Mötesanteckningar Utskottet för utbildning på forskarnivå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötesanteckningar Utskottet för utbildning på forskarnivå"

Transkript

1 Mötesanteckningar Mötesanteckningar Utskottet för utbildning på forskarnivå Datum: Tid: Plats: Konsistorierummet, Vasaparken Närvarande: Företrädare för studenter: Frånvarande: Övriga närvarande Vid anteckningarna Staffan Edén, ordförande Ola Wetterberg, NFS Mats Andrén, HFS Jesper Boesen, LUN Håkan Carlsson, UB Marie Demker, SFS Anna Karlsson, SA Johannes Landgren, KFS Karin Rönnerman, UFS Dick Stenmark, ITFS Åsa Hansson, GUS Anton Törnberg, GUDK Olof Johansson Stenman, HHFS Bengt Petersson, PIL Anna Ryan Bengtsson, GUDK Malin Östling Laila Johannesson, pt 1-5 Peter Larsson, pt 11 Kristina Ullgren, pt 11 Jessica Nyberg Pettersson Utbildningsenheten 1 (5) Rosenlundsgatan 4, Box 100, Göteborg

2 Ärende Åtgärd 1. Välkommen till utbildningsnämndens utskott för utbildning på forskarnivå Staffan Edén, utskottets ordförande Utskottets ledamöter hälsas välkomna till dagens möte. 2. Godkännande av föredragningslista Två ytterligare ärenden anmäls: Doktorandrepresentation i nämnder Påbyggnad av lic-utbildning Utskottet beslutar att godkänna föredragningslistan med dessa tillägg. 3. Föregående mötessanteckningar Mötesanteckningar från utskottsmötet den 2 december 2015 anmäls. 4. Förhandsgranskning hur går det till? Inventering av fakulteternas regler kring förhandsgranskning av avhandling inför disputation. SUHF rekommenderar att om förhandsgranskning ska ske bör den ske separat från betygsnämnden. ITFS: Vid en av institutionerna har man med en extern granskare vid slutseminariet som sen även ingår i betygsnämnden. Vid den andra institutionen skickas hela avhandlingen ut till hela betygsnämnden för att kontrollera om betygsnämnden anser att avhandlingen är ok att disputera på, dock är det inget godkännande av avhandlingen i förtid. Mötesanteckningarna från den 2 december 2015 läggs till handlingarna. Utskottets ledamöter tar med sig diskussionen och fortsätter samtalet vid respektive fakultet. HFS: Har under året sett över sitt eget regelverk, vid slutseminariet ska texten granskas av andra än handledarna. Dessa granskare är fristående från betygsnämnden. KFS: Har en extern granskare med både vid 25 %- och 50 %-seminarier. Att det är dyrt uppvägs av det värdefulla i att knyta kontakter inom konstvärlden. Inför disputationen granskas avhandlingen i sin helhet, granskningen sker fristående från betygsnämnden. SA: Tre månader innan disputation granskas delarbetena av betygsnämnden som avgör om delarbetena är av sådan kvalitet att de kan användas i en avhandling. SFS: Fakulteten har två modeller. Några institutioner har grönläsning av avhandlingen av tre personer. En av dessa, den interna granskaren, återkommer i betygsnämnden. De flesta institutioner har ett slutseminarium i nära anslutning till disputationen. Det förekommer att den externa granskaren vid slutseminariet sedan utses till opponent. UFS: Fakulteten har åtta utsedda seminarieledare som håller i samtliga seminarier under utbildningstiden och även ser till att detta blir inrapporterat i Ladok. Vid slutseminariet finns en extern granskare som ofta även ingår i betygsnämnden. 2 (5)

3 NFS: Har mittseminarium och slutseminarium. Tidigare granskare ingår endast i undantagsfall i betygsnämnden. HhFS: Rutinerna skiljer sig något åt mellan de olika institutionerna avseende granskning av avhandling innan disputation. Samtliga har dock någon form av slutseminarium med utsedd granskare. Utskottet diskuterar om det finns ett problem med att samma person som tidigare i processen granskat avhandlingsarbetet senare återanvänds antingen i betygsnämnden eller som opponent. Möjligen kan det vara bra att ha med en granskare vid disputationen som tidigare varit med vid slutseminariet för att kunna följa upp att doktoranden har tagit till sig de råd och kommentarer som framkom vid slutseminariet i slutarbetandet av avhandlingen. Å andra sidan kan det vara bra med helt nya granskare vid disputationen för att inte äldre kritik ska följa med. 5. Handläggningsordning för dubbel och gemensam examen presentation av utkast Laila Johannesson (International Centre), Jessica Nyberg Pettersson En arbetsgrupp bestående av Hans Abelius och Laila Johannesson från International Centre och Maria Stenberg och Jessica Nyberg Pettersson från Utbildningsenheten har arbetat fram ett utkast till handläggningsordning för dubbel och gemensam examen. Handläggningsordningen ska upp i Utbildningsnämnden den 23 mars och därefter beslutas av Rektor. Utskottet tar upp slutligt förslag till handläggningsordning vid mötet den 20 april. Tyvärr har ledamötena på grund av sjukdom inte fått tillgång till materialet förrän väldigt sent innan mötet och har därför inte haft möjlighet att granska utkastet i detalj. Utskottet skickar med några frågor i det fortsatta arbetet: Vilka regler i GU:s regelverk kan respektive kan inte avtalas bort? Finansieringsfrågan är viktig för att det inte ska gå att införa stipendier smygvägen genom att avtala bort GU:s regelverk och följa det utländska lärosätets regler kring detta. Hur ska examinationsmomentet gå till för att kunna säkerställa offentlighet vid båda lärosätena? Ange tydligt i dokumentet till vem man kan vända sig med ytterligare frågor. 6. Rapport från UKÄ:s stickprovsgranskning av ISP Jessica Nyberg Pettersson Universitetkanslerämbetet (UKÄ) har publicerat en rapport från den stickprovsgranskning av individuella studieplaner (ISP) som de genomfört. Från Göteborgs universitet valdes 88 doktorander ut slumpvis för granskning av deras individuella studieplaner. Endast ett fåtal av dessa doktorander hade en elektronisk ISP. Göteborgs universitet utmärker sig inte i någon fråga utan faller rätt väl ut gentemot genomsnittet. I samtliga fall där det finns någon form av brist ser vi att dessa kommer att åtgärdas i takt med att fler och fler doktorander kommer in i det elektroniska ISP- Utskottet lägger rapporten till handlingarna. 3 (5)

4 systemet. Det finns därför i dagsläget ingen anledning till att arbeta vidare med dessa frågor. 7. Status UKÄ-utvärdering och GU:s kvalitetspolicy Malin Östling Den 25 februari 2016 förväntas riksdagen rösta om den motion som utbildningsutskottet lagt fram om nytt kvalitetssäkringssystem. Motionen väntas gå igenom med tillägget att systemet ska utvärderas redan efter tre år. Respektive lärosäte ska ha ett internt kvalitetssäkringssystem och det är detta system som UKÄ kommer att granska framöver. Grunden till systemet är Högskolelag, Högskoleförordning och European Standards and Guidelines (ESG). ESG är dock enbart skriven för grund- och avancerad nivå och inte för forskarnivån. Kvalitetsutskottet arbetar med att ta fram en policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling för GU. Rektor väntas besluta policyn den 13 juni Start av åtta pilotprojekt för utbildningsutvärdering med extern granskare enligt det nya systemet kommer att ske snarast möjligt. Ordförande i Utbildningsnämnden kommer att fatta beslut om vilka åtta institutioner som ska ingå i pilotprojektet. Utskottet önskar göra ett försök att integrera även forskarutbildningen i universitetets system och kommer att ta uppfrågan igen vid utskottets möte i april. Synpunkter kring detta lämnas direkt till Malin Östling eller via fakultetens representant i kvalitetsutskottet. UKÄ kommer dock att genomföra en utvärdering av lärarutbildningarna samt en tredjedel av landets forskarutbildningar i enlighet med det nuvarande systemet. 8. Status FUBAS-projektet Jessica Nyberg Pettersson/Anton Törnberg Styrgruppen har tidigare fattat beslut om att invänta Ladok 3 och bygga upp systemet kring den plattformen. Då Ladok 3-projektet nu är försenat har styrgruppen fattat ett nytt beslut om att istället gå vidare med den ursprungliga planen att bygga ett helt nytt system, likt GUBAS. Doktoranderna påtalar återigen vikten av att samtliga fakulteter har uppdaterad information på sina hemsidor på både svenska och engelska om sina kurser i avvaktan på en gemensam kurskatalog. 9. EUA-CDE Staffan Edén Rektor har beslutat att godkänna att Göteborgs universitet ansöker om att stå värd för European University Association Council for Doctoral Education s årliga möte Meddelanden a) VR 2015/127 Forskarkarriärutredningen, GU:s svar på stipendiefrågan. b) VR 2015/128 Forskarkarriärutredningen, GU:s goda exempel. c) Rapport från EUA-CDE Workshop on Doctoral Supervision. 4 (5)

5 11. Presentation av Utbildning för skydd av forskningsinformation och förebyggande av oredlighet Peter Larsson, IT-säkerhetssamordnare, Kristina Ullgren, universitetsjurist Utskottet tackar för presentationen och antecknar En arbetsgrupp bestående av Leif Bouvin, Sara Dahlberg, Svante Eriksson, Peter Larsson, Björn Rydevik och Kristina Ullgren har fått i uppdrag av rektor att ta fram en utbildning som handlar om skydd av forskningsinformation och förebyggande av oredlighet. Kursen kommer att rikta sig till alla som arbetar med forskning, även doktorander. Kursen är uppdelad på tre kursdelar à två timmar. Doktoranderna påpekar att en doktorandrepresentant borde varit involverad i arbetsgruppen eftersom kursen delvis riktar sig till doktorander. Utskottet diskuterar hur kursen kan integreras i forskarutbildningen och om den bör göras obligatorisk för samtliga som arbetar med forskning. 12. Övriga frågor På grund av tidsbrist bordläggs de två anmälda övriga ärendena. 13. Nästa möte Utskottet sammanträder nästa gång den 20 april 2016 i Konsistorierummet, Vasaparken. 5 (5)

Mötesanteckningar Utskottet för utbildning på forskarnivå

Mötesanteckningar Utskottet för utbildning på forskarnivå Mötesanteckningar Utskottet för utbildning på forskarnivå Datum: 2015-04-15 Tid: 13.00 15.15 Plats: Konsistorierummet, Vasaparken Närvarande: Företrädare för studenter: Frånvarande: Boo Johansson, ordförande

Läs mer

Mötesanteckningar Utskottet för utbildning på forskarnivå

Mötesanteckningar Utskottet för utbildning på forskarnivå Mötesanteckningar Utskottet för utbildning på forskarnivå Datum: 2016-10-26 Tid: 13.00 15.00 Plats: Konsistorierummet, Vasaparken Närvarande: Företrädare för studenter: Frånvarande: Övriga närvarande Vid

Läs mer

Tid och plats: kl. 09.00-16.00, Psykologiska institutionen, Haraldsgatan 1

Tid och plats: kl. 09.00-16.00, Psykologiska institutionen, Haraldsgatan 1 Utbildningsnämndens utskott för utbildning på forskarnivå Minnesanteckningar 1/5 Sammanträde 2014:7 2014-10-15 Tid och plats: kl. 09.00-16.00, Psykologiska institutionen, Haraldsgatan 1 Närvarande Ledamöter

Läs mer

Christina Kaspersen, beredningsstöd för utbildningsnämndens utskott för utbildning på forskarnivå

Christina Kaspersen, beredningsstöd för utbildningsnämndens utskott för utbildning på forskarnivå Utbildningsnämndens utskott för utbildning på forskarnivå Minnesanteckningar 1/5 Sammanträde 2014:1 2014-01-30 Tid och plats: kl. 13.00-16.00, Konsistorierummet, Vasaparken Närvarande Ledamöter Boo Johansson

Läs mer

kl , Gula salongen, huvudbyggnaden, Vasaparken

kl , Gula salongen, huvudbyggnaden, Vasaparken Utbildningsnämndens utskott för utbildning på forskarnivå Minnesanteckningar 1/6 Sammanträde 2012:3 2012-11-08 Tid och plats: Närvarande kl. 09.00-12.00, Gula salongen, huvudbyggnaden, Vasaparken Ledamöter

Läs mer

Christina Kaspersen, beredningsstöd för utbildningsnämndens utskott för utbildning på forskarnivå

Christina Kaspersen, beredningsstöd för utbildningsnämndens utskott för utbildning på forskarnivå Utbildningsnämndens utskott för utbildning på forskarnivå Minnesanteckningar 1/6 Sammanträde 2013:6 2013-10-17 Tid och plats: kl. 13.00-16.00, Konsistorierummet, Vasaparken Närvarande Ledamöter Boo Johansson

Läs mer

Mette Sandoff, ordförande utbildningsnämnden 1

Mette Sandoff, ordförande utbildningsnämnden 1 Utbildningsnämndens utskott för utbildning på forskarnivå Minnesanteckningar 1/ 7 Sammanträde 2012:1 2012-09-14 Tid och plats: Närvarande kl. 09.00-12.00, Gula Salongen, huvudbyggnaden, Vasaparken Ledamöter

Läs mer

ríäáäçåáåöëëéãáå~êáìã=ñöê=ü~åçäéç~êé= OR=åçîÉãÄÉê=OMNQ Sten Hellman 1

ríäáäçåáåöëëéãáå~êáìã=ñöê=ü~åçäéç~êé= OR=åçîÉãÄÉê=OMNQ Sten Hellman 1 ríäáäçåáåöëëéãáå~êáìã=ñöê=ü~åçäéç~êé= OR=åçîÉãÄÉê=OMNQ Sten Hellman 1 -Riktlinjerna för ansvarsfördelningen -Tidsschemat inför lic-seminarium och disputation -Lärandemålen för utbildningen -Nya ISP blanketten

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med nämnden för utbildning på forskarnivå, NJ-fakulteten

Protokoll fört vid sammanträde med nämnden för utbildning på forskarnivå, NJ-fakulteten Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Nämnden för utbildning på forskarnivå PROTOKOLL 36-47 2018 2018-10-23 Protokoll fört vid sammanträde med nämnden för utbildning på forskarnivå, NJ-fakulteten

Läs mer

Forskarutbildning i Fysik

Forskarutbildning i Fysik Forskarutbildning i Fysik Mötesplats Rydberg 6/9 2016 Göran Frank Studierektor FU Innehåll Projektet Doktorander i Lärande (DiL) Anmälan av disputation: nya rutiner på LTH Anmälan av disputation: N-fak

Läs mer

Tid och plats: kl , Mölnlyckerummet, Ågrenska villan

Tid och plats: kl , Mölnlyckerummet, Ågrenska villan Forskarutbildningsberedningen Mötesanteckningar 2012-05-30 Tid och plats: kl. 12.00-16.10, Mölnlyckerummet, Ågrenska villan Närvarande Lennart Weibull, ordförande Staffan Edén, vice ordförande Carl Martin

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETEN

HUMANISTISKA FAKULTETEN HUMANISTISKA FAKULTETEN PROTOKOLL 2018:6 Sammanträdesdatum 2018-09-20 Tid 09.15 11.50 Närvarande Företrädare för verksamheten Marie Demker Åsa Andersson Anders Gustafsson Gunilla Hermansson Susanna Karlsson

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Policy för doktorandhandledning, Kulturgeografi, Umeå universitet

Policy för doktorandhandledning, Kulturgeografi, Umeå universitet Policy för doktorandhandledning, Kulturgeografi, Umeå universitet Denna policy är fastställd vid prefektens beslutsmöte 2018-01-18. Policyn är ämnad att komplettera och förtydliga Riktlinjer för utbildning

Läs mer

Rekommendationer för introduktion av nya doktorander till forskarutbildningen och SLU

Rekommendationer för introduktion av nya doktorander till forskarutbildningen och SLU Rådet för utbildning på forskarnivå (Fur) 2018-03-01 Rekommendationer för introduktion av nya doktorander till forskarutbildningen och SLU SLU behöver försäkra sig om att nya doktorander introduceras till

Läs mer

Mötesanteckningar Forsknings- och forskarutbildningsberedningen

Mötesanteckningar Forsknings- och forskarutbildningsberedningen Mötesanteckningar Forsknings- och forskarutbildningsberedningen (FFUB) Datum: 2018-05-18 Tid: 9.00 12.00 Plats: Trollerummet Närvarande ledamöter: Olof Johansson-Stenman, prodekanus, ordförande Maureen

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR EXTERNA UTBILDNINGS- UTVÄRDERINGAR (UKÄ)

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR EXTERNA UTBILDNINGS- UTVÄRDERINGAR (UKÄ) HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR EXTERNA UTBILDNINGS- UTVÄRDERINGAR (UKÄ) Typ av dokument: Handläggningsordning Datum: Dnr: Dnr: FS 1.1-162-18 Beslutad av: Giltighetstid: tills vidare Område: Utbildning Ansvarig

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012/2013

Verksamhetsberättelse 2012/2013 GUDK Sida 1/2 Göteborgs universitets doktorandkommitté Verksamhetsberättelse 2012/2013 Inledning Göteborgs universitets doktorandkommitté (GUDK) har under året arbetat utefter en verksamhetsplan. För att

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning SLU ID: SLU ua 2015.1.1.2-4382 Planeringsavdelningen Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning Projektledare: Ingeborg Amnéus Uppdragsgivare: Lena Andersson-Eklund Datum: 2015-11-16

Läs mer

Protokoll utbildningsnämndens sammanträde 1 :2017

Protokoll utbildningsnämndens sammanträde 1 :2017 Protokoll utbildningsnämndens sammanträde 1 :2017 Datum: Tid: Plats: 2017-01-26 kl 09:00-12:00 Konsistorierummet, Vasaparken Ordförande: Silvana Naredi, SA vice ordförande Närvarande: Ann-Marie Eriksson,

Läs mer

Hur UKÄ organiserar metodarbetet. internt och externt

Hur UKÄ organiserar metodarbetet. internt och externt Hur UKÄ organiserar metodarbetet internt och externt Regeringskansliets PM Samlat system med fyra huvudkomponenter: Examenstillståndsprövningar Granskning av lärosätenas kvalitetssäkringssystem Utbildningsutvärderingar

Läs mer

Stefan Hulth, NFS Fredrika Lagergren Wahlin, ITFS Silvana Naredi, SA Klas Eriksson, SACO Håkan Blennqvist, OFR-S

Stefan Hulth, NFS Fredrika Lagergren Wahlin, ITFS Silvana Naredi, SA Klas Eriksson, SACO Håkan Blennqvist, OFR-S Samordningsnämnden för lärarutbildning PROTOKOLL SAMMANTRÄDE 6:2017 Tid och plats 2017-06-07, kl. 09:00-11 :00 Vasaparken, Viktor Rydbergsrummet Närvarande ledamöter Maria Jarl ordförande Sylva Frisk,

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid MDH, 07-06-14. 1. Ämnesbeskrivning Datavetenskap är ett brett ämne som omfattar de teoretiska

Läs mer

Handläggningsordning för Umeå universitets deltagande i samarbeten med andra universitet som leder till dubbel examen på forskarnivå

Handläggningsordning för Umeå universitets deltagande i samarbeten med andra universitet som leder till dubbel examen på forskarnivå Umeå universitet Dokumenttyp: Handläggningsordning Datum: 2015-11-10 Dnr: FS 1.1-781-15 Område: Utbildning och forskning Ansvarig enhet: Planeringsenheten Giltighetstid: 2015-11-15 och tillsvidare Sid

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP STYRDOKUMENT Dnr U 2016/118 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Protokoll 1 (6) Lunds universitet. Övriga närvarande: Jeffrey Armstrong personalsamordnare 190

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Protokoll 1 (6) Lunds universitet. Övriga närvarande: Jeffrey Armstrong personalsamordnare 190 LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Protokoll 1 (6) Närvarande ledamöter: Klas Malmqvist professor, ordförande Jonas Borell doktorand Ann-Sofi Jönsson professor Caroline Karlsson doktorand Björn Regnell professor

Läs mer

Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2)

Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2) Universitetskanslerämbetet UKÄ registrerings nr: 111-331-17 Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2) har anmodats lämna synpunkter på UI

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi för doktorsexamen 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi för doktorsexamen 240 högskolepoäng Dnr U 2014/ 800 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi för doktorsexamen 240 högskolepoäng Företagsekonomiska institutionen Fastställd av Handelshögskolans fakultetsstyrelse

Läs mer

Rekommendationer angående gemensam examen på forskarnivå

Rekommendationer angående gemensam examen på forskarnivå Sveriges universitets- REK 2013:1 & högskoleförbund Dnr 11/158 2013-02-22 Rekommendationer angående gemensam examen på forskarnivå Fastställda av SUHF:s styrelse den 22 februari 2013. 1. Inledning Sedan

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-10-11 Dnr 512-1913-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi Fastställande: Den allmänna studieplanen är fastställd

Läs mer

Fakultetsspecifika regler för utbildning på forskarnivå

Fakultetsspecifika regler för utbildning på forskarnivå Dnr: V 2014/451 Fakultetsspecifika regler för utbildning på forskarnivå Dessa regler utgör fakultetsspecifika regler för utbildning på forskarnivå, utöver regler för studier på forskarnivå vid Göteborgs

Läs mer

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet Umeå universitet Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 2016-12-07 Dnr: FS 1.1-2139-16 Sid 1 (5) Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Läs mer

BILAGA 4 Dnr Mahr /358

BILAGA 4 Dnr Mahr /358 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Rektors kansli Peter Jönsson Forskningskoordinator 1(9) 2010-12-09 Ändrad 2012-06-07 BILAGA 4 Dnr Mahr 12-2012/358 Högskoleförordning och lokalt regelverk från och

Läs mer

Regler för doktorsavhandling och disputation

Regler för doktorsavhandling och disputation GÖTEBORGS UNIVERSITET Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Beslut 1999-10-26 (J 6 0000/99) Regler för doktorsavhandling och disputation 1 Avhandlingens form 1.1 Doktorsavhandling skall utformas antingen

Läs mer

UTBILDNINGSENHETEN. Agenda. Inledning Presentation: Hur gör man i Ladok + arbetsprocess Fika Övningar. Vecka 44 Ladok3 produktionssättning

UTBILDNINGSENHETEN. Agenda. Inledning Presentation: Hur gör man i Ladok + arbetsprocess Fika Övningar. Vecka 44 Ladok3 produktionssättning LADOK 3 FORSKARNIVÅ Agenda Inledning Presentation: Hur gör man i Ladok + arbetsprocess Fika Övningar Vecka 44 Ladok3 produktionssättning Utbildningsinnehåll Syfte med utbildningen Orientering Prova Avgränsning

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/114 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Forskarutbildningsberedningen

Forskarutbildningsberedningen Forskarutbildningsberedningen Sammanträdesdatum: 16-05-16 Nr 4 Närvarande: Ola Wetterberg, ordf. Martin Billeter Göran Broström Malin Celander Bo Hellsing Jane Ihrfors Åsa Kasimir Katarina Saltzman Aila

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekonomisk geografi för doktorsexamen

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekonomisk geografi för doktorsexamen FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN Dnr U 2015/167 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekonomisk geografi för doktorsexamen Fastställd av Handelshögskolans fakultetsstyrelse den 26 mars 2015.

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE STYRDOKUMENT Dnr U 2016/112 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Riktlinjer för examination på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad Fastställd av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2015/131

Riktlinjer för examination på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad Fastställd av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2015/131 Riktlinjer för examination på forskarnivå vid Högskolan i Halmstad Fastställd av forsknings- och utbildningsnämnden 2015-09-29, dnr L 2015/131 Med examination avses här examinering av alla moment på forskarnivå,

Läs mer

Antagning av doktorander

Antagning av doktorander UFV 2013/433 Antagning av doktorander Rapport från internrevisionen Till konsistoriet 2013-04-10 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och riskbedömning 3 2 Granskningens omfattning och inriktning 3 2.1 Avgränsning

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Protokoll från utbildningsrådets (UR) sammanträde. Datum: Tid: kl 14:00 - ca 17:15 Ingegerd Eriksson

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Protokoll från utbildningsrådets (UR) sammanträde. Datum: Tid: kl 14:00 - ca 17:15 Ingegerd Eriksson SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll från utbildningsrådets (UR) sammanträde Datum: 2015-09-30 Tid: kl 14:00 - ca 17:15 Plats: Ingegerd Eriksson Närvarande ledamöter, inst kliniska vetenskaper, ordförande Peter

Läs mer

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA)

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) KVALITETSARBETE VID KFS S BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) Syfte med förmiddagen Presentera kvalitetsarbetet vid KFS med särskild fokus på de aktiviteter som ni som programansvariga

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik

Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik Högskolepoäng: 240 Ansvarig: Teknisk- naturvetenskaplig fakultetsnämnd Huvudområde: Matematikdidaktik Nivå: Forskarutbildning Fördjupning: Filosofie

Läs mer

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor UFV 2015/475 Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering vid Uppsala universitet Direktiv Beslutade av rektor 2015-04-14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Uppdraget 4 3 Utgångspunkter

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialt arbete, 240 högskolepoäng Den allmänna studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-03-15 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETEN

HUMANISTISKA FAKULTETEN HUMANISTISKA FAKULTETEN Humanistiska fakultetsstyrelsen PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-03-31 Tid 09.00 12.10 Närvarande Frånvarande Övriga närvarande Företrädare för verksamheten Margareta Hallberg Ordförande

Läs mer

Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde

Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde Rektor FÖRESKRIFTER 2013-09-03 Dnr HS 2012/553-111 Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde 1 Allmänt Utbildning på forskarnivå är uppdelad i en kursdel och en avhandlingsdel.

Läs mer

Universitetsstyrelsens sammanträde 12 juni Övriga. Mats Arwidson biträdande universitetsdirektör, p 15

Universitetsstyrelsens sammanträde 12 juni Övriga. Mats Arwidson biträdande universitetsdirektör, p 15 1(5) s sammanträde 12 juni 2007 Närvarande Ledamöter Bengt Westerberg Mille Millnert Trygve Carlsson Ewa Groppfeldt Olle Persson Agneta Westerdahl Kajsa Ellegård Jan Ernerudh Lars Hultman Aaron Axelsson

Läs mer

Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap

Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap STOCKHOLMS UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i barn- och ungdomsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga

Läs mer

Allmän studieplan. Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, Umeå. Sid 1 (5)

Allmän studieplan. Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, Umeå. Sid 1 (5) Samhällsvetenskapligafakulteten Umeåuniversitet,90187Umeå Allmänstudieplan Dnr502297812 Sid1(5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Genusvetenskap Syllabus for the PhD program in Gender Studies

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i juridik

Studieplan för utbildning på forskarnivå i juridik Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i juridik (Doctoral studies in Law) 1 Beslut om inrättande Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid fakulteten

Läs mer

Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA)

Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA) 2017-01-25 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA) Datum: 2017-04-24 Tid: 9:00 Plats: Konstnärliga fakultetskansliet, Storgatan

Läs mer

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde 1(5) Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde Närvarande: Ledamöter Åsa Danielsson Göran Hägg Henrik Nehler Oscar Fredriksson, ordförande Övriga: Charlotta Einarsson

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 13/14

VERKSAMHETSPLAN 13/14 GUDK Sida 1/2 2012-04-12 VERKSAMHETSPLAN 13/14 Fokusfrågor Dessa frågor anser GUDK 2012/2013 är viktiga att arbeta med under verksamhetsåret 2013/2014. Göteborgs Universitets nya visionsdokument Vision

Läs mer

Högskolan i Borås Dnr Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i resursåtervinning (Resource Recovery, RR)

Högskolan i Borås Dnr Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i resursåtervinning (Resource Recovery, RR) Högskolan i Borås Dnr 961-10-83 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i resursåtervinning (Resource Recovery, RR) Studieplanen är fastställd av Forsknings- och utbildningsnämnden 2010-12-02.

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET Protokoll 1 (7) Lunds Tekniska Högskola. Övriga närvarande: utbildningskoordinator, protokollförare

LUNDS UNIVERSITET Protokoll 1 (7) Lunds Tekniska Högskola. Övriga närvarande: utbildningskoordinator, protokollförare LUNDS UNIVERSITET Protokoll 1 (7) Närvarande ledamöter: Klas Malmqvist professor, ordförande Jonas Borell doktorand Ann-Sofi Jönsson professor Caroline Karlsson doktorand Hanna Modin doktorand Sven Åberg

Läs mer

MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 (6) Dnr SU FV-4.1.1-3035-13 2013-10-08 MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN För varje ämne som utbildning på forskarnivå anordnas i ska det finnas

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Företrädare för verksamheten. Mats Andrén Sverker Hyltén-Cavallius Britt-Marie Karlsson Auður Magnúsdóttir Marcus Nordlund Ola Sigurdson Åsa Wengelin

Företrädare för verksamheten. Mats Andrén Sverker Hyltén-Cavallius Britt-Marie Karlsson Auður Magnúsdóttir Marcus Nordlund Ola Sigurdson Åsa Wengelin Humanistiska fakultetsstyrelsen PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-12-19 Tid 10.00 11.10 Närvarande Företrädare för verksamheten Margareta Hallberg Mats Andrén Sverker Hyltén-Cavallius Britt-Marie Karlsson

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi

Studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi Dnr: HS 2016/444 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi (Doctoral studies in Business Administration) Karlstads universitet 651 88 Karlstad

Läs mer

Rätt att delta vid rektors beslutsmöten Rektor beslutar för ordförande och vice ordförande i Göteborgs Universitets Studentkårer

Rätt att delta vid rektors beslutsmöten Rektor beslutar för ordförande och vice ordförande i Göteborgs Universitets Studentkårer GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (7) Rektorssammanträde Sammanträde 2007:17 2007-10-01 Tid och plats kl. 16.15 17.05, förvaltningschefens tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i Arbetslivsvetenskap vid Mälardalens högskola

Allmän studieplan för forskarutbildning i Arbetslivsvetenskap vid Mälardalens högskola Allmän studieplan för forskarutbildning i Arbetslivsvetenskap vid Mälardalens högskola Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid MDH, 07-06-14 1. Ämnesbeskrivning Arbetslivsvetenskap avser det

Läs mer

Checklista för disputationer vid institutionen för historia och samtidsstudier

Checklista för disputationer vid institutionen för historia och samtidsstudier Checklista för disputationer vid institutionen för historia och samtidsstudier Regler och rutiner kring forskarutbildningen vid Södertörns högskola finner ni på intranätet under Dokument/Handböcker/Forskarutbildning

Läs mer

För doktorsexamen ska doktoranden

För doktorsexamen ska doktoranden Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Allmän studieplan Dnr FS 4.1.4-911-14 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i rättsvetenskap Syllabus for the PhD program

Läs mer

GU 2019/1464 Bilaga 10:1 SFS

GU 2019/1464 Bilaga 10:1 SFS Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialt arbete, 240 högskolepoäng Den allmänna studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2017/2 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Utbildningsenheten

Läs mer

NYTT NATIONELLT KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM FÖR UTBILDNING. Vad händer på nationell nivå? Anne Persson Dekan. Bild 1

NYTT NATIONELLT KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM FÖR UTBILDNING. Vad händer på nationell nivå? Anne Persson Dekan. Bild 1 NYTT NATIONELLT KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM FÖR UTBILDNING Vad händer på nationell nivå? Anne Persson Dekan Bild 1 KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM FÖR HÖGRE UTBILDNING GRANSKNING FÖR UTVECKLING HÖGSKOLELAGEN, HÖGSKOLEFÖRORDNINGEN

Läs mer

INTERN UPPFÖLJNING FÖR 2014

INTERN UPPFÖLJNING FÖR 2014 INTERN UPPFÖLJNING FÖR BUDGETÅRET 2014 Uppföljning av: Forskning och utbildning - Personal och Ekonomi samt stödkostnader i relation till verksamhetskostnader För hela universitetet och för respektive

Läs mer

Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 2018-03-15 Projektplan Dnr STYR2018/499 Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Projektansvarig: Prodekan, Lena Eskilsson Projektledare: Lena Örnberg Projekttid:

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr GU 2019/1975 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR TILLGODORÄKNANDE VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Utbildningsenheten

Läs mer

Regler för studier på forskarnivå vid Göteborgs universitet - Doktorandreglerna

Regler för studier på forskarnivå vid Göteborgs universitet - Doktorandreglerna Styrdokument Dnr A 11 4591/10 Regler för studier på forskarnivå vid Göteborgs universitet - Doktorandreglerna Publicerad Beslutsfattare Handläggare www.styrdokument.adm.gu.se Rektor Kristina Ullgren Beslutsdatum

Läs mer

Vägledning för uppföljning av utbildningar med ifrågasatt kvalitet

Vägledning för uppföljning av utbildningar med ifrågasatt kvalitet UTBILDNINGSUTVÄRDERINGAR Vägledning för uppföljning av utbildningar med ifrågasatt kvalitet Utbildningsutvärdering på grundnivå och avancerad nivå samt forskarnivå Vägledning för uppföljning av utbildningar

Läs mer

Fastställd av fakultetsnämnden 17/

Fastställd av fakultetsnämnden 17/ Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå inom ämnet Idrottsvetenskap med inriktning samhällsvetenskap och humaniora vid fakulteten Lärarutbildningen, Malmö högskola Fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

2 Utbildningens mål Generella examensmål för doktorsexamen och licentiatexamen regleras i HF, se bilaga 1, punkt 1a.

2 Utbildningens mål Generella examensmål för doktorsexamen och licentiatexamen regleras i HF, se bilaga 1, punkt 1a. Fastställd datum 2018-02-12 Dnr: 2018/131-4.1.1.2 Fakulteten för konst och humaniora Bilaga 1, utdrag ur Högskoleförordningen Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och

Läs mer

Välkommen till dialogmöte juni #ukakvalitet

Välkommen till dialogmöte juni #ukakvalitet Välkommen till dialogmöte juni 2016 #ukakvalitet Nytt nationellt kvalitetssystem för högre utbildning ska utvecklas i dialog med studenter, lärosäten och arbetsliv Diskussionspunkter Studentperspektiv

Läs mer

Handläggningsordning för Umeå universitets deltagande i utbildningssamarbeten med andra universitet som leder till gemensam examen på forskarnivå

Handläggningsordning för Umeå universitets deltagande i utbildningssamarbeten med andra universitet som leder till gemensam examen på forskarnivå Umeå universitet Dokumenttyp: Handläggningsordning Datum: 2015-11-10 Dnr: FS 1.1-782-15 Område: Utbildning och forskning Ansvarig enhet: Planeringsenheten Giltighetstid: 2015-11-15 och tillsvidare Sid

Läs mer

Plan för utvärdering och uppföljning av utbildning vid Södertörns högskola , inför pilotomgång

Plan för utvärdering och uppföljning av utbildning vid Södertörns högskola , inför pilotomgång Dnr 3743-2.1.3-2016 2017-06-07 Fakultetsnämnden Plan för utvärdering och uppföljning av utbildning vid Södertörns högskola 2017-2022, inför pilotomgång Det nya nationella kvalitetssystemet består av fyra

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi

Studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi Dnr: HS 2014/499 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi (Doctoral studies in Business Administration) Karlstads universitet 651 88 Karlstad

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing)

Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing) FAKULTETEN FÖR HÄLSA, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing) Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid Fakulteten för samhälls-

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Allmänna utgångspunkter och riktlinjer Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Reg.nr 112-41-18 Utgiven

Läs mer

Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde

Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde Rektor RIKTLINJER 2016-10-04 Dnr HS 2016/728 Examination inom utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde 1 Allmänt Utbildning på forskarnivå är uppdelad i en kursdel och en avhandlingsdel. För att

Läs mer

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22.

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. Allmän studieplan för utbildning på forskarutbildningnivå i didaktik Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. 1. Ämnesbeskrivning Didaktik

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs

Läs mer

Tillgodoräknande av ämneskurser - handläggningsrutin

Tillgodoräknande av ämneskurser - handläggningsrutin Tillgodoräknande av ämneskurser - handläggningsrutin Handläggningsordningen kan skilja sig åt från institution till institution och viktigast är att alla moment kommer med, inte i vilken ordningsföljd

Läs mer

Protokoll styrelsemöte

Protokoll styrelsemöte 2017-10-12 SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSSTYRELSEN Protokoll styrelsemöte Datum: 2017-10-12 Tid: 13:15 16:10 Plats: Konferenssal Stora Skansen, Sprängkullsgatan 19, vån 3 Frånvarande: Närvarande Ordförande:

Läs mer

Ett nytt system för kvalitetssäkring av högre utbildning

Ett nytt system för kvalitetssäkring av högre utbildning Ett nytt system för kvalitetssäkring av högre utbildning Metodutvecklingsarbetet Pilotstudier Rådgivande grupper Referensgrupper Dialogmöten Fyra komponenter Examenstillståndsprövningar Granskningar av

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Byggteknik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Byggteknik Fastställt datum 2014-09-12 Fakulteten för teknik Dnr 2014/294 Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå. i medicinsk vetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå. i medicinsk vetenskap Sid 14/31 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i medicinsk vetenskap U 2015/138 Studieplanen är fastställd av styrelsen för Sahlgrenska akademin den 16 mars 2007 därefter reviderad av styrelsen

Läs mer

Mötesanteckningar Forsknings- och forskarutbildningsberedningen

Mötesanteckningar Forsknings- och forskarutbildningsberedningen Mötesanteckningar Forsknings- och forskarutbildningsberedningen (FFUB) Datum: 2018-04-11 Tid: 9.00 12.00 Plats: Trolle-rummet Närvarande ledamöter: Övriga närvarande: Olof Johansson-Stenman, prodekanus,

Läs mer

Universitetsstyrelsens sammanträde 20 februari 2019

Universitetsstyrelsens sammanträde 20 februari 2019 Universitetsstyrelsens sammanträde 20 februari 2019 Tid: 10.00 15.00 Plats: Konsistorierummet, universitetets huvudbyggnad i Vasaparken Närvarande: Ledamöter Ordförande: Av regeringen utsedda företrädare

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialantropologi, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialantropologi, 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialantropologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007, reviderad

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007 (uppdaterad

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen Datum: Tid: Plats: Närvarande ledamöter 2016-01-28 09:00-11 :40 Al 136, hus A, Pedagogen

Läs mer

Bedömning inom ramen för SLU:s kvalitetssäkringsarbete/forskarutbildning 2018

Bedömning inom ramen för SLU:s kvalitetssäkringsarbete/forskarutbildning 2018 Rådet för forskarutbildning Ordförande BESLUT SLU ID: SLU.ua 2018.1.1.2-976 2018-12-11 Sändlista Bedömning inom ramen för SLU:s kvalitetssäkringsarbete/forskarutbildning 2018 Beslut Rådet för forskarutbildning

Läs mer

PRESIDIET REMISSVAR Sida 1/3 Hans Abelius

PRESIDIET REMISSVAR Sida 1/3 Hans Abelius PRESIDIET REMISSVAR Sida 1/3 Hans Abelius 2011-02-16 Synpunkter angående Utredning av förutsättningarna för övergång till full studiefinansiering genom doktorandanställning från första dagen. dnr G 213

Läs mer