. nr Räkenskapsåret ÅRSBOKSLUT Org. nr. Räkenskapsåret 2018-01-01-2018-12-31 2 (6) FÖRSLAG TILL DISPOSITION AV ÅRETS RESULTAT Styrelsen föreslår att resultatet disponeras enligt följande: Balanserat ingående kapital 3360610

Läs mer

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15 Sida (5) Förvaltning: Kultur- och fritidsförvaltningen Ansvarig: Administration Dokumenttyp: 382 Diarienummer: ST 265/5, FN 47/5 Beslutat av: Kommunfullmäktige Publiceringsdatum: 209-0-29 Revideras: 2023-0-28

Läs mer

FRILUFTSFRÄMJANDETS BARNLEDARUTBILDNINGAR

FRILUFTSFRÄMJANDETS BARNLEDARUTBILDNINGAR FRILUFTSFRÄMJANDETS BARNLEDARUTBILDNINGAR REGION MÄLARDALEN VÅREN 2016 VILL DU BLI BARNLEDARE I FRILUFTSFRÄMJANDET? Som ledare i Friluftsfrämjandet får du en möjlighet att utveckla barns intresse för natur

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö.

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö. Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, 135 39 Tyresö www.friskissvettis.se/tyreso sida 1 Verksamhetsplan Inledning Sedan starten för 30 år sedan har föreningen drivits utifrån Friskis&Svettis

Läs mer

EN BRA START I LIVET FRILUFTS FRÄMJANDET I FÖRSKOLAN. Stockstudsare på äventyr

EN BRA START I LIVET FRILUFTS FRÄMJANDET I FÖRSKOLAN. Stockstudsare på äventyr EN BRA START I LIVET FRILUFTS FRÄMJANDET I FÖRSKOLAN Stockstudsare på äventyr HEMLIGHETEN ÄR ATT STIMULERA ALLA SINNEN VÅRT MÅL ÄR ATT SKAPA VÄRLDENS BÄSTA HINKHÄLLARE, PÖLPLASKARE OCH BARKBRAKARE Det

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Malmö

VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Malmö / VERKSAMHETSPLAN 2018 Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Malmö 1 Verksamhetsplanen och budget Verksamhetsplanen är en beskrivning av planen för 2018 för Friluftsfrämjandet i Malmö, och beskriver våra

Läs mer

PROPOSITION #1. Kompletterande förslag - Motion #1

PROPOSITION #1. Kompletterande förslag - Motion #1 PROPOSITION #1 Kompletterande förslag - Motion #1 Ändra definitionen av ekonomisk hållbarhet i värdegrunden Motivering motion #1: Denna motion föreslår att ändra definitionen av ekonomisk hållbarhet i

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2015-2017 RIKSTEATERN KRONOBERG (RK) Inledning Riksteaterns vision: Scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse - för alla överallt. (kongressbeslut 2011) Övergripande uppdrag för

Läs mer

125 år av äventyr - vårt bidrag till ett bättre Sv erige

125 år av äventyr - vårt bidrag till ett bättre Sv erige 1 2 3 125 år av äventyr - vårt bidrag till ett bättre Sv erige Under 2017 har Friluftsfrämjandet firat 125 år med pompa och ståt på Friluftsfrämjandets vis. Redan 1892 såg vi att man kunde använda friluftsliv

Läs mer

Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar aug? En sammanfattning

Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar aug? En sammanfattning Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar 24-25 aug? En sammanfattning Våra tillgångar Närhet, tillgänglighet och flexibilitet - Litenhet som tillgång. Snabbrörliga. Flexibla. - Nytt universitet. Mottagligt

Läs mer

Verksamhetsplan Rimforsa IF 2015

Verksamhetsplan Rimforsa IF 2015 Verksamhetsplan Rimforsa IF 2015 Verksamhetsidé RIF ska erbjuda barn, ungdomar och vuxna meningsfull fritid i form av olika aktiviteter, där varje individ kan utvecklas tillsammans med andra och efter

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Friskis&Svettis Västerås 2019

VERKSAMHETSPLAN Friskis&Svettis Västerås 2019 VERKSAMHETSPLAN Friskis&Svettis Västerås 2019 Rev. 2018-12-07 2019-03-21 Friskis&Svettis Västerås Verksamhetsplan ht 2018-2019 Verksamhetsplanen ska vara ett stöd i föreningens dagliga och strategiska

Läs mer

125 år av äventyr - vårt bidrag till ett bättre Sv erige

125 år av äventyr - vårt bidrag till ett bättre Sv erige 1 2 125 år av äventyr - vårt bidrag till ett bättre Sv erige Under 2017 har Friluftsfrämjandet firat 125 år med pompa och ståt på Friluftsfrämjandets vis. Redan 1892 såg vi att man kunde använda friluftsliv

Läs mer

Överenskommelse för samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad. För ökad demokrati, delaktighet och jämlikhet i Malmö

Överenskommelse för samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad. För ökad demokrati, delaktighet och jämlikhet i Malmö Överenskommelse för samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad För ökad demokrati, delaktighet och jämlikhet i Malmö Om överenskommelsen Den här överenskommelsen kan användas av den idéburna

Läs mer

Mål och riktning från förbund och distrikt

Mål och riktning från förbund och distrikt SPF Seniorerna Leksand Verksamhetsplan 2019 Innehållsförteckning Mål och riktning 2018 2021 från förbund och distrikt...2 Värdegrund...2 SPF Seniorerna Leksand...3 A. t med föreningens verksamhet...3 B.

Läs mer

Styrelsemöte 8 Region Väst

Styrelsemöte 8 Region Väst Plats: Göteborg Tid: Kl. 09.30-16.00 Kallade: Styrelsen & VL Styrelsemöte 8 2018-10-27 Deltagare (T= Telefon) Styrelsen Jenny Pelli Magnus Hägg Mattias Sandberg Malin Olin Från Karin Meyer Till Hans pkt

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) 2017-08-17 Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Studieförbundet Vuxenskolans regionförbund i Skåne gällande satsningen Passion

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd 2019-01-20 Valnämnd Innehållsförteckning 1 Året som gått... 3 1.1 Årets resultat... 3 1.2 Viktiga händelser... 3 2 Faktorer i omvärlden som påverkat oss under... 4 3 Uppföljning mål... 5 3.1 En attraktiv

Läs mer

Verksamhetsplan fo r 2018/2019

Verksamhetsplan fo r 2018/2019 Verksamhetsplan fo r 2018/2019 Stockholms studenter erbjuds idag ett brett utbud av utbildningar med hög kvalitet i en attraktiv huvudstad. Samtidigt är bostadsmarkanden fortsatt tuff för Stockholms studenter

Läs mer

Verksamhetsplan. Bromma KFUM

Verksamhetsplan. Bromma KFUM Verksamhetsplan 2018 Bromma KFUM Innehåll Uppdragsgivare... 2 Styrande dokument... 2 Uppdraget... 3 Verksamhetsidé... 3 Intressenter... 3 Förhållningssätt och värdegrund... 4 Inriktningsmål & resultatmål...

Läs mer

Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer

Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer regler och riktlinjer_remissversion Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer Dessa riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och andra organisationer

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala)

Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala) Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala) MENINGSFULLHET-SÄKERHET-KUNSKAP-HOPP-ANSVAR-MOD-RESPEKT-OMTANKE Innehållsförteckning Din trygghet sid. 3 Frivilliga resursgrupper sid. 3 Medlemsvård,

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer