Västerås översiktsplan 2026

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Västerås översiktsplan 2026"

Transkript

1 1 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ingrid Legrell Crona Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050, REVIDERAD januari 2017 Beskrivning av förändringar jämfört med gällande plan Denna beskrivning följer kapitelindelningen i den reviderade planen. De inledande avsnitten i planen har fått en ny struktur. Från och med Västerås i regionen är kapitelindelningen lika som i gällande plan. Planhandlingen Utgångspunkter och utmaningar Ett nyskrivet kapitel som delvis bygger på innehållet i kapitlet Utmaningar i gällande plan (beskrivningen av Vision 2026, Västerås 2026 hållbart och klimatsmart). Avsnittet Västerås 2050 Framtidstrender är helt nytt. Avsnittet Hållbara Västerås är nyskrivet men bygger delvis på texten i avsnittet Utmaningar i gällande plan. Texten under rubriken Strategiska utvecklingsområden är ny. Strategier för en hållbar utveckling Generellt har den beskrivande texten till respektive strategi utvecklats och kompletterats med rubriken Det innebär t ex. Avsikten är att tydliggöra hur strategin kan omsättas i planeringen. Strategin Hälsa, välbefinnande och jämlika förutsättningar är ny och sätter den sociala hållbarheten i fokus. Strategin Stärk landskapsvärdena har utgått och i stället inkluderats i Kulturarv och utveckling i samklang och den nytillkomna Grön och blå identitet. Stärk landskapsvärdena handlar om natur- och kulturmiljövärden utanför tätorten. Strategin Grön och blå identitet innefattar även grönskan i staden. Kulturmiljövärdena behandlas i strategin Kulturarv och utveckling i samklang som nu fått ett bredare innehåll. City- mötesplats för alla har bytt namn till Levande innerstad. Innerstaden är ett vidare begrepp än city. När Västerås växer ökar innerstadens roll som målpunkt och mötesplats. Innehållet motsvarar den gamla.

2 2 Hushålla med naturresurserna har vidgats och innefattar nu även klimatanpassning (Resurs- och klimatanpassning). Kulturliv ger staden karaktär har bytt namn till Kulturliv ger attraktivitet för att inte enbart kopplas samman med tätorten Västerås. Innehållet är detsamma invånare 2050 Kapitlet är närmast en introduktion till kommande avsnitt och ger ramarna för bebyggelseutvecklingen inom staden respektive på landsbygden. Det ersätter inte kapitlet invånare 2050 i gällande plan, vilket helt utgått. Västerås i regionen Nytt i detta kapitel är avsnittet om Regional infrastruktur som ersätter avsnittet Kommunikationer och som innebär att betydelsen av en god regional infrastruktur har lyfts. Behovet av ytterligare två järnvägsspår genom Västerås är nytt. Innan mark kan reserveras krävs ytterligare planeringsunderlag. Ett arbete för att närmare avgränsa det område för ny järnväg som ska reserveras mellan Dingtuna och Kvicksund pågår också. Reservatet längs väg 56 i gällande plan utgår därmed. Avsnittet regional samverkan har kompletterats med en beskrivning av 4M-samarbetet. Ny fråga att arbeta vidare med är gemensam översiktsplan/utvecklingsplan för 4 Mälarstäder. Västerås tätort - staden Inriktningen i detta kapitel är densamma som i gällande plan. I texten tydliggörs behovet av en kompletteringsstrategi som ska tydliggöra hur strategin Bygg staden inåt ska tilllämpas i den fortsatta planeringen för att skapa en god livsmiljö för alla invånare. Den ska också bedöma hur omfattande komplettering som är möjlig med bibehållande av den täta stadens kvaliteter. En stadsbyggnadspolicy föreslås tas fram. Den ska vara ett stöd i arbetet med den kvalitativa stadsutvecklingen i program- och planarbeten, bygglov, markanvisningar mm och ge alla aktörer en gemensam plattform för det fortsatta arbetet. Smärre kompletteringar/justeringar har gjorts i texten, bland annat i avsnitten Tät och grön stad och Levande innerstad och Kreativt näringslivsklimat. Riktlinjerna är oförändrade. En översyn av grönstrukturplanen pågår. Intentionerna är att ett förslag till ny grönstrukturplan ska remissbehandlas parallellt med förslaget till reviderad översiktsplan. I avvaktan på att den nya grönstrukturplanen antagits ska de mål och riktlinjer för planering och byggande som finns i Grönstrukturplan för Västerås tätort vara utgångspunkt för planeringen. Beskrivningarna i avsnittet Bebyggelseutveckling till 2026 respektive Utblick mot 2050 har aktualiserats. Mark för näringslivet är en ny fråga att arbeta vidare med. Ändrade ställningstaganden Utredningsområdet Johannisberg har utgått. Utvecklingen av hamnområdet påverkar möjligheterna till utbyggnad. En förutsättning är också att Johannisbergs flygfält läggs ned. Det mälarnära området är prioriterat för rekreation och turism. Ett ställningstagande till fortsatt utbyggnad inom Johannisbergsområdet bör avvakta kommande studie av hur en framtida hållbar bebyggelsestruktur kan se ut.

3 3 Kvastbruket - blandad stadsdel ändrat till verksamheter. Området är i gällande översiktsplan utpekat som ett område med både bostäder och verksamheter. En ny detaljplan för utveckling av området med endast verksamheter har nyligen antagits, varför en blandad stadsdel inte längre är aktuell. Tunbytorp - blandad stadsdel ändrad till verksamheter. Området är relativt glest bebyggt och möjligheter finns att utveckla området med fler verksamheter. Hällaområdet - utredningsområde med hänvisning till pågående målbildsarbete. Söderledens förlängning till Tidövägen har utgått. Västerledens förlängning söderut studeras i pågående översiktsplanearbete för Hacksta där en anslutning mot Sjöhagsvägen prioriteras. Serviceorter och landsbygd För att förtydliga innebörden av översiktsplanens intentioner och riktlinjer och hur de ska användas i byggnadsnämndens arbete har riktlinjer för byggande på landet tagits fram och godkänts av byggnadsnämnden (2014). Text och riktlinjer har anpassats till de kompletterande riktlinjer som därvid beslutades. Det innebär följande kompletteringar: Vid all lokaliseringsprövning ska inriktningen vara god mark och resurshushållning. Mindre komplettering av befintliga byar /grupper av hus kan prövas med förhandsbesked om inte detaljplan krävs av andra skäl ( dvs en komplettering av en befintlig grupp med upptill fem hus utlöser inte automatiskt detaljplanekrav utan kan prövas som förhandsbesked på samma sätt som en ny etablering av bebyggelse) Nya bostäder i kombination med lokal verksamhet bedöms positivt med hänsyn till att de bidrar till en levande landsbygd Lokalisering av ny bebyggelse eller annan ändring av markanvändning ska föregås av en landskapsanalys. Byggande av enstaka bostäder eller grupper av småhus på brukningsvärd jordbruksmark ska inte anses vara ett väsentligt samhällsintresse. I direkt anslutning till serviceorterna är ny bebyggelse möjlig att pröva även om det innebär ett avsteg från grundprincipen rörande brukningsvärd jord och skogsbruksmark. Syftet är att skapa förutsättningar för utveckling av serviceorterna, vilket ska anses vara ett väsentligt samhällsintresse. Områden med höga landskapsvärden berör även befintliga och framtida serviceorter. Befintliga serviceorter ska ges möjligheter att utvecklas även inom sådana områden. Särskild hänsyn ska därvid tas till natur och kulturmiljövärdena.

4 4 Ett stycke om jord och skogsbruksmark har lagts till för att ge en bakgrund till riktlinjerna som rör byggande på jordbruksmark. Landskapsvärden och naturresurser Inga nya ställningstaganden eller riktlinjer. Genomförande Nya frågor att arbeta vidare med: Handlingsplan för översiktsplanering Kommunikationsplan för översiktsplanering Uppföljning metodutveckling Markstrategi Allmänna intressen Avsnittet Bostadsförsörjning är nytt ( Bostadsförsörjning definieras nu som allmänt intresse i Plan och bygglagen). Vattenförsörjning är ett nytt riksintresseanspråk och avser Västerås stads dricksvattenanläggningar. Staden har inga invändningar. Staden framför att avgränsningen av riksintresset för trafikslagen bör ses över med hänsyn till hamnens utveckling. Hållbarhetsbedömning Den hållbarhetsbedömning som nu gjorts är en komplettering till Hållbarhetsbedömning (2012) och fokuserar endast på att bedöma de delar av översiktsplanen som har ändrats. Rapporten bör därför läsas tillsammans med Hållbarhetsbedömning (2012). Planens giltighet Bilagan Allmänna intressen Det första avsnittet Bostadsförsörjning är nytt och berör bostadsbyggandet och utvecklingen av bostadsbeståndet. Avsnittet Natur och kulturmiljö har aktualiserats med nya planeringsunderlag som kommit ex länsstyrelsens naturvårdsplan. Av Västerås översiktsplan 2026 framgår att en översyn av grönstrukturplanen ska göras. Intentionerna är att ett förslag till ny grönstrukturplan ska remissbehandlas parallellt med förslaget till reviderad översiktsplan. I avvaktan på att den nya planen antagits ska de mål och riktlinjer för planering och byggande som finns i Grönstrukturplan för Västerås tätort vara utgångspunkt för planeringen. Arbetet med översynen av grönstrukturplanen beskrivs i texten. Avsnittet Klimat, miljö, hälsa och säkerhet har aktualiserats. Texten om klimatanpassning, utomhusluft, dricksvatten och översvämningsrisker har utvecklats. En ny förordning om buller från väg och tågtrafik gäller sedan 2015 och texten har anpassats till denna.

5 5 Riktlinjerna har anpassats till ny lagstiftning (buller), nya rekommendationer från länsstyrelsen (översvämningsrisk), nya kommunala handlingsplaner (luftföroreningar) och där så bedömts lämpligt utvecklats för att bli tydligare. Avsnittet Riksintressen har kompletterats med beskrivning av riksintresset för vattenförsörjning som är nytt. Riksintresset för totalförsvarets militära del har komplettrats med karta. Staden har inga invändningar mot de riksintressen för trafikslagen som trafikverket pekat ut, men konstaterar att avgränsningen i anslutning till hamnen (sjöfart, väg, järnväg) är delvis inaktuell. Det kan också finnas också skäl att se över avgränsningen av riksintresset Västerås flygplats, men tills vidare gäller flygbullerzonen enligt gällande ÖP (avgränsningen gjordes 2006).

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Ortsanalys och utvecklingsplan för Kvicksund

Ortsanalys och utvecklingsplan för Kvicksund 2016-05-18 Dnr 2016/422-KS-249 Mikael Forsberg planarkitekt Västerås stad Pernilla Lindström översiktsplanerare Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen Uppdragsbeskrivning Ortsanalys och utvecklingsplan för

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Ortsdialoger

Uppdragsbeskrivning Ortsdialoger 2018-04-06 BILAGA TILL TJÄNSTEUTLÅTANDE ORTSDIALOGER I SERVICEORTER, 2018-04-06, BN 2018/00331 1/5 Stadsbyggnadsförvaltningen Eva Widergren Förslag inför godkännande i BN Uppdragsbeskrivning Ortsdialoger

Läs mer

Bostadsplaneringen i Västerås

Bostadsplaneringen i Västerås Bostadsplaneringen i Västerås Så får vi det att funka! Helena Felldin, Bostadsstrateg Västerås Växer! Västerås Översiktsplan 2026 Fysisk planering och hållbar utveckling och tillsammans kan vi göra det

Läs mer

Älvkarleby kommun. Foto: Joel Ericsson

Älvkarleby kommun. Foto: Joel Ericsson Det här är en plats att växa upp på. kommun kommun ÖP - Interaktionen mellan tätort och landsbygd Utvecklingen utanför kommunens stationsorter ska: komplettera och utveckla befintliga bebyggelsestrukturer

Läs mer

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Skåne i korthet! 33 kommuner 12 x 12 mil i kvadrat 1, 2 miljoner inv,

Läs mer

Bilaga till Västerås översiktsplan Kompletterande hållbarhetsbedömning. Antagen av kommunfullmäktige

Bilaga till Västerås översiktsplan Kompletterande hållbarhetsbedömning. Antagen av kommunfullmäktige Bilaga till Västerås översiktsplan 2026 Kompletterande hållbarhetsbedömning Antagen av kommunfullmäktige 2017-12-07 Medverkande Denna kompletterande hållbarhetsbedömning tillhör Översiktsplan 2026, reviderad

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling

Planering och beslut för hållbar utveckling Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser SOU 2015:99 Nytt om miljörätt 2016-03-17 Bengt Arwidsson Uppdraget Utredaren ska i slutbetänkandet redovisa en genomgripande

Läs mer

KOMPLETTERANDE HÅLLBARHETSBEDÖMNING

KOMPLETTERANDE HÅLLBARHETSBEDÖMNING Bilaga till Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 -REVIDERAD januari 2017- KOMPLETTERANDE HÅLLBARHETSBEDÖMNING 2017-01-30 UPPDRAG 274906, Hållbarhetsbedömning av Västerås reviderade översiktsplan

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Simrishamns kommuns ÖVERSIKTSPLAN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Simrishamns kommuns ÖVERSIKTSPLAN Simrishamns kommuns ÖVERSIKTSPLAN KF 2015-11-02, Anna Eliasson, Enhetschef Plan & bygglovsenheten 1 Visionen antagen av KF den 25 juni 2012 2 Antagen av KF 2014-09-29 Ny utställningstid 28 februari -

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. TÖP LIS-områden, Forshaga kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. TÖP LIS-områden, Forshaga kommun TÖP LIS-områden, Forshaga kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Kommunfullmäktige i Forshaga kommun har gett miljö- och byggnämnden i uppdrag att ta fram förslag på s.k. LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Översiktsplan för Vingåkers kommun

Översiktsplan för Vingåkers kommun INLEDNING 3 UTGÅNGSPUNKTER 3 ÖVERSIKTSPLANENS UPPBYGGNAD 4 ÖVERSIKTSPLANEN GER SPELREGLER 4 ANDRA BESLUT SOM BERÖR ÖVERSIKTLIG PLANERING 4 ARBETET MED ÖVERSIKTSPLANEN 4 SAMRÅD OCH UTSTÄLLNING 5 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering

Läs mer

Landsbygdsutveckling i ÖP

Landsbygdsutveckling i ÖP Översiktsplan Sundsvall 2021 Landsbygdsutveckling i ÖP 1. Riktlinjer på olika nivåer 2. Tankar med planeringen 3. Utpekade områden 4. Nästa steg Ulrika Edlund, 2015-09-04 Mål och prioriteringar Attraktiva

Läs mer

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun Ställningstaganden Munktorps tätort Bostäder ska erbjudas i anslutning till Sorbykyrkan enligt gällande detaljplan. Ny detaljplan för bostadsändamål kan vid behov upprättas öster om Sorbykyrkan. Kommunen

Läs mer

Bostadsförsörjning i Västerås

Bostadsförsörjning i Västerås Bostadsförsörjning i Västerås program med riktlinjer 2014-2017 Antagen av kommunfullmäktige 4 september 2014 Detta är en populärutgåva av Program med riktlinjer för bostadsförsörjningen i Västerås 2014-2017

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Utställning 27 juni 3 november 2017

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Utställning 27 juni 3 november 2017 Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen Utställning 27 juni 3 november 2017 En omfattande process med tät dialog RUFS 2050 fyller flera funktioner Befolkningstillväxten är utgångspunkt Stockholmsregionen

Läs mer

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Vad är en översiktsplan? En långsiktig och hållbar målbild för användning av mark, vatten och bebyggd miljö En samlad framtidsdiskussion med medborgarna och

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN. BILAGA Redovisning av miljö- och riskfaktorer. Samrådsunderlag, oktober Oktober 2008 SBK 2008:7

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN. BILAGA Redovisning av miljö- och riskfaktorer. Samrådsunderlag, oktober Oktober 2008 SBK 2008:7 STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN Samrådsunderlag, oktober 2008 BILAGA Redovisning av miljö- och riskfaktorer Oktober 2008 SBK 2008:7 } Bakgrund De formella kraven på översiktsplanen när det gäller att beakta risken

Läs mer

Konsekvenser ÖP2030 KONSEKVENSER BILAGA. Översiktsplan för Piteå

Konsekvenser ÖP2030 KONSEKVENSER BILAGA. Översiktsplan för Piteå KONSEKVENSER BILAGA Översiktsplan för Piteå Där denna symbol förekommer finns mer information att hämta. Alla handlingar som hör till översiktsplanen hittar du på: www.pitea.se/oversiktsplan Läsanvisningar

Läs mer

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28 Framtidsplan Översiktsplan för Krokoms kommun Utlåtande över planförslag utställt 2014-09-22 2014-11-23 kommentarer och ändringar 2015-01-28 Utlåtande över utställt förslag till Framtidsplan/Översiktsplan

Läs mer

Yttrande över Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99)

Yttrande över Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) Kommunstyrelsen 2017-02-28 Dnr KS 2016-925 Miljö- och energidepartementet Yttrande över Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) Sammanfattning Linköpings

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd.

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd. ÖVERSIKTSPLAN 2035 Samråd ÄNGELHOLMS KOMMUN FOLDER www.engelholm.se/op2035 2(32) HUVUDDRAGEN I ÖVERSIKTSPLAN Den nya översiktsplanen är ett strategiskt dokument, en vision över den framtida utvecklingen

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

1.1 SLUTSATS OMRÅDESBESKRIVNING NUVARANDE MARKANVÄNDNING TIDIGARE STÄLLNINGSAGANDEN... 4

1.1 SLUTSATS OMRÅDESBESKRIVNING NUVARANDE MARKANVÄNDNING TIDIGARE STÄLLNINGSAGANDEN... 4 1.1 SLUTSATS... 3 1.2 OMRÅDESBESKRIVNING... 4 1.3 NUVARANDE MARKANVÄNDNING... 4 1.4 TIDIGARE STÄLLNINGSAGANDEN... 4 4.1. ÖVERVÄGANDEN VID LOKALISERING FÖR BEBYGGELSE... 5 4.2. NOLLALTERNATIVET... 6 5.1.

Läs mer

Särskild sammanställning av miljöaspekter till Översiktsplan för Höörs kommun

Särskild sammanställning av miljöaspekter till Översiktsplan för Höörs kommun 2018-05-09 KSF 2009/149 1 (6) Kommunstyrelsen Särskild sammanställning av miljöaspekter till Översiktsplan för Höörs kommun Bakgrund I samband med att en översiktsplan antas ska en särskild sammanställning

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS).

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS). YTTRANDE 1 (5) Avdelningen för tillsyn och prövning Hanna Lind 010-2240184 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning ÖP 2002 Tanums kommun 1 Inledning 1 Bakgrund.. 1 Översiktsplanens syfte och tillämpning... 2 - Redovisning av de allmänna intressena 2 - Vägledning vid prövning av bygglov och andra tillstånd 2 - Särskilda

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Remiss 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se Märta Alsén Planhandläggare 010 2233424 marta.alsen@lansstyrelsen.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Dagordning 8.00-8.10 Välkomna o information om RUFS 2050 8.10-8.25 Grönstrukturen i RUFS 2050 8.25-8.40

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅDSHANDLING 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gamla Rådstugan 1. med närområde inom Gamla staden i Norrköping

Behovsbedömning SAMRÅDSHANDLING 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gamla Rådstugan 1. med närområde inom Gamla staden i Norrköping Behovsbedömning 1(6) SPN 2010/0113 214 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gamla Rådstugan 1 med närområde inom Gamla staden i Norrköping den 29 september 2017 SAMRÅDSHANDLING Antagen: Laga kraft:

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Tjänsteskrivelse 1(6) Koncernstaben KS-2017-00415-1 Ulrika Edlund Strategisk samhällsutveckling Kommunfullmäktige Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Förslag till beslut Koncernstaben

Läs mer

Eli Larsdotter- Brynhildsvoll, stadsarkitekt. Lina Byström, planingenjör

Eli Larsdotter- Brynhildsvoll, stadsarkitekt. Lina Byström, planingenjör Eli Larsdotter- Brynhildsvoll, stadsarkitekt Lina Byström, planingenjör Förutsättningar Bergs kommun Storlek 6145 km 2 Befolkning 7110 Hela kommunen är glesbygd. ÖP TILLVÄXTPROGRAM Förutsättningar Bergs

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

SKAPA ETT LJUNGBY FÖR ALLA

SKAPA ETT LJUNGBY FÖR ALLA SKAPA ETT LJUNGBY FÖR ALLA BO SCHYSST LEV GOTT HA KUL NÄRA NATUREN Översiktsplan 2035, samrådsförslag Del 4 - Fortsatt arbete 2 Innehåll 5 Löpande översiktlig planering 6 Förslag på arbetssätt 7 Förslag

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN

ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN ÖVERSIKTSPLAN LAXÅ KOMMUN 2015-2035 Granskningsutlåtande December 2014 1 Översiktsplanen för Laxå kommun 2015-2035 har varit utställd under perioden 10 juni - 28 augusti 2014. Under utställningstiden har

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut.

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. 2 Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. Stadsdelen ska växa fram i unik samverkan och bli en internationell

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

Detaljplan för del av Västerås 2:70 och Västerås 2:1, Stallhagen, Västerås

Detaljplan för del av Västerås 2:70 och Västerås 2:1, Stallhagen, Västerås 2019-03-12 Dnr 2018/00665 BN Viktor Ståhl Tel 021-39 00 34 Byggnadsnämnden Detaljplan för del av Västerås 2:70 och Västerås 2:1, Stallhagen, Västerås PLANUPPDRAG Ansökan I mars år 2016 togs ett beslut

Läs mer

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE HANDLINGAR Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande (efter granskning) Planförslaget har varit föremål för

Läs mer

Husensjö 8:5 med flera, Husensjö. Underlag för planuppdrag

Husensjö 8:5 med flera, Husensjö. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Husensjö 8:5 med flera, Husensjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra uppförandet

Läs mer

Yttrande över betänkandet "Planering och beslut för hållbar utveckling" (SOU 2015:99) Ks/2016:

Yttrande över betänkandet Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) Ks/2016: JÖNKÖPINGS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-02-22 1 49 Yttrande över betänkandet "Planering och beslut för hållbar utveckling" (SOU 2015:99) Ks/2016:390 420 Sammanfattning Jönköpings kommun

Läs mer

Stora Höga med Spekeröd

Stora Höga med Spekeröd Stora Höga med Spekeröd Bakgrund Stora Höga är ett samhälle som byggts ut kraftigt under senare tid. Läget nära järnväg och motorväg med goda kommunikationer åt både norr och söder samt närheten till bad,

Läs mer

Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö

Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö Cirkulärnr: 16:27 Diarienr: 16/02706 Avdelning: Sektion/Enhet: Datum: 2016-04-29 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö Samtliga Sveriges kommuner

Läs mer

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016 Från trafikstrategi till cykelplan Varberg växer 2015-61 000 invånare 2030-80 000 invånare Staden utvidgas i alla väderstreck Stadsutvecklingsprojektet Varberg växer Väst - Stadsutvecklingsprojektet (Varbergstunneln,

Läs mer

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet KS 2010-313 212 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2011-09-06 REV. 2011-10-03 ENLIGT KF BESLUT 119/2011 Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-09-22 Marks kommun Postadress:

Läs mer

Strategisk energiplanering i Borås Stad

Strategisk energiplanering i Borås Stad Strategisk energiplanering i Borås Stad Susanne Arneborg Energisamordnare E-post: susanne.arneborg@boras.se My-Linda Lorentsson Strategisk planerare E-post: my-linda.lorentsson@boras.se CO 2 -utsläpp från

Läs mer

Samrådsyttrande strukturprogram för främre Boländerna, Uppsala kommun

Samrådsyttrande strukturprogram för främre Boländerna, Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Elfwendahl, Magnus 2017-04-27 KTN-2017-0139 Kulturnämnden Samrådsyttrande strukturprogram för främre Boländerna, Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Värnamo i framtiden. PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN. Dnr 12.2895.212

Värnamo i framtiden. PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN. Dnr 12.2895.212 Dnr 12.2895.212 Värnamo i framtiden PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN Godkänt av Miljö och stadsbyggnadsnämnden 2013-04-15 2 PROGRAM- INNEHÅLL INLEDNING OCH BAKGRUND

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 266/2015 FASTIGHETEN ALLERUM 11:35 ALLERUM, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Lena Evaldsson inkom 2 februari 2015 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan för fastigheten

Läs mer

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi förändra eller konservera Tanum? PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi cykla, gå, åka kollektivt eller ta bilen till jobbet? Hur skapar vi bra förutsättningar för det lokala näringslivet?

Läs mer

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för Eknäs 1:5, 1:7

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för Eknäs 1:5, 1:7 1(7) 2016-09-28 Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för Eknäs 1:5, 1:7 Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet markerat. Begäran om planbesked Begäran om planbesked har

Läs mer

Miljöbalksdagarna 2015 ÖPPEN DIALOG MED RIKSINTRESSEUTREDAREN

Miljöbalksdagarna 2015 ÖPPEN DIALOG MED RIKSINTRESSEUTREDAREN Miljöbalksdagarna 2015 ÖPPEN DIALOG MED RIKSINTRESSEUTREDAREN Stockholm 2015-03-19 M 2014:01 dir. 2013:126 Utredare: Elisabet Falemo Huvudsekreterare: Bengt Arwidsson Utredningssekreterare: Sara Bergdahl

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030 Stad möter land Strategin går ut på att hantera mötet mellan stad och land, den stadsnära landsbygden. Ystad är en väl avgränsad stad där gränsen mellan stad och land är viktig. Strategin tar ett grepp

Läs mer

Antagandehandling

Antagandehandling Antagandehandling 2010-01-22 Särskild sammanställning enligt Miljöbalken 6 kap. 16 gällande det tematiska tillägget till Översiktsplan 2002 för vindkraft, Tema vindkraft, tillägg till översiktsplanen.

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

81 Beslut om antagande av förslag till fördjupad översiktsplan för landsbygden i Upplands-Bro, Landsbygdsplan FÖP 2016.

81 Beslut om antagande av förslag till fördjupad översiktsplan för landsbygden i Upplands-Bro, Landsbygdsplan FÖP 2016. PROTOKOLLSUTDRAG 29 (45) 81 Beslut om antagande av förslag till fördjupad översiktsplan för landsbygden i Upplands-Bro, Landsbygdsplan FÖP 2016. Beslut Dnr KS 15/0199 1. Att anta förslag till fördjupad

Läs mer

Juridisk analys av de nya reglerna i plan- och bygglagen om regional planering

Juridisk analys av de nya reglerna i plan- och bygglagen om regional planering 11 2019-04-11 1 (6) Avdelningarna för juridik och tillväxt och samhällsbyggnad Ann-Sofie Eriksson Bengt Westman Germund Persson Gunilla Glasare Juridisk analys av de nya reglerna i plan- och bygglagen

