Kontroll 1 Forumhuset

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kontroll 1 Forumhuset"

Transkript

1 Kontroll 1 Forumhuset Forumhuset stod klart Huset används framför allt av institutionen för Humaniora, utbildning och samhällsvetenskap. Institutionen bedriver forskning och utbildning inom områdena statskunskap, språk, medieoch kommunikationsvetenskap, genusvetenskap, historia, kulturgeografi, litteraturvetenskap, specialpedagogik och arbetslivspedagogik mm. I huset finns även en bio, Universitetskyrkan, Stilla rummet som är ett andaktsrum samt Restaurang Forum. I foajén har vi ofta utställningar/mässor och foajén används även för fika och luncher vid större konferenser. Hur tillgänglig är vår organisation för att hantera media i händelse av kris?

2 Kontroll 2 Långhuset Långhuset är en av de ursprungliga byggnaderna på campusområdet. Huset är 300 meter långt och stod klart I huset finns Handelshögskolan och Institutionen för Juridik, Psykologi och Socialt arbete. Handelshögskolan bedriver utbildning och forskning inom områdena företagsekonomi, nationalekonomi, statistik och informatik. Institutionen för Juridik, Pyskologi och Socialt Arbete utbildar bla psykologer, socionomer, jurister, rättsvetare och kriminologer. Institutionen bedriver forskning om människors utveckling och livsvillkor, från olika perspektiv. Där vi står just nu ligger Studentcentrum, den naturliga huvudentrén på campusområdet. Informationsdisken servar studenter med utlämning av tentor, intyg, allmänna frågor och mycket mer. I huset finns även Teknisk service, IT-avdelningen, tryckeri och restaurang. Finns det i din organisation ett tydligt förhållningssätt till hur organisationen hanterar media i händelse av kris? Är detta förhållningssätt känt i hela organisationen?

3 Kontroll 3 Krakatorget Vi står nu vid Entréhuset. Entréhuset är en av fyra byggnader som omsluter Krakatorget. Entréhuset är universitetets förvaltningsbyggnad där huvuddelen av administrationen finns. I Husets foajé finns en modell över Campusområdet gå gärna in och ta en titt. Precis framför Entréhuset bygger just nu universitetet nya lokaler för Handelshögskolan och en ny Aula. Klart hösten Vid torget ligger även Kårhuset. Förutom att Studentkåren har sitt kontor i huset inrymmer även huset restaurang. Restaurangdelen används även som pub och nattklubb för över 1000 personer. All verksamhet drivs av studenterna själva! Mitt i Krakadammen står statyn Kraka av Gustaf Nordahl. Statyn är en gåva från Uppsala universitet när vi blev Högskola. Statyn är uppförd i marmor och har gett namn till Krakarestaurangen i Långhuset. Många organisationer väljer att kategoriskt låta informationschef eller motsvarande möta media i händelse av kris. Finns det situationer/händelser då detta förhållningssätt inte är att föredra och i så fall varför?

4 Kontroll 4 - Teknikhuset Den ursprungliga delen av Teknikhuset stod klart Det har sedan byggts ut och ni står nu i Nya Tekniken. I Teknikhuset finns i huvudsak institutionen för Natur och teknik. Institutionen bedriver undervisning och forskning i tekniska och naturvetenskapliga ämnen. Inom området teknik utbildar institutionen främst högskoleingenjörer på ett femtontal olika program, t.ex. Byggnadsingenjör, Dataingenjör, Industriell ekonomi, Maskingenjör mm. Forskningen är organiserad inom tre starka forskningsmiljöer: AASS (Tillämpade autonoma sensorsystem), MTM (Människa Teknik Miljö) och Centrum för Livsvetenskap. Hur tillgänglig är vår organisation för att hantera media i händelse av kris?

5 Kontroll 5 - Universitetsbiblioteket Biblioteket blev färdigt år Biblioteket inrymmer förutom bibliotekshallen 750 läsplatser och 22 grupprum. Biblioteket är öppet alla dagar och även öppet för allmänheten. I huset finns även universitetets nuvarande Aula. Förutom Universitetsbiblioteket finns det vid universitetet ett bibliotek inriktat på musik vid Musikhögskolan, ett bibliotek inriktat på medicin vid Campus USÖ och ett bibliotek inriktat på måltidskunskap mm vid Restauranghögskolan i Grythyttan. Vid biblioteket i Grythyttan finns även Kokboksmuséet. Kokboksmuséet är till stora delar uppbyggt kring den legendariske restaurangmannen Tore Wretmans kokbokssamling. Förutom denna samling finns material som sträcker sig från 1480-talet fram till 1980-talet. Informationsspridning i sociala medier går blixtsnabbt! Det som skrivs i sociala medier är i vissa fall sakligt men kan också vara osakligt och felaktigt. Oavsett hur korrekt eller inkorrekt informationen är beskriver innehållet i sociala medier omgivningens syn på organisationens agerande och hur omgivningen uppfattar situationen. Hur bemöter er myndighet det som skrivs i sociala medier?

6 Kontroll 6 Gymnastikhuset Gymnastikhuset är universitetsområdets äldsta byggnad från Idag används byggnaden av Institutionen för hälsovetenskap och medicin som utbildar idrottslärare och en rad andra utbildningar inom hälsovetenskap. Forskningen är inriktad på bland annat Idrotts- och folkhälsovetenskap. I huset finns även Örebro Universitets Idrottsförening som använder huvuddelen av träningslokalerna på den tid som universitetet inte bedriver egen verksamhet i gymnastiksalar, danssal och idrottshall. I anslutning till Gymnastikhuset finns en komplett friidrottsanläggning samt idrottsplaner för fotboll, tennis, beachvolley, rugby och streetbasket. Friidrottsanläggningen används även av idrottsföreningar och kommunens skolor. Snabb kommunikation till organisationens intressenter är A-O vid kriskommunikation. De kanaler som vi normalt sett använder är dock anpassade för den vardagliga verksamheten. Hur når vi ut till medarbetare och studenter vid en krissituation? Vilka kanaler har ni erfarenhet av att använda?

7 Kontroll 7 - Musikhögskolan Musikhögskolan stod klar under hösten På Musikhögskolan finns programutbildningar till kompositör, musiker, musiklärare, musikproducent, teaterpedagog eller forskare. Musikhögskolan erbjuder även ett stort antal fristående kurser inom musik, teater och bild. På Musikhögskolan ges även konserter både i egen regi och i samarbete med andra, utställningar av såväl bildstudenter som etablerade konstnärer och teatergrupper. I huset finns en fullt utrustad konsertsal som ofta används av Svenska kammarorkestern som har sitt säte i Örebro. Arbetet med att hantera kriser sker alltid under stor tidspress. Beskrivningar av en händelse i media och på sociala medier kommer sannolikt finnas tillgängliga omedelbart efter att en händelse inträffat. Vad är viktigast att nå ut till de som är närmast berörda t.ex. en enskild verksamhet eller att nå ut till hela personalstyrkan/studentkollektivet?

8 Kontroll 8 Bilbergska Huset Bilbergska Huset stod klart Huset har fått sitt namn efter filosofen och kyrkomannen Johannes Bilberger som kom till Örebro i slutet av 1600 och slutade sin karriär som biskop i Strängnäs stift. I huset bedrivs framför allt utbildningar och forskning inom kemi och biologi. I huset fanns också Institutionen för läkarutbildning fram till årsskiftet 2014/2015 då hela verksamheten flyttades till Campus USÖ som ligger i direkt anslutning till Universitetssjukhuset. En större händelse skulle mycket väl kunna innebära att väldigt många personer samtidigt väljer att försöka kontakta er organisation. Vilken beredskap har ni i organisationen för att kunna avlasta växelpersonal och de nyckelpersoner som har till uppgift att organisera krisarbetet?

9 Kontroll 9 - Prismahuset Säkerhetskonferensen är förlagd till Prismahuset och ni står just nu i Prismafoajén. Huset har fått sitt namn efter de prismaformade takfönstren. I huset finns huvuddelen av Institutionen för hälsovetenskap och medicin. Verksamheten som bedrivs i huset är forskning och utbildning inom allt från molekylärbiologi till professionsutbildningar inom hälsooch sjukvård. Huset inrymmer även universitetets vaktmästeri, godsmottagning och Campushälsan. Utifrån gårdagens föredrag om kriskommunikation och mediahantering vad tycker du var det viktigaste budskapet?

UNIVERSITETSDAGARNA ÖREBRO UNIVERSITETS ÖPPET HUS 9 10 MARS 2016

UNIVERSITETSDAGARNA ÖREBRO UNIVERSITETS ÖPPET HUS 9 10 MARS 2016 UNIVERSITETSDAGARNA ÖREBRO UNIVERSITETS ÖPPET HUS 9 10 MARS 2016 VÄLKOMMEN TILL ÖREBRO UNIVERSITET Universitetsdagarna är ett unikt tillfälle att se Örebro universitet från insidan. En dag fylld av möjligheter

Läs mer

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan.

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan. Här behandlar vi alla olika. Börja på Tågaborgsskolan. Vi ska bygga stadens bästa skola. Vill du vara med? Det enda vi vet om framtiden är att den kommer att se annorlunda ut. Vi möter barn och unga på

Läs mer

Igelstavikens idrottsgymnasium

Igelstavikens idrottsgymnasium Igelstavikens idrottsgymnasium Igelstavikens gymnasium är Södertäljes kommunala Idrotts- och Hälsogymnasium. Här går elever som elitidrottar samtidigt som de vill ha en riktigt bra utbildning. Många av

Läs mer

Val inför årskurs 2 & 3. Naturvetenskapsprogrammet 13 januari 2016

Val inför årskurs 2 & 3. Naturvetenskapsprogrammet 13 januari 2016 Val inför årskurs 2 & 3 Naturvetenskapsprogrammet 13 januari 2016 Din framtid Studera? Jobba? Resa? Praktik? Utomlandsstudier? Hur tänker du? Du har möjlighet att välja själv Individuell studieplan Ansvaret

Läs mer

Mia Liljestrand Näringspolitik, skola och utbildning

Mia Liljestrand Näringspolitik, skola och utbildning Mia Liljestrand Näringspolitik, skola och utbildning Förväntningar på högskolor och universitet Utbyggnaden av universitet som en regional motor i kompetensförsörjningen. Högskoleverkets undersökning visar

Läs mer

tarka ill- Strategisk plan för Hälsa och samhälle ammans

tarka ill- Strategisk plan för Hälsa och samhälle ammans tarka ill- Strategisk plan för Hälsa och samhälle ammans 1 STRATEGI 09 Vilka är vi? Vad vill vi 2 VISION Vår vision beskriver vad vi vill och även vad vi vill uppnå, vi som arbetar på Hälsa och samhälle.

Läs mer

Linköpings Universitet

Linköpings Universitet FK1 - Psykologi Samlingsbild - Index Nöjd student FK1 - Psykologi 87 Nöjd student - Institution IBL 8 Sammanfattningsvis, hur nöjd eller missnöjd är du med? Bas: Samtliga (0-23) Män livet som student på?

Läs mer

PBL-som pedagogisk metod på en nätkurs

PBL-som pedagogisk metod på en nätkurs PBL-som pedagogisk metod på en nätkurs Hur är kursen uppbyggd? Kursens mål, innehåll och arbetsformer Utvärdering Hur är kursen uppbyggd? Innan närstudieträffen bör den studerande ha klart för sig kursens

Läs mer

Lilla indval för ES10, HP10 & MP10

Lilla indval för ES10, HP10 & MP10 Lilla indval för ES10, HP10 & MP10 Lilla individuella valet - läsåret 2011/2012 Du som går i ES10, HP10 eller MP10 väljer 200p indval till nästa läsår. Du väljer 100p lilla indval och 100p indval. Valet,

Läs mer

För tidiga val sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg

För tidiga val sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg För tidiga val sätter stopp för vidare studier - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg Bakgrund och metod Studentum är Sveriges mest använda söktjänst för eftergymnasiala studier med ca 400

Läs mer

För tidig inriktning sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg

För tidig inriktning sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg För tidig inriktning sätter stopp för vidare studier - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg Bakgrund och metod Syftet med denna undersökning är för Gymnasium.se att ta reda på hur insatta

Läs mer

Tillträde till utbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare

Tillträde till utbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare Tillträde till utbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare Om ni har några frågor som rör enkäten, kontakta Linnea Gullholmer, e post: linnea.gullholmer@regeringskansliet.se. Ange namn och kontaktuppgifter

Läs mer

Arbetsmaterial inför Organisation 2013 gällande Nämnden för lärarutbildning

Arbetsmaterial inför Organisation 2013 gällande Nämnden för lärarutbildning Arbetsmaterial inför gällande Nämnden för lärarutbildning senaste versionen finns på Medarbetare, Lärarutbildningens kansli Byggnad Kalmar Byggnad Växjö Lärarutbildningens kansli Storken M Helårsstudenter

Läs mer

En broschyr från Sörängens folkhögskola. Naturvetenskapligt Basår

En broschyr från Sörängens folkhögskola. Naturvetenskapligt Basår En broschyr från Sörängens folkhögskola Naturvetenskapligt Basår Sörängens folkhögskola Foto: Bengt Ljunggren, Grafica Naturvetenskapligt Basår Det naturvetenskapliga basåret på Sörängens folkhögskola

Läs mer

Lundabygdens Prova På IF

Lundabygdens Prova På IF Lundabygdens Prova På IF bjuder in till: Sommar Under hela sommaren i Lund! Sportcamp - Mer än bara Idrott! Med sportcamp samt temaveckor i fotboll, parkour & basket. Sida 2 Lundabygdens Prova På IF -

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

Kartläggning av besökare vecka 46, 2013

Kartläggning av besökare vecka 46, 2013 Från och med måndagen den 11 november till och med lördagen den 16 november genomförde personalen vid Umeå universitetsbibliotek och Lärcentrum en kartläggning av samtliga besökande. Vi var sju personal

Läs mer

Utveckla dina FÖRMÅGOR

Utveckla dina FÖRMÅGOR Utveckla dina FÖRMÅGOR Utveckla dina FÖRMÅGOR I framtiden semestrar vi på månen, bor i hus som producerar energi och åker i förarlösa bilar. Kanske har vi flera yrken samtidigt och lever dubbelt så länge?

Läs mer

Bidra till framtiden. genom gåva eller donation

Bidra till framtiden. genom gåva eller donation Bidra till framtiden genom gåva eller donation GÖTEBORGS VIKTIGASTE HUS FYLLER 100 ÅR MED DIN HJÄLP BLIR NÄSTA 100 ÅR ÄNNU VIKTIGARE Göteborgs universitet är idag ett av landets största lärosäten med över

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Enkät i samband med studiestarten Lärarprogrammet Campus Valla h 2009.

Enkät i samband med studiestarten Lärarprogrammet Campus Valla h 2009. Enkät i samband med studiestarten Lärarprogrammet Campus Valla h 2009. Enkäten delades ut och samlades in av studiefaddrarna tors vecka 1 alt tis v 2. 266 studenter (av ca 330) svarade på enkäten. Syftet

Läs mer

Antagning till högre utbildning höstterminen 2015

Antagning till högre utbildning höstterminen 2015 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Utredare 010-4700390 torbjorn.lindquist@uhr.se RAPPORT Datum 2015-07-14 Diarienummer Dnr 1.1.1-134-2015 Antagning

Läs mer

Gymnasieansökan 2013

Gymnasieansökan 2013 Gymnasieansökan 2013 Yrkesprogram Yrkesprogrammen ska hålla hög kvalitet och leda till skicklighet i yrket ( anställningsbarhet ) * Högskoleförberedande program Ska vara en bra förberedelse för studier

Läs mer

Civilingenjör i Teknisk biologi är ett bioteknikprogram med betoning på teknik och materialvetenskap i biologins tjänst.

Civilingenjör i Teknisk biologi är ett bioteknikprogram med betoning på teknik och materialvetenskap i biologins tjänst. Välkommen! Hej och välkommen till TBi-sektionens samarbetsfolder! Vi är en glad sektion på Linköpings Tekniska Högskola vars studenter utbildar sig till civilingenjörer och naturvetare inom kemi och bioteknik.

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Komplettera och byt jobb! Funderar du på att bli lärare? Om du redan har kunskaper i ämnen som skolan undervisar i kan du

Läs mer

MITTUNIVERSITETET Analysrapport Juni 2015 ANALYSRAPPORT. Juni 2015 Kompletterande bilaga kring studentrekrytering

MITTUNIVERSITETET Analysrapport Juni 2015 ANALYSRAPPORT. Juni 2015 Kompletterande bilaga kring studentrekrytering MITTUNIVERSITETET Analysrapport Juni 2015 ANALYSRAPPORT Juni 2015 Kompletterande bilaga kring studentrekrytering MITTUNIVERSITETET Analysrapport Juni 2015 Innehåll... 0 Innehåll... 1 Sökande hösten, exkl.

Läs mer

Din utveckling I FOKUS

Din utveckling I FOKUS Din utveckling I FOKUS Utveckla dina FÖRMÅGOR I framtiden semestrar vi på månen, bor i hus som producerar energi och åker i förarlösa bilar. Kanske har vi flera yrken samtidigt och lever dubbelt så länge?

Läs mer

Studieresa till James B. Hunt Jr. Library, North Carolina State University

Studieresa till James B. Hunt Jr. Library, North Carolina State University Studieresa till James B. Hunt Jr. Library, North Carolina State University Madelene Hartwig Högskolebiblioteket i Jönköping 1 Bakgrund I somras hamnade jag av en slump på en sida på nätet som listade de

Läs mer

Examinerade inom ämnet/huvudområdet: Vid lärosäte: På nivån:

Examinerade inom ämnet/huvudområdet: Vid lärosäte: På nivån: Examinerade inom ämnet/huvudområdet: Vid lärosäte: På nivån: Andelen av en årskull som får kvalificerade jobb efter examen: Byggteknik Karlstads universitet Grund 94% Byggteknik Linköpings univiersitet

Läs mer

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Täby kommun som leverantör Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Vad behöver du för stöd? Vad tycker du är viktigt att vi känner till för att stödja dig på bästa sätt?

Läs mer

Krisplan för Equmenia Nords läger

Krisplan för Equmenia Nords läger Krisplan för Equmenia Nords läger 1 Innehållsförteckning: 1. Varför en krisplan? 2. Förberedelser innan lägret 3. Vid trafikolycka 4. Vid dödsfall 5. Vid övergrepp 6. Hur man går vidare 7. Vid brand 8.

Läs mer

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Det vi har gemensamt elever och lärare på BF-programmet på Guteskolan Södra är att vi alla gillar fart och fläkt. Vi ärkreativa i vårt arbete och gillar utmaningar.

Läs mer

Folkhögskolan, deltagarstatistik, 2016

Folkhögskolan, deltagarstatistik, 2016 4 februari 2016 Folkhögskolan, deltagarstatistik, 2016 Välj fil Om skolan är ansluten till Schoolsoft Du lämnar uppgifterna genom att ta ut en textfil ur systemet. Vilka uppgifter som efterfrågas står

Läs mer

Minskat intresse för högre studier särskilt för kurser

Minskat intresse för högre studier särskilt för kurser STATISTISK ANALYS Torbjörn Lindqvist Avdelningen för statistik och analys 8-563 87 7 torbjorn.lindqvist@hsv.se Mer information hittar du på www.hsv.se Nummer: 26/11 Sökande till universitet och högskolor:

Läs mer

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Inspirera eleverna med världsmusik ta del av nytänkande exempel att använda i undervisningen Hur kan du nå fram och underlätta undervisningen för elever

Läs mer

Bibliotekskunskap Yttre Biblioteken

Bibliotekskunskap Yttre Biblioteken Bibliotekskunskap Yttre Biblioteken Bibliotekskunskap för årskurs 5 4 lektioner i ½ klass 1. KLASSIFIKATIONSSYSTEMET Böckerna är ordnade ämnesvis i olika huvudavdelningar, med en stor bokstav, en signatur,

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

Enkät Barnkultur 2013 2013-11-26

Enkät Barnkultur 2013 2013-11-26 Enkät Barnkultur 2013 2013-11-26 1. Är du man eller kvinna? Är du man eller kvinna? A. Man 5 17,2 B. Kvinna 24 82,8 Total 29 100 100% (29/29) 2. Hur gammal är du? Hur gammal är du? A. 0 18 0 0 B. 19 34

Läs mer

Organisationsstruktur/arkivbildare 1977-2013. Högskolan Östersund 1977-19930630. Högskolan Sundsvall Härnösand 1977-19930630

Organisationsstruktur/arkivbildare 1977-2013. Högskolan Östersund 1977-19930630. Högskolan Sundsvall Härnösand 1977-19930630 Organisationsstruktur/arkivbildare 1977-2013 Högskolan Östersund 1977-19930630 Institutionen för administrativa och ekonomiska ämnen AE Informationsteknologi och systemvetenskap IT Socialvetenskap och

Läs mer

Trenden med sjunkande prestationsgrader har stannat av

Trenden med sjunkande prestationsgrader har stannat av STATISTISK ANALYS 1(14) Avdelning / löpunmmer 2013-12-03 / 11 Analysavdelningen Handläggare Magdalena Inkinen 08-563 085 40 magdalena.inkinen@uk-ambetet.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser

Läs mer

Nytt kvalitetsutvärderingssystem 2011-2014 Högskolan i Gävle 24 februari 2011 Åsa Ekberg, Högskoleverket

Nytt kvalitetsutvärderingssystem 2011-2014 Högskolan i Gävle 24 februari 2011 Åsa Ekberg, Högskoleverket Nytt kvalitetsutvärderingssystem 2011-2014 Högskolan i Gävle 24 februari 2011 Åsa Ekberg, Högskoleverket 2011-03-01 1 Bakgrund till det nya systemet Regeringens intentioner presenterade i proposition Fokus

Läs mer

OP 2010. Röster från män 70 år-

OP 2010. Röster från män 70 år- OP 2010 Röster från män 70 år- 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Cykelbana efter Järbovägen. Av- och påfart Rv80- Järbovägen. Fler poliser. Det är en enorm förstörelse

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Idala förskola består detta året av 2 grupper, 1 småbarnsgrupp 1-3 år och 1 för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik, Idrott och Natur. Vi arbetar

Läs mer

Gustavsvik Örebro. Fakta Gustavsvik bad. Drunkning

Gustavsvik Örebro. Fakta Gustavsvik bad. Drunkning Gustavsvik Örebro Fakta Gustavsvik bad Utomhusbad 1938, 50-m bassäng utomhus 1963, inbyggd 1986 Äventyrsbad sedan 1986, två större ombyggnader 2001/2002 och 2014/15 Idag 50-m bassäng, Upplevelsebad, Utomhusbad

Läs mer

Källör 2016. Framtiden för ett historiskt hus. och hur vi kan göra Östhammar till en mer levande skärgårdsstad

Källör 2016. Framtiden för ett historiskt hus. och hur vi kan göra Östhammar till en mer levande skärgårdsstad Källör 2016 Framtiden för ett historiskt hus och hur vi kan göra Östhammar till en mer levande skärgårdsstad Bygdegårdsföreningen Societetshuset Källör, 2014-03-13 Historia Huset har en lång och ovanligt

Läs mer

Stöd i expertis för dina behov. Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

Stöd i expertis för dina behov. Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Stöd i vardagen, expertis för dina behov Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation 2 Fastigo Fastigo 3 Välkommen till en arbetsgivarorganisation byggd för dina behov. Det var en sådan

Läs mer

Registrerade studenter per ämnesgrupp, läsåret HT02/VT03 Lunds Universitet Ämnesgrupp VT03 HT02 Totalt* Juridik 3 518 3 452 6 970 Matematik 2 603 2

Registrerade studenter per ämnesgrupp, läsåret HT02/VT03 Lunds Universitet Ämnesgrupp VT03 HT02 Totalt* Juridik 3 518 3 452 6 970 Matematik 2 603 2 Registrerade studenter per ämnesgrupp, läsåret HT02/VT03 Lunds Universitet Ämnesgrupp VT03 HT02 Totalt* Juridik 3 518 3 452 6 970 Matematik 2 603 2 955 5 558 Företagsekonomi 2 739 2 480 5 219 Teknisk informationsbehandling

Läs mer

Krisstödsgrupp vid Stockholms universitet

Krisstödsgrupp vid Stockholms universitet Krisstödsgrupp vid Stockholms universitet Uppgift Krisstödsgruppen aktiveras på initiativ av krisledningsgruppen. Krisstödsgruppens uppgift är att i nära samverkan med krisledningsgruppen medverka till

Läs mer

Barn och trafik. en undersökning ur ett föräldraperspektiv. Genomförd av NTF Väst 2012

Barn och trafik. en undersökning ur ett föräldraperspektiv. Genomförd av NTF Väst 2012 Barn och trafik en undersökning ur ett föräldraperspektiv Genomförd av NTF Väst 2012 Bakgrund och syfte Varje år skadas tusentals barn och ungdomar i olika trafikmiljöer. Trafikolyckor är den vanligaste

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP OLA OLEFELDT OLA.OLEFELDT@MAH.SE STUDENTHÄLSAN DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi upp? Uppskjutarbeteende

Läs mer

Övergång till forskarutbildning utifrån föräldrarnas utbildning

Övergång till forskarutbildning utifrån föräldrarnas utbildning Statistisk analys Per Gillström Analysavdelningen 08-563 085 16 per.gillstrom@hsv.se www.hsv.se Nummer: 2010-01-26 2010/1 Övergång till utifrån föräldrarnas Ju högre föräldrarna har, desto mer troligt

Läs mer

Inspirationsdagarna 3-4 NOVEMBER 2015 LUNDS UNIVERSITET

Inspirationsdagarna 3-4 NOVEMBER 2015 LUNDS UNIVERSITET Inspirationsdagarna 34 NOVEBER 2015 LUNDS UNIVERSITET 2 INSPIRATIONSDAGARNA 34 NOVEBER 2015 8 5 6 7 Lund LTH 9 3 4 Infotält Fysiologen 10 2 Sölvegatan Warholms väg Lund C/Clemenstorget Buss 1, 6, 20, 166

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor Regeringsbeslut III:9 Utbildningsdepartementet 2015-06-25 U2014/07215/UH U2015/01681/UH U2015/03560/SAM (delvis) U2015/03647/UH Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet

Läs mer

IBG:s jämställdhetsplan omfattar personalen som är anställd vid IBG-kansliet och studenter på olika nivåer.

IBG:s jämställdhetsplan omfattar personalen som är anställd vid IBG-kansliet och studenter på olika nivåer. JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2008-2009 INSTITUTIONEN FÖR BIOLOGISK GRUNDUTBILDNING Institutionen för biologisk grundutbildning (IBG) organiserar och ansvarar för grundläggande utbildning i biologi - bioteknik - bioinformatik

Läs mer

Program Öppet hus 15 MARS 2014 KL 10-15

Program Öppet hus 15 MARS 2014 KL 10-15 Program Öppet hus 15 MARS 2014 KL 10-15 2 PROGRAM ÖPPET HUS 2014 Utbildningsmässa STORA SALEN, 1 trappa upp 10:00-15:00 Träffa studenter och studievägledare som berättar om våra cirka 290 program och 2

Läs mer

Välkommen till Danderyds Gymnasium!

Välkommen till Danderyds Gymnasium! Välkommen till Danderyds Gymnasium! Mångfald Bredd Djup Spets Våra utbildningar TEKNIKPROGRAMMET Design och produktutveckling Informations- och medieteknik NATURVETENSKAPSPROGRAMMET Spetsutbildning Matematikgymnasiet

Läs mer

KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR

KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR Sida 1 av 8 KANDIDATEXAMEN DEGREE OF BACHELOR Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya rektors- eller nämndbeslut,

Läs mer

Välkommen. till Umeå universitet

Välkommen. till Umeå universitet Välkommen till Umeå universitet ht 2012 Välkommen till Umeå! Vi hoppas och tror att du kommer att trivas vid Umeå universitet. Idag finns det närmare 37 000 studenter vid Umeå universitet. De flesta studerar

Läs mer

Välkommen till Lärarhögskolan!

Välkommen till Lärarhögskolan! Välkommen till! Till dig som är antagen till Studie- och yrkesvägledarprogrammet, reguljär i Umeå. Varmt välkommen, vi hoppas att du ska få en mycket givande studietid! I det här brevet hittar du viktig

Läs mer

Välkommen Till. särskild utbildning för vuxna. Kurskatalog 2015-16. Träningskolan, Grundläggande nivå och gymnasienivå

Välkommen Till. särskild utbildning för vuxna. Kurskatalog 2015-16. Träningskolan, Grundläggande nivå och gymnasienivå Välkommen Till särskild utbildning för vuxna Kurskatalog 2015-16 Träningskolan, Grundläggande nivå och gymnasienivå Du är välkommen att söka kurser hos oss, om du behöver extra stöd i din inlärning, på

Läs mer

Nolltolerans i Bollebygds kommun

Nolltolerans i Bollebygds kommun Nolltolerans i Bollebygds kommun Den 29 april 2009 beslutade kommunfullmäktige om en avsiktsförklaring och att Bollebygds kommun ska arbeta för Nolltolerans. Med gemensamma krafter arbetar kommunen, räddningstjänsten,

Läs mer

Miljödriven affärsutveckling

Miljödriven affärsutveckling Snabbguide till Miljödriven affärsutveckling För alla företag som vet vad de vill men inte hur. -Kan ni vara snäll att tala om vilken väg jag ska gå? -Det beror på vart du vill komma. -Det spelar inte

Läs mer

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet Högskolan i Halmstad Det innovationsdrivande lärosätet nytänkande föds i möten Ny kunskap för en bättre värld På Högskolan i Halmstad vill vi hitta nya sätt att göra världen bättre. Genom kunskap, nytänkande

Läs mer

Forskare & Handledare. 1. Inloggning

Forskare & Handledare. 1. Inloggning Forskare & Handledare 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. OBS! Är du en extern handledare utan anställning på MIUN så använder du

Läs mer

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet Ämneslärarprogram inriktning gymnasiet Ämneslärarprogrammet med inriktning mot undervisning i gymnasieskolan omfattar 5 års studier, det vill säga 300 högskolepoäng (hp). Du kan välja mellan dessa två

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Paletten www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

R O S E N L U N D S S K O L A N. På sida 2-3 finns det lite udda fakta om de olika partierna i riksdagen och hur en typisk väljare är.

