RAPPORT. Förstudie: Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset Upprättad av: Maria Sjögren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. Förstudie: Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset 2012-10-12. Upprättad av: Maria Sjögren"

Transkript

1 RAPPORT Förstudie: Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset Upprättad av: Maria Sjögren

2 RAPPORT Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset Övik Kund Landstinget Västernorrland Olle Bertilsson Konsult WSP Systems Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm 2 (12)

3 Innehåll SAMMANFATTNING... 4 INTRODUKTION... 4 KYLA I ANLÄGGNINGEN... 5 KM KM EB1 OCH EB DRIFTKOSTNADSJÄMFÖRELSE ENERGIPRISER BEFINTLIG ANLÄGGNING NY ANLÄGGNING MED FJÄRRVÄRME SLUTSATS (12)

4 Sammanfattning WSP har fått i uppdrag att inom projektet Baltic Energy, utföra en förstudie på Paradiset i Örnsköldsvik. Frågeställningen man vill ha svar på är huruvida det skulle vara mer ekonomiskt att installera fjärrkyla istället för den konventionella kylan man har idag. KM2 och KM3 är kylmaskiner som går väldigt dåligt. Dessa är gamla (från 1995 resp 1996) och kommer att behöva ersättas framöver. EB1 och EB3 är relativt nyinstallerade, från Då det inte fanns tillräckligt med underlag och driftdata så har en del antaganden gjorts. Det totala kylbehovet är därför en uppskattning. För att få mer säker statistik bör kylmaskinerna loggas under en längre period, temp och flöde. Idag kostar den kyla man får från kylmaskinerna ca 50 öre/kwh. För att fjärrkyla ska vara intressant, ur en ekonomisk synvinkel, så måste fjärrkylan kosta mindre. Det finns dock andra fördelar med fjärrkyla som också bör vägas in, miljövänlig, driftsäker, tyst mm. För att kunna fatta beslut huruvida fjärrkyla är intressant eller inte så måste kostnader för att koppla in fjärrkyla tas fram. Kostnaderna för att ersätta KM2 och KM3 måste också utredas för att kunna göra en jämförelse. För att veta mer exakt hur mycket kyla som går så måste kylan loggas, helst under ett år. Då blir det lättare att ta beslut och att dimensionera en ev ny anläggning. Introduktion WSP har fått i uppdrag att inom projektet Baltic Energy, utföra en förstudie på Paradiset i Örnsköldsvik. Frågeställningen man vill ha svar på är huruvida det skulle vara mer ekonomiskt att installera fjärrkyla istället för den konventionella kylan man har idag. Paradiset är ett upplevelsebad, gym, sporthall, restaurang, spa och hälsocenter. Anläggningen har kyla i gymdelen, till en kallvattenpool och till kök (kyl och frys) KM2 (kallvattenpool) KM3 (kylmaskin som går mot kylbafflar i gymmet) TA1 med EB1och EB3 (efterbehandlingsbatterier som kylmaskinen förser med både värme och kyla) TA1 går mot gymmet. Kyla till kök är inte något som kan ersättas med fjärrkyla, däremot bör man fundera på att återvinna överskottsvärmen. Omfattningen av det har inte tagits i beaktande i denna förstudie utan det får bli en egen utredning. Kan vara en bra energiåtgärd för att minska på köpt värme. 4 (12)

5 Den 25/ besiktades byggnaden och de underlag som ligger som grund för rapporten är: Driftbilder Planritning Drifttider (öppettider gym) Erfarenheter och uppskattningar från driftpersonal Följande mätinstrument har använts Effektmätning och strömmätning: Chauvin Arnoux CA F09 Vätskeflödesmätning: TA CBI II Tempmätare: Testo T2 Kyla i anläggningen Den kyla som tillförs verksamheten i anläggningen produceras på fyra ställen, KM2, KM3 och EB1 och EB3. Den yta i Paradiset som kyls är träningslokalen, en yta på ca 600 m 2 och en kallvattenpool på ca 3 m 3. KM2 Bild 1. 5 (12)

6 KM2, är en kylmaskin som kyler ner vatten för kallvattenpoolen. Den är placerad i källaren. Dess uppgift är att hålla 8 C i poolen. Detta klarar den inte av idag, temperaturen ligger på kring C. Kylmaskinen är från år Det finns ingen återvinning på den värme som produceras utan den går ut i källaren (där det var minst 35 C varmt). Kylmaskinen går på maxeffekt dygnet runt vilket tyder på att den går dåligt och inom en snar framtid behöver bytas ut. Temperaturen på poolens cirkulationsvatten var 11.5 C och 13 C. Det ger ett deltat på 1,5 C vilket är lite. Litet deltat tyder på att installerad kylmaskin inte kyler bra eller att växlaren är försmutsad. För att kunna räkna ut vilken kyleffekt maskinen så måste man mäta vätskeflödet. Detta var inte möjligt då det inte fanns några mätventiler. En beräkning gjordes utifrån driftteknikerns uppskattning om flöde (mindre än 1 m3/h). Den andra beräkningen gjordes utifrån uppmätt effekt. Uppmätt effekt antogs vara samma som kyleffekten. Sanningen ligger kanske någonstans mittemellan och det är det kylbehovet och effekten som finns i tabellen nedan. Drifttid Uppmätt eleffekt Kyleffekt Kylbehov Elanvändning Värmeförluster 8760 h/år 2,5 kw 2 kw kwh/år kwh/år kwh/år Enligt Övik Energi skulle det vara möjligt att med fjärrkyla kunna hålla en temperatur på 8 grader i kallvattenpoolen. Då kommer kylbehovet att bli något större än beräkningarna ovan. 6 (12)

7 KM3 Bild 2. KM3 är en kylmaskin (luftkyld) vars kyla distribueras via kylbafflar i gymmet. Den installerades Under besiktningen startade och stoppade den ett flertal gånger trots att den arbetar mot en ackumulatortank. Kylbehovet från kylmaskinen den dagen borde inte heller vara så stort med en utetemperatur på 8 C. Då borde man klara av att kyla lokalen med ventilationsluften. Detta indikerar att maskinen går dåligt. För att kontrollera detta gjordes en mätning på flödet och på temperaturer. COP faktorn blev då 0,7, vilket är väldigt dåligt. Tanken är att KM3 ska gå i sekvens med EB1 och EB 3. KM3 ska fungera som en extra kylning om inte EB1 och EB3 klarar av att hålla rätt temperatur men så verkar det inte fungera idag. Tempgivaren sitter i lokalen och kylmaskinen styrs utifrån den. Drifttid Då det inte finns någon loggning på hur mycket kylmaskinen går så har det antagits att kylmaskinen är i drift under gymmets öppettider under maj -september. Under juni, juli och augusti vet vi att det verkligen finns ett kylbehov. Då det inte är så stora luftflöden i lokalen finns det med största sannolikhet även ett kylbehov under övriga året, dock är det svårt att uppskatta hur mycket. För att komma så nära sanningen som möjligt när det gäller drifttid så är det räknat på 5 månader per år på full effekt. 7 (12)

8 Värmeförluster Restvärmen från kylmaskinen tas inte tillvara utan blåses ut. En möjlighet skulle vara att ta tillvara värmen för värmning av tilluften i något aggregat eller inkoppling för förvärmning av varmvatten. Kortslutning av avluft och uteluft Temperaturen på avluft och uteluft uppmättes genom tempmätning i kanalerna. Där konstaterades att uteluften var väldigt hög (20 C). Detta beror till största sannolikhet på att utblåsen för avluft och uteluft sitter väldigt nära varandra och i och med det uppstår kortslutning. Detta gör att kylmaskinen har svårt att göra sig av med värmen och går sämre. Eftersom kylmaskinen går så pass dåligt och installerades 1996 får man räkna med att en investering måste göras inom en snar framtid. Övrigt En fråga som kom upp från driften är om KM3 verkligen behövs. Enligt driften går inte kylmaskinerna som förser EB1 och EB3 med kyla på sin maxkapacitet. Uppfattningen var att den gick på högst halva kapaciteten. För att få veta om EB1 och EB3 är tillräckliga är ett förslag att helt enkelt stänga av KM3 och se om EB1 och EB3 klarar av att hålla önskad temperatur. Det verkar som att KM3 ofta är i drift. Drifttid Uppmätt eleffekt Elanvändning Kyleffekt Kylbehov Värmeförluster h/år 10 kw kwh/år 7 kw kwh kwh/år 8 (12)

9 EB1 och EB3 Bild 3. Bild 4. EB1 och EB3 är efterbehandlingsbatterier på luftbehandlingsaggregatet TA1. Till dessa är kyl/värmemaskiner kopplade och förser efterbehandlingsbatterierna med både värme och kyla. TA1 går mot gymmet. Denna lösning för kyla och värme installerades (12)

10 För att kunna räkna ut hur mycket kyla som går krävs temperaturen före och efter batteriet samt luftflödet. Eftersom att kylmaskinerna inte var i drift var det inte möjligt att göra några mätningar och på så sätt beräkna kylbehovet. Luften till gymmet styrs via temp och CO 2, vilket gör att spjäll stänger beroende på belastning i lokalen och luftflödet varierar därför mycket. Detta gör det väldigt svårt att både mäta och uppskatta luftflöden. För att få ett korrekt underlag och verkligt kylbehov så bör EB1 och EB2 loggas, helst under ett år men främst under maj- september. Temperaturen på till och frånluft och luftflöden är de parametrar som ska loggas. För att även få veta hur mycket värme som aggregatet levererar under året kan temperaturer och luftflöden loggas hela året. För att kunna ta fram hur mycket kyla som tillförs lokalen via dessa efterbehandlingsbatterier så beräknades kylbehovet utifrån schablon, ca 50 W/m 2. Den yta som kyls är ca 600 m 2. Drifttiden antogs till gymmets öppettider och maj-september. Det är möjligt att det finns ett kylbehov under andra delar av året och kanske inte heller hela tiden under maj- sept men för att kunna uppskatta så valdes detta sätt att räkna. Kapaciteten torde vara stor på kylmaskinerna, enligt driften, då de oftast inte går på mer än 50 % effekt. Övrigt Luftflödet till lokalen styrs av CO2-halten i rummet. Vid låg personbelastning så stänger spjällen på från- och tilluft vilket medför att luftflödet över kylvärmebatterierna blir lågt och det kan vara svårt att hålla jämna temperaturer i lokalen. För att få ner temperaturen i lokalen kan ventilationsaggregatets (TA1) rotor köras under sommaren. När frånluften är lägre än uteluften så kan tilluften på så sätt kylas. Nattkyla innebär att ventilationsaggregatet körs nattetid för att få ner temperaturen i lokalen och är också en åtgärd för att minska på drifttiderna på kylmaskinerna. Drifttid Kyleffekt Kylbehov Elanvändningen Värmeförluster h/år 25 kw kwh kwh kwh 10 (12)

11 Driftkostnadsjämförelse Energipriser El: 80 öre/kwh Fjärrvärme: 67 öre/kwh Fjärrkyla: beror på avtal Befintlig anläggning KM2 KM3 EB1 och EB3 Total elanvändning Total driftkostnad Elanvändning kyla kwh kwh kwh kwh kr Kylbehov Kyleffektbehov KM kwh 2 kw KM kwh 7 kw EB1 och EB kwh 25 kw Totalt kwh 40 kw Kostnad(kr)/ Producerad kyla (kwh): 0,5 kr/kwh Värmeförluster med möjlighet till återvinning: kwh ( kr/år) Ny anläggning med fjärrvärme Kylbehov: kwh Kyleffekt: 40 kw 11 (12)

12 Slutsats Totalt kylbehov, enligt de antaganden som är gjorda, blir totalt ca kwh med ett kyleffektbehov på ca 40 kw. För att det ska vara intressant med fjärrkyla så får inte, enligt dessa beräkningar, driftkostnaden överstiga 50 öre/kwh för att det ekonomiskt sätt ska vara lönsamt. Anläggningen för EB1 och EB3 installerades för 3 år sedan, KM2 och KM3 går väldigt dåligt, är gamla och en nyinvestering på dessa kommer att behöva göras om inte alltför länge. Kostnaderna för nya kylmaskiner bör jämföras med kostnaden för att koppla in fjärrkyla. Man bör även ta hänsyn till reparationskostnader och livslängd när konventionell kyla jämförs med fjärrkyla. Andra argument, än bara de ekonomiska, som ligger till fördel för fjärrkyla är: hög driftsäkerhet försumbar miljöpåverkan (frikyla) fastighetsmiljön blir bättre ingen hantering av kölmedier Om värmeöverskottet som blir från kylkompressorerna återvinns och fjärrvärme kan ersättas blir kostnaden för kyla något lägre. Dock måste kostnader för åtgärder som krävs för att kunna återvinna värmen utredas. Att återvinna värmen från EB1 och EB3 går inte då kondensorerna är placerade utomhus. Det krävs en del ombyggnationer för att koppla in fjärrkyla. Kostnaderna för detta måste utredas vidare. För att kunna fatta beslut huruvida fjärrkyla är intressant eller inte så måste kostnader för att koppla in fjärrkyla tas fram. Kostnader för att ersätta KM2 och KM3 tas fram och jämförs sedan. För att veta mer exakt hur mycket kyla som går måste kylan loggas, helst under ett år. Då blir det lättare att ta beslut och att dimensionera en ev ny anläggning. Bestämmer man sig för att inte koppla in anläggningen på fjärrkyla bör man gå vidare med att försöka återvinna så mycket som möjligt av värmeförlusterna från kylmaskinerna. 12 (12)

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08 Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Kylbehov Sundbrolund äldreboende Kund Landstinget Västernorrland - Olle Bertilsson Baltic Energy Lena

Läs mer

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5)

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5) Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Altona, Malmö Stena Fastighter Energy Concept in Sweden Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1967 Area: 9 500 m 2 A temp Verksamhet: Kontorsbyggnad,

Läs mer

PM SYSTEMBESKRIVNING OCH LCC-BERÄKNING

PM SYSTEMBESKRIVNING OCH LCC-BERÄKNING 18 Blekinge Sjukhus byggnad 02-46, kyl- och värmeanläggning Alternativ och LCC-beräkning, sammanfattning Alternativ 0 Kylanläggning med 3 st kylmaskiner på plan 8. Kondensorvärme från kylproduktion via

Läs mer

Värmepump & kylaggregat i ett

Värmepump & kylaggregat i ett + + Värmepump & kyl i ett Den reversibla kylvärmepumpen ThermoCooler HP går att integrera i våra Envistar Flex-. Kylvärmepumpens alla delar finns inbyggda i en moduldel som placeras i luftbehandlingset.

Läs mer

RAPPORT. Energikartläggning Handlarn Bastuträsk NORRBOTTENS ENERGIKONTOR, NENET SWECO SYSTEMS AB INSTALLATION UMEÅ [DESCRIPTION]

RAPPORT. Energikartläggning Handlarn Bastuträsk NORRBOTTENS ENERGIKONTOR, NENET SWECO SYSTEMS AB INSTALLATION UMEÅ [DESCRIPTION] NORRBOTTENS ENERGIKONTOR, NENET Energikartläggning Handlarn Bastuträsk UPPDRAGSNUMMER 4022182003 [DESCRIPTION] [STATUS] [CITY] SWECO SYSTEMS AB INSTALLATION UMEÅ 1 (9) S wec o Västra Norrlandsgatan 10

Läs mer

Geoenergi i köpcentra, är det en ekonomisk affär? Sofia Stensson

Geoenergi i köpcentra, är det en ekonomisk affär? Sofia Stensson Geoenergi i köpcentra, är det en ekonomisk affär? Agenda Hur ser fönstret ut när geoenergi är ekonomiskt? Energipriser Vad får vi ut från statistiken? Vällingby center - Borrhålslager Arlanda Akvifärlager

Läs mer

RAPPORT. Energikartläggning. Grangärdehallen AB, Livsmedelsbutik

RAPPORT. Energikartläggning. Grangärdehallen AB, Livsmedelsbutik av SWEDAC ackrediterat kontrollorgan RAPPORT Energikartläggning Grangärdehallen AB, Livsmedelsbutik Datum 2012-12-21 TH Energiteknik, Trollhättan Daniel Hårdfelt Fredrik Hennström Tord Hedgren Nr 110 Energikartläggning

Läs mer

6. BRUKSANVISNING MILLENIUM PLC

6. BRUKSANVISNING MILLENIUM PLC 6. BRUKSANVISNING MILLENIUM PLC 1. Allmänt 2. Knappfunktion 3. Ställa in Värde 3.1. Datum och Tid 3.2. Drifttid 3.3. Min Temp Tilluft 3.4. Börvärde Frånluft 3.5. Blockering Nattkyla 3.6. Börvärde rum natt

Läs mer

Bakgrund. Hallens med installationer. Utredning Höörs ishall.

Bakgrund. Hallens med installationer. Utredning Höörs ishall. Unr: Uppdragsnamn: Handläggare Lindborg Ola Tel 010 5055178 Mobil 010 5055178 Fax 010 5055190 Ola.Lindborg@afconsult.com Datum 2009-02-05 Utredning Höörs ishall Vår referens 541567 Utredning Höörs ishall.

Läs mer

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985 Fastighet: Fastighetsägare: Konsult: Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1985 Area: 3055BTA Verksamhet: Förskola,

Läs mer

EFFEKTSNÅL GEO-FTX VENTILATION MED VÄRMEÅTERVINNING

EFFEKTSNÅL GEO-FTX VENTILATION MED VÄRMEÅTERVINNING EFFEKTSNÅL GEO-FTX VENTILATION MED VÄRMEÅTERVINNING Sammanfattning Alla effektiva ventilationsaggregat typ FTX (Frånluft, Tilluft med värmeåtervinning genom växling) har problem med påfrysning i värmeväxlaren

Läs mer

En ny marknad för återvunnen energi. Bli en återvinnare med Öppen Fjärrvärme

En ny marknad för återvunnen energi. Bli en återvinnare med Öppen Fjärrvärme En ny marknad för återvunnen energi Bli en återvinnare med Fjärrvärme Agenda fjärrvärme information Prismodeller Goda exempel Från första möte till leverans 2 Fortum Värme Producerar och levererar miljöanpassad

Läs mer

6. BRUKSANVISNING MILLENIUM PLC

6. BRUKSANVISNING MILLENIUM PLC 6. BRUKSANVISNING MILLENIUM PLC 4. Olika Driftlägen 1. Allmänt 2. Knappfunktion 3. Ställa in Värde 3.1. Datum och Tid 3.2. Drifttid 3.3. Min Temp Tilluft 3.4. Börvärde Frånluft 3.5. Blockering Nattkyla

Läs mer

Elda inte för kråkorna!

Elda inte för kråkorna! Elda inte för kråkorna! Climate Solutions Sweden lanserar nu ett nytt koncept med värmepumpar för total återvinning av ventilationsvärmen i fastigheter. Värmeenergin i frånluften används och täcker behovet

Läs mer

Henåns skola. Ventilationen och inomhusklimatet. Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Historik - framtid

Henåns skola. Ventilationen och inomhusklimatet. Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Historik - framtid Henåns skola Ventilationen och inomhusklimatet Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company Historik - framtid Inneklimatproblem 2011-12 Utredning av ventilation 2013 Åtgärder 2014-2015 Kontroller

Läs mer

ÖSTERSUNDS KOMMUN Odenvallen-Storsjöbadet

ÖSTERSUNDS KOMMUN Odenvallen-Storsjöbadet 1 (5) ÖSTERSUNDS KOMMUN Odenvallen-Storsjöbadet Förstudie avseende värmeåtervinning från en eventuell konstfrusen bandyarena på Odenvallen till Storsjöbadet. Datum 2009-03-10 Utförd av Bertil Nordenberg

Läs mer

ATT BYGGA OCH DRIVA ISHALLAR. Kenneth Weber

ATT BYGGA OCH DRIVA ISHALLAR. Kenneth Weber ATT BYGGA OCH DRIVA ISHALLAR Kenneth Weber Lite historik Människan började åka skridskor för ca 5000 år sedan ungefär samtidigt som man började äta glass i Kina! Första konstgjorda isen gjordes 1876!

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: GRÖNA BRINKEN 4 Besiktningsuppgifter Datum: 2018-10-31 Byggnadens adress: VÄSTHORJAVÄGEN 5 33135 VÄRNAMO Utetemperatur: 6 C Expert:

Läs mer

Energideklaration av Fastigheten Berga 11:64

Energideklaration av Fastigheten Berga 11:64 Sollentuna den 2013-06-28 Energideklaration av Fastigheten Berga 11:64 Apoteksvägen 2-4 184 30 Åkersberga Energideklaration är utförd på rubricerad fastighet 2013-06-19 Besiktningsförrättare: Magnus Worén

Läs mer

Ventilationsnormer. Svenska normer och krav för bostadsventilation BOSTADSVENTILATION. Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer

Ventilationsnormer. Svenska normer och krav för bostadsventilation BOSTADSVENTILATION. Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer Svenska normer och krav för bostadsventilation Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer för byggande. Avsikten med detta dokument är att ge en kortfattad översikt och inblick i överväganden

Läs mer

Adconair 76 LUFTFLÖDE: 2.600 30.000 m 3 /h

Adconair 76 LUFTFLÖDE: 2.600 30.000 m 3 /h Komfortventilation Adconair 76 Nu även med motströmsvärmeväxlare och evaporativ kyla Adconair 76 LUFTFLÖDE: 2.600 30.000 m 3 /h Adconair typ 76 AdiabaticPro - förenklad visualisering Adconair lämpligt

Läs mer

Bengt Dahlgren Göteborg AB

Bengt Dahlgren Göteborg AB Fastighet: Stampen 26:2 Fastighetsadress: Odinsgatan 9-11 Fastighetsägare: Stena Fastigheter AB Konsulter: S. Örjenfelt F. Olsson Bengt Dahlgren Göteborg AB Sammanfattning Val av energieffektiviserande

Läs mer

Inför byte av. CTC:s Luftvärmeaggregat LVA-1. Till. PBH Produkters Luftvärmeaggregat LVAC. Redovisningen

Inför byte av. CTC:s Luftvärmeaggregat LVA-1. Till. PBH Produkters Luftvärmeaggregat LVAC. Redovisningen Inför byte av CTC:s Luftvärmeaggregat LVA-1 Till PBH s Luftvärmeaggregat LVAC Redovisningen Gäller för hus upp till 130 m² Dimensionerande utomhustemperatur - 35 C Fyra installationsalternativ Telefon

Läs mer

Praktisk användning av Parasol & LCC-kalkyl

Praktisk användning av Parasol & LCC-kalkyl Praktisk användning av Parasol & LCC-kalkyl Påvisande av ekonomiska & miljömässiga vinster vid solskyddsinvestering (Arbetet är en del i kursen Diplomerad Solskyddstekniker) Christian Westberg & Jim Eriksson

Läs mer

Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys

Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys Idrottsarenor och energi i media Om sportens energislöseri - fotboll på vintern och hockey på sommaren. Idrottsanläggningar är stora energislukare, särskilt de som skapar

Läs mer

UTVÄRDERING AV KONDENSFILTER I FÄLT

UTVÄRDERING AV KONDENSFILTER I FÄLT Rydell&Lembke kyl&värmeteknik AB Norsholmsvägen 13 610 21 NORSHOLM Telefon: 011-54150 Fax: 011-543 49 E-post: info@rydell-lembke.nu UTVÄRDERING AV KONDENSFILTER I FÄLT Storkök, kyl och frys. KAPITEL 1

Läs mer

Totalkontor Etapp I Val av energieffektiviserande åtgärder

Totalkontor Etapp I Val av energieffektiviserande åtgärder Fastighet: Artisten Fastighetsägare: Akademiska Hus AB Konsulter: Andersson & Hultmark AB Totalkontor Etapp I Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår 1935 och 1992 Area BRA 17764 m²,

Läs mer

Kontaktperson: David Hälleberg Telefon: Energikartläggning mars feb 2016 Telefon:

Kontaktperson: David Hälleberg Telefon: Energikartläggning mars feb 2016 Telefon: Energiplan Kv. Eldkvarnen 1 Fastighetsägare: Stockholms Stad Adress: Hantverkargatan 1 Kontaktperson: David Hälleberg Telefon: 08-696 40 00 Energikonsult ÅF Konsult Adress: Frösundaleden 2A Energikartläggning

Läs mer

Skånska Energi. Jon Svärd 2013-05-23 GEOENERGIDAGEN. Så här bra kan det bli!

Skånska Energi. Jon Svärd 2013-05-23 GEOENERGIDAGEN. Så här bra kan det bli! Skånska Energi Jon Svärd 2013-05-23 GEOENERGIDAGEN Så här bra kan det bli! Skånska Energi Kort presentation av Skånska Energi Så här bra kan det bli! Referensprojekt enbart kostnadseffektiv kyla Referensprojekt

Läs mer

Byälvsvägen , Bagarmossen. - VVC-förluster.

Byälvsvägen , Bagarmossen. - VVC-förluster. Byälvsvägen 197-263, Bagarmossen. - VVC-förluster. Denna rapport redovisar resultat från mätningar av system för värme, varmvatten och VVC, för flerbostadshus med fjärrvärmeundercentral vid Byälvsvägen

Läs mer

LCC - ett verktyg för ständig förbättring

LCC - ett verktyg för ständig förbättring 1 LCC - ett verktyg för ständig förbättring Teknikval och erfarenheter i egenutvecklade projekt hos Skanska Projektutveckling i Sverige Jonas Gräslund, Skanska Projektutveckling Kontorsbyggnader 2 LCC

Läs mer

Projektuppgift i Simulering Optimering av System. Simulering av kraftvärmeverk med olika bränslen.

Projektuppgift i Simulering Optimering av System. Simulering av kraftvärmeverk med olika bränslen. Projektuppgift i Simulering Optimering av System Simulering av kraftvärmeverk med olika bränslen. Projektuppgift inom kursen Simulering Optimering av System D, 5 poäng Civilingenjörsprogrammet i Energiteknik

Läs mer

Energieffektivt byggande i kallt klimat. RONNY ÖSTIN Tillämpad fysik och elektronik CHRISTER JOHANSSON Esam AB

Energieffektivt byggande i kallt klimat. RONNY ÖSTIN Tillämpad fysik och elektronik CHRISTER JOHANSSON Esam AB Energieffektivt byggande i kallt klimat RONNY ÖSTIN CHRISTER JOHANSSON Esam AB UPPHANDLING SOM DRIVER PÅ UTVECKLINGEN.ELLER INTE? Det byggs allt fler lågenergihus. Alla nybyggda hus ska vara nollenergibyggnader

Läs mer

smartpac.se Swerod ENERGILAGRINGSSTAVAR MODERNT, EKONOMISKT OCH MILJÖVÄNLIGT

smartpac.se Swerod ENERGILAGRINGSSTAVAR MODERNT, EKONOMISKT OCH MILJÖVÄNLIGT smartpac.se Swerod ENERGILAGRINGSSTAVAR MODERNT, EKONOMISKT OCH MILJÖVÄNLIGT Swerod är utmärkt för industrilokaler och större fastigheter. Swerod är energilagringsstavar som gör det möjligt att spara både

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: HYGGET 56 Besiktningsuppgifter Datum: 2017-10-17 Byggnadens adress: SANDBACKAVÄGEN 28S 90346 UMEÅ Utetemperatur: 5 C Expert: Christer

Läs mer

Luftkonditionering 2009

Luftkonditionering 2009 Luftkonditionering 2009 Innehåll Så här fungerar det!...3 Svalt, skönt och lönsamt!...4 Portabla aggregat...5 Luftkylda paketaggregat... 6 Vattenkylda paketaggregat... 7 Splitaggregat med innedel/-ar för

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: NÄVEKVARN 7:350 Besiktningsuppgifter Datum: 2013-02-14 Byggnadens adress: SJÖSKOGSVÄGEN 26 61176 NÄVEKVARN Utetemperatur:

Läs mer

Kalla fakta om fjärrkyla

Kalla fakta om fjärrkyla Kalla fakta om fjärrkyla Fjärrkyla lika genialt som det låter. Fjärrkyla är enkelt och rent. Med fjärrkyla blir ditt inomhusklimat svalt och effektivt, utan det obehag som bullrande, utrymmeskrävande och

Läs mer

Byggnadens material som en del av de tekniska systemen Bengt-Göran Karsson, Sweco AB

Byggnadens material som en del av de tekniska systemen Bengt-Göran Karsson, Sweco AB Byggnadens material som en del av de tekniska systemen Bengt-Göran Karsson, Sweco AB Solinstrålning Värmeeffekt, W Solenergin lagras Solvärme genom fönster Motsvarande solvärme till rummet Klockslag Fortfarande

Läs mer

Bilaga B: Kravspecifikation

Bilaga B: Kravspecifikation Bilaga B: Kravspecifikation Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus Målsättning Att få fram kompletta system för värmeåtervinning av ventilationsluften i befintliga flerbostadshus.

Läs mer

Rum att leva och arbeta i...

Rum att leva och arbeta i... Rum att leva och arbeta i... City Multi... kräver ett naturligt och behagligt inomhusklimat effektivt ekonomiskt flexibelt Vi tror det är luft tills vi vet vad vi egentligen andas in Det är inte alltid

Läs mer

Årsverkningsgrad för värmeåtervinning med luftluftvärmeväxlare. Riktlinjer för redovisning av produktdata.

Årsverkningsgrad för värmeåtervinning med luftluftvärmeväxlare. Riktlinjer för redovisning av produktdata. Sida 1(6) 1. Förord Syftet med detta dokument är att beräkna och redovisa årsbaserade verkningsgrader för värmeåtervinnare med samma förutsättningar, så att man kan jämföra data från olika tillverkare.

Läs mer

ENERGILAGER IN-A-BOX. Backavallen

ENERGILAGER IN-A-BOX. Backavallen ENERGILAGER IN-A-BOX Backavallen Energihushållning är lösningen för backavallen, en multisport anläggning med verksamhet året om. Backavallen är en modern multisportsanläggning belägen i Katrineholm som

Läs mer

ComfortZone CE50 CE65. ComfortZone. Världens effektivaste frånluftsvärmepump. Steglös effekt från 2,7 6,5 kw med enbart frånluft.

ComfortZone CE50 CE65. ComfortZone. Världens effektivaste frånluftsvärmepump. Steglös effekt från 2,7 6,5 kw med enbart frånluft. Världens effektivaste frånluftsvärmepump. Steglös effekt från 2,7 6,5 kw med enbart frånluft. Svensktillverkad CE50 CE65 Svensktillverkad frånluftsvärmepump med världsunik lösning utnyttjar idag energin

Läs mer

EXVENT LTR-7 AC TEKNISK INFORMATION

EXVENT LTR-7 AC TEKNISK INFORMATION EXVENT LTR-7 AC TEKNISK INFORMATION Yttermått Längd Bredd Höjd 1510 mm 707 mm 720 mm Spänning 220-230 V / 50 Hz 1~ fast matningskabel Säkring 10 A, snabb (ACW-modellerna) Säkring 16 A, snabb (ACE-modellerna),

Läs mer

Välkomna till REKO-kundträff i Lilla Edet. 4 november 2014

Välkomna till REKO-kundträff i Lilla Edet. 4 november 2014 Välkomna till REKO-kundträff i Lilla Edet 4 november 2014 Agenda Miljö & ekonomi Einar Marknad och kundfrågor Cecilia Fikapaus med kaffe och smörgås Nya prismodellen energispartips Ove Borg Allmänt om

Läs mer

Gröna hyresavtal skapar incitament för energieffektivisering för små- och medelstora företag

Gröna hyresavtal skapar incitament för energieffektivisering för små- och medelstora företag Gröna hyresavtal skapar incitament för energieffektivisering för små- och medelstora företag Mats Strid, Harry Sjögren AB och Karin Wilson, Swerea IVF AB Fastighetsinformation Fastigheten är byggd 1987

Läs mer

Solel och solvärme i villan. Lisa Ossman, SP Energiteknik

Solel och solvärme i villan. Lisa Ossman, SP Energiteknik Solel och solvärme i villan Lisa Ossman, SP Energiteknik Hur mycket solenergi finns det egentligen? Instrålningen mot jorden täcker 10 000 ggr vårt årliga energibehov i världen 12 kvm solceller per person

Läs mer

närhet enkelhet helhet Ventilation och kyla, så gör vi systemen energieffektivare. Om allmän och processventilation.

närhet enkelhet helhet Ventilation och kyla, så gör vi systemen energieffektivare. Om allmän och processventilation. närhet enkelhet helhet Ventilation och kyla, så gör vi systemen energieffektivare. Om allmän och processventilation. Sydtotal är ett ventilationsföretag som arbetar med helhetskoncept, från idé till efterservice.

Läs mer

Tryckluft Varför tryckluft?

Tryckluft Varför tryckluft? Varför tryckluft? Enkelt att distrubiera och ansluta Små verktyg med mycket kraft Ger ej upphov till gnistor (explosiva miljöer) Användning Maskinstyrningar sproduktion 100 % 5 % 20 40 % 1 Kolvkompressor

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: TOTTEN 1:245 Besiktningsuppgifter Datum: 2016-11-04 Byggnadens adress: TOTTHYLLAN 31 83013 ÅRE Utetemperatur: -3 C Expert: Johan

Läs mer

7. DRIFTKORT RG SERIEN

7. DRIFTKORT RG SERIEN 7. DRIFTKORT GT1 Temperaturgivare tilluft F01 Tilluftsfilter ST1 Spjäll 1 OK1 Manöverbrytare GT2 Temperaturgivare frånluft F02 Frånluftsfilter ST2 Spjäll2 T1 Huvudbrytare GT3 Temperaturgivare ute TF01

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) - föreskrifter och allmänna råd; BFS 2016:xx Utkom från trycket den 0 månad 0 beslutade

Läs mer

Kyl AMA PAK.5232. ...där den behövs!

Kyl AMA PAK.5232. ...där den behövs! Kyl AMA PAK.5232 PROCOOL GENERATION PunktKyla...där den behövs! PROCOOL med Många Möjligheter VAD ÄR PROCOOL? Ett portabelt luftkonditioneringssystem med ett specialkontruerat luftutblåsningsrör för att

Läs mer

Vad är viktigt vid val av nytt luftbehandlingsaggregat?

Vad är viktigt vid val av nytt luftbehandlingsaggregat? Vad är viktigt vid val av nytt luftbehandlingsaggregat? Det är många faktorer som påverkar ditt val av nytt system för ventilation. Vi vill ge dig några tips som förenklar processen. VAD ÄR VIKTIGT VID

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: TOLERED 76:10 Besiktningsuppgifter Datum: 2015-08-31 Byggnadens adress: KRABBELIDERNA 36 41728 GÖTEBORG Utetemperatur: 17 C Expert:

Läs mer

Katjas Gata 119 Ombyggnad till lågenergihus

Katjas Gata 119 Ombyggnad till lågenergihus Katjas Gata 119 Ombyggnad till lågenergihus Mattias Westher, Bostads AB Poseidon Agenda Bakgrund Pilotprojektet; energianvändning & mål Tekniska lösningar; klimatskal Tekniska lösningar; installationer

Läs mer

Funktionsguide GOLD, ReCO 2

Funktionsguide GOLD, ReCO 2 Funktionsguide GOLD, 1. Allmänt Funktionen är avsedd att säkerställa luftkvalitet eller lufttemperatur, genom recirkulation av frånluft och minsta möjliga uteluftsflöde. Funktionen kan användas i anläggningar

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: MALEVIK 1:180 Besiktningsuppgifter Datum: 2017-05-10 Byggnadens adress: EKEBACKSVÄGEN 11 42935 KULLAVIK Utetemperatur: 10 C Expert:

Läs mer

BDAB Huset, ett aktivt lågenergihus. Passivhus Norden den 17 oktober 2013 Henrik Jönsson Bengt Dahlgren AB

BDAB Huset, ett aktivt lågenergihus. Passivhus Norden den 17 oktober 2013 Henrik Jönsson Bengt Dahlgren AB BDAB Huset, ett aktivt lågenergihus Passivhus Norden den 17 oktober 2013 Henrik Jönsson Bengt Dahlgren AB BDAB Huset By 18 Krokslätts fabriker Fastighetsadress: Krokslätts Fabriker 52 431 37 MÖLNDAL Fastighets

Läs mer

Skogsvallen idrottsanläggning

Skogsvallen idrottsanläggning Schneider Electric, Hägersten 2009-11-20 A 1 (5) Skogsvallen idrottsanläggning Uppdrag Nässjökommun och Karlsson Wachenfeldt arkitekter har gett Schneider Electric i uppdrag att Skogsvallens energiförbrukning

Läs mer

Kyla är dyrt, snö är gratis

Kyla är dyrt, snö är gratis Umeå Universitet Snökyla Kyla är dyrt, snö är gratis Ver 1, 22/1-10 Av Robert Granström Truls Langendahl Björn Olsson Inledning Under vintern har vi ett stort kylöverskott. Under sommaren har vi ett kylbehov.

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: FRÖSVE-TOVATORP 1:33 Besiktningsuppgifter Datum: 2017-02-23 Byggnadens adress: ÅKLEBY LJUNGAGÄRDET 54191 SKÖVDE Utetemperatur: 4

Läs mer

DesiCool OMVANDLAR VÄRME TILL KYLA.

DesiCool OMVANDLAR VÄRME TILL KYLA. DesiCool OMVANDLAR VÄRME TILL KYLA. Ibland får man leta både länge och väl för att hitta möjligheter att öka produktiviteten. Andra gånger ligger de bara och väntar. I många industrier och fastigheter

Läs mer

Behovsreglerad Högre verkningsgrad Ingen frysrisk vid elavbrott Tar värme från uteluften ner till -25 C Ger stor mängd 65 C varmt tappvatten

Behovsreglerad Högre verkningsgrad Ingen frysrisk vid elavbrott Tar värme från uteluften ner till -25 C Ger stor mängd 65 C varmt tappvatten Behovsreglerad Högre verkningsgrad Ingen frysrisk vid elavbrott Tar värme från uteluften ner till -25 C Ger stor mängd 65 C varmt tappvatten Möjlighet att styras och övervakas över Internet Ett teknologiskt

Läs mer

ECONET PREMIUM FAQ FELSÖKNING: GT 21 GT 20 GT 00 GF 10 GT 10. Kontrollera först all data för luftbehandlingsaggregatet. GF 20 GH 20 GT 42 GT 30 GT 50

ECONET PREMIUM FAQ FELSÖKNING: GT 21 GT 20 GT 00 GF 10 GT 10. Kontrollera först all data för luftbehandlingsaggregatet. GF 20 GH 20 GT 42 GT 30 GT 50 ECONET PREMIUM FAQ FELSÖKNING: Kontrollera först all data för luftbehandlingsaggregatet. 2 Lufttemperatur/luftfuktighet Uteluftens temperatur C Termometer eller AHU/Econet Tilluftstemperatur C Termometer

Läs mer

Vi hoppas att broschyren ger dig inspiration till en helhjärtad insats. Med vänliga hälsningar från oss i kampanjgruppen Vinn energi!

Vi hoppas att broschyren ger dig inspiration till en helhjärtad insats. Med vänliga hälsningar från oss i kampanjgruppen Vinn energi! släck när du går! Källor Länkar till hemsidor med energiinformation Energimyndigheten www.stem.se Konsumentverket www.konsumentverket.se Svenska Naturskyddsföreningen www.snf.se Naturvårdsverket www.naturvardsverket.se

Läs mer

Genomgång av Hesslegårdens GK Hässleholm 1 februari 2011

Genomgång av Hesslegårdens GK Hässleholm 1 februari 2011 Genomgång av Hesslegårdens GK Hässleholm 1 februari 2011 inom projekt Förstudie -idrott, energi och klimat. 1. Allmänt Hesslegårdens GK på Kommendörgatan 15 i Hässleholm är föreningsägd och funnits sedan

Läs mer

Varför ventilerar vi?

Varför ventilerar vi? Varför ventilerar vi? Tillsätta syre och ren luft Tillsätta eller bortföra fukt Värma eller kyla Föra bort föroreningar (emissioner) gaser,rök, partiklar mm Föra bort överskottsvärme produktion, solinstrålning

Läs mer

Värmepump med R407C eller R134a?

Värmepump med R407C eller R134a? 2011-03-11 1 Värmepump med R407C eller R134a? R134a, 1,1,1,2-Tetrafluoretan R32, Difluormetan R125, Pentafluoretan 2011-03-11 2 Innehåll 1. VÄRMEPUMP MED R407C ELLER R134A? 3 1.1 Fördelar R407C: 3 1.2

Läs mer

ERMATHERM CT värmeåtervinning från kammar- och kanaltorkar för förvärmning av uteluft till STELA bandtork. Patent SE 532 586.

ERMATHERM CT värmeåtervinning från kammar- och kanaltorkar för förvärmning av uteluft till STELA bandtork. Patent SE 532 586. 2012-08-23 S. 1/4 ERMATHERM AB Solbacksvägen 20, S-147 41 Tumba, Sweden, Tel. +46(0)8-530 68 950, +46(0)70-770 65 72 eero.erma@ermatherm.se, www.ermatherm.com Org.nr. 556539-9945 Bankgiro: 5258-9884 ERMATHERM

Läs mer

Energi & miljö Besparing eller optimering?

Energi & miljö Besparing eller optimering? Energi & Utbildning i Sverige AB Energi & miljö Besparing eller optimering? Energi & Utbildning i Sverige AB 1 Varför bry sig.. Allas ansvar att begränsa miljöpåverkan SFV i bräschen, självklart! www.energiutbildning.se/sfv

Läs mer

RAPPORT. Förskolan Trädgårdsstaden. IG Passivhus Sverige. Uppföljning första året i drift. IG Passivhus Sverige 2013-05-28

RAPPORT. Förskolan Trädgårdsstaden. IG Passivhus Sverige. Uppföljning första året i drift. IG Passivhus Sverige 2013-05-28 2013-05-28 RAPPORT Förskolan Trädgårdsstaden Uppföljning första året i drift IG Passivhus Sverige Tel: 0470-70 51 74 Fax: 0470-70 51 79 Mobil: 0709-123 096 Organisationsnummer: 556862-5635 Adress: Honnörsgatan

Läs mer

Split- vs ventilationsaggregat

Split- vs ventilationsaggregat Split- vs ventilationsaggregat 2011-07-30 Gällande energibesparingspotential. 2 Innehåll Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Byggnaden:... 3 Fördelning:... 3 Kylaggregat:... 3 Fläkt:... 3 Verkningsgrad:...

Läs mer

Uppföljning Väla Gård - Plusenergikontor

Uppföljning Väla Gård - Plusenergikontor Uppföljning Väla Gård - Plusenergikontor Tekn. Dr. Per Kempe Projektengagemang Energi & Klimatanalys per.kempe@projektengagemang.se per.kempe@byv.kth.se 1 Uppföljning Väla Gård - Plusenergikontor LÅGAN

Läs mer

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Vättungen 1:398 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 17566

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Vättungen 1:398 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 17566 ENERGIBESIKTNING Bilaga till Energideklaration av 2017-06-11 Uppdragsnummer 17566 Besiktningen utförd av: Beställarens kontaktperson: Anders Andersson NB Kyl & VVS Konsult AB Storgatan 11 666 30 BENGTSFORS

Läs mer

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Billingsfors 4:127 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 16599

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Billingsfors 4:127 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 16599 ENERGIBESIKTNING Bilaga till Energideklaration av 2016-11-07 Uppdragsnummer 16599 Besiktningen utförd av: Beställarens kontaktperson: Magnus Hessler NB Kyl & VVS Konsult AB Storgatan 11 666 30 BENGTSFORS

Läs mer

Från Kista Science Tower med dubbelglasfasad till Katsan med enkelfasad. Marja Lundgren arkitekt SAR/MSA och miljökonsult

Från Kista Science Tower med dubbelglasfasad till Katsan med enkelfasad. Marja Lundgren arkitekt SAR/MSA och miljökonsult Från Kista Science Tower med dubbelglasfasad till Katsan med enkelfasad Marja Lundgren arkitekt SAR/MSA och miljökonsult Kista Science Tower Varför dubbelglasfasad? Katsan Varför enkelfasad? Vikten av

Läs mer

GOLD RX/HC. Luftbehandlingsaggregat med reversibel värmepump. Ventilation, värme och kyla i ett är oslagbart

GOLD RX/HC. Luftbehandlingsaggregat med reversibel värmepump. Ventilation, värme och kyla i ett är oslagbart GOLD RX/HC Luftbehandlingsaggregat med reversibel värmepump Ventilation, värme och kyla i ett är oslagbart Allt i ett Ventilation, värme och kyla i ett paket Det finns många olika lösningar för att förse

Läs mer

Fastighetsägare: Stockholms Stad Adress: Hantverkargatan 1 Kontaktperson: David Hälleberg Telefon:

Fastighetsägare: Stockholms Stad Adress: Hantverkargatan 1 Kontaktperson: David Hälleberg Telefon: Energiplan Kv. Eldkvarnen 1 Fastighetsägare: Stockholms Stad Adress: Hantverkargatan 1 Kontaktperson: David Hälleberg Telefon: 08-696 40 00 Energikonsult ÅF Konsult Adress: Frösundaleden 2A Kontaktperson

Läs mer

Energideklaration. gfedcb. Egen beteckning. Orsak vid felrapport. Adress Postnummer Postort Huvudadress

Energideklaration. gfedcb. Egen beteckning. Orsak vid felrapport. Adress Postnummer Postort Huvudadress Energideklaration Version: 1.5 Dekl.id: 244969 Byggnaden - Identifikation Län Västerbotten Kommun Umeå Fastighetsbeteckning (anges utan kommunnamn) Flurkmark 1:65 Egna hem (småhus) som skall deklareras

Läs mer

Kartläggning av VVC-förluster i flerbostadshus. Bengt Bergqvist Energianalys AB www.energianalysab.se

Kartläggning av VVC-förluster i flerbostadshus. Bengt Bergqvist Energianalys AB www.energianalysab.se Kartläggning av VVC-förluster i flerbostadshus Bengt Bergqvist Energianalys AB www.energianalysab.se VVC-system Varmvattencirkulationssystem installeras för att minska väntetider på varmvatten 12 undersökta

Läs mer

Innovativa ventilationssystem. Peter Filipsson Bebo & Belok vårkonferens 4 maj 2017

Innovativa ventilationssystem. Peter Filipsson Bebo & Belok vårkonferens 4 maj 2017 Innovativa ventilationssystem Peter Filipsson Bebo & Belok vårkonferens 4 maj 2017 Förstudiens syften Ge en översikt av innovativa ventilationssystem. Ta reda på vilken utveckling fastighetsägare vill

Läs mer

Energideklaration. gfedcb. Egen beteckning. Adress Postnummer Postort Huvudadress

Energideklaration. gfedcb. Egen beteckning. Adress Postnummer Postort Huvudadress Energideklaration Version: 1.5 Dekl.id: 254385 Byggnaden - Identifikation Län Skåne Kommun Båstad Fastighetsbeteckning (anges utan kommunnamn) Böske 32:8 Egna hem (småhus) som skall deklareras inför försäljning

Läs mer

Fjärrkylanläggning Rosenlundsverket Miljövänlig kyla i centrala Göteborg

Fjärrkylanläggning Rosenlundsverket Miljövänlig kyla i centrala Göteborg Fjärrkylanläggning Rosenlundsverket Miljövänlig kyla i centrala Göteborg Anna Svernlöv Per-Axel Berg Björn Ekbom Robert Grönlund Agenda Inledning och presentation av utbyggnadsplaner för produkten fjärrkyla

Läs mer

Projekteringsanvisning

Projekteringsanvisning Projekteringsanvisning Luftbehandling Sammanställd av: Driftavdelningen Datum: 2017-03-01 Innehåll 1 Luftbehandlingssystem 5 1.1 Ventilationsbehov 5 1.2 Energihushållning 5 1.3 Märkning 5 1.4 Drift- och

Läs mer

Spara miljön och många sköna tusenlappar

Spara miljön och många sköna tusenlappar Spara miljön och många sköna tusenlappar Indol är en supereffektiv värmepumpsberedare som sparar upp till 75% av kostnaderna för varmvatten i jämförelse med en vanlig elvarmvattenberedare. Hemligheten

Läs mer

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning Två av de viktigaste faktorerna som påverkar inomhusluft är lufttemperaturen och luftfuktigheten, men att

Läs mer

111570S-04 2014-06 CS60. Guide för anslutning och konfigurering Styrautomatik

111570S-04 2014-06 CS60. Guide för anslutning och konfigurering Styrautomatik 0S-0 0-0 CS0 Guide för anslutning och konfigurering Styrautomatik Anslutningar CU0. Kretskortslayout Art.nr. Art.nr. P Art.nr. P P P Art.nr. P P P P P P P P P P P Anslutningar till styrpaneler Kontakt

Läs mer

Alternativ 2. VAV ( luftkylning )

Alternativ 2. VAV ( luftkylning ) 1 40 60 600 System och materialvalsutredning för 02 Luft- eller vätskeburen kyla Datum: 2012-02-07 Kv. Plantskolan, Universitetsförvaltningen Rev: 2012-03-06 C0112001 Upprättad av: Benny Nordlund Alternativ

Läs mer

Spara energi i ett modernt kontor utan avkall på ett bra inneklimat Max Tillberg

Spara energi i ett modernt kontor utan avkall på ett bra inneklimat Max Tillberg Spara energi i ett modernt kontor utan avkall på ett bra inneklimat Max Tillberg En gång i tiden Nu Och snart BDAB-huset eller Byggnad 18 Energieffektivt Kostnadseffektivt Underhållseffektivt Närhet till

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: xxx

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: xxx BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: xxx REMISSUTGÅVA 2006-06-29 Kompletterande föreskrifter gällande byggnader som använder el för uppvärmnings- och kyländamål. Föreslagna ändringar är markerade med

Läs mer

Checklista energitillsyn

Checklista energitillsyn Checklista energitillsyn A. Uppgifter om företaget Företagsnamn: Fastighetsbeteckning Organisationsnummer: Besöksadress: Postadress: Kontaktperson: Telefonnummer: Faktureringsadress: B. Allmänna uppgifter

Läs mer

Flexit bostadsventilation

Flexit bostadsventilation Flexit bostadsventilation A FÖR EN SUND INOMHUSMILJÖ Varför ventilera? Du är säkert noga med vad barnen äter, men hur ställer du dig till luften de andas? Vi tillbringar ca 90% av tiden inomhus och uppfattar

Läs mer

Välkomna till informationsmöte

Välkomna till informationsmöte Välkomna till informationsmöte Lundby Södra anläggningssamfälligheter Flygfoto över nybyggda Lundby, 1973. Bildkälla: Örebro stadsarkiv Information från Värmegruppen Agenda Värmegruppen informerar om arbetet

Läs mer

Energideklaration. gfedcb. Egen beteckning. Adress Postnummer Postort Huvudadress

Energideklaration. gfedcb. Egen beteckning. Adress Postnummer Postort Huvudadress Energideklaration Version: 1.5 Dekl.id: 287690 Byggnaden - Identifikation Län Jönköping Kommun Jönköping Fastighetsbeteckning (anges utan kommunnamn) ÅSLÖG 6 Egna hem (småhus) som skall deklareras inför

Läs mer

Ny prissättning för fjärrkyla. Resurssmart och påverkbar

Ny prissättning för fjärrkyla. Resurssmart och påverkbar Ny prissättning för fjärrkyla Resurssmart och påverkbar Ny prissättning från 2018 Värme och kyla i kretslopp Fjärrkyla är en klimatsmart och resurseffektiv energiform som bidrar till ett mer hållbart samhälle

Läs mer

Värmepump/kylmaskin vs. ventilationsaggregat

Värmepump/kylmaskin vs. ventilationsaggregat 2012-04-28 Värmepump/kylmaskin vs. ventilationsaggregat VX VX VX Rickard Berg 2 Innehåll Inledning 3 Värmepump 3 Värmepumps exempel 4 Ventilationsaggregat 4 Ventilations exempel 4 Fastighet exempel 5 Total

Läs mer

Energismarta affärer. 7 november 2013 Karlskrona. Peter Karlsson

Energismarta affärer. 7 november 2013 Karlskrona. Peter Karlsson Energismarta affärer 7 november 2013 Karlskrona Peter Karlsson Hinder för energieffektivisering Ogynnsamma avtal mellan fastighetsägare och hyresgäst Ventilation belysning m.m. ingår i hyran Samfällighet

Läs mer

MONTAGEANVISNING, DRIFT- OCH SKÖTSELANVISNING TILL RGS SERIEN

MONTAGEANVISNING, DRIFT- OCH SKÖTSELANVISNING TILL RGS SERIEN 2 INSTALLATION OCH MONTAGE 2.1 ALLMÄN INFORMATION 1. Aggregatserien RGS är byggd för inomhusmontage. Pga. av det isolerade höljet (50mm) kan aggregatet installeras på vinden eller i kallt uterum utan extra

Läs mer