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Vi behöver en regional utvecklingsplan Regionens samlade vilja det regionala kontraktet Gemensam plattform för regionens aktörer och för samverkan med länen i östra

Läs mer

Inledning och vision. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag

Inledning och vision. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag 4 1 Inledning Vad är en översiktsplan? Översiktsplanen är ett av kommunens viktigaste strategiska dokument och visar kommunens syn på bland annat den framtida bebyggelseutvecklingen, infrastruktursatsningar

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Sleipner 3, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att komplettera befintlig

Läs mer

BEBYGGELSEUTVECKLING. bebyggelseutveckling. ÖP 2012, Översiktsplan för Härryda Kommun

BEBYGGELSEUTVECKLING. bebyggelseutveckling. ÖP 2012, Översiktsplan för Härryda Kommun BEBYGGELSEUTVECKLING bebyggelseutveckling REKOMMENDATIONER ÖP 2012, Översiktsplan för Härryda Kommun 135 Tolkning av begrepp i Plan- och bygglagen En ny Plan- och bygglag (2010:900), PBL började gälla

Läs mer

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING SPN-000/000 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING SPN-000/000 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM Behovsbedömning 1(8) SPN-000/000 tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM i Dagsbergs socken i Norrköping kommun, upphävande av del av detaljplan den 18 oktober 2016 ANTAGANDEHANDLING Antagen

Läs mer

Bilaga till översiktsplan 2026. Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050. samrådshandling 2011-09-28. Allmänna intressen

Bilaga till översiktsplan 2026. Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050. samrådshandling 2011-09-28. Allmänna intressen Bilaga till översiktsplan 2026 Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 samrådshandling 2011-09-28 Bilaga till översiktsplan splan 2026 Allmänna intressen Natur- och kulturmiljö Klimat, miljö, hälsa och

Läs mer

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1

Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Dnr: 642/2017 Upprättad 20 oktober 2017 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Ändring av detaljplan (akt 1283K-15703) genom upphävande för fastigheten Berga 1:8 m.fl., Kullavägen, etapp 1 Helsingborgs stad

Läs mer

Yttrande om översiktsplan Flens kommun

Yttrande om översiktsplan Flens kommun Kommunstyrelsen 2017-05-10 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2017:298 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (3) Kommunstyrelsen Yttrande om översiktsplan Flens kommun Förslag till beslut

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PÅL IBB 21 M FL NORR, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 860/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Wallenstam AB SYFTE Planändringen är föranledd av planansökan inkommen 13 maj 2013. Syftet är att

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-02-02 2016-4922 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fastighetens adress: Jegerhjelms väg 32 Sökande: Braatz, Ingemar Ärende: Förhandsbesked, nybyggnad

Läs mer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer Diarienr 2017/00043 Program för bostadsförsörjningen 2018-2021 Mål och indikatorer Antaget av kommunfullmäktige datum XX 2017 Reviderad XXXX Remisshandling 2017-04-19 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Vi satsar på ett hållbart transportsystem och en modern infrastruktur runt Mälaren

Vi satsar på ett hållbart transportsystem och en modern infrastruktur runt Mälaren Handlingsplan Boende 1. Inledning 4 Mälarstäder (Västerås, Eskilstuna, Strängnäs och Enköping) har undertecknat en avsiktsförklaring som identifierar åtta gemensamma, strategiskt viktiga och långsiktiga

Läs mer

ARBETSMATERIAL. Översiktsplan. Projektbeskrivning

ARBETSMATERIAL. Översiktsplan. Projektbeskrivning ARBETSMATERIAL Översiktsplan Projektbeskrivning 2017-05-26 Översiktsplan Projektbeskrivning Översiktsplanen för Melleruds kommun antogs sommaren 2010. Ställningstaganden behöver ses över för att vara ett

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN BÖLJAN 3 CENTRUM, HELSINGBORGS STAD 1(5) Dnr 1146/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE JM fastighets AB SYFTE Detaljplanen upprättat för att pröva möjligheten att uppföra två flerbostadshus

Läs mer

Politikerworkshop

Politikerworkshop Politikerworkshop 2016-10-27 inför Översiktsplan 2018 SAMMANSTÄLLNING RESULTAT 2016-11-09 INTRODUKTION INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida Introduktion 2 Vision Stenungsund 2035 3 Erfarenheter & behov 4 Vision och

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Tjänsteskrivelse 2017-12-22 Handläggare Julia Karlsson, Moa Öhman Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsen Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Förslag till beslut 1. Mål för riktlinjer