R O S E N L U N D S S K O L A N. På sida 2-3 finns det lite udda fakta om de olika partierna i riksdagen och hur en typisk väljare är. Nr 4 2014 På sida 2-3 finns det lite udda fakta om de olika partierna i riksdagen och hur en typisk väljare är. Skoltidningsredaktionen: En ny termin. Ett nytt nummer! I år har vi nästan helt ändrat vår

Läs mer

Marknadsföring genom

Marknadsföring genom Marknadsföring genom Nå tusentals studenter Du kan genom Linnéstudenterna potentiellt nå ca 25000 studenter vid Linnéuniversitetet genom annonsering i våra kanaler, och genom våra mässor och events kan

Läs mer

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Studera skandinavistik - mitt i Sverige

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Studera skandinavistik - mitt i Sverige MÄLARDALENS HÖGSKOLA Studera skandinavistik - mitt i Sverige STUDERA SVENSKA SPRÅKET OCH KULTUREN PÅ PLATS I SVERIGE! Är du intresserad av att lära dig det svenska språket och bli kunnig i svenska samhälls-

Läs mer

VISION 2016 MOD ATT OMPRÖVA FÖRMÅGA ATT UTVECKLA ÖREBRO UNIVERSITET

VISION 2016 MOD ATT OMPRÖVA FÖRMÅGA ATT UTVECKLA ÖREBRO UNIVERSITET VISION 2016 MOD ATT OMPRÖVA FÖRMÅGA ATT UTVECKLA ÖREBRO UNIVERSITET MOD ATT OMPRÖVA FÖRMÅGA ATT UTVECKLA FÖRORD de allt snabbare förändringarna i ekonomin och i samhället kräver en god förmåga till anpassning

Läs mer

STUDENTUNDERSÖKNINGEN 2015 Svarsfrekvens: 55%

STUDENTUNDERSÖKNINGEN 2015 Svarsfrekvens: 55% SU 25 : 8 72 STUDENTUNDERSÖKNINGEN 25 Svarsfrekvens: 55% STUDENTUNDERSÖKNINGEN 25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 3 4 5 6 7 8 6 25 35 37 39 4 43 Att läsa studentundersökningar Läsvägledning Studentundersökningen

Läs mer

Men riktiga herrgårdar är för dyra. Och ligger för långt ut. Man vill ju kunna dra ner på stan och göra nåt kul om andan faller på!

Men riktiga herrgårdar är för dyra. Och ligger för långt ut. Man vill ju kunna dra ner på stan och göra nåt kul om andan faller på! Hmmm Herrgårdskänslan. Det är ju den vi vill åt. Att kunna ta en skogspromenad rakt utanför hotellet. Få vila ögonen på naturen när vi äter. Spatsera med en drink på altanen. Men riktiga herrgårdar är

Läs mer

Det här gör vi 2016 Bilaga till kommunikationsplan

Det här gör vi 2016 Bilaga till kommunikationsplan Det här gör vi 2016 Bilaga till kommunikationsplan Det här är en bilaga till Civilförsvarsförbundets kommunikationsplan och anger aktiviteter som är planerade för 2016. Häftet innehåller tre delar: En

Läs mer

Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå fortsätter att öka

Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå fortsätter att öka UF 23 SM 1601 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2015 Higher Education. Employees in Higher Education 2015 I korta drag Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå

Läs mer

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola Handlingsplan vid krissituationer Bobygda skola Reviderad 2009-02-23 1 VIKTIGA TELEFONUMMER: Allmänt nödnummer 112 Hälsocentralen Delsbo 0653-714000 Hudiksvalls sjukhus 0650-92000 Sjukvårdsupplysningen

Läs mer

KOMVUX ÖSTERÅKER 2016

KOMVUX ÖSTERÅKER 2016 KOMVUX ÖSTERÅKER 2016 kurser i klassrum & på distans Välkommen till Vill du förändra din framtid? Vi erbjuder utbildningar på olika nivåer. Du kanske behöver slutföra studier på grundläggande och/eller

Läs mer

Lathund publikundersökning för biografer

Lathund publikundersökning för biografer Lathund publikundersökning för biografer Från Filminstitutet kan du söka stöd för lokalt publikarbete. Syftet med stödet är att stärka biografers arbete med att öka publiken till sina filmvisningar. För

Läs mer

Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar. Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor

Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar. Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor Digitala informationsskärmar är en mycket bra kanal för att snabbt och effektivt sprida information.

Läs mer

Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet

Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet 1. (7) Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet Inledning Detta dokument är en beskrivning av processen i ett utvecklingssamtal. I dokumentet får du en bild av utvecklingssamtalets syfte och uppbyggnad.

Läs mer

Din utveckling I FOKUS

Din utveckling I FOKUS Din utveckling I FOKUS Utveckla dina FÖRMÅGOR I framtiden semestrar vi på månen, bor i hus som producerar energi och åker i förarlösa bilar. Kanske har vi flera yrken samtidigt och lever dubbelt så länge?

Läs mer

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Lunds universitets policy för hållbar utveckling Lunds universitet ska förstå, förklara och förbättra vår värld och människors

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har tre ingångar till KPU Ett ämne i gymnasieskolan - som ska omfatta, Ett ämne

Läs mer

Jurister Civilekonomer Systemvetare Personalvetare Samhällsvetare ARBETSMARKNADEN FÖR SAMHÄLLSVETARE

Jurister Civilekonomer Systemvetare Personalvetare Samhällsvetare ARBETSMARKNADEN FÖR SAMHÄLLSVETARE Jurister Civilekonomer Systemvetare Personalvetare Samhällsvetare ARBETSMARKNADEN FÖR SAMHÄLLSVETARE Innehållsförteckning Om arbetsmarknaden för samhällsvetare... 2 Statlig förvaltning... 4 Kommunal förvaltning...

Läs mer

Högskolekvalitet 2010

Högskolekvalitet 2010 Högskolekvalitet 2010 Högskolekvalitet 2010 Svenskt Näringsliv tar tempen på samverkan vid svenska universitet och högskolor - och hur det går för examinerade studenter på arbetsmarknaden Utbildning måste

Läs mer

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Utbildningsplan Miljövetarprogrammet Programkod: Programmets benämning: XGMVE Miljövetarprogrammet Environmental Science Programme Högskolepoäng/ECTS: Beslut

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har tre ingångar till KPU Ett ämne i gymnasieskolan - som ska omfatta, Ett ämne

Läs mer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning, instruktion 2015-02-03 Kommunchefen Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Handelshögskolan i Stockholm

Handelshögskolan i Stockholm Handelshögskolan i Stockholm Kort om högskolan Handelshögskolan i Stockholm (HHS) är en privat högskola med knappt tjugo procent av intäkterna i statligt stöd. HHS grundades 1909 på initiativ av det svenska

Läs mer

Välkommen till Kulturledarprogrammet!

Välkommen till Kulturledarprogrammet! Växjö 2016-06-27 Välkommen till Kulturledarprogrammet! Vi skulle vilja hälsa dig välkommen till Kulturledarprogrammet (180 hp) på fakulteten för konst och humaniora vid Linnéuniversitetet. Med detta brev

Läs mer

Ekonomie kandidatprogrammet Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Ekonomie kandidatprogrammet Ekonomihögskolan vid Lunds universitet Ekonomihögskolan vid Lunds universitet Programöversikt Uppdaterad: 2010-10-25 Tre års studier på heltid, 180 högskolepoäng (hp) Start både höst- och vårtermin Om du startar programmet på hösten börjar

Läs mer

Krisplan för Gråboskolan

Krisplan för Gråboskolan 1 (14) 2016-02-24 Krisplan för Gråboskolan Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE 621 81 Visby Telefon +46 (0) 498 26 34 06 E-post regiongotland@gotland.se Bankgiro 339 8328 Postgiro 18 97 50 3 Org.

Läs mer

MF M K F - NYT Y T T 10-14 januari Tea Välkomna till en ny termin på MFK!

MF M K F - NYT Y T T 10-14 januari Tea Välkomna till en ny termin på MFK! MFK-NYTT 10-14 januari Välkomna Tea till en ny termin på MFK! AKTIVITETER PÅ MFK 10 14 DEC LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Badet/ Aktiviteter Studiedag Singstar 15.00 (Istvan) Tv-spelsturnering

Läs mer

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 När yogaläraren Therese väntade dottern Lova hade hon svårt att komma iväg till en studio med gravidyoga. Tiderna passade inte och graviditeten var

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN HSB SKÅNE

KRISHANTERINGSPLAN HSB SKÅNE KRISHANTERINGSPLAN Din närmsta chef: Ledningen: Ann Irebo, VD, 0730-78 84 60 Christer Nilsson, Chef Teknisk Förvaltning, 0730-78 84 41 Anna-Lena Norrman, Ekonomichef, 0730-78 84 63 Caroline Sellström,

Läs mer

Kontorshotell från 2 000 kr/rum i fristående 1800-talshus. Marma Gård företagsby. Lokaler av hög kvalitet med låg energiförbrukning i naturskön miljö.

Kontorshotell från 2 000 kr/rum i fristående 1800-talshus. Marma Gård företagsby. Lokaler av hög kvalitet med låg energiförbrukning i naturskön miljö. Byggnad 109 Företagsby Enorma uppställningsytor och FRI parkering för dig och dina kunder Möjlighet till konferens och fest för upp till 100 personer Nära 15 minuter till Uppsala 35 minuter till Stockholm

Läs mer

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna!

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! En undersökning av Uppsala universitets studievägledning Till Ted: En check förstasida här på något sätt. Loggan bör finnas med. * Det

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN 18 nationella program 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program Programmen omfattar 2.500 poäng 1 DETTA ÄR ETT YRKES Gymnasiegemensamma ämnen, 600 p Engelska,

Läs mer