Läs mer

Program för bostadsförsörjningen

Program för bostadsförsörjningen Program Policy Handlingsplan Riktlinje Program för bostadsförsörjningen 2018-2021 Mål och indikatorer Antaget av Kommunfullmäktige 7 december 2017 DNR: 2017/00043 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bostadsplaneringen

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Fastigheten Norsholms gårdsområde 1:171 med närområde 1(10) tillhörande program för. inom Norsholm i Norrköpings kommun

BEHOVSBEDÖMNING. Fastigheten Norsholms gårdsområde 1:171 med närområde 1(10) tillhörande program för. inom Norsholm i Norrköpings kommun SPN-468/2007 214 1(10) BEHOVSBEDÖMNING tillhörande program för Fastigheten Norsholms gårdsområde 1:171 med närområde inom Norsholm i Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 17 augusti

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN för utveckling av Ånge kommun

ÖVERSIKTSPLAN för utveckling av Ånge kommun 1 av30 2 av30 Se även temahäfte 2 Byggande, boende, temahäfte 19 Energi, Innehåll Kommunala skäl för arbete med vindkraft 2 Kommunala mål 2 Vindkraft i översiktsplanen 2 Kommunala åtgärder i översiktsplaneringen

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Vendledal 2 och del av Vimmerby 3:3, Vimmerby kommun, Kalmar län. MOB Granskningshandling

Behovsbedömning. Detaljplan för Vendledal 2 och del av Vimmerby 3:3, Vimmerby kommun, Kalmar län. MOB Granskningshandling Behovsbedömning Detaljplan för Vendledal 2 och del av Vimmerby 3:3, Vimmerby kommun, Kalmar län Granskningshandling Behovsbedömning 2 (5) Inledning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan

Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan 1 Innehållsförteckning Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan... 1 1.1 Lagrum... 3 2 Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse...

Läs mer

Nätverksträff plan. 27 november Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering

Nätverksträff plan. 27 november Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering Nätverksträff plan 27 november 2017 Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering Allmän info Landshövding Länsöverdirektör Enheten för samhällsplanering Enhetschef Vad händer hos

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

DEL AV FASTIGHETEN HASSLARP 1:4 M FL HASSLARP, HELSINGBORGS STAD

DEL AV FASTIGHETEN HASSLARP 1:4 M FL HASSLARP, HELSINGBORGS STAD 1(7) Dnr 1436/2013 DEL AV FASTIGHETEN HASSLARP 1:4 M FL HASSLARP, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om upprättande av detaljplan inkom till stadsbyggnadsnämnden från Hasslarps

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(5) Dnr 518/2014 FASTIGHETEN KATTARP 13:67 KATTARP, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Fastighetsägaren Ab Helsingborgshem inkom med ansökan om detaljplaneändring den 10 april 2014. SYFTE

Läs mer

Nya översiktsplanen i korthet MITT VÄRNAMO 2035

Nya översiktsplanen i korthet MITT VÄRNAMO 2035 Nya översiktsplanen i korthet PLANFÖRSLAG PLANERINGSUNDERLAG KONSEKVENSBESKRIVNING PLANFÖRSLAG PLANERINGSUNDERLAG KONSEKVENSBESKRIVNING ÖVERSIKTSPLAN ÖVERSIKTSPLAN PLANFÖRSLAG PLANERINGSUNDERLAG KONSEKVENSBESKRIVNING

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Havsplan Östersjön. Förslag till. Samrådshandling Ärende 5 FÖRSLAG TILL HAVSPLAN SAMRÅD TIDIGT SKEDE SLUTLIGT FÖRSLAG GRANSKNING

Havsplan Östersjön. Förslag till. Samrådshandling Ärende 5 FÖRSLAG TILL HAVSPLAN SAMRÅD TIDIGT SKEDE SLUTLIGT FÖRSLAG GRANSKNING Ärende 5 FÖRSLAG TILL HAVSPLAN Ärende 5 TIDIGT SKEDE SAMRÅD GRANSKNING SLUTLIGT FÖRSLAG REGERINGENS BESLUT Förslag till Havsplan Östersjön Samrådshandling 2018-02-15 Samråd för en bättre havsplan Detta

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för 1(7) SPN-583/2008 214 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande program till detaljplan för del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) inom Lindö i Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret, fysisk

Läs mer

SÄRSKILD SAMMANSTÄLLNING

SÄRSKILD SAMMANSTÄLLNING UPPSALA KOMMUN Särskild sammanställning tillhörande Fördjupad översiktsplan för Södra Staden i Uppsala UPPDRAGSNUMMER 1554212000 ÖREBRO VATTEN OCH MILJÖ TEXT SAMMANSTÄLLD AV: MARTYNA MIKUSINSKA, SWECO

Läs mer